METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9"

Transkript

1 METRONYT DEC2012 METRONYT 1 Glade jul, dejlige jul Julestjerner og traditioner Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

2 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke GOURMETTRIM laks indeholder et lykkenummer, som giver dig chancen for at vinde et af de 100 valgfrie SuperGavekort på 1000 kr. Ved deltagelse accepteres det at Royal Greenland må sende information, tilbud og nyheder vedr. fisk og skaldyr via SMS. GOURMETTRIM laks - smagfuld og værdifuld! Sæt tænderne i en dejlig skive GOURMETTRIM laks og vind et SuperGavekort til Med et SuperGavekort kan du frit vælge mellem mere end 130 spændende oplevelser eller shopping muligheder. GOURMETTRIM laks - kvalitet der kan smages! Find et hav af inspirerende opskrifter på Konkurrencebetingelser: Afmeld SMS-service send ROYAL STOP til 1277 (Alm. trafi ktakst). Deltagelse koster 1 kr. (+ trafi ktakst). 14 dages fortrydelsesret. Konkurrenceperiode: 24/ / Gevinst én gang pr. lykkenr. og præmien kan ikke byttes til kontanter. Vinderne fi ndes via lodtrækning og deltagerne får straks at vide om de har vundet. Vinderne får direkte besked og præmien fremsendes via . Præmieafgift betales af Royal Greenland. Vinderchancer: Der er trykt lykkenumre. Ansatte i butikker hvor konkurrencen kører samt ansatte i Royal Greenland og medlemmer af deres husstand, kan ikke deltage i konkurrencen. Deltagelse min. 18 år. Tjenesten udbydes af: Royal Greenland A/S, Hellebarden 7, 9230 Svenstrup J Forbehold for trykfejl og force majeure.

3 METRONYT 3 I december tænder vi kalenderlys, hænger appelsiner i vinduet, kysser under misteltenen og danser om træet men hvor kommer traditionerne egentlig fra? Metronyt har set nærmere på fire danske juletraditioner. Bagom juletraditionerne Af Anne Sofie Hvenegaard, redaktion@m.dk Foto: Scanpix Dansen om træet Vi kender den alle sammen, Peter Fabers julesang Højt fra træets grønne top. Faktisk kender vi den så godt, at vi uden problemer kan synge videre med ordene stråler juleglansen. Spillemand spil lystigt op, nu begynder dansen. Men hvornår begyndte dansen om træet? De første juletræer, vi kender til, kom til Danmark omkring Traditionen stammer oprindeligt fra Tyskland. Det er derfor sandsynligt, at de første danskere, der skaffede sig et juletræ, var holstenske familier. Ifølge et vidnesbyrd samledes københavnerne i Store Kongensgade for at se juletræet i politiker Orla Lehmanns barndomshjem i På det tidspunkt var juletræet en meget eksotisk og ny tradition for den almindelige københavner. Det første sikre vidnesbyrd om dansen om træet stammer fra Her skrev Peter Faber sin velkendte julesang Højt fra træets grønne top. I 1817, godt 30 år tidligere, skrev Johan Ludvig Heiberg et digt om en fattig københavnerpige, der fejrede jul i Himmelby og dansede rundt om juletræet med englene. Heiberg kendte sandsynligvis til traditionen. Men det vides ikke med sikkerhed, hvor udbredt dansen om juletræet var på det tidspunkt. Appelsinen med nelliker I julen er det ikke kun kræmmerhuse og julehjerter, der pynter i de små hjem. Også appelsiner med nelliker hænges op som dekoration ofte med rødt silkebånd omkring. Men hvorfor? Appelsiner har ikke altid været tilgængelige for den almindelige dansker. I starten af 1900-tallet var den eksotiske frugt meget dyr og udsøgt. Der findes en beretning om en lille pige, der fik en appelsin i julegave. Hun blev så glad for den, at hun gemte den i en skuffe til en helt særlig lejlighed. Da pigen endelig ville spise sin dyrebare appelsin, var den i mellemtiden mugnet. Indtil midten af det 20. århundrede var appelsiner en luksusfrugt. Først herefter blev appelsinen mere og mere udbredt, og traditionen med de såkaldte juleappelsiner blev til. De duftende nelliker har ligesom kanel og allehånde været forbundet med julens festmåltider helt fra middelalderen. Her lavede man både klejner og krydderkager.

4 4 METRONYT Guldsmed m alene m HelweG - l arsen - l - GuldberG - s Gs ade G ade 7-b 7-b KØbenH av av n n n wwww w.. MMaal le enne e- -hhe el lwwe egg- -l laarrs se en n.. ddk k

5 Misteltenen og kysset Traditionen er udbredt i Danmark. I talrige scener i The Julekalender stiller Gertrud Sand sig utålmodigt under misteltenen og venter på et kys fra sin elskede kartoffelavler Oluf. Oprindeligt blev misteltenen forbundet med mystik og kraft. Dens blade er dyb flaskegrøn, mens bærrene er blege, og den kan gro på selv de mest øde steder. Misteltenen optræder også i den nordiske mytologi, idet Balder bliver skudt med en pil lavet af planten. Oprindeligt stammer traditionen fra 1800-tallets England og USA. Det var en humoristisk måde at få unge mennesker til at danne par på eller i hvert fald kysse. For hver gang der blev kysset under misteltenen, skulle der fjernes et bær. Når alle bærrene var væk, havde tenen mistet sin magi og blev ubrugelig. På den måde kunne antallet af kys kontrolleres. Hvornår traditionen ramte Danmark vides ikke med sikkerhed. I 1960 erne og 1970 erne blev det almindeligt blandt gadehandlere at sælge misteltenen. Det tyder på, at traditionen først for alvor blev fordansket i den periode. Julekalenderen og kalenderlyset Nedtælling er en af decembers helt store traditioner. Og der tælles ned fra 1. december til juleaften på mange måder. De første julekalendere i karton kom til Danmark i 1920 erne og 1930 erne. Her var man særligt inspirerede af julekalendere fra Tyskland og England. Men danskerne havde dog nedtællingssystemer tidligere. Der findes talrige vidnesbyrd om alternative nedtællingsformer, hvor man eksempelvis trak pinde ud af en kartoffel hver dag indtil juleaften. Kalenderlyset, som vi kender det i dag med farverige streger og små tal, blev fabrikeret under besættelsen. Et af de første præfabrikerede kalenderlys kan ses i et katalog fra Asp Holmblad fra Traditionen med tv-kalendere blev startet af Danmarks Radio i 1962, da den første U-landskalender blev produceret. Overskuddet skulle gives til børn i udviklingslande, og idéen kom fra Sverige. Svenskerne havde siden 1950 haft en adventskalender i radioen. Velgørenhedstraditionen er særlig for julen og kan spores tilbage til middelalderen. Læs mere om danske højtider og traditioner på historie-online.dk Kilde: Folklorist Charlotte S. H. Jensen, Dansk Juletræsdyrkerforening og Danmarks Statistik Vidste du METRONYT 5 at Københavns Rådhusplads fik sit første juletræ i 1914? at der årligt afsættes 1,5 millioner juletræer i Danmark? at forbruget af marcipan og konfektmasse stiger med 190 procent i julemåneden i forhold til resten af året? at vi i snit bruger 17,29 kroner på skrabespil i december mod 4,65 kroner årets øvrige måneder?

6 6 METRONYT Det handler om stjerner, og fra årets nye DR-julekalende gaveposen og fortæller om s tårer i øjnene. Af Anne Sofie Hvenegaard, redaktion@m.dk Foto: Mike Kollöffel og Agnete Schlichtkrull, DR Rasmus Bjerg: Julen er bedst med børn Hvad var det sjoveste under optagelserne? - Uden at røbe for meget skulle vi en dag lave krybbespil alle sammen. Det var altså sjovt. Det gjaldt om at prøve at spille dårligt skuespil, fordi det var karaktererne, der skulle optræde, og ikke os rigtige skuespillere. Vi skulle spille amatør-skuespil og det lykkedes mere eller mindre. Hvilken julekalender er din yndlings? - Jul i Gammelby blev sendt, da jeg var dreng. Jeg syntes, den var virkelig god. Den står stærkt i min hukommelse. Men så genså jeg den for nogle år siden, og det skulle jeg nok ikke have gjort. Der blev jeg lidt skuffet. Der er sket virkelig meget med fortællesproget og hastigheden siden dengang. Hvad synes du om julen? - Det er blevet rigtigt sjovt igen, efter at jeg har fået børn. De går meget op i julen. Og så synes jeg da også, at vi skal værne om de få traditioner, vi har i det her moderne liv uden så mange faste holdepunkter. Jeg synes, vi skal sætte pris på julen og værne om den. Jul er ikke det samme uden - Børn. De år, hvor jeg ikke havde børn, var det mere eller mindre noget, der bare skulle overstås. Anden var da god, men med børn bliver julen sjov igen. Jimmy Jørgensen: Jeg fik tårer i øjnene Hvordan har det været at spille med i en julekalender? - For mig har det været sjovt at få lov til at spille andet end drug-dealer og gangster. Det var faktisk en af grundene til, at jeg sprang ud i det at få lov til at være en helt anden karakter. Hvordan var det at indspille julekalender om foråret? - Det var meget mærkeligt. Det var også ret underligt at være en voksen mand og have nissekostume på. Faktisk var det en ret stor udfordring at få det til at virke naturligt. Flere gange i løbet af optagelserne så jeg mig selv i spejlet og blev helt forskrækket. Det er klart det mærkeligste, jeg har prøvet i min karriere. Hvad var det værste, der skete under optagelserne? - Jeg skulle lave en scene, hvor jeg skulle fortælle en masse om stjerner og stjernetegn. Jeg var stået tidligt op for at øve mig, og jeg lærte det udenad. Men da jeg så kom til optagelserne, fik jeg en mindre nedsmeltning, og det endte i det vildeste grineflip. Det var sjovt, men det var også ret uheldigt, for der stod jo et helt hold og ventede på mig. Og så vrøvlede jeg bare løs. Hvilken julekalender er din yndlings? - Det er Jullerup Færgeby. Jeg husker særligt den scene, hvor Anton revner sine bukser. Den husker jeg tydeligt fra, jeg var lille eller Jeg håber, jeg var lille. Det kan jeg ikke lige regne ud.

7 METRONYT 7 det handler om jul. Tre skuespillere r Julestjerner lukker op for prøde svær, amatørskuespil og DR s julekalender fejrer 50 års jubilæum i år, og i den anledning har Wikke og Rasmussen skrevet og instrueret Julestjerner. Resultatet er en julekalender i hele 25 afsnit. Årets julekalender handler om universets stjerner og planeter og en lille familie, der flytter fra storbylivet i Brøndbyøster til den ikke helt almindelige landsby Brorfelde. Julestjerner sendes hver aften kl den december. Hvilken juletradition betyder mest for dig? - Det at være samlet er rigtig hyggeligt. Julen tvinger nærmest folk sammen, og det kan jeg godt lide. Men det har også sin bagside. Det kan godt blive stressende at skulle hygge sig så meget og se så mange mennesker. Hvordan var det at se den færdige julekalender? - Det var helt vildt. Faktisk blev jeg så rørt, at jeg fik tårer i øjnene. Det var jeg slet ikke forberedt på. Det er meget sjældent, det sker, og det må betyde, at der i hvert fald er noget, der virker. Det er ikke rigtig jul uden - Sprøde svær. På et tidspunkt holdt jeg jul et sted, hvor de havde valgt at tage sværene af, og det ødelagde altså det hele. Szhirley: Maden betyder alt Hvordan er det at springe ud som skuespiller? - Jeg blev meget beæret, da Michael Wikke og Steen Rasmussen ringede og spurgte, om det ikke var noget for mig. Jeg er stor fan af dem, blandt andet fordi de lavede Tonny Toupé Show, som jeg synes er noget af det mest geniale, der nogensinde er sendt på dansk tv. Og heldigvis gik det nemt med at spille skuespil. Hvad kan du bedst lide ved julen? - Maden! Jeg elsker mad, og jeg elsker at spise. Jeg glæder mig altid helt vildt meget til den brune sovs og de brunede kartofler. Og risalamande! Faktisk plejer vi i min familie at lave virkelig meget mad. Vi spiser både medister, and og svin. Og så holder jeg meget af at samles i familien og hygge. Hvad er det værste ved julen? - Jeg bryder mig ikke om al den stress, der er forbundet med gaveindkøbene. Jeg synes, det bliver en lille smule perverst nogle gange. Julen er børnenes fest, og det er dem, der skal have gaver. Hvis det stod til mig, så kunne de voksne godt droppe gaverne til hinanden. Det er ikke rigtig jul uden - Den gode julemad.

8 8 METRONYT Af Rasmus Kramer Schou Foto: Scanpix Den klassiske De Hvad: Hviids Vinstue Hvor: Kongens Nytorv 19, kld., København K Pris: 38 kroner for 10 cl og 225 for en liter til at tage med hjem Kongens Nytorv Den eksklusive Hvad: Nimb Hvor: Bernstorffsgade 5, København V Pris: 85 kroner for et godt glas og hjemmebagte småkager Den alternative Hvad: Meyers Deli Hvor: Gl. Kongevej 107, Frederiksberg Pris: 75 kroner Den stærke Hvad: R Vinbar Hvor: Gammel Mønt 14, København K Pris: 65 kroner med Lisbeths hjemmebagte småkager Kongens Nytorv Den kulturelle gløgg Hvad: Café og Restaurant Ofelia Hvor: Skuespilhuset, Skt. Annæ Plads 36, København K Pris: 65 kroner for 20 cl serveret med hjemmebagte svenske pepperkakor UDSTILLING Storm P. Museet ved Frederiksberg Runddel udstiller som det første museum tegninger fra Jakob Martin Strids hånd. Med udstillingen af den danske tegner får publikum en chance for at se mere end 300 forskellige værker, hvoraf mange ikke tidligere har optrådt i aviser og bøger. Strid udstiller for første gang De mange værker giver et særligt indblik i, hvordan Jakob Martin Strid skaber sine tegninger fra skitse til færdig tegning, lover museet. Den prisvindende tegner har blandt andet vundet Kulturministeriets Illustratorpris og senest Kronprinsparrets Kulturpris for sine tegninger. Jakob Martin Strid er blandt andet kendt for sine striber i Dagbladet Politiken og for en række børnebøger. Særligt børnene får en mulighed for at komme tættere på Jakob Martin Strids univers, da museet har bygget en kopi af den kæmpepære, der spiller en hovedrolle i børnebogen "Den utrolige historie om den kæmpestore pære", der er tegnerens seneste bog. Hvad: Tegninger af Jakob Martin Strid Hvor: Storm P. Museet, Pile Allé 2, Frederiksberg Hvornår: Indtil 28. april 2013.

9 METRONYT 9 scene Hitchcock-up Foto: Søren Kuhn Af Jakob Steen Olsen Crazy Christmas Cabaret fejrer jubilæum med et show inspireret af Alfred Hitchcock. Drej kun universet helt omkring. Vend kun op og ned på alle ting! En ting står fast: Utrættelige Vivienne Mckee og hendes undersåtter er klar med årets Crazy Christmas Cabaret. I år er det gysets mester Alfred Hitchcock, der har givet inspiration til den gakkede, engelsksprogede parodikomedie deraf titlen»hitchcock-up«. Vivienne Mckee har tilsyneladende kastet sig over et hidtil ukendt manuskript af manden, der skabte klassikere som»fuglene«og»psycho«. Jo, den kulørte festivitas er som altid ladet med masser af brandere, også dem under bæltestedet, referencer til alt muligt uvedkommende, skægge parodier, dragkomik, veloplagte musicalindslag, onde skurke, heltinder i nød foruden, needless to say, dansktalende Dr. van Helsingør som»the prick over the i«. Vi tør godt love det alt sammen, for sådan har London Toast Theatres skrupskøre spexkomedier set ud de sidste 30 år. Ja, faktisk er det igen blevet tid til at fejre et fornemt jubilæum for løjerne. De trofaste støtter David Bateson, Andrew Jeffers og Bennet Thorpe bakker first lady Mckee op det samme gør Julie Steincke og Reumert-vinderen Henrik Lund. Hvad: Hitchcock-up Hvor: Glassalen, Tivoli, København V Hvornår: 3. november januar. Mandag - fredag kl Lørdag kl. 15 og Foto: Scanpix Julen varer længe i Tivoli Af Isabella Schmidt Traditionen tro er der jul i Tivoli med juleboder, julelys og dampende gløgg. I år har den gamle have valgt at lægge et særligt fokus på den skandinaviske jul. Så er det igen blevet jul i Tivoli, og ligesom sidste år har den gamle have udvidet åbningstiderne i julesæsonen. I år har Tivoli den skandinaviske jul som omdrejningspunkt. Ud over den festlige oppyntning i Tivolis store haveområde med juletræer, granguirlander og juledekorationer kan de mindste møde Julemanden, som lister rundt på de snoede stier. Intet mindre end 50 handelsboder bliver også sat op, og de tilbyder lækkerier fra kæmpepandekager til kager, kaffe og te. På underholdningsprogrammet har Tivoli balletforestillingen 'Nøddeknækkeren'. Forestillingen bliver opført indtil den 22. december i Tivolis Koncertsal. Kostumerne og scenografien er skabt af ingen ringere end Dronning Margrethe. Men der er også tænkt på tiden mellem jul og nytår. Der er rig mulighed for at nyde den sidste del af Tivolis julesæson og få en tur i en af de 29 åbne forlystelser frem til den 30. december. I år har en række af Tivolis restauranter for første gang i 13 år valgt også at holde åben nytårsaften, inden vi springer ind i det nye år, og haven lukkes frem til sommersæsonen. Hvad: Skandinavisk jul Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, København V Hvornår: Indtil 23. december og 26. december december. Mandag til torsdag kl , fredag og lørdag kl og søndag kl

10 mind-movers.net KOM GODT UD OG HJEM I JULEN Se hvordan bus, tog og Metro kører på 1415.dk/juletrafik eller scan koden B U S, T O G O G M E T R O B I N D E R B Y E N S A M M E N

11 METRONYT 11 Metrobyggeriet fylder i byen Metrobyggeriet er for alvor i gang. 21 byggepladser, lastbiler og store gravemaskiner præger hovedstaden. Hvad sker der egentlig her og nu? Få styr på byggeriet her. Forstil dig at hoppe på Metroen på Rådhuspladsen, og 7 minutter senere er du på Trianglen. Det bliver virkelighed fra slutningen af 2018, når byens nye metrolinje, Cityringen, åbner. Men først skal den nye Metro anlægges. 17 nye stationer og 15,5 kilometer tunnel skal bygges. Og det arbejde kan både ses og høres nu. Stationsrum og støj Arbejdet med at bygge væggene til de store stationsrum er det arbejde, der giver mest støj og flest vibrationer. I 2012 og 2013 bliver der bygget vægge på hovedparten af byggepladserne. Herefter bliver stationerne gravet ud, tunnellerne boret og stationerne færdiggjort. Det arbejde vil vare de efterfølgende 3-4 år. Der er opsat støjisolerende hegn rundt om metrobyggepladserne. Det nedsætter støjen med 10 db, hvilket svarer til, at støjen opfattes halvt så høj. Over størstedelen af stationsrummet bliver der lagt et låg, inden udgravningen af station og tunnel begynder. Låget virker støjisolerende, så generne fra udgravningen gøres mindre. Jord til Nordhavnen 3 millioner tons jord skal køres væk fra byggepladserne. Jorden stammer fra udgravningerne af de nye metrostationer og tunneller. Jorden placeres i hovedstadens nye bæredygtige bydel, Nordhavnen. Beton og andre materialer til og fra byggepladserne skal også transporteres. Det betyder, at der i 2013 og 2014 vil køre cirka 500 lastbiler om dagen i forbindelse med metrobyggeriet. På en almindelig dag kører der i forvejen omkring lastbiler, busser og anden tung trafik gennem København. Metrolastbilerne kører primært ad store veje til og fra Nordhavnen. Ruterne er anbefalet af Københavns og Frederiksberg Kommune. 375 lyssignaler er blevet ændret, så lastbilerne generer trafikken mindst muligt. Lastbilerne lever op til miljøzonekravene i de to kommuner. Cityringen Åbner i slutningen af 2018 Det største anlægsprojekt i hovedstaden siden 1600-tallet 17 underjordiske stationer meter under jorden To stationer bliver med skift til de eksisterende metrolinjer Tre stationer bliver med skift til S-tog og to med skift til regionaltog Scan koden og læs mere om metrobyggeriet eller klik ind på m.dk/metrobyggeri

12 SPAeRpro2du5kte% r* VIBORG ÅRHUS VEJLE KØBENHAVN på all e dbringer denn *Hvis man me gældende ved e ikk g do annonce, /tilbud atte produkter i for vejen neds ttejern. samt GHD gla READY4XMAS Frisør ID4U i Field s - os med de jyske priser BOOKING Dame klip tidsbestilt Herre klip tidsbestilt Børne klip tom. 12 år tidsbestilt Baby klip u/2 år 395,350,250,- 190,Studierabat tjek vore hjemmeside Helfarve fra 425,Reflekser fra 380,- ID4U er en jysk frisørkæde som også har saloner i Sct. Mathias Centret i Viborg, i Bruuns Galleri i Århus og i Bryggen i Vejle. Alle vores assistenter har gennemgået den 4-årige uddannelse, da vi ikke mener at man kan blive frisør på blot et år. Book din næste frisør tid online på: eller på tlf.: På gensyn i salonen. Team ID4U Field's, Plan 1 "Drop-inn" Vælger du dette konc ept, så får du din kli pning billigere*. Dame klip uden tidsbestilling d rop-inn pris Herre klip uden tidsbestilling d rop-inn pris Børne klip uden tidsbestilling d rop-inn pris 295,275,210,- Ved drop-inn må de r forventes ventetid METROEN går LIGE TIL VORES DØR Åbningstider: Mandag til fredag 10:00-20:00 Lørdag 10:00-18:00 Første samt sidste søndag i måneden.

13 Hvorfor skal jeg vælge rejsekort Det er en fordel, hvis du i dag bruger klippekort eller enkeltbilletter Du samler alle dine rejser på ét kort Du slipper for at tælle zoner, for det gør rejsekortet automatisk Du kan få en Tank-op-aftale, så der altid er penge på kortet, hvis du impulsivt vil hoppe på Metro, tog eller bus I Hovedstadsområdet svarer prisen til klippekortpriser METRONYT 13 Hvad er rejsekort? Rejsekort er din nye nemme billet til Metro, tog og bus. Du kender måske systemet fra andre lande, fx Oyster Card i London. Hvor kan jeg bruge rejsekort? Du kan bruge rejsekort i Hovedstadsområdet og på hele Sjælland. Rejsekort kan desuden bruges i alle DSB-tog i hele landet. Hvordan får jeg penge på rejsekort? Det er nemmest med en Tank-op-aftale, hvor der automatisk bliver overført penge fra din konto, så der altid er penge på dit rejsekort. Hvordan bruger jeg rejsekort? Du skal checke ind, når din rejse begynder og ind igen, hvis du skifter transportmiddel, fx fra Metro til bus. Du skal checke ud, når rejsen slutter. Hvor køber jeg et rejsekort? Det gør du på rejsekort.dk, hvor du også kan tilmelde dig en Tank-op-aftale. Læs mere om rejsekort på m.dk/rejsekort Nisser på Byens Hegn Byen er pyntet op til jul med gran og hjerter. Også de grønne byggepladshegn rundt om metrobyggeriet er i december udsmykket til højtiden. Meterhøje nisser kravler rundt på Byens Hegn. Mød nissen, som flytter julegodter i en gravemaskine eller nissen, der hejses væk fra risengrøden af en kran. Er julegaverne i hus, eller har du bare brug for en gavefri hyggetur, kan du tage en tur i byen og se på metronisser. Metronyt udgives af Metroselskabet i samarbejde med Partner Publishing, en del af Berlingske Media. Oplag: stk., distribueret i Metroen. Metroen og livet i byen er vigtige for hinanden, og derfor kan du møde aktuelle københavnere i bladet, læse Berlingskes bylivsstof fra AOK og naturligvis blive opdateret på, hvad der sker i og omkring Metroen og den kollektive trafik. Har du kommentarer, idéer, ris eller ros til bladet, så kontakt os på redaktion@m.dk Ansvarshavende redaktør: Suna Haugaard, Metroselskabet. Redaktør: Jung Heidi Moeslund, Metroselskabet. Produktionsledelse: Lasse Juhl Hansen, Berlingske Media. Design: Gitte Bengtsson, Kreativt Team, Berlingske Media. Annoncesalg: Partner Publishing, ljh@berlingske.dk

14 14 METRONYT Af Mia Toftdal og Ann-Sofie Nielsen, Københavns Museum Foto: Københavns Museum Licens til at tigge Længe inden dagpenge og kontanthjælp blev opfundet, var hjælpen til trængte københavnere et lille emblem af bly. Emblemet gav licens til at tigge. Og sådan et tiggertegn er fundet på Rådhuspladsen. Tiggertegnet der forsvandt Ikke alle og enhver kunne få et tiggertegn. Det var forbeholdt syge, sengeliggende, blinde, ældre og små forældreløse børn. Ejeren af tiggertegnet, der blev fundet ved vandmøllen på Rådhuspladsen, har højst sandsynligt været temmelig ked af at mindste sit tegn og dermed sin eneste kilde til lovlig indtægt. Han tabte måske tiggertegnet ned i vandet, hvor det hurtigt blev skyllet ind mellem åbningerne i træværket af det hastigt strømmende vand. Her lå tiggertegnet de næste 400 år, mens den stakkels ejermand måtte op til magistraten for at bede om et nyt. Og det var nok ikke nemt. Et sjældent tegn Det lille blytegn på cirka 4 x 6 cm blev udstedt til værdigt trængende og skulle bæres synligt. Allerede i 1522 blev tiggertegn indført. Tiggeri udgjorde et stigende socialt problem i slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. Tiggerne færdedes over hele landet, og derfor forsøgte man at kontrollere tiggeriet. Der findes ikke mange bevarede tiggertegn, men nu er der dukket et sjældent velbevaret eksemplar op i udgravningen på Rådhuspladsen. Tegnet er fra 1625 og afbilder Københavns byvåben med de tre tårne, som angiveligt repræsenterer Absalons borg på Slotsholmen. Bølgerne forneden refererer til byens oprindelige navn Havn og er også et symbol på Øresund. Kilde til viden Det nyfundne tegn kan give os mere viden om 1600-tallets sociale system. Månen og solen er placeret mellem de tre tårne, og også bogstaverne S og N er gengivet på tiggertegnet. Vi ved ikke, hvad de to bogstaver betyder. Måske er det initialerne på de embedsmænd, der har udstedt tiggertegnene, eller måske angiver de det bykvarter, hvor tegnet havde gyldighed. Øverst på det midterste tårn er korset flankeret af tallene 20 og 8. Betydningen af disse numre er også uvis. De kan muligvis være en form for løbenummer, som oplyser, at ejeren var tigger nr Angivelsen af sogn og personnummer fortæller os i så fald mere om, hvordan 1600-tallets sociale system var organiseret. Tiggertegnet kan ses på Københavns Museum i udstillingen Fortiden under os fra den 12. januar 2013.

15 DANMARKS BEDSTE GOKART OPLEVELSE! Kør gokart fra 100 kr. pr. person Åbent alle dage fra kl. 10:00 22:00 Hver torsdag, fredag og lørdag er der happy hour fra kl Siden april 2010 har målet været, at skabe Danmarks bedste gokart - oplevelse... Og så er det oven i købet i hjertet af København. Med en beliggenhed der er helt unik i historiske rammer og samtidig tæt på Enghave Station, er faciliteterne i orden og Sjællands største og nyeste indendørs gokartbane en realitet. Det skal være sjovt, der skal være fart på og for alle med benzin i blodet er der nu mulighed for at køre race sammen med venner, kollegaer eller forretningsforbindelser. Som den eneste bane på Sjælland er GoRacing godkendt af Teknologisk Institut - uden anmærkninger! Samtidig stiller vi med de nyeste Dino Gokarts, professionelt tidtagningsgrej og bygger et helt univers af hygge, spænding, samvær og teambuilding omkring GoRacing.dk. GoRacing ejes af Michael Lindqvist, Jan Grye Pedersen & Hans Henrik Bruus. Pasteursvej København V. Tlf info@goracing.dk

16 Jeg skal aldrig smittes med HIVfobi Anne-Mette, 42 år, Århus SMS AIDS TIL 1220 DET KOSTER ALM. TRAFIKTAKST Alt for mange danskere lider af HIVfobi den ubegrundede angst for at blive smittet med hiv i situationer, der er helt ufarlige. Det går ud over hiv-smittede og spænder ben for forebyggelsen af hiv. FOBIVÆK gør dig immun overfor hiv-fobi ved at tilføre viden, der virker ødelæggende på fordomme og usikkerhed. Hiv smitter nemlig kun ved usikker sex eller hvis du får smittet blod direkte ind i dine blodårer. Vaccinen fås på HIVfobi.dk

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008

SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008 SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008 INDHOLD Side 3-4 Side 5-6 - 7 Side 8-9 - 10 Side 11 Leder v/ Alice Møberg, 9. klasse Julemarked Lucia-optog og krybbespil Juledigte Til alle jer fra alle os her

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Else Marie Lehman. Kalendergaver til Mor 2014

Else Marie Lehman. Kalendergaver til Mor 2014 Else Marie Lehman Kalendergaver til Mor 2014 Sådan bruger du bogen 1. Vælg de 24 gaver, du har allermest lyst til at give og skriv dem ud på en god printer sammen med siden Kære Mor. Du skal forkæles her

Læs mere

17-12-2009. 5.klasse går Lucia til morgensang Tirsdag d.15 2.klasse Julemanden Onsdag d.16 9.klasse to vers Julegaver

17-12-2009. 5.klasse går Lucia til morgensang Tirsdag d.15 2.klasse Julemanden Onsdag d.16 9.klasse to vers Julegaver Dato Klasse Overskrift Tirsdag d.1 7.klasse to vers Advent Onsdag d.2 10.klasse December måned Torsdag d.3 0.klasse Julepynt Fredag d.4 1.klasse Nisser Mandag d.7 6.klasse Engle Tirsdag d.8 8.klasse to

Læs mere

Post: 1. Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? A: Ca. år 1930 i USA. B: Ca. år 1880 i Tyskland. C: Ca. år 1910 i Grønland

Post: 1. Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? A: Ca. år 1930 i USA. B: Ca. år 1880 i Tyskland. C: Ca. år 1910 i Grønland Post: 1 Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? Ca. år 1930 i USA Ca. år 1880 i Tyskland Ca. år 1910 i Grønland Post: 2 Hvor ofte er der hvid jul i hele Danmark? Ca. hvert 7 år Ca. hvert 11 år Ca.

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Nr. 30 december 2013. Nye nej tak mærkater. Få 2.000 point i. 35Casper og Mikkel. fra Ikast fortæller om jobbet som omdeler

Nr. 30 december 2013. Nye nej tak mærkater. Få 2.000 point i. 35Casper og Mikkel. fra Ikast fortæller om jobbet som omdeler Nr. 30 december 2013 Nye nej tak mærkater Få 2.000 point i 35Casper og Mikkel fra Ikast fortæller om jobbet som omdeler Vi ønsker alle omdelere en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Vi har sammen med

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke.

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Korsvar Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind

Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind SPIL MED OG VIND Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind Store vinderchancer Se her, hvor mange lodder du får for pengene... 75 kr. Du får 13 lodder 125 kr. Du får 29 lodder HOVEDTRÆKNINGEN

Læs mere

og det store JULEMYSTERIE

og det store JULEMYSTERIE Detektiven Benny og det store JULEMYSTERIE Navn: Hvordan er det nu det er? Opvarmning 1 På denne mission skal i kende navneord, tillægsord, udsagnsord, for at kunne løse mysteriet. Herunder skal i farve

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Gamle lege, knipling og papirfoldning for børnene - og så er der Peberkagehuskonkurrence!

Gamle lege, knipling og papirfoldning for børnene - og så er der Peberkagehuskonkurrence! EFTERÅRSFERIE PÅ HASLEV MUSEUM 12-18. oktober 2015 Gamle lege, knipling og papirfoldning for børnene - og så er der Peberkagehuskonkurrence! GRATIS ADGANG Se mere inde i folderen PROGRAM FOR HASLEV MUSEUMS

Læs mere

GLORIA Januar 2013, 2. årgang

GLORIA Januar 2013, 2. årgang Nyhedsbrevet GLORIA Januar 2013, 2. årgang 1 Leder Kære læser! Det er jul, det er cool lyder det i en gammel julesang, men for nogle er det mere koldt end cool når vintermånederne når de nordiske breddegrader.

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Børnene har haft mulighed for at lave julegaver her i november måned, så glæd jer

Børnene har haft mulighed for at lave julegaver her i november måned, så glæd jer - 1 - Julegaver: Børnene har haft mulighed for at lave julegaver her i november måned, så glæd jer Hal: Her i vinterhalvåret er vi i hallen sammen med Regnbuen hver onsdag. Der kan dog være nogle onsdage

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

24. december Så er det jul!

24. december Så er det jul! 24. december Så er det jul! 24. DECEMBER Jeg vågner og må se at komme op, men det er nu dejligt at ligge og lytte til alle de kendte lyde. Ulrik sover endnu, og jeg lukker øjnene og lader tankerne løbe.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

samt Trine Ann Charlotte Wittrup fra skolebestyrelsen (se kontakt oplysninger under skolebestyrelsen)

samt Trine Ann Charlotte Wittrup fra skolebestyrelsen (se kontakt oplysninger under skolebestyrelsen) Forældremøde 3. november 2015 1. Velkommen: Siden sidst: Dejligt at se så mange forældre. Det er nyt med møde i november, men det er især for at nå de kommende skolebørns forældre. Men I andre vil nok

Læs mere

Hovedrolle som ung. Mandag d. 31. marts 2014

Hovedrolle som ung. Mandag d. 31. marts 2014 Hovedrolle som ung Helene,4 kl., på 10 år deler hovedrollen med Liv Hermansen,8. kl., og Mie Krogh,9. kl., Selvom hun kun går i 4. kl. er hun en vigtig del af stykket. Hun er dog kun med i starten af stykket

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter December 2012

Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter December 2012 Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter December 2012 Glædelig jul & godt nytår Så blev det december og julen nærmer sig hastigt. Når jeg ser tilbage på året, så har vi lavet rigtig mange ting i klubben.

Læs mere

Cityringen er sluttet. m.dk. Metroens magasin. Ta med VIBENSHUS RUNDDEL POUL HENNINGSENS PLADS TRIANGLEN MAR. - APR ØSTERPORT MARMORKIRKEN

Cityringen er sluttet. m.dk. Metroens magasin. Ta med VIBENSHUS RUNDDEL POUL HENNINGSENS PLADS TRIANGLEN MAR. - APR ØSTERPORT MARMORKIRKEN Ta med VIBENSHUS RUNDDEL POUL HENNINGSENS PLADS Metroens magasin MAR. - APR. 2017 m.dk TRIANGLEN ØSTERPORT MARMORKIRKEN KONGENS NYTORV GAMMEL STRAND SKJOLDS PLADS RÅDHUSPLADSEN NØRREBRO NØRREBROS RUNDDEL

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

Henrik Weinkouff Skoleleder

Henrik Weinkouff Skoleleder Skolebladet Lucia Nyt skoleblad Som noget nyt vil Torslev Skoles skoleblad udkomme elektronisk. Og vi vil ligge os i selen for at få bladet til at udkomme hver måned, når eleverne er her. Der vil altid

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Nis. skal giftes. Medvirkende: I skal bruge: Nis. Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller

Nis. skal giftes. Medvirkende: I skal bruge: Nis. Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller Et nisseskuespil for børn i indskolingen Nis skal giftes Medvirkende: Nis Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller I skal bruge: To store puder

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

DEN 2014. KNU December. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 37. Årgang Nr. 375. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2014. KNU December. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 37. Årgang Nr. 375. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU December DEN 2014 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 37. Årgang Nr. 375 Side 1 GRUPPE 4 SIGER: Noget om ordsprog og skikke "Julenissens historie" Ingen jul uden julenisser! Men

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Højt fra træets grønne top. Bjældeklang

Højt fra træets grønne top. Bjældeklang Højt fra træets grønne top Melodi: Peter Faber Højt fra træets grønne top stråler juleglansen; spillemand spil lystigt op! Nu begynder dansen. Læg nu smukt din hånd i min, ikke rør ved den rosin! Først

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 29 november / december 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Nr. 1 - december 2011. Åbent hus d. 4. september. Det nye støttecenter tager form. Alle ansatte på støttecentret

Nr. 1 - december 2011. Åbent hus d. 4. september. Det nye støttecenter tager form. Alle ansatte på støttecentret Nr. 1 - december 2011 Åbent hus d. 4. september Det nye støttecenter tager form Alle ansatte på støttecentret Om Støttecenter Hovedstaden Støttecentret Hovedstaden er et værested for udeboende døve, der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Dyw-York Times. 2. sektion

Dyw-York Times. 2. sektion Dyw-York Times DYW-YORKS AVIS DYW-YORKS AVIS 2. sektion NORDIC-RACE KOM OG PRØV NORDIC-RACE NORDIC-RACE ER EN FORHINDRINGSBANE. BANEN KOSTER 50 DYRO. SLÅ REKORDEN PÅ 6.29 MIN. DYW-YORKS AVIS Kom og book

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 28. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 28 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 28 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge28_familie_arbejde.indd 1 06/07/10 11.44 Uge 28 l Familie og

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Landsbynyt December 2010

Landsbynyt December 2010 Landsbynyt December 2010 Kære forældre Julen nærmer sig hastigt og alle Landsbyordningens børn glæder sig det er jeg sikker på. Vi har set tegn på jul i hele december. Hemmelige rum i Regnbuen, hvor forældre

Læs mere

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden Nr. 45 nov. 2002 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nyhedsjournalen Foto: Gilles Saussier En gave med mening Øjenkontakt. Det lille øjeblik, hvor barnet i tillid rækker hånden frem, det

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

Nyhedsbrev - December 2018

Nyhedsbrev - December 2018 Nyhedsbrev - December 2018 Nyt fra dagtilbudslederen Kære forældre Årets sidste nyhedsbrev med nyt fra alle afdelinger i Brabrand Dagtilbud. Tusind tak for i år, hvor vi kan se tilbage på et år, hvor budgetforlig,

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Peter på tlf. 35 11 04 15 Brugerbladet

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015 Vinterferie. Så er vi nået til uge 7 og skolen holder vinterferie og dermed holder SFO åbent hele dagen. Det har vi annonceret i de sidste par udgaver af Nyhedsbrevet. Vi skal bl.a. i BioHuset og se Min

Læs mere

Nyhedsbrev Januar/februar

Nyhedsbrev Januar/februar Så blev det vinter Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Januar/februar BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens

Læs mere

Nyhedsbrevet. December

Nyhedsbrevet. December Nyhedsbrevet December Indhold: Leder.... Side 3 Nyt fra Holme.... Side 5 Nyt fra Absalonsgade. Side 6 Nyt fra Boenheden.. Side 7 Nyt fra KopITryk. Side 8 KopITryks julearrangement... Side 10 Tanker om..

Læs mere

Cityringen binder byen sammen

Cityringen binder byen sammen Allerede få år efter, at den eksisterende metro slog dørene op i 2002, begyndte forarbejdet til Cityringen, som blev vedtaget ved lov i 2007. Hovedstaden vokser med cirka 10.000 indbyggere hvert år, og

Læs mere

Festival kataloget 2013 er på gaden

Festival kataloget 2013 er på gaden Nyhedsbrev 4 Festival kataloget 2013 er på gaden Ligesom sidste år er deltagertallet på festivalen stigende. I år deltager 101 kunstnere fra i alt 12 lande i de ni dage festivalen varer. Alene den lokale

Læs mere

Nyhedsbrev november 2018

Nyhedsbrev november 2018 Nyhedsbrev november 2018 Fælles Bedsteforældredag den 30 november: Der vises krybbespil og vi skal lave juledekorationer og spise julefrokost. Besteforældrerne skal medbringe skål/fad, pynt og lys. Vi

Læs mere

OSTEN P FALKE Jan uar 2019 Figur 1

OSTEN P FALKE Jan uar 2019 Figur 1 FALKEPOSTEN Januar 2019 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Seniorjobberen. 30 juni Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 6

Seniorjobberen. 30 juni Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 6 30 juni 2016 Nr. 6-30. juni 2016. Nr. 6 ET JOB I OPLYSNINGENS TJENESTE har været på besøg på Københavns Rådhus og talt med to seniorjobbere om deres job i Rådhusoplysningen i stuen på det berømte og prægtige

Læs mere

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 I denne udgave af nyhedsbrevet Kan du læse mere om: Københavner-turen 12 frikvarteret Lokalt brugerråd Åbning i julen Juleafslutning Julefrokosten Københavner-turen

Læs mere

TIL JUL & NYTÅR LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

TIL JUL & NYTÅR LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE J1 TIL JUL & NYTÅR LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Træning af ordforråd og udtryk, der har med vores jul og nytår at gøre. Udtale og ordforråd. Dialog og mulighed for spørgsmål, svar og nægtelser.

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Svarene til opgaverne kan I finde i centeret, men ikke kigge før I går hjem!

Svarene til opgaverne kan I finde i centeret, men ikke kigge før I går hjem! Hjerl Hede er fyldt med spændende oplevelser. Mens I nyder alle de spændende ting, kan I med dette hæfte hjælpe Holger Hede Nisse med at finde de tabte bogstaver, så han kan købe ind for Nissemor. Svarene

Læs mere

Nyhedsbrev December. Hockey finale Aab Hallen. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.

Nyhedsbrev December. Hockey finale Aab Hallen. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen. Hockey finale Aab Hallen BEMÆRK Nyhedsbrev December DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 38 Januar - april 2017

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 38 Januar - april 2017 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 38 Januar - april 2017 Praktiske oplysninger Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts, april 2017 Tilmelding Find ud af hvad du vil

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Nyhedsbrev fra klynge 2

Nyhedsbrev fra klynge 2 Nyhedsbrev fra klynge 2 Så blev det til det sidste nyhedsbrev i år 2014. Den har stået på masser af julehygge i december måned, hvilket nyhedsbrevet også bærer præg af. Der har været en fantastisk opbakning

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // november 2011. Ministævne i Skjern Bank Arena lørdag den 29/10. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // november 2011. Ministævne i Skjern Bank Arena lørdag den 29/10. Hovedsponsor: Ministævne i Skjern Bank Arena lørdag den 29/10 spot på sporten // november 2011 Hovedsponsor: MANGE AKTIVITETER PÅ OG UDENFOR BANEN... Traditionen tro sker der rigtig meget i Skjern Håndbold - både når

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen?

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen? 14 Hvor skal vi hen? 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre Julia: Har du været i Skagen? Luis: Hvor ligger det henne? Julia: Oppe i Nordjylland. Luis: Har du været der? Julia: Næ, men jeg

Læs mere

Dus Mellervang. Børnerådet. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst. www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev januar

Dus Mellervang. Børnerådet. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst. www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev januar Børnerådet Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev januar BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes

Læs mere

SIRIUSBLADET november og december

SIRIUSBLADET november og december SIRIUSBLADET november og december 2011 Shanes vs. Sirius Verden! Mandag den 7.november tager en flok børn (og to voksne) en tur til Den gamle By i Aarhus. Vi har gennem længere tid arbejdet med genbrugsmaterialer

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere