Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn"

Transkript

1 Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

2 Det er naturligt og normalt at være gravid

3 Men under graviditeten sker der en række fysiologiske og hormonelle forandringer, som for nogle kvinder medfører gener i form af træthed og kvalme. Graviditeten kan også for både kvinder og mænd være en periode, hvor man tænker ekstra meget over sit liv: Er jeg tilfreds med mit liv? Hvordan var min egen barndom? Hvordan vil jeg blive som mor/far? Og hvordan vil min partner blive? Alt sammen tanker, som det er godt at have tænkt igennem, men som kan betyde, at du er mere sårbar, mere usikker og mere bange, end du plejer at være. Sex under og efter graviditeten Sexlivet er et af de områder, hvor usikkerheden kan vise sig: Vil lysten være den samme? Kan vi gøre, som vi plejer, eller risikerer vi at skade barnet? Alt dette kan I tænke, selv om I egentlig godt ved, at barnet ikke vil tage skade. Alt i alt er graviditeten derfor både en periode, hvor I kan glæde jer til jeres fælles barn, og en periode hvor I kan føle jer usikre og bange for at gøre noget forkert. Glæden er den følelse, I kan tale med andre om. Usikkerheden er det sværere at få talt om. Pjecen her kan være en hjælp til at få talt om usikkerheden. Den tager de mest almindelige spørgsmål op. Det I savner svar på i pjecen, kan I spørge jordemoderen, lægen eller sundhedsplejersken om.

4 Sex og graviditet Nogle par oplever, at sexlysten stiger på grund af en fælles glæde ved det kommende barn, eller fordi sexlivet i denne periode er fuldstændig adskilt fra overvejelser om graviditetsrisiko. Alligevel er sexlivet et af de områder, hvor der kan opstå uventede problemer under graviditeten. Hvis lysten forsvinder Nogle kvinder - og også nogle mænd - kan føle, de mister lysten til sex i starten af graviditeten. Det kan for kvinden skyldes træthed og måske også kvalme, men årsagen er lige så tit en frygt for, at samleje kan skade barnet eller føre til abort (man aborterer ikke af at have samleje). En anden forklaring kan være, at kvinden i en periode har en følelse af ikke at kunne rumme mere end selve det at være gravid, og derfor har brug for mere privathed om sin krop, end hun plejer. Under graviditeten deler hun jo kroppen med barnet, og for nogle kvinder er det nødvendigt med en periode, hvor der ikke også stilles krav til deres krop fra mandens side. For manden kan det være svært at forstå, at kvinden på den måde trækker sig ind i sig selv. Han er jo ikke selv gravid og føler måske netop, at han har brug for det fysiske samvær for at mærke, at han har del i graviditeten og det ventede barn.

5 Tålmodighed og forståelse Det bedste råd i den situation er at sige, at I skal prøve at fortælle hinanden om jeres følelser. Så bliver det lettere at håndtere forandringerne, og I føler jer ikke så fremmede for hinanden. Og så er det også vigtigt at huske, at selv om lysten til sex forsvinder, så kan I stadig have lyst til kærtegn, ømhed og fysisk nærhed. De fleste får lyst til sex igen, når graviditetskvalmen og trætheden er aftaget. Når lysten er vendt tilbage, kan sex genoptages og dyrkes helt frem til fødselstidspunktet.

6 Det ufødte barn tager ikke skade Barnet ligger godt beskyttet i livmoderen. Ved samleje er der hverken risiko for infektion eller for at skade barnet. Hvis graviditeten forløber normalt, er der heller ingen risiko for at føde for tidligt. Barnet tager heller ikke skade af, at der kommer sammentrækninger i livmoderen efter en orgasme. Sammentrækningerne plejer at aftage efter minutter. Nogle kvinder har lidt blødning tidligt i graviditeten, men det betyder ikke, at sex er forbudt resten af graviditeten. Har du dog blødninger under graviditeten, skal du altid undersøges af en læge. Oftest vil en undersøgelse føre til, at I får at vide, at I uden risiko kan fortsætte med at dyrke sex. Enkelte graviditeter forløber ikke helt normalt og kræver specielle råd og vejledning om, hvordan I skal forholde jer i den konkrete situation. Tal med jordemoderen eller lægen herom. Tiden efter fødslen Selv om mange ikke tror det, før de selv oplever det, så er det på mange måder en omvæltning at få et barn. De fleste forældre bliver positivt overraskede over, at også spædbørn har en personlighed, og at de er i stand til at have en meget aktiv kontakt med deres forældre. De stiller krav i kontakten til deres forældre og tager ikke bare imod, hvad de får. Mindre positivt er det for nogle forældre at konstatere, at spædbørn ind imellem skriger meget, uden at forældrene ved hvorfor, og det kan være besværligt at finde ud af spædbørns sovemønstre. De fleste har jo hørt, at spædbørn sover meget, men det er en helt anden historie at opleve det. For selv om barnet sover timer i døgnet, så sover det måske aldrig, når det ville være mest hensigtsmæssigt for forældrene og i hvert fald vil de fleste spædbørn vågne flere gange om natten.

7 Træthed Så nybagte forældre får stillet mange krav både til de psykiske og de fysiske kræfter. De fleste spædbørnsforældre er faktisk utrolig trætte. Trætheden er for så vidt naturlig og behøver ikke i sig selv at være noget problem. Og du kan selvfølgelig godt på samme tid både være meget glad for dit barn og meget træt. Men trætheden kan give problemer i parforholdet. I har sværere ved at koncentrere jer om hinanden, bliver nemt mere irritable og har mindre overskud til sexlivet.

8 Sexlivet efter fødslen Nogle par genoptager sexlivet ganske kort tid efter fødslen, mens andre par endnu ikke har fået etableret et sexliv ½-1 år efter fødslen. Er I enige om, hvor højt I prioriterer sexlivet, er der ikke nogen af disse yderpunkter der i sig selv behøver at være et problem. Men er I uenige, kan det være en meget stor belastning for parforholdet. For ca. 1/3 af alle par er der enten forbigående eller langvarige problemer i forbindelse med genoptagelsen af sexlivet. For eksempel kan kvinden opleve, at hun får dækket sit behov for fysisk nærvær gennem amning, pleje og puslen med barnet, men dette er kun et af de forhold, der kan påvirke både mandens og kvindens lyst til sex. Søvnmangel Trætheden er en væsentlig faktor, når man skal forstå, hvorfor en kvinde eller en mand mister lysten til sex efter en fødsel. Også her er det nødvendigt først at tale sammen, dernæst at huske, at fravær af sexlyst ikke behøver at betyde fravær af lyst til kærlighed, fællesskab og nærhed. Dernæst må I prøve at finde en løsning på nogle af de praktisk problemer, så begge parter kan blive mindre trætte og få mere tid til at være sammen med hinanden. De fleste sundhedsplejersker vil gerne være med til at snakke med familien om, hvordan det kan lade sig gøre. Ubehag eller smerter under samleje For mange kvinder og mænd vil de første samlejer føles anderledes end tidligere, bl.a. fordi der de første måneder efter fødslen vil være nedsat fugtighed i skeden. Den nedsatte fugtighed kan skyldes forandringer i hormonerne opstået i forbindelse med graviditet og fødsel. Hos nogle kvinder kan disse forandringer holde sig i hele ammeperioden og er altså ikke i sig selv et udtryk for manglende sexlyst. Nedsat fugtighed kan afhjælpes med glidecreme. Hvis kvinden er blevet syet i forbindelse med et klip eller en rift ved fødslen, vil såret som regel være lægt efter dage.

9 Nogle kvinder føler dog smerter eller ubehag i længere tid. Smerterne kan skyldes muskelspændinger, der opstår, når kvinden er bange for, at det skal gøre ondt ved samleje, og derfor ubevidst spænder musklerne omkring skeden. Men der kan også være ømhed ved syningen. Forsvinder smerterne ikke af sig selv, skal kvinden altid tale med lægen om det. Der er ingen grund til at lide i stilhed - og på den måde gøre det sværere for sig selv. Nogle kvinder kan småbløde ganske længe op til 6 8 uger. Denne blødning behøver ikke at være en hindring for at genoptage samleje. Har I samleje kort efter fødslen, vil I sandsynligvis opleve, at skeden ikke slutter så tæt om penis som før fødslen. Dette kan virke skræmmende, men kvinden kan let genoptræne sine bækkenbundsmuskler, så skeden igen slutter tæt om penis. Luft i skeden kan være en gene ved samleje, men forsvinder også efterhånden som bækkenbunden genoptrænes. Ud over de fysiske forandringer oplever de fleste par også, at de første samlejer efter fødslen foregår i en anden stemning end før. Følelserne sidder ofte lige under huden, og selve samlejet er meget mere kærligt end frækt. Men med tiden bliver sexlivet, som det var før fødslen. Sex i ammeperioden Nogle kvinder føler sig generet af, at mælken kan løbe under samleje. Når amningen er godt etableret, løber mælken mindre, men vil som regel stadig løbe under orgasme. Især i starten af ammeperioden kan brystvorterne være ømme. Nogle kvinder bryder sig slet ikke om berøring af brysterne i ammeperioden, hvorimod andre godt kan lide det.

10 Nogle kvinder får seksuel lystfølelse under selve amningen og kan opleve dette med megen skyldfølelse. Det er der dog ingen grund til, for det er en helt almindelig følelse, der kan medvirke til udvikling af det nære og tætte mor/barn forhold, der giver barnet tryghed og derved en god start på livet. Lysten vender tilbage Heldigvis er det sådan hos de fleste par, at lysten til hinanden stadig er der også efter fødslen og ofte hurtigere end man måske havde forventet. Derfor skal man være parat, når det sker, især også med hensyn til at beskytte sig mod ikke at blive gravid igen med det samme. Husk: Amning beskytter ikke mod graviditet, og den første ægløsning kommer før den første menstruation med risiko for, at en graviditet opstår. Alt for mange aborter udføres i Danmark hvert år på kvinder, der troede de ikke kunne blive gravide, fordi de lige havde født. Det er derfor en god idé at have forberedt sig på at sexlivet genoptages, enten ved at have kondomer liggende eller en pakke nødprævention gerne begge dele. Endnu bedre er det ret hurtigt efter fødslen at have gennemtænkt, hvilken præventionsmåde man nu vil anvende, og mulighederne er heldigvis mange. Prævention Kondom er velegnet i denne periode, og nødprævention har ingen indflydelse på amningen, ligesom minipiller og spiral heller ikke har det. Lavdoserede p-piller er ofte valget hos kvinder, der før fødslen var tilfredse med den metode. De har heller ingen indflydelse på en veletableret amning. Tal med en læge, en sundhedsplejerske eller en præventionsklinik om det. Lægeundersøgelse Cirka to måneder efter fødslen tilbydes kvinden en gynækologisk undersøgelse. Ved denne konsultation er der blandt andet mulighed for at snakke om valg af prævention.

11 Vil I vide mere? Vil I vide mere om seksualitet omkring graviditet og fødsel, så gå på biblioteket. Der kan I bl.a. finde disse bøger: Ahlburg, Kirsten: Ikke i aften, Skat! Borgen 2001 Bakhøj, Susanne (red.): Kvinde kend din krop Tiderne skifter 2001 Bonde, Møhl m. fl.: Bækkenbund: Kraftcenter eller blot perifere muskler Danske Afspændingspædagoger 2000 Gotved, Helle: Bækkenbund og seksualitet Munksgaard 1996 Gotved, Helle & Inge: Bækkenbundens optræning Munksgaard 2005 Helle, Janne: Bevidsthed i parforholdet Gyldendal 2002 Hertel, Benedikte: Politikens Babybog Politikens Forlag 2005 Jensen, Lene Skou: Politikens Graviditetsbog Politikens Forlag 2005 Madsen, Munck & Tolstrup: Fædre og fødsler Frydenlund 1999 Mosbæk, Charlotte: Det nyfødte barn - de nye forældre: Om fødslens psykologi Hans Reitzel 1996 Læs også Sex & Samfunds pjecer om prævention i serien Klar besked. Pjecerne kan fås ved henvendelse til Sex & Samfund.

12 Udarbejdet af: Rosenørns Allé 12, 1., 1634 København V Tlf , Fax Hjemmeside: og

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Mange veje til sikker beskyttelse 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested Den Unge Piges Bog Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding Praktiserende læge Lise Petri Praktiserende læge Liselotte Hyllested Praktiserende læge Malene Graae Praktiserende læge

Læs mere

Prævention hvad skal du vælge?

Prævention hvad skal du vælge? Prævention hvad skal du vælge? Skal du have samleje for første gang? Har du brug for prævention ofte eller sjældent? Har du en kæreste eller skiftende partnere? Kan du huske at bruge prævention (fx tage

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Tekst og grafisk tilrettelæggelse: Kommunikationsmedarbejder Sara Parding Copyright Center for Voldtægtsofre,

Læs mere

ALS og seksualitet. Hvordan påvirker ALS min seksualitet

ALS og seksualitet. Hvordan påvirker ALS min seksualitet ALS og seksualitet Hvis du har ALS, kan du her finde svar på nogle af de spørgsmål eller bekymringer, du måske har om, hvordan du kan udtrykke din seksualitet, uanset om du er i et forhold eller ej Hvordan

Læs mere

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Generalsekretæren og den administrerende direktør har ordet... 3. Sammendrag af Sex og kondom og sånn 2013... 6

Generalsekretæren og den administrerende direktør har ordet... 3. Sammendrag af Sex og kondom og sånn 2013... 6 Sex og kondom og sånn 2013 1 Indholdsfortegnelse Generalsekretæren og den administrerende direktør har ordet... 3 Metodik... 4 Sammendrag af Sex og kondom og sånn 2013... 6 Kapitel 1: Anvendelse af kondom

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

21 NÅR ÉN IGEN BLIVER TIL TO

21 NÅR ÉN IGEN BLIVER TIL TO 135 21 NÅR ÉN IGEN BLIVER TIL TO I dag lever vi længere, og mister vi vores ægtefælle som 60-70 årig, kan vi sagtens forvente at have mange år tilbage. Derfor er forestillingen om at møde en ny kæreste

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

dansk Familieplanlægning

dansk Familieplanlægning dansk Familieplanlægning P-piller P-piller består af to hormoner, der forhindrer graviditet. Recept på p-piller får man hos lægen eller på en præventionsklinik. Pillerne køber man på apoteket. Læs først

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

barn i vente Graviditet, fødsel, barselstid til kommende forældre

barn i vente Graviditet, fødsel, barselstid til kommende forældre barn i vente Graviditet, fødsel, barselstid til kommende forældre BARN I VENTE Graviditet, fødsel, barselstid Til kommende forældre 10 BARN I VENTE Graviditet, fødsel, barselstid Til kommende forældre

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk www.livviadialog.

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk www.livviadialog. www.livviadialog.dk Liv via dialog. Hvad er en efterfødselsreaktion? Er man syg eller sund når man reagerer på overbelastning? Hvad sker der? Hvem kan hjælpe? Kan både kvinder og mænd få en efterfødselsreaktion?

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Et liv som pårørende at være tæt på en kræftpatient Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Psykolog Lise Stampe Møller-Jørgensen Psykolog

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Et liv som pårørende at være tæt på en kræftpatient Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Psykolog Lise Stampe Møller-Jørgensen Psykolog

Læs mere

Projekt Ønskebarn. En bog om ufrivillig barnløshed. Læge Helle Pilgaard

Projekt Ønskebarn. En bog om ufrivillig barnløshed. Læge Helle Pilgaard Projekt Ønskebarn En bog om ufrivillig barnløshed Læge Helle Pilgaard [ ] P R O J E K T Ø N S K E B A R N - e n b o g o m b a r n l ø s h e d Læge Helle Pilgaard 3 [ ] Projekt Ønskebarn - en bog om barnløshed.

Læs mere