KOL-bogen. Vejledning til patienter og pårørende. Lungeforeningen : : : 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KOL-bogen. Vejledning til patienter og pårørende. Lungeforeningen : : : 1"

Transkript

1 KOL-bogen Vejledning til patienter og pårørende Lungeforeningen : : : 1

2 Indhold Hvad er KOL...3 Symptomer ved KOL...6 Hvordan stilles diagnosen KOL... 8 Komplikationer ved KOL Spørgsmål og svar om KOL Behandling af KOL Åndedrætsøvelser Livet med KOL Professionel rådgivning og et stærkt sammenhold...22 Viden om dine lunger...23 Få viden om dine lunger Læs mere side 23 eller på KOL-bogen - 3. udgave, 1. oplag, september 2016 Indhold: Overlæge, professor Peter Lange, Hvidovre Hospital og projektleder og lungesygeplejerske Ellen Møldrup, Lungeforeningen Redaktion: Kommunikationschef Birgitte Skøtt Lenstrup, Lungeforeningen Grafisk projektledelse: Broholm & Network 2 : Lungeforeningen : :

3 Hvad er KOL KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og er en lungesygdom, der rammer mange danskere. Denne patientvejledning fra Lungeforeningen giver dig viden om sygdommens symptomer og inspiration til, hvad du selv kan gøre for at leve bedst muligt med KOL. KOL udtales <kold>. Kronisk betyder, at du lever med sygdommen resten af livet. Du kan bremse udviklingen i sygdommen ved at blive røgfri, være fysisk aktiv og tage din medicin. Obstruktiv betyder, at dine luftveje er obstruerede, dvs. forsnævrede, så det kræver flere kræfter end normalt at få luften ind og ud af dine lunger. Hvad er der galt med luftveje og lunger? Ved KOL ses to forskellige lungeskader: Luftvejene er forsnævrede, så luften ikke kan passere frit igennem Lungevævet er ødelagt (emfysem) Lungeforeningen : : : 3

4 KOL eller astma - hvad er forskellen? KOL og astma giver begge symptomer i form af åndenød, pibende eller hvæsende vejrtrækning, hoste samt hoste med slim. De to sygdomme er meget forskellige, men kan godt optræde samtidigt. KOL KOL skyldes i mange tilfælde rygning KOL viser sig ofte først i års alderen eller senere, og sygdommen udvikler sig langsomt. De første symptomer på KOL kan dog vise sig allerede i års alderen Der kommer vedvarende hoste og åndenød ved anstrengelse og ved infektioner i lungerne Ofte er der ingen åndenød i hvile, men der er vedvarende åndenød ved anstrengelse Astma Astma skyldes i de fleste tilfælde ikke rygning, men rygning forværrer astma Astma begynder tit i barndommen eller ungdommen, men kan starte i alle aldre Åndenød kommer ofte anfaldsvis, og kan komme i hvile, især om natten Personer med astma kan være helt symptomfri i lange perioder 4 : Lungeforeningen : :

5 Normal luftvej Hulrum Slimhinde Muskel Forsnævret luftvej Lungeblærer hos en rask person Lungeblærer kaldes også for alveoler Musklen er trukket sammen og slimhinden er tykkere Luftvejsforsnævring Ved KOL er luftvejene forsnævrede. Luftpassagen er nedsat, og det gør, at det er svært at trække vejret, og at der kan komme hoste og pibende og hvæsende vejrtrækning. Arbejdet med at trække vejret er større end normalt, og det giver åndenød især ved fysisk anstrengelse, hvor der er brug for at trække vejret hurtigt. Man bliver fx nemt forpustet ved at gå på trapper. Forsnævringen af luftvejene gør, at lungefunktionen er nedsat. Man måler lungefunktionen ved at puste i et apparat hos lægen. Det kaldes en lungefunktionsmåling eller spirometri. Lungeblærer ved KOL Væggene mellem lungeblærerne er nedbrudt, så mange små lungeblærer er blevet til færre større blærer. Hvis du i mere end 2 måneder har haft lungesymptomer som fx hoste og åndenød, bør du få målt din lungefunktion Lungeforeningen : : : 5

6 Symptomer ved KOL Hoster du? Bliver du nemt forpustet? Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning? Hvis du i mere end 2 måneder har haft lungesymptomer som fx hoste eller åndenød, har du måske KOL. KOL udvikler sig gradvist. I begyndelsen mærker man kun, at man let bliver forpustet ved fysisk anstrengelse. Efterhånden kommer der åndenød ved almindelige aktiviteter i hverdagen, som fx at gå på trapper, cykle og købe ind. En lungefunktionsmåling (spirometri) vil kunne stille diagnosen KOL og forklare årsagen til lungesymptomerne. I mange tilfælde er lungefunktionen nedsat til under halvdelen af det normale, når sygdommen diagnosticeres. KOL kan også føre til vægttab og svækkelse af kroppens muskler, hvilket også giver mere åndenød ved aktiviteter. I begyndelsen opfatter man måske åndenøden som et tegn på dårlig form og ikke som et tegn på sygdom. Mange vænner sig til at have åndenød, hoste og slim i luftvejene. Derfor stilles diagnosen KOL ofte først, når selv små anstrengelser giver åndenød, eller hvis der kommer anfald af åndenød i hvile i forbindelse med en luftvejsinfektion (fx forkølelse eller influenza). Gør noget tidligt Det er vigtigt, at du reagerer på lungesymptomer, som du har haft i mere end 2 måneder. KOL er en sygdom, der uden behandling forværres hver eneste dag. Jo tidligere KOL bliver opdaget, jo flere gode leveår kan du få. Du kan selv gøre meget for at bremse sygdommens udvikling og mindske dine symptomer. Hjælp ved anfald af åndenød Det er en god ide, at dine pårørende ved, hvordan du ønsker hjælp, hvis der opstår en situation, hvor du ikke kan få vejret. Her er nogle gode råd dine pårørende kan bruge, så de ved, hvordan de kan hjælpe dig. Bevar ro og overblik, og find en god hvilestilling Fokusér på vejrtrækning. Træk vejret sammen, dybt, stille og roligt Find en hurtigtvirkende inhalationsmedicin frem Søg hjælp, hvis medicinen ikke virker, eller du/i ikke magter situationen 6 : Lungeforeningen : :

7 Kontakt din læge, hvis du i mere end 2 måneder har fx hoste eller åndenød Lungeforeningen : : : 7

8 Hvordan stilles diagnosen KOL Når du får diagnosen KOL, sker det ud fra en lungefunktionsmåling. Lungefunktionsmålingen eller spirometri bruges desuden ved kontrol af sygdommens forløb. KOL inddeles i forskellige sværhedsgrader ud fra resultatet af en lungefunktionsmåling. Sygdommen viser sig ved åndenød ved anstrengelse på grund af nedsat lungefunktion. Mange har samtidig kronisk bronkitis med hoste og øget slimdannelse i luftvejene. KOL - sværhedsgrader Mild KOL à Lungefunktion Over 80% af den forventede lungefunktion er tilbage Moderat KOL à Mellem 50% og 79% af den forventede lungefunktion er tilbage Svær KOL à Mellem 30% og 49% af den forventede lungefunktion er tilbage Meget svær KOL à Under 30% af den forventede lungefunktion er tilbage Årsager til KOL Mindst 85% af alle tilfælde med KOL skyldes rygning. Udviklingen i sygdommen kan bremses ved rygestop, men de skader, der er sket på luftveje og lungevæv, er permanente. 8 : Lungeforeningen : :

9 Lungeforeningen : : : 9

10 Komplikationer ved KOL Åndenød - især ved anstrengelse Svært ved at holde vægten Knogleskørhed (osteoporose) Iltmangel Psykiske problemer Åndenød Åndenød er en ubehagelig følelse af at have et besværligt eller krævende åndedræt. Besværet vejrtrækning kan for mange være forbundet med ubehag og angst. Angst og åndenød kan forstærke hinanden. Der findes medicin og øvelser, som kan afhjælpe dette. Se side 18. Mad til lungepatienter Når du er lungesyg, skal din krop arbejde ekstra hårdt, og du bruger meget energi på at trække vejret. Derfor er det vigtigt at spise rigtigt, så din krop får nok energi til at klare hverdagen. Lungeforeningens pjece Mad til lungepatienter indeholder gode madråd til dig, der lever med en lungesygdom. Du kan finde pjecen på Hvis du har KOL, bør din læge vurdere, om du skal have særligt tilskud af kalk og D-vitamin for at modvirke knogleskørhed. Iltmangel Kroppen har brug for ilt. Når en rask person har åndenød, er det et naturligt udtryk for, at krop- 10 : Lungeforeningen : :

11 pen skal bruge mere ilt i forbindelse med en aktivitet, der er ud over de almindelige gøremål fx løb. For at få mere ilt trækker man vejret hurtigere. Åndenøden hos den raske person forsvinder, når aktiviteten er overstået. Når du har KOL, fungerer dine lunger dårligere, fordi lungernes arbejdsevne og evne til at transportere ilt over i blodet er nedsat. Det betyder, at din krop i mange flere situationer, også i almindelige hverdagssituationer, har sværere ved at få ilt nok. Det medfører, at du oftere får åndenød og bliver forpustet i forhold til en person, der ikke har KOL. Behandling af iltmangel Ved svær KOL er der risiko for at udvikle alvorlig iltmangel. Det giver åndenød ved meget små anstrengelser. Kronisk iltmangel behandles med ilttilførsel, som lindrer åndenød og giver en forbedret tilstand og livskvalitet. Psykologisk behandling Der kan være problemer forbundet med at have KOL, fx angst, der kan bekymre dig og dine pårørende. En støttende samtale med en psykolog kan måske være en hjælp. Læs om Lungeforeningens rådgivning på side 20. Lungeforeningen : : : 11

12 Spørgsmål og svar om KOL Hvad er symptomerne på KOL? Symptomerne på KOL er åndenød, hoste og slim fra lungerne i mere end 2 måneder. Reagerer man på symptomerne i tide, kan man leve et godt liv med KOL derfor er det vigtigt at få målt sin lungefunktion, hvis man oplever et eller flere af dem. Hvordan måler man lungefunktion? Når du får målt din lungefunktion, foregår det ved, at du puster i et apparat, der måler luftmængden og hvor hurtigt, du puster ud. Du kan få målt din lungefunktion enten hos din egen læge eller på en lungemedicinsk afdeling (du kan bede din læge om en henvisning). Hvordan undersøges det, om man har KOL eller astma? For at vide om man har KOL eller astma, tager lægen ofte en lungefunktionsmåling før og efter, man har fået medicin ned i lungerne. Det vil sige, at man laver en lungefunktionsmåling og får inhalationsmedicin, der udvider luftvejene. Derefter gentager man målingen efter minutter. Hvis lungefunktionen ikke forbedrer sig, tyder det på KOL og ikke astma. 12 : Lungeforeningen : :

13 Hvorfor får man KOL? Der kan være forskellige grunde til, at man får KOL. Det kan være, at man har arbejdet i et støvfyldt arbejdsmiljø, har haft en ikke-behandlet lungesygdom som barn (fx astma), eller at man er vokset op i hjem med meget røg. Den væsentligste årsag til KOL er rygning. Generne kan også have betydning for, at nogle mennesker hurtigere bliver syge i deres lunger end andre. Hvad kan du selv gøre? Ved let KOL kan man bremse sygdommens udvikling og leve et langt og godt liv med KOL. Du kan selv gøre meget for at få et godt liv med KOL. Du kan blive røgfri, være fysisk aktiv og træne. Lungeforeningen : : : 13

14 Behandling af KOL Formål med behandling At lindre symptomer At forhindre forværring af sygdommen og dermed yderligere tab af lungefunktion At forhindre komplikationer At forbedre og bevare livskvalitet nu og i fremtiden Behandlingen omfatter Rygestop Medicinsk behandling Rehabilitering Fysisk aktivitet og almen rådgivning Kontrol hos læge Når du har KOL, bør du undersøges af en læge mindst en gang om året. Lægen skal måle din lungefunktion og vurdere, om din samlede behandling foregår bedst muligt. Hvis sygdommen er meget fremskreden, måler lægen også iltindhold i blodet. Medicinsk behandling Den mest almindelige medicinske behandling af KOL sker med medicin, der skal inhaleres. Det betyder, at man bruger sin vejrtrækning til at trække medicinen direkte ned i lungerne. På den måde får man medicinen præcis der, hvor den skal virke og med færrest mulige bivirkninger. Yderligere information om den medicinske behandling kan findes på hjemmesiden Behandlingsplan efter hospitalsindlæggelse Har du været indlagt med opblussen af KOL, skal din fortsatte behandling planlægges grundigt. Der skal tages stilling til, om du skal til opfølgende kontrol hos egen læge eller på sygehuset, om hjemmeplejen skal kontaktes med henblik på praktisk hjælp til at klare hverdagen, og der sendes et udskrivningsbrev til din praktiserende læge med information, forløb og fortsat diagnose. 14 : Lungeforeningen : :

15 Før udskrivelsen skal du have en samtale med en læge og sygeplejerske for at sikre, at du er velinformeret om din sygdom og behandling. Det er godt for dig at vide, hvordan du eventuelt selv kan øge din medicin derhjemme, hvis du mærker forværring. Du skal også vide helt præcist, hvornår, hvordan og hvor, du kan søge hjælp, hvis din KOL blusser op. Hvis du får akut forværring af åndenød ved KOL, skal du hurtigt have behandling: Inhalér din hurtigtvirkende luftvejsudvidende medicin (pulver, spray eller evt. med forstøverapparat) og kontakt lægen, hvis det ikke hjælper. Hvis du får svær åndenød, kan du have behov for akut indlæggelse med ambulance. Du kan også få vejledning om vejrtrækning ved anstrengelse, styrketræning, udholdenhedstræning samt gode råd om, hvordan du skal klare dig i dagligdagen fra en fysioterapeut. En ergoterapeut kan hjælpe dig med at fungere i hverdagen med gode råd om fx hjælpemidler og gode hvile- og arbejdsstillinger. Lungeforeningen : : : 15

16 Røgfri - det nytter Lungernes funktionsniveau falder naturligt med alderen. Når du har KOL falder din lungefunktion hurtigere end normalt. Uanset om det er let, moderat eller svær KOL, kan det betyde meget at blive røgfri. Det kan være med til at bremse sygdommens udvikling og mindske dine symptomer. Mange tusinde danskere holder hvert år op med at ryge, så selv om det er svært, er det muligt. De fleste rygere er både fysisk og psykisk afhængige af nikotin. For mange er rygning også en vane, der hænger sammen med noget socialt. Afhængigheden kan være svær at bryde, og de fleste rygere må prøve flere gange, før det lykkes. For hver gang man prøver øges chancerne. Fordele: Du undgår yderligere tab af lungefunktion Konditionen forbedres, du bliver mindre træt og får mere energi, fordi ilttransporten i blodet bliver bedre Mindre åndenød og mindre hoste Lungerne bliver mindre udsat for infektioner Hvor kan du få hjælp Du kan få råd og vejledning til rygestop hos din læge Du kan ringe til Sundhedsstyrelsens Stoplinjen på Du kan få et gratis rygestopkursus i din kommune. Spørg på sundhedscenteret På nogle rygestopkurser kan du få tilskud til nikotinerstatning Hvad kan du selv gøre Det vigtigste er at være fast besluttet på at blive røgfri Forbered dit rygestop grundigt Fastsæt en stopdato højst 2-3 uger efter din beslutning er taget Hold fast i din motivation ved at huske på fordelene ved at blive røgfri 16 : Lungeforeningen : :

17 Rehabilitering Rehabilitering er en behandling, der er bygget op omkring fysisk træning, men som også indeholder en række andre elementer. Desuden indgår undervisning, så man får viden om sygdommen og dens behandling, og man lærer at mestre åndenød og at klare forskellige situationer i hverdagen. Rehabilitering omfatter: Fysisk træning Kostvejledning Undervisning i sygdomsforståelse Oplæring i vejrtræknings-teknikker og brug af inhalationsmedicin Ergoterapeutisk vejledning Rehabilitering foregår på et hospital eller på et sundhedscenter, og du skal henvises enten af din sygehuslæge eller egen læge. Effekten af rehabilitering er ofte større end effekten af medicinsk behandling, i hvert fald når det gælder symptomer og kondition. Alle med KOL kan deltage i rehabilitering uanset sygdommens sværhedsgrad. Hvis du har meget mild KOL, behøver du måske ikke at deltage i rehabilitering, men kan i stedet deltage på almindelige træningshold og selv sørge for, at du får mindst ½ times motion dagligt. Den fysiske træning er den vigtigste del af programmet, og der indgår oftest også et træningsprogram, som du skal gennemføre hjemme på de dage, hvor der ikke er træning. Det er afgørende, at du fortsætter på egen hånd med regelmæssig fysisk træning efter, at rehabiliteringen er afsluttet. Læs om Lungeforeningens træningsnetværk på Rehabilitering tilbydes i stort set alle kommuner og på en lang række hospitaler. For at komme i rehabilitering skal du henvises af din sygehuslæge eller egen praktiserende læge. Lungeforeningen : : : 17

18 Åndedrætsøvelser Fløjte - mund øvelsen En øvelse, du kan bruge, hver gang du får åndenød. Den giver øget modstand til den luft, du udånder og forøger trykket i dine luftveje og holder luftvejene åbne. Træk vejret langsomt ind gennem næsen Spids din mund, som om du vil fløjte, og ånd jævnt ud samtidigt Træk vejret med maven En enkel afslapningsøvelse som du med fordel kan lave flere gange om dagen. Afslapning giver velvære og energi. Læg den ene hånd på brystet. Denne hånd skal forblive i ro, når du trækker vejret Læg den anden hånd på maven. Denne hånd skal bevæge sig op og ned, når du trækker vejret Tag en dyb indånding og føl, hvordan din mave pustes op Pust ud gennem munden med fløjte-mund Føl hvordan din mave vender tilbage til sin normale størrelse Kontrolleret hoste Ved at hoste kontrolleret, kan du få slim op uden at blive forpustet eller skade dine luftveje. Tag en langsom, dyb indånding gennem næsen Hold vejret i nogle sekunder Åbn munden lidt og host 2-3 korte skarpe host / stød Slap af og gentag 18 : Lungeforeningen : :

19 Livet med KOL KOL er en kronisk sygdom, som du lærer at leve med. Heldigvis er der mange ting, du selv kan gøre for at undgå, at sygdommen bliver værre, og for at få et godt liv med KOL. Læs mere om hjælp til din hverdag med en lungesygdom på Fysisk aktivitet Mennesker med lungesygdomme har både fysiske og psykiske fordele af at være fysisk aktive. Jo bedre din kondition er, desto bedre vil du kunne leve godt med KOL. Det er derfor vigtigt, at du er aktiv og træner flere gange om ugen. Det er ikke afgørende, hvilken form for træning, du vælger. Tag udgangspunkt i en fysisk aktivitet, som gør dig glad. Forebyggelse og behandling Som KOL-patient er man mere modtagelig for luftvejsinfektioner. En almindelig forkølelse eller influenza kan udvikle sig til en alvorlig opblussen af KOL. Det anbefales derfor, at man vaccineres mod influenza hvert efterår. Det er gratis, hvis man er over 65 år eller har en kronisk sygdom som KOL. Læs mere om influenzavaccinen Lungeforeningen : : : 19

20 Pårørende Kronisk lungesygdom påvirker hele familien psykisk, socialt og funktionsmæssigt. Den lungesyge kan blive begrænset i sine aktiviteter og kan ikke yde det samme som før i de daglige gøremål. Det er ægtefællen eller samleveren, der må træde til. Pårørende er ofte meget bekymrede både for den lungesyge og for hele familiens fremtid. Det er almindeligt, at der opstår en usikkerhed og angst, som gør det svært at handle og tage beslutninger. Det er vigtigt at få talt om, hvad der er brug for hjælp til, så man kan bevare sin selvstændighed og være så selvhjulpen som muligt, og alligevel få den hjælp, der er behov for. Hold fast i hverdagen og dig selv Som pårørende skal man være opmærksom på ikke ubevidst at indtage rollen som kontrollant eller behandler. Hverdagen skal ikke kun handle om sygdom. Det er vigtigt som familie stadig at have nogle gode oplevelser sammen. Det er også vigtigt at planlægge at gøre nogle af de ting alene, som pårørende ønsker. Man undgår som regel misforståelser, hvis man taler åbent om sine behov. Muligheder for hjælp og støtte Når du har KOL, kan der opstå en række spørgsmål, fx om medicin, motion, rejser eller sociale forhold. Du kan spørge din læge eller sygeplejerske til råds. Det kan også blive aktuelt at tale med en socialrådgiver om sociale og økonomiske forhold, som påvirkes af sygdommen. Er du indlagt, kan du evt. få en samtale med kommunens socialrådgiver, eller du kan kontakte Lungeforeningens rådgivning. Læs mere på En socialrådgiver kan give dig råd og vejledning om sygedagpenge, evt. muligheder for fleksjob, revalidering, pension, bistands- og plejetillæg, medicintilskud, støtte til enkeltudgifter til behandling, medicin, speciel ernæring o.l. Derudover kan du blive vejledt vedrørende fx hjemmehjælp, hjælpemidler, boligforhold, kørselsgodtgørelse og legater. Rejser og KOL Man kan normalt godt rejse, selv om man har KOL. Mange oplever en forbedring af sygdommen, når de holder ferie i et varmt og tørt klima. Du kan læse mere om at rejse med KOL på 20 : Lungeforeningen : :

21 Lungeforeningen : : : 21

22 Professionel rådgivning og et stærkt sammenhold Når du har KOL, opstår der ofte en række spørgsmål om alt fra fx behandling, motion, rejser eller sociale forhold. Du kan spørge din egen læge eller læger/ sygeplejersker på din lungemedicinske afdeling til råds. Du kan også læse mere på og kontakte Lungeforeningens rådgivning. Sygeplejerske, læge, fysioterapeut og psykolog er klar på mail eller telefon. Læs mere på dine lunger. Find dit lokale netværk på På Lungeforeningens hjemmeside kan du også finde fællesskaber for lungepatienter på Læs mere om hjælp til din hverdag med en lungesygdom på Netværk og sammenhold Lungeforeningen har en lang række lokale netværk og lokalafdelinger landet over, som drives af frivillige kræfter. Her har du mulighed for at møde Lungeforeningen lokalt, være med i sociale fællesskaber, træne sammen med andre, deltage i lokale arrangementer, møde andre i samme situation og ikke mindst få viden om Cirka danskere lever med KOL, men kun halvdelen ved, at de har sygdommen

23 Viden om dine lunger I Lungeforeningen har vi dygtige rådgivere, som står klar til at hjælpe dig, når du har brug for viden og svar. Du får adgang til netværk med et stærkt sammenhold, livsbekræftende aktiviteter og masser af brugbar erfaring. I dag står lungeområdet over for mange store udfordringer. Et stort antal mennesker, både børn og voksne, har en lungesygdom, men ingen diagnose. Der mangler sammenhæng i behandlingen af de over mennesker med lungesygdomme i Danmark, og der uddeles alt for få midler til lungeforskning. Det arbejder Lungeforeningen på at forbedre. Bliv medlem i dag Når du støtter Lungeforeningen, er du med til at gøre en forskel for alle, der lever med en lungesygdom. Bliv medlem af Lungeforeningen på eller støt med et engangsbeløb. Du kan også SMS Lunge100 til 1231 og støtte Lungeforeningen med 100 kr. Lad os hjælpe dig til det bedste liv dine lunger kan trække. Sundere lunger livet igennem Det nyfødte barns første selvstændige handling er at trække vejret. Og når vi en dag holder op, markerer dét livets afslutning. Derfor skal vi passe på de lunger, der sætter os i stand til at trække vejret. Vi skal forebygge, at lungerne bliver syge. Vi skal hjælpe alle dem, hvis lunger alligevel er blevet det. Og vi skal forbedre mulighederne for, at de kan blive helbredt igen. Lungeforeningens vision er et samfund, hvor flere har sundere lunger livet igennem. Skriv eller ring til os på eller tlf Læs mere på Lungeforeningen : : : 23

24 Lungeforeningens patientvejledning om KOL KOL er en lungesygdom, som kan påvirke dit liv og din livskvalitet. Der er meget, du kan gøre for at få et godt liv med KOL. Derfor udgiver Lungeforeningen denne pjece med fakta om lungesymptomer og KOL samt gode råd til mennesker med KOL, deres pårørende og andre interesserede. Sundere lunger - livet igennem Lungeforeningen er for alle, der er påvirket af en lungesygdom. Sammenholdet begynder her. Læs mere på Meld dig ind på eller ring Følg os på facebook.com/lungeforeningen Lungeforeningen : Strandboulevarden 49, B-8 : 2100 København Ø : Tlf : :

Kender du din lungefunktion?

Kender du din lungefunktion? Kender du din lungefunktion? En pjece fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Kend dine lunger Sundere lunger - livet igennem Danmarks Lungeforening arbejder for, at endnu flere danskere lever med sundere

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-02.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-02.htm Side 1 af 5 Nr. 2 \ 2008 Behandling af KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom Af farmaceut Hanne Fischer KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en lungesygdom, som ca. 430.000 danskere lider af. Rygning

Læs mere

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Danmarks Lungeforenlng og. Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200.000 danskere har syge

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Danmarks Lungeforenlng og. Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200.000 danskere har syge Pas på dine lunger Fordi livet kører på luft Støt Danmarks Lungeforenlng og Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200000 danskere har syge lunger uden at vlde det Sådan passer du på dlne lunger Det gode

Læs mere

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Lungeforenlngen og Matas danskere har syge lunger Sådan passer du på dlne lunger

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Lungeforenlngen og Matas danskere har syge lunger Sådan passer du på dlne lunger Pas på dine lunger Fordi livet kører på luft Støt Lungeforenlngen og Matas l kampen mod lungesygdomme 600.000 danskere har syge lunger Sådan passer du på dlne lunger Tjek lungerne, før det er for sent

Læs mere

KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en betegnelse, som omfatter kronisk bronkitis og emfysem.

KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en betegnelse, som omfatter kronisk bronkitis og emfysem. KOL skyldes sædvanligvis tobaksrygning. Det er derfor, sygdommen også kaldes for»rygerlunger«. Symptomerne er hoste og kortåndethed. Den vigtigste behandling er ophør med rygning. Forskellig inhaleret

Læs mere

KOL-bogen. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1

KOL-bogen. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 KOL-bogen En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Indhold KOL betyder kronisk obstruktiv lungesygdom Hvad er KOL?... 4 Symptomer ved KOL...

Læs mere

din hverdag pustliv.dk

din hverdag pustliv.dk » Hoste? Åndenød?» Pustlivi din hverdag pustliv.dk 1 2 3 4 Et lungetjek foregår hos lægen og tager kun 10 minutter. Hos lægen puster du i et apparat, der måler din lungefunktion. Det gør ikke ondt, og

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Sådan bruger du KOL-filmen vejledning til fagfolk

Sådan bruger du KOL-filmen vejledning til fagfolk Sådan bruger du KOL-filmen vejledning til fagfolk Sådan bruges KOL-filmen Danmarks Lungeforening har i samarbejde med en række centrale fagpersoner, udviklet en lille inspirationsfilm om KOL (Kronisk Obstruktiv

Læs mere

KOL FAKTA OG FOREBYGGELSE

KOL FAKTA OG FOREBYGGELSE KOL FAKTA OG FOREBYGGELSE KOL - en folkesygdom KOL er en sygdom, hvor lungevævet langsomt ødelægges. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, medfører det problemer med vejrtrækningen. KOL er en forkortelse

Læs mere

KOL -Undervisning. Velkommen og god fornøjelse

KOL -Undervisning. Velkommen og god fornøjelse KOL -Undervisning Velkommen og god fornøjelse Lungefysiologi Hvad er sygdommen Emfysemer beskadigelse af lungevævets elastiske fibre, hvilket sænker lungekapaciteten KOL medfører øget tryk i lungekredsløbet,

Læs mere

SKABELON TIL LOKAL PRESSEMEDDELELSE

SKABELON TIL LOKAL PRESSEMEDDELELSE SKABELON TIL LOKAL PRESSEMEDDELELSE Nedenstående er en skabelon til, hvordan I som kommuner kan skrive en pressemeddelelse til de lokale medier i forbindelse med kampagnen Pust liv i din hverdag. Skabelonen

Læs mere

Disposition: Lunge fysiologi: Hvad er sygdommen: KOL definition: KOL sværhedsgrader ifølge lungeforeningen: Årsager:

Disposition: Lunge fysiologi: Hvad er sygdommen: KOL definition: KOL sværhedsgrader ifølge lungeforeningen: Årsager: Disposition: Lunge fysiologi: Hvad er sygdommen: Emfysem er beskadigelse af lungevævets elastiske fibre som sænker lungekapaciteten. KOL medfører øget tryk i lungekredsløbet som igen medfører hjertesvigt

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL?

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL? Behandling af KOL Denne brochure handler om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kaldet rygerlunger. Hvad er symptomerne? Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL?

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL? Behandling af KOL Denne brochure handler om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kaldet rygerlunger. Hvad er symptomerne? Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre

Læs mere

KOL-bogen. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1

KOL-bogen. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 KOL-bogen En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Indholdsfortegnelse Hvad er KOL?.........................................................................................

Læs mere

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Dine lunger bliver aldrig, som de var før. Som tidligere ryger må du leve med den nedsatte lungefunktion, som smøgerne har givet dig Af Line Felholt, november

Læs mere

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til Borgeren Lungekursus -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom Indhold Fysisk træning (tilrettelagt for personer med lungesygdom) Undervisning

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

KOL rehabilitering. Til dig, der har KOL og som ønsker en bedre livskvalitet. DiN GENVEJ TiL SUNDHED

KOL rehabilitering. Til dig, der har KOL og som ønsker en bedre livskvalitet. DiN GENVEJ TiL SUNDHED KOL rehabilitering Til dig, der har KOL og som ønsker en bedre livskvalitet DiN GENVEJ TiL SUNDHED Et bedre liv med garanti Videnskabelige undersøgelser viser, at rehabilitering med fysisk træning, rygestop,

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe.

Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe. Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe. Vejledning om Astma/Astmatisk bronkitis hos småbørn Astmatisk bronkitis hos småbørn er en meget almindelig sygdom. Ca. 20 % af alle

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Lungefysioterapi Problemer med vejrtrækningen Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Indhold Er du forpustet? Hoster du meget? Bevæger du dig i hverdagen? Hvilestillinger Siddende

Læs mere

Pust liv i hverdagen energibesparende arbejdsmetoder

Pust liv i hverdagen energibesparende arbejdsmetoder Pust liv i hverdagen energibesparende arbejdsmetoder Har du behov for yderligere rådgivning i energibesparende arbejdsmetoder, har du mulighed for at få kontakt til en ergoterapeut i kommunen eller på

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

LUNGER VISION SUNDERE - LIVET IGENNEM

LUNGER VISION SUNDERE - LIVET IGENNEM VISION SUNDERE LUNGER - LIVET IGENNEM Det nyfødte barns første selvstændige handling er at trække vejret. Og når vi en dag holder op, markerer dét livets afslutning. Derfor skal vi passe på de lunger,

Læs mere

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 Patientvejledning om KOL Udgivet af Sundhedsstyrelsen 2006 Design: 1508 A/S Foto:

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

Psykiatri RYGNING ALKOHOL MOTION

Psykiatri RYGNING ALKOHOL MOTION Psykiatri RYGNING ALKOHOL MOTION KRAM RYGNING OG PSYKISK SYGDOM Undersøgelser viser at: Mennesker med psykisk sygdom lever med en større risiko for at udvikle tobaksrelaterede sygdomme som kræft, hjerte-karsygdom

Læs mere

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Til patienter og pårørende Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Energibesparende råd og tips til hverdagen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Læs mere

Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække!

Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække! Konferencen Er hygiejnen hjemme? Rådet for bedre hygiejne, Christiansborg 10.sep. 2015 Hygiejne set fra borgerens perspektiv: Giv lungesyge mennesker det bedste liv - lungerne kan trække! Sundhedsfaglig

Læs mere

SEXLIVET KAN BLIVE GODT IGEN

SEXLIVET KAN BLIVE GODT IGEN Min erfaring er, at langt de fleste kan genoptage sexlivet i en eller anden form, og det øger livskvaliteten. For begge parter i forholdet. Martin Døssing, overlæge, Nordsjællands Hospital, Frederikssund

Læs mere

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Astma hos voksne I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Målet er, at du kan leve frit, og gøre det du har lyst til. Astma-Allergi Danmark Universitetsparken

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

PROJEKT MIT LIV MED KOL

PROJEKT MIT LIV MED KOL PROJEKT MIT LIV MED KOL KOL indsats for socialt udsatte borgere, herunder etniske minoriteter i Odense Kommune. Tobakstemamøde Silkeborg oktober 2014 Marlene Lindharth Thykjær Sundhedsfaglig konsulent

Læs mere

Simpel lungetest kan redde KOL patienter

Simpel lungetest kan redde KOL patienter Simpel lungetest kan redde KOL patienter Flere lungeundersøgelser kan redde liv og forbedre livskvalitet hos flere af de 300.000 danskere, der har sygdommen KOL uden at vide det. Danske Regioner lover

Læs mere

guide kom ÅNDENØDEN TIL LIVS sider December 2014 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide kom ÅNDENØDEN TIL LIVS sider December 2014 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide December 2014 16 sider kom ÅNDENØDEN TIL LIVS Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 KOM ÅNDENØDEN TIL LIVS INDHOLD SIDE 4 Er du én af de 400.00 som døjer med vejrtrækningsproblemer? Her får

Læs mere

Tidlig diagnose af kroniske lungesygdomme. Årsmødet 2014

Tidlig diagnose af kroniske lungesygdomme. Årsmødet 2014 Institut for Folkesundhedsvidenskab Tidlig diagnose af kroniske lungesygdomme Årsmødet 2014 Peter Lange Afdeling for Socialmedicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab Lungemedicinsk Sektion, Hvidovre

Læs mere

Har du hjertekarsygdom, KOL eller type 2 diabetes? Har du eller har du haft kræft? Har du smerter i knæene på grund af slidgigt?

Har du hjertekarsygdom, KOL eller type 2 diabetes? Har du eller har du haft kræft? Har du smerter i knæene på grund af slidgigt? Har du hjertekarsygdom, KOL eller type 2 diabetes? Har du eller har du haft kræft? Har du smerter i knæene på grund af slidgigt? Læs mere Vil du have en mere aktiv hverdag? Have større overskud i hverdagen?

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. HVAD ER ASTMA?

Læs mere

Fortæller: Hver eneste cigaret skader. Rygning kan få blodet til at klumpe sig sammen. Det kan give blodpropper i hjernen.

Fortæller: Hver eneste cigaret skader. Rygning kan få blodet til at klumpe sig sammen. Det kan give blodpropper i hjernen. Transskription af Sundhedsstyrelsens TV-spot [En kvinde går ud af huset, bag hende ser man børnene lege, og her tænder hun en cigaret. Cigarettens flammer lyser op, overdrevet lyd fra flammen, man følger

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til Borgeren Lungekursus -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom Indhold Fysisk træning (tilrettelagt for personer med lungesygdom) Undervisning

Læs mere

om rygning og rygestop

om rygning og rygestop D A N S K FA K TA O G R Å D om rygning og rygestop FA R L I G R Ø G Når du tager et hiv på din cigaret eller pibe, suger du samtidig 200 skadelige stoffer ind sammen med røgen. Stofferne kommer fra munden

Læs mere

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL Et bedre liv med KOL En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL indholdsfortegnelse Et bedre liv med KOL Om KOL side Din egen KOL-bog... 5 Flere og flere får KOL... 6 KOL

Læs mere

Kolding Kommunes gratis sundhedstilbud

Kolding Kommunes gratis sundhedstilbud Kolding Kommunes gratis sundhedstilbud Kolding Kommune Senior - og Sundhedsforvaltningen Glade børn Et individuelt vejledningsforløb til forældre med børn i alderen 1½ - 6 år. Målet er at styrke familien,

Læs mere

Har du astma? Og er du gravid?

Har du astma? Og er du gravid? Har du astma? Og er du gravid? I Danmark gennemfører op mod 5.000 kvinder med astma hvert år en graviditet. I forbindelse med graviditet, fødsel og amning er mange kvinder utrygge ved astma-medicinen.

Læs mere

Undervisningsmateriale til undervisning af patienter med KOL

Undervisningsmateriale til undervisning af patienter med KOL Undervisningsmateriale til undervisning af patienter med KOL Indhold 1. Sygdomslære og sygdomsudvikling (s. 3) 2. KOL og rygning (s. 17) 3. Hverdagen med KOL (s. 22) 4. KOL og vægt (s. 40) 5. KOL og mad

Læs mere

MENUKORT. KOL kompetencecenter. Tilbud til jer. Kontakt KOL kompetencecenter

MENUKORT. KOL kompetencecenter. Tilbud til jer. Kontakt KOL kompetencecenter MENUKORT KOL kompetencecenter KOL kompetencecenter er et kompetence- og videnscenter. Vi bidrager med at styrke det tværsektorielle samarbejde til gavn for borgere/patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle

Læs mere

Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL Har det noget med ens arbejde at gøre? Hvad ved vi i dag?

Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL Har det noget med ens arbejde at gøre? Hvad ved vi i dag? Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL Har det noget med ens arbejde at gøre? Hvad ved vi i dag? Ingrid Louise Titlestad Overlæge, ph.d., Klinisk Lektor Odense Universitetshospital Svejsekonferencen KOL

Læs mere

Tuberkulose. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1

Tuberkulose. En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Tuberkulose En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Tuberkulose - en patientvejledning Indhold: Overlæge Niels Seersholm Redaktør: Birgitte

Læs mere

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende Palliativt Team Vejle Lindrende behandling ved alvorlig sygdom Sct. Maria Hospice Center Når døden nærmer sig Information til pårørende rev. Marts 2009 De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt

Læs mere

FORBEREDELSE UNDGÅ VANERYGNING RYGESTOP. opbakning, du har brug for til at fastholde din beslutning.

FORBEREDELSE UNDGÅ VANERYGNING RYGESTOP. opbakning, du har brug for til at fastholde din beslutning. Rygestop RYGESTOP Du har måske røget i mange år, og derfor er rygning blevet en del af dagligdagen. Du har måske også før prøvet at stoppe, men har erfaret, at det kan være svært. For nogle er det lettere

Læs mere

KOL BORGERE I SLAGELSE KOMMUNE

KOL BORGERE I SLAGELSE KOMMUNE KOL BORGERE I SLAGELSE KOMMUNE GENERELT OM KOL 430.000 BORGERE MED KOL I DK 25.000 INDLÆGGELSER ÅRLIGT 4000 DØDSFALD ÅRLIGT VIDEN OM KOL KOL ER EN IRREVERSIBEL LUNGE LIDELSE LIDELSEN ER FORÅRSAGET AF RYGNING,

Læs mere

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK KRÆFT OG SMERTER TEKST OG IDÈ SIG-smerte Speciel Interesse Gruppe Under Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker Februar 2006 Nye pjecer kan rekvireres ved henvendelse til SIG smerte på email: aka@rc.aaa.dk

Læs mere

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb

Et tilbud der passer. Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Et tilbud der passer Sammen kan vi give kroniske patienter et skræddersyet forløb Hospitalerne, kommunerne og de praktiserende læger i Region Hovedstaden, august 2009 Et tilbud der passer Flere lever med

Læs mere

Pep-fløjte/ Pep-maske

Pep-fløjte/ Pep-maske Til patienter og pårørende Pep-fløjte/ Pep-maske Information og øvelser Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Kontakt Udleveret til: Dato: Udleveret af: Tlf.: 2 Formål med behandling

Læs mere

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter Smerter Forord Pjecen henvender sig til alvorligt syge patienter og deres pårørende. Ikke alle alvorligt syge patienter har smerter, men mange er bange for at få smerter. Alle kan derfor med fordel læse

Læs mere

En hjælp til dig i hverdagen! Få overblik over Danmarks Lungeforenings tilbud og rådgivning

En hjælp til dig i hverdagen! Få overblik over Danmarks Lungeforenings tilbud og rådgivning En hjælp til dig i hverdagen! Få overblik over Danmarks Lungeforenings tilbud og rådgivning 0 Brug os Danmarks Lungeforening har flere forskellige tilbud og rådgivning, som du og dine patienter kan benytte

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

Patientvejledning. Mannitol test. Lungeundersøgelse for astma

Patientvejledning. Mannitol test. Lungeundersøgelse for astma Patientvejledning Mannitol test Lungeundersøgelse for astma Undersøgelsen er en provokationstest, der kan sandsynlig gøre, om du har astma. Ved undersøgelsen inhalerer du Mannitol, der frembringer en reaktion,

Læs mere

TEA / Tromendarterectomi

TEA / Tromendarterectomi Til patienter og pårørende TEA / Tromendarterectomi Oprensning af pulsåre Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en Tromendarterectomi operation, også kaldet TEA, hvor kalkaflejringerne

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Lungefibrose. Vejledning til patienter og pårørende. Lungeforeningen : : : 1

Lungefibrose. Vejledning til patienter og pårørende.  Lungeforeningen :  :  : 1 Lungefibrose Vejledning til patienter og pårørende www.lunge.dk Lungeforeningen : www.lunge.dk : www.facebook.com/lungeforeningen : 1 Indhold Hjælp til dig med lungefibrose Hjælp til dig med lungefibrose...

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Insitu Bypass operation

Insitu Bypass operation Til patienter og pårørende Insitu Bypass operation Bypass fra lyske til knæ/underben Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en bypass-operation fra lysken til knæ/underben, hvor en

Læs mere

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Få et bedre liv

Læs mere

Alle fotos er modelfotos.

Alle fotos er modelfotos. LUNGEKRÆFT Kolofon Lungekræft Udgiver: URL: Redaktion: Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S cancer.dk og sst.dk Antropolog,

Læs mere

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Du er blevet opereret i mavesækken gennem et snit i din mave og brystkasse. Operationen er foregået tæt på dit mellemgulv, og det betyder,

Læs mere

Tidlig opsporing af KOL

Tidlig opsporing af KOL Tidlig opsporing af KOL Tidlig opsporing af KOL sygdommen er afgørende Opsporing sker som et samarbejde påtværs af faggrupper i praksis Opslag i venteværelset eller påskærm til at fange opmærksomheden,

Læs mere

Online KOL-rehabilitering

Online KOL-rehabilitering Online KOL-rehabilitering CIMT konference Hindsgavl Slot Sygeplejerske Lisbeth Østergaard Lungeambulatoriet, Bispebjerg Hospital lisbeth.marie.oestergaard@regionh.dk KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

At klare hverdagen. Fortæl hvorfor du vælger at tale om dette kort.

At klare hverdagen. Fortæl hvorfor du vælger at tale om dette kort. At klare hverdagen Fortæl hvorfor du vælger at tale om dette kort. Hvordan har du det lige nu Hvad tænker du mest på, når du tænker på din sygdom? Hvordan påvirker det dine nærmeste, at du har KOL? Praktiske

Læs mere

Inspirationskatalog til aktiviteter på KOL-dagen

Inspirationskatalog til aktiviteter på KOL-dagen Inspirationskatalog til aktiviteter på KOL-dagen 1. Støtte og materiale fra Danmarks Lungeforening Infokort (visitkort), hvor I kan skrive spirometri tallene Plakater til at reklamere for dagen En patientfolder

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Søvnambulatoriet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Velkommen i søvnambulatoriet Søvnambulatoriet modtager patienter der er henvist fra egen læge eller special læge

Læs mere

Hospice Sydfyn. Den sidste tid, når døden nærmer sig. Vejledning til pårørende

Hospice Sydfyn. Den sidste tid, når døden nærmer sig. Vejledning til pårørende Hospice Sydfyn Den sidste tid, når døden nærmer sig. Vejledning til pårørende Døden er det eneste i livet der ikke er til forhandling. Af den lærer vi helt betingelsesløst, at vi er afmægtige overfor noget,

Læs mere

Astmapjece. Til unge og forældre

Astmapjece. Til unge og forældre Astmapjece Til unge og forældre Kvalitet døgnet rundt Børne- og ungeklinikken Hvad er astma? Astma er det græske ord for åndedrætsbesvær. Astma er en kronisk betændelsestilstand (uden bakterier eller virus)

Læs mere

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg De sidste levedøgn De sidste levedøgn Når døden nærmer sig, opstår der tit usikkerhed og spørgsmål hos de nærmeste. Hvad kan man forvente i den sidste levetid?

Læs mere

Lungefibrose. En vejledning til patienter og pårørende. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1

Lungefibrose. En vejledning til patienter og pårørende. www.lunge.dk. Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Lungefibrose En vejledning til patienter og pårørende www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Hjælp til dig med lungefibrose Hjælp til dig med

Læs mere

Kronisk obstruktiv lungesygdom. Pia Holland Gjørup Afdelingslæge Hospitalsenheden Vest

Kronisk obstruktiv lungesygdom. Pia Holland Gjørup Afdelingslæge Hospitalsenheden Vest Kronisk obstruktiv lungesygdom Pia Holland Gjørup Afdelingslæge Hospitalsenheden Vest Interessekonflikter KOL Fibrose Bronkiolit Slim Inflammation Emfysem Bronkiektasier Destruktion af parenchym Tab af

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapien 2015 Psykiatrisk Center Nordsjælland Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Om pjecen I denne pjece kan du læse om, hvad der sker i kroppen, når du får angst,

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Operation i spiserøret (oesophagus)

Operation i spiserøret (oesophagus) Du skal have foretaget en operation i dit spiserør eller din mavemund. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres, og om det forløb du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN

Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN Information til pårørende DE SIDSTE LEVEDØGN Kære pårørende Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste levedøgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Region Hovedstaden. Livet med KOL Region Hovedstaden, 2013. Livet med KOL. Viden og gode råd til dig og dine pårørende

Region Hovedstaden. Livet med KOL Region Hovedstaden, 2013. Livet med KOL. Viden og gode råd til dig og dine pårørende Livet med KOL Region Hovedstaden, 2013 Region Hovedstaden Livet med KOL Viden og gode råd til dig og dine pårørende Kolofon Foto Jesper Glyrskov, fotograf / Vibeke Sode, diætist / Gitte Stage, diætist

Læs mere

Iliaca-Femoral Bypass

Iliaca-Femoral Bypass Til patienter og pårørende Iliaca-Femoral Bypass Operation på bækkenpulsåren Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor den forsyner de indre

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE MOBILITET MOBILITET AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Der er forskel på, hvordan multipel sklerose påvirker den enkeltes mobilitet. For at få bedre viden om emnet, gennemførte man for nogle år siden en stor international undersøgelse.

Læs mere

Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL

Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL KOL-patienter har fået diagnosticeret en Kronisk Inflammatorisk Lungesygdom med en systemisk komponent. Sygdommen medfører vedvarende

Læs mere

Ved spørgsmål kontakt: kontaktperson i amb./hjemmepleje ect. Tlf. praktiserende læge tlf. lægevagt Udarbejdet af:

Ved spørgsmål kontakt: kontaktperson i amb./hjemmepleje ect. Tlf. praktiserende læge tlf. lægevagt Udarbejdet af: Dato: Navn: i Zone Grad af påvirkn ing Symptomer EKSEMPEL < Lav Enkelte problemer, hoste, åndenød ved lettere fysisk anstrengelse. Går langsommere. De fleste dage er gode. Middel Hoste, slim de fleste

Læs mere