Afgørelse i sagen om anlæggelse af en jordstøjvold inden for fortidsmindebeskyttelseslinje og henover et beskyttet dige i Nyborg Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse i sagen om anlæggelse af en jordstøjvold inden for fortidsmindebeskyttelseslinje og henover et beskyttet dige i Nyborg Kommune."

Transkript

1 Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: Fax: Web: CVR: juni 2009 J.nr. NKN NKN bol Afgørelse i sagen om anlæggelse af en jordstøjvold inden for fortidsmindebeskyttelseslinje og henover et beskyttet dige i Nyborg Kommune. Nyborg Kommune har den 10. november 2008 efter naturbeskyttelseslovens 18, stk. 1, jf. naturbeskyttelseslovens 65, stk. 2, og museumslovens 29 a, jf. 29 j, stk. 2, meddelt dispensation til at anlægge en ca. 35 m bred og 9 m høj støjvold langs Den Fynske Motorvej i en afstand af ca. 15 m fra foden af en fredet gravhøj og henover et beskyttet jorddige på ejendommen matr.nr. 1azu og 1 azo, Nyborg markjorder. Afgørelserne er påklaget til Naturklagenævnet af Kulturarvsstyrelsen. Gravhøjen, der ligger på kommunal ejendom, er tinglyst fredet den 27. oktober Den er 1,3 m høj og 15 m i diameter og med let affladet top. Den er formodentlig anlagt i bronzealderen mellem 1800 og 1300 f. kr. Diget er afsat med digesignatur på det senest reviderede kort fra Kort- og Matrikelstyrelsen i mål 1: over området fra før 1. juni Diget har haft til formål at afgrænse et overdrevsområde og har senere fungeret som skovdige. Det er sandsynligt, at diget er ældre end udskiftningen omkring år I dag fremtræder diget som en 50 cm høj jordvold, som er mere eller mindre intakt på hele strækningen. Ca. 70 m af jorddiget ligger inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen. Digets nærmeste afstand til gravhøjen er ca. 10 m. Baggrunden for ansøgningen Området nordøst for motorvejen gennem Nyborg by har siden Storebæltsforbindelsens åbning oplevet stigende støjgener. De pågældende boliger har efter Storebæltsforbindelsens åbning i 1998 måttet leve med betydeligt forøget støjbelastning i takt med stigende trafik på Storebælt.

2 2 Hvor trafikken med færgefart før 1998 var ca køretøjer i døgnet, er den nu godt køretøjer i døgnet (2007), heraf 12 % tunge køretøjer. Nyborg Kommune har derfor i samarbejde med Vejdirektoratet fået opsat dels støjskærme, dels opført jordvolde for at begrænse generne. Den sidste motorvejsstrækning uden støjbeskyttelse i Nyborg ligger mellem Strandparken og Skaboeshusevej og omfatter dels to parcelhuskvarterer dels Teglværksskoven, som er et nærrekreativt område. Beboerne i Strandparken og Skovparken, der har henholdsvis 139 husstande og 930 husstande, har i en årrække lidt under et betydeligt og tiltagende støjniveau fra motorvejstrafikken hele døgnet. Støjen er mærkbar, idet motorvejen ligger højere end boligområderne. Beboerne og grundejerforeningerne har flere gange rejst krav om gennemførsel af støjreducerende foranstaltninger. Denne strækning ønsker kommunen nu at støjsikre. Motorvej E 20 løber sydvest for gravhøjen i en afstand af ca. 40 m fra højfoden. Vejdirektoratet har krævet, at støjvolden placeres i så stor afstand fra motorvejen, at vejen kan udvides med 2 spor mere, uden at støjvolden skal flyttes. Det vil sige at to spor kan blive placeret mellem gravhøjen og motorvejen. Cowi præsenterede i august 2007 støjberegninger med anvendelse af den tidligere fællesnordiske beregningsmetode NBV 96, der beregner lydudbredelsen ved en bestemt vejrsituation en medvindssituation, der betyder vind fra vest. I maj 2008 gentog Cowi støjberegninger og datagrundlag med anvendelse af den nye Nord2000 beregningsmetode, der også tager hensyn til skiftende meteorologiske forhold over året. Ved Nord2000 metoden er Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj 53 db i rekreative områder i det åbne land og 58 db for boligområder. (Den nordiske beregningsmetode NBV 96 er ikke længere gældende standard.) Jf. Memo fra Cowi til Nyborg Kommune af 30. juni 2008 har Cowi ved anvendelse af den nye NORD2000 beregningsmetode senest belyst forholdene på den aktuelle strækning uden støjvold mellem Strandparken og Skaboeshusevej med en ubrudt støjvold og med en støjvold med 2 x 100 m hul omkring gravhøjen (beskyttelseszonen). Uden støjvold vil parcelhusområderne være belastet med 5 10 db over Miljøstyrelsens grænseværdi for vejtrafikstøj på 58 db for boligområder og 53 db for rekreative områder.

3 3 Med en ubrudt støjvold på hele strækningen vil støjen blive reduceret med 2-3 db for de fjerneste boligområder og med op til 10 db nærmest støjvolden. De fleste boliger i Strandparken vil derefter kun være belastet med støj få db over grænsen. Med en brudt støjvold (hul på 2 x 100 m omkring gravhøjen) vil ca. 10 af de nordligst beliggende boliger i Strandparken blive ringere støjbeskyttet (2-3 db mindre). Endvidere vil store dele af Teglværksskoven blive ringere støjbeskyttet. De nærmeste arealer op til 5 db ringere som det ses af differenskortet. Forholdene ved et hul mindre end 2 x100 m er ikke belyst. På den baggrund anbefaler Cowi, at støjvolden føres ubrudt igennem for at beskytte boliger og det rekreative område og for at få fuld støjmæssig effekt af investeringerne i støjvoldens etablering. Cowi bemærker, at et hul i volden dels vil betyde en ubehagelig kortvarig støjpåvirkning, når køretøjer ikke mindst de tunge passerer hullet i volden, dels vil give et større støjbidrag, når vinden er i vest. På den baggrund har kommunen besluttet sig for at opføre en ca. 35 m bred og 9 m høj ubrudt støjvold, der skal forløbe nord og øst forbi den fredede gravhøj i en afstand af ca. 15 m fra højfod samt hen over et beskyttet jorddige. Tidligere sager Den 25. juni 2007 meddelte Nyborg Kommune dispensation til at anlægge støjvolden hen over gravhøjen. Den 3. juli 2007 påklagede Kulturarvsstyrelsen dispensationen til Naturklagenævnet og den 18. september 2008 ophævede Naturklagenævnet kommunens afgørelse af 25. juni 2007, efter at Nyborg Kommune havde oplyst, at kommunens tilladelse ikke var aktuel, idet kommunen overvejede et ændret projekt. Nyborg Kommune meddelt den 13. marts 2007 tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens 19 til at genanvende forurenet jord som materiale til støjvolden. Ligeledes er der den 30. august 2006 meddelt accept af Vejdirektoratet til det ansøgte. Den påklagede afgørelse I afgørelsen giver kommunen dispensationer fra naturbeskyttelseslovens 18 og museumslovens 29 a til at etablere en 35 m bred og 9 m høj ubrudt støjvold, der føres nord og øst om gravhøjen

4 4 i en afstand af kun 15 m fra foden af højen og hen over det beskyttede jorddige. Dispensationerne begrundes med, at den optimale støjreduktion først opnås, når der er opført en ubrudt vold i 7,5 m s højde over motorvejen, og at det er vigtigt, at volden er tæt på motorvejen. Det fremgår af kommunens afgørelse, at kommunen finder, at der er risiko for, at gravhøjen forsvinder i forbindelse med en (eventuel) kommende udvidelse af motorvejen, der er hævet ca. 1,5 m over det omgivende terræn. Kommunen bemærker, at hovedkloakledningen fra Langeskov by til Nyborg Centralrenseanlæg er nedgravet ved foden af gravhøjen. Beslutningen om etablering af støjvolden er truffet efter utallige henvendelser fra beboere og beboerforeninger i området, der i dag er belastet af støj fra motorvejen. Kommunen henviser til, at COWI ved beregninger flere gange har vist støjvoldens berettigelse. Der foreligger målinger fra 24. april 2006, reviderede støjberegninger og visualiseringsprojekt af 10. september 2007, støjberegninger af 13. maj 2008 og nye støjberegninger af 30. juni 2008, som er udført i dialog med miljøstyrelsen. Kommunen henviser til den seneste beregning fra Cowi, der anbefaler, at volden føres tæt op til gravhøjen så den fulde effekt opnås. Et hul i volden vil dels betyde en ubehagelig kortvarig støjpåvirkning, når køretøjer ikke mindst de tunge passerer hullet i volden, dels give et større støjbidrag, når vinden er i vest. Kommunen anfører, at gravhøjen er beliggende i tæt, høj og gammel skov, og at der ikke har været frit udsyn til højen, som højst er ca. 1 m over terræn. Kommunen vurderer, at højens beskedne størrelse gør, at den vurderes, at have ringe landskabelig værdi. Gravhøjens eksistens har ikke været kendt af lokalbefolkningen i området. Kommunen bemærker, at diget er en ca. ½ m høj jordvold, som er mere eller mindre intakt på hele strækningen. Kulturarvsstyrelsens klage Kulturarvsstyrelsen henviser til, at gravhøjen er ca. 1,3 m høj og 15 m i diameter og med let affladet top. Den er formodentlig anlagt i bronzealderen mellem 1800 og 1300 f. kr. Støjvolden vil ifølge afgørelsen blive 7,5 m i højden over motorvejsniveauet, svarende til 9 m over terræn ved højen. Støjvolden vil således blive mere end 7,7 m højere ved gravhøjen og vil udgøre et markant fremmedelement i forhold til gravhøjen.

5 5 Kulturarvsstyrelsen er ikke enig i kommunens betragtninger om gravhøjens manglende landskabelige værdi. Gravhøjen er et væsentligt element set fra skovområdet og vil blive indeklemt af den enorme støjvold. Højens landskabelige tilhørsforhold vil således gå fuldstændig tabt. Det er Nyborg Kommune, der som ejer af gravhøjen er forpligtet til at pleje højen. Hvis kommunen havde varetaget denne forpligtigelse kunne der havde været frit ind- og udsyn til og fra højen. Kulturarvsstyrelsen er ikke enig i, at Cowis støjmålinger viser voldens berettigelse. Kulturarvsstyrelsen har haft beregningerne fra september 2007 samt fra maj og juni 2008 til rådighed i forbindelse med behandlingen af sagen. Styrelsen er således heller ikke enig med Cowis afsluttende vurdering, (jf. memo fra Cowi til Nyborg Kommune af 30. juni 2008). Kulturarvsstyrelsen har ikke modtaget et referencekort med den nuværende situation (uden støjvold), hvorfor det ikke er muligt at beskrive effekten af de forskellige støjvolde i forhold til den nuværende situation. Der er udarbejdet et differencekort, der viser forskellen mellem de to varianter af støjvolde (brudt og ubrudt indenfor beskyttelseszonen). Af dette kort fremgår det, at mindre end 10 boliger ved en ubrudt vold (dvs. også inden for 100 m zonen/det rekreative område) får en støjreduktion på 1-2 DB, og at kun to boliger får 3-4 DB højere ved en brudt vold (hul på 2 x 100 m) end ved en ubrudt vold. Disse boliger ligger ca. 300 m fra gravhøjen. Uden for 100 m zonen omkring gravhøjen vil der være en støjreduktion på mellem 1 og 3 db, langs motorvejen dog en smule højere, hvis alternativet med den ubrudte vold vælges. Inden for 100 m zonen vil der være fra 2 til mere end 5 DB mere støj med den brudte vold end med den ubrudte vold. Cowis støjberegninger viser således, at den brudte støjvold kun vil give en mindre støjforøgelse for boligerne i sammenligning med en ubrudt vold. Støjreduktionen i Teglværksskoven omkring gravhøjen vil dog med en ubrudt støjvold være lidt mere markant. Kulturarvsstyrelsen vurderer på denne baggrund, at beregningerne ikke viser så markante forskellige på støjreduktionen i boligbebyggelsen, at der er argumenter for at tillade etableringen af en støjvold inden for højens beskyttelseszone. Hvad angår det lidt højere støjniveau i området omkring gravhøjen, er det styrelsens holdning, at der ikke kan dispenseres til så væsentlige ændringer inden for beskyttelseszonen blot på grund af en mindre støjreduktion i en del af et rekreativt område. Vejdirektoratet har på Kulturarvsstyrelsens forespørgsel den 8. december 2008 oplyst, at en reduktion på 1 2 DB faktisk ikke kan høres. Først en reduktion på 3 DB eller derover er hørbar.

6 6 Dette forhold bekræfter Kulturarvsstyrelsens opfattelse af, at den ubrudte støjvold kun har ringe effekt såvel i det rekreative område som i boligområdet. Det er således Kulturarvsstyrelsens opfattelse, at der ikke er tale om et særligt tilfælde, der kan begrunde, at der dispenseres til anlæggelse af en støjvold i indtil 15 meters afstand fra gravhøjen. Styrelsen vurderer derfor, at beskyttelseszonen skal friholdes i sin fulde udstrækning omkring gravhøjen. Kulturarvsstyrelsen bemærker afslutningsvis, at Nyborg Kommune skriver, at støjberegningerne fra juni 2007 er udført i dialog med Miljøstyrelsen. Dialogen mellem Nyborg Kommune og Miljøstyrelsen er sket på foranledning af Kulturarvsstyrelsen, idet kommunen og Kulturarvsstyrelsen var af forskellig opfattelse af, om beregninger fra de to systemer kunne bruges sammen. Miljøstyrelsen kunne bekræfte, at Kulturarvsstyrelsens opfattelse af, at beregningerne ikke kunne bruges sammen, var den korrekte. Det var i den forbindelse, at Nyborg Kommune var i dialog med Miljøstyrelsen (jf. memo fra Cowi til Nyborg Kommune af 30. juni 2008). Til kommunens bemærkning om, at gravhøjen er i fare for at forsvinde i forbindelse med en kommende udvidelse af motorvejen med 2 spor bemærker styrelsen, at Vejdirektoratet overfor Kulturarvsstyrelsen har oplyst, at der for tiden ikke er konkrete planer om en udvidelse. Hvis en udvidelse af vejen bliver aktuel, er styrelsen af den overbevisning at udvidelsen næppe vil komme til at omfatte samtlige 40 m mellem motorvejen og gravhøjen. Endelige er det styrelsens opfattelse, at såfremt motorvejen udvides, er det endnu mere væsentligt, at gravhøjen ikke lukkes inde af en enorm støjvold. Diget har haft til formål at afgrænse et overdrevsområde og har senere fungeret som skovdige. Det er sandsynligt, at diget er ældre end udskiftningen omkring år I dag fremtræder diget som en 50 cm høj jordvold. Nyborg Kommune anfører, at etableringen af støjvolden er en fordel for den rekreative brug af Teglværksskoven, hvilket ifølge kommunen opvejer tabet af digets biologiske, landskabelige og kulturhistoriske værdi. Kulturarvsstyrelsen er ikke enig i denne vurdering og er derfor af den opfattelse, at kommunens argumenter for at tillade en tildækning af diget ikke er forenelige med museumslovens intentioner vedrørende digers beskyttelse, idet der i dette tilfælde ikke ligger væsentlige samfundsmæssige interesser til grund af tildækningen. Det skal nævnes, at der i det sidste halvandet år har været drøftelser mellem kommunen og Kulturarvsstyrelsen med henblik på at finde en løsning af problemet. Dette har ikke ført til enighed om sagens løsning.

7 7 Kommunens bemærkninger til klagen Kommunens dispensation fra naturbeskyttelseslovens 18 til anlægges af støjvolden inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen omkring gravhøjen er meddelt ud fra en samlet afvejning af gravhøjens karakter, dens arkæologiske betydning, omgivelserne samt formålet med projektets gennemførelse. Gravhøjen fremtræder som en lav uregelmæssig og ikke markant høj, der bærer spor af at være udgravet og stort set i niveau med terrænet mod motorvejen. Højens omkreds og konturer er desuden uregelmæssig. Samlet fremtræder højen ikke anderledes end en bunke tilkørt jord ville gøre. Omgivelserne er uden historisk præg. Volden bliver længere og uden støjdæmpende effekt, såfremt den føres bag om 100 m zonen omkring gravhøjen længere inde i skoven. Endvidere forløber motorvejen inden for 100 m beskyttelseszonen i en afstand af 40 m fra højfod ligesom en kommende udvidelse af motorvejen med to spor vil komme til at ligge imellem den nuværende motorvej og støjvolden. Trafikbelastningen på motorvejen er stærkt stigende og er for tiden ca biler pr. døgn, hvilket medfører at hele beskyttelseszonen i forvejen er belastet med et ekstremt højt støjniveau fra trafikken på over 70 DB, der afholder folk fra at færdes i området. Uden dispensation havde der været et hul på ca. 200 m i støjvolden. Står man udefra og kikker derind vil man ikke kunne se gravhøjen, idet den har samme højde, som det bagvedliggende terræn og bagved dette ligger motorvejen, som er ca. 1 m højere oppe på en dæmning. Dertil skal lægges det ekstremt høje støjniveau over 70 DB, som vil afholde folk fra at gå ind mod motorvejen. Af tegningsmaterialet fremgår det, at gravhøjen ikke vil være synlig set fra skovområdet, idet terrænet ved siden af og bagved gravhøjen stort set er i samme niveau som gravhøjen. Kommunen finder, at diget er fysisk uanselig med en højde det pågældende sted på ca. 50 cm, som ikke på nogen måde bidrager til at præge området. Diget giver endvidere ikke indtryk af at indgå i en historisk sammenhæng eller at have haft nogen funktion såsom adskillelse, hegning eller lignende i det aktuelle terræn. Diget er beskyttet efter museumslovens 29a. Kommunen vurderer, at der med støjkonsekvenserne fra motorvejen foreligger et særligt tilfælde, der kan begrunde en dispensation. Der har været afholdt flere møder med Kulturarvsstyrelsen, der har resulteret i, at kommunen har fået udført supplerende støjberegninger, der igen har fået styrelsen til at stille flere spørgsmål. Udgifterne til disse beregninger udgør et betydeligt beløb. Det fremgår af regeringens vejstøjs-

8 8 strategi 2003, at støj fra motorveje er mere generende end støj fra andre veje, selv om støjniveauet er det samme og at det må imødeses, at motorvejstrafikken vil fortsætte med at stige. Begrænsning af trafikstøj med få DB har en positiv effekt for de samlede gener, der opleves af beboerne. F.eks. vil dæmpning af støjen med 2 DB svare til den ændring, der vil blive resultatet ved en bolig, hvis trafikken reduceres med ca. 35 % på motorvejen. Cowis støjberegninger viser efter den tidligere målemetode (NBV96), at knap 50 boliger vil få højere støjbelastning, at 6 8 boliger vil få 2 3 DB højere støj, og at boliger vil få 3-5 DB højere støj ved en brudt vold. Samlet betyder det, at næsten 50 boliger ikke får den støjbeskyttelse, som ved forudsætningen for at tillade etablering af støjvolden. Oven i dette vil hullet medføre en ubehagelig, kortvarig støjpåvirkning, når køretøjer ikke mindst de tunge passerer hullet i støjvolden. Støjberegningerne viser også, at selv med en ubrudt støjvold vil mange boliger være belastet med op til 5 DB over Miljøstyrelsens grænseværdi for vejtrafikstøj på 58 DB (enkelte endda over 63 DB). Trafikministeren har i 2006 lovet Nyborg Kommune, at der i 2009 vil blive udlagt støjreducerende asfalt på motorvejsstrækningen igennem Nyborg By. Det forventes at udlægningen vil medføre en støjdæmpning på 3 4 DB. Over tid vil effekten aftage lidt. En gennemsnitsdæmpning over belægningens levetid vil være ca. 2 DB. Udtalelse fra Miljøstyrelsen Miljøstyrelsen har den 6. februar 2009 besvaret en henvendelse til Miljøministeren fra beboerrepræsentanterne for Strandparkens 139 og Skovparkens 930 husstande. Af Miljøstyrelsens besvarelse fremgår det bl.a., at det er vejmyndigheden - ved motorveje Vejdirektoratet der har ansvaret for at reducere støj fra veje. De beregninger som Cowi har udført i maj 2008 viser, at de dele af støjvolden, der ligger mere end 100 m fra den omtalte fredede gravhøj, giver en væsentlig dæmpning af støjen i boligområderne, og at støjen i dele af Teglværksskoven reduceres betydeligt. Inden for m fra gravhøjen bliver støjen dog kun dæmpet i ringe grad, fordi der er åbent ud mod motorvejen. Den støjmæssige virkning af denne åbning er dog beskeden i de to boligområder, hvor et mindre antal boliger vil blive belastet med et ca. 2 db højere støjniveau, end hvis støjvolden var ubrudt. Åbningen har imidlertid ikke betydning for støjniveauet ved de mest støjbelastede boliger i de to områder, fordi støjen her udbreder sig uden om støjvoldens afslutning mod henholdsvis syd og vest.

9 9 Miljøstyrelsen er ikke i tvivl om, at støjen fra motorvejen har stor indvirkning på de rekreative oplevelser i skoven. Miljøstyrelsen har tidligere opfordret kommunerne til at udpege områder som såkaldte stilleområder, hvor der tilstræbes et lavt støjniveau, og hvor områdets status sikres ved at det optages i kommuneplanen. Herved kan man sikre sig, at nye veje, virksomheder og andre støjende anlæg ikke kommer til at forstyrre den naturlige stilhed eller de rekreative værdier, man vil beskytte ved udpegningen. Miljøstyrelsen kan tilslutte sig Kulturarvsstyrelsens vurdering af de støjmæssige virkninger af, at støjvolden ikke udføres som en ubrudt vold, man at den overholder en afstandsgrænse på 100 m fra den fredede gravhøj. Miljøstyrelsens besvarelse af borgerhenvendelsen har efterfølgende afstedkommet yderligere korrespondance mellem beboerne i området, Nyborg Kommune og miljøministeren. Henvendelse fra Nyborg Kommune til Naturklagenævnet Senest har Nyborg Kommune med brev af 29. april 2009 overfor Naturklagenævnet oplyst, at Region Syddanmark, der arbejder med planer om modernisering af institutionen Strandvængets botilbud, har rettet henvendelse til Nyborg Kommune. Regionen ønsker ved sin henvendelse hurtigst muligt at erhverve et areal på ca m² og påbegynde et byggeri af 20 boligenheder. Nyborg Kommune har den 24. marts 2009 foreslået Region Syddanmark, at et areal på ca m² af matr.nr. 1azt beliggende direkte op til Teglværksskoven og badestrande bagved kunne være en mulighed. Arealet er imidlertid omfattet af støj fra motorvejen. Kommunen oplyser bl.a., at teknik- og miljøudvalget i det kommende forslag til kommuneplan 09 vil indstille til byrådet, at Teglværksskoven udpeges som stilleområde. En forudsætning herfor er, at der gennemføres en væsentlig reduktion af støjen fra motorvejen. Såfremt der ikke opføres en støjvold inden for 100 m langs gravhøjen vil dette forslag falde til jorden. Kommunen henviser i den forbindelse til brev fra Troels Lund Poulsen af 16. april 2009 til Nyborg Kommune, hvori ministeren udtrykker glæde ved, at Nyborg Kommune agter at udpege Teglværksskoven til stilleområde. Naturklagenævnets sekretariat har besigtiget området.

10 10 Afgørelse I sagens behandling har deltaget Naturklagenævnets 10 medlemmer: Lars Busck (formand), Bent Hindrup Andersen, Ole Pilgaard Andersen, Martin Glerup, Britta Schall Holberg, Mogens Mikkelsen, Anders Stenild, Poul Søgaard, Jens Vibjerg og Henrik Waaben. Efter naturbeskyttelseslovens 18, stk. 1, må der ikke foretages ændring i tilstanden af arealet inden for 100 meter fra fortidsminder, der er beskyttet efter bestemmelserne i museumsloven. Der må ikke etableres hegn, placeres campingvogne og lignende. Formålet med fortidsmindebeskyttelseslinjen er at sikre fortidsmindernes værdi som landskabselementer. Både den generelle betydning af fortidsminderne i landskabsbilledet, indsyn til og udsyn fra fortidsminderne skal sikres med bestemmelsen. Samtidig skal bestemmelsen sikre de arkæologiske lag i området omkring fortidsminderne, idet der ofte er særlig mange kulturhistoriske levn i områderne tæt ved de fredede fortidsminder. Beskyttelseszoner omkring fortidsminder administreres i praksis meget restriktivt. I vurderingen af, om der i den konkrete sag foreligger et sådant særligt tilfælde, at der kan meddeles dispensation, indgår en bedømmelse af det ansøgtes påvirkning af den beskyttede gravhøj, jf. kravet i naturbeskyttelseslovens 65, stk. 3, hvorefter der alene kan meddeles dispensation i særlige tilfælde. Efter museumslovens 29a må der ikke foretages ændring i tilstanden af sten- og jorddiger og lignende. Efter 29j, stk. 2, kan kommunalbestyrelsen i særlige tilfælde gøre undtagelse fra bestemmelsen i 29a. Der er meddelt dispensation til at opføre en ca. 35 m bred og 9 m høj ubrudt støjvold inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen omkring en beskyttet gravhøj, der skal forløbe nord og øst forbi den beskyttede gravhøj i en afstand af ca. 15 m fra højfod og hen over et beskyttet jorddige. Det gøres i klagen gældende, at gravhøjen er et væsentligt element set fra skovområdet, og at den vil blive indeklemt af den enorme støjvold, hvorved højens landskabelige tilhørsforhold vil gå fuldstændig tabt. Kulturarvsstyrelsen finder ikke, at Cowis støjmålinger viser voldens berettigelse og henviser til, at det af Cowis differencekort fremgår, at mindre end 10 boliger ved en ubrudt vold får en støjreduktion på 1-2 DB, og at kun to boliger får 3-4 DB højere ved en brudt vold end ved en ubrudt vold. Disse boliger ligger ca. 300 m fra gravhøjen. Uden for 100 m zonen omkring gravhøjen vil

11 11 der være en støjreduktion på mellem 1 og 3 db, langs motorvejen dog en smule højere, hvis alternativet med den ubrudte vold vælges. Inden for 100 m zonen vil der være fra 2 til mere end 5 DB mere støj med den brudte vold end med den ubrudte vold. Klager anfører således, at Cowis støjberegninger viser, at den brudte støjvold kun vil give en mindre støjforøgelse for boligerne i sammenligning med en ubrudt vold. Støjreduktionen i Teglværksskoven omkring gravhøjen vil dog med en ubrudt støjvold være lidt mere markant. Samlet finder klager ikke, at beregningerne viser så markante forskellige på støjreduktionen i boligbebyggelsen og Teglværksskoven, at der er argumenter for at tillade en støjvold inden for beskyttelseslinjen. Naturklagenævnet lægger vægt på Cowis målinger fra maj og juni 2008 og kan tilslutte sig klagers vurdering af målingerne, hvorefter der med etableringen af en ubrudt støjvold 15 m fra højfod ikke opnås markant forbedrede støjforhold i boligområderne og i Teglværksskoven i forhold til opførelse af en brudt vold med en åbning på 200 m omkring gravhøjen. På den baggrund finder Naturklagenævnet ikke, at der er tilstrækkelig grundlag for at meddele dispensation til det ansøgte, henset til den restriktivt administrerede beskyttelseslinje omkring gravhøje, jf. naturbeskyttelseslovens 18. Naturklagenævnets afgørelse går herefter ud på, at Nyborg Kommunes dispensation fra naturbeskyttelseslovens 18 til etablering af den ca. 9 m høje og ca. 35 m brede ubrudte støjvold i en afstand af 15 m fra højfod ændres til et afslag. Kommunens dispensation fra museumslovens 29a anses herefter for at være bortfaldet, hvorfor klagen herover ikke behandles. På Naturklagenævnets vegne Birgitte Olesen Fuldmægtig Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. naturbeskyttelseslovens 82. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. naturbeskyttelseslovens 88, stk. 1 og museumsloven 29 x.

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. september 2013 J.nr.: NMK-503-00059 Ref.: bemad AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor

Læs mere

Afgørelse i sagen om kirkebyggelinje omkring Egedal Kirke i Karlebo Kommune.

Afgørelse i sagen om kirkebyggelinje omkring Egedal Kirke i Karlebo Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. oktober 2006 J. nr. NKN-1321-00022 Tidl. J.nr.: 03-132/200-0106

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes tilladelse til udeservering i Gudhjem

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes tilladelse til udeservering i Gudhjem Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. november 2012 J.nr.: NMK-503-00048 og NMK-31-00650 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes tilladelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg.

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg. Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-31-01632 marma Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune.

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. november 2006 NKN-31-00094 (03-31/700-0250) mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune.

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2003 J.nr.: 03-132/300-0009 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej.

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. maj 2006 J.nr.: 03-132/150-0024 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune.

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 Den 27. marts 2007 NKN-31-00405 Afgørelse i sagen om udstykning af

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. november 2008 NKN-121-00130 jav Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2 ALSFYNBROEN ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD 1 Formål

Læs mere

Afgørelse i sagen om dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinien for en gravhøj til opførelse af en carport og en flagstang i Odder Kommune

Afgørelse i sagen om dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinien for en gravhøj til opførelse af en carport og en flagstang i Odder Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 15. marts 2004 J.nr.: 03-132/700-0020 BIS Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2004 J.nr.: 03-31/700-0111 03-132/700-0035 KPA Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune.

Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune. NATURKLAGENÆVNET 12. juni 2007 NKN-121-00061 bej Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune. Fredningsnævnet for Århus Amt har den 26. november 2006 efter naturbeskyttelseslovens 50, stk. 1,

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. februar 2004 J.nr.: 03-31/700-0059 mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om udskiftning af sommerhus på Læsø, Nordjyllands Amt

Afgørelse i sagen om udskiftning af sommerhus på Læsø, Nordjyllands Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 29. juni 2004 J.nr.: 03-132/800-0008 AGS Afgørelse i sagen om

Læs mere

Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med g

Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med g Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb. 2011 Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med graveområdet er rød skraveret. Miljø og Teknik Rådhuspladsen

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. maj 2012 J.nr.: NMK-31-00522 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane,

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Naturstyrelsens afgørelse om ikke VVM-pligt ved udvidelse af tilslutningsanlæg 36 ved Ulse

AFGØRELSE i sag om Naturstyrelsens afgørelse om ikke VVM-pligt ved udvidelse af tilslutningsanlæg 36 ved Ulse Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. september 2016 J.nr.: NMK-34-00558 KlageID: 91761 Ref.: EVAJP-NMKN AFGØRELSE i sag om Naturstyrelsens afgørelse om ikke

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Line G. og Martin Vædele Dr Schadsvej 35 4500 Nykøbing Sj (Sendt som e-mail til nn@kullegaard.dk) Den 10. september 2014 Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Odsherred Kommune har modtaget din ansøgning

Læs mere

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune.

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 31. marts 2003 J.nr.: 03-121/700-0004 BEJ Afgørelse i sagen om indretning

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes påbud om støjundersøgelse til Alpi Danmark A/S, Vejlevej 5, 7400 Herning

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes påbud om støjundersøgelse til Alpi Danmark A/S, Vejlevej 5, 7400 Herning Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 30. marts 2012 J.nr.: NMK-10-00460 Ref.: LJE/SMA AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes påbud om støjundersøgelse til Alpi

Læs mere

Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen. November 2009. 20. oktober 2009. PEA/ta4989.lmp Jnr 153.20.30

Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen. November 2009. 20. oktober 2009. PEA/ta4989.lmp Jnr 153.20.30 N O T A T Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen November 2009 I henhold til bekendtgørelse nr. 717 af 13. juni 2006: Bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner

Læs mere

27-10-2014 14/7155. Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk

27-10-2014 14/7155. Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk 27-10-2014 14/7155 Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk Lovliggørende landzonetilladelse til tilbygninger mv. på ejendommen matr.nr. 111 Kær, Ulkebøl, der ligger på Arnkilsøre 13,

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk J.nr.: 03-132/700-0009 kpa Afgørelse i sagen om dispensation

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Schou, Birkendorf arkitekter ApS Havnegade 4, 1. sal 4300 Holbæk Att: Jens Tolstrup (sendt som e-mail til jens@sb-arkitekter.dk) Den 3. januar 2014 Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Odsherred Kommune

Læs mere

Kortet herunder viser den i 2006 beregnede støjbelastning (fremskrevet til 2015):

Kortet herunder viser den i 2006 beregnede støjbelastning (fremskrevet til 2015): Notat om støj i Hvissinge Øst Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk Tlf.: 4323 6100 Den generelle støj I forbindelse med Glostrup Kommunes planlægning og byggemodning af Hvissinge

Læs mere

18 Dispensation til opførelse af nyt stuehus nær gravhøj nr på matr. nr. 3f Sjøstrup By, Aars, beliggende Aggersundvej 25, 9600 Aars.

18 Dispensation til opførelse af nyt stuehus nær gravhøj nr på matr. nr. 3f Sjøstrup By, Aars, beliggende Aggersundvej 25, 9600 Aars. John René Jensen Dr. Christines Vej 12 9600 Aars Dato: 15. november 2018 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.02-P00-11-18 18 Dispensation til opførelse af nyt

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en smågrisestald med foderlade og gyllebeholder i Stubbekøbing Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af en smågrisestald med foderlade og gyllebeholder i Stubbekøbing Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 21. november 2005 J.nr.: 03-31/350-0106 kpa Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. februar 2003 J.nr.: 97-132/300-0057 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. november 2005 J.nr.: 03-51/NJ-0002 AGS A F G Ø R E L S E

Læs mere

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dkE-mail: nkn@nkn.dk 11. februar 2003 J.nr.: 03-31/700-0004 kpa i sagen om anmodningen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til etablering af carport

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til etablering af carport Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til etablering af carport I har søgt om tilladelse til, at etablerer en 5,21m x 4,16m stor carport på matr. 12cu Hejnsvig By, Hejnsvig. Matriklen er tilknyttet

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej i Jammerbugt Kommune.

AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej i Jammerbugt Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 16. februar 2012 J.nr.: NMK-31-00453 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej

Læs mere

Afgørelse. i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 24.

Afgørelse. i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 24. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. juli 2011 J.nr.: NMK-512-00004 (tidl. NKN-133-00127) Ref.: ltp Afgørelse i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær.

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. juli 2005 J.nr.: 03-33/500-0091 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et sommerhus ved Sømarken ved Aakirkeby på Bornholm

Afgørelse i sagen om opførelse af et sommerhus ved Sømarken ved Aakirkeby på Bornholm Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. december 2010 J.nr. NKN-31-02045 mtj Afgørelse i sagen om opførelse af et sommerhus

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET

NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 15. maj 2008 J.nr.: NKN-31-00875 BIBIS Afgørelse i sagen om etablering af socialpædagogisk

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune.

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. august 2003 J.nr.: 03-33/800-0102 INV Afgørelse i sagen

Læs mere

Lone Cecilie Jensen Elbjergvej 52 Vejrhøj 9610 Nørager. Sendt pr. mail: KM.regnogbyg@gmail.com

Lone Cecilie Jensen Elbjergvej 52 Vejrhøj 9610 Nørager. Sendt pr. mail: KM.regnogbyg@gmail.com Postadresse: Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars Lone Cecilie Jensen Elbjergvej 52 Vejrhøj 9610 Nørager Tel.: +45 99 66 70 00 post@vesthimmerland.dk www.vesthimmerland.dk Sendt pr. mail:

Læs mere

DELAFGØRELSE i sag om fredning af Grøndalen med tilstødende områder - Skolehaverne

DELAFGØRELSE i sag om fredning af Grøndalen med tilstødende områder - Skolehaverne Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 08. juli 2011 J.nr.: NMK-520-00011 (tidl. NKN-111-00064) og NMK-522-00033 Ref.: RTS DELAFGØRELSE i sag om fredning af Grøndalen

Læs mere

Dispensation til opførelse af nyt stuehus nær gravhøj nr

Dispensation til opførelse af nyt stuehus nær gravhøj nr Sagsnr. 01.05.02-P00-11-18 Dato: 15. oktober 2018 John Rene Jensen Dr. Christines Vej 12 9600 Aars Mail: johnhmci@gmail.com Dispensation til opførelse af nyt stuehus nær gravhøj nr. 151016 Vesthimmerlands

Læs mere

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET Den 4. december 2018 Sagsnr.: 18/05227 Klagenr.:1000658 MBT-NH AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET OPHÆVELSE OG HJEMVISNING af afslag på dispensation i sag om opførelse af staldbyggeri indenfor

Læs mere

Afgørelse i sagen om til- og ombygning af hus i Åshøj Landsby i Køge Kommune

Afgørelse i sagen om til- og ombygning af hus i Åshøj Landsby i Køge Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 20. december 2006 J.nr.: NKN-33-00074 (tidligere 03-33/250-0184)

Læs mere

Støjkortlægning efter tiltag

Støjkortlægning efter tiltag Støjkortlægning efter tiltag Støjskærme ved Birkedalshusene Støjvold øst for Hillerødmotorvejen Hastighedsreduktion Borgmester Jespersens Vej Kollekollevej (ét kørespor) Støjreducerende asfalt på Dele

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Natur, Miljø og Trafik Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Odsherred Kommune Att: Projektleder Lars Jespersen Nyvej 22 4573 Højby Den 9. september 2015 Natur, Miljø og Trafik Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Odsherred Kommune har modtaget din ansøgning

Læs mere

Dispensation til at opføre tilbygning til sommerhus, udhus og terrasse/svalegang indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation til at opføre tilbygning til sommerhus, udhus og terrasse/svalegang indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen Ejer af ejendommen Sag: 01.05.02-P25-2351- 18 29. maj 2019 Dispensation til at opføre tilbygning til sommerhus, udhus og terrasse/svalegang indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen Matr.nr. 4ML Dronningmølle,

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. december 2009 NKN-133-00096 RTS Afgørelse i sagen om nedlæggelse

Læs mere

Det ansøgte ønskes anlagt inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen, som udløses af de beskyttede fortidsminder nr og nr

Det ansøgte ønskes anlagt inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen, som udløses af de beskyttede fortidsminder nr og nr Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til tilbygning af halvtag til maskinhus Du har søgt om fornyet tilladelse til, at anlægge tilbygning af halvtag til maskinhus på matr. nr. 4a, Klink By,

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Jeppe Aagaard Junker A.L. Drewsens Vej 12,3. tv 2100 København Ø - Sendt som digital post 11. september 2018 Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen _ Du har d. 7. juni 2018 søgt om opførsel af

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet stadfæster herved kommunens afgørelse af 9. februar 2012 på de anførte vilkår og afgørelsen står således ved magt.

Natur- og Miljøklagenævnet stadfæster herved kommunens afgørelse af 9. februar 2012 på de anførte vilkår og afgørelsen står således ved magt. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00598 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig på Bornholm

Læs mere

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 17. marts 2004 J.nr.: 03-31/150-0015 KPA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Natur, Miljø og Trafik Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Karen Bøgelund Brunbjergvej 4 4534 Hørve Den 28. maj 2015 Natur, Miljø og Trafik Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Odsherred Kommune har modtaget din ansøgning af 6. november 2014 om tilladelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune.

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 10.april 2006 J.nr.: 03-31/600-0101 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV. 20. maj 2015

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV. 20. maj 2015 Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Side 1. Planafdelingen. Ejendommen Vamdrupvej 1 med fortidsmindebeskyttelseslinjer. Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge

Side 1. Planafdelingen. Ejendommen Vamdrupvej 1 med fortidsmindebeskyttelseslinjer. Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen (naturbeskyttelseslovens 18) til en tæt-lav boligbebyggelse

Læs mere

Kommunen har begrundet ønsket om reduktion med den administrative forenkling en reduktion vil medføre i kommunens sagsbehandling.

Kommunen har begrundet ønsket om reduktion med den administrative forenkling en reduktion vil medføre i kommunens sagsbehandling. Rebild Kommune Att. Toke Rinfeldt-Iversen Sendt pr. mail til tori@rebild.dk Landskab og Skov J. nr. MST-540-00107 Ref. IDAMG Dato 26. juli 2019 Afgørelse om reduktion af skovbyggelinjen inden for området

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Dispensation til vejviserskilt og skilt ved Maglehøjsgruppen

Natur, Miljø og Trafik Dispensation til vejviserskilt og skilt ved Maglehøjsgruppen GHB Landskabsarkitekter A/S Carl Jacobsensvej 16, opg 6 2500 Valby - Sendt som e-mail til ghb@ghb-landskab.dk Den 4. maj 2015 Natur, Miljø og Trafik Dispensation til vejviserskilt og skilt ved Maglehøjsgruppen

Læs mere

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften.

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Det gælder både, når en gulspurv synger og sender blid lyd mod

Læs mere

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET. STADFÆSTELSE af afslag på lovliggørende dispensation i sag om fjernelse af dige i Horsens Kommune

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET. STADFÆSTELSE af afslag på lovliggørende dispensation i sag om fjernelse af dige i Horsens Kommune 17. december 2018 Sagsnr. 18/05277, NMK-600-00192 JMJ-NH AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET STADFÆSTELSE af afslag på lovliggørende dispensation i sag om fjernelse af dige i Horsens Kommune Miljø-

Læs mere

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. februar 2005 J.nr.: 03-33/150-0266 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46 i Lemvig Kommune

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46 i Lemvig Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. september 2014 J.nr.: NMK-31-01285 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på Ringvej 46

Læs mere

Høringssvar vedr. Aalborg Kommunes trafikstøjhandlingsplan 2018

Høringssvar vedr. Aalborg Kommunes trafikstøjhandlingsplan 2018 Høringssvar vedr. Aalborg Kommunes trafikstøjhandlingsplan 2018 Borgerbevægelsen vil fremsætte en indsigelse mod at placeringen af en motorvej i Egholmlinjen indgår som en del af Aalborg Kommunes trafikstøjhandlingsplan.

Læs mere

Den ansøgte carport med udhus opføres i en afstand af ca. 90 meter fra fortidsmindet.

Den ansøgte carport med udhus opføres i en afstand af ca. 90 meter fra fortidsmindet. Ejer Sag: 01.05.02-P25-86-18 6. september 2018 Dispensation til at opføre carport med udhus indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen Ejendommen matr.nr. 11 v Villingerød By, Esbønderup, Rævebakken 18 Gribskov

Læs mere

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes tilladelse til minigolfbane på Østre Sømarksvej

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes tilladelse til minigolfbane på Østre Sømarksvej Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 4. juli 2013 J.nr.: NMK-31-00954 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes tilladelse til minigolfbane på

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Birgit Susan Suster og Hans H. C. Christensen H.C. Ørsteds Vej 15,2. 1879 Frederiksberg C - Sendt som digital post 3. maj 2019 _ Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen I har d. 4. april 2019 søgt

Læs mere

AFSLAG PÅ DISPENSATION

AFSLAG PÅ DISPENSATION AFSLAG PÅ DISPENSATION Dato: 15. november 2018 Sagsnr.: 01.05.02-P21-1-18 Advokatfirmaet Himmerland ApS Bindslev & Kjeldsen Kirkegade 1 9600 Aars Att: Advokat Carsten Kjeldsen Sendt til mail: mk@advhim.dk

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinje. Der er ansøgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven 18 (fortidsmindebeskyttelseslinjen)

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinje. Der er ansøgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven 18 (fortidsmindebeskyttelseslinjen) Plan og Udvikling Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Michael Sand Dir: +4579755642 Mob: +4529132856 e-mail: Michael.Sand@Hedensted.dk 12.09.2019 Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinje

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Ida Marie Laurent Nielsen og Kåre Seidelin Stevnsgade 4,1. tv 2200 København N 19. oktober 2018 Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen _ I har d. 18. september 2018 søgt om at opføre et nyt sommerhus

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. juni 2006 J.nr.: 03-33/800-0496 SNI Afgørelse

Læs mere

By- og Miljøforvaltningen Naturteam Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon:

By- og Miljøforvaltningen Naturteam Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon: By- og Miljøforvaltningen Naturteam Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 24 E-mail: natur@gladsaxe.dk Peter Westh Slotsparken 20 2880 Bagsværd 26. januar 2010 Udkast til dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinie,

Læs mere

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 12. maj 2009 J.nr.: NKN-33-02788 ssc Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på

Læs mere

Afgørelse i sagen om Kolding Kommunes byggetilladelse til etablering af en varmecentral i Kolding Åpark

Afgørelse i sagen om Kolding Kommunes byggetilladelse til etablering af en varmecentral i Kolding Åpark Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-33-03483 SISBL Afgørelse i sagen om Kolding Kommunes byggetilladelse

Læs mere

Hans Carsten Brøns Marcussen Helsingevej 36 A Smidstrup 3250 Gilleleje. Dispensation Fortidsmindebeskyttelseslinje 18 NBL

Hans Carsten Brøns Marcussen Helsingevej 36 A Smidstrup 3250 Gilleleje. Dispensation Fortidsmindebeskyttelseslinje 18 NBL Hans Carsten Brøns Marcussen Helsingevej 36 A Smidstrup 3250 Gilleleje Sag: 2016/40266 034 Id: 004495 Afdelingsnavn Byg og Miljø Postadresse Postboks 10, 3200 Helsinge 06. juni 2017 Personlig henvendelse

Læs mere

Aalborg Kommune meddeler hermed tilladelse efter naturbeskyttelsesloven til at etablere to altaner på ejendommen matr. 532, Aalborg Bygrunde.

Aalborg Kommune meddeler hermed tilladelse efter naturbeskyttelsesloven til at etablere to altaner på ejendommen matr. 532, Aalborg Bygrunde. #BREVFLE Jørn Garde arkitektkontor Ridemandsmøllevej 40B 9230 Svenstrup J 11. oktober 2018 Nytorv 13B 1, 9000 Aalborg - Dispensation fra fredet fortidsminde til etablering af to altaner i forbindelse med

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Dispensation til vejvisersten og nye trappesten ved Esterhøj og den 3. gravhøj ved Høve

Natur, Miljø og Trafik Dispensation til vejvisersten og nye trappesten ved Esterhøj og den 3. gravhøj ved Høve GHB Landskabsarkitekter A/S Carl Jacobsensvej 16, opg 6 2500 Valby - Sendt som e-mail til ghb@ghb-landskab.dk Den 23. april 2015 Natur, Miljø og Trafik Dispensation til vejvisersten og nye trappesten ved

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og opførelse af 4 helårsboliger i den afgrænsede landsby Ølsted i Århus Kommune.

Afgørelse i sagen om udstykning og opførelse af 4 helårsboliger i den afgrænsede landsby Ølsted i Århus Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 15. marts 2007 NKN-31-00210 Afgørelse i sagen om udstykning og opførelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af ny helårsbolig i fredskov i Mariagerfjord Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af ny helårsbolig i fredskov i Mariagerfjord Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. juni 2009 J.nr. NKN-51-00060 meh Afgørelse i sagen om opførelse af ny helårsbolig

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Gert T. Lauridsen og Jannie Schou Sydvestvej 24 2600 Glostrup 1. August 2018 Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen _ Du har 18. maj 2018 søgt om at nedrive eksisterende sommerhus på 47 m 2 med

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Jan Becker Hansen og Jannie Steffen Rebekkavej 18,1. th 2900 Hellerup Den 4. marts 2016 Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen Du har 1. april 2014 søgt om lovliggørende dispensation til et 9

Læs mere

Ungdomsskolen Skive Frederiksdalallé Skive Mail: Den 20. juni 2014

Ungdomsskolen Skive Frederiksdalallé Skive Mail: Den 20. juni 2014 Ungdomsskolen Skive Frederiksdalallé 7 Mail: than@skivekommune.dk Den 20. juni 2014 Svansøvej 8, Skive Legaliserende landzonetilladelse til crossbane og halvtage samt dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af fritliggende gyllebeholder i Hvalsø Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af fritliggende gyllebeholder i Hvalsø Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. maj 2005 J.nr.: 03-31/250-0021 KBP/MIF Afgørelse i sagen

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej København NV. 12. maj 2016

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej København NV. 12. maj 2016 Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk 12. maj 2016 Klage over

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af ansøgning modtaget den , med supplerende materiale modtaget den

Tilladelsen er givet på grundlag af ansøgning modtaget den , med supplerende materiale modtaget den #BREVFLE Friis og Moltke Strandvejen 20, 3. 9000 Aalborg 4. februar 2019 Nytorv 3A, 9000 Aalborg - Dispensation fra fredet fortidsminde til renovering af bygning (etablering af vinduer imod slotsparken,

Læs mere

D O M. Afsagt den 29. november 2013 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Hans Chr. Thomsen, Jon Fridrik Kjølbro og Lone Dahl Frandsen).

D O M. Afsagt den 29. november 2013 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Hans Chr. Thomsen, Jon Fridrik Kjølbro og Lone Dahl Frandsen). D O M Afsagt den 29. november 2013 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Hans Chr. Thomsen, Jon Fridrik Kjølbro og Lone Dahl Frandsen). 17. afd. nr. B-1398-10: Gregers Juel (advokat Karsten Thomas

Læs mere

9. februar 2009 J.nr.: NKN ssc

9. februar 2009 J.nr.: NKN ssc NATURKLAGENÆVNET Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax:7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 9. februar 2009 J.nr.: NKN-261-00142 ssc Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere