Græsenker Et novellescenarie af Morten Jaeger - Særimner 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Græsenker Et novellescenarie af Morten Jaeger - Særimner 2014"

Transkript

1 Græsenker Et novellescenarie af Morten Jaeger - Særimner 2014

2 KOLOFON Skrevet af: Morten Jaeger Varighed: 2 timer Genre: Drama Antal Spillere: 3 Spilleder: 1

3 GRÆSENKER Siden 1992 har cirka danske soldater været i krig. Græsenker er et scenarie om deres pårørende, mere specifikt om deres koner. Jesper, René og Kenneth er udstationeret i Afghanistan. De skal være der i seks måneder, hvor deres eneste kontakt til hustruer og familier foregår via ustabile telefon- og internetforbindelser. Imens passer Annemette, Lise og Josephine hjemmene. For nogle betyder det en travl hverdag med madpakker, forsikringer og hårde hvide varer, der sætter ud. For andre er det stilheden og den tomme plads i dobbeltsengen, der fylder. For dem alle betyder det angstfyldte nætter og dage med fordømmende kommentarer fra krigens modstandere. De skal også alle forholde sig til mændene. Når de kommer hjem med humørsvingninger og søvnløshed og måske vil afslutte forholdet. Når de kommer hjem og mangler en arm. Og når de slet ikke kommer hjem. Fortællingen udspilles gennem løsrevne scener fordelt på seks måneder og tre ægteskaber: Hverdagsrutiner, akavet Skype-sex, omverdenens fordømmelse, tilnærmelser fra andre mænd, mm. De tre spillere får hver én af de tre hovedroller: Græsenkerne Annemette, Lise og Josephine. De får desuden hver én af de vigtigste biroller: Deres ægtemænd Jesper, René og Kenneth. Derudover introduceres mindre biroller undervejs. Spillederen har et udvalg af scener: Nogle er obligatoriske, andre er valgfri. Spillederen bestemmer, hvilke valgfri scener der skal spilles. Spillerne bestemmer, hvilke roller der deltager i scenerne. Formålet er at skabe den bedst mulige fortælling. TEMA & STEMNING Græsenker handler om, hvordan nærhed og intimitet i parforhold udfordres, når de udsættes for geografisk afstand og usikkerhed om fremtiden. Scenariet handler også om fremmedgørelse. Græsenkerne har ikke selv valgt, at deres mænd er i krig. Alligevel skal de udvise loyalitet som hustruer, selvom de har svært ved at forholde sig til krigen og deres mænds dagligdag. Genremæssigt er Græsenker et realistisk drama med fokus på roller og relationer. Der er dog plads til latter undervejs, så længe det ikke overskygger fortællingens alvor.

4 SPILLESTIL OG STRUKTUR Scenerne spilles semi-live. Det vil sige, at alle replikker er i førsteperson, og at kropslige handlinger gælder i fiktionen. At spillet ikke er 100% live betyder her, at I ser bort fra spillernes faktiske udseende og påklædning. Spillet bør være udadvendt, så konflikter og komiske punchlines kommer direkte til udtryk i scenerne. Scenariet er opdelt i løsrevne scener, som belyser forskellige aspekter af parrenes situation. Nogle er obligatoriske. Andre af valgfri. Scenerne er fordelt på tre akter for at sikre en opadgående spændingskurve. De obligatoriske scener er dels monologer dels møder i en støttegruppe, som de tre græsenker har dannet for at kunne dele tanker og følelser om deres fælles situation. De valgfri scener har typisk et relativt fastlagt handlingsforløb tilsat et enkelt, centralt valg. Det kan fx være En af græsenkerne oplever, at en mand i hendes omgangskreds begynder at gøre tilnærmelser. Her kan spillerne vælge, om hun vil afvise eller imødekomme tilnærmelserne. I de valgfri scener er det op til spillerne, hvilke roller der er med. Er det Lise, der bliver antastet af sin chef? Eller er det Annemette, som finder gløden med en gammel ven? Spillernes valg af rollebesætningen er afgørende for den samlede fortælling. Hvis den efterfølgende scene fx er En af græsenkerne bekender, at hun er forelsket i en anden mand, har spillerne flere muligheder. Har Annemette nu indledt en affære med sin ven? Eller er Lise blevet forført af den chef, hun tidligere afviste? Mange af scenerne kan potentielt spilles flere gange. En scene mellem Annemette og Jesper kan fx gentages med Josephine og Kenneth, hvor den får et andet udfald, og de to kvinders skæbner spejler hinanden.

5 ROLLER Græsenker har tre hovedroller, der alle er gift med en soldat. De tre hustruer har lært hinanden at kende til en pårørendedag inden soldaternes udsendelse. De klikkede godt sammen og aftalte at mødes én gang hver 14. dag. De tre spillere får hver én hovedrolle og én af de tre soldaterroller. Derudover varetager de en række mindre biroller, som improviseres efter behov. Annemette er halvtidsansat lærer og lykkelig husmor. Hun har det godt med parforholdets traditionelle kønsroller. Hendes mand Jesper (samme spiller som Josephine) er en alvorlig type, som er meget struktureret omkring, at alting skal fungere, mens han er væk. Lise er ny på arbejdsmarkedet og meget ambitiøs. For hende er det vigtigt, at ægteskabet er et ligeværdigt partnerskab. Hendes mand René (samme spiller som Annemette) er løbet sur i soldaterkarrieren og i tvivl om, hvad han vil med sit liv. Josephine er som den første i familien startet på universitet. Det har været en stor omvæltning, og hun er begyndt at tænke nye tanker om samfundet, det gode liv og det gode parforhold. Hun har magten i forholdet til Kenneth (samme spiller som Lise), som ofte er jaloux og lidt på hælene intellektuelt. Spillederens rolle Som spilleder er du fortællingens instruktør. Inden hver scene klargør du den konkrete lokalitet, situation og centrale valg. Du sætter scenen i gang, og du klipper, når en rolle træffer scenens centrale valg, eller når scenen på anden måde når et klimaks. Det kan være, når en rolle træder i karakter med en skarp replik. Du guider også spillerne, når de skal afgøre, hvilke roller der er med i en scene: Du præsenterer scenens handling og eventuelle valg. Du spørger spillerne, hvilke roller de helst ser i scenen. Hvis du har en gruppe, som er lidt for diskussionslystne, kan du lade det gå på skift, hvem der har magten til endeligt at vælge scenens roller. I definerer sammen, hvem der er scenens biroller (ofte giver det sig selv), samt detaljer omkring situation og lokalitet. For en sikkerheds skyld bør du fra start have en hemmelig plan for de første scener.

6 AFVIKLING BRIEFING Gennemgå scenarietekstens første side. Læs eventuelt højt. Præsenter scenariets tema, de tre roller og deres relation (pårørendedag og støttegruppe). Forklar scenariets form: Nedslagspunkter i livet under de tre mænds udstationering. De obligatoriske scener er monologer samt græsenkernes faste møder. Resten er valgfri scener med fastlagt handling garneret med få, centrale valg. Spillerne vælger selv, hvilke roller der er med i de valgfri scener. De skaber således selv fortællingen. Fortæl om scenariets spillestil: Semi-live. Snak om grænser i forhold til scener med seksuelt indhold. Er spillerne friske på at spille telefonsex via Skype? Og i hvilken grad? Er de okay med at fortælle eksplicit om seksuelle tjenester, ægtefællerne udfører for hinanden? Er de okay med at danse en sexet dans foran et webkamera? Klargør regler for improvisation: Spillerne må gerne improvisere ved at introducere begivenheder fra deres egen og hinandens fortid. OPVARMNING Når du kører et novellescenarie, har spillerne ikke meget tid til at spille sig varme undervejs. Det er derfor en god idé at få dem lidt i gang og etablere fiktionen forinden. Interview kort spillerne om deres roller og ægteskaber. Lad dem dele informationer fra deres rollebeskrivelser. Al information må deles åbent med alle. Spørg ind til detaljer vedrørende rollernes relationer, udseende, vaner, etc. Her må de selv digte. Dette har til formål at etablere et samarbejde mellem de forskellige par (Annemette og Jesper, etc.). SCENER Nogle scener er obligatoriske, mens andre scener kan vælges til og fra, men overhold i store træk deres indbyrdes rækkefølge. De valgfri scener kan gentages med en anden rollebesætning og et andet udfald. Hver scene bør tage ca. 5 minutter. Scener med møder i græsenkernes støttegruppe kan dog vare længere.

7 RENÉ GIFT MED LISE Du har været udstationeret i Afghanistan et par gange. Det har været en god måde at tjene penge på, mens Lise var under uddannelse. Nu er hun færdig og er startet i sin første fuldtidsstilling. Du kan mærke, at hun forandrer sig. Hun har nye interesser og ved pludselig en hel masse om emner, I aldrig har talt om. Indimellem er du bange for at blive hægtet af. Dette skal være din sidste tur. Når du kommer hjem, vil du finde ud af, hvordan du kommer videre med dit liv. KENNETH GIFT MED JOSEPHINE Du og Josephine er vokset op sammen i en lille landsby i Østjylland. Alligevel skulle der gå helt frem til 3. G, før I blev kærester. Nu har I boet sammen i tre år. For et år siden flyttede I til København, så Josephine kunne læse sociologi. Kort tid inden du rejste, blev I gift på rådhuset. Det er første gang, du er af sted, og det føltes naturligt at give hinanden dette løfte, inden du begav dig seks måneder ned i potentiel livsfare. Måske har det også lidt at gøre med, at Josephine er startet på studiet, hvor der er en masse fyre, du ikke kender. Det føles ubehageligt i maven, når hun snakker om dem. JESPER GIFT MED ANNEMETTE Du er løjtnant i den danske hær og har været udstationeret flere gange. De seneste gange i Afghanistan. Du er en samvittighedsfuld mand, som går op i, at mændene i din deling har det godt. Du er kølig og effektiv i pressede situationer, men når du kobler fra, bliver du en stor blød bamse, der gerne vil tale om følelser. Når du tager af sted, sætter du Annemette ind i alle forhold omkring forsikringer, og hvem hun skal ringe til, hvis noget går i stykker. Alt skal være i orden. Du har sågar et særligt ritual, hvor du skriver afskedsbreve til dine forældre, Annemette og jeres børn Michala og Jonas i tilfælde af, at du ikke kommer hjem. Det er selvfølgelig strengt forbud at åbne dem, så længe du er i live.

8 Annemette gift med Jesper Annemette gift med Jesper Annemette gift med Jesper Du er midt i trediverne og bor sammen med din mand og jeres to børn Michala og Jonas i et parcelhus i Hvidovre. Du arbejder på deltid som underviser i engelsk og dansk på VUC. Du elsker dit job, men karrierekvinde har du aldrig været. Dit største mål har altid været at stifte familie, og børnene er din største kilde til lykke. Du nyder at have tid til at være sammen med dem. Du ved godt, at du er traditionel. Men du kan lide, at det er dig, der har styr på tøjvasken, madlavningen og indkøbene. Du har det også godt med, at det er Jesper, der har styr på værktøjet, bilforsikringen og det trådløse internet. Jesper er fysisk stærk og god med hænderne, både i værkstedet og i sengen, og han holder hovedet koldt i pressede situationer. Og så kan han endda finde ud af at tale om sine følelser. Du er midt i tyverne og bor sammen med din mand René i en lækker lejlighed på Vesterbro. For et år siden da du stadig læste på Handelshøjskolen, ville I aldrig have haft råd til den. Men nu med Renés penge fra Afghanistan og dit nye arbejde hos Leo Pharma er der råd til tre værelser, fladskærm og lidt shopping og cafébesøg. Du lever af at markedsføre salve til behandling af psoriasis. Arbejdet giver godt, der er fornuftige avancementsmuligheder, og så hjælper I rent faktisk nogle mennesker. Well, I tjener penge på det, men det er bedre end at sælge et eller andet ligegyldigt tøjmærke. Du kan mærke, at du har rykket dig. Før i tiden handlede alt om dine karakterer, dine fremtidsudsigter og materielle goder. Nu mærker du Du er i starten af tyverne og bor sammen med Kenneth i en lille skodlejlighed i Københavns Nordvest. I er flyttet dertil for et år siden efter at have boet sammen tre år i Jylland. I er begge vokset op i en lille flække og har kendt hinanden siden barndommen. Det var dog først i slutningen af 3. G, at magien indtraf. I er flyttet, fordi du er begyndt at læse sociologi på Københavns Universitet. I begyndelsen var Kenneth imod, at I rejste fra alle jeres venner, men I sidste ende gav du ham ikke noget valg. Det er dig, der er den stærke i parforholdet. Du ved, at du ser godt ud, har let ved at tale med folk og i det hele taget er bedre med ord end Kenneth. Det er dog ikke en magt, du kan lide at udøve. Du løber let om hjørner med ham, når I diskuterer. Men der er alligevel noget stærkt over ham. Måden han bevæger sig på. Hans stemme, når han taler. I modsætning til de drengerøve du møder på universitet, ved han, hvor han har sig selv og sine værdier. Hvis du skulle nævne én mangel, så er det nok, at han er lidt for alvorlig. I griner ikke så meget sammen. Jesper er løjtnant i den danske hær. Som helt ung var han i Irak. Siden har han været flere gange i Afghanistan. Han har flere mænd under sig. Du ville gerne være stolt af det, men du har svært ved at forholde dig til, hvad du helt konkret skulle være stolt af. Når Jesper er væk, holder du på eksemplarisk vis styr på alle de daglige rutiner. Børnene skal ikke lide nød, og du bruger sågar flere weekendformiddage på at indtage Jespers faste plads på sidelinjen til Jonas badmintonkampe. Men nogle gange falder det hele sammen, som fx når de hårde, hvide varer pludselig ikke virker. Så bliver du meget lille. en spirende interesse for sundhed og velfærd i andre lande okay, du går også op i at vælge den rigtige sofa og det rigtige spisestel, så måske har du ikke rykket dig så meget endnu. Men du er på vej. René er i Afghanistan for tredje gang. Da han tog af sted denne gang, havde I netop købt lejligheden, og du har alene stået for indretningen. Selvom næsten alt er påfaldende nyt og matchende, er lejligheden stadig et hyggeligt hjem. Altså bortset fra at den er så stille og tom. Dobbeltsengen er alt for bred. Når du ligger på midten, kan du brede din lille krop som Den Vitruvianske Mand uden at nå kanten. Det er som om, alt bare står og venter. Det matchende køkkengrej venter på at kokkerere en romantisk middag for to. Den nye Miele venter på Du er den første i din familie, som går på universitet, og en ny verden åbner sig. Mødet med teksterne og de andre studerende giver dig nye perspektiver på samfundet, individer, parforhold og det gode liv i det hele taget. Meget skyldes traditioner og vanetænkning, som sagtens kunne være anderledes. Du ved endnu ikke, hvor enig du er i alt det nye, men du er begyndt at ændre dig. Du er begyndt at diskutere mere med Kenneth, gerne emner I har behandlet i læsegruppen. Han er tit skeptisk, men det er sjovt for dig at argumentere mod én, som har så fastgroede holdninger. Kenneth er ikke stærk i abstrakt tænkning, men han er kvik nok til at skyde dine argumenter ned, hvis de bliver for virkelighedsfjerne. Nu er han af sted på sin første tur til Afghanistan, og du savner alt ved ham. Skægstubbene. Hans hånd på din læn. Selv den kiksede måde han begynder at stamme på, når han bliver ophidset. Kort tid inden han rejste, blev Hver gang Jesper tager af sted, skriver han afskedsbreve i tilfælde af, at han ikke skulle komme hjem igen. Ét til hans forældre, ét til hvert af børnene, og ét til dig. I hænger de forseglede kuverter op med magneter på køleskabet. Der hænger de, indtil I henter ham i lufthavnen, hvor I rituelt smider dem i skraldespanden, når han kommer ud af tolden. Jesper har flere gange bedt dig skrive et tilsvarende brev, så du bedre kan forstå de tanker, jeg går igennem, siger han. Hver gang har du nægtet. I den lille gruppe med Lise og Josephine indtager du ofte en omsorgsfuld, moderlig rolle overfor de to yngre kvinder. Det er også dig, der organiserer det praktiske. Du lægger ofte hus til møderne, og det er dig, der koordinerer, hvis et mødetidspunkt rykkes. mandeskjorter og svedige fodboldstrømper. Bodumkanden savner at blive fyldt helt op. Alt står som et par åbne arme, der blot venter på én at kramme. Bortset fra det klarer du dig godt. Du er ikke afhængig af René. Men for dig er forholdet et ligeværdigt partnerskab. Begge partner skal bestemme, bidrage og tage ansvar. Du har taget næsten alle beslutninger om hjemmet, og du er bekymret for, at René ikke vil føle sig hjemme. Du vil ikke være hjemmets bestyrer. Det har du sgu ikke tid til. Til møderne i den lille gruppe med Annemette og Josephine ender du ofte i rollen som ordstyrer. Du er vant til at holde mange møder, og du hader, når diskussioner kører i ring. I gift på rådhuset. Det var ikke noget, I tænkte længe over. Det føltes naturligt at give hinanden dette løfte, inden I skulle være seks måneder væk fra hinanden, og han nøgternt set skulle være i livsfare. Rent praktisk fylder Kenneths fravær overraskende lidt i dagligdagen, men der er noget ubehageligt over, at I ikke kan mærke hinanden så tydeligt følelsesmæssigt. Når I har kontakt, føler du en stærk trang til at lokke stærke reaktioner ud af ham. Du vil gerne ophidse ham seksuelt. Nogle gange provokerer eller sårer du ham mere eller mindre bevidst, fordi det bringer jer tættere sammen end at sidde og snakke om trivielle hverdagsting. I den lille gruppe med Lise og Annemette ender du ofte i rollen som Djævlens Advokat. Måske er det fordi, de andre ofte sætter dagsordenen, og du som den yngste tager dig friheder til at være lidt rebelsk. Måske er det bare ren vane fra læsegruppemøderne.

9 1. AKT: AFSTAND OG NÆRHED I denne akt etablerer I, hvordan de tre ægteskaber påvirkes af de første ugers adskillelse. Der er to obligatoriske scener. Suppler med 4-5 valgfri scener. Første møde (obligatorisk) Græsenkerne holder deres første møde. De fortæller om deres ægteskaber. Fremstillingerne er optimistiske, grænsende til glansbilleder. Klip til senere på aftenen: Én af kvinderne har fået lidt for meget vin og indvier de andre i sine bekymringer. På vej i lastbilen De tre mænd sidder på ladet af en lille lastbil på vej ud på en rutineopgave. Jesper har kommandoen. Han bruger transporttiden på at lære de andre lidt bedre at kende. De snakker om deres koner. Monolog: Morgenrutinen går galt En af græsenkerne fortæller om en almindelig morgenrutine, hvor noget pludselig går galt. Det kan fx være Annemettes morgenmad med børnene, hvor noget går i stykker, eller hvor et af børnene kommer til skade. Det kan også være, at Lise eller Josephine pludselig overvældes af ensomhed eller tvivl foran spejlet. Hovedpersonen afgør undervejs, om situationen giver et dyk i selvtilliden, eller om hun kommer sejrrigt og styrket ud af den. Denne scene er god at gentage med forskellige hovedroller til sammenligning. Misundelse og beundring En af græsenkerne drikker drinks med et par single-veninder. Veninderne fantaserer lummert om soldater. Har din mand nogen venner?. Græsenken vælger, om hun vil sole sig i venindernes beundring, eller om hun vil dele nogle af sine bekymringer. Monolog: Venter på et opkald En af græsenkerne holder en monolog om utrygheden ved at vente hele aftenen og eventuelt noget af natten på et opkald. Hvorfor ringer han ikke?. Hun vælger selv, om opkaldet kommer. Vores sexliv To af mændene snakker om deres sexliv derhjemme. De kan også fantasere om nogle af kvinderne på location, fx afghanske kvinder, sygeplejersker og kvindelige soldater. Romantik (obligatorisk) Græsenkernes diskuterer romantik og sexliv. Det aftalte programpunkt handler om, hvordan man holder liv i det trods afstanden. Kvinderne vælger, om de også vil dele detaljer om sex i dagligdagen. Og om de er ærlige. Skype-Sex En af græsenkerne indleder telefonsex med sin mand via Skype, evt. med video stream. Spillerne vælger undervejs, om det er en succes eller ej. Lad spillerne sidde overfor hinanden, som om de sad ved hver sin computerskærm og web-kamera. Du kan også køre en blødere udgave, hvor du afviger fra semi-live-formen ved at lade dem fortælle, hvad de gør. Sæt dem fx ryg mod ryg på to stole. Du kan klippe ved at lade internetforbindelsen falde ud. Trøst En af græsenkerne kontakter sin mand via Skype. Han er lige kommet tilbage fra en hård opgave. Lad din mavefornemmelse afgøre situationens alvor på en skala fra sandstorm til én fra delingen blev såret / vi har gjort skade på civilbefolkningen. Græsenken prøver at trøste. Måske ved at lytte og spørge. Måske med snak om dagligdagen. Måske med Skype-sex. Parret vælger undervejs, om det virker.

10 2. AKT: PRES I denne akt etablerer I et ekstra pres på ægteskaberne. Ydre forhold repræsenterer en trussel, og en orlov viser, at forholdene også trues indefra. Der er to obligatoriske scener. Suppler med 3-4 valgfri scener. Kritik En af græsenkerne drikker kaffe med to veninder (kolleger/studiekammerater). Veninderne kritiserer krigen. De angriber hendes mands moralske integritet. Hun må vælge, om hun forsvarer ham/krigen, eller om hun tager afstand fra det hele. Orlov Mændene er hjemme en uge på orlov og har svært ved at finde sig til rette. En af dem er i tvivl om forholdets fremtid. Græsenken kan vise medlidenhed og forsøge at få ham til at slappe af. Alternativt kan hun optrappe til et skænderi. Hvordan var det så? (obligatorisk) Græsenkerne snakker om, hvordan det var at have manden hjemme på orlov i nogle dage. Det kan være både positive og negative historier. Forelskelse og forræderi (obligatorisk) Én af græsenkerne bekendtgør, at hun er forelsket i en anden mand. Måske har hun endda en affære. De andre fordømmer dette forræderi imod fællesskabet. Det kan dog være, at indrømmelsen lokker lignende historier ud af de andre. Spillerne aftaler forinden, hvem der går til bekendelse i starten af scenen. De andre kan undervejs vælge, om det giver mening for dem også at bekende sig. Bekendelsen En af græsenkerne ringer til sin mand og bekender, at hun har (haft) en affære. Spillerne vælger, hvordan parret håndterer situationen. Tilnærmelser En af græsenkerne oplever, at en mand i hendes omgangskreds begynder at gøre tilnærmelser, fx en kollega eller én af ægtemandens venner. Spillerne vælger, hvor vellykket det er.

11 3. AKT: HJEMKOMST I denne akt afsluttes mændenes udstationering, og I etablerer hvordan ægteskaberne finder sig til rette efterfølgende. Der er to obligatoriske scener. Suppler med 1-2 valgfri. Vigtig information som påvirker scenevalget: Jesper dør inden sin hjemkomst. Enten Kenneth eller René kommer hjem med en alvorlig skade. Du kan diskutere dette med spillerne før akten eller afsløre det undervejs. Hjemkomsten En af soldaterne (Kenneth eller René) er netop kommet hjem. Efter timer med familie og venner har han og hustruen deres første samtale på tomandshånd. Spillerne vælger, om parret finder kemien fra start, eller om der er vigtige sandheder, som skal siges først. NB! Hvis du kører denne scene to gange, altså med både Kenneth og René, kan du ikke køre scenen Status. Status Kenneth og René har været hjemme i en uge. Græsenkerne holder møde og gør status. Den ene af soldaterne (ham der ikke var med i Hjemkomsten ) har fået en permanent skade. Lad din mavefornemmelse afgøre skadens alvor på en skala fra mistet synet på det ene øje til mistet en arm / mistet førligheden i benene. Monolog: En forfærdelig nyhed (obligatorisk) Annemette har modtaget nyheden om, at Jesper er omkommet under en mission. Hun holder en kort monolog om, hvordan det er at miste en mand, hun ikke har set i månedsvis, men som hun har investeret tid og følelser i at bygge et liv og en fremtid med. Monolog: Afskedsbrev (obligatorisk) Spilleren, der spiller Josephine og Jesper, reciterer Jespers afskedsbrev til Annemette. Hvis spilleren føler præstationsangst kan du nævne, at Jesper ikke nødvendigvis er den store poet, og at han sikkert er ret kortfattet. Denne scene bør i de fleste tilfælde være obligatorisk. Du kan dog vælge at udelade den, hvis den foregående monolog er blevet leveret så godt, at den kan/bør stå alene som scenariets afslutning.

12 SÆRIMNER bifrost

AFSTAND. ET FASTAVAL-SCENARIE AF MORTEN JAEGER, KØBENHAVN 2015 Afstand et Fastaval-scenarie af Morten Jaeger, København 2015 1

AFSTAND. ET FASTAVAL-SCENARIE AF MORTEN JAEGER, KØBENHAVN 2015 Afstand et Fastaval-scenarie af Morten Jaeger, København 2015 1 AFSTAND ET FASTAVAL-SCENARIE AF MORTEN JAEGER, KØBENHAVN 2015 Afstand et Fastaval-scenarie af Morten Jaeger, København 2015 1 INDHOLD INTRODUKTION 2 TEMAER, GENRE OG STEMNING 3 SPILLESTIL OG STRUKTUR

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Guide: Bevar gløden i forholdet - hele livet

Guide: Bevar gløden i forholdet - hele livet Guide: Bevar gløden i forholdet - hele livet Gløden er væk. Sommerfuglene i maven er fløjet bort. I sidder i hver jeres hjørne af sofaen uden at tale sammen. Skilsmissen er kun en underskrift væk. Et skrækscenarie

Læs mere

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag

Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Modul 3: Ægteskab på tværs af tro og kulturer -Om at nde et fælles værdigrundlag Hvad skal denne tekst bruges til? Selvom I har gennemgået modulet mundtligt, kan teksten være god at læse igennem, fordi

Læs mere

Anja Lysholm. Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab

Anja Lysholm. Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Anja Lysholm Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Anja Lysholm:

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET 1 kollega oplever under en samtale på et sundhedscenter med en borger, som har fået diabetes, at vedkommende bruger et seksualiseret sprog. Kollegaen

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks FORESTILLINGEN OM DEN LYKKELIGE LUDER Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks Kære lærer Tak fordi du har valgt at se Forestillingen om den Lykkelige Luder med dine elever.

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Start samtalen med pigerne idag! Start samtalen en kort introduktion Denne bog er skrevet med ét formål. Formålet er at give dig de redskaber der skal til, for at møde mennesker. Hverken mere eller mindre.

Læs mere

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere.

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere. Drengen 1 Du blev født. Du voksede op. Du havde en lykkelig barndom i naiv forventning om, at hele verden ville dig det godt, og at livet altid ville forblive trygt og dejligt. Så blev dine forældre skilt,

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt KYS FRØEN Kunsten at bruge utroskab positivt ALLE forhold oplever før eller siden utroskab eller optakten til det. Derfor er det vigtigt, at du kender kunsten at vende utroskab til noget positivt. Utroskab

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere

gren de skal vælge. Der er mange valg og et øget pres til at skulle præstere og gøre vores bedste. Vi har som mennesker en trang til at kontrollere 61 Slip kontrollen - Temaaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 61 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Vi lever i et samfund, hvor der er mange muligheder Mange oplever, at der er mange ting at

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Det vi ikke er bevidste om, gør ALTID noget ved os

Det vi ikke er bevidste om, gør ALTID noget ved os - at GÅ sammen i ægteskabet GÅ SAMMEN EMNER Tiden vi lever i - hverdagen Tidens trend/tidens børn Tid til hinanden Tid til nærhed Tid til drømme 1 HVERDAGEN FOR EN FAMILIE OS SOM VI Flere ud af huset samtidig

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus profil for ægtemænd 1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus 2. Jeg kan godt lide at være alene med min kone Jeg føler mig

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Side 1. Hvad nu hvis...

Side 1. Hvad nu hvis... Side 1 Hvad nu hvis... Hvad Nu Hvis et refleksionsværktøj i hjemmeplejen Hvad Nu Hvis er et IT-værktøj, som indeholder en række cases fra praksis. Casene omhandler situationer som er karakteristiske for

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Kriser i ægteskabet. Ordsp. 27, 17. Jern slibes til med jern, det ene menneske sliber det andet til.

Kriser i ægteskabet. Ordsp. 27, 17. Jern slibes til med jern, det ene menneske sliber det andet til. Kriser i ægteskabet Ordsp. 27, 17. Jern slibes til med jern, det ene menneske sliber det andet til. Konflikter Naturlig konsekvens af et ægteskab Vi valgte nemlig vores modsætning Naturlig konsekvens af

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Min Livshistorie. Skriv eventuelt livshistorien sammen med dine pårørende, det giver ofte en god oplevelse. God fornøjelse. Navn:.

Min Livshistorie. Skriv eventuelt livshistorien sammen med dine pårørende, det giver ofte en god oplevelse. God fornøjelse. Navn:. Min Livshistorie En livshistorie er en fortælling om dit liv. Livshistorien omhandler alt det du har oplevet og alt det, der har betydning for dig. Din livshistorie hjælper således os på Tullebølle Plejecenter

Læs mere

I SOMMERHUS Final draft

I SOMMERHUS Final draft I SOMMERHUS Final draft SCENE 1 - SKOLE (DAG, EXT.) står og læner sig op ad en bil foran en skole. Han har en smøg i den ene hånd og en iphone i den anden. Han er kunstertype, har pjusket hår og slidte

Læs mere

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle

Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Pårørende til traumatiserede patienter: Konsekvenser for børn, unge og gamle Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Cand.scient.san, PhD Indvandrermedicinsk Klinik, OUH Center for Global Sundhed, SDU Indvandrermedicinsk

Læs mere

Et ønske gik i opfyldelse

Et ønske gik i opfyldelse Et ønske gik i opfyldelse Tre måneder er gået, siden Bjørn, Sara og Pernille besluttede at køre deres forældregruppe videre på egen hånd. I dag ser fremtiden lysere ud end meget længe Når man sender et

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Information i forbindelse med Viking-Con

Information i forbindelse med Viking-Con Information i forbindelse med Viking-Con Tak fordi du vil være spilformidler for mit scenarie Teenage Mutant. Der er heldigvis ikke ret meget at gøre i forhold til kun at være spiller. Det er meningen

Læs mere

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Selvom du lever i et fast forhold kan ensomhed være en fast del af dit liv. I denne guide får du redskaber til at ændre ensomhed til samhørighed og få et bedre forhold

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Go aften! En mulighed for gamle mænds hverdagsliv - eller betingelser vi ikke. Inge Lange Ilone Dolmer Nov. 2007

Go aften! En mulighed for gamle mænds hverdagsliv - eller betingelser vi ikke. Inge Lange Ilone Dolmer Nov. 2007 Go aften! En mulighed for gamle mænds hverdagsliv - eller betingelser vi ikke Inge Lange Ilone Dolmer Nov. 2007 Indfaldsvinkler Hvad ved vi om gamle mænds aften og natteliv Hvad ved vi om gamle mænds aften

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Hverdagens dilemmaer i pleje-, rehabilitering og forebyggelsesarbejdet - caseøvelser

Hverdagens dilemmaer i pleje-, rehabilitering og forebyggelsesarbejdet - caseøvelser Hverdagens dilemmaer i pleje-, rehabilitering og forebyggelsesarbejdet - caseøvelser 1. En kollega oplever under en samtale ved et forebyggende hjemmebesøg hos en borger, at vedkommende bruger et seksualiseret

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Identifikation af højrisikosituationer

Identifikation af højrisikosituationer Recke & Hesse 2003 Kapitel 4 Identifikation af højrisikosituationer I dette kapitel skal vi beskæftige os med kortlægningen af de personlige højrisikosituationer. Som vi tidligere har beskrevet, opfatter

Læs mere

I mit liv er det netop sådan, at der en lillesøster, der er en yngre søster og en storesøster, der er en ældre søster.

I mit liv er det netop sådan, at der en lillesøster, der er en yngre søster og en storesøster, der er en ældre søster. En særlig søster Søster er betegnelsen på en person af hunkøn, der har samme forældre som en anden person. En lillesøster er en yngre søster, mens en storesøster er en ældre søster. Sådan står der i Wikipedia,

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: De voksne BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er de voksne? De voksne kæmper for at genskabe

Læs mere

Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring

Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring 01-09-2017 2 Feltarbejde i Thisted, Faaborg- Midtfyn og Horsens kommune Hvor? Hvem? Private hjem Sognets Dagligstue Vandregruppen

Læs mere