Rejserapport MS Akureyri. Mejeripraktik Udarbejdet af Michael Skovhus Den 20. juni 2010 Rejseperiode: 1. maj 18. juni.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejserapport MS Akureyri. Mejeripraktik 2010. Udarbejdet af Michael Skovhus Den 20. juni 2010 Rejseperiode: 1. maj 18. juni."

Transkript

1 Rejserapport MS Akureyri Udarbejdet af Michael Skovhus Den 20. juni 2010 Rejseperiode: 1. maj 18. juni. Mejeripraktik 2010 Michael Skovhus Rådmandsgade 61, København N Kontaktpersoner Boligforhold: Halldór Karlsson Munkaþverárstræti Akureyri Gsm: Mejeriet, MS Akureyri: Friðjón G. Jónsson, Værkfører Mjólkursamsalan Akureyri Súluvegi Akureyri Sími: (direkte mobil på mejeriet)

2 Forord Denne rapport er udarbejdet, efter FM s vedtægter, over et 7 ugers praktikophold på det islandske mejeri MS Akureyri. Rejserapporten indeholder informationer og synspunkter med baggrund i iagttagelser og oplevelser under arbejdet på mejeriet samt fritiden udenfor arbejdstiden. Rapporten er afleveret pr. mail til Louise Bjerrum Jørgensen, samt Denne rapport kortlægger mit ophold på Island i perioden 1. maj 18. juni, og giver et indtryk af mejeriet MS Akureyri fra en praktikants synspunkt, og også et lille indblik i forskellen mellem dansk og islandsk mejeribrug. Desuden indeholder rejserapporten beretninger om nogle af de oplevelser jeg har haft under mit ophold. Der er ikke en detaljeret beskrivelse af mejeriet, da jeg mener dette skal opleves gennem ens eget ophold. Derimod lægger rejserapporten vægt på hvilke overvejelser man kan gøre sig, hvis man vil opleve et islandsk mejeri, og få en masse oplevelser, som man kan kombinere med den faglige viden man høster. Lejligheden benyttes til at takke FM for økonomisk støtte til rejsen. Samtidigt skal der lyde en stor tak til den værtsfamilie, der under hele opholdet har stillet deres hjem til rådighed. Jeg håber rapporten kan give inspiration til kommende mejeripraktikanter og jeg opfordrer samtidigt alle mejeripraktikanter til at søge udenlands i deres praktik. Skovhus, Michael Dato, København N

3 Indledning/Mejerikarakteristik (baggrund omkring MS mejerierne kan undlades) Islandsk mejeri har tidligere gået under navnet KEA (1927 etableret i Akureyri), der var andelsselskab. I år 2000 skiftedes navnet KEA ud med Norðurmjölk, og i 2005 fusionerede selskabet med de resterende mejerier på Island og dannede Mjólkursamsalan, MS Iceland Dairies. Herved blev mange af Islands små mejerier nedlagt, og produktionen er i dag samlet i de større mejerier, ligesom at flere af MS mejerierne har flyttet dele af deres produktion til et andet mejeri for at koncentrere sig om enkelte produkter. Her kan nævnes mejeriet i Akureyri, der efter fusionen nu hedder MS Akureyri, der ikke længere producerer skimmelost, da denne produktion er flyttet til MS Búdardalur på Vestisland. Ligeledes har MS Akureyri overtaget meget anden produktion. MS direktør udtaler, at islændinge har et forbrug af mælkeprodukter, der ligger ca. 60 højere end gennemsnitlige lande i Europa. Dette oplever man også i den islandske madkultur, og i dagligdagen på mejeriet. Islændingene er stolte af deres mejeriprodukter, og spiser det meget. Dette gør derfor også den relative lille produktionsmængde en del større; set i det lys, at islandsk mejeri stort set ingen eksport har. Grundet landets beliggenhed er det vanskeligt at føre import og eksport, og mejerierne har stort set kun smør som en lille eksportvare (foruden produktet Skyr, som eksporteres en smule af til USA). Selv om MS nu ejer alle mejerierne på Island, på nær et par mindre, så er der stadig konkurrence mellem de forskellige mejerier, og flere af mejerierne producerer de samme produkter blot ikke indenfor samme varemærke. Island er som sagt stolte af deres mejerier, og deres mejeriprodukter, og der er store traditioner i den måde man bruger mejeriprodukter i husholdningen, samt hvilke produkter og mærke man vælger. Selvom det nu er over 10 år siden, at KEA skiftede navn, er det så stærkt et brand, at mejerierne stadig markedsfører mange produkter under navnet KEA. Landmændene har som i Danmark hårde vilkår, og får kun omkring 2 DDK/kg mælk. Der afregnes efter kvoter, så landmændene får betaling for en bestemt kvote mælk; hvis de producere mere end deres kvote, får de en utroligt lav pris for overskudsmælken, og det er i visse tilfælde nemmere blot at hælde det i kloakken. Al mælk, der på mejerierne indvejes, som ligger over produktionskvoten, skal eksporteres. Det er derfor nogle gange en ulempe at indveje overskudsproduktion fra landmanden. Dog er den overskydende mælk billigere, så hvis der er taget højde for en overskudsproduktion kan eksport være en ok forretning for mejeriet. Indvejet mælk, der er over kvoterne købes for en pris, der ca. svarer til den pris man eksporterer smør for. Al eksport fra MS Akureyri er smør.

4 MS Akureyri MS Akureyri er et mellemstort mejeri set i forhold til Islands andre mejerier. 70 medarbejdere Indvejer ca. 36 millioner kg mælk/år Mejeriet årlige indvejning giver et godt billede af mejeriets størrelse set i forhold til Islands samlede indvejning på ca. 120 mio. kg mælk om året fordelt på MS 6 mejerier. Nedenfor ses hvilke produkter, der produceres på MS Akureyri. Konsummælk: o 0,5 %, 1,5 %, 3,9 % samt fløde. Yoghurt (samt tykmælk og AB-mælk (som A38) Smør: o Syrnet (eksport) og usyrnet, saltet og usaltet. o Smjörvi, der er et blandingsprodukt tilsat rapsolie, tidligere sojaolie Skyr (udtales Skird): o Traditionelfremstillet o UF (mange varianter, hvor der er tilsat syltet frugt) o DrikkeSkyr (banan og jordbær) Goudaost: o Gouda: 9, 17, 26 og 30 %. o AB ost: 26 % Gouda med Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium bifidum. Special ost: o Cheddar 36% o Havarti 32 % (alm. og pikant) o Flødehavarti o Hytteost Smelteost: Med tilsætning af grøntsager eller kød. Myseost: Både myseost samt Mysa, der er konsumvalle. Proteindrik (valleprotein via. Leancreme). MS Akureyri er Islands største osteproducent, og de producerer en del flere varianter end ovenforstående. Produktionen er sæsonpræget, og af mejeriet årlige indvejning går ca % til osteproduktion. MS mejerierne, og MS Akureyri især (da de laver den traditionelle) er kendt for deres Skyr, og dennes høje kvalitet. Skyr produceres hovedsageligt til hjemmemarkedet, men der eksporteres også en lille del til USA og UK. Skyr laves også i Danmark på Thise mejeri, og i Norge på Q-mejerierne dette er på licens fra MS mejerierne. Det er dog kun på netop MS Akureyri at man kan lave Skyr af den ægte gode kvalitet, da de bruger gammel skyr til at syrne med altså en slags original brugssyre. Brugssyren hertil indeholder derfor, udover yoghurtkulturer, nogle ubestemte gærbakterier, og de andre producenter af Skyr, laver derfor kun Skyr af yoghurtkulturer, og de opnår derfor ikke samme originale Skyr-smag.

5 Fagligt udbytte På mejeriet arbejdede jeg som mejerist ville gøre; dermed forstået, at jeg fulgte mejeristerne i de afdelinger jeg var i, og fik pålagt mig de opgaver de nu uddelegerede til mig. Der var derfor stor forskel på hvor meget der var at lave, da det ikke var alle, der var lige gode til at fralægge deres arbejde, og lade mig gøre arbejdet. Jeg var i følgende afdelinger: Uge 1-2: Smelteost Uge 3-4: Specialost Uge 5: Osteri Uge 6: Tog fri (besøg af min kæreste) Uge 7: Osteri (man-ons). (Hjemrejse tors). I uge 2 var jeg dog kun tre dage på mejeriet, da jeg besøgte Markus på et mejeri i Selfoss, og gik med ham på arbejde torsdag. Vi tog derefter begge fri fredag, og udforskede Sydisland denne dag samt weekenden uge 2. Man vil opleve, at man på Islandske mejerier har meget anderledes metoder og reglementer for produktion, kvalitetsstyring, hygiejne m.m. Denne forskel styrkes i det, at man oplever den islandske kultur og deres måde at være på. Det giver bestemt stof til eftertanke, og forskellen mellem MS og Arla vil man kunne bruge senere. Man bør/skal være ret stædig anlagt for at få lige så meget ud af praktikken i Island som i Danmark/Arla, da de ser en som en arbejdskraft (får man i hvert fald af vide at man er), og derfor kan forvente at være meget i produktionen som manuel maskindel. De har utroligt meget manuelt arbejde (bort set fra osteriet). Jeg var dog hele tiden et 5. hjul, så tiden kunne ofte føles lang, men hvis man søger for at få sagt at man gerne vil sættes i gang, så er de meget venlige til at give en ansvaret for de processer, der nu skal søges for. Produktionsflowet synes ofte meget rodet og dårligt organiseret, ligesom meget arbejde nemt kunne automatiseres så medarbejderne ikke slides op her må man skære igennem og huske på, at man er i mejeripraktik, og ikke skal finde sig i at stå i et pakkeri. Mit råd er derfor følgende: forklar fra begyndelsen af opholdet hvad du forventer at få ud af opholdet, og forklar hvorfor du er der, og hvilken baggrund du har. Derved ender man, som jeg, ikke i f.eks. pakkeriet i 7 uger. Jeg var to dage med til at hjælpe til i de pakkerier de har, og det giver selvfølgelig også en helhedsbedømmelse af produktionsflowet på mejeriet. Sidst skal det siges, at man får meget mere ud af at være her ved at følge de rigtige praktikperioder, og ikke tage af sted i sommerferien, som man tidligere har gjort; både på det faglige i mejeriet, da de skifter mange medarbejdere ud med ungarbejdere i sommerperioden (hvilket også viser, hvor rutinebetonet og nemt arbejdet normalt er), og dels får man også meget mere ud af sine udflugter og naturoplevelser når man ikke behøver omgås alle de turister, som landet alligevel får ind i sommerperioden.

6 Fritid Fritid er der meget af når man er i praktik i udlandet. Man er afskåret fra familie og venner og tiden kan derfor til tider blive lang derfor bør man benytte sig af de mange muligheder der er for at tage ud og opleve den islandske natur! Akureyri Akureyri by er meget hyggelig. Der er små cafeer og andre småbutikker. Byen har deres eget svømmebad, hvilket jeg benyttede meget. Svømmebadet har flere bassiner til at svømme i, og tre varmtvandsbassiner, på omkring 38 C. Det er utroligt lækkert at blive opvarmet af det varme vand og samtidigt nedkølet af den kolde luft. Byen er relativ stor, så der er gode muligheder for flotte gåture. Bag mejeriet, i udkanten af byen, ligger bjerget Súlur (1213 meter højt). Tag en dag ud af din plan, og bestig det store bjerg! Her er en utrolig udsigt og det er en pragtfuld tur i godt vejr; solen der igen varmer en op, mens ens fødder langsomt bliver kolde af den sne, der løber ned i ens støvler på vej op i den dybe sne. Nordisland Inden for kort kørselsafstand kommer man til mange forskellige utrolige naturfænomener og skønheder. I min friuge kørte jeg og min kæreste nærmest ture hver dag. Her kan blandt andet nævnes whalewatching i Húsavík (anbefaler denne, da jeg også prøvede det i Reykjavík, men der var det lidt skuffende). Mývatn er en af islands største søer, ikke langt fra Akureyri, meget flot, og her kan man også opleve nordfolkets blue lagoone, svovllandskab, valakrater, Dettifoss (europas største vandfald) og Godafoss. Det skal ikke lyde som en guide - tag ud på egen hånd og oplev de mange naturområder! Selfoss og Sydisland Under mit ophold fløj jeg til Selfoss og besøgte Markus. Jeg fulgte ham en dag på mejeriet, og vi tog derefter på opdagelse i Sydisland. Her ligger mange af de turistprægede naturfænomen: Geysir, Gullfoss, Þingvellirvatn Islands største sø. Desuden var vi så heldige, at vulkanen Eyjafjallajökull var i udbryd, så denne fik vi også et blik af. Vi lejede en bil i Selfoss i to dage. Gode råd omkring sightseeing Det er billigt at leje en bil gennem mejeriet, ca. 50%. Dette er en unik måde at komme udenom turistbusser og man får set lige præcis det man selv vil. En lejet bil, en værtsfamilie som guide inden man tager af sted, og evt. en medstuderende i en anden by og del af landet, så er man godt stillet for at få slukket sin tørst for naturoplevelser. Efter min mening en unik måde at opleve Island på, hvis man er to på hver sit mejeri. Man ser to mejerier, og man får en at opleve noget med. Desuden er billejemulighederne og Akureyri som smuk by med utrolig omliggende natur en oplagt mulighed for besøg hjemmefra.

7 Boligforhold Under mit ophold i Island boede jeg hos en familie i byen Akureyri ( indbyggere ca.). En rigtig rar familie, der var gode til at give ideer til udflugter og de tog mig også på en rigtig smuk tur i det nordlige Island. Jeg boede på mit eget værelse i kælderen. Familien har ofte udenlandske personer boende, så man bliver hurtigt accepteret af deres børn (pige på 9 og to drenge på 11 og 18). Manden i huset, Halldór, har et familiemedlem, der bor på den anden side af vejen, som jeg kørte med på arbejde hver dag. Jeg betalte hvad der svarer til ca kr. for at bo hos familien i de 7 uger, og jeg spiste så med hos dem hver aften, og kunne frit tage mad i weekenderne (morgenmad og middagsmad foregår på mejeriet). Jeg havde min egen nøgle, og kunne gøre hvad jeg ville, og familien fortæller fra man ankommer, at man blot skal føle sig hjemme; så et meget afslappende hjem. Forældrene (og den ældste dreng) taler dansk, ligesom mange af de ansatte på mejeriet. Derudover foregår tale på engelsk, hvilket børnene er ret gode til. Kontaktpersoner Boligforhold: Halldór Karlsson Munkaþverárstræti Akureyri Gsm: Mejeri: Friðjón G. Jónsson, Værkfører Mjólkursamsalan Akureyri Súluvegi Akureyri Sími: (direkte mobil på mejeriet)

8 Forberedelser inden afrejse På Island (MS mejerierne) har de ikke samme lønsystem og logi som i Danmark, så der er mange meget besvær forbundet med udbetalingen af lønnen deroppe fra besvær som jeg mener nemt kunne undgås, hvis blot mejeriet ville tage sig sammen inden man ankommer. De er ikke modvillige, men kan være svære at danse med på mail inden man tager af sted, men mit råd er følgende: få styr på kontrakt, CPR-nr., skattekort samt udbetaling til islandsk konto, inden du/man tager af sted. Forklaringen kommer her. 1. Bankkonto For at kunne få udbetalt løn fra MS skal man have en islandsk bankkonto, da de ikke vil udbetale til danske konti. For at få en islandsk bankkonto skal man have islandsk CPR-nr. 2. CPR-nr. Mejeriet søger for at søge om islandsk CPR, og dette gøres ved at man udfylder en standardformular. Denne indsender mejeriet sammen med en kopi af ens pas. Det tog over fire uger før jeg fik mit CPR-nr. 3. Skattekort Inden lønnen kan gå ind på ens islandske bankkonto skal man have et skattekort. Dette tager også ret lang tid, og jeg så ikke mit mens jeg var deroppe. Alt begynder ved CPR-nummeret, som tager mange uger at anskaffe sig, så de andre dele burde man kunne få styr på mens man er af sted, men det optimale ville være at få styr på det hele inden man ankommer. Mit råd er derfor, at der inden man tager af sted skal have fundet overensstemmelse med mejeriet angående løn og lønoverførsel, og samtidigt at de fra mejeriet side må sende formularen til CPR-ansøgning, så dette mindst af alt er på plads ved ankost. Det er et irritationsmoment at skulle bøvle med når man er deroppe. Opfordring Jeg opfordrer alle mejeripraktikanter til at søge udenlands i et af praktikperioderne. Man får rigtig meget ud af det, og det giver en mulighed for at opleve et land på meget intets og seriøst niveau, og dette gør at man forstår kulturen omkring de mejeriprodukter de fremstiller, og den måde de fremstiller dem på. Tak for støtten Jeg vil endnu engang takke for støtten fra FM. I har gjort det muligt at få en masse fede oplevelser under mit ophold. Tusind tak. Budget Der er vedlagt budget for opholdet.

9 Budget Mejeripraktik MS Akureyri Island 2010 ( ) Michael Skovhus, Stud. techn. al. Rådmandsgade 61, København N Budget Udgift Omkost. Flybillet (Kastrup - Keflavik) 2. maj 841 Bus (Keflavik - Reykjavik) 2. maj 120 Bil (Reykjavik - Akureyri) 2. maj 200 Flybillet (Akureyri - Reykjavik) 17. juni 423 Bus (Reykjavik - Kjeflavik) 17. juni 120 Flybillet (Keflavik - Kastrup) 18. juni 835 Fonde- og legatmidler Egenbetaling (difference) Fly og Flybus (Akureyri - Selfoss) 660 Off. transport Danmark (Esbjerg - Kastrup) 280 Off. transport Danmark (Kastrup - Odense) 148 Rejseforsikring IDA 439 Transport Island 2322 Logi og kost, Munkapverástræti 2800 Mad 1593 Kultur- og Naturoplevelser samt diverse 795 Husleje Industrikollegiet 1753 IDAs støttefond 1500 FM rejselegat 3066 Lønninger MS Akureyri Valutakurs: Fly Danmark - Island (t/r): Indlandsrejse Island (t/r): Offentlig transport Danmark:

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN

10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 TIPS TIL BEDRE FONDSANSØGNINGER AF STEFFEN GREGERSEN 10 tips til bedre ansøgninger til fonde Forord 3 Tip 1 - Skriv en kort og præcis ansøgning 4 Tip 2 - Søg støtte til et konkret projekt 5 Tip 3 -

Læs mere

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange Vi håber, at denne brochure kan svare på jeres spørgsmål omkring det at være værtsfamilie. Har I yderligere spørgsmål er I selvfølgelig velkomne til at kontakte Dansk ICYE s sekretariat. Hvis I er interesserede

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Udveksling til: Thailand Navn: Louise Andersen E-mail: louiseandersenn@gmail.com Evt. rejsekammerat: Pernille Jensen Hjem-institution:

Læs mere

Alsmøde side 3. Familien Schmidt i Kærneland side 12. Nummer 4 - december 2011-88. årgang - Udgivet af Danske Mejeristers Fagforening

Alsmøde side 3. Familien Schmidt i Kærneland side 12. Nummer 4 - december 2011-88. årgang - Udgivet af Danske Mejeristers Fagforening Alsmøde side 3 Familien Schmidt i Kærneland side 12 Nummer 4 - december 2011-88. årgang - Udgivet af Danske Mejeristers Fagforening MEJERISTEN Medlemsblad for Danske Mejeristers Fagforening Tilsluttet

Læs mere

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard Bilag Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard RESUME Dette dokument indeholder transskriberinger af interview samt tabeller. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

AU PAIR. USA Udlev den amerikanske drøm bo og arbejd i USA. New Zealand Start dit ophold i smukke Auckland

AU PAIR. USA Udlev den amerikanske drøm bo og arbejd i USA. New Zealand Start dit ophold i smukke Auckland AU PAIR arbejd Som au pair for Dig Som er 18 30 år WWW.StS.Dk USA Udlev den amerikanske drøm bo og arbejd i USA New Zealand Start dit ophold i smukke Auckland Frankrig Bo i Paris eller ved den franske

Læs mere

BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG

BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG ee12: Bilag Indholdsfortegnelse BILAG 1: INTERVIEWGUIDE EE12 BILAG 2: INTERVIEW MED EE12 BILAG 3: INTERVIEWGUIDE KUNDE BILAG 4: INTERVIEW MED HELLE BILAG 5: INTERVIEW MED SOLVEJG BILAG 6: INTERVIEWGUIDE

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Rejserapport studieophold Cornell University August 2012 December 2012

Rejserapport studieophold Cornell University August 2012 December 2012 Rejserapport studieophold Cornell University August 2012 December 2012 Mark Alexander Broe Hansen Mejeriingeniørstuderende Studienummer: Rft600 Forberedelser Lige fra jeg startede på studiet vidste jeg

Læs mere

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever.

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Notat Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Indholdsfortegnelse: Forord... s. 2 Metode s. 2 Sammenfatning/konklusion s. 2 Årsager til frafald s. 5 -Flytning på grund

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets Skole!

Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets Skole! KONTAKTEN SKOLEBLAD FOR MUNKEVÆNGETS SKOLE 4/APRIL 2009 MUNKEVÆNGETS SKOLE, MUNKEVÆNGET 2, 6000 KOLDING. TLF: 76333500 WWW.MUNKEVAENGETS-SKOLE.KOLDING.DK Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets

Læs mere

Forberedelseshåndbog - inden du rejser ud

Forberedelseshåndbog - inden du rejser ud Indholdsfortegnelse 3 Kære frivillig 4 Om Projects Abroad 4 Projects Abroad Frivillige: et led i den store kæde 5 At være volontør i et udviklingsland 5 Hvad vil det sige at være volontør? 6 Mere end bare

Læs mere

Tanker på dage med 15 timers vagter.

Tanker på dage med 15 timers vagter. Tanker på dage med 15 timers vagter. Hvordan mon den ser ud set gennem et par chauffør briller? Det spørgsmål har stillet mig selv mange gange, og gennem mine oplevelser i branchen gennem nogle år, tegner

Læs mere

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 Udarbejdet JANUAR 2004 af: Sygeplejestuderende Tine Hallas VESTSJÆLLANDS AMTS SYGEPLEJESKOLE I SLAGELSE Indledning:...3 Hvorfor rejse ud? Samt mit indtryk af opholdet

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 University of Sheffield Department of Information Studies Sheffield, England Marie Melson Gregersen (årgang 2004) Kontakt: Mobil: 26 15 79 09, Mail:

Læs mere

Vores BORNHOLM. 4 anne Birgitte lundholt masser af positive historier at fortælle. 7 Charlotte Berg fra banken til banen

Vores BORNHOLM. 4 anne Birgitte lundholt masser af positive historier at fortælle. 7 Charlotte Berg fra banken til banen Vores BORNHOLM 4 anne Birgitte lundholt masser af positive historier at fortælle 7 Charlotte Berg fra banken til banen 8 Bornholms rovfugleshow - bliv dus med fuglene 10 gratis køreundervisning til endnu

Læs mere

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde Egen Virksomhed - Knallert skjolde Belal Zalali & Andreas Vidø 1.1 HTX Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 3 Resume..3 1. Analyse..4 1.1 Problemanalyse 4 1.2 Problemformulering.5 1.3 Produktbeskrivelse.5

Læs mere

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Indledning Denne rapport omhandler et study abroad semester på San Diego State University(SDSU) i San Diego, Californien,

Læs mere

Guide til udlandsophold

Guide til udlandsophold Institut for elektroniske systemer Guide til udlandsophold Udarbejdet af: Martin Møller Sørensen Niels Lovmand Pedersen 24. august 2008 Denne guide er udarbejdet af Martin Møller Sørensen og Niels Lovmand

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

SÅDAN FINDER DU BILLIGERE REJSER

SÅDAN FINDER DU BILLIGERE REJSER SÅDAN FINDER DU BILLIGERE REJSER UDGIVET FOR AF REJSESØGEMASKINEN INDHOLD Side 4 Flybilletter 1. Bestil i god tid 2. Rejs udenfor højsæsonen her er det billigst 3. Rejs billigt på bestemte tidspunkter

Læs mere