NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, la HERI MAANI. Besvarelse af 37 -spørgsmål nr vedrørende uran.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, la HERI MAANI. Besvarelse af 37 -spørgsmål nr vedrørende uran."

Transkript

1 Anlngaasaqanermut Aatsllassanullu Naalakkersulsoq Naalakkersulsoq for FInanser og Råstoffer NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLANO Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, la HERI MAANI Besvarelse af 37 -spørgsmål nr vedrørende uran. I medfør af Inatsisartuts forretningsorden 37 stk. 1, har du fremsat følgende spørgsmål til Naalakkersuisut vedrørende uran. Der er ved besvarelse af spørgsmål 1, 3, 4 og 11 modtaget bidrag fra Departementet for Erhverv. Arbejdsmarked og Handel. 1. Hvilken Euratom samarbejdsaftale henvises der til i koalitionsaftalen? Hvornår er den indgået, mellem hvilke parter, hvad indebærer den og hvilke konsekvenser 06.Q Sags nr Dok. nr. Postboks Nuuk Tlf. (+299) Fax (+299) E mall; mmr@nanoq.gl har den for grønlandsk lovgivning? EURATOM-traktaten blev undertegnet den 25. marts 1957 og trådte i kraft den 1. april Traktaten blev undertegnet af de samme lande, der var medlemmer af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF). I dag er det EU's institutioner, der driver EURA TOM, og medlemmerne af EURATOM udgøres af EU's medlemsstater. Grønland blev medlem af EURATOM i forbindelse med Danmarks medlemskab pr. 1. januar Grønland var omfattet af EURA TOM-traktaten i 12 år frem till. februar 1985, hvor Grønland trådte ud af de tre europæiske fællesskaber. Så længe Grønland ikke er medlem af EURATOM eller der er indgået en associeringsaftale om tilknytning og samarbejde med EURA TOM har traktaten ingen lovgivningsmæssige konsekvenser for Grønland. Der er indgået en aftale mellem EURATOM og IAEA om gennemførelse af IAEA's safeguards system inden for EU. Aftalen indebærer, at EURATOM på baggrund af rapporteringer fra de enkelte EU-lande udfylder den rolle i forhold til at føre regnskab og lave kontrol med uran og andre radioaktive stoffer, som normalt varetages af nationale systemer på grundlag af national Indrapportering til IAEA. Grønland er fuldt omfattet af ikke-sprednings konventionerne og Tillægsprotokolaftalen vedr. Safeguards mellem Danmark og IAEA. Da Grønland ikke er medlem af EURA TOM, skal rapportering til IAEA ske i regi af rigsfælieskabet. Som udgangspunkt vil rapportering tillaea ske ved Udenrigsministeriets mellemkomst. 1/8

2 2. Kan man med den gældende lovgivning afvise at tildele en udnyttetllladelse til brydning af uran, hvis selskabet har opfyldt de krav der står anført I loven? Råstofstyreisens vurdering af en ansøgning om en udnyttelsestilladelse sker på baggrund af råstofloven og andre regler og bestemmelser fastsat med hjemmel i råstofloven, herunder standardvilkår for efterforskningstilladelser vedrørende mineralske råstoffer (eksklusiv kulbrinter) I Grønland. Det følger af råstoflovens 16, stk. 1, at NaalakkersuJsut for et nærmere afgrænset område på nærmere fastsatte vilkår kan meddele tilladelse med eneret til efterforskning og udnyttelse af et eller flere mineralske råstoffer i Grønland. I standardvilkårenes punkt er der fastsat nærmere bestemmelser vedrørende overgangen fra efterforskning til udnyttelse. Det er væsentligt at bemærke, at som vilkårene anfører, sker der en overgang fra efterforskning til udnyttelse. Ved vurderingen af en eventuel ansøgning om en udnyttelsestilladelse lægges der blandt andet vægt på, hvilke konkrete krav, der er stillet i efterforskningstilladelsen, og om disse krav og de generelle retningslinjer er blevet iagttaget af rettighedshaver. Det følger af råstoflovens 29, stk. 2, og standardvilkårenes punkt 1401, at hvis en rettighedshaver som led i sin efterforskning har påvist og afgrænset kommercielt udnyttelige forekomster, som rettighedshaveren agter at udnytte, og i øvrigt har opfyldt gældende forpligtelser, har rettighedshaveren som udgangspunkt ret til at blive meddelt en udnytteisestilladelse. Udnyttelsestilladelsen vil ikke kunne omfatte andre mineralske råstoffer end de mineralske råstoffer, der er omfattet af efterforskningsmladeisen, jf. standardvilkårenes punkt En udnyttelsestilladelse meddeles således i forlængelse af en efterforskningstilladelse på baggrund af den efterforskning, der er foretaget efter tilladelsen, og til nogle af eller alle de mineralske råstoffer, der er omfattet af efterforskningstilladeisen Naalakkersuisut kan efter råstoflovens 16, stk. 1, fastsætte nærmere vilkår i en tilladelse med eneret til efterforskning og udnyttelse. Det betyder, at Naalakkersuisut for eksempel i en tilladelse til efterforskning efter mineralske råstoffer kan fastsætte bestemmelser om, hvilke mineralske råstoffer der må efterforskes efter tilladelsen.

3 På nuværende tidspunkt har Naalakkersuisut godkendt et tillæg til en efterforskningstilladelse, der giver rettighedshaveren adgang til at foretage efterforskning efter radioaktive mineraler. I den konkrete tilladelse er der ligeledes fastsat vilkår, hvoraf det fremgår, at rettighedshaveren ikke har ret til at udnytte de radioaktive mineraler eller på anden måde har rettigheder over de radioaktive mineraler. Det følger således af tilladelsen, at selvom rettighedshaveren ved sin efterforskning kan påvise og afgrænse kommercielt udnyttelige forekomster af radioaktive mineraler, har rettighedshaveren ikke ret til at få meddelt en tilladelse til udnyttelse af de pågældende radioaktive mineraler. Hvis rettighedshaveren ansøger om en tilladelse til udnyttelse af radioaktive mineraler, må det således afgøres konkret under inddragelse af alle relevante forhold, om rettighedshaveren under de konkrete omstændigheder kan meddeles en tilladelse til udnyttelse af de pågældende radioaktive mineraler. På baggrund af ovenstående kan det sammenfattende anføres, at der på nuværende tidspunkt - efter en konkret vurdering af alle relevante forhold - kan foretages en negativ indstilling til Naalakkersuisut vedrørende en ansøgning om tilladelse til udnyttelse af radioaktive mineraler, herunder uran. 3. Må Naalakkersuisut udskyde sin stillingtagen til en ansøgning om udnyttetilladelse til uranbrydning, indtil Grønland har tiltrådt IAEAs konventioner vedrørende sikkerhed? Eller skal der tages stilling i forlængelse af at ansøgningen om udnyttetilladelse er sendt? Grønland er som nævnt i svaret til spørgsmål 1 allerede omfattet af ikkespredningskonventionerne (NPT) og Tillægsprotokolaftalen vedr. Safeguards mellem Danmark og IAEA. Som statspart til NPT og medlem af IAEA er Danmark! Grønland forpligtet til at etablere et sikkerhedskontrol-system, der sikrer effektiv kontrol med nukleare materialer, inden der kan ske produktion og eksport af uran. Der skal således være etableret et sikkerhedskontrol-relateret anmeldelses/godkendelsessystem fsva. besiddelse, brug, overførsel, eksport og transport af nukleart materiale (nationalt og internationalt). Den relevante råstofmyndighed i Grønland udsteder tilladelser til forundersøgelse, efterforskning og udnyttelse af uran og andre radioaktive stoffer i Grønland, med de krav og betingelser til operatøren i alle faser af uranhåndteringen, der skal sikre at der kan ske en effektiv kontrol.

4 4. Hvad er den præcise køreplan for arbejdet med at gøre Grønland til et uraneksporterende land? Hvilke love og konventioner skal tiltrædes, hvilke nye funktioner skal oprettes og hvad er tidsperspektivet for de enkelte dele? Vil Naalakkersuisut følge de anbefalinger der kom I "Rapport om udvinding og eksport af uran" i oktober 2013? Arbejdet med opfølgning på Rapport om udvinding og eksport af uran 2013, blev stillet i bero efter udskrivelse af valg til Inatsisartut i Efter dannelse af det nye Naalakkersuisut og ressortfordeling genoptages arbejdet efter de anbefalinger. der er indeholdt i rapporten. Det indebærer blandt andet, at Naalakkersuisut vil fremsætte forslag på EM 2015 om Inatsisartut beslutning om udtalelse om ophævelse af forbehold for Grønland for så vidt angår følgende konventioner: IAEA konvention om bistand i tilfælde af nukleare ulykker eller radiologisk nødstilfælde (Bistandskonventionen) IAEA konvention om nuklear sikkerhed IAEA international fælles konvention om sikker håndtering af brugt brændsel og radioaktivt affald (Affaldskonventionen) ILD-konventionen nr. 115 om beskyttelse af arbejdere mod ioniserende stråling FN's konvention om nuklear terrorisme Ændring af IAEA konvention om fysisk beskyttelse af nukleart materiale Det indebærer også, at der skal færdiggøres en analyse af hvorvidt lovningen og adm i nistrative systemer allerede er på plads i Danmark og/eller Grønland samt behovet for at udarbejde ny lovgivning og administrative systemer i Danmark og/eller Grønland for al kunne implementere de pågældende konventioner. For så vidt angår eksportkontrolområdet, skal der gennemføres en lovgivning for Grønland, der indeholder regler om eksportkontrol generelt, som tilsvarer, hvad der gælder i Danmark gennemført ved EU regler. Det forventes. at der kan fremsættes forslag herom på EM På det administrative organisatoriske plan skal der mellem Danmark og Grønland etableres en myndighedsfunktion for Rigsfællesskabets varetagelse af de internationale sikkerhedskontrolforpligtelser i forbindelse med udvinding og eksport af uran fra Grønland. Myndighedsfunktionen skal sikre at nukleare materialer og anlæg i Grønland kun anvendes til godkendte formål, samt at de internationale forpligtelser overholdes.

5 5. Hvornår agter Naalakkersulsut at fremsætte sit forslag om et oprette en øvre grænse for uranindhold ved brydning, som nævnt i koalitionsaftalen? Koalitionsaftalen er gældende for en 4 årig periode. Naalakkersuisut har endnu ikke besluttet, hvornår forslaget om en øvre grænse for uranindhold ved brydning vil blive fremsat til behandling i Inatsisartul. Da det lovforberedende arbejde endnu ikke er igangsat, vil det dog formentligt tidligst kunne ske i løbet af Hvad er baggrunden for at koalitionen netop mener at 1 % er en passende, øvre grænse? På hvilken måde adskiller uran sig, hvis det har en lødighed umiddelbart over eller under 1 %? Koalitionen har ikke taget endelig stilling til den konkrete grænseværdi. Det kan dog nævnes, at der er flere lovende projekter i Grønland, der har mulighed for at blive gennemført, hvis grænseværdien for uran fastsættes til 1 %. Det gælder for eksempel de to sjældne jordartsprojekter i Sarfartoq og Qaqqaarsuk, hvor der lokalt er høje uran/thorium værdier. Af forekomster uden sjældne jordarter kan nævnes Nedre Arkosedal (Østgrønland) med kobber og uran; 1II0rsuit (Sydgrønland) som er en forekomst med uran i sandsten og forekomster hvor uran sidder i veins (årer) som fx Vatnaverfi (Sydgrønland) og Moskusokselandet (Østgrønland). 7. Vil Naalakkersuisut bekræfte, at der Ikke I Europa eksisterer en grænseværdi for brydning af uran på 1 procents lødighed? Naalakkersuisut kender ikke til steder i Europa, hvor der for brydning af uran er fastsat en grænseværdi på 1 % lødighed. 8. Vil Naalakkersuisut bekræfte at den eneste grænseværdi indenfor Euratom handler om hvornår yellowcake skal underkastes kontrol, hvor grænsen er på yellowcake med en lødighed på 1 % eller derover? 5/8

6 Yellowcake (også kaldet Uranla) er et urankoncentrat (pulver) fremstillet ud fra uranmalm. Yellowcake opnås ved formaling og kemisk bearbejdning af uranmalm og danner et pulver, der har en stikkende lugt, er uopløselig t i vand og indeholder ca. 80 % uranoxid (UD,). Yellowcake kan klassificeres som et lavradioaktivt materiale. Naalakkersuisut kan ikke bekræfte det anførte i spørgsmålet. Efter Naalakkersuisuts vurdering er der ikke inden for EURA TOM en sådan grænseværdi for yellowcake med en lødighed på 1 % eller derover. Inden for EURATOM gælder der dog nogle regler om rapportering og kontrol vedrørende radioaktive materialer m.v. 9. Det forrige flertal afviste, at have særlige regler i Råstofloven omkring radioaktive mineraler. Er Naalakkersuisut enige med den tidligere koalition i, at der ikke er behov for særlig lovgivning omkring radioaktive mineraler? Ja, det er Naalakkersuisuts opfattelse, at der som udgangspunkt ikke er behov for særlige regler om radioaktive mineraler i selve råstonoven. Det udelukker dog ikke, at der kan være behov for ny lovgivning inden for andre områder, herunder sundhedsområdet. Der henvises i øvrigt til svarene til spørgsmål nr. 3 og Har Naalakkersulsut planer om at lave en øvre grænse for udvinding af thorium, der også er radioaktivt og forefindes i Kuannersuit? Nej, der er ikke på nuværende tidspunkt planer om at fastsætte en øvre grænse for udvinding af thorium. For thorium s vedkommende er den radioaktive stråling ca. 3 gange mindre end for uran målt i Becquerel: U-238 = Bq/g Th-232 = Bqig En mine vil normalt producere uran som er en blanding af uran isotoperne 238, 235 og 234, ligesom en mine der også bryder thorium vil producere en blanding af thorium isotoperne 232 og 228. Dette betyder samlet at radioaktivitet i Becquerel af det brudte uran og thorium vil være ca. det dobbelte af ovennævnte værdier, men at forholdet på 1:3 vil være uændret.

7 For eksempel hvis en uranværdi for brydning sælles til 1 %, vil den tilsvarende thoriumværdi være 3 %. Delle vil kunne anvendes som en tommelfingerregel. 11. I koalitionsaftalen står der at der først kan udvindes sjældne jordarter når IAES retningslinjer for sikkerhed er opfyldt og når de stillede krav i Euratoms samarbejdsaftale er opfyldt. Vil Naalakkersuisut bekræfte, at hverken IAEA eller Euratom forholder sig til brydning af sjældne jordarter, men alene retter sig mod brydning af radioaktive mineraler? IAEA og EURATOM traktaterne omhandler alene forhold vedrørende det nukleare område med vægten på den globale nedrustnings og ikke-spredningsindsats samt den fredelige udnyttelse af atomenergi. 12. Vil Naalakkersuisut bekræfte, at uranbrydning i dag er tilladt, uanset om der er tale om et biprodukt eller et hovedprodukt? Og vil Naalakkesuisut forklare hvad de forstår ved hhv. et biprodukt og et hovedprodukt. Det bekræftes, at uranbrydning er tilladt, når alle love, reguleringer og retningslinjer er overholdt og en tilladelse til udnyttelse af uran er meddelt, uanset om der er tale om et biprodukt eller et hovedprodukt. Desuden bemærkes følgende om betydningen af malm i forhold til begreberne hovedprodukt og biprodukt: Malm kan bestå af en bjergart (hovedprodukt), hvor det hele har en værdi. Det gælder for eksempel olivinforekomsten, Seqi, ved Maniitsoq. I en del malm typer optræder der kun et enkelt stof med en vis værdi. Det gælder for eksempel uran, der kun udgør en lille del af malmen. Resten af bjergarten er værdiløs, og her er uran således det eneste kommercielle produkt (hovedprodukt). Malm kan også bestå af en bjergart, hvori der er to eller flere grundstoffer, som har en kommerciel værdi, eksempelvis uran, lanthan og zirkonium. Delle kan være tilfældet for uranmalmen ved Kuannersuit (Kvanefjeld). Det produkt, der giver den største værdi per ton malm, anses for hovedproduktet, og de andre stoffer med mindre værdi anses for biprodukter. 7/8

8 I mange miner er det nødvendigt at udvinde biprodukter for, at projektet er økonomisk rentabelt. Flere af minerne i Witwatersrand i Sydafrika producerer således både uran og guld, hvor guld er hovedproduktet, og uran er biprodukt. Tilsvarende gælder for verdens største uranmine, Olympic Dam i Australien, som producerer kobber, uran, guld og sølv. Ændres de indbyrdes verdensmarkedspriser, kan det bevirke, at hovedproduktet bliver biproduktet, og det modsatte kan derfor også blive tilfældet. Malmens indhold af værdifulde mineraler varierer. Der kan være områder i minen, som har højt indhold af et mineralog områder med et lavt indhold af et mineral. Det naturlige forhold mellem hovedprodukter og biprodukter kan derfor også variere. Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga Med veljlig hilsen J)d~C Andreas Rene Uldum Aningaasaqarnermut Aatsitassanullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer

Der er ikke i Grønland meddelt nogen tilladelse til udnyttelse af uran eller andre radioaktive

Der er ikke i Grønland meddelt nogen tilladelse til udnyttelse af uran eller andre radioaktive Inuussutlssarsiomermut Aatsitassarsiornermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv og Råstoffer NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREEN LAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig Svar på spørgsmål

Læs mere

Høringsnotat Sags nr. Postboks Nuuk Tlf. (+299) Fax (+299)

Høringsnotat Sags nr. Postboks Nuuk Tlf. (+299) Fax (+299) Inuussutissarsiornermut, Suliffeqarnermut Niuernermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel Høringsnotat Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til

Læs mere

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2.

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. 2015/1 LSV 155 (Gældende) Udskriftsdato: 25. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 2015-38533 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. juni 2016 Forslag til

Læs mere

Området har derfor kunnet ansøges af fastboende efter reglerne om småskala efterforskning og udnyttelse siden 2009.

Området har derfor kunnet ansøges af fastboende efter reglerne om småskala efterforskning og udnyttelse siden 2009. Anlngaasaqamermut Aatsitassanullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoner NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREEHLANO Medlem af Inatsisartut Anthon Frederiksen, Partii Naleraq HER Svar på

Læs mere

NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit HER. Svar på 37-spørgsmål 2014-088 Råstofprojekter

NAALAKKERSUISUT. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit HER. Svar på 37-spørgsmål 2014-088 Råstofprojekter Inuussutlssarsiornermut Aatsitassarsiornermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv og Råstoffer NAALAKKERSUISUT GQVERNMENT QF GREEN LAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

Inuussutissarsiomermut Aatsitassarsiomermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer NAALAKKERSU I SUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Naaja Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit

Læs mere

2015 statistisk årbog

2015 statistisk årbog 2015 statistisk årbog Råstoffer Administration af råstofområdet Administration af råstofområdet Råstofområdet reguleres af Inatsisartutlov nr. 7 af 7.december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter

Læs mere

Fælleserklæring mellem Erhvervs- Vækstministeriet/Erhvervsstyrelsen

Fælleserklæring mellem Erhvervs- Vækstministeriet/Erhvervsstyrelsen Fælleserklæring mellem Erhvervs- og Vækstministeriet/Erhvervsstyrelsen og Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel om eksportkontrol af dual-use produkter og teknologi Formål Formålet med nærværende

Læs mere

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Miljø ved uran-minedrift Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Hvordan er minedrift efter uran forskellig fra andre miner? I princippet er metoder og problemstillinger (også miljømæssigt) de samme

Læs mere

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Lovforslag nr. L 155 Folketinget

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Lovforslag nr. L 155 Folketinget Lovforslag nr. L 155 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af udenrigsministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale Kapitel

Læs mere

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner Grønlandsudvalget 2012-13 GRU Alm.del Bilag 55 Offentligt JUSTITSMINISTERIET UDENRIGSMINISTERIET Notat om Naalakkersuisuts udenrigspolitiske beføjelser i lyset af en mulig ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken

Læs mere

Nye initiativer på råstof- og arbejdsmarkedsområdet

Nye initiativer på råstof- og arbejdsmarkedsområdet Pressemøde 21. maj 2013 Naalakkersuisoq for erhverv, råstoffer og arbejdsmarked Jens-Erik Kirkegaard Nye initiativer på råstof- og arbejdsmarkedsområdet Temaer til dagens pressemøde 1. Bekæmpelse af arbejdsløsheden,

Læs mere

Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit. Besvarelse af 37- spørgsmål nr Kære Sara Olsvig

Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit. Besvarelse af 37- spørgsmål nr Kære Sara Olsvig Naalakkersulsoq lor Erhverv. A!be}dsmarlted. Handel og NAALAKKERSUISUT UdenrigsanUggender N8alakkersulsoq for Natur, Milja og Juslil50mmdel GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit

Læs mere

TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende

TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende 1. juni 2014 FM20141139 TILLÆGSBETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af x. [måned] 2014 om udnyttelse af vandkraftressourcer til produktion af energi Afgivet

Læs mere

3. I 32, stk. 2, ændres stk. 9 til stk. 6.

3. I 32, stk. 2, ændres stk. 9 til stk. 6. Inatsisartutlov nr. 34 af 28. november 2016 om ændring af inatsisartutlov om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) (Ændringer af regler om frist for indbringelse af en afgørelse

Læs mere

I inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) foretages følgende ændringer:

I inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) foretages følgende ændringer: 27. september 2012 EM 2012/112 Forslag til: Inatsisartutlov om ændring af inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) (Ændringer af

Læs mere

Rapport om udvinding og eksport af uran

Rapport om udvinding og eksport af uran naalakkersuisut.gl Rapport om udvinding og eksport af uran Arbejdsgruppen om konsekvenserne af ophævelse af nul-tolerancepolitikken Oktober 2013 naalakkersuisut.gl Rapport om udvinding og eksport af uran

Læs mere

Forslag. til. Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse

Forslag. til. Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse Forslag Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse til Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Formålet med loven er at sikre, at produkter med dobbelt anvendelse ikke anvendes

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) 23. november 2009 EM 2009/120 Ændringsforslag Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) Fremsat af Naalakkersuisut til 2. behandling.

Læs mere

til Til titlen Til 1 Nyt nummer

til Til titlen Til 1 Nyt nummer 5. december 2012 EM 2012/112 Ændringsforslag til Forslag til: Inatsisartutlov om ændring af inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale.

Høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT over Høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. 1. Høringen Lovudkastet har været sendt i

Læs mere

20. november 2015 EM2015/17 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget

20. november 2015 EM2015/17 BETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (Fremsat af Naalakkersuisoq for Sundhed) Afgivet

Læs mere

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 19. 6. 93 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 148/ 1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 af 8. juni 1993 om overførsel af radioaktive stoffer

Læs mere

opgavefordeling i den dansk-grønlandske myndighedsstruktur for sikkerhedskontrol med nukleare materialer og anlæg i Grønland 1.1. Udenrigsministeriet

opgavefordeling i den dansk-grønlandske myndighedsstruktur for sikkerhedskontrol med nukleare materialer og anlæg i Grønland 1.1. Udenrigsministeriet Præambel Med Erklæringen er parterne enige om i fællesskab at etablere en dansk-grønlandsk sikkerhedskontrolstrukrtlr mellem Udenrigsministeriet og Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel til

Læs mere

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

29. januar 2015 FM 2015/108. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 29. januar 2015 FM 2015/108 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

Det er nu tid til, at I skal tage del i debatten om Grønlands uran. Det kommer ikke til at

Det er nu tid til, at I skal tage del i debatten om Grønlands uran. Det kommer ikke til at SOCIALDEMOKRATIET INTRODUKTION Det er nu tid til, at I skal tage del i debatten om Grønlands uran. Det kommer ikke til at være en fuldstændig virkelighedstro gengivelse af de rigtige forhandlinger omkring

Læs mere

22. september 2016 EM 2016/130 Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

22. september 2016 EM 2016/130 Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 22. september 2016 EM 2016/130 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven)

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Til lovforslag nr. L 155 Folketinget

Betænkning. Forslag til lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Til lovforslag nr. L 155 Folketinget Til lovforslag nr. L 155 Folketinget 2015-16 Betænkning afgivet af Grønlandsudvalget den 26. maj 2016 Betænkning over Forslag til lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale

Læs mere

BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om erhvervsmæssige aktiviteter på det grønlandske søterritorium Afgivet til forslagets 2. behandling Erhvervsudvalget

Læs mere

Oversigt over Internationale forpligtelser vedr. Uran udvinding og eksport

Oversigt over Internationale forpligtelser vedr. Uran udvinding og eksport Oversigt over Internationale forpligtelser vedr. Uran udvinding og eksport Udenrigsministeriet Indhold 1. Uran og minedrift.... 4 1.1. Urans anvendelsesformer... 4 1.2. Fra uranforekomst til yellow-cake

Læs mere

Der findes flere bestemmelser i Kriminalloven, som regulerer sådanne forhold, eksempelvis:

Der findes flere bestemmelser i Kriminalloven, som regulerer sådanne forhold, eksempelvis: Aningaasaqamermut Akileraartarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter NAALj'."'KERSU SUT GOVERNMENT OF GREENLAND Steen Lynge Medlem af Inatsisartut, Demokraterne Besvarelse af

Læs mere

En hjemtagelse af hele veterinær og fødevareområdet vil som minimum kræve:

En hjemtagelse af hele veterinær og fødevareområdet vil som minimum kræve: Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug r GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut, Bentiaraq Ottosen, Atassut Heri Svar på

Læs mere

23.august 2018 EM 2018/213. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

23.august 2018 EM 2018/213. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 23.august 2018 EM 2018/213 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Som konsekvens af vedtagelsen af Inatsisartutlov om udnyttelse af vandkraftressourcer til produktion af energi

Læs mere

I inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) foretages følgende ændringer:

I inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) foretages følgende ændringer: Inatsisartutlov nr. 26 af 18. december 2012 om ændring af inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) (Ændringer af regler om råstofmyndigheden,

Læs mere

Svar på 37-spørgsmål nr. 129/2019.

Svar på 37-spørgsmål nr. 129/2019. Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut, Steen Lynge, Demokraatit Heri

Læs mere

RÅSTOFUDNYTTELSE I GRØNLAND

RÅSTOFUDNYTTELSE I GRØNLAND RÅSTOFUDNYTTELSE I GRØNLAND MILJØSTYRELSE FOR RÅSTOFFER Myndighed for råstofområdet er Råstofstyrelsen one-door myndighed i forhold til industrien. Miljøstyrelsen for Råstofområdet (Miljøstyrelsen). Skal

Læs mere

I inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydninger herfor (råstofloven) foretages følgende ændringer:

I inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydninger herfor (råstofloven) foretages følgende ændringer: [dag]. [måned] 2012 EM 2012/xxx Forslag til: Inatsisartutlov om ændring af inatsisartutlov om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydninger herfor (råstofloven) (Ændringer af regler om råstofmyndigheden,

Læs mere

Høringsnotat Sags nr.

Høringsnotat Sags nr. Inuussutissarsiornermut, Suliffeqarnermut Niuernermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel Høringsnotat Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til

Læs mere

Orientering om Landsstyrets redegørelse om uran

Orientering om Landsstyrets redegørelse om uran Aatsitassanut Ikummatissanullu Pisortaqarfik Råstofdirektoratet Orientering om Landsstyrets redegørelse om uran September 2008 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Debat... 5 Hvad siger loven... 5 Hvorfor

Læs mere

Svar vedrørende spørgsmål til Landsstyret i henhold til 36, stk. 1 i Landstingets forretningsorden. Nr. 2007-126

Svar vedrørende spørgsmål til Landsstyret i henhold til 36, stk. 1 i Landstingets forretningsorden. Nr. 2007-126 Landsstyreområdet for boliger, infrastruktur og råstoffer Aatsitassanut Ikummatissanullu Pisortaqarfik Råstofdirektoratet 24. september 2007 Sags nr.: 01.27-00108 Dok.nr.: 273185 Esmar Bergstrøm IA Svar

Læs mere

BILAG. Naalakkersuisutmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl-Kristian Kruse IRER

BILAG. Naalakkersuisutmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl-Kristian Kruse IRER - I BILAG INATSISARTUT Naalakkersuisutmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl-Kristian Kruse IRER Dato: 25. marts 2015 J.nr.: 01.36.01.03-00056 FM20l5/89. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx. af

Læs mere

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser.

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser. Arbejdspapir B. Internationale forpligtigelser i relation til fundamentale sikkerhedsog miljømæssige principper for etablering af et slutdepot for lav- og mellemaktivt affald Sundhedsstyrelsen Statens

Læs mere

Notat vedrørende ISUA mineprojektet 1. Beskrivelse af væsentlige økonomiske aspekter af projektet Vi har som aftalt foretaget økonomiske konsekvensberegninger med udgangspunkt London Minings forudsætninger

Læs mere

I medfør af Inatsisartuts forretningsordens 36, stk. 1, har Aleqa Hammond stillet følgende

I medfør af Inatsisartuts forretningsordens 36, stk. 1, har Aleqa Hammond stillet følgende Kalaallit Nunaanni Namminersorlutik Oqartussat Grønlands Selvstyre Medlem af Inatsisartut Aleqa Hammond Siumut Besvarelse af 36 spørgsmål 2010-161 fra Aleqa Hammond I medfør af Inatsisartuts forretningsordens

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00 EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 7.3.2007 PE 386.364v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-25 Udkast til udtalelse Johannes Voggenhuber Vurdering af Euratom - 50 års

Læs mere

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 248 om forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 248 om forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet Aningaasaqarnermut Akileraartarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter Medlem af Inatsisartut Vivan Motzfeldt, Siumut Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 28 om forbrug af eksterne konsulenter

Læs mere

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter.

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter. SIUMUT Folketinget Finanslov 1. behandling d. 10/9-2013 Doris Jakobsen Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fremsat i henhold til 36, stk. 1 om handel med øl og kulsyreholdige læskedrikke

Besvarelse af spørgsmål fremsat i henhold til 36, stk. 1 om handel med øl og kulsyreholdige læskedrikke Nunamut Namminermut, Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø Medlem af Inatsisartut Malik Berthelsen Nuuk Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Fasthold nej til uran-udvinding i Rigsfællesskabet Mikkel Myrup, Avataq Christian Ege, Det Økologiske Råd

Fasthold nej til uran-udvinding i Rigsfællesskabet Mikkel Myrup, Avataq Christian Ege, Det Økologiske Råd Fasthold nej til uran-udvinding i Rigsfællesskabet af Mikkel Myrup, Avataq Christian Ege, Det Økologiske Råd og Palle Bendsen, NOAH Friends of the Earth Denmark Der er i den senere tid blevet sået tvivl

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.6.2013 COM(2013) 429 final 2013/0201 (CNS) C7-0232/1 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om regler og procedurer med henblik på at gøre det muligt for Grønland at deltage

Læs mere

Besvarelse af 37-spørgsmål nr.2018/269 vedrørende Kvanefjeldet, Dato: Sags nr Kære Sofla Geisler

Besvarelse af 37-spørgsmål nr.2018/269 vedrørende Kvanefjeldet, Dato: Sags nr Kære Sofla Geisler Aatsitassaoul, Suliffcqanierrnullu NaaIakersuisoqarfik Depan.2rnc0t for Råstoffr og Arhejdsinarked N AA LAK K ER SU IS UT GOVERNMENT OF GREENLANO Medlem af Inatsisartut, Sofla Geisler Inuit Ataqatigiit

Læs mere

Suite West Hastings Street Tel: (604) Vancouver, B.C. V6E 3X1 Fax: (604)

Suite West Hastings Street Tel: (604) Vancouver, B.C. V6E 3X1 Fax: (604) 23. juni 2016 Tina Landbo Olsen natsisileritooq Jurist Legal Adviser Aatsitassanut kummatissanullu Naalakkersuisoqarfik Råstofdepartementet Ministry of Mineral Resources Postboks 930, 3900 Nuuk Vedr.:

Læs mere

Medlem af Inatsisartut Sofia Geisler, Inuit Ataqatigiit HerI

Medlem af Inatsisartut Sofia Geisler, Inuit Ataqatigiit HerI Aalisamermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug GOVERNMENT OF GREEN LAND Medlem af Inatsisartut Sofia Geisler, Inuit Ataqatigiit HerI Svar til

Læs mere

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

UDKAST. Afsnit I. Anvendelsesområde, vægtenheder, kategorier og definitioner. Kapitel 1. Anvendelsesområde

UDKAST. Afsnit I. Anvendelsesområde, vægtenheder, kategorier og definitioner. Kapitel 1. Anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om anmeldelsespligt, regnskabssystem m.v. i forbindelse med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale m.v. i Grønland ( Sikkerhedskontrolbekendtgørelsen ) I medfør af 2, stk.

Læs mere

Svar til 36, stk. 1, spørgsmål nr. 2008-098

Svar til 36, stk. 1, spørgsmål nr. 2008-098 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Naalakkersuisut siulittaasuat Landsstyreformanden Hr. landstingsmedlem Esmar Bergstrøm c/o Landstingets Bureau Her Svar til 36, stk. 1, spørgsmål

Læs mere

NAALAKKERSU I SUT. Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe Inatsisartut -/Her. Svar på 37-spørgsmål nr. 264 om sagsbehandlingslovens principper mv.

NAALAKKERSU I SUT. Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe Inatsisartut -/Her. Svar på 37-spørgsmål nr. 264 om sagsbehandlingslovens principper mv. Naalakkersuisut Siulittaasuat Formanden for Naalakkersuisut NAALAKKERSU I SUT GOVERNMENT OF GREEN LAND Inuit Ataqatigiit Inatsisartutgruppe Inatsisartut -/Her Svar på 37-spørgsmål nr. 264 om sagsbehandlingslovens

Læs mere

NAALAKKERSUI5UT HER/MAANI. Besvarelse af 37 nr, 198. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la

NAALAKKERSUI5UT HER/MAANI. Besvarelse af 37 nr, 198. Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrlgsanliggender NAALAKKERSUI5UT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, la HER/MAANI Besvarelse af 37 nr, 198 1)

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 9. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2016.

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2016. 2015/1 LSV 158 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2015-3244 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3.

Læs mere

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

11. august 2016 EM 2016/23. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 11. august 2016 EM 2016/23 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, der blev 1. behandlet af Inatsisartut

Læs mere

Rapport om forhold vedrørende en eventuel ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken for udnyttelse af uran og andre radioaktive mineraler

Rapport om forhold vedrørende en eventuel ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken for udnyttelse af uran og andre radioaktive mineraler Rapport om forhold vedrørende en eventuel ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken for udnyttelse af uran og andre radioaktive mineraler Kvanefjeld Lett Advokatfirma DCE - Nationalt Center for

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0230/1. Ændringsforslag. Jonathan Bullock, Aymeric Chauprade for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0230/1. Ændringsforslag. Jonathan Bullock, Aymeric Chauprade for EFDD-Gruppen 29.6.2018 A8-0230/1 1 Punkt 1 litra g g) at understrege den betydning, som EU's medlemsstater tillægger koordineringen af deres indsats i de styrende organer og enheder i FNsystemet; g) at respektere retten

Læs mere

Retsudvalget L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt

Retsudvalget L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 23 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Sikkerhedskontoret

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger xx. xxx 2016 EM 2016/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning herfor (råstofloven) trådte

Læs mere

Råstoffer. Råstoffer. Administration af råstofområdet

Råstoffer. Råstoffer. Administration af råstofområdet Råstoffer Råstoffer Administration af råstofområdet Administration af råstofområdet Råstofområdet reguleres af Inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydning

Læs mere

26. maj 2015 EM 2015/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

26. maj 2015 EM 2015/xx. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 26. maj 2015 EM 2015/xx 1. Indledning 1.1. Baggrund Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Lovens formål er overordnet at beskytte mennesker, dyr og miljø mod skadelige effekter fra stråling.

Læs mere

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder ILOkonventionerne;

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 13.5.2013 2011/0225(NLE) * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets forordning om et fællesskabssystem til registrering af transportører

Læs mere

Borgermøde i Sisimiut

Borgermøde i Sisimiut Spørgsmål og svar fra borgermøder i Nuuk, Kangerlussuaq, Sisimiut og Ilulissat vedr. Ironbark Zinc Ltd. ansøgning om udnyttelse af zinkog blyforekomsten ved Citronen Fjord i november 2015 Borgermøde i

Læs mere

Miljø ved uran-minedrift

Miljø ved uran-minedrift AARHUS UNIVERSITET DCE ORIENTERING OM URAN MAJ 2015 12. MAJ 2015 Miljø ved uran-minedrift GERT ASMUND ROSKILDE Lidt om mit tidligere arbejde 1968 Arbejdede på Risø med Kvanefjeld 1973 Var med til at påvise

Læs mere

Standardvilkår for indgivelse af ansøgninger om tilladelser til udnyttelse af

Standardvilkår for indgivelse af ansøgninger om tilladelser til udnyttelse af Inuussutissarsiornermut, Nukissiuuteqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Erhverv og Energi Ministry of Industry and Energy Standardvilkår for indgivelse af ansøgninger om tilladelser til

Læs mere

Spørgsmål og svar vedrørende Kvanefjeld-projektet

Spørgsmål og svar vedrørende Kvanefjeld-projektet Greenland Minerals and Energy A/S: Spørgsmål og svar vedrørende Kvanefjeld-projektet Denne samling spørgsmål og svar er et praktisk værktøj til at hjælpe interesserede med at finde information om sjældne

Læs mere

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Lovforslag nr. L 158 Folketinget

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse. Lovforslag nr. L 158 Folketinget Lovforslag nr. L 158 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af erhvervs- og vækstministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse

Læs mere

A) Hvilke slags kategorier vil man inddele førtidspensionisterne i fremover?

A) Hvilke slags kategorier vil man inddele førtidspensionisterne i fremover? liaqutarilnnermut. Inatsisinillu Atuulitslnermut Naalakkersulsoqarfik Departementet for Familie og JustItsvæsen NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem afinatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit

Læs mere

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. 11. oktober 2016 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til opprioritering

Læs mere

ANSØGNINGSPROCEDURER OG STANDARDVILKÅR FOR EFTERFORSKNINGS- OG FORUNDERSØGELSESTILLADELSER FOR MINERALER I GRØNLAND

ANSØGNINGSPROCEDURER OG STANDARDVILKÅR FOR EFTERFORSKNINGS- OG FORUNDERSØGELSESTILLADELSER FOR MINERALER I GRØNLAND ANSØGNINGSPROCEDURER OG STANDARDVILKÅR FOR EFTERFORSKNINGS- OG FORUNDERSØGELSESTILLADELSER FOR MINERALER I GRØNLAND Grønlands Selvstyre Råstofstyrelsen 25. juni 2013 Indhold Ansøgningsprocedurer og standardvilkår

Læs mere

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet Aningaasaqarnermut Akileraartarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter Medlem af Inatsisartut Vivan Motzfeldt, Siumut Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug

Læs mere

Akileraartarnermut Aqutsisoqarfik Skattestyrelsen

Akileraartarnermut Aqutsisoqarfik Skattestyrelsen Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Akileraartarnermut Aqutsisoqarfik Skattestyrelsen Råstofstyrelsen Sendes pr. e-mail: mlsa@nanoq.gl Høring vedrørende Forslag til: Selvstyrets

Læs mere

BETÆNKNING. afgivet af. Finans- og Skatteudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. afgivet af. Finans- og Skatteudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Finans- og Skatteudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2015 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Fritagelse for selskabsskat, pengeinstitutters

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

Geologien af Ilímaussaq-komplekset Med fokus på Kvanefjeldet

Geologien af Ilímaussaq-komplekset Med fokus på Kvanefjeldet Geologien af Ilímaussaq-komplekset Med fokus på Kvanefjeldet Sydgrønlands geologi Grundfjeld: Granit Gardarintrusion: Kvanefjeld Killavaat alannguat Ivittuut Eriksfjordformation: Igaliku sandsten Lava

Læs mere

Vedr. bortfald af vilkår om eneret til indvinding af råstoffer i Nordsøen Område 562-JA og 562-JB Jyske Rev

Vedr. bortfald af vilkår om eneret til indvinding af råstoffer i Nordsøen Område 562-JA og 562-JB Jyske Rev Råstofselskabet Ole Askehave Skovbakke 37 9240 Nibe Natur J.nr. BLS-7323-00012 13 Ref. jhg Den 9. juli 2009 Vedr. bortfald af vilkår om eneret til indvinding af råstoffer i Nordsøen Område 562-JA og 562-JB

Læs mere

NAALAKKERSUISUT. Til: Jens Immanuelsen (Siumut), medlem af Inatsisartut. Kære Jens Immanuelsen

NAALAKKERSUISUT. Til: Jens Immanuelsen (Siumut), medlem af Inatsisartut. Kære Jens Immanuelsen Aningaasaqarnermut Nunamullu Namminermut Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT af GREENLAND Til: Jens Immanuelsen (Siumut), medlem af Inatsisartut

Læs mere

AFGØRELSER Den Europæiske Unions Tidende L 84/99

AFGØRELSER Den Europæiske Unions Tidende L 84/99 20.3.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 84/99 AFGØRELSER RÅDETS AFGØRELSE Nr. 136/2014/EU af 20. februar 2014 om regler og procedurer med henblik på at gøre det muligt for Grønland at deltage i Kimberleyprocessens

Læs mere

Mi Ma VIDENCENTER FOR MINERALSKE RÅSTOFFER OG MATERIALER. Uran fra efterforskning til efterspørgsel G E U S

Mi Ma VIDENCENTER FOR MINERALSKE RÅSTOFFER OG MATERIALER. Uran fra efterforskning til efterspørgsel G E U S Uran fra efterforskning til efterspørgsel Per Kalvig, Kristine Thrane og Karen Hanghøj MiMa rapport 2014/2 MINING TRANSPORT CONSUMPTION PROCESSING RECYCLING EXPLORATION MANUFACTURE Mi Ma VIDENCENTER FOR

Læs mere

Høringspartnere. Digitaliseringsstyrelsen uddyber nedenfor formål, indhold og konsekvenser af at indføre Persondataloven i Grønland.

Høringspartnere. Digitaliseringsstyrelsen uddyber nedenfor formål, indhold og konsekvenser af at indføre Persondataloven i Grønland. Naalakkersuisut Government of Greenland Digitaliseringsstyrelsen Høringspartnere Supplerende høringsmateriale om Kongelig Anordning af Persondataloven Digitaliseringsstyrelsen uddyber nedenfor formål,

Læs mere

NAALAKKER5UI5UT. Fru Naja Nathanielsen, her. Svar på 37 spørgsmål nr 051 Olie- og mineralstrategien

NAALAKKER5UI5UT. Fru Naja Nathanielsen, her. Svar på 37 spørgsmål nr 051 Olie- og mineralstrategien Inuussutissarsiornermut Aatsitassarsiornermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv og Råstoffer NAALAKKER5UI5UT GOVERNMENT OF GREEN land Fru Naja Nathanielsen, her Svar på 37 spørgsmål

Læs mere

Rapport om forhold vedrørende en eventuel ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken for udnyttelse af uran og andre radioaktive mineraler

Rapport om forhold vedrørende en eventuel ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken for udnyttelse af uran og andre radioaktive mineraler Det Udenrigspolitiske Nævn 2012-13 UPN Alm.del Bilag 304 Offentligt Rapport om forhold vedrørende en eventuel ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken for udnyttelse af uran og andre radioaktive

Læs mere

12849/18 AKA/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12849/18. Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE)

12849/18 AKA/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12849/18. Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE) 12849/18 FISC 398 ECOFIN 882 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

27. november EM2015/124 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende

27. november EM2015/124 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende 27. november BETÆNKNING Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. Fremsat af Naalakkersuisoq

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0352 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.7.2015 COM(2015) 352 final 2015/0154 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

26. mødedag, torsdag den 27. november, 2008.

26. mødedag, torsdag den 27. november, 2008. 26. mødedag, torsdag den 27. november, 2008. Dagsordenens punkt 80 Redegørelse om de samfundsmæssige aspekter af efterforskning og brydning af uran i Grønland. (Landsstyremedlem for infrastruktur, Miljø

Læs mere

2013 opstilles således. 109 mio. kr. 47 mio. kr. 3 mio. kr. 73 mio. kr. 222 mio. kr. 459 mio. kr.

2013 opstilles således. 109 mio. kr. 47 mio. kr. 3 mio. kr. 73 mio. kr. 222 mio. kr. 459 mio. kr. Aningaasaqarnermut Aatsitassanullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREEN LAND Medlem af Inatsisartut, Anthon Frederiksen, Partii Naleraq Bureau for

Læs mere

N O T A T. Danmarks tiltrædelse af apostillekonventionen

N O T A T. Danmarks tiltrædelse af apostillekonventionen Retsudvalget REU alm. del - Bilag 42 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 6. oktober 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2005-748/5-0004 Dok.: MDT40464 N O T A T om Danmarks tiltrædelse

Læs mere

TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 1. juni 2017 FM20171127 TILLÆGSBETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om ændring af Inatsisartutlov om

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

VORES RÅSTOFFER SKAL SKABE VELSTAND

VORES RÅSTOFFER SKAL SKABE VELSTAND VORES RÅSTOFFER SKAL SKABE VELSTAND Grønlands olie- og mineralstrategi 2014-2018 Sammenfatning Udgiver Naalakkersuisut Copyright Naalakkersuisut Produktion ProGrafisk ApS Udgivelsestidspunkt Maj 2014 INDHOLD

Læs mere