Notat. Unge møde stedet UMS Projekt 4. Projektnummer 4., CVR: Dato for afholdelse. 19. September Godkendt d. 21.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Unge møde stedet UMS Projekt 4. Projektnummer 4., CVR: Dato for afholdelse. 19. September Godkendt d. 21."

Transkript

1 Notat Projekt nr. Projektnummer 4., CVR: Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Line Dybdal Line Lennartz 19. September 2007 Godkendt d. 21. November 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: Direkte tlf: Fax: dasb@r-m.com Unge møde stedet UMS Projekt 4 Dato Ref Kontaktperson på projektet: Bodil Brask Tlf brbra@naestved.dk Kontaktperson fra Servicestyrelsen: Camilla Bugge Tlf cab@vfcudsatte.dk Kontaktperson fra Rambøll Management: Line Dybdal Tlf line.dybdal@ramboll-management.com

2 Deltagere og deres baggrund Bodil Brask. Virksomhedsleder, socialpsykiatrien i Næstved Kommune. Rita Andersen. Psykolog og teamleder i Team Yngre Voksne Trine Larsen Jensen. Lærer. Ansat på Kollegiet i Næstved siden fire år tilbage. Med til at starte Kollegiet op. Beboerne på Kollegiet er mellem 18 og 35 år og mange har psykiske problemer. Indsatsen her er meget individuel: aktivering, værksteder, o.l. Pernille Jørgensen. Har været ansat i tre år på Grimstrupvej (døgnboliger, værksted, værested, støtteboliger, udekørende team der laver hjemmebesøg) Ole Ryttov. Handikap- og psykiatrichef i Næstved Kommune Kirsten Nørgaard. Socialrådgiver på kommunens Børn og Unge-område og arbejder med handikappede mellem år. Ken Jensen. Står for værestedet Oasen (et ungetilbud) sammen med Bodil og andre af de tilstedeværende Majbritt Svensson. Pædagog. Ansat på Kollegiet i Næstved i 1 ½ år Vibeke Heuser. Tovholder og administrativ medarbejder i Bo & Netværk i Næstved Charlotte Stobbe. Visitator på Platangårdens Ungdomscenter; et tilbud henvendt til årige med psykiske problemer og eksperimenterende misbrug Ann Tenes. Konsulent i Næstved kommunes Omsorg- og sundhedsforvaltning Camilla Bugge. Konsulent fra Servicestyrelsen (Udsatteenheden), Tilknyttet temaet: Misbrug og eksklusion og arbejder også med processtøtte Line Dybdal. Chefkonsulent, Social Management, Rambøll Management Side 2

3 Problemstillinger Målgruppen består af unge, der marginaliseres i andre tilbud. De er mellem 18 og 30 år og har gennemsnitligt været på kontanthjælp i 8-10 år. Der er tale om meget usikre eller muligvis personlighedsforstyrrede mennesker, der er prægede af manglende målsætninger med deres liv. Side 3 Gruppen falder mellem to stole, idet de ikke føler sig hjemme i tilbud henvendt til voksne udsatte med mere kroniske problemer, såsom alvorlige misbrug og voldsproblematikker. Samtidig har de ikke de sociale kompetencer, såvel som det sociale mod til at indgå i relationerne i et normalt ungemiljø på uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser, klubber og i bylivet. Konsekvensen heraf er, at mange af dem lever et ensomt liv i mere eller mindre selvvalgt isolation. Som alle andre mennesker har de dog brug for at få et netværk af jævnaldrene, men også ligesindede, som de kan spejle sig i og udvikle sig sammen med. Der er derfor ikke direkte tag i UMS s målgruppe, hvorved risikoen for at de unge yderligere marginaliseres og at deres problemer får mere kroniks karakter. Derfor etableres der nu med Unge møde stedet et tilbud, som tilbyder et alternativt ungdomsmiljø med respekt for de unges udsathed, hvor de kan etablere sociale relationer, deltage i aktiviteter, der foregår i et andet tempo end eks. i en almindelig ungdomsklub, hvor der gives mere individuel støtte, etc. Dermed kommer projektet også til at fungere som et efterværn for unge, der flytter fra Kollegiet, som har brug for hjælp i overgangen fra unge- til voksentilværelse. Målsætningen er en udvidelse af et eksisterende ungetilbud, hvorved man kan trække på de gode erfaringer fra et mindre tilbud af samme art. Andelen af brugere med det nye tilbud forventes at komme op på omkring 20 mennesker, der kan benytte tilbudet dagligt i eftermiddags- og aftentimerne. Målsætning at gøre tilbudet til et mødested og ikke et værested eller en ungdomsklub. Mange af aktiviteterne i UMS s regi skal foregå udenfor huset og på baggrund af et aftalebaseret miljø. Målgruppe Målgruppen omfatter primært unge fra Næstved storkommune. Målgruppen er fra 18 - ca. 30 år (Det bemærkes, at det i praksis vil blive en udfordring at holde sig indenfor denne aldersramme). Inden for den overordnede målgruppe findes to delgrupper: 1) Unge kendt af systemet: Sårbare unge fra kontanthjælpssystemet Unge med tilknytning til det psykiatriske behandlingssystem Unge bosat på Kollegiet Unge i terapigrupper 2) Unge der ikke er inde i systemet (rekruttering er en udfordring):

4 Unge der hænger ud på gader og stræder Gæster til beboerne på Kollegiet Unge som ikke færdes i normaltilbud Unge som sidder i hjemmet og ikke kommer udenfor en dør Unge som skærmes af forældrene de er i store problemer, især hvis forældrene dør eller bliver syge Unge i subkulturer (eks. med punkbaggrund) Side 4 Brugernes forskellige baggrunde: Sociale og kulturelle forskelle De potentielle brugere af tilbudet kommer fra forskellige baggrunde og repræsenterer dertil meget forskellige subkulturer alt fra dansktoptilhængere til punkere. Det vurderes at blive en udfordring, men ikke et uløseligt problem at imødekomme behov fra de forskellige typer sårbare unge. Det vil kræve en meget bevidst indsats fra tilbudets side. Det anbefales, at der tænkes i aktiviteter frem for så meget andet: eks. at indrette musik-/øverum, bowle med nogle og tage på ski- eller kanotur med andre. Køn Målsætningen er at få en ligelig fordeling af køn blandt brugerne. Erfaringen fra det nuværende ungetilbud, hvor brugerne overvejende består af drenge, er at det er svært at fastholde piger på længere sigt. Målsætningen om en ligelig fordeling af køn blandt brugerne kræver derfor en bevidst indsats. Etnicitet Uagtet etnisk baggrund har unge i den aktuelle målgruppe grundlæggende de samme problemer. Unge med en anden etnisk baggrund end dansk kan derfor få lige så meget ud af tilbudet som unge med en udelukkende dansk baggrund. Der kan være problemstillinger, der gør sig specifikt gældende for unge med anden etnisk baggrund. Tilbudet bør overveje at gøre en indsats for at imødekomme de særlige problemstillinger. En sådan indsats kan eks. indebære at tilpasse visse arrangementer, så de kan rumme målgruppen, ansætte en kvindelig medarbejder, o.l.. Det vurderes, at det vil kræve en særlig indsats at få fat på denne gruppe unge. Brugernes forskelligheder betragtes ikke som et problem for det sociale miljø. Det forventes derimod, at der vil opstå fællesskab og tolerance på tværs af forskelligheder: Der plejer at være en fælles forståelse for hinandens svagheder og det bærer helheden igennem. Så der skal såmænd nok opstå et fællesskab på tværs af den her brede målgruppe..

5 Hvem er tilbudet ikke henvendt til? Unge hvor tilbudet vil have vanskeligt ved at hjælpe vil helt overordnet være mennesker med adfærdsproblemer. Nærmere beskrevet kan tilbudet ikke hjælpe mennesker med: Side 5 Massivt, aktivt misbrug Massive begavelsesproblemer Større fysisk funktionsnedsættelse Massive voldsproblematikker I forhold til den fysiske funktionsnedsættelse er det primært adgangsforholdene til mødestedet, der er en barriere og projektet arbejder derfor på at ændre adgangsforholdene, således at projektet også kan blive et tilbud for unge med funktionsnedsættelse. Rekrutteringskanaler potentielle samarbejdspartnere Ungdomsuddannelsescentre (UU), lokale klubber, Natteravnene, Ungdommens hus i Næstved, Studenterhuset i Næstved, Den sociale skadestue, Socialforvaltningen (kontanthjælp), samarbejde med praktiserende læger, etc.

6 Forandringsteori Side 6 Aktiviteter Umiddelbare resultater Virkninger på mellemgang sigt Virkninger på lang sigt Opsøge unge i rekrutteringsøjemed Øget selvværd Tage ansvar for sig selv Skabe et indbydende aktivitetshus Aftalebaseret miljø Afdækning af nye handlemuligheder for brugeren Afklaring af egne ønsker og drømme Bryde ukonstruktive handlemønstre Tør handle og leve Opnå større modstandskraft Øget livskvalitet Sundhed Livssituation Struktur Motivation Cafe-miljø Temagrupper Etablere et frivilligt korps af unge blandt brugerne Frivilligt medansvar for husets drift Deltagelse i sociale fællesskaber Brugerne spejler sig i hinanden Få skabt lyst og begær hos brugeren Social læring Opleve sig som del af et fællesskab Personlig udvikling Kompetencer til aktiv deltagelse Bedre til at opsøge og benytte tilbud Tættere på arbejdsmarkedet Forbedrede sociale kompetencer Rådgivningstlf. Videreformidling til andre tilbud Samarbejde med pårørendeforening Involvere forældre Hjemmebesøg Intro af små ændringer hos brugeren Øve sig i sociale sammenhænge Få overført brugernes fokus på fællesskabet og ikke deres egne psykiske lidelser Skabe meningsfuldhed og sammenhæng Formå at benytte fællesskabets ressourcer Integration i lokalmiljø Aktivt medborgerskab (fællesskabsorien teret)

7 Forklaring af forandringsteori De langsigtede målsætninger for indsatsen er, at projektet kan bidrage til at de unge i målgruppen får en øget integration i lokalsamfundet og et aktivt medborgerskab og dermed får øget livskvalitet. Projektet skal derfor igangsætte en personlige og social udvikling af den enkelte unge, hvor den unge får større modstandskraft i forhold til sine omgivelser og får mod på at handle og dermed begynder at tage ansvar for sit eget liv og aktivt begynder at opsøge og benytte tilbud i lokalsamfundet. Side 7 Forudsætningen for denne udvikling er, at projektet på mellemlangt sigte kan bidrage til, at de unge får brudt ukonstruktive handlemønstre og får afklaring af egne drømme og ønsker. Hermed bliver det den unges egen lyst og begær, der bliver styrende, frem for vanemæssig handling, hvilket er forudsætningen for, at den unge tager ansvar for sit eget liv. Samtidig betyder dette, at den unge får mere selvværd, fordi den unge oplever at kunne handle anderledes. På kort sigt forudsætter dette, at der i projektet bliver skabt rammer for social læring i trygge rammer. Det nære fællesskab i gruppen af unge, som kan spejle sig i hinanden. Giver mulighed for, at den enkelte unge oplever sig som en del af et fællesskab og dermed flytter fokus fra sine egne psykiske lidelser til egne muligheder. I det nære miljø har personalet mulighed for at hjælpe med at introducere små ændringer i de unges handlemønstre, og de unge får mulighed for at øve sig i de nye handlinger og i at indgå i sociale relationer i en tryg sammenhæng. Dette betyder, at de centrale aktiviteter i ungemødestedet er at skabe et indbydende aktivitetshus, hvor de unge får lyst til at komme og deltage i forskellige sociale aktiviteter både i og uden for mødestedet. Mødestedet vil være aftalebaseret og tematiseret, hvor de unge selv involveres i planlægningen af de daglige aktiviteter for dermed at skabe en indbyrdes forpligtelse og ansvarlighed, således at den enkelte unge føler sig som en del af fællesskabet og som vigtigt for fællesskabet. Målsætningerne er at brugerne får større modstandskraft og kan tage ansvar for sig selv. Det sker gennem at anvende deltagelsen i det nære fællesskab i ungemødestedet til at styrke de unges sociale kompetencer, hvorved de får skabt øget selvværd og får afklaring af egne ønsker og drømme. Dermed får man skabt noget lyst og begær til videre handling. Der er tale om nogle processer, der i høj grad foregår på et ubevidst plan, men som kan stimuleres bl.a. gennem gruppeinteraktionen, hvor de har muligheden for at spejle sig i hinanden og få oplevelsen af at de er en del af et fællesskab. Det giver dem mod og inspiration til at få brudt de ukonstruktive handlemønstre og deltage i aktiviteterne og de sociale fællesskaber. Deltagelse i fællesskabet gør på længere sigt deltagerne i stand til efterfølgende at deltage i større sammenhænge. Gruppedynamikken

8 er vigtig. Der er meget læring involveret og der er fokus på bevidste og ubevidste processer. Side 8 Ledsagende bemærkninger Overordnet set er det personalets ansvar at skabe rammerne om det aftalebaseret miljø, ligesom det er dem, der har ansvaret for en effektiv kontakt til de unge. Det er også vigtigt, at de fysiske rammer for tilbudet bliver hyggelige / hjemlige og ikke institutionsagtige. Det er vigtigt for at brugerne kommer til at føle sig godt tilpas. Med tiden skal de unge være med til at køre visse dele af tilbudet, såsom at de selv skal definere tilbudets daglige aktiviteter. I opstartsfasen skal der foreligge forslag til aktiviteter, som de ansatte har lavet, for at igangsætte processen. Der er tale om sociale aktiviteter, træningsgrupper, hygiejneundervisning/makeover, aktiviteter ud af huset, sport, oplæg og temaaftener, husavis, o.l. Vedr. karakteren af aktiviteterne er det vigtigt, at tænke i køn og aldersgruppers forskellige behov. Med tiden vil disse aspekter sandsynligvis blive delvist imødekommet af den brugerdefinerede aktivitetsplanlægning. Der er dog ikke alting, det kan forventes, at de unge kan håndtere. Medarbejderne skal derfor være regulerende for miljøet og sikre rammerne. Det voksne personale kan lave personlige samtaler, men skal ikke lave behandlingssamtaler med hver enkelt bruger. Ved behov er det personalets opgave at videreformidle de unge til andre tilbud. Det overvejes at involvere forældre (evt. via en forældreforening og/eller en pårørendeforening) og i den forbindelse tænke i andre kontaktformer såsom hjemmebesøg / kaffemøder i fbm. denne forældrekontakt. Der ligger en stort opgave hos medarbejderne med at lave opsøgende arbejde i fbm. rekruttering af brugere. Lokaler er fastlagte og udgør en ældre villa, der er centralt placeret i Næstved by. Den skal deles med et Fountain House-projekt, foruden at nogle projektansatte skal have kontorlokaler i samme bygning. Input Flexbemanding Personalet består af 1 leder, 1 medarbejder og 2 brugermedhjælpere Personalebemanding der afspejle brugerfladen (køn og etnicitet) Medarbejdere med målgruppekendskab Personalet har fokus på bevidste og ubevidste processer Miljø, menneskesyn og støtte

9 Bevidsthed om at der skal ske noget hver dag Frivilligt korps af unge Side 9

Notat. Arbejdsprojekt Gårdbutik Projekt 160. Projekt nr Mads Sinding Jørgensen. Dato for afholdelse Godkendt d.

Notat. Arbejdsprojekt Gårdbutik Projekt 160. Projekt nr Mads Sinding Jørgensen. Dato for afholdelse Godkendt d. Notat Projekt nr. 160 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Line Dybdal Mads Sinding Jørgensen 29-10-2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 Direkte

Læs mere

Notat. Med drømme som mål Projekt Med drømme som mål! 26. september 2007 og 9. november Dato for afholdelse

Notat. Med drømme som mål Projekt Med drømme som mål! 26. september 2007 og 9. november Dato for afholdelse Notat Projekt nr. 136 Med drømme som mål! Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Line Dybdal Lea Willumsen Godkendt d. 6. december 2007 26. september 2007 og 9. november 2007 Nørregade

Læs mere

Notat. Fundamentet Social coaching til udstødte og marginaliserede - Projekt 133. Projekt nr Daniel Schwartz Bojsen og Jørgen Anker

Notat. Fundamentet Social coaching til udstødte og marginaliserede - Projekt 133. Projekt nr Daniel Schwartz Bojsen og Jørgen Anker Notat Projekt nr. 133 Konsulent Referent Dato for afholdelse Daniel Schwartz Bojsen og Jørgen Anker Maja Sylow Pedersen 5.september 2007 Godkendt d. 10.oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165

Læs mere

Notat. A) Oprettelse af satellitvarmestue Nørresundby B) Udvidelse af åbningstid på Varmestuen Østerbro i Aalborg - Projekt 35. Projekt nr.

Notat. A) Oprettelse af satellitvarmestue Nørresundby B) Udvidelse af åbningstid på Varmestuen Østerbro i Aalborg - Projekt 35. Projekt nr. Notat Projekt nr. 35 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Line Dybdal Mads Sinding Jørgensen 4.december 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 Direkte

Læs mere

Notat. Kirkens Korshærs Gårdprojekt i Silkeborg - Projekt 152. Projekt nr. 152. Anne Foged Søndergaard. Dato for afholdelse. 9.

Notat. Kirkens Korshærs Gårdprojekt i Silkeborg - Projekt 152. Projekt nr. 152. Anne Foged Søndergaard. Dato for afholdelse. 9. Notat Projekt nr. 152 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene Mehlsen Thomsen Anne Foged Søndergaard 9. oktober 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397

Læs mere

Notat. Rehabilitering af socialt udsatte - Projekt 176. Projekt nr Dato for afholdelse. 12.september Godkendt d.

Notat. Rehabilitering af socialt udsatte - Projekt 176. Projekt nr Dato for afholdelse. 12.september Godkendt d. Notat Projekt nr. 176 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Line Dybdal Søren Betzer 12.september 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 Direkte tlf:

Læs mere

Notat. Projekt Indsigt, Projektnummer 84. Projekt nr. 84. Mads Sinding Jørgensen Dato for afholdelse. Godkendt d.

Notat. Projekt Indsigt, Projektnummer 84. Projekt nr. 84. Mads Sinding Jørgensen Dato for afholdelse. Godkendt d. Notat Projekt nr. 84 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene Mehlsen Thomsen Mads Sinding Jørgensen 05-09-2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200

Læs mere

Notat. Job-kompetencetræning. Opkvalificering af jobkunders og frivilliges kompetencer gennem faglig og pædagogisk støtte/sparring - Projekt 61

Notat. Job-kompetencetræning. Opkvalificering af jobkunders og frivilliges kompetencer gennem faglig og pædagogisk støtte/sparring - Projekt 61 Notat Projekt nr. 61 Konsulent Referent Dato for afholdelse Daniel Schwartz Bojsen Maja Sylow Pedersen 2.oktober 2007 Godkendt d. 17.oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Notat. Café Parasollen - Projekt 64. Projekt nr. 64. Mads Sinding Jørgensen. Dato for afholdelse. 13.september Godkendt d.

Notat. Café Parasollen - Projekt 64. Projekt nr. 64. Mads Sinding Jørgensen. Dato for afholdelse. 13.september Godkendt d. Notat Projekt nr. 64 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene M. Thomsen Mads Sinding Jørgensen 13.september 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200

Læs mere

Notat. KFUMs Sociale arbejde Den nye parasol Projekt 74. Projekt nr. 74. Dato for afholdelse. 9. november Godkendt d.

Notat. KFUMs Sociale arbejde Den nye parasol Projekt 74. Projekt nr. 74. Dato for afholdelse. 9. november Godkendt d. Notat Projekt nr. 74 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene Mehlsen Thomsen Jeppe Ostersen 9. november 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 Direkte

Læs mere

Notat. Anshu Varma & Lea Willumsen. 2.oktober Dato for afholdelse. Godkendt d.

Notat. Anshu Varma & Lea Willumsen. 2.oktober Dato for afholdelse. Godkendt d. Notat Projekt nr. Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. 139 Gang i Gaden Jørgen Anker Anshu Varma & Lea Willumsen 2.oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Notat. Fremad Aktiv Idrætsprojekt i Århus Projekt 86. Projekt nr. 86. Dato for afholdelse. 28.september 2007. Godkendt d.

Notat. Fremad Aktiv Idrætsprojekt i Århus Projekt 86. Projekt nr. 86. Dato for afholdelse. 28.september 2007. Godkendt d. Notat Projekt nr. 86 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene Mehlsen Robin Vickery 28.september 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 Direkte tlf:

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

Notat. Beskyttet beskæftigelse for Sindslidende/en dyrehandel Projekt 42. Projekt nr. 42. Daniel Schwartz Bojsen Eva Grosman Michelsen

Notat. Beskyttet beskæftigelse for Sindslidende/en dyrehandel Projekt 42. Projekt nr. 42. Daniel Schwartz Bojsen Eva Grosman Michelsen Notat Projekt nr. 42 Konsulent Referent Dato for afholdelse Daniel Schwartz Bojsen Eva Grosman Michelsen Anshu Varma 24. september 2007 Godkendt d. 19.oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165

Læs mere

Notat. Center for Specialundervisning af Voksne Kultur- og samfundsforståelse på dansk for kvinder i Århus Vest - Projekt 80. Projekt nr.

Notat. Center for Specialundervisning af Voksne Kultur- og samfundsforståelse på dansk for kvinder i Århus Vest - Projekt 80. Projekt nr. Notat Projekt nr. 80 Konsulent Referent Dato for afholdelse Line Dybdal Nielsen Jeppe Ostersen 5. oktober 2007 Godkendt d. 12. november 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Notat. Kirkens Korshærs Aktivitetscenter i Silkeborg Projekt 156. Projekt nr oktober Dato for afholdelse. Godkendt d. 26.

Notat. Kirkens Korshærs Aktivitetscenter i Silkeborg Projekt 156. Projekt nr oktober Dato for afholdelse. Godkendt d. 26. Notat Projekt nr. 156 Konsulent Referent Dato for afholdelse Lene Mehlsen Thomsen Jeppe Ostersen 1. oktober 2007 Godkendt d. 26. oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Notat. Kirkens Korshær Natvarmestue i Odense Projekt 118. Projekt nr Maja Sylow Pedersen. Dato for afholdelse. 22.

Notat. Kirkens Korshær Natvarmestue i Odense Projekt 118. Projekt nr Maja Sylow Pedersen. Dato for afholdelse. 22. Notat Projekt nr. 118 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Maja Sylow Pedersen 22.november 2007 Godkendt d. 11.december 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf:

Læs mere

Notat. Team Midt Projekt 45. Projekt nr. 45. Anne Foged Søndergaard. Dato for afholdelse. 18. september Godkendt d.

Notat. Team Midt Projekt 45. Projekt nr. 45. Anne Foged Søndergaard. Dato for afholdelse. 18. september Godkendt d. Notat Projekt nr. 45 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene Mehlsen Thomsen Anne Foged Søndergaard 18. september 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397

Læs mere

Notat. Social Vækst og Job - Projekt 41. Projekt nr. 41. Lene Thomsen og Eva Grosman Michelsen. Mads Sinding Jørgensen. Dato for afholdelse

Notat. Social Vækst og Job - Projekt 41. Projekt nr. 41. Lene Thomsen og Eva Grosman Michelsen. Mads Sinding Jørgensen. Dato for afholdelse Notat Projekt nr. 41 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Lene Thomsen og Eva Grosman Michelsen Mads Sinding Jørgensen 30. oktober 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K

Læs mere

Notat. Kulturakademiet Projekt nr. 111. Projekt nr. 111. 06.september 2007. Dato for afholdelse. Godkendt d. 08.oktober 2007

Notat. Kulturakademiet Projekt nr. 111. Projekt nr. 111. 06.september 2007. Dato for afholdelse. Godkendt d. 08.oktober 2007 Notat Projekt nr. 111 Konsulent Referent Dato for afholdelse Lene Mehlsen Thomsen Jeppe Ostersen 06.september 2007 Godkendt d. 08.oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Notat. Team Syd Projekt for socialt udsatte personer. Nykøbing Falster - Projekt 10 Dato Ref. Projekt nr. 10. Maja Sylow Pedersen

Notat. Team Syd Projekt for socialt udsatte personer. Nykøbing Falster - Projekt 10 Dato Ref. Projekt nr. 10. Maja Sylow Pedersen Notat Projekt nr. 10 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Jørgen Anker Maja Sylow Pedersen 5.december 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 Direkte

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Lovgivning og politik...3 1.1 Lokalpolitiske beslutninger...4 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...5

Læs mere

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre Ældrepolitik 04.05.14 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre i kommunen. De ældre er i dag mere sunde og raske end nogensinde. Vi lever længere end tidligere, hvor levevilkårene

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre Ældre- og værdighedspolitik 2016 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013

Specialambulatoriet. Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M. Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Specialambulatoriets behandlingstilbud, august 2013 Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Sct. Hans Afdeling M Specialambulatoriet Dagtilbud Opsøgende psykiatrisk team Psykiatrisk Center Sct.

Læs mere

Problemstillinger Projektet tager overordnet udgangspunkt i en konstatering af, at helbredstilstanden

Problemstillinger Projektet tager overordnet udgangspunkt i en konstatering af, at helbredstilstanden Notat Projekt nr. 170 Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Godkendt d. Line Dybdal Anne Foged Søndergaard 25. september 2007 Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Udgangspunktet for relationen er:

Udgangspunktet for relationen er: SUF Albertslund er et omfattende støttetilbud til udsatte mennesker i eget hjem, men tilbyder også udredninger og andre løsninger. F.eks. hjemløse, potentielle hjemløse og funktionelle hjemløse. Støtte

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Koordinationsworkshop

Koordinationsworkshop Koordinationsworkshop Projekt nr. Konsulenter Rambøll Management Referent Koordinationsworkshop med projekt 183 Kbh kommune delprojekter (1,2,3,4,5,6) Daniel Schwartz Bojsen & Jørgen Anker Maria Holmsgaard

Læs mere

Notat. Fremme af sundhed hos mennesker med langvarige sindslidelser i Kildehuset Fountain House i Aalborg - Projekt 20. Projekt nr.

Notat. Fremme af sundhed hos mennesker med langvarige sindslidelser i Kildehuset Fountain House i Aalborg - Projekt 20. Projekt nr. Notat Projekt nr. 20 Konsulent Referent Dato for afholdelse Lene Mehlsen Thomsen Jeppe Ostersen 27. september 2007 Godkendt d. 23. november 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

- en del af EKKOfonden STØTTE I EGET HJEM STØTTE I EGET HJEM 1

- en del af EKKOfonden STØTTE I EGET HJEM STØTTE I EGET HJEM 1 - en del af EKKOfonden STØTTE I EGET HJEM STØTTE I EGET HJEM 1 2 STØTTE I EGET HJEM VELKOMMEN TIL EKKOFONDENS TILBUD OM Støtte i eget hjem Der er meget at gøre og forholde sig til, når man skal klare sig

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

6. Hvem har ansvaret for at de fire mål føres ud i livet?

6. Hvem har ansvaret for at de fire mål føres ud i livet? Indholdsfortegnelse: 1. Vision. 2. Hvorfor have en ungdomspolitik? 3. Ungdomspolitikkens målgruppe. 4. Mål. 5. Hvordan føres de fire mål ud i livet? 5.1. Sådan får unge medbestemmelse i eksisterende institutioner

Læs mere

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte.

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte. NOTAT Møllebjergvej 4 433 Hvalsø F 4646 4615 Tove Wetche Jobcenter, Team SDP D 4664 E towe@lejre.dk Dato: 6. juni 213 J.nr.: 13/99 Evalueringsrapport for LBR projekt Beskæftigelses-/uddannelsesindsats

Læs mere

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Når viden skaber resultater --- Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Det Fælles Ansvar II Case-rapport August 2008 Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter

Læs mere

Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede

Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede 1 Debatoplæg: Gyldne regler for den forebyggende indsats overfor kriminalitetstruede børn og unge Fællesskabet 1. Udsatte børn og unge skal med i fællesskabet: Udgangspunktet for arbejdet med udsatte og

Læs mere

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson Støtte- og kontaktpersonordningen Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson INTRODUKTION Kommunalbestyrelsen har valgt at udarbejde kvalitetsstandard for støtte- og kontaktpersonordnin- gen. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Notat om status på arbejdet med recovery i Ballerup Kommunes Socialpsykiatri

Notat om status på arbejdet med recovery i Ballerup Kommunes Socialpsykiatri 22.04.15 Notat om status på arbejdet med recovery i Ballerup Kommunes Socialpsykiatri Begrebet recovery dukkede op i psykiatrien i Danmark omkring årtusindskiftet, i forbindelse med en stigende interesse

Læs mere

Notat. Udvikling til støtte omkring sindslidende borgere med komplekse problemstillinger - (2KER team Guldborgsund kommune) Projekt 26. Projekt nr.

Notat. Udvikling til støtte omkring sindslidende borgere med komplekse problemstillinger - (2KER team Guldborgsund kommune) Projekt 26. Projekt nr. Notat Projekt nr. 26 Konsulent Daniel Schwartz Bojsen og Jørgen Anker Referent Robin Vickery Dato for 21. september 2007 afholdelse Godkendt d. 30. oktober 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge rådgivning, hjælp og støtte for familier til børn og unge med psykiske vanskeligheder Et 4-årigt projekt i Landforeningen BEDRE PSYKIATRI i perioden

Læs mere

EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE UNGE PÅ VEJ MOD VOKSENLIVET. Ida Hammen, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København

EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE UNGE PÅ VEJ MOD VOKSENLIVET. Ida Hammen, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE UNGE PÅ VEJ MOD VOKSENLIVET Ida Hammen, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København Lige Muligheder Formål: At udsatte børn og unge på lige fod med

Læs mere

MUSIKKENS SPROG BESKRIVELSE AF PROJEKTET

MUSIKKENS SPROG BESKRIVELSE AF PROJEKTET MUSIKKENS SPROG BESKRIVELSE AF PROJEKTET Introduktion Herning Musikskole ansøger Forebyggelsesudvalget om at bevilge 182.000 kr. til et 2-årigt projekt Musikkens sprog, som er et projekt, der henvender

Læs mere

Medborgerskab En tværgående politik 2015

Medborgerskab En tværgående politik 2015 Medborgerskab En tværgående politik 2015 En politik for medborgerskab Sønderborg Byråd har en vision om, at kommunen skal være i vækst og et sted, hvor borgerne lever det gode liv. Vækst og arbejdspladser

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele I Valby er der ansat en medarbejder, som foretager det opsøgende gadeplansarbejde i bydelen. Det opsøgende arbejde har stået på i et år og er et

Læs mere

Undersøgelse af hjemløse i Åbenrå Kommune

Undersøgelse af hjemløse i Åbenrå Kommune Undersøgelse af hjemløse i Åbenrå Kommune Alternative overnatningsformer - 110 Opgørelse over køn, alder for den gruppe af Aabenraa borgere, som har opholdt sig mere end 30 dage på 110 bosted. Periode

Læs mere

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse.

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. ÅRSMØDE I HJERTEMOTION 8. SEPTEMBER 2018 Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. Oplæg ved Marie Asserhøj, Projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed Program Hvem er Folkebevægelsen mod Ensomhed Hvad er

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud

Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud NOTAT 17. november 2018 Journal nr. 27.03.00-A00-1-18 Sagsbehandler SKRAS Navn på tilbud Formål Rådgivningshuset Formålet med Rådgivningshuset er

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse politiske

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019

Randers Krisecenter Aftalemål Januar 2019 Randers Krisecenter Aftalemål 2019-20 Januar 2019 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

Handicappolitik Med plads til alle

Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Denne politik retter sig mod borgere, der har varige begrænsninger af fysisk eller psykisk karakter. Udgangspunktet for Hedensted Kommunes

Læs mere

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 7 Ishøj Kommune Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj... 3 Vision mangfoldighed er Ishøjs styrke... 4 Mission skab en bedre kommune for alle... 5 HOVEDFOKUS: Inklusion...

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Udsattepolitik Nyborg Kommune

Udsattepolitik Nyborg Kommune - Danmarks Udsattepolitik 2019-2023 Nyborg Kommune Forord I Nyborg Kommune skal der være plads til alle. Derfor har vi en udsattepolitik og et udsatteråd for at sikre socialt udsatte et talerør og samtidig

Læs mere

Mangfoldighedsindsatsen kort og godt

Mangfoldighedsindsatsen kort og godt Mangfoldighedsindsatsen kort og godt Region Midtjylland Koncern HR Udvikling og arbejdsmiljø 2 Mangfoldighedsindsatsen kort og godt FORORD Region Midtjylland ønsker, at personalesammensætningen afspejler

Læs mere

Mangfoldighedspolitik

Mangfoldighedspolitik Mangfoldighedspolitik Region Midtjylland Mangfoldighedspolitikken for Region Midtjylland er udformet på baggrund af input fra regionsrådet og ledelses- og MEDsystemet. Politikken er behandlet i Regions-MEDudvalget

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

HVORDAN STARTER MAN ET UNGEPANEL? - EN GUIDE -

HVORDAN STARTER MAN ET UNGEPANEL? - EN GUIDE - HVORDAN STARTER MAN ET UNGEPANEL? - EN GUIDE - INDHOLD Hvorfor have et ungepanel? 3 3 Kom godt i gang o Hvem skal ville det? 5 o Hvad kræver det? 6 o Hvem kan være med? 7 o Hvor tit mødes man? 7 o Hvad

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Storskoven STU

Storskoven STU Storskoven 42 13 15 81 STU SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU på Storskoven Målet for Storskovens skoles STU forløb er klart: At give den unge en tilknytning til arbejdsmarkedet, og at indgå aktivt

Læs mere

Biffen Projekt 82. Projekt nr. 82. Cathrine Lindberg Bak. Dato for afholdelse. 8.november Godkendt d.

Biffen Projekt 82. Projekt nr. 82. Cathrine Lindberg Bak. Dato for afholdelse. 8.november Godkendt d. Projekt nr. 82 Konsulent Referent Dato for afholdelse Cathrine Lindberg Bak Markus Davidsen 8.november 2007 Godkendt d. Biffen Projekt 82 Deltagere Karen Alder Sørensen, aktivitetscenterleder og projektleder,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Bjarkesvej 2, 3450 Allerød Tlf: 48 10 01 00 E-mail: kommunen@alleroed.dk Telefax: 48 14 02 08 Sagsbeh. mies Lok.nr. 178 Dato: 10. november 2009 NOTAT Allerød Integrationspolitik

Læs mere

Vedlagt punktet er oversigt over psykiatriindsatser fra april Oversigten omfatter både kommunale og frivillige indsatser.

Vedlagt punktet er oversigt over psykiatriindsatser fra april Oversigten omfatter både kommunale og frivillige indsatser. Dagsorden Dato: 19-02-2018 14:00:00 Udvalg: 17, stk. 4-udvalg - Psykiatri Sted: Fælleden, mødelokale 1.S.04 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2 Meddelelser til mødet Der blev foretaget

Læs mere

Vi yder aktuelt rådgivning i 26 byer i Danmark og har været i gang med projektet i mere end 8 år.

Vi yder aktuelt rådgivning i 26 byer i Danmark og har været i gang med projektet i mere end 8 år. Inge Marie Vestergaard, Handikap og Psykiatri Ringkøbing-Skjern Kommune Dato: 12.06.2017 Tilbud på etablering og drift af På Fode Igen - frivillig gældsrådgivning for brugere tilknyttet rådgivningsteamet

Læs mere

Udvikling af fremtidens aktivitets- og samværstilbud i København Workshop 2 Nordvest den 1. oktober 2015

Udvikling af fremtidens aktivitets- og samværstilbud i København Workshop 2 Nordvest den 1. oktober 2015 Udvikling af fremtidens aktivitets- og samværstilbud i København Workshop 2 Nordvest den 1. oktober 2015 Københavns Kommune Socialforvaltningen Borgercenter Voksne 01-10-2015 Hvad? Hvordan? Formålet med

Læs mere

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009.

Overordnet integrationsstrategi. Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Overordnet integrationsstrategi Godkendt af Byrådet den 28. april 2009. Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.... 0 Indledning.... 1 Visionen.... 1 Modtagelsen.... 2 Uddannelse.... 3 Børn og unge....

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Indhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer... 7 Mestring og medansvar... 8 Beskæftigelse og uddannelse...

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

INDSATS FOR UDSATTE 1

INDSATS FOR UDSATTE 1 INDSATS FOR UDSATTE 1 2 VI YDER EN INDSATS FOR MENNESKER I UDSATTE LIVSSITUATIONER KFUM s Sociale Arbejde tilbyder hjælp, støtte og omsorg for mennesker i udsatte livssituationer. Vi møder mennesker i

Læs mere

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform?

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Muligheder: Vi skal tænke anderledes Folkeskolen har med reformudspillet fået en markant udfordring, som giver muligheder

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar 2016 Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk

Læs mere

Folkeskolereformen åbner døren mellem skoler og klubber. Professionschef i BUPL, Bo Holmsgaard

Folkeskolereformen åbner døren mellem skoler og klubber. Professionschef i BUPL, Bo Holmsgaard Folkeskolereformen åbner døren mellem skoler og klubber Professionschef i BUPL, Bo Holmsgaard De tre mål for folkeskolereformen og fritidsinstitutionerne At alle børn blive så dygtige som muligt. At reducere

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt

Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt Mangfoldighedsindsatsen - kort og godt Forord Region Midtjylland ønsker, at personalesammensætningen afspejler mangfoldigheden i arbejdsstyrken. Mangfoldighedsindsatsen skal medvirke til at styrke Region

Læs mere

KFUM s Sociale Arbejde i Danmark: Bænkevarmerne/Folkekøkkenet i Kolding

KFUM s Sociale Arbejde i Danmark: Bænkevarmerne/Folkekøkkenet i Kolding KFUM s Sociale Arbejde i Danmark: Bænkevarmerne/Folkekøkkenet i Kolding I dette afsnit beskrives de overordnede elementer i forandringsteorien for Bænkevarmerne/Folkekøkkenet, der er en social café og

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

GADEPLAN. Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI?

GADEPLAN. Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI? GADEPLAN Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI? Center for Børn og Familie 2 Målgruppe: Det gule team arbejder efter Servicelovens 11. Det er en forebyggelsesparagraf som åbner mulighed for at tilbyde familierelaterede

Læs mere

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri.

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri. Værktøjskasse Hvornår og hvordan anvendes dokumenterne? SAMTALEGUIDE Anvendes som egen tjekliste ved første samtale med borgeren. ROK-SKEMA (LOLLAND) / OPLYSNINGSSKEMA (GULDBORGSUND) Heri dokumenteres

Læs mere

Notat. Dansk Væresteds Idræt projektnummer 106. Projekt nr Cathrine Lindberg Bak. Nicolaj Krogh Jensen. Dato for afholdelse. 27.

Notat. Dansk Væresteds Idræt projektnummer 106. Projekt nr Cathrine Lindberg Bak. Nicolaj Krogh Jensen. Dato for afholdelse. 27. Notat Projekt nr. 106 Konsulent Referent Dato for afholdelse Cathrine Lindberg Bak Nicolaj Krogh Jensen 27. september 2007 Godkendt d. 6.11.2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate

JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate JUMP er et kommunalt beskæftigelsesprojekt, som sammen med UngeGuiden skal skabe det bedst kvalificerede tilbud til de unge uddannelsesparate, således at de

Læs mere