Kantineudsalg Der skal være kantineudsalg på alle skolerne, der er anlægspenge fra kommunen så det kan lade sig gøre.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kantineudsalg Der skal være kantineudsalg på alle skolerne, der er anlægspenge fra kommunen så det kan lade sig gøre."

Transkript

1 Referat møde 3 d. 21. januar Velkomst og siden sidst Velkomst Karen er i København i praktik i Folketinget hos en folketingspolitiker. Freja tager Karens plads i dag. Siden sidst: Philip orienterer om et møde fra sidste uge om Børn og Unge byrådets høringssvar til skolereformen. Der skal stemmes om svaret senere. Indstilling om skøjtebanen er blevet behandlet. Byrådet virker positive. Skøjtebanen vil blive taget med til budgetforhandlingerne for 2014/2015. Thomas, Avin, Mohammed: Har været til møde om Ungdomshuset. Thomas orienterer kort om møde. Bla. Snakkede de om en cafe, hvor man kan lave forskellige ting. Siden sidst er der blevet skrevet en del artikler om Børn og Unge byrådet i forbindelse med unge kulturhuset. 2. Oplæg fra baggrundsgrupperne om sund skolemad Grenåvej øst: Esther: Godt med sundt skolemad, men det er ikke alle der kunne lide det mad, der blev serveret. Det er gået lidt galt på Skæring skole m. hvad for noget mad der bliver serveret. Frugt og nødder i pauserne så eleverne kan få ekstra energi. Der skal heller ikke være for meget alternativ mad på skolerne. Automaterne skal væk fra skolerne, der skal være kantiner. Grenåvej Vest: Maja: Priserne på skolerne er for høje. 25kr. for en grovbolle m. fyld er for dyrt. Skæring skole er et godt eksempel. Det er vigtigt at tage hensyn til hvad der kan lade sig gøre på skolerne. Kommunen skal lægge ressourcerne til. Der skal være en minimumskrav til kvaliteten på maden og til prisen Skanderborgvej: Simone: Synes der er god skolemad generelt i området. Viby skole dårlig standard. Der skulle være en fælles standard for skolerne Randersvej: Babette De fleste var ok tilfredse med maden. Viborgvej: Magnus: Man skal tage det i små skridt. Starte med de skoler der har den dårligste mad. Fjerne det usunde, for det vælger man. Alle skal ikke starte med et stort køkken, det kan komme hen ad vejen Silkeborgvej: Caroline: Vand skal være gratis. Det er en god ting at kunne bestille mad på internettet, men der skal måske også være en fysisk butik, for de elever der ikke har mulighed for at købe på nettet Oddervej: Emilie: Generel tilfredshed. Ikke noget større behov for at lave om på det der er. Gellerup :Mohammed A.: Der skal være fisk en gang om ugen og grøntsager. Horsensvej: Bassel: Maden skal være sundere, så vi kan få mere ud af det. Det skal ikke være for dyrt, for så tager man i Fakta. Forskel på mængderne af mad ift. 0 9 klasse. De spiser ikke lige meget. Der skal tages hensyn til vegetarer og religion. Det er okay at fjerne udgangstilladelsen, hvis vi får bedre mad. 3. Gruppearbejde om beslutningspunkter til sund skolemad Vandautomater Der skal være adgang til frisk vand på alle skolerne ved vandposter. Det kan være ved vandfontæner, der kunne evt. være vandfontæner til ind, mellem, og udskolingen. Vandet i vandhanerne er ikke kold nok. Kantineudsalg Der skal være kantineudsalg på alle skolerne, der er anlægspenge fra kommunen så det kan lade sig gøre.

2 Der er ikke behov for produktionskøkkener på alle skoler. Økologi og dansk produceret Der skal være økologi på skolerne, men det må ikke gøre den mad der tilbydes dyrere. Der skal også i vidt mulig omfang bruges råvarer som er dansk producerede. Frugtkurve Der er nogle skoler som allerede har frugt ordning. Man kunne også få frugtkurve til de elever som havde længere skoledage Priserne på det sunde mad skal også sættes ned og det usunde mad skal sættes op. Hele retter frem for forskellige små retter Snakkede om der skulle være én ret som blev serveret, der skulle ikke være for meget at vælge imellem, så er det bedre at kvaliteten på maden kommer op. Udgangsforbud Der er delte meninger om udgangsforbuddet. Nogle mener at det ville gavne kantinen hvis der blev udgangsforbud, andre mener kantinen ville være uændret og at eleverne vil blive på skolen hvis kvaliteten af maden var god nok til at eleverne blev. Andre igen mener, det er noget der skal besluttes på den enkelte skole alt afhængig af om der er supermarkedet, kiosker eller lignende i nærheden af skolen. Nogle siger også at forbuds vejen ikke vil fungere og de elever der vil forlade skolen vil gøre det alligevel. Madordning Hvis man laver en madordning a la Skæring skal eleverne være med til at bestemme hvad ordningen skal bestå af. Det bliver blandt andet foreslå at maden i en madordning kunne indeholde meget af kartofler, ris og grøntsager som er billige og mætter meget. Der skal tages hensyn til allergi og vegetarer samt religion i madordningen. 4. Politikerdebat om sund skolemad Maria Sloth (Ø) formand for Børn og Ungeudvalget roser Børn og Unge byrådet for deres debat. Hun pointerer at det bliver svært at få flere penge på skolerne, men hvis der er små skolekøkkener der trænger til reparationer kan det skrives med i indstillingen. Maria fortæller at det nye Børn og Ungeudvalg ikke har talt om deres holdning sundere skolemad endnu men at hun tror de har en fælles holdning om at det er fornuftigt at fokusere på sundere skolemad. Spørgsmål/Debat fra salen Holdning til udgangsforbud: Maria mener ikke nødvendigvis at et udgangsforbud ændrer på kantinens omsætning. Mulighed for frugt og nødder efter kl. 13.

3 Maria. Det er fornuftigt med et eller andet til den lange skoledag. Frugt og nødder er en relativt billig løsning men kan give meget til den lange dag. Bassel: holdning til vandpost på skolerne Vandposter burde være muligt. Magnus mener at udgangstilladelse kunne gavne kantinerne Maria: Hvis kantinerne serverer god og billig mad i kantinerne så bliver eleverne Thomas: Holdning til storkøkkener for området Maria har erfaringer fra ældre mad, siger at det ikke bliver bedre af det. Er ikke helt afvisende overfor at det ville gå igennem børn og ungeudvalget, men er ikke personligt enig. Én ret: Det er noget skolebestyrelsen skal finde ud af, hvad den ene ret skal bestå af. Skoler med dårlige køkkener. Maria: Det er vigtigt med større køkkener, så der er mulighed for at lave og servere ordentlig mad. Det er godt at foreslå noget der koster penge lige nu for der er ved at blive brugt penge på ombygning af skolerne. Hvad synes du om skolemaden? Maria kunne ikke spise det, da hun er vegetar. Maja: Skoler der ikke har skolekøkkener hvorfor kan de ikke få leveret mad. Det er bedre at bygge ud og lave langsigtede løsninger mht. skolemad. Abonnementsordning: Man vil vide hvor meget der skal laver hver dag. Maria synes at en abonnementsordning er et fornuftigt forslag. Det sikrer også at der ikke kommer madspild. Tak til Maria for at hun kom på besøg 5. Debat i salen om beslutningspunkter til sund skolemad Beslutningsforslag 1: Kommunen skal give penge til skolernes drift af kantinen, så kantinedamens løn er dækket af skolen og ikke af overskud fra maden. (Vedtaget) Freja: Vigtigt, at de ansattes løn og arbejdsvilkår er prioriteret højt og i overensstemmelse med overenskomsterne. Beslutningspunkt 2: Alle Skoler skal have et kantineudsalg, anlægspenge fra kommunen, så det kan lade sig gøre Philip: Skal det specificeres yderligere, eller skal det være op til kommune selv at fortolke.

4 Emilie: Et kantineudsalg behøver ikke at være en hel bod eller kantine, men også bare et sted, hvor der kan sælges frugt, vand og lignende. Det skal være fornuftig mad som fx frugt og små snacks som fx nødder. Ikke slik, chips og sodavand. Freja: Vigtigt, at der er små måltider i løbet af dagen, så man ikke går sukkerkold og så man har de bedste forudsætninger for at lære i løbet af dagen. Afstemning: Vedtaget Beslutningspunkt 3: Frugtkurve m fx frugt og nødder, som mælkeordninger på alle skoler, men lidt senere på dagen Philip: Skal det være obligatorisk, skal det betales af skolen eller af elever/forældre? Laura: Man kunne fx betale det via en klassekasse. Det kunne tages op i klassens tid. Det var ikke meningen at det skulle være obligatorisk, men hver enkelt klasse skal kunne vælge. Esther: Det handler også om at prioritere, hvilke forslag vi helst vil videre med. Alle forslag er jo gode. Emilie: Det er primært tiltænkt de elever, som er på skolen efter spisepausen. De skal have mulighed for at få et stykke frugt. Laura: Til elever, der skal være på skolen længe. Især efter folkeskolereformen. Christian: Er det ikke op til den enkelte klasse, hvornår på dagen de vil have frugt. Afstemning: Forslaget er vedtaget. Philip: Er forslaget behandlet nok til at vi kan vedtage det som et beslutningspunkt? Bør det ikke være mere konkret. Emilie: Kan vi nedsætte et miniudvalg, der kan komme med nogle konkrete forslag? Babette: Er det ikke bare op til skolen selv. Freja: Synes at vi skal give det videre til udvalgsarbejdet, der skal udarbejde et forslag. Afstemning: Konkretisering af forslaget henlægges til udvalgsarbejdet. Beslutningspunkt 4: Hver skole skal give adgang til gratis kold vand. Fx Vandautomater (vandfontæner) på skolerne. Freja: Så vidt jeg ved, er der vandhaner på alle skoler, så jeg kan ikke se behovet for, at der skal puttes mange penge i det her. Philip: Der er rigtigt mange, der ikke gider drikke af de vandhaner, der er på skolerne, fordi de synes, det er klamt. Derfor synes jeg, at vi skal gå videre med det. Laura: Det er ulækkert, at man skal drikke vand fra en vandhane på et toilet. Magnus: enig med Freja i at der ikke skal puttes for mange penge i det. Christian: Der er mange muligheder for at finde det vand, man skal have. Det ville være fint, men skal ikke prioriteres for højt. Asta: Det er en rigtigt god ide, at man kan få vand på skolerne. Der er mange, der af forskellige årsager ikke vil drikke af vandhanerne. Derfor skal der være mulighed for at man kan få en flaske vand eller sådan noget. Sofie: Frisk vand er noget af det vigtigste. Emilie: Der skal bare være en automat. Man skal ikke have udleveret en flaske. Magnus: Det er for dumt, hvis man skal tage en ny flaske hver gang. Folk skal selv have en flaske med. Kan man ikke gøre noget ved vandhanerne i stedet for at købe en automat?

5 Maja: Vi har haft en del problemer med den vandautomat, vi fik på vores skole. Men det er vigtigt, at der er frisk vand. Bassel: Vandet på vores skole er brunt og rødt og smager af jern. Christian: Vi skal have slået fast, hvad vi mener med vandautomat. Laura: Det kommer også til at koste rigtigt mange penge, hvis man skal lægge nye rør eller på anden måde reparere vandhaner. Louise: På min skole har vi en vandfontæne på hver etage med både koldt og iskoldt vand. Babette: På min skole har alle i klassen en kop, som de tager med. Afstemning: Forslaget er vedtaget. Beslutningspunkt 5: Økologi og dansk produceret mad i videst muligt omfang, men prisen må ikke blive for høj. Laura: Der er ikke stor forskel på økologisk og konventionelt. Freja: Det vil passe godt med Aarhus Kommunes miljø mål at maden skal være dansk produceret. På Skæring Skole er maden økologisk og ikke vildt dyr. Maja: Vi skal lægge mere vægt på, at maden skal være sund og nærende. Louie: Hvor høj må prisen blive? Christian: Hvis det kan blive som på Skæring Skole, at det ikke giver større omkostninger, er det fint. Det er en god idé at fastlægge en pris for, hvad et måltid max må være. Caroline: Økologi og lave priser har for det meste meget svært ved at gå hånd i hånd. Anne Sofie: På Randers sygehus har man lagt alt om til økologi uden at det var blevet dyrere. Der har også været snak om at prøve det i Aarhus. Emilie: Ser gerne, at vi tager ansvar både for lokalmiljø og hele verdens miljø. Men det er også vigtigt, at det ikke bliver for dyrt. Freja: Det kan sagtens gå hånd i hånd at maden er økologisk og dansk produceret, men samtidigt sund og nærende. Afstemning: Forslaget er vedtaget. Beslutningspunkt 6: 6. Varm mad som alle kan blive mætte af må højst koste 20 kr. pr. person (IKKE vedtaget) 6A Ændring: 25 kr. pr. person (IKKE vedtaget) Laura: Det er ikke muligt for alle at blive mæt for 20 kroner. Hvad må det højest koste for en i 9. at blive mæt? Babette: Det er mange penge over et helt år. Emilie: Afhænger meget af, om det er et abonnement eller noget, man kan vælge, når man har lyst. Så kan man stadigvæk lave en god gammeldags madpakke, hvis man ikke vil bruge så mange penge. Christian: 25 kroner bør være maks. Emilie: Der er ikke grund til at sætte en max. pris. Hvis det er super lækkert og det ikke er abonnement, er det okay, at man tager lidt mere for det. Louie: Pas på med max. pris, fordi det kan begrænse kvaliteten. Det skal være op til skolerne at bestemme.

6 Thomas: Der skal ikke være en max. pris, men der skal være billige alternativer. Sofie: Synes ikke, man skal sætte et max. beløb på, men hvis man skal er 25 kroner for meget. Afstemning om ændringsforslag om 25 kroner: Forslaget er faldet. Afstemning om det endelige forslag: Forslaget er faldet. Beslutningspunkt 7: Udgangsforbud for de ældste elever, så de ikke køber dårligt mad i det lokale supermarked er en mulighed, men den enkelte skole skal bestemme det. Philip: Hvis forslaget går på, at det er op til den enkelte skole, er der ingen grund til at vedtage det. Det er allerede sådan. På nogle skoler giver det god mening, at man kan gå ud, mens det på andre skoler er skidt. Louie: Man skal ikke sidde i byrådet og bestemme, at det skal være ens på alle skoler. Freja: udgangsforbud løser ikke problemet. Vi skal satse på en kantinemad, som er så lækker, at folk hellere vil købe det. Laura: For udgangsforbud. Man kan have en prøveperiode, hvor man kan se, hvordan det kan påvirke skolen og eleverne. Emilie: Opfordrer til at stemme imod. Der er nogle skoler, der ikke har en kantine. Så kan det være fint at kunne gå et andet sted hen. Afstemning: Forslaget er faldet. Beslutningspunkt 8: Madudbud til alle uanset religion, allergier og vegetarer VEDTAGET 8A Ændring: fjern "etnicitet" (Vedtaget) 8B Ændring: (Skolerne skal lave madplaner med ernæringsoversigt) selvstændigt punkt. (Vedtaget) 8C Skolerne skal lave madplaner med ernæringsoversigt (VEDTAGET) Laura: Kan det slås sammen med punkt 9? Philip: der skal stå religion i stedet for etnicitet. Caroline: De fleste skoler tilbyder i forvejen noget til alle. Christian: Det kan vi ikke bestemme for alle skoler. Det skal være der, hvor det er relevant. Freja: Meget positivt forslag. Skader heller ikke med lidt mindre kød. Afstemning om ændringsforslag 1 (ordet etnicitet slettes og vegetarer tilføjes): vedtaget. Afstemning om ændringsforslag 2 (punktet splittes op i to dele; a og b): vedtaget. Afstemning om punkt 8a (mad til alle): Vedtaget Afstemning om punkt 8b (ernæringsoversigt): vedtaget Beslutningspunkt 9: 9. Madordning, hvor maden laves centralt (og alle skoler tilbydes samme retter) 9A: Ændring: Fjern "alle skoler tilbydes samme ret" (vedtaget) Emilie: Vigtigt, at der er variation. Ellers falder pointen fra. Imod central madlavning. Emilie: Hvis ikke maden skal laves centralt, giver det ikke mening at der skal være den samme menu. Der er for meget arbejde i at koordinere noget ligegyldigt. Afstemning om ændringsforslag: Forslaget er faldet.

7 Afstemning: Forslaget er faldet. 6. Fremlæggelse af høringssvar om folkeskolereformen Philip fremlægger indholdet i Børn og Unge byrådets høringssvar om folkeskolereformen. Afstemning: Høringssvaret er vedtaget. 7. Gruppearbejde om niveauinddeling i folkeskolen God idé at de enkelte elever udfordres. Vi skal tale om, om det skal hedde noget andet end niveaudeling. Det behøver ikke at være i alle fag. Alle ved, hvem der er gode og dårlige, og vi mener ikke, at det vil gøre det værre, hvis man inddeler undervisningen efter det. Det kan fx være i hovedfag som dansk, engelsk og matematik, men ikke i fx historie og geografi. Generelt ser vi niveauopdeling som en positiv ting men der kan være nogle udfordring i forhold til at det måske kan demotivere de svagere elever. Nogle syntes, at niveaudelingen går imod grundtanken med den danske folkeskole, og frygter, at det vil skabe A og B hold. Andre mener, at det vil skabe bedre læring. Der kan være forskellige måder at niveauinddele på. Man kan måske skelne mellem niveauinddeling og niveaudifferentiering. Differentiering er en del af folkeskolereformen. Delte meninger omkring at gode elever skal hjælpe svagere elever. Får de gode elever nok ud af det? Det bedste ville være hvis eleverne kunne udfordres der hvor de var. Det er ikke sikkert det er muligt for lærerne at finde tid til den enkelte elev. Fokus på at eleverne skal blive i deres stamklasser, for at der er et fællesskab i klasserne. 8. Debat om niveauinddeling i folkeskolen Punktet udgår grundet tidsmangel. En kort opfølgning på gruppearbejdet kan ses v. punkt Tak for i dag

Børn og Unge byrådsmøde

Børn og Unge byrådsmøde Børn og Unge byrådsmøde 10 04 2014 1. Siden sidst Karen: Velkommen til mødet. Dagsordenen er foran jer. 13.00 13.05: Siden sidst 13.05 13.20: Fremlæggelse fra arbejdsgruppen med beslutningspunkter 13.20

Læs mere

Referat 20. februar Karen: Velkommen til 4. møde. Jeg vil starte med at gennemgå dagsordenen. 1. Siden sidst

Referat 20. februar Karen: Velkommen til 4. møde. Jeg vil starte med at gennemgå dagsordenen. 1. Siden sidst ÅUF/21. februar 2014 Referat 20. februar.2014 Karen: Velkommen til 4. møde. Jeg vil starte med at gennemgå dagsordenen 1. Siden sidst Der er blevet ansat to nye i ÅUF. Mikkel og Rasmus. Rasmus er den nye

Læs mere

Sund skolemad efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet

Sund skolemad efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 20. maj 2014 Sund skolemad efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet Med denne indstilling fra Magistratsafdelingen for Børn og Unge

Læs mere

Referat fra 3. møde torsdag d. 17. december 2015

Referat fra 3. møde torsdag d. 17. december 2015 Referat fra 3. møde torsdag d. 17. december 2015 1. Velkommen og siden sidst Yassine byder velkommen og gennemgår dagsordenen Siden sidst: Yassine har holdt oplæg for Sølyst-skolen med fokus på hvad ungebyrådet

Læs mere

Børn og Unge-byrådsmøde 8. maj 2014

Børn og Unge-byrådsmøde 8. maj 2014 Aarhus/12. maj 2014 Børn og Unge-byrådsmøde 8. maj 2014 Karen: Velkomme til det sidste møde i Børn og Unge-byrådet i år. Vi skal have stemt om to indstillinger i dag, så det bliver spændende. Børn og Unge-byrådet

Læs mere

Referat af 2. møde tirsdag d. 27. november 2012

Referat af 2. møde tirsdag d. 27. november 2012 Børn og Unge-byrådet 2012/2013 Referat af 2. møde tirsdag d. 27. november 2012 Kl. 13-16 i byrådssalen Dagsorden 13:00-13:05 1. Velkommen og hvad er der sket siden sidst 13:05-13:20 2. Diskussion af emnet

Læs mere

1. velkomst. Presset dagsorden hold det kort. Morten erstatter oplæg om studiemiljø fra Danske Skoleelever. 2. oplæg fra baggrundsgrupperne

1. velkomst. Presset dagsorden hold det kort. Morten erstatter oplæg om studiemiljø fra Danske Skoleelever. 2. oplæg fra baggrundsgrupperne Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset 8000 Aarhus C ÅUF / Februar 2015 1. velkomst Presset dagsorden hold det kort. Morten erstatter oplæg om studiemiljø fra Danske Skoleelever. 2. oplæg fra baggrundsgrupperne

Læs mere

Referat, 1. møde i Børn og Unge-byrådet 2015/2016

Referat, 1. møde i Børn og Unge-byrådet 2015/2016 Referat, 1. møde i Børn og Unge-byrådet 2015/2016 Kl. 13-16. Mødet foregik i byrådssalen. Mødet blev styret af afgående ungeborgmester Frederik Giragosian pkt. 1-6 og Formand for Børn og Ungeudvalget,

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune 1 Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er i skolen et pusterum, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

Dagsorden 3. møde tirsdag d. 29. januar Kl i byrådssalen

Dagsorden 3. møde tirsdag d. 29. januar Kl i byrådssalen Referat Børn og Unge-byrådet 2012/2013, 3. møde. Dagsorden 3. møde tirsdag d. 29. januar 2013-01-29 Kl. 13-16 i byrådssalen 13:00-13:05 Velkommen og hvad er der sket siden sidst? 13:00-13:20 Afstemning

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er et pusterum i skolen, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

CHARLIE: Jeg er blevet inviteret til Ramallah, en by i Palæstina, som er vores venskabsby. Her skal jeg ned til april.

CHARLIE: Jeg er blevet inviteret til Ramallah, en by i Palæstina, som er vores venskabsby. Her skal jeg ned til april. Referat, Børne- & Ungebyrådet, 26.02.2013 Siden Sidst: Velkommen v. børn og unge-borgmester: CHARLIE: Jeg er blevet inviteret til Ramallah, en by i Palæstina, som er vores venskabsby. Her skal jeg ned

Læs mere

Spørgeundersøgelse Madordning Hjerm Dagtilbud Spørgeskemaet blev sendt ud til alle forældre i en mail med link den 17/11 2014. 39 besvarelser i alt

Spørgeundersøgelse Madordning Hjerm Dagtilbud Spørgeskemaet blev sendt ud til alle forældre i en mail med link den 17/11 2014. 39 besvarelser i alt Spørgeundersøgelse Madordning Hjerm Dagtilbud Spørgeskemaet blev sendt ud til alle forældre i en mail med link den 17/11 2014. 39 besvarelser i alt Spørgsmål og svar så ud som følger (svar er kopieret

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Bilag 2 Modeller for skolemadsordninger

Bilag 2 Modeller for skolemadsordninger Bilag 2 Modeller for skolemadsordninger I dette bilag forsøger vi at give et overblik over forskellige skolemadsmodeller. Hvad karakteriserer de forskellige modeller? Hvad er deres styrker og svagheder?

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Referat den 20. januar 2015, 3. møde, Byrådssalen kl Børn og Unge-byrådet

Referat den 20. januar 2015, 3. møde, Byrådssalen kl Børn og Unge-byrådet Referat den 20. januar 2015, 3. møde, Byrådssalen kl. 13-16 Børn og Unge-byrådet Afbud: Hjalmar Skovgaaard Boas, Yasmin Touhou, Esben Mailandt Sørensen Kom ikke: Mones Abel Al-Zawi, Ida Rafn Spangsberg

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik Overordnede retningslinier for Mad- og måltidspolitik i Viborg Kommunes dagtilbud Dagtilbudsafdelingen Forord Det er Byrådets mål, at det, børn tilbydes i Viborg Kommunes dagtilbud,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik 1 Mad- og måltidspolitik 2 Denne folder er udarbejdet i et samarbejde mellem forældrebestyrelsen og personalet i foråret 2011. Ansvarlig leder: Søren Fynbo Daginstitution Højvang Tyrstedvej 2 8700 Horsens

Læs mere

Frokost i børnehuse. Valg om frokostordning September 2016

Frokost i børnehuse. Valg om frokostordning September 2016 Frokost i børnehuse Valg om frokostordning 2017-2018 September 2016 Svendborg Kommune - frokost i børnehaver og vuggestuer Cirka 2.700 børn og 5.400 forældre 6 kommunale og 1 selvejende dagtilbud I alt

Læs mere

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016

Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 Evaluering af frokostordningen i Egedal Kommune i 2016 I dag har jeg fået broccoli til frokost, og det kan jeg faktisk godt li. Vi fik rugbrød igen i dag. Supperne smager godt, og så er der ærter i. Vi

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 7 side 1

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 7 side 1 Spis brød til... Opgaveark Opgaveark til Spis brød til... Opgave 7 side 1 Opgave 7: Frokost i skolen Tænker du nogen sinde på, hvad eller hvem der bestemmer, hvad du spiser? Det er der ikke ret mange,

Læs mere

Den udfordrende skolemad

Den udfordrende skolemad Den udfordrende skolemad OPUS Skolemadsprojekt Optimal trivsel, Udvikling og Sundhed for danske børn gennem sund Ny Nordisk Hverdagsmad Kim Fleischer Michaelsen, Inst. For Idræt og Ernæring, KU november

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

Høringsforslag Forvaltningens kommentar Forslag til ændring

Høringsforslag Forvaltningens kommentar Forslag til ændring Politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber Forord Mad, måltider og bevægelse er vigtige elementer i børns hverdag. Mange børn tager hjemmefra om morgenen uden at have spist,

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016.

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kost- og ernæringspolitik for Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kostpolitik for Trækronerne. Mad er vigtigt som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune Mellemmåltider i SFO en En guide til SFO erne i Roskilde Kommune 2 Et godt mellemmåltid er sund fornuft SFO en spiller en central rolle i børns dagligdag. Her får de en tryg og legende overgang mellem

Læs mere

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114 Indretning -svar i alt 122 Fuld tilfredshed 29. Tilfreds 48 Hverken tilfreds/utilfreds 27 Utilfreds 16 Meget utilfreds 2 Service og Miljø -svar i alt 114 Fuld tilfredshed 22 Tilfreds 43 Hverken tilfreds/utilfreds

Læs mere

Byrådet behandler sidste års ungebyråds indstilling om niveaudeling i morgen

Byrådet behandler sidste års ungebyråds indstilling om niveaudeling i morgen Referat 2. møde Børn og Unge-byrådet tirsdag d. 11. november 2014 Ikke fremmødte: Victor Olesen, Jens Jørgen, Lilli Lykke Afbud: Freja Jespersen 13.00-13.15 Velkomst og siden sidst Frederik byder velkommen

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Galaksen

Kost og måltidspolitik i Galaksen Kost og måltidspolitik i Galaksen Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sunde mad og måltider. Politikken skal endvidere bidrage til at skabe og fastholde sunde mad og måltidsvaner. Kostpolitikken

Læs mere

Kostpolitik for Gildbroskolen 1. august 2018

Kostpolitik for Gildbroskolen 1. august 2018 Kostpolitik for Gildbroskolen 1. august 2018 Gildbroskolens kostpolitik, 01-08-2018 1 Gildbroskolens kostpolitik. Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik har visionen at børn og unge sejrer i eget liv og

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik

HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE. Mad- og måltidspolitik HJØRRING KOMMUNES OVERORDNEDE Mad- og måltidspolitik INDLEDNING Sund mad er en vigtig forudsætning for læring, trivsel og et godt helbred hele livet igennem. At sikre gode mad- og måltidsvaner forudsætter,

Læs mere

Kold College Mad & Måltidspolitik

Kold College Mad & Måltidspolitik Kold College Mad & Måltidspolitik Stine Henriksen > Aut. Klinisk Diætist > Sundhedskonsulent Kold College Sund Skole Kantinen: > Hvor er vi? > Hvor skal vi hen? > Hvordan? Først: I har en virkelig skøn

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Børnehuset Nansensgade Nansensgade 46 1366 Kbh K 82562950 37511@buf.kk.dk Kosten er afgørende for børns vækst og trivsel, derfor er det vigtigt, at børn fra begyndelsen

Læs mere

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg Kostpolitik for Dalens Børnehuse Ellekonedalen 4-8 8800 Viborg Redigeret nobember 2017 1 Kostpolitik for Dalens Børnehuse I Dalens Børnehuse har vi en madordning som er obligatorisk for alle børn. Vi har

Læs mere

Nye resultatmål. Inspirationsmøde om skolereform og Aarhusaftale Den 21. januar 2015

Nye resultatmål. Inspirationsmøde om skolereform og Aarhusaftale Den 21. januar 2015 Nye resultatmål Inspirationsmøde om skolereform og Aarhusaftale Den 21. januar 2015 Tre overordnede mål for folkeskolen 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen

Læs mere

Markedsanalyse. Kantinegæstens stemme

Markedsanalyse. Kantinegæstens stemme Markedsanalyse 23. august 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Kantinegæstens stemme T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Highlights 63 pct. af danskerne har adgang til en kantine

Læs mere

Holme SKole på vej mod nye udfordringer. - velkommen til skoleåret 2013-14

Holme SKole på vej mod nye udfordringer. - velkommen til skoleåret 2013-14 Holme SKole på vej mod nye udfordringer - velkommen til skoleåret 2013-14 2 Velkommen til det nye skoleår Velkommen tilbage til Holme Skole efter en forhåbentlig dejlig sommerferie. Vi har lagt et turbulent

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Hjertinggårdens kostpolitik.

Hjertinggårdens kostpolitik. Hvad er en kostpolitik?: Det er vores holdning og mening om den kost børnene indtager, når de er i Hjertinggården. Kostpolitikken er et pædagogisk arbejdsredskab samt en praktisk beskrivelse af noget,

Læs mere

Mad- & Måltidspolitik

Mad- & Måltidspolitik Mad- & Måltidspolitik For 0-18 års området i Hørsholm Kommune Forord Hørsholm Kommune ønsker at give børn og unge de bedst mulige vilkår for en aktiv, spændende og lærerig hverdag. Skal børnene få nok

Læs mere

Referat for 5. møde i Børn og Unge-byrådet

Referat for 5. møde i Børn og Unge-byrådet Referat for 5. møde i Børn og Unge-byrådet Afbud: Esben Meilandt Sørensen, Malthe Bækbo, Amalie Hartvigsen, Julie Stigsen, ÅUF / april 2015 Mødte ikke op: Ida Rafn Spangsberg, Yaxye Abdifatah. Velkommen

Læs mere

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Først kunne jeg godt tænke mig at få af vide hvor gamle i er? 1: 11 år 2: 12 år 3: 11 år Så vil jeg starte med at spørge om I er med til at lave mad derhjemme?

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Gældende for: Vuggestuen Vimmerby Vuggestuen Småland D.I.I. Villekulla Udarbejdet Maj 2010 Indholdsfortegnelse Formål og målsætning... 1 Køkkenpersonalets arbejde... 1

Læs mere

Står for at lave og servere to daglige måltider: morgenmad indtil kl. 07.00 eftermiddagsmad ca. kl. 13.30-14.00. Basisvarer er økologiske

Står for at lave og servere to daglige måltider: morgenmad indtil kl. 07.00 eftermiddagsmad ca. kl. 13.30-14.00. Basisvarer er økologiske BILAG 3 Farveladen Servere sund, enkel, varieret og nærende mad Maden skal overvejende være økologisk og fra en grossist eller lokal leverandører Børnene kan altid få lidt mad (f.eks. en rugbrødsmad),

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Imidlertid ved vi også, at vi kan forebygge eller begrænse en del af disse livsstilssygdomme ved at have sunde spisevaner. Måltiderne rummer altså

Imidlertid ved vi også, at vi kan forebygge eller begrænse en del af disse livsstilssygdomme ved at have sunde spisevaner. Måltiderne rummer altså Fællesskolens mad- og måltidspolitik Hoptrup Hovedgade 66 6100 Haderslev 74343850 Anne-Marie Andersen Skoleleder 21216386 diamaa@haderslev.dk Lisbet Hansen Souschef 21216391 dilhan@haderslev.dk SFO SFO-leder

Læs mere

Muligheder for skolemad

Muligheder for skolemad Bilag 4,2 Muligheder for skolemad J.nr.: 17.00.00.A00 Sagsnr.: 12/32488 INDSTILLING Børne- og Velfærdsforvaltningen indstiller til Børne- og Undervisningsudvalget 1. at drøfte model 1 og model 2 for skolemad

Læs mere

Ved budgetforliget 2005 blev der afsat 3,1 mio. kr. pr. år til skolefrokostordningen.

Ved budgetforliget 2005 blev der afsat 3,1 mio. kr. pr. år til skolefrokostordningen. Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Magistratens 4. Afdeling Den Århus Kommune Skoler og Kultur Magistratens 4. Afdeling 1. Resume D. 19. maj 2004 blev det, som følge af en ændring af Folkeskoleloven,

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik

Kost- og ernæringspolitik Kost- og ernæringspolitik Sommersted skole Forord 1 På Sommersted Skole har kostudvalget, pædagogisk råd og skolebestyrelsen udarbejdet en politik for kost- og ernærings området, der kan læses i denne

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng)

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) 2. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle på (Sammenhæng)

Læs mere

Bilag 2 Forvaltningens sammenskrivning af høringssvar vedrørende madordning i skolerne

Bilag 2 Forvaltningens sammenskrivning af høringssvar vedrørende madordning i skolerne Bilag 2 Forvaltningens sammenskrivning af høringssvar vedrørende madordning i skolerne Afsender af høringssvar Indhold i høringssvar Forvaltningens svar Skole 1 Avedøre Skole på Avedøre skole har følgende

Læs mere

Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune

Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune 12. november 2007 udviklingsenheden Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune Forord Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik forpligter til et tværfagligt samarbejde mellem de personalegrupper,

Læs mere

Strategi for skolemad

Strategi for skolemad Strategi for skolemad Vores mål 1. Alle kan se, at de bliver dygtigere hver dag 2. Alle har mod til at deltage i verden 3. Alle har en ven i skolen 4. Læringen foregår overvejende eksperimenterende og

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

FRISK FROKOST HVER DAG - SKAL DIT BARN SPISE MADPAKKE ELLER FÆLLES MÅLTIDER I INSTITUTIONEN?

FRISK FROKOST HVER DAG - SKAL DIT BARN SPISE MADPAKKE ELLER FÆLLES MÅLTIDER I INSTITUTIONEN? FRISK FROKOST HVER DAG? BØRNEMADSVALG 2018 - SKAL DIT BARN SPISE MADPAKKE ELLER FÆLLES MÅLTIDER I INSTITUTIONEN? BØRNE MADSVALG 2018 Madpakke eller fælles måltider? Skal dit barn spise madpakke eller fælles

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Madskolen på Kalvebod Fælled Skole SMAG

Madskolen på Kalvebod Fælled Skole SMAG Madskolen på Kalvebod Fælled Skole SMAG Indhold Kort om madskolen SMAG... 3 Praktiske informationer... 4 Deadline for tilmelding... 4 Periode... 4 Pris... 4 Registrering af allergener... 4 Smiley-ordning...

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 10/11 Unge Hjem, efterskolen i Århus

Selvevaluering skoleåret 10/11 Unge Hjem, efterskolen i Århus Selvevaluering skoleåret 10/11 Unge Hjem, efterskolen i Århus Plan og mål for udviklingsarbejdet. Skoleåret 10/11 er det første skoleår hvor selvevalueringsobjektet tager udgangspunkt i elevernes fysiske

Læs mere

Dagtilbudsspecifikke krav til frokostmåltidet. 2 dage med varm mad (gerne tirsdag og fredag) og 3 dage med et smør-selv rugbrødsmåltid.

Dagtilbudsspecifikke krav til frokostmåltidet. 2 dage med varm mad (gerne tirsdag og fredag) og 3 dage med et smør-selv rugbrødsmåltid. 2 dage med varm mad (gerne tirsdag og fredag) og 3 dage med et smør-selv rugbrødsmåltid. Den varme mad skal leveres i kantiner/fade som passer til opvarmning i institutionernes ovne. Til rugbrødsmåltidet

Læs mere

Ubberud Skole. Mad- og måltidspolitik. Sund mad i skoletiden

Ubberud Skole. Mad- og måltidspolitik. Sund mad i skoletiden Ubberud Skole Mad- og måltidspolitik Sund mad i skoletiden Pjecen er udarbejdet af skolebestyrelsen 2016 Hvorfor en mad- og måltidspolitik? At spise sund mad og at være mæt styrker børnenes koncentration

Læs mere

Elevbesvarelser 4.-6. klasse

Elevbesvarelser 4.-6. klasse Antal returnerede spørgeskemaer: 134 Hvor ofte spiser du noget i 10-pausen om formiddagen? 13% 30% 7% 19% 3 3-4 x om ugen 1-2 x om ugen Hvor ofte har du madpakke med? 90% 7% 2% 0% 3-4 x om ugen 1-2 x om

Læs mere

Referat af kursistrådsmøde, Randers HF & VUC tirsdag den 24. februar 2015

Referat af kursistrådsmøde, Randers HF & VUC tirsdag den 24. februar 2015 Referat af kursistrådsmøde, Randers HF & VUC tirsdag den 24. februar 2015 Mødedeltagere: Christine Jensen(1.j), Frederik Sønderstrup(1.k), Melissa Jørgensen(1.k), Ismail Arslan(2.t), Lykke-Line Juncher(2.q),

Læs mere

Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder

Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder Ny madkultur skabes i køkkener men kræver omlægning og forandring af hoveder og gryder Hvad skal der til for at indføre et nyt måltids- og sundhedsparadigme? Skal OPUS blive til mere end et forskningsprojekt,

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

Skole madens mange muligheder

Skole madens mange muligheder Skole madens mange muligheder Mad- og måltidsguide til Madskoler Mad- og måltidsguide til madskoler Skolemad kan give eleverne mætte maver og energi til resten af skoledagen men skolemad indeholder også

Læs mere

Notat om frokostordninger på Allerød Kommunes folkeskoler

Notat om frokostordninger på Allerød Kommunes folkeskoler Allerød Kommune Notat om frokostordninger på Allerød Kommunes folkeskoler Dato: 23. august 2017 Lillevang Skoles kantineordning Der er ansat en kantineleder som varetager kantinedriften i begge afdelinger.

Læs mere

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning Barnets navn... Barnets klasse........ Spørgeskema om Børns spisevaner og forhold til madlavning Spørgeskema ifm. projektet Smag for Livet, der er financieret af Nordeafonden ( www.smagforlivet.dk). FORORD

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Jels Skole Mad- og måltidspolitik Udarbejdet af: Teamet for SundhedsAktiv Skole Indholdsfortegnelse Kostpolitik... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kostpolitik for Jels Skole.... 3 Baggrund... 3 Kostpolitik...

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Samlet sundhedspolitik for Sdr. Omme Skole

Samlet sundhedspolitik for Sdr. Omme Skole Side 1 af 5 Samlet sundhedspolitik for Sdr. Omme Skole Billund Kommunes overordnede politik for mad, måltider og bevægelse Fokusområde 5: - at børn og unge spiser og drikker sundt i institutioner og skoler.

Læs mere

PR-gruppen: Trivsel: Høringssvar: Ingeborg: Sara Amalie Gorm Amanda Sara Dima

PR-gruppen: Trivsel: Høringssvar: Ingeborg: Sara Amalie Gorm Amanda Sara Dima 1. 13.00-13.05 Velkommen Ungeborgmester Karim Kaddoura bød ungebyrådet velkommen til mødet. 2. 13.05-13.20 Siden sidst (orienteringspunkt) 1. Arrangementer afholdt/fremadrettet Arrangementer kommer på

Læs mere

Referat af skolebestyrelsens møde tirsdag den 3. oktober 2017, kl. 17:00 20:00

Referat af skolebestyrelsens møde tirsdag den 3. oktober 2017, kl. 17:00 20:00 Børne- & Ungdomsforvaltningen Skolen på Islands Brygge Referat af skolebestyrelsens møde tirsdag den 3. oktober 2017, kl. 17:00 20:00 Deltagere: Baungaard Anne Vestergaard Jensen Sofie Lunøe Stine Vinten-Johansen

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner.

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Kort og godt Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Madindeks 2016 Hvor kommer danskernes mad fra? For tredje

Læs mere

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv.

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. 2. Sammenhæng. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

BRUGERPEJLING PÅ SOFIELUNDSKOLEN OG ELVERDAMSSKOLEN FORÆLDRE UDARBEJDET AF FOLKESUNDHED MAJ 2016

BRUGERPEJLING PÅ SOFIELUNDSKOLEN OG ELVERDAMSSKOLEN FORÆLDRE UDARBEJDET AF FOLKESUNDHED MAJ 2016 BRUGERPEJLING PÅ SOFIELUNDSKOLEN OG ELVERDAMSSKOLEN FORÆLDRE UDARBEJDET AF FOLKESUNDHED MAJ 2016 Svar fra 449 forældre (svar% = 20), hvoraf 50,3% før havde købt skolemad og 49,7% havde ikke. Hvad er vigtigt,

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2017-2018 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Revideret april 2016 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune

Læs mere

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. FORSTÅ din skolemad med. MATmovers. Stjerneløb til årgang med fokus på Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner FORSTÅ din skolemad med MATmovers Stjerneløb til 4.-6. årgang med fokus på sunde og spændende madpakker Lærerark 1 Lærervejledning

Læs mere

Holddannelse i folkeskolens ældste klasser

Holddannelse i folkeskolens ældste klasser Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Børn og Unge Dato 22. oktober 2014 Holddannelse i folkeskolens ældste klasser Børn og Unge fremsender hermed Børn og Unge-byrådets

Læs mere

DeViKa. Velkommen til. Find ud af:

DeViKa. Velkommen til. Find ud af: Velkommen til DeViKa Find ud af: Hvem DeViKa er Hvilke tilbud DeViKa har til dig, også hvis du har særlige behov Hvordan du bestiller Hvornår og hvordan maden leveres Priser og betaling Kostråd Velkommen

Læs mere

Forslag 1. Bilag 2. De vedtagne forslag. Skole: Egegård Skole. Klasse: 9X. Ordfører: Malthe Krusell Krarup

Forslag 1. Bilag 2. De vedtagne forslag. Skole: Egegård Skole. Klasse: 9X. Ordfører: Malthe Krusell Krarup Bilag 2. De vedtagne forslag Forslag 1 Skole: Egegård Skole Klasse: 9X Ordfører: Malthe Krusell Krarup 1. Ansvarlig lærer: Martin Empacher og Wenche Fogsgaard 2. 3. Forslagets titel Indledning Baggrund

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 4a, 4b, 4c, 5a, 5b, 6a, 6b, 6c, 7a, 7b, 7c M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 41 Er du glad for din

Læs mere

Smal talk om det at være lokal

Smal talk om det at være lokal Appendix 7 Topic: Interview with an external food provider (Paradisbakkeskolen) Interview respondent: Mikkel Skot Hansen Place: Nexø Hallen, 3730 Nexø Time and date: 30-04-2014 11 am Interviewer: Christiane

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

Fakta om frokostordningen 2017 2018

Fakta om frokostordningen 2017 2018 Fakta om frokostordningen 2017 2018 Hvad er frokostordning? I 2008 besluttede Folketinget, at alle børn i dagtilbud skal tilbydes et sundt frokostmåltid hver dag. I 2010 blev frokostordningen gjort fleksibel

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna.

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Se vejledningen på side 2. Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Bella Luna vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores

Læs mere

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Indhold Forord... 2 1. Formål med kostpolitikken i Hørning BørneUnivers... 2 2. Generelle principper... 2 3. Hørning BørneUnivers tilbyder følgende måltider... 3 4.

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere