METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "METRONYT 1 DEC2012. Glade jul, dejlige jul. Julestjerner og traditioner. Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9"

Transkript

1 METRONYT DEC2012 METRONYT 1 Glade jul, dejlige jul Julestjerner og traditioner Metrobyggeri side 11. AOK side 8+9

2 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke GOURMETTRIM laks indeholder et lykkenummer, som giver dig chancen for at vinde et af de 100 valgfrie SuperGavekort på 1000 kr. Ved deltagelse accepteres det at Royal Greenland må sende information, tilbud og nyheder vedr. fisk og skaldyr via SMS. GOURMETTRIM laks - smagfuld og værdifuld! Sæt tænderne i en dejlig skive GOURMETTRIM laks og vind et SuperGavekort til Med et SuperGavekort kan du frit vælge mellem mere end 130 spændende oplevelser eller shopping muligheder. GOURMETTRIM laks - kvalitet der kan smages! Find et hav af inspirerende opskrifter på Konkurrencebetingelser: Afmeld SMS-service send ROYAL STOP til 1277 (Alm. trafi ktakst). Deltagelse koster 1 kr. (+ trafi ktakst). 14 dages fortrydelsesret. Konkurrenceperiode: 24/ / Gevinst én gang pr. lykkenr. og præmien kan ikke byttes til kontanter. Vinderne fi ndes via lodtrækning og deltagerne får straks at vide om de har vundet. Vinderne får direkte besked og præmien fremsendes via . Præmieafgift betales af Royal Greenland. Vinderchancer: Der er trykt lykkenumre. Ansatte i butikker hvor konkurrencen kører samt ansatte i Royal Greenland og medlemmer af deres husstand, kan ikke deltage i konkurrencen. Deltagelse min. 18 år. Tjenesten udbydes af: Royal Greenland A/S, Hellebarden 7, 9230 Svenstrup J Forbehold for trykfejl og force majeure.

3 METRONYT 3 I december tænder vi kalenderlys, hænger appelsiner i vinduet, kysser under misteltenen og danser om træet men hvor kommer traditionerne egentlig fra? Metronyt har set nærmere på fire danske juletraditioner. Bagom juletraditionerne Af Anne Sofie Hvenegaard, Foto: Scanpix Dansen om træet Vi kender den alle sammen, Peter Fabers julesang Højt fra træets grønne top. Faktisk kender vi den så godt, at vi uden problemer kan synge videre med ordene stråler juleglansen. Spillemand spil lystigt op, nu begynder dansen. Men hvornår begyndte dansen om træet? De første juletræer, vi kender til, kom til Danmark omkring Traditionen stammer oprindeligt fra Tyskland. Det er derfor sandsynligt, at de første danskere, der skaffede sig et juletræ, var holstenske familier. Ifølge et vidnesbyrd samledes københavnerne i Store Kongensgade for at se juletræet i politiker Orla Lehmanns barndomshjem i På det tidspunkt var juletræet en meget eksotisk og ny tradition for den almindelige københavner. Det første sikre vidnesbyrd om dansen om træet stammer fra Her skrev Peter Faber sin velkendte julesang Højt fra træets grønne top. I 1817, godt 30 år tidligere, skrev Johan Ludvig Heiberg et digt om en fattig københavnerpige, der fejrede jul i Himmelby og dansede rundt om juletræet med englene. Heiberg kendte sandsynligvis til traditionen. Men det vides ikke med sikkerhed, hvor udbredt dansen om juletræet var på det tidspunkt. Appelsinen med nelliker I julen er det ikke kun kræmmerhuse og julehjerter, der pynter i de små hjem. Også appelsiner med nelliker hænges op som dekoration ofte med rødt silkebånd omkring. Men hvorfor? Appelsiner har ikke altid været tilgængelige for den almindelige dansker. I starten af 1900-tallet var den eksotiske frugt meget dyr og udsøgt. Der findes en beretning om en lille pige, der fik en appelsin i julegave. Hun blev så glad for den, at hun gemte den i en skuffe til en helt særlig lejlighed. Da pigen endelig ville spise sin dyrebare appelsin, var den i mellemtiden mugnet. Indtil midten af det 20. århundrede var appelsiner en luksusfrugt. Først herefter blev appelsinen mere og mere udbredt, og traditionen med de såkaldte juleappelsiner blev til. De duftende nelliker har ligesom kanel og allehånde været forbundet med julens festmåltider helt fra middelalderen. Her lavede man både klejner og krydderkager.

4 4 METRONYT Guldsmed m alene m HelweG - l arsen - l - GuldberG - s Gs ade G ade 7-b 7-b KØbenH av av n n n wwww w.. MMaal le enne e- -hhe el lwwe egg- -l laarrs se en n.. ddk k

5 Misteltenen og kysset Traditionen er udbredt i Danmark. I talrige scener i The Julekalender stiller Gertrud Sand sig utålmodigt under misteltenen og venter på et kys fra sin elskede kartoffelavler Oluf. Oprindeligt blev misteltenen forbundet med mystik og kraft. Dens blade er dyb flaskegrøn, mens bærrene er blege, og den kan gro på selv de mest øde steder. Misteltenen optræder også i den nordiske mytologi, idet Balder bliver skudt med en pil lavet af planten. Oprindeligt stammer traditionen fra 1800-tallets England og USA. Det var en humoristisk måde at få unge mennesker til at danne par på eller i hvert fald kysse. For hver gang der blev kysset under misteltenen, skulle der fjernes et bær. Når alle bærrene var væk, havde tenen mistet sin magi og blev ubrugelig. På den måde kunne antallet af kys kontrolleres. Hvornår traditionen ramte Danmark vides ikke med sikkerhed. I 1960 erne og 1970 erne blev det almindeligt blandt gadehandlere at sælge misteltenen. Det tyder på, at traditionen først for alvor blev fordansket i den periode. Julekalenderen og kalenderlyset Nedtælling er en af decembers helt store traditioner. Og der tælles ned fra 1. december til juleaften på mange måder. De første julekalendere i karton kom til Danmark i 1920 erne og 1930 erne. Her var man særligt inspirerede af julekalendere fra Tyskland og England. Men danskerne havde dog nedtællingssystemer tidligere. Der findes talrige vidnesbyrd om alternative nedtællingsformer, hvor man eksempelvis trak pinde ud af en kartoffel hver dag indtil juleaften. Kalenderlyset, som vi kender det i dag med farverige streger og små tal, blev fabrikeret under besættelsen. Et af de første præfabrikerede kalenderlys kan ses i et katalog fra Asp Holmblad fra Traditionen med tv-kalendere blev startet af Danmarks Radio i 1962, da den første U-landskalender blev produceret. Overskuddet skulle gives til børn i udviklingslande, og idéen kom fra Sverige. Svenskerne havde siden 1950 haft en adventskalender i radioen. Velgørenhedstraditionen er særlig for julen og kan spores tilbage til middelalderen. Læs mere om danske højtider og traditioner på historie-online.dk Kilde: Folklorist Charlotte S. H. Jensen, Dansk Juletræsdyrkerforening og Danmarks Statistik Vidste du METRONYT 5 at Københavns Rådhusplads fik sit første juletræ i 1914? at der årligt afsættes 1,5 millioner juletræer i Danmark? at forbruget af marcipan og konfektmasse stiger med 190 procent i julemåneden i forhold til resten af året? at vi i snit bruger 17,29 kroner på skrabespil i december mod 4,65 kroner årets øvrige måneder?

6 6 METRONYT Det handler om stjerner, og fra årets nye DR-julekalende gaveposen og fortæller om s tårer i øjnene. Af Anne Sofie Hvenegaard, Foto: Mike Kollöffel og Agnete Schlichtkrull, DR Rasmus Bjerg: Julen er bedst med børn Hvad var det sjoveste under optagelserne? - Uden at røbe for meget skulle vi en dag lave krybbespil alle sammen. Det var altså sjovt. Det gjaldt om at prøve at spille dårligt skuespil, fordi det var karaktererne, der skulle optræde, og ikke os rigtige skuespillere. Vi skulle spille amatør-skuespil og det lykkedes mere eller mindre. Hvilken julekalender er din yndlings? - Jul i Gammelby blev sendt, da jeg var dreng. Jeg syntes, den var virkelig god. Den står stærkt i min hukommelse. Men så genså jeg den for nogle år siden, og det skulle jeg nok ikke have gjort. Der blev jeg lidt skuffet. Der er sket virkelig meget med fortællesproget og hastigheden siden dengang. Hvad synes du om julen? - Det er blevet rigtigt sjovt igen, efter at jeg har fået børn. De går meget op i julen. Og så synes jeg da også, at vi skal værne om de få traditioner, vi har i det her moderne liv uden så mange faste holdepunkter. Jeg synes, vi skal sætte pris på julen og værne om den. Jul er ikke det samme uden - Børn. De år, hvor jeg ikke havde børn, var det mere eller mindre noget, der bare skulle overstås. Anden var da god, men med børn bliver julen sjov igen. Jimmy Jørgensen: Jeg fik tårer i øjnene Hvordan har det været at spille med i en julekalender? - For mig har det været sjovt at få lov til at spille andet end drug-dealer og gangster. Det var faktisk en af grundene til, at jeg sprang ud i det at få lov til at være en helt anden karakter. Hvordan var det at indspille julekalender om foråret? - Det var meget mærkeligt. Det var også ret underligt at være en voksen mand og have nissekostume på. Faktisk var det en ret stor udfordring at få det til at virke naturligt. Flere gange i løbet af optagelserne så jeg mig selv i spejlet og blev helt forskrækket. Det er klart det mærkeligste, jeg har prøvet i min karriere. Hvad var det værste, der skete under optagelserne? - Jeg skulle lave en scene, hvor jeg skulle fortælle en masse om stjerner og stjernetegn. Jeg var stået tidligt op for at øve mig, og jeg lærte det udenad. Men da jeg så kom til optagelserne, fik jeg en mindre nedsmeltning, og det endte i det vildeste grineflip. Det var sjovt, men det var også ret uheldigt, for der stod jo et helt hold og ventede på mig. Og så vrøvlede jeg bare løs. Hvilken julekalender er din yndlings? - Det er Jullerup Færgeby. Jeg husker særligt den scene, hvor Anton revner sine bukser. Den husker jeg tydeligt fra, jeg var lille eller Jeg håber, jeg var lille. Det kan jeg ikke lige regne ud.

7 METRONYT 7 det handler om jul. Tre skuespillere r Julestjerner lukker op for prøde svær, amatørskuespil og DR s julekalender fejrer 50 års jubilæum i år, og i den anledning har Wikke og Rasmussen skrevet og instrueret Julestjerner. Resultatet er en julekalender i hele 25 afsnit. Årets julekalender handler om universets stjerner og planeter og en lille familie, der flytter fra storbylivet i Brøndbyøster til den ikke helt almindelige landsby Brorfelde. Julestjerner sendes hver aften kl den december. Hvilken juletradition betyder mest for dig? - Det at være samlet er rigtig hyggeligt. Julen tvinger nærmest folk sammen, og det kan jeg godt lide. Men det har også sin bagside. Det kan godt blive stressende at skulle hygge sig så meget og se så mange mennesker. Hvordan var det at se den færdige julekalender? - Det var helt vildt. Faktisk blev jeg så rørt, at jeg fik tårer i øjnene. Det var jeg slet ikke forberedt på. Det er meget sjældent, det sker, og det må betyde, at der i hvert fald er noget, der virker. Det er ikke rigtig jul uden - Sprøde svær. På et tidspunkt holdt jeg jul et sted, hvor de havde valgt at tage sværene af, og det ødelagde altså det hele. Szhirley: Maden betyder alt Hvordan er det at springe ud som skuespiller? - Jeg blev meget beæret, da Michael Wikke og Steen Rasmussen ringede og spurgte, om det ikke var noget for mig. Jeg er stor fan af dem, blandt andet fordi de lavede Tonny Toupé Show, som jeg synes er noget af det mest geniale, der nogensinde er sendt på dansk tv. Og heldigvis gik det nemt med at spille skuespil. Hvad kan du bedst lide ved julen? - Maden! Jeg elsker mad, og jeg elsker at spise. Jeg glæder mig altid helt vildt meget til den brune sovs og de brunede kartofler. Og risalamande! Faktisk plejer vi i min familie at lave virkelig meget mad. Vi spiser både medister, and og svin. Og så holder jeg meget af at samles i familien og hygge. Hvad er det værste ved julen? - Jeg bryder mig ikke om al den stress, der er forbundet med gaveindkøbene. Jeg synes, det bliver en lille smule perverst nogle gange. Julen er børnenes fest, og det er dem, der skal have gaver. Hvis det stod til mig, så kunne de voksne godt droppe gaverne til hinanden. Det er ikke rigtig jul uden - Den gode julemad.

8 8 METRONYT Af Rasmus Kramer Schou Foto: Scanpix Den klassiske De Hvad: Hviids Vinstue Hvor: Kongens Nytorv 19, kld., København K Pris: 38 kroner for 10 cl og 225 for en liter til at tage med hjem Kongens Nytorv Den eksklusive Hvad: Nimb Hvor: Bernstorffsgade 5, København V Pris: 85 kroner for et godt glas og hjemmebagte småkager Den alternative Hvad: Meyers Deli Hvor: Gl. Kongevej 107, Frederiksberg Pris: 75 kroner Den stærke Hvad: R Vinbar Hvor: Gammel Mønt 14, København K Pris: 65 kroner med Lisbeths hjemmebagte småkager Kongens Nytorv Den kulturelle gløgg Hvad: Café og Restaurant Ofelia Hvor: Skuespilhuset, Skt. Annæ Plads 36, København K Pris: 65 kroner for 20 cl serveret med hjemmebagte svenske pepperkakor UDSTILLING Storm P. Museet ved Frederiksberg Runddel udstiller som det første museum tegninger fra Jakob Martin Strids hånd. Med udstillingen af den danske tegner får publikum en chance for at se mere end 300 forskellige værker, hvoraf mange ikke tidligere har optrådt i aviser og bøger. Strid udstiller for første gang De mange værker giver et særligt indblik i, hvordan Jakob Martin Strid skaber sine tegninger fra skitse til færdig tegning, lover museet. Den prisvindende tegner har blandt andet vundet Kulturministeriets Illustratorpris og senest Kronprinsparrets Kulturpris for sine tegninger. Jakob Martin Strid er blandt andet kendt for sine striber i Dagbladet Politiken og for en række børnebøger. Særligt børnene får en mulighed for at komme tættere på Jakob Martin Strids univers, da museet har bygget en kopi af den kæmpepære, der spiller en hovedrolle i børnebogen "Den utrolige historie om den kæmpestore pære", der er tegnerens seneste bog. Hvad: Tegninger af Jakob Martin Strid Hvor: Storm P. Museet, Pile Allé 2, Frederiksberg Hvornår: Indtil 28. april 2013.

9 METRONYT 9 scene Hitchcock-up Foto: Søren Kuhn Af Jakob Steen Olsen Crazy Christmas Cabaret fejrer jubilæum med et show inspireret af Alfred Hitchcock. Drej kun universet helt omkring. Vend kun op og ned på alle ting! En ting står fast: Utrættelige Vivienne Mckee og hendes undersåtter er klar med årets Crazy Christmas Cabaret. I år er det gysets mester Alfred Hitchcock, der har givet inspiration til den gakkede, engelsksprogede parodikomedie deraf titlen»hitchcock-up«. Vivienne Mckee har tilsyneladende kastet sig over et hidtil ukendt manuskript af manden, der skabte klassikere som»fuglene«og»psycho«. Jo, den kulørte festivitas er som altid ladet med masser af brandere, også dem under bæltestedet, referencer til alt muligt uvedkommende, skægge parodier, dragkomik, veloplagte musicalindslag, onde skurke, heltinder i nød foruden, needless to say, dansktalende Dr. van Helsingør som»the prick over the i«. Vi tør godt love det alt sammen, for sådan har London Toast Theatres skrupskøre spexkomedier set ud de sidste 30 år. Ja, faktisk er det igen blevet tid til at fejre et fornemt jubilæum for løjerne. De trofaste støtter David Bateson, Andrew Jeffers og Bennet Thorpe bakker first lady Mckee op det samme gør Julie Steincke og Reumert-vinderen Henrik Lund. Hvad: Hitchcock-up Hvor: Glassalen, Tivoli, København V Hvornår: 3. november januar. Mandag - fredag kl Lørdag kl. 15 og Foto: Scanpix Julen varer længe i Tivoli Af Isabella Schmidt Traditionen tro er der jul i Tivoli med juleboder, julelys og dampende gløgg. I år har den gamle have valgt at lægge et særligt fokus på den skandinaviske jul. Så er det igen blevet jul i Tivoli, og ligesom sidste år har den gamle have udvidet åbningstiderne i julesæsonen. I år har Tivoli den skandinaviske jul som omdrejningspunkt. Ud over den festlige oppyntning i Tivolis store haveområde med juletræer, granguirlander og juledekorationer kan de mindste møde Julemanden, som lister rundt på de snoede stier. Intet mindre end 50 handelsboder bliver også sat op, og de tilbyder lækkerier fra kæmpepandekager til kager, kaffe og te. På underholdningsprogrammet har Tivoli balletforestillingen 'Nøddeknækkeren'. Forestillingen bliver opført indtil den 22. december i Tivolis Koncertsal. Kostumerne og scenografien er skabt af ingen ringere end Dronning Margrethe. Men der er også tænkt på tiden mellem jul og nytår. Der er rig mulighed for at nyde den sidste del af Tivolis julesæson og få en tur i en af de 29 åbne forlystelser frem til den 30. december. I år har en række af Tivolis restauranter for første gang i 13 år valgt også at holde åben nytårsaften, inden vi springer ind i det nye år, og haven lukkes frem til sommersæsonen. Hvad: Skandinavisk jul Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, København V Hvornår: Indtil 23. december og 26. december december. Mandag til torsdag kl , fredag og lørdag kl og søndag kl

10 mind-movers.net KOM GODT UD OG HJEM I JULEN Se hvordan bus, tog og Metro kører på 1415.dk/juletrafik eller scan koden B U S, T O G O G M E T R O B I N D E R B Y E N S A M M E N

11 METRONYT 11 Metrobyggeriet fylder i byen Metrobyggeriet er for alvor i gang. 21 byggepladser, lastbiler og store gravemaskiner præger hovedstaden. Hvad sker der egentlig her og nu? Få styr på byggeriet her. Forstil dig at hoppe på Metroen på Rådhuspladsen, og 7 minutter senere er du på Trianglen. Det bliver virkelighed fra slutningen af 2018, når byens nye metrolinje, Cityringen, åbner. Men først skal den nye Metro anlægges. 17 nye stationer og 15,5 kilometer tunnel skal bygges. Og det arbejde kan både ses og høres nu. Stationsrum og støj Arbejdet med at bygge væggene til de store stationsrum er det arbejde, der giver mest støj og flest vibrationer. I 2012 og 2013 bliver der bygget vægge på hovedparten af byggepladserne. Herefter bliver stationerne gravet ud, tunnellerne boret og stationerne færdiggjort. Det arbejde vil vare de efterfølgende 3-4 år. Der er opsat støjisolerende hegn rundt om metrobyggepladserne. Det nedsætter støjen med 10 db, hvilket svarer til, at støjen opfattes halvt så høj. Over størstedelen af stationsrummet bliver der lagt et låg, inden udgravningen af station og tunnel begynder. Låget virker støjisolerende, så generne fra udgravningen gøres mindre. Jord til Nordhavnen 3 millioner tons jord skal køres væk fra byggepladserne. Jorden stammer fra udgravningerne af de nye metrostationer og tunneller. Jorden placeres i hovedstadens nye bæredygtige bydel, Nordhavnen. Beton og andre materialer til og fra byggepladserne skal også transporteres. Det betyder, at der i 2013 og 2014 vil køre cirka 500 lastbiler om dagen i forbindelse med metrobyggeriet. På en almindelig dag kører der i forvejen omkring lastbiler, busser og anden tung trafik gennem København. Metrolastbilerne kører primært ad store veje til og fra Nordhavnen. Ruterne er anbefalet af Københavns og Frederiksberg Kommune. 375 lyssignaler er blevet ændret, så lastbilerne generer trafikken mindst muligt. Lastbilerne lever op til miljøzonekravene i de to kommuner. Cityringen Åbner i slutningen af 2018 Det største anlægsprojekt i hovedstaden siden 1600-tallet 17 underjordiske stationer meter under jorden To stationer bliver med skift til de eksisterende metrolinjer Tre stationer bliver med skift til S-tog og to med skift til regionaltog Scan koden og læs mere om metrobyggeriet eller klik ind på m.dk/metrobyggeri

12 SPAeRpro2du5kte% r* VIBORG ÅRHUS VEJLE KØBENHAVN på all e dbringer denn *Hvis man me gældende ved e ikk g do annonce, /tilbud atte produkter i for vejen neds ttejern. samt GHD gla READY4XMAS Frisør ID4U i Field s - os med de jyske priser BOOKING Dame klip tidsbestilt Herre klip tidsbestilt Børne klip tom. 12 år tidsbestilt Baby klip u/2 år 395,350,250,- 190,Studierabat tjek vore hjemmeside Helfarve fra 425,Reflekser fra 380,- ID4U er en jysk frisørkæde som også har saloner i Sct. Mathias Centret i Viborg, i Bruuns Galleri i Århus og i Bryggen i Vejle. Alle vores assistenter har gennemgået den 4-årige uddannelse, da vi ikke mener at man kan blive frisør på blot et år. Book din næste frisør tid online på: eller på tlf.: På gensyn i salonen. Team ID4U Field's, Plan 1 "Drop-inn" Vælger du dette konc ept, så får du din kli pning billigere*. Dame klip uden tidsbestilling d rop-inn pris Herre klip uden tidsbestilling d rop-inn pris Børne klip uden tidsbestilling d rop-inn pris 295,275,210,- Ved drop-inn må de r forventes ventetid METROEN går LIGE TIL VORES DØR Åbningstider: Mandag til fredag 10:00-20:00 Lørdag 10:00-18:00 Første samt sidste søndag i måneden.

13 Hvorfor skal jeg vælge rejsekort Det er en fordel, hvis du i dag bruger klippekort eller enkeltbilletter Du samler alle dine rejser på ét kort Du slipper for at tælle zoner, for det gør rejsekortet automatisk Du kan få en Tank-op-aftale, så der altid er penge på kortet, hvis du impulsivt vil hoppe på Metro, tog eller bus I Hovedstadsområdet svarer prisen til klippekortpriser METRONYT 13 Hvad er rejsekort? Rejsekort er din nye nemme billet til Metro, tog og bus. Du kender måske systemet fra andre lande, fx Oyster Card i London. Hvor kan jeg bruge rejsekort? Du kan bruge rejsekort i Hovedstadsområdet og på hele Sjælland. Rejsekort kan desuden bruges i alle DSB-tog i hele landet. Hvordan får jeg penge på rejsekort? Det er nemmest med en Tank-op-aftale, hvor der automatisk bliver overført penge fra din konto, så der altid er penge på dit rejsekort. Hvordan bruger jeg rejsekort? Du skal checke ind, når din rejse begynder og ind igen, hvis du skifter transportmiddel, fx fra Metro til bus. Du skal checke ud, når rejsen slutter. Hvor køber jeg et rejsekort? Det gør du på rejsekort.dk, hvor du også kan tilmelde dig en Tank-op-aftale. Læs mere om rejsekort på m.dk/rejsekort Nisser på Byens Hegn Byen er pyntet op til jul med gran og hjerter. Også de grønne byggepladshegn rundt om metrobyggeriet er i december udsmykket til højtiden. Meterhøje nisser kravler rundt på Byens Hegn. Mød nissen, som flytter julegodter i en gravemaskine eller nissen, der hejses væk fra risengrøden af en kran. Er julegaverne i hus, eller har du bare brug for en gavefri hyggetur, kan du tage en tur i byen og se på metronisser. Metronyt udgives af Metroselskabet i samarbejde med Partner Publishing, en del af Berlingske Media. Oplag: stk., distribueret i Metroen. Metroen og livet i byen er vigtige for hinanden, og derfor kan du møde aktuelle københavnere i bladet, læse Berlingskes bylivsstof fra AOK og naturligvis blive opdateret på, hvad der sker i og omkring Metroen og den kollektive trafik. Har du kommentarer, idéer, ris eller ros til bladet, så kontakt os på Ansvarshavende redaktør: Suna Haugaard, Metroselskabet. Redaktør: Jung Heidi Moeslund, Metroselskabet. Produktionsledelse: Lasse Juhl Hansen, Berlingske Media. Design: Gitte Bengtsson, Kreativt Team, Berlingske Media. Annoncesalg: Partner Publishing,

14 14 METRONYT Af Mia Toftdal og Ann-Sofie Nielsen, Københavns Museum Foto: Københavns Museum Licens til at tigge Længe inden dagpenge og kontanthjælp blev opfundet, var hjælpen til trængte københavnere et lille emblem af bly. Emblemet gav licens til at tigge. Og sådan et tiggertegn er fundet på Rådhuspladsen. Tiggertegnet der forsvandt Ikke alle og enhver kunne få et tiggertegn. Det var forbeholdt syge, sengeliggende, blinde, ældre og små forældreløse børn. Ejeren af tiggertegnet, der blev fundet ved vandmøllen på Rådhuspladsen, har højst sandsynligt været temmelig ked af at mindste sit tegn og dermed sin eneste kilde til lovlig indtægt. Han tabte måske tiggertegnet ned i vandet, hvor det hurtigt blev skyllet ind mellem åbningerne i træværket af det hastigt strømmende vand. Her lå tiggertegnet de næste 400 år, mens den stakkels ejermand måtte op til magistraten for at bede om et nyt. Og det var nok ikke nemt. Et sjældent tegn Det lille blytegn på cirka 4 x 6 cm blev udstedt til værdigt trængende og skulle bæres synligt. Allerede i 1522 blev tiggertegn indført. Tiggeri udgjorde et stigende socialt problem i slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. Tiggerne færdedes over hele landet, og derfor forsøgte man at kontrollere tiggeriet. Der findes ikke mange bevarede tiggertegn, men nu er der dukket et sjældent velbevaret eksemplar op i udgravningen på Rådhuspladsen. Tegnet er fra 1625 og afbilder Københavns byvåben med de tre tårne, som angiveligt repræsenterer Absalons borg på Slotsholmen. Bølgerne forneden refererer til byens oprindelige navn Havn og er også et symbol på Øresund. Kilde til viden Det nyfundne tegn kan give os mere viden om 1600-tallets sociale system. Månen og solen er placeret mellem de tre tårne, og også bogstaverne S og N er gengivet på tiggertegnet. Vi ved ikke, hvad de to bogstaver betyder. Måske er det initialerne på de embedsmænd, der har udstedt tiggertegnene, eller måske angiver de det bykvarter, hvor tegnet havde gyldighed. Øverst på det midterste tårn er korset flankeret af tallene 20 og 8. Betydningen af disse numre er også uvis. De kan muligvis være en form for løbenummer, som oplyser, at ejeren var tigger nr Angivelsen af sogn og personnummer fortæller os i så fald mere om, hvordan 1600-tallets sociale system var organiseret. Tiggertegnet kan ses på Københavns Museum i udstillingen Fortiden under os fra den 12. januar 2013.

15 DANMARKS BEDSTE GOKART OPLEVELSE! Kør gokart fra 100 kr. pr. person Åbent alle dage fra kl. 10:00 22:00 Hver torsdag, fredag og lørdag er der happy hour fra kl Siden april 2010 har målet været, at skabe Danmarks bedste gokart - oplevelse... Og så er det oven i købet i hjertet af København. Med en beliggenhed der er helt unik i historiske rammer og samtidig tæt på Enghave Station, er faciliteterne i orden og Sjællands største og nyeste indendørs gokartbane en realitet. Det skal være sjovt, der skal være fart på og for alle med benzin i blodet er der nu mulighed for at køre race sammen med venner, kollegaer eller forretningsforbindelser. Som den eneste bane på Sjælland er GoRacing godkendt af Teknologisk Institut - uden anmærkninger! Samtidig stiller vi med de nyeste Dino Gokarts, professionelt tidtagningsgrej og bygger et helt univers af hygge, spænding, samvær og teambuilding omkring GoRacing.dk. GoRacing ejes af Michael Lindqvist, Jan Grye Pedersen & Hans Henrik Bruus. Pasteursvej København V. Tlf

16 Jeg skal aldrig smittes med HIVfobi Anne-Mette, 42 år, Århus SMS AIDS TIL 1220 DET KOSTER ALM. TRAFIKTAKST Alt for mange danskere lider af HIVfobi den ubegrundede angst for at blive smittet med hiv i situationer, der er helt ufarlige. Det går ud over hiv-smittede og spænder ben for forebyggelsen af hiv. FOBIVÆK gør dig immun overfor hiv-fobi ved at tilføre viden, der virker ødelæggende på fordomme og usikkerhed. Hiv smitter nemlig kun ved usikker sex eller hvis du får smittet blod direkte ind i dine blodårer. Vaccinen fås på HIVfobi.dk

METRONYT 1 NOV2012. Årets komiker 2012. Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov. God elevatorstil side 11. AOK side 8+9

METRONYT 1 NOV2012. Årets komiker 2012. Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov. God elevatorstil side 11. AOK side 8+9 METRONYT NOV2012 METRONYT 1 Årets komiker 2012 Mick Øgendahl: Jeg ser ikke mig selv som sjov God elevatorstil side 11. AOK side 8+9 VIND VI KENDER ET STED...HVOR DU KAN få 1000 kr. på krogen Hver pakke

Læs mere

Bøllen fra Bagsværd METRONYT. Cityringen side 12 + 13. AOK side 9 + 10. Venskab, kulturchok og håndværkerjargon ifølge skuespiller Thomas Bo Larsen

Bøllen fra Bagsværd METRONYT. Cityringen side 12 + 13. AOK side 9 + 10. Venskab, kulturchok og håndværkerjargon ifølge skuespiller Thomas Bo Larsen METRONYT JAN2013 Bøllen fra Bagsværd Venskab, kulturchok og håndværkerjargon ifølge skuespiller Thomas Bo Larsen Cityringen side 12 + 13. AOK side 9 + 10 VI KENDER ET STED Til dig der værdsætter den gode

Læs mere

To bands på vej op fra undergrunden METRONYT. Rangleklods og CODY om ambitioner, musikscenen og det danske sprog. Vind koncertbilletter

To bands på vej op fra undergrunden METRONYT. Rangleklods og CODY om ambitioner, musikscenen og det danske sprog. Vind koncertbilletter METRONYT FEB2013 Vind koncertbilletter Rangleklods og CODY om ambitioner, musikscenen og det danske sprog To bands på vej op fra undergrunden Rejsekort side 11. AOK side 8 + 9 METRONYT 3 Rangleklods og

Læs mere

APR2013. Camilla Plum om kreativitet, krydderurter og krudt i røven Kom i gang med køkkenhaven: Sådan dyrker du chili

APR2013. Camilla Plum om kreativitet, krydderurter og krudt i røven Kom i gang med køkkenhaven: Sådan dyrker du chili METRONYT APR2013 Vind bogen: Camillas køkkenhave Jeg har aldrig kendt min plan Camilla Plum om kreativitet, krydderurter og krudt i røven Kom i gang med køkkenhaven: Sådan dyrker du chili Skakten i Nørrebroparken

Læs mere

København. Kampzone. Kampzone METRONYT. Vind årskort til Den Blå Planet. Ny kunst på Byens Hegn side 12. AOK side 8-9

København. Kampzone. Kampzone METRONYT. Vind årskort til Den Blå Planet. Ny kunst på Byens Hegn side 12. AOK side 8-9 METRONYT MAR2013 Vind årskort til Den Blå Planet Kampzone København Kampzone Rasmus Tantholdt om rejseri, vejsidebomber og smørrebrød Ny kunst på Byens Hegn side 12. AOK side 8-9 VI KENDER ET STED Til

Læs mere

METRONYT JUL2013. Fallulahs guide. København Yoga, Vov Vov og bedste date-sted. AOK side 8+9. Ændret køreplan juli - august side 14

METRONYT JUL2013. Fallulahs guide. København Yoga, Vov Vov og bedste date-sted. AOK side 8+9. Ændret køreplan juli - august side 14 METRONYT JUL2013 Fallulahs guide til København Yoga, Vov Vov og bedste date-sted AOK side 8+9. Ændret køreplan juli - august side 14 Hold ferie, weekend eller fest på charmerende herregård med afslappet

Læs mere

METRONYT MAJ2013. Konkurrence: Hvad skal tunnelboremaskinerne hedde? send dit forslag og vær med på første parket til dåben.

METRONYT MAJ2013. Konkurrence: Hvad skal tunnelboremaskinerne hedde? send dit forslag og vær med på første parket til dåben. METRONYT MAJ2013 Konkurrence: Hvad skal tunnelboremaskinerne hedde? send dit forslag og vær med på første parket til dåben. VI KENDER ET STED Til dig der værdsætter den gode kvalitet! Byd familien eller

Læs mere

METRONYT APR2012. Store planer. Ny app side 10. AOK side 8+9

METRONYT APR2012. Store planer. Ny app side 10. AOK side 8+9 METRONYT APR2012 Se spektakulære nye byggerier på vej Store planer i København Ny app side 10. AOK side 8+9 Flere afsløringer og unikke historier. Færre fløjlshandsker. NYHEDSGARANTI Med BT Nyhedsgaranti

Læs mere

Se de nye metrostationer

Se de nye metrostationer METRONYT JUN2013 Se de nye metrostationer Designet af stationerne på den nye metrolinje, Cityringen, ligger nu klar. VI KENDER ET STED Let og Smagfuld Sommermad med super sunde proteiner TV kok Claus Holm

Læs mere

METRONYT. Guide til det romantiske København. Jonatan Spangs bryllup. og en polterabend i en kælder fuld af kød. Vind billetter til

METRONYT. Guide til det romantiske København. Jonatan Spangs bryllup. og en polterabend i en kælder fuld af kød. Vind billetter til METRONYT SEP2013 Vind billetter til Jonatan Spangs bryllup Guide til det romantiske København og en polterabend i en kælder fuld af kød AOK side 8+9. Gode metro-manerer? Side 11 SPAR 30% på alle produkter*

Læs mere

JULEMANDEN. DØVES KIRKE Julenovelle OPGAVER. Døvelærerens julesnaps. Julefest. taler tegnsprog. På besøg i. De skal også mærke, det er jul

JULEMANDEN. DØVES KIRKE Julenovelle OPGAVER. Døvelærerens julesnaps. Julefest. taler tegnsprog. På besøg i. De skal også mærke, det er jul JULEMANDEN taler tegnsprog På besøg i DØVES KIRKE Julenovelle De skal også mærke, det er jul OPGAVER send ind og vind! Døvelærerens julesnaps sådan laver du den Julefest i Bedsteforældreforeningen 48 sider

Læs mere

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN

Dejlige. Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN Dejlige Danmark NÁMSGAGNASTOFNUN TIL NEMANDA fiessi bók er eign skólans flíns og flú hefur hana a láni. Bækur eru d rar og flví mikilvægt a fari sé vel me flær. Gættu fless vel a skrifa ekki í flessa bók.

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

STJÆR AVIS. med Storring, Høver og Søballe

STJÆR AVIS. med Storring, Høver og Søballe STJÆR AVIS med Storring, Høver og Søballe Nr. 51 13. årgang november og december 2014 + januar og halvdelen af februar 2015 Lige om lidt er den her igen, julen. Læs bl.a. om jul i Storring præstegård.

Læs mere

Ny bog om Stig Elling. Hans Pilgaard. Melodi Grand Prix. Side 6-8. Man gjorde et barn fortræd. Side 10. Til kamp mod hiv og aids.

Ny bog om Stig Elling. Hans Pilgaard. Melodi Grand Prix. Side 6-8. Man gjorde et barn fortræd. Side 10. Til kamp mod hiv og aids. Side 6-8 Ny bog om Stig Elling Man gjorde et barn fortræd Side 10 Hans Pilgaard Til kamp mod hiv og aids Side 14-15 Melodi Grand Prix Stor reportage FREE MAGAZINE - JUNE 2007 - ISSUE 54 Gjorde drømmen

Læs mere

soborg@gladsaxe.dk Fælles 2-11 Fritidsklub 12 Dagklub 13-17 Juniorklub 18-20 Aftenklub 21-22 Ungdomsklub 23

soborg@gladsaxe.dk Fælles 2-11 Fritidsklub 12 Dagklub 13-17 Juniorklub 18-20 Aftenklub 21-22 Ungdomsklub 23 soborg@gladsaxe.dk Fælles 2-11 Fritidsklub 12 Dagklub 13-17 Juniorklub 18-20 Aftenklub 21-22 Ungdomsklub 23 1 www.klubben-soborg.dk Fritidsklub Juniorklub Ungdomsklub Janne Fredsbo FK-afdelingsleder Medlemsdemokrati,

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

pengenyt skattereformen Så er vedtaget... Stop tyven! Hvad får jeg ud af det? Prøv at Kapitalpensionen er død længe leve aldersopsparingen

pengenyt skattereformen Så er vedtaget... Stop tyven! Hvad får jeg ud af det? Prøv at Kapitalpensionen er død længe leve aldersopsparingen 3 2012 luner i tegnebogen pengenyt Så er skattereformen vedtaget... Hvad får jeg ud af det? Prøv at spørge det værste, der kan ske, er, at du får et høfligt nej Hov, der røg børnechecken eller gjorde den?

Læs mere

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog Skolemateriale S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens roman Dramatiseret af Gunvor Reynberg med musik af

Læs mere

FREE MAGAZINE - DECEMBER 2006 - ISSUE 48

FREE MAGAZINE - DECEMBER 2006 - ISSUE 48 FREE MAGAZINE - DECEMBER 2006 - ISSUE 48 Side 6-8 Camilla Cosy er en stor del af mit liv Side 18-19 Martin Elmer Stort interview Side 32-33 New York for begyndere 02 Centralhjørnet O&A December 2006 Issue

Læs mere

Nattergalen synger nu igen - efter 20 år. Bjert-Stenderup Avis berømt i hele landet. Læs side 10 og11. Læs side 4 og 5. Læs side 3

Nattergalen synger nu igen - efter 20 år. Bjert-Stenderup Avis berømt i hele landet. Læs side 10 og11. Læs side 4 og 5. Læs side 3 Nummer 11, 19. årgang, december 2013 Uddeles gratis til samtlige husstande i 6091 Bjert og 6092 Sdr. Stenderup Stenen og stigen i kirken Læs side 3 Nattergalen synger nu igen - efter 20 år Læs side 10

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Vidste du, På Gensyn. Catering Engros en del af FoodService Danmark. en del af FoodService Danmark

Vidste du, På Gensyn. Catering Engros en del af FoodService Danmark. en del af FoodService Danmark en del af FoodService Danmark Vidste du, at under Kundskabens træ-dagrofa findes der en lang række muligheder for efteruddannelse. Kig i kataloget eller tag en snak med din nærmeste leder omkring hvad

Læs mere

6. årgang nr. 75. Beldringe - Bårse - Hammer - Køng - Lundby - Svinø - Sværdborg - Udby. åbent

6. årgang nr. 75. Beldringe - Bårse - Hammer - Køng - Lundby - Svinø - Sværdborg - Udby. åbent Postomdelt til samtlige husstande, kontorer og butikker 6. årgang nr. 75 23.-24. november 2009 Syv Sogne Avisen til alle i 4750 Avisen Beldringe - Bårse - Hammer - Køng - Lundby - Svinø - Sværdborg - Udby

Læs mere

Nummer 75. for Øster Brønderslev og Hallund området. SPAR-butikken - Julegaver - Grus og Sand Dagplejere - Kirke-Nyt - Vinsmagninger - Ny butik

Nummer 75. for Øster Brønderslev og Hallund området. SPAR-butikken - Julegaver - Grus og Sand Dagplejere - Kirke-Nyt - Vinsmagninger - Ny butik LOKALBLADET for Øster Brønderslev og Hallund området SPAR-butikken - Julegaver - Grus og Sand Dagplejere - Kirke-Nyt - Vinsmagninger - Ny butik Kreaklub - Forsamlingshuset - Samlingshuset - Elmehøj Nummer

Læs mere

FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND MAJ NR. 5 2009

FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND MAJ NR. 5 2009 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND MAJ NR. 5 2009 Indhold SHOOTING STAR...4-5 Det arbejder dit forbund med lige nu! Fik hjælp efter faldulykke...6 En historisk aften...8-9

Læs mere

Bemmers jul. Sat på gaden og hjemløs Socialreformen, der blev væk KOPI

Bemmers jul. Sat på gaden og hjemløs Socialreformen, der blev væk KOPI h u sfo r bi nr. 12 december 2012 16. årgang pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren køb af sælgere med synligt id-kort Bemmers jul Sat på gaden og hjemløs Socialreformen, der blev væk + Jule X-ord og DUSADUKU

Læs mere