Betfor en rigtig klassiker!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Betfor en rigtig klassiker!"

Transkript

1 Spørgsmål & svar

2

3 Betfor en rigtig klassiker! Jo mere du ved om fodring, desto flere muligheder har du for, at tage hånd om din hest på bedste måde. Men det er bestemt ikke så enkelt endda, for der er meget at lære og mange spørgsmål og påstande at sætte sig ind i. Denne her lille brochure indeholder et antal fakta om en rigtig klassiker blandt svenske fodermidler. Betfor har eksisteret i mere end 60 år og i takt med at hestesporten er vokset, har flere og flere hesteejere opdaget, at et tilskud af Betfor, får hesten til at præstere og fungere godt. Læs denne her brochure, så kommer du til at lære lidt mere om fodring. Det har både du og din hest nytte af! Betfor roefibre En naturlig del af den daglige fodring

4 Hvad er Betfor? Betfor er et naturligt fodermiddel, som har sin oprindelse i den svenske sukkerroeproduktion. Betfor er først og fremmest letfordøjelige roefibre, men foderet har også et naturligt indhold af letfordøjelige kulhydrater, mineraler og vitaminer. Betfor indeholder ingen konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer. Indeholder Betfor stivelse? Nej, det er en af fordelene ved Betfor. Korn som havre, byg og majs indeholder store mængder stivelse, som af og til kan forstyrre hestens mavetarmkanal. Kulhydraterne i Betfor består i stedet af mange letfordøjelige fibre (primært pektin), som er nyttige for stortarmens mikroflora. Dette gør, at du med fordel kan supplere eller erstatte korn i hestens foderation med Betfor. Betfors naturlige indhold af sukker på niveau med bidrag fra græs og andre fodermidler sikrer også hesten et supplement af letfordøjelige kulhydrater, som kan absorberes direkte i hestens tyndtarm uden at det forstyrrer mikrofloraen i hestens stortarm.

5 Hvorfor skal Betfor lægges i blød? Da foderet er tørt, suger det hurtigt store mængder vand. For at gøre det lettere for hesten at spise, og for at forhindre at fibrene sætter sig fast i spiserøret på hesten, er det vigtigt at opbløde Betfor ordentligt, inden udfodring. Tørring er en urgammel måde at forlænge holdbarheden på mad og fødevarer på. Samtidig gør tørringenen, at det bliver lettere at transportere og håndtere Betfor. Hvordan opbløder jeg Betfor? Betfor skal lægges i blød i mindst 1 time. Det mest enkle er, at du sætter morgendagens portion i blød aftenen forinden således at du altid har næste portion på vej. Ved høje sommertemperatur skal du holde dig til korte perioder, idet varmen kan få det våde foder til at gære. Ved opblødning af Betfor blander du 1 del Betfor og 3 de le vand (baseret på vægt).

6

7 Påvirker opblødningen hestens næringsoptagelse? Nej, der findes ingen ulemper ved opblødning af Betfor. Hesten er fra naturens side en græsspiser og græs indeholder % vand. Spytten, som tilføres når hesten tygger, fungerer mest som et smøremiddel og indeholder desuden en lille mængde fodernedbrydende enzymer. Vandet, som kommer fra iblødsætningen, påvirker altså ikke hestens næringsoptagelse. Hvorfor er Betfor godt for hestens væskebalance? Opblødt Betfor indeholder meget vand og er derfor velegnet til at forbedre hestens væskebalance og præstationsevne. Specielt om sommeren, når det er varmt, behøver hesten meget væske, specielt når den er under konkurrence eller langvarig træning. Også under transport, er Betfor en god løsning til at holde en stabil væskebalance hos hesten. Hvordan påvirker Betfor hestens foderoptagelse? Betfor indeholder et balanceret indhold af langsomt og hurtigt fordøjelige kulhydrater, som gør det muligt for mikrofloraen i hestens stortarm, at udnytte næringen maksimalt. Ved transport, konkurrence og langvarig træning er udfodring med Betfor en god måde at tilføre hesten vand på. Betfor hjælper også hesten med at genoprette væskebalancen efter hård træning og konkurrence.

8 Påvirker Betfor hestens formåen til at udnytte næring? Ja, specielt når du har et energifattig hø. Sent høstet græs indeholder ofte for lidt energi, protein og sukker. Indholdet af svært nedbrydelige fibre (f.eks. lignin og cellulose) er derimod højt. Eftersom roefibre indeholder letfordøjelige fibre (pektin), som giver hurtig energi, er Betfor god, når du vil hjælpe din hest med energiforsyningen. Kan jeg give min hest Betfor, når jeg ændrer foderplanen? Du ikke bare kan give Betfor roefibre du bør gøre det! Når hestens foderplan ændres, får hestens mikroorganismer i stortarmen nemlig nye opgaver. Det er ganske indviklet, men enkelt udtrykt, så har forskellige mikroorganismer forskellige opgaver i tarmen. En bestemt mikrob er specialist i at angribe cellulose og en anden er ekspert i pektin. Når hesten så får et nyt fodermiddel, må de mikrober, som er specialist på dette fodermiddels indhold, forøge sig for at klare opgaven. Eftersom Betfor indeholder fordøjelige roefibre, stimulerer det mikroorganismerne i hestens tarmsystem. Betfor giver brændsel og skaber et godt miljø i tarmen, således at mikroberne kan forøge sig. Det gør, at det er særligt fordelagtigt at anvende Betfor ved foderskifte og ændrede afgræsningsforhold.

9 Behøver jeg at analysere det grovfoder, jeg giver min hest? Ja, når du giver Betfor, som en del af totalrationen, er det grovfoderets energiindhold som afgør, hvor meget Betfor du skal tildele din hest. Om grovfoderet indeholder 55 FE eller 65 FE pr. 100 kg. kan gøre, at du behøver at supplere med 0,5-1,0 kg andet foder, eksempelvis Betfor, hver dag. Analyser altid det hø eller wrap du giver din hest, for uden en foderanalyse kan du ikke udregne en korrekt foderplan. Køber du grovfoder af nogen, kan det anbefales at du beder om en analyse af partiet. Betfor skaber et godt miljø i tarmen, således at mikroberne kan forøge sig. Det gør Betfor særligt fordelagtigt ved foderskifte og ændrede afgræsningsforhold.

10 Er det sandt, at heste som får Betfor, har mindre mælkesyre i musklerne? Ja, Betfor påvirker hestens præstationsevne på flere måder. I en videnskabelig undersøgelse *, er det konstateret, at de heste som fik Betfor i stedet for en del af sin havreration, havde mere energi og mindre mælkesyre i musklerne, efter en arbejdsprøve, end de heste som ikke fik Betfor. Når du kan give din hest en sådan fordel, skal du selvfølgelig gøre det. Påvirker Betfor hestens tænder? Nej, sukkerindholdet i Betfor påvirker ikke tænderne og giver ikke nogen dannelse af karies. Græs, melasse, frugt, rodfrugter og korn er råvarer med sukker i, som hesten har ædt gennem tiden, langt tilbage. Når hesten får karies, beror det oftest på mekanisk påvirkning af tænderne. Findes der et foder, som får hesten til at tage på i vægt? Nej, heste bliver ikke tykke af noget specielt fodermiddel. De øger vægten når de får mere energi tilført end de forbrænder. Præcis lige som vi mennesker, er heste individer. Visse af dem har let ved at lægge huld på, mens andre kan spise meget uden at tage på i vægt. * Carina Palmgren-Karlsson Roefibrenes rolle i fodring af heste. Doktorafhandling ved Sveriges Landbrugsuniversitet, 2001.

11 Hvor meget Betfor skal jeg give min hest? Når du giver Betfor som fodertilskud for at stimulere den mikrobielle tarmflora: Giv 0,3-0,5 kg Betfor (tørvægt) per dag, fordelt på to udfodringer (morgen og aften). Giv dette ud over den eksisterende foderplan. Når du giver Betfor, som en del af foderplanen for både at stimulere den mikrobielle tarmflora og give et decideret kraftfodertilskud afhængig af belastning, disciplin og evt. drægtighed: Giv 0,5-1,0 kg Betfor (tørvægt) per dag, i kombination med eksempelvis havre, vitaminer og mineraler. Betfor indeholder: Tørstof 90 % i TS NDF (neutral detergent fibre) 24,5 % i TS Råprotein 9,7 % i TS Råfedt 1,1 % i TS Totalsukker 20 % i TS Calcium 0,7 % i TS Fosfor 0,1 % i TS Energi 0,88 FE/kg Omsættelig energi 11,2MJ/kg Ordforklaring: Tørstof = dvs, den del af foderet, som er tilbage når alt vand tages bort. For eksempel indeholder 1 kg græs 80 % vand (= 20 % tørstof). 1 kg hø indeholder ca. 14 % vand (= 86 % tørstof). 5 kg græs kontra 1,2 kg hø modsvarer da hinanden i tørstof. Mikrober/mikroorganismer = den flora af bakterier i hestens stortarm, som medvirker til at nedbryde de strukturelle kulhydrater, som ikke påvirkes af enzymerne i tynd t armen. Pektin = letfordøjelig fibre kulhydrat, som er rigt forekommende i Betfor. Stivelse = kulhydrat, som findes i kornkernen.

12 FOTO: ANNA JOHANNESSON, MIKAEL ROSENQUIST Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København

Føl Den bedste start på livet

Føl Den bedste start på livet Føl Den bedste start på livet Foråret er på vej, og med det kommer alle de føl vi har ventet på siden sidste sommer Af dyrlæge Nanna Luthersson Korn- & Foderstofforretning Brogaarden nl@brogaarden-foder.dk

Læs mere

Charlotte Eicke. Forfangenhed. Sidste stop på vejen?

Charlotte Eicke. Forfangenhed. Sidste stop på vejen? Charlotte Eicke Forfangenhed Sidste stop på vejen? Forstå, hvorfor din hest bliver forfangen og lær, hvad du selv kan gøre for at forebygge og behandle Charlotte Eicke Forfangenhed Sidste stop på vejen?

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

Det glykæmiske indeks.

Det glykæmiske indeks. Af: Tom Gruschy Knudsen Det glykæmiske indeks. Et udtryk for kulhydraters optagelseshastighed og tilgængelighed i blodbanen. Kulhydrattyper Kulhydraters optagelseshastighed har traditionelt været antaget

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY

WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY WE BRING THE FUEL YOU BRING THE BODY 1 INDHOLD I denne brochure får du først en introduktion til de tre væsentligste faktorer inden for sportsernæring; kulhydrat, væske og protein. Alle Maxims produkter

Læs mere

ISLANDSK HEST. e - magasinet. Kjölur. Indlæring og træning. Den gamle højlandsrute til hest. Anne Sofie Nielsen med ny artikel i serien

ISLANDSK HEST. e - magasinet. Kjölur. Indlæring og træning. Den gamle højlandsrute til hest. Anne Sofie Nielsen med ny artikel i serien Islandsk Hest er udgivet af e - magasinet 1 årgang / nummer 2 / Oktober 2013 e - magasinet ISLANDSK HEST Kjölur Den gamle højlandsrute til hest Indlæring og træning Anne Sofie Nielsen med ny artikel i

Læs mere

opstår i en ung alder og kan ende med at invalidere hesten eller nedsætte dens holdbarhed markant.

opstår i en ung alder og kan ende med at invalidere hesten eller nedsætte dens holdbarhed markant. Mange føl er nu ved at blive et halvt år gamle og skal snart til at vænnes fra. Det er en belastende periode i føllenes liv, både psykisk og fysisk. De er nu helt afhængige af det foder, vi kan tilbyde

Læs mere

Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på!

Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på! Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på! Det er et indiskutabelt faktum at vægttab kun kan ske ved at indtage mindre

Læs mere

Pasningsvejledning for kaniner

Pasningsvejledning for kaniner Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen

Læs mere

om sukker & sundhed nordic sugar

om sukker & sundhed nordic sugar om sukker & sundhed nordic sugar Om sukker & sundhed! Interessen for sundhed er større end nogensinde. Næsten hver dag kan man læse om sundhed i medierne der refereres til nye undersøgelser, eksperter

Læs mere

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1

Syv sunde slags morgenmad af Lærke Lund www.laerkelund.dk Side 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord...3 Opskrifter... 4 Quinoagrød... 5 Vegansk Yoghurt... 7 Øllebrød... 10 Morgenfrugtskål... 12 Havregrød med hjemmelavet bær-yoghurt...14 Chiagrød... 17 Pæregrød med quinoaflager...19

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Madens plads i behandlingen Hvorfor mad spiller en vigtig rolle under stråleterapi

Madens plads i behandlingen Hvorfor mad spiller en vigtig rolle under stråleterapi Undervejs i stråleterapiforløbet kan mange spørgsmål dukke Hoved-halskræftpatienter i stråleterapi op: - Hvorfor opstår bivirkninger ved stråleterapi? - Hvilke bivirkninger kan opstå? - Hvorfor har det

Læs mere

Få styr på væskebalancen

Få styr på væskebalancen Få styr på væskebalancen Udholdenhed & Kondition Af: Lene Gilkrog Få styr på væskebalancen - af Lene Gilkrog Side 2 Din krop har brug for væske for at kunne præstere. Et væskeunderskud på blot 1-2% kan

Læs mere

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E NIVEAU E Indhold Kost... 3 Kostberegning... 3 Energi... 6 Fordøjelse... 11 Næringsstoffer... 14 Vitaminer og mineraler... 19 Hygiejne... 23 Mikroorganismer... 23 Personlighygiejne... 27 Køkkenhygiejne...

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

bakterier Sund mund Samarbejd med dine og få dit liv i balance De fleste bakterier er venligsindede - og har stor betydning for vores helbred

bakterier Sund mund Samarbejd med dine og få dit liv i balance De fleste bakterier er venligsindede - og har stor betydning for vores helbred GRATIS Prøvenummer Sund mund i sund krop Tag gerne ét med hjem september 2013 NR. 1 Samarbejd med dine positive bakterier og få dit liv i balance De fleste bakterier er venligsindede - og har stor betydning

Læs mere

Sukkerets funktionelle egenskaber

Sukkerets funktionelle egenskaber Sukkerets funktionelle egenskaber Sukker findes i dag i mange forskellige varianter og kan derfor bruges i mange forskellige levnedsmidler. Sukker har en række unikke egenskaber, som hver for sig eller

Læs mere

Forårskure. Antinutrienter

Forårskure. Antinutrienter Forårskure Når foråret spirer frem, får vi naturligt lyst til at forny os på samme måde, som naturen fornyer sig ved at lade det nye vokse frem. Forårsrengøring, hvor vi renser ud i det gamle og får luftet

Læs mere

En model af et enzym (http://da.wikipedia.org/wiki/enzym)

En model af et enzym (http://da.wikipedia.org/wiki/enzym) Fatzymes Vi er to elever fra Langhøjskolen, der har valgt emnet vendepunkter og forandringer med udgangspunkt i enzymer og med overskriften Fatzymes. Inspirationen er kommet fra at vi i klassen har lært

Læs mere

Når årstiden skifter til efterårets fugtige vejr, er heste mere sårbare for infektioner fordi immunforsvaret belastes.

Når årstiden skifter til efterårets fugtige vejr, er heste mere sårbare for infektioner fordi immunforsvaret belastes. Efterår - hvad nu? Når årstiden skifter til efterårets fugtige vejr, er heste mere sårbare for infektioner fordi immunforsvaret belastes. Reduceret græsvækst resulterer i nedbidte marker og heste risikerer

Læs mere

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU F

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU F NIVEAU F Indhold Krop... 3 Kemien i kroppen... 3 Energiomsætning... 7 Kuldioxidkredsløbet... 10 Kost... 11 Kostberegning... 11 Næringsstoffer... 15 Vitaminer og mineraler... 19 Hygiejne... 21 Mikroorganismer...

Læs mere

Dag 2 Væske - dit helbred

Dag 2 Væske - dit helbred Velkommen til Herbal Centers vægttabskursus Dag 2 Væske - dit helbred Her får du et spørgsmål, som du har hørt mange gange før: "Hvor mange glas vand drikker du om dagen?" To, tre, fire - eller flere?

Læs mere

Skab din egen sundhed s

Skab din egen sundhed s Skab din egen sundhed s Top 5 nyhedsbreve Sund & glad Copyright www.skab din egen sundhed.com 2009 Kære abonnent på Sund & Glad. Her får du mine 5 mest læste nyhedsbreve i en lille bog, som du kan tage

Læs mere

Nyhedsavisen for dig, der vil vide mere om dyr. Foråret er fuld af liv og glæde... Kære Læser

Nyhedsavisen for dig, der vil vide mere om dyr. Foråret er fuld af liv og glæde... Kære Læser F O R Å R S - U D G A V E 2 0 1 4 NaturligVis Foråret er fuld af liv og glæde... A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty. Winston Churchill

Læs mere

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere