Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1. Ikon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1. Ikon"

Transkript

1 Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1 Ikon Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? OK, det kan godt være, at du er en uforbederlig romantiker. Men det er mere sandsynligt, at du er en af de flere hundrede tusinde danske unge, der lider af overfølsomhed. Læs mere om, hvad du kan gøre ved det. Lag 2 Tilbage til hovedmenu Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Hvad betyder dagens pollental? Pollenkalenderen Tegning af ung, der nyser helt vildt på blomstereng. Hvis dine øjne løber i vand, når du ser ud over et frodigt sommerlandskab, hvor smukke sommerfugle basker rundt mellem farverige blomster, så kan det godt skyldes, at du er romantisk anlagt. Men hvis det samtidig klør i øjnene, eller du pludselig nyser vildt, er det nok snarere fordi, du er en af de flere hundrede tusinde danske unge, der lider af overfølsomhed (fx høfeber, astma eller eksem). Det er ikke kun blomsterstøv (pollen), man kan være overfølsom over for. Mange unge har nikkelallergi, som giver dem eksem, når de går med ur eller smykker, for eksempel øreringe eller ringe, der er piercet gennem huden. Andre nyser sig igennem bestemte måneder af året. Atter andre kan ikke tåle bestemte madvarer. Du kan læse mere om de forskellige former for overfølsomhed, hvis du klikker nedenfor. Læs mere om allergi og hvad du kan gøre ved det. Hvad betyder dagens pollental? Pollen er det blomsterstøv, som vinden spreder fra blomster, græs, træer og andre planter. Pollen fra træer, græsser og den lille plante gråbynke er de værste allergiskurke, og derfor udsender Danmarks Meteorologiske Institut (dem med vejrudsigten) pollental, når det er sæson for de tre grupper af pollen. Hvis du har pollenallergi, er det en god ide at følge med i pollentallene. Tallene nævnes i aviserne og i radio/tv. De er som regel fra dagen før, men samtidig gives der et varsel for næste dags pollental, og det er jo så den dag, du tjekker tallene. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange pollen der skal til, før man får problemer. Men du kan efterhånden lære, hvilket pollental der plejer at give lige netop dig problemer. Ud fra

2 pollenvarslet kan du så beslutte, hvor meget medicin, du eventuelt skal tage, eller om du skal vente med skovturen til en anden dag. Pollentallet viser, hvor mange pollen, der er i en kubikmeter luft. Ved hjælp af pollenfælder måler man pollental for hassel, el, elm, birk, græs og bynke. Tallet kan variere meget fra dag til dag. Tørt vejr betyder høje pollental, mens regn giver lave tal. Birkepollen svæver især rundt midt på dagen, græspollen er der flest af sidst på eftermiddagen og gråbynkepollen flyver af sted tidligt om morgenen. Hvis man er allergisk over for birkepollen, kan man altså godt sove med åbent vindue om natten, men det vil være dumt at lufte ud i sit værelse om dagen. Noget af året viser man også, hvor mange svampesporer, der er. Det gælder to slags svampesporer: Cladosporium og Alternaria. Det er de to mest almindelige skimmelsvampe, som findes både i naturen og i huse, hvor der er fugtigt. Det sidste sted kan man også få problemer med andre skimmelsvampe. Her kan du se pollentallet: Større aviser, TV2 Vejret klokken cirka 18.54, DR tekst-tv side 409, TV2 tekst-tv side 411, DR Radioavisen kl. 16. Du kan også ringe til Astma-Allergi Forbundets polleninformation, telefon Hvis du har spørgsmål om astma og allergi, kan du ringe til Astma-Allergi Forbundets telefonrådgivning på tlf Rådgivningen har åbent hver dag kl og Pollenkalenderen Ved at se i pollenkalenderen kan du finde ud af, hvornår dine værste pollen er i luften. Hassel sender pollen ud allerede i januar/februar, el og elm i marts/april og birken i maj. Græsserne er på banen i juni/juli, og de afløses af gråbynken, som sender pollen ud de første 14 dage af august. Men perioderne kan variere en del fra år til år. Svampesporerne er ikke med i pollenkalenderen, men højsæsonen er i sensommeren og efteråret. Illustration: pollenkalender.

3 Lag 3 Hvad kan man gøre ved overfølsomhed? Hvad er overfølsomhed og allergi? Astma Styr din høfeber! Husstøvmiden et kikset sovedyr Eksem Nikkelallergi Madallergi Krydsreaktioner: madallergi på grund af pollenallergi Tilbage til hovedmenu Tegning af satanisk udseende allergikilder: græs, birketræ, brød, nød, ost, deodorant, ur, rengøringsmiddel, husstøvmide. De truer en stakkels ung, der går fredeligt forbi. Hvad er overfølsomhed og allergi? Man kan være overfølsom over for nogle af de mange stoffer, vi er omgivet af. Det betyder, at kroppen på den ene eller den anden måde overreagerer, når man kommer i kontakt med de bestemte stoffer. Det kan for eksempel være pollen (blomsterstøv) fra planter og træer, forskellige dyr, madvarer eller kemikalier. Astma, høfeber og eksem er eksempler på overfølsomhedssygdomme. Mange overfølsomhedssygdomme skyldes allergi. Stoffer, der giver allergi, kalder man for allergener. De kan give allergiske reaktioner i kroppen, når vi spiser dem (kløe i mundhulen), indånder dem (rindende næse eller åndenød) eller får dem på huden eller i øjnene (kløe eller udslæt). Hvis man har allergi, frigiver kroppen blandt andet et stof, der hedder histamin, når allergenerne kommer i kontakt med huden eller slimhinderne. Det er histaminet, der gør, at man får det ubehageligt. Man kan sige, at kroppen overreagerer ved at frigive al den histamin. Stofferne er jo ikke farlige for kroppen, så den kunne egentlig tage det stille og roligt. Men det gør den altså ikke. Lægerne kan teste for allergi, men det er svært eller umuligt at teste for andre former for overfølsomhed. Så selvom man måske er blevet testet til ikke at have allergi, kan ens krop altså godt reagere som om, man var allergisk. Det gælder for eksempel ofte overfølsomhed over for madvarer. Også tobaksrøg eller bilos kan give allergiske symptomer (sygdomstegn). Overfølsomhed kan være arveligt, men miljøet spiller sikkert også en rolle. For eksempel er der flere, der har pollenallergi i storbyerne end på landet, selvom der ikke er så mange pollen i byerne. Nogle mener også, at kemikalier, tilsætningsstoffer og andre stoffer, som vi kommer i kontakt med, kan være med til at svække immunforsvaret (altså kroppens evne til at beskytte sig). Flere hundrede tusinde unge lider i dag af overfølsomhedssygdomme, og antallet af overfølsomheds-plagede danskere stiger hele tiden.

4 Astma Astma er en almindelig sygdom, som én ud af ti af dine kammerater vil få. Astma kan vise sig som anfald af åndenød, hvor man hoster, har en pibende og hvæsende vejrtrækning, samtidig med, at det trykker for brystet. Har man astma, orker man tit heller ikke så meget, for eksempel på sportspladsen. Astma minder meget om allergi. Og allergiske anfald kan da også resultere i anfald af astma. Men man kan også få astma, uden at der er allergi indblandet. Det kan for eksempel være på grund af tobaksrøg, kulde, stærke dufte og fysisk anstrengelse. Det kan være tegn på astma hvis du får hoste eller besvær med at trække vejret, når du anstrenger dig. hvis du hoster længe efter, at du har været forkølet. hvis du vågner om natten på grund af hoste og åndenød. hvis du ofte har lungebetændelse eller bronkitis. Få din læge til at undersøge dig, hvis du kan genkende et eller flere af tegnene. Astma kan behandles, og med rigtig behandling kan man leve et liv stort set som kammeraternes. Til gengæld kan man få det temmelig dårligt, hvis man ikke tager medicin mod sin astma. Og det kan faktisk for nogen være direkte livsfarligt at lade være med at blive behandlet. Styr din høfeber! Høfeber er meget ligesom en forkølelse. Næsen stopper til og man nyser, øjnene løber i vand og klør måske også. Det kan være mere eller mindre voldsomt, og det kan skifte fra dag til dag og ofte også i løbet af den samme dag. Det kan være ret svært at finde ud af, om man har høfeber eller bare har en sommerforkølelse. Men har du en forkølelse, der trækker ud, er det en god ide, hvis du sammenligner nyseriet med pollentallene. Følges det ad, er det sikkert høfeber. Du kan også se i pollenkalenderen for at tjekke, hvilke pollen der er i luften, når du måske har din årlige forårsforkølelse. Høfeber kan holdes nede med antihistamin, som kan fås i piller, næsespray og øjendråber. Det sælges som håndkøbsmedicin på apoteket, men den samme medicin er billigere, hvis din læge skriver en recept på den. Der findes også stærkere former for medicin, som altid kræver recept. Nogle har også glæde af forskellige former for naturmedicin. Det bedste er at behandle, inden næsen begynder at løbe eller øjnene at klø. Men selvom du på den måde prøver at forebygge høfeberanfald med en daglig pille, er det ikke sikkert, at du altid slipper for anfald. Så kan du måske have glæde af at tage et par pust af en næsespray eller dryppe øjnene med øjendråber. Se også Krydsreaktioner: madallergi på grund af pollenallergi.

5 Når kæledyret giver allergi Kæledyr kan være søde, men de kan også være irriterende. Hvis man har allergi over for sit kæledyr, begynder man for eksempel at nyse og få røde øjne, når Fido glad springer én i møde. Eller man får måske åndenød og hoster. Hvis man i forvejen har eksem, kan det blive værre på grund af kontakt med dyret. Allergi over for dyr kan lægen teste. Hvis man har dyreallergi, er det ikke nok at holde sig på afstand af dyret. Bare det at være i et rum, hvor der til daglig bor en kat, kan får en katteallergiker til at få et kæmpe anfald. Dyr, som man særlig let får allergi over for er: kat, hund, hest, kanin, marsvin, hamster, mus, ko og ged. Det er ikke kun dyrenes pels, der kan give allergi. Allergistofferne findes også i dyrenes hudskæl, spyt og tis. Desværre er det sådan, at hvis en i familien får allergi over for et kæledyr, er der kun en ting, der kan hjælpe: at skaffe sig af med dyret. Husstøvmiden et kikset sovedyr Dyr i sengen er ikke nogen god ide, hvis man har risiko for at få allergi. Men når man har kommanderet hunden og katten ned fra dynerne, vrimler sengen stadig med dyr. Det er de små husstøvmider, som boltrer sig i sengetøjet og madrassen. Der kan være tusinder af mider i en almindelig seng. Ikke så lækkert, men heldigvis er de ganske små. Derfor kan man ikke se dem og heller ikke mærke, at de kravler rundt. Dyrene er heller ikke farlige i sig selv, men deres lort kan give allergi. Som man kan høre på navnet, findes husstøvmiden overalt i huset, hvor der er støv. Men de trives særlig godt på varme og fugtige steder, og derfor er sengen et af deres yndlingssteder. Allergi over for husstøvmider viser sig som regel som snue eller astma. Mange går rundt og tror, at de ikke kan tåle dun og fjer, men som regel er det husstøvmiden, der er på spil. Meget få mennesker er allergiske over for dun og fjer, og derfor er der ingen grund til at skifte dundynen ud, hvis den ellers er af god kvalitet. Derimod er det en god ide at lufte godt ud (især i soveværelset). Sengen skal luftes hver morgen og sengetøj og dyner/puder skal vaskes regelmæssigt. Eksem Mange unge får eksem. Håndeksem er en af de mest almindelige former for eksem, men en del unge får også eksem andre steder, for eksempel i ansigtet. Eksem kan se meget forskelligt ud, men det er ofte små, røde blærer i huden, der klør som bare pokker. Lægen er den bedste til at finde ud af, om et udslæt er eksem, der skal behandles. Unge, der har haft børneeksem som børn (og det har ret mange haft) får lettere håndeksem. Faktisk får cirka hver sjette af os håndeksem. Hvis du har håndeksem, eller bare har lidt sart hud på hænderne, er der et par gode tips her: Overdriv ikke vask af hænderne. Store mængder vand og sæbe gør huden sartere. Hold huden smidig med en fugtighedscreme uden parfume.

6 Sørg for, at hænderne kommer så lidt som muligt i kontakt med hårshampoo, opvaskemiddel, rengøringsmidler mv. Brug handsker, når du vasker op eller vasker gulv. Lad være med at rense olieplettede hænder med benzin eller skrappe håndrensemidler. Brug almindelig spiseolie i stedet. Tænk på risikoen for at få håndeksem, når du skal vælge job eller uddannelse. Nogle jobs giver meget lettere håndeksem end andre. Også andre steder på kroppen er værd at beskytte: Vælg kosmetik, der er så mild mod huden, som muligt. De naturlige stoffer i sminken, for eksempel bivoks og E-vitamin, kan lige så let give allergi som de kunstigt fremstillede. Pas på parfumen. Deodoranten er fx ofte skyld i eksem. Der er også konserveringsmidler i kosmetik, som skal sørge for, at der ikke kommer bakterier og svampe i kosmetikken. Konserveringemidlerne kan også give allergi. Nikkelallergi Mange unge piger har nikkelallergi, og stadig flere drenge får det også. Huller i ørene og piercing med ringe og andre metalgenstande kan give nikkelallergi. I de billige smykker er der tit ret meget nikkel i metallet. Nogle gange kan der også være lidt nikkel i de ægte smykker. Hvis du er i tvivl, om der er nikkel i dine smykker, kan du købe en nikkeltest på apoteket. Har man først nikkelallergi, kan det give en masse bøvl i hverdagen. Der er for eksempel nikkel i mønter, nøgler, lynlåse, smykker, ure og briller. Mad kan også give allergi Nogle får også allergi over for noget af den mad, de spiser. De får måske kløende udslæt, maveproblemer eller bliver utilpasse af bestemte fødevarer. Det kan være rejer, nødder, frugter, mælk og mange andre ting. Det kan være meget svært at finde ud af, om man har fødevareallergi. Man kan nemlig ikke lave en test hos lægen, som man kan med mange andre former for allergi. Hvis du har mistanke om, at du måske har allergi over for en bestemt slags fødevarer, er det bedst at tale med din læge om det. Lægen kan også henvise dig til en speciallæge. Som regel holder man så en længere diæt, hvor man ikke får den type mad, der er under mistanke. Når man så bagefter prøver at spise det, kan man lettere mærke, om man får det skidt. Nogle gange er det ikke allergi, men intolerance, der giver problemerne. Reaktionerne kan godt være de samme, men ofte kan man alligevel tåle små mængder af den mad, der i større mængder giver problemer. Viser det sig, at du har allergi eller intolerance over for bestemte fødevarer, er du nødt til at lade være med at spise dem. Du kan ikke tage noget medicin, som kan få dig til at tåle fødevarerne igen. Det kan være besværligt altid at skulle tænke på, om der nu er det ene eller det andet i det, man gerne vil spise. Du bliver måske nødt til at studere varedeklarationer, for at se, om der for eksempel er noget, du ikke kan tåle, i en spegepølse eller noget slik. Men du vænner dig til det.

7 Krydsreaktioner: madallergi på grund af pollenallergi Mange pollenallergikere har også allergi over for bestemte madvarer. Det betyder, at de får kløe i munden, på læberne eller ud i øregangene, når de spiser madvarerne. Krydsreaktionerne er der hele året, ikke kun i pollensæsonen. I listen kan du se, hvilke madvarer der kan give allergi, hvis du i forvejen har pollenallergi. Men det er vigtigt at huske, at der også er en del pollenallergikere, som ikke har madallergi. Så prøv dig frem, hvis du mistænker nogle madvarer for at give dig allergi. Måske kan du godt tåle at spise en mindre mængde af det, der giver dig allergi i større mængder. Birk Græs Gråbynke hasselnød bønner knoldselleri æbler (specielt grønne) kikærter blegselleri mandel linser persille kiwi ærter purløg tomat banan gulerødder melon valnød pastinak paranød visse kryddersnapse cashewnød vermouth selleri blommer fersken kirsebær

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi 3 Hvad er allergi? Allergi er en af de hurtigst voksende folkesygdomme, og i Danmark lider omkring 20 % af befolkningen

Læs mere

Værd at vide om hudpriktest

Værd at vide om hudpriktest 3 Hvad er allergi? Allergi er den hurtigst voksende folkesygdom. Omkring 20 % af befolkningen i Danmark lider af allergisk høfeber. De mest almindelige symptomer på høfeber er gener fra øjne og luftveje

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

PATIENTVEJLEDNING OM KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 PATIENTVEJLEDNING OM KOL Kronisk Obstruktiv Lungesygdom 2006 Patientvejledning om KOL Udgivet af Sundhedsstyrelsen 2006 Design: 1508 A/S Foto:

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

E-bog JOAN TØNDER GRØNNING. allergi. Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie

E-bog JOAN TØNDER GRØNNING. allergi. Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie JOAN TØNDER GRØNNING E-bog Bogen allergi om Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie Joan Tønder Grønning Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie bogen om allergi

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job IV bogen om allergi Job og uddannelse Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job Hører du til denne gruppe, så risikerer du nemlig

Læs mere

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN

kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN kemien i din hverdag Helle Houkjær & Lone Skafte Jespersen SKOLEKONTAKTEN Jeg elsker denne hårlak. Den er bare så ultra strong. Kemiske stoffer de er totalt unødvendige! kemien i din hverdag Hva har det

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen 4 4 I denne bog kan du læse om nogle af de forskellige måder, man kan være dreng, pige, få venner, være venner, få kærester, være kærester, slå op og være forældre til teenagere. Samtidig kan du læse en

Læs mere

Af Anette Opstrup, naturlig sundhedsplejerske

Af Anette Opstrup, naturlig sundhedsplejerske Af Anette Opstrup, naturlig sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 Indholdsfortegnelse Baggrundsviden om immunforsvaret..side 3 Skridt til, hvordan

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid8er. Sådan slipper DU AF MED SKADEDYRENE

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid8er. Sådan slipper DU AF MED SKADEDYRENE Foto: Scanpix/Iris Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1sid8er Sådan slipper DU AF MED SKADEDYRENE Fri dit hjem fra kryb og kravl INDHOLD: Fri dit hjem fra kryb og kravl...4

Læs mere

Læs i dette nummer om:

Læs i dette nummer om: Årgang 16 nr. 1 2010 Læs i dette nummer om: Miljøfaktorers indflydelse på eksemudbrud hos børn Svampeinfektion Hvert femte barn får børneeksem Eksemaften på Bispebjerg Hospital Eksem udgives af Atopisk

Læs mere

Vinterferie. Julekalender. Julegaveinspiration. Hvilke vitaminer skal børn ha? Jul i en delebørnsfamilie TEMA: Vinterens infektioner kan forebygges

Vinterferie. Julekalender. Julegaveinspiration. Hvilke vitaminer skal børn ha? Jul i en delebørnsfamilie TEMA: Vinterens infektioner kan forebygges NR. 57 OKTOBER/NOVEMBER 2012 12. ÅRGANG GRATIS MAGASIN / UDKOMMER HVER 2. MÅNED Magasinet til børnefamilier GRATIS MAGASIN UDKOMMER HVER 2. MÅNED! Vinterferie Vinterens infektioner kan forebygges Julegaveinspiration

Læs mere

En bog om krop, kærester, kærlighed mm

En bog om krop, kærester, kærlighed mm spiseforstyrrelser prævention overgreb graviditet kroppen kærlighed sexsygdomme forelskelse forældre homoseksualitet den første gang venner En bog om krop, kærester, kærlighed mm www.libresse.dk Denne

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

Astma og allergi i skolen

Astma og allergi i skolen Astma og allergi i skolen Tema Astma og allergi i skolen At flere børn møder i skole hver dag med astmamedicin, antihistaminer, næsespray, eksemcreme, en særlig madpakke eller lommeletter i skoletasken

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Ren besked. Krop og kemi. - om personlige plejeprodukter. Nr. 3 august 2004

Ren besked. Krop og kemi. - om personlige plejeprodukter. Nr. 3 august 2004 Ren besked Nr. 3 august 2004 Krop og kemi - om personlige plejeprodukter Forord Tandpasta, shampoo, balsam, deodorant, ansigtscreme, bodylotion, læbepomade, læbestift, mascara, solcreme, aftershave, makeupfjerner...

Læs mere

Den lille Rygestop-guide

Den lille Rygestop-guide Den lille Rygestop-guide Indhold Mød en eksryger... 4 På vej... 6 Stop...10 Snart røgfri Hold fast...20 KOLOFON Den lille Rygestop-guide Sundhedsstyrelsen 2010 1 udgave, 1. oplag, 2010 ISBN: 978-87-7104-080-7.

Læs mere