Tanzania - Marts 2005.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tanzania - Marts 2005."

Transkript

1 Tanzania - Marts Det var ikke planlagt, det var nærmest et (u)held. Det hele startede med, at Ulla lige skulle ind på Albatros Travels hjemmeside for at læse om en rejse, en af hendes kollegaer skulle på. Der stod den så, rejsen vi ikke kunne sig nej til. Tanzanias storvildt og gnuernes kælvning. Specialrejse med biolog og direktør for Givskud Zoo, Richard Østerballe til Tanzanias mest fascinerende nationalparker 12 dage. Det var ikke mere end fire en halv måned siden, vi sidst var kommet hjem fra Afrika. Det var bestemt ikke meningen, at vi skulle af sted igen så hurtigt. Der blev diskuteret lidt i det lille hjem, talt resterende feriedage og penge, men vi kan lige så godt lade være, når vi først er kommet så langt, skal vi bare af sted. Beslutningen blev, at vi tog med, og så må en længe planlagt rejse først i 2006 reduceres til det halve, men lad os nu se, den slags beslutninger har vi taget før, og hvad pokker, det går jo nok alligevel. Tanzania er et af de fattigste lande i verden i relation til mennesker, men til gengæld er det rigt på natur og dyr. Alene landskabet er meget varieret fra koralfarvet sand på Zanzibar, sne på de høje skråninger af Kilimanjaro, forrevne klipper i Rift Valley, krateret Ngorongoro og den store savanne Serengeti. Tanzania dækker et areal på km². Afrika s højeste bjerg ligger i Tanzania: Kilimanjaro (5.896 meter). I daglig tale Kili. En del af Afrika s dybeste sø ligger i Tanzania: Tanganyika-Søen (358 meter). Landet gennemskæres af østforgreningen af Rift Valley fra nord til syd, og den vestlige udløber heraf er Tanganyika- Søen. Der ligger en del bjerge langs Rift Valley, blandt dem kan nævnes Ol Doinyo Lengai Gudebjerget for masaierne. Ol Doinyo Lengai er stadig en aktiv vulkan. 25% af Tanzania s jordarealer er nationalparker, reservater eller kontrollerede områder til vilde dyr, og 20% af Afrika s store pattedyr finder man i Tanzania. Der er registreret mere end fuglearter i Tanzania Indbyggertal: Ca. 30 milioner. Fødselstal: Pr indbyggere: 50,5 (verdensgnsn. er 27,1). Dødelighed: Pr indbyggere: 14,0 (verdensgnsn. er 9,9). Forventet levealder: Mænd 51,3 år. Kvinder 54,7 år. Tilmelding til underskolen: Som % af den samlede befolkning i skolealderen: 50 %. Tilmelding til videregående skoler:som % af den samlede befolkning i skolealderen: 5 %. Vigtigste eksportvarer: Kaffebønner 22 %. Uforarbejdet bomuld 18,7 %. Tobak 3,2 %. Kryddernelliker 1,7 %. Te 1,5 %.

2 Dag 1 Onsdag den 9. marts Så oprandt dagen endelig, vi skulle af sted onsdag eftermiddag, taskerne var pakket dagen før. Så hvad pokker skal man så få en hel lang formiddag til at gå med, tage på arbejde? Ja hvorfor ikke, så får man da has på de timer. Vi skulle mødes med den jyske del af selskabet i Billund lufthavn, medens sjællændere og fynboer stødte til i Amsterdam. Det er efterhånden en del år siden, vi sidst har rejst som en del af en gruppe, så vi var lidt spændte på, om vi nu også kunne finde ud af det igen. Det gik vældig fint, det skulle vise sig, at det var en rigtig god gruppe, vi var kommet af sted med. Turen ned var ganske begivenhedsløs Billund Amsterdam. Amsterdam Nairobi den var forsinket, så vi blev nærmest ledt direkte over i flyveren fra Nairobi til Kilimanjaro. Dag 2 Torsdag den 10. marts I lufthavnen blev vi hentet af en bus, som skulle køre os til Mt. Meru Game Lodge, hvor vi skulle tilbringe den første nat. At få læsset en bus i Afrika på første dagen, og specielt at stå lidt i baggrunden og betragte en flok nordboer, som for mindre end 24 timer siden forlod et sted, hvor det nærmere er reglen end undtagelsen at have stress, det er godt nok blevet en af vores yndlingsbeskæftigelser. Afrika har sin egen rytme, og den kan man lige så godt finde ind i med det samme, tingene tager den tid, de nu engang tager, men det lykkes hver gang. Også denne gang nåede vi efter en ganske kort køretur frem til lodgen. Så sidst på formiddagen kunne vores rejseleder byde velkommen til Tanzania og give en kort introduktion til landet, inden de fleste gik på værelserne for at slappe af før frokosten. Vi brugte tiden frem til middag på at sidde på plænen og gøre ingenting, lade hverdagens stress og jag forlade kroppen, for langsomt at lade Afrikas rytme glide tilbage i kroppen. Efter frokost var der i programmet et besøg i Arusha, det havde vi nu ikke den store lyst til. Så da der blev åbnet for, at dem der havde lyst, i stedet kunne komme op i Arusha Nationalpark, var vi straks med på den. 16 tog til Arusha og 7 op i nationalparken. Der var forberedt en konkurrence. Ved hver nationalpark fik vi udleveret et ark med et antal dyr på, hvis vi så fandt alle dyrene på arket, ville vi få en sun-downer, og hvis ikke, skulle bilen give en til rejselederen.

3 Om det nu var fordi han selv havde udvalgt dyrene og brugt lidt ufine metoder, en dag var der sat vild hund på, en anden dag var det stribet hyæne, skal ikke kommenteres her. Men turen op til Arusha Nationalpark var den eneste, hvor det lykkedes at finde alle dyrene. Det var for øvrigt en underart af sort og hvid colobus kaldet Kilimanjaro, og red duiker der skulle findes. Arusha Nationalpark er på 137 km² og ligger 40 minutters kørsel fra Arusha by i nordøstlig retning. Kilimanjaro ligger kun 50 kilometer fra parken, men det er Afrika s femte højeste bjerg ( meter) Mount Meru der dominerer parkens horisont. Det er den eneste park i den nordlige del af Tanzania, hvor man finder black and white colobus. Kilimanjaro sort og hvid colobus skulle være mere hvid end andre colobus aber, det er da muligt, at man kan se forskellen, hvis man havde de 2 arter ved siden af hinanden. I vores øjne ligner de nu alle de andre sort og hvid colobus, vi har set. Den største forskel fra tidligere var, at de her følte sig rimelig trygge ved at komme tæt til bilen, det var lige før det lykkedes at få et godt billede af dem. Så gik der sgu da rigtig Afrika i det. Pludselig begyndte bilens kølevandstemperatur at stige. De fleste europæere ville vel have vendt om for at komme ud af parken og ind i nærheden af civilisationen, men vi er ikke i Afrika for ingenting, Hakuma matata, det går nok. Chaufføren havde en 5 liters dunk med vand, på med den og temperaturen falder - OK videre. Lidt senere er den gal igen. Nu holder vi heldigvis ved en sø, så på med noget søvand, og så må vi nok hellere komme hjem. Det lykkes ved hjælp af noget medbragt søvand, samt vand fra et offentligt toilet. Vi kom hjem. Hakuma matata, det går nok. Hjemme på lodgen snakkede vi med by folket de havde helt som forventet haft meget tæt kontakt med en underart af mennesket, kaldet den Østafrikanske souvenir sælger. Dag 3 Fredag den 11. marts Dagen efter skulle vi køre til Tarangire Nationalpark. Vores transport var 4 firehjulstrækkere, 3 Toyota Land Cruisere og 1 Land Rover, da vi selv har en gammel Landi hjemme, valgte vi selvfølgelig den. Vores chauffør som hed Kerita, havde slæbt rundt på Tarangire Nationalpark er på km² og ligger 118 kilometer sydvest for Arusha. Parken er opkaldt efter den lavvandede, men vigtige flod, som passerer igennem den - Tarangire River. Der er lidt vand i Tarangire River hele året. Der er ca. 550 fuglearter i parken. turister i 15 år. Vi skulle være 6 i hver bil, af en eller anden grund blev vi nu aldrig mere ind 5 i vores, det klarede vi nu også. Richard ville så køre på skift med de 4 grupper. På vej mod Tarangire punkterede en af bilerne midt på åben vej. Der var ikke et øje i sigte, da det skete, og alligevel mindre end 5 minutter efter havde vi en flok på mindst 25 børn og voksne omkring os.

4 Den ligger godt, Tarangire Safari Lodge, som er en lejr med permanent opstillede luksus telte. Lejren ligger lige oven for en skråning, så der fra alle teltene er frit udsyn over savannen. At bo i telt på den måde er simpelt hen den bedste måde at bo på. Efter frokost var det så endelig tid til vores første safari. Vi har aftalt at mødes et kvarter før afgang på samtlige safarier, til en kort orientering inden vi kører. Tarangire Nationalpark skulle vise sig at blive elefanternes park. Vi havde ikke kørt mange meter før vi kom rigtig tæt på den første tyr, han skulle lige ned og have lidt at drikke samt afkøles i eftermiddagsvarmen. Så gik det ellers slag i slag, mest med elefanter og fugle. Dag 4 - Lørdag den 12. marts Dagens program er en morgen- og eftermiddagssafari, lidt skuffende skulle vi ikke af sted fra morgenstunden, men have morgenmad først. Det skulle nu vise sig ikke at være så ringe endda. Vi fik en god lang tur ud af det, hvilket vi naturligvis ikke kunne have gjort, hvis vi ikke havde fået morgenmad. Dagens tur gik godt langt ned sydpå i parken, vi kørte mod syd på den østlige side af Tarangiri River og returnerede mod nord langs den vestlige bred. Igen i dag var det elefanterne og fuglene der dominerede oplevelsen, herudover så vi andre ikke emigrerede dyr som giraf, vortesvin og specielt dikdik.

5 Der er ikke så mange dyr i parken på denne tid af året, det vidste vi nu godt i forvejen. De vandrer ud på den omkringliggende savanne her i begyndelsen af regntiden, februar marts, for først at returnere igen i august september. Det helt rigtige tidspunkt at besøge parken på er derfor mellem sidst i september og til og med december. Men vores turs hovedformål var at komme op på Serengeti og se der store gnu vandring / kælvning, og det er nu i marts. For os gale fuglemennesker var et af formiddagens højdepunkter en Verreaux s Eagle-Owl i perfekt foto stilling. Vi må ellers med skam erkende, at vi opdagede den ikke selv, vi kørte lige forbi uden at se den, heldigvis var en af de efterfølgende biler mere vågen. Formiddagens turen bød også på det første møde med en familieflok - et af vores yndlingspattedyr elefanten. Vi fik hurtigt byttet rundt på vores linser, så Ulla fik den største. Hun elsker nemlig at fotografere detaljerne på de store dyr, medens Kim valgte en noget mindre linse, da et par unger løb af med hans hjerte. Og så fik vi ellers for første gang på denne tur kløe i fingeren til fotoudstyrets aftrækker knap.

6 Inden eftermiddagssafarien mødes vi igen på lodgens terrasse til en skanning for dyr på savannen, der gik ofte elefanter lige neden for skråningen, og en kort orientering. Eftermiddagsturen skulle gå ud mod den vestlige del af parken. Turen gav ikke det helt store på dyre siden. Landskabet herude var derimod en nydelse. Tarangire Nationalpark, som dækker et areal på ca km 2, er berømt for 3 ting, mange og kæmpestore Baobab træer, der var løv på dem i den periode vi var i parken, det er første gang vi for alvor ser det, elefanter, og dem så vi rigtig mange af og jordegern, som specielt på lodgen pilede rundt mellem fødderne på gæsterne. Om aftenen gik der for alvor hygge i den, er der noget bedre end at sidde en kulsort afrikansk nat med en kølig øl, lytte til nattens lyde og diskutere dagens oplevelser? For øvrigt blev der ikke set et eneste af parkens 4 finde dyr, Lille Kudu, Oryx, Gerenuk el. girafgazelle, og selvfølgelig slet ikke helgarderingen, Hyænehund, som kun ses i parken med års mellemrum, så det må man da blev turens bundskraber. Dag 5 - Søndag den 13. marts Efter morgenmaden tog vi sidste tur ned langs floden, inden vi skulle forlade parken, igen var det elefanterne og fuglene der var mest synlige. Vi løb ind i store flokke af sorthovedet dværgpapegøjer, som er et specielt interesseområde for

7 Kim, samt et par kronetraner der spejlede sig i vand, hvilket tit giver gode billeder. Desuden oplevede vi et par små elefanter, som lige skulle have afgjort hvem der var stærkest. Det er nu lidt uretfærdigt, når den ene kommer brasende ned oppe fra. På vej ud af parken blev der stoppet dels ved gaten, hvor der blev tid til lidt turist billeder, og dels ved det ugentlige Masai-marked i Kwa Kuchinja, her er der selvfølgelig ingen muligheder for at tage billeder. Besøget gik bedre end forventet, kun omkring bilerne var arten den Østafrikanske souvenir sælger på krigsstien, medens vi fint kunne få lov at gå rundt på selve markedet med kun nogle få eksemplarer i kølvandet. Desværre er de første maveproblemer begyndt at opstå. På turen fra Tarangire Nationalpark til Lake Manyara Nationalpark kunne man se, at der sad lig rundt omkring i bilerne, det skulle da også vise sig, at ikke alle kom med på eftermiddagens køretur til Lake Manyara Nationalpark. Alle nåede dog vel frem til Unota lodge, som er en forholdsvis ny lodge opbygget over en illusion om et Masai koncept, her løb vi godt nok ind i turens første overraskelse. Lodgen er bygget op af en så kraftig skråning, at ikke alle i vores gruppe ville være i stand til at gå op til de yderste værelser. Det var vores rejseleder heldigvis klar over, så nøglerne blev fordelt efter, hvor godt gående man var. Vi blev sendt til det næsthøjeste, her kom mange års løbetræning os til gode, men vi var nu godt nok glade for, at vi ikke selv skulle bære taskerne op, temperaturen var nemlig ret høj, da vi ankom. Om eftermiddagen skulle vi på vores første safari til Lake Manyara Nationalpark. Det viste sig, at der var næsten 3 kvarters kørsel fra lodgen til parkindgangen, tid som selvfølgelig går fra den mulige tid i parken, nå - frem kom vi da. Lake Manyara Nationalpark er på 330 km², hvoraf søen udgør 200 km², når vandstanden er højest. Lake Manyara Nationalpark strækker sig 50 kilometer langs den 600 meter høje Great Rift Valley. Den første del af parken er grundvandsregnskov, som går over i græssavanne. Selve Lake Manyara søen er alkalisk. I parken er der også en mindre akaciaskov, som er kendt for de træklatrende løver. Der er over 400 fuglearter i parken.

8 Den nordlige del af parken består af en grundvandsregnskov. Det var helt rart at komme ind i en anden type landskab end de mere åbne savanneområder, vi hidtil havde kørt i. Kort inde i parken blev vi passeret af en elefant, det er godt nok den tætteste passage af en vild elefant, vi til dato har været ude for, havde vi rakt hånden ud, kunne vi let have rørt den. Hurtigt gik terrænet over i et område med gul-feber træer for at ende i et sumpområde med græs. Vi kørte forholdsvis hurtigt frem til søbredden, her var godt nok mange vadefugle. På grund af den meget korte tid vi havde, fik vi kun artsbestemt en lille håndfuld. En regnbyge jog os ind i bilerne igen, vi er jo lige på kanten til den lange regntid. På vej væk løb vi ind i et par flodheste, som i to omgange lige skulle se, hvem der kunne gabe mest. Så var det bare at skrumle en times tid tilbage i bilerne. Intelligent sted at indkvarte folk, som om vi var taget til Afrika for at køre i bil!

9 Efter aftensmaden var der danseopvisning, først af en akrobatik gruppe og siden af de lokale Masaier. Man bliver lige imponeret hver gang, over hvor højt de kan hoppe, og så er afsættet endda med samlede fødder. Dag 6 - Mandag den 14. marts Morgensafari i Lake Manyara Nationalpark - vi fik ikke set det store. En Niel varan i et træ oppe i grundvandsregnskoven, der var tilsyneladende ikke plads til at få halen med ind, ellers kørte vi stille og roligt syd på, med diverse stop indlagt. Målet var en varm kilde cirka halvt nede i parken. Vi fandt kilden, eller retter sagt, vi fandt skiltet til kilden, kilden var nemlig tørret ud på grund af tørken, ja - sådan kan det gå. På vej hjemad drejede safarivognene ind på en blind vej, det gør de ikke uden grund. Landskabet blev studeret nøje, og efter lidt søgen frem og tilbage, så der Yes statistikken holder fortsat: Syv gange i Afrika, og vi har fortsat set leopard på alle turene. Den her var godt nok noget langt inde i bushen, men med den store linse monteret på digitalkameraet kunne vi da godt få et billede,

10 bare for at bevise at vi havde set den. Vi holdt et stykke tid for at se på Afrikas flotteste kat, den gjorde nu kun det, som katte er gode til i dagtimerne - nemlig ingenting. Efter et stykke tid gjorde vi klar til at køre hjem til frokost, vi havde nu ikke kørt mere end et par meter før How holdt stop. Den rør på sig. Ulla nåede lige at få det store kamera på plads igen, inden den gled ned ad stammen og forsvandt ind i bushen. Det er den sllags små hændellser,, der forvandller en OK safarii tiill en,, som viill blliive husket ii llang tiid.. På vej ud tjekkede vi lige vores Niel varan igen, også den havde rørt på sig - 20 cm. Her - efterfølgende må vi konstatere, at vi ikke rigtig har fået dannet os en fornuftig mening om Lake Manyara Nationalpark. På den ene side er der ingen tvivl om, at fugle-entusiaster som os vil kunne tilbringe timevis nede ved søbredden, hvilket vi naturligvis ikke kan, når vi er en del af en grupperejse. På den anden side kan vi jo se på antallet af billeder, at vi ikke rigtig fik fat i noget - undtaget leoparden naturligvis, og når man så samtidig skal bruge 4 gange 45 minutter på at komme til og fra parken, bliver tiden i parken meget forjaget. (Her til venstre et billede fra en af transporterne til Lake Manyara Nationalpark). Eftermiddagen var til egen disposition, der var arrangeret en række gåture, man kunne tage med på, hvis lysten var til det. Der var en lang og krævende tur til toppen, en mindre krævende op til vandfaldet og en kort let tur rundt om en lille sø, vi valgte at tage med på en fugletur. Det første vores guide Derrick sagde til os var, at han intet vidste om fugle overhovedet, men hvis vi kendte dem, var han meget interesseret i at lære dem. OK - det var da altid noget, herudover skulle vi have en sikkerhedsvagt med, i form af en Masai der var bevæbnet med et drabeligt spyd. Det skulle blive noget af en tur. Masaien, som ikke kunne et ord engelsk, havde øjne som en høg. Derrick oversatte og førte os rundt, og vi underviste Derrick. Vi tror, at vi fik givet ham en fornemmelse af, at fugle ikke bare er fugle, men at de kan deles op i familier.

11 Derrick, som var en af de 4 tjenere, der skulle tage sig af vores gruppe, var som det øvrige personale klædt i Masai tøj. Vi blev derfor noget overraskede, da vi på hjemturen spurte ham, om han var her fra området. Det var han ikke, han kom fra Kilimanjaro og var som over halvdelen af personalet, ikke Masai. Til en afveksling lykkedes det næsten at samle gruppen til en sun-downer inden aftensmaden, det passer ellers ikke rigtig ind i vores gruppes rytme. Læs forsættelse i 2. del..

Med Givskud Zoo i Kenya - September 2000 WWW.SAFARIAFRIKA.DK

Med Givskud Zoo i Kenya - September 2000 WWW.SAFARIAFRIKA.DK Med Givskud Zoo i Kenya - September 2000 Nu er størsteparten af oplevelserne fra turen til Kenya bundfældet, så nu kan det komme på papir. I Simba nr. 48 er drømmen af en rejse beskrevet, hvis ellers ens

Læs mere

En anderledes safari, hvor der i større grad fokuseres på de vilde dyr og naturen i tre af landets mest berømte nationalparker Kun én rejse om året!

En anderledes safari, hvor der i større grad fokuseres på de vilde dyr og naturen i tre af landets mest berømte nationalparker Kun én rejse om året! Når Kenya er bedst! Med dansk ekspertrejseleder Søren Ervig En anderledes safari, hvor der i større grad fokuseres på de vilde dyr og naturen i tre af landets mest berømte nationalparker Kun én rejse om

Læs mere

En anderledes safari, hvor der i større grad fokuseres på de vilde dyr og naturen i tre af landets mest berømte nationalparker Kun én rejse om året!

En anderledes safari, hvor der i større grad fokuseres på de vilde dyr og naturen i tre af landets mest berømte nationalparker Kun én rejse om året! Kontakt: Tlf.: 70 20 19 15 Når Kenya er bedst! Med dansk ekspertrejseleder Søren Ervig En anderledes safari, hvor der i større grad fokuseres på de vilde dyr og naturen i tre af landets mest berømte nationalparker

Læs mere

En fantastisk Afrika rejse

En fantastisk Afrika rejse En fantastisk Afrika rejse Det hele startede for mange år siden, da jeg var i Kenya første gang. Det var en rejse, jeg havde fået i gave fra Lisbeth Bramaholm, min moster. Efter en tur til Afrika måtte

Læs mere

Tanzania/Zanzibar - Kenya/Kenya kysten - Uganda - Rwanda - Victoria Falls - Botswana - Namibia - Sydafrika - Mauritius - Seychellerne

Tanzania/Zanzibar - Kenya/Kenya kysten - Uganda - Rwanda - Victoria Falls - Botswana - Namibia - Sydafrika - Mauritius - Seychellerne Tanzania/Zanzibar - Kenya/Kenya kysten - Uganda - Rwanda - Victoria Falls - Botswana - Namibia - Sydafrika - Mauritius - Seychellerne PRISLISTE 2011 1. udgave Prisliste gældende fra januar 2011 - december

Læs mere

Kenya 1993. Februar Marts.

Kenya 1993. Februar Marts. Kenya 1993 Februar Marts. Juni. Juli. Vi skal bestemme, hvornår vi vil have sommerferie, så vi snakker om, hvad vi kan tænke os. Vi vil til Afrika / Kenya i år. Det gør ikke noget, hvis det først bliver

Læs mere

Det nye Kenya. Med dansk rejseleder

Det nye Kenya. Med dansk rejseleder Med dansk rejseleder Forord Denne grupperejse i Kenya er et skattekammer for sande naturelskere. På rejsen er der vandring i kratere, sejlads på søer, naturalister som guider i søgen efter dyr, ophold

Læs mere

Jambo! Karibu! Goddag. Velkommen. Sådan er vi blevet mødt overalt i Kenya i tre uger blandt folk og fæ.

Jambo! Karibu! Goddag. Velkommen. Sådan er vi blevet mødt overalt i Kenya i tre uger blandt folk og fæ. Inger & Mogens Kattenhøjs oplevelser i Kenya 2009 Mogens Kattenhøj, WLT Fotos: Morten Kattenhøj & Mogens Kattenhøj Jambo! Karibu! Goddag. Velkommen. Sådan er vi blevet mødt overalt i Kenya i tre uger blandt

Læs mere

KENYA. Eksperter i eventyr

KENYA. Eksperter i eventyr KENYA Eksperter i eventyr Afrika som kontinent er fantastisk spændende og bare så anderledes end noget andet, man kan opleve her på kloden. Kenya har gennem mange år været det foretrukne rejsemål, når

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

Doris dagbog fra turen til Afrika

Doris dagbog fra turen til Afrika Doris dagbog fra turen til Afrika 28.9. 13.10. 2006 Og en særlig tak til Knud, der var en fantastisk vært og guide! Læs mere om farmen Vygeboom, Sydafrika og safari på Knuds hjemmeside: www.eskildsensafari.dk

Læs mere

KENYA. 1 Jesper & Company. rejseselskabet

KENYA. 1 Jesper & Company. rejseselskabet KENYA 1 Jesper & Company Kenya, Tanzania & Zanzibar Deluxe Luksusrundrejse med egen guide og minibus til Kenyas tre bedste nationalparker - Samburu, Masai Mara og Amboseli. Rejsen slutter med badeferie

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

L&L s rejse til Tanzania af Lise Tving Andersen og Lindis Hansen

L&L s rejse til Tanzania af Lise Tving Andersen og Lindis Hansen L&L s rejse til Tanzania af Lise Tving Andersen og Lindis Hansen Da vi i oktober 2011 blev færdiguddannet som veterinærsygeplejersker, havde vi allerede planlagt at vi skulle ud og opleve en del af Afrika

Læs mere

Min tur. til. New York City

Min tur. til. New York City Min tur til New York City 19. - 28. marts 2000 Indholdsfortegnelse Emne... Side 1 Dagbog... 3 1.1 Søndag den 19. marts 2000... 3 1.2 Mandag den 20. marts 2000... 4 1.3 Tirsdag den 21. marts 2000... 5 1.4

Læs mere

for voksne Adventure, kulturforståelse & Personlig udvikling Sommer Program 2015

for voksne Adventure, kulturforståelse & Personlig udvikling Sommer Program 2015 for voksne Adventure, kulturforståelse & Personlig udvikling Sommer Program 2015 Zanzibar sommerhøjskole tilbyder et unikt ophold med adventure, safari og rejsekammerater Vildtlevende og fascinerende dyreliv,

Læs mere

SEPTEMBER 2008 O. B. S. NYT TELEFON NR. 3246 1819

SEPTEMBER 2008 O. B. S. NYT TELEFON NR. 3246 1819 SEPTEMBER 2008 O. B. S. NYT TELEFON NR. 3246 1819 1 SAS TRAVEL CLUB BESTYRELSESLISTE AF DEN 6. MARTS 2008 Rudi Junghans Inga Juel Johansen Filip Lange Per Vesterberg Lise Gam Peter Bodin Lillian Jørgensen

Læs mere

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Det hele startede i september 2006. Arthur, Eva og Kaj var ved at planlægge en tur gennem Ukraine og Rusland helt til Sibirien. Vi var netop kommet hjem

Læs mere

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen Anker Sørensen 1 Dagbog: Min tid i Grønland Anker Sørensen 1965 1971. og besøg i sommeren 1998. Onsdag,d.11.8.1965. Dagen er nået, og med stor forventning om det, der venter mig af oplevelser og arbejde,

Læs mere

Det sydvestlige USA. 2.-18. april 2008. Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk

Det sydvestlige USA. 2.-18. april 2008. Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk Det sydvestlige USA 2.-18. april 2008 Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk Vi drager mod vest Om få dage og timer er årets første eventyr en realitet. Efter tre måneders planlægning

Læs mere

Pilgrimsruten Nordspanien

Pilgrimsruten Nordspanien 1 Pilgrimsruten Nordspanien Fra Pamplona til Santiago de Compostella August - september 2010 Af: Tommy Nylandsted Andersen Mit pilgrimsbevis 2 3 Pilgrimsruten på cykel 2010. Fredag 20. august. Så skulle

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Karen Blixen kalder Afrejse: 6. april 2014 10 dage med dansktalende ekspertrejseleder

Karen Blixen kalder Afrejse: 6. april 2014 10 dage med dansktalende ekspertrejseleder Karen Blixen kalder Afrejse: 6. april 2014 10 dage med dansktalende ekspertrejseleder Herning Folkeblad, Midtjyllands Avis, Klub Folkebladet og Africa Tours byder velkommen til en skøn og oplevelsesrig

Læs mere

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard Bilag Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard RESUME Dette dokument indeholder transskriberinger af interview samt tabeller. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Afrika er stort: Botswana, Zimbabwe, Kenya, Sydafrika, Egypten

Afrika er stort: Botswana, Zimbabwe, Kenya, Sydafrika, Egypten Afrika er stort: Botswana, Zimbabwe, Kenya, Sydafrika, Egypten Okavangodelta og Victoria Falls. Det høres, når elefanter gnubber sig. Marafloden. Krydstogt på Karibasøen. Robben Island Mandelas fængsel.

Læs mere

Tanker på dage med 15 timers vagter.

Tanker på dage med 15 timers vagter. Tanker på dage med 15 timers vagter. Hvordan mon den ser ud set gennem et par chauffør briller? Det spørgsmål har stillet mig selv mange gange, og gennem mine oplevelser i branchen gennem nogle år, tegner

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 2 Ida-Marie Rendtorff Ida-Marie Rendtorff er ikke helt sikker på lige præcis, hvornår hendes forfatterskab begyndte. Måske var det dengang, hun som 3-årig drak blæk.

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

IDRÆTSHØJSKOLEN I SØNDERBORG IDRÆTSHØJSKOLENS ELEVFORENING

IDRÆTSHØJSKOLEN I SØNDERBORG IDRÆTSHØJSKOLENS ELEVFORENING Elevskrift Nr. 2 2008 IDRÆTSHØJSKOLEN I SØNDERBORG IDRÆTSHØJSKOLENS ELEVFORENING Indholdsfortegnelse Formandsord forår 2008................................................................ Peter Sonne 4

Læs mere