CPH NEWS. Bedre forhold for. indenrigsrejsende i CPH Læs side 4. Indhold. 1 / CPH NEWS / efterår 2014 April Forsiden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CPH NEWS. Bedre forhold for. indenrigsrejsende i CPH Læs side 4. Indhold. 1 / CPH NEWS / efterår 2014 April 2014. Forsiden"

Transkript

1 1 / CPH NEWS / efterår 2014 April 2014 CPH NEWS INFORMATION TIL AKTIONÆRER I KØBENHAVNS LUFTHAVNE A/S Læs side 4. Læs side 2 CPH: Europamester. Læs side 6 REGNSKAB:. Læs side 8 F&B AWARDS:. Læs side 10

2 2 / CPH NEWS / efterår 2014 Ny aftale skal styrke væksten i Københavns Lufthavn Flyselskaberne og Københavns Lufthavne A/S (CPH) har indgået en ny takstaftale, der betyder, at prisen for at benytte lufthavnen følger den almindelige prisudvikling de næste fire år. Aftalen sikrer, at det nødvendige investeringsniveau i lufthavnen kan fortsætte. I takstaftalen mellem flyselskaberne og Københavns Lufthavne A/S for perioden 1. april marts 2019 vil prisen for at benytte lufthavnens baner, terminaler og services følge det danske forbrugerprisindeks, svarende til en real flad takstudvikling. Det betyder, at Københavns Lufthavn fastholder sin konkurrencemæssige position i den billigste tredjedel blandt europæiske storlufthavne. Det er med til at sikre forbrugerne billige flybilletter og mange rejsemål. Den nye takstaftale betyder, at flyselskaberne får vished for deres omkostninger i de kommende fire år, og at lufthavnen er sikret en stabil

3 3 / CPH NEWS / efterår 2014 indtjening. Aftalen styrker CPHs langsigtede investeringsmuligheder og sikrer, at vi kan fortsætte eksekveringen af World Class Hub strategien, der skal fastholde og udvikle Københavns Lufthavn som Nordeuropas vigtigste og mest attraktive trafikknudepunkt, siger Thomas Woldbye, adm. direktør, Københavns Lufthavne A/S. De kommende år vil CPH investere i blandt andet en udbygning af Finger C, der håndterer de store fly. Derudover fortsætter CPH med at analysere, hvordan yderligere udbygninger kan gennemføres effektivt i de kommende år. Realisere fremtidens lufthavn Takstaftalen giver også mulighed for at skabe rammerne for at realisere vækstvisionen Expanding CPH om en fremtidig lufthavn med plads til 40 millioner passagerer. Aftalen indeholder endvidere investeringer som er med til at nedbringe flyselskabernes samlede omkostninger. Efter ønske fra airlines ændres en del af sikkerhedsområdet airside, så det bliver nemmere og billigere at servicere flyene. Styrke indenrigs Airlines har også ønsket at styrke indenrigsproduktet og gøre operationerne mere effektive. Derfor sammenlægges indenrigs- og udenrigstrafikken næste år. Begge initiativer styrker CPHs strategiske fokus på at nedbringe flyselskabernes operationelle omkostninger. Samtidig har CPH fortsat fokus på andre initiativer, der har til formål at nedbringe omkostningerne for flyselskaberne, bl.a. automatiseringer af check-in, bag-drop og boarding samt initiativer, der effektiviserer turnaround processen for flyselskaberne. Den ny takstaftale, som nu skal forelægges Trafikstyrelsen til godkendelse, træder i kraft 1. april 2015 og løber i fire år. Da aftalen først træder i kraft næste år, får den ingen betydning i forhold til CPHs udmeldte forventninger til indeværende regnskabsår. CPHs konkurrencemæssige position på pris og kvalitet Høj pris Høj kvalitet Athen Frankfurt Budapest Høj pris Lav kvalitet Amsterdam Madrid Paris CDG Rom Wien Lav pris Høj kvalitet Dublin Helsinki København Gatwick Stockholm Düsseldorf Oslo Lissabon Bruxelles Milano Lav pris Lav kvalitet Figuren viser Københavns Lufthavns placering blandt andre store europæiske lufthavne på parametrene pris og kvalitet. Prisen er opgjort som takstniveau i den enkelte lufthavn beregnet af det uvildige konsulenthus LeighFisher. Kvalitetsniveauet er vurderet af flypassagerer i europæiske lufthavne i brancheorganisationen Airport Council International, ACIs Airport Quality Service-undersøgelse i Note: Det uvildige konsulenthus LeighFisher og brancheorganisationen Airport Council International, sammenligner årligt de europæiske lufthavne på kvalitet og pris. I den seneste sammenligning er Københavns Lufthavn placeret i den bedste tredjedel. Det er CPHs vurdering, at den netop indgåede takstaftale ikke vil ændre på den placering.

4 4 / CPH NEWS / efterår 2014 Direkte adgang til metro og tog, kortere gåafstande, hurtigere transfer ud i verden og adgang til alle de faciliteter, som udenrigsterminalerne i Københavns Lufthavn byder på. Sådan bliver fremtiden for de flere end 1,5 millioner danske, når terminalerne lægges sammen næste år. Københavns Lufthavns Terminal 1 lukker i 2015 som selvstændig terminal og fortsætter som en af lufthavnens fingre. Der venter de rejsende helt nye muligheder, når flyselskaberne og Københavns Lufthavn næste år lægger indenrigstrafikken sammen med den internationale trafik i Terminal 2 og Terminal 3. Sammenlægningen af indenrigs- og udenrigstrafikken har været et stort ønske hos SAS og Norwegian, der står for knap 85 procent af indenrigsflyvningen i Danmark. Beslutningen om dermed at lukke Terminal 1 som indenrigsterminal og omdanne den til en af lufthavnens fingre er en del af den fireårige takstaftale, der netop er indgået mellem CPH og flyselskaberne i Københavns Lufthavn. SAS: En bedre rejseoplevelse Med sammenlægningen af indenrigs i udenrigsområdet går SAS forrest og nytænker en enklere og forbedret rejseoplevelse. Det giver rigtig god mening at samle SAS i lufthavnen og dermed tilbyde alle vores rejsende samme gode faciliteter og services, siger koncerndirektør Flemming Jensen, SAS.

5 5 / CPH NEWS / efterår 2014 Fakta Sammenlægningen af indenrigs- og udenrigstrafikken er en del af den fireårige takstaftale, der netop er indgået mellem CPH og flyselskaberne om prisen for at bruge lufthavnen. Aftalen træder i kraft 1. april 2015 I løbet af næste år lukkes den nuværende Terminal 1 som selvstændig terminal og fortsætter som finger. Derefter får de 1,5 millioner indenrigspassagerer fuld adgang til alle faciliteterne i Terminalerne 2 og 3. Med sammenlægningen kommer både indenrigs- og udenrigstrafikken til at bruge de samme faciliteter, og derfor harmoniseres taksterne. Det betyder, at den hidtidige lavere indenrigstakst erstattes af en fælles takst, som bliver lidt mindre end den nuværende udenrigstakst. Omlægningen er indtægtsneutral for CPH. Takstændringerne indfases over to år. Der er mange fordele ved, at SAS findes i samme terminal. SAS kunder, som benytter lufthavnen til at rejse via København og ud i verden, vil opleve kortere ventetid og langt kortere gåafstande. Og for de mange til og fra København er metroen og toget lige ved ankomstterminalen. For SAS betyder det desuden, at vi kan øge vores produktivitet, siger Flemming Jensen. Norwegian: Det bliver lettere for passagererne Hos Norwegian, det næststørste flyselskab i Københavns Lufthavn, har ønsket blandt andet været at kunne operere endnu mere effektivt ved at sammenlægge indenrigs og udenrigs. Norwegian er optaget af at gøre rejsen så enkel og smidig som mulig for vores passagerer, og med den nye sammenlægning er vi endnu et skridt på vejen. Vi får nu større mulighed for at samle flytrafikken, hvilket resulterer i en endnu bedre udnyttelse af vores fly, lavere omkostninger og kortere turn around-tider. En effektiv operation betyder i sidste ende, at vi fortsat kan tilbyde passagererne billige flybilletter, siger informationschef i Norwegian, Johan Bisgaard Larsen. CPH: Aftalen styrker indenrigs Administrerende direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, vurderer, at sammenlægningen vil binde Danmark bedre sammen: De rejsende og provinslufthavnene har haft et stort ønske om at styrke indenrigstrafikkens forhold og dermed binde Danmark bedre sammen. Det gør vi nu. Med sammenlægningen bliver det endnu nemmere at skifte fly og rejse via CPH ud i verden. På den måde styrker det den internationale tilgængelighed til hele Danmark, at vi har en konkurrencedygtig international lufthavn i hovedstaden, der kan tilbyde 155 direkte ruter til destinationer i Europa og resten af verden, siger Thomas Woldbye.

6 6 / CPH NEWS / efterår 2014 Flyselskaberne har kåret Københavns Lufthavns ruteudviklingsafdeling som Europas bedste til ruteudvikling. CPH europamestre i ruteudvikling Efter at have vundet Verdensmesterskabet ved World Routes konferencen i efteråret 2013, hjemførte CPH i begyndelsen af april i år Europamesterskabet i samme disciplin ved Routes Europe i Marseille. Københavns Lufthavn vandt i begyndelsen af april i år Europamesterskabet. Det skete i hård konkurrence med en række af Europas førende lufthavne som Frankfurt, Zürich, Barcelona, Rom, og Moskva-lufthavnen Sheremetyevo og ikke mindst Amsterdam, der tog andenpladsen.

7 7 / CPH NEWS / efterår 2014 Prisen ved Routes Europe understreger, at ruteudvikling er andet og mere end almindeligt salg- og markedsføringsarbejde. Prisen er en anerkendelse af det tillidsfulde og kreative samarbejde, vi har med flyselskaberne, siger Thomas Woldbye, adm. direktør, Københavns Lufthavn. Verdens førende Routes er verdens førende ruteudviklingskonference, hvor flyselskaber og lufthavne mødes for at diskutere rutemuligheder. Juryen, der uddeler prisen, består af repræsentanter fra en række flyselskaber. Specielt det faktum, at det er flyselskaberne vores kunder der sidder i juryen, vægter jeg højt. Det betyder, at vi bliver set som troværdige sparringspartnere. Det er vigtigt, for enhver ny rute er en satsning fra flyselskabernes side, og derfor skal den businesscase, vi præsenterer for dem, være troværdig og bæredygtig, siger Thomas Woldbye. Flot vækst Dommerpanelet fremhævede i forbindelse med prisuddelingen, at det var lykkedes Københavns Lufthavn at få succes med at udvikle både lavpris og de lange ruter samtidig. Nye interkontinentale ruter til San Francisco, Los Angeles og Fort Lauderdale blev fremhævet på linje med væksten på over 20 procent i 2013 hos CPH s tre store lavprisflyselskaber, Norwegian, easyjet og Vueling. Vi forsøger at udvikle samarbejdet fra den traditionelle leverandør-kunde model til et partnerskab, hvor vi arbejder tæt sammen på at få tingene til at fungere. Prisen er en anerkendelse af vores indsats for at skabe en fælles succes, siger Københavns Lufthavns ruteudviklingschef Ole Wieth Christensen om prisen.

8 8 / CPH NEWS / efterår 2014 Fin passagervækst første halvår Københavns Lufthavne A/S (CPH) havde et godt første halvår 2014 med en passagervækst på 7,3 procent. Stigningen i passagertallet betød, at både omsætning og resultat før skat steg. Lufthavnen fastholder forventningerne til fuldåret. Passagertallet i Københavns Lufthavn steg til passagerer, hvilket er en fremgang på 7,3 procent. Det er samtidig første gang, at lufthavnen har opnået mere end 12 mio. passagerer for halvåret. Det voksende antal passagerer betyder, at omsætningen er steget med 7,4 procent, og at resultatet før skat steg med 9,0 procent til DKK 593,3 mio. Et stigende passagertal, som følge af en positiv udvikling i flyselskabernes load factor samt fuldårseffekten af nye ruter opstartet i 2013, har sikret, at omsætningen i det aeronautiske segment er steget med 10,4 procent i første halvår. en har været særlig stor i andet kvartal, og væksten på både de interkontinentale ruter og i transfertrafikken har understøttet Københavns Lufthavns position som Nordeuropas vigtigste trafikknudepunkt. Samtidig er det en understregning af, at vi når de mål, vi har sat os for i World Class Hub strategien, siger Thomas Woldbye, adm. direktør, Københavns Lufthavn. I årets første seks måneder steg udenrigstrafikken med 7,5 procent, long-haul er øget med 6,8 procent, transfertrafikken er vokset med 13,5 procent, og endelig er indenrigstrafikken steget med 4,9 procent. Ikke-aeronautisk vækst Omsætningen i den ikke-aeronautiske del af forretningen er steget med 3,5 procent som følge af en stigende omsætning i shopping-centret på 5,6 procent, øgede hotelaktiviteter med en stigning på 3,6 procent samt parkering, der voksede med 6,6 procent. CPH arbejder kontinuerligt på at styrke udbuddet i lufthavnens shopping-center, og i begyndelsen af juni blev Københavns Lufthavn officielt udnævnt til at være verdens bedste inden for caféog restaurantudvalg. Københavns Lufthavn vandt prisen Airport Food & Beverage Offer of the Year til den internationale F&B Awards sammen med to andre prestigefyldte priser. Højt investeringsniveau fastholdes i 2014 CPH fortsætter det meget høje investeringsniveau i styrkelse og udbyg-

9 9 / CPH NEWS / efterår 2014 ning af Københavns Lufthavn. De seneste år har CPH investeret i størrelsesordenen DKK 1 mia., og nu har lufthavnen som følge af en stadigt stigende interkontinental trafik iværksat en udvidelse af Finger C, der benyttes til de lange ruter samt non-schengen trafik. Fingeren bliver forlænget med 100 meter og tre standpladser bliver dermed gjort bygningsbetjente. Refinansiering I april 2014 refinansierede CPH sine femårige garanterede bilaterale faciliteter på i alt DKK 2,0 mia. De nye faciliteter resulterer i forbedrede vilkår for CPH og adresserer alle refinansieringsrisici på kort og mellemlang sigt. De nye faciliteter sikrer, at CPH vil være i stand til at fastholde det nødvendige investeringsniveau. De nye faciliteter udløber 2. april Forventninger Forventninger til resultat før skat På baggrund af det forventede trafikprogram for 2014 forventes en stigning i det samlede antal passagerer. Helårseffekten af de mange nye ruter i 2013 forventes at give en positiv effekt i Stigningen i antallet af passagerer forventes at få positiv effekt på omsætningen. Driftsomkostningerne forventes at være højere end i 2013 primært på grund af den forventede passagervækst samt omkostningsinflation. Dette modsvares delvist af et fortsat fokus på effektivisering af driftsomkostninger. Afskrivninger og finansieringsomkostninger forventes at være højere i 2014 end i 2013, som følge af det fortsat høje investeringsniveau. Samlet set forventes resultat før skat i 2014 derfor fortsat at ligge i et interval mellem DKK 1.100,0 mio. og DKK 1.200,0 mio., når der tages højde for særlige forhold. Såfremt den stærke passagervækst fortsætter, forventes resultat før skat at være i den høje ende af det udmeldte interval. Driftsresultatet før afskrivninger forventes at være højere i 2014 end i 2013, når der tages højde for særlige forhold. Forventninger til investeringer i anlægsaktiver I henhold til takstaftalen er CPH forpligtet til at investere gennemsnitligt DKK 500 mio. årligt. CPH forventer som i tidligere år at investere på et niveau som er markant højere end det selskabet er forpligtet til at investere i henhold til takstaftalen. Dertil kommer andre ikke-aeronautiske investeringer til gavn for flyselskaber og passagerer. Forventningerne til 2014 for passagerudvikling, resultat før skat og investeringer fastholdes. Resultatopgørelse 1. januar juni 2014 korrigeret for særlige forhold Inklusive Korrigeret særlige Særlige for særlige DKK mio. forhold forhold forhold Omsætning 1.869, ,0 Andre drifts indtægter 0,7-0,7 Eksterne omkostninger 291,3-4,1 287,2 Personaleomkostninger 558,3-4,1 554,2 EBITDA 1.020,1 8, ,3 Afskrivninger på immaterielle og materielle anlægs aktiver 317,0-317,0 Resultat før renter og skat 703,1 8,2 711,3 Nettofinansierings omkostninger 109,8-109,8 Resultat før skat 593,3 8,2 601,5 Skat af periodens resultat 157,3 2,0 159,3 Periodens resultat 436,0 6,2 442,2

10 10 / CPH NEWS / efterår 2014 Københavns Lufthavn vandt prisen Airport Food & Beverage Offer of the Year til den internationale F&B Awards sammen med to andre fine priser. Verdens bedste Efter international bedømmelse er der ingen tvivl - Københavns Lufthavn har etableret sig som verdens bedste inden for café- og restaurantudvalg. Den 10. juni, vandt Københavns Lufthavn prisen Airport Food & Beverage Offer of the Year til den internationale F&B Awards sammen med to andre fine priser. Tirsdag den 10. juni var Københavns Lufthavn vært ved årets internationale F&B Awards for lufthavne. Priserne blev uddelt på Hotel Hilton, hvor Københavns Lufthavn høstede tre af priserne herunder den mest prestigefyldte: café- og restaurantudvalg.

11 11 / CPH NEWS / efterår 2014 Fakta om FAB Awards 2014 Joe & The Juice vandt for andet år i træk rettigheden til at kalde sig verdens bedste lufthavnscafé ( Best Airport Coffee Shop ), samtidig med at Københavns Lufthavns digitale kampagne Sharing the vandt titlen Best Digital or Social Media Initiative of the Year. Prisen for verdens bedste café- og restaurantudvalg ( Airport Food & Beverage Offer of the Year ) blev taget godt imod af Københavns Lufthavn. Lise Ryevad, Director, Airport Sales, Københavns Lufthavn, udtrykker sin glæde; Sidste år lykkedes det os at tage hjem fra Dubai med tre fantastiske priser under armen. I år er ingen undtagelse. Vi arbejder konstant på at kunne tilbyde vores passagerer ekstraordinære oplevelser med en indbydende variation af caféer og restauranter i høj kvalitet. F&B priserne viser, at vi er på rette vej. Høj standard og god service Den danske cafékæde Joe & The Juice kom igen i år på vinderlisten. Dommerne var enige om, at kaffeshoppen er en oplevelse af karakter, og roste dem for deres høje standard og gode service. At de skulle fortsætte med prisen for Best Airport Coffee Shop var der ingen tvivl om, så den danske café jublede over gentagelsen af succesen fra sidste år i Dubai. International jubel over Københavns Lufthavns digitale og sociale tiltag Sharing the vandt prisen for bedste digitale eller sociale media initiativ. Det er vigtigt for os at engagere vores passagerer i Københavns Lufthavn. Vores digitale og sociale mediestrategi handler om, at gøre bekendtskabet til Københavns Lufthavn til en rejse i sig selv. For os handler det om umiddelbar, aktuel og engagerende dialog i øjenhøjde med vores passagerer. Vi har haft stor succes med denne strategi og har på to år opnået fans, samt den højeste engagement score i branchen. F&B er en essentielt del af lufthavnens sociale medier, fuldt integreret i vores kommunikation med vores passagerer, siger Karen Bender, E-Commerce & Marketing Director, Københavns Lufthavn. Prisværdige oplevelser Det blev også til et par andenpladser for Københavns Lufthavn. F&B marketing kampagnen Nordic Dining blev nævnt som prisværdig, og Københavns Lufthavn kom på en flot andenplads i kategorien Airport F&B Marketing campaign. Denne kampagne er et godt eksempel på en ekstraordinær oplevelse, som man kun kan få i Københavns Lufthavn. Igen var gastronomien i højsædet, og prisen var sat til et niveau, hvor de fleste kan være med og få en smagsoplevelse i michelin-klasse. Også i år kan vores passagerer forvente en oplevelse af karakter, når de besøger os under Copenhagen Cooking, siger Karen Bender. Københavns Lufthavns restaurant MASH fik en delt andenpladsen i kategorien verdens bedste casual dining restaurant ( Airport Casual dining restaurant of the year ). Den tredje FAB Awardsuddeling blev afholdt på Hotel Hilton den juni 2014, hvor Københavns Lufthavn var vært. Københavns Lufthavn vandt følgende priser: Airport F&B of the year Copenhagen Airport Shopping Center Airport Coffee/Non-alcoholic Beverage Outlet of the Year Joe & the juice Best digital or social media initiative Sharing the Københavns Lufthavn kom på en flot anden plads i følgende kategorier: Airport Casual dining restaurant of the year MASH Airport F&B Marketing campaign Nordic dining Det anerkendte branchemedie The Moodie Report står bag prisuddelingen, som hvert år hædrer branchens stærkeste food & beveragebrands og -koncepter. Dommerpanelet består i 2014 af David King, Industry Consultant and Director of the David King Partnership, Martin Moodie, The Moodie Report Chairman, Matt Willey, The Moodie Report Executive Director - Business Development & Innovation Læs mere om FAB Awards 2014 og se alle vinderne her.

12 12 / CPH NEWS / efterår 2014 De sociale medier er en kommunikationskanal på lige fod med TV, skiltning og presseomtale. Det er en kanal, hvor vi kan få fortalt CPHs mange historier, siger e-commerce and Marketing Director Karen Bender World Class Social Media CPH har høstet meget ros for sit engagement på de sociale medier, som omfatter Facebook, Instagram, Twitter, You Tube og Pinterest. Det er i 2014 blevet til bl.a. to Moodies Awards for hhv. bedste brug af sociale medier og bedste Facebook side, men først og fremmest er der i dag , der følger CPH på Facebook, og CPH har den højeste engagement rate score af de lufthavne, vi normalt sammenligner os med. Vi har talt med e-commerce and Marketing Director Karen Bender, for at blive lidt klogere på, hvordan de sociale medier virker, og hvordan de kan anvendes i en mere kommerciel kontekst. Er der øget Spend pr. Head i sociale medier? Det kan bedst svares ved modspørgsmålet: Er der øget salg i omtale og kommunikation? De sociale medier er en kommunikationskanal på lige fod med TV, skiltning og presseomtale. Det er en kanal, hvor vi kan få fortalt CPHs mange historier. Kunsten er altid at arbejde på sine kommunikationskanalers præmisser. Her er de sociale medier en platform, der indbyder til interaktion, og hvor du har meget lille kontrol over, hvad der bliver sagt og vist. Derfor er det også vigtigt, at man går meget varsomt med et kommercielt budskab. Man skal reelt opføre sig som en ven, hvilket betyder, at kommercielle budskaber skal udtrykkes som gode tips, gode tilbud eller noget interessant og relevant info. Det er altid godt at tænke, vil du dele denne nyhed med dine venner. Al markedsføring handler om at bygge relationer op, og jo mere relevant og vedrørende kommunikationen er, des stærkere tilhørsforhold kan den skabe.

13 13 / CPH NEWS / efterår 2014 Fakta Facebook genererer flere loyale kunder: 60 procent siger, at Facebook inspirerer dem til at komme tidligere i lufthavnen, når de skal ud og rejse. 34 procent af Facebook-brugerne indikerer, at de altid eller ofte køber noget i specialbutikkerne. (mod 6 procent generelt). 61 procent af Facebook-brugerne siger, at de altid eller ofte handler i TaxFree (mod 32 procent generelt). 76 procent af Facebookbrugerne siger, at de altid eller ofte køber mad og drikke (mod 48 procent generelt). 80 procent siger, at de finder relevant information om Københavns Lufthavn på Facebook. Så sociale medier er mere salg på den lange bane? Det væsentlige er, at se de sociale medier som en kanal som mange af vores passagerer proaktivt vælger at følge og deltage i. Var vi ikke aktive her, ville vi formentlig aldrig nå ud til disse mennesker. De er loyale ambassadører for vores brand og alle de tilbud, vi har kommercielle som ikke kommercielle. Vi kan se af vores undersøgelser, at de lægger markant flere penge i lufthavnen end gennemsnittet, så der er sammenhæng mellem relation og salg. Hvad er opskriften på at lave indhold til sociale medier, der er i? Det er, som med al anden kommunikation, indhold og udtryk, der afgør effekten. Det handler om at finde den hårfine balance mellem et interessant redaktionelt og kommercielt indhold. Motivet for at være aktiv på en social medieplatform er som udgangspunkt ikke kommercielt på kort sigt. Det er at give CPH et personligt ansigt og give et behind the scene indblik til dem, der følger CPH. Det giver salg på lang sigt. Det overordnede mål er at få vores passagerer (gæster) til at komme tidligere i Københavns Lufthavn, således at shopping-centeret bliver et aktivt tilvalg i rejseværdikæden. Hvordan arbejder I konkret med den interaktivitet, som de sociale medier indbyder til? Med følgere på Facebook og et stort antal brugere på Twitter, Instagram, You Tube og Pinterest har vi adgang til en række mennesker, der gerne vil give deres besyv med. Det kan vi udnytte til at få feedback på initiativer og tiltag, vi har gennemført eller påtænker. Eksempelvis kan vi lægge spørgsmål ud til kommentar og holde afstemninger. Dette hjælper os hurtigt og effektivt til løbende at blive bedre og frem for alt se nye tiltag i vores kunders perspektiv. Fire procent af vores Facebook følgere har en arbejdsmæssig tilknytning til CPH. Det gør at vores sociale medie strategi også har et internt fokus. Vi har således en platform, der giver forskellige personalegrupper mulighed for at få deres historier ud som en del af det planlagte indhold. Det er med til at skabe intern stolthed og fællesskab. Der er således et utal af muligheder på de sociale medier, og det er begrænsningens kunst at arbejde med denne mediegruppe. Og så frem for alt skal man huske at acceptere, at den dialog, der sættes i gang, er 100 procent styret af brugerne.

14 14 / CPH NEWS / efterår 2014 CPH til Bangkok Norwegian udvider sit langrutenet fra København. Til oktober starter selskabet direkte flyvninger mellem København og Thailands hovedstad, Bangkok. I begyndelsen af juli kunne Københavns Lufthavn annoncere, at der investeres en kvart milliard kroner i at udbygge i Finger C, hvor de store langdistancefly holder. Der skal gøres plads til den forventede interkontinentale vækst. Blot tre dage senere kunne Norwegian annoncere, at selskabet er klar med mere vækst. 30. oktober åbner Norwegians nye rute mellem København og Bangkok med to ugentlige afgange torsdag og søndag. Aktiens omsætning og relative udvikling i forhold til OMX i perioden 1/1-30/ Kurs Omsætning (DKK mio.) Jan 2014 Feb 2014 Mar 2014 Apr 2014 Maj 2014 Jun ,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 I forvejen tilbyder Norwegian direkte langdistanceflyvninger mellem København og de amerikanske destinationer New York, Los Angeles og Fort Lauderdale. Jeg er meget glad for, at vi nu kan tilbyde danskerne at flyve direkte med os mellem København og Bangkok. Vores langdistanceruter fra Danmark er blevet rigtig godt modtaget, hvilket viser, at danskerne ønsker at flyve billigt og komfortabelt til oversøiske destinationer, siger Norwegians administrerende direktør Bjørn Kjos. Januar juni 2014 Københavns Lufthavne Relativ kursudvikling OMX Omsætning Københavns Lufthavne Ansvh. redaktør: Henrik Peter Jørgensen / Redaktion: Søren Hedegaard Nielsen / Fotos: Ernst Tobisch og Arne V. Petersen / Design og grafisk produktion: meyer & bukdahl as / Københavns Lufthavne A/S, Lufthavnsboulevarden 6, 2770 Kastrup / Tlf: / / CVR-nr

CPH NEWS. Emirates sætter verdens største fly ind på København. Indhold. Læs side 2

CPH NEWS. Emirates sætter verdens største fly ind på København. Indhold. Læs side 2 April 2015 CPH NEWS INFORMATION TIL AKTIONÆRER I KØBENHAVNS LUFTHAVNE A/S ind på verdens største fly ind på Læs side 2 s CPH investerer 130 mio. kr. i opgradering af Security og Terminal 2. Læs side 4

Læs mere

KONSOLIDERET ÅRSRAPPORT. Et stærkere andelsselskab på et vanskeligt marked. takket være effektiv drift, stærke globale brands og voksende markeder

KONSOLIDERET ÅRSRAPPORT. Et stærkere andelsselskab på et vanskeligt marked. takket være effektiv drift, stærke globale brands og voksende markeder 2 4 KONSOLIDERET ÅRSRAPPORT Et stærkere andelsselskab på et vanskeligt marked takket være effektiv drift, stærke globale brands og voksende markeder Det globale mælkemarked er turbulent, men også fuld

Læs mere

Indblik. Den finansielle sektor Maj 2014. I den digitale verden.

Indblik. Den finansielle sektor Maj 2014. I den digitale verden. Indblik Den finansielle sektor Maj 2014 I den digitale verden. Leder Pension har den digitale selvbetjening været med til at styrke kundeserviceniveauet, og i PKA er digitalisering midlet til både høj

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

FRA ONE NIGHT STAND TIL LANGVARIGE FORHOLD

FRA ONE NIGHT STAND TIL LANGVARIGE FORHOLD FRA ONE NIGHT STAND TIL LANGVARIGE FORHOLD Benyt e-mail marketing til at sætte en effektiv digital krog i dine kundeemner. Du måler på kryds og tværs. Men du ved dybest set ikke så meget. I en digital

Læs mere

Årsrapport. Innovators in sound. CVR-nr. 24257843

Årsrapport. Innovators in sound. CVR-nr. 24257843 103 / Ledelsesberetning / FORORD FRA BESTYRELSEN GN Store Nord A/S Årsrapport 2013 Innovators in sound CVR-nr. 24257843 104 / Ledelsesberetning / FORORD FRA BESTYRELSEN Den globale udvikling er afhængig

Læs mere

Venturekapital i Danmark Hvor går jeg hen?

Venturekapital i Danmark Hvor går jeg hen? Venturekapital i Danmark Hvor går jeg hen? Indholdsfortegnelse Forord........................................ 3 1. Venturekapital til iværksættere................... 5 2. Investeringskriterier for ventureinvestorer..........

Læs mere

kommunikation der engagerer

kommunikation der engagerer kommunikation der engagerer INDHOLD FORORD...05 Hvorfor kommunikation, der engagerer?...06 Sådan engagerer du: seks drivere for engagement... 10 Driver 1: Gør budskabet vedkommende... 12 Driver 2: Inddrag

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Best. Practice. Få mere ud af dine konsulenter. KMD sætter eksterne ressourcer i system. Konsulentindkøb uden omveje. Kun plads til de bedste SDC

Best. Practice. Få mere ud af dine konsulenter. KMD sætter eksterne ressourcer i system. Konsulentindkøb uden omveje. Kun plads til de bedste SDC Best ProData Consult-magasin om IT, projekter og menneskene bag. Nr. 1, 2012 Practice KMD sætter eksterne ressourcer i system SDC Konsulentindkøb uden omveje Saxo Bank Kun plads til de bedste Kim Bendixen,

Læs mere

Transportministeriet Københavns Kommune Frederiksberg Kommune. Samspil mellem bus og metro i København

Transportministeriet Københavns Kommune Frederiksberg Kommune. Samspil mellem bus og metro i København Transportministeriet Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Samspil mellem bus og metro i København Strategisk Analyse og International Best Practice for Tilpasning af Busnettet til Metroen Hamburg,

Læs mere

Midtvejsevaluering af Markedsmodningsfonden. Rapport 1 Effekter og merværdi

Midtvejsevaluering af Markedsmodningsfonden. Rapport 1 Effekter og merværdi Midtvejsevaluering af Markedsmodningsfonden Rapport 1 Effekter og merværdi Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1. Sammenfatning til rapport 1... 4 Kapitel 2. Projektporteføljen og forventede effekter...

Læs mere

INDFLYDELSE GIVER TRYGHED / NY VERDEN, NYE KRAV OGSÅ TIL FAGFORENINGERNE / FORANDRINGER GØR OS MERE SÅRBARE

INDFLYDELSE GIVER TRYGHED / NY VERDEN, NYE KRAV OGSÅ TIL FAGFORENINGERNE / FORANDRINGER GØR OS MERE SÅRBARE magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 37 / februar / 2009 FORANDRING INDFLYDELSE GIVER TRYGHED / NY VERDEN, NYE KRAV OGSÅ TIL FAGFORENINGERNE / FORANDRINGER GØR OS MERE SÅRBARE 05 / DET

Læs mere

Evaluering af D2i -Design to innovate

Evaluering af D2i -Design to innovate Evaluering af D2i -Design to innovate Udarbejdet af LB Analyse og SDU for for D2i - Design to innovate Februar 2015 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Formål og målgruppe... 3 1.2 Aktiviteter i projektet...

Læs mere

Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme

Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme Januar 2014 Danmark i arbejde Vækstplan for dansk turisme Januar 2014 INDHOLD SAMMENFATNING... 7 DANSK TURISME OG OPLEVELSESØKONOMI I DAG... 10 DANSK TURISME

Læs mere

Årsrapport 2010/11. Bang & Olufsen a/s koncernen. CVR-nr. 41257911

Årsrapport 2010/11. Bang & Olufsen a/s koncernen. CVR-nr. 41257911 Årsrapport 2010/11 Bang & Olufsen a/s koncernen CVR-nr. 41257911 Indhold 3 Kære Bang & Olufsen aktionær 5 Selskabsoplysninger med videre 6 Bang & Olufsen kort fortalt 12 Femårsoversigt, hoved- og nøgletal

Læs mere

Haves: Lav vækst Søges: Talentstrategi

Haves: Lav vækst Søges: Talentstrategi Haves: Lav vækst Søges: Talentstrategi Analyse af behovet for en regional strategi for tiltrækning og fastholdelse af internationalt talent UDARBEJDET AF: Peter Munkholm Nielsen, Research Manager & Klaus

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Virksomheders klimapåvirkning, forhold til menneskerettigheder eller miljøbelastning

Læs mere

Fokus på vækst! 1.5. sådan forøges virksomhedens forrentning af kundekapitalen gennem salgs- og marketingeffektiviseringer. 1.

Fokus på vækst! 1.5. sådan forøges virksomhedens forrentning af kundekapitalen gennem salgs- og marketingeffektiviseringer. 1. Fokus på vækst! Fokus på vækst! sådan forøges virksomhedens forrentning af kundekapitalen gennem salgs- og marketingeffektiviseringer af direktør Jesper Elling, je@sjp.dk og partner Jesper Krogh Jørgensen,

Læs mere

NPP er løftet til verdens 2. største

NPP er løftet til verdens 2. største sommer 2012 NPP er løftet til verdens 2. største produkttankpool Den har levet op til sit formål: At øge indtjeningen relativt til de to partnere Side 4, 5, 6 og 7 NORDEN forbereder rensning af ballastvand

Læs mere

- EN HÅNDBOG OM FILMTURISME

- EN HÅNDBOG OM FILMTURISME - EN HÅNDBOG OM FILMTURISME Opdateret med nye cases og indhold Inkl. værktøjskasse med 38 tips til at arbejde med filmturisme i dit område 1 - EN HÅNDBOG OM FILMTURISME Film skal ses i virkeligheden -

Læs mere

DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE

DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE FORORD Bestyrelser kan gøre en forskel Hvert år ser tusindvis af nye danske virksomheder dagens lys. Det styrker konkurrencen

Læs mere

vær med til at forbedre investeringsklimaet i danmark

vær med til at forbedre investeringsklimaet i danmark Mere egenkapital til mindre og mellemstore virksomheder. Læs mere om Axcelfutures investeringsindikatorer bagerst i rapporten vær med til at forbedre investeringsklimaet i danmark MARTS 2014 2 Den danske

Læs mere

Tid til at gøre en forskel

Tid til at gøre en forskel Invitation Frigør 20-40 % kapacitet i din it-afdeling Side 4-5 DK Company Aggressiv vækst drives af godt internt samarbejde Side 7 Nedsat arbejdstid med fuld løn hos Toyota. Det er der penge i! Læs bagsiden

Læs mere

Hvor ligger det gemte guld?

Hvor ligger det gemte guld? Hvor ligger det gemte guld? Du kan finde din virksomheds skjulte it-ressourcer med hjælp fra HP s it-eksperter [side 02] Tør du nytænke dit it-budget? [side 04] Spiller du stadig Commodore 64? [side 06]

Læs mere

Analyse af byggeog anlægsbranchen. Oktober 2014

Analyse af byggeog anlægsbranchen. Oktober 2014 Analyse af byggeog anlægsbranchen. Oktober 2014 Indholdsfortegnelse 5 6 12 14 19 27 28 31 33 35 37 39 40 41 42 43 Leder Bygge- og anlægsbranchen generelt Branchens vilkår Økonomi- og risikostyring i bygge-

Læs mere

Tag ansvar for din karriere. Resultatmål stresser Side 16

Tag ansvar for din karriere. Resultatmål stresser Side 16 forbundets magasin nr. 5, 2015 Resultatmål stresser Side 16 Tag ansvar for din karriere Jeg har mødt mange kolleger i sektoren, som tager til takke med det job, de har i dag, og som ikke spekulerer over,

Læs mere

nærdemokrati 11 eksempler på nærdemokrati I de danske Kommuner

nærdemokrati 11 eksempler på nærdemokrati I de danske Kommuner nærdemokrati 11 eksempler på nærdemokrati I de danske Kommuner Mere end 100 borgere deltog i Ballerups borgerhøring om nærdemokrati lørdag d. 2. februar 2008 på KDAS i Skovlunde. Foto: Jesper Ludvigsen

Læs mere