Rune alfabetet har fået navn efter de 6 første tegn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rune alfabetet har fået navn efter de 6 første tegn"

Transkript

1 Rune Alfabetet Rune alfabetet har fået navn efter de 6 første tegn i den ældre futhark. Det yngre runealfabet I det 8. århundrede indførtes der i Norden en forenklet form af runealfabetet med kun 16 runer. Alfabetet findes i to varianter: en langstavet og en kortstavet: langstavet kortstavet lyd oldnorsk runedigt dansk oversættelse ᚠ ᚠ ᚢ ᚢ f (-v-) Fé vældr frænda róge; føðesk ulfr í skóge. u (o, y, ø, w) Úr er af illu jarne; opt løypr ræinn á hjarne. Þurs vældr kvinna ᚦ ᚦ þ (-ð-) kvillu; kátr værðr fár af illu. ᚬ ᚭ ą (a, æ, o ) ᚱ ᚱ r Óss er flæstra færða fo r; en skalpr er sværða. Ræið kveða rossom væsta; Reginn sló sværðet bæzta. ᚴ ᚴ k (g) Kaun er barna bo lvan; bǫl gørver nán fo lvan. ᚼ ᚽ h ᚾ ᚿ n ᛁ ᛁ Hagall er kaldastr korna; Kristr skóp hæimenn forna. Nauðr gerer næppa koste; nøktan kælr í froste. i (e, æ) Ís ko llum brú bræiða; blindan þarf at læiða. Fæ (husdyr) forårsager strid mellem frænder; der fødes en ulv i skoven. Ur (støvregn) er af dårligt jern; der løber ofte en ren på isen. Turs (jætte) volder kvinder kvaler; få bliver lykkelige af ulykke. Os (munding) er en færd for de fleste; men det er en skede til sværdet. Ridt er det værste for heste; Regin slog det bedste sværd. Knude er en ulykke for barnet; døden gør liget blegt. Hagl er det koldeste korn; Krist skabte den verden i urtiden. Nød giver næppe valg; den nøgne fryser i frosten. Is kalder vi den brede bro; den blinde må blive ledt. ᛅ ᛆ a (æ, o ) Ár er gumna góðe; get ek at o rr var Fróðe. År er godt for mændene; jeg finder, at Frode var gavmild.

2 ᛋ ᛌ s Sól er landa ljóme; lúti ek helgum dóme. Sol er landenes lys Jeg knæler for den hellige dom. ᛏ ᛐ t (d) Týr er æinendr ása; opt værðr smiðr blása. Bjarkan er laufgrønstr ᛒ ᛓ b (p) líma; Loki bar flærða tíma. Tyr er den enhåndede as; ofte må smeden blæse. Birk er det løvgrønneste træ; Loke havde held med sit bedrag. ᛘ ᛙ m ᛚ ᛚ ᛦ ᛧ R l Maðr er moldar auki; mikil er græip á hauki. Lo gr er, fællr ór fjalle foss; en gull ero nosser. Ýr er vetrgrønstr viða; vænt er, er brennr, at sviða. Mand er en forøgelse af støvet; stor er kloen på høgen. Lag (vand) er den fos, der falder fra fjeldet, men guld er smykker. I (taks) er det vintergrønneste ved; det, der brænder, er vant til at svide. Det ældre runealfabet Det germanske runealfabet havde fireogtyve tegn og blev brugt i hele det germanske område, men de fleste af vore indskrifter er fundet i Skandinavien. Det drejer sig fortrinsvis om amuletter og andre genstande med navne og trylleformularer. De tidligste indskriftfund er fra de store våbenofringer i de danske moser fra det 2. århundrede e. Kr. (Illerup, Nydam, Torsberg, Vimose). De enkelte runer havde navne, typisk ord, der begyndte med den lyd, som runen betegnede; undtaget er ᛇ og ᛜ, da lydene z og ŋ ikke forekom i begyndelsen af et ord. Navnene kendes ikke fra samtidige indskrifter, men først fra middelalderlige håndskrifter. De er her blevet rekonstrueret i deres urgermanske form. Navnene tjente dels til at huske runerne (de blev sat på vers, som man kan se af de senere digte på oldengelsk og oldnorsk anført nedenfor) og dels til at tage varsler. De blev i den forbindelse delt i tre ætter. rune lyd navn rune lyd navn rune lyd navn ᚠ f *fehu "ejendom/kvæg?" ᚺ h *hagla "hagl" ᛏ t *Tīwaz "Tyr" ᚢ u *ūruz "urokse" ᚾ n *naudiz "nød" ᛒ b *berkana / *berkō "birk" ᚦ þ *þurisaz "jætte" ᛁ i *īsaz "is" ᛖ e *ehwaz "hest" ᚨ a *ansuz "gud" ᛃ ē *jēra "år" ᛗ m ᚱ r *raidō "rejse" ᛇ ï *īwaz "taks" ᛚ l *mannaz "mand" *laukaz "løg" / *laguz "vand"

3 ᚲ k *kauna "hår, svulst" ᛈ p *perþō "busk"? ᛜ ŋ ᚷ g *gebō "gave" ᛉ z *algiz "elg" ᛞ d *Ingwaz "Frej" *dagaz "dag" ᚹ w *wunjō "lyst, glæde" ᛊ s *sōwulō "sol" ᛟ o *ōþala "slægt" Fæhu som betyder fæ, altså kvæg. I oldtiden var kvæg lig med rigdom, sikkerhed og social status. Det er lige præcis det, runen står for. Men kvæget skal passes ellers dør det og så taber man sin rigdom, så derfor er det vigtigt at tage vare på sin ejendom, ellers forsvinder den. Urur som betyder oprindelig, grundlæggende. Ordet kendes som forstavelse bl.a. i urokse, urgammel osv. Det er billedet på den kraft hvormed man frigør sig. Runen fortæller noget om, at der skal arbejdes for at komme videre, men man har både styrke og overskud til det. Thurs som betyder torn. I oldtiden brugte man tornebuske til at beskytte hellige steder, så kvæget ikke kom trampende ind. Stadig findes der enkelte steder i Danmark hvor man kan se tornebuske rundt om kirkerne. Brugt som amulet virker runen som beskyttelse af enhver art. I runekast fortæller den om en modstand der ydes for at beskytte. Ansur som er den urkraft der skabte universet. Runen betyder orden og bevidstgørelse. Den står for frigørelse af bevidstheden fra underbevidsthedens begrænsninger, som hindrer fri udfoldelse og personlig vækst. Raidu hvilket betyder bevægelse. Her er tale om en både at overføre noget fra et sted til et andet samt at omsætte energi til noget andet. Det er ikke bare målet der er vigtigt men også vejen derhen. Kauna sigter til oplysning. Den bringer viden og erkendelse som derved ændrer os. Gammel uvidenhed forsvinder til fordel for nye erfaringer. Gyfu betyder gave eller foræring. Men gaver forpligter. Der er en grund til at man får dem, og derfor bør de værdsættes. Gudernes gave er talentet, evnen. Brug dine evner med omtanke. Får du et andet menneskes hjerte og sjæl, så modtag det og giv igen.

4 Wyn har noget med vind at gøre. Det hentyder til det strejf af lykke man kun opnår ganske flygtigt. Til gengæld kan den fremme håbet og derved forvandle livet til noget bedre. I runekast står Wyn som noget godt er på vej. Hagal er hagl. Hagl klasker ned fra himlen og anretter skade, men smelter så og bliver til livgivende vand. Altså: først problemer og vanskeligheder som efterhånden udarter sig til noget positivt. Naud betyder nød eller nødvendighed. Der hentydes til et afsavn, som muligvis ikke er erkendt endnu. Hvad skal der til for at afsavnet bliver afhjulpet? Isar står for is. Is og frost får naturen til at gå i dvale og bakterierne i fryseren til at udvikle sig langsommere. Der lægges en dæmper på udviklingen både den fysiske og psykiske, og forandringer sker kun langsomt. Jara finder vi i det tyske ord Jahr (år). Der hentydes til årets gang. Som man sår, høster man. Naturen "dør" ved vintertid, men genopstår om foråret. Runen står for fuldendelse af et arbejde, noget som afsluttes godt og en opstart til noget nyt. Ihwar hedder også Y og er oldnordisk for taks. Takstræet var et helligt træ samtidig med at det var et meget nyttigt træ. Pga. sin seje struktur blev takstræet anvendt til skæfter på redskaber og til buer, ting som var nødvendige for livets opretholdelse. Men taksen er giftig så den kunne også forårsage død. Her betyder den beskyttelse eller at man må videre på trods af en ubearbejdet fortid. Peord betyder raflebæger og raflebægre blev brugt når en sag skulle afgøres. Intet udfald var tilfældigt, men bestemt af guderne. Runen viser en kædereaktion af begivenheder, nogle erkendte, andre ikke. Men de har indflydelse på hinanden. Algir betyder elg. Runen kan ligne et elghoved med horn men også en hånd med fingre. Den står for at have kræfter nok til at beskytte sig mod farer udefra eller modstå besværligheder. Hånden er rakt op som et stopskilt: "Så er det nok!" Sol betyder - sol. Lysets sejr over mørket. Solskin efter regn. Noget negativt bliver vendt til noget positivt. Nu kører det - så bare hold kursen.

5 Tiwar eller Tyr. Runen ligner en pil. Denne pil kan enten være en pil fra en bue eller nordpilen på et kompas. I det første tilfælde lover runen sejr, omend der skal ofres noget (Tyr ofrede sin hånd for at Fenrisulven kunne overvindes og bindes). I det andet tilfælde drejer det sig om at holde kursen på den rette vej. Bjarkan betyder birk, og birketræet var et helligt træ hvis ris blev brugt til koste og i saunaerne, altså til rengøring. Som rune kan det betyde at her er noget der skal plejes og passes, måske en håndgribelig ting, måske en situation eller tanke/idé. Ior som betyder hest. Hesten har spillet en vigtig rolle i oldtiden som menneskets samarbejdspartner i krig og fred. Se blot på helleristningerne og hulemalerierne. Runen betyder samarbejde og/eller forbund. Forbund dækker over forbindelse familiemedlemmer imellem, familier imellem samt forbund uden for familieskabet fx. på arbejdsmarkedet. Mannar er mennesket eller menneskeheden. Runen betegner det som står for mennesket så som kultur, kommunikation og forståelse. Det er klogt at hive fat i disse begreber når denne rune viser sig i et runekast. Lagur som betyder vand. Vand står for det ubevidste, og det er det ubevidste som skal have opmærksomhed nu. Giv din intuition og kreativitet frie tøjler og se hvad der sker. Men lad dig ikke overstrømme af de rå instinkter. Ing. Frugtbarhedsguden Frej kaldes også Ing. Det er den oldgamle Gud vi her har fat i, modsætningen til Moder Jord. Det er den rå urkraft som endnu ligger bunden i instinktet, og som ikke er omsat til bevidst energi. Der findes en resource her. Brug den - men med omtanke. Odal står for ejendom og besiddelse i nedarvet form. Det er familien som institution (netværk) og værn mod ydre farer eller offentlige instansers indblanden i privatlivet, noget som vi nok mest kender fra sigøjnere og indvandrere. Men det har også noget at gøre med nedarvning, samt traditioner og "åndelig arv" som familier bygger op generation efter generation. Det var måske en idé at søge sine rødder? Daeg sigter til ordet dag(gry). Det er begyndelsen til noget nyt, en kulmination af lys modsat mørke stunder. Når mørket svinder og lyset bryder klart frem ser man også klarest. Grib chancen og brug dit klarsyn konstruktivt. Måske ender det med en åbenbaring.

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

De Seks Befriende Handlinger

De Seks Befriende Handlinger De Seks Befriende Handlinger Af lama Ole Nydahl De seks befriende handlinger er en motiverende belæring, man kan bruge direkte i sit liv. Det er almindeligt kendt, at buddhismens mål er meget praktisk,

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Steen Bonde: Ud af skammen

Steen Bonde: Ud af skammen Steen Bonde: Ud af skammen Som jeg beskrev i kapitlet Skam, er både skyld og skam særdeles relevante størrelser i forbindelse med at have en kronisk sygdom eller et handicap. Selvom begreberne er almenmenneskelige,

Læs mere

Et godt liv. Et liv med fundament

Et godt liv. Et liv med fundament Et godt liv Er det overhovedet muligt at udtale sig om, hvad et godt liv er? Er det ikke noget individuelt? Til dels. Det kommer meget an på, hvilke fortolkninger vi lægger ned over de begivenheder eller

Læs mere

Der eksisterer kun et problem

Der eksisterer kun et problem Der eksisterer kun et problem Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

De seks frygte mennesker hader forandring

De seks frygte mennesker hader forandring Af Soulaima Gourani #SoulaimaGourani www.soulaima.com De seks frygte mennesker hader forandring Du er lige blevet bedt af mig på dagens foredrag om at være mere nytænkende, kreativ og modig. Meget tyder

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Af Helle Hinge og Henrik Juul

Af Helle Hinge og Henrik Juul ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever

Læs mere

Ære og KonfliKt forældre i fokus Artikler samlet på baggrund af konferencen Ære og Konflikt 2012

Ære og KonfliKt forældre i fokus Artikler samlet på baggrund af konferencen Ære og Konflikt 2012 Ære og Konflikt Forældre i fokus Artikler samlet på baggrund af konferencen Ære og Konflikt 2012 Indhold Forord 3 Ved Susanne W. Fabricius og Lene Johannesson Samarbejde mellem politi og forældre i sager

Læs mere

HVAD NATUREN DOG SIGER

HVAD NATUREN DOG SIGER NATURRÅDET / INVASIVE ARTER OG GMO ER NYE TRUSLER MOD NATUREN HVAD NATUREN DOG SIGER ET MODERNE EVENTYR OM BIOINVASION OG MORAL Af Christian Coff FOTO:BIOFOTO/BAUER Der var engang to riger som lå tæt ved

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D m ø b e r g s f o r l a g MAL DIG GLAD MAL DIG GLAD af Susanne Møberg Copyright Møbergs Forlag, 2008 1. udgave 1. oplag Layout og foto: Søren Larsen Tlf. +45

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

De Seks Paramitaer. Belæringer v. Geshe Pema Samten 2. - 3. juni 2007 i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING TRYK

De Seks Paramitaer. Belæringer v. Geshe Pema Samten 2. - 3. juni 2007 i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING TRYK De Seks Paramitaer Belæringer v. Geshe Pema Samten 2. - 3. juni 2007 i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING TRYK Kopiering af denne publikation, eller af dele af den, må kun ske med udgiverens

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

En guide for transkønnede

En guide for transkønnede En guide for transkønnede Indholdsfortegnelse OM EN GUIDE FOR TRANSKØNNEDE... 3 FORORD... 4 AFSNIT 1. TRANSKØNNET HVAD BETYDER DET?... 7 AFSNIT 2. SPRING UD FOR FAMILIE & VENNER?... 13 AFSNIT 3. HORMONBEHANDLING

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012)

Tidligere udgivelser: Bog: Indtryk/Udtryk (2010) E-bog: Sig Nej Lær hvordan du får sagt fra i tide (2012) Personlig POWER Anita Hummelshøj Mikkelsen. Professionel person- og relaionsudvikler Korrektur: Buttle Sprog & Formidling. Illustrationer: Michelle Erdmann ISBN: 978-87-994057-2-5 Udgivelsesår: 2012, 1.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere