Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer FKB ÅRSMØDE- PROGRAM. Den august 2015 i Frederikshavn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer FKB ÅRSMØDE- PROGRAM. Den 26.-28. august 2015 i Frederikshavn"

Transkript

1 Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer FKB ÅRSMØDE- PROGRAM Den august 2015 i Frederikshavn

2

3 VELKOMMEN TIL FREDERIKSHAVN KOMMUNE Velkommen til årsmøde I Frederikshavn Kommune vil vi så gerne have gæster Derfor er det mig en glæde, at Foreningen af Kommunale Beredskabschefer har valgt at holde årsmøde i Frederikshavn. Vi har defineret fire vækstspor, som er vores primære indsatsområder i forhold til vækst og udvikling. Det er det maritime, turisme/events, energi og fødevarer. Vi er vant til at kæmpe hårdt for udvikling. I er også vant til at kæmpe. Jeg har stor respekt for jeres indsats. Som formand for den lokale beredskabskommission har jeg den glæde at følge og være med til at præge beredskabsindsatsen. Strukturreformen fylder i Nordjylland. Vi arbejder målrettet med opgaven, og det er en stor opgave at skulle varetage en vigtig opgave i nye rammer/strukturer og med et besparelsespålæg. Vi går til opgaven med krum hals, og I har en vigtig rolle - også i den kommende tid. Jeg håber, I får nogle inspirerende dage både fagligt, socialt og oplevelsesmæssigt. Jeg vil samtidig opfordre jer til, hvis det er muligt, at besøge nogle af de mange dejlige steder, vi kan byde på i Danmarks nordligste kommune. Rigtig hjertelig velkommen Birgit Hansen borgmester Tillæg til tidsskriftet BRANDVÆSEN, august 2015 udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Redaktion Larsen & Partnere, Sorø Layout Michael Blomsterberg / Fingerprint Reklame Tryk Rosendahls, Esbjerg

4 De nye beredskaber - er du klar? Besøg os på brandpunkt 57, så viser vi dig, hvordan du får den bedste overgang til de nye beredskaber. Hvis du vil vide mere Vi leverer geografiske IT-løsninger til størstedelen af landets kommuner og myndigheder. Kontakt os på eller ring på Se mere på Beredskab.informi.dk InformiGIS annonce.indd :29:59 VIKING GUARDIAN Banebrydende design med aftageligt yderlag der reducerer eksponering af farlige partikler. På en slukningsopgave kan du risikere at blive eksponeret for en lang række partikler der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Efter indsatsen kan VIKING Guardians yderlag tages af og placeres i en plastikpose. Inderforet fungerer som beklædning på turen hjem. Så mindsker du kontamination af bilen og dine omgivelser. Mød os på FKBs årsmøde. Brandpunkt 37 Prøv Guardian på til FKBs årsmødet og se vores andre nyheder så som den militær-inspirerede design VIKING MACS! VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT A/S PARTNER Brandvæsen_W185xH130_juni2015.indd 1 22/06/

5 FKBs ÅRSMØDE 2015 Onsdag den 26. august Kl Foreningen af Kommunale Beredskabschefers årsmøde åbnes ved Arena Nord af formanden, beredskabschef Niels Christensen, Ikast-Brande. Derefter byder borgmester Birgit S. Hansen gæster og deltagere velkommen til Frederikshavn. Kl Brandpunkter besøges Kl Skovbranden i Sverige Sverige blev i 2014 ramt af en af de største skovbrande nogensinde. Den medførte en gigantisk slukningsindsats, evakuering af over mennesker, nedbrændte hjem og kæmpe økonomiske tab. Magnus Levein fra MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (svarende til Beredskabsstyrelsen i Danmark) fortæller om indsatsen og ikke mindst erfaringerne fra at skulle slukke en naturbrand i uvejsomt område over tusindvis af ha. Hvordan organiserer man en sådan indsats, og hvordan inddrager man moderne teknologi til bl.a. at indsamle data og gøre dem tilgængelige på kort? Kl Brandpunkter besøges Kl Brandpunkter og årsmøde sekretariatet lukker Skovbranden i Västmanland i august sidste år var en enorm udfordring for det svenske beredskab. Hvornår var faren så overhængende, at beboere i området skulle evakueres?

6 Kl Kammeratskabsaften Kammeratskabsaftenen er i år henlagt til den gamle Knivholdt Hovedgaard, der ligger lige udenfor Frederikshavn. På Knivholdt vil den store lade være indrettet med en maritim, stærk og historisk iscenesættelse, baseret på festivalen Tordenskioldsdage. Ved åbningen af aftenen erklæres vi nu som antaget besætning på togt med den danske flåde under Store Nordiske Krig i året Med Tordenskiold som skibschef rejser vi gennem en fantastisk fortælling, hvor vi møder historien om Peter Wessel, flåden, Store Nordiske Krig og Frederikshavn (Fladstrand). Forplejningen vil bestå af Suppe og Kød, der tilberedes i forlægningslejren. Skafningen foregår gående, stående, og siddende. De bemandede drikkeboder sørger løbende for, at tørsten holdes fra livet hos mandskabet. Der er således lagt op til et festligt gensyn med kollegaer og venner fra hele landet, hvor vi kan blive rystet sammen, så den gode brandmandsstemning skulle være til stede, når årsmødet fortsættes de følgende dage. Torsdag den 27. august Kl Brandpunkter åbner Kl Forsvarsministeriets syn på aktuelle emner i beredskabet Det er en stor glæde at kunne byde en repræsentant fra Forsvarsministeriet velkommen til FKBs årsmøde. Dette indlæg vil give ministeriets syn på aktuelle emner indenfor beredskabsområdet, herunder nyt om den kommende ny aftale for Redningsberedskabet. Kl Brandpunkter besøges Kl Nyt fra beredskabsstyrelsen Direktør Henning Thisen, Beredskabs- styrelsen, vil i sit indlæg fortælle nyt fra Beredskabsstyrelsen. Frederikshavn kalder sig Tordenskiolds by, og siden 1998 har byen sat søhelten i scene.

7 Kl Frokost Kl Brandpunkter besøges Kl DMI Klima og varsling Fremtidens klima stiller krav til den samfundsmæssige klimatilpasning og derigennem beredskabernes organisering før og efter en skadevoldende hændelse. Hvad er de nyeste konklusioner om fremtidens klima, og hvordan kan DMI hjælpe i forbindelse med en kraftigere klimapåvirkningen af byerne, det åbne land og kysterne. Foredragsholdere: DMIs beredskabschef Knud Jacob Simonsen samt data- og leverancekoordinator Kim Sarup. Kl Brandpunkter besøges Kl Formanden for FKB har ordet Formanden for FKB, Niels Christensen, vil komme med et indlæg om aktuelle emner. Kl Brandpunkter besøges Kl Brandpunkter lukker Kl Festmiddag i Arena Nord Gæster, medlemmer og ledsagere bliver budt til festmiddag og underholdning, Der bliver udarbejdet bordplan, der ophænges ved årsmødesekretariatet og ved indgang til festsalen. Fredag den 28. august Kl Brandpunkter besøges Kl Mødesal, Arena Nord Generalforsamling i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer for foreningens A-medlemmer. Kl Frokost Forretningsforbindelser til udstillerne og medarbejdere fra redningsberedskaberne er hjertelig velkommen til at besøge brandpunkterne fredag formiddag fri entré.

8 ALT I BRANDMATERIEL OG KØRETØJER FKB Årsmøde 2015 Besøg os på stand U15 og U16 hvor vi bl.a. præsenterer Beredskabsstyrelsens rammeaftaler på autosprøjter, tanksprøjter, vandtankvogne og F-slanger. Vi fremviser den første autosprøjte, indkøbt på Beredskabsstyrelsens rammeaftale, som skal leveres til Vestegnens Brandvæsen. Vi fremviser også en ny indsatsledervogn der er leveret til Sønderborg Brand og Redning. Vi fremviser desuden et stort udvalg af vores brandmateriel, herunder slanger, armaturer, strålerør, batteridreven overtryksventilator, monteringsbeslag og meget mere... Igen i år har vi masser af gode messetilbud på standen. Vi ses i Frederikshavn den august. Kom og mød Falck på FKB årsmøde 2015 Du finder os på stand og udendørs U5-U6 Falck Redning - Effektive vagtcentralløsninger Falck Safety Services - Udlejning af trænings faciliteter Falck Teknik - Totalleverandør til Beredskaberne Falck Skadeservice - Skadeservice, bygningstjek og bygningsservice Kom og udfyld tipskupon på standen og deltag i lodtrækning om præmier. Deltag også i praktisk konkurrence om daglige hovedpræmier.

9 PROGRAM FOR LEDSAGERE Onsdag den 26. august Kl Kammeratskabsaften Ledsagere og udstillere er indbudt til at deltage i kammeratskabsaftenen, der i år er henlagt til den gamle Knivholdt Hovedgaard. Her vil deltagerne blive rystet godt sammen i selskab med Tordenskiolds soldater som en hyggelig indledning til de kommende dages fællesskab. Torsdag den 27. august Kl Skagen og Råbjerg Mile Busafgang fra Hotel Scandic. Årets ledsagertur går til noget af det smukkeste i Danmark, nemlig Skagen. Vi kører fra Frederikshavn og forbi krudttårnet, som er en del af en gammel befæstning, som bl.a. den berømte søhelt Peder Tordenskiold anvendte som base. Vi fortsætter mod Skagen og kører til Grenen, hvor Sandormen holder klar til at køre os helt ud, hvor de to have mødes. Et smukt syn i alt slags vejr. Turen fortsætter herefter til havneområdet, hvor vi kan nyde livet af både turister og erhverv, og vi sætter os til bords i den kendte Restaurant Parkhuset, som byder på en udsøgt frokost. På vejen hjem kører vi gennem Gammel Skagen, hvor vi fra bussen kan nyde synet af de flotte huse i det oprindelige fiskerleje. Vi kommer også forbi mange af de kendte hoteller i området, bl.a. Ruths Hotel. På vej sydpå stopper vi på P-pladsen ved Råbjerg Mile, hvor der serveres en lille forfriskning, og inden vi igen nærmer os Frederikshavn, kører vi forbi den populære palmestrand. Med på hele turen er et par guider, som stort set har svar på alt. Inden ankomsten til Hotel Scandic omkring kl , vil der være mulighed for at stige af bussen ved Arena Nord, hvor årsmødet med tilhørende udstilling afvikles. Kl Festmiddag i Arena Nord Fredag den 28. august Fredag formiddag er der mulighed for på egen hånd at tage en slentretur i Frederikshavns spændende forretningsgader. Kl Frokost i Arena Nord. Vi fortsætter mod Skagen og kører til Grenen, hvor Sandormen holder klar til at køre os helt ud, hvor de to have mødes. Et smukt syn i alt slags vejr

10 STAY CONNECTED IN THE MOMENTS THAT MATTER. Firefighters responding to an emergency at a chemical plant use MTP8000Ex Series TETRA ATEX radios with the Active Noise Cancelling RSM so they can communicate safely and easily. As they move deeper into the building, the coverage indicators on the radio let them know they are safely connected, while status alerts are viewed on the radios top display. During the operation, control is alerted by a body-worn heart rate monitor connected via Bluetooth that a firefighter is in trouble. Despite the noise and smoke, the team communicating clearly and easily, are able to quickly locate their colleague and help him to safety. To learn more, visit MTP8000Ex WORK SAFER. WORK SMARTER. WORK ANYWHERE. Visit us at Brandpunkt - Stand August Frederikshavn MOTOROLA, MOTO, MOTOROLA SOLUTIONS and the Stylized M Logo are trademarks or registered trademarks of Motorola Trademark Holdings, LLC and are used under license. All other trademarks are the property of their respective owners Motorola, Inc. All rights reserved.

11 Brand og Redning i Frederikshavn Kommune: BRAND OG REDNING PÅ TOPPEN Med undtagelse af sidste afsnit: Bearbejdet efter: Tommy Rise: Beredskabscenter Frederikshavn i tekst og tal (2014) Brand og Redning i Frederikshavn Kommune består af fem stationer, hvoraf der på de fire er indgået en kontrakt med Falck. Frederikshavn Kommune ejer selv alle biler som en stor del af det materiel, der operationelt bruges på kommunens brandstationer. Baggrunden herfor er, at det har været billigere for kommunen selv at eje/lease end at leje gennem Falck. Enheden er en effektiv, dynamisk og aktiv enhed, som yder en effektfuld indsats i forbindelse med brand, redning og miljøopgaver. Beredskabsområdet omfatter cirka indbyggere og 650 kvadratkilometer land og mere end 100 kilometer kyststrækning. Der er brandstationer placeret i Frederikshavn, Skagen, Ålbæk, Sæby og Østervrå. Hovedstationen ligger i Frederikshavn. FREDERIKSHAVN FOREBYGGER Forebyggelse er en af de bedste måder at undgå brand eller ulykke på. Derfor anser Beredskabscenter Frederikshavn forebyggelse af brand og ulykker som et af de store fokusområder. Det er vigtigt at, det forebyggende arbejde sker formålsrettet for at opnå de bedste resultater. Den forebyggende indsats foregår på flere måder, og en del af det forebyggende arbejde består af holdningsbearbejdning og information til og af borgere, rådgivere og virksomheder. BRANDSYN Et vigtigt led i det forebyggende arbejde er brandsyn. Ved et brandsyn rådgiver og informerer vi de ansvarlige personer om formålet med de brandforebyggende regler. Brandsynene foretages på steder, hvor mange mennesker samles, hvor der er særligt brandfarlige forhold og hvor store værdier risikerer at gå tabt ved en brand. Bekendtgørelsen om brandsyn fastlægger, hvor og hvor ofte der skal foretages brandsyn. Som sagkyndige inden for brand rådgiver og vejleder vi kommunens byggesagsbehandlere om brandmæssige forhold i forbindelse med byggesager FRIVILLIGE For altid at kunne imødegå og håndtere større og usædvanlige ulykkeshændelser TAG KONTROLLEN OVER VINTEREN VÆSENTLIGT ØGET FRIKTION I HENHOLD TIL TEST BREMSELÆNGDE Med Onspot Uden Onspot ACCELERATION Med Onspot Uden Onspot DRAGKRAFT Med Onspot Uden Onspot NY ONSPOT 29% LETTERE! Onspot er et enkelt system, som du aktiverer, når vejene bliver glatte eller iskolde. Ved at trykke på en knap inde i lastbilen, aktiveres det automatiske snekædesystem og du kan trygt kører videre. onspot.eu Saving lives, deadlines and reputation Member of VBG GROUP

12 arbejder vi på at kunne mobilisere et udvidet beredskab til enhver tid. Vi har frivillige, der står til rådighed, hvis der skulle ske store hændelser, hvor en større indsatsstyrke behøves. Vi har to grupper af frivillige; en brandgruppe og en førstehjælpsgruppe. Som frivillig laver man en forpligtende kontrakt med Beredskabscenter Frederikshavn. Jobbet som frivillig er ulønnet. FLITTIGE FØRSTEHJÆLPERE Førstehjælpsgruppen tilbyder førstehjælps-vagter til alle slags arrangementer. Vi sætter en ære i, at vores folk er motiverede og veluddannede, så vores kunder får en god oplevelse med vores samarbejde. Vi har stor erfaring inden for mange slags arrangementer som fx. Træf på Toppen, Hjallerup Marked, Rock i Frederikshavn, Dybvad Open Air, Rally Cross Cross cart, folkerace, byfester, cheerleading, springgymnastik og meget andet. Vi hjælper også andre beredskaber med samaritter og vagter, fx karneval i Aalborg. SUPPLEMENT OG AFLASTNING De frivillige påtager sig en række praktiske opgaver på både kommunalt, regionalt og centralt plan og særligt ved længerevarende, mandskabskrævende indsatser. Her fungerer frivillige som supplement til og aflastning for det deltidsansatte redningsberedskab. De frivillige brandfolk er uddannet på lige fod med de deltidsansatte. De frivillige kan have brandvagt på samme vilkår som en fast medarbejder med samme udrykningstid. Større brande, efterslukning, gå brandvagt, sikre skadesteder, skov- og naturbrande, måling af radioaktivt nedfald er nogle eksempler på opgaver, de frivillige kan hjælpe med til at løse. Endvidere kan de frivillige afløse deltidsansatte ved ferier og sygdom og indtræde som reservestyrke nytårsaften. Rekruttering af brandmænd til deltidsstyrken foregår normalt blandt de frivillige, på den måde sikrer vi en tilgang af veluddannet og trænet personale. Ordningen medvirker også til at nedbringe omkostningerne til uddannelse i akutberedskabet. NU OG FREMOVER Brand og Redning i Frederikshavn Kommune har i dag etablerede samarbejder med Hjørring, Brønderslev og Læsø kommuner. Fra 1. januar 2016 bliver beredskabet i Frederikshavn en del af det tværkommunale beredskab for Nordjylland. Skadeservice i særklasse SSG er det oplagte valg i en skadesituation. Vi rykker hurtigt ud fra et af vores 12 centre landet over og skaber tryghed ved at tage hånd om mennesker, værdier og bygninger. Spidskompetencer udgør forskellen. Vores erfarne medarbejdere sikrer og redder værdier med respekt for økonomi og det menneskelige forhold til ting. Døgnvagt

13 Frederikshavn Brandvæsens historie: BRANDBEKÆMPELSE FRA FIRE TIDER 1989: En forårsdag i maj 1989 kolliderede en tankbil med en anhænger fyldt med fyringsolie med en personvogn midt i den lille landsby Jerup. Tankbilen var væltet og brudt i brand. Hvad værre var, så lå der en Shell benzintank kun ti meter fra den brændende tankbil. Ved siden af tankstationen lå Jerup Forsamlingshus, hvor 70 mennesker var samlet til fest. 1921: Brand på herregården Knivholt. Branden var nærmest en kontrolleret nedbrænding. Da den hestetrukne sprøjte endelig nåede ad landevejen fra Frederikshavn, var det med til at forhindre at branden bredte sig. byen et korps med særligt fokus på brandslukning. Navnet var Frederikshavn faste Brandkorps : Under 2. Verdenskrig var det formodentlig modstandsfolk, som sprængte kedelhuset i Frederikshavn i luften. I kedelhuset fremstillede man destilleret vand til de tyske ubådes batterier. Der var ikke meget at stille op for brandvæsnet. 1900: Byens brandkorps holder øvelse. Frederikshavn fik et fælles brand- og politikorps i 1855, men først i 1886 fik 125 år I 2011 kunne Frederikshavn Brandvæsen fejre 125 års jubilæum. Dette blev bl.a. markeret med udgivelsen af en bog om brandvæsnets historie: Frederikshavn Brandvæsen 125 år af Erik S. Christensen og Susanne Jakobsen. Alle fotos på siden er lånt fra jubilæumsbogen. skadeservice i sandhedens øjeblik DØGNVAGT DB-82x50.indd :15:56

14 ÅRETS BRANDP FKB ÅRSMØDE-PROGRAM 2015 Mødesal og aftenfest torsdag Toilet Toilet Udstiller Lounge Toilet Toilet BAR 69 Load inn Arr. Kontor sekretariat a Elev.Cafe områ

15 de Hoved Indgang U-7 U-6 U-8 U-5 U-9 U-4 U-10 U-3 U-12 U-11 U-16 U-18 U-15 U-17 U-2 U-1 U-13 U-14 Rimmens Allé UNKTER 2015

16 STAND 10 FIRMA AMS Akut Miljø Service STAND 6 FIRMA Dansk Bygningskontrol A/S STAND U15, U16 FIRMA GKV Brandmateriel 1 Apollo Brandmateriel A/S 23 Dansk Industri & Skadeservice 65 Haarby Karosseri ApS U U17 U9, Autotec ApS Autronica Fire and Security A/S AVK Danmark A/S Be-Ge Jany A/S Beredskabscenter Aalborg Uddannelsescenter Birepo ApS Bronto Skylift AB BS Support Center for Beredskabspsykologi , 39, 46, 47, U5, U6, 7, 12, 13, 14 Dansk Uniform DIAC Nordic DK-Sea Safety A/S Dräger Safety Danmark A/S Ecolab Electrolux Professional A/S Environment Solutions Falck Danmark A/S U Hauberg Technique A/S Hytor A/S IBS Innovative Software A/S ICM IHM P/S Informi GIS KommuneLeasing Københavns Brandvæsen LD Handel & Miljø A/S AFBUD 60 CFB, Rigspolitiet 7A Falck Healthcare 64 LECTRON ApS Condor Int. Clothing A/S Dansale-InnoVfoam 20 U14 Ferno Norden A/S GearTeam.ApS 29 Linde Brandmateriel 43 Dansk Beredskabskomminikation 5 Dansk Brand-og Sikringsteknisk Institut (DBI)

17 STAND FIRMA STAND FIRMA STAND FIRMA U11, U12 Lotek Safety A/S 66 RescueTekniq U18 Zülau A/S U8 RK Brand & Teknik 73 UMS 56, U2 Markleen AB 53 RM-Group A/S 36 Uni-Safe A/S 42 Motorola Solutions Danmark A/S 63 Røde Kors 9 VBG Group Sales 35 MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) 19 U3 Safidan (Sicom A/S) Scania Danmark A/S 37, 45 Viking Life-Saving Equipment A/S 25 Mørkedal Telecom A/S 62 Skadeservice Danmark 4 Volvo Truck Center Danmark U1 Nordic Fire & Rescue Service AS 44 Siemens A/S 61 SimaTech 40 Oliesug 68 SmartGuard ApS U10 OptiSafe Førstehjælp 15 SSG A/S U13 PMC Technology 32 Tasko ApS 41 Polygon A/S 3 TDC Alarmnet 55 Procurator a/s 11 Radiocom Danmark A/S 33 Recover Nordic Aps 34 Rescue Center Denmark

18 SKAL DU OGSÅ MED TIL FKB s ÅRSMØDE? Scanias redningskøretøjer er kendte for sikkerhed og pålidelighed. Ramme-aftalen med Beredskabsstyrelsen gør det enkelt og effektivt at vælge Scania. Nem og problemfri bestilling af nye Scania uden udbud Fabriksbygget Crewcab mandskabsførerhus helt i stål Kraftig drivline for overlegen accelerationsevne Stabilt chassis for fremragende køreegenskaber

19 FREDERIKSHAVNS HISTORIE Fladstrand hed det fiskerleje, hvorpå de første korn- og pakhuse blev bygget i tallet som følge af den handel, fiskeriet på stedet førte med sig. Frederikshavn begyndte i 1600-tallet at tage form som den by, vi kan se i dag. Tyske tropper anlagde et fæstningsværk Nordre Skanse som et forsvar mod venderne under trediveårskrigen. I løbet af de næste århundreder kom flere fæstningsværker til bl.a. Søndre Skanse som lå dér, hvor flåden holder til i dag. Stedet har fået militær betydning på grund af dets nærhed til Sverige og Norge, og Fladstrands gunstige besejlingsforhold med en naturhavn og en ankerplads beliggende i læ af øgruppen Hirsholmene og Deget. I 1805 anlagdes en egentlig havn ved Fladstrand under navnet Frederikshavn opkaldt efter Kong Frederik VI. Da byen bliver købstad skifter den navn til Frederikshavn. Nedgang i fiskeriet og lukninger af værftsaktiviteter har bevirket, at Frederikshavn i de senere år har skiftet spor. Byen har formået at tiltrække virksomheder inden for teknologi, kommunikation og service. Krudttårnet i Frederikshavn blev bygget i Lille CAFS slukningsanlæg Stor slukningseffekt! POLY PORTEX SL10 Ved hjælp af CAFS teknologi er slukningseffektiviteten af en POLY PORTEX SL10 uovertruffen. Med kun 10 liter premix af 99% vand og 1% skum, kan en indsats mod selv store brande påbegyndes, og den tilsatte trykluft sikrer en lang kastelængde, optimal vedhæftningsevne samt høj virkningsgrad af skumkoncentratet. Anlægget fås i flere udførelser, både med rygskjold for optimal bærekomfort, hjul, ekstra holder for flaske til røgdykkermaske o.l. Se billeder og video af ROSENBAUER Compressed-Air-Foam-Systems på Kontakt RK Brand & Teknik A/S for yderligere informationer.

20 BRANDSKOLEN ER ET KÆMPE AKTIV Af Erik Weinreich MARTEC Frederikshavn Søfartsskole og Maskinmesterskolen i Frederikshavn blev i 2001 lagt sammen til MARTEC, der to år senere også overtog driften af Skoleskibet Danmark. MARTEC er i dag en selvejende institution under ministeriet for Forskning og Videregående Uddannelse. Her udvikles løbende nye kurser i sikkerhed på skibe og havvindmøller I 1959 anlagde Civilforsvaret i Nordjylland en øvelsesby i Hvims midt mellem Frederikshavn og Skagen. Det var dengang i skyggen af den kolde krig med risiko for atomangreb og meget mere. Ti år senere overtog de nordjyske kommuner byen og grundlagde en brandskole, der siden er vokset, udvidet og har ændret status flere gange til det, der i dag er Nordjysk Brand- og Redningsskole, ejet af Frederikshavn Kommune. KRAFTIG VÆKST Skolen er ganske enkelt fulgt med tiden og har hele tiden grebet nye muligheder. Et godt eksempel er fra 1972, hvor maskinmesteruddannelsen blev tilført krav om kurser i brand og sikkerhed. Det blev gennem årene til et frugtbart samarbejde med over 80 rederier, MARTEC og Frederikshavn Skipperskole om en stor palette af maritime sikkerhedskurser. Hurtigt tilbage til hverdagen SKADESERVICE: DØGNVAGT SKADESERVICE FUGTTEKNIK SKIMMELSANERING INDUSTRISERVICE LØSØRESERVICE STORSKADEBEREDSKAB

21 F K B Å RS MØDE-P ROG R AM 2015 til 7,5 mio. kr. Heraf ligger % på maritime kurser med havvindmøller og borerigge som en stærkt opadgående del. Seneste tiltag er maritime sikkerhedskurser for almindelige håndværkere der skifter til det maritime erhverv. De undervises i alt fra søloven til de faglige termer, der benyttes på havet. SAMARBEJDE MED DAGLIGDAGEN - Et stort aktiv for brandskolen er det daglige samarbejde med Frederikshavn Brandvæsen. Skolens undervisere er også indsatsledere, går brandsyn og har kontakt til erhvervslivet. Igen en win-win-situation, fortæller Ib Steen Nielsen og fortsætter. - De lokale virksomheder nyder godt af vores viden og efterspørger mere samarbejde. - En virksomhed havde til eksempel omkring 50 trykflasker fordelt rundt på mange bygninger. Her kunne vi foreslå en løsning med integreret trykluftsanlæg, der både kunne øge sikkerheden og spare virksomheder penge. - Den slags samarbejde glæder også Arbejdstilsynet. Link: samarbejdspartner til, før et nyt kursus kan udvikles. - Et fantastisk samarbejde ikke mindst til glæde for kunderne, fordi de ved, at vi kan opfylde de skarpe, internationale standarder på hele det maritime område, fortæller skolens chef, Ib Steen Nielsen. Det betyder, at skolen de seneste år er vokset med % om året. Alene fra 2014 til 2015 ventes omsætningen at stige fra 6 TDC Alarmnet har Danmarks stærkeste sikringslinjer Fra pr. md. 70, De senere år har offshore branchen efterspurgt nye kurser, som ofte udvikles og gennemføres i tæt samarbejde med MARTEC. Det gælder sikkerhedskurser for havvindmøller (GWO) som indeholder søsikkerhed, løfte- og bæreteknik, evakuering fra lukkede rum, førstehjælp og brandbekæmpelse. Brandskolen kan her byde ind med særlig ekspertise, og ofte skal der kun en telefonopringning fra en kunde eller Vi glæder os til at se dig på stand nr. 65. Til en præsentation af. Lys & lyd "Fodtøj der passer på Dig" N.E. Ringsted ApS

22 HVOR OVERNATTER KONFERENCEDELTAGERNE? Hotel Jutlandia opstod over en bajer Hotel Jutlandia. Einar Honoré, som også byggede Sheraton og Imperial i København, brugte to år og masser af bajere på at overbevise bystyret om, at det skulle have den beliggenhed, det har i dag på havnepladsen et stenkast fra færgerne og den maritime erhvervspark. I dag er det Honorés barnebarn, Camilla Frost, der driver hotellet. Læg mærke til det originale Krøyer-maleri, som hænger i foyeren. Hotellet tilbyder fitness med løbebånd, håndvægte m.m. Trådløst netværk på hele hotellet. Der er fri parkering og tilbud om at benytte aflåst garage. I tilknytning til hotellet ligger der en hyggelig bar, som både benyttes af mandskab fra skibe i havnen i hverdagene og byens unge i weekenden. Hotel Frederikshavn Sømandshjem. Hotel Frederikshavn Sømandshjem hjem, hygge, kaffe og kage Hotel Frederikshavn Sømandshjem er etableret i 1899, og er det ældste nuværende Sømandshjem. I dag er det et moderne hotel, som dog stadig drives i samme ånd, som da det dannede rammer og hjemlige vægge for sømænd og fiskere. Værtsparret lægger vægt på, at stedet skal føles hjemligt, og som i sømandshjemmet udskænkes der ikke alkohol. Tanken om et sømandshjem i Frederikshavn fødtes af kaptajn Søren Thomsen. Han var fører af barkskibet Auroritha af Randers. I en orkan i Vestindien var han kommet i havsnød og blev troende. Da han gik i land, slog han sig ned i barndomsbyen Frederikshavn og åbnede et lille sømandshjem. I 1905 overtog udvalget for Indenlandsk Sømandsmission Sømandshjemmet, og samtidigt blev det første bestyrerpar ansat. Gennem årene er sømandshjemmet blevet udvidet og renoveret flere gange, senest i 2009/2010, og i dag fremstår det som et moderne hotel i Frederikshavn.. Hotel Scandic The Reef et vandland for brandmænd Hotel Scandic The Reef. Har du prøvet ét Scandic Hotel, så har du prøvet dem alle. Og dog, for Hotel Scandic The Reef skiller sig ud fra mængden. For Scandic The Reef i Frederikshavn byder på et 1500 kvm stort caribisk vandland, hvor brandmænd (i menneskeskikkelse) som deres ledsagere kan finde et frikvarter mellem mødepligterne på årsmødet og nyde vandlandets rutsjebane, vandfald, udendørs bassin og den dejlige tropiske varme. Det tropiske vandland er bygget op omkring et bjerg med et caribisk inspireret landskab. Her kan du opleve palmer, klipper, regnskov, gekkoer og fuglekvidder. Du kan også få sommerfugle i maven med en tur i den lukkede vandrutsjebane, der er 80 meter og har et fald på 10 meter. Har du en skattejæger gemt i maven, skulle du måske prøve at dykke ned på bunden af den 3,5 meter dybe dykkerpool, hvor der gemmer sig guldmønter i ædelmetal, der kan byttes til en is i baren. Hotel Best Western Herman Bang Dansk nostalgi med amerikansk aroma Best Western Herman Bang. Hotellet har navn efter den navnkundige, danske forfatter Herman Bang. Men det burde måske have ladet sig opkalde efter kollegaen Gustav Wied, som har boet med sin familie på hotellet adskillige gange. Det vides derimod ikke med sikkerhed, om Herman Bang har boet på hotellet. Men han har ved flere lejligheder besøgt Gustav Wied på hotellet. Hotellet er grundlagt i 1882, og sælger i dag sig selv som et byhotel med nostalgi og charme. I hotellets restaurant Empire byder de på amerikansk mad.

23 Kom og besøg vores to stande ved dette års FKB i Frederikshavn. Her kan du finde spændende nye produkter, besøge vores Dräger værksted og få en snak med vores produktspecialister på standen. Vi glæder os til at byde dig velkommen! Vi ses på Brandpunkt nr. 22 samt 38, 39, 46 og 47

24 BRANDKADETTER PÅ FOLKEMØDET 2015 I år var Brandkadetter i Danmark for første gang en del af Folkemødet på Bornholm. De to unge brandkadetter, Wassim og Helene, og deres instruktør Per var i anledningen taget den lange vej fra Holstebro til Bornholm for at repræsentere brandkadetterne og udbrede kendskabet blandt politikere, journalister og borgere. Op imod mennesker besøgte Folkemødet over de fire dage, det varede, og selvom kadetterne ikke nåede at snakke med hver og en, blev budskabet om Brandkadetter i Danmark spredt på bedste vis. Mange henvendte sig interesseret til de unge kadetter, når de kom gående med Brandkadetter skrevet på blusen, brochurer blev delt ud i en lind strøm og Wassim og Helene fortalte engageret om, hvad brandkadetuddannelsen har betydet for netop dem. Der var også flere nysgerrige blikke, uddybende spørgsmål og endda medvirken fra tv-vært og folketingskandiat Anders Stjernholm, da kadetterne fremviste en lektion i førstehjælp på åben gade. På den sidste dag blev der i høj sol givet hånd og delt nøglekæder ud til blandt andre Københavns overborgmester Frank Jensen og tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Ligeledes fik kadetterne også hilst på Holstebros borgmester, H. C. Østerby, som på førstedagen var forbi kadetternes telt for at hilse personligt på de to unge Holstebro-kadetter. Med bagagen fuld af indtryk og en masse nye kontakter vinkede kadetterne søndag farvel til solskinsøen og Folkemødet Brandkadetterne takker TrygFonden og Velux Fonden for deres store støtte og for at gøre deltagelsen på Folkemødet 2015 mulig med håbet om, at det været medvirkende til, at endnu flere er blevet opmærksomme på, at Brandkadetter i Danmark er med til at gøre en forskel for de deltagende unge og for samfundet. Vi ses på brandpunkt nr. 1 Til FKB s årsmøde Anders Frandsen Tlf Tlf Apollo leverer løftepuder, brandøvelsesudstyr, lystårne og meget mere. Ring eller skriv til os for et uforpligtende tilbud eller besøg vores hjemmeside.

Få alarmmeldinger på din Tablet PC

Få alarmmeldinger på din Tablet PC fkb årsmødeprogram Den 22.-24. august 2012 i Fredericia Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Få alarmmeldinger på din Tablet PC Kom og se denne samt flere IHM nyheder på Brandpunkt 7 IHM

Læs mere

Den 27.-29. august 2014 i Herning

Den 27.-29. august 2014 i Herning Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer FKB ÅRSMØDE- PROGRAM Den 27.-29. august 2014 i Herning Besøg os på Brandpunkt 150 Oplev blandt andet intercop - vores nye løsning til realtids kommunikation

Læs mere

ÅRSMØDE 2015 I FREDERIKSHAVN

ÅRSMØDE 2015 I FREDERIKSHAVN FKB ÅRSMØDE 2015 BRANDVÆSEN Maj 2015 ÅRSMØDE 2015 I FREDERIKSHAVN Af Sven Urban Hansen og Tommy Rise, årsmødearrangører Indkaldelse til generalforsamling I henhold til vedtægter for Foreningen af Kommunale

Læs mere

Den 26. 28. august 2009 i Aalborg Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

Den 26. 28. august 2009 i Aalborg Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Årsmødeprogram Den 26. 28. august 2009 i Aalborg Årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer IHM klar til SINE IHM Statuspanel - enkel betjening af din TETRA radio Send Status/opkaldsanmodning via

Læs mere

Den 27.-29. august 2008 i Roskilde årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

Den 27.-29. august 2008 i Roskilde årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer årsmødeprogram Den 27.-29. august 2008 i Roskilde årsmøde i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Jeg har udfordringer nok i min hverdag. Mit udstyr skal ikke være én af dem. HPS6200 - EN 443:2008 godkendt

Læs mere

BRANDVÆSEN. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 5 juni 2010

BRANDVÆSEN. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 5 juni 2010 NR. 5 juni 2010 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Dilemmaer Det danske beredskab har fået et øvelsessekretariat. En ny øvelsesdug kom på bordet ved et velbesøgt øvelsesseminar

Læs mere

BRANDVÆSEN. Ilddåb for tværgående SINE-snak. 170 mand fra 18 beredskaber indsat mod naturbrand ved Billund

BRANDVÆSEN. Ilddåb for tværgående SINE-snak. 170 mand fra 18 beredskaber indsat mod naturbrand ved Billund NR. 5 juni 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Ilddåb for tværgående SINE-snak 170 mand fra 18 beredskaber indsat mod naturbrand ved Billund Foto: Rene Gammelmark Side 18-21

Læs mere

BRANDVÆSEN. Effektiv kommunikation da meteorregn ramte Sjælland Side 16-21. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR.

BRANDVÆSEN. Effektiv kommunikation da meteorregn ramte Sjælland Side 16-21. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. NR. 5 Juni 2013 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Effektiv kommunikation da meteorregn ramte Sjælland Side 16-21 BRANDVÆSEN NR. 5 Juni 2013 11. ÅRGANG ISSN 1603-0362 ISSN 2245-8913

Læs mere

BRANDVÆSEN. Forenklinger sparer tid. Sammenskrivning af regler og vejledning. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR.

BRANDVÆSEN. Forenklinger sparer tid. Sammenskrivning af regler og vejledning. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. NR. 4 Maj 2012 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Forenklinger sparer tid Sammenskrivning af regler og vejledning Side 10-11 BRANDVÆSEN NR. 4 Maj 2012 10. ÅRGANG ISSN1603-0362

Læs mere

BRANDVÆSEN. Flyvebåd med blåt blink Side 17-19. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 1 Februar 2013

BRANDVÆSEN. Flyvebåd med blåt blink Side 17-19. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 1 Februar 2013 NR. 1 Februar 2013 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Flyvebåd med blåt blink Side 17-19 BRANDVÆSEN NR. 1 Februar 2013 11. ÅRGANG ISSN1603-0362 Udgiver Foreningen af Kommunale

Læs mere

BRANDVÆSEN. Frigørelse. Nye materialer, nye konstruktioner og nyt sikkerhedsudstyr giver store udfordringer ved frigørelse af fastklemte Side 22-33

BRANDVÆSEN. Frigørelse. Nye materialer, nye konstruktioner og nyt sikkerhedsudstyr giver store udfordringer ved frigørelse af fastklemte Side 22-33 NR. 10 december 2010 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Frigørelse Nye materialer, nye konstruktioner og nyt sikkerhedsudstyr giver store udfordringer ved frigørelse af fastklemte

Læs mere

BRANDVÆSEN. Indsats mod klimaet. Hyllingeriis var et af mange hårdt ramte områder Foto: Stephan Mølvig, COWI Side 12-19

BRANDVÆSEN. Indsats mod klimaet. Hyllingeriis var et af mange hårdt ramte områder Foto: Stephan Mølvig, COWI Side 12-19 NR. 1 Februar 2014 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Indsats mod klimaet Hyllingeriis var et af mange hårdt ramte områder Foto: Stephan Mølvig, COWI Side 12-19 BRANDVÆSEN NR.

Læs mere

BRANDVÆSEN. Slukning til søs. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Slukning til søs. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 9 november 2009 Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Slukning til søs Flådestationen i Frederikshavn var en del af øvelsespladsen for 24 mand fra Århus Brandvæsen, der er blevet uddannet

Læs mere

BRANDVÆSEN. En helt anden verden. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. En helt anden verden. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 5 juni 2009 Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer En helt anden verden I Cochabamba i Bolivia har brandfolkene fået nye indsatsdragter, men det materiel, der stadig kan bruges, er gammelt

Læs mere

BRANDVÆSEN. Skæreslukker reddede bygning med tyverisikring. Fokus på skæreslukkere side 16-21. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Skæreslukker reddede bygning med tyverisikring. Fokus på skæreslukkere side 16-21. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 3 April 2013 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Skæreslukker reddede bygning med tyverisikring Fokus på skæreslukkere side 16-21 Foto: Mads Binger BRANDVÆSEN NR. 3 April

Læs mere

BRANDVÆSEN. Giftsky lukkede motorvejen. 30 kemikaliedykninger efter udslip af 36 kubikmeter syre. Foto: Mads Hansen

BRANDVÆSEN. Giftsky lukkede motorvejen. 30 kemikaliedykninger efter udslip af 36 kubikmeter syre. Foto: Mads Hansen NR. 3 april 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Giftsky lukkede motorvejen 30 kemikaliedykninger efter udslip af 36 kubikmeter syre. Foto: Mads Hansen Side 30-33 BRANDVÆSEN

Læs mere

BRANDVÆSEN. Deltidsbrandmand i knibe nu kommer hjælpen. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. Side 10-11 og 16-17. NR.

BRANDVÆSEN. Deltidsbrandmand i knibe nu kommer hjælpen. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. Side 10-11 og 16-17. NR. NR. 1 februar 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Deltidsbrandmand i knibe nu kommer hjælpen Side 10-11 og 16-17 BRANDVÆSEN NR. 1 februar 2011 9. ÅRGANG ISSN1603-0362 Udgiver

Læs mere

Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 10 december 2008 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Spillet om alarmcentralerne 112-alarmcentralerne burde være omdrejningspunktet for beredskabets indsats, men deres centrale

Læs mere

BRANDVÆSEN. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 6 august 2010

BRANDVÆSEN. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 6 august 2010 NR. 6 august 2010 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Livsfarlig indsats En tagbrand i et gammelt palæ i København udviklede sig helt uventet og skabte flere gange livsfarlige

Læs mere

BRANDVÆSEN. Katastrofen afværget

BRANDVÆSEN. Katastrofen afværget NR. 5 maj 2007 Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Katastrofen afværget Ingen var i tvivl om alvoren, da høje flammer skød op fra mandedækslet i en tankvogn. Andre trafikanter holdt sig

Læs mere

BRANDVÆSEN. Indsatsledelse på en tablet. Ny virkelighed er lige om hjørnet: Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR.

BRANDVÆSEN. Indsatsledelse på en tablet. Ny virkelighed er lige om hjørnet: Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. NR. 3 April 2014 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Ny virkelighed er lige om hjørnet: Indsatsledelse på en tablet Side 24-27 BRANDVÆSEN NR. 3 April 2014 12. ÅRGANG ISSN 1603-0362

Læs mere

BRANDVÆSEN. Grise-panik. Brand og gift på Prins Joachim. Årsmøde. Tetra. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR.

BRANDVÆSEN. Grise-panik. Brand og gift på Prins Joachim. Årsmøde. Tetra. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. BRANDVÆSEN NR. 4 MAJ 2006 Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Grise-panik En væltet grisetransport på motorvejen ved Odense skabte trafikalt kaos. Hvorfor kan man ikke bare skubbe en væltet

Læs mere

BRANDVÆSEN. Ilden åd alt. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Ilden åd alt. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 8 oktober 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Ilden åd alt Den enorme varme i KB-Hallen fik stålpladerne i loftet til at smelte, som var det plastik Side 28-32 BRANDVÆSEN

Læs mere

BRANDVÆSEN. Årsmøde. Brandpunkter. Onsdag aften på brandstationen. Beredskabschefer i de nye kommuner

BRANDVÆSEN. Årsmøde. Brandpunkter. Onsdag aften på brandstationen. Beredskabschefer i de nye kommuner BRANDVÆSEN NR. 6 AUGUST 2006 Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Årsmøde FKB holder årsmøde i Odense den 23.-25. august. Det er et af årets faglige højdepunkter med indlæg fra bl.a. forsvarsminister

Læs mere

BRANDVÆSEN. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 1 februar 2009 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Ingen anede, om og hvor mange mennesker, der lå under sammenstyrtede betonelementer i Rødovre. Side 6-7 BRANDVÆSEN NR.

Læs mere

BRANDVÆSEN. Brandfolk bør kunne undersøge et brandsted. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Brandfolk bør kunne undersøge et brandsted. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 8 oktober 2009 Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Brandfolk bør kunne undersøge et brandsted Brandvæsenet har ansvar for brandforebyggelse. Derfor skal bør brandfolk kunne undersøge

Læs mere

BRANDVÆSEN. 2 engelske brandmænd omkom. fanget af nedfaldne kabler. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR.

BRANDVÆSEN. 2 engelske brandmænd omkom. fanget af nedfaldne kabler. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. NR. 7 September 2013 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer 2 engelske brandmænd omkom fanget af nedfaldne kabler Side 14-20 BRANDVÆSEN NR. 7 September 2013 11. ÅRGANG ISSN 1603-0362

Læs mere

BRANDVÆSEN. Den skjulte risiko. Brandmænd har muligvis øget risiko for at få kræft. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Den skjulte risiko. Brandmænd har muligvis øget risiko for at få kræft. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 2 Marts 2013 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Den skjulte risiko Brandmænd har muligvis øget risiko for at få kræft Foto: Øvelse i Karup Side 12-16 BRANDVÆSEN NR. 2 Marts

Læs mere

BRANDVÆSEN. Ungdomsbrandkorps

BRANDVÆSEN. Ungdomsbrandkorps NR. 8 oktober 2010 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Ungdomsbrandkorps Brandmænd som rollemodeller. Antallet af ungdomsbrandkorps fordoblet på få år. Foto fra øvelse hos Djursland

Læs mere

BRANDVÆSEN. Højspænding og 38.000 liter brændende olie midt i Aalborg Side 68-73. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Højspænding og 38.000 liter brændende olie midt i Aalborg Side 68-73. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 6 august 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Højspænding og 38.000 liter brændende olie midt i Aalborg Side 68-73 BRANDVÆSEN NR. 6 august 2011 9. ÅRGANG ISSN1603-0362

Læs mere