3 Indeks for udenrigshandelen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3 Indeks for udenrigshandelen"

Transkript

1 35 3 Indeks for udenrigshandelen 3.1 Grundlæggende informaion om indekse Navn Indeks for udenrigshandelen Formål Indeks for udenrigshandelen beregnes for a belyse den mængdemæssige og prismæssige udviklingen i udenrigshandelen. Disse udviklinger er udryk ved henholdsvis enhedsværdiindeks og mængdeindeks. Herudover beregnes er byeforhold, der udrykker forholde mellem imporpriserne og eksporpriserne Dækning Indeksene beregnes på grundlag af udenrigshandelssaisikken, der alene omfaer Danmark, ekskl. Færøerne og Grønland. Beregningerne foreages på grundlag af oplysningerne om de imporerede og eksporerede mængder og værdier for alle 8-cifrede varekoder i EU s kombinerede nomenklaur. Særlige varegrupper udelades dog af indeksberegningerne, hvis varerne ikke er egne il a indgå i beregningerne. Dee gælder bland ande skibe over 250 bruoregiserons, fly, bore- og produkionsplaforme sam forrolige forsendelser. Herudover er der i enkele ilfælde ikke medage varer, der udviser en abnorm udvikling i enhedsværdierne. Ved beregningerne af indeks sammenlægges i enkele ilfælde varegrupper af ringe værdi. Ved beregningen af indeks for eksporen sam byeforholde er eksporværdien ikke korrigere for resiuioner og udligningsbeløb, der udbeales/opkræves af landbrugsminiseries EU-direkora Indeksype Indeks for udenrigshandelen beregnes som e Fisher-indeks, der er e geomerisk gennemsni af Paasches og Laspeyres indeks.

2 36 Mængdeindeks beregnes ved deflaering, dvs. ved a dividere indeks for værdien af handelen med de ilsvarende enhedsværdiindeks. De indeks der fremkommer ved denne beregning er e Fisher-indeks, der afspejler mængdeændringerne i udenrigshandelen. Både enhedsværdiindeks og mængdeindeks er beregne ved årlig kædeberegning. Byeforholde beregnes som forholde mellem enhedsværdiindekse i eksporen og enhedsværdiindekse i imporen Væggrundlag For alle varekoder beregnes henholdsvis e månedsindeks og e årsindeks. Månedsindeksene beregnes med vægreference i de nærmes forudgående år, ide væge for månedsindeks er 1/12 af de ilsvarende indeks for de foregående år, mens vægen for årsindeks er de ilsvarende indeks for åre før. Væggrundlage udskifes løbende ved beregning af indeks for nye måneder Relig grundlag Danmarks udenrigshandelssaisik udarbejdes i o separae sysemer; Inrasa, der omfaer handel med EU-lande, og Exrasa, der omfaer handel med lande uden for EU. Grundlage for Inrasa er EU's forordning 638/2004 med ilhørende ændringer, og gennemførelsesbesemmelser, og grundlage for Exrasa er EU's forordning 1172/95 med ilhørende ændringer og gennemførelsesbesemmelser. 3.2 Anvendelse og publicering af indekse Anvendelse a. Enhedsværdiindeks Enhedsværdiindekse udrykker den ændring i værdien af henholdsvis de imporerede og eksporerede varer, der fremkaldes af prisændringer, dvs. ændringer i enhedsværdierne. Ud over ændringer i værdien pr. enhed som følge af egenlige prisændringer påvirkes enhedsværdiindekse også af mængdeforskydninger mellem varerne sam af kvaliesændringer af de enkele varer. b. Mængdeindeks Mængdeindekse udrykker den ændring i værdien af henholdsvis de imporerede og eksporerede varer, der fremkaldes af mængdeændrin-

3 37 ger. Ud over påvirkninger som følge af forøgelse eller formindskelse af de omsae mængder påvirkes indekse også af mængdeforskydninger mellem varerne. Mængderne i udenrigshandelen opgøres på en hovedenhed sam evenuel en supplerende enhed. Mængdeindeks beregnes på baggrund af hovedenheden, der i lang de flese ilfælde er angive i kilo Cenrale brugere Udenrigshandelssaisikken og indeks anvendes af bland ande offenlige myndigheder, privae organisaioner og firmaer, pressen og privapersoner. Tallene anvendes desuden af erhvervsvirksomheder il markedsanalyser Offenliggørelse Indeks for udenrigshandelen offenliggøres i Saisiske Eferreninger: Udenrigshandel, sam i den årlige publikaion Danmarks Vareimpor og -ekspor. Indeks er desuden ilgængelige i Danmarks Saisikbank på a. Frekvens og referenceperiode for offenliggørelse Indeks for udvalge varegrupper offenliggøres månedlig ca. 6 uger efer månedens udgang. Samlige delindeks er ilgængelige efer ca. 10 uger. Endelige månedsindeks sam årsindeks offenliggøres i forbindelse med offenliggørelsen af endelige udenrigshandelsal ca. 8 måneder efer udgangen af saisikåre. b. Toalindeks og delindeks Ved førse offenliggørelse medages kun indeks for varegrupperne SITC, BEC og KONJ (jf. afsni 3.2.6). Indeks for samlige BEC- og KONJ-kapiler er ilgængelige ved 2. offenliggørelse ca. 10 uger efer månedens udgang Egenskaber ved indekse Indeks beregnes som e Fisher-indeks, der er e geomerisk gennemsni indeksene beregne ud fra Laspeyres og Paasches formler. Efer Laspeyres formel er ælleren en sammenvejning af prisen i den akuelle periode og referenceperiodens mængder, mens nævneren udrykker den samlede værdi af de imporerede og eksporerede varer i referenceperioden.

4 38 Efer Paasches formel udrykker ælleren værdien af de imporerede og eksporerede varer i den akuelle periode, mens nævneren er en sammenvejning af mængden i den akuelle periode og prisen i referenceperioden. Baggrunden for dee er bland ande, a der i forbindelse med prisændringer vil forekomme subsiuion med nær beslægede varer. Dee beyder, a eferspørgslen i almindelighed vil rees væk fra de varer, hvor prisen er sege relaiv mes, over mod de varer, hvor prisen er falde relaiv mes. Når disse forhold påvirker handelsmønsre, vil Laspeyres enhedsværdiindeks overovervurdere en signing i priserne og undervurdere e fald. Paasches indeks vil derimod undervurdere en prissigning, mens e prisfald vil blive overvurdere. Tilsvarende vil Laspeyres mængdeindeks overvurdere en signing og undervurdere e fald i de omsae mængder, mens Paasches mængdeindeks vil undervurdere en mængdesigning og overvurdere e fald Sammenlignelighed over id Beregningen af indeks for udenrigshandelen blev i 2001 omlag, så indeks nu beregnes og offenliggøre på månedsbasis. Månedsindeksene er beregne ilbage il januar Indil 2001 blev indeks beregne og offenliggjor som kvaralsindeks. Kvaralsindeks er således beregne for perioden fra 1. kvaral 1980 il 2. kvaral E månedsindeks er idligere beregne på oalniveau for perioden fra januar 1977 il december Overgangen fra SITC, Rev. 2, il SITC, Rev. 3, i 1988 har medfør e brud i indeksberegningerne på SITC-grupper (2-cifre niveau), da ændringerne på enkele kapiler har være markane. Beregningerne på SITC-afsni (1-cifre niveau) er foreage uden brud, da ændringerne skønnes a have ubeydelig indflydelse på dee niveau Anvende klassifikaioner a. EU s kombinerede nomenklaur Den kombinerede nomenklaur er den vareforegnelse EU lægger il grund for opgørelse af deres samhandel, sam handel med ikke-eulande. I den danske udenrigshandelssaisik sker offenliggørelse af de mes dealjerede vareoplysninger på grundlag af de kvaralvise naionalregnskab.

5 39 b. SITC-varegruppering Ved offenliggørelse af oplysninger for varegrupper anvendes primær FN s Sandard Inernaional Trade Classificaion Revision (SITC Rev 3). c. BEC- og KONJ-varegrupperinger Herudover opgøres imporen efer FN s nomenklaur Broad Economic Caegories (BEC), der belyser handelen efer anvendelse. Endelig opgøres eksporen efer konjunkurbelysende varegrupper (KONJ), der er en dansk nomenklaur il belysning af handelen efer produkionsgrene Inernaional sammenlignelighed Der findes ikke en inernaional sandard for beregning af indeks for udenrigshandelen, og indeks er derfor ikke inernaional sammenlignelige, medmindre andre landes indeks er basere på samme beregningsmeode Muligheder for særkørsler Der er mulighed for særkørsler. 3.3 Beregningen af indekse Væggrundlag a. Kilder og beregning Udenrigshandelen er basere på de værdier og mængder der indberees af de ca virksomheder, der er omfae af Udenrigshandelssaisikken. Beregningen af enhedsværdiindeks og mængdeindeks ilvejebringer således e indeks, der kan benyes som e fællesudryk for pris- og mængdeudviklingen for vareposiionerne i Den Kombinerede Nomenklaur, der kan henføres il en besem varegruppe. Ved beregning af enhedsværdiindeks for disse grupper summeres indeks for de enkele vareposiioner med ilhørende mængde som væggrundlag. b. Frekvens for opdaering Væggrundlage opdaeres månedlig i forbindelse med udsendelsen af reviderede udenrigshandelsal.

6 Daaindsamling a. Pris/mængde begreber De enhedsværdier, der indgår i beregningen af enhedsværdiindekse, er beregne på grundlag af de værdier og mængder der indberees il udenrigshandelssaisikken. Enhedsværdien er dermed ikke e udryk for prisen på en specifik vare, men e mængdeveje gennemsni af de beregnede enhedsværdier for de imporerede og eksporerede varer. Værdien, der indgår i beregningen af enhedsværdien, opgøres ved impor eksklusive evenuelle punkafgifer, der beales her i lande, men inklusive omkosninger il ranspor og forsikring frem il den danske grænse. Værdien benævnes CIF (Cos Insurance Freigh). For varer i eksporen angives generel værdien ved den danske grænse uden omkosninger il ranspor og forsikring. Værdien benævnes FOB (Free On Board). Eksporværdierne er ikke korrigere for eksporsøe fra EU's Landbrugsfond (FEOGA). Mængden, der indgår i beregningen af enhedsværdien, opgøres for både de imporerede og eksporerede varer på en hovedenhed og evenuel på en supplerende enhed (fx sk.). Hovedenheden er i lang de flese ilfælde neovæg angive i kg. b. Daakilder Indeks beregnes på grundlag af den danske udenrigshandelssaisik, der indsamles gennem henholdsvis Inrasa og Exrasa. Med indførelsen af EU's indre marked i 1993 forsvand olddokumene, som hidil havde udgjor grundlage i udarbejdelsen af udenrigshandelssaisikken. Herefer er indfør de saisiske sysem Inrasa, som siden 1993 har være anvend il opgørelsen af udenrigshandlen mellem EU-landene. Exrasa omfaer indsamlingen af oplysninger om handel med ikke- EU-lande, og foregår principiel på samme måde for imporen og eksporen. De saisiske oplysninger er en inegrere del af de oplysninger, som virksomhederne meddeler ToldSka i forbindelse med oldbehandling af de imporerede og eksporerede varer. c. Sikprøve Danmarks udenrigshandelssaisik udgør de fulde grundlag for indeksberegningerne. Samle omfaer saisikken indbereninger fra ca virksomheder. Under Inrasa er der indfør en saisisk grænse, der friager virksomheder med en mindre EU-handel fra a indberee. Denne grænse friager ca virksomheder fra a indberee il Inrasa. En ilsvarende saisisk grænse findes ikke under Exrasa.

7 Beregning a. Basisindeks Enhedsværdiindeks beregnes efer henholdsvis Laspeyres og Paasches formel, ide p udrykker enhedsværdien, mens q udrykker den ilhørende mængde. Mængden er i lang de flese ilfælde opgjor i kilo. Fishers prisindeks: i i N i i N i p = q p FI LA PA LA 1 0 PA = 1 0 : = P0: P0: hvor P0: = og P = N i i 0: N i p q p i= i= 1 0 P Grundmaeriales klassifikaion efer vareposiioner i Den Kombinerede Nomenklaur implicerer, a den enkele vareposiion kun undagelsesvis vil omfae en enkel vare af en besem ype og i en besem kvalie. Når en enkel vareposiion således omfaer flere varer af forskellig ype og kvalie, kan ændringer i enhedsværdien udrykke såvel en ændring i prisen på de pågældende varer som en ændring i sammensæningen af de varer, der kan henføres il den pågældende vareposiion. Dee forhold bevirker, a en ændring i enhedsværdien ikke nødvendigvis er e udryk for den fakiske prisændring. Denne usikkerhed vil være sørs for vareposiioner, der indeholder en heerogen varesammensæning. Ved beregning af enhedsværdiindeks er de ikke mulig a eliminere denne usikkerhed, men de vurderes, a enhedsværdiindekse især for sørre varegrupper giver e anvendelig udryk for prisudviklingen. Beregningen af mængdeindeks foreages ved deflaion, dvs. ved a dividere indeks for værdien af handelen med de ilsvarende enhedsværdiindeks. Denne beregningsmeode implicerer, a der ikke ages direke udgangspunk i de indbereede mængder. Mængdeindeks beregne ved deflaion med e Fisher-enhedsværdiindeks er e Fisher-indeks, der beskriver den reale udvikling i udenrigshandelen, dvs. rense for prisændringer. b. Toalindeks Beregningen af de oale enhedsværdiindeks for imporen og eksporen foregår efer samme meode som beregningen af basisindeks, ide indeks for samlige varegrupper aggregeres med de ilhørende væge. De oale mængdeindeks beregnes ved a deflaere de oale værdiindeks med de oale enhedsværdiindeks. Byeforhold beregnes ved a dividere de aggregerede enhedsværdiindeks for eksporen med de aggregerede enhedsværdiindeks for imporen. q i q i

8 Håndering af manglende daa I udenrigshandelssaisikken vil der være siuaioner, hvor oplysninger om de imporerede og eksporerede varer mangler i enen den akuelle periode eller i referenceperioden. Dee vil enen være ilfælde, hvis de pågældende varer ikke har være handle i perioden, eller hvis prisudviklingen for den pågældende vareposiion har være eksrem og derfor er udelad af beregningerne. Herudover vil udenrigshandelssaisikkens grundmaeriale være mangelfuld i ilfælde af fejlagige og mangelfulde indbereninger il Inrasa. Ved førse offenliggørelse omfaer dee ca. 30 pc. af den samlede EU-handel, hvilke dog reduceres il ca. 10 pc. af EU-handelen ved offenliggørelsen af endelige al. Disse oplysninger esimeres på grundlag af hisoriske oplysninger for de pågældende virksomheder og allene indgår dermed i saisikken. I disse ilfælde beregnes de manglende oplysninger ved impuaion, ide de ved beregning af de manglende værdier anages, a prisudviklingen for den pågældende vareposiion følger prisudviklingen i beslægede vareposiioner. Denne beregningsmeode beyder, a der både i den akuelle periode og i referenceperioden er e komple grundlag for beregning af indeks Inrodukion af nye varer I indeksberegningerne anvendes alid den samme vareopdeling i den akuelle periode og i referenceperioden. Ved årsskife forekommer der ændringer i Den Kombinerede Nomenklaurs vareopdeling, og de er derfor nødvendig a eablere en sammenhæng mellem vareposiionerne i de o år. Denne sammenhæng eableres ved a sammenlægge varenumre i enen den akuelle periode eller i referenceperioden Kvalieskorrekioner Der foreages ikke kvalieskorrekioner af indeks. Dog undages vareposiioner fra beregningen, hvis prisudviklingen er eksrem Sæsonkorrekion Indeks for udenrigshandelen sæsonkorrigeres kun på aggregere niveau. Sæsonkorrigeringen omfaer derfor kun de aggregerede enhedsværdiindeks. De sæsonkorrigerede værdiindeks beregnes direke på grundlag af de sæsonkorrigerede værdier, der indgår i den oale impor og ekspor, så

9 43 der sikres fuld korrespondance mellem de sæsonkorrigerede værdier og de sæsonkorrigerede værdiindeks. De sæsonkorrigerede mængdeindeks beregnes ved a deflaere de sæsonkorrigerede værdiindeks med de sæsonkorrigerede enhedsværdiindeks. De sæsonkorrigerede byeforhold fås ved a dividere de sæsonkorrigerede enhedsværdiindeks for eksporen med de ilsvarende indeks for imporen. 3.4 Ande Hisorik a. Frekvens Enhedsværdiindeks og mængdeindeks er bleve beregne af Danmarks Saisik for de enkele år siden 1934, for de enkele kvaraler siden 1948 og for de enkele måneder siden Overgangen il EU s indere marked i 1993 og dermed indførelsen af Inrasa beød, a indeksberegningerne for 1993 og 1994 ikke er beregne for de enkele måneder. For 1995 og frem er indeks igen beregne for de enkele måneder. Værdiindeks er bleve beregne siden b. Formler Til og med 1970 blev enhedsværdiindekse beregne efer Paasches formel, mens mængdeindeks blev beregne efer Laspeyres formel. Fra og med 1997 er begge indeks beregne efer Fishers formel. c. Principper Indeks for 1934 il 1958 sam for årene 1979 il 1987 er beregne på grundlag af udenrigshandelen opgjor efer specialhandelsprincippe, dvs. ekskl. varebevægelser på oldoplag og varer, der passerer lande under ransi. Indeks for 1959 il 1978 sam for 1988 og frem er beregne efer udenrigshandelen opgjor efer generalhandelsprincippe, dvs. inkl. varebevægelser på oldoplag og varer, der passerer lande under ransi.

10 Yderligere informaion Beregningerne af indeks for udenrigshandelen er yderligere beskreve i følgende publikaioner: Før 1957 er beregningsmeoderne for indeks kun beskreve i Danmarks vareindførsel og -udførsel for de pågældende år. Publikaion indeholder en ilsvarende beskrivelse af indeks for 1957 og frem. For 1957 il 1966 er indeksberegningerne beskreve i Saisiske Eferreninger, 1959, nr. 3. For 1966 il 1970 er indeksberegningerne beskreve i Saisiske Eferreninger, 1968, nr. 10. Omlægning af indeksberegningerne i 1971 er beskreve i Saisiske Eferreninger, 1972, nr. 80. Omlægning af indeksberegningerne i 1979 er beskreve i Saisiske Eferreninger, 1984, nr. 1. Revision af mængdeindeks for perioden 1980 il 1997 er beskreve i Saisiske Eferreninger, 1999, nr Planlage ændringer Der er ingen planlage ændringer i beregningen af indeks for udenrigshandelen.

5 Lønindeks for den private sektor

5 Lønindeks for den private sektor 57 5 Lønindeks for den privae sekor 5.1 Grundlæggende informaion om indekse 5.2 Navn Lønindeks for den privae sekor. Der offenliggøres e ilsvarende lønindeks for den offenlige sekor, der i princippe beregnes

Læs mere

11 Produktionsindeks for industrien

11 Produktionsindeks for industrien 109 11 Produkionsindeks for indusrien 11.1 Grundlæggende informaion om indekse 11.1.1 Navn Produkionsindeks for indusrien. 11.1.2 Formål Formåle med de månedlige produkionsindeks for indusri er førs og

Læs mere

Data og metode til bytteforholdsberegninger

Data og metode til bytteforholdsberegninger d. 3. maj 203 Daa og meode il byeforholdsberegninger Dee noa redegør for daagrundlage og beregningsmeoden bag byeforholdsberegningerne i Dansk Økonomi, forår 203.. Daagrundlag Daagrundlage for analysen

Læs mere

Sammenhæng mellem prisindeks for månedstal, kvartalstal og årstal i ejendomssalgsstatistikken

Sammenhæng mellem prisindeks for månedstal, kvartalstal og årstal i ejendomssalgsstatistikken 6. sepember 2013 JHO Priser og Forbrug Sammenhæng mellem prisindeks for månedsal, kvaralsal og årsal i ejendomssalgssaisikken Dee noa gennemgår sammenhængen mellem prisindeks for månedsal, kvaralsal og

Læs mere

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente

Bankernes renter forklares af andet end Nationalbankens udlånsrente N O T A T Bankernes rener forklares af ande end Naionalbankens udlånsrene 20. maj 2009 Kor resumé I forbindelse med de senese renesænkninger fra Naionalbanken er bankerne bleve beskyld for ikke a sænke

Læs mere

Bilag 1E: Totalvægte og akseltryk

Bilag 1E: Totalvægte og akseltryk Vejdirekorae Side 1 Forsøg med modulvognog Slurappor Bilag 1E: Toalvæge og ryk Bilag 1E: Toalvæge og ryk Dee bilag er opdel i følgende dele: 1. En inrodukion il bilage 2. Resulaer fra de forskellige målesaioner,

Læs mere

Efterspørgslen efter læger 2012-2035

Efterspørgslen efter læger 2012-2035 2013 5746 PS/HM Eferspørgslen efer læger 2012-2035 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 Anal eferspurge læger i sundhedsudgifalernaive Anal eferspurge læger i finanskrisealernaive

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 0. okober 204 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: I e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og

Læs mere

Vækst på kort og langt sigt

Vækst på kort og langt sigt 12 SAMFUNDSØKONOMEN NR. 1 MARTS 2014 VÆKST PÅ KORT OG LANG SIGT Væks på kor og lang sig Efer re års silsand i dansk økonomi er de naurlig, a ineressen for a skabe økonomisk væks er beydelig. Ariklen gennemgår

Læs mere

8 Detailomsætningsindekset

8 Detailomsætningsindekset 85 8 Detailomsætningsindekset 8.1 Grundlæggende information om indekset 8.1.1 Navn Detailomsætningsindekset. Der offentliggøres indeks for udviklingen i detailhandlen i alt samt for de tre hovedgrupper

Læs mere

Beregning af prisindeks for ejendomssalg

Beregning af prisindeks for ejendomssalg Damarks Saisik, Priser og Forbrug 2. april 203 Ejedomssalg JHO/- Beregig af prisideks for ejedomssalg Baggrud: e radiioel prisideks, fx forbrugerprisidekse, ka ma ofe følge e ideisk produk over id og sammelige

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2006. Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peter Stephensen Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 26 Marianne Frank Hansen, Lars Haagen Pedersen og Peer Sephensen Juni 26 Indholdsforegnelse Forord...4 1. Indledning...6 2. Befolkningsfremskrivningsmodellen...8

Læs mere

Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling

Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling 7 Tillidsindikaorer Allan Bødskov Andersen og Lars Mayland Nielsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Officielle daa for den økonomiske akiviesmæssige udvikling, herunder BNP og des underkomponener, bliver

Læs mere

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk)

Arbejdspapir nr. 17/2005. Titel: Beregning af den strukturelle offentlige saldo 1. Forfatter: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Arbejdspapir nr. 17/5 Tiel: Beregning af den srukurelle offenlige saldo 1 Forfaer: Michael Skaarup (msk@fm.dk) Henvendelse: Michael Lund Nielsen (mln@fm.dk) Resumé: I arbejdspapire redegøres for den meode

Læs mere

Funktionel form for effektivitetsindeks i det nye forbrugssystem

Funktionel form for effektivitetsindeks i det nye forbrugssystem Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh. augus 007 Funkionel form for effekiviesindeks i de nye forbrugssysem Resumé: Der findes o måder a opskrive effekiviesudvidede CES-funkioner med o

Læs mere

Eksponentielle sammenhänge

Eksponentielle sammenhänge Eksponenielle sammenhänge y 800,95 1 0 1 y 80 76 7, 5 5% % 1 009 Karsen Juul Dee häfe er en forsäelse af häfe "LineÄre sammenhänge, 008" Indhold 14 Hvad er en eksponeniel sammenhäng? 53 15 Signing og fald

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2009. Marianne Frank Hansen og Mathilde Louise Barington Danmarks fremidige befolkning Befolkningsfremskrivning 29 Marianne Frank Hansen og Mahilde Louise Baringon Augus 29 Indholdsforegnelse Danmarks fremidige befolkning... 1 Befolkningsfremskrivning 29...

Læs mere

Økonomisk/Teknisk grundlag. Pensionskassen under Alm. Brand A/S

Økonomisk/Teknisk grundlag. Pensionskassen under Alm. Brand A/S Økonomisk/Teknisk grundlag Pensionskassen under Alm. Brand A/S 1. Grundlag for beregning og regulering af pensionsbidrag og ydelser sam pensionshensæelser Teknisk grundlag: Dødelighed/invalidie: G82 Opgørelsesrenen

Læs mere

Pensionsformodel - DMP

Pensionsformodel - DMP Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Marin Junge og Tony Krisensen 19. sepember 2003 Pensionsformodel - DMP Resumé: Vi konsruerer ind- og udbealings profiler for pensionsformuerne. I dee ilfælde kigger

Læs mere

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2016

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2016 Priser Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2016 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2016 til juli 2016 steget med 0,2 pct., hvilket er mindre end i den tilsvarende periode for et

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. juli 2014

Priser Pristallene pr. 1. juli 2014 Priser Pristallene pr. 1. juli 2014 Pristallene pr. 1. juli 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Forbrugerprisindekset... 4 3. Reguleringspristallet... 9 4. Metode... 12 5. Udgivelser... 14 1. Indledning

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128, L 77/4 Den Europæiske Unions Tidende 22.3.2017 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2017/469 af 7. februar 2017 om ændring af reningslinje ECB/2008/8 om indsamling af daa om euro

Læs mere

Estimering af CES-efterspørgselssystemer - En Kalman Tilgang

Estimering af CES-efterspørgselssystemer - En Kalman Tilgang Esimering af CES-eferspørgselssysemer - En Kalman Tilgang Anders F. Kronborg, Chrisian S. Kasrup og Peer P. Sephensen, DREAM May 18, 2018 1 Indledning Dee papir beskriver hvordan Kalman-filere - muligvis

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2014

Priser Pristallene pr. 1. januar 2014 Priser Pristallene pr. 1. januar 2014 Pristallene pr. 1. januar 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Forbrugerprisindekset... 4 3. Reguleringspristallet... 9 4. Metode... 12 5. Udgivelser... 14 1. Indledning

Læs mere

Udlånsvækst drives af efterspørgslen

Udlånsvækst drives af efterspørgslen N O T A T Udlånsvæks drives af eferspørgslen 12. januar 211 Kor resumé Der har den senese id være megen fokus på bankers og realkrediinsiuers udlån il virksomheder og husholdninger. Især er bankerne fra

Læs mere

Ny ligning for usercost

Ny ligning for usercost Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 8. okober 2008 Ny ligning for usercos Resumé: Usercos er bleve ændre frem og ilbage i srukur og vil i den nye modelversion have noge der minder om

Læs mere

1. Aftalen... 2. 1.A. Elektronisk kommunikation meddelelser mellem parterne... 2 1.B. Fortrydelsesret for forbrugere... 2 2. Aftalens parter...

1. Aftalen... 2. 1.A. Elektronisk kommunikation meddelelser mellem parterne... 2 1.B. Fortrydelsesret for forbrugere... 2 2. Aftalens parter... Gener el l ebe i ngel s erf orl ever i ngogdr i f af L ok al Tel ef onens j enes er Ver s i on1. 0-Febr uar2013 L ok al Tel ef onena/ S-Pos bok s201-8310tr anbj er gj-k on ak @l ok al el ef onen. dk www.

Læs mere

Estimation af markup i det danske erhvervsliv

Estimation af markup i det danske erhvervsliv d. 16.11.2005 JH Esimaion af markup i de danske erhvervsliv Baggrundsnoa vedrørende Dansk Økonomi, eferår 2005, kapiel II Noae præsenerer esimaioner af markup i forskellige danske erhverv. I esimaionerne

Læs mere

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer

Finansministeriets beregning af gab og strukturelle niveauer Noa. november (revidere. maj ) Finansminiseries beregning af gab og srukurelle niveauer Vurdering af oupugabe (forskellen mellem fakisk og poeniel produkion) og de srukurelle niveauer for ledighed og arbejdssyrke

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONEN

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONEN RÅDET FOR DEN ROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. maj 2007 (25.05) (OR. en) Inerinsiuionel sag: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 ADDENDUM 2 TIL I/A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekreariae

Læs mere

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2017

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2017 Priser Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2017 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2016 til januar 2017 steget med 0,1 pct., hvilket er mindre end i den tilsvarende periode for

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Pristallene pr. 1. januar 2015 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 11 4. Metode 15 5. Udgivelser 17 1. Formålet med prisstatistikken

Læs mere

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne

Afrapportering om danske undertekster på nabolandskanalerne 1 Noa Afrapporering om danske underekser på nabolandskanalerne Sepember 2011 2 Dee noa indeholder: 1. Indledning 2. Baggrund 3. Rammer 4. Berening 2010 5. Økonomi Bilag 1. Saisik over anal eksede programmer

Læs mere

Dynamik i effektivitetsudvidede CES-nyttefunktioner

Dynamik i effektivitetsudvidede CES-nyttefunktioner Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh. augus 006 Dynamik i effekiviesudvidede CES-nyefunkioner Resumé: I dee papir benyes effekiviesudvidede CES-nyefunkioner il a finde de relaive forbrug

Læs mere

Priser 9. oktober 2018

Priser 9. oktober 2018 Priser 9. oktober 2018 Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2018 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2018 til juli 2018 steget med 0,3 pct. De halvårlige ændringer i procent i forbrugerpriserne

Læs mere

8.14 Teknisk grundlag for PFA Plus: Bilag 9-15 Indholdsforegnelse 9 Bilag: Indbealingssikring... 3 1 Bilag: Udbealingssikring... 4 1.1 Gradvis ilknyning af udbealingssikring... 4 11 Bilag: Omkosninger...

Læs mere

Priser 26. september 2017

Priser 26. september 2017 Priser 26. september 2017 Forbrugerpristallene pr. 1. juli 2017 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2017 til juli 2017 steget med 1,2 pct., hvilket er større end i den tilsvarende

Læs mere

Priser 5. april Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2018

Priser 5. april Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2018 Priser 5. april 2018 Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2018 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2017 til januar 2018 faldt med 0,8 pct. Faldet i forbrugerpriserne skyldes primært

Læs mere

Modellering af benzin- og bilforbruget med bilstocken bestemt på baggrund af samlet forbrug

Modellering af benzin- og bilforbruget med bilstocken bestemt på baggrund af samlet forbrug Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* 13. maj 2005 Modellering af benzin- og bilforbruge med bilsocken besem på baggrund af samle forbrug Resumé: Dee redje papir om en ny model for biler og benzin

Læs mere

Udenrigshandel og betalingsbalance. Kilder og metoder 2015

Udenrigshandel og betalingsbalance. Kilder og metoder 2015 Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder 2015 Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder 2015 Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder 2015 Udgivet af Danmarks Statistik

Læs mere

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2016

Priser. Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2016 Priser Forbrugerpristallene pr. 1. januar 2016 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden juli 2015 til januar 2016 steget med 0,7 pct., hvilket er mindre end i den tilsvarende periode for

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2013. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2013. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen Danmarks fremidige beflkning Beflkningsfremskrivning 213 Marianne Frank Hansen & Peer Sephensen Juli 213 Side 2 af 132 Indhldsfregnelse 1 Indledning... 6 1.1 Opbygningen af beflkningsmdellen... 8 1.2 Viale

Læs mere

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og

EPIDEMIERS DYNAMIK. Kasper Larsen, Bjarke Vilster Hansen. Henriette Elgaard Nissen, Louise Legaard og EPDEMER DYAMK AF Kasper Larsen, Bjarke Vilser Hansen Henriee Elgaard issen, Louise Legaard og Charloe Plesher-Frankild 1. Miniprojek idefagssupplering, RUC Deember 2007 DLEDG Maemaisk modellering kan anvendes

Læs mere

16 Huslejeudviklingen

16 Huslejeudviklingen 147 16 Huslejeudviklingen 16.1 Grundlæggende information om indekset 16.1.1 Navn Huslejeudviklingen. 16.1.2 Formål Formålet er at belyse huslejeudviklingen for udlejede boliger før hhv. efter boligstøtte.

Læs mere

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011

Badevandet 2010 Teknik & Miljø - -Maj 2011 Badevande 2010 Teknik & Miljø - Maj 2011 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Teknik & Miljø, Naur Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Udgivelsesår: 2011 Tiel: Badevande, 2010 Teks og layou: Forside: Journalnummer:

Læs mere

4 Pris- og mængdeindeks for landbrug

4 Pris- og mængdeindeks for landbrug 45 4 Pris- og mængdeindeks for landbrug 4.1 Grundlæggende information om indekset 4.1.1 Navn Indeks for pris-, mængde- og værdiudvikling i landbruget primære produktionsled beregnes af Danmarks Statistik.

Læs mere

Appendisk 1. Formel beskrivelse af modellen

Appendisk 1. Formel beskrivelse af modellen Appendisk. Formel beskrivelse af modellen I dee appendiks foreages en mere formel opsilning af den model, der er beskreve i ariklen. Generel: Renen og alle produenpriser - eksklusiv lønnen - er give fra

Læs mere

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. april 2008 Bilbeholdningen i ADAM på NR-al Resumé: Dee papir foreslår a lade bilbeholdningen i ADAM være lig den officielle bilbeholdning fra Naionalregnskabe.

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Danmarks Naionalbank Kvar al so ver sig 3. kvaral Del 2 202 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 2 3 KVARTALSOVERSIGT, 3. KVARTAL 202, Del 2 De lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens ur,

Læs mere

Tilsynsrapport Center for Afhængighed

Tilsynsrapport Center for Afhængighed Reakiv ilsyn, 2019 Nørregade 21A, s 4800 Nykøbing F CVR- eller P-nummer: 1007531644 Dao for ilsynsbesøge: 02-04-2019 Tilsyne blev foreage af: Syrelsen for Paiensikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Øs Sagsnr.:

Læs mere

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y

Projekt 6.3 Løsning af differentialligningen y Projek 6.3 Løsning af differenialligningen + c y 0 Ved a ygge videre på de løsningsmeoder, vi havde succes med ved løsning af ligningerne uden ledde y med den enkelafledede, er vi nu i sand il a løse den

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014

Matematik A. Studentereksamen. Forberedelsesmateriale til de digitale eksamensopgaver med adgang til internettet. stx141-matn/a-05052014 Maemaik A Sudenereksamen Forberedelsesmaeriale il de digiale eksamensopgaver med adgang il inernee sx141-matn/a-0505014 Mandag den 5. maj 014 Forberedelsesmaeriale il sx A ne MATEMATIK Der skal afsæes

Læs mere

Pristallene pr. 1. januar Revideret forbrugerprisindeks og reguleringspristal

Pristallene pr. 1. januar Revideret forbrugerprisindeks og reguleringspristal Priser 2010:1 Pristallene pr. 1. januar 2010 Revideret forbrugerprisindeks og reguleringspristal Fra og med januar 2010 er nye vægte taget i brug i beregningen af forbrugerprisindekset og reguleringspristallet.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 23.12.2008 L 346/89 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 11. sepember 2008 om indsamling af daa om euro og drifen af Currency Informaion Sysem 2 (ECB/2008/8)

Læs mere

Finanspolitik i makroøkonomiske modeller

Finanspolitik i makroøkonomiske modeller 33 Finanspoliik i makroøkonomiske modeller Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Finanspoliik og pengepoliik er radiionel se de o vigigse økonomiske insrumener il sabilisering

Læs mere

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen

Fysikrapport: Vejr og klima. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ann-Sofie N. Schou og Camilla Jensen Fysikrappor: Vejr og klima Maila Walmod, 13 HTX, Rosklide I gruppe med Ann-Sofie N Schou og Camilla Jensen Afleveringsdao: 30 november 2007 1 I dagens deba høres orde global opvarmning ofe Men hvad vil

Læs mere

Ejendomsinvestering og finansiering

Ejendomsinvestering og finansiering Ejendomsinvesering og finansiering Dag 5 1 Ejendomsinvesering og finansiering Undervisningsplan Inrodukion Inveseringsejendomsmarkede Teori- og meodegrundlag Inrodukion il måling af ejendomsafkas Renesregning

Læs mere

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2011. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen

Danmarks fremtidige befolkning Befolkningsfremskrivning 2011. Marianne Frank Hansen & Peter Stephensen Danmarks fremidige beflkning Beflkningsfremskrivning 2011 Marianne Frank Hansen & Peer Sephensen Side 2 af 116 Indhldsfregnelse 1 Indledning... 6 1.1 Opbygningen af beflkningsmdellen... 8 1.2 Viale begivenheder...

Læs mere

Pristallene pr. 1. juli Forbrugerpriserne er steget 2,3 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne

Pristallene pr. 1. juli Forbrugerpriserne er steget 2,3 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne Priser :3 Pristallene pr. 1. juli Forbrugerpriserne er steget 2,3 pct. det seneste år Årlig stigning i forbrugerpriserne Forbrugerpriserne opgjort ved forbrugerprisindekset er steget med 2,3 pct. i perioden

Læs mere

Dynamiske identiteter med kædeindeks

Dynamiske identiteter med kædeindeks Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 2. mars 2007 Dynamiske idenieer med kædeindeks Resumé: den nye modelversion er vi gåe fra fasbase over il kædeprissørrelser. De beyder a de gamle

Læs mere

Kvartalsvise kædede værdier: Aggregering og vækstbidrag

Kvartalsvise kædede værdier: Aggregering og vækstbidrag varalsvse kædede værder: Aggregerng og væksbdrag ædnng med årlg overlap I de danske kvaralsvse naonalregnskab beregnes de kædede værder ved anvendelse af en meode der beegnes som årlg overlap. Den generelle

Læs mere

Priser 2012:2. Pristallene pr. 1. januar 2012

Priser 2012:2. Pristallene pr. 1. januar 2012 Priser 2012:2 Pristallene pr. 1. januar 2012 Indhold 1. Indledning...3 2. Forbrugerprisindekset...4 3. Reguleringspristallet...8 4. Metode...10 5. Udgivelser...12 1. Indledning Formålet med nærværende

Læs mere

Pensions- og hensættelsesgrundlag for ATP gældende pr. 30. juni 2014

Pensions- og hensættelsesgrundlag for ATP gældende pr. 30. juni 2014 Pensions- og hensæelsesgrundlag for ATP gældende pr. 30. juni 2014 Indhold 1 Indledning 6 1.1 Lovgrundlag.............................. 6 1.2 Ordningerne.............................. 6 2 Risikofakorer

Læs mere

Udenrigshandel. og betalingsbalance. Kilder og metoder Udenlandske firmaer i Danark

Udenrigshandel. og betalingsbalance. Kilder og metoder Udenlandske firmaer i Danark Udenrigshandel Udenlandske firmaer i Danark og betalingsbalance Kilder og metoder 2010-2011 Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder 2010-2011 Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og

Læs mere

Beregningsgrundlag til opgørelse af livsforsikringshensættelser til markedsværdi Alm. Brand Liv og Pension

Beregningsgrundlag til opgørelse af livsforsikringshensættelser til markedsværdi Alm. Brand Liv og Pension eregningsgrundlag il opgørelse af livsforsiringshensæelser il maredsværdi lm. rand Liv og Pension 1. eregningsgrundlagene G82, G82*, 01UNI, 01ULI, UL2, UL3, 01ILI, IL2, IL3, U74, U66 og L66 I henhold il

Læs mere

02008O0008 DA

02008O0008 DA 02008O0008 DA 22.03.2017 003.001 1 Denne eks jener udelukkende som dokumenaionsværkøj og har ingen resvirkning. EU's insiuioner påager sig ine ansvar for dens indhold. De aueniske udgaver af de relevane

Læs mere

Udenrigshandel og betalingsbalance. Kilder og metoder 2017

Udenrigshandel og betalingsbalance. Kilder og metoder 2017 Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder Udenrigshandel og betalingsbalance Kilder og metoder Udgivet af Danmarks Statistik Marts Foto:

Læs mere

Lindab Comdif. Fleksibilitet ved fortrængning. fortrængningsarmaturer. Comdif er en serie af luftfordelingsarmaturer til fortrængningsventilation.

Lindab Comdif. Fleksibilitet ved fortrængning. fortrængningsarmaturer. Comdif er en serie af luftfordelingsarmaturer til fortrængningsventilation. comfor forrængningsarmaurer Lindab Comdif 0 Lindab Comdif Ved forrængningsvenilaion ilføres lufen direke i opholds-zonen ved gulvniveau - med lav hasighed og underemperaur. Lufen udbreder sig over hele

Læs mere

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72.

I dette appendiks uddybes kemien bag enzymkinetikken i Bioteknologi 2, side 60-72. Bioeknologi 2, Tema 4 5 Kineik Kineik er sudier af reakionshasigheden hvor man eksperimenel undersøger de fakorer, der påvirker reakionshasigheden, og hvor resulaerne afslører reakionens mekanisme og ransiion

Læs mere

Pristallene pr. 1. juli 2011

Pristallene pr. 1. juli 2011 Priser 2011:3 Pristallene pr. 1. juli 2011 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 7 4. Metode 8 5. Udgivelser 9 1. Indledning Formålet med nærværende prisstatistik

Læs mere

Prisdannelsen i det danske boligmarked diagnosticering af bobleelement

Prisdannelsen i det danske boligmarked diagnosticering af bobleelement Hovedopgave i finansiering, Insiu for Regnskab, Finansiering og Logisik Forfaer: Troels Lorenzen Vejleder: Tom Engsed Prisdannelsen i de danske boligmarked diagnosicering af bobleelemen Esimering af dynamisk

Læs mere

PROSPEKT FOR. Hedgeforeningen Jyske Invest

PROSPEKT FOR. Hedgeforeningen Jyske Invest Prospek PROSPEKT FOR Hedgeforeningen Jyske Inves Ansvar for prospek Hedgeforeningen Jyske Inves er ansvarlig for prospekes indhold. Vi erklærer herved, a oplysningerne i prospeke os bekend er rigige og

Læs mere

TREFOR Varme Kokbjerg Kolding

TREFOR Varme Kokbjerg Kolding TREFOR Varme Kokbjerg 30 6000 Kolding Afgørelse om a projek vedrørende eablering af fjernvarmeforsyning il erhvervsejendom (DLG, Ballesvej, Lyngsodde, Fredericia) ikke er omfae af krav om miljøvurdering

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 51 Produkionspoeniale i dansk økonomi Af Asger Lau Andersen og Moren Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den økonomiske udvikling er i Danmark såvel som i alle andre

Læs mere

Opdatering af tilstande i afløbssystemer ved brug af on-line målinger.

Opdatering af tilstande i afløbssystemer ved brug af on-line målinger. Opdaering af ilsande i afløbssysemer ved brug af on-line målinger. Juni 1999 Karsen Arnbjerg-Nielsen Insiu for Miljøeknologi Danmarks Tekniske Universie Dee er en nepublikaion, der kan downloades fra hp://www.im.du.dk/publicaions/fullex/1999/im1999-052.pdf

Læs mere

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040

Teknisk baggrundsnotat om de finanspolitiske udfordringer frem mod 2040 Grønlands Økonomiske Råd, okober 21 Teknisk baggrundsnoa om de finanspoliiske udfordringer frem mod 24 Indhold Del I: Model og meode...3 1. Finansindikaoren...3 1.1. Den offenlige ineremporale budgeresrikion

Læs mere

Pristallene pr. 1. januar Forbrugerpriserne er steget 1,7 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne

Pristallene pr. 1. januar Forbrugerpriserne er steget 1,7 pct. det seneste år. Årlig stigning i forbrugerpriserne Priser 2011:1 Pristallene pr. 1. januar 2011 Forbrugerpriserne er steget 1,7 pct. det seneste år Årlig stigning i forbrugerpriserne Forbrugerpriserne opgjort ved forbrugerprisindekset er steget med 1,7

Læs mere

Øresund en region på vej

Øresund en region på vej OKTOBER 2008 BAG OM NYHEDERNE Øresund en region på vej af chefkonsulen Ole Schmid Sore forvenninger il Øresundsregionen Der var ingen ende på, hvor god de hele ville blive når broen blev åbne, og Øresundsregionen

Læs mere

Multivariate kointegrationsanalyser - En analyse af risikopræmien på det danske aktiemarked

Multivariate kointegrationsanalyser - En analyse af risikopræmien på det danske aktiemarked Cand.merc.(ma)-sudie Økonomisk nsiu Kandidaafhandling Mulivariae koinegraionsanalyser - En analyse af risikopræmien på de danske akiemarked Suderende: Louise Wellner Bech flevere: 9. april 9 Vejleder:

Læs mere

Udenlandske firmaer i Danmark. Udenrigshandel med varer og tjenester Kilder og metoder 2009

Udenlandske firmaer i Danmark. Udenrigshandel med varer og tjenester Kilder og metoder 2009 Udenlandske firmaer i Danmark Udenrigshandel med varer og tjenester Kilder og metoder 2009 Udenrigshandel med varer og tjenester Kilder og metoder 2009 Udenrigshandel med varer og tjenester Kilder og

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 4 Insiu for Maemaiske Fag Maemaisk Modellering 1 Aarhus Universie Eva B. Vedel Jensen 12. februar 2008 UGESEDDEL 4 OBS! Øvelseslokale for hold MM4 (Jonas Bæklunds hold) er ændre il Koll. G3 på IMF. Ændringen

Læs mere

Bilag 1 Kravspecifikation

Bilag 1 Kravspecifikation Bilag 1 specifikaion Indholdsforegnelse 1. Indledning 1 1.1 Baggrund 1 1.2 Formål 1.3 Overordnede rammer for syseme 2 3 1.4 Definiioner og forkorelser 4 1.5 Besvarelse af krav 4 2. 2.1 Funkionelle krav

Læs mere

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik

Udkast pr. 27/11-2003 til: Equity Premium Puzzle - den danske brik Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jakob Nielsen 27. november 2003 Claus Færch-Jensen Udkas pr. 27/11-2003 il: Equiy Premium Puzzle - den danske brik Resumé: Papire beskriver udviklingen på de danske

Læs mere

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst

Baggrundsnotat: Estimation af elasticitet af skattepligtig arbejdsindkomst d. 02.11.2011 Esben Anon Schulz Baggrundsnoa: Esimaion af elasicie af skaepligig arbejdsindkoms Dee baggrundsnoa beskriver kor meode og resulaer vedrørende esimaionen af elasicieen af skaepligig arbejdsindkoms.

Læs mere

Priser. 1. Pristallene pr. 1. juli 2015

Priser. 1. Pristallene pr. 1. juli 2015 Priser 1. Pristallene pr. 1. juli 2015 Forbrugerpriserne er det seneste halve år, for perioden januar 2015 til juli 2015 steget med 0,5 pct., hvilket er det samme som i den tilsvarende periode for et år

Læs mere

Lavkulstof, titanstabiliseret og normalt, rustfrit stål

Lavkulstof, titanstabiliseret og normalt, rustfrit stål Lavk ul s of, i ans abi l i s er e og nor mal, r us f r i s ål My erogs andheder oghv aderegen l i gf or s k el l en? Lavkulsof, iansabilisere og normal, rusfri sål Myer og sandheder og hvad er egenlig

Læs mere

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13

Makroøkonomiprojekt Kartoffelkuren - Hensigter og konsekvenser Efterår 2004 HA 3. semester Gruppe 13 Side 1 af 34 Tielblad Dao: 16. december 2004 Forelæser: Ben Dalum og Björn Johnson Vejleder: Ger Villumsen Berglind Thorseinsdoir Charloa Rosenquis Daniel Skogemann Lise Pedersen Maria Rasmussen Susanne

Læs mere

Øger Transparens Konkurrencen? - Teoretisk modellering og anvendelse på markedet for mobiltelefoni

Øger Transparens Konkurrencen? - Teoretisk modellering og anvendelse på markedet for mobiltelefoni DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Øger Transarens Konkurrencen? - Teoreisk modellering og anvendelse å markede for mobilelefoni Bjørn Kyed Olsen Nr. 97/004 Projek- & Karrierevejledningen

Læs mere

Bilag 7 - Industriel overfladebehandling Bilag til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 302 af 13. maj 1993 om arbejde med kodenummererede produkter

Bilag 7 - Industriel overfladebehandling Bilag til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 302 af 13. maj 1993 om arbejde med kodenummererede produkter Bilag 7 - Indusriel ovfladebehandling Bilag il Arbejdsilsynes bekendgørelse nr. 302 af 13. maj 1993 om arbejde kodenume produk 7.1. Bilages område a. Påføring af maling og lak på emn på fase arbejdsplads

Læs mere

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II

Hvordan ville en rendyrket dual indkomstskattemodel. Arbejdspapir II Hvordan ville en rendyrke dual indkomsskaemodel virke i Danmark? Simulering af en ensare ska på al kapialindkoms Arbejdspapir II Ændre opsparingsadfærd Skaeminiserie 2007 2007.II Arbejdspapir II - Ændre

Læs mere

Fisher-indeks tal for NR-eksport og import

Fisher-indeks tal for NR-eksport og import Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. oktober 2013 1 Fisher-indeks tal for NR-eksport og import Resumé: Under DSI's arbejde med eksportmarkedstallene er behovet for

Læs mere

i(t) = 1 L v( τ)dτ + i(0)

i(t) = 1 L v( τ)dτ + i(0) EE Basis - 2010 2/22/10/JHM PE-Kursus: Kredsløbseori (KRT): ECTS: 5 TID: Mandag d. 22/2 LØSNINGSFORSLAG: Opgave 1: Vi ser sraks, a der er ale om en enkel spole, hvor vi direke pårykker en kend spænding.

Læs mere

1 Stofskifte og kropsvægt hos pattedyr. 2 Vægtforhold mellem kerne og strå. 3 Priselasticitet. 4 Nedbrydning af organisk materiale. 5 Populationsvækst

1 Stofskifte og kropsvægt hos pattedyr. 2 Vægtforhold mellem kerne og strå. 3 Priselasticitet. 4 Nedbrydning af organisk materiale. 5 Populationsvækst Oversig Eksempler på hvordan maemaik indgår i undervisningen på LIFE Gymnasielærerdag Thomas Vils Pedersen Insiu for Grundvidenskab og Miljø vils@life.ku.dk Sofskife og kropsvæg hos paedyr Vægforhold mellem

Læs mere

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen

Mismatch på det danske arbejdsmarked. Andreas Østergaard Iversen, Peter Stephensen og Jonas Zangenberg Hansen Mismach på de danske arbejdsmarked Andreas Øsergaard Iversen, Peer Sephensen og Jonas Zangenberg Hansen November 2016 Mismach på de danske arbejdsmarked Indholdsforegnelse 1. Indledning... 2 2. Fremskrivning

Læs mere

Den erhvervspolitiske værdi af støtten til den danske vindmølleindustri

Den erhvervspolitiske værdi af støtten til den danske vindmølleindustri N N N '(7.2120,6.( 5c' 6 (. 5 ( 7 $ 5, $ 7 ( 7 Den erhvervspoliiske værdi af søen il den danske vindmølleindusri Svend Jespersen Arbejdspapir 2002:3 Sekreariae udgiver arbejdspapirer, hvori der redegøres

Læs mere

Udviklingen i boligomkostninger, efficiensanalyse samt udbuds- og priselasticitet på det Københavnske boligmarked

Udviklingen i boligomkostninger, efficiensanalyse samt udbuds- og priselasticitet på det Københavnske boligmarked Specialeafhandling for Cand. Merc sudie Erhvervsøkonomisk insiu Forfaere: Anne Kvis Nielsen Jan Furbo Fuglsang Pedersen Vejleder: Tom Engsed Udviklingen i boligomkosninger, efficiensanalyse sam udbuds-

Læs mere

Statistikdokumentation for Udenrigshandel med varer 2016 Måned 04

Statistikdokumentation for Udenrigshandel med varer 2016 Måned 04 Statistikdokumentation for Udenrigshandel med varer 2016 Måned 04 1 / 17 1 Indledning Statistikken belyser på detaljeret niveau udviklingen i Danmarks udenrigshandel med varer (import og eksport) fordelt

Læs mere

Hvad er en diskret tidsmodel? Diskrete Tidsmodeller. Den generelle formel for eksponentiel vækst. Populationsfordobling

Hvad er en diskret tidsmodel? Diskrete Tidsmodeller. Den generelle formel for eksponentiel vækst. Populationsfordobling Hvad er en diskre idsmodel? Diskree Tidsmodeller Jeppe Revall Frisvad En funkion fra mængden af naurlige al il mængden af reelle al: f : R f (n) = 1 n + 1 n Okober 29 1 8 f(n) = 1/(n + 1) f(n) 6 4 2 1

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbruges Byggeblade Love og vedæger Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 95.03-03 Beregning af ilsrækkelig opbevaringskapacie Udgive Mars 1993 Beregning af dyreenheder (DE) jf. bilag il bekendgørelsen om

Læs mere

Grønne regnskaber 2013

Grønne regnskaber 2013 Grønne regnskaber 2013 Grøn og dynamisk med respek for dig! 1 Udgiver: Miljø- og Energiforvalningen Aalborg Forsyning, Renovaion Over Bækken 2 9000 Aalborg Udgivelse: April 2014 Sagsnr.: 2013-50948 Dok.

Læs mere