3 Hiv, aids og dig. 5 Sådan smitter hiv. 9 Kondom beskyttter. 17 Hvem, hvad, hvor om hiv. 21 At leve med hiv. 27 Hiv-test

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3 Hiv, aids og dig. 5 Sådan smitter hiv. 9 Kondom beskyttter. 17 Hvem, hvad, hvor om hiv. 21 At leve med hiv. 27 Hiv-test"

Transkript

1 HIV OG SIKKER SEX

2 3 Hiv, aids og dig 5 Sådan smitter hiv 9 Kondom beskyttter 17 Hvem, hvad, hvor om hiv 21 At leve med hiv 27 Hiv-test 33 Hiv-smittede og straffeloven 35 Information og rådgivning

3 Hiv, aids og dig Hiv er et virus, der ødelægger kroppens immunforsvar. Hvis du bliver smittet med hiv, kan du være rask i mange år. Men på et tidspunkt vil kroppens immunforsvar blive så svækket, at du får nogle sygdomme, som kroppen normalt ville kunne modstå du får aids og kan dø. Nogen får aids efter et år andre efter mange år. Hiv kan ikke helbredes, og der findes ikke en vaccine. I dag findes der medicin, der kan bekæmpe hiv, så mange kan leve som hiv-smittede uden at blive alvorligt syge og udvikle aids men medicinen skal tages hver dag resten af livet. I Danmark er langt de fleste blevet smittet med hiv ved at have sex uden kondom. Hiv er en sexsygdom. Du kan ikke se, om en person er hiv-smittet. Du kan beskytte dig og andre mod hiv ved at bruge kondom, når I har sex. 3 > HIV OG AIDS - Hiv er det virus, der giver aids. Har du har hiv i kroppen, er du hiv-positiv. Hiv står for Human Immundefekt Virus. - Du har aids, hvis du har fået en eller flere særlige aids-sygdomme. Aids står for Acquired Immuno Deficiency Syndrome.

4 4

5 Sådan smitter hiv Den vigtigste måde at stoppe hiv på er at forebygge smitte. Hvis du ved, hvordan hiv smitter, og hvordan hiv ikke smitter, kan du også tage din del af ansvaret for, at smitten ikke bringes videre. 5 > HIV-SMITTEVEJE Du kan blive smittet med hiv: - ved at have sex uden beskyttelse, f.eks. uden kondom - gennem blod og sprøjter, der ikke er sterile. Derudover kan en hiv-smittet mor smitte sit barn under graviditet, fødsel og amning.

6 SEX OG HIV Hiv kan smitte ved sex med en hiv-smittet. Hvis du har sex med en hiv-smittet uden at beskytte dig, løber du en risiko for at blive smittet med hiv. Man kan blive smittet gennem kroppens slimhinder. Slimhinderne har vi for eksempel i endetarmen, i skeden, på penis og i munden. Risikoen for at blive smittet er størst ved analsex - nogle få procent. Risikoen er noget mindre ved samleje i skeden, men den varierer fra person til person. Risikoen for at blive smittet er større, hvis der er sår eller rifter på slimhinderne, eller hvis du har andre sexsygdomme. Risikoen for at blive smittet ved mundsex, er meget lille. Det er, fordi det er vanskeligt at blive smittet gennem mundens slimhinde, og fordi spyt ikke kan overføre hiv. Men der er risiko for smitte, fordi der er hiv i både sæd, skedevæske og blod. 6 BLOD OG SPRØJTER Hiv kan smitte gennem blod. I Danmark undersøges alt blod fra donorer derfor for hiv. De, der er blevet smittet med hiv gennem donorblod i Danmark, er smittet før 1986, hvor man begyndte at undersøge blodet for hiv. Du behøver derfor ikke at være nervøs for at blive smittet, hvis du skal have blodtransfusion. Hver tiende, der får hiv i Danmark, er stiknarkoman. Narkomaner kan smittes, når de deler sprøjter eller har sex. Mange apoteker udleverer gratis sprøjter for at begrænse smitten. SMITTE FRA MOR TIL BARN En hiv-smittet mor kan smitte sit barn under graviditeten, og når hun føder og ammer. For at nedsætte risikoen for smitte behandler man moderen for hiv under graviditeten, og hun får tilbud om at føde ved kejsersnit. Når barnet er født, får det modermælkserstatning i stedet for at blive ammet og får hiv-medicin i nogle uger. Derfor er der meget lidt smitte fra mor til barn i Danmark. Men i andre lande bliver mange børn smittet på denne måde.

7 7 > SÅDAN SMITTER HIV IKKE - Du bliver ikke smittet ved at bide af den samme is eller drikke af den samme kop som en hiv-smittet - Du bliver ikke smittet ved bruge det samme toilet som en hiv-smittet - Du bliver ikke smittet ved at bruge offentlige svømmehaller, saunaer eller ved at dyrke sport - Du bliver ikke smittet af kys og kram - Du bliver ikke smittet gennem spyt, tårer eller sved - Du bliver ikke smittet af myggestik eller af at blive stukket af en bi eller hveps.

8 8

9 Kondom beskytter Kondom beskytter mod graviditet, hiv og andre sexsygdomme. Hvis du eller din partner bruger kondom, er risikoen for at blive smittet og at blive gravid meget, meget lille. 9 > SIKKER SEX Brug kondom, når du har samleje. Det er den sikreste måde at beskytte dig selv, og den du er sammen med på. Kondom beskytter mod hiv og andre sexsygdomme. Herudover er sikker sex, hvad du ellers kan finde på og synes er dejligt: - Du kan onanere din partner - Du kan kysse, kæle og kærtegne din partner over hele kroppen.

10 10 KONDOM GIVER TRYGHED Mange synes, at sex uden kondom er bedre end sex med kondom. Men der er klare fordele ved at bruge kondom. Når du som mand bruger kondom, får du ikke så hurtigt udløsning. Det kan også betyde, at I får mere ud af det. Kondomer giver næsten 100% sikkerhed. Du kan være sikker på, at du eller din partner ikke bliver smittet, hvis du bruger kondomet rigtigt under hele samlejet, og det ikke går i stykker. Mange møder deres kæreste til en fest eller i byen. Det betyder, at du kan være lidt fuld første gang, du er sammen med én. Når du er fuld, kan du blive fummelfingret og skødesløs. Det bliver nemt at overbevise dig selv om, at det nok skal gå denne ene gang uden kondom. Det er en god idé at få talt om kondomet, inden I kommer for godt i gang. Det kan være svært at sige, at du vil bruge kondom lige før samlejet. Især hvis I begge to er ophidsede. Du kan beslutte dig for at se positivt på kondomet og se det som en naturlig del af at have sex. Vælger du kondom, slipper I begge to for en masse frygt. Kvinden bliver ikke gravid, og I bliver ikke smittet med en sexsygdom. Det betyder, at I kan koncentrere jer om hinanden uden at spekulere eller være bekymrede. DET GÆLDER OM AT FÅ DET SAGT Det er godt at tænke over, hvornår og hvordan du vil sige, at du eller din partner skal bruge kondom. Du kan for eksempel tage kondomerne frem, når I begynder at smide lidt af tøjet og sige, at du har kondomer med. Så ved begge fra begyndelsen, at I skal bruge kondom. Hvis du er genert, er det vigtigt, at du overvinder det og beslutter dig for at sige, hvad du føler. Det er en vigtig del af sexlivet, og det viser, at du tager ansvar for din og din kærestes sundhed. NÅR KONDOMET SKAL PÅ Det er vigtigt at tage kondomet på, før samlejet begynder. Når manden er ophidset, kan der godt komme lidt sæd eller præsperm ud før selve udløsningen. Det kan gøre kvinden gravid. Og hvis én af jer har en sexsygdom som hiv eller klamydia, kan det også smitte. I kan hjælpe hinanden. Du kan kæle lidt for din partner, måske lave lidt sjov med situationen, så stemningen bliver afslappet. Som kvinde kan du også sætte kondomet på, så bliver det en del af forspillet.

11 Hvis du som mand mister rejsningen, kan du vente eller kæle lidt mere, til den er der igen. Hvis I skifter stilling under samlejet, skal kondomet holdes fast ved roden af penis, når manden trækker sig ud. Hvis kondomet falder af, så tag et nyt på. For at være ordentligt beskyttet skal kondomet være på under hele samlejet. Det er vigtigt at bruge vandbaseret eller silikonebaseret glidecreme, hvis I har analsex. Glidecreme kan bl.a. købes på apoteket. Oliebaserede cremer som f.eks. bodylotion, vaseline eller madolie opløser kondomet. Lad være med at bruge dem, de kan ikke erstatte glidecremen. > ØV DIG I AT BRUGE KONDOM - Find det rigtige kondom. Kondomer findes i mange størrelser og former. Det er en god idé, at du som mand har forsøgt dig frem, inden du skal have samleje. Find en model, der passer dig, også hvis du er allergiker. Der findes mange forskellige kondomer: tynde, riflede, cremebehandlede, farvede, osv. Måske har kvinden også en mening om hvilket kondom, der føles godt Øvelse gør mester. Øv dig i at tage eller give kondomet på. - Brug kondomet rigtigt. Åbn emballagen forsigtigt uden at bruge negle eller tænder, så du ikke ødelægger kondomet. Rul kondomet rigtigt på. Der må ikke være luft under kondomet eller i tutten på spidsen af kondomet. Kondomet skal sidde godt fast, når det er rullet på. Hold på kondomet, mens manden trækker sig ud. Kondomer skal være datomærkede. Vær opmærksom på, at de ikke er for gamle. - Husk dem, selv om det kan være svært. Det kan føles pinligt at købe kondomer. Men det er ikke en undskyldning for ikke at beskytte sig. At købe kondomer er også en del af sexlivet. Kondomer kan købes på apoteker, tankstationer, i supermarkeder, automater, per postordre eller på internettet.

12 12 FERIE UDEN SMITTE Der er flere gode grunde til at overveje, hvordan du beskytter dig mod smitte, før du rejser på ferie. Det er vigtigt at være særlig forsigtig, når du er i udlandet, hvor der er langt flere hiv-smittede end i Danmark. Det er ikke kun, når du er sammen med en fra udlandet, at du skal dyrke sikker sex. Det gælder også, hvis du har sex med en anden dansker i udlandet. Det er en god idé at overveje, hvordan du vil beskytte dig, før du rejser på ferie. Mange får lavet tatoveringer, huller i ørerne eller piercinger, når de er ude at rejse. Det kan være et sjovt minde fra en god ferie. Problemet er, at de redskaber, som bruges til at lave tatoveringerne og hullerne i ørene med, kan smitte dig med hiv og andre sygdomme. For at være på den sikre side må du selv vurdere, om stedet har rene lokaler, god hygiejne, og om pierceren bruger sterile engangshandsker. I Danmark behøver man ikke at være nervøs for at blive smittet, når man modtager donorblod. Sådan er det ikke alle steder i udlandet. Især ikke i tredjeverdenslande, hvor der er mange hivsmittede, og hvor der samtidig ikke er mulighed for at undersøge alt donorblod. Det øger risikoen for at blive smittet ved en blodtransfusion. Medmindre det gælder liv og død, er det bedst at undgå blodtransfusioner i udviklingslande, hvor hiv er udbredt. Men du skal ikke sige nej til en livsnødvendig behandling af frygt for hiv-smitte. Hvis du skal have indsprøjtninger, mens du er i tredjeverdens lande, kan du også blive smittet, hvis kanylerne har været brugt før og ikke er sterile. Det kan derfor være en god ide at købe sterile sprøjter og kanyler med hjemmefra eller købe dem i det land, du er i. > KONDOM BESKYTTER MOD - Graviditet - Hiv - Klamydia - Syfilis - Gonore - Kondylomer - Herpes og andre sexsygdomme.

13 > Beslut dig for sikker sex: Bestem dig for en gang for alle - at dyrke sikker sex. Gør det lettere for dig selv at gøre, som du på forhånd har bestemt. Tag altid kondomer med i byen, og læg nogle på dit værelse. Brug kondom hver gang og hele tiden. Det gælder om at beskytte den, du er sammen med, og dig selv. 13

14 14 Find det rigtige kondom. Kondomer findes i mange størrelser og former. Måske har din partner også en mening om hvilket kondom, der føles godt. I kan tale om det.

15 15

16 16

17 Hvem, hvad, hvor om hiv Hiv og aids er en verdensomspændende epidemi. I Danmark har vi forebygget en større udbredelse af hiv, men der er fortsat risiko for smitte. Der er ingen vaccination mod hiv, og behandlingen kan ikke helbrede den smittede. Hiv/aids er meget alvorlig for dem, der smittes, og der bruges mange ressourcer på at forebygge og behandle hiv og aids. 17 > HVEM HAR HIV? Statistikken over hiv-smittede viser, at de fleste, der er smittet, tilhører bestemte befolkningsgrupper. Disse grupper er: - Mænd, der har sex med mænd (homoseksuelle og biseksuelle mænd) - Personer, der er født og/eller opvokset i lande, hvor der er mange hiv-smittede - Stiknarkomaner - Udlandsrejsende/udstationerede, der har været i lande hvor hiv er udbredt. Hiv kan smitte alle, der dyrker ubeskyttet sex. Du kan ikke på forhånd vide, hvem der er smittet med hiv eller en anden sexsygdom. Derfor må I beskytte jer.

18 HIV OG AIDS HISTORIEN I 1981 døde nogle amerikanske mænd helt uventet af særlige former for lungebetændelse og hudkræft. Mændene havde det tilfælles, at de var unge, at de døde med et helt ødelagt immunforsvar, og at de var homoseksuelle. Det viste sig, at de var blevet smittet med hiv og havde fået aids. Senere fandt man ud af, at der var aids i Afrika og andre steder. I 1983 fandt forskerne det virus, der er årsag til aids. Det hedder hiv-virus. Efter nogle år blev der udviklet en hiv-test, og det blev herefter muligt at afgøre, om en person var smittet med hiv. I Danmark spredtes smitten i begyndelsen af 1980 erne - særligt i nogle homoseksuelle miljøer i København og lidt senere blandt stiknarkomaner. Der var også blødere, som blev smittet gennem donorblod, og i 1986 blev det derfor indført, at alt donorblod skulle testes for hiv. 18 HIV-SMITTEDE I DANMARK I Danmark regner man med, at der er cirka hiv-smittede, og der dør ca. 25 personer om året af AIDS. Langt de fleste hiv-smittede er smittet seksuelt. I dag er cirka halvdelen af alle de, der er smittet med hiv, homoseksuelle eller biseksuelle mænd. Hvor mange hiv-smittede der er, kan man ikke vide præcist, for det er ikke alle, der er testet for hiv. Der kan altså være nogen, der er smittet uden at de selv eller andre ved det. Hvert år viser det sig at af de, der bliver testet, er smittet med hiv. Nedenfor ses en fordeling, der viser, hvordan de er blevet smittet. Nye hiv-smittede i Danmark i perioden (Kilde: Statens Serum Institut) Heteroseksuelle: (44%) Homoseksuelle/ biseksuelle: (38%) Stiknarkomaner: 390 (10%) Mor til barn smitte: 63 (2%) Andre: 222 (5%) Ikke oplyst: 58 (1%)

19 EN EPIDEMI PÅ VERDENSPLAN Man regner med, at der er 38 millioner hiv-smittede verden over. Langt de fleste - fire ud af fem er smittet seksuelt, de fleste gennem sex mellem mand og kvinde (heteroseksuel sex). I dag er hiv og aids meget udbredt især i Afrika og i Asien. I nogle lande er sygdommen så udbredt, at den udgør en trussel mod landets udvikling. Det er især de voksne og ofte også veluddannede, som er hårdest ramt af epidemien. I f.eks. Botswana er næsten 40% af de årige smittet med hiv. I Danmark er det tilsvarende tal 0,1%. Der er i de seneste år også sket en voldsom stigning i antallet af hiv-smittede i Rusland, Baltikum og Østeuropa. Flere lande i Mellemamerika og Caribien er også hårdt ramt. De lande, hvor hiv og aids er meget udbredt, har det til fælles, at hiv-smitten ikke er koncentreret i bestemte befolkningsgrupper. I disse lande er der ligeså mange kvinder som mænd, der er smittet med hiv og i nogle lande endda flere kvinder end mænd. Hiv/aids på verdensplan (Kilde: UNAIDS 2004) 19 Region Personer (mio.) med hiv/aids Afrika syd for Sahara 25,0 Nordafrika og Mellemøsten 0,5 Syd- og Sydøstasien 6,5 Østasien og Oceanien 0,9 Sydamerika 1,6 Caribien 0,43 Østeuropa og Centralasien 1,3 Vesteuropa 0,58 Nordamerika 1,0 Australien og New Zealand 0,032 I alt 38,0

20 20

21 At leve med hiv I dag kan hiv-smittede behandles. Behandlingen kan dog ikke helbrede den smittede, som skal være i behandling resten af sit liv. Mange hiv-smittede føler sig raske, men andre får bivirkninger af deres medicin. Der arbejdes på at finde en vaccine mod hiv, men hidtil er det ikke lykkedes at finde frem til en vaccine, der kan forebygge hiv-smitte. 21 > HVOR MANGE LEVER MED HIV? I Danmark regner man med, at der er cirka hiv-smittede.

22 HIV KAN IKKE SES ELLER MÆRKES Du kan ikke mærke, hvis du bliver smittet med hiv. Det er derfor kun, hvis du er blevet testet, at du kan vide, om du er hiv-smittet. Mange hiv-smittede finder først ud af, at de er smittede, når de flere år senere bliver syge. Det gør de, når immunsystemet er blevet nedbrudt af hiv. Men faktisk får hveranden af de, der er smittet med hiv, noget, der ligner influenza. Det sker cirka en til fire uger efter, at de er blevet smittet. Symptomerne kan være feber, hævede lymfeknuder, træthed, hovedpine eller hududslet. De forsvinder af sig selv efter en til to uger. Mange vil derfor ikke tænke på, at det kan være hiv. 22 OM AIDS Det er meget forskelligt, hvor lang tid der går, fra en person er blevet smittet med hiv, til immunforsvaret er blevet svækket. Hos nogle hiv-smittede varer det kun et år hos andre varer det helt op til år. I gennemsnit går der uden behandling syv til ni år fra smitten, til den første alvorlige infektion viser sig. I de år vil den hiv-smittede ikke have nogle symptomer og føle sig rask. Efterhånden som immunsystemet går i stykker, vil den hiv-smittedes krop begynde at vise flere tegn på hiv. De første symptomer kan være vægttab, diarre eller udslet. En hiv-smittet har aids, når immunforsvaret bliver så dårligt, at kroppen får nogle infektioner, som folk med et velfungerende immunforsvar ikke får. I Danmark er det for eksempel en særlig lungebetændelse eller svamp i spiserøret. Det kan også være specielle kræftformer. Hvis aids-patienten ikke behandles, dør han eller hun inden for 1-2 år. I Danmark dør ca. 25 personer af AIDS om året.

23 HIV-SMITTEDE FÅR BEHANDLING Med behandling kan mange udskyde det tidspunkt, hvor de får aids. I Danmark får alle hiv-smittede tilbudt behandling, når deres immunsystem ikke længere virker, som det skal. Behandlingen kan dog ikke helbrede den smittede. Den kan forlænge de fleste hiv-smittedes liv med mange år. Behandlingen kaldes en kombinationsbehandling, og den består af flere slags medicin, som kombineres og tages på én gang. En hiv-smittet, som bliver behandlet, kan på mange måder leve sit liv som før hun eller han fik hiv. En af de store forskelle er, at den hiv-smittede skal tage sin medicin på helt faste tidspunkter hver dag. Og med faste mellemrum skal en hiv-smittet til kontrol på sygehuset. For nogle opleves det som svært at skulle tage medicinen, og det kræver disciplin og omhu at følge behandlingen. For nogle betyder det også, at de kommer til at leve med ubehagelige bivirkninger af behandlingen, for eksempel diarre, kvalme eller ændret fedtfordeling på kroppen. De kan også få hjertesygdomme og sukkersyge efter flere års behandling. Den hiv-smittede skal være i behandling resten af sit liv. 23 PEP PEP er en behandling som kan gives til personer, der har haft ubeskyttet sex med en hiv-smittet eller til sundhedspersonale, der har stukket sig på en sprøjte, som har været brugt af en hivsmittet. PEP kan muligvis forhindre hiv i at udvikle sig og skal gives hurtigst muligt og inden for 24 timer, efter at man er blevet udsat for smitte. PEP udleveres udelukkende på hospitalerne og har mange bivirkninger. Den bruges sjældent og mest til behandling af sundhedspersonale. Hvis du har haft ubeskyttet sex med en hiv-smittet, skal du kontakte en læge eller fx. AIDS- Linien, der kan henvise dig til nærmeste infektionsmedicinske afdeling (se telefonnummer på AIDS-Linien bagest i pjecen).

24 24 Man kan ikke helbredes for hiv, men så længe behandlingen er effektiv, vil mange kunne leve næsten som andre, der ikke er smittede.

25 25

26 26

27 Hiv-test I Danmark kan alle blive undersøgt for hiv anonymt og gratis. Det sker med en blodprøve. Hvis du har en alvorlig mistanke om, at du er smittet med hiv, kan du søge råd om din situation og blive testet. > HVIS DU VIL TESTES 27 Du bør overveje at blive testet, hvis du har haft ubeskyttet sex med en, der måske er hiv-smittet. Der er nogle situationer, hvor du skal være særlig opmærksom på risikoen for at blive smittet med hiv. Det er, hvis du: - har haft ubeskyttet sex med en person fra et land, hvor hiv er meget udbredt - har haft ubeskyttet sex med en stofmisbruger - er mand og har haft ubeskyttet sex med en anden mand - er kvinde og har haft ubeskyttet sex med en biseksuel mand.

28 HIV-TESTEN En hiv-test viser, om kroppen har antistoffer mod hiv. Antistofferne viser, om der er tegn på, at hiv-virus er til stede i kroppen. Det er disse antistoffer, man prøver at påvise ved hiv-testen. Normalt skal hiv-testen tages mindst tre måneder efter det tidspunkt, hvor du kan være smittet. Det er, fordi det er forskelligt, hvor hurtigt kroppen danner antistoffer. Langt de fleste har dannet antistoffer allerede en måned efter smittetidspunktet, og testen vil vise, at de har hiv. Men for nogen tager det helt op til tre måneder for kroppen at danne antistoffer. Der vil derfor være nogle få personer, som først efter tre måneder får at vide, at de er blevet smittet med hiv. I perioden, hvor du venter på resultatet af en hiv-test, er det vigtigt at fortsætte med at dyrke sikker sex, så du ikke risikerer at give smitten videre, hvis det viser sig, at du er smittet. 28 HVOR KAN DU BLIVE TESTET? En hiv-test kan du få hos egen læge, på et hospital eller en kønssygdomsklinik. Fra du får taget testen, og til du får svar, går der 4-14 dage afhængigt af, hvor testen er taget. Nogle steder får du rådgivning både inden testen og efter testen. Svaret på testen bør normalt gives personligt og ikke over telefonen eller pr. brev. Det sker ikke alle steder, så det kan være en god idé at aftale en tid til at få svaret på testen. I nogle lande er der mulighed for at købe en hiv-hjemmetest. De kan for øjeblikket ikke købes i Danmark. Hvis du vælger at teste dig selv med en hjemmetest, skal du være opmærksom på, at testen kan give forkerte svar. Hjemmetests kan vise, at du er smittet, uden at du faktisk er det (falsk positiv). Testen kan være af dårlig kvalitet, og det er kun test, som har et CE-mærke, der overholder EU s krav om kvalitet. Hvis du har brugt en hiv-hjemme test og den viser, at du er smittet, skal du kontakte din læge, sygehuset eller kønssygdomsklinikken og få lavet en rigtig hiv-test. Den giver dig fuld sikkerhed for, om du rent faktisk er blevet smittet. Samtidig kan du få råd om testen og din situation i øvrigt.

29 SKAL DU TESTES? Du kan søge råd og blive testet, hvis du har mistanke om, at du er smittet med hiv. Hvis du overvejer at blive testet for hiv, er det vigtigt at finde ud af, om du overhovedet har været i risiko for at blive smittet. Kontakt din læge, en kønssygdomsklinik, eller AIDS-Linien, hvis du er i tvivl. (Se telefonnummeret bagest i pjecen.) > FORDELE VED EN HIV-TEST Hvis du er bliver testet for hiv, kan du: - få råd og vejledning - blive bedre til at dyrke sikker sex og vælge den prævention, der passer bedst til dig - få vished, om du er smittet eller ikke er smittet - opdage hiv tidligt, så du kan få behandling på rette tidspunkt, og inden du bliver syg - være med til at bryde smittekæden ved at kontakte tidligere partnere med råd om hiv og hiv-test. 29 Inden du bliver hiv-testet, skal du overveje, hvordan du vil reagere, hvis testen viser, at du er smittet med hiv. Det er en god idé at lufte dine overvejelser med andre, som står dig nær, eller med din læge eller en anden rådgiver. Du kan også læse om eller stille spørgsmål om hiv og aids på internetadressen eller ringe til AIDS-Linien (se telefonnummer bagest i pjecen). Hvis hiv opdages tidligt, kan behandlingen startes på det rigtige tidspunkt, inden der kommer alvorlig sygdom, aids og skader på kroppen som følge af sygdom. Hvis du har symptomer på akut hiv-infektion, skal du lade dig hiv-teste, fordi lægerne ofte vil forsøge en kortvarig behandling på dette tidspunkt. Du kan tale med din læge eller en anden rådgiver om symptomerne.

30 30

31 ANONYM TEST Lægen må kun tage en hiv-test, hvis du selv har givet lov til det. Lægen har altid tavshedspligt, hvis du undersøges for hiv og må ikke uden videre give oplysningerne videre hverken til privatpersoner eller til andre sygehuse. Sygehuslægen må heller ikke give oplysningerne videre til din egen læge. Du skal give din tilladelse til, at lægen videregiver oplysningerne. Dog må lægen eller en rådgiver i helt særlige tilfælde informere en partner, hvis en hiv-smittet ikke selv har fortalt ham eller hende om det. Du kan blive testet uden at opgive dit personnummer, og uden at der bliver skrevet noget i din journal om det. Det gælder på alle hiv-test steder, det vil sige på et hospital, en kønssygdomsklinik eller hos lægen. Du skal blot oplyse, at det er dét, du ønsker. Testen er normalt gratis, men hvis du ønsker anonym undersøgelse hos en praktiserende læge må du regne med selv at skulle betale for undersøgelsen. 31

32 32 > ANSVAR Ansvaret for at stoppe hiv-smitten er fælles for dig og den, du er sammen med. I skal begge sørge for, at I dyrker sikker sex. Ansvar handler også om at passe på den, du er sammen med. Hvis du dyrker sikker sex og for eksempel bruger kondom, har du gjort dit bedste for, at din partner ikke bliver smittet med hiv. Og så er I også beskyttet mod klamydia, andre sexsygdomme og graviditet.

33 Hiv-smittede og straffeloven En hiv-smittet, der udsætter sin partner for smitte med hiv, kan straffes, hvis partneren ikke ved, at der er en risiko for at blive smittet. Helt konkret siger loven, at en person, der "på hensynsløs måde forvolder fare for, at nogen smittes med en livstruende og uhelbredelig sygdom" kan straffes. Loven siger altså med andre ord, at en hiv-smittet skal dyrke sikker sex eller fortælle sin partner, at han eller hun er smittet. Den hiv-smittede bryder loven og kan straffes med fængsel i op til otte år, hvis han hverken gør opmærksom på, at han er smittet, eller dyrker sikker sex. 33 Den hiv-smittede kan i princippet straffes, selv om partneren ikke er blevet smittet. Det strafbare er at udsætte sin partner for en smitterisiko, som partneren ikke kender til. Loven gælder også for dem, som ikke er testet for hiv, men som har god grund til at tro, at de er smittede. Som hiv-smittet kan du ikke straffes, hvis du dyrker sikker sex eller på forhånd fortæller din partner, at du er hiv-smittet.

34 34

35 Information og rådgivning Sådan smitter hiv INTERNET-RÅDGIVNING OG INFORMATION TELEFONRÅDGIVNING Information til unge om seksualitet, sexsygdomme og hiv/aids. Chat og brevkasse. Du kan blive smittet med hiv - Mange ved links. at have sex uden beskyttelse, f.eks. kondom - gennem blod og sprøjter, der ikke er sterile. Rådgivning eller information om hiv, aids og sexsygdomme. Chat og . Derudover kan en hiv-smittet mor smitte sit barn under graviditet, fødsel og amning. Internet-portal med oplysninger om og kontaktadresser til de danske hiv/aids organisationer. Hjemmeside om hiv for hiv-smittede og deres partnere. Indeholder information om hiv, aids, behandling og støtte. Chat og brevkasse. Statens Serum Institut overvåger hiv og aids i Danmark. På siden finder du informationer om hiv/aids og andre smitsomme sygdomme. Hos UNAIDS FN s AIDS-program - får du information om hiv/aids globalt. AIDS-Linien Åben hverdage samt lørdage, søndage og helligdage AIDS- Linien er en telefonlinie for alle, der har brug for rådgivning om hiv/aids, sexsygdomme, sikker sex, hiv-test m.m. AIDS-Linien kan blandt andet oplyse om, hvilke sygehuse der tilbyder hiv-test og rådgivning. Sexlinien Rådgivning til unge om seksualitet, sex, sexsygdomme og prævention. Åben mandag til fredag klokken SKRIFTLIGE MATERIALER Sundhedsstyrelsen På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse om Sundhedsstyrelsens aktiviteter. Du kan bestille materialer om hiv/aids og sexsygdomme på Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller hos Sundhedsstyrelsens Publikationer på telefon

36 HIV OG SIKKER SEX Hiv og sikker sex giver viden om hiv og aids, og om hvordan du beskytter dig. Pjecen fortæller også om, hvordan test og behandling foregår, hvordan hiv har spredt sig, og hvor udbredt sygdommen er. Hvert år får personer besked om, at de er blevet smittet. I Danmark er der ca hiv-smittede. Hiv er en livslang sygdom, som du kan dø af. Hiv og sikker sex handler om sexsygdommen hiv. Det er en sygdom, der ikke kan vaccineres imod, og som ikke kan helbredes. Viden om risikoen for at blive smittet og hvordan du beskytter dig og din partner kan stoppe smitten. Sundhedsstyrelsen 2004 Advice A/S

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre.

Forord. Bagerst i pjecen er der en liste over nyttige adresser og telefonnumre. FOKUS PÅ LIVET Forord Denne pjece er lavet til dig der er hiv-smittet, og giver dig er overblik over nogle af de centrale emner du som hiv-smittet skal forholde dig til. Selvom pjecen henvender sig til

Læs mere

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested Den Unge Piges Bog Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding Praktiserende læge Lise Petri Praktiserende læge Liselotte Hyllested Praktiserende læge Malene Graae Praktiserende læge

Læs mere

Prævention hvad skal du vælge?

Prævention hvad skal du vælge? Prævention hvad skal du vælge? Skal du have samleje for første gang? Har du brug for prævention ofte eller sjældent? Har du en kæreste eller skiftende partnere? Kan du huske at bruge prævention (fx tage

Læs mere

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Sex & Sundhed har i forbindelse med dette opdaterede kapitel i HIV-håndbogen sat fem helt almindelige danskere stævne til en samtale om deres

Læs mere

2 juni 2001. Tidsskrift om forebyggelse. Tema: Hiv og aids

2 juni 2001. Tidsskrift om forebyggelse. Tema: Hiv og aids 2 juni 2001 Tema: Hiv og aids Tidsskrift om forebyggelse 6 11 18 8 Leder... s. 3 Interview: Synlig og mere udfarende Sådan ser den ud ny medicinaldirektør Jens Kristian Gøtrik gerne, at Sundhedsstyrelsens

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Mange veje til sikker beskyttelse 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

UNGE MED HIV FORDOMMENE ER DET VÆRSTE. HIV-smittede i behandling smitter ikke. - 'Det er sjovt at gøre en forskel' HUMOR MOD AIDS:

UNGE MED HIV FORDOMMENE ER DET VÆRSTE. HIV-smittede i behandling smitter ikke. - 'Det er sjovt at gøre en forskel' HUMOR MOD AIDS: UNGE MED HIV Ungegruppen for hiv-smittede ml 15 og 25 år i Danmark. Ungegruppen for hiv-smittede HUMOR MOD AIDS: FORDOMMENE ER DET VÆRSTE - 'Det er sjovt at gøre en forskel' HIV-smittede i behandling smitter

Læs mere

Anvendte begreber 6 HIV OG LEVEKÅR INDLEDNING

Anvendte begreber 6 HIV OG LEVEKÅR INDLEDNING Kapitel 5 Sexlivet 99 104 106 107 111 112 115 117 118 119 124 Hiv påvirker sexlivet Bekymringen i forbindelse med sex At vælge hiv-smittede partnere Opsummering Seksuelle vanskeligheder Opsummering Usikker

Læs mere

ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE

ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE December 2008 & SEX ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE SAMLIV Under hastig forvandling Danskerne er sexfrigjorte som aldrig før, og den seksuelle trivsel har derfor gode

Læs mere

At leve med hiv. en bog til patienter og pårørende. Malet af Henning Sællænder

At leve med hiv. en bog til patienter og pårørende. Malet af Henning Sællænder At leve med hiv en bog til patienter og pårørende Malet af Henning Sællænder Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formålet med denne bog 3 Kursus for nykonstaterede 4 hiv-smittede Evaluering fra 25 hiv-smittede,

Læs mere

Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive

Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive Ogilvy Healthworld Flere brochurer kan rekvireres hos Abbott på telefon 39 77 00 00 Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive Information til HIV-positive kvinder og andre interesserede Sponsoreret

Læs mere

VEJLEDNING OM HIV (HUMAN IMMUNDEFEKT VIRUS) OG HEPATITIS B OG C VIRUS

VEJLEDNING OM HIV (HUMAN IMMUNDEFEKT VIRUS) OG HEPATITIS B OG C VIRUS VEJLEDNING OM HIV (HUMAN IMMUNDEFEKT VIRUS) OG HEPATITIS B OG C VIRUS Forebyggelse af blodbåren smitte, diagnostik og håndtering i sundhedsvæsenet og på andre arbejdspladser 2013 Vejledning om HIV (human

Læs mere

UNG2006. 15-24-åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd

UNG2006. 15-24-åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd UNG2006 15-24-åriges seksualitet - viden, holdninger og adfærd 2007 Udført for Sundhedsstyrelsen af lektor, mag.scient.soc. Lisbeth B. Knudsen, Institut for Sociologi, Aalborg Universitet Ung2006 15-24-åriges

Læs mere

Velkommen hos Jordemoder.dk

Velkommen hos Jordemoder.dk Velkommen hos Jordemoder.dk Information før insemination Tak for din henvendelse til os omkring insemination du har nu taget det første skridt på vejen til at blive mor - og vi håber at materialet kan

Læs mere

MAGAZINET STOR NR. 12 DECEMBER 2004

MAGAZINET STOR NR. 12 DECEMBER 2004 MAGAZINET STOR NR. 12 DECEMBER 2004 Ændret fedtfordeling, Gensmitte og resistens & Fussionhæmmer National Kvindedag & Program for World Aids Dag Rygestop & Kom til kræfter -kursus Indhold 4 6 7 8 Bioalcamid

Læs mere

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Indledning Denne pjece er for dig der skal i gang med en 3-stofsbehandling for din kroniske hepatitis C (på dansk leverbetændelse C). Pjecen indeholder

Læs mere

Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin

Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin - 1 - Indholdsfortegnelse Til dig som skal skrive opgave om selvmord 3 Det skal du huske, når du skriver opgave om

Læs mere

Læge Vil du med indenfor?

Læge Vil du med indenfor? Sundhed og Sygdom Dialogliste - Dansk Introduktion Sundhed og Sygdom (01.12)Speak I dag er der meget fokus på sundhed. Det er der, fordi sundhed og det at leve sundt er en af de bedste måder at forebygge

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Et liv som pårørende at være tæt på en kræftpatient Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Psykolog Lise Stampe Møller-Jørgensen Psykolog

Læs mere

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG MOVEATHON børn hjælper børn MOVEATHON UNICEF/NYHQ04-0604/Pirozzi UNICEF/Klaus Nedergaard UNICEF/MLIA2010-00655/Asselin UNICEF/Klaus Nedergaard børn hjælper børn

Læs mere

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen 4 4 I denne bog kan du læse om nogle af de forskellige måder, man kan være dreng, pige, få venner, være venner, få kærester, være kærester, slå op og være forældre til teenagere. Samtidig kan du læse en

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen

Efter overgreb. Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Aarhus Universitetshospital Center for Voldtægtsofre Skadestuen Efter overgreb Tekst og grafisk tilrettelæggelse: Kommunikationsmedarbejder Sara Parding Copyright Center for Voldtægtsofre,

Læs mere

Hepatitis B og C Spørgsmål & lægernes svar 2010-12

Hepatitis B og C Spørgsmål & lægernes svar 2010-12 Hepatitis B og C Spørgsmål & lægernes svar 2010-12 Overlæge dr. med. Mads R. Buhl Hepatitis B og C spørgsmål & lægernes svar 2010-12 HEPATITIS B OG C - SPØRGSMÅL & LÆGERNES SVAR 3. udgave 2010 Overlæge

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Et liv som pårørende. at være tæt på en kræftpatient Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Et liv som pårørende at være tæt på en kræftpatient Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Psykolog Lise Stampe Møller-Jørgensen Psykolog

Læs mere

HIV, liv & behandling. Rejser, forsikringer, love og regler

HIV, liv & behandling. Rejser, forsikringer, love og regler HIV, liv & behandling Rejser, forsikringer, love og regler Denne folder er beregnet til hiv-smittede, som ønsker information om nogle af de praktiske og juridiske problemer, der kan være i forbindelse

Læs mere

Hvilken rolle spiller blodcellerne?

Hvilken rolle spiller blodcellerne? Leukæmi Indhold 2 Indledning 3 Hvad er leukæmi? 6 Hvilke undersøgelser skal der til? 9 De fire overordnede former for leukæmi 10 Akut myeloid leukæmi (AML) 14 Akut lymfatisk leukæmi (ALL) 18 Kronisk myeloid

Læs mere

Sundhed og Sygdom Dialogliste Dansk

Sundhed og Sygdom Dialogliste Dansk Sundhed og Sygdom Dialogliste Dansk Introduktion Titel: Sundhed og Sygdom (2.02) Eremitageløbet i Dyrehaven Speak (2.10) I dag er der meget fokus på sundhed. Det er der, fordi sundhed og det at leve sundt

Læs mere