Græsenker Et novellescenarie af Morten Jaeger - Særimner 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Græsenker Et novellescenarie af Morten Jaeger - Særimner 2014"

Transkript

1 Græsenker Et novellescenarie af Morten Jaeger - Særimner 2014

2 KOLOFON Skrevet af: Morten Jaeger Varighed: 2 timer Genre: Drama Antal Spillere: 3 Spilleder: 1

3 GRÆSENKER Siden 1992 har cirka danske soldater været i krig. Græsenker er et scenarie om deres pårørende, mere specifikt om deres koner. Jesper, René og Kenneth er udstationeret i Afghanistan. De skal være der i seks måneder, hvor deres eneste kontakt til hustruer og familier foregår via ustabile telefon- og internetforbindelser. Imens passer Annemette, Lise og Josephine hjemmene. For nogle betyder det en travl hverdag med madpakker, forsikringer og hårde hvide varer, der sætter ud. For andre er det stilheden og den tomme plads i dobbeltsengen, der fylder. For dem alle betyder det angstfyldte nætter og dage med fordømmende kommentarer fra krigens modstandere. De skal også alle forholde sig til mændene. Når de kommer hjem med humørsvingninger og søvnløshed og måske vil afslutte forholdet. Når de kommer hjem og mangler en arm. Og når de slet ikke kommer hjem. Fortællingen udspilles gennem løsrevne scener fordelt på seks måneder og tre ægteskaber: Hverdagsrutiner, akavet Skype-sex, omverdenens fordømmelse, tilnærmelser fra andre mænd, mm. De tre spillere får hver én af de tre hovedroller: Græsenkerne Annemette, Lise og Josephine. De får desuden hver én af de vigtigste biroller: Deres ægtemænd Jesper, René og Kenneth. Derudover introduceres mindre biroller undervejs. Spillederen har et udvalg af scener: Nogle er obligatoriske, andre er valgfri. Spillederen bestemmer, hvilke valgfri scener der skal spilles. Spillerne bestemmer, hvilke roller der deltager i scenerne. Formålet er at skabe den bedst mulige fortælling. TEMA & STEMNING Græsenker handler om, hvordan nærhed og intimitet i parforhold udfordres, når de udsættes for geografisk afstand og usikkerhed om fremtiden. Scenariet handler også om fremmedgørelse. Græsenkerne har ikke selv valgt, at deres mænd er i krig. Alligevel skal de udvise loyalitet som hustruer, selvom de har svært ved at forholde sig til krigen og deres mænds dagligdag. Genremæssigt er Græsenker et realistisk drama med fokus på roller og relationer. Der er dog plads til latter undervejs, så længe det ikke overskygger fortællingens alvor.

4 SPILLESTIL OG STRUKTUR Scenerne spilles semi-live. Det vil sige, at alle replikker er i førsteperson, og at kropslige handlinger gælder i fiktionen. At spillet ikke er 100% live betyder her, at I ser bort fra spillernes faktiske udseende og påklædning. Spillet bør være udadvendt, så konflikter og komiske punchlines kommer direkte til udtryk i scenerne. Scenariet er opdelt i løsrevne scener, som belyser forskellige aspekter af parrenes situation. Nogle er obligatoriske. Andre af valgfri. Scenerne er fordelt på tre akter for at sikre en opadgående spændingskurve. De obligatoriske scener er dels monologer dels møder i en støttegruppe, som de tre græsenker har dannet for at kunne dele tanker og følelser om deres fælles situation. De valgfri scener har typisk et relativt fastlagt handlingsforløb tilsat et enkelt, centralt valg. Det kan fx være En af græsenkerne oplever, at en mand i hendes omgangskreds begynder at gøre tilnærmelser. Her kan spillerne vælge, om hun vil afvise eller imødekomme tilnærmelserne. I de valgfri scener er det op til spillerne, hvilke roller der er med. Er det Lise, der bliver antastet af sin chef? Eller er det Annemette, som finder gløden med en gammel ven? Spillernes valg af rollebesætningen er afgørende for den samlede fortælling. Hvis den efterfølgende scene fx er En af græsenkerne bekender, at hun er forelsket i en anden mand, har spillerne flere muligheder. Har Annemette nu indledt en affære med sin ven? Eller er Lise blevet forført af den chef, hun tidligere afviste? Mange af scenerne kan potentielt spilles flere gange. En scene mellem Annemette og Jesper kan fx gentages med Josephine og Kenneth, hvor den får et andet udfald, og de to kvinders skæbner spejler hinanden.

5 ROLLER Græsenker har tre hovedroller, der alle er gift med en soldat. De tre hustruer har lært hinanden at kende til en pårørendedag inden soldaternes udsendelse. De klikkede godt sammen og aftalte at mødes én gang hver 14. dag. De tre spillere får hver én hovedrolle og én af de tre soldaterroller. Derudover varetager de en række mindre biroller, som improviseres efter behov. Annemette er halvtidsansat lærer og lykkelig husmor. Hun har det godt med parforholdets traditionelle kønsroller. Hendes mand Jesper (samme spiller som Josephine) er en alvorlig type, som er meget struktureret omkring, at alting skal fungere, mens han er væk. Lise er ny på arbejdsmarkedet og meget ambitiøs. For hende er det vigtigt, at ægteskabet er et ligeværdigt partnerskab. Hendes mand René (samme spiller som Annemette) er løbet sur i soldaterkarrieren og i tvivl om, hvad han vil med sit liv. Josephine er som den første i familien startet på universitet. Det har været en stor omvæltning, og hun er begyndt at tænke nye tanker om samfundet, det gode liv og det gode parforhold. Hun har magten i forholdet til Kenneth (samme spiller som Lise), som ofte er jaloux og lidt på hælene intellektuelt. Spillederens rolle Som spilleder er du fortællingens instruktør. Inden hver scene klargør du den konkrete lokalitet, situation og centrale valg. Du sætter scenen i gang, og du klipper, når en rolle træffer scenens centrale valg, eller når scenen på anden måde når et klimaks. Det kan være, når en rolle træder i karakter med en skarp replik. Du guider også spillerne, når de skal afgøre, hvilke roller der er med i en scene: Du præsenterer scenens handling og eventuelle valg. Du spørger spillerne, hvilke roller de helst ser i scenen. Hvis du har en gruppe, som er lidt for diskussionslystne, kan du lade det gå på skift, hvem der har magten til endeligt at vælge scenens roller. I definerer sammen, hvem der er scenens biroller (ofte giver det sig selv), samt detaljer omkring situation og lokalitet. For en sikkerheds skyld bør du fra start have en hemmelig plan for de første scener.

6 AFVIKLING BRIEFING Gennemgå scenarietekstens første side. Læs eventuelt højt. Præsenter scenariets tema, de tre roller og deres relation (pårørendedag og støttegruppe). Forklar scenariets form: Nedslagspunkter i livet under de tre mænds udstationering. De obligatoriske scener er monologer samt græsenkernes faste møder. Resten er valgfri scener med fastlagt handling garneret med få, centrale valg. Spillerne vælger selv, hvilke roller der er med i de valgfri scener. De skaber således selv fortællingen. Fortæl om scenariets spillestil: Semi-live. Snak om grænser i forhold til scener med seksuelt indhold. Er spillerne friske på at spille telefonsex via Skype? Og i hvilken grad? Er de okay med at fortælle eksplicit om seksuelle tjenester, ægtefællerne udfører for hinanden? Er de okay med at danse en sexet dans foran et webkamera? Klargør regler for improvisation: Spillerne må gerne improvisere ved at introducere begivenheder fra deres egen og hinandens fortid. OPVARMNING Når du kører et novellescenarie, har spillerne ikke meget tid til at spille sig varme undervejs. Det er derfor en god idé at få dem lidt i gang og etablere fiktionen forinden. Interview kort spillerne om deres roller og ægteskaber. Lad dem dele informationer fra deres rollebeskrivelser. Al information må deles åbent med alle. Spørg ind til detaljer vedrørende rollernes relationer, udseende, vaner, etc. Her må de selv digte. Dette har til formål at etablere et samarbejde mellem de forskellige par (Annemette og Jesper, etc.). SCENER Nogle scener er obligatoriske, mens andre scener kan vælges til og fra, men overhold i store træk deres indbyrdes rækkefølge. De valgfri scener kan gentages med en anden rollebesætning og et andet udfald. Hver scene bør tage ca. 5 minutter. Scener med møder i græsenkernes støttegruppe kan dog vare længere.

7 RENÉ GIFT MED LISE Du har været udstationeret i Afghanistan et par gange. Det har været en god måde at tjene penge på, mens Lise var under uddannelse. Nu er hun færdig og er startet i sin første fuldtidsstilling. Du kan mærke, at hun forandrer sig. Hun har nye interesser og ved pludselig en hel masse om emner, I aldrig har talt om. Indimellem er du bange for at blive hægtet af. Dette skal være din sidste tur. Når du kommer hjem, vil du finde ud af, hvordan du kommer videre med dit liv. KENNETH GIFT MED JOSEPHINE Du og Josephine er vokset op sammen i en lille landsby i Østjylland. Alligevel skulle der gå helt frem til 3. G, før I blev kærester. Nu har I boet sammen i tre år. For et år siden flyttede I til København, så Josephine kunne læse sociologi. Kort tid inden du rejste, blev I gift på rådhuset. Det er første gang, du er af sted, og det føltes naturligt at give hinanden dette løfte, inden du begav dig seks måneder ned i potentiel livsfare. Måske har det også lidt at gøre med, at Josephine er startet på studiet, hvor der er en masse fyre, du ikke kender. Det føles ubehageligt i maven, når hun snakker om dem. JESPER GIFT MED ANNEMETTE Du er løjtnant i den danske hær og har været udstationeret flere gange. De seneste gange i Afghanistan. Du er en samvittighedsfuld mand, som går op i, at mændene i din deling har det godt. Du er kølig og effektiv i pressede situationer, men når du kobler fra, bliver du en stor blød bamse, der gerne vil tale om følelser. Når du tager af sted, sætter du Annemette ind i alle forhold omkring forsikringer, og hvem hun skal ringe til, hvis noget går i stykker. Alt skal være i orden. Du har sågar et særligt ritual, hvor du skriver afskedsbreve til dine forældre, Annemette og jeres børn Michala og Jonas i tilfælde af, at du ikke kommer hjem. Det er selvfølgelig strengt forbud at åbne dem, så længe du er i live.

8 Annemette gift med Jesper Annemette gift med Jesper Annemette gift med Jesper Du er midt i trediverne og bor sammen med din mand og jeres to børn Michala og Jonas i et parcelhus i Hvidovre. Du arbejder på deltid som underviser i engelsk og dansk på VUC. Du elsker dit job, men karrierekvinde har du aldrig været. Dit største mål har altid været at stifte familie, og børnene er din største kilde til lykke. Du nyder at have tid til at være sammen med dem. Du ved godt, at du er traditionel. Men du kan lide, at det er dig, der har styr på tøjvasken, madlavningen og indkøbene. Du har det også godt med, at det er Jesper, der har styr på værktøjet, bilforsikringen og det trådløse internet. Jesper er fysisk stærk og god med hænderne, både i værkstedet og i sengen, og han holder hovedet koldt i pressede situationer. Og så kan han endda finde ud af at tale om sine følelser. Du er midt i tyverne og bor sammen med din mand René i en lækker lejlighed på Vesterbro. For et år siden da du stadig læste på Handelshøjskolen, ville I aldrig have haft råd til den. Men nu med Renés penge fra Afghanistan og dit nye arbejde hos Leo Pharma er der råd til tre værelser, fladskærm og lidt shopping og cafébesøg. Du lever af at markedsføre salve til behandling af psoriasis. Arbejdet giver godt, der er fornuftige avancementsmuligheder, og så hjælper I rent faktisk nogle mennesker. Well, I tjener penge på det, men det er bedre end at sælge et eller andet ligegyldigt tøjmærke. Du kan mærke, at du har rykket dig. Før i tiden handlede alt om dine karakterer, dine fremtidsudsigter og materielle goder. Nu mærker du Du er i starten af tyverne og bor sammen med Kenneth i en lille skodlejlighed i Københavns Nordvest. I er flyttet dertil for et år siden efter at have boet sammen tre år i Jylland. I er begge vokset op i en lille flække og har kendt hinanden siden barndommen. Det var dog først i slutningen af 3. G, at magien indtraf. I er flyttet, fordi du er begyndt at læse sociologi på Københavns Universitet. I begyndelsen var Kenneth imod, at I rejste fra alle jeres venner, men I sidste ende gav du ham ikke noget valg. Det er dig, der er den stærke i parforholdet. Du ved, at du ser godt ud, har let ved at tale med folk og i det hele taget er bedre med ord end Kenneth. Det er dog ikke en magt, du kan lide at udøve. Du løber let om hjørner med ham, når I diskuterer. Men der er alligevel noget stærkt over ham. Måden han bevæger sig på. Hans stemme, når han taler. I modsætning til de drengerøve du møder på universitet, ved han, hvor han har sig selv og sine værdier. Hvis du skulle nævne én mangel, så er det nok, at han er lidt for alvorlig. I griner ikke så meget sammen. Jesper er løjtnant i den danske hær. Som helt ung var han i Irak. Siden har han været flere gange i Afghanistan. Han har flere mænd under sig. Du ville gerne være stolt af det, men du har svært ved at forholde dig til, hvad du helt konkret skulle være stolt af. Når Jesper er væk, holder du på eksemplarisk vis styr på alle de daglige rutiner. Børnene skal ikke lide nød, og du bruger sågar flere weekendformiddage på at indtage Jespers faste plads på sidelinjen til Jonas badmintonkampe. Men nogle gange falder det hele sammen, som fx når de hårde, hvide varer pludselig ikke virker. Så bliver du meget lille. en spirende interesse for sundhed og velfærd i andre lande okay, du går også op i at vælge den rigtige sofa og det rigtige spisestel, så måske har du ikke rykket dig så meget endnu. Men du er på vej. René er i Afghanistan for tredje gang. Da han tog af sted denne gang, havde I netop købt lejligheden, og du har alene stået for indretningen. Selvom næsten alt er påfaldende nyt og matchende, er lejligheden stadig et hyggeligt hjem. Altså bortset fra at den er så stille og tom. Dobbeltsengen er alt for bred. Når du ligger på midten, kan du brede din lille krop som Den Vitruvianske Mand uden at nå kanten. Det er som om, alt bare står og venter. Det matchende køkkengrej venter på at kokkerere en romantisk middag for to. Den nye Miele venter på Du er den første i din familie, som går på universitet, og en ny verden åbner sig. Mødet med teksterne og de andre studerende giver dig nye perspektiver på samfundet, individer, parforhold og det gode liv i det hele taget. Meget skyldes traditioner og vanetænkning, som sagtens kunne være anderledes. Du ved endnu ikke, hvor enig du er i alt det nye, men du er begyndt at ændre dig. Du er begyndt at diskutere mere med Kenneth, gerne emner I har behandlet i læsegruppen. Han er tit skeptisk, men det er sjovt for dig at argumentere mod én, som har så fastgroede holdninger. Kenneth er ikke stærk i abstrakt tænkning, men han er kvik nok til at skyde dine argumenter ned, hvis de bliver for virkelighedsfjerne. Nu er han af sted på sin første tur til Afghanistan, og du savner alt ved ham. Skægstubbene. Hans hånd på din læn. Selv den kiksede måde han begynder at stamme på, når han bliver ophidset. Kort tid inden han rejste, blev Hver gang Jesper tager af sted, skriver han afskedsbreve i tilfælde af, at han ikke skulle komme hjem igen. Ét til hans forældre, ét til hvert af børnene, og ét til dig. I hænger de forseglede kuverter op med magneter på køleskabet. Der hænger de, indtil I henter ham i lufthavnen, hvor I rituelt smider dem i skraldespanden, når han kommer ud af tolden. Jesper har flere gange bedt dig skrive et tilsvarende brev, så du bedre kan forstå de tanker, jeg går igennem, siger han. Hver gang har du nægtet. I den lille gruppe med Lise og Josephine indtager du ofte en omsorgsfuld, moderlig rolle overfor de to yngre kvinder. Det er også dig, der organiserer det praktiske. Du lægger ofte hus til møderne, og det er dig, der koordinerer, hvis et mødetidspunkt rykkes. mandeskjorter og svedige fodboldstrømper. Bodumkanden savner at blive fyldt helt op. Alt står som et par åbne arme, der blot venter på én at kramme. Bortset fra det klarer du dig godt. Du er ikke afhængig af René. Men for dig er forholdet et ligeværdigt partnerskab. Begge partner skal bestemme, bidrage og tage ansvar. Du har taget næsten alle beslutninger om hjemmet, og du er bekymret for, at René ikke vil føle sig hjemme. Du vil ikke være hjemmets bestyrer. Det har du sgu ikke tid til. Til møderne i den lille gruppe med Annemette og Josephine ender du ofte i rollen som ordstyrer. Du er vant til at holde mange møder, og du hader, når diskussioner kører i ring. I gift på rådhuset. Det var ikke noget, I tænkte længe over. Det føltes naturligt at give hinanden dette løfte, inden I skulle være seks måneder væk fra hinanden, og han nøgternt set skulle være i livsfare. Rent praktisk fylder Kenneths fravær overraskende lidt i dagligdagen, men der er noget ubehageligt over, at I ikke kan mærke hinanden så tydeligt følelsesmæssigt. Når I har kontakt, føler du en stærk trang til at lokke stærke reaktioner ud af ham. Du vil gerne ophidse ham seksuelt. Nogle gange provokerer eller sårer du ham mere eller mindre bevidst, fordi det bringer jer tættere sammen end at sidde og snakke om trivielle hverdagsting. I den lille gruppe med Lise og Annemette ender du ofte i rollen som Djævlens Advokat. Måske er det fordi, de andre ofte sætter dagsordenen, og du som den yngste tager dig friheder til at være lidt rebelsk. Måske er det bare ren vane fra læsegruppemøderne.

9 1. AKT: AFSTAND OG NÆRHED I denne akt etablerer I, hvordan de tre ægteskaber påvirkes af de første ugers adskillelse. Der er to obligatoriske scener. Suppler med 4-5 valgfri scener. Første møde (obligatorisk) Græsenkerne holder deres første møde. De fortæller om deres ægteskaber. Fremstillingerne er optimistiske, grænsende til glansbilleder. Klip til senere på aftenen: Én af kvinderne har fået lidt for meget vin og indvier de andre i sine bekymringer. På vej i lastbilen De tre mænd sidder på ladet af en lille lastbil på vej ud på en rutineopgave. Jesper har kommandoen. Han bruger transporttiden på at lære de andre lidt bedre at kende. De snakker om deres koner. Monolog: Morgenrutinen går galt En af græsenkerne fortæller om en almindelig morgenrutine, hvor noget pludselig går galt. Det kan fx være Annemettes morgenmad med børnene, hvor noget går i stykker, eller hvor et af børnene kommer til skade. Det kan også være, at Lise eller Josephine pludselig overvældes af ensomhed eller tvivl foran spejlet. Hovedpersonen afgør undervejs, om situationen giver et dyk i selvtilliden, eller om hun kommer sejrrigt og styrket ud af den. Denne scene er god at gentage med forskellige hovedroller til sammenligning. Misundelse og beundring En af græsenkerne drikker drinks med et par single-veninder. Veninderne fantaserer lummert om soldater. Har din mand nogen venner?. Græsenken vælger, om hun vil sole sig i venindernes beundring, eller om hun vil dele nogle af sine bekymringer. Monolog: Venter på et opkald En af græsenkerne holder en monolog om utrygheden ved at vente hele aftenen og eventuelt noget af natten på et opkald. Hvorfor ringer han ikke?. Hun vælger selv, om opkaldet kommer. Vores sexliv To af mændene snakker om deres sexliv derhjemme. De kan også fantasere om nogle af kvinderne på location, fx afghanske kvinder, sygeplejersker og kvindelige soldater. Romantik (obligatorisk) Græsenkernes diskuterer romantik og sexliv. Det aftalte programpunkt handler om, hvordan man holder liv i det trods afstanden. Kvinderne vælger, om de også vil dele detaljer om sex i dagligdagen. Og om de er ærlige. Skype-Sex En af græsenkerne indleder telefonsex med sin mand via Skype, evt. med video stream. Spillerne vælger undervejs, om det er en succes eller ej. Lad spillerne sidde overfor hinanden, som om de sad ved hver sin computerskærm og web-kamera. Du kan også køre en blødere udgave, hvor du afviger fra semi-live-formen ved at lade dem fortælle, hvad de gør. Sæt dem fx ryg mod ryg på to stole. Du kan klippe ved at lade internetforbindelsen falde ud. Trøst En af græsenkerne kontakter sin mand via Skype. Han er lige kommet tilbage fra en hård opgave. Lad din mavefornemmelse afgøre situationens alvor på en skala fra sandstorm til én fra delingen blev såret / vi har gjort skade på civilbefolkningen. Græsenken prøver at trøste. Måske ved at lytte og spørge. Måske med snak om dagligdagen. Måske med Skype-sex. Parret vælger undervejs, om det virker.

10 2. AKT: PRES I denne akt etablerer I et ekstra pres på ægteskaberne. Ydre forhold repræsenterer en trussel, og en orlov viser, at forholdene også trues indefra. Der er to obligatoriske scener. Suppler med 3-4 valgfri scener. Kritik En af græsenkerne drikker kaffe med to veninder (kolleger/studiekammerater). Veninderne kritiserer krigen. De angriber hendes mands moralske integritet. Hun må vælge, om hun forsvarer ham/krigen, eller om hun tager afstand fra det hele. Orlov Mændene er hjemme en uge på orlov og har svært ved at finde sig til rette. En af dem er i tvivl om forholdets fremtid. Græsenken kan vise medlidenhed og forsøge at få ham til at slappe af. Alternativt kan hun optrappe til et skænderi. Hvordan var det så? (obligatorisk) Græsenkerne snakker om, hvordan det var at have manden hjemme på orlov i nogle dage. Det kan være både positive og negative historier. Forelskelse og forræderi (obligatorisk) Én af græsenkerne bekendtgør, at hun er forelsket i en anden mand. Måske har hun endda en affære. De andre fordømmer dette forræderi imod fællesskabet. Det kan dog være, at indrømmelsen lokker lignende historier ud af de andre. Spillerne aftaler forinden, hvem der går til bekendelse i starten af scenen. De andre kan undervejs vælge, om det giver mening for dem også at bekende sig. Bekendelsen En af græsenkerne ringer til sin mand og bekender, at hun har (haft) en affære. Spillerne vælger, hvordan parret håndterer situationen. Tilnærmelser En af græsenkerne oplever, at en mand i hendes omgangskreds begynder at gøre tilnærmelser, fx en kollega eller én af ægtemandens venner. Spillerne vælger, hvor vellykket det er.

11 3. AKT: HJEMKOMST I denne akt afsluttes mændenes udstationering, og I etablerer hvordan ægteskaberne finder sig til rette efterfølgende. Der er to obligatoriske scener. Suppler med 1-2 valgfri. Vigtig information som påvirker scenevalget: Jesper dør inden sin hjemkomst. Enten Kenneth eller René kommer hjem med en alvorlig skade. Du kan diskutere dette med spillerne før akten eller afsløre det undervejs. Hjemkomsten En af soldaterne (Kenneth eller René) er netop kommet hjem. Efter timer med familie og venner har han og hustruen deres første samtale på tomandshånd. Spillerne vælger, om parret finder kemien fra start, eller om der er vigtige sandheder, som skal siges først. NB! Hvis du kører denne scene to gange, altså med både Kenneth og René, kan du ikke køre scenen Status. Status Kenneth og René har været hjemme i en uge. Græsenkerne holder møde og gør status. Den ene af soldaterne (ham der ikke var med i Hjemkomsten ) har fået en permanent skade. Lad din mavefornemmelse afgøre skadens alvor på en skala fra mistet synet på det ene øje til mistet en arm / mistet førligheden i benene. Monolog: En forfærdelig nyhed (obligatorisk) Annemette har modtaget nyheden om, at Jesper er omkommet under en mission. Hun holder en kort monolog om, hvordan det er at miste en mand, hun ikke har set i månedsvis, men som hun har investeret tid og følelser i at bygge et liv og en fremtid med. Monolog: Afskedsbrev (obligatorisk) Spilleren, der spiller Josephine og Jesper, reciterer Jespers afskedsbrev til Annemette. Hvis spilleren føler præstationsangst kan du nævne, at Jesper ikke nødvendigvis er den store poet, og at han sikkert er ret kortfattet. Denne scene bør i de fleste tilfælde være obligatorisk. Du kan dog vælge at udelade den, hvis den foregående monolog er blevet leveret så godt, at den kan/bør stå alene som scenariets afslutning.

12 SÆRIMNER bifrost

AFSTAND. ET FASTAVAL-SCENARIE AF MORTEN JAEGER, KØBENHAVN 2015 Afstand et Fastaval-scenarie af Morten Jaeger, København 2015 1

AFSTAND. ET FASTAVAL-SCENARIE AF MORTEN JAEGER, KØBENHAVN 2015 Afstand et Fastaval-scenarie af Morten Jaeger, København 2015 1 AFSTAND ET FASTAVAL-SCENARIE AF MORTEN JAEGER, KØBENHAVN 2015 Afstand et Fastaval-scenarie af Morten Jaeger, København 2015 1 INDHOLD INTRODUKTION 2 TEMAER, GENRE OG STEMNING 3 SPILLESTIL OG STRUKTUR

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Den interviewede - Sabine. Okay Okay

Den interviewede - Sabine. Okay Okay Interviewer holde øje med hvordan det går med interviewet fordi det er en af de første gange vi laver et af de her interview, så de sidder lige og holder øje, okay? Yes Er vi klar til at starte? Observatør

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Den første psykose Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Oversigt Den første psykose og vejen til behandling Relationer og Psykose Hvordan påvirker psykosen familien? Hvad

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET)

UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET) UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET) HVEM ER JEG Stine Legarth, 29 år Frivillig gruppeleder i Drivkræften, København Ansat som projektleder i Drivkræften Ergoterapeut Studerer cand.pæd.pæd.psyk

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Introduktion til arbejdet med veteraner

Introduktion til arbejdet med veteraner VETERANCENTRET Når veteraner skal videre i ET CIVILT job Introduktion til arbejdet med veteraner INDHOLD INDLEDNING HVAD ER EN VETERAN OPLEVELSER UNDER UDSENDELSEN PSYKISKE REAKTIONER PÅ EN UDSENDELSE

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Start samtalen med pigerne idag! Start samtalen en kort introduktion Denne bog er skrevet med ét formål. Formålet er at give dig de redskaber der skal til, for at møde mennesker. Hverken mere eller mindre.

Læs mere

Hvilke særheder har du? Stabilitet er? Jeg er alene fordi... Fordele ved din singlestatus. Hvis du bliver kæreste med mig vil du opleve..

Hvilke særheder har du? Stabilitet er? Jeg er alene fordi... Fordele ved din singlestatus. Hvis du bliver kæreste med mig vil du opleve.. Hvilke særheder har du? Jeg er alene fordi... Hvis du bliver kæreste med mig vil du opleve.. Manden er jægeren... eller? Hvordan/hvornår afviser du en date og hvordan føles det? Hvor mange må man date

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Den svære anden bølge

Den svære anden bølge SÅDAN LYKKES DIT ANDET PARFORHOLD Den svære anden bølge AF ANNETTE AGGERBECK FOTO: GETTYIMAGES OG POLFOTO Når vi går ind i et nyt parforhold, har vi erfaringerne med os fra første ægteskab. Og hvis vi

Læs mere

Liv i det ensomme ægteskab

Liv i det ensomme ægteskab Artikel fra Kristelig Dagblad 20. jan. 2012: Liv i det ensomme ægteskab Når børnene ikke længere fylder hjemmet, og sølvbrylluppet nærmer sig, oplever mange par en stor ensomhed i forholdet. Erkendelsen

Læs mere

Seksuelle krænkeres barrierer

Seksuelle krænkeres barrierer Seksuelle krænkeres barrierer - mod at gennemføre et seksuelt overgreb på et barn Af psykolog Kuno Sørensen / Red Barnet Fire forhåndsbetingelser Det er en udbredt misforståelse, at seksuelle overgreb

Læs mere

Side 1. Hvad nu hvis...

Side 1. Hvad nu hvis... Side 1 Hvad nu hvis... Hvad Nu Hvis et refleksionsværktøj i hjemmeplejen Hvad Nu Hvis er et IT-værktøj, som indeholder en række cases fra praksis. Casene omhandler situationer som er karakteristiske for

Læs mere

Med kurs mod kærligheden

Med kurs mod kærligheden Med kurs mod kærligheden Dating-junglen: Henrik Gehrt opgav de krævende danske kvinder og søgte i stedet en østeuropæisk. Hans nye kæreste er fra Ukraine, og alt virker bedre og nemmere Af Rikke Struck

Læs mere

Social færdigheds test.

Social færdigheds test. Social færdigheds test. Spørgeskemaet består af en række spørgsmål som du kan se nedenfor. Læs dem og besvar dem et af gangen ved at give dig en karakter mellem 0 og 10, hvor 0 = Passer slet ikke 10 =

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Hvordan håndterer du konflikter med kunder og andre vigtige personer om bord

Hvordan håndterer du konflikter med kunder og andre vigtige personer om bord Hvordan håndterer du konflikter med kunder og andre vigtige personer om bord Emotionernes betydning VREDE Konfliktskala Umiddelbare konfrontation Bygget op over kortere tid Bygget op over længere tid Du

Læs mere

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse 1 Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse Indhold: Motiverende samtaler - hvad er det?... 1 Hvilke metoder anvender man?...3 At tale om samtalepartnerens oplevelser og følelser.... 3 At forøge

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Indlæg fællesmøde. Sygeplejen til patienten der skal lære at leve med kronisk lidelse

Indlæg fællesmøde. Sygeplejen til patienten der skal lære at leve med kronisk lidelse Indlæg fællesmøde Sygeplejen til patienten der skal lære at leve med kronisk lidelse - Hvordan ekspliciteres den i dermatologisk ambulatorium og dækker den patienternes behov? Hvad har inspireret mig?

Læs mere

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie 22Foto: Scanpix sider Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du den sammenbragte familie til at fungere Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus?

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus? Seksualitet Hvor gammel er du? 15-20 år 7 6 % 21-30 år 31 27 % 31-40 år 25 22 % 41-50 år 32 28 % 51-60 år 9 8 % 61-70 år 7 6 % + 71 år 2 2 % Hvad er dit køn? Mand 35 31 % Kvinde 78 69 % Hvad er din civilstatus?

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

KEND DIN KÆRESTE. Light. Af Henrik V Blunck Redaktør af bloggen Løst og Fast om Sex og Samliv

KEND DIN KÆRESTE. Light. Af Henrik V Blunck Redaktør af bloggen Løst og Fast om Sex og Samliv KEND DIN KÆRESTE Light Af Henrik V Blunck Redaktør af bloggen Løst og Fast om Sex og Samliv Kend din Kæreste Complete Henrik V Blunck 2012 Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk 1 Er du stressramt? en vejledning dm.dk sygemeldt 2 sygemeldt med stress Har du gennem lang tid været udsat for store belastninger på arbejdet, kan du blive ramt af arbejdsbetinget stress. Efter en periode

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED. Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60

SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED. Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60 SÆRLIGT SENSITIVE MENNESKER RELATIONER OG KÆRLIGHED Susanne Møberg www.moeberg.dk Mobil 40 35 66 60 SÆRLIGT SENSITIVE Biologisk forskel i nervesystemet. Har et mere følsomt nervesystem. Stimuli, indtryk

Læs mere

»En gave i en virkelig grim indpakning«

»En gave i en virkelig grim indpakning« »En gave i en virkelig grim indpakning«hiv er i dag ikke en sygdom, man dør af, men den er fuld af tabu og skam. Den er stadig præget af uvidenhed, der gør det til en kamp at leve med hiv. Mads Damgaard

Læs mere

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt.

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt. I 2013 da jeg smed p-pillerne, var jeg en ung kvinde på 26, der havde været sammen med min kæreste i næsten 5 år. Min kæreste var dengang 29 år og var færdiguddannet. Vi havde længe snakket om at det ville

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Lærervejledning. www.5emner.dk

Lærervejledning. www.5emner.dk Lærervejledning 5 emner er bygget op omkring emnerne: familie, rejser, uddannelse, arbejde og bolig. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside er

Læs mere

sten kan man falde ned fra, slå sig på og snuble over. Men klipper og sten er også rigtig godt og solidt

sten kan man falde ned fra, slå sig på og snuble over. Men klipper og sten er også rigtig godt og solidt Femte søndag efter trinitatis. 8.juli 2012. Domkirken og Gråbrødre: 4 Giv mig Gud, (396 Min mund), 332 På Jerusalem det ny, 582 At tro er at komme, (754 Gud ske tak), 775 Der står et slot. Altergang: 147

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Den laryngectomerede patients oplevelse og håndtering af at miste stemmen postoperativt

Den laryngectomerede patients oplevelse og håndtering af at miste stemmen postoperativt ØRE NÆSE HALS SYGEPLEJEN I FOKUS - ØNH SYGEPLEJE PÅ SENGEAFSNITTET Stine Askholm Rosenberg Sygeplejerske, Cand.cur. Den laryngectomerede patients oplevelse og håndtering af at miste stemmen postoperativt

Læs mere

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner

Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner 4. MØDEGANG Mad Introduktion Hvordan bliver sundere mad en del af min hverdag? Hvad er sund mad? Status på mine madvaner At diskutere hvad det betyder at spise sundt At kende og forstå Fødevarestyrelsens

Læs mere

360 feedback kompetenceanalyse

360 feedback kompetenceanalyse 360 feedback kompetenceanalyse Ekspert kompetencerapport og interviewguide Janus Mikkelsen Slotmarken 18, 1.th. DK-2970 Hørsholm T + 45 70 20 33 20 I www.summitconsulting.dk E Info@summitconsulting.dk

Læs mere

Om at gå efter drømmen

Om at gå efter drømmen Om at gå efter drømmen Hvad laver du?, bliver jeg spurgt. Jeg rådgiver om indretning. Mange nikker, når jeg siger det de ved nemlig godt, hvad det er. En slags styling. Det er en udbredt opfattelse, at

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Love Birds. Handling. 1. Blind date

Love Birds. Handling. 1. Blind date Titel: Love Birds Instruktør: Trylle Vilstrup Produktionsår: 2000 Filmens længde: 9 min. 38 sek. Målgruppe: Udskoling Alderscensur: Tilladt for alle Timetal for undervisningsforløb: 3 4 lektioner Love

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN Hanna og Torben Birkmose Jakobsen har fulgt nogle af de første danske kurser i PREP for at styrke deres parforhold og samliv. - Vi ville gerne investere tid og kræfter

Læs mere

2 SORG EFTER ÆGTEFÆLLENS DØD

2 SORG EFTER ÆGTEFÆLLENS DØD 20 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 2 SORG EFTER ÆGTEFÆLLENS DØD Livet, når vi bliver ældre, indeholder mange tab af forældre, søskende, ægtefælle, venner og børn. Set i forhold til alder sker

Læs mere

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Allerførst skal du planlægge de praktiske rammer for din meditation. Første skridt er at lægge aktiviteten ind i din kalender. Sæt allerførst en startdato, gerne

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

ekspartner. Og det er lige præcis det, som skader og påvirker vores fælles børn i negativ retning.

ekspartner. Og det er lige præcis det, som skader og påvirker vores fælles børn i negativ retning. INDLEDNING Den gode skilsmisse De fleste mennesker vil nok påstå, at der ikke findes gode skilsmisser. For hvad er en god skilsmisse egentlig? Når den kærlighed, som vi engang nød godt af, pludselig bliver

Læs mere

Forelsket i den forkerte.

Forelsket i den forkerte. Forelsket i den forkerte. Guds gode gave Enhver der har prøvet at være forelsket véd, at det er en følelse og en stemning ud over det almindelige. Triste og grå dage bliver pludselig til dage med solskin.

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver forklarer at grunden til, at det går så godt nok er at de har haft en AKT-lærer inde over klassen, og det har gjort at de har fundet ud af at agere på samme

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Pårørende til en kronisk smertepatient. Viden og støtte til dig fra andre pårørende og fra smertespecialister

Pårørende til en kronisk smertepatient. Viden og støtte til dig fra andre pårørende og fra smertespecialister Pårørende til en kronisk smertepatient Viden og støtte til dig fra andre pårørende og fra smertespecialister FORORD... Kære pårørende At leve sammen med en af os der har kroniske smerter er ingen dans

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Svære følelser. Af Pia Melander Guilbert. Ellen Hillingsø om selvmedlidenhed: Smerten skal anerkendes

Svære følelser. Af Pia Melander Guilbert. Ellen Hillingsø om selvmedlidenhed: Smerten skal anerkendes Svære følelser Forbudte følelser findes ikke, siges det. Kun handlinger kan være forbudte. Alligevel er visse følelser mere vanskelige at håndtere end andre. Vi har bedt tre store skuespillere stille ind

Læs mere

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Fristelser Nogle fristelser har vi ingen problemer med og afviser dem let. Vi slår dem ud af parken.

Læs mere

SCL - 90 -R. Navn: Eksempel på afkrydsning. Vejledning:

SCL - 90 -R. Navn: Eksempel på afkrydsning. Vejledning: SCL - 9 -R Navn: Vejledning: I skemaet er der anført en række problemer og gener, som man undertiden kan have. Læs punkterne igennem ét ad gangen og sæt derefter et kryds ved det tal, der bedst beskriver

Læs mere

dit selvværd Guide Sådan styrker du Guide: Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? sider

dit selvværd Guide Sådan styrker du Guide: Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? sider Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Guide: Sådan styrker du dit selvværd Guide: 5 veje til et bedre selvværd Vil du læse mere? Styrk dit selvværd INDHOLD I DETTE

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Intuition og inspiration

Intuition og inspiration Intuition og inspiration Jeg havde en følelse af skæbne, at selv om jeg var blevet tildelt livet af skæbnen, så havde jeg noget, jeg skulle opfylde. Det gav mig en indre sikkerhed. Ofte havde jeg den følelse,

Læs mere

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle Amitheswary I Danmark er der respekt for alle Amitheswary er 46 år og kommer fra Sri Lanka. Hun har været i Danmark siden 1992 34 Livet i Sri Lanka I Sri Lanka boede jeg sammen med min familie. Jeg har

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere