Hændelsen blev anmeldt som en arbejdsskade den 8. december I anmeldelsen er skaden beskrevet således:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hændelsen blev anmeldt som en arbejdsskade den 8. december I anmeldelsen er skaden beskrevet således:"

Transkript

1 DOM Afsagt den 26. november 2013 i sag nr. BS /2012: 3F Fagligt Fælles Forbund for A 8600 Silkeborg mod Ankestyrelsen Amaliegade København K Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 23. august 2012, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, A, har pådraget sig en arbejdsskade i forbindelse med sit arbejde som lagermedarbejder hos firmaet X Danmark A/S. Skaden angives sket i forbindelse med et løft foretaget på arbejdspladsen den 26. november Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at anerkende, at sagsøgerens ulykke den 26. november 2008 er omfattet af arbejdsskadesikringslovens 5, jf. 6. Sagsøgtes påstand er frifindelse. Oplysningerne i sagen Der er enighed om, at sagsøgeren den 26. november 2008 forestod sine sædvanlige arbejdsopgaver som lagermedarbejder, og at hun herunder stod ved et transportbånd, hvor hun skulle håndtere kasser, der med mellemrum kom på transportbåndet. Under arbejdet indtraf der en hændelse, som medførte, at sagsøgeren den 1. december 2008 søgte læge under angivelse af smerter i ryggen. Lægen beskrev i sin journal for denne dag sagsøgerens skade som: " lavt lumbalt facetsyndrom". I journalen for den 3. december 2008 har lægen tilført følgende bemærkninger: "Lændeholdet kommet ved løft. Blevet lidt bedre. Så igen ved løft ved cykel". Henv. FYS/kiropraktor. RT." Efter at lægen havde henvist sagsøgeren til Silkeborg Rygcenter, fremgår det af centrets journal, at sagsøgeren fra den 4. december 2008 og i adskillige måneder frem gik på centret. Hændelsen blev anmeldt som en arbejdsskade den 8. december I anmeldelsen er skaden beskrevet således: "... stod ved transportbånd og satte labels på kasser. En kasse satte sig fast ved 45 0 vinkel på båndet, og da jeg strakte ud efter den og løftede den, fik jeg et smæld i ryggen.". I forbindelse med Arbejdsskadestyrelsens behandling af sagen, udfyldte sagsøgeren et skema. Heri beskrev hun hændelsen således:

2 - 2 - " Stod ved et transport bånd og satte labels på de kasser der kom på båndet. Da jeg rakte ud efter en kasse gav det et smæld i lænden." Det fremgår, at sagsøgeren var sygemeldt den 4. december 2008, og at hun ellers ikke har været sygemeldt. Til sagen foreligger en observationserklæring fra speciallæge i neurologi, Erik M. Lehfeldt. I erklæringen, der er dateret den 6. december 2011, og som fremtræder i form af et notat af den 15. april 2010 siges det bl.a. : "... Aktuelle: Pt. har haft lænderygsmerter med venstresidig overvægt siden november Har været til kiropraktik og fysioterapi. Kiropraktoren har opgivet behandlingstiltag og fysioterapi virker kun lindrende ca. en dag. RU af columna lumbalis har vist columna recta, men ellers normale forhold. Pt. har færre gener, når hun bevæger sig end når hun sidder ned eller står stille. Der er ingen radiculære smerter til benene, ingen klager over pareser eller udtynding af muskulaturen. Ingen sphinctersympotmer, ingen neurologiske klager. Objektivt:... FGA: 25 cm. Bækkenskævstand med deviation af venstre skulder og Vorlauf over højre SI-led. Konklusion: 42-årig kvinde med lænderygsmerter siden Kiropraktik er opgivet og fysioterapi har kun meget kortvarig effekt. Den neurologiske undersøgelse er uden udfald tydende på lumbal rodpåvirkning eller medullær påvirkning. Pt. har en bækkenskævstand. Således ingen neurologiske behandlingstilbud. Pt. kontakter egen læge for yderligere. Hun afsluttes herfra. Diagnose: bækkenskævstand." Den 25. juni 2010 traf Arbejdsskadestyrelsen afgørelse, hvorefter sagsøgeren blev tilkendt ménerstatning for varigt mén, der blev fastsat til 10 %. I afgørelsen hedder det bl.a.:... "Sagens oplysninger I sagens akter står, at du den 26. november 2008 kom til skade, under dit arbejde som lagermedarbejder. Du stod ved et transportbånd og satte labels på kasser. En kasse satte sig fast ved en 45 graders vinkel på båndet. Du strakte ud efter kassen. Da du løftede kassen fik du et smæld i ryggen. Du har skønnet at kassen vejede 8-10 kilo.

3 - 3 - Din arbejdsgiver har anført, at du er blevet instrueret i at bruge sugekoppen på alle typer af kasser. Af lægeerklæring I fremgår det, at du har uspecifikke lænderygsmerter. I funktionsattesten står, at du fortsat har gener fra ryggen. Du har daglige varierende rygsmerter fra lette til svære, som forværres ved belastning. Du anvender fast smertestillende medicin. Du har ingen føleforstyrrelse eller udstrålende smerter. Ved lægeundersøgelsen er ikke fundet klinisk bevægeindskrænkning i ryggen, men ved foroverbøjning havde du en afstand mellem fungre og gulv på 23 cm. Du har været sygemeldt en halv dag den 4. december 2008 på grund af skaden. Anerkendelse Afgørelse Vi har anerkendt den anmeldte ulykke som en arbejdsskade efter arbejdsskadeloven. (Lov om arbejdsskadesikring 6, stk. 1) Begrundelse Du har under dit arbejde som lagermedarbejder været udsat for en ulykke. Vi vurderer, at skaden i form af uspecifikke lænderygsmerter er forårsaget af, at du strakte ud og løftede en kasse på 8-10 kilo fra et transportbånd, hvor den havde sat sig fast og fik et smæld i ryggen." Denne afgørelse blev indbragt for Ankestyrelsen af arbejdsskadeforsikringsselskabet. Ankestyrelsens traf herefter den 21. december 2010 afgørelse om, at sagsøgeren ikke havde været udsat for en arbejdsskade. I afgørelsen hedder det bl.a..: "Begrundelsen for afgørelsen Vi anser ikke hændelsen, hvor du stod ved et transportbånd og strakte ud efter og løftede en kasse på maksimalt 8-10 kilo, for egnet til at medføre dine rygsmerter. Vi har lagt den oprindelige beskrivelse af hændelsen til grund i anmeldelsen af 8. december 2008, hvor ud har oplyst, at en kasse satte sig fast ved en 45 graders vinkel på båndet, og da du strakte ud efter den og løftede den fik du et smæld i ryggen. Dit forbund har i brev af 18. januar 2010 oplyst, at du løftede kassen af transportbåndet samtidigt med at du drejer kroppen for at sætte kassen over på en palle. Vi vurderer, at dette er en ændret forklaring af hændelsesforløbet. Vi har lagt vægt på, at ryggen ved løftet ikke har været belastet i en akavet stilling, og vægten af kassen har været beskeden. Der er tale om en belastning, som ikke kan overvinde ryggens

4 - 4 - naturlige styrke. Det er således ikke tilstrækkeligt sandsynliggjort, at hændelsen har forårsaget dine rygsmerter. Det betyder, at du ikke har ret til erstatning eller andre ydelser efter arbejdsskadeloven. Ved en ulykke forstås efter arbejdsskadeloven en personskade, som er forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, som sker pludseligt eller inden for 5 dage. Det er en betingelse for at anerkende skaden, at hændelsen eller påvirkningen er egnet til at forårsage skaden. Det er ikke tilstrækkeligt, at der er tidsmæssig sammenhæng mellem hændelsen og skaden.... Bemærkninger til klagen... Vi vurderer, at det er dokumenteret, at der er sket en hændelse den 26. november 2008, da lægebesøget den 1. december 2008 er i nær tidsmæssig sammenhæng samt at det beskrives, at lændeholdet er kommet ved et løft ved lægebesøg den 3. december Vi vurderer efter en konkret vurdering, at hændelsen ikke er egnet til at give lænderygsmerter. Vi henviser i øvrigt til ovenstående begrundelse.... Ankestyrelsens lægekonsulent har vejledt om de lægelige spørgsmål i sagen." Det er oplyst, at den læge, der deltog i afgørelsen som konsulent var speciallæge i ortopædisk kirurgi, Annette Sylvest. Udtalelsen fra denne er sålydende: " Egen læge har påvist uspecifikke lænderygsmerter og fundet ømhed på venstre sacroiliacaled ved primær attest udfærdiget 1 år efter skaden. I funktionsattesten er anført lændehold/lavt lumbalt facetsyndrom med daglige lændesmerter uden udstråling med let bevægeindskrænkning. Røntgen har vist normale forhold i lænderyg og sacroiliacaled. Der er ikke indhentet oplysninger fra behandling i rygcenter eller fra den neurolog i Skanderborg, som sikrede er henvist til yderligere udredning. Ifølge egen læges notater er der ikke primært anført, at der er tale om løfteskade på arbejde. Dette fremkommer først senere. Vi kommer dog nok ikke udenom, at der er påvist lumbago. 2. Dokumentationen for hændelsen og sammenhængen med rygsmerterne er ikke særlig godt dokumenteret og der er i første omfang i anmeldelsen beskrevet, at smerterne opstod, da sikrede rakte ud efter en kasse og senere i fagforeningens beskrivelse anført at der var tale om et løft. Der er desuden usikkerhed om vægten af den evt. løftede kasse, idet arbejdsgiveren anfører, at der anvendes løftegrej til kasser på 8-10 kg og sikrede er usikker på vægten af den omtalte kasse. 3. Sikrede har stofskiftelidelse og vægtøgning, men dette har ikke umiddelbart indflydelse på det beskrevne.

5 Skaden kan opstå uden kendt årsag." Det er denne afgørelse, som sagsøgeren har indbragt for retten. Under sagens behandling er der indhentet en lægefaglig udtalelse fra speciallæge i ortopædkirurgi, Allan Lundberg-Jensen, der tillige deltog som konsulent ved behandlingen af sagsøgerens sag i Ankestyrelsen. I udtalelsen, der er dateret den 22. september 2012 siges det som konklusion: " Sagen drejer sig om en nu 44-årig kvinde, der den oplever en arbejdsulykke ved et transportbånd. Ud fra skadelidtes egne oplysninger, så læner hun sig sig frem og får derved ondt i lænden. Efterfølgende beskrives så et akavet løft af fastsiddende kasse på 8-10 kg. Hvorvidt det beskrevne hændelsesforløb kan medføre et lændehold må bero på et klinisk skøn sammenholdt med den fortolkning loven om arbejdsulykker indeholder. Sidstnævnte skal jeg ikke udtale mig om. Skadelidte er undersøgt såvel klinisk (reumatolog og neurolog) som paraklinisk (røntgen og MR-scanning) og konklusionen på disse undersøgelser er muskelinfiltrationer og bækkenskævstand, hvor sidstnævnte er en medfødt fejlstilling, der disponerer til lændehold (muskelinfiltrationer blandt andet). Man kan således konkludere, at skadelidte oplever det man betegner som lændehold i forbindelse med hændelsesforløbet den Et lændehold i gængs forstand kan opleves i mange af dagligdagens gøremål og kan ikke specifikt relateres til en væsentlig kraftpåvirkning. Er man disponeret for lændehold grundet medfødte anomalier eller dårlig rygkonstitution, så oplever man hyppige lændehold selv ved mindre påvirkninger og ergonomiske forholdsregler er nødvendige. Erhvervsmæssigt bør man undgå rygbelastninger og tungere fysiske erhverv. Tilbage til hændelsen: Skadelidte rækker sig forover og mærker en smerte i lænden kan godt forekomme, men det er ikke specifikt i forhold til selve arbejdsproceduren og er som sådan ikke forårsaget af en uhensigtsmæssig erhvervsmæssig eksposition efter min vurdering. Er der foregået et løft af kasse på 8-10 kg, så kan der også her komme et lændehold hos disponerede individer, men selve løftet af en relativ let byrde, kan efter min vurdering heller ikke betegnes som en erhvervsmæssig overbelastning, der kan medføre en arbejdsskade." Sagen har været forelagt Retslægerådet, der den 21. marts 2013 har besvaret spørgsmål således: stillede "... Spørgsmål 1: Retslægerådet bedes oplyse, om den hændelse A var udsat for på sit arbejde den 26. november 2008 som beskrevet i bilag 1 (hændelsesforløb) og i stævning, side 2, afsnit 1-6, er egnet til at medføre de ryggener/rygsmerter, som er beskrevet i december 2008.

6 - 6 - Spørgsmål 2: Såfremt spørgsmål 1 besvares helt eller delvist bekræftende anmodes Rets-lægerådet om at oplyse, hvorvidt Retslægerådet anser det for sandsynligt, at hændelsen som beskrevet i bilag 1 (hændelsesforløb) og i stævning, side 2, afsnit 1-6, er årsag til de i december 2008 beskrevne lænderyggener/smerter. Ad spørgsmålene 1 og 2: Ved hændelsen 26. november 2008 rakte sagsøger ud efter en 8-10 kilo tung kasse, der havde sat sig fast og løftede den. Belastningen ved en sådan bevægelse afhænger helt af, hvor langt der var hen til kassen, hvor meget kraft der skulle bruges til at vriste kassen løs, og hvor hurtig hele processen gik. Det er dog en almindelig erfaring, at situationer som den beskrevne ofte giver anledning til forbigående rygsmerter, men sjældent varige gener. Risikomomenter er lange rækkeafstande, tunge byrder og vrid i ryggen. Forudbestående ryglidelse øger risikoen for, at generne bliver varige, men det er tilsyneladende ikke tilfældet i denne sag bortset fra, at sagsøger i perioder siden april 2008 modtog behandling for nakkegener Spørgsmål A: Idet der henvises til beskrivelsen i bilag 1 (rubrik D) og i bilag 2 (svar 1) bedes Retslægerådet ved besvarelsen af spørgsmål A lægge følgende hændelsesforløb til grund: Sagsøgeren stod ved et transportbånd og satte labels på kasser. En kasse satte sig fast ved en 45 graders vinkel på transportbåndet, og da sagsøgeren strakte ud efter den og løftede den, fik sagsøgeren et smæld i ryggen. Retslægerådet bedes endvidere lægge til grund, at kassen maksimalt vejede 8-10 kilo. i. Kan den beskrevne hændelse betegnes som rygbelastende (ved rygbelastende forstås en belastning, der er tilstrækkelig til at påføre ryggen en egentlig skade)? ii. Er den beskrevne hændelse egnet til at overvinde kroppens naturlige modstandskraft? iii. Er der årsagssammenhæng mellem den beskrevne hændelse og sagsøgerens lændesmerter? Retslægerådet bedes begrunde svarene. Hvis der er tvivl om årsagssammenhængen, bedes Retslægerådet forklare og begrunde, hvori denne tvivl består. Der er en tidsmæssig sammenhæng mellem symptomdebut af rygsmerter og hændelsen , men normalt findes en belastning som ved hændelsen ikke at være af en karakter, der er tilstrækkelig til at påføre ryggen en blivende skade eller overstige kroppens naturlige modstandskraft. Der henvises i øvrigt til besvarelsen på spørgsmålene 1 og 2...."

7 - 7 - Der er afgivet følgende forklaringer: A har forklaret, at hun blev ansat hos X A/S den 18. december 2006 som lagermedarbejder på færdigvarelageret. Hun er stadig ansat. Fabrikkens varer pakkes til kunder. Hun møder kl. 06. Hændelsen skete omkring kl Hun stod denne dag ved båndet og havde stået der siden kl. 07. Varerne køres frem, man taster ind på computeren, sætter labels på og fylder kassen op, hvor de ikke er fyldt. Man skal tape dem til. Båndet er 25 meter. Kasserne føres frem på båndet automatisk. Hun havde sat kasser op fra kl. 06 til kl. 07. Kasserne, der var på båndet ved 13-tiden, havde hun ikke sat op. Kasserne var stærkt varierende i størrelse. Den største var nok ½ x ½ meter. Man ved ikke, hvad kasserne vejer, medmindre det er hele kasser. Der sidder en censor for enden af transportbåndet, når der er fyldt helt op med kasser, stoppes der, ellers kører transportbåndet løbende. Efter ekspedition skal kasserne stilles på paller, som står 1-1½ meter bag hende. De største og tungeste stilles nederst. Der er et knæk på båndet. Hun står før knækket og tager kasserne fra. Det er kun de tungeste kasser, der bliver løftet med sugekop, typisk bestikkasser, der kunne have en vægt på op mod 20 kg, resten behandles med hænderne. Det ville tage for lang tid, hvis alt skulle håndteres med sugekop. Båndet er ca. 50 cm bredt og i højde med hendes lår. Der er intet håndtag i kasserne, man tager blot ved dem. De havde travlt den omhandlede dag. Man kan nemt være oppe på at håndtere kasser på en dag manuelt. Hun ved ikke nærmere, hvor mange hun denne dag havde behandlet, men det var mange. Ved 13-tiden var båndet fyldt og stod stille. Kasserne stod helt tæt sammen og i hele båndets længde. Den kasse, hun tog ud efter, var af mellemstørrelse. Hun havde ekspederet de store kasser. Den kasse, hun tog, var lukket og havde fået label på. Den lå før knækket på transportbåndet. Da der lå mange kasser på transportbåndet, var der travlt. Hun regnede med, at det var en let kasse, det vil sige lettere, end den faktisk var. Hun tog på siden af kassen og løftede den. Den var højere end de omkringstående kasser. Den sad i spænd lidt før svinget. På transportbåndet var der nogle kasser, der sad fast i svinget på båndet. Da hun tog i den, kunne hun mærke, at den sad i spænd. Hun fik den løftet op, og da hun så skulle vende sig, med kassen ud for kroppen, en anelse foroverbøjet, gav det et smæld, idet hun drejede sig. Hun slap blot kassen og satte sig ved et cafébord i nærheden og tog en kop vand. Hun havde rigtig ondt. Hun gik lidt senere tilbage til båndet og flyttede kassen og fortsatte med at arbejde. Hun anslår vægten på kassen til 8-10 kg, men den blev aldrig vejet. Ulykken skete en torsdag. Hun gik på arbejde fredag, selv om hun havde meget ondt i ryggen. Mandag gik hun til lægen, da hun havde haft det skidt i weekenden. Hun havde haft det lidt bedre om søndagen og ville cykle ned og handle, men da hun tog sin cykel, kunne hun mærke, at det var stadig galt. Den 3. december var hun ikke hos lægen, det var en telefonkonsultation. Det var ikke således, at hun løftede på cyklen og fik en skade. Hun har aldrig siden haft det helt godt. Der er daglige smerter. Der er værst, når hun har siddet stille eller stået stille. Hun har udfyldt såvel bilag 1 som bilag 2. Hun har ikke tænkt over betydningen af, at der stod nøjagtig det samme i begge skrivelser. Allan Kaj Lundberg-Jensen har forklaret, at han blev speciallæge i ortopædkirurgi i 1991, og siden omkring 2000 har han været lægekonsulent for Ankestyrelsen og har som sådan vurderet det kliniske aspekt i sagen, dog alene på skriftligt grundlag. Han har afgivet den

8 - 8 - udtalelse, der under sagen er fremlagt som bilag A, og som han kan henholde sig til. Han har lænet sig op af de kliniske udtalelser og den parakliniske undersøgelse, herunder også skanningen. Han konkluderer, at der er tale om muskelbelastning. Der er ingen diskusprolaps og ingen slidgigt. Der er en bækkenskævstand hos sagsøgeren, det er noget medfødt, og kan for eksempel være forårsaget af ulige lange ben. De muskler, der holder folk oppe, er i konstant funktion, og man kan få ondt af selv små bevægelser, for eksempel af at række ud efter sin tandbørste, men så skyldes det en særlig disponering eller en tilfældighed og ikke bevægelsen som sådan. Hvad kroppen kan tåle af belastninger er forskelligt, og afhænger blandt andet af omstændighederne, f.eks. kan et løft være belastende, hvis en byrde sidder fast, men hvis det ikke er noget overraskende, vil en sådan byrde ligge indenfor det biologiske acceptable, i forhold til, hvad kroppen forventer, og dermed, hvad den kan tåle. Dette har efter hans opfattelse været tilfældet i denne sag. Løftet i sig selv burde ikke kunne give anledning til smerter. Skæv ryg behøver ikke i sig selv at give symptomer. Han kan ikke sige, om sagsøgeren har medfødte holdningsanomalier. Der er ikke som sådan demonstreret sådanne holdningsanomalier, men der er oplysninger, der taler i hver sin retning. Parternes synspunkter Sagsøgeren har gjort gældende, at at at retten ikke er afskåret fra at prøve fuldt ud, om betingelserne i arbejdsskadesikringslovens 6 er opfyldt, idet der er fuld domstolsprøvelse på dette område, hvilket også understøttes af retspraksis, hvor der i en lang række tilfælde er foretaget en konkret og ubegrænset vurdering, sagsøgeren ubestridt den 26. november 2008 var udsat for en hændelse, hvor hun skulle løfte en kasse, som vejede ca kg., der samtidig sad fast på et transportbånd, kassen sad fast således, at hun var nødt til at bruge kræfter på at få den fri, at sagsøger i forbindelse med løftet fik smerter i ryggen, at hændelsen med løft af en 8-10 kg. tung kasse, der samtidig sidder i spænd, er egnet til at medføre rygsmerter, jf. Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 1, at det i forbindelse med anerkendelse efter arbejdsskadesikringslovens 5, jf. 6, er uden betydning, om hændelsen har medført en varig skade, at det fremgår af forarbejderne til arbejdsskadesikringslovens 6 blandt andet, at : "ligesom efter gældende praksis stilles der beskedne lægelige krav til en anmeldt skade. Forbigående smerter, psykiske symptomer mv. vil opfylde denne betingelse", at Retslægerådet ved besvarelsen af spørgsmål 1 og 2 har anført, at det er almindelig erfaring, at situationer som den beskrevne i ofte giver anledning til rygsmerter,

9 - 9 - at det endvidere følger af forarbejderne til arbejdsskadesikringslovens 6 at der ved vurderingen af, hvorvidt en hændelse skal anerkendes som en arbejdsulykke, skal foretages en sædvanlig erstatningsretlig bedømmelse, hvor andre momenter indgår i vurderingen, herunder den tidsmæssige sammenhæng mellem smertedebuten og hændelsen, at Ankestyrelsens lægekonsulent, Allan Kaj Lundberg Jensen, i forbindelse med sin rådgivning har lagt til grund, at sagsøger alene har rakt sig forover, hvilket ikke var tilfældet, idet hun dels havde arbejdet længe, dels både måtte vriste pakken fri og dreje sig at det er udokumenteret, at sagsøgeren havde en forudbestående lidelse, der kunne have betydning for skadens opståen, og at hændelsen den 26. november 2008 derfor skal anerkendes som en arbejdsskade, jf. arbejdsskadesikringslovens 5, jf. 6 Det præciseres, at der ikke i forbindelse med denne sag skal tages stilling til årsagerne til, at de pågældende smerter har strakt sig over en årrække, men alene til spørgsmålet om, hvorvidt der er fornøden årsagssammenhæng mellem den af sagsøgeren udførte arbejdsopgave og de opståede akutte smerter. Sagsøgte har gjort gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Ankestyrelsens afgørelse af 21. december 2010, hvorved Ankestyrelsen afviste at anerkende As lænderygsmerter som en arbejdsskade omfattet af lov om arbejdsskadesikring. Det bemærkes herved, at tilsidesættelsen af et skøn, som det Ankestyrelsen har foretaget, kræver et sik-kert grundlag, og foreligger et sådant særligt sikkert grundlag ikke, skal sagsøgte frifindes. Der påhviler således sagsøgeren en skærpet bevisbyrde for, at der er grundlag for at tilsidesætte Ankestyrelsens afgørelse, og denne bevisbyrde er ikke løftet. Ved en arbejdsskade omfattet af arbejdsskadesikringsloven forstås en ulykke, jf. lovens 6, eller en erhvervssygdom, jf. 7, der er en følge af arbejdet eller de forhold, det er foregået under, jf. 5. Ved en ulykke forstås en personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller inden for 5 dage, jf. lovens 6, stk. 1. En hændelse eller påvirkning kan anses for at være årsag til en skade, når der er årsagssammenhæng mellem påvirkningen og skaden. Ved vurderingen af årsagssammenhængen lægges der vægt på, om hændelsen eller påvirkningen er egnet til at forårsage skaden. En påvirkning kan anses for at være årsag til en skade, når der er en biologisk naturlig og logisk forklaring på, at skaden opstod som følge af en hændelse eller påvirkning på arbejdet. En tidsmæssig sammenhæng er ikke tilstrækkelig til at godtgøre, at der er en årsagssammenhæng mellem hændelsen og den anmeldte skade, da det ikke alene herved er godtgjort, at hændelsen eller påvirkningen er egnet til at medføre en skade i lovens forstand. Hvis påvirkningen ikke giver en biologisk og logisk forklaring på, at en skade opstår, kan en forklaring på skaden være den pågældendes særlige disposition for at udvikle en skade på det pågældende tidspunkt. Er det tilfældet, skal der i medfør af lovens forarbejder ikke ske anerkendelse.

10 Den skadelidte har bevisbyrden for, at der er grundlag for at anerkende den skete skade som en arbejdsskade - herunder for, at der er årsagssammenhæng mellem påvirkningen og den anmeldte skade. I denne sag har sagsøgeren ikke dokumenteret, at der er årsagssammenhæng mellem hændelsen den 26. november 2008 og skaden i form af hendes lænderygsmerter. Uspecifikke rygsmerter er almindeligt forekommende i befolkningen, og tilfælde af lænderygsmerter/lændehold kan opstå uden kendt ydre årsag. Ankestyrelsen har fundet det dokumenteret, at der er sket en hændelse den 26. november 2008, da lægebesøget den 1. december 2008 er i nær tidsmæssig sammenhæng med hændelsen, og da det ved lægebesøg den 3. december 2008 beskrives, at lændeholdet er kommet ved et løft, men den tidsmæssige sammenhæng mellem hændelsen og smerterne er imidlertid som anført ikke tilstrækkelig til at godtgøre, at hændelsen har forårsaget den anmeldte skade. En anerkendelse af As skade som en arbejdsulykke omfattet af arbejdsskadesikringsloven forudsætter, at A ved den pågældende hændelse har været udsat for en belastning, der er egnet til at forårsage en skade i As ryg. Ankestyrelsen er enig i, at det ikke er et krav til anerkendelse af en arbejdsskade i medfør af arbejdsskadesikringslovens 5, jf. 6, at der er tale om en varig skade, idet også forbigående smerter ville kunne anerkende, såfremt sådanne smerter er forårsaget af en egnet påvirkning. Ankestyrelsens lægefaglige vurdering i sagen har været, at hændelsen, hvor A stod ved et transportbånd og strakte ud efter og løftede en kasse på maksimalt 8-10 kilo, ikke er egnet til at medføre As lændesmerter, og man har lagt vægt på, at ryggen ved løftet ikke har været belastet i en akavet stilling, og vægten af kassen har været beskeden. Der er tale om en belastning, som ikke kan overvinde ryggens naturlige styrke. Det er således ikke tilstrækkeligt sandsynliggjort, at hændelsen har forårsaget As rygsmerter. Dette er bekræftet af Retslægerådet i rådets erklæring af 21 marts Af svaret på spørgsmål A fremgår således, at belastningen ved et løft som det pågældende normalt ikke er tilstrækkelig til at påføre ryggen en blivende skade eller overstige kroppens naturlige modstandskraft. Af svaret på spørgsmål 1 og 2 fremgår videre, at belastningen ved et løft som det pågældende afhænger af, hvor langt der er hen til kassen, hvor meget kraft der skal bruges til at vriste kassen løs, og hvor hurtigt hele processen går. A har ikke påvist et grundlag for at antage, at løftet den 26. november 2008 var forbundet med sådanne forværrende omstændigheder, som ifølge Retslægerådet kan øge belastningen af et løft som det pågældende ud over det normale. Af svaret på spørgsmål 1 og 2 fremgår, at et løft som det pågældende kan give anledning til forbigående rygsmerter, hvis der er tale om længere rækkeafstande, tunge byrder og vrid i ryggen. Ved hændelsen den 26. november 2008 var ingen af de af Retslægerådet nævnte risikoelementer til stede. Retslægerådets besvarelse af 21. marts 2013 giver således ikke grundlag for en tilsidesættelse af Ankestyrelsens afgørelse. Erklæringen støtter tværtimod Ankestyrelsens vurdering.

11 Der er herefter ikke grundlag for at antage, at hændelsen den 26. november 2008 var egnet til at forårsage en skade i form af lænderygsmerter. Skaden må derfor i stedet forklares ved As særlige disposition. I medfør af lovens forarbejder kan en sådan skade ikke anerkendes som en arbejdsskade omfattet af loven. A har på denne baggrund ikke med støtte i Retslægerådets erklæringer eller sagens øvrige lægelige akter godtgjort, at hendes uspecifikke lænderygsmerter skyldes hændelsen den 26. november 2008 og dermed heller ikke, at der er grundlag for at tilsidesætte Ankestyrelsens afgørelse. Rettens begrundelse og afgørelse Det lægges til grund som ubestridt, at As lænderygsmerter er opstået i nøje sammenhæng med, at hun i forbindelse med sit arbejde tog fat i og løftede en kasse væk fra transportbåndet. Efter sagsøgerens forklaring, som retten ikke finder grund til at betvivle, havde kassen kilet sig fast, og det fordrede, at hun rakte forover og brugte nogen kraft for at få løftet kassen fri. Opgaven blev udført under en vis travlhed, og hun havde udført den samme type arbejde i flere timer. Det lægges videre efter sagsøgerens forklaring til grund, at det var, da hun i forbindelse hermed, lettere foroverbøjet, ville dreje sig tilbage, at hun mærkede et smæld i ryggen. Det fremgår af Retslægerådets erklæring, at belastningen ved en sådan bevægelse helt afhænger af, hvor langt, der er hen til kassen, hvor meget kraft, der skal bruges til at vriste kassen løs, samt hvor hurtigt processen foregår, men at det dog er en almindelig erfaring, at situationer som den beskrevne ofte kan give anledning til - forbigående - rygsmerter. Efter de oplyste omstændigheder må det på baggrund af Retslægerådets udtalelse lægges til grund, at påvirkningen i forbindelse med det pågældende løft kunne været egnet til at forårsage akutte rygsmerter. Herefter, og idet det efter de lægelige oplysninger må lægges til grund, at A ikke led af nogen forudbestående sygdom eller svækkelse af ryggen, anser retten det for tilstrækkeligt godtgjort, at der er en medicinsk årsagssammenhæng mellem udførelsen af den pågældende belastende arbejdsopgave og den opståede rygskade. Retten finder det således godtgjort, at A den 26. november 2008 var udsat for en arbejdsskade, der opfylder kriterierne i arbejdsskadesikringslovens 5, jf. 6, hvorfor As påstand tages til følge. Efter sagens udfald skal Ankestyrelsen betale sagens omkostninger med kr., hvoraf kr. udgør retsafgift, mens kr. udgør sagsøgerens udgifter til advokatbistand, og 200 kr. udgør udlæg til positive udgifter.. Thi kendes for ret: Sagsøgte, Ankestyrelsen, tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren, As ulykke den 26. november 2008 er omfattet af arbejdsskadesikringslovens 5, jf. 6. Inden 14 dage skal Ankestyrelsen betale sagens omkostninger til 3 F som mandatar for A med kr.

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 261/2015 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM afsagt den 11. juni 2018 Sag BS-5231/2017-NYK Mandatar Fagligt Fælles Forbund for (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012). D O M afsagt den 10. juli 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Nadine Mogensen (kst.)) i ankesag V.L. B 0581 14 og kæresag V.L. B 0502 14 A (advokat Gitte

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - årsagssammenhæng - personskadebegrebet - forudbestående

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - årsagssammenhæng - personskadebegrebet - forudbestående KEN nr 9477 af 01/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-35376 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Henstillet til Den Sociale Ankestyrelse at tage en sag om anerkendelse af en arbejdsskade op til fornyet overvejelse og samtidig bemærket, at det efter min opfattelse

Læs mere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af ulykker. - skader sket 1. januar 2004 eller senere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af ulykker. - skader sket 1. januar 2004 eller senere Praksisbeskrivelse om anerkendelse af ulykker - skader sket 1. januar 2004 eller senere Marts 2018 Indhold Indledning... 2 Lovgrundlag... 3 Betingelserne for at anerkende en ulykke... 3 Ulykkesbegrebet

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H KEN nr 9377 af 12/06/2014 Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-5012-15404 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis. Sundhedsjura november Vibeke Röhling

Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis. Sundhedsjura november Vibeke Röhling Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis Sundhedsjura - 22. november 2017 - Vibeke Röhling Om arbejdsskadesystemet i Danmark Anmeldelse af arbejdsskader Hvem skal anmelde? Hvordan skal

Læs mere

KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer:

KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-67212 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - rejseudgifter - undersøgelse -

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling KEN nr 9475 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-5012-56987 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Oplysning af arbejdsskadesag

Oplysning af arbejdsskadesag Oplysning af arbejdsskadesag Fundet, at Sikringsstyrelsen burde have tilvejebragt et mere fyldestgørende grundlag for den afgørelse, der skulle træffes i en arbejdsskadesag ved at indhente oplysninger

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

Funktionsattest ASK 240 Brystryg og lænderyg

Funktionsattest ASK 240 Brystryg og lænderyg Funktionsattest ASK 240 Brystryg og lænderyg afgivet i henhold til Lov om arbejdsskadesikring 35 og 37 Udfyldes af rekvirenten Navn på tilskadekomne:........ Cpr.nr.:.. -. Adresse:.. Postnr.: By:.. Stilling

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1203808-10 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 255/2015 (1. afdeling) Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod A (advokat Sophie Becher, beskikket) I tidligere

Læs mere

Til lægen (udfyldes af selskabet): Spørgsmål 12a og 12b i attesten bedes besvaret for en periode på [10] år forud for skadestidspunktet, som er:

Til lægen (udfyldes af selskabet): Spørgsmål 12a og 12b i attesten bedes besvaret for en periode på [10] år forud for skadestidspunktet, som er: FP 420 Funktionsattest - Brystryg og lænderyg Attesten indgår som en del af aftalen mellem Forsikring & Pension og Lægeforeningen om attester og helbredsoplysninger mv. Det er aftalt mellem Forsikring

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 27-02-2013 31-05-2013 71-13 1206841-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 27-02-2013 31-05-2013 71-13 1206841-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 27-02-2013 31-05-2013 71-13 1206841-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - tænder - årsagssammenhæng - anerkendelse

Læs mere

Denne sag, der er anlagt den 17. februar 2012, drejer sig om, hvorvidt en hændelse den 30. marts 2010 er en arbejdsskade.

Denne sag, der er anlagt den 17. februar 2012, drejer sig om, hvorvidt en hændelse den 30. marts 2010 er en arbejdsskade. DOM Afsagt den 13. februar 2014 i sag nr. BS 16-212/2012: A 6800 Varde mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 17. februar 2012,

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen Selvforsikret arbejdsgiver Camilla Folkersen 07-02-2019 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring AES er en selvejende institution, administreret af ATP, der behandler sager om arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven

Læs mere

Arbejdsskader vi hjælper dig!

Arbejdsskader vi hjælper dig! Arbejdsskader vi hjælper dig! I Danske Bioanalytikere hjælper vi dig, hvis du kommer ud for en ulykke eller bliver syg af dit arbejde. Vi hjælper, hvis du: har været udsat for en ulykke på arbejdet får

Læs mere

Vejledning om anerkendelse af ulykker

Vejledning om anerkendelse af ulykker Vejledning om anerkendelse af ulykker Indhold Indledning... 3 Lovgrundlag... 4 Betingelserne for at anerkende en ulykke... 4 Ulykkesbegrebet Arbejdsskadesikringslovens 6... 4 Bevisvurdering... 4 Årsagssammenhæng...

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte:

Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte: Oplysninger for læge og forsikringssøgende/skadelidte: Attesten indgår som en del af aftalen mellem Forsikring & Pension og Lægeforeningen om attester og helbredsoplysninger mv. Til lægen Information til

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Lovgivning: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer:

Lovgivning: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-04402 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Er du kommet til skade på jobbet?

Er du kommet til skade på jobbet? Er du kommet til skade på jobbet? 2 Er du kommet til skade på jobbet? Det kan være vældig indviklet at finde ud af reglerne omkring en arbejdsskade. Men du behøver ikke finde ud af det hele selv. Der er

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-01 om anerkendelse - ulykkestilfælde - akustisk traume - alarm - hyl - høreskade - tinnitus - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U-5-01 om anerkendelse - ulykkestilfælde - akustisk traume - alarm - hyl - høreskade - tinnitus - arbejdsskade KEN nr 9378 af 15/02/2001 Udskriftsdato: 20. juli 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 103467-99106564-00 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 Sag 293/2007 (1. afdeling) A (advokat Michael Elkiær Andersen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

Funktionsattest ASK 230 Nakke/hals

Funktionsattest ASK 230 Nakke/hals Funktionsattest ASK 230 Nakke/hals afgivet i henhold til Lov om arbejdsskadesikring 35 og 37 Udfyldes af rekvirenten Navn på tilskadekomne:........ Cpr.nr.:.. -. Adresse:.. Postnr.: By:.. Stilling eller

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

Arbejdsmedicin. Teoretisk speciallægeuddannelse i almen medicin. Trine Rønde Kristensen

Arbejdsmedicin. Teoretisk speciallægeuddannelse i almen medicin. Trine Rønde Kristensen Arbejdsmedicin Teoretisk speciallægeuddannelse i almen medicin Trine Rønde Kristensen Historie: 1873 Danmarks første Fabrikslov og Arbejdstilsynet 1977 Arbejdsmiljøloven 1983: Arbejdsmedicin selvstændigt

Læs mere

Er du kommet til skade på jobbet?

Er du kommet til skade på jobbet? Er du kommet til skade på jobbet? 2 Er du kommet til skade på jobbet? Det kan være vældig indviklet at finde ud af reglerne omkring en arbejdsskade. Der er bestemte regler for, hvornår og hvordan skaden

Læs mere

FED OE - OE2017.B FED

FED OE - OE2017.B FED OE2017.B-3093-14 FED2017.23 A, der deltog i en arbejdsgiverarrangeret julefrokost, besvimede af ukendte årsager og faldt ned på sit venstre knæ. Den efterfølgende konstaterede meniskskade måtte efter Retslægerådets

Læs mere

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande:

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande: Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. december 2016 i sag nr. BS 45-983/2014: Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten v/ Parternes påstande Under

Læs mere

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af ryg- og nakkeskader. Marts 2018

Praksisbeskrivelse. om anerkendelse af ryg- og nakkeskader. Marts 2018 Praksisbeskrivelse om anerkendelse af ryg- og nakkeskader Marts 2018 Indhold Indledning... 3 Typer af skader på ryg og nakke... 4 Diskusprolaps i ryggen anatomien... 5 Betydningen af belastningen... 6

Læs mere

Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV

Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV Afgørelse i Tonny Leo Rasmussens sag om en arbejdsskade, j.nr. 1066-MKP (dette brev er ikke sendt til Tonny Leo Rasmussen) Ankestyrelsen har tidligere

Læs mere

Lov om arbejdsskadesikring

Lov om arbejdsskadesikring Lov om arbejdsskadesikring og andre erstatningsmuligheder Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Formål med arbejdsskadeloven At yde erstatning til personer der bliver påført en personskade, som skyldes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

Vejledning. om anerkendelse af ryg- og nakkeskader

Vejledning. om anerkendelse af ryg- og nakkeskader Vejledning om anerkendelse af ryg- og nakkeskader Indhold Indledning... 2 Typer af skader på ryg og nakke... 3 Diskusprolaps i ryggen anatomien... 4 Betydningen af belastningen... 4 En verificeret diskusprolaps...

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi

Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi 26. august 2015 Bent Mathiesen - Forsikringsmedicin 1 Hvad er forsikringsmedicin? Jura Forsikring

Læs mere

Tillægsnotat til ulykkesvejledningen personskadebegrebet

Tillægsnotat til ulykkesvejledningen personskadebegrebet Tillægsnotat til ulykkesvejledningen personskadebegrebet 1. Indledning 1.1 Ulykkesbegrebet 6 1.2 Højesteretsdom af 8. november 2013 Den nedre grænse for en personskade 1.3 Ankestyrelsens principafgørelser

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

Arbejdsskadeforsikring

Arbejdsskadeforsikring Arbejdsskadeforsikring Ulykkesbegrebet Arbejdsskadesikringslovens 6, stk. 1 Ved en ulykke forstås efter denne lov en personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

Lændesmerter - lave rygsmerter

Lændesmerter - lave rygsmerter Lændesmerter - lave rygsmerter Hvad er lave rygsmerter? Lave rygsmerter er smerter i nedre del af ryggen (lænderyggen), hvor der ikke findes nogen sikker forklaring på smerterne i form af sygdomme eller

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget (Omtryk Supplerende dokumentation) BEU Alm.del Bilag 160 Offentligt (01)

Beskæftigelsesudvalget (Omtryk Supplerende dokumentation) BEU Alm.del Bilag 160 Offentligt (01) Beskæftigelsesudvalget 2013-14 (Omtryk - 24-02-2014 - Supplerende dokumentation) BEU Alm.del Bilag 160 Offentligt (01) Ankestyrelse n Allan Carl Hansen Afgørelse i din sag om en arbejdsskade Ankestyrelsen

Læs mere

hvis du kommer til skade på jobbet

hvis du kommer til skade på jobbet hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler, der skal tages

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 1287 17 Tryg Forsikring A/S som mandatar for (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 255/2015 (1. afdeling) Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod A (advokat Sophie Becher, beskikket) I tidligere

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET PERSON SKADE ERSTATNINGS RET Vi er eksperter i opgørelse af erstatningskrav efter personskader PISKE SMÆLD kan opstå både som en arbejdsskade og en ulykke udenfor arbejdstiden. Typisk opstår det i forbindelse

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV Blik- og Rørarbejderforbundet. mod. Arbejdsgiverne. for. Østergaard Entreprise A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV Blik- og Rørarbejderforbundet. mod. Arbejdsgiverne. for. Østergaard Entreprise A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0040 Blik- og Rørarbejderforbundet mod Arbejdsgiverne for Østergaard Entreprise A/S Tvisten Sagen angår, om montør As uarbejdsdygtighed, der

Læs mere

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud KEN nr 9432 af 29/03/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: 7000161-12 og 7000277-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Manuel håndtering af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey) 16. juni 2016 Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey) 43 procent af FOAs medlemmer har haft en arbejdsskade inden for de seneste 10 år. Travlhed er blandt de primære årsager til medlemmerne arbejdsskader.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

D O M V.L. B kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod. (advokat Christian Riewe, København)

D O M V.L. B kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod. (advokat Christian Riewe, København) D O M afsagt den 15. februar 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Michael Klejs Pedersen (kst.)) i ankesag V.L. B 1956 14 3F Fagligt Fælles Forbund som

Læs mere

Kendelse. 21. december 2009. faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I

Kendelse. 21. december 2009. faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I Kendelse af 21. december 2009 i faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di Organisation for erhvervslivet (advokat Ulla Løvshall Wernblad) Uoverensstemmelsen

Læs mere

LO s forslag om et nyt skadesbegreb

LO s forslag om et nyt skadesbegreb LO s forslag om et nyt skadesbegreb 0. Indledning. 1. Forslag til nyt skadesbegreb 1.1. Skade 1.2 Pludselig eller kortvarig 1.3 Der skyldes arbejdet eller de forhold, hvorunder det foregår 1.3.1 Årsagsforbindelse

Læs mere

Slidgigt Værd at vide om slidgigt

Slidgigt Værd at vide om slidgigt Patientinformation Slidgigt Værd at vide om slidgigt Ortopædkirurgisk Ambulatorium Forord Vi får alle slidgigt. Slidgigt er den hyppigste ledsygdom. Symptomer på slidgigt er smerter, hævede og/eller stive

Læs mere

11 AUB. 2014. RETSLÆGERÅDET J.nr. 50FJE2-00230-2013 /ssptalp. Adelgade 13. 1304 København K

11 AUB. 2014. RETSLÆGERÅDET J.nr. 50FJE2-00230-2013 /ssptalp. Adelgade 13. 1304 København K Retten i Roskilde 11 AUB. 2014 Retten i Roskilde 4000 Roskilde MODTAGET Ved Ringen I Telefon: 33 92 33 34 Telefax: 39204505 Dato: 8. august 2014 Cvr. nr. 11570119 retslaegeraadet@retslaegeraadet.dk han

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Temadag for forflytningsorganisationen 27. november 2012. Program

Temadag for forflytningsorganisationen 27. november 2012. Program Temadag for forflytningsorganisationen 27. november 2012 Program Sang Brødtekst 2 www.vest.rm.dk E-Dok retningslinjer 1.31.10.1 Forflytningsorganisationen, HEV 1.31.10.1.4 Årlig planlægning af arbejdet

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Sygemeldingen Kommunens afgørelse Ankestyrelsens afgørelse Erik/ Bemærkning til klagen over kommunens Sygemeldt den 20. nov. 2012 fra job

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade,

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade, Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. september 2018 i sag nr. BS 10F-1320/2015: J v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod 1) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen)

Læs mere

Arbejdsskader og erstatningsmuligheder. Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam

Arbejdsskader og erstatningsmuligheder. Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Arbejdsskader og erstatningsmuligheder Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Dagens program - Introduktion af Arbejdsskadeteamet - Ulykker og Erhvervssygdomme - Registrering og anmeldelse - Erstatningsansvar

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 Sag 316/2009 (1. afdeling) Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere