Jeg stirrer på Eugenio Barbas bare fødder i sandaler, mens jeg prøver at finde det rigtige sted at begynde.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg stirrer på Eugenio Barbas bare fødder i sandaler, mens jeg prøver at finde det rigtige sted at begynde."

Transkript

1 Odin Teatret I HOLSTEBRO BOR EN VERDENSBERØMT ITALIENSK IDIOT Politiken, 29. oktober 2016, Sektion 3 (Kultur), side 6. Af Kjeld Hybel Italieneren Eugenio Barba er en af de største kanoner inden for moderne teater. Det har han været i 50 år. Hans teater ligger i Holstebro og hedder Odin. Folk kommer rejsende fra hele verden for at lære noget af Barba og hans trup. I dag fylder teaterguruen 80 år. Jeg stirrer på Eugenio Barbas bare fødder i sandaler, mens jeg prøver at finde det rigtige sted at begynde. Han sidder rank på en træbænk i sit lille kontor, der ud over skrivebordet er udstyret med en divan, orientalske tæpper, bunker af papir og bøger, en bærbar computer, en lille globus, et vækkeur. Væggene er dækket af postkort, tegninger, halskæder, fotografier, masker og andet, folk har foræret ham gennem tiden. Han betragter mig med tålmodige øjne, der synes at registrere alting. Bortset fra det kridhvide hår tyder intet på, at han om et øjeblik fylder 80 år. Aftenen inden har Eugenio Barba haft mig med ude i en gummibåd og ladet mig overvære, hvordan en afrikansk krigsherre i bar overkrop og lændeklæde med sin machete huggede hovedet af et barn for foden af et dødt træ. Så der burde være nok at tale om. Hvad var meningen med den gummibåd, det træ, den menneskeofring? Men fødderne distraherer mig. Jeg funderer over, hvorfor han altid, også om vinteren, går med bare fødder i sandaler. Og ikke bare ham. Det har dannet skole hos mændene på Odin Teatret.»Ja, jeg har gået i sandaler i mere end 30 år«, siger Barba, da jeg endelig får spurgt ham.»jeg bliver nemt forkølet, og alle sagde til mig: Du skal have tykke sokker på. Og jeg svedte i 14 dage. Så tænkte jeg, at det altid er sådan i livet, at når nogen siger, man skal gå den ene vej, så skal man gå den modsatte vej«. Han smed altså sokkerne. Og da han tilsyneladende nu blev mindre forkølet, tog han dem aldrig på igen. Siden har han barfodet vendt op og ned på den almindelige forestilling om, hvad teater er. Fra dette nedlagte og gennem årene kraftigt udbyggede landbrug i udkanten af Holstebro har Eugenio Barba og hans teater gennem et halvt århundred skabt noget, som folk kommer rejsende fra hele verden for at studere.

2 »Men konsekvensen er, at jeg ikke længere er i stand til at gå i sko. Det er utrolig ubehageligt«, fortsætter han sin sandalforklaring.»og det har nogle gange skaffet mig en del problemer, fordi der har været officielle situationer, hvor jeg ikke kunne møde op i sandaler. Så har jeg droppet de situationer...«. Du vil hellere melde afbud end tage sko på?»ja. Jeg har modtaget alle mine æresdoktorater i sandaler. Men nogle gange har det været lidt mærkværdigt. For eksempel da den danske dronning engang var til stede. Jeg lignede jo en tjener fra en burgerbar...«, siger Eugenio Barba og griner. Tilføjer så et»alright«, der lyder som: Vi skal vel også se at komme i gang, eller hvad? Odin Teatret er, som New York Times engang udtrykte det,»danmarks mest fejrede teater«. Det er mere fejret uden for end inden for rigets grænser, hvilket hænger sammen med, at den lille sammentømrede trup af skuespillere, hvoraf en håndfuld har været med lige så længe som Eugenio Barba, ustandselig rejser rundt i verden, ikke mindst til Sydeuropa og Syd-og Mellemamerika. Men Odin Teatret har også haft enorm betydning for den danske scene. Og fejringen skyldes frem for alt, at teatret med Barba som instruktør og omdrejningspunkt har skabt et teatersprog, der ikke findes magen til andre steder. Det begyndte i Oslo i Den forunderlige gæstfrihed det Eller det begyndte egentlig endnu tidligere. Eugenio Barba voksede op i en fiskerlandsby i Syditalien, et ultrakatolsk og tilbagestående samfund, hvor kvinder blev behandlet nogenlunde som i Saudi- Arabien eller Afghanistan, fortæller han. Hans far, der var officer i militæret, blev dræbt under Anden Verdenskrig, så moren var enke og skulle gå i sort og måtte ikke forlade huset om aftenen uden at være ledsaget af en mand. Eugenio ville være pilot, men var for nærsynet. Og havde det i øvrigt lidt vanskeligt med disciplin. Han fik sin studentereksamen på det militære akademi i Napoli, hvor han lærte både latin og oldgræsk. Bagefter ville han bare ud at rejse. To sommerferier i træk blaffede han til Danmark og Sverige.»Det, der lokkede ved Skandinavien, var myterne om, at kvinderne var...«, han leder efter et dækkende ord,»... anderledes«. Men der i 1950' erne var det ikke nemt at være italiener i Europa uden en arbejdstilladelse. Eugenio Barba vaskede op på først den ene så den anden restaurant. Og besluttede at tomle højt op i Sverige, til Kiruna, for at søge arbejde i minerne.

3 Under denne rejse lærte han noget vigtigt. Uanset hvor han bankede på, var det et venligt menneske, der åbnede døren. Om det så var midt om natten, overdrog politimanden ham briksen i detentionen, præsten gav ham lov til at sove i kirken, og bonden stillede uden tøven laden til rådighed.»den gavmildhed og gæstfrihed, mennesker er i stand til at vise, har altid slået benene væk under mig. Det er den kvalitet, jeg sætter størst pris på hos et menneske. Gæstfrihed. Man skal altid tage imod en fremmed«, siger Barba. Han nåede ikke at være længe i Kiruna, før politiet lempede ham over grænsen til Norge, hvor de ikke havde særlige regler for italienere. Han rejste sydpå og endte i Oslo. Her støbte han grundformen til sin teaterfilosofi. Den tålmodige blikkenslager På gaden i Oslo faldt Eugenio Barba i snak med en hjælpsom sømand, som pegede på en jobannonce i avisen og sagde:»her er et arbejde, som passer godt til dig«. Der stod: ' Blikkenslagerværksted søger ladhjælpearbejder'. Sømanden fulgte ham derhen. De trådte ind i et værksted, hvor femseks mand stod og loddede og baksede med nogle tagrender. Chefen præsenterede sig som Egil og tog dem med op på første sal. Her lagde han to metalplader foran Eugenio Barba og pegede på et svejseapparat. Værsgo.»Jeg forstod ingenting, men jeg satte elektroden på de to metalstykker, og så BRRRUUUUHHH... den satte sig fast. Og jeg blev helt svedt. Elektroden lavede et stort hul i en af pladerne. Okay, tænkte jeg, nu smider han mig ud«. Men Egil lagde bare to nye metalstykker foran Eugenio Barba. Katastrofen gentog sig. Den ene gang efter den anden.»jeg begyndte at blive bange. Jeg sagde til ham: Det her kan jeg ikke finde ud af. Men nej, han tillod mig ikke at give op... Alle de ødelagte metalplader lå i en bunke. Og det gav mig en fornemmelse af, at jeg var kommet til et sted med gale mennesker...«. Eugenio Barba griner sin lidt vrinskende latter ved tanken. Så fortæller han, hvordan det langsomt lykkedes at svejse de to stykker sammen, selv om det så forfærdeligt ud. Og til sidst sagde blikkenslagermesteren:»du skal komme i morgen klokken 7«.»De seneste år er jeg begyndt at tænke på disse erfaringer, når jeg er blevet spurgt, hvordan det er lykkedes mig at holde mine medarbejdere samlet.

4 Hvorfor har Odin Teatret klaret det? Fordi min model for en arbejdsplads var Egils værksted, tror jeg«. Barba rejser sig og udpeger et sorthvidt portræt af Egil i mylderet på væggen.»han havde en kolossal tålmodighed. Selv om alt, hvad jeg lavede, var ubrugeligt, selv om jeg var en katastrofe, valgte han at tro på mig. Uden at blive sur. Uden at skælde ud. Uden at kommentere, om det var godt eller dårligt«. Du har videreført den teknik som teaterinstruktør?»ja. Én ting ved jeg med sikkerhed, og det er, at hvis du vil nå frem til de resultater, du drømmer om, kræver det en masse tid. Mennesket er som en plante. Du kan ikke trække den op for at få den til at vokse og bære frugt. Den har sin egen rytme. Ligesom mennesket«. Lad dem blive ædt af hundene En mand i grå habit og med rød klovnenæse kommer ind på scenen og begynder at skifte tøj. Han ifører sig lange støvler og en sort jakke med blanke knapper og forvandler med voks sit halvlange hår til en vanvittig hanekam. Han hænger en trompet over skulderen og en harmonika på maven. Og er klar til at smadre verden. For et øjeblik siden var han Kai Bredholt, nu er han krigsherre. Han er serberen Arkan.»Hvad ved I om krig, I, der kun kender til fred?«, råber han med tordenrøst ud i hovederne på os tilskuere, der sidder på tykke sorte gummislanger rundt om scenen. Det går langsomt op for mig, at vi sidder på kanten af en enorm gummibåd. Inde i midten står et træ. Et dødt træ.»vi må dræbe dem. Vi må udrydde dem. Tilintetgøre dem. Svin efter svin. Ko efter ko. Mænd, kvinder, gamle, småbørn. Hus efter hus. Landsby efter landsby. Lad dem blive ædt af hundene. Lad dem blive føde for usynlige fugle i natten...«, rabler krigsherren.

5 Sådan åbner Odin Teatrets nye forestilling ' Træet', som kun har spillet i et par måneder. Der kan gå adskillige år imellem, at Eugenio Barba sender en ny stor forestilling ud i verden. Til gengæld kan man så roligt regne med, at den er gennemarbejdet ned til mindste detalje. Den her handler altså om krig. Og mennesker på flugt. Mens vi forsøger at holde balancen på det glatte sorte gummi, hvirvles vi gennem den syriske ørken, hvor to yazidimunke undrer sig over, hvorfor fuglene er forsvundet, og videre til 1990' ernes borgerkrig i Liberia, hvor krigsherren Joshua Milton Blahyi (i skikkelse af balinesiske I Wayan Bawa) gør klar til en menneskeofring, som kan inspirere hans hær af bevæbnede børn til lidt ekstra blodtørst. Det hele roterer omkring det udtørrede træ. Arkan skråler, farer rundt i manegen med aggressive støvletramp, akkompagnerer sig selv på harmonikaen:»de kalder mig for morder. Men hvad kalder man det, når mordere anklager mordere? Løgn! Du skal være barmhjertig over for dem, der lyver. Jeg hader dem!«. Det gælder om at fare vild Eugenio Barba arbejder ikke ud fra en færdig tekst. Han har aldrig en sammenhængende historie. Han har et tema. I den nye forestilling er kodeordet ' børnesoldater'. Han serverer temaet for skuespillerne, og så lader han ellers hver enkelt udvikle sin egen rolle. Ved hjælp af sang, digt, dans, musik, akrobatik, hvad som helst. Først til sidst tager Barba fat i de enkelte elementer, hamrer løs på dem, filer og svejser og får stumperne til at danne en historie. Ikke en historie med et letforståeligt plot. Mere en montage af lyde og bevægelser.»skuespillerne har jo været sammen i mange år, nogle i 50 år, hvilket er helt uhørt i den moderne teaterhistorie. Så de ved, hvornår de gentager sig selv. Og når vi laver en ny forestilling, er skuespillerne de første til at komme med noget, som bryder med det, de har lavet tidligere. De forsøger at overraske både sig selv og instruktøren og kollegerne«, forklarer Barba.»Hver eneste forestilling er et forsøg på at starte med stort besvær. Med handikap. Så ingen af os bare automatisk kan bruge det, vi kan«. Men kommer man alligevel ikke nemt til at gentage det, man ved, man kan?»altså, man får det, man kan kalde sit eget personlige sprog, det er rigtigt. Og derfor er det min opgave at... arh, arh, arh«, han udstøder nogle energiske, masserende lyde,»så jeg ikke længere kan genkende det, der bliver gjort. Jeg er nødt til at give det en

6 helt anden form«. Ved at tvinge skuespillerne og sig selv til at gøre det modsatte af det, de før har gjort, opstår der en form for disorientering.»og det er denne disorientering, som er fundamental for hver eneste forestilling«. Man skal ligesom fare vild?»i høj grad. Det er det centrale. Du skal fare vild. Og i den labyrint, du bevæger dig ind i, begynder du at finde andre perspektiver, situationer, steder, møder, som du aldrig ville have været i stand til at forudsige. Det er en metode, der bygger på en viden om, hvordan man finder det, man ikke søger«. Iben, digterens datter Barba har smidt sandalerne og sidder på gummislangen og dirigerer rundt med Iben Nagel Rasmussen, der spiller en digters datter i ' Træet', og med Carolina Pizarro, der spiller Iben som ung. Til stede er også den violinspillende Elena Floris, som er en af stykkets to historiefortællere. Instruktøren vil have finpudset nogle detaljer i en blå og drømmeagtig scene, hvor Iben tænker tilbage på barndommen. Det er noget om skyer og flyvemaskiner. Og fugle. Et vældigt hvidt stykke stof er bredt ud på scenegulvet og skal nu foldes sammen under træet. Det sker ikke helt elegant nok, synes Eugenio Barba. Iben og unge Iben må gøre det igen og igen. Han retter selv den mindste bevægelse.»var det bedre nu«, spørger Iben.»Det var meget bedre«, siger Barba langt om længe.»da jeg var 19, syntes jeg, teater var dødkedeligt«, siger Iben Nagel Rasmussen, da jeg lidt senere sidder oppe i hendes lille garderobe på første sal. Det var i Men så gik hun ind og så ' Ornitofilerne' i Aarhus. Det var Odin Teatrets første turné i Danmark.»Og jeg blev fuldstændig slået ned af stolen. Det var, som om det indeholdt det hele, både det spirituelle og det fysisk udfordrende«. Da Odin Teatret året efter flyttede til Holstebro, meldte hun sig hos Eugenio Barba. Siden har hun været en

7 af teatrets bærende skuespillere. Hvordan er Eugenio Barba som instruktør?»han er meget afhængig af sine skuespillere. Han bruger vores improvisationer og digter med, mens vi laver forestillingen. Han kan sige: Næste forestilling hedder ' Mythos', og du skal spille Medea, og der skal være en scene, hvor du slår nogle børn ihjel. Og så kommer jeg med mit forslag. Så arbejder vi videre sammen, og han hakker noget af det. Som skuespiller er det utrolig spændende at være med til«.»han er jo en vanvittig stærk instruktør«, fortsætter Iben Nagel Rasmussen,»så du skal være virkelig stærk for at have noget at stå imod med. Altså, Eugenio er et unikum, ikke bare som instruktør, han er en intellektuel kapacitet. Men han er ikke nem at arbejde sammen med. Han går op i den mindste detalje...«. To hoveder eller seks ben Jeg forstår ikke meget af det, der bliver sagt og sunget, mens skuespillerne flintrer rundt om det døde træ. Af gode grunde. Skuespillerne er fra Bali, Canada, Italien, Indien, England og så et par stykker fra Danmark, og de benytter sig alle af deres modersmål. Men måske forstår jeg det alligevel.»vi er et teater, der i høj grad kommunikerer gennem fornemmelser«, siger Eugenio Barba, der, selv om han har boet i Danmark siden 1966, taler norsk med italiensk accent.»vi er i virkeligheden en monstrøsitet. Du ved, som et menneske med to hoveder eller et får med seks ben. Et uhyre. Fordi vi er et teater med skuespillere, som ikke har et fælles sprog med sine tilskuere. Hvordan fanden kan man så lave teater?«. Ja, hvordan kan man det?»ved at bygge på de to andre kommunikationsmidler, vi mennesker har: klangen af stemmen, intonationen og så det dynamiske, bevægelsen. Og musikken. Musikken er rammen om alt det, der foregår«. Sproget. Eugenio Barba vender flere gange tilbage til det.»jeg laver teater, fordi...«. Han tøver.»... for mig var en af de største erfaringer at blive emigrant. Da jeg forlod Italien og mistede mit sprog, blev jeg fra den ene dag til den anden... en idiot. I Italien blev jeg betragtet som relativt intelligent. Jeg kunne tale om filosofi. Jeg kunne oversætte Aischylos fra græsk til italiensk.

8 Men da jeg kom til Norge, kunne jeg ikke tale folks sprog. Folk sagde de mest enkle ting, og jeg så bare på dem...«. Du var bare en dum blikkenslager?»jeg var en fuldstændig dum blikkenslager. Den, som ikke har oplevet det, forstår ikke, hvad det vil sige at være emigrant«. Det virker, som om du så idømte dig selv en livslang straf ved at bosætte dig i Danmark?»Jeg vil ikke kalde det en straf. Men en fremmedhed. En fremmedhed, som på den anden side også giver en kolossal indsigt og viden både om dig selv og om alt det, du ser. Fordi det giver en distance. Fordi alt, hvad du ikke vil have ud, kommer ikke ud automatisk, men skal igennem et filter. Filtret gør, at du nærmest er en dobbelt person«. Da han ikke forstod, hvad folk sagde, lyttede han i stedet til måden, de talte på. Lød det arrogant? Utålmodigt? Muntert? Ironisk? Og hvad med kropssproget? Måden, de sad på. Måden, de betragtede ham på.»det gjorde mig bevidst om, hvor meget en skuespiller kan kommunikere gennem lyden og de små nuancer«. ' Træet' bygger på avishistorier om krigsforbrydere og ufattelig brutalitet.»alle vores forestillinger handler i virkeligheden om det onde«, siger Barba.»De fleste forestillinger skildrer det tragiske. Og hvad er det tragiske i Danmark lige nu? At et stort kontingent mennesker prøver at komme ind i landet. Mange reagerer imod dem. Men i det øjeblik, du reagerer imod dem, fornægter du din egen identitet og alle de værdier, du tidligere byggede på...«. Den slags handler ' Træet' også om. Og hvis man ikke lige fatter det med sit hoved, fatter man det måske i det øjeblik, en motor går i gang med et brøl og får gummibåden, vi sidder på, til at vibrere ret så voldsomt. Pludselig er vi syriske eller afrikanske flygtninge på vej over Middelhavet.»For mig er teater et ønske om menneskelige relationer, som bygger på helt andre værdier, et ønske om at realisere et politisk ideal, et minisamfund, hvor det ikke bare handler om penge og profit, men et sted, hvor et menneske kan vente længe, hvis det er ihærdigt, på at blomstre. Det er for mig teatret«, siger Barba. For cirka fem år siden sagde Eugenio Barba i et interview i den lokale avis, at Odin Teatret kommer til at dø med sine skuespillere. Med de historiske skuespillere, som han kalder dem, der har været med fra starten. Den melding udløste en byge af læserbreve og en sørgmodig leder. Hvorfor havde han ikke

9 forberedt et generationsskifte? Forstod han ikke, at Holstebro havde brug for Odin Teatret?»Det ramte noget i mig«, siger Barba.»Jeg følte en kæmpestor taknemmelighed over for politikerne, som i 1966 tog imod en lille gruppe af fremmede. Et mærkværdigt teater, som disse politikere og embedsmænd nu i 50 år har ladet repræsentere deres danskhed. Det er en enestående historie i Europa«. Så den historie fik dig til at skifte mening om, hvordan fremtiden skal se ud?»ja, i høj grad. Jeg har tænkt over, hvordan vi kan forsvinde og samtidig blive ved med at være til stede«. Fakta: Blå bog Eugenio Barba Teaterinstruktør, forfatter og forsker. Født 1936 i italienske Brindisi. Han studerede fra 1961 teater i Polen og Indien, bl. a. hos Jerzy Grotowski. I 1964 startede han Odin Teatret i Oslo. To år senere inviterede Holstebro Kommune teatret til at slå sig ned der. Siden har Odin Teatret inspireret gruppeteatre over hele verden. Barba er æresdoktor ved en række universiteter og har blandt andet modtaget Ridderkorset og Sonningprisen. DIGTERDATTER. For første gang i 50 år havde instruktør Eugenio Barba ikke bedt Iben Nagel Rasmussen om at finde på noget nyt til den nye forestilling ' Træet'. Hun skulle bare gøre som i en allerede eksisterende forestilling. Men det var bare en måde at rive tæppet væk under hende på og skabe noget uforudsigeligt. Hun spiller Iben, en poets aldrende datter, som ønsker at flyve væk med sin far. MESTEREN. Eugenio Barba har i mere end 30 år haft sit lille overlæssede kontor under taget. Her har han styret et teater, som ikke blot har lavet egentlige forestillinger, men også arrangeret seminarer og de såkaldte byttehandler, hvor skuespillere fra Odin udveksler teater med lokale amatører og professionelle både i Danmark og i fjerne egne på kloden. På billedet øverst til venstre er det skuespilleren Kai Bredholt som den serbiske krigsherre Arkan. Kilde:

TEATER SOM BROBYGGER

TEATER SOM BROBYGGER TEATER SOM BROBYGGER Program for Odin Teatret i Aarhus 1.-9. september 2017 Aarhus Universitet, Kasernen, Langelandsgade 139 Konferencer, workshops og forestillinger om opløsningen af kulturelle broer

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn.

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Kira Eggers Tilføjet af Charlotte Rachlin søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret tirsdag 01. juli 2008 Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Det er almindelig

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

En maskeret løgn (5. udkast) Veronika, Cecilie, Emma & Niels

En maskeret løgn (5. udkast) Veronika, Cecilie, Emma & Niels En maskeret løgn (5. udkast) af Veronika, Cecilie, Emma & Niels SCENE 1: INT. I KLASSEVÆRELSET Asger og Olivia sidder ved bord sammen i timen, læren (ELISA) skriver på tavlen. Olivia læner sig over til

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Side 1. Den store helt. historien om herkules.

Side 1. Den store helt. historien om herkules. Side 1 Den store helt historien om herkules Side 2 Personer: Herkules Kongen Nevøen Side 3 Den store helt historien om herkules 1 De to slanger 4 2 Dræb løven 6 3 Løvens skind 8 4 Hulen 10 5 Herkules dræber

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique. 0 STORY: 20415666 00:00:00:00 00:00:00:08 LANG: OPN TITEL: En mand, to koner EPS: BAND NR: DVT/KIRSTINE C. BALOTI 1 10:00:50:13 10:00:53:14 2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI Bunden prøve Prøven består af to dele: 1) En analyse og vurdering af Naser Khaders argumentation i kronikken Jeg ville aldrig forlade mine børn i et krigsramt land, ville du?

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Endelig helbredt! Tema: I Guds familie beder vi for hinanden. KAPITEL 7

Endelig helbredt! Tema: I Guds familie beder vi for hinanden. KAPITEL 7 32 KAPITEL 7 APG 12, 1-19. MESTERENS EFTERFØLGERE, S.80-86 Endelig helbredt! Har du nogen sinde kendt nogen, som var i vanskeligheder? Hvordan kunne du hjælpe dem? Peters venner bad og bad og bad for ham,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Victor Stoltze og Lars Thomsen Roskilde HTX 10-12-2007

Victor Stoltze og Lars Thomsen Roskilde HTX 10-12-2007 1 Indholdsfortegnelse Problemformulering...side 3 Problemfase...side 3 Analysefase.side 4 Løsningsfase side 4 Produktionsfase.side 5 Konklusionsfase...side 7 Logbog..side 8 Onsdag 24. oktober.side 8 Onsdag

Læs mere

4. s. e. trin. I 2017 Ølgod 9.00 og Bejsnap

4. s. e. trin. I 2017 Ølgod 9.00 og Bejsnap I tegneserien Radiserne spørger Nuser engang Trine, hvorfor hun er blevet psykolog. Hun svarer, at det er fordi hun har talent for at se andres fejl. Hvad så med dine egne, spørger Nuser. Ja, dem har jeg

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

PANTOMIMETEATRET. Udarbejdet af Helle Houkjær og Lone Skafte Jespersen.

PANTOMIMETEATRET. Udarbejdet af Helle Houkjær og Lone Skafte Jespersen. PANTOMIMETEATRET Pantomimeteatret er noget helt for sig. Der findes ikke magen til i hele verden. Bygningen er da også fredet, så den må ikke rives ned eller forandres; den skal forblive, som den er. Bygningen

Læs mere

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale.

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale. TVM OPTAGELSESPRØVER 2011 Opgave 1: Skriv to historier Løs de følgende opgaver. 1/ Beskriv en konkret detalje fra dagen i dag på en måde, så læseren forstår, hvorfor du trækker lige præcis den frem. Giv

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

14. søndag efter Trinitatis

14. søndag efter Trinitatis 14. søndag efter Trinitatis Salmevalg 13: Måne og sol, vand, luft og vind 448: Dåbssalme: Fyldt af glæde 42: I underværkers land jeg bor 508: Bryd frem mit hjertes trang at lindre 14: Tænk, at livet koster

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod For nogle år siden læste jeg i en avis om en ung kvinde, der var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Hun blev det tilfældige offer for en overfaldsmand, og blev nedværdiget og ydmyget i al offentlighed.

Læs mere

skulle lige tjekke, at alting var, som det skulle være, og hvad fandt jeg? Han holdt en dramatisk pause uden at regne med svar og var lige ved at gå

skulle lige tjekke, at alting var, som det skulle være, og hvad fandt jeg? Han holdt en dramatisk pause uden at regne med svar og var lige ved at gå Kapitel 2 Jeg er altså virkelig sulten og tørstig. Hvorfor kommer han ikke? stønnede Siri. En time var gået uden for stationen i Tarquinia. Det var middagstid og stegende hedt. Det lange hår var samlet

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Beskeden. Et manuskript af. 10.y & x. Fredericia Realskole. 6. Gennemskrivning, oktober Side 1 af 14

Beskeden. Et manuskript af. 10.y & x. Fredericia Realskole. 6. Gennemskrivning, oktober Side 1 af 14 Beskeden Et manuskript af 10.y & x Fredericia Realskole 6. Gennemskrivning, oktober 2010 Side1af14 SC 1. EXT. PÅ VEJ TIL SKOLE DECEMBER DAG Maria (16)kommer cyklende på vej til skole. Hun ser Bolette ind

Læs mere

Benni Bødker. Sagen om GENGANGER-KATTEN

Benni Bødker. Sagen om GENGANGER-KATTEN Benni Bødker Sagen om GENGANGER-KATTEN Døren stod på klem. Vi standsede straks op. Jeg kiggede hurtigt på Iben. Ingen af os havde rigtig lyst til at gå ind i det blå rum. For første gang den nat følte

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Juleaften Ølgod kirke

Juleaften Ølgod kirke En mand og en kvinde går søgende rundt i gaderne. De er fattige, men de har da lige råd til en overnatning. Der er bare ikke nogen steder at få en overnatning. Alle kroer er optagede. Hun siger ikke noget,

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting.

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting. Velkommen til friluftsgudstjeneste i Byoasen. Vi har jo virkelig været heldige med vejret, og vi har også virkelig været heldige med musikken, for i dag har vi fornøjelsen af akkompagnement til salmerne

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Jeg er aldrig flov over min mor

Jeg er aldrig flov over min mor Jeg er aldrig flov over min mor Mennesker, der lever af at være humoristiske er ikke nødvendigvis særligt sjove derhjemme, men det er Lisbet Dahl, forsikrer hendes yngste søn Gustav. Især når hun slår

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer:

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: 15 292 448 403 352-353 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Der var et menneske,

Læs mere

Den standhaftige tinsoldat

Den standhaftige tinsoldat Den standhaftige tinsoldat Skrevet af H.C. Andersen Der var engang femogtyve tinsoldater, de var alle brødre, for de var født af en gammel tinske. Geværet holdt de i armen, ansigtet satte de lige ud; rød

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Tekster: 2 Mos 3,1-7; 2 Mos 3,10-14, ApG 4,7-12, Joh 14,1-11 Salmer: Lihme 9.00

Tekster: 2 Mos 3,1-7; 2 Mos 3,10-14, ApG 4,7-12, Joh 14,1-11 Salmer: Lihme 9.00 Tekster: 2 Mos 3,1-7; 2 Mos 3,10-14, ApG 4,7-12, Joh 14,1-11 Salmer: Lihme 9.00 236 Påskeblomst Dåb 448 Fyldt af glæde 13 Måne og sol 164 Øjne, I var (mel. Nutzhorn) 15 Op al den Rødding 10.30 749 I østen

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere