Miljøtilsyn 1. Miljøtilsyn. En konkret vejledning til, hvordan du forholder dig mest hensigtsmæssigt før, under og efter miljøtilsynet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljøtilsyn 1. Miljøtilsyn. En konkret vejledning til, hvordan du forholder dig mest hensigtsmæssigt før, under og efter miljøtilsynet."

Transkript

1 Miljøtilsyn 1 Miljøtilsyn En konkret vejledning til, hvordan du forholder dig mest hensigtsmæssigt før, under og efter miljøtilsynet.

2 Indhold Brug af denne vejledning 3 Før tilsynet: Sådan er reglerne 4 Under tilsynet: Det skal du huske 5 Efter tilsynet: Det skal du vide 7 Kontakt os 10 Forslag til information Eksempel 1: Intern information om tilsynsbesøg 8 Eksempel 2: Ekstern information om tilsynsbesøg 9

3 Miljøtilsyn 3 Brug af denne vejledning Denne vejledning er et praktisk værktøj til de mange forskellige virksomheder, der får tilsynsbesøg fra miljømyndighederne. Nogle virksomheder oplever tilsynsbesøg som forstyrrende og besværlige. Sådan behøver det ikke at være. Vejledningen indeholder en trin for trin-guide til, hvordan du sammen med miljømyndigheden mest hensigtsmæssigt håndterer et miljøtilsyn. Du får vejledning til at tilrettelægge tilsynet, om miljømyndighedernes adgang til din virksomhed, om kommunikation med tilsynsmedarbejderen og den efterfølgende proces med tilsynsrapport og eventuel indskærpelse eller påbud. Miljøtilsynets form og indhold også blive mødt med indskærpelser eller påbud om at bringe konkrete ting i orden. Hver virksomhed er unik, og der kan derfor være flere relevante forhold i din virksomhed end de typiske, der er beskrevet i denne vejledning. Miljømyndighederne har i vid udstrækning krav på at få adgang til virksomheden, herunder at tage jordprøver m.v. Myndigheden kan også stille spørgsmål til virksomhedens ejer og personale. Men der er grænser, som vi blandt andet beskriver i denne vejledning. Den tilsynsførende myndighed vil typisk være kommunen. I visse tilfælde fører andre myndigheder dog tilsyn, eksempelvis regionen, Miljøstyrelsen, NaturErhvervsstyrelsen eller Arbejdstilsynet. Medmindre andet er anført, bruger vi i vejledningen udtrykket tilsynsmyndighed som fællesbetegnelse for de miljømyndigheder, der er kompetente til at foretage tilsyn. Vi bruger udtrykket tilsynsmedarbejder om repræsentanten fra miljømyndigheden. Denne vejledning er udarbejdet af Bech-Bruun, og alle rettigheder tilhører Bech-Bruun. Det er en generel vejledning, og alle trin er derfor ikke altid nødvendige. Miljøtilsynet er som udgangspunkt en vejledende samtale, hvor du får information om lovmæssige forhold og regler i forhold til miljøet. Du kan dog

4 Miljøtilsyn 4 Før tilsynet: Sådan er reglerne Baggrund for tilsynet Tilsynet på virksomheden er ofte varslet på forhånd, men kan også ske uanmeldt. Både ved et varslet og et uanmeldt tilsynsbesøg er det fornuftigt at samarbejde med tilsynsmyndigheden om tilsynets forløb. Mistanke om et strafbart forhold Hvis du før eller under tilsynsbesøget bliver oplyst af tilsynsmyndigheden om, at virksomheden er mistænkt for et strafbart forhold, har du ret til at afbryde den del af tilsynet, der vedrører det strafbare forhold. I dette tilfælde skal tilsynsmyndigheden have retskendelse for at kunne gennemtvinge adgang til virksomheden. Varslet tilsyn De fleste tilsyn varsles skriftligt mindst 14 dage før, at tilsynet finder sted. Varslingsskrivelsen indeholder oplysninger om: Tid og sted for tilsynsbesøget Hovedformålet med tilsynsbesøget Det faktiske og retlige grundlag for tilsynsbesøget Muligheden for repræsentation ved advokat eller andre Frist for at komme med indsigelse over for tilsynsmyndigheden. Ved uanmeldt tilsyn Hvis der er behov for, at virksomheden samler et internt team, kan du bede tilsynsmedarbejderen om at komme tilbage dagen efter. Hvis tilsynsmedarbejderen insisterer på at få adgang med det samme, og virksomheden ikke ønsker dette, enten fordi der skal samles et team eller af andre årsager, kan du spørge, om tilsynsmedarbejderen har en retskendelse. Hvis tilsynsmedarbejderen fortsat insisterer, kan du bede om at se de regler, som kan give tilsynsmedarbejderen adgang uden retskendelse. Tilsynsmedarbejderen kan kræve adgang til virksomheden, hvis retskendelse ifølge reglerne ikke er påkrævet, og tilsynsmedarbejderen har en skriftlig underretning med, der indeholder oplysninger om: Tid og sted for tilsynsbesøget Hovedformålet med tilsynsbesøget Hvorfor tilsynet ikke er varslet Det faktiske og retlige grundlag for tilsynsbesøget Muligheden for repræsentation af advokat eller andre. Hvis du ved, at der på virksomheden foregår aktiviteter, som er i strid med virksomhedens tilladelser, godkendelser eller andre regler, og som vil kunne straffes med bøde, kan du nægte adgang til den del af virksomheden, hvor disse aktiviteter foregår. Adgang kan dog kræves med retskendelse.

5 Miljøtilsyn 5 Under tilsynet: Det skal du huske Tilsynsmedarbejderen ankommer Den ansvarlige for virksomhedens miljøarbejde modtager tilsynsmedarbejderen. Udvælg en eller flere repræsentanter for virksomheden, der skal følge tilsynsmedarbejderen under tilsynet. Husk at fordele roller og ansvar, hvis mere end én fra virksomheden deltager. Anmod tilsynsmedarbejderen om legitimationskort (visitkort). Kontakt relevante personer i ledelsen. Fastslå tilsynsmyndighedens beføjelse Afklar formål med tilsynet (fx basistilsyn, prioriteret tilsyn, opfølgning på en klage, uheld mv.). Tal med tilsynsmedarbejderen om, i hvilket omfang det er relevant at udtage stikprøver og/eller indsamle kopi af dokumenter som led i tilsynet. Afdæk omfanget af tilsynet sammen med tilsynsmedarbejderen, herunder hvilke dele af virksomheden og dens rutiner, som skal gennemgås, og hvem i virksomheden det vil være relevant at møde. Aftal med tilsynsmedarbejderen, at en repræsentant for virksomheden følger tilsynsmedarbejderen under tilsynet og noterer, hvad der observeres og aftales. Dermed får virksomheden sin egen log over tilsynet. Aftal med tilsynsmedarbejderen, at I gennemgår loggen efter tilsynet. Spørgsmål fra tilsynsmedarbejderen Sørg for at besvare spørgsmål kort og præcist. Få gentaget eller uddybet uklare spørgsmål eller spørgsmål, som er svære at forstå. Det er bedre at sige det ved jeg ikke eller det kan jeg ikke huske end at gætte. Bed eventuelt tilsynsmedarbejderen forklare, hvilken relevans der er mellem det stillede spørgsmål og formålet med tilsynet. Virksomheden har kun pligt til at besvare rent faktuelle spørgsmål (fx hvordan sikrer I, at I har kendskab til hvilke (miljø)krav, der gælder for jer? eller hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har kendskab til miljøregler/ vilkår i miljøgodkendelser/tilslutningstilladelse? ). Virksomheden har ikke pligt til at svare på, om lovgivning eller vilkår er blevet overtrådt. Indirekte spørgsmål til (u)lovligheden af virksomhedens aktiviteter skal heller ikke besvares. Hvis der opstår tvivl om, hvorvidt spørgsmålet bør besvares, kan tilsynsmedarbejderen notere spørgsmålet og aftale med virksomheden, at I vender tilbage med et svar.

6 Miljøtilsyn 6 Undersøgelser mv. på virksomheden Vis tilsynsmedarbejderen rundt til de områder, hvor denne ønsker at foretage prøver, undersøgelser mv. Opsummering ved afslutning af tilsynet Efter tilsynet og inden tilsynsmedarbejderen forlader virksomheden, bør virksomhedens repræsentant anmode tilsynsmedarbejderen om at kvittere på virksomhedens egen log over tilsynsbesøget. Formålet er at sikre en gensidig forståelse og anerkendelse af tilsynets forløb. Ved denne lejlighed opsummeres: Væsentlige punkter, som kræver hurtig opfølgning (inkl. håndhævelsesfrister) Mindre væsentlige punkter som kræver opfølgning Andre observationer Hvornår afrapportering fra tilsynsmyndigheden kan forventes. Eventuelle faktuelle uenigheder bør afklares. Tilsynsmedarbejderen bekræfter med sin underskrift loggens rigtighed med dato for tilsynsbesøget. Notér aftaler med tilsynsmedarbejderen ned.

7 Miljøtilsyn 7 Efter tilsynet: Det skal du vide Når du modtager afrapporteringen for miljøtilsynet på virksomheden, bliver du gjort opmærksom på, om der er konstateret utilfredsstillende eller ulovlige forhold. Hvis det er tilfældet, har tilsynsmyndigheden mulighed for at give din virksomhed enten en henstilling, en indskærpelse, et påbud, et forbud eller et mundtligt straks-påbud med det formål at bringe bestemte forhold i orden. Henstilling Når der bliver konstateret utilfredsstillende forhold, får virksomheden en henstilling. Overtrædelse af henstillingen kan ikke sanktioneres af tilsynsmyndigheden, men kan tillægges bevismæssig værdi i en eventuel senere håndhævelses- eller straffesag. Indskærpelse En indskærpelse udstedes for mindre alvorlige forhold og er alene et krav om, at virksomheden overholder allerede gældende vilkår og lovgivning inden for en vis frist. Indskærpelsen skal ikke forvarsles, og virksomheden kan ikke klage over indskærpelsen til anden myndighed. Påbud eller forbud Et påbud udstedes for alvorlige forhold og kan indeholde nye krav til virksomheden, eksempelvis skærpelse af allerede gældende vilkår. Et påbud skal varsles, og ved modtagelse af varslingen har virksomheden krav på at komme med bemærkninger. Et påbud kan påklages til anden myndighed. Et forbud mod fortsat drift anvendes ekstremt sjældent. Forbud forudsætter, at tilsynsmyndigheden kan dokumentere, at virksomheden ikke har en nødvendig tilladelse til driften, eller at virksomheden overhovedet ikke kan videreføres uden væsentlig forurening eller gene til følge. Straks-påbud Et straks-påbud udstedes for alvorlige forhold, der ikke kan afvente udbedring. Et mundtligt straks-påbud skal ikke varsles, men skal meddeles skriftligt efter udstedelsen. Tilsynsmyndigheden skal redegøre for det retlige grundlag for straks-påbuddet, herunder hvilke paragraffer påbuddet udstedes efter og hvilke faktiske omstændigheder, der er grund til påbuddet. Der stilles strenge krav til et straks-påbud. Hvis tilsynsmyndigheden meddeler virksomheden et straks-påbud, bør du bede om at modtage påbuddet skriftligt for at kunne overveje, om du vil klage. Aktindsigt Du bør overveje at søge aktindsigt, hvis der opstår tvivl om, hvilke oplysninger tilsynsmyndigheden er i besiddelse af. Hvis du vælger at søge aktindsigt, er det en god idé at bede om udlevering af journalark på myndighedens sag. Journalarket er en oversigt over samtlige dokumenter, der er journaliseret på sagen. Dermed bliver det muligt at kontrollere, om alt relevant er udleveret.

8 Miljøtilsyn 8 Eksempel 1 Intern information om tilsynsbesøg Følgende tekst kan eventuelt (med nødvendige tilpasninger) udsendes til samtlige medarbejdere i virksomheden i forbindelse med tilsynsbesøg [Indsæt virksomhedens navn] er i dag genstand for et tilsynsbesøg fra [indsæt tilsynsmyndighedens navn]. Tilsynsmedarbejderen fra [indsæt tilsynsmyndighedens navn] har i den forbindelse fået adgang til virksomheden for at gennemgå driften og stille spørgsmål til virksomhedens ledelse og medarbejdere. Formålet med tilsynsbesøget er [indsæt tilsynsmyndighedens meddelte begrundelse, fx basistilsyn, prioriterede tilsyn, opfølgning på en klage, uheld m.v.] Alle medarbejdere skal i den forbindelse være opmærksomme på følgende retningslinjer: Alle medarbejdere skal bistå tilsynsmedarbejderen på en professionel måde. I videst muligt omfang er det den ansvarlige for virksomhedens miljøarbejde [navn] eller [en anden repræsentant valgt af virksomheden], der besvarer spørgsmål fra tilsynsmedarbejderen. Sørg for at besvare eventuelle spørgsmål kort og præcist. Få gentaget eller uddybet uklare spørgsmål eller spørgsmål, som er svære at forstå. Det er bedre at sige det ved jeg ikke eller det kan jeg ikke huske end at gætte. Hvis du er i tvivl, så henvis til virksomhedens ledelse. Med venlig hilsen [indsæt navn]

9 Miljøtilsyn 9 Eksempel 2 Ekstern information om tilsynsbesøg Følgende tekst kan eventuelt (med nødvendige tilpasninger) udsendes til dagspressen og andre eksterne parter efter et tilsynsbesøg. Pressemeddelelse: [Indsæt tilsynsmyndighedens navn] foretog den [indsæt dato] et tilsynsbesøg hos [virksomheden]. Baggrunden for tilsynsbesøget er [indsæt tilsynsmyndighedens meddelte begrundelse, fx basistilsyn, prioriterede tilsyn, opfølgning på en klage, uheld m.v.] Vi har bistået tilsynsmyndigheden i deres undersøgelser, givet adgang til virksomheden og besvaret myndighedens spørgsmål. Vi har ikke grund til at tro, at [virksomheden] har overtrådt miljølovgivningen eller vilkår i godkendelser eller tilladelser. Vi vil i det videre forløb bistå myndigheden i relevant omfang og afvente udfaldet af tilsynsbesøget.

10 Miljøtilsyn 10 Kontakt os Hvis du har spørgsmål til denne vejledning, er du velkommen til at kontakte os. Bech-Bruun rådgiver virksomheder om alle aspekter inden for miljøret, fx miljøspørgsmål ved virksomhedsog ejendomshandler, miljøretlig due diligence, rådgivning om miljøgodkendelse af virksomheder, jordforurening samt kommune- og lokalplansspørgsmål. Vores specialister har stor erfaring med at løse tvister på miljø- og forvaltningsretsområdet. Vi fører, når det er nødvendigt, retssager og sager for nævn og kommissioner, herunder Natur- og Miljøklagenævnet. Vi deltager også i en række netværk, blandt andre DI s Miljøudvalg og DI s Miljøchefforum. Det sikrer, at vores miljøjuridiske viden harmonerer med den virkelighed, som vores klienter opererer i. Anne Sophie K. Vilsbøll Specialistadvokat T M E ask@bechbruun.com Mark Villingshøj Nielsen Advokat T M E mvni@bechbruun.com Desuden har flere af vores advokater erfaring fra tidligere ansættelse i offentlige myndigheder, så vi kender processerne og har et stort netværk blandt myndighedssagsbehandlere, som vi kan trække på i særligt komplekse sager.

11

12 Bech-Bruun er en markedsorienteret og specialiseret, rådgivende advokatvirksomhed. Vi servicerer et stort udsnit af dansk erhvervsliv, den offentlige sektor og globale virksomheder med en bred vifte af ydelser. Med mere end 500 talentfulde medarbejdere og nogle af branchens mest anerkendte og erfarne eksperter skræddersyr vi løsninger på tværs af fagområder. Vores mål er at styrke vores klienters forretning, så de opnår de bedste resultater. København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Survey-rapport: Persondata og it-sikkerhed 1. Bech-Bruun Intelligence. Persondata og it-sikkerhed

Survey-rapport: Persondata og it-sikkerhed 1. Bech-Bruun Intelligence. Persondata og it-sikkerhed Survey-rapport: Persondata og it-sikkerhed 1 Bech-Bruun Intelligence Persondata og it-sikkerhed Survey-rapport April 2015 2 Survey-rapport: Persondata og it-sikkerhed Indhold Baggrund 3 Overordnede resultater

Læs mere

Dawn raid-manual 1. Dawn raid-manual. Forholdsregler ved uanmeldt besøg fra konkurrencemyndighederne

Dawn raid-manual 1. Dawn raid-manual. Forholdsregler ved uanmeldt besøg fra konkurrencemyndighederne Dawn raid-manual 1 Dawn raid-manual Forholdsregler ved uanmeldt besøg fra konkurrencemyndighederne og SØIK Indhold Brug af denne manual 3 Den første time 4 Under selve undersøgelsen 5 Det efterfølgende

Læs mere

Miljøtilsynsplan. For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug

Miljøtilsynsplan. For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug Miljøtilsynsplan For miljøtilsyn med virksomheder og landbrug Indledning Haderslev Kommune, Teknik og Miljø, har på baggrund af den nye Miljøtilsynsbekendtgørelse nr. 497 af 15. maj 2013, udarbejdet en

Læs mere

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET?

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? 16.1.2014 Arbejdstilsynet afslører dårligt arbejdsmiljø som aldrig før, viser de senest offentliggjorte tal. For virksomheder kan overtrædelser

Læs mere

Antikorruption og hvidvask

Antikorruption og hvidvask Antikorruption og hvidvask Har din virksomhed et complianceprogram, der sikrer, at I arbejder inden for reglernes område? 2 3 Lovgivningen ændrer sig. Tiden ændrer sig også. Det er i dag ikke altid nok,

Læs mere

Tænk hele vejen rundt - for alles skyld

Tænk hele vejen rundt - for alles skyld Dit ansvar med vores hjælp. Det handler om familie, virksomhed og formue. Om at lægge spor i takt med, at man bliver afklaret. Om at få inspiration til at blive afklaret. I et generationsskifte vil der

Læs mere

Miljømyndighedernes tilsyn og håndhævelse. v/jacob Brandt og Mark Villingshøj Nielsen Uddannelsesdagen 2015

Miljømyndighedernes tilsyn og håndhævelse. v/jacob Brandt og Mark Villingshøj Nielsen Uddannelsesdagen 2015 Miljømyndighedernes tilsyn og håndhævelse v/jacob Brandt og Mark Villingshøj Nielsen Uddannelsesdagen 2015 2 Disposition Den retlige ramme for tilsyn og håndhævelse Miljøbeskyttelsesloven og miljøtilsynsbekendtgørelsen

Læs mere

Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder

Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder 1 Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder Forbud Virksomheden kan få et forbud mod at fortsætte arbejdet, hvis der er overhængende og betydelig fare for medarbejdernes eller andres sikkerhed

Læs mere

Erfaringer fra tilsynsbesøg

Erfaringer fra tilsynsbesøg Erfaringer fra tilsynsbesøg 28. jan. 14 Erfaringer fra tilsynsbesøg Disposition Statistik Tilsyn Bøder Gode råd Arbejdstilsynets adfærd 2 Tilsynsformer Tag godt imod Arbejdstilsynet de har ret til at komme

Læs mere

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014

HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 HÅNDHÆVELSE AF PÅBUD NATUR & MILJØ 2014 Advokat (H) Alex Puggaard og advokat Vibeke Westergaard (H) Onsdag den 21. maj 2014 Håndhævelse Udfordringer ved håndhævelsen - som eksempel ulovlig opfyld af råstofgrave

Læs mere

Chefjurist: En rolle i forandring 1. Bech-Bruun Intelligence. Chefjurist: En rolle i forandring

Chefjurist: En rolle i forandring 1. Bech-Bruun Intelligence. Chefjurist: En rolle i forandring Chefjurist: En rolle i forandring 1 Bech-Bruun Intelligence Chefjurist: En rolle i forandring Analyse November 2015 2 Chefjurist: En rolle i forandring Indhold Baggrund 3 Overordnede resultater 4 Data

Læs mere

Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet

Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 7 2005 Indhold 1 INDLEDNING 5 2 VARSLINGSREGLERNE OG DE ØVRIGE REGLER I RETSSIKKERHEDSLOVENS KAPITEL 2

Læs mere

Bilag 2. Figur A. Figur B

Bilag 2. Figur A. Figur B Bilag 1 Bilag 2 Figur A Figur B Figur C Figur D Bilag 3 Erhvervsstyrelsen har i 2011 iværksat 37 undersøgelser, hvoraf 19 af disse blev afgjort i 2011. Disse undersøgelser omfatter altså både påbegyndte

Læs mere

Hedensted Kommune, Natur og Miljø Tjørnevej Uldum. Havdambrug. 1. Indledning

Hedensted Kommune, Natur og Miljø Tjørnevej Uldum. Havdambrug. 1. Indledning Hedensted Kommune, Natur og Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 13. september 2018 Journalnr.: 214648 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord Hocksdahl

Læs mere

Detailtilsyn kontrolbesøg

Detailtilsyn kontrolbesøg Detailtilsyn kontrolbesøg Kvalitetsprocedure DT-2 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: AFC, Metoder og virkemidler Ikrafttræden: januar 2011 Senest redigeret: Juni 2017 Aktuel for tilsynsførende,

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed giver på baggrund af et tilsynsbesøg den 26. februar 2019 et påbud til Team Midt om:

Styrelsen for Patientsikkerhed giver på baggrund af et tilsynsbesøg den 26. februar 2019 et påbud til Team Midt om: Team Midt Anlægsvej 4A 4920 Søllested Sendt pr. Digital Post AFGØRELSE Styrelsen for Patientsikkerhed giver på baggrund af et tilsynsbesøg den 26. februar 2019 et påbud til Team Midt om: 1) At plejeenheden

Læs mere

Skanderborg Kommune 3. maj 2016 Advokat Mads Kobberø

Skanderborg Kommune 3. maj 2016 Advokat Mads Kobberø Skanderborg Kommune 3. maj 2016 Advokat Mads Kobberø Virksomhedstyper 1. Godkendelsespligtige Reguleres af miljøgodkendelser med vilkår. Dvs. upfront regulering 2. Ikke-godkendelsespligtige virksomheder

Læs mere

Kontrolundersøgelser i Danmark

Kontrolundersøgelser i Danmark 12. december 2013 Kontorchef Peter Langkjær Kontrolundersøgelser i Danmark Dansk Forening for Konkurrenceret NÅR KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN KOMMER PÅ BESØG 1 Anslag Agenda 1. Efterforskning før

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 40 Offentligt. Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 40 Offentligt. Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 40 Offentligt Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 7 2005 Indhold 1 INDLEDNING 5 2 VARSLINGSREGLERNE

Læs mere

Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet

Vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet VEJ nr 10365 af 20/10/2005 (Gældende) Udskriftsdato: 18. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. 1016-0008 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Analyse: Kontraktstyring 1. Bech-Bruun Intelligence. Kontraktstyring

Analyse: Kontraktstyring 1. Bech-Bruun Intelligence. Kontraktstyring Analyse: Kontraktstyring 1 Bech-Bruun Intelligence Kontraktstyring Analyse September 2015 2 Analyse: Kontraktstyring Indhold Baggrund 3 Overordnede resultater 4 Data 6 Alle rettigheder til denne analyse

Læs mere

Dødsfald familie og formue

Dødsfald familie og formue Dødsfald familie og formue Det handler altid først og fremmest om familien. Om at hjælpe og sikre ro og tryghed for alle. Om det formelle og om det praktiske. Men det handler også om formuen. Om at gøre

Læs mere

Skattechefer: Fokus på risikominimering 1. Bech-Bruun Intelligence Skattechefer: Fokus på risikominimering

Skattechefer: Fokus på risikominimering 1. Bech-Bruun Intelligence Skattechefer: Fokus på risikominimering Skattechefer: Fokus på risikominimering 1 Bech-Bruun Intelligence Skattechefer: Fokus på risikominimering Analyse Februar 2016 2 Skattechefer: Fokus på risikominimering Indhold Baggrund 3 Overordnede resultater

Læs mere

Frida Paulsen Sønderborgvej Kruså. Tilsynsrapport 2015 på Sønderborgvej 29

Frida Paulsen Sønderborgvej Kruså. Tilsynsrapport 2015 på Sønderborgvej 29 Frida Paulsen Sønderborgvej 29 6340 Kruså Kultur, Miljø & Erhverv Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 30-10-2015 Sagsnr.: 15/25921 Dok.løbenr.: Kontakt: Helle Lund Daabeck Direkte tlf.:

Læs mere

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018 Juridiske udfordringer i jordforureningsloven oktober 2018 Disposition 2 Er forureneren betaler-princippet under pres? Er samspillet mellem jordforurenings-, bygge- og byfornyelsesloven hensigtsmæssig?

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 på Vollerupvej 13

Tilsynsrapport 2015 på Vollerupvej 13 Tilsynsrapport 2015 på Vollerupvej 13 Denne tilsynsrapport vil i henhold til bekendtgørelse om miljøtilsyn blive offentliggjort på kommunens hjemmeside www.aabenraa.dk under erhverv på landet, landbrug

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli Miljøtilsynsplan 2013-2017 juli 2013, opdateret november 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund for tilsynsplanen 3 2 Geografisk område 4 3 Væsentlige miljøproblemer 5 4 IED-virksomheder og -husdyrbrug

Læs mere

Henvendelse om Faxe Kommune journalnummer K

Henvendelse om Faxe Kommune journalnummer K Faxe kommune Frederiksgade 9Rådhuset 4690 Haslev Henvendelse om Faxe Kommune journalnummer 09.17.00-K03-1-17 Vi kan til orientering oplyse, at Ankestyrelsen i dag har sendt vedlagte brev til Lars Folmann

Læs mere

Danhatch Rugerivej Vrå

Danhatch Rugerivej Vrå Danhatch Rugerivej 26 9760 Vrå Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 22-01-2016 Sagsnr.: 07/48635 Dok.løbenr.: 331298/15 Kontakt: Jørn Nissen Petersen Direkte tlf.: 73767283 E-mail: jnp@aabenraa.dk

Læs mere

Dawn raid-manual 1. Dawn raid-manual. Forholdsregler ved uanmeldt besøg fra konkurrencemyndighederne

Dawn raid-manual 1. Dawn raid-manual. Forholdsregler ved uanmeldt besøg fra konkurrencemyndighederne Dawn raid-manual 1 Dawn raid-manual Forholdsregler ved uanmeldt besøg fra konkurrencemyndighederne og SØIK Indhold Brug af denne manual 3 Den første time 4 Under selve kontrolundersøgelsen 6 Det efterfølgende

Læs mere

Detailtilsyn generelt

Detailtilsyn generelt Kvalitetsprocedure Detailtilsyn generelt Kvalitetsprocedure DT-1 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: AFC, Metoder og virkemidler Ikrafttræden: 1. april 2007 Senest redigeret: 1. januar 2017

Læs mere

Miljøtilsyn. Undersøgelse vedrørende Holbæks Kommunes miljøtilsyn. December 2013

Miljøtilsyn. Undersøgelse vedrørende Holbæks Kommunes miljøtilsyn. December 2013 Miljøtilsyn Undersøgelse vedrørende Holbæks Kommunes miljøtilsyn December 2013 1 Baggrund og beskrivelse af undersøgelsen - Formål med undersøgelsen 2 Baggrund og beskrivelse af undersøgelsen - Beskrivelse

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg [Advokat A] Jord & Affald J.nr. MST-833-00010 Ref. SIHO/LIHAN Den 29. november 2006 Dit j.nr. S4835 Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 på Tyrholmvej 7

Tilsynsrapport 2015 på Tyrholmvej 7 Tilsynsrapport 2015 på Tyrholmvej 7 Denne tilsynsrapport vil i henhold til bekendtgørelse om miljøtilsyn blive offentliggjort på kommunens hjemmeside www.aabenraa.dk under erhverv på landet, landbrug og

Læs mere

Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Herlufsvænge 14A 4700 4700 Næstved Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse 10. maj 2019 Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig

Læs mere

Bekendtgørelse om kravene til arbejdsløshedskassernes sagsbehandling og afgørelser

Bekendtgørelse om kravene til arbejdsløshedskassernes sagsbehandling og afgørelser BEK nr 160 af 24/02/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2014-0012723

Læs mere

Justitsministeriet Retssikkerhedskommissionens sekretariat Slotholmsgade 10 1216 København K

Justitsministeriet Retssikkerhedskommissionens sekretariat Slotholmsgade 10 1216 København K Sagsnr. MLK/rmu Vores ref. 60.03-02-473 Deres ref. Justitsministeriet Retssikkerhedskommissionens sekretariat Slotholmsgade 10 1216 København K Den 4. september 2003 5HWVVLNNHUKHGVNRPPLVVLRQHQV EHW QNQLQJQU

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 på Skovbyvej 2

Tilsynsrapport 2015 på Skovbyvej 2 Tilsynsrapport 2015 på Skovbyvej 2 Denne tilsynsrapport vil i henhold til bekendtgørelse om miljøtilsyn blive offentliggjort på kommunens hjemmeside www.aabenraa.dk under erhverv på landet, landbrug og

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 på Kongensgade 28

Tilsynsrapport 2015 på Kongensgade 28 Tilsynsrapport 2015 på Kongensgade 28 Denne tilsynsrapport vil i henhold til bekendtgørelse om miljøtilsyn blive offentliggjort på kommunens hjemmeside www.aabenraa.dk under erhverv på landet, landbrug

Læs mere

Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg. Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven

Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg. Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven Silkeborg Kommunalbestyrelse Søvej 1 8600 Silkeborg 17-03- 2011 TILSYNET Vedrørende henvendelse om Silkeborg Kommunes tilsynspligt efter miljøbeskyttelsesloven A har ved mail af 26. oktober 2010 rettet

Læs mere

Tilsynsindsats herunder hvordan et tilsynsbesøg tilrettelægges og gennemføres

Tilsynsindsats herunder hvordan et tilsynsbesøg tilrettelægges og gennemføres KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Udkast til plan for miljøtilsyn for København Kommune - juli 2013 Indledning Denne miljøtilsynsplan er udarbejdet som led i Københavns

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der er udsat for forfølgelse eller chikane 1 Indhold Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig, som er udsat for forfølgelse eller chikane. Det kan f.eks. bestå i, at

Læs mere

TILSYNSPLAN HUSDYRBRUG OG VIRKSOMHEDER

TILSYNSPLAN HUSDYRBRUG OG VIRKSOMHEDER INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2018 MILJØTILSYNSPLAN TILSYNSPLAN 2018-22 HUSDYRBRUG OG VIRKSOMHEDER Tilsynsplanen er et udtryk for den kommunale miljøtilsynsstrategi for husdyrbrug og virksomheder i Stevns

Læs mere

MILJØTILSYN - KORT OG GODT

MILJØTILSYN - KORT OG GODT MILJØTILSYN - KORT OG GODT FOR EJERE AF HUSDYRBRUG OG VIRKSOMHEDER I SORØ KOMMUNE HVORFOR MILJØTILSYN? Sorø Kommune skal føre aktive og opsøgende miljøtilsyn på virksomheder og husdyrbrug i kommunen. Der

Læs mere

Vedrørende støjgener fra Fox and Hounds

Vedrørende støjgener fra Fox and Hounds 21-12- 2010 TILSYNET Vedrørende støjgener fra Fox and Hounds Ved brev modtaget den 28. maj 2009 har du rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør af styrelseslovens 1 47 fører

Læs mere

Bekendtgørelse om kravene til a-kassernes sagsbehandling og afgørelser

Bekendtgørelse om kravene til a-kassernes sagsbehandling og afgørelser BEK nr 988 af 29/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juli 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/03740 Senere

Læs mere

Erfaringer fra påbudsopgaver om psykisk arbejdsmiljø AM 2010

Erfaringer fra påbudsopgaver om psykisk arbejdsmiljø AM 2010 Erfaringer fra påbudsopgaver om psykisk arbejdsmiljø AM 2010 D. 9. nov. 2010 Arr. Nr. 417, workshop 15 Sara Lundhus Organisationspsykolog ved ALECTIA Program Kl. Aktivitet 13.00 Velkomst, program og præsentation

Læs mere

TILSYNSPLAN. Miljøtilsyn på virksomheder og landbrug Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013-2016 UDKAST I HØRING

TILSYNSPLAN. Miljøtilsyn på virksomheder og landbrug Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013-2016 UDKAST I HØRING TILSYNSPLAN Miljøtilsyn på virksomheder og landbrug Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013-2016 UDKAST I HØRING Indhold 1. Indledning... 2 2. Geografisk område... 2 3. Virksomheder og landbrug som Ishøj Kommune

Læs mere

Jan Liewes Skovhusvej Bylderup-Bov. Tilsynsrapport 2016 på Skovhusvej 7

Jan Liewes Skovhusvej Bylderup-Bov. Tilsynsrapport 2016 på Skovhusvej 7 n Liewes Skovhusvej 7 6372 Bylderup-Bov Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 02-03-2016 Sagsnr.: 07/50848 Dokumentnr.: 109 Kontakt: Jørn Nissen Petersen Direkte tlf.: 73767283 E-mail:

Læs mere

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven)

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune CVR-nr. 29 18 99 27 Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune Revisionsberetning vedrørende

Læs mere

En styrket arbejdsmiljøcertificering

En styrket arbejdsmiljøcertificering Bilag til aftale om En styrket arbejdsmiljøcertificering November 2016 Initiativ 1: Indsamling af viden om certificeringsorganernes tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø Virksomheder, der har et anerkendt

Læs mere

Tilsynsenheden. Uanmeldt tilsyn d Sparta Nørregade 5, Haderup Genvejen 15, Sunds Leder : Michael Poulsen, Jan Spicker

Tilsynsenheden. Uanmeldt tilsyn d Sparta Nørregade 5, Haderup Genvejen 15, Sunds Leder : Michael Poulsen, Jan Spicker Uanmeldt tilsyn d.19.6. 2013 Sparta Nørregade 5, Haderup Genvejen 15, Sunds Leder : Michael Poulsen, n Spicker Tilbuddets navn og adresse Tilbuddets målgruppe Tilbuddets leder Tilsynsførende Dato for tilsyn

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 17. maj 2011 blev der i sag 133-2010 KK v/ advokat AA mod Ejendomsmægler HH afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 1. juli 2010 har KK ved advokat AA, indbragt ejendomsmægler HH for Disciplinærnævnet

Læs mere

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Retningslinjer og henstillinger Samarbejde, herunder delegation, mellem ESMA, de kompetente myndigheder og de kompetente sektormyndigheder i henhold til forordning (EU) nr. 513/2011 om kreditvurderingsbureauer

Læs mere

Sagsbehandling i Finanstilsynet - overtrædelsessager

Sagsbehandling i Finanstilsynet - overtrædelsessager 2017 Sagsbehandling i Finanstilsynet - overtrædelsessager FINANSTILSYNET KORT FORTALT Finanstilsynets opgave er at medvirke til finansiel stabilitet og tillid til den finansielle sektor hos borgere og

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Forbud I kan få et forbud mod at forsætte arbejdet, hvis

Læs mere

Notat. Århus Kommune. Til. Socialforvaltningen. oktober 2010

Notat. Århus Kommune. Til. Socialforvaltningen. oktober 2010 Notat < Emne Koncept for tilsyn med kommunale sociale tilbud i samt private opholdssteder, botilbud og behandlingstilbud til stofmisbrugere beliggende i Århus Kommune Til Kopi til oktober 2010 Tilsynsenheden

Læs mere

Som varslet med brev af 7. oktober 2015 påbydes HKScan Denmark A/S, Skovsgård hermed at efterleve nyt vilkår om grænseværdier for støj.

Som varslet med brev af 7. oktober 2015 påbydes HKScan Denmark A/S, Skovsgård hermed at efterleve nyt vilkår om grænseværdier for støj. HKScan Denmark A/S Elmegårdsvej 4 9460 Brovst Att.: Per Nielsen Virksomheder J.nr. MST-1271-00164 Ref. metho/tasme Den 6. november 2015 Påbud om ændring af grænseværdier for støj Som varslet med brev af

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed giver på baggrund af et tilsynsbesøg den 27. november 2018 et påbud til Lev Vel Sjælland ApS om:

Styrelsen for Patientsikkerhed giver på baggrund af et tilsynsbesøg den 27. november 2018 et påbud til Lev Vel Sjælland ApS om: Lev Vel Sjælland Energivej 7 4690 Haslev 2. april 2019 AFGØRELSE Styrelsen for Patientsikkerhed giver på baggrund af et tilsynsbesøg den 27. november 2018 et påbud til Lev Vel Sjælland ApS om: Sagsnr.

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Ishøj Kommune Tilsynsberetning Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2013 Plan-, Bygge- og Miljøcenter Februar 2014 Indledning Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners

Læs mere

Industrimiljø Teknik & Miljø. Citycentralen. Stikvejen 5, 6700 Esbjerg. CVR nummer Dato for tilsyn 12. marts 2015

Industrimiljø Teknik & Miljø. Citycentralen. Stikvejen 5, 6700 Esbjerg. CVR nummer Dato for tilsyn 12. marts 2015 Navn Citycentralen Adresse Stikvejen 5, 6700 Esbjerg CVR nummer 32 66 11 49 Dato for tilsyn 12. marts 2015 Baggrunden for tilsynet Virksomhedens karakter Hvad der er ført tilsyn med Er der konstateret

Læs mere

Påbud og bøder efter arbejdsmiljøloven. hvornår er det medarbejderens eget ansvar og hvornår ledelsens?

Påbud og bøder efter arbejdsmiljøloven. hvornår er det medarbejderens eget ansvar og hvornår ledelsens? Påbud og bøder efter arbejdsmiljøloven hvornår er det medarbejderens eget ansvar og hvornår ledelsens? Indhold 3 Arbejdsgiverens begrænsede ansvar 4 Ansatte og arbejdsledere 5 Arbejdstilsynet på besøg

Læs mere

Virksomheder, der kommer under skærpet tilsyn, vil blive offentliggjort på Arbejdstilsynets hjemmeside i tilknytning til smileyvisningen.

Virksomheder, der kommer under skærpet tilsyn, vil blive offentliggjort på Arbejdstilsynets hjemmeside i tilknytning til smileyvisningen. Kvalitetsprocedure Skærpet tilsyn Kvalitetsprocedure DT-14 Anvendelsesområde: Skærpet tilsyn (opfølgning på forbud) Ansvarlig enhed: AFC, SBT Ikrafttræden: 1. januar 2016 Senest redigeret: 1. januar 2017

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI - Compliance Program August 2010 DI s politik på konkurrenceområdet En væsentlig opgave for DI er at skabe et miljø, hvor medlemsvirksomheder

Læs mere

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Eksempel på funktionsbeskrivelse for intern revision Version 1.0 Indhold Forord... 3 Funktionsbeskrivelse for intern revision... 4 1. Arbejdets formål

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening:

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: 19-03- 2007 TILSYNET Danmarks Naturfredningsforening har i skrivelse af 20. maj 2005 rettet henvendelse til Statsamtet Vestsjælland,

Læs mere

Forretningsorden for Danske IT-Advokaters certificeringsudvalg

Forretningsorden for Danske IT-Advokaters certificeringsudvalg Forretningsorden for Danske IT-Advokaters certificeringsudvalg 1. Udvalgets mandat... 1 2. Grundlaget for certificeringen... 1 3. Ansøgninger... 2 4. Sagsbehandling og stikprøvekontrol... 2 5. Udvalgets

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej Dato 28. maj 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 15/07286-9 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Læs mere

Tilsynsrapport for prioriteret tilsyn udført den Niels Erik Juhl Brøchner, Diernæs Strandvej 3, 6100 Haderslev

Tilsynsrapport for prioriteret tilsyn udført den Niels Erik Juhl Brøchner, Diernæs Strandvej 3, 6100 Haderslev Haderslev Kommune Teknik og Miljø Natur og Landbrug Simmerstedvej 1A, 1 6100 Haderslev Tlf 74 34 34 34 Fax 74 34 23 34 landbrugssager@haderslev.dk www.haderslev.dk Tilsynsrapport for prioriteret tilsyn

Læs mere

Generationsskifte Dit ansvar med vores hjælp.

Generationsskifte Dit ansvar med vores hjælp. Dit ansvar med vores hjælp. Det handler om familie, virksomhed og formue. Om at lægge spor i takt med, at man bliver afklaret. Om at få inspiration til at blive afklaret. 1 I et generationsskifte vil der

Læs mere

Tilsynsrapport 2015 på Sdr. Landevej 18

Tilsynsrapport 2015 på Sdr. Landevej 18 Tilsynsrapport 2015 på Sdr. Landevej 18 Denne tilsynsrapport vil i henhold til bekendtgørelse om miljøtilsyn blive offentliggjort på kommunens hjemmeside www.aabenraa.dk under erhverv på landet, landbrug

Læs mere

ved møder under det danske EU-formandskab 2002

ved møder under det danske EU-formandskab 2002 særligt DJberedskab ved møder under det danske EU-formandskab 2002 I forbindelse med EU-møder skal journalister, pressefotografer m.fl. være tilstede for at kunne udfylde deres rolle. Alligevel kan der

Læs mere

Vejledning om håndhævelse af Miljøbeskyttelsesloven

Vejledning om håndhævelse af Miljøbeskyttelsesloven Vejledning om håndhævelse af Miljøbeskyttelsesloven Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 6 2005 Indhold 1. INDLEDNING 5 1.1 FORMÅL OG AFGRÆNSNING 5 1.2 HÅNDHÆVELSE AF MILJØBESKYTTELSESLOVEN (92-LOVEN) 5

Læs mere

TILSYN HUSDYRBRUG OG MILJØ

TILSYN HUSDYRBRUG OG MILJØ TILSYN HUSDYRBRUG OG MILJØ MILJØTILSYN PÅ HUSDYRBRUG Formålet med et miljøtilsyn er at sikre, at husdyrbruget overholder miljølovgivningen, vilkår i miljøgodkendelser og tilladelser samt andre regler.

Læs mere

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0807(CNS) 16567/14 EF 342 ECOFIN 1171 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne

Læs mere

Tilsynsenheden. Tilsyn Uanmeldt tilsyn Vinding børnehave. Gyvelvej Sørvad. Leder: Mie Pedersen

Tilsynsenheden. Tilsyn Uanmeldt tilsyn Vinding børnehave. Gyvelvej Sørvad. Leder: Mie Pedersen Tilsyn Uanmeldt tilsyn 8.5.2014 Vinding børnehave Gyvelvej 5 7550 Sørvad Leder: Mie Pedersen Tilsynsførende: Joan Dahl Nørgaard Pia Strandbygaard Tilsyn 2014 gennemføres som uanmeldte besøg der har til

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening

Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening [ ] Jord & Affald J.nr. 335/04-0040 Ref. lihan Den 15. marts 2006 Miljøstyrelsens afgørelse af Advokat [ ] s klage over Lemvig Kommunes afgørelse af 25. februar 2005 om ikke at udstede påbud efter olieforurening

Læs mere

Kend spillereglerne!

Kend spillereglerne! Kend spillereglerne! Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste De Samvirkende Invalideorganisationer Indhold Indledning 2 1. Den rigtige afgørelse

Læs mere

Uanmeldt tilsyn A - Rapport. Plejecenter Birketoft Østergade Aulum Else Krabbe. Pia Strandbygaard. Joan Nørgaard

Uanmeldt tilsyn A - Rapport. Plejecenter Birketoft Østergade Aulum Else Krabbe. Pia Strandbygaard. Joan Nørgaard TILSYNSENHEDEN HERNING KOMMUNE Uanmeldt tilsyn A - Rapport Plejecenter/daghjem Sundhed og Ældre Dato: 08.09.2016 Tilbud: Adresse: Leder: Tilsynsførende: Tilsynsførende: Plejecenter Birketoft Østergade

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet råd og vejledning Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

VEJLEDNING FOR SKØNSMÆND. Anvisning af skønsmænd

VEJLEDNING FOR SKØNSMÆND. Anvisning af skønsmænd PATENTAGENTFORENINGEN VEJLEDNING FOR SKØNSMÆND Anvisning af skønsmænd 1. Inden Patentagentforeningens skønsmandsudvalg bringer et foreningsmedlem i forslag som skønsmand i en retssag om industriel retsbeskyttelse,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug 2017-2021 Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Indledning Aabenraa Kommune har på baggrund af Miljøtilsynsbekendtgørelsen

Læs mere

Christian Lorenzen Vester Snogbæk Sønderborg

Christian Lorenzen Vester Snogbæk Sønderborg Christian Lorenzen Vester Snogbæk 5 6400 Sønderborg Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 19-01-2016 Sagsnr.: 07/49386 Dokumentnr.: 32 Kontakt: Jørn Nissen Petersen Direkte tlf.: 73767283

Læs mere

Administrative rutiner og pligter ved afgørelser

Administrative rutiner og pligter ved afgørelser Administrative rutiner og pligter ved afgørelser Kvalitetsprocedure G-205 Anvendelsesområde: Generelt for tilsyn Ansvarlig enhed: AFC, Metoder og virkemidler Ikrafttræden: 1. januar 2008 Senest revideret:

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1256820 af 723. december november 20175 som ændret ved

Læs mere

LO s forslag til årlig redegørelse om retstilstanden på arbejdsmiljøområdet

LO s forslag til årlig redegørelse om retstilstanden på arbejdsmiljøområdet Den 13. januar 2010 LO s forslag til årlig redegørelse om retstilstanden på arbejdsmiljøområdet - aktualiseret af Folketingets evaluering i 2010 af det lempede arbejdsgiveransvar LO har længe fundet det

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Tre Birke. Dueoddevej 9 Jørgen M. Bitsch. Joan Nørgaard. Mia Mortensen

Uanmeldt tilsyn. Tre Birke. Dueoddevej 9 Jørgen M. Bitsch. Joan Nørgaard. Mia Mortensen TILSYNSENHEDEN HERNING KOMMUNE Uanmeldt tilsyn Handicap og Psykiatri Dato: 07.06.16 Tilbud: Adresse: Leder: Tilsynsførende: Tilsynsførende: Tre Birke Dueoddevej 9 Jørgen M. Bitsch Joan Nørgaard Mia Mortensen

Læs mere

OVERSIGT OVER EMNEOMRÅDER OG SPECIALISTER

OVERSIGT OVER EMNEOMRÅDER OG SPECIALISTER OVERSIGT OVER EMNEOMRÅDER OG SPECIALISTER 1) Udbudsret Når kommunerne foretager indkøb, skal de anvende de særlige procedureregler i udbudsdirektivet eller de danske udbudsregler i tilbudsloven. Der kan

Læs mere

Procedurerne for høring på stedet og skriftlig høring beskrives i det følgende.

Procedurerne for høring på stedet og skriftlig høring beskrives i det følgende. Høring Kvalitetsprocedure G-203 Anvendelsesområde: Generelt for tilsyn Ansvarlig enhed: AFC, MV Ikrafttræden: 16. marts 2016 Arbejdstilsynet skal til enhver tid kunne dokumentere, at der er foretaget høring,

Læs mere

Holstebro Kommune - Kommunen Kirkestræde Holstebro. Att. Ruby Kristensen

Holstebro Kommune - Kommunen Kirkestræde Holstebro. Att. Ruby Kristensen Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Holstebro Kommune - Kommunen Kirkestræde 11 7500 Holstebro Att. Ruby Kristensen 017-544 Dato: 4-08-017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Advokathuset

Læs mere

Tilsynsenheden. Uanmeldt tilsyn D Fonden Sparta

Tilsynsenheden. Uanmeldt tilsyn D Fonden Sparta Uanmeldt tilsyn D28.11. 2012 Fonden Sparta Tilbuddets navn og adresse Sparta,afd. Tjørring, Fredbovej og administrationen Tilbuddets målgruppe Tilbuddets leder Tilsynsførende Dato for tilsyn Michael Poulsen,

Læs mere