DANICA LINK DIN AKTIVE PENSIONSOPSPARING. Danica Pension Parallelvej Kgs. Lyngby. Telefon Fax

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANICA LINK DIN AKTIVE PENSIONSOPSPARING. Danica Pension Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby. Telefon 70 11 25 25 Fax 45 14 96 16 www.danicapension."

Transkript

1 Danica Pension Parallelvej Kgs. Lyngby DANICA LINK Telefon Fax DIN AKTIVE PENSIONSOPSPARING Forsikringsselskabet Danica, Skadeforsikringsaktieselskab af 1999, CVR-nr , København DK Danica Pension, Livsforsikringsaktieselskab, CVR-nr , København DK DAN

2 2 DANICA LINK DANICA LINK 3 DANICA LINK De fleste har en drøm om, hvordan deres seniortilværelse skal forme sig. Og mange har i dag en pensions opsparing, fordi de ved, at det er en god ide at spare så meget som muligt op så der også bliver råd til at op fylde drømmen. Men hvor aktivt ønsker du at tage del i investeringen af din pension? Hører du til dem, der gerne vil have indblik i og indflydelse på dine investeringer i aktier og obligationer, er Danica Link noget for dig. Her får du overblik, og du kan aktivt følge med i, hvordan pengene placeres. Danica Link kan oprettes både af private kunder og som firmapension. I brochuren her kan du læse mere om de muligheder, du får med Danica Link.

3 4 DANICA LINK DANICA LINK 5 FLEKSIBILITET ER NØGLEORDET Ideen bag Danica Link er fleksibilitet. Det betyder, at du selv vælger, hvordan dine pensionsmidler skal investeres. Du tager selv ansvaret for din pensionsopsparing og får på den måde et afkast, der varierer alt efter hvordan kurserne udvikler sig, og hvor stor en risiko du løber. To valgmuligheder Du kan vælge mellem Danica Link med Danica Valg, hvor vi investerer for dig, og Danica Link med Selv Valg, hvor du selv investerer. Uanset om du vælger Danica Valg eller Selv Valg, er du ikke bundet af dit valg. Du kan når som helst skifte, så dit investeringsvalg hele tiden afspejler dit ønske. Uanset om du selv plejer din opsparing eller overlader det til os, bliver pengene investeret i investeringsforeningsafdelinger. Vi samarbejder med nogle af de førende fondsforvaltere i Danmark og globalt. Det er en garanti for seriøsitet og giver et stort udvalg af afdelinger. Har du spørgsmål om Danica Link, er du altid velkommen til at ringe på og tale med vores rådgivere. Danica Valg Med Danica Valg får du alle fordelene ved Danica Link, men overlader investeringerne til os. Vi investerer din opsparing ud fra dine forventninger til afkast og risiko. Investeringsgrupper Du kan vælge mellem forskellige investeringsgrupper, der har en forskellig fordeling mellem aktier og obligationer og dermed forskelle i forventet afkast og risiko. Men du kan naturligvis skifte mellem investeringsgrupperne, som det passer dig. Se hvilke investeringsgrupper vi tilbyder på danicapension.dk. Her kan du også læse mere om investeringsgrupperne.

4 6 DANICA LINK DANICA LINK 7 GODE RÅD, FØR DU INVESTERER Selv Valg Danica Link med Selv Valg er til dig, der ønsker direkte indflydelse på, hvordan din pensionsformue investeres. Du angiver en procentvis fordeling af, hvordan du ønsker, dine indbetalinger skal fordeles på de enkelte investeringsforeningsafdelinger. Du bestemmer Du vælger selv den eller de afdelinger, der opfylder dine forventninger til afkast og risiko. De afdelinger, du kan investere i, er for eksempel sat sammen på baggrund af geografiske områder, obligationernes løbetid m.v. Du skræddersyr din helt individuelle investeringssammensætning i dit Danica Link-depot, og du kan når som helst ændre sammensætningen.vores samarbejdspartnere giver dig adgang til et stort udvalg af investeringsforeningsafdelinger. Afdelingerne er nøje udvalgte og overvåges løbende af specialister i investering. Klik ind på danicapension.dk/ danica_link under Selv Valg og få en nærmere beskrivelse af de afdelinger, der udbydes under Danica Link, og deres investeringer, risiko og historiske afkast. Du kan også sammenligne de forskellige afdelingers resultater. Der er en sammenhæng mellem afkast og risiko. Derfor kan du ikke forvente en meget større forrentning af dine penge uden samtidig at påtage dig en høj risiko. Historisk er der højere risiko ved at investere i aktier end i obligationer. En tommelfingerregel er, at jo kortere tid der er, til du skal på pension, jo mindre risiko bør du tage. Det er også en god ide at sprede investeringerne over flere forskellige investeringsforeningsafdelinger. Det gælder især, når du investerer i afdelinger, der er karakteriseret ved en høj risiko. Du skal være opmærksom på, at der i de fleste afdelinger med investering i udenlandske værdipapirer også kan være en risiko på valutakursen ud over den risiko, der ellers er ved at investere i de enkelte værdipapirer. Har du spørgsmål i forbindelse med dine investeringer, tilbyder vi gratis råd og vejledning på Du kan også få tilknyttet din egen personlige investeringsrådgiver mod betaling. Strakshandel Som de førende på det danske marked tilbyder vi strakshandel for en række investeringsfonde, hvor du løbende kan indtaste dine salgs- og købsordrer. Du kan strakshandle via netpension på danicapension.dk og i Danske Netbank alle hverdage mellem klokken 10 og 22 eller i det omfang, vores samarbejdspartnere stiller en strakskurs.

5 8 DANICA LINK AFKAST OG RISIKO Stabilt afkast lav risiko Vælg hovedsageligt obligationsaf delinger, der er baseret på korte eller mellemlange danske obligationer. Kombiner eventuelt med en mindre del i andre typer obligationer samt i aktieafdelinger, som investeres i et bredt udsnit af internationale aktier. Anbefales især, hvis du skal på pension om forholdsvis få år. Højere forventet afkast middel risiko Vælg en kombination af afdelinger, der er sat sammen af ca. 50 procent obligationsafdelinger og ca. 50 procent aktieafdelinger. Obligationsdelen bør overvejende bestå af mellemlange og lange danske obligationer, der kan suppleres med erhvervsobligationer og internationale stats- og realkreditobligationer. Aktiedelen bør sammensættes af flere forskellige aktieafdelinger, så størstedelen er investeret i et bredt udsnit af internationale aktier. I disse afdelinger svinger kurserne mere, men på langt sigt er afkastet sædvanligvis bedre. Anbefales især, hvis der er 10 år eller mere, til du skal på pension. Højt afkast høj risiko Vælg hovedsagligt afdelinger, der er baseret på investeringer i aktier, og lad obligationsafdelingerne udgøre en mindre andel. Aktieinvesteringerne bør overvejende sammensættes af brede aktie-afdelinger, der investerer i internationale aktier. Kom biner med specialiserede aktieafdelinger, som investerer i forskellige brancher for eksempel teknologi og healthcare eller lande og geografiske regioner, så som Østeuropa og Fjernøsten. Anbefales især, hvis du er indstillet på at følge dine investeringer tæt og er villig til at acceptere større udsving. Desuden bør der være mere end 15 år, til du skal på pension, da store udsving i aktiekursen som regel udjævnes over længere tid. DANICA LINK 9

6 10 DANICA LINK DANICA LINK 11 GARANTI FOR DIN UDBETALING Med Danica Link kan du investere dine indbetalinger i investeringsforeningsafdelinger og samtidig sikre dig mod kurstab. Det gør du ved at vælge en udbetalingsgaranti. Garanti for din udbetaling Vælger du en udbetalingsgaranti, er du sikret mindst 95 procent af dine indbetalinger, når du bliver pensioneret uanset hvordan dine investeringer forløber. Før de 95 procent beregnes, trækker vi omkostninger og betaling for garanti og forsikringsdækninger fra. Ved et positivt afkast fra dine investeringer, forhøjes din garante rede udbetaling med 95 procent af afkastet efter omkostninger mv. en gang om året. Denne procedure gentages hvert år, og din garanterede udbetaling kan ikke senere sættes ned, hvis du får et negativt afkast. Et eventuelt negativt afkast bliver dog modregnet i senere års positive afkast. Når du går på pension Du skal være opmærksom på, at udbetalingsgarantien er knyttet til det aftalte pensionstidspunkt. Hvis du flytter din pensionsopsparing eller får den udbetalt før det aftalte pensionstidspunkt, falder udbetalingsgarantien væk. Et stykke tid før det aftalte pensionstidspunkt omlægges den opsparede værdi gradvist til en omlægningsafdeling, der primært er baseret på korte obligationer. Hvis værdien af din opsparing på pensionstidspunktet er større end det garanterede beløb, vil du altid få en udbetaling baseret på værdien af din opsparing. De præcise regler for udbetalingsgarantien står i investeringsbetingelserne og i den dækningsoversigt, du får, når du opretter Danica Link. Investeringsmuligheder ved garanti Når du har valgt en udbetalingsgaranti, er der nogle begrænsninger i dine investeringsmuligheder af hensyn til lovgivning og risikospredning. Dem kan du læse mere om på danicapension.dk.

7 12 DANICA LINK DANICA LINK 13 ANDRE VALG Hvordan skal din opsparing udbetales? Når du vælger Danica Link som opsparingsform, skal du samtidig tage stilling til, hvordan du vil have pengene udbetalt det vil sige, om du ønsker en aldersopsparing, en ratepension eller en livrente. Alt afhængig af produktet er der forskellige skatteregler knyttet til både ind- og udbetalinger. Hvilke regler der gælder, kan du få oplyst hos os i Danica Pension. Suppler med de rigtige forsikringer I Danica Pension synes vi, det er vigtigt at være dækket rigtigt også mens du er på arbejdsmarkedet. Derfor tilbyder vi, at du samtidig med Danica Link kan oprette en række forskellige forsikringer som for eksempel dækning ved tab af erhvervsevne, dækning ved visse kritiske sygdomme og Danica Sundhedssikring. Du beslutter selvfølgelig selv, hvilke forsikringer du vil købe, og hvor store de skal være. Det vigtigste er blot, at du og din familie altid er dækket i forhold til jeres behov. Du kan læse mere om de enkelte forsikringer på danicapension.dk.

8 14 DANICA LINK DANICA LINK 15 DIREKTE ADGANG TIL DANICA LINK PÅ NETTET Du kan altid følge dine investeringer og udviklingen af din pensionsformue i Danica Link via netpension på danicapension.dk og i Danske Netbank. Det gælder, uanset om du har Selv Valg eller Danica Valg. Det er også her, du kan se alle dine forsikringer, som for eksempel dækning ved tab af erhvervsevne. Hvis du opretter Danica Link med Selv Valg, kan du gennem netpension eller Danske Netbank handle direkte på dit Danica Link-depot. Med netpension ved du altid, hvordan det går med dine investeringer. Hele døgnet. Helt enkelt. Har du ikke selv adgang til internettet, kan du kontakte os. TJEK INVESTERINGSBETINGELSERNE Du kan læse de præcise vilkår for, hvordan Danica Link fungerer i Investeringsbetingelser for Danica Link. Se dem på danicapension.dk, eller ring til os.

DANICA BALANCE NÅR PENSION SKAL VÆRE EN GOD INVESTERING, UDEN DU BEHØVER GØRE NOGET

DANICA BALANCE NÅR PENSION SKAL VÆRE EN GOD INVESTERING, UDEN DU BEHØVER GØRE NOGET DANICA BALANCE NÅR PENSION SKAL VÆRE EN GOD INVESTERING, UDEN DU BEHØVER GØRE NOGET 2 DANICABALANCE DANICA BALANCE 3 DANICA BALANCE Mange finder det svært at tage stilling til deres tilværelse som pensionist,

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Hvis du har valgt udbetalingsgaranti - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

Råd om værdipapirhandel

Råd om værdipapirhandel Rådgivning Den rådgivning, du får i banken, tager altid udgangspunkt i din investeringsprofil. Profilen fastlægger du og din rådgiver ud fra dine oplysninger om blandt andet formålet med investeringen,

Læs mere

Guide til investering

Guide til investering Guide til investering Som investor i Nordea Invest kan du vælge den sammensætning af aktier og obligationer, der passer til din profil Risikospredning, gode afkastmuligheder og professionel investeringskompetence

Læs mere

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 I det følgende kan du læse om, hvad du bør være opmærksom på, når du investerer, og hvilke overvejelser du bør

Læs mere

Alm Brand Bank. Investeringsordning Pension

Alm Brand Bank. Investeringsordning Pension Alm Brand Bank Investeringsordning Pension Indhold I denne brochure kan du læse om alle fordelene ved Alm. Brand Investeringsordning 3 4 8 10 11 12 14 17 18 20 24 26 Alm. Brand Investeringsordning Fordele

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider Side 1 á 19 sider Kursets indhold I løbet af fire lektioner giver vi dig muligheden for at tilegne dig viden om pensionsinvestering. Vi gør dig ikke til investeringsekspert, men vi giver dig mulighed for

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

Forstå din Investeringsordning

Forstå din Investeringsordning Alm Brand Bank Forstå din Investeringsordning - En praktisk guide 1 Alm. Brand Investeringsordning Indhold I denne pdf finder du svar på de oftest stillede spørgsmål om Alm. Brand Investeringsordning 3

Læs mere

B L A N D E D E A F D E L I N G E R

B L A N D E D E A F D E L I N G E R BLANDEDE AFDELINGER Om Sparinvest Sparinvest er en investeringsforening, der blev etableret i 1968. Vi har specialiseret os i langsigtede investeringsprodukter og tilbyder både private og professionelle

Læs mere

Investering i værdipapirer

Investering i værdipapirer Investering i værdipapirer Indledning....................................................................................... 2 Hvorfor investere i værdipapirer?.....................................................................

Læs mere

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Indledning I banken kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks. gældende lovregler om pensionsmidlernes

Læs mere

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje Invester i din fremtid Hvilke forventninger har du til fremtiden? Ved du, om de er realistiske, sådan som din

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

Letsikring af indtægt ved pension Du kan sikre, at dine penge kommer dig, eller dine nærmeste til gode

Letsikring af indtægt ved pension Du kan sikre, at dine penge kommer dig, eller dine nærmeste til gode Du kan sikre, at dine penge kommer dig, eller dine nærmeste til gode Version 4.1 med investering - december 2013 Brug din smartphone Scan koden og se filmen om Letsikring af indtægt ved pension Du får

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper Rente-, risiko- og omkostningsgrupper Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning i Danica Traditionel

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Investeringsforeningen Nordea Invest. Februar 2012

Investeringsforeningen Nordea Invest. Februar 2012 Investeringsforeningen Nordea Invest Februar 2012 Nordea Invest en god investering Flere end 800.000 danskere ejer investeringsbeviser. Næsten alle former for opsparing kan placeres i investeringsbeviser.

Læs mere

Basisinformationer om værdipapirhandel (finansielle instrumenter)

Basisinformationer om værdipapirhandel (finansielle instrumenter) Basisinformationer om værdipapirhandel (finansielle instrumenter) Indledning I GrønlandsBANKEN kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. Du har således fuld indflydelse på,

Læs mere

Din pensionsordning skal passe til dit liv. MaskinmesterPension en fleksibel pensionsordning

Din pensionsordning skal passe til dit liv. MaskinmesterPension en fleksibel pensionsordning Din pensionsordning skal passe til dit liv MaskinmesterPension en fleksibel pensionsordning En fleksibel pensionsordning Med MaskinmesterPension får du mu - lighed for at sikre nutiden og spare op til

Læs mere

Teknologisk Institut TIL MEDARBEJDERE HOS

Teknologisk Institut TIL MEDARBEJDERE HOS TIL MEDARBEJDERE HOS Teknologisk Institut PENSIO NSO RD NING PÅ TEKNOLOGI SK INSTI TUT Teknologisk Institut har indgået en aftale med Danica Pension om en obligatorisk pension for ansatte omfattet af overenskomsten

Læs mere

628980. 12.12. Nordea Bank Danmark A/S, CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre. Om at investere.

628980. 12.12. Nordea Bank Danmark A/S, CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre. Om at investere. 628980. 12.12. Nordea Bank Danmark A/S, CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om at investere Om at investere Om at investere 13. udgave Redaktionen afsluttet januar 2014 I

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge?

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? Ny på aktiemarkedet? AktieSkole Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? OM AKTIER Hvad er en aktie? En

Læs mere

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. - en enkel og fleksibel løsning

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. - en enkel og fleksibel løsning PENSION FOR FUNKTIONÆRER - en enkel og fleksibel løsning 1 VELKOMMEN TIL PENSION FOR FUNKTIONÆRER Pension for Funktionærer er udviklet for at sikre en fortsat konkurrencedygtig og tidssvarende pensionsløsning.

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Quick Care indfører nu pensionsordning for alle medarbejdere. Vi har valgt Nordea Liv & Pension som leverandør af din pension.

Læs mere

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. en enkel og fleksibel løsning

PENSION FOR FUNKTIONÆRER. en enkel og fleksibel løsning PENSION FOR FUNKTIONÆRER en enkel og fleksibel løsning 1 VELKOMMEN TIL PENSION FOR FUNKTIONÆRER Pension for Funktionærer er udviklet for at sikre en fortsat konkurrencedygtig og tidssvarende pensionsordning.

Læs mere