Leddene Ledvinkler Muskulatur Vurdering af typen Harmoni og proportioner Hovedet Halsen...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leddene Ledvinkler Muskulatur Vurdering af typen Harmoni og proportioner Hovedet Halsen..."

Transkript

1 5 Indholdsfortegnelse Forord Hestens skelet, led og muskler Leddene Ledvinkler Muskulatur Vurdering af typen Harmoni og proportioner Hovedet Foreningen mellem hoved og hals Halsen Forparten Skulder Manken Overlinje Ryg Lænden Bagpart Kryds Lår For- og baglemmer Forbenstillinger og holdbarhed Forbensstilling Bagbensstillinger og holdbarhed

2 6 Hestens eksteriør 10. Hove Bevægelsen Skridt Trav Galop Tölt og pasbevægelse Uregelmæssigheder i bevægelsen Bedømmelse og fremvisning Beskrivelserne et vigtigt værktøj for avleren Måling og identitets kontrol af heste Avlsprincipper Beregning af avlsværdi Stambogsføring og avlsværdi beregning Indeks Bedømmelsens fagudtryk Avlsforeninger under Landsudvalget for Heste Litteraturhenvisning Bogens forfattere Stikord

3 Hestens eksteriør 7 Forord Så er den her! Bogen til alle, der gerne vil blive dygtigere til at vurdere heste og ponyer. Hvad er det, vi skal lægge mærke til, når vi skal ud og købe en hest eller en pony? Hvordan kan vi blive dygtigere til at vurdere vores egne heste? Og, hvad er det, dommerne lægger vægt på, når de bedømmer vore dyr ved kåringer, skuer og shows? For slet ikke at tale om sproget, betegnelserne og alle vendingerne Det helt særlige hestebedømmelsessprog. Hvad er det nu, de enkelte dele hedder, og hvad er godt? Hvad var det egentlig dommeren sagde? Alt det kan du få svar på i denne bog. Forfatteren, konsulent Jørgen Finderup, Landscentret, Heste, har skrevet en overskuelig og enkelt opbygget bog, der går systematisk frem. Både sprog og indhold er sådan, at alle med interesse for heste får fint udbytte af at læse bogen. Jørgen Finderup øser af sin mangeårige erfaring inden for hesteavl, og i mange passager kan man næsten høre Jørgen Finderups stemme, sådan som den lyder, når han, som en værdsat, folkelig formidler, speaker ved årets mange hestearrangementer. Hestedyrlæge Jørgen Falk-Rønne, der har sin hestepraksis ved Charlottenlund Travbane, har skrevet bidrag til bogen. Falk-Rønne har stor eksperterfaring omkring lemmer og hove samt hestes holdbarhed. Han ved om nogen, at heste og ponyer, ligesom huse, skal bygges solidt fra bunden. Falk-Rønnes værdifulde erfaringer og viden inkluderer verificerede forskningsresultater. Til spørgsmålet, hvorfor egentlig gå rundt og vurdere hestes eksteriør og bevægelser? Det korte svar er: Det gør vi for at få fremgang i avlen. For at forbedre racerne og for at nærme os avlsmålet og idealet.

4 8 Hestens eksteriør Eller sagt på en anden måde: Det gør vi for at få korrekt byggede og holdbare heste og ponyer, der kan leve sundt og længe, uden at blive syge, netop fordi de ikke udsættes for overbelastninger og unødig slitage pga. en forkert bygning og et forkert bevægelsesforløb. Det er vigtigt, for nok er heste kloge dyr, men det tager alligevel et lille stykke tid at lære dem det, vi vil bruge dem til. Den indlæring, den kultivering, der har fundet sted, vil vi gerne have glæde af længe. Derudover er heste og ponyer dejlige dyr, som man næsten ikke kan undgå at komme til at holde af. Vi ønsker dem derfor et langt liv. Og vi ønsker et langt liv sammen med dem. Og en anden væsentlig ting for os magelige mennesker: Man sidder bedst, og man rider bedst, på den rigtigt byggede hest. Og man kører bedst, og magter bedst, den korrekt producerede hest. Det gælder verdensmesteren, og det gælder hesten til søndagsskovturen. Ja, det er faktisk det, der er meningen med det hele. Med al avl. Med det at kunne vurdere heste. Med hele denne bog: At kunne producere de bedst egnede brugsheste, både på kort og på langt sigt. Men læs den nu fra ende til anden. Og nyd alle de dejlige billeder. Og brug den også som opslagsbog, når du ønsker at få belyst bestemte bygningsdele af hesten. Bogen handler om hestens eksteriør om vurdering af heste og ponyer. For at øge bogens læsbarhed har vi valgt at andvende ordet hest som en samlet betegnelse for såvel heste som ponyer. Dette gælder i sammenhænge, hvor betegnelsen er dækkende for både heste og ponyer. Skelet, muskler og arvlighed er mere komplicerede emner end den hvide blis i panden, selvom det jo er den, der lyser op! Men uanset, hvad der gennemgås i denne bog, så er der hoved og hale i det hele, såvel på hesten som i Jørgen Finderups fine gennemgang. God læselyst. Martin Bloch København, januar 2010

5 Hestens eksteriør 9 Hestens eksteriør vurdering af heste og ponyer Heste og ponyer vurderes og bedømmes for at anslå deres egnethed og værdi. Vi vil gerne kende hestenes kvalitet, både individuelt og i forhold til hinanden. Dyrskue- og kåringsdage er nogle af de allervigtigste avlsarrangementer. Det er festdage, men det er også alvor. Her oprangeres hestene i forhold til hinanden, og nogle sorteres fra. Eksteriørbedømmelsen og udvalg af avlsdyr bruges til at fastholde og forbedre de enkelte racers karakteristika og kvaliteter. Det skal give grundlag for optimal brugsværdi og holdbarhed. Vi måler hestenes kvalitet med øjet. I forhold til avlsmålet er der en glidende overgang mellem det optimale og det uønskede. Man finder aldrig den entydige sandhed, men må opveje plusser og minusser mod hinanden. Foto: Q'Komma Det gør hestebedømmelse og hesteavl meget spændende, men også meget svært. Man må derfor arbejde målrettet og kende de nødvendige betegnelser/udtryk ved beskrivelse af heste. Og man er nødt til at have kendskab til avlsmålet og indsigt i racens kvalitetsmæssige stade.

6 10 Hestens eksteriør Eksteriørbedømmelse er vurdering af hestens ydre form eller kontur. Selvom vi aldrig finder det perfekte eksteriør i praksis, bør heste med alvorlige svagheder vælges fra. Der er nemlig stor overensstemmelse mellem hestens udseende/bygning og hestens brugsværdi/holdbarhed. Vær opmærksom på hestens alder og brug ved bedømmelse af heste. Hoppen her har gået svær ridebanespringning til den var ca. 15 år og har herefter fået et par føl. Ved hjælp af en række informationer kan man beregne sammenhængen mellem arv og miljø udtrykt i begrebet arvelighedsgraden (heritabiliteten). De bedømte eksteriørtræk skal være arvelige i så høj grad, at der er en betydelig sammenhæng, mellem det vi ser og bedømmer på et avlsdyr, og det vi kan forvente at genfinde hos afkommet. Den måde, hesten er konstrueret på, er kun et af mange forhold, der skal gå op i en højere enhed for at opnå den ønskede bevægelse, brugsværdi og holdbarhed. Foto: Jørgen Finderup.

7 48 Hestens eksteriør Velproportioneret sportshest med store rammer. Foto: Q Komma Tredeling Balance/harmoni På en velproportioneret hest kan kroppen deles op i tre nogenlunde lige store dele. Tredeling af kroppen vurderes ud fra tænkte lodrette linjer med følgende udgangspunkter: Skulderleddet (bovspidsen) Mankens afslutning Det udvendige hoftehjørne Sædebensknuden Balancepunktet ligger normalt i overgangen mellem forpart og midtstykke. Det betyder, at balancepunktet er placeret langt fremme på hesten, hvilket placerer % af kropsvægten på forbenene. Hvis hesten f.eks. samtidig er overbygget og har lang, lavt ansat hals, forskydes balancepunktet yderligere fremad. Afstanden fra en tænkt vandret linje på højeste sted over manken og en linje under bugen sammenlignes med afstanden til jorden. Er de to afstande nogenlunde ens, har hesten passende eller god brystdybde. Hvis benene er længst, er den højtstillet, og er brystet dybere end benlængden, er hesten lavstammet. Man skal være opmærksom på, at der er racemæssige forskelle. Hos trækhestene ønskes f.eks. særdeles god brystdybde, hvorimod man hos ridehestene og andre ædle heste samt rideponyer ønsker forholdsvis lange ben.

8 66 Hestens eksteriør 5 Halsen Halsens længde og form har stor betydning for hestens fremtoning og brugbarhed. Halsen skal altid være lidt længere end hovedet, og halsens overside (halskammen) er væsentligt længere end undersiden. Halsens overside skal danne en harmonisk ubrudt linje fra nakke til manke. Den velformede hals har en harmonisk hvælvet overlinje og en kortere lige underlinje. Halsen er sammen med hovedet hestens balancestang. Hvis hovedet bliver for stort, og halsen for lang, vil det trække tyngdepunktet frem på hesten. Derfor ønskes halsen middellang i forhold til de øvrige kropsproportioner. Knoglegrundlaget består af syv knogler. De er sammensat i en flad S-lignende form og følger altså ikke den ydre forms kontur. Hesten er i stand til at bøje halsens hvirvelsøjle op, ned og til siderne. Halshvirvler Længden og ansætningen er dikteret af knoglegrundlaget. Den form og kontur, vi bedømmer, skyldes muskler og fedt. Hals og overlinje er de steder på hesten, hvor tilpasning til arbejde kommer tydeligst til udtryk i form af muskelansætning.

9 Halsen 67 Figur 5.1. Velformet hals. Foto: Q'Komma. Tegning: Staffan Philipsson Overlinjen på halsen udvikles i forbindelse med korrekt arbejde, så hestens alder og uddannelsestrin er vigtig, når halsens form vurderes. Halsen betegnes som kraftig eller svær, hvis den er rigeligt udviklet. Hvis det modsatte er tilfældet, er den tynd eller musklefattig. Velansat og velformet hals.

10 Bevægelsen 127 Bedømmelse og fremvisning

11 128 Hestens eksteriør 12 Bedømmelse og fremvisning For at bedømmelserne kan foregå så præcist og effektivt som muligt, og hesten får den bedst mulige chance, skal rammerne ved bedømmelsen være i orden. Mønstringen bør foregå på et jævnt og stabilt underlag. Er underlaget ujævnt og ustabilt kommer hesten let til at gå uregelmæssigt og tøvende. Hesten skal have tillid til det, der foregår. Inden fremstilling til kåring, show og andre skuer skal hesten soigneres og klargøres. Hesten skal trænes i opstilling og mønstring i både skridt og trav samt løsvisning. Heste skal trænes efter venlige, men konsekvente principper. Fri pædagogik dur ikke til heste. En veltrænet og velopdragen hest er også en fordel ved almindelig, daglig omgang. Heste, der villigt lader sig håndtere, er lettere og mere sikre at have med at gøre, også når dyrlæge og smed kommer på besøg. Bedømmelserne på de fleste dyrskuer foregår på græsbaner, mens kåringer oftest foregår på grusbaner eller i ridehuse. Det er derfor nyttigt at vænne hesten til disse underlag. Mønsteren skal være reglementeret påklædt, optræde diskret og være i så god form, at han/hun ubesværet kan følge hesten. Den vigtigste opgave for mønsteren er at guide og støtte hesten. Det kan man kun, hvis man selv er i balance.

12 138 Hestens eksteriør 14 Måling og identitetskontrol af heste Alle heste, der fremstilles til kåring, måles et eller flere steder på kroppen. De mest almindelige mål er stangmål (højde), båndmål (højde, muskelfylde og formen i forparten), gjordmål (brystets omfang) og pibemålet (pibens omkreds). Ved måling skal hesten stå på et jævnt, vandret og fast underlag, og med god plads omkring. Og det er vigtigt, at hesten står naturligt og afslappet, med benene lodret under sig. Foto: Q'Komma Stangmålet tages på det højeste punkt bag lansemærket. Stangmål Stangmålet placeres lodret lige bag det udvendige dragthjørne og parallelt med forpiben. Hesten skal stå med hoved og hals i naturlig stilling og med samlede forben. Stangmålet aflæses vinkelret på mankens højeste punkt (bag lansemærket). Båndmål Målebåndet placeres under hov eller sko ved det udvendige dragthjørne. Målebåndet føres opad parallelt med det lodretstillede forben, følger rundingen (musklefylden) af skulderen/brystet, og aflæses på mankens højeste punkt (bag lansemærket). For begge højdemål gælder, at de er påvirket af kondition, hovedets og halsens rejsning samt hovpleje, beskæring og beslag. Beslag bør altid fratrækkes (ca. 1 cm).

13 Måling og identitets kontrol af heste 139 Gjordmål Båndet placeres lige bag manken og rundt omkring gjordlejet. Pibemål Båndet placeres på det smalleste sted under forknæet. Vær opmærksom på overben, som ikke må påvirke målingsresultatet. Figur Måling af heste. Stangmål Båndmål Gjordmål Foto: Q'Komma Pibemål

14 162 Hestens eksteriør Bogens forfattere Jørgen Finderup, siden 1985 konsulent hos Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Heste. Her varetager han følgende områder: Avl Brugsafprøvninger Vurdering af eksteriør Praktisk hestehold Dyrskuer Er desuden kendt som dommer ved dyrskuer og kåringer. Jørgen Finderup er oprindeligt uddannet landmand (Grønt bevis), ligesom han er landbrugstekniker med speciale i husdyrbrug. I 1997 erhvervede han et Diploma in Equine Studies fra University College, Dublin. Jørgen Falk-Rønne, dyrlæge siden Har udelukkende arbejdet med heste og supplerede tidligt sin uddannelse med en ph.d. på Landbohøjskolens stordyrs-kirurgiske afdeling. Blev i 1976 ansat af Det Danske Travselskab som leder af sundhedskontrollen og hesteklinikken. Siden 1999 har han ejet og drevet klinikkerne på Charlottenlund Travbane og Skovbo Travbane.

15 Bogens forfattere 163 Jørgen Falk-Rønnes særlige interesser er træningsskader, halthed og luftvejslidelser hos alle typer sportsheste, og især forebyggelse heraf baseret på mange års erfaring med træningsfysiologi og sportsmedicin hos heste. Forfatter/medforfatter til bøgerne Travhesten - fra føl til topatlet, Hestehold en grundbog og Fodring af heste. Hertil kommer et stort antal artikler i forskellige hestemagasiner og foredrag i ind- og udland. Jørgen Falk-Rønne var i flere år formand for den daværende Hestepraktiserende Dyrlægers Forening (nu Dyrlægeforeningens Sektion vedr. Heste). Fra 2007 æresmedlem. Martin Bloch, tekstforfatter, cand. phil. Hesteopdrætter på New Forest-stutteriet Eskehøjgaard i Nordjylland med opdræt af 138 ponyer og heste: Mange A- og B-ponyer i dressur, springning og military. Mange elitedyr. Dommer i eksteriør og gangart. Officielt udnævnt specialdommer i 18 racer. Har dømt 36 forskellige racer ved i alt officielle bedømmelser. International dommer. Martin Bloch har bistået som faglig redaktør på Hestens eksteriør.

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET Hingste kåret i HAD Opdateret i august 2014 HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET 4 HAH 3 ALEXIS HA EK 01-01-1981: II KL A 5 HAH 5 ABBAS HA EK 01-01-1981: I KL B 11 HAH 6 STEINADLER HA EK 01-01- 1983:

Læs mere

HESTENS BYGNING HAR INDFLYDELSE PÅ FUNKTION OG HOLDBARHED. FAGLIGT Hestens eksteriør

HESTENS BYGNING HAR INDFLYDELSE PÅ FUNKTION OG HOLDBARHED. FAGLIGT Hestens eksteriør HESTENS BYGNING HAR INDFLYDELSE PÅ FUNKTION OG HOLDBARHED Når sommerens kåringer og følskuer er overstået, og mørket gør sit indtog, er det tid til at overveje næste års ifolinger. Her kan det lineære

Læs mere

Avlsmål og kåringsregler 2016

Avlsmål og kåringsregler 2016 Regler for registrering, fremstilling og kåring i Barok-Pinto afdelingen under Dansk Pinto Forening. Der gøres opmærksom på at Barok-Pinto afdelingen endnu ikke har opnået en ministeriel godkendelse. Der

Læs mere

Schæferhunden størrelse og bedømmelse

Schæferhunden størrelse og bedømmelse Friis Lara Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Schæferhunden størrelse og bedømmelse Schæferhundens standard, som er

Læs mere

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN EUROPÆISKE OG AMERIKANSKE MINIATUREHESTE (EAMH)

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN EUROPÆISKE OG AMERIKANSKE MINIATUREHESTE (EAMH) VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN EUROPÆISKE OG AMERIKANSKE MINIATUREHESTE (EAMH) 07. marts 2011 1. Foreningens navn er avlsforeningen Europæiske og Amerikanske Miniatureheste, og dens hjemsted bestemmes af den

Læs mere

Alle farver, undtagen brogede. Lille, udtryksfuldt og tørt. Bred, flad pande; spidsende ned mod mulen.

Alle farver, undtagen brogede. Lille, udtryksfuldt og tørt. Bred, flad pande; spidsende ned mod mulen. Standardbeskrivelse Welsh Mountain pony, section A. Må ikke overstige 122 cm i stangmål. Alm. karakteregenskaber: Farve: Hoved: Nakke og hals: Krop: Forben: Bagparti: Bagben: Bevægelse: Hårdfør, livlig

Læs mere

DANSK CONNEMARA PONY SELSKAB

DANSK CONNEMARA PONY SELSKAB Stambogsregler for DCPS 1. Målsætning: DCPS formål er at fremme avlen samt forbedre konkurrenceegenskaberne og kvaliteten af racen ved at: Føre en stambog med oplysninger om afstamning, status og resultater

Læs mere

Regler for kåring i Dansk Tinker Forening. Generelt

Regler for kåring i Dansk Tinker Forening. Generelt Regler for kåring i Dansk Tinker Forening Generelt 1. Formål: Formålet med kåringsregler er, at regelsætte og systematisere avlsarbejdet i Dansk Tinker Forening, så selektionen resulterer i avlsfremgang.

Læs mere

Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet

Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Kåringsregler Godkendt på PSA s generalforsamling d. 1.3.2014 Indhold AVLSMÅL...2 REGLER FOR REGISTRERING OG KÅRING...2 1. Generelle kåringsregler...2 2. Farveselektion...2

Læs mere

Tekst og foto: Lisbeth Pedersen

Tekst og foto: Lisbeth Pedersen Når hesten skal gøres klar til kåring Det er et spændende arbejde at klargøre hesten, dvs. fodre og træne den og at få den soigneret, så den viser sig fra sin allerbedste side, når den præsenteres for

Læs mere

Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet

Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Kåringsregler Godkendt på PSA s generalforsamling d. 1.3.2014 Indholdsfortegnelse AVLSMÅL...2 Avlsplan PSA 2013-2017...2 Fokus i avlsplanen 2013-2017...2 REGLER

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE FOR REGLER FOR AVLSFORENINGEN FOR DARTMOOR PONYER I DANMARK

INDHOLDSFORTEGNELSE FOR REGLER FOR AVLSFORENINGEN FOR DARTMOOR PONYER I DANMARK INDHOLDSFORTEGNELSE FOR REGLER FOR AVLSFORENINGEN FOR DARTMOOR PONYER I DANMARK Side Moderforbundet, Dartmoor Pony Society... 2 Regler for registrering i Avlsforeningen for Dartmoorponyer i Danmark...

Læs mere

Debatten om dressurhestens holdning hvad handler den egentlig om?

Debatten om dressurhestens holdning hvad handler den egentlig om? Positiv Ridning Systemet Om dressurhestens holdning Af Carina Högkvist Debatten om dressurhestens holdning hvad handler den egentlig om? Artikel af Carina Högkvist, aut. hestemassør. ofte næsen bag - somme

Læs mere

Typebeskrivelse af Hereford Marts 2011 Godkendt af bestyrelsen

Typebeskrivelse af Hereford Marts 2011 Godkendt af bestyrelsen Typebeskrivelse af Hereford Marts 2011 Godkendt af bestyrelsen Herefords kendetegn Hos Hereford har pelsen en rødbrun farve og med hvide aftegn, herunder det velkendte hvide hoved. Hereford er kendt for

Læs mere

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN FOR MINIATUREHESTEN I DANMARK (MHDK)

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN FOR MINIATUREHESTEN I DANMARK (MHDK) VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN FOR MINIATUREHESTEN I DANMARK (MHDK) Forslag til sammenlægning 02/10-2016 1. Foreningens navn er Avlsforeningen for Miniaturehesten i Danmark (forkortet MHDK), og dens hjemsted

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

Kåring 2012. Yderligere oplysninger vil løbende blive offentliggjort på foreningens hjemmeside www.haflinger.dk.

Kåring 2012. Yderligere oplysninger vil løbende blive offentliggjort på foreningens hjemmeside www.haflinger.dk. Kåring 2012 Årets kåring afholdes d. 25. 26. august på Billund Sportsrideklub, Løvlundvej 4, 7190 Billund. Årets kåring bliver det største haflingerarrangement i Danmark til dato. I samarbejde med Haflinger

Læs mere

Dansk Kennel Klub Udstillingskritik

Dansk Kennel Klub Udstillingskritik Hillerød, 19.09.2015-20.09.2015 16 2197 Hvalpe klasse DK04961/2015 RØDGYDEN udmærket proportyioner, godt forhold næse/ skalleparti, prima moderat stop, godt bid, tilstrækkelig bredde på skallen for alderen,

Læs mere

NYHEDSBREV. juni 2014

NYHEDSBREV. juni 2014 NYHEDSBREV juni 2014 Hoppe-vallakkåring Kåringen i Jylland afholdes den 18.-19. juli på Kallehavegård, Kallehavevej 4, Tebbestrup, Randers På Sjælland afholdes kåringen den 20. juli hos Team Cabe, Ejlstrupvej

Læs mere

FRIVILLIG KÅRING Paint Horse Club Denmark

FRIVILLIG KÅRING Paint Horse Club Denmark FRIVILLIG KÅRING Paint Horse Club Denmark PHCDK frivillig kåring er et tilbud til American Paint Horse-ejere, om at få deres heste bedømt under det i andre forbund vanligt benyttede kåringssystem. Dommerpanelet

Læs mere

1.5 Hver land skal følge principperne i moder stambogen (i EU-landene i henhold til 92/353 bilag) som skitseret i 2,0.

1.5 Hver land skal følge principperne i moder stambogen (i EU-landene i henhold til 92/353 bilag) som skitseret i 2,0. ICCPS Regler Draft 2 1.0 Almindelige bestemmelser 1.1 I almindelighed bør der kun være en forening i hvert land, men på grund af forskellige love i de forskellige lande, er det tilladt at have mere end

Læs mere

REGISTRERINGS- & KÅRINGSREGLEMENT 26. januar 2013

REGISTRERINGS- & KÅRINGSREGLEMENT 26. januar 2013 REGISTRERINGS- & KÅRINGSREGLEMENT 26. januar 2013 1. Indledning A. Stambogen er opdelt i et hovedafsnit i klasse A, B og C samt et bilag hertil opdelt i F1, F2 og F3. Der er et X-afsnit for vallakker samt

Læs mere

Lineær registrering. fremtidens bedømmelsessystem. Fagligt. Dansk Varmblods bedømmelsessystem

Lineær registrering. fremtidens bedømmelsessystem. Fagligt. Dansk Varmblods bedømmelsessystem Lineær registrering fremtidens bedømmelsessystem Dansk Varmblods kåringskarakterer skal fremover suppleres med en lineær registrering af hesten, hvor hver egenskab vurderes ud fra de biologiske yderpunkter.

Læs mere

En faretruende udvikling af schæferhunden

En faretruende udvikling af schæferhunden Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) 61 66 83 03 ejfriism@gmail.com En faretruende udvikling af schæferhunden Fra en meget kendt dommer fra udlandet fik

Læs mere

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Foto: Friis Lara KRYDSET HOS SCHÆFERHUNDEN Set med henblik på knogler og vinkling.

Læs mere

Avlsprogram for Frederiksborgracen

Avlsprogram for Frederiksborgracen Avlsprogram for Frederiksborgracen Frederiksborgracen er en af verdens ældste stambogsførte hesteracer. Frederiksborg Hesteavlsforeningen er stiftet den 1. januar 1977 og er EU-godkendt som moderforbund

Læs mere

PDF created with pdffactory Pro trial version

PDF created with pdffactory Pro trial version Lineær registrering i Dansk Varmblod Fra 2014 indfører Dansk Varmblod en objektiv lineær registrering af hestens eksteriør og brugsegenskaber ved bedømmelser til hoppe- og hingstekåring samt 2-års hopper

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen At uddanne heste er som en lang, spændende rejse brolagt med lærerige oplevelser. For at komme fra et punkt til et andet må der findes

Læs mere

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Muskulus longissimus er en meget vigtig muskel, der ligger omkring hestens rygsøjle. Den ligger på begge sider

Læs mere

Typebeskrivelse af Skotsk Højlandskvæg

Typebeskrivelse af Skotsk Højlandskvæg Typebeskrivelse af Skotsk Højlandskvæg Udarbejdet af avlsudvalget v/ Charlotte Skou, godkendt af bestyrelsen nov. 2011: Niels Seidenfaden, Ernst Sørensen, Søren Brydsø, Per Haarbo, Arne Hansen Skotsk Højlandskvægs

Læs mere

Dansk Varmblods Avlsplan. mod år 2012

Dansk Varmblods Avlsplan. mod år 2012 Dansk Varmblods Avlsplan mod år 2012 Januar 2004 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Avlsmål, typebeskrivelse og funktionsbeskrivelse side 3 Kapitel 2: Dressurhesteavlen side 5 Kapitel 3: Springhesteprogram

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening:

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening: Lille hest Navn: Adresse: Årstal: Klub/forening: Alder: INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...2 Hvor stor skal din hest være...2 Hestens mål...4 Min pony...4 Betegnelser på hestens ydre...5 Ponyens farve og aftegn...6

Læs mere

Avlspolitik udarbejdet 2018

Avlspolitik udarbejdet 2018 Avlspolitik udarbejdet 2018 Dette dokument beskriver den avlspolitik, som DKQHA tilbyder sine medlemmer, og hvor hovedpunktet er et moderne evalueringssystem baseret på Linear Description, og hvor der

Læs mere

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar 11 1 Er taksplanten giftig for heste?, meget 2 Er brændemærke et medfødt aftegn?, det er erhvervet 3 Skal brændemærke med i hestens signalement? 4 Hvad gør mest ondt på hesten? A: At blive chipmærket B:

Læs mere

Junior og Senior spørgsmål

Junior og Senior spørgsmål Junior og Senior spørgsmål Sektion 3 Stalden 1) En hestefarve der består af store uregelmæssige sorte og hvide områder kaldes? A) Piebald B) Skewbald C) Appaloosa D) Skimmel 2) ( skipping out ) Tømme en

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) ORG ) TIBETANSK SPANIEL. (TIBETAN SPANIEL) Oprindelsesland: Tibet (China) Protektion: Storbritannien

FCI Standard Nr (EN) ORG ) TIBETANSK SPANIEL. (TIBETAN SPANIEL) Oprindelsesland: Tibet (China) Protektion: Storbritannien FCI Standard Nr. 231 24.06.2015 (EN) ORG 18.03.2015) TIBETANSK SPANIEL (TIBETAN SPANIEL) Oprindelsesland: Tibet (China) Protektion: Storbritannien Anvendelse: Selskabshund Klassifikation: FCI Gruppe 9

Læs mere

Kåring Jylland Stald Tougaard. Lørdag den 7. Oktober 2018

Kåring Jylland Stald Tougaard. Lørdag den 7. Oktober 2018 Kåring Jylland Stald Tougaard Lørdag den 7. Oktober 2018 Dagens Bedste Tinker: Wicklow Silver Dagens Bedste Fremvisning: Kilgabriel Molly med 10 Point Dagens Bedste Samarbejdsvilje: Skovlunds Sharin -

Læs mere

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK : KÅRET

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK : KÅRET Hingste kåret i HA Opdateret i Februar 2017 Reg. HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET 4 Reg. HAH 3 ALEXIS HA EK 01-01-1981: II KL A 5 HAH 5 ABBAS HA EK 01-01-1981: I KL B 11 HAH 6 STEINADLER HA EK 01-01-

Læs mere

Kom godt i gang. med Dansk Varmblod

Kom godt i gang. med Dansk Varmblod Kom godt i gang med Dansk Varmblod 1 Kom godt i gang med Dansk Varmblod Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Velkommen i Danmarks største hesteavlsforbund, Dansk Varmblod. Forbundet

Læs mere

Championat for Fjordheste

Championat for Fjordheste Championat for Fjordheste Formål Formålet er at fremme brugen af vore Fjordheste, avlsheste såvel som sportsheste, samt at hjælpe til en større forståelse af sammenhængen mellem avl og sport (bevægelse,

Læs mere

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar 1 1 Hvad kaldes hestens afkom? A: Lam B: Føl 2 Hvad er en vallak? A: Hoppe B: Kastreret hingst 3 Kan hesten stå op og sove? 4 Hvad er en sok? A: Aftegn i panden B: Aftegn på benet 5 Hvor sidder lansemærket?

Læs mere

Regler for kåring i Dansk Tinker Forening. Generelt

Regler for kåring i Dansk Tinker Forening. Generelt Regler for kåring i Dansk Tinker Forening Generelt 1. Formål: Formålet med kåringsregler er, at regelsætte og systematisere avlsarbejdet i Dansk Tinker Forening, så selektionen resulterer i avlsfremgang.

Læs mere

Dansk Kennel Klub Udstillingskritik

Dansk Kennel Klub Udstillingskritik Herning, 31.10.2015 51 0850 BROHOMER Juniorklasse H DK00138/2015 RØDGYDEN 1 0måneder, god størrelse, udmærket udtryk, velplacerede øjne, korrekt længde næseparti / skalle, kunne have dre paralelitet, saksebid,

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hjælperne Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hjælperne Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hjælperne Af Henrik Johansen Man bør tilstræbe at få hesten til at svare for så let en hjælp som muligt. Alle heste er meget følsomme og kan lære at svare for små hjælpere. Hver

Læs mere

Referat af Generalforsamling 14/11 2009 Ølby Center, Køge.

Referat af Generalforsamling 14/11 2009 Ølby Center, Køge. Referat af Generalforsamling 14/11 2009 Ølby Center, Køge. Der var mødt 36 stemmeberettigede medlemmer. 1. Valg af dirigent og stemmetællere. Klara Hoffritz valgt som Dirigent. Inga Nielsen og Gert Padetzski

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

Dansk Varmblod. Dansk Varmblods traditionelle kåringskarakterer vil fra i år blive

Dansk Varmblod. Dansk Varmblods traditionelle kåringskarakterer vil fra i år blive AVL Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard Fra i år indfører Dansk Varmblod en ny bedømmelsesmetode, lineær registrering. Indførelse af det lineære system kræver en tilpasning af tidsplanerne. Der

Læs mere

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ Oprindelsesland: Norge Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Proportioner: Jagthund til elgjagt FCI Gruppe 5 (Spidshunde og

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) Oprindelsesland: Storbritannien. Sektion 1 (Store og mellemstore terriers) Uden brugsprøve

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) Oprindelsesland: Storbritannien. Sektion 1 (Store og mellemstore terriers) Uden brugsprøve FCI Standard Nr. 78 19.01.2011(EN) (ORG 13.10.2010) WELSH TERRIER Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Terrier FCI Gruppe 3 (Terriers) Sektion 1 (Store og

Læs mere

Vejledende retningslinier for fremvisning ved Knabstrupperforeningen for Danmarks arrangementer.

Vejledende retningslinier for fremvisning ved Knabstrupperforeningen for Danmarks arrangementer. Vejledende retningslinier for fremvisning ved Knabstrupperforeningen for Danmarks arrangementer. For at opnå en ensartet fremvisning og dermed vurdering fra plads til plads og fra år til år er efterfølgende

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) WELSH TERRIER. Oprindelsesland: Storbritannien

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) WELSH TERRIER. Oprindelsesland: Storbritannien FCI Standard Nr. 78 19.01.2011(EN) (ORG 13.10.2010) WELSH TERRIER Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Terrier FCI Gruppe 3 (Terriers) Sektion 1 (Store og

Læs mere

ST. BERNHARDSHUND BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz

ST. BERNHARDSHUND BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz FCI Standard. ST. BERNHARDSHUND BERNHARDINER Oprindelsesland: Schweiz Anvendelse: Selskabshund, vagthund, gårdhund. Klassifikation: FCI Gruppe 2 (Pinschere, Schnauzere, Molosser og Schweizer Sennenhunde).

Læs mere

FCI Standard Nr 296 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) Collie, korthåret. Oprindelsesland: Storbritannien

FCI Standard Nr 296 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) Collie, korthåret. Oprindelsesland: Storbritannien FCI Standard Nr 296 28.10.2009 (GB) (ORG 24.06.1987) Collie, korthåret Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Hyrdehunde. FCI Gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde undtagen Schweizer Sennenhunde).

Læs mere

Kåring Jylland - Vejle Rideklub. Lørdag den 7. Oktober 2017

Kåring Jylland - Vejle Rideklub. Lørdag den 7. Oktober 2017 Kåring Jylland - Vejle Rideklub Lørdag den 7. Oktober 2017 Dagens Bedste Tinker: Lionheart Stud Flint Dagens Bedste Fremvisning: Nydal s Sir Malcom med 9,5 Point Dagens Bedste Samarbejdsvilje: Fogderups

Læs mere

med Dansk Varmblods avl?

med Dansk Varmblods avl? Hvordan står det til med Dansk Varmblods avl? Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Det er vigtigt, at et avlsforbund jævnligt får en status på, hvor avlen bevæger sig hen og om man er

Læs mere

Regler for kåring i Dansk Pinto Forening 2017

Regler for kåring i Dansk Pinto Forening 2017 Regler for kåring i Dansk Pinto Forening 2017 Generelt 1 Formål Formålet med kåringsregler er at regelsætte og systematisere avlsarbejdet i Dansk Pinto Forening, så selektionen resulterer i en realiseret

Læs mere

COLLIE, LANGHÅRET COLLIE, ROUGH Oprindelsesland: Storbritannien

COLLIE, LANGHÅRET COLLIE, ROUGH Oprindelsesland: Storbritannien FCI Standard Nr. 156 22.11.2012 (GB) (ORG 08.10.2012) COLLIE, LANGHÅRET COLLIE, ROUGH Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Hyrdehund. FCI Gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde udtagen Schweizer

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Core træning af hunde

Core træning af hunde Core træning af hunde Af dyrlæge ph.d. Charlotte Frigast www.charlottefrigast.dk info@charlottefrigast.dk Indledning: Formålet med disse sider er at give et indblik i lidt øvelser, som en sund og rask

Læs mere

Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for heste/ponyer af forskellig race 2011

Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for heste/ponyer af forskellig race 2011 Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for heste/ponyer af forskellig race 2011 Formål Formålet med prøven er at bedømme brugsegenskaber for heste og ponyer. Deltagere Deltagere er heste/ponyer,

Læs mere

UDSTILLINGSKRITIK DKK's Specialklubber og Kredse

UDSTILLINGSKRITIK DKK's Specialklubber og Kredse DKK's Specialklubr og Kredse Broholmerselskat Andelsbyen Nyvang, olbæk, 16.05.2015 1 0001 BROOMER Baby klasse DK00272/2015 RØDGYDEN 5 mdr, god størrelse, fine proportioner, udmærket substans i krop og

Læs mere

Anmeldelsesfristen er aftalt til mandag d. 20/8 2012 og prøven finder sted på Vilhelmsborg, lørdag d. 22/9 2012.

Anmeldelsesfristen er aftalt til mandag d. 20/8 2012 og prøven finder sted på Vilhelmsborg, lørdag d. 22/9 2012. Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for Heste/Ponyer af forskellig race 2012 Anmeldelsesfristen er aftalt til mandag d. 20/8 2012 og prøven finder sted på Vilhelmsborg, lørdag d. 22/9 2012.

Læs mere

JUNI 2019 KONKURRENCER VED DET FYNSKE BØRNEDYRSKUE

JUNI 2019 KONKURRENCER VED DET FYNSKE BØRNEDYRSKUE 14.-16. JUNI 2019 KONKURRENCER VED DET FYNSKE BØRNEDYRSKUE HVEM KAN DELTAGE? Kun den der er udstiller kan deltage i konkurrencerne med sit dyr. Beskrivelserne herunder er vejledende. Vi vil tilpasse konkurrencerne

Læs mere

Dommer- og studieklub ØST

Dommer- og studieklub ØST Den Gode Kapflyver Hoved, Øjne, udtryk. Hoved Her kræves et veludviklet kranie med afrundende linier og næbpuderne så langt oppe i panden som muligt. Kantede smalle hoveder, og næbpuderne langt ude i næbbet.

Læs mere

1. HALVÅR 2008 KOMMMISSIONSSALG & AVL. Stutteri Dalur

1. HALVÅR 2008 KOMMMISSIONSSALG & AVL. Stutteri Dalur Salgsliste 1. HALVÅR 2008 KOMMMISSIONSSALG & AVL foto Matilde Bøgh tlf 59 47 14 96 mobil 20 44 07 10 helles@tophest.dk www.tophest.dk DK1995204378 Lysa fra Ellinge Mark F: Nökkvi fra Eriksholm 7.83-7.77=7.79

Læs mere

Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2017

Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2017 Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2017 Juli og hoppe-/vallakkåring hører sammen, der er i år planlagt tre regionale pladser. Fredag den 14. juli er der eftermiddagskåring på Sjælland (nærmere bestemt

Læs mere

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

ALMINDELIGE BESTEMMELSER Dansk Varmblod ALMINDELIGE BESTEMMELSER Gældende til alle Dansk Varmblods arrangementer 2011, undtagen konkurrenceklasserne ved hingstekåringen i Herning. Tilmelding og fremføring Stk. 1: Stk. 2: Tilmelding:

Læs mere

En introduktion til Straightness Training

En introduktion til Straightness Training Kære læser, Er din hest spændt under ridning? Vil den ikke dreje til den ene side? Eller går den altid for stærkt eller for langsomt? Hænder det ofte at din hest sparker, bukker eller stejler? Måske er

Læs mere

SKUEKRITIK BROHOLM SLOT 2016

SKUEKRITIK BROHOLM SLOT 2016 Katalognummer: 0059 Køn: Hanhund Klasse: Babyklasse Registreringsnummer: DK08836/2016, 14/05/16, GUL M. MASKE Dommer: Birgit Seloy Navn: Odin 3 mdr hvalp med godt hoved og udtryk velplacerede ører passende

Læs mere

Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest

Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest 1 Avlsforeningen Den Jydske Hest har hjemsted hos den til enhver tid siddende formand. 2 Avlsforeningens formål er at fremme og støtte avlen og interessen for

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

Hej jeg hedder FONSE. Jeg er rigtig god til at springe og siger aldrig nej tak til en tur i skoven.

Hej jeg hedder FONSE. Jeg er rigtig god til at springe og siger aldrig nej tak til en tur i skoven. Hej jeg hedder FONSE Jeg har boet på FYR siden sommeren 2008. Jeg er en energisk hest, der bedst kan lide en rytter, der er klar på en aktiv ridetur jeg kan dog godt være en doven herre. Men jeg er en

Læs mere

JACK RUSSELL TERRIER Oprindelsesland: Australien

JACK RUSSELL TERRIER Oprindelsesland: Australien FCI Standard Nr. 345 05.12.2012(EN) (ORG 08.10.2012) JACK RUSSELL TERRIER Oprindelsesland: Australien Anvendelse: Klassifikation: Kort historisk oversigt: Terrier FCI Gruppe 3 (Terriers) Sektion 2 (Små

Læs mere

Dommer guidelines. Februari 2019 Romi Royé Gimli Islandsheste - Equinics

Dommer guidelines. Februari 2019 Romi Royé Gimli Islandsheste - Equinics Dommer guidelines Februari 2019 Romi Royé Gimli Islandsheste - Equinics Hvornår må du tage din hest med 5 år: 2 start om dagen 6 år: 3 start om dagen 7 år: 4 start om dagen Bid og sko Kun bid egnet +l

Læs mere

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

ALMINDELIGE BESTEMMELSER Dansk Varmblod ALMINDELIGE BESTEMMELSER Gældende til alle Dansk Varmblods arrangementer 2015, undtagen konkurrenceklasserne ved Hingstekåringen i Herning. Tilmelding og fremføring Stk. 1: Stk. 2: Tilmelding:

Læs mere

GODE RÅD og VEJLEDENDE MØNSTRINGSREGLER

GODE RÅD og VEJLEDENDE MØNSTRINGSREGLER TRÆNING: GODE RÅD og VEJLEDENDE MØNSTRINGSREGLER 1. Træningen tilrettelægges i god tid. Kun herved får hesten den fair chance, som den fortjener. Find en arbejdsrytme, der passer både hest og mønstrer,

Læs mere

FCI Standard Nr 199 03.11.1999 (EN) (ORG 27.11.1989) ETNAHUND. (CIRNECO DELL ETNA) Oprindelsesland: Italien

FCI Standard Nr 199 03.11.1999 (EN) (ORG 27.11.1989) ETNAHUND. (CIRNECO DELL ETNA) Oprindelsesland: Italien FCI Standard Nr 199 03.11.1999 (EN) (ORG 27.11.1989) ETNAHUND (CIRNECO DELL ETNA) Oprindelsesland: Italien Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Jagthund, specielt til jagt på vilde kaniner

Læs mere

Dansk Frieser Forbund Øst kåring 2007

Dansk Frieser Forbund Øst kåring 2007 Dansk Frieser Forbund Øst kåring 2007 rubrik 1 hingsteføl. nr 6 5: 1 pr nr 3-7-4-9-1: nr 10 8: 3pr. 01 zorro 200700162 vvr h ikke så ædelt hoved, flot halsform, god over linie, stejle koder og meget rette.

Læs mere

Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2018

Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2018 Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2018 Juli og hoppe-/vallakkåring hører sammen, der er i år planlagt tre regionale pladser. Torsdag den 12. juli er der kåring i Aalestrup (på rideskolen). Fredag

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) SHIKOKU. Oprindelsesland: Japan

FCI Standard Nr (EN) (ORG ) SHIKOKU. Oprindelsesland: Japan FCI Standard Nr. 319 10.02.2017 (EN) (ORG 30.10.2016) SHIKOKU Oprindelsesland: Japan Anvendelse: Klassifikation: Jagt- og selskabshund FCI Gruppe 5 (Spidshunde og hunde af oprindelig type) Sektion 5 (Asiatiske

Læs mere

FCI Standard Nr (EN) (org ) FINSK LAPPHUND. (SUOMENLAPINKOIRA) Oprindelsesland: Finland

FCI Standard Nr (EN) (org ) FINSK LAPPHUND. (SUOMENLAPINKOIRA) Oprindelsesland: Finland FCI Standard Nr. 189 12.10.2016 (EN) (org. 30.09.2016) FINSK LAPPHUND (SUOMENLAPINKOIRA) Oprindelsesland: Finland Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Oprindelig hyrde- og vagthund brugt

Læs mere

UDSTILLINGSKRITIK DKK's Specialklubber og Kredse

UDSTILLINGSKRITIK DKK's Specialklubber og Kredse DKK's Specialklubr og Kredse Roskilde, 25.04.2015 3 0338 Hvalpe klasse H DK17643/2014 RØDGYDEN 6 måneder gammel, langt maskulint hoved og udtryk, saksebid, mørke øjne, velansatte øre, flad skalle, god

Læs mere

FCI Standard Nr 95 05.05.2003 (F) (ORG 13.03.2001) BRETON. (EPAGNEUL BRETON) Oprindelsesland: Frankrig

FCI Standard Nr 95 05.05.2003 (F) (ORG 13.03.2001) BRETON. (EPAGNEUL BRETON) Oprindelsesland: Frankrig FCI Standard Nr 95 05.05.2003 (F) (ORG 13.03.2001) BRETON (EPAGNEUL BRETON) Oprindelsesland: Frankrig Anvendelse: Klassifikation: Historie: Helhedsindtryk: Stående jagthund. FCI Gruppe 7 (Stående jagthunde),

Læs mere

FUNKTIONEL ANATOMI og BIOMEKANIK. Af Dyrlæge Rikke Schultz 19. Februar 2014

FUNKTIONEL ANATOMI og BIOMEKANIK. Af Dyrlæge Rikke Schultz 19. Februar 2014 FUNKTIONEL ANATOMI og BIOMEKANIK Af Dyrlæge Rikke Schultz 19. Februar 2014 HVIRVELSØJLEN 7 HALSHVIRVLER 18 BRYSTHVIRVLER 6 LÆNDEHVIRVLER KORSBEN 19 21 HALE HVIRVLER Forkert holdning LEG MOVER Gerd Heuschmann

Læs mere

HVAD DU SOM DOMMER SKAL VÆRE

HVAD DU SOM DOMMER SKAL VÆRE HVAD DU SOM DOMMER SKAL VÆRE S:\SDM\Dommere\Kursus - Beeing a judge DANSK.doc OPMÆRKSOM PÅ Bedømmelse af unge og ældre køer - kunsten at tilgive - Prioritering af egenskaber hos den unge og ældre ko Den

Læs mere

FCI Standard Nr 140 24.06.2014 (EN) (ORG 28.01.2013) BOSTON TERRIER. Oprindelsesland: U. S. A.

FCI Standard Nr 140 24.06.2014 (EN) (ORG 28.01.2013) BOSTON TERRIER. Oprindelsesland: U. S. A. FCI Standard Nr 140 24.06.2014 (EN) (ORG 28.01.2013) BOSTON TERRIER Oprindelsesland: U. S. A. Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Selskabshund FCI Gruppe 9 (Selskabshunde), Sektion 11 (Små racer

Læs mere

Bedømmelser Kåring Øst 2006

Bedømmelser Kåring Øst 2006 Bedømmelser Kåring Øst 2006 Hingsteføl (9): Katalog nr. 001 Viper W. 200601738 Korte forben Lang hals, lang nakke Lange piber Front bygget fremover Ingen raceudtryk Mangler racebygning God bevægelse God

Læs mere

H 21. ! ::i- Sl I.» Hvid Land

H 21. ! ::i- Sl I.» Hvid Land Orne, registreringsnummer 188 10: anslået alder ca. 10 måneder. Middellang, middeibred orne med velstillede øren, lidt flad i bovlejet, rimelig god overlinje, knap middeibredt kryds, lidt flade skinker,

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET Beridereleverne følger med i instruktionerne fra Claus Toftgaard. Indimellem har vi haft elever, der var så usmidige, ukoordinerede og i en så generel dårlig fysisk form, at jeg har måttet ringe til uddannelsesstedet

Læs mere

FYSISK TRÆNING. De skævheder og spændinger, vi har i. Forslag til træning i klubberne

FYSISK TRÆNING. De skævheder og spændinger, vi har i. Forslag til træning i klubberne ANDEN FAGLIGT Fysisk træning af ryttere del II FYSISK TRÆNING } Det er en god ide at lave nogle enkle opvarmningsøvelser, så rytterkroppen er klar til at præstere, når man sætter sig i sadlen. (Foto: Ridehesten.com/Thomas

Læs mere

WELSH SPRINGER SPANIEL

WELSH SPRINGER SPANIEL FCI Standard Nr 126 28.10.2009 (GB) (ORG 28.07.2009) WELSH SPRINGER SPANIEL Oprindelsesland: Storbritannien Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Temperament: Stødende jagthund FCI Gruppe 8 (Retrievere,

Læs mere

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil.

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. Pointskema GDS Udgave 2, 2014 Hundens Navn: Chip nummer: Født: Ejer: Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. 1 og 2: Bredt hoved, stramme læber, næseparti for bred. 3 og 4:Ikke

Læs mere

AVLSARBEJDET FREMOVER

AVLSARBEJDET FREMOVER AVLSARBEJDET FREMOVER Kennel Friis E. Friis Mikkelsen El-vej 13, Seest dk 6000 Kolding (45)61 66 83 03 ejfriism@gmail.com 1 Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf.

Læs mere

Værd at vide om regionalkåring af hopper og vallakker 2019

Værd at vide om regionalkåring af hopper og vallakker 2019 Værd at vide om regionalkåring af hopper og vallakker 2019 Ingen regel uden undtagelser siger man, og det kan vi sige om dette års hoppe- og vallakkåring. Kåringen er nemlig flyttet til slutningen af juni.

Læs mere