Start: HANEGAL LYDER OVER SVALLERBAKKEN. De to unge STINE og WOLLE kommer ned ad bakken. Begge med halm hist og her, som de plukker af.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Start: HANEGAL LYDER OVER SVALLERBAKKEN. De to unge STINE og WOLLE kommer ned ad bakken. Begge med halm hist og her, som de plukker af."

Transkript

1 EGNSSPIL 1991 "SÅ I DET" Scene 0 Start: HANEGAL LYDER OVER SVALLERBAKKEN. De to unge STINE og WOLLE kommer ned ad bakken. Begge med halm hist og her, som de plukker af. Stine: Tænk hvis de gamle får noget at vide om os. Wolle: Ja, så ville det nok blive rent skidt. Men vi skal jo giftes engang. Stine: Du ved jo, jeg ikke får lov. Wolle: Nej, jeg er ikke fin og rig nok til din familie. Jeg hører ikke til ''de stuer kåle" med penge. Stine: Nå, jeg må skynde mig, inden de kommer op. Wolle: Ja, jeg skal også hjem og hjælpe den gamle med og rede garn. Begge ud til hver sin side - men kysses før de skilles. Hun går til den rige - han til den fattige fiskers hus. Scene 1 Anna's fløjte lyder mel.: TÅGEN LETTER. Livet begynder så småt. Mænd i fiskertøj med trillebør går til havet, fra alle steder - småsnakkende. Børn sendes i skole med bøger i remme - og tavler - En af dem smutter ind på lokummet. Scene 2 Flittige koner samles - myldrende - hos den rige fisker for at gøre rent. Scene 2 a 2 fiskere sidder på bænken og betragter det myldrende liv af koner. 1. fisker: (NIELS): Var det int Stine og Wolle, A mødte lige for? 2. fisker: Go'morgen Niels, A ved da int, hvem du har mødt. Niels: Neej, det ved du selvfølgelig int. Men de havde marehalm i håret. 2. fisker: Så ka' det da nok være. Men så er de da kommet tidlig op. Hvad er det for en masse kvindfolk, der render rundt henne ved Ottinuses? Niels: Det ser ud til, at det er no'en, der hjælper Ottinuses Karen med å gjør rent. - Til sommeren fisker: Ja, de fister godt nok rundt med koste - og sengeklæ'erne ska de såmænd nok osse ha' ud. Niels: (da han ser et fejeblad med sand ryge ud af døren - peger han:) De skifter min sæl også gulvsandet ud. Så ska de nok ha' "Gjæsbo". 2. fisker: Da int nu. Det hår de da bare 2. juledag, når "selskabet" kommer. Nej, det er nok fordi de ska' ha' "baaaaadegæster. De her Køwenhavnere eller Århusianere. Niels: Nå sånt no'en. Hår de plads til det? 2. fisker: Int mer end som de andre. Ottinuses flytter nok osse ud i fårehuset. Niels: Nå ski'e. A er ligeglad. Nu vil A til stranden... A ska' ud og se til garnene. Med den vind og strøm, vi hår hat i nat, så ska' der nok være et par bette flyndere. Vil du med den vej? 2. fisker: Ja, et stykke. Mariane reder garn derhjemme. Og A må nok hellere hjælpe lidt til - ellers blir' hun bare knarvorn. Begge går ud. Hvis de går forbi den rige fiskers hus - ku' de måske få et fejeblad med sand efter sig. Scene 3 De 3 Svallerkoner kommer ind og sætter sig på bænken. Den dumme: (Signe)

2 Den skrappe: (Marie) Den tunghøre: (Maren) Signe: Kan I huske dengang man forlangte lokum? Marie: Ja, det var nu godt nok, så blev man da fri for det svineri alle vegne. Maren: Hvad forlangte man? Marie: (højt) Lokummer!!! Maren: Nå ja. Signe: Ja, og man kan sige hvad man vil, men rabarberne smager meget bedre nu. Maren: Hva' sagde du. ARABERNE? Marie: (meget højt) Nej, vi snakkede om rabarberne.! Maren: Nå, ja, jeg er jo ikke døv. Marie: Ja, efterhånden var det jo kun Bonatzi der benyttede den østre gavl. Signe: Ja, ja, men de gamle bruger den da stadigvæk. Flittige koner myldrer ud af den rige fiskers hus. Marie: Se, som de koner står og fedter sig ind henne ved den rige. Signe: Åh, tror du nu også kun det er derfor, de er derhenne for at hjælpe til? S: Ja, det kan du tro det er. Scene 4 De flittige koner myldrer endnu engang ud af den rige fiskers hus med dyner og andet. Banker dyner, vasker pumper vand - megen travlhed - snak om dagen og vejen. Tøj lægges til luftning i klitten - hvidt sengetøj. - Konerne starter en snak om den nye skole. 1. kone: Nu er den nye skole ved at stå færdig - og tænk de siger at den vil koste ,- kr. 2. kone: Ja, den bliver nu flot - og stor til lige med, men det sku' da også bare mangle andet med så mange penge, som du siger den koster. 1. kone: Jamen, jeg tror nu de bliver borte i sådan en stor skole - og der skal nok blive ståhej når de skal finde deres futsko. Jeg har nemlig også hørt, at de skal sætte deres træsko, før de går op ad trapperne - og at alle futskoene skal stå i rad og række udenfor klasseværelserne - så går timen da med at finde de rigtige. 3. kone: Men a forstor heller int at der er så månne bøjn i Skawi,så de ka fylde den ud. - når a tænker på Rannerø Skole, den var da stor nok til os fra Hulsig. 1. kone: Ja, du er jo en tilflytter. 4. kone: Ja, dem har vi desværre fået mange af siden banen blev bygget. 2. kone: Ja, jamen den har nu også sine goder. Tænk på alle de turister der nu kommer. Hvordan tror du, det ville have set ud hos Brøndum og på badehotellet, hvis ikke det var for den bane? 4. kone: Det er der måske noget i. 1. kone: Ja, alle de turister der kommer!!! 2. kone: JA, OG DER KOMMER POSTEN!! Scene 5 POSTEN kommer ind med kort, brev og aviser. En opfordres til at læse højt, alle samles om vedkommende. Den unge mand er med i gruppen omkring posten. Posten: Goddav de damer, nå der storvaskes nok i dag. 1. kone: Ja, det kan du tro, der ska' være fint. Er det Tidende du kommer med? Posten: Ja, det er det da, og der er også et bette kort og et brev med. 2. kone: Er der det? Hvem er det fra? Posten: Ja, se, det ved jeg ikke. Jeg har prøvet at tyde skriften, men jeg synes ikke jeg kender den. Måske er det fra en af de unge fiskere. 3. kone: Anna, do er så klog, ka' du int kom og løs høvt.

3 Anna: Det er sendt fra Struer, det er Martinus søn der skriver: "Kjære alle derhjemme i det høje nord! Håber I har det godt deroppe. Struer er en aldeles skjøn by med virksomheder med megen fremgang. Det er HAVNENS skyld. Lad os håbe vi også snart får en havn i Skagen. De kærligste hilsner fra Jens." 2. kone: Ja, han har alle tider været en "jøv" knægt, har han. 3. kone: Ja de hår do ret i. Hvad står der i tidende i dag? Anna!. Anna: ja, ja, da, der står noget om, at Rigsdagen har bestemt at nu skal vi ha' den havn. Posten: Ha, det har vi da vidst længe. 2. kone: Jow, men er det ikke noget med, at det er ham den pæne mand, som bor nede ved Brøndums, som ska' bygge den... hvad er det nu han hedder??? 1. kone: Jeg mener, jeg har hørt at han hedder Gunnarson - eller sådan noget. Anna: Jo, det gør han og der står her i avisen, at ingeniør Gunnarson, som skal stå for havnebyggeriet, allerede er taget til Skagen. Posten: Javel, men så får vi jo også det rend af fremmede arbejdsfolk igen. Så er det dæleme med at passe på vor piger. De blir' jo helt vilde, bare de ser et fremmed mandfolk. -- Jo, jo, jeg ka' godt huske, da banen skulle bygges. BANEBØRSTER og HAVNEBØRSTER, det er vel et skidt. 2. kone: Nu får vi se. Men godt er det da, at vi endelig får dej havn. 1. kone: Bår de nu ikke ta r for mø af Sønderstraj! 3. kone: Ja, de er ka ske rigtigt nok. - Men hvad står der mere af nyheder - Anna læs - læs. Anna: Ja, her er noget. "Krigsministeriet meddeler at krydseren Valkyrien med det fremmeste vil afgå til De vestindiske Øer på det årlige inspektionstogt. Grundet den nylige epidemi i København, har man holdt det nødig at indkalde extra mandskab af Sørullen. 1. kone: Så er der nok osse no n herfra der skal derhen. 2. kone: Tænk: Vestindien. Palmer og kokosnødder kone: Ja, og sikke sjaler, de plejer at ha' med hjem. 1. kone: A ka' da huske da salig Karl var i marinen. Han sagde, at der var så varmt, at de ikke ku' gå på sandet uden at brænde deres fødder. 4. Ja, det er ka ske rigtig nok. 2. kone: Ja, så dér kommer nok ingen badegæster. 3. kone: Nej, men vil I med hjem op se mit sjal? - Så ka' I osse få jer kaffe. Posten: Der er også brev til dig, Wolle. Det er officielt. Der er da krone på. Scene 6 Togfløjten lyder. Den rige fiskerkone kommer ud af huset. Rig kone (råber): Hørte I det allesammen (FLØJTE) - så er det med at komme afsted. Konerne (i kor): Ja, ja, vi er på vej... Konerne løber mod stationen med den rige fiskerkone i spidsen. Posten forsvinder og den unge mand står tilbage og læser sit brev. Mellemspil -- fløjte " lidt sørgeligt ". Scene 7 Svallerkonerne på bænken: Marie: Så I det? Signe: Hvad så vi? Marie: Ja, at alle konerne - med den rige i spidsen - løb ned til stationen, bare fordi togfløjten lød. Signe: Man sku' tro, de var forhekset af den fløjte. Marie: Ja, det betyder penge. Når hun dør, stikker hun hovedet op af graven og råber penge - penge - penge.

4 Signe: Nå, ja, men de skal de ha' lov til at gå til stationen og se om der er badegæster med. Marie: Så vidt jeg ved, er Skagen endestation, så hvorfor skal de rende derned. Toget kører ikke længere. Maren: Kører toget ikke mere? Signe: Jo, det skal da til Frederikshavn igen, når de har læsset af. Maren: Jeg har været i Frederikshavn med toget. Det er noget andet end ageposten. Signe: Uh, sådan en togfart ka' min krop ikke følge med til! Marie: Du skal da ikke rende ved siden af. Maren: Nu du siger rende. Da vi holdt i Rannerød, så jeg sån't nogen pæne gule blomster. Signe: Var der blomster i toget? Maren: Ja, jeg sprang af toget, jeg ville da have en buket med hjem. Signe: Ventede det så på dig imens? Maren: Nej, der kom en starut med kasket og spurgte, om jeg ikke havde læst skiltet i kupèen. Signe: Havde du da ikke det? Maren: Jo, vist så. Der stod: DET ER FORBUDT AT PLUKKE BLOMSTER UNDER KØRSLEN. - Men vi holdt jo også stille. Marie: Var det dengang, du købte en sort hat i Frederikshavn? Maren: Ja, for jeg skulle til Simons begravelse, og jeg havde ingen sort hat. Marie: Ja, jeg husker det, som det var i går, for det var den dag det regnede så forskrækkeligt. Du var sort som en neger, da jeg mødte dig henne ved Borgmesterens. Jeg troede såmænd, der var kommet badegæster helt fra Afrika eller Amerika. Under sidste replik REGNVEJR ses turisterne på bakken - Svallerkonerne biir' siddende og kigger - en fisker er kommet ind på scenen. Signe: Åh, du mener nogle af ham de sorte Jan Letons slægtninge. Marie: Nej, det var Signe af Skagen med ny sort hat i regnvejr. Scene 8 Turisterne ankommer. Far, mor, 3 børn kommer fra toget. Lyse, velklædte - lidt trippende. Glade i feriestemning. Børnene kåde, spændte på at se, hvor de skal bo. Far (Otto) går bærende på guldfiskebowle. - I adstadig afstand kommer en banemand trækkende med (næsten) al bagagen på en trækvogn. Fuglebur + Fugl ovenpå læsset. Et af børnene løber lidt i forvejen. Barn: (peger på den rige fiskers hus) Far, far - er det der vi skal bo? Otto: Næh, mit barn. Det tror jeg næppe Drachmann ville finde passende til os. Olivia: Næh, det er for småt! Otto, Otto hvilken retning skal vi mon? Otto: Nu ikke så forhastet kære - nyd det dejlige vejr, tag en dyb indånding og nyd at vi er fremme. - Så finder vi nok huset - (efter en DYB indånding) Lad os spørge den gode mand derovre om vej. (Hilser på fiskeren) - goddag den herre! Hvilken herlig dag! Sig mig min gode mand - vi er på vej over til hus, hvor skal Fisker: Nå, der er måske hr. Lektorens fra Århus. Otto: Ja, det er lige hvad det er! - Nåh, er man ve- tet? Fisker: Ja, det tror jeg nok - men var den rige kone da ikke for at hente jer ved toget? - De har jo endevendt huset de sidste dage for at gøre plads til jer.(peger på på den rige fiskers hus) Det er lige der! Børnene løber alligevel Otto: Nå ser man det!! Nej se kære Olivia, hvilket vidunderligt sted! Børnene råber i kor: Vi løber i forvejen. Olivia: Nej; stop nu lidt - I ku' jo fare vild!!! Olivia: Jamen, så må vi jo være i nærheden af Villa Pax, Drachmanns eget hus. Fisker idet han peger: Joh, det er der ovre. Otto: (I et "anfald" af imødekommenhed overfor den lokale) Har det været godt fiskeri? Fiskeren: Næh. Otto: Ja, man læser jo da i Stiftstidende at der er godt gang i fiskeeksporten til kontinentet!

5 Fiskeren : Nå - ja! (siger idet han peger på guldfisken med et skævt smil) Der er da oss en vis transport den anden vej! Otto (lidt forlegen): Nå ja, Guldnare er ikke nogen rigtig fisk. (Ser kærligt på guldfisken) Hun er nærmest et slags familiemedlem, som man ikke kan lade tilbage. Men for øvrigt har jeg lagt mærke til, at hun er livet op, nu hun er tættere på sit rette element. Olivia (trækker ham let i ærmet:) Nå, Otto vi må efter børnene. Otto (idet han letter på hatten): Nå - ja! - Farvel min gode mand - måtte De ha' et godt fiskeri! Den rige fiskerkone kommer styrtende fra stationen (rød i hovedet og meget forpustet): Jamen - jamen - er det ikke Lektorens? - Så må De da undskyld der var så mange folk... Ja, ja, det er her - hvis de vil tage til takke. Svallerkonerne har siddet og set/lyttet med. Nu fyrer de de sidste replikker af, mens den rige fiskerkone og turisterne går ind i huset. Marie: Så I det? - Det ER hendes nye badegæster. Maren: Hvem er det? Signe: Badegæsterne. Maren: Badegæster. Marie: Badebæsterne! Maren: Ja, så ved jeg bedre, hvorfor hun sku' ha' det så fint. Scene 9 Tom scene - men på Møllebakken kunne Gunnarson og et på folk stå og nivellere. Scene 10 3 fiskere/eller fiskehandlere kommer ind, og begynder en snak om den kommende havn Pi Krailer: Det bli'r nu skønt, når havnen bliver færdig, så ka' vi handle fiske dernede i stedet for på stranden. Justes Niels: Ja, ja, jeg tror nu, at mange af de gamle alligevel lander på stranden. De vil int ind i havnen og ligge. Kræn Havkat: Nej, de vil int, for det koster penge. Justes Niels: Det er rigtig, Kræn, på stranden kan de bare trække jollen op - og vi skal nok komme og købe deres fisk. Pi Krailer: Men hvis de lå i havnen - var det mø nemmere. Kræn Havkat: Ka' du da int se, at fisken også ka' bliv' dyrere? Køber vi fisken på stranden - så ka' vi mø nemmere selv sætte prisen. Justes Niels: Ja, ligger de først inde i havnen, så skal de nok få snakket så mø sammen om, hvad fisken skal kost', at priserne stiger. Pi Krailer: Jeg ka' nu lige se kvaserne ligge for enden af hyttefadene -- det ville være så nemt at kesse flynderne op i dammen - LEVENDE - De ligger jo i det rene havvand. Kræn Havkat: Ja, Pi Krailer - og så afsted til København. Men tænk på, hvad vi skal betale for et bette fiskehus. Pi Krailer: Det koster, ja, det gør det. Men for pengene får man da et bette kontor med tele fon! Justes Niels: Ja, og det får man lov til at betale ekstra for! Pi Krailer: Der bli'r også et sted, hvor vi kan pakke fisken, og et rum, hvor vi ka' ha isen fra Brovanderne liggende. Kræn Havkat: Der aka' mange penge til - det er int de bare narrestreger. De jeg begyndte at handle med fisk, da måtte jeg begynde med bare 50 kr., som jeg havde lå op. Justes Niels: Havde du SÅ MØ?? Jeg begyndte med 25 kr. Pi Krailer: Hå - I var rige. Jeg begyndte bare med mig go'e forstand. Kræn Havkat: Det er det jeg altid har så, Niels - Pi Krailer begyndte småt. Scene 11 Afskedsscenen mellem Wolle og Stine. - De kommer hinanden i møde. Wolle har et brev i hånden. Stine: Hvad er det du står der med, Wolle?

6 Wolle: Der er lige kommet besked om, at jeg er indkaldt og jeg skal afsted i aften. Stine: Jamen Wolle... vil det sige Wolle: Ja, det vil det... Jeg skal sejle med "Valkyrien" til vestindien og være længe væk. Nok godt et halvt års tid. Du skal vente på mig Stine. - Vil du? Stine: Selvfølgelig venter jeg Wolle. - Men jeg har godt nok ventet i 7 år. Wolle: Lover du at være mig tro? Stine: Ja, nu er jeg jo din. - Det ved du da fra den nat. Wolle: Så skal du ligegodt ha' den medaillon, jeg har arvet fra Bedste. Stine: Åh, tak Wolle. Wolle: Luk den nu op. Stine (idet hun lukker op): Din for evigt!!! Og så et billede af dig, Wolle. Wolle går op over bakken Stine: (råber) Jeg venter på dig, Wolle. Scene 12 Børnene kommer hjem fra skole. Et par fiskerkoner kommer småsnakkende gående - idet de får øje på børnene. Disse kommer løbende fra skole. Konerne standser op, da de ser børnene. 1. kone: Nå, der har vi børnene, de bliver så kloge af al den skolegang. 2. kone: Ja, de bliver såmænd præster og degne alle sammen, før det får ende. Et par drenge løber ind i deres hjem med skolebøgerne (i læderrem). Kommer ud igen og går igang med at samle nogle "køer" (sten) sammen, som de har liggende et sted. De begynder at lave en indhegning evt. af pinde. Andre smider bøgerne i græsset og begynder med at lege "spring buk". - To piger standser forpustede op ved konerne. 1. kone: Nå, hvordan er det så gået i skolen i dag? Begge piger (i kor): Godt! 2. kone: Har I været skikkelige? Begge piger ( i kor): Ja - ja. 1. pige: Nej, ikke Lars og Peter måtte stramme buk, fordi de kom op at slås! 2. kone: Jamen om hvad da? 2. pige: Jow, altså - det var Peter, han gik og sagde til Lars, at dem fra Vesterby er meget bedre end dem fra Østerby. Ja, han såe også, at der skal to fra Østerby og en hel kasse fisk til én fra Vesterby. Og så kom de op at slås! 1. kone: Åh, de skarnsknægte - nå ska vi se at komme videre, Oline. Fiskerkonerne går ud. De to piger kigger på børnene der leger med "køer" og på dem der springer buk. En af pigerne tager en snor op af lommen og begynder med "snoreleg" - "ta' garn". 1. pige: (laver en ny) Kan du tage den? 2. pige: Ja, da, - det er "kattens vugge"! 1. pige: Hvad så med den her? 2. pige: (forsøger med tungen lige i munden - men garnet går i kludder) Skal vi ikke spørge de andre om de vil være med til enkeleg? 1.pige (råber) Jo, kom allesammen, skal vi ikke lege enkeleg.? De kommer allesammen springende, undtagen 1 fra ko-legen, han siger: Snakker lidt med køerne - slår smæld med tungen. 1.dreng : Jo, men jeg skal lige have mine køer trukket på græs først. - Kom så!

7 Så - nej det er den vej - kom så. 2. pige: Kom her hen så tæller vi om hvem der skal være enken. (Henvendt til dreng med køer) KOM SÅ! Drengen får snøvlet sig færdig og støder til de andre der nu er samlet. 2. pige tæller og børnene går i gang med legen, når de har fundet ud af hvem der skal være enken. 2. pige: ELSE, PELSE, PØLSE, STRUT ER DU HERØJ,jr. SÅ SKAL DU HERUT Scene 13 Under legen kommer et par fine turistbørn gående med en dukkevogn - de stopper op og kigger på, da de får øje på de legende børn. Skawbo-børnene bliver lidt forlegne og standser legen. 1.turistbarn: Hvad leger I? 1. skawbo-pige: Vi leger ENKELEG. Skawbo-dreng (ham med køerne) Mine køer er på græs. Han får en ublid albue i siden af en af de store skawbo-børn. - Turistbørnene måber lidt. - Skawbo-pige peger på dukkevognen. Skawbo-pige: Hvor er den pæn. 2. turistbarn: Du må da gerne prøve. Et par skawbo-piger skubber på skift vognen frem og tilbage - da vognen er tilbage ved ejeren, trækker en lille skawbo-dreng en lille æske (delfol) op af lommem, og går hen og byder turistbørnene på "lakrids". Skawbo-dreng: Værsgo at tage et stykke. Det er SKAGEN LAKRIDS. Turistbørnene: Tusinde tak. De tager et stykke hver og skal lige til at putte det i munden, da en af de store Skawbo-piger råber: Nej, lad være - DET ER FÅRELORT! Skrig, brøl og latter blandt skawbo-børnene. Turistbørnene kaster med alle tegn på væmmelse "lakridserne" bort og ler også med lidt efter lidt. 1. turistbarn Henvendt til ko-drengen: Hvor er dine køer? Skawbo-pige Åh... det er ikke køer - det er sten. Ko-drengen spæner hen efter en ko to Skawbo-dreng (ham med køerne) - jeg leger at de '1 er køer. Turistbarn: Nej, hvor er det nogle flotte sten. Har I selv lavet hullerne? Skawbo-barn: Vi finder dem på stranden. Skawbo-barn: Vi kan løbe derned alle sammen og hjælpe jer. Turistbarn: Jamen, så skal lige hjem med dukkevognen først. Skawbo-barn: Godt så kom. - Vi løber i forvejen.

8 Skawbo-børnene løber afsted - turistbørnene skynder sig hjem med dukkevognen - og ses løbe efter de andre. Scene 14 3 svallerkoner sidder på bænken. Den rige fisker + 1 dreng kommer trækkende med en STOR rejsekuffert på en trillebør. 2 fiskere står og arbejder i nærheden af svallerkonerne. Fisker 1: Hvad dælen er det, du kommer slæbende med? Har du fået arbejde ved banen? Rige fisker: Tag du hellere og hold din mund og kom herhen. Jeg er ved at slæbe mig helt fordærvet. Fisker 1: Har du solgt huset til Københavnerne? Rige Fisker: A har ski' har a. Nu skal a ha' det vanskelige pak boende i 14 dage. A får håbe, det bliver havvejr. Fisker 2: Skal de ligge i jeres senge?... Det sku' min madamme lige byde mig. Fisker 1: Ja, ja, man gør jo meget for penge. For de betaler vel godt? Rige fisker: Det kender A ikke noget til. Fisker i: Der blev da til et nyt lokum i fjor. Rige fisker: Alt det snakken. Tag lige og skub på, så A kan få den her tingest op ad bakken. De bakser højlydt. Scene 15 Maren: Så I det? Marie: Ja, hvad hun ikke gør for penge. Signe: Tror du, der var penge i den? Marie: Du er da også dum, det var da deres klæ'r. Sån't som de er stadset ud i hvidt tøj. Det bruger vi andre da kun, når vi sover, og når vi ligger lig. Maren: Sagde du lig. A synes også de ser blege og vage ud, de Københavnere. Det er vel også derfor de kommer, så de kan få noget rigtig føde. Signe: Men alle de klæ'r - dem kan de da ikke bruge selv. Marie: Du tror kanske, det er bissekræmmeren, der er kommet? Maren: Hvor er han, A kan da ikke se ham? Marie: Så brug da dit hørerør. Drachmann er synlig på bakken Signe: Mon de har mange penge, de Københavnere? Marie: De har penge som skidt, men dem der bor ude på badehotellet, de er meget finere end dem her. Signe: De her, de er nu også fine, for A ved, at Drachmaj selv har været henne og spørge, om de kunne bo der. Og Drachmaj han er en fine mand, ja, A har selv snakket med ham. Marie: Så, hvad har du snakket med ham om? Signe: Han sagde: Goddaw, min gode kone, og så lettede han på hatten - ja, han er en mø fin mand. Marie: Ja, en mø fin mand med høj hat og fine ord - og uden arbejde! Signe: Men Københavnerne de ville nu helst bo ved Svallerbakken, for de kommer mø ved både Drachmanns og Krøyers. Så de ville ikke bo på badehotellet. Maren: Er Drachmanns og Krøyers flyttet på badehotellet? Marie: Så brug da det hørerør. Maren: Der var jeg, da kronprins Christian og kronprinsesse Alexandrine var der. Og jeg har da osse set Kong Oscar nr. 2. Marie: A er ligeglad med alt det fine skidt, bare de bliver fra mit hus. Der bestemmer A. Bare vent. Næste gang skal de ha' vand i lokummerne. Der har de i Aarhus og København, og så er det lokum (peger) ikke fint nok til deres røve mere Signe: Nej, for det bliver man også sort i røven af. Marie: Sort??

9 Signe: Ja, for Tidende smitter af, så det er nok derfor, de vil ha' vand i Århus. Maren: Nu skal I bare høre, hvad købmanden fortalte: Københavnerne havde været inde hos ham og spørge om toiletpapir. Toiletpapir - det har vi ikke sagde han, ka I int bruge sandpapir? Marie: Ku' de ikke bruge det? Scene 16 Her sker et eller andet på bakken. - det kunne være Gunnarson igen med landmålerstokke Scene 17 Lektorfamilien kommer ud fra den rige fiskers hus iført tværstribet, flot badetøj. - De er helt åbenlyst på vej til stranden med en masse "bagage" solparasoller, tasker, tæpper osv Scene 18. Marie: Nej, nu skal I spilleme se: De har da heller ikke skam i livet. De er jo næsten nagen! Signe: De har nok bare vasket alle deres hvide klæder. Maren: Klæ'r - jeg synes ikke det klæ'r ham. Marie: Det er sån't noget fine folk bruger, når der ikke er nogen,der kender dem. Signe: Jeg tror, det er det, de kalder badetøj, så kan de soppe uden at blive våde. Marie: Bade er ikke for voksne folk, det er for børn. Jeg synes, han er grim. Signe: Men hans hat, den er da godt nok pæn. Maren: Og den er hvid, den kan tåle å komme i vand. Marie: Ja, det er mere end man kan sige om hende. Hvis hun krymper, så er der ikke mere tilbage af den skarpsild. Signe: Jeg synes nu hun ligner en makrel med de striber. Maren: Ak, ja, småmakrel, det skal vi ha' til middag. Signe: Skal I ha' persillesovs til? Maren: Hva? Marie: Skal I ha' makrel og persillesovs? Maren: Ja, ja, og kartofler. Signe: Det ku' jeg også få lyst til - jeg går til stranden, skan det være, at jeg kan hole et par makrel derne' til middag. Begynder at gå ned mod stranden Marie: Pas nu på, du ikke får en af dem med hat på. Scene 18 Den unge pige Stine kommer ind, sætter sig på bænken og ser temmelig trist ud. Hun gemmer noget på ryggen... en sæbeskål. Hendes bror Hans (kokkeeleven) kommer ned fra bakken - lægger sig i græsset - og falder i søvn. - Han er ikke "synlig" for Stine... skal blot ligge og sove. Scene 19 Fløjte... måske lidt sørgeligt. - Ach du lieber Augustin Scene 19 A Den kloge kone kommer Klog kone: Hvad er det du sidder og spiser? Stine (gemmer sæbeskålen:) Ingenting. Klog kone: Er du med barn bette pige? Det er jo sæbe, du har i skålen. Stine snøfter og nikker

10 Klog kone: Hvem er faderen? Stine: Det er da Wolle. Og det varer længe før han kommer hjem. Klog kone: Så, så bette Stine. Du må int tabe modet. Stine: Jo, for min mor har sendt bud efter min fætter fra Als - de vil ha' ham gift med mig - men jeg vil ikke ha' ham - åh, han er så gammel. Klog kone: Du ska' se Wolle han kommer nok, før du aner det. Stine: Tror du? Klog kone: Ja, vi må da håbe det bedste. Klog kone (idet hun går ud): Ak, ja sikke dog en mageløs frugtbarhed der er her i Skagen. Tømrer Eskildsen har avlet et æble i år, det vejede 375 gr.... Ak, ja. Scene 20 Hans ligger i græsset. Tygger på et strå. Kigger drømmende op i luften. Sørine (en fiskerkone) kommer gående og kigger på Hans. Sørine: Nå, ligger du der? Ingen respons fra Hans Sørine (højere): LIGGER DU DER? Hans farer sammen. Hans: Ja, det kan du tro, for jeg har haft så travlt på Badehotellet idag. Sørine (nysgerrigt): Har du det? Hans: Ja, for vi har skam haft fint besøg. Sørine: Neej, nu igen!!! Var det kong Oskar? Hans: Nej, for han har jo lige været her. - Nej, det var kongen af Siams. Sørine: Hva' siger du? Det passer ikke? Hans: Ja, ja, tror du jeg lyver? Sørine: Nej, nej, men hvad skru' han i Skagen? Hans: Han var da på ferie, og så skulle de jo spise middag på Badehotellet. Sørine: Nå, fik de noget ordentligt føde? Hans: Om de fik noget ordentligt føde???? - Ja, det kan du tro! - Du sku' ha' set alt det fine føde de ku' fortære. - Men jeg bestemte nu at de kun skulle ha' (opremsende) fire retter mad. Ja, og så dessert og frugt, og til sidst fik de så kaffe. Sørine: Åh, jeg tror de er heldige med dig Hans - derude på Skagen Badehotel. Men sig mig, hvornår er du egentlig færdig i din læreplads som kok? Hans (hurtigt henstående): Oh, det ka' jeg ikke lige huske, men vil du se hvad de fik at spise. Jeg har menukortet, som jeg lavede lige her i lommen. Sørine: Hvad siger du - MENUKORTET??? Ja, det vil jeg gerne. Hans: Kom her ska' du se. Først fik de Kavier Boullion, bagefter fik de Oksetunge, sauce vine blanc. Så lammesteg a la Richlieu. Herefter franske ænder, compot, salat og til sidst is med jordbær, frugt, mocca. - Det var såmænd det hele. Sørine benovet over alle de fine udtryk. Slår hænderne sammen og slår sig på låret m.m. Hans staver lidt undskyldende enkelte ord for sig selv. Sørine (rystende på hovedet): DET HELE - siger du. Ja, jeg synes nu det var godt der ikke var mere, for jeg var ved at blive svimmel af alle de fine ord. Hans (henkastet men pralende): Åh, de ord, dem vænner man sig til. Sørine: Hans, du bliver en dygtig kok. Din far og mor kan vel nok være stolte af dig. Men hvordan gik det ellers med

11 Kong Siam. Hans: Han hedder ikke Kong Siam, det var Kongen af Siams. Jo, du kan tro bordet var pyntet pænt med roser, og jeg havde lavet menukortet sådan, at det lignede en fiskerbåd med SILKESEJL MED DANNEBROG i masten, og på sejlene var menuen trykt med guld. Sørine: Men hva' så bagefter, skul de så hen at ligge??? Hans: Er du da tosset?!!! Kongen og hans sønner de to prinser og resten af følget begav sig til Nørrestrand. Der skulle de overvære en redningsøvelse - men jeg glemmer helt at fortælle, at inden de gjorde det plantede de et flot flag - det siamesiske elefantbanner - helt ude på GRENENS spids. Nå, men efter alt det der tog de ind til Skagen for at se på maleriudstilling, - og så tog de afsted til Frederikshavn med ekstratog Hans peger mod Frederikshavn. Sørine opdager forbindingen om hans fingre. Hans fortaler sig p.g.a. Sørines omsorg. Sørine: Jamen knægt, hvad er det dog du har gjort med dine fingre??? Hans: Det var alle de kartofler jeg skulle skrælle, du må tænke på, det var jo et stort selskab. Sørine: Jamen, havde du også tid til det???? Hans: Ja, for det er jo mit arbejde. Sørine (let undrende): Nååååå - men nu må jeg "skræve". Jeg skal til købmanden.. ja, ja da, som du da oplever Hans: (lægger sig tilbage i græsset): Ja, det gør jeg... Sørine: (går ud - hovedrystende) SIKKE EN STÅHEJ FOR EEN DAG. Scene 20 a DEN STORE STREJKESCENE. - Et optog kommer ind på scenen. Arbejdere fra Nordstrand og fra havnen. Musik i spidsen for optoget - de synger. Når alle er kommet ind sætter de sig og "anføreren" holder en agitationstale. Stemningen er som i følgende citat fra "Engelske socialister" (Holger Drachmann): De mumle dæmpet og suge på piben. øllet går om i de klinkede kander. Der er noget på færde, man vil ud af kniben Man har noget på hjerte, vil nogen på livet Men skønt armen dirrer, og pulsen banker: mangler man ord for de mange tanker, der er galskab nok, men system er der ikke, da rejser en mand sig med funklende blikke. Han knytter næven, den fedtede hue river han bort fra den brede pande og kaster den.. Her står vi kammerater og dukker nakken og aner ikke, hvad vi skal gøre. Vi fik ikke vores femøre - Og hvad nu? Skal vi gå hjem til konen og hænge i hendes skørter eller skal vi endda trække i dem? Hvad vil I sige til jeres børns slunkne maver, til deres bare kolde fødder, hvor mange børn vil I lægge i jorden, før I siger stop? Kan I se dem i øjnene, mens I kryber til Korset???

12 Tror I problemer løses på bunden af brændevinsflasken??? Mener I virkelig, at I ikke er en femøre mere værd at I bestiller for lidt???? Så lad Gunnarsson flytte sine sten selv! Lad ham og hans knokle i 8-10 timer om dagen! I kan hurtigt tælle de sten, han har flyttet. Han er nemlig ikke hans 30 øre værd! - Skal han have 30, skal vi have 50! Fortæl Gunnarson og konen og hele verden: "Vi rører ikke en sten, før vi har fået vores femøre!!!!" Tilråb: Hvad med skruebrækkerne? - De vil tage vores arbejde og så er vi solgt!!!! Skruebrækkerne: Deres blod er kloakvand, deres hjerne er slam deres hænder er mod alles og alles er mod dem! Lad dem få den her at mærke!!!! (næven) Hør engang, hvad gamle Drachmann siger til os på vers: Velan, hvis vi var som et barn, som en kvinde med blødhed i hjertet, og tårer bag øjet så kunne vi lade os lede i blinde og bære vort kors, og sukke mod døden. Men vi ere mænd! - der er et, som vi vide: Det er ondt at sulte, når man skal slide; Vi vil ikke sulte, vi vil op på Tribunen.. Og nu går jeg derop og siger FEM ØRE eller STOP Scene 20 B Arbejdsformanden går op på bakken til Gunnarson Scene 20 C Scene 20 D Overgang til næste scene? Scene 20 E Justes Niels: Hvad var det jeg hørte, Pi Krailer - har du fået en mulkt af byfogden? Pi Krailer: Ja, det er godt nok no e li'e noget. Justes Niels: Var det int noget med nogen bette flyndere? Pi Krailer: Jo, det var det. Men det er der ingen mening i. De små flyndere er de bedste. - Ja - vil I int helst ha' de bette - steg rigtig hårdt på panden - eller saltet og tørret med løgsovs til. Kræn Havkat: Ja, eller endda bare ræset - det er skønt - Men hvordan skal sådan en byfoged, det kommer fra København vide det???? Pi Krailer: Det forlanger a heller int. Men så ku' Spids ha' fortalt han, hvordan det er. A er sikker på, at Spids osse li er de små bedst. Justes Niels: Ja, ja, byfogden er vist int så slem. A har hørt, at han er mø li'e ved at skul sige en dom. Kræn Havkat: Og borgmesteranden er også god nok. Hun sørger for, at Elsie får tøj på kroppen. De siger, at Elsie går i borgmesterindens aflagte tøj. Pi Krailer: Ja vist er det flinke folk - men at gi' mig en mulkt - det havde han int' behøvet. Kræn Havkat: Men du har jo råd til at betale - Elsie slap fri, men hun har heller int råd. Pi Krailer: Har Elsie også solgt bette flyndere?

13 Kræn Havkat: Nej. men det ka Niels fortælle, for han så det selv. Niels: Ja, byfoged kom i fuld uniform, og Elsie kom halsen etter ham - prikked ham i ryggen og sagde: Go'e herre, kan jeg int' få en skilling? Pi Krailer: Betle hun? Justes Niels: Ja - hun ku' jo int kende ham bagfra, Han går jo næsten aldrig i uniform. Men han vendte sig om og sagde strengt: Jamen, Elsie, jeg har jo sagt, at De ikke må tigge. Pi Krailer: Hvad sagde hun til det? Niels: Hun sagde bare: Undskyld, men hvem ku' da også vide, at det var borgmesteren. Kræn Havkat: Ja, og det var jo heller int til at vide. Pi Krailer: Og hun fik ingen mulkt - det er int' retfærdigt, det er værre at betle end å sælge bette flyndere, når alle ved, at de er de bedste! Scene 20 F Fiskerne er på scenen, den unge pige STINE er på vej hen for at hente vand. Den kloge kone går henimod fiskerne på vej mod den riges side. En øvrighedsperson (SPIDS) ankommer fra møllen. 1. fisker: Dav Spids. Hvad bringer dig her. Du ser så alvorlig ud. Spids: Det ka' være. - Hvor finder jeg Hans Peter Christensen. 2. fisker: Han er lige gået ind - men der ser jeg ham. Wolles far og mor kommer frem Spids: Dav, Hans Peter Christensen. Hans Peter Christensen: Dav Spids. Hvad laver du her, og hvorfor så formel. Kommer du med en mulkt, for det kan da osse no være, at jeg har solgt en bette flynder en gang imellem. Og hvad skal en fattig mand gøre. Sønnen er indkaldt, og jeg må klare mig ene, og der er snart aldrig andet end bette flyndere i garnene. Spids: Nej, Hans Peter, var det endda bare det. Jeg har en meddelelse til dig fra ministeriet. Hans Peter Christensen (aner uråd): Er der brev fra Wolle / er det noget om Wolle??? Spids: Ja, det er ikke meget jeg ved, men der lader til at have været et vulkanudbrud ved den franske ø Martinique. 2. fisker: Det har vi læst om i avisen. Spids: "Valkyrien" gik derover for at hjælpe. Og så ser det ud til at en af bådene kæntrede, og Wolle gik med. De fik ham vist op, men det var for sent. Og så skriver ministeriet: Det gør os ondt at måtte meddele, at marinesoldat nr. 334 af Kongens kvarter Ole Christensen er omkommet under udførelsen af sin tjeneste. Hans navn vil blive mindet i ære." DYB TAVSHED - alle tager huer og hatte af. Wolles forældre går langsom hjem mod den fattige fiskers hus. Scene 20 G En eller anden overgang til næste scene evnt. med turisterne??? Scene 21 Fire fiskere kommer ind, de to forreste højt diskuterende, de andre Laust: Næj, det var dog det towleste a har hørt, haj får ikke en stump hos mig. Kræn: Jae, haj er nu goe nok, og haj loved at passe på sagerne, at de int kom noget til. Laust: Høe! Alle de måleherrer mæ dier hvide målefingre, tror du så'n nogen er til å li e på med ål deres kommers og narrestreger. Mads Pet.: Hvad er det I skændes om, lad os høre. Kræn: Jow, det var ham Locher, haj kom jo og spurgte, om haj ku' låne nogle af vores fiskeredskaber, garn, dobber, glaskugler og så'n noget. A sa'e, at det måtte a først snakke med de ander om.

14 Jens: Hval skul han bruge det til, vil han til at gå vos i næringen? Kræn: Næj, næj, haj hade tænkt sig å bruge det til å bygg en æresport nede ved havnen til de fine herrer at gå igjemmel, når nu havnen skal indvies. Mads P.: En æresport a' vores grejer, det blywer da noget pullerværk. Så n en er da noget med grønt og flag og guvernanter og det slag. Kræn: Jow, men nu både haj sat sig i hovedet, at det skut være noget med fiskerier - do ved kunstnerne får så towlige ideer. Laust: Ja, det er æ towlig ide, de er towli'e folk, og som sawt a vil int lægge garn til, en ved aliwel aldrig, hva' haj ku' finde på at gjøre ved dem, ta' dem sønder og så'n, det er de mintro for dyre til. Mads P.: Ja, towle det er de, de foreslog også her sommer at bruge sølle Bonatskis hus til Skt. Hansbål, nu haj er dør, men en skal nu int spøge med ildebrand. Kræn: Tjae, det er såmænd int berre værd. Jens: Nåe, det er da lisså godt som mit! Kræn : Ja, det er det a mener. Mads P.: Ja, a tovs nu også, at wi ska tænke os om et par gange, før vi låner vores grej ud, det er det, vi lever å, og det er int lavet til fjas. Kræn: A ser nu sån på det, at det er lissom en æressag for wos at være med til at bygge den port med vore egne sager. Fiskerne snakker lavmælt sammen: mumle, mumle, mumle Til sidst: Mads P.: Ja, hvis do ka' garantere for, at han passer på grejet, så ka' do godt sæje ham, at vi går med på det. Kræn: Ta, det sæjer a så. Det blyveer en stor fest. Kongen kommer mæ to af hans lång kneite og fine herrer med fjerhatte Jens: Fjerhatte??? Kræn: Ja, omtrent som de indianere, vi har set i Illustreret Familie Journal. Jens: Næ, du skal int bilde mig ind, at en voksen fin mand vil gå med indianerhat? Kræn: Jow, det vil a love dig, at do vil få at se. A så det, da a var soldat i garden og stod vagt ved slottet. Laust: Men havnen, der er da til wos, skå' vi int med? Kræn: Jow, jow, Der skal stå en fisker i fuld mondur på hver side af porten. Jens: Nåe, sån i de fin' kisteklæder. Kræn: Nej, er do towle, mæ olietøj, havstøvler, og sydvest, det tows de fine nemlig er lisså ingtressant og mærkværdigt, som vi tows om indianerhattene. (går ud og henter grejerne) Mads: A henter nogle flere garn Scene 22 herunder sættes porten op Fisker 1: Har I hørt om det sværlig gilde, de vil holde, når havnen skal indvies? Fisker 2: Er det nu også så sværlig - hvad skal der ske?? Fisker 1: Først skal der råbes hurra ved havnebygningen, og så skal der være spisning på Brøndum. Fisker 3: Bli'r vi inviteret? Fisker 1: Nej - men kongen kommer - og borgmesteren skal byde ham velkommen og kongen skal også holde tale. Fisker 2: Er der ingen af vores folk, der skal med og holde tale? Fisker 1: Nej, det er bare de fine, der skal tale, men der skal Skawboer med. Embedsmænd, ingeniører, byrådsmedlemmer - Hans Christoffersen skal med, han er jo medlem af byrådet. Fisker 3: Han er da også hotelkarl hos Brøndum. Fisker 1: Ja, men han skal have hofdame frøken Gyldenkrone til bords, fordi han er medlem af byrådet. Fisker 2: Det var da fint. Fisker 3: Ja, og den næste morgen skal han pudse hendes støvler, fordi han altså også er hotelkarl. Fisker 2: Ak, sådan kan det gå - men hvad med vore folk?

15 Fisker 1: Jo, det er Ajs Peisen, Kræn Rump og vist nogle flere. Fisker 3: Glæder de sig?? Fisker 1: Ja, det gør de vist - til middagen og sårnt. Fisker 3: Hvad skal de da ha! og spise? Fisker 1: Noget mej fint - og så skal de ha is til dessert. Fisker 3: Ka' I huske, hvad de fortalte om dengang Ajs var til middag hos borgmesteren og fik is til dessert?? Fisker 2: Ja, han sad og kiggede lidt på isen, og så tog han mod til sig, og javed en skefuld i munden. Fisker 1: Og hvad så? Fisker 2: Isen røg lige ned i en hul tand, og så sagde han SSSSS, og så sagde Kræn: Brændte du dig, Ajs?? Fisker 3: Ja, men det problem får han ikke igen - han fik munden ryddet i sidste uge - så spørgsmålet er, om is ikke er det eneste han kan tygge til den fest. Scene 23 Fiskerne er igang med at rejse porten. Koncentrerede, travlt optagne. Wolle kommer ind over bakken, evt. kan banefløjten have lydt et par minutter før. Til publikum Til fiskerne Wolle: Det er vel nok en fin velkomst a får. Det har jeg da ikke fortjent. (til publikum) Har I nogensinde set så fin en æresport, nej vel. (til fiskerne) Skal jeg give en hånd med? Stor opstandelse blandt fiskerne, der smider hvad de har i hænderne og samles om Wolle. 1. fisker: Wolle, er det virkelig dig. Wolle: Ja, godt nok er jeg blevet noget mørk i huden. Solen er jo stærk derovre. Og tøjet er heller ikke det I er vant til, men så forandret er jeg da ikke. 2. fisker: Jamen er det dig, sån't. Wolle: Ja, det er det da. Hvad er der galt.? 3. fisker: Du er død Wolle: Hva' er jeg? 3. fisker: Druknet - død. Wolle: Nej, det er jeg ikke. Hvor har I det fra? 1. fisker: For nogle måneder siden kom han med et telegram fra Marinen at Wolle Christensen, Skagen er død. 2. fisker : Ja, det ved ål da. Wolle: Jamen. 3.fisker: Din morhar taget sig sådan. 1. fisker: Og din far vil snart aldrig fiske mere. Wolle: Jamen, det er da skrækkeligt. 1. fisker: Ja, men se, hvis det nu ikke er dig der er død, hvordan kan det så være at vi fik det at vide. Wolle: Det tror jeg nok jeg kan forklare, men det må vente. Nu skal a hjem til de gamle. - Tænk at de har troet jeg var død! 1. fisker: Ja, og hvad med os? Wolle: (idet han går den fattige fiskers hus): Hvad mener do? 1. fisker: Ja, nu skal vi hjem til konerne og fortælle at du alligevel lever. 2. fisker: Ja, og så vil de spørge, hvordan at det kan gå til. 3.fisker: Ja, og så kan vi bare svare, at der var så meget liv i dig, at du int' havde tid til at fortælle, hvorfor du lever. Alle tre fiskere i kor: Nej, vi får det int' let. (Jordskælvet på Martinique fandt sted i 1902, og "Valkyrien", der på dette tidspunkt var stationsskib ved Sct.Croix,

16 blev sendt derover for at deltage i redningsarbejdet.) Stine står ved brønden med mave på. Wolle ser hende fra vinduet og går ud. De går hinanden i møde. Stine: Ja, men Wolle - nej nu må du - de sagde du var død. Wolle: Ja, det var en skrækkelig historie. Stine:Ja, med hvad skete der da? Wolle: Der havde været et sværligt vulkanudbrud på Martinique. Så sku' vi derover og redde folk Det var li'et. Der var så mange døde. Stine: Ja, men hvad skete der med dig? Wolle: Ikke noget som helst. Men en anden der hed det samme som mig omkom. Det var en af vore både, der kom fra land med disse hersens Martinikkere, så kom der et styk sø, og han faldt i vandet. Stine: Uh, det var da rent forfærdeligt. Wolle: Ja, jeg stod nær ved. Og karlen ku' jo int' svømme, og det ka' jeg da, så jeg sprang ud og forsøgte at bjerge ham, jeg var helt ned under skibet for at få tag i ham. Stine: Gjorde du det? Wolle: Ja, men der var sådan en strøm, så jeg nær osse havde sat livet til, men jeg fik ham da op. Men han havde slugt en masse vand, og doktoren og officererne baksede med ham i flere timer... men han klarede den ikke. Stine: Men hvordan kan det så være, at de sagde at DU var død? Wolle: Jo ser du, ham som omkom var fra dronningens kvarter, men jeg er jo fra kongens kvarter. Og så var der vel en eller anden kløvning, der tog fejl, så de gamle herhjemme fik at vide, at jeg var død... Stine: Så var det jo rigtigt, hvad kloge Anna sagde. Wolle: Hvad sagde hun? Stine: At du nok skulle komme tilbage Åh, Wolle Wolle (peger på Stines mave): Er det mig? Stine: Ja, hvem ellers. Åh, og nu skal jeg giftes med min fætter fra Als... Åh Wolle. Wolle: Nej, du skal ikke. Det skal jeg sørge for. Du er min, og det er mit barn. Stine: Jamen du har ingen penge Wolle, og min far siger at du kan være god nok, men hvad hjælper det, når ikke du ka' forsørge os. (klapper sig på maven) Wolle: Jeg får vel snakke med din far om det. Stine: Der kommer Spids. Bare han nu ikke kommer med dårlige tidender igen. Her begynder alle folkene at sive ind på scenen. Spids: Dav Wolle. Wolle: Daw Spids. Nå, hvad nyt! Wolle får brevet, åbner og læser det. Spids: Ja, først vil jeg nu sige, at det er skønt at se dig blandt de levende. Jeg fatter heller ikke hvordan de sådan kan bytte om på folk. Stine: Nej, for der er kun een Wolle. Wolle: Ja, og det er mig. Spids: Jeg har ellers et vigtigt brev til dig. Wolle: Skal jeg nu afsted igen? Spids: Her skal du se. Wolle: Til Wolle Christensen, Vesterby, Skagen. For Deres heltemodige indsats ved "Valkyriens" redningsaktion ved Martinique, hvor De med fare for eget liv, ved resolut snarrådighed og uden tanke for eget liv, bjergede en marinesoldat, har Marineministeriet indstillet Dem til CARNEGIES BELØNNINGSMEDALJE FOR HELTEMOD. Vi takker Dem og ønsker Dem hjertelig tillykke med medaljen, der følges af en kontant erkendtlighed på kr.?????? Wolle står helt stille Svallerkoner: Maren: Hva' var det han sagde?

17 Marie: Carnegie! Maren: Skal Wolle synge i Carnegie Hall? Marie: Så brug da det hørerør!!!! Stine: Tillykke, Wolle! ALLE smider huer og sydveste op i luften og råber hurra og tillykke SLUTSANG: ROLLELISTE Svallerkoner: Inger Bertelsen, Anne Marie Christiansen, Kirsten Berry. Ottinus Madsen, rig fisker Jens Bertelsen Karen, hans kone Tinna Jensen Stine, deres datter Gitte Berg Hans, kokkeelev, deres søn Thorkild Andreasen Hans Peter Christensen, fattig fisker Aksel Madsen Petrea, hans kone Karla Jakobsen Wolfe, deres son Jan Jakobsen Fiskerkoner:Inge Marie Brandhof, Kirsten Luders, Fie Welle,,canna Schou, Annie Carlsen, Inge Christensen, Lise Pagel Pedersen, Helga Pedersen, Vianna Bergmann, Sisle Vad. Fiskere: Michael Mynster, Ludvig Jakobsen, Harald Høy Hansen, Leif Pedersen, Nieis Schwartz. Badegæster: Henning Brandhof, Pernille Munch, Lissi Dal Pedersen. - 3 born: Nina Munch, Mette Gaihede, Soren Vad. Den kloge kone: Anna Pedersen. "Spids": Bent Sohn. Arbejdsformand: Poul Schmidt Hansen Skawbobørn: Katrine Højmark, Maja Raunbak, Morten Jakobsen, Mette Bering, Louise, Kirstine m.fl. Flojtespillersken: Anna Smed. Samt: Gunnarson på bakken - Drachmann på bakken, Spillemand (harmonika). Strejkende arbejdere. Regi: Anna lise og Walter Nymand. Plakat: Svend Danelund. Skawsk: Fie Welle. Manuskript: Egnsspillerne. Program og adm.: Kirsten og Lars Holst. Instruktion: Ina Ørsted og Lars Holst Nye scener:

18 Fisker: - Med forlov. Hvordan smager sådan en bette pjevs? Lektoren: - Gud fri mig vel! Man spiser da ikke sit kæledyr, min herre! Fisker: - Sit hva for noed? Lektoren: - Hun er ikke noget måltid! Fisker: - Nåh, det er vel en slags fisk, så. Lektoren: - Min gode mand. De må love mig, at De aldrig, aldrig nogensinde nævner det overfor min kære hustru. - Ja, hun ville ganske sikkert få et bommesislag lige på stedet! Fisker: - Uha da da! A skal nok nære mig. Lektoren: - Jeg takker Dem, min herre! Fisker: - Ja, ja, det var såmænd så lidt. Men fisken dér, sådan en ka a int mindes at have set her omkring. Lektoren: - Det er en guldfisk. Fisker: - Guld! Sku den så int have været i sparekassen? Lektoren (ler): - Nej, nej, min brave mand. Gulnare er nærmest et familiemedlem. Hun er med os over alt, hvor vi færdes. Hun er ganske uundværlig. Fisker: - Ja, det ser man! Lektoren: - Ser De, min hustru og jeg er desværre ikke blevet velsignet med børn, så i stedet har vi kastet vor kærlighed på dette lille kære væsen. Fisker: - Ah, børn! Ja, en anden en er da så rigeligt velsignet. Lektoren: - Åh, det kan jeg tænke mig! De kære væsener. - Hvor mange har De? Fisker: - Elleve. Ja, det var da a sidst talte dem. Mere ku int gøre det. Lektoren: - Elleve stk! Hvilken styrke! Fisker: - Styrke! Hva? Lektoren: - Ja! Hvilken kraft båret af den barske natur og de store vidder heroppe. I nærmest trods springer den livskraftige sæd fra stoute og stærke fiskermænds lænd og tager bolig i skødet på de seje og stolte unge kvinder. Ah, her leves livet det ægte og uspolerede liv. De har sandelig vist et gåpåmod uden sidestykke. Fisker: - Æh gåpåmod? Lektoren: - Ja, selvfølgelig, hr. Og sagt i al fortrolighed mellem os mandfolk så må De og Deres hustru da have haft ganske megen fornøjelse af de mange undfangelser. Ja, De ved vel, hvad jeg mener, min gode mand? Fisker: - Min hustru? Fornøjelse? Ja, det tror a aldrig vi sådan har haft stunder til at snakke om. Lektoren: - Det har været en udelt fornøjelse at tale med Dem, min herre. Men Gulnare og jeg må videre. Min kære hustru venter sikkert utålmodigt (ler) på os. Lektorinden: - Thorvald, nu må du sørge for at få luftet Gulnare. Hun har set mig noget bleg ud her på det sidste. Lektoren: - Kæreste Vilhelmine, selvfølgelig. Gulnare og jeg går lidt op på bakken for at sole os. Gør vi ikke, Gulnare? (banker let på glasskålen) Går du til bageren nu, du mit livs lys? Lektorinden: - Ja, det vil jeg tro. Lektoren: - Kære, lad dig nu ikke prakke gammelt brød på. Lektorinden: - Hvad i alverden regner du mig for? Det var dig, der sidst lod dig besnakke og kom anstigende med muggent brød! Lektoren: - A, ma cherie, du har som sædvanlig ret. Jeg er og bliver en naiv og godtroende sjæl. Lektorinden: - Skulle I ikke se at komme af sted, inden du begynder at hælde vand af det andet øre? For så er solen gået ned i mellemtiden. Lektoren op ad trappen til bakken med guldfisken i skålen. Lektorinden ned ad trappen ved brønden. Lektoren (oppe bag ved bakken): - Åh nej, Åh nej - Gulnare! Catastrophe! Hjælp! Au secours! Lektorinden (ved brønden): - Åh, Gud. Hvad sker der dog, Thorvald! Lektoren (dukker op bag bakken): Mon Dieu! Vil du tro det, kære. Jeg var så uheldig at tabe det lille pus! Hun røg ned i en grøft. Lektorinden: - I en væmmelig snavset og beskidt grøft! Jeg kommer. Lektoren: - No, no, ma cherie. Reste lá. Ah, bliv endelig dernede. Du bliver så echaufferet du tåler det ikke. Jeg klarer det her har fået hjælp af et par charmerende drenge, n est pas mes garcons? Ja, ikke sandt, drenge. Lektorinden: - Er du sikker?

19 Lektoren: - Bien sure, ma cherie. (Nu bag bakken) Vi har hende, vi har hende! Guldfisk i luften over bakken. Lektoren: - Ah, merde. Pardon! Hun smuttede i bogstaveligste forstand fra os! Lektorinden: - Nej, nej, nu vi må altså tilkalde hjælp. Thorvald, du klemmer hende ikke! Lektor: - Je vous en prie, ma cherie. Calme toi! - Vi har hende nu ja, brug begge hænder, min dreng Åh, ikke nu igen! Guldfisk i luften over bakken. Lektorinden febrilsk over til svallerkonerne: - Åh, de damer, der er sket en skrækkelig ulykke. Svallerkone reaktion. Maren (til Marie): - Hvad siger hun? Marie: - Brug røret! Lektorinden: - Thorvald, de siger, at du skal bruge røret! Lektoren: - Hvilket rør, kæreste Vilhelmine? Lektorinden (til svallerkonerne): - Ja, hvilket rør?!! Marie (har rejst sig): A snakkede da til Maren. Hun er så svært tunghør (brøler ned i Marens hørerør) at hun knapt kan høre en lyd. Maren bliver så forskrækket at hun nær falder ned af bænken. Lektorinden (på vej til bakken): Thorvald, Thorvald, jeg kommer og hjælper. Stopper da hun ser guldfisken i luften: ÅH NEJ Lektoren: - Vi har hende, Vilhemine! Vi har hende! Og nu nu er hun tilbage i bowlen. Hurra! - Vent! Jeg kommer ned til dig. Lektoren kommer ned ad trappen med skålen, der er fyldt med så snavset grøftevand, at fisken ikke kan ses. Lektorinden: - Nej, nej, se nu dér. Er du i det hele taget sikker på, at hun er dernede? Hun kan da ikke se en hånd for sig. Lektoren: - Jamen, kæreste lamseben, selvfølgelig er hun dér. Jeg har haft hånden nede i den suppedas og jeg siger dig hun viftede med halen! Lektorinden: - Hun skal have et bad - simpelthen! Lektoren: - Ak, du mit livs balsambøsse, jeg tror næppe, at man bader fisk. Lektorinden: - Vores Gulnare skal i hvert fald svømme i noget rent vand!!!! Lektoren: Naturellement, ma cherie, du har da som sædvanligt så ganske ret. Noget frisk vand det skal hun have. De går ind i den rige fiskers hus Ottinus (møder lektoren, der er i badekåbe - med fisk i bowle): - Goddag, hr. lektor. De har været ude at bade, ser jeg. Lektoren: - Der er simpelthen intet som kan sammenlignes med et herligt forfriskende havbad! De skulle prøve det. Ottinus (skutter sig): - Uha nej. Det lader jeg fiskene om (peger på fisken) - Var den så med i havet? Lektoren: - Nej, da. Gulnare kan absolut ikke tåle saltvand, så hun blev oppe på stranden trygt og sikkert i sin bowle. Ottinus: - Javel. Lektoren: - Og mens jeg har Dem, min kære husvært: Jeg har netop i morges modtaget telegram fra Københavns Universitet. Jeg er minsandten blevet bevilget orlov, så jeg kan færdiggøre min doktorafhandling. Ottinus: - Doktorafhandling? - Skal De så til at operere? Lektoren: - Ha-ha, non, non, mon ami. Det drejer sig sprogets udvikling på øen Bora Bora i Stillehavet. Det franske sprog, naturellement ha-ha. Ottinus: - Bora Bora i Stillehavet!! Lektoren: - Ja, ja. - Og så har jeg tænkt mig at skrive på afhandlingen heroppe i det her velsignede vejr blandt klitter, måger og marehalm. Så vi forlænger vores ophold med endnu en måned. Hvad siger De til det? Ottinus (hoster chokeret): Hvad jeg siger til det? Ja, det er jo ah, det er ganske vist når ret skal være ret det er sådan set og det er da heller ikke fordi og så er der endda, dem siger. har De snakket med konen? Lektoren: - Mais non, mon chere ami. Vilhemine har intet med det at skaffe. - Ah, De mener Deres kone?

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

Beskeden. Et manuskript af. 10.y & x. Fredericia Realskole. 6. Gennemskrivning, oktober Side 1 af 14

Beskeden. Et manuskript af. 10.y & x. Fredericia Realskole. 6. Gennemskrivning, oktober Side 1 af 14 Beskeden Et manuskript af 10.y & x Fredericia Realskole 6. Gennemskrivning, oktober 2010 Side1af14 SC 1. EXT. PÅ VEJ TIL SKOLE DECEMBER DAG Maria (16)kommer cyklende på vej til skole. Hun ser Bolette ind

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og Tom og skønheden I den lille landsby var der mange goder man kunne tage på markedet og handle frugt og grønt og tage til slagteren og købe den lækreste flæskesteg. Eller man kunne gå en tur i det fri og

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven.

Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle 3 år. En fiktiv historie om drengen Kalle. En formiddagsfortælling, om det at være ny i børnehaven. Kalle står sammen med mor og kigger rundt. Der sidder nogle børn sammen med en voksen og laver

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Lanternefest Lys i mørket

Lanternefest Lys i mørket Lanternefest Lys i mørket Efterårets tiltagende mørke får os til at ønske at tænde lys. Børnene synger: Lanterne, lanterne, sol og måne og stjerne. Skinne højt mit lys, skinne højt mit lys, skinne højt

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Nis. skal giftes. Medvirkende: I skal bruge: Nis. Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller

Nis. skal giftes. Medvirkende: I skal bruge: Nis. Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller Et nisseskuespil for børn i indskolingen Nis skal giftes Medvirkende: Nis Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller I skal bruge: To store puder

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Henrik Szklany. Der er en dreng. Peter Schmidt. født død Anne. Jeg savner dig far Martin. Bisættelsen har fundet sted.

Henrik Szklany. Der er en dreng. Peter Schmidt. født død Anne. Jeg savner dig far Martin. Bisættelsen har fundet sted. Henrik Szklany Der er en dreng Peter Schmidt født 31. 12. 1973 død 26. 9. 2011 Anne Jeg savner dig far Martin Bisættelsen har fundet sted. Rolleliste MOR / A MADS / B FAR / C DRENG (A, B og C er tilskuere)

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

Christian slår på glasset og rejser sig. Gæsterne kigger forventningsfuldt på ham. Lars og stuepigerne stiller sig artigt på række og lytter.

Christian slår på glasset og rejser sig. Gæsterne kigger forventningsfuldt på ham. Lars og stuepigerne stiller sig artigt på række og lytter. ONKEL LEIF - Det er en dejlig hummersuppe. POUL (faderens logebror) - Det er en laksesuppe. ONKEL LEIF - Er det en laksesuppe? Jeg synes, den smager hen efter hummer. PREBEN (faderens logebror) - (høfligt

Læs mere

Kong Vinter og Madam Tø

Kong Vinter og Madam Tø Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja, også om hende Madam Tø. Men fru Andersen siger, at før

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Lars: Hva så Bøsseboy drømmer du om nogen søde mænd? Nikolai: Fuck nu af Lars. Lars: Er det det du gerne vil ha? Hva Nikolai?

Lars: Hva så Bøsseboy drømmer du om nogen søde mænd? Nikolai: Fuck nu af Lars. Lars: Er det det du gerne vil ha? Hva Nikolai? Nikolai 8. klasse, Byens Skole 9. Gennemskrivning, marts 2009 Scene 1: (Vi befinder os i Nikolais klasseværelse. Vi ser Nikolai sidder og falder i staver. Man hører klokken ringer til frikvarter, og de

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Ønskerne. Svend Grundtvig ( ). Udgivet 1876

Ønskerne. Svend Grundtvig ( ). Udgivet 1876 Ønskerne Svend Grundtvig (1824-1883). Udgivet 1876 Der var engang en fattig kone; hun havde en eneste søn. Han hed Lars, men han blev kaldt Doven-Lars, for han var så urimelig doven, at han ingenting gad

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

1. Kun når du er her

1. Kun når du er her SANGTEKSTER BMGP 2014 1. Kun når du er her (Lyngbjerghus USFH ) Vi reder og sætter hår! Vi gør os klar før vi går! Kun det fineste tøj! Så alle fyre si r nøjhhhh! Drenge: Vi kigger altså ik på tøj og sko!

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Lagkage. Benny Andersen

Lagkage. Benny Andersen Lagkage Benny Andersen Og her er så stuen. Nu skal De bare se om lidt, hvis De blir så længe, så kommer solen, fra klokken tre og resten af dagen når her er sol altså. Nej, bad har vi ikke, men det er

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os.

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os. Gyldendal For pokker da Mor fnyser, så der kommer ild ud af hendes næsebor. Har du set den anden? Hun rækker guldøreringen med den funklende brillant op mod mig. Jeg ryster hovedet og rynker næse. Den

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 15. december

JULEPOSTHUSET. 15. december JULEPOSTHUSET afs.15 - side 1 JULEPOSTHUSET 15. december LYD: CLS POSTHUS KLIK FRA EL-KONTAKT STOL VÆLTER BRAG (NOGET FALDER PÅ GULVET) MIAUV FRA KAT BORNHOLMERUR TIKKER KNIRKENDE DØR POSTHUSDØR KLEMTER

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme og svede i saunaen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af Michala Rosendahl For

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Ingenting Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. En historie om økonomi og kærlighed

Ingenting Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. En historie om økonomi og kærlighed Ingenting Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM En historie om økonomi og kærlighed Benjamin Dahlerup (C) 2014 Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

I SOMMERHUS Final draft

I SOMMERHUS Final draft I SOMMERHUS Final draft SCENE 1 - SKOLE (DAG, EXT.) står og læner sig op ad en bil foran en skole. Han har en smøg i den ene hånd og en iphone i den anden. Han er kunstertype, har pjusket hår og slidte

Læs mere

Nøgen. og på dybt vand

Nøgen. og på dybt vand Nøgen og på dybt vand Hver søndag aften tropper en flok nordjyder op i Sofiendal Svømmehal i Aalborg. De samles for at svømme, svede i saunaen og sludre over kaffen. Og så er de nøgne. Tekst og foto af

Læs mere

Prinsesse Anne og de mange ting.

Prinsesse Anne og de mange ting. 1 Prinsesse Anne og de mange ting. Der var engang en konge og en dronning, de boede på det største slot i landet. Slottet havde spir og høje tage. Det var så stort og så smukt. Dronningen fødte en dag

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 18. december

JULEPOSTHUSET. 18. december STHUSET afs. 18 - side 1 JULEPOSTHUSET 18. december "" LYD: CLS GADE CLS FUGLESANG PÅ ENGE CLS STILLE STUE MED TIKKENDE BORNHOLMERUR LYD FRA RAMPONERET CYKLENDE CYKEL RINGEKLOKKE CYKEL-UHELD DØR ÅBNES

Læs mere