Notat. Talepunkter til samråd i Folketingets Kirkeudvalg den 13. april 2011 om samrådsspørgsmål K

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Talepunkter til samråd i Folketingets Kirkeudvalg den 13. april 2011 om samrådsspørgsmål K"

Transkript

1 Kirkeudvalget KIU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 15 Offentligt Notat Dato: 13. april 2011 Talepunkter til samråd i Folketingets Kirkeudvalg den 13. april 2011 om samrådsspørgsmål K Kirkeministeriet KM KIU alm. del, Samrådsspørgsmål K "Kirkeministeren bedes i et åbent samråd redegøre for udviklingen i henholdsvis kirkeskatten og landskirkeskatten i tiden 2002 til og med 2010, idet det af redegørelsen skal fremgå, hvilke opgaver / aktiviteter landskirkeskatten år for år er anvendt til. Ministeren bedes samtidig redegøre for statens tilskud til folkekirken til lønudgifter, anlæg og vedligehold og andre forhold år for år i samme periode. Endelig bedes ministeren redegøre for, hvorfor landskirkeskatten betragtes som værende omfattet af skattestoppet, når der reelt er tale om et medlemsbidrag til eget trossamfund og ikke en skat til det offentlige. Der henvises i øvrigt til artiklen Skattestoppets blinde vinkel i Momentum den 14. Marts 2011." Indledning Jeg er glad for som - endnu - ny kirkeminister at møde Folketingets Kirkeudvalg. Jeg takker for velkomsten til mig på den post og for velkomsten til dette samråd. Jeg kunne dog have ønsket mig, at temaet for vort første møde havde været et emne, der er lettere at overskue end folkekirkens økonomi. Kirkeskat, landskirkeskat og statstilskud til folkekirken er tilsammen en kompleks konstruktion. Og kompleksiteten øges, når man også inddrager spørgsmål som skattestop og kirkeskatten som medlemsbidrag. Jeg ville derfor gerne have haft mere end nogle få uger som kirkeminister til at få et godt overblik over, hvordan denne konstruktion hænger sammen, og hvordan den har udviklet sig over en årrække. Udviklingen i kirkeskatten fra 2002 til 2010 For folkekirkens medlemmer er kirkeskatten et forholdsvis klart og overskueligt begreb. De kan se kirkeskatten som en procentsats og et beløb på forskudsopgørelsen og årsopgørelsen fra skattevæsenet. De ved, at kirkeskatten bliver brugt til noget, der har med folkekirken at gøre. Men det er vist kun et fåtal af medlemmerne, der ved, hvordan kirkeskatten er sammensat og beregnet, og hvad pengene derefter bliver brugt til. Kirkeskatten er sammensat af et ligningsbeløb til de lokale kirkelige kasser - det vil sige kirkekasserne i sognene samt provstiudvalgskasserene - og af landskirkeskatten til fællesfonden.

2 Ligningsbeløbet til de lokale kirkelige kasser fastsættes af provstiudvalget på grundlag de økonomiske behov i sognene i provstiet samt provstiudvalgskassens behov. Det kan kirkeministeren ikke blande sig i. Det blev præciseret med en tilføjelse til lov om folkekirkens økonomi i Efter forslag fra kirkeministeren - men efter ønske fra et flertal i Folketinget - blev der i loven indsat en bestemmelse ( 7, stk. 5, 2. punktum), der lyder: "Kirkeministeren kan ikke fastsætte regler om størrelsen af kirkekassernes udgifter eller om kirkeskattens størrelse." Kirkeskatteprocenten varierer fra kommune til kommune. Det skyldes, at der er forskel på, hvor mange penge der er behov for til de lokale kirkelige kasser i de enkelte kommuner. Det skyldes også, at der er forskel på udskrivningsgrundlaget - det vil sige medlemmernes skattepligtige indtægter. I 2010 var den laveste kirkeskatteprocent 0,44 i Gentofte Kommune, og den højeste var 1,50 i Samsø Kommune. Hvis man ser på et landsgennemsnit er kirkeskatten steget siden 2002: i årene 2002, 2003 og 2004 var kirkeskatten i gennemsnit 0,86 % i 2005 og 2006 var gennemsnittet 0,87 %, i årene 2007, 2008 og 2009 var gennemsnittet 0,88 %, og i 2010 var gennemsnittet 0,89 %. Stigningen skyldes først og fremmest, at de lokale kirkelige udgifter i sognene og provstierne er steget, og at disse kasser derfor har haft behov for flere kirkeskattekroner. Desuden har udskrivningsgrundlaget - folkekirkemedlemmernes skattepligtige indtægter - været vigende i de seneste år. Den lokale del af kirkeskatten beløb sig i 2002 til knap 3,7 mia. kr. For 2010 er den lokale del af kirkeskatten budgetteret til ca. 4,8 mia. kr. Den endelige opgørelse af den samlede kirkeskat og den lokale andel af den får vi ikke før om ca. et år. Men ud fra den budgetterede kirkeskat i 2010 kan man forvente, at den lokale kirkeskat fra 2002 til 2010 er steget med ca. 30 %. Henstillinger om at begrænse stigningen i den lokale kirkeskat til pris- og lønudviklingen er altså ikke blevet fulgt helt. I så fald ville stigningen i den lokale del af kirkeskatten have været mindre. Side 2 Landskirkeskat og skattestoppet Det næste delemne i samrådsspørgsmålet er udviklingen i landskirkeskatten. Den udvikling er imidlertid påvirket af skattestoppet, som er det sidste delemne i samrådsspørgsmålet. Udviklingen i landskirkeskatten er også stærkt påvirket af, at der fra og med 2004 er blevet ydet en kompensation fra staten til folkekirken for den virkning, som ændringer i anden lovgivning har for kirkeskatteprovenuet. Derfor vil jeg gerne sige noget om disse to forhold, før jeg beskriver udviklingen i landskirkeskatten.

3 Skattestoppet blev indført efter regeringsskiftet i november Og i et notat af 3. april 2002 fra Finansministeriet, Skatteministeriet samt Økonomiog Erhvervsministeriet blev der gjort rede for kirkeskattens forhold i forbindelse med skattestoppet. Det hed her om kirkeskatten - jeg citerer: Side 3 "Kirkeskatten er også omfattet af skattestoppet, idet den for medlemmer af folkekirken både de facto og formelt udgør en del af den samlede indkomstbeskatning. Da budgetterne for 2002 i lighed med de kommunale budgetter er fastlagt før regeringens tiltræden, udmøntes skattestoppet på dette område ligeledes med virkning fra Skattestoppet indebærer, at ligningsbeløbene for landskirkeskatten maksimalt må reguleres med omkostningsudviklingen (PL-regulering). De lokale kirkemyndigheder er anmodet om at overholde samme retningslinjer for de lokale ligningsbeløb, jf. Kirkeministerens henstilling til de lokale kirkemyndigheder herom. Det indebærer, parallelt med praksis på det kommunale område, at den landsgennemsnitlige kirkeskatteprocent ikke overstiger niveauet i 2002." (citat slut) Det er for mig ganske uproblematisk, at kirkeskatten kan være omfattet af skattestoppet, selv om den også kan betragtes som et medlemsbidrag til folkekirken. Kirkeskatten udgør både de facto og formelt for medlemmer af folkekirken en del af den samlede indkomstbeskatning. Hertil kommer, at Folketinget er den lovgivende myndighed for folkekirken, og regeringen - Kirkeministeriet - er den udøvende myndighed for folkekirken. Derfor kan Folketinget selvfølgelig også lovgive om, hvordan de økonomiske rammer for folkekirken skal være. Og regeringen - Kirkeministeriet - kan inden for de rammer, som fastsættes af Folketinget i lovgivningen, fastsætte mere detaljerede og uddybende regler. Landskirkeskattens størrelse fastsættes i henhold til 15, stk. 3, i lov om folkekirkens økonomi af kirkeministeren. Derfor kan regeringen naturligvis også pålægge kirkeministeren, at fastsættelsen af landskirkeskatten skal ske efter de principper, der blev fastlagt med skattestoppet. For så vidt angår den lokale del af kirkeskatten, nøjedes man med at henstille til, at den kun blev reguleret med omkostningsudviklingen. Og i 2003 vedtog Folketinget som nævnt en tilføjelse til økonomiloven, der siger, at kirkeministeren ikke kan blande sig i størrelsen af de lokale kirkelige udgifter og den lokale del af kirkeskatten. Der er altså ikke blevet gennemtvunget et skattestop for den lokale del af kirkeskatten. Og et skattestop for den del kan kun gennemtvinges, hvis Folketinget igen ændrer loven om folkekirkens økonomi. Kort sagt:

4 En begrænset del af kirkeskatten - nemlig landskirkeskatten - er omfattet af skattestoppet, så den maksimalt må stige med et beløb, der svarer til pris- og lønudviklingen. Der er lovhjemmel til at gennemføre skattestop for landskirkeskatten, fordi Folketinget er lovgiver for folkekirken, og fordi landskirkeskatten i henhold til loven om folkekirkens økonomi fastsættes af kirkeministeren. Dermed er det regeringen, som bestemmer rammerne for landskirkeskattens udvikling. Den store del af kirkeskatten - den lokale del - er ikke omfattet af skattestoppet. Efter en ændring af økonomiloven i 2003 kan kirkeministeren ikke blande sig i størrelsen af den lokale del af kirkeskatten. Derfor kan den lokale del af kirkeskatten kun underlægges skattestoppet, hvis Folketinget vedtager en ændring af denne bestemmelse i økonomiloven. Side 4 Landskirkeskatten og kompensation for anden lovgivnings virkning på kirkeskatteprovenuet Udviklingen i landskirkeskatten fra 2002 til 2010 er som nævnt også påvirket af, at der fra og med 2004 af staten er blevet ydet en kompensation til folkekirken for anden lovgivnings provenuvirkning for kirkeskatten. Folketinget vedtog i 2003, at der skulle indføres et beskæftigelsesfradrag. Det betød, at borgernes skattepligtige indkomst blev mindre, end den ellers ville have været. Det betød derfor også, at udskrivningsgrundlaget for kirkeskatten blev formindsket. Det betød umiddelbart, at kirkeskatteprocenten skulle forhøjes, for at folkekirken kunne få den nødvendige indtægt i form af kirkeskat. Regeringen og et flertal i Folketinget ønskede ikke, at kirkeskatteprocenten skulle forhøjes. Derfor blev der med finansloven for 2004 bevilget en kompensation til folkekirken. Kompensationen kunne sammen med en uændret kirkeskatteprocent give folkekirken et uændret provenu. Kompensationen var i 2004 på 95 mio. kr. Den er siden blev reguleret år for år i takt med andre lovændringer, der har haft betydning for kirkeskatteprovenuet. I 2005 blev kompensationen sænket til ca. 52 mio. kr., hvorefter den var stigende indtil 2009, hvor den var ca. 324 mio. kr. I 2010 blev kompensationen som følge af nye lovændringer reduceret til ca. 99 mio. kr. I årene blev kompensationen udbetalt til ligningsområderne. Det betød, at den lokale del af kirkeskatten kunne reduceres med et beløb, der svarede til kompensationen. Fra og med 2007 er kompensationen imidlertid blevet udbetalt til fællesfonden. Det betyder, at det nu er landskirkeskatten, der hvert år bliver reduceret med et beløb, som svarer til kompensationen. Udviklingen i landskirkeskatten fra 2002 til 2010 Så til spørgsmålet om, hvordan landskirkeskatten under disse forudsætninger har udviklet sig fra 2002 til 2010.

5 I 2002 blev der opkrævet 894 mio. kr. i landskirkeskat. Det var knap 20 % af den samlede kirkeskat. Side 5 Til og med 2006 blev landskirkeskatten i overensstemmelse med skattestoppet maksimalt reguleret med omkostningsudviklingen (PL-regulering). I 2006 blev der således opkrævet 994 mio. kr. i landskirkeskat. Og den udgjorde fortsat knap 20 % af den samlede kirkeskat. Fra og med 2007 er landskirkeskatten blevet sænket og hævet i takt med udsvingene i kompensationen til folkekirken for anden lovgivnings provenuvirkning. Skattestoppets princip om, at landskirkeskatten maksimalt må stige med omkostningsudviklingen udmøntes nu i, at landskirkeskatten og kompensationen tilsammen maksimalt må stige i samme takt som omkostningsudviklingen. I 2007 blev der opkrævet 861 mio. kr. i landskirkeskat. Det var godt 16 % af den samlede kirkeskat. Fællesfonden modtog imidlertid i mio. kr. i kompensation. Uden denne kompensation ville landskirkeskatten have været 974 mio. kr., svarende til ca. 18 % af den samlede kirkeskat. I 2008 blev der opkrævet 776 mio. kr. i landskirkeskat, og fællesfonden modtog 223 mio. kr. i kompensation. I 2009 blev der opkrævet 722 mio. kr. i landskirkeskat, og fællesfonden modtog 324 mio. kr. i kompensation. I 2010 blev der opkrævet 966 mio. kr. i landskirkeskat, og fællesfonden modtog 99 mio. kr. i kompensation. Den samlede kirkeskat forventes i 2010 at udgøre ca. 5,8 mia. kr. Det betyder, at landskirkeskatten tilsammen med kompensationen vil svare til ca. 18 % af den samlede kirkeskat. Landskirkeskatten og kompensationen i 2010 var ca. 19 % højere end landskirkeskatten i 2002 svarende til PL-reguleringen. Hvad er landskirkeskatten blevet brugt til? Landskirkeskatten er fællesfondens primære indtægtskilde. Fra og med 2007 har fællesfonden desuden fra staten modtaget kompensation for anden lovgivnings virkning på kirkeskatteprovenuet. I det følgende sættes fællesfondens udgifter i forhold til summen af landskirkeskatten og kompensationen. Fællesfonden - og dermed landskirkeskatten - bruges først og fremmest til at betale folkekirkens egen andel af løn til præster og provster. Fællesfondens andel er 60 % af lønnen. De resterende 40 % af lønnen samt pensionsbidrag og pension vedrørende præster betales af staten. Fællesfonden betaler desuden forskellige godtgørelser, bl.a. kørselsgodtgørelse til præster og provster. Fællesfondens samlede udgifter vedrørende præster og provster var ca. 486 mio. kr. i Det svarede til godt 54 % af fællesfondens indtægt i form af landskirkeskat.

6 Fællesfondens samlede udgifter vedrørende præster og provster var budgetteret til ca. 591 mio. kr. i Det svarede til godt 55 % af fællesfondens indtægter i form af landskirkeskatten og kompensation for anden lovgivnings virkning på kirkeskatten. Fællesfondens udgifter vedrørende præster og provster har i hele perioden fra 2002 til 2010 udgjort mellem 54 og 56 % af landskirkeskatten og kompensationen. De øvrige % af fællesfondens indtægter i form af landskirkeskat og kompensation er blevet anvendt på en række forskellige udgiftsposter, hvoraf nogle dog har været stabile i omfang. Jeg skal kort nævne et par af dem: udgifterne til drift af stiftsadministrationerne har i hele perioden kostet ca. 7 % af fællesfondens indtægter, udgifterne til folkekirkens uddannelse og efteruddannelse af præster samt uddannelse af organister og andre kirkefunktionærer har i hele perioden årligt kostet 4-5 % af fællesfondens indtægter, fællesfonden betaler et udligningstilskud, der anvendes til nedsættelse af den lokale del af den kirkelige ligning i økonomisk svage ligningsområder. I 2002 blev der ydet ca. 98 mio. kr. i udligningstilskud. Det svarede til godt 10 % af fællesfondens indtægter. I 2010 blev der budgetteret med udligningstilskud på 101 mio. kr. Det svarede til ca. 9,5 % af fællesfondens indtægter i form af landskirkeskat og kompensation. Andre udgiftsposter har der været større ændringer på. Jeg skal nævne de væsentligste: Udgifterne til Folkekirkens IT var 116 mio. kr. i Heri indgik et beløb, som retteligt burde have været regnskabsført i De 116 mio. kr. svarede til næsten 13 % af fællesfondens indtægter. I løbet af det følgende par år blev etableringen af DNK - den elektroniske kirkebog - afsluttet, og det blev muligt at sænke udgifterne til Folkekirkens IT. Udgifterne til Folkekirkens IT var i 2010 budgetteret til 85 mio. kr. Det svarede til ca. 8 % af fællesfondens indtægter. Efter ændring af økonomiloven er finansieringen af pension til tidligere tjenestemandsansatte kirkefunktionærer ændret markant med virkning fra Til og med 2006 betalte fællesfonden hele udgiften til pension til disse tidligere kirkefunktionærer. Udgiften var ca. 73 mio. kr. i Fra og med 2007 betaler de lokale kirkelige kasser pensionsbidrag til fællesfonden for de kirkefunktionærer, der fortsat er ansat som tjenestemænd. Det betød umiddelbart, at fællesfondens nettoudgift til pension til kirkefunktionærer blev reduceret meget stærkt, så den i 2007 kun var ca. 5 mio. kr. Antallet af pensionerede kirkefunktionærer har imidlertid været stigende, og antallet af kirkefunktionærer, der fortsat er tjenestemandsansat, er faldende. Det betyder, at pensionsudgiften er stigende, og at indtægten i form af pensionsbidrag er faldende. Side 6

7 Derfor er fællesfondens nettoudgift til pension til tidligere kirkefunktionærer steget, så den i 2010 var budgetteret til 53 mio. kr. Og den forventes at stige yderligere i de kommende år. Omlægningen i forhold til pensionen blev ledsaget af, at fællesfonden fra og med 2007 har ydet et generelt tilskud til de lokale kirkelige kasser. Dette tilskud blev indført for at afbøde den umiddelbare virkning af, at de lokale kasser skulle til at betale pensionsbidrag for tjenestemandsansatte funktionærer. Det generelle tilskud var 78 mio. kr. i Samtidig med at det blev indført, blev det fastsat, at det skulle aftrappes, efterhånden som en omlægning af forrentning og udbetaling af gravstedskapitaler slog igennem. Før denne omlægning fik fællesfonden en del af forrentningen af de kapitaler, der er knyttet til flerårige aftaler om vedligeholdelse af gravsteder. Efter omlægningen forrentes kapitalerne fuldt ud til fordel for de lokale kirkelige kasser, og kapitalerne bliver i øvrigt udbetalt til de lokale kirkelige kasser i løbet af vedligeholdelsesperioden. Som konsekvens af aftrapningen var det generelle tilskud budgetteret til ca. 31 mio. kr. i 2010, og det vil falde bort fra og med Aftrapningen er begrundet i, at fællesfonden skal finansiere den opsparede pensionsforpligtelse, som ved omlægningen blev opgjort til i alt ca. 1,7 mia. kr. Fra og med 2007 blev finansieringen af Folkekirkens forsikring også ændret. Til og med 2006 blev forsikringsudgifterne for folkekirkens ejendomme og løsøre betalt af fællesfonden. Udgifterne varierede fra år til år afhængig af skadernes omfang. I 2002 var fællesfondens udgifter ved forsikringsordningen ca. 59 mio. kr. I 2006 var fællesfondens udgifter til forsikringsordningen ca. 46 mio. kr. Efter en lovændring i 2006 har forsikringsordningen siden 2007 skullet hvile i sig selv. Det betyder, at der hos de lokale kirkelige kasser bliver opkrævet et bidrag, som svarer til udgifterne til forsikringsordningen. Ændringen blev ledsaget af, at landskirkeskatten blev nedsat med et beløb svarende til de lokale kassers bidrag. Der er fra 2007 og frem gennemført enkelte ændringer i forhold til fællesfondens udgifter, som er beskedne med hensyn til det økonomiske omfang, men som har en principiel karakter. Jeg skal nævne to: Der er indført en omprioriteringspulje. Det indebærer, at alle driftsbevillinger med undtagelse af udgifterne til præster og provster hvert år beskæres med 2 %. De midler, der på denne måde skæres fra bevillingerne, samles i en omprioriteringspulje. Midlerne fordeles derpå efter ansøgning mellem de forskellige udgiftsområder og institutioner, der finansieres af fællesfonden. Fællesfondens samlede udgifter bliver ikke dermed reduceret. Men puljen giver mulighed for at tilgodese nye initiativer inden for de for- Side 7

8 skellige områder, uden at fællesfondens samlede udgifter bliver forøget. Med virkning fra 2007 blev Den Folkekirkelige Udviklingsfond etableret. Udviklingsfonden har til formål at støtte initiativer til udvikling af folkekirkens arv og virke, herunder folkekirkens musik og salmer. Fonden blev i første omgang etableret for en forsøgsperiode på tre år, men er med virkning fra 2010 gjort permanent. Fonden har siden etableringen haft en årlig bevilling på ca. 1,3 mio. kr. Midlerne til etablering af fonden fremkom ved, at Kirkeministeriet opsagde en frivillig aftale med KODA. Aftalen, der blev indgået i 1996, betød, at fællesfonden årligt betalte 1,3 mio. kr. til KODA, fordi der ved folkekirkens gudstjenester og kirkelige handlinger i et vist omfang anvendes musik, der er ophavsretligt beskyttet. Folkekirken er i henhold til ophavsretsloven ikke forpligtet til at betale for anvendelsen af denne musik. Side 8 Fællesfonden oparbejdede til og med 2002 et betydeligt underskud. Der har derfor fra og med 2003 været sigtet imod, at regnskabet hvert år skulle slutte med et overskud, så det oparbejdede underskud kunne elimineres, og fællesfonden derefter få en kassebeholdning af rimeligt omfang. Der var i 2003 et overskud på ca. 14 mio. kr., og der har været overskud hvert år siden. I 2009, som er det senest afsluttede regnskab, blev resultatet et overskud på knap 41 mio. kr. En del af overskuddet er disponeret til projekter, som er godkendt, men endnu ikke realiseret. Ved udgangen af 2009 havde fællesfonden derfor en egenkapital på ca. 117 mio. kr., hvoraf der var disponeret over ca. 17 mio. kr. For 2010 er der budgetteret med et overskud på ca. 30 mio. kr. Statens tilskud til folkekirken Staten ydede i 2002 tilskud til folkekirken på i alt 578 mio. kr. I 2010 ydede staten tilskud til folkekirken på i alt 848,5 mio. kr. I løbet af perioden har der været betydelige udsving i statens tilskud til folkekirken. Udsvingene skyldes især, at staten med virkning fra og med 2004 har ydet kompensation til folkekirken for anden lovgivnings virkning på kirkeskatteprovenuet. Kompensationsbeløbet har som nævnt varieret i takt med lovændringer, der har haft betydning for udskrivningsgrundlaget for kirkeskat. I 2004 var kompensationen 95 mio. kr., mens den i 2005 blev nedsat til ca. 52 mio. kr. Derefter steg den år efter år, indtil den i 2009 beløb sig til ca. 324 mio. kr. En række elementer i Forårspakke 2.0, der blev vedtaget i 2009, betød en forøgelse af udskrivningsgrundlaget for kirkeskatten. Derfor blev kompensationen i 2010 nedsat til 98,8 mio. kr.

9 I 2009, hvor kompensationen for anden lovgivnings virkning på kirkeskatteprovenuet var det højeste beløb, ydede staten i alt ca mio. kr. i tilskud til folkekirken. Statens tilskud til folkekirken er først og fremmest tilskud til løn til præster og provster. Statens tilskud skal dække 40 procent af lønnen til 1991,8 præstestillinger. Staten betaler desuden fuldt ud løn til biskopper samt pensionsbidrag vedrørende nuværende præster og provster og pension til tidligere præster og provster. Statens samlede udgifter til løn og pension til præster, provster og biskopper beløb sig i 2002 til ca. 509 mio. kr. I 2010 beløb disse udgifter sig til ca. 640 mio. kr. Ud over kompensationen for anden lovgivning samt løn og pension til præster, provster og biskopper, indgår der i statens tilskud til folkekirken tre væsentlige poster samt enkelte tilskud af meget beskedent omfang. De tre poster er: udgifterne til Kirkeministeriets departement tilskud til den danske kirke i Sydslesvig og kirkelig betjening af danskere andre steder i udlandet samt tilskud til istandsættelse af kirker. Departementets driftsudgifter er i perioden steget fra knap 24 mio. kr. i 2002 til knap 34 mio. kr. i Denne stigning er noget højere end pris- og lønudviklingen. Det skyldes, at finanslovsbevillingen til departementet to gange permanent er blevet øget ud over pris- og lønudviklingen. Fra og med finansloven for 2004 blev bevillingen øget med 2,0 mio. kr. til en opprioritering af økonomistyringen i Kirkeministeriet. Fra og med 2007 blev bevillingen til departementet forøget med ca. 3 mio. kr. Denne forhøjelse modsvarede en betaling, som departementet tidligere havde fået fra fællesfonden for de konsulentydelser, som departementet udfører for fællesfonden. Tilskud til Dansk Kirke i Sydslesvig samt kirkelig betjening af danskere andre steder i udlandet er steget fra 17,2 mio. kr. i 2002 til 23,6 mio. kr. i I henhold til 20, stk. 3, i lov om folkekirkens økonomi skal staten hvert år yde et tilskud på mindst 14 mio. kr. til istandsættelse af kirker, kalkmalerier og historisk inventar i kirker. I 2002 blev der ydet 14,9 mio. kr. i tilskud til dette. I 2005 blev det imidlertid besluttet, at statens tilskud til istandsættelser i de følgende år skulle forhøjes betydeligt, så der kunne gives tilskud til istandsættelse af De kongelige begravelseskapeller i Roskilde og taget på Roskilde Domkirke. I alt er der i løbet af årene 2006 til 2010 ydet ca. 142 mio. kr. i tilskud til istandsættelse af kirker. Heraf er ca. 67 mio. kr. ydet til Roskilde Domkirke og de kongelige begravelseskapeller. Side 9

10 Afslutning Til slut en opsummering: Den gennemsnitlige kirkeskatteprocent er i løbet af perioden 2002 til 2010 steget fra 0,86 % til 0,89 %. Stigningen skyldes først og fremmest, at de lokale kirkelige udgifter i sogne og provstier er steget. Kirkeministeren kan henstille til, at stigningen i de lokale udgifter begrænses til det, der svarer til pris- og lønudviklingen, og det har jeg gjort som en af mine første embedshandlinger. Men kirkeministeren kan efter en lovændring i 2003 ikke bestemme over udviklingen i den lokale kirkelige økonomi. Landskirkeskatten har fra og med 2003 været omfattet af skattestoppet. Den må derfor ikke stige mere end pris- og lønudviklingen. Fra og med 2007 er kompensation fra staten for anden lovgivnings virkning på kirkeskatten blevet udbetalt til fællesfonden og har betydet tilsvarende mindre udskrivning af landskirkeskat. Der har siden 2002 gennemgående været en jævn udvikling på fællesfondens forskellige udgiftsposter. Der er dog i årenes løb sket en omlægning af finansieringen af udgiftsposter som pension til tjenestemandsansatte kirkefunktionærer og folkekirkens forsikringsordning. Der har siden 2004 været betydelige udsving i størrelsen af statens tilskud til folkekirken. Det skyldes, at staten fra og med 2004 har betalt kompensation til folkekirken for anden lovgivnings virkning på kirkeskatteprovenuet. Der er i øvrigt sket en mindre forhøjelse af statens tilskud til folkekirken. Dels i form af øget bevilling til Kirkeministeriets departement, dels i form af tilskud til istandsættelse af bl.a. Roskilde Domkirke. Side 10

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2011/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 16362/12 Fremsat den 22. februar 2012

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Dato: 10. september 2012 I de senere år har der adskillige gange været debat om folkekirkens styringsstruktur.

Læs mere

Kirkegårdenes økonomi - og muligheder

Kirkegårdenes økonomi - og muligheder Kirkegårdenes økonomi - og muligheder Årsmøde 2019 for FDK & DKL 4. september 2019 6. 1 september 2019 ØKONOMI FOLKEKIRKEN Rammerne for kirkegårdenes økonomi 2 6. september 2019 Økonomi Folkekirken Mio.

Læs mere

PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK

PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK Indhold: Hvorfor har Syddjurs Provsti en økonomisk politik? Hvilke opgaver skal provstiudvalget prioritere Vurdering af fordelingsnøgle til driftsramme Menighedsrådets

Læs mere

Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken

Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken Kirkeministeriet Juni 2004 Én folkekirke - men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold

Læs mere

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Folketinget er folkekirkens lovgivningsmagt. Det er menighedsrådene trygge ved, og de forventer en fortsat demokratisering af folkekirken. Landsforeningen

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og udligning

Skatter, generelle tilskud og udligning ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 7 2016 Dato: 22. september 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Sagsid: 25.20.00-S55-1-16 Skatter, generelle tilskud og udligning

Læs mere

Status for kirkegårdenes økonomi. DKL og FDK årsmøde 6. september 2016

Status for kirkegårdenes økonomi. DKL og FDK årsmøde 6. september 2016 Status for kirkegårdenes økonomi DKL og FDK årsmøde 6. september 2016 Udviklingen i kirkeskatteprocenten 0,88 2 Højeste og laveste kirkeskatteprocenter Kommune Kirkeskattepct. Gentofte 0,43 Frederiksberg

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010. Kirkeministeriet Frederiksholms

Læs mere

UDKAST Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

UDKAST Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Finansiering af pensionsforpligtelsen vedrørende tjenestemandsansatte kirkefunktionærer, investeringspolitik for pensionsformuen) 1 I lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Præcisering af bemyndigelsesbestemmelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi LBK nr 331 af 29/03/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 12. august 2015 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 25676/14 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af lov om

Læs mere

Notat. Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Notat. Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Kirkeudvalget 2019-20 L 6 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Dato: 20. september

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi Side 1 af 10 Dato for udstedelse 28-04-2006 Dokumenttype Lovbekendtgørelse Forskriftens nr. 376 Forskriftens titel Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi Ressortministerium Kirkeministeriet Status

Læs mere

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger 4-årsbudget 2010-2013 Nr. 9 ØKONOMI & PLANLÆGNING Konsulent & Planlægning Dato: 18. september 2009 Tlf. dir.: 4477 2231 Fax. dir.: 4477 2743 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2009-4695 Dok.nr:

Læs mere

Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009.

Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009. Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009. Kirkeministeriet Frederiksholms

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning samt kirkeskat

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning samt kirkeskat ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 8 2013 Dato: 4. september 2013 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1269 Dok.nr: 2013-152514 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

Supplerende information vedr. Danske Sømands- og Udlandskirker efter møde den 14. maj 2014

Supplerende information vedr. Danske Sømands- og Udlandskirker efter møde den 14. maj 2014 Kirkeudvalget 2013-14 KIU Alm.del Bilag 49 Offentligt Side 1 af 9 Til Folketingets Kirkeudvalg Supplerende information vedr. Danske Sømands- og Udlandskirker efter møde den 14. maj 2014 1. Fremtidig udvikling

Læs mere

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger 4-årsbudget 2012-2015 Nr. 9 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 21. september 2011 Tlf. dir.: 4477 2231 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2011-3411 Dok.nr: 2011-172062 Budgetbilag Skatter samt generelle

Læs mere

Tekniske ændringer til Budgetforslag

Tekniske ændringer til Budgetforslag Postadresse: Favrskov Kommune Budgetafdeling Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk Tekniske ændringer til Budgetforslag 2018 21 26. september 2017 Sagsbehandler:

Læs mere

Finansiering. (side 28-35)

Finansiering. (side 28-35) Finansiering (side 28-35) 28 BUDGET 2016 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2017-2019 Finansiering Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og

Læs mere

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger 4-årsbudget 2011-2014 Nr. 9 ØKONOMI & PLANLÆGNING Konsulent & Planlægning Dato: 27. september 2010 Tlf. dir.: 4477 2231 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2010-3566 Dok.nr: 2010-177995 Budgetbilag

Læs mere

Øget demokrati i folkekirken

Øget demokrati i folkekirken Øget demokrati i folkekirken Kirkeministeriet November 2003 Udgivet af Kirkeministeriet November 2003 Forsidebillede: Annedorte Vad Tryk: Herrmann & Fischer A/S Oplag 2.000 eksemplarer ISBN 87-989543-4-2

Læs mere

Budget 2011 for fællesfonden

Budget 2011 for fællesfonden Budget 2011 for fællesfonden Kirkeministeriet 2010 dok. nr.58356/10 Indledning I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budget for fællesfonden for 2011. Fællesfondens budget for 2011

Læs mere

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Referat af møde i budgetsamrådet. Dagsorden. Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14.

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Referat af møde i budgetsamrådet. Dagsorden. Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14. Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetsamrådet Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Klaus Kerrn-Jespersen, Verner

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi LBK nr 609 af 06/06/2007 (Gældende) Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi Herved bekendtgøres lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2007, med de ændringer, der følger

Læs mere

Budget 2014 for fællesfonden

Budget 2014 for fællesfonden Fællesfondens budget 2014 - Budgetnotat Budget 2014 for fællesfonden Ministeriet for Ligestilling og Kirke 2013 dok. nr. 59376/13 Indhold Indhold... 2 Indledning... 4 Oversigt over fællesfondens budget

Læs mere

Gennemgang af fællesfondens økonomi oktober 2003

Gennemgang af fællesfondens økonomi oktober 2003 Bilag 10 - Side 1 af 1 28. november KM-projektgruppe Gennemgang af fællesfondens økonomi oktober 1. Indledning Finansministeriets projektgruppe har gennemført en budgetteknisk gennemgang og budgetopfølgning

Læs mere

Halvårsstatus for fællesfondens økonomi 2003

Halvårsstatus for fællesfondens økonomi 2003 Bilag 8 - Side 1 af 1 3. september KM-projektgruppe Halvårsstatus for fællesfondens økonomi 1. Indledning Finansministeriets projektgruppe har gennemført en budgetteknisk gennemgang og budgetopfølgning

Læs mere

Årsrapport 2018 for Kirkeministeriet

Årsrapport 2018 for Kirkeministeriet Årsrapport 2018 for Kirkeministeriet Marts 2019 Indholdsfortegnelse Side 2 Årsrapport 2018 for... 1 Kirkeministeriet... 1 Indholdsfortegnelse... 2 1 Påtegning af det samlede regnskab... 3 1.1 Fremlæggelse...

Læs mere

stevns Velkommen til budgetsamråd Budget 2016

stevns Velkommen til budgetsamråd Budget 2016 Velkommen til budgetsamråd Budget 2016 Kirkeskat og medlemstal 2011 2016 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Medlem af folkekirken 85,99% 84,93% 84,53% 83,80% 83,25% 82,44% Kirkeskat 1,10 % 29.610.812 28.950.196

Læs mere

I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budget for fællesfonden

I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budget for fællesfonden Dato: 4. december 2007 Indledning I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budget for fællesfonden for 2008. Fællesfondens budget for 2008 er fastsat af kirkeministeren efter høring af

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart

Notat. Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Det øgede økonomiske fokus i provstier og menighedsråd

Læs mere

Finansiering. (side 26-33) 26 BUDGET 2018 SAMT OVERSLAGSÅRENE

Finansiering. (side 26-33) 26 BUDGET 2018 SAMT OVERSLAGSÅRENE (side 26-33) 26 BUDGET 2018 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2019-2021 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

Frederikssund provsti BUDGETSAMRÅD 2015. Referat

Frederikssund provsti BUDGETSAMRÅD 2015. Referat Godkendt PU-møde 12. august 2015 2016 Frederikssund provsti BUDGETSAMRÅD 2015 Referat EGEDAL KOMMUNE Samrådet blev afholdt i Rytterskolen, Østergade 1, Ganløse, 3660 Stenløse, tirsdag den 16. juni 2015,

Læs mere

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden Bilag 7 - Side 1 af 1 Gennemgang af budget for fællesfonden 15. august KM-projektgruppe J.nr. 0044-1 1. Budgetopfølgningen maj Finansministeriets budgettekniske gennemgang er blandt andet udarbejdet på

Læs mere

[Indledning] Tak for indkaldelsen til dette samråd. Jeg er altid glad for at få lejlighed til at møde her i udvalget og svare på spørgsmål.

[Indledning] Tak for indkaldelsen til dette samråd. Jeg er altid glad for at få lejlighed til at møde her i udvalget og svare på spørgsmål. Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt 22. januar 2016 J.nr. 15-3284152 Person og Pension MCA Samrådsspørgsmål F-I - Tale til besvarelse af spørgsmål F-I den 22. januar

Læs mere

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget 6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Mange menighedsråd

Læs mere

Velkommen til. budgetsamråd. Budget 2015 FAXE

Velkommen til. budgetsamråd. Budget 2015 FAXE faxe Velkommen til budgetsamråd Budget 2015 FAXE Kirkeskat med 1,08 %, 47.770.236 Saldo fra 2014 450.218 Kirkeskat, jfr. ovenfor 47.770.236 Udligningstilskud 0 Til rådighed i alt 48.220.454 der fordeles

Læs mere

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering...

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering... Referat Økonomiudvalget Tid Mandag den 28. september 2015 - kl. 13:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2. 14/32720 Kirkelig ligning 2016...1 3.

Læs mere

Frederikssund provsti BUDGETSAMRÅD 2014. Referat

Frederikssund provsti BUDGETSAMRÅD 2014. Referat Godkendt PU-møde 20. august 2014 2015 Frederikssund provsti BUDGETSAMRÅD 2014 Referat EGEDAL KOMMUNE Samrådet blev afholdt i Veksø Sognehus, Kirkestræde 8, 3670 Veksø, tirsdag den 17. juni 2014, klokken

Læs mere

Demokratisering af folkekirkens økonomi

Demokratisering af folkekirkens økonomi Demokratisering af folkekirkens økonomi Provstiudvalgskonference 3. november 2018 Hans-Henrik Nielsen Formand for Økonomi- og kirkegårdsudvalget 22 2 1 Styrket demokrati omkring økonomien Landsforeningen

Læs mere

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejder mellem menighedsråd m.v.) 1 I lov om menighedsråd, jf. lovbekendtgørelse nr. 79 af 2. februar 2009,

Læs mere

stevns Velkommen til budgetsamråd

stevns Velkommen til budgetsamråd Velkommen til budgetsamråd Kirkeskat med 1,10% 31.128.746 Saldo fra 2014 133.943 Kirkeskat, jfr. ovenfor 31.128.746 Udligningstilskud 953.000 Til rådighed i alt 32.215.689 der fordeles således: Landskirkeskat

Læs mere

Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Betænkning fra Udvalg om bloktilskud Kirkeministeriet - Oktober 2009 Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken

Læs mere

Notat. 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart

Notat. 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Det øgede økonomiske fokus i provstier og menighedsråd har ført til en række

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013. Udskrivningsgrundlaget ten

Læs mere

Folkekirkens økonomi

Folkekirkens økonomi Folkekirkens økonomi Program kl. 17.00 17.45 Folkekirkens overordnede økonomi kl. 17.45 18.15 Anlæg og drift i menighedsråd kl. 18.15 19.00 Spisning kl. 19.00 19.45 Budgetlægning og budgetstyring kl. 19.45

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 120 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2018-5832 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 120 - Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven,

Læs mere

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning.

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Bilag 7 Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen tage stilling til, om kommunen vil tage imod statens

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde:

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: 1. Velkomst 2. Menighedsrådets opgaver og kompetence 3. Redegørelse for menighedsrådets arbejde siden sidste valg 4. Redegørelse for kommende opgaver for menighedsrådet

Læs mere

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 1. juli 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetfølgegruppen Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Inge Lise Pedersen, Klaus

Læs mere

Finansiering. (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE

Finansiering. (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2018-2020 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler marts 2015 Dok.nr. 32473/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat. Fase 1 - Opstart

Notat. Fase 1 - Opstart Forsøgsvilkår nr. 6 vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Mange

Læs mere

Hver kommunes andel af landskirkeskatten fremgår af vedlagte bilag 1.

Hver kommunes andel af landskirkeskatten fremgår af vedlagte bilag 1. Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2016 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2016. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Budget 2014 samt budgetoverslagsårene 2015-2017

Budget 2014 samt budgetoverslagsårene 2015-2017 Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger i likvider og tilgodehavender mv. Forskydninger i kirkeskat Afdrag på

Læs mere

-men du afgør hvordan!

-men du afgør hvordan! -men du afgør hvordan! SKAL DER VÆRE EN KATOLSK KIRKE I DANMARK? Til dette spørgsmål vil alle katolikker vel svare Selvfølgelig!. Stadig flere finder det lige så selvfølgeligt at bidrage til Kirkens opretholdelse,

Læs mere

2 732 / Provstiudvalgskassen. a) Godkendt. a) Tilrettet budgetbidrag for provstiudvalgskassen for 2015. Bilag. b) Godkendt

2 732 / Provstiudvalgskassen. a) Godkendt. a) Tilrettet budgetbidrag for provstiudvalgskassen for 2015. Bilag. b) Godkendt Dagsorden for: Holstebro provstiudvalg PU møde d. 18. august 2014 kl. 14.00 Mødested: Provstiudvalgets mødelokale, Holstebro Sognehus Version: 1 Pkt./Sag / Emneord / Resume Beslutning Dagsorden 1 980 /

Læs mere

Notat. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen.

Notat. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Flere store samarbejder har udtrykt ønske om

Læs mere

Budgetlægning 2009-2012

Budgetlægning 2009-2012 Budgetlægning 2009-2012 J.nr.: Sagsid.: 995084 Åben sag Fmd.Init.: (Doks nr. 1068782) Resume: Økonomiudvalget skal til Byrådet udarbejde forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår, som

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, Pkt.nr. 7 Økonomiske konsekvenser af lovændring for fripladser, dagpasning 460267 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budgettet for fællesfonden

I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budgettet for fællesfonden Dato: 2. november 2006 Indledning I dette notat beskrives forudsætningerne for og hovedtal i budgettet for fællesfonden for 2007. Det endelige budget 2007 for fællesfonden fastsættes af kirkeministeren

Læs mere

Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant

Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant Skattereformen 2012 medfører, at dagpengenes værdi i forhold til lønningerne fremover bliver forringet markant. Dato: 12. oktober 2015 Int.: VSK, MK Det

Læs mere

Notat. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde.

Notat. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Flere store samarbejder har udtrykt ønske om at

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt 6. december 2018 J.nr. 2018-7756 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018

Læs mere

Finansiering. (side 12-19)

Finansiering. (side 12-19) Finansiering (side 12-19) 12 BUDGET 2016 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2017-2019 Finansiering Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og

Læs mere

Finansiering. (side 26-33)

Finansiering. (side 26-33) (side 26-33) 26 BUDGET 2015 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2016-2018 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

2 Kommunal udligning

2 Kommunal udligning Kommunal udligning Kommunal udligning Tilskuds- og udligningssystemet består af en række komponenter: Bloktilskud (statstilskud) Landsudligning Hovedstadsudligning Udligningstilskud til kommuner med højt

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014. Udskrivningsgrundlaget ten

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2015 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2015 Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er vedtaget

Læs mere

ÅRSREGNSKAB 2013. for Klovborg-Tyrsting Sognes Menighedsråd. i Ikast-Brande Provsti. i Ikast-Brande Kommune, Horsens Kommune. Myndighedskode 8005

ÅRSREGNSKAB 2013. for Klovborg-Tyrsting Sognes Menighedsråd. i Ikast-Brande Provsti. i Ikast-Brande Kommune, Horsens Kommune. Myndighedskode 8005 ÅRSREGNSKAB for Klovborg-Tyrsting Sognes Menighedsråd i Ikast-Brande Provsti i Ikast-Brande Kommune, Horsens Kommune Myndighedskode 8005 CVR-nr. 34759030 Årsregnskabet indeholder: Menighedsrådets erklæring

Læs mere

Notat. Kirkeudvalget KIU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt. Præsters aflønning

Notat. Kirkeudvalget KIU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt. Præsters aflønning Kirkeudvalget 2012-13 KIU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Notat Præsters aflønning Præsternes aflønning bestod indtil 1849 af afkastet af præstegården, afgrøder og tiender. Bortset fra

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Beregning af landskirkeskat. Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017

Beregning af landskirkeskat. Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november 2018 (alm. del). Karsten Lauritzen / Kristina Astrup Blomquist

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november 2018 (alm. del). Karsten Lauritzen / Kristina Astrup Blomquist Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 127 Offentligt 4. marts 2019 J.nr. 2018-8050. Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 127 af 22. november

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Skatteudvalget L 71 endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt

Skatteudvalget L 71 endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 71 endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt 14. december 2015 J.nr. 15-3151455 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 71 - Forslag til Lov om ændring af fondsbeskatningsloven,

Læs mere

Budget 2015 for fællesfonden

Budget 2015 for fællesfonden Fællesfondens budget 2015 - Budgetnotat Budget 2015 for fællesfonden Kirkeministeriet 2014 dok. nr. 66901/14 Indhold Indhold... 2 Indledning... 4 Oversigt over fællesfondens budget for 2015... 4 Usikkerhedsfaktorer

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Onsdag den 3. oktober 2012 kl i Borgmesterens kontor

Økonomiudvalget. Referat fra møde Onsdag den 3. oktober 2012 kl i Borgmesterens kontor Økonomiudvalget Referat fra møde Onsdag den 3. oktober 2012 kl. 15.00 i Borgmesterens kontor Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Hanne Kyvsgaard (C) John Schmidt Andersen (V) Kim Rockhill

Læs mere

Referat af møde i budgetsamrådet

Referat af møde i budgetsamrådet Referat af møde i budgetsamrådet Deltagere: Tine Lindhardt (formand budgetfølgegruppen (bfg)), stiftskontorchef Jørgen Lützau Larsen (bfg), Klaus Kerrn-Jespersen (kontorchef i Kirkeministeriet (bfg)),

Læs mere

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen N O T A T Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2007 til 2012. Endvidere er der foretaget mindre

Læs mere

Byrådet skal i forbindelse med budgetbehandlingen træffe beslutning om valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti for 2018.

Byrådet skal i forbindelse med budgetbehandlingen træffe beslutning om valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti for 2018. Notat Valg af statsgaranti eller selvbudgettering 2018 Byrådet skal i forbindelse med budgetbehandlingen træffe beslutning om valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti for Postadresse: Favrskov Kommune

Læs mere

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2016 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes der en

Læs mere

Indtægtsprognose

Indtægtsprognose Indtægtsprognose 2014 1. Prognose for indtægter 2014 Økonomistaben har foretaget en beregning af indtægterne fra skatter og generelle tilskud for 2014 på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Bilag 5 Skatteindtægter

Bilag 5 Skatteindtægter Bilag 5 Skatteindtægter 26. marts 2015 Sagsbeh: jtp Sag: 2015/0007766 Dokument: 2 Økonomiafdelingen Opsummering Det nye skøn for skatteindtægter viser samlede mindreindtægter på 78 mio. kr. i 2016 med

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 13. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 600 (Alm. del) af 20. september

Læs mere

Byrådet. Referat. Dato: Torsdag den 13. oktober Mødetidspunkt: 18:00

Byrådet. Referat. Dato: Torsdag den 13. oktober Mødetidspunkt: 18:00 Referat Dato: Torsdag den Mødetidspunkt: 18:00 Mødelokale: Medlemmer: Byrådssal Michael Ziegler (borgmester) (C), Annette Johansen (A), Bjarne Kogsbøll (C), Conny Trøjborg Krogh (F), Daniel Donoso (F),

Læs mere

Budget 2014 for fællesfonden

Budget 2014 for fællesfonden Fællesfondens budget 2014 - Budgetnotat Budget 2014 for fællesfonden Ministeriet for Ligestilling og Kirke 2013 dok. nr. 59376/13 Indhold Indhold... 2 Indledning... 4 Oversigt over fællesfondens budget

Læs mere

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden I medfør af 10, 11, stk. 1, nr. 5-6, 12, 15, stk. 1, 17, stk. 2, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 560 af 17. juni

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Finansiering af nye præstestillinger, forenkling og bedre styring af fællesfonden

Forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Finansiering af nye præstestillinger, forenkling og bedre styring af fællesfonden Forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Finansiering af nye præstestillinger, forenkling og bedre styring af fællesfonden m.v.) Dato: 30. juni 2005 Dok. Nr.: 243295 Kirkeministeriet

Læs mere

ÅRSREGNSKAB 2013. for Sporup Sogns Menighedsråd. i Favrskov Provsti. i Favrskov Kommune. Myndighedskode 8030. CVR-nr. 68365112

ÅRSREGNSKAB 2013. for Sporup Sogns Menighedsråd. i Favrskov Provsti. i Favrskov Kommune. Myndighedskode 8030. CVR-nr. 68365112 ÅRSREGNSKAB for Sporup Sogns Menighedsråd i Favrskov Provsti i Favrskov Kommune Myndighedskode 8030 CVR-nr. 68365112 Årsregnskabet indeholder: Menighedsrådets erklæring Revisors erklæring Menighedsrådets

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen.

Notat. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Flere store samarbejder

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 8. december 2015. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina Reese Tonnesen

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 8. december 2015. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina Reese Tonnesen Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 8. december 2015. Kl. 10.00 Mødested: Provstikontoret Fraværende: Bettina Reese Tonnesen Mødepunkt Beslutning 1 Godkendelse af protokol Godkendt. 2 Besigtelse

Læs mere