Jeg stirrer på Eugenio Barbas bare fødder i sandaler, mens jeg prøver at finde det rigtige sted at begynde.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg stirrer på Eugenio Barbas bare fødder i sandaler, mens jeg prøver at finde det rigtige sted at begynde."

Transkript

1 Odin Teatret I HOLSTEBRO BOR EN VERDENSBERØMT ITALIENSK IDIOT Politiken, 29. oktober 2016, Sektion 3 (Kultur), side 6. Af Kjeld Hybel (kjeld.hybel@pol.dk) Italieneren Eugenio Barba er en af de største kanoner inden for moderne teater. Det har han været i 50 år. Hans teater ligger i Holstebro og hedder Odin. Folk kommer rejsende fra hele verden for at lære noget af Barba og hans trup. I dag fylder teaterguruen 80 år. Jeg stirrer på Eugenio Barbas bare fødder i sandaler, mens jeg prøver at finde det rigtige sted at begynde. Han sidder rank på en træbænk i sit lille kontor, der ud over skrivebordet er udstyret med en divan, orientalske tæpper, bunker af papir og bøger, en bærbar computer, en lille globus, et vækkeur. Væggene er dækket af postkort, tegninger, halskæder, fotografier, masker og andet, folk har foræret ham gennem tiden. Han betragter mig med tålmodige øjne, der synes at registrere alting. Bortset fra det kridhvide hår tyder intet på, at han om et øjeblik fylder 80 år. Aftenen inden har Eugenio Barba haft mig med ude i en gummibåd og ladet mig overvære, hvordan en afrikansk krigsherre i bar overkrop og lændeklæde med sin machete huggede hovedet af et barn for foden af et dødt træ. Så der burde være nok at tale om. Hvad var meningen med den gummibåd, det træ, den menneskeofring? Men fødderne distraherer mig. Jeg funderer over, hvorfor han altid, også om vinteren, går med bare fødder i sandaler. Og ikke bare ham. Det har dannet skole hos mændene på Odin Teatret.»Ja, jeg har gået i sandaler i mere end 30 år«, siger Barba, da jeg endelig får spurgt ham.»jeg bliver nemt forkølet, og alle sagde til mig: Du skal have tykke sokker på. Og jeg svedte i 14 dage. Så tænkte jeg, at det altid er sådan i livet, at når nogen siger, man skal gå den ene vej, så skal man gå den modsatte vej«. Han smed altså sokkerne. Og da han tilsyneladende nu blev mindre forkølet, tog han dem aldrig på igen. Siden har han barfodet vendt op og ned på den almindelige forestilling om, hvad teater er. Fra dette nedlagte og gennem årene kraftigt udbyggede landbrug i udkanten af Holstebro har Eugenio Barba og hans teater gennem et halvt århundred skabt noget, som folk kommer rejsende fra hele verden for at studere.

2 »Men konsekvensen er, at jeg ikke længere er i stand til at gå i sko. Det er utrolig ubehageligt«, fortsætter han sin sandalforklaring.»og det har nogle gange skaffet mig en del problemer, fordi der har været officielle situationer, hvor jeg ikke kunne møde op i sandaler. Så har jeg droppet de situationer...«. Du vil hellere melde afbud end tage sko på?»ja. Jeg har modtaget alle mine æresdoktorater i sandaler. Men nogle gange har det været lidt mærkværdigt. For eksempel da den danske dronning engang var til stede. Jeg lignede jo en tjener fra en burgerbar...«, siger Eugenio Barba og griner. Tilføjer så et»alright«, der lyder som: Vi skal vel også se at komme i gang, eller hvad? Odin Teatret er, som New York Times engang udtrykte det,»danmarks mest fejrede teater«. Det er mere fejret uden for end inden for rigets grænser, hvilket hænger sammen med, at den lille sammentømrede trup af skuespillere, hvoraf en håndfuld har været med lige så længe som Eugenio Barba, ustandselig rejser rundt i verden, ikke mindst til Sydeuropa og Syd-og Mellemamerika. Men Odin Teatret har også haft enorm betydning for den danske scene. Og fejringen skyldes frem for alt, at teatret med Barba som instruktør og omdrejningspunkt har skabt et teatersprog, der ikke findes magen til andre steder. Det begyndte i Oslo i Den forunderlige gæstfrihed det Eller det begyndte egentlig endnu tidligere. Eugenio Barba voksede op i en fiskerlandsby i Syditalien, et ultrakatolsk og tilbagestående samfund, hvor kvinder blev behandlet nogenlunde som i Saudi- Arabien eller Afghanistan, fortæller han. Hans far, der var officer i militæret, blev dræbt under Anden Verdenskrig, så moren var enke og skulle gå i sort og måtte ikke forlade huset om aftenen uden at være ledsaget af en mand. Eugenio ville være pilot, men var for nærsynet. Og havde det i øvrigt lidt vanskeligt med disciplin. Han fik sin studentereksamen på det militære akademi i Napoli, hvor han lærte både latin og oldgræsk. Bagefter ville han bare ud at rejse. To sommerferier i træk blaffede han til Danmark og Sverige.»Det, der lokkede ved Skandinavien, var myterne om, at kvinderne var...«, han leder efter et dækkende ord,»... anderledes«. Men der i 1950' erne var det ikke nemt at være italiener i Europa uden en arbejdstilladelse. Eugenio Barba vaskede op på først den ene så den anden restaurant. Og besluttede at tomle højt op i Sverige, til Kiruna, for at søge arbejde i minerne.

3 Under denne rejse lærte han noget vigtigt. Uanset hvor han bankede på, var det et venligt menneske, der åbnede døren. Om det så var midt om natten, overdrog politimanden ham briksen i detentionen, præsten gav ham lov til at sove i kirken, og bonden stillede uden tøven laden til rådighed.»den gavmildhed og gæstfrihed, mennesker er i stand til at vise, har altid slået benene væk under mig. Det er den kvalitet, jeg sætter størst pris på hos et menneske. Gæstfrihed. Man skal altid tage imod en fremmed«, siger Barba. Han nåede ikke at være længe i Kiruna, før politiet lempede ham over grænsen til Norge, hvor de ikke havde særlige regler for italienere. Han rejste sydpå og endte i Oslo. Her støbte han grundformen til sin teaterfilosofi. Den tålmodige blikkenslager På gaden i Oslo faldt Eugenio Barba i snak med en hjælpsom sømand, som pegede på en jobannonce i avisen og sagde:»her er et arbejde, som passer godt til dig«. Der stod: ' Blikkenslagerværksted søger ladhjælpearbejder'. Sømanden fulgte ham derhen. De trådte ind i et værksted, hvor femseks mand stod og loddede og baksede med nogle tagrender. Chefen præsenterede sig som Egil og tog dem med op på første sal. Her lagde han to metalplader foran Eugenio Barba og pegede på et svejseapparat. Værsgo.»Jeg forstod ingenting, men jeg satte elektroden på de to metalstykker, og så BRRRUUUUHHH... den satte sig fast. Og jeg blev helt svedt. Elektroden lavede et stort hul i en af pladerne. Okay, tænkte jeg, nu smider han mig ud«. Men Egil lagde bare to nye metalstykker foran Eugenio Barba. Katastrofen gentog sig. Den ene gang efter den anden.»jeg begyndte at blive bange. Jeg sagde til ham: Det her kan jeg ikke finde ud af. Men nej, han tillod mig ikke at give op... Alle de ødelagte metalplader lå i en bunke. Og det gav mig en fornemmelse af, at jeg var kommet til et sted med gale mennesker...«. Eugenio Barba griner sin lidt vrinskende latter ved tanken. Så fortæller han, hvordan det langsomt lykkedes at svejse de to stykker sammen, selv om det så forfærdeligt ud. Og til sidst sagde blikkenslagermesteren:»du skal komme i morgen klokken 7«.»De seneste år er jeg begyndt at tænke på disse erfaringer, når jeg er blevet spurgt, hvordan det er lykkedes mig at holde mine medarbejdere samlet.

4 Hvorfor har Odin Teatret klaret det? Fordi min model for en arbejdsplads var Egils værksted, tror jeg«. Barba rejser sig og udpeger et sorthvidt portræt af Egil i mylderet på væggen.»han havde en kolossal tålmodighed. Selv om alt, hvad jeg lavede, var ubrugeligt, selv om jeg var en katastrofe, valgte han at tro på mig. Uden at blive sur. Uden at skælde ud. Uden at kommentere, om det var godt eller dårligt«. Du har videreført den teknik som teaterinstruktør?»ja. Én ting ved jeg med sikkerhed, og det er, at hvis du vil nå frem til de resultater, du drømmer om, kræver det en masse tid. Mennesket er som en plante. Du kan ikke trække den op for at få den til at vokse og bære frugt. Den har sin egen rytme. Ligesom mennesket«. Lad dem blive ædt af hundene En mand i grå habit og med rød klovnenæse kommer ind på scenen og begynder at skifte tøj. Han ifører sig lange støvler og en sort jakke med blanke knapper og forvandler med voks sit halvlange hår til en vanvittig hanekam. Han hænger en trompet over skulderen og en harmonika på maven. Og er klar til at smadre verden. For et øjeblik siden var han Kai Bredholt, nu er han krigsherre. Han er serberen Arkan.»Hvad ved I om krig, I, der kun kender til fred?«, råber han med tordenrøst ud i hovederne på os tilskuere, der sidder på tykke sorte gummislanger rundt om scenen. Det går langsomt op for mig, at vi sidder på kanten af en enorm gummibåd. Inde i midten står et træ. Et dødt træ.»vi må dræbe dem. Vi må udrydde dem. Tilintetgøre dem. Svin efter svin. Ko efter ko. Mænd, kvinder, gamle, småbørn. Hus efter hus. Landsby efter landsby. Lad dem blive ædt af hundene. Lad dem blive føde for usynlige fugle i natten...«, rabler krigsherren.

5 Sådan åbner Odin Teatrets nye forestilling ' Træet', som kun har spillet i et par måneder. Der kan gå adskillige år imellem, at Eugenio Barba sender en ny stor forestilling ud i verden. Til gengæld kan man så roligt regne med, at den er gennemarbejdet ned til mindste detalje. Den her handler altså om krig. Og mennesker på flugt. Mens vi forsøger at holde balancen på det glatte sorte gummi, hvirvles vi gennem den syriske ørken, hvor to yazidimunke undrer sig over, hvorfor fuglene er forsvundet, og videre til 1990' ernes borgerkrig i Liberia, hvor krigsherren Joshua Milton Blahyi (i skikkelse af balinesiske I Wayan Bawa) gør klar til en menneskeofring, som kan inspirere hans hær af bevæbnede børn til lidt ekstra blodtørst. Det hele roterer omkring det udtørrede træ. Arkan skråler, farer rundt i manegen med aggressive støvletramp, akkompagnerer sig selv på harmonikaen:»de kalder mig for morder. Men hvad kalder man det, når mordere anklager mordere? Løgn! Du skal være barmhjertig over for dem, der lyver. Jeg hader dem!«. Det gælder om at fare vild Eugenio Barba arbejder ikke ud fra en færdig tekst. Han har aldrig en sammenhængende historie. Han har et tema. I den nye forestilling er kodeordet ' børnesoldater'. Han serverer temaet for skuespillerne, og så lader han ellers hver enkelt udvikle sin egen rolle. Ved hjælp af sang, digt, dans, musik, akrobatik, hvad som helst. Først til sidst tager Barba fat i de enkelte elementer, hamrer løs på dem, filer og svejser og får stumperne til at danne en historie. Ikke en historie med et letforståeligt plot. Mere en montage af lyde og bevægelser.»skuespillerne har jo været sammen i mange år, nogle i 50 år, hvilket er helt uhørt i den moderne teaterhistorie. Så de ved, hvornår de gentager sig selv. Og når vi laver en ny forestilling, er skuespillerne de første til at komme med noget, som bryder med det, de har lavet tidligere. De forsøger at overraske både sig selv og instruktøren og kollegerne«, forklarer Barba.»Hver eneste forestilling er et forsøg på at starte med stort besvær. Med handikap. Så ingen af os bare automatisk kan bruge det, vi kan«. Men kommer man alligevel ikke nemt til at gentage det, man ved, man kan?»altså, man får det, man kan kalde sit eget personlige sprog, det er rigtigt. Og derfor er det min opgave at... arh, arh, arh«, han udstøder nogle energiske, masserende lyde,»så jeg ikke længere kan genkende det, der bliver gjort. Jeg er nødt til at give det en

6 helt anden form«. Ved at tvinge skuespillerne og sig selv til at gøre det modsatte af det, de før har gjort, opstår der en form for disorientering.»og det er denne disorientering, som er fundamental for hver eneste forestilling«. Man skal ligesom fare vild?»i høj grad. Det er det centrale. Du skal fare vild. Og i den labyrint, du bevæger dig ind i, begynder du at finde andre perspektiver, situationer, steder, møder, som du aldrig ville have været i stand til at forudsige. Det er en metode, der bygger på en viden om, hvordan man finder det, man ikke søger«. Iben, digterens datter Barba har smidt sandalerne og sidder på gummislangen og dirigerer rundt med Iben Nagel Rasmussen, der spiller en digters datter i ' Træet', og med Carolina Pizarro, der spiller Iben som ung. Til stede er også den violinspillende Elena Floris, som er en af stykkets to historiefortællere. Instruktøren vil have finpudset nogle detaljer i en blå og drømmeagtig scene, hvor Iben tænker tilbage på barndommen. Det er noget om skyer og flyvemaskiner. Og fugle. Et vældigt hvidt stykke stof er bredt ud på scenegulvet og skal nu foldes sammen under træet. Det sker ikke helt elegant nok, synes Eugenio Barba. Iben og unge Iben må gøre det igen og igen. Han retter selv den mindste bevægelse.»var det bedre nu«, spørger Iben.»Det var meget bedre«, siger Barba langt om længe.»da jeg var 19, syntes jeg, teater var dødkedeligt«, siger Iben Nagel Rasmussen, da jeg lidt senere sidder oppe i hendes lille garderobe på første sal. Det var i Men så gik hun ind og så ' Ornitofilerne' i Aarhus. Det var Odin Teatrets første turné i Danmark.»Og jeg blev fuldstændig slået ned af stolen. Det var, som om det indeholdt det hele, både det spirituelle og det fysisk udfordrende«. Da Odin Teatret året efter flyttede til Holstebro, meldte hun sig hos Eugenio Barba. Siden har hun været en

7 af teatrets bærende skuespillere. Hvordan er Eugenio Barba som instruktør?»han er meget afhængig af sine skuespillere. Han bruger vores improvisationer og digter med, mens vi laver forestillingen. Han kan sige: Næste forestilling hedder ' Mythos', og du skal spille Medea, og der skal være en scene, hvor du slår nogle børn ihjel. Og så kommer jeg med mit forslag. Så arbejder vi videre sammen, og han hakker noget af det. Som skuespiller er det utrolig spændende at være med til«.»han er jo en vanvittig stærk instruktør«, fortsætter Iben Nagel Rasmussen,»så du skal være virkelig stærk for at have noget at stå imod med. Altså, Eugenio er et unikum, ikke bare som instruktør, han er en intellektuel kapacitet. Men han er ikke nem at arbejde sammen med. Han går op i den mindste detalje...«. To hoveder eller seks ben Jeg forstår ikke meget af det, der bliver sagt og sunget, mens skuespillerne flintrer rundt om det døde træ. Af gode grunde. Skuespillerne er fra Bali, Canada, Italien, Indien, England og så et par stykker fra Danmark, og de benytter sig alle af deres modersmål. Men måske forstår jeg det alligevel.»vi er et teater, der i høj grad kommunikerer gennem fornemmelser«, siger Eugenio Barba, der, selv om han har boet i Danmark siden 1966, taler norsk med italiensk accent.»vi er i virkeligheden en monstrøsitet. Du ved, som et menneske med to hoveder eller et får med seks ben. Et uhyre. Fordi vi er et teater med skuespillere, som ikke har et fælles sprog med sine tilskuere. Hvordan fanden kan man så lave teater?«. Ja, hvordan kan man det?»ved at bygge på de to andre kommunikationsmidler, vi mennesker har: klangen af stemmen, intonationen og så det dynamiske, bevægelsen. Og musikken. Musikken er rammen om alt det, der foregår«. Sproget. Eugenio Barba vender flere gange tilbage til det.»jeg laver teater, fordi...«. Han tøver.»... for mig var en af de største erfaringer at blive emigrant. Da jeg forlod Italien og mistede mit sprog, blev jeg fra den ene dag til den anden... en idiot. I Italien blev jeg betragtet som relativt intelligent. Jeg kunne tale om filosofi. Jeg kunne oversætte Aischylos fra græsk til italiensk.

8 Men da jeg kom til Norge, kunne jeg ikke tale folks sprog. Folk sagde de mest enkle ting, og jeg så bare på dem...«. Du var bare en dum blikkenslager?»jeg var en fuldstændig dum blikkenslager. Den, som ikke har oplevet det, forstår ikke, hvad det vil sige at være emigrant«. Det virker, som om du så idømte dig selv en livslang straf ved at bosætte dig i Danmark?»Jeg vil ikke kalde det en straf. Men en fremmedhed. En fremmedhed, som på den anden side også giver en kolossal indsigt og viden både om dig selv og om alt det, du ser. Fordi det giver en distance. Fordi alt, hvad du ikke vil have ud, kommer ikke ud automatisk, men skal igennem et filter. Filtret gør, at du nærmest er en dobbelt person«. Da han ikke forstod, hvad folk sagde, lyttede han i stedet til måden, de talte på. Lød det arrogant? Utålmodigt? Muntert? Ironisk? Og hvad med kropssproget? Måden, de sad på. Måden, de betragtede ham på.»det gjorde mig bevidst om, hvor meget en skuespiller kan kommunikere gennem lyden og de små nuancer«. ' Træet' bygger på avishistorier om krigsforbrydere og ufattelig brutalitet.»alle vores forestillinger handler i virkeligheden om det onde«, siger Barba.»De fleste forestillinger skildrer det tragiske. Og hvad er det tragiske i Danmark lige nu? At et stort kontingent mennesker prøver at komme ind i landet. Mange reagerer imod dem. Men i det øjeblik, du reagerer imod dem, fornægter du din egen identitet og alle de værdier, du tidligere byggede på...«. Den slags handler ' Træet' også om. Og hvis man ikke lige fatter det med sit hoved, fatter man det måske i det øjeblik, en motor går i gang med et brøl og får gummibåden, vi sidder på, til at vibrere ret så voldsomt. Pludselig er vi syriske eller afrikanske flygtninge på vej over Middelhavet.»For mig er teater et ønske om menneskelige relationer, som bygger på helt andre værdier, et ønske om at realisere et politisk ideal, et minisamfund, hvor det ikke bare handler om penge og profit, men et sted, hvor et menneske kan vente længe, hvis det er ihærdigt, på at blomstre. Det er for mig teatret«, siger Barba. For cirka fem år siden sagde Eugenio Barba i et interview i den lokale avis, at Odin Teatret kommer til at dø med sine skuespillere. Med de historiske skuespillere, som han kalder dem, der har været med fra starten. Den melding udløste en byge af læserbreve og en sørgmodig leder. Hvorfor havde han ikke

9 forberedt et generationsskifte? Forstod han ikke, at Holstebro havde brug for Odin Teatret?»Det ramte noget i mig«, siger Barba.»Jeg følte en kæmpestor taknemmelighed over for politikerne, som i 1966 tog imod en lille gruppe af fremmede. Et mærkværdigt teater, som disse politikere og embedsmænd nu i 50 år har ladet repræsentere deres danskhed. Det er en enestående historie i Europa«. Så den historie fik dig til at skifte mening om, hvordan fremtiden skal se ud?»ja, i høj grad. Jeg har tænkt over, hvordan vi kan forsvinde og samtidig blive ved med at være til stede«. Fakta: Blå bog Eugenio Barba Teaterinstruktør, forfatter og forsker. Født 1936 i italienske Brindisi. Han studerede fra 1961 teater i Polen og Indien, bl. a. hos Jerzy Grotowski. I 1964 startede han Odin Teatret i Oslo. To år senere inviterede Holstebro Kommune teatret til at slå sig ned der. Siden har Odin Teatret inspireret gruppeteatre over hele verden. Barba er æresdoktor ved en række universiteter og har blandt andet modtaget Ridderkorset og Sonningprisen. DIGTERDATTER. For første gang i 50 år havde instruktør Eugenio Barba ikke bedt Iben Nagel Rasmussen om at finde på noget nyt til den nye forestilling ' Træet'. Hun skulle bare gøre som i en allerede eksisterende forestilling. Men det var bare en måde at rive tæppet væk under hende på og skabe noget uforudsigeligt. Hun spiller Iben, en poets aldrende datter, som ønsker at flyve væk med sin far. MESTEREN. Eugenio Barba har i mere end 30 år haft sit lille overlæssede kontor under taget. Her har han styret et teater, som ikke blot har lavet egentlige forestillinger, men også arrangeret seminarer og de såkaldte byttehandler, hvor skuespillere fra Odin udveksler teater med lokale amatører og professionelle både i Danmark og i fjerne egne på kloden. På billedet øverst til venstre er det skuespilleren Kai Bredholt som den serbiske krigsherre Arkan. Kilde:

TEATER SOM BROBYGGER

TEATER SOM BROBYGGER TEATER SOM BROBYGGER Program for Odin Teatret i Aarhus 1.-9. september 2017 Aarhus Universitet, Kasernen, Langelandsgade 139 Konferencer, workshops og forestillinger om opløsningen af kulturelle broer

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Kapitel 1 Hvad ryger farmor? Hvor er Kokos mor? Hvor blev Koko født? Hvorfor dækkede far rokokostolen til? Hvor står rokokostolen nu? Hvor gammel er Koko? Hvem bestemte,

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn.

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Kira Eggers Tilføjet af Charlotte Rachlin søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret tirsdag 01. juli 2008 Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Det er almindelig

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap Kim Larsen har skrevet en sang, der hedder festen. Den handler om at gå rundt en kold nat og få øje på et sted, hvor der er fest. Omkvædet til sangen lyder: Da jeg bankede på, var der en, der åbnede døren

Læs mere

UNORMALT Skoleinspektøren: -Er der nogen unormale børn i Deres klasse, frøken Hansen? -Ja, der er to af dem, der opfører sig pænt.

UNORMALT Skoleinspektøren: -Er der nogen unormale børn i Deres klasse, frøken Hansen? -Ja, der er to af dem, der opfører sig pænt. UNORMALT Skoleinspektøren: -Er der nogen unormale børn i Deres klasse, frøken Hansen? -Ja, der er to af dem, der opfører sig pænt. UPOPULÆR -Mor, der er ingen, der kan li mig henne i skolen. Lærerne bryder

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28.

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28. Bruger Side 1 12-03-2017 Prædiken til 2.søndag i fasten 2017. Tekst. Matt. 15,21-28. Først. Hvor stærkt er et reb? Jeg har fået hængt et reb op her. Hvad kan det bære? Foreslå at vi hænger et barn op i

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting.

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting. Velkommen til friluftsgudstjeneste i Byoasen. Vi har jo virkelig været heldige med vejret, og vi har også virkelig været heldige med musikken, for i dag har vi fornøjelsen af akkompagnement til salmerne

Læs mere

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod For nogle år siden læste jeg i en avis om en ung kvinde, der var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Hun blev det tilfældige offer for en overfaldsmand, og blev nedværdiget og ydmyget i al offentlighed.

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique. 0 STORY: 20415666 00:00:00:00 00:00:00:08 LANG: OPN TITEL: En mand, to koner EPS: BAND NR: DVT/KIRSTINE C. BALOTI 1 10:00:50:13 10:00:53:14 2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Overgange set fra en brugers perspektiv. Ved Jeppe Forchhammer

Overgange set fra en brugers perspektiv. Ved Jeppe Forchhammer Overgange set fra en brugers perspektiv Ved Jeppe Forchhammer Hvem er jeg? Jeg hedder Jeppe Forchhammer og jeg er 27 år. Jeg er født spastiker, fordi min mors livmoder sprang under fødslen. Jeg fik ikke

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

PANTOMIMETEATRET. Udarbejdet af Helle Houkjær og Lone Skafte Jespersen.

PANTOMIMETEATRET. Udarbejdet af Helle Houkjær og Lone Skafte Jespersen. PANTOMIMETEATRET Pantomimeteatret er noget helt for sig. Der findes ikke magen til i hele verden. Bygningen er da også fredet, så den må ikke rives ned eller forandres; den skal forblive, som den er. Bygningen

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

skulle lige tjekke, at alting var, som det skulle være, og hvad fandt jeg? Han holdt en dramatisk pause uden at regne med svar og var lige ved at gå

skulle lige tjekke, at alting var, som det skulle være, og hvad fandt jeg? Han holdt en dramatisk pause uden at regne med svar og var lige ved at gå Kapitel 2 Jeg er altså virkelig sulten og tørstig. Hvorfor kommer han ikke? stønnede Siri. En time var gået uden for stationen i Tarquinia. Det var middagstid og stegende hedt. Det lange hår var samlet

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

En maskeret løgn (5. udkast) Veronika, Cecilie, Emma & Niels

En maskeret løgn (5. udkast) Veronika, Cecilie, Emma & Niels En maskeret løgn (5. udkast) af Veronika, Cecilie, Emma & Niels SCENE 1: INT. I KLASSEVÆRELSET Asger og Olivia sidder ved bord sammen i timen, læren (ELISA) skriver på tavlen. Olivia læner sig over til

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Sejr interesserede sig ikke for flyvemaskiner. Hvorfor skulle man det? Hans storebror interesserede sig heller ikke for fly. Under en stak papirer lå

Sejr interesserede sig ikke for flyvemaskiner. Hvorfor skulle man det? Hans storebror interesserede sig heller ikke for fly. Under en stak papirer lå 2 Schweizerkniven Han kunne have haft tandbørsten i lommen, men hans mor havde pakket ham en taske, og nu gik han med den i hånden de to veje, der var over til Asbjørn. Sejr syntes ikke, han kunne stå

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Side 1. Den store helt. historien om herkules.

Side 1. Den store helt. historien om herkules. Side 1 Den store helt historien om herkules Side 2 Personer: Herkules Kongen Nevøen Side 3 Den store helt historien om herkules 1 De to slanger 4 2 Dræb løven 6 3 Løvens skind 8 4 Hulen 10 5 Herkules dræber

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg Se, nu stiger solen, 754 I døden Jesus blunded, 221 Stat op, min sjæl, i morgengry, 224 En liden stund, 540 Nu takker alle Gud, 11 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

3 ÅR 8 UGE KRYDSTOGTSKIBET SYNKER, OG ZOMBIERNE OPSTÅR CAMP B FALDER ZOMBIE-TIDSLINJE AFIA NOAM MILO SAMIR ESRA

3 ÅR 8 UGE KRYDSTOGTSKIBET SYNKER, OG ZOMBIERNE OPSTÅR CAMP B FALDER ZOMBIE-TIDSLINJE AFIA NOAM MILO SAMIR ESRA ZVU (Zombie-virussens udbrud) 1095 dage efter ZVU 3 ÅR 8 UGE ESRA SAMIR MILO NOAM AFIA ZOMBIE-TIDSLINJE KRYDSTOGTSKIBET SYNKER, OG ZOMBIERNE OPSTÅR CAMP B FALDER 1155 dage efter ZVU 1176 dage efter ZVU

Læs mere

Nr. 6: At involvere sine børn

Nr. 6: At involvere sine børn Nr. 6: At involvere sine børn Januar 2018: Der er før kommet hjælp fra børnene. Blandt andet stod en datter for at male køkkenet. Foto: Abelone Glahn Selvom vi var kommet bemærkelsesværdigt langt med saneringen

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Lille Frø af Jakob Martin Strid

Lille Frø af Jakob Martin Strid Lille Frø af Jakob Martin Strid 74 dansk.gyldendal.dk 3-4. Onkel Pedro af Morten Ramsland. Illustrationer af Jan Solheim. Print og fotokopier af indhold er belagt med Copydan-vederlag. En smuk sommernat

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Med Jesus i båden - påske

Med Jesus i båden - påske Med Jesus i båden - påske Jesus tilgiver Mål: Forklar børnene, at Jesus altid elsker os og ønsker at tilgive os alle vore fejl. Tekst: Joh. 21, 1-19 (Peter bliver tilgivet). Visualisering: Pynt rummet

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere