Hvad er talent? Hvor er talenterne? Hvordan skal vi finde dem?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er talent? Hvor er talenterne? Hvordan skal vi finde dem?"

Transkript

1 Hvad er talent? Hvor er talenterne? Hvordan skal vi finde dem? Stig Eiberg Team Danmark

2 Indhold Arv eller miljø og definition af talent? Faser i identifikation og udvikling af talenter Afrunding

3 Arv eller Miljø? Nogle forskere mener at arv/genetik er væsentligt og angiver at Talent ikke er tydeligt tidligt Trænede personer kan genkende talent og udpege dem, som bliver stjerner Antallet af talenter er begrænset, da der ellers ingen forskel ville være på succesrige atleter Talent er genetisk Talent er relativt domænespecifikt.

4 Arv eller Miljø? Flere forskere angiver at det er miljøet der er afgørende og dermed at Antallet af træningstimer har indflydelse Kvaliteten af træningen har indflydelse.

5 CHRONOLOGICAL AGE

6 De største præstationer De største resultater angives at komme som resultat af højt, men ikke for højt potentiale, og størst mulig tålmodighed og udholdenhed. Alle forskere er dog enige om, at for at man kan afstedkomme fantastiske præstationer, skal man træne målrettet i mange år.

7 Moderne definition af talent Et forsøg på at definere begrebet talent er givet af Simonton (1999). Han definerer begrebet på følgende måde: Talent er en medfødt kapacitet, som giver et individ mulighed for at udvise exceptionelt højt præstationsniveau i et domæne, som kræver specielle færdigheder og træning.

8 Moderne definition af talent Til Simontons definition følger en afklaring af to vigtige forhold. 1. Talent er medfødt. Det er vigtigt at forstå at det medfødte kan bestå af mange forskellige egenskaber, som direkte eller indirekte giver sig udslag i ekstraordinære præstationer. Egenskaberne kan f.eks. være kognitive evner, motivation, personlighedstræk, fysisk størrelse, fysisk trænérbarhed eller muskelfibertyper. De medfødte egenskaber skal altså blot medvirke til at forbedre præstationer inden for idrætsgrenen.

9 Moderne definition af talent 2. Målrettet træning og andre former for anskaffelse af ekspertise indenfor et givent domæne er en omgængelig forudsætning. Det er altså ikke muligt med medfødte egenskaber alene at blive international eliteidrætsudøver.

10 Simonton giver ingen opskrift på Hvordan fx en træner kan identificere et talent. Hvilke karakteristika en idrætsudøver skal besidde for senere at kunne blive en international eliteidrætsudøver. Definitionen tydeliggør derimod, at Talentidentifikation og talentudvikling skal kombineres for, at der kan opnås succes med begge dele.

11 Forskning i talenter FIRE FASER Opdage atleter uden for sporten Identificere talenter inden for sporten Udvikle talenterne Udvælge de bedste

12 Modeller for identifikation og udvælgelse af talenter Talentfulde idrætsudøvere kan ikke udvælges på baggrund af blot én faktor. Det er nødvendigt med multidimensionelle modeller (Abbott and Collins, 2004) og ikke mindst multiplikative modeller (Simonton, 1999)

13 1 X 2 X 3 Fysiologi X Motorik X Psyke 3 X 4 X 5 X 4 X 5 X 6 Sociologi X Kognition X Antropometri 1 X 6 X 2 = 720 Talentstørrelse 720

14 Betydning af multiplikative modeller To stjerner, men to forskellige måder at excellere på!!

15 Modeller for identifikation og udvælgelse af talenter Accepten af at multiplikative modeller betyder, at man er nødt til at acceptere, at: Uni-dimesionelle modeller for udvælgelse af talenter, ikke vil være i stand til at identificere de rigtige talenter. (Hoare and Warr, 2000; Grove, 2001)

16 Første identifikation Opdage talenter uden for sporten Opdage talenter i sporten

17 Opdage atleter uden for sporten Afhængig af sporten er søgning af talenter et større eller et mindre problem. Jo mere populær sport, jo mindre problem. Tidligere blev systematisk testning af børn kun gjort i lande med ikke demokratiske styreformer jvf. de tidligere østbloklande, specielt DDR. Dog er der lavet studier bl.a. i Australien og Syd- Afrika, hvor man søger om at få interesserede atleter til at indgå i et projekt ved at møde op og blive testet og dernæst inviteret med i projektet.

18 Identificering af talenter inden for sporten Følgende faktorer kan overvejes i relation til identifikation af talenter inden for sporten: 1) Antropometriske prediktorer 2) Fysiologiske prediktorer 3) Psykologiske prediktorer 4) Motoriske prediktorer 5) Kognitive prediktorer 6) Sociologiske prediktorer

19 Antropometriske prediktorer Specielt inden for visse sportsgrene kan man anvende antropometriske prediktorer med en vis succes. Ved at se på nuværende eliteatleters fysiske fremtoning, er det muligt at søge efter børn med specifikke antropometriske egenskaber. Fodbold: Basket: Volleyball: Distanceløb: Svømning: Målmænd og forsvarsspillere: Høje. Høje og fysisk stærke. Høje og ikke for tunge. Tynde lægge, ikke for høje. Børn der tegner til at blive høje, med lange arme, store hænder og fødder, smalhoftede og bredskuldrede.

20 Fysiologiske prediktorer Udøvere med mange hurtige muskelfibre Udøvere med mange langsomme muskelfibre Udøvere med høj trænérbarhed samt evne til at kunne tåle meget træning. Det er muligt at teste/vælge udøvere på baggrund af genetiske egenskaber. Inden for mange idrætsgrene er det svært at bruge fysiologiske parametre som prediktorer for succes: Eks: Sportsgrene med varierende arbejdskrav som fx. boldsportsgrene.

21 Psykologiske prediktorer Psykologiske faktorer er ofte ikke målbare. Abbott og Collins (2004) angiver alligevel motivation og læringsstrategi som to vigtige komponenter (de to vigtigste alle prediktorer incl.) Orlick m.fl. (1979) angiver klare målsætninger, visualisering og realistisk selvevaluering Thomas, Murphy, and Hardy (1999) angiver indre dialog, emotionel kontrol, begrænsning af negativ tænkning og afslapning.

22 Psykisk & social udvikling Hvordan sikres at elitesportsudøvere udvikler kompetencer inden for idrætten og for livet uden for sportens verden, så de kan trives i deres sportskarriere.

23 Børn og unge i eliteidrætten Skal trives Skal udvikle sig som udøvere og mennesker Skal opleve sunde og autentiske relationer Skal føle sig anerkendt og anvendt

24 De tre niveauer Fokus på selve træningen, dvs. planlægning, gennemførelse og evaluering. Nøgleordene er læreprocesser, læringsforudsætninger, medindflydelse, medansvar og aktiv deltagelse. Fokus på relationerne mellem træner og udøvere, samt udøvere imellem. Nøgleordet er motivation. Fokus på træningsmiljøet. Træneren som kulturskaber. Nøgleordene er værdier, kultur og miljø.

25 I forhold til træningen

26 I forhold til relationerne

27 Selvtillid

28 Idræt og flow

29 I forhold til træneren

30 Motoriske prediktorer Det er meget svært at lave motoriske test, der kan vise motorisk talent, da der ikke er meget transfer fra den ene bevægelse til den anden. Det eneste holdepunkt der synes at være, er at udøvere der meget tidligt og hurtigt er i stand til at tilegne sig færdigheder i det mindste har motorisk talent (Kalinowski, 1985)

31 Kognitive prediktorer Følgende faktorer angives at være vigtige. At forudse begivenheder (anticipation) At beslutte sig rigtigt ofte i forhold opståede situationer. At kunne genkende mønstre hurtigt. At kunne forholde sig til (reflektere over) egne handlinger.

32 Sociologiske prediktorer Sociologiske faktorer dækker over en række forskellige forhold, som fx familie baggrund, træningsmiljø, støtteapparat, uddannelse, trænere, økonomi. Familiens betydning er suverænt den vigtigste faktor. Hvad er vigtigt hvornår?

33 Sociologiske prediktorer 5-13 år: Anvise muligheder, hjælpe barnet med at komme afsted, vaske tøj, bakke op og udtrykke begejstring for barnets udfoldelser år: Forældrekrav: Skole før idræt, OK med lidt slack på andre områder år: Krav til forældre: Fortsat opbakning op, men gradvis overlade ansvar til udøver

34 Sociologiske prediktorer Trænerens betydning. Det er vigtigt at udøveren udsættes for forskellige trænere gennem sin karriere. I 5-13 års alderen skal coachen helst være venlig, glad, opmærksom og procesorienteret.

35 Sociologiske prediktorer Trænerens betydning. I års alderen skal coachen helst være en stærk personlighed, respektfuld, uddannet og krævende. I års alderen skal coachen helst være succesfuld, respekteret/frygtet og følelsesmæssigt involveret.

36 Problemer og faldgruber At vælge baseret på enkelte parametre At vælge på de forkerte parametre At vælge for tidligt At vælge for sent

37 Faldgruber: Udvælge de bedste Da de fleste talenter skal vælges inden for et givent alderstrin kan der opstå visse vanskeligheder med at finde de sande talenter: Et eksempel på dette er en belgisk undersøgelse af fodbold-spillere i alderen år.

38

39

40

41

42 Udvælge de bedste Resultaterne viser meget tydeligt, at man i fodbold vælger mere efter alder (i form af fysisk modenhed og fysisk udvikling) end efter kunnen. Reelt betyder det, at man overser ca. 50% af talentmassen, og at en del af disse dropper ud af sporten.

43 Udvælge de bedste Hvad skal man gøre? Vælge ud fra flere parametre, dvs. fysiske, fysiologiske, psykologiske, kognitive og sociologiske parametre. Vælge mange, således at hullerne i nettet bliver mindre.

44 Modeller odel for tidlig specialisering Model for sen specialisering Træne for at kunne træne Træne mod konkurrence Træne mod at vinde. Tilbagetrækning 1. Træne fundamentale bevægelser 2. Lære at træne 3. Træne for at kunne træne 4. Træne mod konkurrence 5. Træne mod at vinde. 6. Tilbagetrækning

45 Modelkrav Der skal tages højde for en del træningsvidenskabelige fakta for at undgå udbrændthed, skader mv. Glidende overgange, hvor mængden og intensiteten af træningen langsomt øges. Glidende overgange i metoderne der anvendes Coaches med forskellige metoder

46 Afrunding Alberto Juantorena var basketspiller og blev først sent i karrieren løber og vandt OL-guld i 400 og 800 meter. Michael Jordan blev som 17-årig siet fra, da collegebasket-holdet skulle vælges. Albert Einstein, T.S. Elliot, Martha Graham, Igor Stravinsky, Sigmund Freud og Mahatma Gandhi blev ikke anerkendte før 30 års alderen og vidste ikke i 20 års alderen, hvad de ville. Fælles var at de blev opdaget sent, men også at de alle havde arbejdet meget seriøst med deres talent i mange år før de slog igennem.

47 timers-reglen En gammel nobelpristager har engang sagt: Det kræver 10 års målrettet arbejde eller timer at excellere i noget som helst Det gælder også for idrætten, dvs. i snit 3 timers træning om dagen i 10 år som minimum.

48 Tak

Aldersrelateret træning i Norsk golf? Cand. Scient., Ph.D. Stig Eiberg.

Aldersrelateret træning i Norsk golf? Cand. Scient., Ph.D. Stig Eiberg. Aldersrelateret træning i Norsk golf? Cand. Scient., Ph.D. Stig Eiberg. Indhold Introduktion Talent Arv og/eller miljø? Definition af talent Identifikation af talenter Udvikling af talenter Fastholdelse

Læs mere

Ansøgning om optagelse i talentidrætsklasse på Frederiksborg Byskole 2016/17

Ansøgning om optagelse i talentidrætsklasse på Frederiksborg Byskole 2016/17 Ansøgning om optagelse i talentidrætsklasse på Frederiksborg Byskole 2016/17 For at søge om optagelse i talentidrætsklasserne skal du sende 3 ark: 2. Udtalelse fra nuværende skole udfyldes af klasselærer

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport CARSTEN HVID LARSEN Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport PROGRAM 1. Sektion Tre perspektiver på talentudvikling 2. sektion 3 oplæg fra trænere i Ålborg 3. sektion. Vidensdeling og erfaringsudveksling

Læs mere

VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET

VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET 1 HELHED UDVIKLING ENGAGEMENT 2 SAMARBEJDE TRIVSEL 3 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med

Læs mere

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Indledning og baggrund Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med en række tilknyttede handlingsanvisninger, samt definitioner

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Perspektivering af NEC det perfekte setup? Orientering sport & natur

Perspektivering af NEC det perfekte setup? Orientering sport & natur 1 Drømmen om det ultimative sted at dyrke eliteidræt. Et sted hvor man kan stå op om morgenen, cykle eller gå til træning sammen med andre elitesportsudøvere på max 10 min Et sted hvor man efter dagens

Læs mere

Talentrekruttering kan man det? Fyraftensmøde, tirsdag den 11. september 2012 Lars Green Bach, talentkoordinator

Talentrekruttering kan man det? Fyraftensmøde, tirsdag den 11. september 2012 Lars Green Bach, talentkoordinator Talentrekruttering kan man det? Fyraftensmøde, tirsdag den 11. september 2012 Lars Green Bach, talentkoordinator Hvad er talent? Fyraftensmøde om talentudvikling den 11. september 2012 VI KÆMPER FOR GULD

Læs mere

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation 1. juli 2013 Notat om rolle- og ansvarsfordeling mellem Danmarks Idrætsforbund, specialforbund og Team Danmark vedr. talentrekruttering, -identifikation og - udvikling. 1. Indledning og baggrund International

Læs mere

Talenternes forældre

Talenternes forældre ernes forældre DJGA Hjarbæk 2008 Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

Styrketræning Talentcenter Vest

Styrketræning Talentcenter Vest Styrketræning Talentcenter Vest Opvarmning på niveauer Natascha Winther Olsen Indholdsfortegnelse Indledning Hvad er et talent? Aldersrelateret træning Præpuberteten (Piger - 11 år, drenge - 12 år) Puberteten

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Forældre til. golftalenter.

Martin Thomsen Langagergaard. Forældre til. golftalenter. Forældre til golftalenter Forældre til golftalent Golftalent anno 2010 Forældreforskning hvad ved vi? Anbefalinger Golftalent anno 2010 Fysisk Internationalt Taktisk Teknisk Talent Livsstil Miljø, kulturelt

Læs mere

Åldersrelatered träning inom dansk idrott

Åldersrelatered träning inom dansk idrott Åldersrelatered träning inom dansk idrott Forum for barn- og ungdomsidrott 14. oktober 2011 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk 0045 51266062 Team Danmarks mission Team Danmark har til formål

Læs mere

High Performance Talent

High Performance Talent High Performance Talent Akademiet for Talen9ulde Unge 20$21.Januar2015 MikaelTrolle Mikael Trolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør og herrelandstræner, Dansk Volleyball Forbund Partner og

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Agenda. Introduktion. Talent anno 2012 ATK, trivsel og miljø Forældrerollen Forældre i konkurrence Anbefalinger

Martin Thomsen Langagergaard. Agenda. Introduktion. Talent anno 2012 ATK, trivsel og miljø Forældrerollen Forældre i konkurrence Anbefalinger Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg. Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi og sportspsykologi Cand.scient. Idræt og Psykologi Løser pt. opgaver for: Dansk Golf Union, Dansk

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

Talenter i fægtning For fægtere og deres forældre. Dansk Fægte Forbund

Talenter i fægtning For fægtere og deres forældre. Dansk Fægte Forbund Talenter i fægtning For fægtere og deres forældre Dansk Fægte Forbund Forberedelsesprojekt for Talentudvikling 2009 2012 Udgiver: Dansk Fægte Forbund Tekst: Carina Sørensen Redigering: Marlene Spanger

Læs mere

Den ideelle talentudvikler - en refleksiv praktiker? Præsenteret af: Carsten Hvid Larsen

Den ideelle talentudvikler - en refleksiv praktiker? Præsenteret af: Carsten Hvid Larsen Den ideelle talentudvikler - en refleksiv praktiker? Præsenteret af: Carsten Hvid Larsen Hvad har jeg med i bagagen? 3 spørgsmål vi altid gerne vil have besvaret, er det muligt? Hvilke personlige egenskaber

Læs mere

Talentudvikling buzzword og begreb

Talentudvikling buzzword og begreb Talentudvikling buzzword og begreb Mette Krogh Christensen, lektor, ph.d. Leder af forskningsgruppen Talentudvikling og ekspertise i sport Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet mkchristensen@health.sdu.dk

Læs mere

Hvad!er!et!talent?! High Performance Talent. Mikael Trolle !!! Akademiet!!! for!! Talen8ulde!!! Unge! 2.!juli!2014! Mikael!Trolle!

Hvad!er!et!talent?! High Performance Talent. Mikael Trolle !!! Akademiet!!! for!! Talen8ulde!!! Unge! 2.!juli!2014! Mikael!Trolle! High Performance Talent Akademiet for Talen8ulde Unge 2.juli2014 MikaelTrolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør og herrelandstræner, Dansk Volleyball Forbund Partner og chefkonsulent i High

Læs mere

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen

Kulturen i KTK. Leif Chr. Mikkelsen Kulturen i KTK Leif Chr. Mikkelsen En organisations kultur kan være et af de største aktiver, organisationen besidder. Hvis den vel at mærke arbejder i den retning, organisationen har sat sig for at gå.

Læs mere

TALENTUDVIKLING JDE - ALDERSRELATERET TRÆNING

TALENTUDVIKLING JDE - ALDERSRELATERET TRÆNING TALENTUDVIKLING I ØJENHØJDE JDE - ALDERSRELATERET TRÆNING 1 Velkommen 60 minutters præsentation af grundlæggende ggende principper for træning af børn b og unge Forventninger Aldersrelateret træningskoncept

Læs mere

Det mentale aspekt i DGU ATK

Det mentale aspekt i DGU ATK Det mentale aspekt i DGU ATK v/ Martin Langagergaard Workshop Golfpsykologi for børn og unge Trivsel, miljø og mental styrke Præsentation Martin Langagergaard Driver virksomheden Learn2improve med base

Læs mere

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Carsten Hvid Larsen! Sportspsykologisk konsulent, Team Danmark! PhD. indenfor talentudvikling og sportspsykologi! Cand. Scient.

Læs mere

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive!

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive! Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab Highfive! Et dialogredskab Highfive -folderen er et dialogredskab, som viser, hvordan man kan skabe et godt børneliv for elever, der dyrker eliteidræt.

Læs mere

Talentudvikling i sportens verden

Talentudvikling i sportens verden Talentudvikling i sportens verden Konference 22.9.2008 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk tlf: 43 26 25 00 eller 51 26 60 62 Kort præsentation - MA Cand. mag. (samfundsfag idræt) Adjunkt og

Læs mere

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet Processen Efterår 2014 Dialogmøder om talentarbejdet med LU Efterår 2014 Åbent dialogmøde om talentarbejdet Januar/februar 2015 2 workshops (kl. 10-16) udarbejdelse af talentpolitik og strategi Høringsproces

Læs mere

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark jeme@badminton.dk Indhold: Hvad ved man om talentudvikling? Hvad betyder det for BD s talentudvikling? Rekruttering og

Læs mere

Talentmiljøer i verdensklasse

Talentmiljøer i verdensklasse Talentmiljøer i verdensklasse Kristoffer Henriksen Fra praksis til forskning 1 Talent i forskellige paradigmer Biologisk paradigme Potentialet i centrum Problemer med talentspotting og tidlig selektion

Læs mere

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Voksenpsykologi Det kunne være så meget. Men her sættes først fokus på Personlighed så Hvordan påvirker vi hinanden?... Og endelig Sportspsykologi/Idrætspsykologi EN DEFINITION:

Læs mere

Informationsmøde om Idrætstalentklasse

Informationsmøde om Idrætstalentklasse Informationsmøde om Idrætstalentklasse 2019-2020 Dagsorden 1. Velkommen - Peter 2. Udskolingen på Kildegårdskolen - Mikkel Høgh 3. Idrætstalentklassen - Peter Janner 4. Morgentræning - Henrik van Komen

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ ELITEIDRÆTSKLASSER // VELKOMMEN TIL ELITEIDRÆTSKLASSERNE!/ Jeg er rigtig glad for, at vi kan give unge idrætstalenter i Slagelse Kommune mulighed for at søge om optagelse

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA De næste 45 minutter Hvorfor er psykisk arbejdsmiljø så vigtig for produktiviteten? Sammenhæng

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Talenternes forældre.

Martin Thomsen Langagergaard. Talenternes forældre. Talenternes forældre Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver rådgivningsvirksomheden Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ ELITEIDRÆTSKLASSER // VELKOMMEN TIL ELITEIDRÆTSKLASSERNE!/ Jeg er rigtig glad for, at vi kan give unge idrætstalenter i Slagelse Kommune mulighed for at søge om optagelse

Læs mere

High Performance Talent

High Performance Talent High Performance Talent Akademiet for Talentfulde Unge Mikael Trolle 18-19 januar 2017 www.highperformance.dk Mikael Trolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør og herrelandstræner, Dansk Volleyball

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns Forældrevejledning Dansk Golf Union 02/2014 Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel,

Læs mere

M a rtin Langagergaard

M a rtin Langagergaard Cand.scient. Idræt og psykologi Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi arbejder som mental træner, konsulent og rådgiver Løser pt. opgaver

Læs mere

Kombination af ungdomsuddannelse og eliteidræt - Erfaringer og gode råd

Kombination af ungdomsuddannelse og eliteidræt - Erfaringer og gode råd Kombination af ungdomsuddannelse og eliteidræt - Erfaringer og gode råd Christina Teller Falkonergårdens Gymnasium og HF Mail: ct@falko.dk Mobil: 23267610 Falkonergårdens Gymnasium og HF 440 Team Danmark-elever

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ IDRÆTSTALENTKLASSER // VELKOMMEN TIL ET STÆRKT FÆLLESSKAB I IDRÆTSTALENTKLASSERNE/ Når man er ung idrætsudøver og gerne vil dyrke sin idræt på særligt højt plan uden

Læs mere

Bliv din egen træner

Bliv din egen træner Bliv din egen træner Hvad kræver det for at skabe motivation. Det er lysten der driver værket. Hvordan vækker man så denne interesse? Hvad skal der til? Udfordring Sundhed Glæde eller pligt Lysten Resultater

Læs mere

Status på danske eliteidræt De første resultater fra SPLISS-undersøgelsen.

Status på danske eliteidræt De første resultater fra SPLISS-undersøgelsen. Status på danske eliteidræt De første resultater fra SPLISS-undersøgelsen. Idrættens største udfordringer II Lau Tofft-Jørgensen Analytiker Lau.tofft@idan.dk En international undersøgelse af eliteidrætten

Læs mere

Fra defensiv til offensiv. - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år

Fra defensiv til offensiv. - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år Fra defensiv til offensiv - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år Fra defensiv til offensiv talentudvikling Fra at værne talenter mod eliteidræt, til at guide talenterne ind i eliteidrætten

Læs mere

Talent- og Eliteidrætspolitik

Talent- og Eliteidrætspolitik Talent- og Eliteidrætspolitik Baggrund og formål Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget besluttede mødet den 2. december 2014 at igangsætte arbejdet med at formulere en politik indenfor talent- og eliteidræt,

Læs mere

Eliteidrætssamrådet møde med Kultur & Fritidsudvalget d. 12. august 2014

Eliteidrætssamrådet møde med Kultur & Fritidsudvalget d. 12. august 2014 Eliteidrætssamrådet møde med Kultur & Fritidsudvalget d. 12. august 2014 Tip en 7 er Hjemmeside http://b.socrative.com/login/student/ Indtast følgende Room Name: 147b2230 Højdepunkter fra året der gik

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner

CARSTEN HVID LARSEN. Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner CARSTEN HVID LARSEN Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner Carsten Hvid Larsen Sportspsykologisk konsulent i Team Danmark Underviser og forsker i talentudvikling og sportspsykologi, Ins:tut for Idræt

Læs mere

ESAA Talent Guide. Del 1

ESAA Talent Guide. Del 1 ESAA Talent Guide Del 1 Juni 2016 Indholdsfortegnelse ESAA Talent Guide 1. Intro 2. Talenthuset værdisættet for talentudviklingen i Danmark 3. Fra Værdier til handling: ESAA-talentudviklingsmodellen 4.

Læs mere

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau 2015/ 2016 For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau AMBITIONER? Idrætslinjen giver dig mulighed for: At udvikle dig i et idrætsmiljø sammen med andre talentfulde idrætsudøvere og med kvalificerede

Læs mere

Svendborg Mentaliteten

Svendborg Mentaliteten Svendborg Mentaliteten Sportspsykologien har i dette årti gået igennem et paradigmeskift i tilgangen til talentudvikling. Med Kristoffer Henriksen, Lektor ved Syddansk Universitet og sportspsykolog ved

Læs mere

Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014

Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014 Idrætslinjen Helsingør Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014 Sep.2014 Idrætslinjen har 5 års fødselsdag Fejres med nye discipliner og nyt spor vi bliver 6 klasser i fremtiden! Helsingør Kommunes Idrætslinje startede

Læs mere

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00 Træningsøvelser som hjælper dig til at være mere effektiv og bedre forberedt mentalt, når du forsøger at nå dine mål både før, under og efter træning

Læs mere

Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag?

Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag? Jesper von Seelen Oktober, 2009 Danmark går glip af medaljer: Kan Danmark fordoble talentmassen med et trylleslag? I en tid hvor trænere og ledere fra eliteidrætsklubberne og specialforbundene står i kø

Læs mere

Kredstræningen ophører i Badminton København. Udsendt 3. august 2017

Kredstræningen ophører i Badminton København. Udsendt 3. august 2017 Kredstræningen ophører i Badminton København Udsendt 3. august 2017 Vi har gennem de seneste år haft en opfattelse, at udbyttet af kredstræningen ikke har stået mål med de ressourcer som har været allokeret

Læs mere

Retningslinjer. Eliteidrætsklasserne Østre Skole

Retningslinjer. Eliteidrætsklasserne Østre Skole Retningslinjer Eliteidrætsklasserne Østre Skole Indledning Som et ungt talent optaget i eliteidrætsklassen på Østre Skole i Thisted Kommune, indgår du ikke blot i et skoleforløb, der understøtter og optimerer

Læs mere

Modellen er bygget hierarkisk op omkring fem niveauer, der bevæger sig fra det grundlæggende og teoretiske imod det konkrete og praktiske:

Modellen er bygget hierarkisk op omkring fem niveauer, der bevæger sig fra det grundlæggende og teoretiske imod det konkrete og praktiske: Sportspsykologiens professionsmodel - Bagom Team Danmarks sportspsykologiske ydelser Det sportspsykologiske fagfelt i Danmark har været præget af en mangfoldighed af tilgange og har fungeret som en redskabsdisciplin.

Læs mere

Ungdomsuddannelse og elitesport 2015/2016. Aalborg 23. november Herning 24. november. Aarhus 25. november Odense 26. november. Roskilde 2.

Ungdomsuddannelse og elitesport 2015/2016. Aalborg 23. november Herning 24. november. Aarhus 25. november Odense 26. november. Roskilde 2. Ungdomsuddannelse og elitesport 2015/2016 Aalborg 23. november Herning 24. november Aarhus 25. november Odense 26. november Roskilde 2. december Et af livets store valg TITEL / 27. november 2015 VI KÆMPER

Læs mere

ELITEIDRÆTSKLASSER 7.-9. KLASSE. olen.indd 1 06/11/13 12.03

ELITEIDRÆTSKLASSER 7.-9. KLASSE. olen.indd 1 06/11/13 12.03 ELITEIDRÆTSKLASSER 76 81 37 00 7.-9. KLASSE olen.indd 1 06/11/13 12.03 VEJLE ER ELITEKOMMUNE1 VELKOMMEN: Velkommen som ny elev og forælder på NOVAskolen. Vi glæder os til at have jer på holdet, der vægter

Læs mere

VK Det bedste fundament for uddannelse

VK Det bedste fundament for uddannelse 2014 VK Det bedste fundament for uddannelse 1 Stephanie, 2.g og rytter Dét at være Team Danmark elev på VK, gør at jeg ikke er nødsaget til at gå på kompromis med min sport pga. min uddannelse, eller omvendt.

Læs mere

Mission. KVIK i fremtiden. Identifikation. Svømmer i KVIK 24-06-2011. Engang KVIK Altid KVIK. Napoleon:

Mission. KVIK i fremtiden. Identifikation. Svømmer i KVIK 24-06-2011. Engang KVIK Altid KVIK. Napoleon: Mission Sikre identifikation af svømmere KVIK i fremtiden Engang KVIK Altid KVIK International standard for talent udvikling og high performance svømning Stor talent masse i begge køn med synlige udviklings

Læs mere

High Performance Talent

High Performance Talent High Performance Talent Akademiet for Talen9ulde Unge 20-21. Januar 2016 Mikael Trolle Mikael Trolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør og herrelandstræner, Dansk Volleyball Forbund Partner

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 2

Mental Udviklingstrappe Modul 2 Mental Udviklingstrappe Modul 2 Dansk Atletik Forbund Aarhus 30.01.13 Mental udviklingstrappe Den generelle basis Modul 1. - Mental træning i atletik ca. 2½-3 timer. Introduktion til begrebet mental styrke,

Læs mere

Status på danske eliteidræt Udvalgte resultater fra SPLISS-undersøgelsen

Status på danske eliteidræt Udvalgte resultater fra SPLISS-undersøgelsen Status på danske eliteidræt Udvalgte resultater fra SPLISS-undersøgelsen Idrættens største udfordringer III Lau Tofft-Jørgensen Analytiker Lau.tofft@idan.dk En international undersøgelse af eliteidrætten

Læs mere

Sportspsykologisk grundkursus for eliteudøvere

Sportspsykologisk grundkursus for eliteudøvere Sportspsykologisk grundkursus for eliteudøvere Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til sportspsykologi for Eliteudøvere...3 Formålet med grundkurset i sportspsykologi...4 Team Danmarks

Læs mere

Talentudviklingssamtaler. udvikling af mentale færdigheder i sport

Talentudviklingssamtaler. udvikling af mentale færdigheder i sport Talentudviklingssamtaler udvikling af mentale færdigheder i sport Carsten Hvid Larsen Talentudviklingssamtaler udvikling af mentale færdigheder i sport Syddansk Universitetsforlag 2011 Carsten Hvid Larsen

Læs mere

Jeg ønsker ikke at være et geni Jeg har problemer nok med bare at forsøge at være menneske Albert Camus

Jeg ønsker ikke at være et geni Jeg har problemer nok med bare at forsøge at være menneske Albert Camus Program Kort præsentation af min baggrund. Kort definition på højt begavede børn (HBB). Skolernes og PPR s perspektiv på højt begavede børn. Komplikationer, hvorfor er det ikke let? Vigtige faktorer for

Læs mere

Livets Skole Skolen for livet. e 3. Thøger Johnsen

Livets Skole Skolen for livet. e 3. Thøger Johnsen Livets Skole Skolen for livet e 3 Thøger Johnsen 1 Prolog: Der mangler ofte en umiddelbar og spontan røst i vores hæsblæsende samfund. En røst i stil med den lille dreng i H.C. Andersens eventyr om "Kejserens

Læs mere

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept 6.1:Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagen arbejder for at gøre København til det bedste sted i Norden at dyrke eliteidræt i. Dette skal bl.a. realiseres ved, at

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Værdisættet udgør en ramme for dansk talentudvikling og skal være ledestjerne for udviklingen af talenter i Danmark.

Værdisættet udgør en ramme for dansk talentudvikling og skal være ledestjerne for udviklingen af talenter i Danmark. Værdisættet udgør en ramme for dansk talentudvikling og skal være ledestjerne for udviklingen af talenter i Danmark. Når værdier og handlinger smelter sammen, bliver der skabt gode rammer for en stærk

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Skridtet mod eliten en god start påidrætsklasserne. -Et nøglehul for seje sjæle

Skridtet mod eliten en god start påidrætsklasserne. -Et nøglehul for seje sjæle Skridtet mod eliten en god start påidrætsklasserne -Et nøglehul for seje sjæle Haderslev idrætsklasser Fra talent til elite - udvikling af psykologiske færdigheder Har du vindermentalitet? Eller vil du

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

Kropslige kompetencer (idrætspraktisk) Demonstrere grundlæggende færdigheder i idrætten med henblik på en forevisning

Kropslige kompetencer (idrætspraktisk) Demonstrere grundlæggende færdigheder i idrætten med henblik på en forevisning Niveau 1 Instruktør og Træner en med Instruktør og Træneruddannelsen er, at du opnår de kompetencer, der gør dig i stand til at fungere som Instruktør eller træner for hold eller individuelle udøvere på

Læs mere

Kriterier for oprykning i Konkurrenceafdelingen.

Kriterier for oprykning i Konkurrenceafdelingen. Kriterier for oprykning i Konkurrenceafdelingen. Svømmerne bliver vurderet på følgende parametre. Del 1: Objektive kriterier 1. Alder. 2. Konkurrence niveau. 3. Trænings niveau. 4. Fremmøde Del2: Subjektive

Læs mere

Talentudviklingsplan for AIF Svømning

Talentudviklingsplan for AIF Svømning Talentudviklingsplan for AIF Svømning 1. Indledning Denne TalentUdviklingsPlan herefter kaldet TUP er udarbejdet i december 2009 af AIF Svømmeafdeling. Planen er en præcisering af de forskellige politikker

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole Talentklassen giver dig optimale muligheder for at kombinere din skolegang med din sportslige udvikling!

Læs mere

Talentets motivation. Rasmus Henning, Europamester Lars Smith, TRI4 elite team. Viljen til at vinde kommer indefra

Talentets motivation. Rasmus Henning, Europamester Lars Smith, TRI4 elite team. Viljen til at vinde kommer indefra Talentets motivation Rasmus Henning, Europamester 2004 Lars Smith, TRI4 elite team Page 1 Marts-06 Author Lars Smith Disposition TRI4 baggrund Hvordan bliver et ungt talent motiveret til at give sig i

Læs mere

Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013. Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP

Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013. Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013 Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP Team Danmarks hovedopgave

Læs mere

Hvis superkids er fyldt med talent, hvad gør man så?

Hvis superkids er fyldt med talent, hvad gør man så? Hvis superkids er fyldt med talent, hvad gør man så?, lektor, ph.d. Leder af forskningsgruppen Talentudvikling og ekspertise i sport Inst. for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet mkchristensen@health.sdu.dk

Læs mere

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på at gøre spilleren ven med bolden dvs. der en bold pr spiller. Det er vigtigt at spilleren har

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Kvalitativ undersøgelse om oplevede effekter

Kvalitativ undersøgelse om oplevede effekter Minikonference om gruppecoaching, 24.11. 2011 Kvalitativ undersøgelse om oplevede effekter lige efter interventionens afslutning Thomas Henriksen, Louis Emil Clausen, Lene Gilkrog, Thomas Behrens & Reinhard

Læs mere

Hanebjerg skole vil være en stolt og klog skole, hvor vi har lyst til at være og at lære

Hanebjerg skole vil være en stolt og klog skole, hvor vi har lyst til at være og at lære Vision Hanebjerg skole vil være en stolt og klog skole, hvor vi har lyst til at være og at lære Værdigrundlag Forskellighed er en styrke vi respekterer, anerkender og udvikles i forskelligheden Den glade

Læs mere

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser 1 ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser Som ESAA udøver indgår du ikke blot i et program, der understøtter og optimerer din egen sportslige og uddannelsesmæssige udvikling. Ved at

Læs mere

Pressalit Spo p r o ts t s A ca c d a e d m e y

Pressalit Spo p r o ts t s A ca c d a e d m e y Pressalit Sports Academy Pressalit Sports Academy 2006-2008 Efteråret 2006 Foråret 2007 Efteråret 2007 Foråret 2008 Efteråret 2008 Målsætning hvad vil jeg? Målsætning træningskvalitet Målsætning - strategier

Læs mere

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE Opdateret September 2014 Baggrund Nærværende eliteidrætsstrategi er udarbejdet af Eliteidræt Odense i tæt samarbejde med Odense Kommunes Eliteidrætsråd. Strategien er

Læs mere

Dus indholdsplan for Dus Troldhøj.

Dus indholdsplan for Dus Troldhøj. Dus indholdsplan for Dus Troldhøj. Dus indholdsplanen er revideret på personale weekenden d. 18/3 2011. Der er stillet op efter SMTTE model, dvs. sammenhæng, mål, tegn, tiltag og evaluering. Personlig

Læs mere

Bilag 3.3: Ansøgning om forlængelse af 4-årig bevilling med udløb 31/

Bilag 3.3: Ansøgning om forlængelse af 4-årig bevilling med udløb 31/ Bilag 3.3: Ansøgning om forlængelse af 4-årig bevilling med udløb 31/12-215 Til forberedelse for en ansøgning om forlængelse har vi udarbejdet en redegørelse for Team Copenhagen Eliteidrætsakademis virke

Læs mere

FRAFALD I DANSK SVØMNING. Mads N Andersen

FRAFALD I DANSK SVØMNING. Mads N Andersen FRAFALD I DANSK SVØMNING Mads N Andersen FRA STOLTE RESULTATER TIL NYE FÆLLES AMBITIONER Game Changer: FORØGET ANDEL AF KONKURRENCESVØMMERE I DANMARK ved rekruttering og fastholdelse af svømmere i længere

Læs mere

Talenternes Forældre. Gigantium Aalborg, d. 20.1.2015. Martin Langagergaard

Talenternes Forældre. Gigantium Aalborg, d. 20.1.2015. Martin Langagergaard Talenternes Forældre Gigantium Aalborg, d. 20.1.2015 Martin Langagergaard Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg. Cand.scient. Idræt og Psykologi Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi

Læs mere

Idrætspsykologi og mental træning. Bjerringbro 29. marts 2007

Idrætspsykologi og mental træning. Bjerringbro 29. marts 2007 Idrætspsykologi og mental træning Bjerringbro 29. marts 2007 Oplæggets struktur 1. Om begreberne mental træning og idrætspsykologi. 2. Mentale egenskaber man kan træne. 3. Metoder. 4. Brug af mental træning

Læs mere

Nyt tilbud til unge talenter. Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg

Nyt tilbud til unge talenter. Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg Nyt tilbud til unge talenter Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg 2 Velkommen i eliteidrætsklassen! 13. august 2008 bliver en ganske særlig dag. Denne dag slår Sønderbroskolen i Aalborg

Læs mere

1. Organisation. Elitekoordinatoren er medlem af Team Danmarks elitekoordinator-netværk og deltager i de regelmæssige

1. Organisation. Elitekoordinatoren er medlem af Team Danmarks elitekoordinator-netværk og deltager i de regelmæssige Team Danmark og Svendborg Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Svendborg Kommune. Parterne som

Læs mere

Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet

Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet Kultur, Miljø & Erhverv Elite Aabenraa Dato: 08.05.2014 Sagsbehandler: Ane Tarp Hansen Direkte tlf.: 7376 7676 E-mail: atha@aabenraa.dk Forslag til udvikling af Elite Aabenraa konceptet Forslaget til udvikling

Læs mere

TALENT- OG ELITESTRUKTUR FOR GYMDANMARK 2 FORMÅL 2 ELITE 3 TALENT 4 VÆRDIER FOR TALENT- OG ELITEARBEJDE I GYMDANMARK 6 STRUKTUR 8

TALENT- OG ELITESTRUKTUR FOR GYMDANMARK 2 FORMÅL 2 ELITE 3 TALENT 4 VÆRDIER FOR TALENT- OG ELITEARBEJDE I GYMDANMARK 6 STRUKTUR 8 Indholdsfortegnelse TALENT- OG ELITESTRUKTUR FOR GYMDANMARK 2 FORMÅL 2 ELITE 3 INTERNATIONAL ELITE 3 NATIONAL ELITE 3 FORENINGSELITE 3 TALENT 4 TALENT 4 ET TALENT 4 TALENTUDVIKLING 4 TALENTUDVIKLINGSMILJØER

Læs mere

Aldersrelateret træning. Lektion B - 14.jan 2009 Aldersrelateret træning s.30-64

Aldersrelateret træning. Lektion B - 14.jan 2009 Aldersrelateret træning s.30-64 Aldersrelateret træning Lektion B - 14.jan 2009 Aldersrelateret træning s.30-64 Dagens program Børns vækst og udvikling konsekvens Puberteten og køn konsekvens Træningens indflydelse konsekvens Motorisk

Læs mere