PÅSKEMÅLTID. Som så meget andet godt, kræver påskemåltidet lidt forberedelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PÅSKEMÅLTID. Som så meget andet godt, kræver påskemåltidet lidt forberedelse."

Transkript

1 Påske/pesach er for jøderne en højtid, der fejres til minde om dengang, jøderne forlod fangenskabet i Egypten og begav sig ud på deres 40 år lange vandring i ørkenen mod det forjættede land. Natten inden dræbte dødsenglen alle førstefødte egyptiske børn, mens alle de jødiske børn overlevede. Måltidet bærer derfor præg af både sorg, glæde og travlhed. Påske er for kristne et minde om at Jesus (skærtorsdag) blev pint og mishandlet, hængt op på et kors, døde og blev begravet (langfredag) og opstod på tredjedagen (påskemorgen). Grundstammen i påskemåltidet er bitre urter, charoset, hårdkogte æg, lam og usyret brød. Her er måltidet fortolket, så det er mere tilgængeligt for skoler og klubber. Opskrifterne er bare forslag, og har du andre, der passer med måltidets grundstamme, er du naturligvis velkommen til at fortolke måltidet anderledes. Man snakker ofte ekstra godt, når man arbejder sammen eller spiser sammen - så benyt lejligheden, lav maden sammen i skolekøkkenet/køkkenet. Inviter en yngre klasse, forældre eller nogle venner, snak om, hvad de forskellige dele af måltidet symboliserer, og slut af med at nyde måltidet iblandet de rituelle læsninger. Som så meget andet godt, kræver påskemåltidet lidt forberedelse. For at kunne lede måltidet på en afslappet måde, må man være godt forberedt. Det kræver, at man har kigget liturgien godt igennem og har alt, hvad der skal bruges inden for rækkevidde. Måske kræver påskemåltidet også lidt tilvænning. Det er jo et helt specielt måltid. Men oplevelsen ved at gennemgå det bliver ikke mindre, selv om man har prøvet det flere gange. Opskrifter Måltidet består af tre retter: Til forret serveres æg med rejer, mayonnaise, citronbåde og karse. Tilbehør: Usyret brød. Hertil spises persille dyppet i saltvand. Til hovedret kan man lave lam, enten som steg eller frikadeller med en form for ovnbagte kartofler. Tilbehør: Salat med bitre urter, usyret brød. Til dessert serveres mursten med vaniljeis. Bordet kan fra starten dækkes med et enkelt, helt hårdkogt æg, usyret brød, persille, saltvand, bitre urter og et par mursten på en flad tallerken eller et fad. Så kan måltidslederen henvise til de forskellige ingredienser undervejs, når betydningen forklares.

2 Forret: 4 stk. hårdkogte æg, halverede æg (der skal minimum være en halv til hver) 100g rejer Citronbåde Mayonnaise Karse De halverede æg anrettes på et fad og pyntes med mayonnaise og karse. Serveres med rejer og citronbåde. Usyret brød 3 dl vand ½ dl olie Mel på fornemmelse (put lidt i af gangen) Dejen æltes hurtigt sammen og udrulles til en tynd firkant. Lægges på en bageplade og skæres i tern (10x10 cm) med en klejnespore. Bages ved 200 grader til de er sprøde. Anrettes i en kurv eller på et fad og spises til æg med rejer. Den lette løsning. Køb knækbrød, rejesalat, æg, citron og karse. Anret knækbrød med rejesalat, et halvt æg og pynt med citron og karse. Hovedret lammekølle til 6 voksne (eksempel 1) 1500g lammekølle 1 fed hvidløg 1 tsk. citronskal, reven 1 tsk. mynte, tørret 2 spsk. persille, hakket 12 store bagekartofler Salt & peber Et stort stykke grillfolie lægges på bordet, og lammekøllen lægges på. Hvidløget presses henover. Citronskal, persille, mynte, salt og peber drysses ligeledes henover køllen. Køllen pakkes ind i folien og stilles i ovnen ved 200 i ca.120 min. Efter 60 min. stilles de vaskede kartofler ind i ovnen. Når kødet er mørt, åbnes folien, kartoflerne tages ud af ovnen og køllen grilles i 5-10 minutter, indtil den er sprød og gylden. Mange serverer en frisk salat til lammet. Salaten er dog ikke en del af det traditionelle påskemåltid, men falder godt ind i nutidens kontekst.

3 Hovedret - lammefrikadeller (eksempel 2) 500 g. hakket lammekød 1 løg (revet på rivejern) 2 fed hvidløg (pressede) 2 æg 1 dl.+ et par spsk. rasp knap 1 dl mælk 1 spsk. Rosmarin Ælt det hele sammen med fingrene eller med en ske. Lad farsen hvile min. indtil den er blevet mere fast. Med fingrene trilles små kødboller lidt større end bordtennisbolde. Steges på pande eller lægges på en let smurt bageplade. Bag lammefrikadellerne i oven på 200 grader i min. Vend dem undervejs. Eksempel på mælkebøttesalat (bitre urter) som tilbehør En stor håndfuld friske, nye mælkebøtteskud 1 salathoved, evt. iceberg 2 dl A38 Sukker og citronsaft Mælkebøtteblade og salat skylles og skæres i mindre stykker. A38 smages til med sukker og citronsaft. Dressingen hældes over bladene og salaten blandes. Dessert - mursten: 2 syrlige æbler ½ kop malede mandler eller nødder ¼ tsk. kanel ½ dl sirup evt. udstenede blendede dadler Fint valsede havregryn til opsamling af væden Æblerne skrælles og kernehuset fjernes. Æblerne rives groft. Mandlerne eller nødderne males i. De øvrige ingredienser tilsættes, og det hele røres sammen til en fast masse. Formes til mursten, ca. 2 x 2 x 4 cm, og lægges på et serveringsfad. Murstenene spises til dessert sammen med vaniljeis. Den lette løsning. Server rutebiler og is, eller find selv på en menu hvor der fx indgår figenstænger eller lignende.

4 Fed skrift læses af lederen af måltidet. Rød skrift er en aktivitet der skal laves. Blå skrift: Her er der plads til at synge eller høre en sang fra Opstanden, påsken vi aldrig glemmer (kan købes på *** Velkomst *** Bøn: Salme 118. v Bedes vekselvis mellem leder og deltagere. (L) v.26 Velsignet være han, som kommer i Herrens navn! Vi velsigner jer fra Herrens tempel. (D) v.27 Herren er Gud, han skal give os lys. Lad festprocessionen danne kæde helt op til alterets horn! (L) v.28 Du er min Gud, jeg takker dig, min Gud, jeg priser dig. (D) v.29 Tak Herren, for han er god, hans miskundhed varer til evig tid. Sang: Den Danske Salmebog nr. 435, v.1 - Aleneste Gud i Himmerig Det første bæger vin, helligelsens bæger fyldes, men drikkes endnu ikke. Måltidslederen holder en kort tale, f.eks. som nedenstående: (L) Denne påskeaften mindes vi, at Gud har forløst og frigjort os fra syndens slaveri, fra død og ondskab, gennem Jesu Kristi død og opstandelse. Dette har han gjort, som han engang befriede Israels folk fra slaveriet i Egypten. I Egypten slagtede folket sit påskelam, og Gud sparede Israels hus og førte dem ud af slaveriet. Men nu er Jesus Kristus, vort evige påskelam, blevet slagtet én gang for alle. Ligesom lammet føres bort for at slagtes, led Kristus på korset, og han forløste os dermed fra slaveriet under Satan, ligesom Israel dengang blev udfriet fra slaveriet under Farao. Ligesom Gud førte israelitterne gennem havet og ind i det dejlige land, har Jesus med sin opstandelse også ført os over fra døden til livet og ind i sit evige rige. Med stor forventning ser vi frem til hans genkomst og den evige forløsning. Bøn, f.eks. som nedenstående: (L) Lad os alle bede: Velsignet være du, universets konge, som har givet os denne festdag i de usyrede brøds højtid, tiden for vor frihed, en hellig fest, til minde om udtoget fra Egypten og til minde om, at Jesus din eneste Søn og vor Messias døde for os. Velsignet være du Herre Gud, universets konge, som ved den korsfæstede og opstandne Herre, Jesus Kristus, har bevaret os og givet os evigt liv. Amen. Vi drikker helligelsens bæger, idet vi læner os mod venstre og siger: TIL LIVET.

5 *** Forretten serveres *** Nu serveres æg og rejer sammen med lidt usyret brød. Efter forretten tager alle en kvist persille, dypper den to gange i saltvand og spiser den. Det andet bæger vin, påmindelsens bæger fyldes, men drikkes endnu ikke. *** Beretningen om Guds folks udtog af Egypten *** Det yngste barn/en elev, der kan, stiller følgende spørgsmål: (D) Hvorfor er denne aften anderledes end alle andre aftener? Alle andre aftner spiser vi både syret og usyret brød, men denne aften spiser vi kun usyret brød. Alle andre aftner spiser vi forskellige slags urter, men denne aften spiser vi kun bitre urter. Alle andre aftner dypper vi slet ikke, men denne aften dypper vi to gange. Alle andre aftner sidder vi ret op, når vi drikker, men denne aften læner vi os til siden. (L) Måltidslederen forklarer: Det skal jeg sige dig. Vi gør det alt sammen, for at det skal hjælpe os til at mindes Guds folks udtog fra Egypten ved den første påske og vor Herre Jesu Kristi lidelse og opstandelse ved den anden påskehøjtid. Nu skal vi høre beretningen om udtoget fra Egypten: 5. Mosebog, 26. v Læses eller genfortælles af én af deltagerne. (L) Forklar: når vi dypper to gange i saltvand, så er det, fordi vi mindes de tårer, israelitterne græd, da de blev mishandlet i Egypten, og de tårer Jesus græd, da han led. Ved den første påske sagde Herren til Moses, at hver familie skulle tage et lam. Nu skal vi høre, hvordan de skulle spise det: 2. Mosebog 12. v Læses eller genfortælles af én af deltagerne. (L) Forklar: Mens israelitterne spiste, skulle de være parate til at bryde op og tage af sted. Derfor havde de sandaler på og en vandringsstav i hånden. Vi venter også på, at tiden er inde til, at vi skal bryde op herfra og rejse ind i det dejlige land, ligesom israelitterne. Når vi læner os til siden, når vi drikker, så er det ligesom om, vi skal til at rejse os fra bordet. 2. Mosebog 12. v Læses eller genfortælles af én af deltagerne. Forklar: Da israelitterne tog af sted, var der jo ikke tid til, at dejen kunne stå og hæve. Derfor hører usyrede brød sammen med påsken. Sang: When Israel was in Egypt s land

6 *** Beretningen om Jesu Kristi lidelse og opstandelse *** En kort tale: (L) Det er på grund af det, Herren gjorde for mig, da jeg drog ud af Egypten (2. Mosebog 13. v.8). Han, som forløste Israel fra slaveriet i Egypten, forløste også os ved den anden påske fra slaveriet under synden. Derfor kan vi også sige til vores børn: Vi holder påskefest til minde om det, Herren gjorde for mig, da han frelste mig på Golgata og beredte vej for mig, så jeg kan arve evigt liv. Vi læser beretningen om Jesu korsfæstelse: Johannesevangeliet 19. v læses eller genfortælles af én af deltagerne. Vi læser beretningen om Jesu opstandelse: Johannesevangeliet 20. v læses eller genfortælles af én af deltagerne. Måltidslederen holder en tale: (L) Så mange velgerninger har den Almægtige gjort mod os! Han huskede på os og førte os ud af Egypten! Derfor må vi takke og love ham. Men ikke nok med det, han gav os påskelammet og gik vores dør forbi, da han kom for at straffe! Derfor må vi takke og love ham. Og endnu mere gjorde han. Han delte havet foran os og førte os tørskoet over. Derfor må vi takke og love ham. Og endnu mere gjorde han. Han mættede os fyrre år med manna fra himlen og førte os ind i det dejlige land. Derfor må vi takke og love ham. Og endnu mere gjorde han. Han sendte sin Søn, Jesus vor Frelser, for at sone vore synder. Derfor må vi takke og love ham. Og endnu mere gjorde han. Han oprejste Jesus fra de døde for at give os evigt liv i sit herlige rige. Derfor må vi takke og love ham. *** Hovedretten stilles ind på bordet. *** Måltidslederen holder en kort tale: (L) På vort påskebord har vi derfor i dag en lammekølle, usyret brød og bitre urter. Påskelammet minder os om, at vore fædre i Egypten stegte påskelammet over ilden og spiste det, og så gik den Hellige forbi deres hjem påske betyder forbigang og sparede familierne og førte dem ud af slaveriet. Dette påskelam skal også minde os om, at Jesus blev det rette påskelam, som blev ofret for os for at bære verdens synd! Det usyrede brød minder os om at Kristi legeme blev knust for vor frelses skyld. De bitre urter minder os om den bitterhed og plage Jesus Kristus måtte lide, da han døde på et kors på Golgata. I dag er det vores pligt at takke og prise, at ophøje og forherlige ham, som gjorde alle disse ting for vores fædre og for os. For ved Jesus Kristus og sin Hellige Ånd har Gud bragt os ud fra slaveriet til friheden, fra plagen til glæden, fra sorgen til jubelen, fra mørket til det store lys. Dette år er vi her. Næste år håber vi at være i det himmelske Jerusalem.

7 Vi drikker påmindelsens bæger, idet vi læner os mod venstre og siger: TIL LIVET. *** Hovedretten serveres *** Det tredje bæger, velsignelsens bæger, fyldes, men drikkes endnu ikke. En kort tale: (L) Da Jesus Kristus var kommet til Jerusalem til den sidste påske dér, fejrede han påskemåltid sammen med sine disciple, sit sidste måltid sammen med dem. Men da de mindedes udtoget af Egypten og sang Halleluja, gav Jesus dette måltid en ny mening. Da Jesus brød det usyrede brød og gav det til sine disciple, sagde han: Dette er mit legeme. Og da Jesus gav dem påskefestens tredje bæger, velsignelsens bæger, sagde han: Dette er mit blod. I Jesus havde Gud sendt folket sin Messias. Og som Messias døde Jesus. Han udøste sit blod, ligesom påskelammets blod, for at skaffe forløsning fra synd for alle dem, der tror på ham. Denne Guds handling bliver gjort nærværende for hans folk, hver gang de modtager hans legeme og blod i den hellige nadver. Vi læser: Matthæusevangeliet 26. v læses af én af deltagerne. Vi beder Fadervor Sang: Vælg en sang fra Opstanden påsken vi aldrig glemmer (evt. nr. 5 Nadver ) Salme 118, v bedes vekselvis mellem leder og deltagere (L) v.14 Herren er min styrke og min lovsang, han blev min frelse. (D) v.15 Der lyder jubel og sejrsråb i de retfærdiges telte: Herrens højre hånd bringer sejr. (L) v.16 Herrens højre hånd er løftet, Herrens højre hånd bringer sejr! (D) v.17 Jeg skal ikke dø, men leve og fortælle om Herrens gerninger. (L) v.18 Herren tugtede mig hårdt, men han overgav mig ikke til døden. (D) v.19 Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! (L) v.20 Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! (D) v.21 Jeg takker dig, fordi du svarede mig og blev min frelse. (L) v.22 Den sten, bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnesten. (D) v.23 Det er Herrens eget værk, det er underfuldt for vore øjne. (D) v.24 Denne dag har Herren skabt, lad os juble og glæde os på den. Vi drikker velsignelsens bæger idet vi læner os mod venstre og siger: TIL LIVET. Vort håb om vor Herres, Jesu Kristi genkomst det fjerde bæger vin, håbets bæger, fyldes, men drikkes endnu ikke.

8 En kort tale: (L) Vi, som modtager alle frelsens gaver fra Herren Jesus Kristus, skal også engang i Guds nye verden, - i hans evige rige glæde os i et evigt fællesskab med ham. Jesus så frem til den dag, hvor han skal drikke den ny vin sammen med sine disciple i sin Faders rige. Lad os nu høre, hvad Guds ord siger om dette håb. Vi læser: Esajas 25. v.6-10a Måltidslederen indleder den afsluttende bøn således: (L) Jesus, som er begyndelsen og enden, Alfa og Omega, han er også den, som siger til os: tiden er nær. Se, jeg kommer snart! Derfor beder vi: O Herre, husk på din kirke. Løs den ud fra det onde, gør den fuldkommen i din kærlighed og saml os alle fra de fire verdenshjørner ind i det rige, som du har beredt for os. Må nåden komme og denne verden forgå! Hosianna, du Davids Gud! Oh Herre, kom! Alle svarer: Ja, kom Herre Jesus! Måltidslederen: Herren Jesu nåde være med alle! Alle svarer: Amen. Vi drikker håbets bæger, idet vi læner os mod venstre og siger: TIL LIVET. *** Desserten serveres *** Under desserten kan man læse eller genfortælle: 2. Mosebog 5. v.6-18 Beretningen om israelitternes arbejde med mursten.

Liturgi til påskemåltid

Liturgi til påskemåltid Liturgi til påskemåltid Den følgende liturgi er inspireret af den liturgi, som bruges ved påskefejringen i den danske menighed i Jerusalem. Det er Den Danske Israelsmission, der har gjort det vigtigste

Læs mere

Liturgi til påskemåltid

Liturgi til påskemåltid Side1 (Bilag til artikel i IMT nr. 15/16-2014 side 26-28) Liturgi til påskemåltid Den følgende liturgi er inspireret af den liturgi, som bruges ved påskefejringen i den danske menighed i Jerusalem. Det

Læs mere

SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID. Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid.

SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID. Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid. SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid. 1 Velkommen Velkommen til påskemåltid! Måltidet, vi skal fejre, er blevet fejret af jøderne i 3000 år,og for 2000

Læs mere

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber INTRODUKTION Her følger liturgien som Keld Dahlmann har bearbejdet efter forlæg fra Ole Andersen. Til måltidet skal bruges rødvin,

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum

Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum Intro til måltidslederen: I tusindvis af år har jøderne fejret påskemåltidet og derigennem genfortalt historien om hvordan Gud udfriede israelitterne fra

Læs mere

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7.

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7. HVAD BETYDER PÅSKE INTRODUKTION Hvorfor holder vi egentlig påske? Vi spiser påskefrokost og laver gækkebreve - men er det andet end det? Påsken handler om Jesus død og opstandelse. Påsken åbner muligheden

Læs mere

Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30.

Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30. Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30. Salmer: 178-203- 459/ 179 472-671 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Den første dag under de usyrede brøds

Læs mere

Bålmadsworkshop.

Bålmadsworkshop. Bålmadsworkshop Ved PH outdoor Så er vi klar til 2. udgave af vores adventurerace. Vi har ændret alle O-løbene, tænkt nye tanker, men fastholdt hyggen og det udfordrende element. Løbet er den 27 November

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

Liturgi til jødisk påskemåltid

Liturgi til jødisk påskemåltid Liturgi til jødisk påskemåltid i et Jesus-perspektiv 1 Påske Den jødiske påskefest på hebraisk Pesach er uden tvivl den største af årets fester. Den kaldes også de usyrede brøds fest og fejres til minde

Læs mere

MENU Grillet fisk Tre grove dips: Grillede majs Grillede grøntsager Saltbagte kartofler & løg Pandebrød Müslikager

MENU Grillet fisk Tre grove dips: Grillede majs Grillede grøntsager Saltbagte kartofler & løg Pandebrød Müslikager MENU Grillet fisk Tre grove dips: Urtemayo, salsa verde og bønnepuré Grillede majs med urtemayo Grillede grøntsager med salsa verde bagte kartofler & løg Pandebrød med bønnepuré Müslikager med myntecreme

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. august 2008

Eriks Mad og Musik 23. august 2008 Eriks Mad og Musik. august 008 Skaldyr Pil selv rejer - ½ kg hele rejer tskf groft salt dild citron mayonnaise surbrød (eller ristet brød) Bring rigeligt vand i kog og tilsæt salt og dild. Kogte krebs

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner?

Prædiken til Skærtorsdag Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner? Prædiken til Skærtorsdag 2013 Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner? Vi er samlet i dag i vores gudstjeneste her omkring et måltid. Et ganske særligt måltid.

Læs mere

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens Brændende kærlighed 1 kg bacon 4 store hakkede løg 1½ kg melede kartofler 1½ dl skummet- eller minimælk ½ tsk groft salt ½ dl klippet purløg 400 g syltede rødbeder 240 g rugbrød eller andet godt brød Kartoffelmos

Læs mere

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU:

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU: ÆG- OG REJESALAT 1 ½ spsk. soja yoghurt (fx Alpro soya naturel) 3 spsk. mayonnaise 1 spsk. ketchup ½ spsk. sukker Lidt citronsaft Smages til med salt og peber 1 hårdkogt æg 150 g rejer Soja yoghurt, mayonnaise

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer.

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer. Skærtorsdag den 5. april 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 17.30. Tekster: 2.Mosebog 12,1-11 og Matt. 26,17-30. Salmer: 466-476/473 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 2 løg 3 dl mælk 30 g hvedemel 1 dl rasp Friskkværnet peber Kartoffelsalat 800 g små kartofler 1 dl hakket bredbladet persille 1 tsk. citronsaft

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola.

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola. Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg ca. 1kg lamme culotte 8 kviste rosmarin 2 citroner 6 spsk. oliven olie 1 bakke ruccola salt sort peber 1 citron og ½ dl olie til salat samt groft salt

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække Salmer DDS 455: Mindes vi en fuldtro ven DDS 567: Jeg er fremmed, jeg

Læs mere

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske Problemformulering Jeg har valgt at undersøge baggrunden for den jødiske og kristne påske. Hvordan de er opstået og hvilke forskelle og ligheder der er på de to. Derudover vil jeg undersøge hvorfor der

Læs mere

OPSKRIFTER FARSEREDE PORRER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FARSEREDE PORRER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41 MESTERSLAGTERENS FARSEREDE PORRER 3-4 porrer 600 g hakket svinekød 1 æg 1½ spsk. mel 1 dl havregryn Ca. 1 dl vand 1 tsk. salt ¼ tsk. peber 50 g rasp Lidt olie Porrerne skylles og renses. Skæres i stave på ca. 7 cm længde,

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 32 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 32 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY Kødboller 600 g hakket kalve- og skinkekød 1 løg, finthakket 1 tsk. salt 1/2 dl mælk 1 æg 1 dl havregryn, finvalset sort peber, friskkværnet Kødbollerne Alle ingredienserne røres sammen

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Påskemorgen. Liturgi. Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3. Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op...

Påskemorgen. Liturgi. Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3. Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op... Påskemorgen Liturgi Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3 Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op... STILHED Jesus Kristus er verdens lys *Et lys som intet mørke kan udslukke

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI

GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI DET SUNDESTE, GRØNNE TRYLLEDRYS Friske krydderurter er sunde, velsmagende og forhøjer både smags-, duft- og synsoplevelsen ved ethvert måltid. I dette

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Midfaste søndag 6. marts 2016

Midfaste søndag 6. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke 15, 41; 369, 13 (dåb) Kl. 14.00 Tinglev Kirke 30,298; 662, 31 Tema: Livets brød fuld tilfredsstillelse Evangelium: Joh. 6,24-37 "I can't get no satisfaction... Cause I try and I

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

VILDMOSEKARTOFFELFESTIVAL 14. OKTOBER 2017

VILDMOSEKARTOFFELFESTIVAL 14. OKTOBER 2017 Menu Forret Kartoffel/løg suppe m/drys af chorizo og persille + flûte Hovedret Krydderkam Knuste kartofler med estragon Røde kartofler i urtemayonnaise Nye kartofler i urtepuré med rug knas Coleslaw med

Læs mere

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens Kødboller i rød karry og kokosmælk 600 g hakket kalv og skinke 1-1½ tsk. salt ½ tsk. peber 2 æg 1 løg ½ hvedemel 1½ dl mælk fx letmælk 1 spsk. olie eller 15 g smør/margarine 1 tsk. rød karrypasta eller

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema:.0. 0 Parmesan snacks 0 g revet parmesan spsk. olivenolie 0g hvedemel æggehvider Blend alle ingredienser. Smør dejen ud på bagepapir og form som kiks. Bag kiksene i ovnen ved 0

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

OPSKRIFTER KARBONADER MED BULGUR OG KRYDDERPESTO. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 13 MESTERSLAGTERENS. 4 stk karbonader

OPSKRIFTER KARBONADER MED BULGUR OG KRYDDERPESTO. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 13 MESTERSLAGTERENS. 4 stk karbonader KARBONADER MED BULGUR OG KRYDDERPESTO 4 stk karbonader 2 dl bulgur Krydderurtepesto 2 dl krydderurter fx basilikum, persille, kørvel, purløg 25 g parmesanost 50 g mandler 1 dl olivenolie Saft af ½ citron

Læs mere

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER 600 g hakket oksekød 2 æg 1 dl. cornflakes 1 løg 2 tsk. dijonsennep ½ dl barbecuesovs 1 dl abrikosmarmelade Forvarm ovnen til 175 grader C alm. ovn. ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER Bland kød, æg, cornflakes,

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet

DEN SUNDE MORGENMAD. Æg med spinat. Appetit. på livet DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat DEN SUNDE MORGENMAD Æg med spinat 2 personer Flere sunde veje Der er mange veje til det sunde morgenmåltid. Det er nemt at lave grød med frugt. Rugbrød og brød med kerner

Læs mere

Delikat forårsmenu. Livsglæde & lam. Af Carsten Kyster. Foto: Columbus Leth.

Delikat forårsmenu. Livsglæde & lam. Af Carsten Kyster. Foto: Columbus Leth. Delikat forårsmenu Af Carsten Kyster. Foto: Columbus Leth. Regi: Royal Copenhagen og privat Livsglæde & lam på m en u en Lam hører foråret til og er dejlig gæstemad til påske. Prøv denne delikate menu,

Læs mere

Menu. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum.

Menu. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum. Menu Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Oksemørbrad, Provencalske tomater, Duchess og brun fond. Pistacie mazarin med hindbærskum. Karrymarinerede Scampirejer med avocado og mango. Opskrift

Læs mere

Opskrifterne er en del af Sluk Lyset kampagnen 29. marts

Opskrifterne er en del af Sluk Lyset kampagnen 29. marts WWF har allieret sig med madskribent og TV-kok, Anne Hjernøe, der her serverer en håndfuld forårsretter med fisk, du kan nyde med god samvittighed for klimaet. Opskrifterne er en del af Sluk Lyset kampagnen

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

OPSKRIFTER RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER 600 g hakket oksekød 150 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål fx spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt 1 frisk chili 4-6 spsk. sød chilisauce

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Groft & godt. Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af Ditte Ingemann kogebogsforfatter og blogger

Groft & godt. Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af Ditte Ingemann kogebogsforfatter og blogger Groft & godt Inspiration til mad med Finax økologiske Frø og Kerner udviklet af kogebogsforfatter og blogger Læs mere om og hendes passion for mad En lækker og velsmagende snack også når det skal gå hurtigt

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 72-79 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 GRØN THAI PAPAYA SALAT Til 2 personer Ingredienser: 50g FITNESS 1 lille grøn papaya 2 gulerødder 1 håndfuld ristede peanuts 1 hvidløgsfed 1 lille chili 1 lime

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 104-110 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE Til 4 personer 1 pakke Garden Gourmet / Hälsans Kök Farskød 1 dåse hakkede tomater 1 hakket løg 2 peberfrugter i tern 1 dåse kidneybønner Olivenolie

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 42 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 42 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Opskrifter. Frikadeller med havregryn. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 35. mesterslagterens

Opskrifter. Frikadeller med havregryn. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 35. mesterslagterens Frikadeller med havregryn 600 g hakket skinkekød 1 lille revet/ finthakket løg 2 æg 1-2 dl havregryn Salt - peber Ca. 1 1/2 dl mælk eller lidt mindre vand olie, med en klat smør, til stegning Rør hakket

Læs mere

OPSKRIFTER PIROGGER MED KRYDRET SVINEKØD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER PIROGGER MED KRYDRET SVINEKØD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30 MESTERSLAGTERENS PIROGGER MED KRYDRET SVINEKØD 600 g hakket svinekød 2 spsk. olivenolie 8 soltørrede tomater, hakket 2 fed hvidløg, hakket 1 spsk. friskhakket basilikum Salt og friskkværnet peber 4 tomater 1 æg 50 g gær

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag skærtorsdag Langfredag Fyldt Kylling med Fyldte Grøntsagslasagne skrubbefilet tomatsauce

Læs mere

Barnedåb og nadver. Barnedåb. Lektion 18

Barnedåb og nadver. Barnedåb. Lektion 18 Lektion 18 Barnedåb og nadver Barnedåb Lad de små børn komme til mig? Teksten, hvor Jesus siger Lad de små børn komme til mig, dem må I ikke hindre (Mark. 10,13-16) er en fast del af vores dåbsritual.

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser Eriks Mad og Musik.. 0 Kogte nye kartofler Kartofler Groft salt Smør Evt. persille eller dild TEMA: Kartofler Vask kartoflerne og kog dem men endelig ikke for længe. 0- minutter kan være nok, hvis de er

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

Opskrifter. med champignon. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36. mesterslagterens. Farsbrød

Opskrifter. med champignon. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36. mesterslagterens. Farsbrød Farsbrød med champignon 600 g hakket kalv og skinke 1 spsk. groft salt 2 fintrevne løg 1 spsk. herbes de provence - fransk krydderiblanding 1 æg ¼ liter mælk ½ dl hvedemel 450 g finthakkede champignoner

Læs mere

Glædelig jul. Rødkål. Julefrikadeller med Allehånde. Artikel i Beboer-Info December 2005

Glædelig jul. Rødkål. Julefrikadeller med Allehånde. Artikel i Beboer-Info December 2005 Glædelig jul Rødkål 1 kg Rødkål 2 Æbler 25 g Margarine ½-1 dl Eddike 25 g Sukker 2 tsk. Salt 1 dl Sød ribssaft Artikel i Beboer-Info December 2005 Kålen snittes fint, blandes med revet æble og lægges i

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER

DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER DE 3 BEDSTE DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER AF LOUISE ROSTGAARD KLINISK DIÆTIST OG MINDFULNESS INSTRUKTØR DE 3 BEDSTE DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER AF KLINISK DIÆTIST LOUISE

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme.

Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme. 1 Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme. Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen.

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens ondskab, selvom vi godt ved, at den findes. Djævelen er Guds

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30.

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Opstandelsen og livet. Vi lever i lyset af Jesu opstandelse. Også når vi igen hører den historie

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere