METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9"

Transkript

1 METRONYT DEC2012 METRONYT 1 Glade jul, dejlige jul Julestjerner og traditioner Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

2 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke GOURMETTRIM laks indeholder et lykkenummer, som giver dig chancen for at vinde et af de 100 valgfrie SuperGavekort på 1000 kr. Ved deltagelse accepteres det at Royal Greenland må sende information, tilbud og nyheder vedr. fisk og skaldyr via SMS. GOURMETTRIM laks - smagfuld og værdifuld! Sæt tænderne i en dejlig skive GOURMETTRIM laks og vind et SuperGavekort til Med et SuperGavekort kan du frit vælge mellem mere end 130 spændende oplevelser eller shopping muligheder. GOURMETTRIM laks - kvalitet der kan smages! Find et hav af inspirerende opskrifter på Konkurrencebetingelser: Afmeld SMS-service send ROYAL STOP til 1277 (Alm. trafi ktakst). Deltagelse koster 1 kr. (+ trafi ktakst). 14 dages fortrydelsesret. Konkurrenceperiode: 24/ / Gevinst én gang pr. lykkenr. og præmien kan ikke byttes til kontanter. Vinderne fi ndes via lodtrækning og deltagerne får straks at vide om de har vundet. Vinderne får direkte besked og præmien fremsendes via . Præmieafgift betales af Royal Greenland. Vinderchancer: Der er trykt lykkenumre. Ansatte i butikker hvor konkurrencen kører samt ansatte i Royal Greenland og medlemmer af deres husstand, kan ikke deltage i konkurrencen. Deltagelse min. 18 år. Tjenesten udbydes af: Royal Greenland A/S, Hellebarden 7, 9230 Svenstrup J Forbehold for trykfejl og force majeure.

3 METRONYT 3 I december tænder vi kalenderlys, hænger appelsiner i vinduet, kysser under misteltenen og danser om træet men hvor kommer traditionerne egentlig fra? Metronyt har set nærmere på fire danske juletraditioner. Bagom juletraditionerne Af Anne Sofie Hvenegaard, Foto: Scanpix Dansen om træet Vi kender den alle sammen, Peter Fabers julesang Højt fra træets grønne top. Faktisk kender vi den så godt, at vi uden problemer kan synge videre med ordene stråler juleglansen. Spillemand spil lystigt op, nu begynder dansen. Men hvornår begyndte dansen om træet? De første juletræer, vi kender til, kom til Danmark omkring Traditionen stammer oprindeligt fra Tyskland. Det er derfor sandsynligt, at de første danskere, der skaffede sig et juletræ, var holstenske familier. Ifølge et vidnesbyrd samledes københavnerne i Store Kongensgade for at se juletræet i politiker Orla Lehmanns barndomshjem i På det tidspunkt var juletræet en meget eksotisk og ny tradition for den almindelige københavner. Det første sikre vidnesbyrd om dansen om træet stammer fra Her skrev Peter Faber sin velkendte julesang Højt fra træets grønne top. I 1817, godt 30 år tidligere, skrev Johan Ludvig Heiberg et digt om en fattig københavnerpige, der fejrede jul i Himmelby og dansede rundt om juletræet med englene. Heiberg kendte sandsynligvis til traditionen. Men det vides ikke med sikkerhed, hvor udbredt dansen om juletræet var på det tidspunkt. Appelsinen med nelliker I julen er det ikke kun kræmmerhuse og julehjerter, der pynter i de små hjem. Også appelsiner med nelliker hænges op som dekoration ofte med rødt silkebånd omkring. Men hvorfor? Appelsiner har ikke altid været tilgængelige for den almindelige dansker. I starten af 1900-tallet var den eksotiske frugt meget dyr og udsøgt. Der findes en beretning om en lille pige, der fik en appelsin i julegave. Hun blev så glad for den, at hun gemte den i en skuffe til en helt særlig lejlighed. Da pigen endelig ville spise sin dyrebare appelsin, var den i mellemtiden mugnet. Indtil midten af det 20. århundrede var appelsiner en luksusfrugt. Først herefter blev appelsinen mere og mere udbredt, og traditionen med de såkaldte juleappelsiner blev til. De duftende nelliker har ligesom kanel og allehånde været forbundet med julens festmåltider helt fra middelalderen. Her lavede man både klejner og krydderkager.

4 4 METRONYT Guldsmed m alene m HelweG - l arsen - l - GuldberG - s Gs ade G ade 7-b 7-b KØbenH av av n n n wwww w.. MMaal le enne e- -hhe el lwwe egg- -l laarrs se en n.. ddk k

5 Misteltenen og kysset Traditionen er udbredt i Danmark. I talrige scener i The Julekalender stiller Gertrud Sand sig utålmodigt under misteltenen og venter på et kys fra sin elskede kartoffelavler Oluf. Oprindeligt blev misteltenen forbundet med mystik og kraft. Dens blade er dyb flaskegrøn, mens bærrene er blege, og den kan gro på selv de mest øde steder. Misteltenen optræder også i den nordiske mytologi, idet Balder bliver skudt med en pil lavet af planten. Oprindeligt stammer traditionen fra 1800-tallets England og USA. Det var en humoristisk måde at få unge mennesker til at danne par på eller i hvert fald kysse. For hver gang der blev kysset under misteltenen, skulle der fjernes et bær. Når alle bærrene var væk, havde tenen mistet sin magi og blev ubrugelig. På den måde kunne antallet af kys kontrolleres. Hvornår traditionen ramte Danmark vides ikke med sikkerhed. I 1960 erne og 1970 erne blev det almindeligt blandt gadehandlere at sælge misteltenen. Det tyder på, at traditionen først for alvor blev fordansket i den periode. Julekalenderen og kalenderlyset Nedtælling er en af decembers helt store traditioner. Og der tælles ned fra 1. december til juleaften på mange måder. De første julekalendere i karton kom til Danmark i 1920 erne og 1930 erne. Her var man særligt inspirerede af julekalendere fra Tyskland og England. Men danskerne havde dog nedtællingssystemer tidligere. Der findes talrige vidnesbyrd om alternative nedtællingsformer, hvor man eksempelvis trak pinde ud af en kartoffel hver dag indtil juleaften. Kalenderlyset, som vi kender det i dag med farverige streger og små tal, blev fabrikeret under besættelsen. Et af de første præfabrikerede kalenderlys kan ses i et katalog fra Asp Holmblad fra Traditionen med tv-kalendere blev startet af Danmarks Radio i 1962, da den første U-landskalender blev produceret. Overskuddet skulle gives til børn i udviklingslande, og idéen kom fra Sverige. Svenskerne havde siden 1950 haft en adventskalender i radioen. Velgørenhedstraditionen er særlig for julen og kan spores tilbage til middelalderen. Læs mere om danske højtider og traditioner på historie-online.dk Kilde: Folklorist Charlotte S. H. Jensen, Dansk Juletræsdyrkerforening og Danmarks Statistik Vidste du METRONYT 5 at Københavns Rådhusplads fik sit første juletræ i 1914? at der årligt afsættes 1,5 millioner juletræer i Danmark? at forbruget af marcipan og konfektmasse stiger med 190 procent i julemåneden i forhold til resten af året? at vi i snit bruger 17,29 kroner på skrabespil i december mod 4,65 kroner årets øvrige måneder?

6 6 METRONYT Det handler om stjerner, og fra årets nye DR-julekalende gaveposen og fortæller om s tårer i øjnene. Af Anne Sofie Hvenegaard, Foto: Mike Kollöffel og Agnete Schlichtkrull, DR Rasmus Bjerg: Julen er bedst med børn Hvad var det sjoveste under optagelserne? - Uden at røbe for meget skulle vi en dag lave krybbespil alle sammen. Det var altså sjovt. Det gjaldt om at prøve at spille dårligt skuespil, fordi det var karaktererne, der skulle optræde, og ikke os rigtige skuespillere. Vi skulle spille amatør-skuespil og det lykkedes mere eller mindre. Hvilken julekalender er din yndlings? - Jul i Gammelby blev sendt, da jeg var dreng. Jeg syntes, den var virkelig god. Den står stærkt i min hukommelse. Men så genså jeg den for nogle år siden, og det skulle jeg nok ikke have gjort. Der blev jeg lidt skuffet. Der er sket virkelig meget med fortællesproget og hastigheden siden dengang. Hvad synes du om julen? - Det er blevet rigtigt sjovt igen, efter at jeg har fået børn. De går meget op i julen. Og så synes jeg da også, at vi skal værne om de få traditioner, vi har i det her moderne liv uden så mange faste holdepunkter. Jeg synes, vi skal sætte pris på julen og værne om den. Jul er ikke det samme uden - Børn. De år, hvor jeg ikke havde børn, var det mere eller mindre noget, der bare skulle overstås. Anden var da god, men med børn bliver julen sjov igen. Jimmy Jørgensen: Jeg fik tårer i øjnene Hvordan har det været at spille med i en julekalender? - For mig har det været sjovt at få lov til at spille andet end drug-dealer og gangster. Det var faktisk en af grundene til, at jeg sprang ud i det at få lov til at være en helt anden karakter. Hvordan var det at indspille julekalender om foråret? - Det var meget mærkeligt. Det var også ret underligt at være en voksen mand og have nissekostume på. Faktisk var det en ret stor udfordring at få det til at virke naturligt. Flere gange i løbet af optagelserne så jeg mig selv i spejlet og blev helt forskrækket. Det er klart det mærkeligste, jeg har prøvet i min karriere. Hvad var det værste, der skete under optagelserne? - Jeg skulle lave en scene, hvor jeg skulle fortælle en masse om stjerner og stjernetegn. Jeg var stået tidligt op for at øve mig, og jeg lærte det udenad. Men da jeg så kom til optagelserne, fik jeg en mindre nedsmeltning, og det endte i det vildeste grineflip. Det var sjovt, men det var også ret uheldigt, for der stod jo et helt hold og ventede på mig. Og så vrøvlede jeg bare løs. Hvilken julekalender er din yndlings? - Det er Jullerup Færgeby. Jeg husker særligt den scene, hvor Anton revner sine bukser. Den husker jeg tydeligt fra, jeg var lille eller Jeg håber, jeg var lille. Det kan jeg ikke lige regne ud.

7 METRONYT 7 det handler om jul. Tre skuespillere r Julestjerner lukker op for prøde svær, amatørskuespil og DR s julekalender fejrer 50 års jubilæum i år, og i den anledning har Wikke og Rasmussen skrevet og instrueret Julestjerner. Resultatet er en julekalender i hele 25 afsnit. Årets julekalender handler om universets stjerner og planeter og en lille familie, der flytter fra storbylivet i Brøndbyøster til den ikke helt almindelige landsby Brorfelde. Julestjerner sendes hver aften kl den december. Hvilken juletradition betyder mest for dig? - Det at være samlet er rigtig hyggeligt. Julen tvinger nærmest folk sammen, og det kan jeg godt lide. Men det har også sin bagside. Det kan godt blive stressende at skulle hygge sig så meget og se så mange mennesker. Hvordan var det at se den færdige julekalender? - Det var helt vildt. Faktisk blev jeg så rørt, at jeg fik tårer i øjnene. Det var jeg slet ikke forberedt på. Det er meget sjældent, det sker, og det må betyde, at der i hvert fald er noget, der virker. Det er ikke rigtig jul uden - Sprøde svær. På et tidspunkt holdt jeg jul et sted, hvor de havde valgt at tage sværene af, og det ødelagde altså det hele. Szhirley: Maden betyder alt Hvordan er det at springe ud som skuespiller? - Jeg blev meget beæret, da Michael Wikke og Steen Rasmussen ringede og spurgte, om det ikke var noget for mig. Jeg er stor fan af dem, blandt andet fordi de lavede Tonny Toupé Show, som jeg synes er noget af det mest geniale, der nogensinde er sendt på dansk tv. Og heldigvis gik det nemt med at spille skuespil. Hvad kan du bedst lide ved julen? - Maden! Jeg elsker mad, og jeg elsker at spise. Jeg glæder mig altid helt vildt meget til den brune sovs og de brunede kartofler. Og risalamande! Faktisk plejer vi i min familie at lave virkelig meget mad. Vi spiser både medister, and og svin. Og så holder jeg meget af at samles i familien og hygge. Hvad er det værste ved julen? - Jeg bryder mig ikke om al den stress, der er forbundet med gaveindkøbene. Jeg synes, det bliver en lille smule perverst nogle gange. Julen er børnenes fest, og det er dem, der skal have gaver. Hvis det stod til mig, så kunne de voksne godt droppe gaverne til hinanden. Det er ikke rigtig jul uden - Den gode julemad.

8 8 METRONYT Af Rasmus Kramer Schou Foto: Scanpix Den klassiske De Hvad: Hviids Vinstue Hvor: Kongens Nytorv 19, kld., København K Pris: 38 kroner for 10 cl og 225 for en liter til at tage med hjem Kongens Nytorv Den eksklusive Hvad: Nimb Hvor: Bernstorffsgade 5, København V Pris: 85 kroner for et godt glas og hjemmebagte småkager Den alternative Hvad: Meyers Deli Hvor: Gl. Kongevej 107, Frederiksberg Pris: 75 kroner Den stærke Hvad: R Vinbar Hvor: Gammel Mønt 14, København K Pris: 65 kroner med Lisbeths hjemmebagte småkager Kongens Nytorv Den kulturelle gløgg Hvad: Café og Restaurant Ofelia Hvor: Skuespilhuset, Skt. Annæ Plads 36, København K Pris: 65 kroner for 20 cl serveret med hjemmebagte svenske pepperkakor UDSTILLING Storm P. Museet ved Frederiksberg Runddel udstiller som det første museum tegninger fra Jakob Martin Strids hånd. Med udstillingen af den danske tegner får publikum en chance for at se mere end 300 forskellige værker, hvoraf mange ikke tidligere har optrådt i aviser og bøger. Strid udstiller for første gang De mange værker giver et særligt indblik i, hvordan Jakob Martin Strid skaber sine tegninger fra skitse til færdig tegning, lover museet. Den prisvindende tegner har blandt andet vundet Kulturministeriets Illustratorpris og senest Kronprinsparrets Kulturpris for sine tegninger. Jakob Martin Strid er blandt andet kendt for sine striber i Dagbladet Politiken og for en række børnebøger. Særligt børnene får en mulighed for at komme tættere på Jakob Martin Strids univers, da museet har bygget en kopi af den kæmpepære, der spiller en hovedrolle i børnebogen "Den utrolige historie om den kæmpestore pære", der er tegnerens seneste bog. Hvad: Tegninger af Jakob Martin Strid Hvor: Storm P. Museet, Pile Allé 2, Frederiksberg Hvornår: Indtil 28. april 2013.

9 METRONYT 9 scene Hitchcock-up Foto: Søren Kuhn Af Jakob Steen Olsen Crazy Christmas Cabaret fejrer jubilæum med et show inspireret af Alfred Hitchcock. Drej kun universet helt omkring. Vend kun op og ned på alle ting! En ting står fast: Utrættelige Vivienne Mckee og hendes undersåtter er klar med årets Crazy Christmas Cabaret. I år er det gysets mester Alfred Hitchcock, der har givet inspiration til den gakkede, engelsksprogede parodikomedie deraf titlen»hitchcock-up«. Vivienne Mckee har tilsyneladende kastet sig over et hidtil ukendt manuskript af manden, der skabte klassikere som»fuglene«og»psycho«. Jo, den kulørte festivitas er som altid ladet med masser af brandere, også dem under bæltestedet, referencer til alt muligt uvedkommende, skægge parodier, dragkomik, veloplagte musicalindslag, onde skurke, heltinder i nød foruden, needless to say, dansktalende Dr. van Helsingør som»the prick over the i«. Vi tør godt love det alt sammen, for sådan har London Toast Theatres skrupskøre spexkomedier set ud de sidste 30 år. Ja, faktisk er det igen blevet tid til at fejre et fornemt jubilæum for løjerne. De trofaste støtter David Bateson, Andrew Jeffers og Bennet Thorpe bakker first lady Mckee op det samme gør Julie Steincke og Reumert-vinderen Henrik Lund. Hvad: Hitchcock-up Hvor: Glassalen, Tivoli, København V Hvornår: 3. november januar. Mandag - fredag kl Lørdag kl. 15 og Foto: Scanpix Julen varer længe i Tivoli Af Isabella Schmidt Traditionen tro er der jul i Tivoli med juleboder, julelys og dampende gløgg. I år har den gamle have valgt at lægge et særligt fokus på den skandinaviske jul. Så er det igen blevet jul i Tivoli, og ligesom sidste år har den gamle have udvidet åbningstiderne i julesæsonen. I år har Tivoli den skandinaviske jul som omdrejningspunkt. Ud over den festlige oppyntning i Tivolis store haveområde med juletræer, granguirlander og juledekorationer kan de mindste møde Julemanden, som lister rundt på de snoede stier. Intet mindre end 50 handelsboder bliver også sat op, og de tilbyder lækkerier fra kæmpepandekager til kager, kaffe og te. På underholdningsprogrammet har Tivoli balletforestillingen 'Nøddeknækkeren'. Forestillingen bliver opført indtil den 22. december i Tivolis Koncertsal. Kostumerne og scenografien er skabt af ingen ringere end Dronning Margrethe. Men der er også tænkt på tiden mellem jul og nytår. Der er rig mulighed for at nyde den sidste del af Tivolis julesæson og få en tur i en af de 29 åbne forlystelser frem til den 30. december. I år har en række af Tivolis restauranter for første gang i 13 år valgt også at holde åben nytårsaften, inden vi springer ind i det nye år, og haven lukkes frem til sommersæsonen. Hvad: Skandinavisk jul Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, København V Hvornår: Indtil 23. december og 26. december december. Mandag til torsdag kl , fredag og lørdag kl og søndag kl

10 mind-movers.net KOM GODT UD OG HJEM I JULEN Se hvordan bus, tog og Metro kører på 1415.dk/juletrafik eller scan koden B U S, T O G O G M E T R O B I N D E R B Y E N S A M M E N

11 METRONYT 11 Metrobyggeriet fylder i byen Metrobyggeriet er for alvor i gang. 21 byggepladser, lastbiler og store gravemaskiner præger hovedstaden. Hvad sker der egentlig her og nu? Få styr på byggeriet her. Forstil dig at hoppe på Metroen på Rådhuspladsen, og 7 minutter senere er du på Trianglen. Det bliver virkelighed fra slutningen af 2018, når byens nye metrolinje, Cityringen, åbner. Men først skal den nye Metro anlægges. 17 nye stationer og 15,5 kilometer tunnel skal bygges. Og det arbejde kan både ses og høres nu. Stationsrum og støj Arbejdet med at bygge væggene til de store stationsrum er det arbejde, der giver mest støj og flest vibrationer. I 2012 og 2013 bliver der bygget vægge på hovedparten af byggepladserne. Herefter bliver stationerne gravet ud, tunnellerne boret og stationerne færdiggjort. Det arbejde vil vare de efterfølgende 3-4 år. Der er opsat støjisolerende hegn rundt om metrobyggepladserne. Det nedsætter støjen med 10 db, hvilket svarer til, at støjen opfattes halvt så høj. Over størstedelen af stationsrummet bliver der lagt et låg, inden udgravningen af station og tunnel begynder. Låget virker støjisolerende, så generne fra udgravningen gøres mindre. Jord til Nordhavnen 3 millioner tons jord skal køres væk fra byggepladserne. Jorden stammer fra udgravningerne af de nye metrostationer og tunneller. Jorden placeres i hovedstadens nye bæredygtige bydel, Nordhavnen. Beton og andre materialer til og fra byggepladserne skal også transporteres. Det betyder, at der i 2013 og 2014 vil køre cirka 500 lastbiler om dagen i forbindelse med metrobyggeriet. På en almindelig dag kører der i forvejen omkring lastbiler, busser og anden tung trafik gennem København. Metrolastbilerne kører primært ad store veje til og fra Nordhavnen. Ruterne er anbefalet af Københavns og Frederiksberg Kommune. 375 lyssignaler er blevet ændret, så lastbilerne generer trafikken mindst muligt. Lastbilerne lever op til miljøzonekravene i de to kommuner. Cityringen Åbner i slutningen af 2018 Det største anlægsprojekt i hovedstaden siden 1600-tallet 17 underjordiske stationer meter under jorden To stationer bliver med skift til de eksisterende metrolinjer Tre stationer bliver med skift til S-tog og to med skift til regionaltog Scan koden og læs mere om metrobyggeriet eller klik ind på m.dk/metrobyggeri

12 SPAeRpro2du5kte% r* VIBORG ÅRHUS VEJLE KØBENHAVN på all e dbringer denn *Hvis man me gældende ved e ikk g do annonce, /tilbud atte produkter i for vejen neds ttejern. samt GHD gla READY4XMAS Frisør ID4U i Field s - os med de jyske priser BOOKING Dame klip tidsbestilt Herre klip tidsbestilt Børne klip tom. 12 år tidsbestilt Baby klip u/2 år 395,350,250,- 190,Studierabat tjek vore hjemmeside Helfarve fra 425,Reflekser fra 380,- ID4U er en jysk frisørkæde som også har saloner i Sct. Mathias Centret i Viborg, i Bruuns Galleri i Århus og i Bryggen i Vejle. Alle vores assistenter har gennemgået den 4-årige uddannelse, da vi ikke mener at man kan blive frisør på blot et år. Book din næste frisør tid online på: eller på tlf.: På gensyn i salonen. Team ID4U Field's, Plan 1 "Drop-inn" Vælger du dette konc ept, så får du din kli pning billigere*. Dame klip uden tidsbestilling d rop-inn pris Herre klip uden tidsbestilling d rop-inn pris Børne klip uden tidsbestilling d rop-inn pris 295,275,210,- Ved drop-inn må de r forventes ventetid METROEN går LIGE TIL VORES DØR Åbningstider: Mandag til fredag 10:00-20:00 Lørdag 10:00-18:00 Første samt sidste søndag i måneden.

13 Hvorfor skal jeg vælge rejsekort Det er en fordel, hvis du i dag bruger klippekort eller enkeltbilletter Du samler alle dine rejser på ét kort Du slipper for at tælle zoner, for det gør rejsekortet automatisk Du kan få en Tank-op-aftale, så der altid er penge på kortet, hvis du impulsivt vil hoppe på Metro, tog eller bus I Hovedstadsområdet svarer prisen til klippekortpriser METRONYT 13 Hvad er rejsekort? Rejsekort er din nye nemme billet til Metro, tog og bus. Du kender måske systemet fra andre lande, fx Oyster Card i London. Hvor kan jeg bruge rejsekort? Du kan bruge rejsekort i Hovedstadsområdet og på hele Sjælland. Rejsekort kan desuden bruges i alle DSB-tog i hele landet. Hvordan får jeg penge på rejsekort? Det er nemmest med en Tank-op-aftale, hvor der automatisk bliver overført penge fra din konto, så der altid er penge på dit rejsekort. Hvordan bruger jeg rejsekort? Du skal checke ind, når din rejse begynder og ind igen, hvis du skifter transportmiddel, fx fra Metro til bus. Du skal checke ud, når rejsen slutter. Hvor køber jeg et rejsekort? Det gør du på rejsekort.dk, hvor du også kan tilmelde dig en Tank-op-aftale. Læs mere om rejsekort på m.dk/rejsekort Nisser på Byens Hegn Byen er pyntet op til jul med gran og hjerter. Også de grønne byggepladshegn rundt om metrobyggeriet er i december udsmykket til højtiden. Meterhøje nisser kravler rundt på Byens Hegn. Mød nissen, som flytter julegodter i en gravemaskine eller nissen, der hejses væk fra risengrøden af en kran. Er julegaverne i hus, eller har du bare brug for en gavefri hyggetur, kan du tage en tur i byen og se på metronisser. Metronyt udgives af Metroselskabet i samarbejde med Partner Publishing, en del af Berlingske Media. Oplag: stk., distribueret i Metroen. Metroen og livet i byen er vigtige for hinanden, og derfor kan du møde aktuelle københavnere i bladet, læse Berlingskes bylivsstof fra AOK og naturligvis blive opdateret på, hvad der sker i og omkring Metroen og den kollektive trafik. Har du kommentarer, idéer, ris eller ros til bladet, så kontakt os på Ansvarshavende redaktør: Suna Haugaard, Metroselskabet. Redaktør: Jung Heidi Moeslund, Metroselskabet. Produktionsledelse: Lasse Juhl Hansen, Berlingske Media. Design: Gitte Bengtsson, Kreativt Team, Berlingske Media. Annoncesalg: Partner Publishing,

14 14 METRONYT Af Mia Toftdal og Ann-Sofie Nielsen, Københavns Museum Foto: Københavns Museum Licens til at tigge Længe inden dagpenge og kontanthjælp blev opfundet, var hjælpen til trængte københavnere et lille emblem af bly. Emblemet gav licens til at tigge. Og sådan et tiggertegn er fundet på Rådhuspladsen. Tiggertegnet der forsvandt Ikke alle og enhver kunne få et tiggertegn. Det var forbeholdt syge, sengeliggende, blinde, ældre og små forældreløse børn. Ejeren af tiggertegnet, der blev fundet ved vandmøllen på Rådhuspladsen, har højst sandsynligt været temmelig ked af at mindste sit tegn og dermed sin eneste kilde til lovlig indtægt. Han tabte måske tiggertegnet ned i vandet, hvor det hurtigt blev skyllet ind mellem åbningerne i træværket af det hastigt strømmende vand. Her lå tiggertegnet de næste 400 år, mens den stakkels ejermand måtte op til magistraten for at bede om et nyt. Og det var nok ikke nemt. Et sjældent tegn Det lille blytegn på cirka 4 x 6 cm blev udstedt til værdigt trængende og skulle bæres synligt. Allerede i 1522 blev tiggertegn indført. Tiggeri udgjorde et stigende socialt problem i slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. Tiggerne færdedes over hele landet, og derfor forsøgte man at kontrollere tiggeriet. Der findes ikke mange bevarede tiggertegn, men nu er der dukket et sjældent velbevaret eksemplar op i udgravningen på Rådhuspladsen. Tegnet er fra 1625 og afbilder Københavns byvåben med de tre tårne, som angiveligt repræsenterer Absalons borg på Slotsholmen. Bølgerne forneden refererer til byens oprindelige navn Havn og er også et symbol på Øresund. Kilde til viden Det nyfundne tegn kan give os mere viden om 1600-tallets sociale system. Månen og solen er placeret mellem de tre tårne, og også bogstaverne S og N er gengivet på tiggertegnet. Vi ved ikke, hvad de to bogstaver betyder. Måske er det initialerne på de embedsmænd, der har udstedt tiggertegnene, eller måske angiver de det bykvarter, hvor tegnet havde gyldighed. Øverst på det midterste tårn er korset flankeret af tallene 20 og 8. Betydningen af disse numre er også uvis. De kan muligvis være en form for løbenummer, som oplyser, at ejeren var tigger nr Angivelsen af sogn og personnummer fortæller os i så fald mere om, hvordan 1600-tallets sociale system var organiseret. Tiggertegnet kan ses på Københavns Museum i udstillingen Fortiden under os fra den 12. januar 2013.

15 DANMARKS BEDSTE GOKART OPLEVELSE! Kør gokart fra 100 kr. pr. person Åbent alle dage fra kl. 10:00 22:00 Hver torsdag, fredag og lørdag er der happy hour fra kl Siden april 2010 har målet været, at skabe Danmarks bedste gokart - oplevelse... Og så er det oven i købet i hjertet af København. Med en beliggenhed der er helt unik i historiske rammer og samtidig tæt på Enghave Station, er faciliteterne i orden og Sjællands største og nyeste indendørs gokartbane en realitet. Det skal være sjovt, der skal være fart på og for alle med benzin i blodet er der nu mulighed for at køre race sammen med venner, kollegaer eller forretningsforbindelser. Som den eneste bane på Sjælland er GoRacing godkendt af Teknologisk Institut - uden anmærkninger! Samtidig stiller vi med de nyeste Dino Gokarts, professionelt tidtagningsgrej og bygger et helt univers af hygge, spænding, samvær og teambuilding omkring GoRacing.dk. GoRacing ejes af Michael Lindqvist, Jan Grye Pedersen & Hans Henrik Bruus. Pasteursvej København V. Tlf

16 Jeg skal aldrig smittes med HIVfobi Anne-Mette, 42 år, Århus SMS AIDS TIL 1220 DET KOSTER ALM. TRAFIKTAKST Alt for mange danskere lider af HIVfobi den ubegrundede angst for at blive smittet med hiv i situationer, der er helt ufarlige. Det går ud over hiv-smittede og spænder ben for forebyggelsen af hiv. FOBIVÆK gør dig immun overfor hiv-fobi ved at tilføre viden, der virker ødelæggende på fordomme og usikkerhed. Hiv smitter nemlig kun ved usikker sex eller hvis du får smittet blod direkte ind i dine blodårer. Vaccinen fås på HIVfobi.dk

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Tirsdag d. 31. januar 2012 Byrådet DF: I deres politik lægger de vægt på at repræsentere danskhed som

Læs mere

ta med Me troens maga sin Oplev metroen blive til Under København Se hvad der sker på metrobyggeriet

ta med Me troens maga sin Oplev metroen blive til Under København Se hvad der sker på metrobyggeriet ta med Me troens maga sin O K T. - N O V. 2 0 14 G U I D E Oplev metroen blive til Under København Se hvad der sker på metrobyggeriet TIL IN F OR M ATION Metromagasinet Til byen guider dig til oplevelser

Læs mere

Se de nye metrostationer

Se de nye metrostationer METRONYT JUN2013 Se de nye metrostationer Designet af stationerne på den nye metrolinje, Cityringen, ligger nu klar. VI KENDER ET STED Let og Smagfuld Sommermad med super sunde proteiner TV kok Claus Holm

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

December 2014 Niveau B

December 2014 Niveau B December 2014 Niveau B Navn: Klasse: 1 Sætninger Skriv en sætning der passer til hvert billede. Husk at starte med stort bogstav og slutte med punktum. 2 Synonymer Ord med næsten samme betydning hedder

Læs mere

Nyhedsbrevet. December

Nyhedsbrevet. December Nyhedsbrevet December Indhold: Leder.... Side 3 Nyt fra Holme.... Side 5 Nyt fra Absalonsgade. Side 6 Nyt fra Boenheden.. Side 7 Nyt fra KopITryk. Side 8 KopITryks julearrangement... Side 10 Tanker om..

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

Onsdag den 23. januar 2013

Onsdag den 23. januar 2013 1 METROSELSKABET Cityringen Informationsmøde for Onsdag den 23. januar 2013 2 Dagsorden 1. Velkommen Metroselskabet 2. Cityringen Metroselskabet 3. Regler Metroselskabet 5. Anlægsarbejdets faser CMT 6.

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Krejbjerg - Nyt September 2015

Krejbjerg - Nyt September 2015 Krejbjerg - Nyt September 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn HØSTFEST Lørdag, den 19. september kl. 19.00 holdes årets høstfest i Krejbjerg Forsamlingshus. I år prøver vi at gøre det på

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14 I denne udgave af nyhedsbrevet Efteråret er kommet...1 Røgfri på Arendalsvej...2 Fitness - så er vi igang...4 Trænger din økonomi til et servicetjek?...5 Café Solskin - en solskinshistorie...6 Bagagerumsmarked...8

Læs mere

Bofællesskabet Stenlille

Bofællesskabet Stenlille Bofællesskabet Stenlille Nyhedsbrev vinter 2014 Vinteren går på hæld og vi begynder at glæde os over de små forårstegn. Heldigvis har vinteren ikke været slem i år. Der har kun været få dage, hvor det

Læs mere

Nr. 30 december 2013. Nye nej tak mærkater. Få 2.000 point i. 35Casper og Mikkel. fra Ikast fortæller om jobbet som omdeler

Nr. 30 december 2013. Nye nej tak mærkater. Få 2.000 point i. 35Casper og Mikkel. fra Ikast fortæller om jobbet som omdeler Nr. 30 december 2013 Nye nej tak mærkater Få 2.000 point i 35Casper og Mikkel fra Ikast fortæller om jobbet som omdeler Vi ønsker alle omdelere en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Vi har sammen med

Læs mere

Informationsmøde for Poul Henningsens Plads Onsdag den 12. december 2012

Informationsmøde for Poul Henningsens Plads Onsdag den 12. december 2012 1 METROSELSKABET Cityringen Informationsmøde for Poul Onsdag den 12. december 2012 2 Dagsorden 1. Velkommen Metroselskabet 2. Cityringen Metroselskabet 3. Regler Metroselskabet 5. Anlægsarbejdets faser

Læs mere

Ved hjælp af kortet kan I se, hvor I kan finde svarene.

Ved hjælp af kortet kan I se, hvor I kan finde svarene. Hjerl Hede er fyldt med spændende oplevelser. Imens I nyder husene, værkstederne og levendegørelsen, kan I også udfordre hinanden i, hvem der kan finde svarene til de 9 spørgsmål i hæftet. Ved hjælp af

Læs mere

Ørestadens arkitektur

Ørestadens arkitektur Ørestadens arkitektur Oplev den nye bydel Kom og oplev den nye Ørestad med masser af sport- og fritidsoplevelser 1 mnb tryksag.indd 1 28-11-2011 15:32:19 om Ørestad blev fremlagt. Det var fra starten tanken,

Læs mere

H E L E E Nr 1 - januar 2015

H E L E E Nr 1 - januar 2015 H E L E E Nr 1 - januar 2015 HELENENYT Nr. 1 (januar årgang 26) Plejehjemmet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik Den farefulde færd Den 24. april 2014 øvede Rønnebæk skoles musicalhold på deres stykke den farefulde færd, som Therese Flensbak har skrevet, både manuskript og sange. Skuespillet handlede om tre dovne

Læs mere

endnu Gør sommerferien sjovere! Find 5 fejl og vind en fed sportstaske Snup ekstra ruter og tjen gode lommepenge Tillykke til de 10 heldige vindere

endnu Gør sommerferien sjovere! Find 5 fejl og vind en fed sportstaske Snup ekstra ruter og tjen gode lommepenge Tillykke til de 10 heldige vindere Tillykke til de 10 heldige vindere af en playstation 3 Nr. 20 - juni 2011 Find 5 fejl og vind en fed sportstaske fra hummel Gør sommerferien sjovere! endnu Snup ekstra ruter og tjen gode lommepenge Alle

Læs mere

SFO NYHEDSBREV DECEMBER 2014

SFO NYHEDSBREV DECEMBER 2014 SFO NYHEDSBREV DECEMBER 2014 Så er det lige før juleferien begynder - en tid, hvor der er nisser, mystik og spænding alle vegne. Hjertelig velkommen til Jul og Nytår. Julebehovspasning Da vi ingen tilmeldinger

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

PARK NYT SKOLEPARKERNE. Vinter 2014

PARK NYT SKOLEPARKERNE. Vinter 2014 PARK NYT Vinter 2014 SKOLEPARKERNE Indhold i dette nr.: Juletræstænding 1. december side 2 Nyt fra bestyrelsen side 3 Skoleparkens Fritidsklub side 6 Julespisning 29. november side 10 Juletræsfest 30.

Læs mere

UGEBREV nr. 18 uge 1. Årgang 3

UGEBREV nr. 18 uge 1. Årgang 3 UGEBREV nr. 18 uge 1 Årgang 3 Kære alle børn og forældre! Vi er kommet godt i gang med skolen efter en dejlig lang juleferie. Der har godt nok været mange børn syge her i den første uge, så influenzaen

Læs mere

Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind

Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind SPIL MED OG VIND Støt gigtsagen - spil med i Efterårslotteriet og vind Store vinderchancer Se her, hvor mange lodder du får for pengene... 75 kr. Du får 13 lodder 125 kr. Du får 29 lodder HOVEDTRÆKNINGEN

Læs mere

Januar 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1

Januar 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1 Januar 2014 Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven Side 1 Nyt fra lederen Kære Alle Glædelig jul og godt nytår. Her ved juletid vil jeg gerne ønske alle

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet oplev GRÅSTEN SLOTSHAVE Blomsterhaven i landskabet N STORE DAM GARTNERIET ÅKANDEDAMMEN FELSTEDVEJ SLOTSSØEN BILLEDDAMMEN GRÅSTEN SLOT Slotsbakken SLOTSBAKKEN 0 50 100 METER Gråsten Slot Gråsten Slotskirke

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

METRONYT 1 NOV2012. Årets komiker 2012. Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov. God elevatorstil side 11. AOK side 8+9

METRONYT 1 NOV2012. Årets komiker 2012. Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov. God elevatorstil side 11. AOK side 8+9 METRONYT NOV2012 METRONYT 1 Årets komiker 2012 Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov God elevatorstil side 11. AOK side 8+9 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

METRONYT RASMUS OVER ALT. Metroåret der kommer side 7. AOK side 8 + side 9. Side 3-4-5

METRONYT RASMUS OVER ALT. Metroåret der kommer side 7. AOK side 8 + side 9. Side 3-4-5 METRONYT JAN2012 RASMUS OVER ALT Når han laver en plade, bliver den købt. Når han giver en koncert, klapper anmelderne. Når han går ud, går pressen med. Når du åbner dette blad, er han gud hjælpe os også

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Nyheder fra Friplejehjemmet Lillebælt - maj 2015

Nyheder fra Friplejehjemmet Lillebælt - maj 2015 Nyheder fra Friplejehjemmet Lillebælt - maj 2015 Dejligt mange havde tilmeldt sig vores påskefrokost, som blev en god oplevelse. Der var pyntet fine påskeborde, og maden var som sædvanlig vellykket (og

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

AKTIV SIKKERHED Sådan testes aktive sikkerhedssystemer på Volvos nye testbane. B Y G G E R I DYBET

AKTIV SIKKERHED Sådan testes aktive sikkerhedssystemer på Volvos nye testbane. B Y G G E R I DYBET ØNSKER SIKKERHED Sv. E. Brogaard har højnet sikkerheden med Volvos adaptive fartpilot. TRANSPORTERER ALT Alsidighed er nøgleordet for bornholmerfirmaet Lennart Ipsen. AKTIV SIKKERHED Sådan testes aktive

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Je3 har lært en S?ec-;a/;st ;nden -For 3eV;nst Ved IYKKeS?;1at Kende 03 bedt ham OM at Jv'æi?e d;3...

Je3 har lært en S?ec-;a/;st ;nden -For 3eV;nst Ved IYKKeS?;1at Kende 03 bedt ham OM at Jv'æi?e d;3... Je3 har lært en S?ec-;a/;st ;nden -For 3eV;nst Ved IYKKeS?;1at Kende 03 bedt ham OM at Jv'æi?e d;3... Hr Peter Knudsen A L Meyers Vænge 3 6 Tv 2450 København Sv ENMARK Marcos von Ring Kære Peter! Jeg har

Læs mere

Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFOYgdrassil, Vejle December 2013

Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFOYgdrassil, Vejle December 2013 Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFOYgdrassil, Vejle December 2013 Læs, lyt eller se klip om: Besøg i kirken Stormen Bodil Kringsminde som i gamle dage! Find nissen i Yggdrasil Lego robotter

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 I denne udgave af nyhedsbrevet Kan du læse mere om: Københavner-turen 12 frikvarteret Lokalt brugerråd Åbning i julen Juleafslutning Julefrokosten Københavner-turen

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

HVERDAGSAVISEN Tirsdag

HVERDAGSAVISEN Tirsdag HVERDAGSAVISEN Tirsdag KAOS I BANKEN! Mistake! En arbejdsplads modtog mandag 13 gange løn, selvom de kun skulle have 12 gange løn, pr. person. Arbejdspladsen lavede en fejl med regnskabet, men de rettede

Læs mere

flytter med Af Marie-Louise Truelsen. Foto: Peter Nørby.

flytter med Af Marie-Louise Truelsen. Foto: Peter Nørby. Jul N i s s e n flytter med Nisser er både kitch og kærlighed. Kitch, fordi de som regel ikke er det kønneste, man har set. Kærlighed, fordi de ofte repræsenterer barndommen, mistede forældre eller bare

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Guide: Spar en månedsløn hvert år

Guide: Spar en månedsløn hvert år Guide: Spar en månedsløn hvert år Danskernes rod i økonomien kan for en stor del undgås, hvis vi bliver bedre til at lægge budget og leve efter det. PLUS guider dig til et bedre økonomisk overblik og giver

Læs mere

En lille julehistorie 2013.

En lille julehistorie 2013. En lille julehistorie 2013. Panikken er langsomt ved at brede sig blandt dem der har tænkt sig at sende én eller flere til næste års Hamborg marathon. Har vi julegaverene på plads, er juletræet købt, hvor

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Jeppe Hein 2.0. Jeppe Hein. fakta H

Jeppe Hein 2.0. Jeppe Hein. fakta H Jeppe Hein 2.0 Vendepunkt. Et af dansk nutidskunsts største navne er ved at restaurere sig selv. Den nye udgave af Jeppe Hein bruger sin tid nidkært og vil arbejde mere sammen med andre kunstnere for at

Læs mere

Nyhedsbrev FDF SÆRSLEV. Denne gang kan du læse om lederne planer for det nye år! Læs om juleweekenden s. 10. December - Januar - Februar 2012

Nyhedsbrev FDF SÆRSLEV. Denne gang kan du læse om lederne planer for det nye år! Læs om juleweekenden s. 10. December - Januar - Februar 2012 yhedsbrev December - Januar - Februar 2012 Denne gang kan du læse om lederne planer for det nye år! Læs om juleweekenden s. 10 FDF SÆSLV Indhold FDF-Info Side 3 yt fra Kredslederen Side 4 yt fra Bestyrelsen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Center Nyt. Info-møde om den nye skolereform tirsdag d. 3. juni kl. 19.00. Centerklasserne Mølholm Skole og SFO Yggdrassil, Vejle April 2014

Center Nyt. Info-møde om den nye skolereform tirsdag d. 3. juni kl. 19.00. Centerklasserne Mølholm Skole og SFO Yggdrassil, Vejle April 2014 Center Nyt Centerklasserne Mølholm Skole og SFO Yggdrassil, Vejle April 2014 Info-møde om den nye skolereform tirsdag d. 3. juni kl. 19.00 Læs, lyt og se klip om: Den nye skole-reform På besøg i Den gamle

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

ARRILD NYT. Infobrevet. No. 1. - 4. kvartal 2011. Husk løbende at tjekke arrild.infoland.dk for seneste nyt

ARRILD NYT. Infobrevet. No. 1. - 4. kvartal 2011. Husk løbende at tjekke arrild.infoland.dk for seneste nyt ARRILD NYT Infobrevet No. 1. - 4. kvartal 2011 Husk løbende at tjekke arrild.infoland.dk for seneste nyt Nyt infobrev til alle i Arrild sogn Som et nyt tiltag i Arrild sogn, vil støtteforeningen for Arrild

Læs mere

K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER

K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER COPENHAGEN PROPERTY 6 2 O N. 885/203 C O P E N H A G E N K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER // KØBENHAVN V COPENHAGEN PROPERTY OPKØBT : NOVEMBER 202 AREAL : 2663 KVM RENOVERET

Læs mere

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a.

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a. Kost og Motion Daglige repportager af Oliver og Tobias 4.a 4. udgave - Torsdag d. 14. okt. Foto: Oliver Artikler fra i dag: Foredrag Onsdag eftermiddag bød på et spændende foredrag om sund og usund kost...

Læs mere

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Hvordan kan I fejre Kollegaens Dag? Alle kan være med til at fejre Kollegaens Dag det kræver ikke andet end lysten til at gøre noget positivt for og med sine kollegaer.

Læs mere

Juleværksteder 2012. Kære Freinissebørn! Aflever sedlen med dine ønsker til din gruppelærer. senest på onsdag kl. 12.00.

Juleværksteder 2012. Kære Freinissebørn! Aflever sedlen med dine ønsker til din gruppelærer. senest på onsdag kl. 12.00. Juleværksteder 2012 Kære Freinissebørn! Fra mandag 10.. - fredag 14. december holder vi juleværksteder på skolen, fra kl. 9.15-14.00 (fredag kl. 9.15-11.30). Vi mødes til morgenmøde i grupperne som sædvanlig

Læs mere

Sennels Skoles Nyhedsbrev nr. 74 December 2011 I dette nr. kan du læse om:

Sennels Skoles Nyhedsbrev nr. 74 December 2011 I dette nr. kan du læse om: Sennels Skoles Nyhedsbrev nr. 74 December 2011 I dette nr. kan du læse om: Nyt fra skolelederen Hilsen fra Bodil Nyt fra forældrebestyrelsen Skolekomedie Hold krudtet tørt Lucia 2011 Fyrværkeri råd Bagsiden

Læs mere

ARV. Luciaoptog. www.furbib.dk. barndommens gade skikke eventyr genkendelse traditioner. klassikere brætspil rim & remser sanglege

ARV. Luciaoptog. www.furbib.dk. barndommens gade skikke eventyr genkendelse traditioner. klassikere brætspil rim & remser sanglege Luciaoptog Nattergalen skal findes sæsonprogram børn efterår 2015 furesø bibliotek & borgerservice Zebra-ze-ze ARV Brætspilscafé Mis med de blå øjne R barndommens gade skikke eventyr genkendelse traditioner

Læs mere

GEK-nyt. Velkommen tilbage fra sommerferien

GEK-nyt. Velkommen tilbage fra sommerferien GEK-nyt Velkommen tilbage fra sommerferien Nu vender vi tilbage til de vante rammer, efter vi og især vores heste forhåbentlig har haft en dejlig afslappet sommer. Noget vi (red.) har savnet i lang tid

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Bladguide 2010/11. Aviser og blade på lyd, punkt og e-tekst

Bladguide 2010/11. Aviser og blade på lyd, punkt og e-tekst Bladguide 2010/11 Aviser og blade på lyd, punkt og e-tekst Notas Bladguide Notas Bladguide er din oversigt over de aviser og blade, som Nota producerer i forskellige tilgængelige formater: Lyd, punkt,

Læs mere

Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen.

Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen. 1 Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til juleaften, Luk. 2,1-14, 1. tekstrække. Forløb Klokkeringning. Præludium. Indgangsbøn. 1. salme: DDS 94 Det kimer

Læs mere

Beretning 2015. Bestyrelsen

Beretning 2015. Bestyrelsen Beretning 2015 Bestyrelsen Vi har i bestyrelsen haft et spændende år, nu kender vi jo hinanden og ved hvad hver især står for og kan derfor supplere hinanden omkring de forskellige opgaver der forekommer

Læs mere

Impulsen. November December. Månedsplan December. Uge 49. Jul i Magien hele ugen. Torsdag 1-12 Lys med Tom. - Bolcher med Michael.

Impulsen. November December. Månedsplan December. Uge 49. Jul i Magien hele ugen. Torsdag 1-12 Lys med Tom. - Bolcher med Michael. Uge 48 Månedsplan December Torsdag 1-12 Lys med Tom. - Bolcher med Michael. Impulsen Fredag 2-12 Lys med Tom. - Bolcher med Michael. -Fredagsløbet - Kaninmøde kl. 14.30 Uge 49 Mandag 5-12 Diode-lodning

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. HER ER DER PLADS. Til opslagstavlen

RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. HER ER DER PLADS. Til opslagstavlen HER ER DER PLADS RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. Til opslagstavlen Kære forældre og andre. Lidt hjælp kan vi altid bruge, både i klubben og til 4Hskuet, så hvad

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

SJOVE TING TIL JUL En male/klippe/klistrebog for hele familien

SJOVE TING TIL JUL En male/klippe/klistrebog for hele familien Gratis prøveversion Agnes Ingersen SJOVE TING TIL JUL En male/klippe/klistrebog for hele familien Foto Claus Eliasen Forlaget Ingersen Sjove Ting Til Jul Copyright: 2007 Agnes Ingersen 1. udgave, 1. oplag.

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi I min morfars kones stue - Hammerhøj Bogen tager afsæt i et af Vilhelm Hammershøis billeder Interiør. Åbne døre. Strandgade 30. 1905. Sammen med

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 13. Nyhedsbrev uge 48 2014. Så hyggeligt Flemming har gjort det ved vores indgang.

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 13. Nyhedsbrev uge 48 2014. Så hyggeligt Flemming har gjort det ved vores indgang. Nyhedsbrev uge 48 2014 Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5-6 Bestyrelsen præsenterer. Fra Vejrumbro by Hitsangskrivning! 6/7 klasses roadtrip Side 7 Side 8 Side 9 Side 10-12 Side 13 LUCIAFEST Fra Vejrumbro

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN. ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale 1. jan Ki, Tr 6. jan Aftengymnastik

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Test din viden om Adjektiver

Test din viden om Adjektiver Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adjektiver 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 1 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

& Nytår 2013 Vi sørger for de perfekte rammer

& Nytår 2013 Vi sørger for de perfekte rammer Jul ogjul Nytår 2013 & Nytår 2013 Vi sørger for de perfekte rammer Vi har sammensat en række rigtigt lækre jule og nytårstilbud, så vi kan gøre din julefrokost eller nytårsfest til årets begivenhed. Vi

Læs mere

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough Denne Walktrough fører dig igennem højdepunkterne i Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen. Du vil dog gå glip af glæden ved at opdage tingene selv og du vil også gå glip af mange af dialogerne

Læs mere

SFO Bakkeskolen. 1 S ide

SFO Bakkeskolen. 1 S ide 1 S ide Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Katrine og Christina, som har været studerende. Vi ønsker Katrine og Christina stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Samtidig

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere