Er det din Air Condition som gør dig syg? Skimmel skader dit helbred og din ejendom

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er det din Air Condition som gør dig syg? Skimmel skader dit helbred og din ejendom"

Transkript

1 Er det din Air Condition som gør dig syg? Skimmel skader dit helbred og din ejendom Sendt den 12. juli 2015 i bladet Got Mold 2 På dage som i dag, hvor det nordlige USA nåede en brændende 45 grader varme, er det næsten umuligt at ikke at tænde dit klimaanlæg i dit hjem. Klimaanlæg er ofte ikke nogen som man efterser for snavs eller Micro organismer i blæsesystemet. Uanset hvor ren dit hjem eller kontormiljø er, er der utallige usete forurenende stoffer som overfalder dine sanser, ved at give en kropslig reaktion. Disse giftige elementer ofte går under radaren, da de ikke er set og deres virkninger er normalt forbundet med andre årsager eller betingelser. Men hvis du har to eller flere af de nedenfor nævnte symptomer, er chancerne disse giftige stoffer kan hærger i dit hjem. Hvis du har nogen flere kombination af disse symptomer, er det meget sandsynligt, direkte knyttet til din centrale Air condition enhed eller bygningskonstruktionen. Hvis du har nogen flere kombination af disse symptomer, er det meget sandsynligt, direkte knyttet til din centrale AC enhed eller bygningskonstruktionen. Hyppige forkølelser Mavesmerter Øreinfektioner Hyppig hovedpine Allergiske reaktioner Astma Hoste Nysen Hvæsen Kløende hud Ømme næsepassager Irriteret hals Rindende øjne / tørre øjne Overfølsomhed Hudpleje problemer Så hvad gør dig syg?

2 Der er to primære årsager til sygdom er forbundet med klimaanlæg: unaturlig kulde og mug. Unaturlig kulde, lave køletemperaturer, ofte føre til sygdom og er relativt let at kontrollere. Den anden årsag, skimmel, er en berygtet Infiltrator der er næsten umuligt at slippe af med på en gang sit hjem. Unaturlig Kulde: En løbende næse, rindende øjne, og andre basale influenzalignende symptomer, er vores krops egen naturlige reaktion på unaturlig kulde - men det er ikke bare et spørgsmål om temperatur. Centralt aircondition luft er normalt meget tør, da enhederne ikke kommer med en luftfugter funktion. Dette bevirker den delikate foring af næse og mund bliver revnet og tør, hvilket fører til næseblod og få kroppen til at overkompensere med produktion overskydende væske. Skimmel: Forme er mikroskopiske svampe i samme svampe familie som svampe og gær. Meget adaptive, svampe vokse og formere sig hurtigt, bryde ud i sporet for at udvide cirkulære patches kendt som svampesporer. Skimmel finder sted i en fugtig organisk miljø. Du har sikkert set mug på fordærvet mad, på stykker af råddent træ, våde vindueskarme eller på papir og tekstiler, der er gemt i et fugtigt muggen sted. Ved at opdage mere end 270 arter af mug, og med en forskel på indendørs og udendørs skimmel, er der en række sundhedsmæssige risici forbundet med disse forurenende stoffer. Flere faktorer skal evalueres for at afveje omfanget af sundhedsmæssige risici forbundet med dette giftige invaderende fjende. Disse omfatter: Type af mug Mængden og graden af eksponering Betingelser som sundhed på den person der lever i hjemmet Baseret på disse faktorer, kan en person, der bor i en mugne miljø have helbredsproblemer, lige fra allergi til alvorlig sygdom. Og som med enhver sygdom eller kompromitteret miljø, gravide, spædbørn, småbørn, ældre og personer med betydelige sundhedsmæssige problemer (især luftvejssygdomme og / eller svækket immunforsvar), er langt mere i fare, hvis de udsættes for skimmelsvamp.

3 Skimmel i dit klimaanlægget? Den mest farlige form for skimmel er den slags, der er skjult. Det uset og uopdagede, det spreder sig hurtigt i hele dit værelse, og udsætter dig og din familie til utallige helbredsproblemer. Hvis du registrerer lille skimmel, enten mild til lave moderate niveauer, kan du fjerne det gennem grundig rengøring, udsættelse for sollys, og gennem ordentlig ventilation. Men at opdage og fjerne mug er langt vanskeligere med centrale klimaanlæg. De fleste mennesker er ikke engang klar over, at skimmelsvamp kan og sandsynligvis er inde i dine luftkanaler og ventilationskanaler. Hvis du har flere af de symptomer, der er anført ovenfor, men er overbeviste om, at dit hjem ikke har skimmel, er chancerne store for, at det er skjult i dit centrale Air condition system. Air condition systemer er en af de vigtigste årsager til at air kondition anlæg, er en særdeles passende miljø for skimmelsvamp. Den store tæthed af fugt og støv gør dette til en perfekt grobund. Hvis du nogensinde har renset dit filter, var du sandsynligvis overrasket over, hvor beskidt det var. Forestil dig nu klimaanlægs kanaler og ventilationskanaler, som du ikke er i stand til at se på. Du vil blive overrasket over, hvor beskidt returkanalen er - snavs, dyrehår, gipsvæg støv, alle klumpet sammen og kanaliseret gennem luftkanaler, ventilationskanaler, og lige til dine lunger. Hvis du tager i betragtning, at ventilationshullerne i hvert værelse, ikke kan forsegles godt. Det er derfor meget sandsynligt, at alt hvad der er i dine kanaler, bliver blæst ud i din stue, hele dit hår og hud, din mad, din lagner, din makeup og hygiejneprodukter. Med sådanne skræmmende statistik, er det ingen overraskelse, at antallet af mennesker med legionærsyge Sygdom er gået op - en grimme influenzalignende bakterier, der trives i Air condition systemer. Disse usynlige angreb på dit helbred tager en ekstra fart, hvis ikke du reagere på din krops signaler. Det kan tage tid inden du opdager reaktionen idet mange symptomer ligner en alm influenza. Denne manglende reaktion kan betyde ud over det helbredsmæssige også økonomisk tab i form af at være syg, herunder ubesvarede dages arbejde, penge tabt - som alle kunne forebygges, hvis man havde serviceret teknikken, samt reageret på kroppens signaler som egentlig bare siger fra for de Micro organismer som man ikke kan tåle.

4 Hvad du kan gøre? Ventilere dit hjem: Åben et vindue og lade nogle frisk luft kommer igennem. Husk, at åbne et par vindue for gennemstrøm-ventilationen. Det er meget forskellig fra at skifte på en fan. Mens du bruger en fan er en god idé til at hjælpe forhindre mug, det er ikke ideelt for at komme af mug. Når formen er sat i, kun fans sikre, at formen problemet bliver rundsendt hurtigere og i mere sprækker og revner - gøre problemet umuligt at få øje på, indtil det er for sent. Rens dit filter: Air condition filtre blev konstrueret og installeret for at forhindre spredning af bakterier og støv. Da de indsamler disse i filtrene dog selv kan uforvarende blive værter for bakterier. Miljøgifte opbygger og bliver fanget i filteret, så som luft blæser på det, de spreder ud fra filteret og i luften, altså det du indånder. Hvis du mener at din klimaanlægget kunne være grunden til du har et sygdomsproblem, så tøv derfor ikke med at kontakte os i dag, for at få lavet en detaljeret indeklima rapport! Husk: At når du har dit klimaanlæg på, at vide, luften kan være forurenet med skimmel som kan sprede skimmel i hele dit hjem, da den blæser skimmel sporerne ud i hele dit hjem. Husk at det ikke alene, er air kondition som kan skyldes skimmel, men en helt masse andre byggetekniske fejl, såsom isolering, dampspær, vindpap, fejl i montering i konstruktionen mm. Utætte rør/kloak/vand/vandbeholder /tagkonstruktion/ vinduer. En forudsætning for løsning af dit helbred, er at du får en 100% uvildig rapport i årsagen til din sygdom. Herefter at finde de evt. byggetekniske fejl/herunder air kondition. Når disse fejl er fundet, at få lavet en tidsfaktor, samt forslag til udbedringer af de byggetekniske fejl. Herefter få bygningen desinficeret med speciel rengøring. Uanset om bygningen skal males mm, vil det altid være behov for desinficering af alle overflader i bygningen, helt i revner og sprækker i overfladen, samt ca. 3-5mm ind i overflade, idet skimmel sporene vil sætte sig langt inde i overfladen. Hvis ikke alle spor bliver fjernet, vil det være stor mulighed for at skimmel efter nogen tid kommer igen, fordi at sporene(frø) ikke er fjernet helt. Det har vist sig flere gange, at enkelte tror, at man bare kan male det over. Dette vil i mange tilfælde være det værste man kunne gøre idet vandmaling (organisk) vil kunne øge muligheden i at skimmel trænger ind foran og bag ved malingen og på denne måde forværre skimmel udslippet. For at sikre at overfladen er sikret, kan ske ved tredje part kontrollere skimmel indholdet i overfladen. En yderligere indeklima kontrol efter 3 mdr. 6 mdr. 12 mdr.

5 Uvildige rådgiver: Når du som bygherre, eller ejer af en bygning, hvor der er tvivl om skimmel. Er det din pligt, at få denne fjernet. Hvis der er tale om mindre rum (badværelser) kan man sagtens selv gøre grundigt ren og dermed løse problemet. Er der derimod tale om en hel ejendom, som indfatter bygningskonstruktionen, er det vores opfattelse, at man skal tage kontakt til en uvildig rådgiver. En rådgiver som ikke har pant eller er partner, med dem som skal udfører opgaven. Det er derfor vigtigt, at du beder din rådgiver skrive under på fortrolighed, samt at rådgiveren på ingen måde, må have forbindelser til den udførende idet, du som bygherre ikke kan have sikkerhed i at rådgivningen er korrekt, eller at du senere vil modtage et korrekt tilbud på udførelsen af skimmelsagen. Har du brug for en uvildig rådgiver i indeklima: Dansk Overflade Udstyr ApS Vognmagervej 15, a 7000 Fredericia. Telefon: Vidste du, at de anvisninger som findes i Danmark ikke er uvildige. I de fleste tilfælde, får læseren den opfattelse, at anvisningerne er lovlige, men egentlig kun vejledende. Vidste du, at mange som laver anvisningerne har selvstændige virksomheder som udfører arbejdet og på denne måde optræder som deres egne lobbyister. CryoCIP - Dansk Overflade Udstyr ApS Vognmagervej 15 a, 7000 Fredericia T

SKIMMELSVAMPE. i boligen

SKIMMELSVAMPE. i boligen SKIMMELSVAMPE i boligen FORORD Denne pjece handler om skimmelsvampe. Du kan læse om, hvor de lever, hvordan du fjerner dem, og hvordan du undgår skimmelsvampevækst i boligen. Pjecen henvender sig både

Læs mere

19. december 2004. Henrik Dalsager. Morten Hemmingsen. Robin Lyksholm. Michael Niss. Jens Henrik Rauff. Rasmus Skjøtt.

19. december 2004. Henrik Dalsager. Morten Hemmingsen. Robin Lyksholm. Michael Niss. Jens Henrik Rauff. Rasmus Skjøtt. 19. december 2004 Henrik Dalsager Morten Hemmingsen Robin Lyksholm Michael Niss Jens Henrik Rauff Rasmus Skjøtt Morten Tychsen Side 2 af 79 Gruppe: B216 19. december 2004 Titel: Luftfugtighedsmåler til

Læs mere

SKIMMELSVAMPE HVIS DU VIL VIDE MERE. Hvordan ser de ud? Hvordan undgår man dem? Hvordan fjerner man dem? Her får du klar besked

SKIMMELSVAMPE HVIS DU VIL VIDE MERE. Hvordan ser de ud? Hvordan undgår man dem? Hvordan fjerner man dem? Her får du klar besked HVIS DU VIL VIDE MERE Advice a/s SKIMMELSVAMPE www.skimmel.dk Information, gode råd og mere materiale om skimmelsvampe Undersøgelse og vurdering af fugt og skimmelsvampe i bygninger (By og Byg Anvisning

Læs mere

HVIS DU VIL VIDE MERE

HVIS DU VIL VIDE MERE HVIS DU VIL VIDE MERE Advice a/s SKIMMELSVAMPE www.skimmel.dk Information, gode råd og mere materiale om skimmelsvampe Hvordan ser de ud? Hvordan undgår man dem? Hvordan fjerner man dem? Her får du klar

Læs mere

FUGT OG SKIMMELSVAMPE

FUGT OG SKIMMELSVAMPE TEMA Fugt og skimmelsvampe Branchevejledning FUGT OG SKIMMELSVAMPE Sådan gør I, når I opdager fugtskader og skimmelsvampe - og sådan kan I forebygge, at skaden sker Især til skoler og daginstitutioner

Læs mere

Fugt & skimmelsvamp. Branchevejledning

Fugt & skimmelsvamp. Branchevejledning Branchevejledning Fugt & skimmelsvamp Om fugtskader og skimmelsvampe og hvordan de kan undgås og udbedres. Især på uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner. Undervisning & Forskning Social & Sundhed

Læs mere

sundt miljø i boligen

sundt miljø i boligen sundt miljø i boligen Indholdsfortegnelse Et godt indeklima er vigtigt... 4 Luft ud... 4 Sørg for ventilation... 5 Sæt varme på... 6 Gode råd... 7 Begræns fugtkilderne... 8 Hold boligen ren... 11 Skimmelsvamp

Læs mere

SKIMMELSVAMP OG FUGT

SKIMMELSVAMP OG FUGT SKIMMELSVAMP OG FUGT INDHOLD 03 Tjek dit hus for råd og svamp 08 Tjek de skjulte konstruktioner i dit hus 11 Generelt om indeklima 15 Tjek udluftningen af dit hus 19 Udluftning og naturlig ventilation

Læs mere

indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima

indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima indeklima i detailhandlen Branchevejledning om indeklima 2 3 3 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indledning 4 Temperatur 5 Luftfugtighed 9 Træk 12 Støv og rengøring 14 Ventilation 16 Luftkvalitet

Læs mere

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE

AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE AB RYESGADE/HEDEMANNSGADE INFORMATIONSMØDE OM I BYGNINGER MANDAG DEN 16. JANUAR 2012 JANUAR 2012 FORMÅL Formålet med dette informationsmøde er: at I får mere information om forekomsten af svampe i bygninger

Læs mere

Det gode INDEKLIMA. hos dig der er overfølsom

Det gode INDEKLIMA. hos dig der er overfølsom Det gode INDEKLIMA hos dig der er overfølsom 2 Enkel indretning med glatte overflader gør hjemmet rengøringsvenligt. FORORD Et sundt indeklima har stor betydning for dit helbred og velbefindende. Denne

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

Masseeksperiment 2014. Lærervejledning

Masseeksperiment 2014. Lærervejledning Masseeksperiment 2014 Lærervejledning 1 Indhold Denne lærervejledning består af tre dele: Baggrundsviden. Metodisk lærervejledning til udførelse af Masseeksperiment. Supplerende niveaudelte aktivitetsforslag.

Læs mere

Skimmelsvamp i bygninger: Af Susanne Nielsen og Eva Theilgaard Jacobsen

Skimmelsvamp i bygninger: Af Susanne Nielsen og Eva Theilgaard Jacobsen Skimmelsvamp i bygninger: Af Susanne Nielsen og Eva Theilgaard Jacobsen Nedenstående er baseret på egne erfaringer og indsamlede informationer. Forfatterne påtager sig intet ansvar for konsekvensen af

Læs mere

Bjarne Rusch Svendsen 7A F2003. Speciale Dampspærre i Byggeriet

Bjarne Rusch Svendsen 7A F2003. Speciale Dampspærre i Byggeriet Bjarne Rusch Svendsen 7A F2003 Speciale Dampspærre i Byggeriet INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING...2 DAMPSPÆRRENS HISTORIE...3 GENERELLE LOVKRAV...4 DAMPSPÆRRENS EGENSKABER, FUNKTION OG PÅVIRKNINGER...5 FUGTLÆRE...5

Læs mere

Vejlby Vænge. Du skal tage stilling! Indhold: Forretningsfører Anni Øhrberg: først opdaget nu? Hvad gik galt, og hvorfor er det

Vejlby Vænge. Du skal tage stilling! Indhold: Forretningsfører Anni Øhrberg: først opdaget nu? Hvad gik galt, og hvorfor er det Renovering af Vejlby Vænge Renoveringen af Vejlby Vænge er en stor og vigtig beslutning. Og du skal i løbet af de kommende uger tage stilling til det renoveringsprojekt, der er udarbejdet af boligforeningen.

Læs mere

MasseEksperiment 2014. Indeklima i klasselokaler - resultater

MasseEksperiment 2014. Indeklima i klasselokaler - resultater MasseEksperiment 2014 Indeklima i klasselokaler - resultater 1 Kolofon Denne rapport er udarbejdet af Danmarks Tekniske Universitet og Danish Science Factory ved: Geo Clausen, DTU Byg, Institut for Byggeri

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

Indeklima Grundlæggende begreber

Indeklima Grundlæggende begreber Indeklima Grundlæggende begreber 5000 Z ZZ 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 350 CO2 - niveau (ppm) Indeklima Vi mennesker befinder sig i dag langt den største del af tiden indendørs. Det er ikke

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

By og Byg Resultater 020 Skimmelsvampe i bygninger. Formidling af forskningsprogrammets resultater

By og Byg Resultater 020 Skimmelsvampe i bygninger. Formidling af forskningsprogrammets resultater By og Byg Resultater 020 Skimmelsvampe i bygninger Formidling af forskningsprogrammets resultater Skimmelsvampe i bygninger Formidling af forskningsprogrammets resultater Suzanne Gravesen Peter A. Nielsen

Læs mere

Skimmelsvampens vækstbetingelser

Skimmelsvampens vækstbetingelser TEMA TRÆSEKTIONEN 1 Skimmelsvamp Februar 2009 Skimmelsvamp på godt og ondt Skimmelsvamp er vores tids asbest, og de familier vi må fortælle, at der er skimmel er deres bolig, bliver ofte meget urolige

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp

Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp Anbefalinger for sundhedsfaglig rådgivning Anbefalinger for sundhedsfaglig rådgivning fugt og skimmelsvamp Personers ophold i bygninger med fugt og

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E NIVEAU E Indhold Kost... 3 Kostberegning... 3 Energi... 6 Fordøjelse... 11 Næringsstoffer... 14 Vitaminer og mineraler... 19 Hygiejne... 23 Mikroorganismer... 23 Personlighygiejne... 27 Køkkenhygiejne...

Læs mere

Almene boliger for alle - DANSK - side 1

Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Forord De følgende oplysninger er generelle og vejledende. De gælder i de fleste boligorganisationer, men nogle boligorganisationer kan have andre regler end de

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING DaNsk NatuRVIDENskabsfEstIVaL 2009

LÆRERVEJLEDNING DaNsk NatuRVIDENskabsfEstIVaL 2009 LÆRERVEJLEDNING Dansk Naturvidenskabsfestival 2009 FORORD Tak fordi du vil deltage i Masseeksperimentet 2009. Masseeksperimentet er en fast aktivitet under Dansk Naturvidenskabsfestival, som løber af stabelen

Læs mere

Undgå at fugt og skimmelsvampe skader ejendommen

Undgå at fugt og skimmelsvampe skader ejendommen Til ejendomsinspektører og andre med ansvar for vedligeholdelse af ejendomme Undgå at fugt og skimmelsvampe skader ejendommen Hold taget tæt Rens tagrender, nedløbsrør og tagbrønde Reparér fuger og revner

Læs mere