Status er blevet fremlagt på Social- og Sundhedsudvalgsmødet d :

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status er blevet fremlagt på Social- og Sundhedsudvalgsmødet d :"

Transkript

1 Bilag 1: Midtvejsstatus for pilotprojektet Informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i den specialiserede indsats i Socialafdelingen. Status er blevet fremlagt på Social- og Sundhedsudvalgsmødet d : Pilotprojektet indeholder anskaffelse af relevante redskaber (iphone, ipad og programmer), uddannelse af nøglepersoner, vidensopbygning og erfaringsudveksling. Uddannelsescenter Mariebjerg har gode erfaringer med at undervise i brugen af IKT i forbindelse med særligt tilrettelagt uddannelse (STU), til kommunikation og til at udvikle og understøtte de unges færdigheder i forhold til at leve hverdagslivet. Det vil være hensigtsmæssigt at sikre, at de unge, fortsat i et vist omfang kan videreføre Mariebjergs STU-praksis, når de unge stopper i deres STU og får et nyt tilbud. Viden og teknologi kan også bruges bredere i Socialafdelingen, så andre målgrupper kan få gavn heraf. Pilotprojektet implementeres i en organisering med en nøgleperson fra Uddannelsescenter Mariebjerg og enkelte nøglemedarbejdere fra ADHD/Aspergerteamet, Udvidet Bostøtte, hjerneskadeteamet og ungetilbuddet på Skredsande. Pilotprojektet skal tydeliggøre potentialet i IKT og være afsæt for en bredere implementering af IKT i de sociale indsatser efterfølgende. Deltagere: Forvaltningens chefkonsulent, en IT-projektmedarbejder og en afdelingsleder fra Uddannelsescenter Mariebjerg udgør projektledelsesgruppen. Herudover deltager en række fagpersoner fra den specialiserede indsats: 2 medarbejdere fra hjerneskadeteamet (Center for Handicap), 2 medarbejdere fra ADHD/aspergerteam og 2 medarbejdere tilknyttet udvidet bostøtte (Center for Psykiatri). Der har været udskiftning af flere medarbejdere pga. uddannelse/jobrotation. Projektgruppen har i løbet af projektet anskaffet sig udstyr til hjemmevejlederne og til forskellige elevgrupper på Mariebjerg. Det omfatter Ipads, Iphones, forskellige apps til brug for projektet samt en fast monteret kommunikationsskærm på et udslusningstilbud for Uddannelsescenter Mariebjerg. Anskaffelsesudgifterne er afholdt via projektet, mens driftsomkostningerne afholdes af medarbejdernes afdelinger. Medarbejdernes udstyr er blevet tilkoblet kommunens netværk via fjernadgang.

2 Projektgruppen har siden juni 2013 været samlet ca. en gang månedligt, hvor nye idéer og afprøvninger blev drøftet og formidlet, med afsæt i den oprindelige projektbeskrivelse. En tilbagevendende udfordring har været at finde nok brugere til at afprøve teknologien sammen med det pædagogiske personale. Mellem møderne har projektdeltagerne anvendt og afprøvet IKT-redskaberne i det omfang, der har været muligt. Afprøvede redskaber: De ting, der er blevet afprøvet i forskelligt omfang, er følgende: Skype-telefoni, hvor medarbejder og brugere har kontakt via videotelefoni. Brug af google-kalender, hvor online tjenesten kan hjælpe til at strukturere hverdagen med særlige kalenderfunktioner, herunder påmindelser og tekstoplæsning. Oprettelse af medarbejderprofiler på det sociale medie Facebook, så man kan være tilgængelig for brugere i en fagprofessionel kontekst. Oprettelse af lukkede facebookgrupper, så brugere med sammenlignelige problemstillinger kan støttes i at finde ind i et socialt netværk med hinanden og til at dele og efterspørge viden om deres funktionsnedsættelser eller problematikker, fx ADHD eller autisme. Brug af eller introduktion til forskellige applikationer til smartphones eller Ipads. Det er fx madlavning (gocook), Explain Everything (et video/tekst/lyd program der hjælper en til nemt at lave beskrivelser og vejledninger i arbejdsgange til pædagogisk tilgang og til konkrete opgaver). Brug af QR-koder. Projektdeltagerne har fået vejledning i hvordan disse laves. Når koderne scannes af en smartphone eller en Ipad afspilles den tilknyttede information i form af videosekvenser, billeder, lyd eller tekst. Koderne kan klistres på fx vaskemaskiner, redskaber, køkkengrej, badeværelser, og kobles sammen med vejledninger til at bruge udstyret. Opsætning af fast kommunikationsskærm på Mariebjergs udslusningstilbud ved Birkehøj, så brugerne let kan få videokontakt med nattevagt eller andet pædagogisk personale på Mariebjerg. Herudover har personalet anvendt udstyret i det daglige arbejde, fx til mails, planlægning, dokumentation, vidensøgning mv. Afdelingerne tilknyttet Skredsande i Center for Handicap har i forbindelse med projektet anskaffet Ipads i botilbud til spil, musik, administrative opgaver mv., til glæde for brugere og ansatte. Erfaringer og aha-oplevelser :

3 Medarbejderne har gavn af udstyret i det daglige arbejde, også selv om det ikke anvendes direkte i forhold til brugerne. Journalnotater, kalenderstyring, fagsystemer og dokumentationsredskaber er tilgængelig hele tiden. Medarbejdernes sparer transporttid og anden spildtid i forhold til at skulle møde ind på kontor og dokumentere indsatserne i forhold til borgerne. Netadgangen giver medarbejderne en ekstra hukommelse, hvor borgerne kan hjælpes direkte med deres spørgsmål om fx de offentlige myndigheder det kan være kontaktoplysninger, brug af skemaer, lægetidsbestilling osv., hvor medarbejderne typisk undersøger tingene på kontoret. Samtlige projektdeltagere udtrykker, at der er forbavsende meget effektivisering forbundet med at medarbejderne har eget udstyr med adgang til kommunens netværk og systemer med ude i marken. Generelt er projektdeltagerne overraskede over hvor nemt tilgængeligt Ipads, smartphones og applikationer og brugen af de øvrige informations- og kommunikationsteknologier har været, og hvor store anvendelsesmuligheder, der er. Projektdeltagerne vurderer selv at have haft gennemsnitlige forudsætninger for at bruge teknologien, og har hidtil ikke haft nogen speciel interesse for det. Brug af Skype-telefoni har været meget velegnet i forhold til senhjerneskadede brugere. Enkelte brugere fra tilbuddet udvidet bostøtte har også haft gavn af det, herunder under et udlandsophold. Asperger/ADHD brugerne har ikke været interesserede eller motiverede. Årsagerne hertil er flertydige. Dels er der et spørgsmål om hvorvidt brugerne har udstyr (fx smartphones) og netadgang. Senhjerneskadede er typisk kognitivt skadede, men ofte motiverede til at bruge hjælpemidler, der kan mindske funktionstabet ved hjerneskaden. Medarbejderne har fx i forhold til flere brugere erstattet hvert andet bostøttebesøg med Skype-videosamtaler, og haft gode erfaringer med dette. Flere brugere med autismespektrumforstyrrelser tilkendegiver, at Skype ikke er attraktivt (kan ikke lide videokameraer), selv om mange har gode tekniske forudsætninger. ADHD-brugerne er svære at fastholde i at få afprøvet udstyret. Også brugerne fra udvidet bostøtte har været skeptiske i forhold til at afprøve teknologien. De er utrygge ved kontakt via skærm, og de frygter at miste den personlige kontakt med hjemmevejlederne, herunder at de mister støttetimer. Enkelte har der været gode erfaringer med.

4 De aktuelle processer i hjemmevejledningen, hvor individuel bostøtte i hjemmet i højere grad skal erstattes med gruppevejledning uden for hjemmet, er medvirkende til at skabe barrierer for brugen af IKT selv om der som udgangspunkt er tale om to forskellige ting. Der er dog ingen tvivl om, at Skypesamtaler og andet brug af IKT kan være et supplement, der gør det muligt at erstatte individuel støtte i eget hjem med gruppevejledning. I forhold til brugerne, der kommer fra Uddannelsescenter Mariebjerg og udsluses til andre tilbud og bostøtte, er barriererne langt mindre. De har erfaringer med at bruge IKT og er trygge ved det. Det afgørende er her, at de får lov til at blive ved med at bruge teknologien, herunder at deres støttepersonaler i de nye tilbud bruger det. Projektgruppen er opmærksom på at matche brugerne, der afslutter på Mariebjerg, med personale, der er begyndt at bruge IKT. Googlekalender har vist sig meget velegnet til brugere, der har behov for støtte/struktur. En bruger har fx erstattet en masse post-it lapper i hjemmet, der skulle hjælpe med påmindelser, med kalenderfunktionen på computer/telefon. Der er oprettet Facebookgrupper til brugerne og der er professionel kontakt mellem brugere og personale i gruppen. Pt. går kommunikationen mest fra personalet til gruppen fx viden om funktionsnedsættelse - men der er gode muligheder for at knytte sociale bånd mellem brugerne. Potentialet er ikke udtømt. Projektgruppen har stiftet bekendtskab med flere smartphone- og Ipad- applikationer, som kan bruges i det pædagogiske arbejde. Fx applikationen Explain Everything, der koster 19 kr. og som kan bruges til at lave video, billede, lyd og tekst fx til vejledninger for brugere eller personale. Projektgruppen afprøvede teknologien på et enkelt møde, og lavede en kortfilm om det at møde en borger om morgenen. Processen tydeliggjorde, hvor nemme redskaberne kan være, og hvor langt man kan komme med en meget begrænset teknisk indsats. Projektets medarbejdere er meget motiverede til at bruge metoden. Den fungerer i sig selv, eller kombineret med brugen af QR-koder, som også er blevet introduceret i projektgruppen. Mange processer og opgaver, som brugerne har svært ved at huske eller strukturere, kan forklares i den konkrete situation fx brugen af vaskemaskine, vasketøjssortering, madlavning eller en anden arbejdsgang. Applikationen "GoCook vakte også begejstring - det er en lettilgængelig køkkenskole og opskriftsapplikation til unge brugere. Mobido er en applikation specielt udviklet

5 til hjerneskadede, som projektgruppen også er blevet præsenteret for. Projektet har vist, at man kan komme meget langt for små midler. Anskaffelsen af smartphones eller Ipads har været den største udgift applikationer og driftsomkostninger (abonnement) har været meget begrænset. Det er generelt en god idé at bruge det, der findes, end at opfinde nye ting. Applikationer findes i titusindvis, de koster ikke meget, og er netop udviklet som hjælpemidler, der kan gøre hverdagslivet nemmere. Oplevelsen er, at opmærksomhed på det, der findes, og det som udvikles løbende, er af større værdi end at finde særlige Holstebroløsninger eller at anskaffe sig dyre specialprogrammer. Der er en udfordring i forhold til om brugerne har det nødvendige udstyr. Særligt kontanthjælpsmodtagerne har ikke meget økonomi til at anskaffe sig smartphones eller internetadgang. Nogle har funktionsnedsættelser eller sociale udfordringer, som gør, at de hurtigt mister udstyret eller får lukket deres netadgang. Udstyret kunne måske betragtes som et hjælpemiddel, som stilles til rådighed af kommunens medarbejdere. Nogle brugere kan dog have svært ved at administrere dette. Projektdeltagerne udtrykker, at mange af deres kolleger også er interesserede i at bruge udstyret både som hjælp i det daglige arbejde (dokumentation, journalisering, kalender) og som pædagogisk værktøj. Alene potentialet i at gøre det daglige arbejde smartere og mere smidigt burde kunne forsvare anskaffelserne, og perspektiverne i forhold til brugerne er store. Det gælder særligt dem, der på deres STU har fået kompetencer til at bruge IKT. Konklusion: Pilotprojekt har haft stor fremdrift, og læringskurven blandt projektdeltagerne har været høj. Projektdeltagerne er blevet positivt overraskede over de mange muligheder og potentialer, som pilotprojektet har synliggjort. Mange af projektdeltagernes kolleger er også interesserede, og vil meget gerne få stillet samme redskaber til rådighed. Antallet af brugere, der pt. har gavn af de nye teknologier, som fx får Skype-baseret støtte, er indtil videre begrænset. Potentialet er imidlertid stort.

6 Denne midtvejsstatus skal drøftes i Socialafdelingens ledergruppe, hvorefter det bliver afklaret, om pilotprojektet skal fortsætte i sin nuværende form, eller der skal laves en indstilling om at rulle pilotprojektet ud til et projekt i større skala, således at flere fra det pædagogiske personale i Socialafdelingen kan deltage. Det har vist sig, at der kan opnås meget med relativt begrænsede ressourcer.

IKT. Informations- og Kommunikations Teknologi. Bøgehusene

IKT. Informations- og Kommunikations Teknologi. Bøgehusene IKT Informations- og Kommunikations Teknologi IKT på På bor der 15 borgere i alderen 18-64 De har alle en moderat til svær autisme spektrum forstyrrelse Deres kognitive udviklingstrin ligger på mellem

Læs mere

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Side 1 Generelle forhold... 3 Kvalitetsstandarder... 3 Sagsbehandling... 3 Visitation og bevilling... 3 Handleplan... 3 Samarbejdsplan...

Læs mere

2) I givet fald ønskes det oplyst hvordan det tænkes organiseret.

2) I givet fald ønskes det oplyst hvordan det tænkes organiseret. Birthe Skaarup, MB 23. august 2012 Sagsnr. 2012-118064 Dokumentnr. 2012-636587 Kære Birthe Skaarup Tak for din henvendelse af 14. august 2012, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: 1) Er

Læs mere

Velfærdsteknologi på det sociale område. Københavns Kommune i førersædet for social velfærdsteknologi KØBENHAVNS KOMMUNE

Velfærdsteknologi på det sociale område. Københavns Kommune i førersædet for social velfærdsteknologi KØBENHAVNS KOMMUNE Velfærdsteknologi på det sociale område Københavns Kommune i førersædet for social velfærdsteknologi Antal borgere Visionen: Velfærdsteknologi skal give flere muligheder > Fra projekt til drift og fra

Læs mere

KOMMUNERNES DIGITALISERINGSTRÆF 2017 SESSION JUNI 2017 GEVINSTREALISERING: 20% teknologi 80% faglig udvikling

KOMMUNERNES DIGITALISERINGSTRÆF 2017 SESSION JUNI 2017 GEVINSTREALISERING: 20% teknologi 80% faglig udvikling 19. JUNI 2017 KOMMUNERNES DIGITALISERINGSTRÆF 2017 SESSION 4 GEVINSTREALISERING: 20% teknologi 80% faglig udvikling 19. JUNI 2017 KOMMUNERNES DIGITALISERINGSTRÆF 2017 Gevinsttræ. Fra business case til

Læs mere

Slutrapportering fra samarbejdsforum for bedre udnyttelse af velfærdsteknologi på handicapområdet

Slutrapportering fra samarbejdsforum for bedre udnyttelse af velfærdsteknologi på handicapområdet NOTAT Dato: 260516 Sagsnr: 14/46536 Initialer: MPJ Titel Slutrapport vedr. Samarbejdsforum for bedre udnyttelse af velfærdsteknologi på handicapområdet Fra: Til: Socialstyrelsen Styregruppen for Strategi

Læs mere

ipad-projektet en digital behandlingsform for unge med psykoselidelse Skizofreni psykiatridag d. 24. april 2014

ipad-projektet en digital behandlingsform for unge med psykoselidelse Skizofreni psykiatridag d. 24. april 2014 ipad-projektet en digital behandlingsform for unge med psykoselidelse Skizofreni psykiatridag d. 24. april 2014 Anne Grethe Viuff, Overlæge, leder af Amb. P og OPUS Vest Program 1. Hvad er Telepsykiatri/Digital

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

KOMPETENCELØFT. IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update. udbydes i samarbejde med:

KOMPETENCELØFT. IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update. udbydes i samarbejde med: KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update udbydes i samarbejde med: IBG CERTIFICERING Formål Vi ser det som vores vigtigste opgave at sikre, at vores brugere får det fulde udbytte

Læs mere

Status på velfærdsteknologiprojekter fra 2012

Status på velfærdsteknologiprojekter fra 2012 Status på velfærdsteknologiprojekter fra 2012 Nr. Projektbeskrivelse (udfyldt i 2012) Videomøder 1. Videokonference ved psykiatri og misbrug, så nogle møder kan afholdes virtuelt. tværorganisatorisk, tværsektorielt

Læs mere

NOTAT. Velfærdsteknologi

NOTAT. Velfærdsteknologi NOTAT Velfærdsteknologi KL har taget initiativ til Center for Velfærdsteknologi, da det er et centralt indsatsområde for kommunerne. Det fælleskommunale velfærdsteknologiske program har følgende afsæt:

Læs mere

Afdækning af arbejdet med social IKT i Danmark

Afdækning af arbejdet med social IKT i Danmark Resumé Afdækning af arbejdet med social IKT i Danmark Indledning Socialt Udviklingscenter SUS har i 2012 gennemført en afdækning af arbejdet med social IKT 1 til mennesker med fysiske og/eller psykiske

Læs mere

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015 I Fællesoffentlig strategi for digital velfærd 2013-2020 indgår et fælleskommunalt program, som rummer nedenstående fire projekter; hjælp til løft, vasketoilet, spiserobot og bedre brug af hjælpemidler.

Læs mere

Har du viden om eller interesse i et eller flere nævnte områder, vil det være en fordel. Commotio Demens Professionel hjernetræning

Har du viden om eller interesse i et eller flere nævnte områder, vil det være en fordel. Commotio Demens Professionel hjernetræning Logopæd til Kommunikation og Teknologi, CSV Vejle Kommunikation og Teknologi, CSV Vejle søger en logopæd med undervisningserfaring primært til området for erhvervet hjerneskade. Vi kan tilbyde at blive

Læs mere

Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Kan vi træne - og genoptræne - vores hjerne?

Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Kan vi træne - og genoptræne - vores hjerne? Temadage Forår 2014 Temadage: o Ideer til hensigtsmæssig brug af ipad til voksne med særlige behov. Lær om apps til aktivitet/tidsfordriv, kognitiv træning og støtte, samt støtte ved læseog skrivevanskeligheder

Læs mere

GREVE SKABER VELFÆRDSTEKNOLOGISK FYRTÅRN - og IBG er en del af fundamentet

GREVE SKABER VELFÆRDSTEKNOLOGISK FYRTÅRN - og IBG er en del af fundamentet 15. juni 2018 GREVE SKABER VELFÆRDSTEKNOLOGISK FYRTÅRN - og IBG er en del af fundamentet Vi vil være førende inden for velfærdsteknologi Katja Mie Laranis, Afdelingsleder på Bostedet Vangeleddet af John

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år Nogle børn, der bruger briller, kommer til at se normalt. Andre børn har trods brug af briller, stærkt nedsat syn. Børn, der ser under 6/18* med briller, tilmeldes Synsregisteret og tildeles en lokal synskonsulent.

Læs mere

29-04-2013. Til Socialudvalget

29-04-2013. Til Socialudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Drifts- og Udviklingskontoret for borgere med handicap NOTAT Til Socialudvalget På mødet i Socialudvalget den 22. april blev der bestilt et notat med supplerende

Læs mere

Elektronisk medicinhusker Velfærdsteknologivurdering (VTV) (Dosesystem)

Elektronisk medicinhusker Velfærdsteknologivurdering (VTV) (Dosesystem) BALLERUP KOMMUNE September 2017 Elektronisk medicinhusker Velfærdsteknologivurdering (VTV) (Dosesystem) Niels Kisku, niki@balk.dk Velfærdsteknologi koordinator Center for Social og Sundhed 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update

KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update udbydes i samarbejde med: IBG CERTIFICERING Formål Vi ser det som vores vigtigste opgave at sikre, at vores brugere får det fulde udbytte

Læs mere

Styrkelse af selvstændigt boende voksne handicappedes mulighed for kommunikation med de kommunale opgaveløsere i bostøtteteamet.

Styrkelse af selvstændigt boende voksne handicappedes mulighed for kommunikation med de kommunale opgaveløsere i bostøtteteamet. Styrkelse af selvstændigt boende voksne handicappedes mulighed for kommunikation med de kommunale opgaveløsere i bostøtteteamet. I januar 2011 ansøgte og fik Søjlen for Voksenhandicap projektmidler fra

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere

A. Beskrivelse af praktikstedet

A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS

EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS BAGGRUND Aarhus kommune har en række specialpædagogiske til bud og skoler, hvor børnene i større eller mindre omfang har

Læs mere

Kom godt i gang. Guide. inkludigi.dk

Kom godt i gang. Guide. inkludigi.dk Kom godt i gang Guide 1 Før du går i gang Kom godt i gang-guiden er til dig, der gerne vil arbejde med digitale teknologier til at understøtte inklusion i folkeskolen. Guiden hjælper dig igennem at designe

Læs mere

Projekt: AppsCafé i Aarhus Kommune - Hvordan forløb projektet?

Projekt: AppsCafé i Aarhus Kommune - Hvordan forløb projektet? Projekt: AppsCafé i Aarhus Kommune - Hvordan forløb projektet? Indhold Kort om AppsCaféen... 2 Baggrund for AppsCaféen... 2 Mål... 2 Succeskriterier... 3 De besøgende... 3 Gruppe A... 3 Gruppe B... 3 Gruppe

Læs mere

Ydelseskatalog. Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen. Center for Specialundervisning

Ydelseskatalog. Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen. Center for Specialundervisning Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen Center for Specialundervisning Aktivitets- og Samværstilbuddet Regnbuen Nødebovej 38, 3490 Fredensborg Lov om Social Service 104, Lov om Social Service 86 stk 2

Læs mere

Emnet Selvstændige og aktive borgere hele livet

Emnet Selvstændige og aktive borgere hele livet Emnet Selvstændige og aktive borgere hele livet Referat fra temamødet d. 8. oktober 2015 Idé 1: Samtænkning af hjemmepleje og socialpædagogisk støtte Odsherred har en gruppe der hedder Specialgruppen.

Læs mere

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi CRS Mobilitet Heden 7 5000 Odense C Telefon: 6611 0233 Fax. 6311 4718 E-Mail: mobilitet.fyn@soc.regionssyddanmark.dk Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Specialundervisning for voksne. Generelle indlæringsvanskeligheder CSV-Esbjerg

Specialundervisning for voksne. Generelle indlæringsvanskeligheder CSV-Esbjerg Specialundervisning for voksne Generelle indlæringsvanskeligheder CSV-Esbjerg Generelle indlæringsvanskeligheder. Undervisning for voksne med generelle indlæringsvanskeligheder. Indlæringsvanskeligheder

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Teknologikonference 1. februar 2018 Forudsætninger for succes Cate H. Kristiansen og Anne Mette Have Rasmussen

Teknologikonference 1. februar 2018 Forudsætninger for succes Cate H. Kristiansen og Anne Mette Have Rasmussen Teknologikonference 1. februar 2018 Forudsætninger for succes Cate H. Kristiansen og Anne Mette Have Rasmussen 1 HPS strategi Forløsning af borgerens potentiale og derved sammen med borgeren understøtte

Læs mere

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde 24. april 2019.

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde 24. april 2019. Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde 24. april 2019. Omlægning af ydelser og reducering af budgetter på socialområdet Område/tiltag Økonomisk potentiale

Læs mere

BRUG IT I INKLUSION Værktøjer på Ipad /tablet/smartphone til at skabe struktur på dagligdagen

BRUG IT I INKLUSION Værktøjer på Ipad /tablet/smartphone til at skabe struktur på dagligdagen BRUG IT I INKLUSION Værktøjer på Ipad /tablet/smartphone til at skabe struktur på dagligdagen Teknologiske hjælpemidler for mennesker med ADHD og autisme Konsulent, Max Peder Jensen, ViHS Socialstyrelsen

Læs mere

Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk

Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for

Læs mere

Workshop: Velfærdsteknologi og hjælpemidler på handicapområdet

Workshop: Velfærdsteknologi og hjælpemidler på handicapområdet Workshop: Velfærdsteknologi og hjælpemidler på handicapområdet Åse Brandt og Max Peder Jensen Kontoret for Bevægelseshandicap, hjælpemidler og teknologi Socialtilsyn årsmøde 2015, den 21. maj Fokus Hjælpemidlers

Læs mere

IMPLEMENTERINGSMODEL PROTOTYPE 2017

IMPLEMENTERINGSMODEL PROTOTYPE 2017 IMPLEMENTERINGSMODEL 2017 Implementeringsmodellen tager udgangspunkt i PDSAmetoden. PDSA står for Plan Do Study Act og er en måde at arbejde med løbende forbedringer, kvalitetsudvikling, afprøvning og

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 014 Institution: Bo og beskæftigelsescentret Vejen. - Dagcentret Kærhøj - Værkstedet Elemegade - Vejen støttecenter - Nørregadehus 73 - Nørregadehus 75 Nr. Målsætning

Læs mere

Billedstøttet kommunikation

Billedstøttet kommunikation Billedstøttet kommunikation Til Plejehjemmet Strandhøj fra Kommunikationscentret i Hillerød Dette er en informationsfolder fra projektet Styrket selv og medbestemmelse for demensramte på plejecenter. Her

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Til Direktørforum Indstilling med business case om personlige forebyggelsesplaner, peer to-peer support grupper og kommunikationsteknologi til borgere med sindslidelse, der ønsker at leve et mere selvstændigt

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Lyngby-Taarbæk kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Lyngby-Taarbæk kommune Lyngby-Taarbæk kommune Side 1 af 13 sider. Lyngby-Taarbæk kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr. 1. maj, jfr. Vejledningen

Læs mere

Redigeret senest d. 03. august Cafetilbud. Socialafdelingen SBSYS: G

Redigeret senest d. 03. august Cafetilbud. Socialafdelingen SBSYS: G Redigeret senest d. 03. august 2015 Cafetilbud Socialafdelingen Indholdsfortegnelse Cafetilbud på tværs af de fire centre i Socialafdelingen...3 Center for Socialt Udsatte...3 Cafe Ung Verden...3 Tirsdagsgruppen...4

Læs mere

Høringssvar F-MED Social og Arbejdmarked

Høringssvar F-MED Social og Arbejdmarked Social og Sundhedsudvalget: Høringssvar vedr. budget 2017-2020 MED-systemet har afgivet følgende høringssvar vedrørende reduktionerne i Social og Arbejdsmarked F-MED - Social og Arbejdsmarked L-MED Visitation

Læs mere

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Status til Social- og Sundhedsudvalgsmøde og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde 20. marts 2019. Omlægning af ydelser og reducering af

Læs mere

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN

VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VÆRDIGHED MED TEKNOLOGI OG DIGITALISERING SENIOR- OG SOCIALFORVALTNINGEN VISION: VI VIL HAVE TEKNOLOGI OG DIGITALISERING TIL AT SKABE SELVVÆRD OG SAMMENHÆNG FOR MENNESKER Teknologi og digitale løsninger

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Android

Brugermanual til MOBI:DO Make på Android Brugermanual til MOBI:DO Make på Android Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en guide der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede børn og unge Efterskolen på Refsnæs Indholdsfortegnelse Et unikt tilbud til dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

MOBILE DIGITALE LØSNINGER PÅ SOCIALOMRÅDET INVITATION TIL INDLEDENDE MØDE

MOBILE DIGITALE LØSNINGER PÅ SOCIALOMRÅDET INVITATION TIL INDLEDENDE MØDE MOBILE DIGITALE LØSNINGER PÅ SOCIALOMRÅDET INVITATION TIL INDLEDENDE MØDE Socialforvaltningen inviterer hermed relevante leverandører af mobile digitale løsninger på det sociale område til at indgå i et

Læs mere

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde 24. april 2019.

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde 24. april 2019. Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Status til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde 24. april 2019. Omlægning af ydelser og reducering af budgetter på handicapområdet Område/tiltag

Læs mere

Brug af tablet og apps for unge med erhvervet hjerneskade

Brug af tablet og apps for unge med erhvervet hjerneskade Brug af tablet og apps for unge med erhvervet hjerneskade Elin Dögg Oskarsdottir, ergoterapeut Anne Dunker, sundhedsteknologiingeniørstuderende Hvem er vi? Rådgivning og kompetenceudvikling til fagpersoner

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Handicap og Psykiatri

Handicap og Psykiatri Udkast: Budgetbemærkninger 2015-2018 Handicap og Psykiatri Der er en stor tilgang af borgere til socialafdelingen, hvilket stiller store krav til tilbuddene og udnyttelsen af den økonomiske ramme. Det

Læs mere

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge

Parat til fremtiden. Elever og forældre. Efterskolen på Refsnæs. For blinde og svagsynede børn og unge Parat til fremtiden Elever og forældre Efterskolen på Refsnæs For blinde og svagsynede børn og unge Efterskolen på Refsnæs Indholdsfortegnelse Et unikt tilbud til dig, som er ung og har en synsnedsættelse

Læs mere

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD

Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Indsatsområder for udvikling af støttetilbud og særlige indsatser til børn, unge og voksne med ADHD Servicestyrelsen, fungerende chef i Handicapenheden Bente Meunier ADHD

Læs mere

Videokonsultation i psykiatrien

Videokonsultation i psykiatrien Videokonsultation i psykiatrien Projektleder Trine Helverskov Teamleder Marie Paldam Folker Telepsykiatrisk Center, Psykiatrien i Region Syddanmark Nye Trends i Samarbejde og Organisering 28. januar 2016

Læs mere

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Odsherred Kommune Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Godkendt i Byrådet 30. oktober 2012 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 4 3 VISION 5 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 7 4.1

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet 2015 1 Ydelseskatalog for

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Enhed CDAM. Sagsnr Dato

Indholdsfortegnelse. Enhed CDAM. Sagsnr Dato Vejledning til ansøgning om støtte fra Socialstyrelsen til implementering af metoderne Critical Time Intervention (CTI), Social Færdighedstræning (SFT) og Åben Dialog (ÅD) Enhed CDAM Indholdsfortegnelse

Læs mere

Program for velfærdsteknologi

Program for velfærdsteknologi Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Side 1 af 8 1. Organisering Stamdata Programnummer 9.3 Go-sag http://go.kl.dk/cases/sag47/sag-2015-05449/default.aspx Nr.

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO på iphone/ipod/ipad

Brugermanual til MOBI:DO på iphone/ipod/ipad Brugermanual til MOBI:DO på iphone/ipod/ipad Introduktion Med MOBI:DO opnås, der adgang til skræddersyet de guides, der er lavet til at støtte en, i opgaver i hjemmet. Adgangen til guides sker enten via:

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund Programbeskrivelse 2.1 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 1. Formål og baggrund Formål Programmet skal sikre en strategisk udvikling af det velfærdsteknologiske område ved at opsamle viden, koordinere

Læs mere

Specialområde Autisme

Specialområde Autisme Specialområde Autisme Kildegade Samsøvej 33, 8382 Hinnerup Tlf. 7847 6500 sau@ps.rm.dk www.sau.rm.dk Afdeling/ydelse Kildegade Kildegade 23A 8700 Horsens 1. Lovgrundlag Lov om social service 107 2. Mål-

Læs mere

Voksenudredningsmetoden VUM & faglige kvalitetsoplysninger FKO. Ringkøbing-Skjern Kommune

Voksenudredningsmetoden VUM & faglige kvalitetsoplysninger FKO. Ringkøbing-Skjern Kommune Voksenudredningsmetoden VUM & faglige kvalitetsoplysninger FKO Ringkøbing-Skjern Kommune Dagsorden Præsentation Lidt om kommunen Organisationsplan Ændret syn på borgeren Voksenudredningsmetoden Faglige

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Servicerammen Forebyggende foranstaltninger korr og forv Særlige dagtilbud og klubber -1,4-2,3-2,3 0,0 Døgninstitutioner,opholdssteder mv. 11,2 15,0 16,1 1,1 Plejefamilier/opholdssteder,

Læs mere

VIRKSOMHEDSCENTRE FOR ANDRE FOR- SØRGELSESGRUPPER

VIRKSOMHEDSCENTRE FOR ANDRE FOR- SØRGELSESGRUPPER VIRKSOMHEDSCENTRE FOR ANDRE FOR- SØRGELSESGRUPPER - sygedagpenge, ledighedsydelse o.a. Indledning Arbejdsmarkedsstyrelsen har igangsat et stort forsøg med virksomhedscentre for kontanthjælpsmodtagere i

Læs mere

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde juni 2019.

Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng. Status til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde juni 2019. Omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng Status til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgsmøde juni 2019. Omlægning af ydelser og reducering af budgetter på handicapområdet Område/tiltag

Læs mere

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Udkast Indhold Forord 3 Vision for Rammeaftale 2018 4 Sammenfatning

Læs mere

AUTISMEPILOT. - en basisuddannelse om autisme

AUTISMEPILOT. - en basisuddannelse om autisme AUTISMEPILOT - en basisuddannelse om autisme Autismepiloten er en kompetenceudviklende basisuddannelse om autisme skræddersyet forskellige faggrupper. Uddannelsen tager udgangspunkt i et ressourceorienteret

Læs mere

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer

Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer P r æ s e n t a t i Jakob Heltoft kontorchef April 2019 Flere mennesker med handicap skal i job og uddannelse 11 nye initiativer Jakob Heltoft, kontorchef, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Lisbet

Læs mere

Ergoterapeut Dorte Richter Brønderslev Neurorehabiliteringscenter

Ergoterapeut Dorte Richter Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Ergoterapeut Dorte Richter Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Præsentation Dorte Richter Ergoterapeut på Brønderslev neurorehabiliterings center Arbejder med mennesker der har fået en hjerneskade Fase

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

Projekt Bostøtte via Videosamtale

Projekt Bostøtte via Videosamtale Projekt Bostøtte via Videosamtale Et pilotprojekt Udarbejdet af Maria Sandholm Overgaard edoc nummer: 15-043757 Handicap og Psykiatri, Efteråret 2015 Indhold Baggrund og projektbeskrivelse... 2 Baggrund...

Læs mere

Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015

Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015 Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015 Afprøvning og evaluering af virtuelt valgfag I uge 16 2015 blev der afviklet valgfaget Udsatte borgere for SOSU Trin 1 elever på Randers Social- og Sundhedsskole.

Læs mere

Årsplan Center for Politik og Organisation

Årsplan Center for Politik og Organisation Årsplan 2019 Center for Politik og Organisation Kort opsummering af jeres drøftelse: Nærhed til borgeren Center for Politik og Organisation har som stabsfunktion færre opgaver med direkte borgerkontakt,

Læs mere

Velfærdsteknologi som aktiv i rehabiliteringsprocessen

Velfærdsteknologi som aktiv i rehabiliteringsprocessen Velfærdsteknologi som aktiv i rehabiliteringsprocessen CARENET d. 9.september Health and Rehab 2014 v. Kirsten Rud Bentholm Leder, Teknologi i Praksis Teknologi i Praksis en socialøkonomisk virksomhed

Læs mere

Børneidræt på tværs.

Børneidræt på tværs. Børneidræt på tværs. Baggrund: Den 18. november 1998 besluttede Social - og Arbejdsmarkedsudvalget, at der skal oprettes et antal alternative pasningspladser. Baggrunden for oprettelse af alternative pasningspladser

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT VELFÆRDSTEKNOLOGIVURDERING [VTV] Swash vaskehandske

EVALUERINGSRAPPORT VELFÆRDSTEKNOLOGIVURDERING [VTV] Swash vaskehandske EVALUERINGSRAPPORT VELFÆRDSTEKNOLOGIVURDERING [VTV] Swash vaskehandske Enheden for Velfærdsteknologi og Borgercenter Handicap Socialforvaltningen, Københavns Kommune Afprøvet i februar 2017 hos Center

Læs mere

Brug af Ipads i rehabiliteringsafdelingen, Tagdækkervej

Brug af Ipads i rehabiliteringsafdelingen, Tagdækkervej Brug af Ipads i rehabiliteringsafdelingen, Tagdækkervej 1. Om afdelingen: Rehabiliteringstilbuddet Tagdækkervej er et midlertidigt tilbud, som henvender sig til borgere fra 18 år og opefter med kompleks,

Læs mere

INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017

INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017 INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017 2 Indhold Indledning og generelle vilkår... 4 Socialpædagogisk støtte i eget hjem (SEL

Læs mere

Leadusere på Parkvejens Skole

Leadusere på Parkvejens Skole 1 Leadusere på Parkvejens Skole Indholdsfortegnelse Baggrund... 2 Målet leadusere på Parkvejens Skole... 2 Målet... 2 Gevinst for leaduserne og skolen... 2 Eleven... 2 Skolen... 2 Organisering... 2 Parkvejens

Læs mere

MEGET MERE END BARE EN ALARM

MEGET MERE END BARE EN ALARM MEGET MERE END BARE EN ALARM DIN SIKKERHED Tyverisikring Som standard indeholder COSESY en alarm, som trådløst og med batteribackup overvåger dit hjem når du ikke er hjemme. Skulle tyven forsøge at sabotere

Læs mere

Velfærdsteknologi med Servicestyrelsen

Velfærdsteknologi med Servicestyrelsen Velfærdsteknologi med Servicestyrelsen Hvad er vores Grundlag? Servicestyrelsen arbejder for at skabe bedre sociale forhold for socialt udsatte børn, unge og voksne, mennesker med handicap samt ældre Det

Læs mere

IT-støtte til tosprogede elever i social- og sundhedsuddannelserne. Test, ordbog og IT til tosprogede elever Marianne A. Udsen

IT-støtte til tosprogede elever i social- og sundhedsuddannelserne. Test, ordbog og IT til tosprogede elever Marianne A. Udsen IT-støtte til tosprogede elever i social- og sundhedsuddannelserne Test, ordbog og IT til tosprogede elever Marianne A. Udsen IT-støtte til tosprogede elever Baggrund Social- og sundhedsskolerne rundt

Læs mere

Projekt Tab Ud. Slutmåling. Slagelse Kommune

Projekt Tab Ud. Slutmåling. Slagelse Kommune Projekt Tab Ud Slutmåling Slagelse Kommune Baggrundsoplysninger Andet fagområde - uddybning Baggrundsoplysninger, fortsat Tidsforbrug - Borgerstøtte Gennemsnit Respondenter Hvor meget tid vil du anslå

Læs mere

BUSINESSCASE. Direktionen har drøftet idékataloget på møde d. 19. marts 2015 og chefgruppen tilsvarende d. 7. april 2015.

BUSINESSCASE. Direktionen har drøftet idékataloget på møde d. 19. marts 2015 og chefgruppen tilsvarende d. 7. april 2015. BUSINESSCASE Anskaffelse af Dream Broker Studio 1. Idé Udgangspunktet er idékataloget for digitaliseringsprojekter, som er tilvejebragt sammen med de enkelte ledere i organisationen. Videohjælp/Guides

Læs mere

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven 108 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 108 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Socialservice 108 tilbyde ophold i boformer,

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering 30. august 2011 Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering Struer kommune ønsker at ansøge puljen til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Læs mere

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg INDSATSOMRÅDERNE FOR 2018 PERFORMANCEKULTUR SAMSKABELSE SEKSUALITET FAGLIGHED OG DOKUMENTATION VELFÆRDSTEKNOLOGI SOCIAL

Læs mere

Indhold Voksne med kognitive, kommunikative eller motoriske hjælpemidler... 4 Specialrådgivning og hjælpemidler... 7

Indhold Voksne med kognitive, kommunikative eller motoriske hjælpemidler... 4 Specialrådgivning og hjælpemidler... 7 1 3 Voksne med kognitive, kommunikative eller motoriske hjælpemidler... 4 Aktivitet og deltagelse... 4 Målgrupper... 4 Rådgivningsforløb... 4 Tilgængelige kommunikationsløsninger... 4 Faglig indsatsområde

Læs mere

Dokumentation på sundhedsområdet

Dokumentation på sundhedsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne NOTAT 06-05-2013 Sagsnr. 2013-51280 Dokumentation på sundhedsområdet Sagen om dokumentation på sundhedsområdet blev af Socialudvalget

Læs mere

Metoder i botilbud Metodeudviklingsprojekt i Region Syddanmark. Døgnseminar for Socialdirektørforum 22.-23. okt. 2015

Metoder i botilbud Metodeudviklingsprojekt i Region Syddanmark. Døgnseminar for Socialdirektørforum 22.-23. okt. 2015 Metoder i botilbud Metodeudviklingsprojekt i Region Syddanmark Døgnseminar for Socialdirektørforum 22.-23. okt. 2015 Hvad siger rapporten? Udvalgte problemstillinger fra rapporten: 1. Der er behov for

Læs mere

AUTISMEPILOT. - en uddannelse om autisme til folke- og specialskoler

AUTISMEPILOT. - en uddannelse om autisme til folke- og specialskoler AUTISMEPILOT - en uddannelse om autisme til folke- og specialskoler Autismepiloten er en kompetenceudviklende basisuddannelse om autisme skræddersyet forskellige faggrupper. Uddannelsen tager udgangspunkt

Læs mere