Rejserapport MS Akureyri. Mejeripraktik Udarbejdet af Michael Skovhus Den 20. juni 2010 Rejseperiode: 1. maj 18. juni.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejserapport MS Akureyri. Mejeripraktik 2010. Udarbejdet af Michael Skovhus Den 20. juni 2010 Rejseperiode: 1. maj 18. juni."

Transkript

1 Rejserapport MS Akureyri Udarbejdet af Michael Skovhus Den 20. juni 2010 Rejseperiode: 1. maj 18. juni. Mejeripraktik 2010 Michael Skovhus Rådmandsgade 61, København N michaels@dsr.life.ku.dk Kontaktpersoner Boligforhold: Halldór Karlsson Munkaþverárstræti Akureyri halldor@forever.is Gsm: Mejeriet, MS Akureyri: Friðjón G. Jónsson, Værkfører Mjólkursamsalan Akureyri Súluvegi Akureyri fridjon@ms.is Sími: (direkte mobil på mejeriet)

2 Forord Denne rapport er udarbejdet, efter FM s vedtægter, over et 7 ugers praktikophold på det islandske mejeri MS Akureyri. Rejserapporten indeholder informationer og synspunkter med baggrund i iagttagelser og oplevelser under arbejdet på mejeriet samt fritiden udenfor arbejdstiden. Rapporten er afleveret pr. mail til Louise Bjerrum Jørgensen, bjerrum@dsr.life.ku.dk samt dairyforumfm@dsr.life.ku.dk. Denne rapport kortlægger mit ophold på Island i perioden 1. maj 18. juni, og giver et indtryk af mejeriet MS Akureyri fra en praktikants synspunkt, og også et lille indblik i forskellen mellem dansk og islandsk mejeribrug. Desuden indeholder rejserapporten beretninger om nogle af de oplevelser jeg har haft under mit ophold. Der er ikke en detaljeret beskrivelse af mejeriet, da jeg mener dette skal opleves gennem ens eget ophold. Derimod lægger rejserapporten vægt på hvilke overvejelser man kan gøre sig, hvis man vil opleve et islandsk mejeri, og få en masse oplevelser, som man kan kombinere med den faglige viden man høster. Lejligheden benyttes til at takke FM for økonomisk støtte til rejsen. Samtidigt skal der lyde en stor tak til den værtsfamilie, der under hele opholdet har stillet deres hjem til rådighed. Jeg håber rapporten kan give inspiration til kommende mejeripraktikanter og jeg opfordrer samtidigt alle mejeripraktikanter til at søge udenlands i deres praktik. Skovhus, Michael Dato, København N

3 Indledning/Mejerikarakteristik (baggrund omkring MS mejerierne kan undlades) Islandsk mejeri har tidligere gået under navnet KEA (1927 etableret i Akureyri), der var andelsselskab. I år 2000 skiftedes navnet KEA ud med Norðurmjölk, og i 2005 fusionerede selskabet med de resterende mejerier på Island og dannede Mjólkursamsalan, MS Iceland Dairies. Herved blev mange af Islands små mejerier nedlagt, og produktionen er i dag samlet i de større mejerier, ligesom at flere af MS mejerierne har flyttet dele af deres produktion til et andet mejeri for at koncentrere sig om enkelte produkter. Her kan nævnes mejeriet i Akureyri, der efter fusionen nu hedder MS Akureyri, der ikke længere producerer skimmelost, da denne produktion er flyttet til MS Búdardalur på Vestisland. Ligeledes har MS Akureyri overtaget meget anden produktion. MS direktør udtaler, at islændinge har et forbrug af mælkeprodukter, der ligger ca. 60 højere end gennemsnitlige lande i Europa. Dette oplever man også i den islandske madkultur, og i dagligdagen på mejeriet. Islændingene er stolte af deres mejeriprodukter, og spiser det meget. Dette gør derfor også den relative lille produktionsmængde en del større; set i det lys, at islandsk mejeri stort set ingen eksport har. Grundet landets beliggenhed er det vanskeligt at føre import og eksport, og mejerierne har stort set kun smør som en lille eksportvare (foruden produktet Skyr, som eksporteres en smule af til USA). Selv om MS nu ejer alle mejerierne på Island, på nær et par mindre, så er der stadig konkurrence mellem de forskellige mejerier, og flere af mejerierne producerer de samme produkter blot ikke indenfor samme varemærke. Island er som sagt stolte af deres mejerier, og deres mejeriprodukter, og der er store traditioner i den måde man bruger mejeriprodukter i husholdningen, samt hvilke produkter og mærke man vælger. Selvom det nu er over 10 år siden, at KEA skiftede navn, er det så stærkt et brand, at mejerierne stadig markedsfører mange produkter under navnet KEA. Landmændene har som i Danmark hårde vilkår, og får kun omkring 2 DDK/kg mælk. Der afregnes efter kvoter, så landmændene får betaling for en bestemt kvote mælk; hvis de producere mere end deres kvote, får de en utroligt lav pris for overskudsmælken, og det er i visse tilfælde nemmere blot at hælde det i kloakken. Al mælk, der på mejerierne indvejes, som ligger over produktionskvoten, skal eksporteres. Det er derfor nogle gange en ulempe at indveje overskudsproduktion fra landmanden. Dog er den overskydende mælk billigere, så hvis der er taget højde for en overskudsproduktion kan eksport være en ok forretning for mejeriet. Indvejet mælk, der er over kvoterne købes for en pris, der ca. svarer til den pris man eksporterer smør for. Al eksport fra MS Akureyri er smør.

4 MS Akureyri MS Akureyri er et mellemstort mejeri set i forhold til Islands andre mejerier. 70 medarbejdere Indvejer ca. 36 millioner kg mælk/år Mejeriet årlige indvejning giver et godt billede af mejeriets størrelse set i forhold til Islands samlede indvejning på ca. 120 mio. kg mælk om året fordelt på MS 6 mejerier. Nedenfor ses hvilke produkter, der produceres på MS Akureyri. Konsummælk: o 0,5 %, 1,5 %, 3,9 % samt fløde. Yoghurt (samt tykmælk og AB-mælk (som A38) Smør: o Syrnet (eksport) og usyrnet, saltet og usaltet. o Smjörvi, der er et blandingsprodukt tilsat rapsolie, tidligere sojaolie Skyr (udtales Skird): o Traditionelfremstillet o UF (mange varianter, hvor der er tilsat syltet frugt) o DrikkeSkyr (banan og jordbær) Goudaost: o Gouda: 9, 17, 26 og 30 %. o AB ost: 26 % Gouda med Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium bifidum. Special ost: o Cheddar 36% o Havarti 32 % (alm. og pikant) o Flødehavarti o Hytteost Smelteost: Med tilsætning af grøntsager eller kød. Myseost: Både myseost samt Mysa, der er konsumvalle. Proteindrik (valleprotein via. Leancreme). MS Akureyri er Islands største osteproducent, og de producerer en del flere varianter end ovenforstående. Produktionen er sæsonpræget, og af mejeriet årlige indvejning går ca % til osteproduktion. MS mejerierne, og MS Akureyri især (da de laver den traditionelle) er kendt for deres Skyr, og dennes høje kvalitet. Skyr produceres hovedsageligt til hjemmemarkedet, men der eksporteres også en lille del til USA og UK. Skyr laves også i Danmark på Thise mejeri, og i Norge på Q-mejerierne dette er på licens fra MS mejerierne. Det er dog kun på netop MS Akureyri at man kan lave Skyr af den ægte gode kvalitet, da de bruger gammel skyr til at syrne med altså en slags original brugssyre. Brugssyren hertil indeholder derfor, udover yoghurtkulturer, nogle ubestemte gærbakterier, og de andre producenter af Skyr, laver derfor kun Skyr af yoghurtkulturer, og de opnår derfor ikke samme originale Skyr-smag.

5 Fagligt udbytte På mejeriet arbejdede jeg som mejerist ville gøre; dermed forstået, at jeg fulgte mejeristerne i de afdelinger jeg var i, og fik pålagt mig de opgaver de nu uddelegerede til mig. Der var derfor stor forskel på hvor meget der var at lave, da det ikke var alle, der var lige gode til at fralægge deres arbejde, og lade mig gøre arbejdet. Jeg var i følgende afdelinger: Uge 1-2: Smelteost Uge 3-4: Specialost Uge 5: Osteri Uge 6: Tog fri (besøg af min kæreste) Uge 7: Osteri (man-ons). (Hjemrejse tors). I uge 2 var jeg dog kun tre dage på mejeriet, da jeg besøgte Markus på et mejeri i Selfoss, og gik med ham på arbejde torsdag. Vi tog derefter begge fri fredag, og udforskede Sydisland denne dag samt weekenden uge 2. Man vil opleve, at man på Islandske mejerier har meget anderledes metoder og reglementer for produktion, kvalitetsstyring, hygiejne m.m. Denne forskel styrkes i det, at man oplever den islandske kultur og deres måde at være på. Det giver bestemt stof til eftertanke, og forskellen mellem MS og Arla vil man kunne bruge senere. Man bør/skal være ret stædig anlagt for at få lige så meget ud af praktikken i Island som i Danmark/Arla, da de ser en som en arbejdskraft (får man i hvert fald af vide at man er), og derfor kan forvente at være meget i produktionen som manuel maskindel. De har utroligt meget manuelt arbejde (bort set fra osteriet). Jeg var dog hele tiden et 5. hjul, så tiden kunne ofte føles lang, men hvis man søger for at få sagt at man gerne vil sættes i gang, så er de meget venlige til at give en ansvaret for de processer, der nu skal søges for. Produktionsflowet synes ofte meget rodet og dårligt organiseret, ligesom meget arbejde nemt kunne automatiseres så medarbejderne ikke slides op her må man skære igennem og huske på, at man er i mejeripraktik, og ikke skal finde sig i at stå i et pakkeri. Mit råd er derfor følgende: forklar fra begyndelsen af opholdet hvad du forventer at få ud af opholdet, og forklar hvorfor du er der, og hvilken baggrund du har. Derved ender man, som jeg, ikke i f.eks. pakkeriet i 7 uger. Jeg var to dage med til at hjælpe til i de pakkerier de har, og det giver selvfølgelig også en helhedsbedømmelse af produktionsflowet på mejeriet. Sidst skal det siges, at man får meget mere ud af at være her ved at følge de rigtige praktikperioder, og ikke tage af sted i sommerferien, som man tidligere har gjort; både på det faglige i mejeriet, da de skifter mange medarbejdere ud med ungarbejdere i sommerperioden (hvilket også viser, hvor rutinebetonet og nemt arbejdet normalt er), og dels får man også meget mere ud af sine udflugter og naturoplevelser når man ikke behøver omgås alle de turister, som landet alligevel får ind i sommerperioden.

6 Fritid Fritid er der meget af når man er i praktik i udlandet. Man er afskåret fra familie og venner og tiden kan derfor til tider blive lang derfor bør man benytte sig af de mange muligheder der er for at tage ud og opleve den islandske natur! Akureyri Akureyri by er meget hyggelig. Der er små cafeer og andre småbutikker. Byen har deres eget svømmebad, hvilket jeg benyttede meget. Svømmebadet har flere bassiner til at svømme i, og tre varmtvandsbassiner, på omkring 38 C. Det er utroligt lækkert at blive opvarmet af det varme vand og samtidigt nedkølet af den kolde luft. Byen er relativ stor, så der er gode muligheder for flotte gåture. Bag mejeriet, i udkanten af byen, ligger bjerget Súlur (1213 meter højt). Tag en dag ud af din plan, og bestig det store bjerg! Her er en utrolig udsigt og det er en pragtfuld tur i godt vejr; solen der igen varmer en op, mens ens fødder langsomt bliver kolde af den sne, der løber ned i ens støvler på vej op i den dybe sne. Nordisland Inden for kort kørselsafstand kommer man til mange forskellige utrolige naturfænomener og skønheder. I min friuge kørte jeg og min kæreste nærmest ture hver dag. Her kan blandt andet nævnes whalewatching i Húsavík (anbefaler denne, da jeg også prøvede det i Reykjavík, men der var det lidt skuffende). Mývatn er en af islands største søer, ikke langt fra Akureyri, meget flot, og her kan man også opleve nordfolkets blue lagoone, svovllandskab, valakrater, Dettifoss (europas største vandfald) og Godafoss. Det skal ikke lyde som en guide - tag ud på egen hånd og oplev de mange naturområder! Selfoss og Sydisland Under mit ophold fløj jeg til Selfoss og besøgte Markus. Jeg fulgte ham en dag på mejeriet, og vi tog derefter på opdagelse i Sydisland. Her ligger mange af de turistprægede naturfænomen: Geysir, Gullfoss, Þingvellirvatn Islands største sø. Desuden var vi så heldige, at vulkanen Eyjafjallajökull var i udbryd, så denne fik vi også et blik af. Vi lejede en bil i Selfoss i to dage. Gode råd omkring sightseeing Det er billigt at leje en bil gennem mejeriet, ca. 50%. Dette er en unik måde at komme udenom turistbusser og man får set lige præcis det man selv vil. En lejet bil, en værtsfamilie som guide inden man tager af sted, og evt. en medstuderende i en anden by og del af landet, så er man godt stillet for at få slukket sin tørst for naturoplevelser. Efter min mening en unik måde at opleve Island på, hvis man er to på hver sit mejeri. Man ser to mejerier, og man får en at opleve noget med. Desuden er billejemulighederne og Akureyri som smuk by med utrolig omliggende natur en oplagt mulighed for besøg hjemmefra.

7 Boligforhold Under mit ophold i Island boede jeg hos en familie i byen Akureyri ( indbyggere ca.). En rigtig rar familie, der var gode til at give ideer til udflugter og de tog mig også på en rigtig smuk tur i det nordlige Island. Jeg boede på mit eget værelse i kælderen. Familien har ofte udenlandske personer boende, så man bliver hurtigt accepteret af deres børn (pige på 9 og to drenge på 11 og 18). Manden i huset, Halldór, har et familiemedlem, der bor på den anden side af vejen, som jeg kørte med på arbejde hver dag. Jeg betalte hvad der svarer til ca kr. for at bo hos familien i de 7 uger, og jeg spiste så med hos dem hver aften, og kunne frit tage mad i weekenderne (morgenmad og middagsmad foregår på mejeriet). Jeg havde min egen nøgle, og kunne gøre hvad jeg ville, og familien fortæller fra man ankommer, at man blot skal føle sig hjemme; så et meget afslappende hjem. Forældrene (og den ældste dreng) taler dansk, ligesom mange af de ansatte på mejeriet. Derudover foregår tale på engelsk, hvilket børnene er ret gode til. Kontaktpersoner Boligforhold: Halldór Karlsson Munkaþverárstræti Akureyri halldor@forever.is Gsm: Mejeri: Friðjón G. Jónsson, Værkfører Mjólkursamsalan Akureyri Súluvegi Akureyri fridjon@ms.is Sími: (direkte mobil på mejeriet)

8 Forberedelser inden afrejse På Island (MS mejerierne) har de ikke samme lønsystem og logi som i Danmark, så der er mange meget besvær forbundet med udbetalingen af lønnen deroppe fra besvær som jeg mener nemt kunne undgås, hvis blot mejeriet ville tage sig sammen inden man ankommer. De er ikke modvillige, men kan være svære at danse med på mail inden man tager af sted, men mit råd er følgende: få styr på kontrakt, CPR-nr., skattekort samt udbetaling til islandsk konto, inden du/man tager af sted. Forklaringen kommer her. 1. Bankkonto For at kunne få udbetalt løn fra MS skal man have en islandsk bankkonto, da de ikke vil udbetale til danske konti. For at få en islandsk bankkonto skal man have islandsk CPR-nr. 2. CPR-nr. Mejeriet søger for at søge om islandsk CPR, og dette gøres ved at man udfylder en standardformular. Denne indsender mejeriet sammen med en kopi af ens pas. Det tog over fire uger før jeg fik mit CPR-nr. 3. Skattekort Inden lønnen kan gå ind på ens islandske bankkonto skal man have et skattekort. Dette tager også ret lang tid, og jeg så ikke mit mens jeg var deroppe. Alt begynder ved CPR-nummeret, som tager mange uger at anskaffe sig, så de andre dele burde man kunne få styr på mens man er af sted, men det optimale ville være at få styr på det hele inden man ankommer. Mit råd er derfor, at der inden man tager af sted skal have fundet overensstemmelse med mejeriet angående løn og lønoverførsel, og samtidigt at de fra mejeriet side må sende formularen til CPR-ansøgning, så dette mindst af alt er på plads ved ankost. Det er et irritationsmoment at skulle bøvle med når man er deroppe. Opfordring Jeg opfordrer alle mejeripraktikanter til at søge udenlands i et af praktikperioderne. Man får rigtig meget ud af det, og det giver en mulighed for at opleve et land på meget intets og seriøst niveau, og dette gør at man forstår kulturen omkring de mejeriprodukter de fremstiller, og den måde de fremstiller dem på. Tak for støtten Jeg vil endnu engang takke for støtten fra FM. I har gjort det muligt at få en masse fede oplevelser under mit ophold. Tusind tak. Budget Der er vedlagt budget for opholdet.

9 Budget Mejeripraktik MS Akureyri Island 2010 ( ) Michael Skovhus, Stud. techn. al. Rådmandsgade 61, København N Budget Udgift Omkost. Flybillet (Kastrup - Keflavik) 2. maj 841 Bus (Keflavik - Reykjavik) 2. maj 120 Bil (Reykjavik - Akureyri) 2. maj 200 Flybillet (Akureyri - Reykjavik) 17. juni 423 Bus (Reykjavik - Kjeflavik) 17. juni 120 Flybillet (Keflavik - Kastrup) 18. juni 835 Fonde- og legatmidler Egenbetaling (difference) Fly og Flybus (Akureyri - Selfoss) 660 Off. transport Danmark (Esbjerg - Kastrup) 280 Off. transport Danmark (Kastrup - Odense) 148 Rejseforsikring IDA 439 Transport Island 2322 Logi og kost, Munkapverástræti 2800 Mad 1593 Kultur- og Naturoplevelser samt diverse 795 Husleje Industrikollegiet 1753 IDAs støttefond 1500 FM rejselegat 3066 Lønninger MS Akureyri Valutakurs: Fly Danmark - Island (t/r): Indlandsrejse Island (t/r): Offentlig transport Danmark:

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Islands højdepunkter ,- 9 dage. Ring

Islands højdepunkter ,- 9 dage. Ring Islands højdepunkter På denne rundrejse har vi samlet alle højdepunkterne for et rejseeventyr i Island Besøg Islands hovedattraktioner sammen med en lokal guide. Der er så meget at se og opleve i Island,

Læs mere

Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen.

Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen. Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen. Mine forventninger til opholdet var at opleve et andet sundhedsvæsen og kultur. Jeg valgte

Læs mere

Natur & Wellness i Island

Natur & Wellness i Island Natur & Wellness i Island Fra naturlige kilder til pools og spa af høj kvalitet. Det geotermiske vand er en ren gave fra naturen! På Island vil I opleve en sensational spa-kultur kombineret med unik natur

Læs mere

Ris/Ros til kurser eller vejledere: Boligforhold: Arbejdsforhold:

Ris/Ros til kurser eller vejledere: Boligforhold: Arbejdsforhold: Navn: Mikkel Størling E- mail: mikkelsterling@gmail.com Periode: 24 april- 15 juni, 6 semester Vejleder: Dereck Chatterton Rejsemål: Bolivia, La Paz, Delizia Formål: 2. Del af mejeripraktik Kontaktperson

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til Norge: Navn: Charlotte Lilbæk Meldgaard Hjem-institution: VIA University College Viborg Holdnummer: 164939 Værts-institution/Universitet: Høgskolen Gjøvik Praktikplads/Hospital:

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA. Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University.

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA. Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University. Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University Land: Island Periode: Fra: 25. august 2013 Til: 16. december 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Først og fremmest vil jeg gerne sige en stor tak til Scandinavia - Japan Sasakawa Foundation

Læs mere

Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland

Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland Christian A. Nygaard Permagreen Grønland A/S - Sisimiut 30. juli 20. december 2012 Motivation Da jeg på 4. semester begyndte min søgning efter en praktikplads, var jeg

Læs mere

Andre rejser til Island. Natur & Wellness i Island Islands naturskønne vandrestier Den Gyldne Cirkel i Island

Andre rejser til Island. Natur & Wellness i Island Islands naturskønne vandrestier Den Gyldne Cirkel i Island Islands højdepunkter 9 dage fra kr. 17.298 pr. person Inkl. fly, hotel, guide mm. På denne rundrejse har vi samlet alle højdepunkterne for et rejseeventyr i Island Besøg Islands hovedattraktioner sammen

Læs mere

Tag din. Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context. Indhold

Tag din. Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context. Indhold Tag din Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context Indhold Praktik i udlandet under ERASMUS+... 3 Hvad går projektet ud på?... 3 Hvorfor i udlandspraktik via ERASMUS+?... 4

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

REJSEKATALOG 2014/2015. Handelsskolen

REJSEKATALOG 2014/2015. Handelsskolen REJSEKATALOG 2014/2015 Handelsskolen Ud at rejse med HG På HG får du tilbud om at komme ud at rejse til forskellige lande i Europa. Mød elever fra andre lande! Det er fordi: Du udvikler dig meget som person

Læs mere

Tag din. Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context. Indhold

Tag din. Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context. Indhold Tag din Praktik i Europa 2015-2017 ERASMUS+ Local skills in a European context Indhold Praktik i udlandet under ERASMUS+... 3 Hvad går projektet ud på?... 3 Hvorfor i udlandspraktik via ERASMUS+?... 4

Læs mere

MEJERIPRAKTIK I SONTHOFEN, TYSKLAND

MEJERIPRAKTIK I SONTHOFEN, TYSKLAND MEJERIPRAKTIK I SONTHOFEN, TYSKLAND På mit første praktikophold fik jeg plads på et mejeri i de tyske alper, i en lille by der hedder Sonthofen. Her ligger ét af 4 mejerier tilhørende en mejerigruppe ved

Læs mere

Udlandssemester på The University of Queensland

Udlandssemester på The University of Queensland Udlandssemester på The University of Queensland Info: Alex Amâsa Olsen 23 år Studieretning: Maskin Ingeniør på DTU Bor: Kgs. Lyngby, Danmark ( skrivende stund i praktik I Sydney, Australien) Hvad: Udvekslingssemester

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Island, byen Selfoss avn: Janet Yasmin Tekaia E-mail: janet_smukke@hotmail.com Tlf. nr: 28122086 Rejsebrev fra udvekslingsophold Hjem-institution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Andreas Abild Qendrim K. Island Orkuvirki. Side 1 af 5

Andreas Abild Qendrim K. Island Orkuvirki. Side 1 af 5 Island 2017 Orkuvirki Side 1 af 5 Vi har i perioden 30-04-2017 til 13-05-2017 været på et mindre praktik forløb som elektrikere på Island, i et firma ved navn Orkuvirki. Orkuvirki er et firma der beskæftiger

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Den Gyldne Cirkel i Island

Den Gyldne Cirkel i Island Den Gyldne Cirkel i Island Oplev Islands smukke natur på en fantastisk kør-selv-ferie. Denne kør-selv-ferie fokuserer på de mange attraktioner som den smukke sydlige del af Island tilbyder. Besøg de majestætiske

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Northampton Community College

Northampton Community College Northampton Community College Bethlehem, Pennsylvania, 6. oktober 1. november 2013 Roskilde Handelsskole, Grenå Handelsskole og Roskilde Tekniske skole samarbejder om at have elever på collegeophold Roskilde

Læs mere

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Nanna Elisa Wermuth jensen E-mail: wermuth1@hotmai.dk Tlf. nr. 2258 0003 Hjem-institution: VIA University College, Århus Sygeplejeskole Holdnummer:

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Udlandspraktik - Boston. Matthias Ragnarsson 10827

Udlandspraktik - Boston. Matthias Ragnarsson 10827 Udlandspraktik - Boston Matthias Ragnarsson 10827 Praktik i USA Motivation Jeg havde ofte tænkt på at tage en del af mit studium I udlandet, for at få noget nyt med I baggagen, som måske ikke nødvendigvis

Læs mere

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí?

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí? Kære Aabenraa Rotary Klub Como vão as coisas por aí? Jeg vil gerne først takke mange gange for, at I har givet mig muligheden for at komme ud som udvekslingsstudent og opleve en helt ny og spændende kultur!

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: City University London Land: UK Periode: Fra:September 2012 Til:Januar 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Dag 5 Island d. 6/8-2016

Dag 5 Island d. 6/8-2016 Dag 5 Island d. 6/8-2016 Vi vågnede op til en smuk morgen i Myvatn med udsigt over søen. Kaffe og havregrød, så var vi klar. Man kan se køkkenteltet med den blå presenning. På venstre side af vulkankrateret

Læs mere

Qasigiannguit. Elevens fulde navn: Adresse: Sted: Postnummer: Cpr-nummer: Udskrives fra: skole, Efter klassi År: Navn: Cpr-nr.: Adresse: Post nr.

Qasigiannguit. Elevens fulde navn: Adresse: Sted: Postnummer: Cpr-nummer: Udskrives fra: skole, Efter klassi År: Navn: Cpr-nr.: Adresse: Post nr. s fulde navn: Adresse: Sted: Postnummer: By: Cpr-nummer: Udskrives fra: skole, Efter klassi År: Navn: Cpr-nr.: Adresse: Post nr.: By: Telefon privat: Mobiltelefon: Telefon arbejde: E-mail: Moder / Værge

Læs mere

ALOTT i Canada. April 2013 drog ALOTT til Canada for at møde de rejsende og vores partner INTERNeX.

ALOTT i Canada. April 2013 drog ALOTT til Canada for at møde de rejsende og vores partner INTERNeX. ALOTT i Canada April 2013 drog ALOTT til Canada for at møde de rejsende og vores partner INTERNeX. Vi havde en fantastisk tur, og vi er rigtig stolte over vores danske deltagere i Canada. De arbejdsgivere,

Læs mere

Forældrebrev den 25. oktober 2013

Forældrebrev den 25. oktober 2013 Forældrebrev den 25. oktober 2013 1. Præsentation af vores lærerpraktikanter Line Quistgaard Larsen og Kirstine Vægter 1.1. Præsentation af 1. årgang -matematikgruppen Vi udgør den matematiske gruppe af

Læs mere

Haskoli Islands og studiemiljø

Haskoli Islands og studiemiljø Island Reykjavik Byen er spækket med store farverige malerier på husenes vægge, abstrakt kunst og tage i forskellige farver. De mennesker der bor i Reykjavik er venlige og nysgerrige, så du kan roligt

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

Ta' praktik i udlandet (PIU)

Ta' praktik i udlandet (PIU) Ta' praktik i udlandet (PIU) OM... Praktik I Udlandet Som elev på en erhvervsuddannelse har du mulighed for, at gennemføre hele eller dele af din uddannelse i udlandet med PIUordningen. Man kan godt gennemføre

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Udlandsophold på University of New South Wales

Udlandsophold på University of New South Wales Personlige oplysninger: Navn: Jacob Jeppesen Semester: Forår 2012 E-mail: 09591@iha.dk Mobil: 42431988 Motivation: At tage et semester i udlandet er en glimrende mulighed for at prøve at bo i et andet

Læs mere

2. rejsebrev 3. praktik Cebu, Filippinerne Julie Andersen ps10c2

2. rejsebrev 3. praktik Cebu, Filippinerne Julie Andersen ps10c2 Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Julie Andersen PS10502 juland7@gmail.com 1005131@ucn.dk 3. praktikperiode Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013 31.07.2013 Institutionens

Læs mere

University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense

University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Udveksling til Bodø, Norge Rejsebrev fra udvekslingsophold Navn: Cecilie Kragh Jespersen E-mail: cecilie_kragh3@hotmail.com Tlf. nr. 2878 1830 Evt. rejsekammerat: Betina Winsig Hansen og Ditte Struwe Bødker

Læs mere

Rapport fra Færøerne 2004. Camilla Andersen, febr. 02 B

Rapport fra Færøerne 2004. Camilla Andersen, febr. 02 B KLINISK UDDANNELSE PÅ LANDSSJUKRAHUSID I THORSHAVN PÅ FÆRØERNE MAJ-JUNI 2004 Forventninger til opholdet I forbindelse med min special praktik havde jeg ønsket at komme til et andet land, for at se hvorledes

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Rejsebrev fra Edinburgh

Rejsebrev fra Edinburgh Rejsebrev fra Edinburgh Mette Valdersdorf Jensen, SOB11, Udlandspraktik på modul 8. Ellen s Glen House, Liberton, Edinburgh. 23. April 30. Juni 2013. Beskrivelse af faktuelle oplysninger At rejse udenlands

Læs mere

Vi har haft en rigtig god tur og jeg har fået lidt farve men jeg vil ikke kalde mig brun hi hi, Maria er til gengæld negerbrun.

Vi har haft en rigtig god tur og jeg har fået lidt farve men jeg vil ikke kalde mig brun hi hi, Maria er til gengæld negerbrun. HejMor&Far Så kom vi hjem til Danmark igen... uha her er lidt koldt men også sol med mellemrum så det er ok og her er dejlig grønt over det hele, det har har jeg savnet. Viharhaftenrigtiggodturogjegharfåetlidtfarvemenjegvilikkekaldemig

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ikke rigtig der var kun lige et generelt orienteringsmøde om Erasmusophold.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ikke rigtig der var kun lige et generelt orienteringsmøde om Erasmusophold. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Italiensk sprog, litteratur og kultur (2010-2013) Navn på universitet i udlandet: Università degli Studi di Siena Land: Italien Periode: Fra:

Læs mere

Konservatoriets Pigekor og Treenighedskirkens Drengekor Canada 2016

Konservatoriets Pigekor og Treenighedskirkens Drengekor Canada 2016 Konservatoriets Pigekor og Treenighedskirkens Drengekor Canada 2016 Fredag d. 14. okt. 2016. Rejsedag Konservatoriets Pigekor og Treenighedskirkens Drengekor mødtes ved bussen ved Treenighedskirken kl.

Læs mere

2. Rejsebrev. Pernille Gram

2. Rejsebrev. Pernille Gram 2. Rejsebrev Pernille Gram Studerendes navn: Studienummer: Pernille Gram Kristensen PV11214 1 E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Praktik fra til dd.mm.år: Institutionens navn: Institutionens adresse: Institutionens

Læs mere

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN Dato: august 2015 Det samlede tilbud bliver på i alt godt 13.000 DKK for to personer for 13 dage. 12 overnatninger med morgenmad og med fem arrangerede ture. Tilbuddet er

Læs mere

Norge Stavanger. Modul 6 forår Rikke Juul Olsen. Camilla le Févre Simonsen. UCC Nordsjælland - Sygeplejerskeuddannelsen

Norge Stavanger. Modul 6 forår Rikke Juul Olsen. Camilla le Févre Simonsen. UCC Nordsjælland - Sygeplejerskeuddannelsen Norge Stavanger Modul 6 forår 2017 Rikke Juul Olsen Camilla le Févre Simonsen UCC Nordsjælland - Sygeplejerskeuddannelsen Hvorfor tog vi på udveksling? Vi ville begge gerne ud i verden og se en anden kultur

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

Island. 9. til 13. september

Island. 9. til 13. september Island 9. til 13. september NordjyskeFordele og OurWorld A/S har i samarbejde med andre medier fornøjelsen at præsentere denne rejse til Island. Island er et land med et ekstremt natursceneri. Naturen

Læs mere

RG ABROAD BATH

RG ABROAD BATH RG ABROAD 2018-19 BATH Udfordrende Globale Oplevelser for RG s Elever RG-elever på besøg på Hayesfield, april 2018 UK: Studieophold på Gymnasium i Bath (marts 2019) To ugers studieophold og privat indkvartering

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart Godt nytår Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015 Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye år. Jeg håber, at 2015 vil blive et rigtig godt år for dig, for dine venner og for alle

Læs mere

Andre rejser til Island. Islands højdepunkter Natur & Wellness i Island Islands naturskønne vandrestier

Andre rejser til Island. Islands højdepunkter Natur & Wellness i Island Islands naturskønne vandrestier Den Gyldne Cirkel i Island Fra kr. 8.698,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger, b illeje m.m. Oplev Islands smukke natur på en fantastisk kør- selv- ferie. Denne kør-selv-ferie fokuserer på de mange

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Montana.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Montana. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Montana Land: USA Periode: Fra:1/9-2010 Til:20/12-2010 Udvekslingsprogram: Statskundskab

Læs mere

Rejsebrev fra Australien udvekslingsperioden 1. februar 2011 29. April 2011

Rejsebrev fra Australien udvekslingsperioden 1. februar 2011 29. April 2011 Rejsebrev fra Australien udvekslingsperioden 1. februar 2011 29. April 2011 Navn: Sanne Christensen, mobil: 27623544, sanne.k.c@jubii.dk Hjem-institution: VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

1. rejsebrev fra Madrid fra Sara Holmgaard, oktober 2009

1. rejsebrev fra Madrid fra Sara Holmgaard, oktober 2009 1. rejsebrev fra Madrid fra Sara Holmgaard, oktober 2009 Jeg har siden min start her på ergoterapeutuddannelsen været meget interesseret i at komme på udveksling ifm. studiet, da jeg syntes det kunne være

Læs mere

Evaluering af virtuel undervisning den 30. januar 2008

Evaluering af virtuel undervisning den 30. januar 2008 Virtuel undervisning 1 Side 1 af 7 1v Helsingør Gymnasium Evaluering af virtuel undervisning den 30. januar 2008 Oversigt over spørgsmål 1. Var opgaven i engelsk af passende længde? 2. Var opgaven i engelsk

Læs mere

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring

Maraton i Tórshavn 4.648,- 4 dage. Ring Maraton i Tórshavn Drømmer I om en aktiv oplevelse udover det sædvanlige? Nu ha I muligheden for at løbe Tórshavn Marathon på smukke Færøerne. Udover maraton er der også mulighed for at løbe eller gå et

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3 BOLIG 3 I egen bolig Det er et stort skridt at flytte i egen bolig. Og der er mange ting at tænke på. Møbler, mad, rengøring, indretning og husleje. Indflytterfest, måske. Og alle de ting som man nu selv

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Antropologi Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague Land: Tjekkiet Periode: Fra:19.02 2014 Til:27.06 2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: University of London, Instutite of Education Land: England Periode: Fra:1. oktober Til:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013.

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Mit navn er Helle Maria Geertsen og fra den 4 marts til den 15 marts, var jeg sammen med, min hold kammeret Line Hansen, i Baskerlandet i praktik. Vi var 2 dage

Læs mere

ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI

ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI Til køkkenprofessionelle ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI HVORFOR VÆLGE LAKTOSEFRIE MEJERIPRODUKTER? Du tager hensyn til de 3-6% af befolkningen, der er overfølsomme over for mælkesukker*

Læs mere

En rejse tilbage til ilden og isens land

En rejse tilbage til ilden og isens land En rejse tilbage til ilden og isens land Rejse til Island 3.- 8. juni 2015 Guide og rejseleder: Henning Andersen, Vulkanolog Henning fortæller om Island Dyb finanskrise eller et vulkanudbrud slår ikke

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Sabanci University Land: Tyrkiet Periode: Fra:19.09.2011 Til:01.02.2012 Udvekslingsprogram: Political

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

Puerto Plata - Rav, sandstrand og cigarer

Puerto Plata - Rav, sandstrand og cigarer Puerto Plata - Rav, sandstrand og cigarer En skøn badeferie i Den Dominikanske Republik. Her er der virkelig mulighed for at komme ned i gear og slappe af på nogle helt fantastiske strande. 14 dage Fra-pris

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: University of Washington.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: University of Washington. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Psykologi Navn på universitet i udlandet: University of Washington Land: USA Periode: Fra: 15. September 2010 Til: 18. Marts 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik Navn på universitet i udlandet: Universitetet i Agder Land: Norge Periode: Fra:03.01.12 Til: 30.05.12

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Rumænien Navn: Kristina Kaas Sørensen E-mail: Kristinakaas@gmail.com Tlf. nr. 31373249 Evt. rejsekammerat: Mai Dalsgaard Lassen Hjem-institution: VIA University

Læs mere

Island - vulkanøen i Atlanterhavet

Island - vulkanøen i Atlanterhavet Island - vulkanøen i Atlanterhavet Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: Højdepunkter Lavamarkerne Myvatn Dettifoss Vatnajökull Gulfoss Gejsere Side 1 af 6 15.07.2020 20.07.2020 6

Læs mere

Første rejsebrev. anitta_s_t@hotmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 1 August 2011-31 Januar 2012. Institutionens kontakt e- mail og evt.

Første rejsebrev. anitta_s_t@hotmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 1 August 2011-31 Januar 2012. Institutionens kontakt e- mail og evt. Første rejsebrev Studerendes navn: Anitta Skovhus Thyrrestrup Studienummer: PV09425 E-mail.: anitta_s_t@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 3 praktikperiode (6. semester) Praktik fra til: dd.mm.år: 1

Læs mere

1. rejsebrev praktik i Thailand 2015

1. rejsebrev praktik i Thailand 2015 1. rejsebrev praktik i Thailand 2015 Studerendes navn: Mette Kirstein Maarup Studienummer: PS12613 E-mail: 1021575@ucn.dk Praktikperiode: 3. praktikperiode Praktik fra/til: 17.01.15 18.07.15 (officielt:

Læs mere

EN LÆRERSTUDERENDE PÅ GLATIS!

EN LÆRERSTUDERENDE PÅ GLATIS! EN LÆRERSTUDERENDE PÅ GLATIS! Slædehunde, bjerge, minusgrader og et dagligt brug af google-translate blev min hverdag i 4 uger, da jeg i november 2014 valgte at pakke kufferterne og rejse nordpå mod Island,

Læs mere

Internationaliseringsundersøgelsen 2015

Internationaliseringsundersøgelsen 2015 Internationaliseringsundersøgelsen 2015 Undersøgelsen indeholder 877 respondenter, hvilket svarer til 23,5 % af VIA s 3725 studerende. De internationale studerendes ankomst til Danmark: 1.a Hvad har de

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET MIN MENING OM LÆR FOR LIVET Jeg havde haft delte meninger om lær for livet, både positive og Negative. Men til sidst fik mine forældre overtalt mig til at tage på LFL så det gjorde jeg. Da jeg ankom havde

Læs mere

Lejrskole til Svendborg. - Slotte og natur på Sydfyn. Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette. Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth

Lejrskole til Svendborg. - Slotte og natur på Sydfyn. Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette. Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth Lejrskole til Svendborg - Slotte og natur på Sydfyn Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth Limfjordsskolen 2007 I dag kom dagen, hvor vi tog til Svendborg.

Læs mere

Køge BMX Klub DM i Feldborg 27./28. september 2014. OM DM LØBET I FELDBORG (officiel invitation findes her)

Køge BMX Klub DM i Feldborg 27./28. september 2014. OM DM LØBET I FELDBORG (officiel invitation findes her) Så er det blevet tid til sæsonens sidste tur til Jylland (med mindre man da lige napper DM revanchen i Tønder den 4. oktober). Denne gang går turen nordpå, hvor Feldborg BMX er vært ved Danmarksmesterskabet

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Historie. Navn på universitet i udlandet: University College Dublin.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Historie. Navn på universitet i udlandet: University College Dublin. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Historie Navn på universitet i udlandet: University College Dublin Land: Ireland Periode: Fra: 14-01-2013 Til: 28-05-2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Meget tilfreds. Universitet fungerede godt, om end det mindede en del om det danske system.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Meget tilfreds. Universitet fungerede godt, om end det mindede en del om det danske system. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur Navn på universitet i udlandet: Bergen universitet, UiB Land: Norge Periode: Fra: 09-08-2011 Til: 19-12-2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange Vi håber, at denne brochure kan svare på jeres spørgsmål omkring det at være værtsfamilie. Har I yderligere spørgsmål er I selvfølgelig velkomne til at kontakte Dansk ICYE s sekretariat. Hvis I er interesserede

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Mit navn er Ásthildur Eygló Ástudóttir, jeg har taget på udveksling til Island, Vík í Mýrdal, på et lille plejehjem der hedder Hjallatún. Min email adresse er: eygloo@gmail.com

Læs mere

Elev Elevens fulde navn Adresse Sted Postnummer By Cpr-nummer E-mail Mobiltelefon Udskrives fra Skole: Efter klasse år. Musik Drama Krop og natur Krea

Elev Elevens fulde navn Adresse Sted Postnummer By Cpr-nummer E-mail Mobiltelefon Udskrives fra Skole: Efter klasse år. Musik Drama Krop og natur Krea Udfyldes af forældre og ansøger Ansøgningsskema. Elev s fulde navn Adresse Sted Postnummer By Cpr-nummer E-mail Mobiltelefon Udskrives fra Skole: Efter klasse år Forældre / værge Navn Cpr-nummer Adresse

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til Thailand. Navn: Grith Walløe E-mail: Tlf. nr. Evt. rejsekammerat: Hjem-institution: Slagelse sygeplejeskole Holdnummer:Sep05C Rejsebrev fra udvekslingsophold Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: Institute of Education, University of London Land: England, United Kingdom Periode: Fra: 4. januar

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Yderst tilfreds. Opholdet var alt hvad jeg forventede og håbede på, at det ville være.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Yderst tilfreds. Opholdet var alt hvad jeg forventede og håbede på, at det ville være. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Leicester University Land: England Periode: Fra: 23/9 2013 Til: 24/1 2014 Udvekslingsprogram: Erasmus Hvorfor

Læs mere

Blue-Water UV-Jagt til Sodwana, Sydafrika

Blue-Water UV-Jagt til Sodwana, Sydafrika Blue-Water UV-Jagt til Sodwana, Sydafrika Så er der mulighed for at komme væk fra den kolde danske vinter. UV-Jagt rejser til Sodwana Bay i Sydafrika, syd for Mozambique. Det bliver primært Blue-water

Læs mere