Danske spillefilm maltrakteres som aldrig før

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske spillefilm maltrakteres som aldrig før"

Transkript

1 Smartphones: Her den 2 timer og 2 minutter lange Hvidsten gruppen en ret lille oplevelse, og ikke mindst temmelig anstrengende for både arme og koncentration. Fremtidens måde at se spillefilm på? Danske spillefilm maltrakteres som aldrig før Af Kim Pedersen, Formand, Brancheforeningen Danske Biografer 21/10/2013 I home entertainment-sektoren spoles, springes, hoppes og afbrydes der, og spillefilmen har ikke meget at gøre med det værk, filmskaberen havde i tankerne, da han/hun skabte filmen. At udsende film i home entertainment-sektoren er ofte ren voldtægt af filmskaberens værk. - Der springes hurtigt videre til den næste film, hvis filmen keder i løbet at de første 10 minutter. - Filmene vises i ofte i forkert billedformat - Filmen gengives i et lydniveau, filmkunstneren ikke har kontrol over. - Oplevelsen afbrydes i flere medier af reklamer. - Hvis filmen keder, spoles eller hoppes der. - Slutcredits droppes eller reduceres til ulæselighed. - Mange film dumper man ind i og ser kun den sidste halve time. - Filmen iagttages ofte i et miljø, som er yderst distraherende for oplevelsen og vises via et medie, spillefilmen aldrig har været tiltænkt. Spillefilm er produceret og tiltænkt for biografernes store lærred. Spillefilm er produceret og tiltænkt for biografernes store lærred. Kort og godt. Det forholder sig jo ikke sådan, at en spillefilmsinstruktør eller en filmfotograf står ude på en optagelse og siger: Det her vil saftsuseme se godt ud på en smartphone. Nej, der tænkes: Det her vil saftsuseme se godt ud på biografernes store lærred.

2 Skulle der være en spillefilmsinstruktør, som ikke anskuer tingene på denne måde, burde den statslige produktionsstøtte omgående tages fra ham/hende. Instruktøren kan så i stedet blive tildelt en fjerdedel af det oprindelige støttebeløb og lave en billig og sjusket produceret tv-film. Spillefilm og tv-film er nemlig to vidt forskellige størrelser, for eksempel tager det kun en uge at banke et afsnit af Taxa i kassen, hvorimod optagelserne til en spillefilm let kan strække sig over seks-otte uger. I Nils Malmros og Stanley Kubricks tilfælde flere år! Billedkompositionen er radikalt forskellig, om man taler en tv-film eller en spillefilm. I tv-film er nærbilleder i højsædet, hvorimod der i spillefilm benyttes totaler i langt højere grad. Ligeledes er det tekniske udstyr som benyttes til spillefilmsproduktion af en meget højere (og dyrere) kvalitet. På tv-film er forfatteren mikrofonholderen. kongen og filminstruktøren reduceret til samme niveau som Så når Morten Hesseldahl, Kulturdirektør i DR, mener at det er uetisk at spillefilmsudgaven af 1864, bliver vist i biograferne før tv s visning, kan man med samme ret hævde, at det er uetisk at spillefilm overhovedet kan opleves andre steder end i biografen. Det er jo helt og aldeles ude af proportioner, når en spillefilmsinstruktør i ugevis tager optagelser om og om igen, og endda skrotter optagelser, blot fordi et lille stykke isolering har forvildet sig ind i billedkanten, for så efterfølgende at hylde muligheden for at publikum kan se filmen på en den mere intime skærm i hjemmet. Efter biograferne mistede deres eneret på visning af levende billeder, er voldsomheden i maltrakteringen af danske spillefilm tiltaget år for år. Historien fra begyndelsen Men lad os tage er skridt tilbage og anskue situationen fra begyndelsen. Første brud på biografernes eneret på visning af spillefilm, skete da tv i 50 erne begyndte at vise spillefilm, som også dengang alene var produceret med biografernes store lærred for øje. Det foregik via statskanalen Danmarks Radio. Filmen her blev vist uden afbrydelser fra første til sidste billede, når credits rullede over skærmen. Credits blev endda vist i sin fulde udstrækning, hvilket jo er respektfuld for alle de mennesker, som har arbejdet med filmens tilblivelse. Blot var både billedformat og lydniveau helt ude af filmkunstnerens kontrol. Der blev hugget en hæl og klippet en tå for at tilpasse filmen tv-skærmens næsten firkantede billedformat og lydniveauet blev fastsat som tv-kiggeren ønskede det. Derudover var spillefilmene slet ikke lavet til tv-skærmen, og bortset fra billeder, som var kraftigt beskåret, gik tv-seerne glip af en masse detaljer, som kun kan iagttages ordentligt på biografernes store lærreder. Farvefilm blev til slutningen af 60 erne vist på tv-skærmen i sort/hvid. Oplevelsen lå således i home entertainment-sektoren allerede dengang milevidt fra filmkunstnerens intention.

3 Dengang var det ikke blot biograferne, som begræd tv s indtog. En detalje, som ofte bliver overset. Næh, det var i ligeså høj grad filmenes producenter og skabende kræfter, som frygtede det nye uhyre i åbenbaringen. I året inden tv s fremkomst gik 56 millioner danskere i biografen årligt og dengang var vi endda kun 4,4 millioner indbyggere i Danmark. I slutningen af 60 erne kom farve-tv så til og filmene kunne nu i den henseende vises som filmkunstneren ønskede, men det var også eneste fremskridt på den front. Billedformatet var fortsat beskåret og den øvrige maltraktering af filmene på tv fortsatte. Biograferne var fortsat gennem hele forløbet sikret en eksklusivitet, som betød, at der gik en rum tid mellem biografpremieren og til filmene blev vist på tv. I slutningen af 70 erne var biografbesøget successive faldet til sytten millioner solgte biografbilletter årligt. Ikke fordi publikum udtalt ikke længere havde lyst til at gå i biografen, men fordi mageligheden havde vundet. Efter en hård arbejdsdag smed befolkningen sig foran stuealteret og lod sig underholde og der skulle overvindelse til, før man atter bevægede sig uden for døren. Video og kanalnedfald I 1982 blev videoen introduceret og befolkningen foretog stormløb på diverse benzinstationer, som havde fyldt deres salgslokale med hundredevis af videofilm. Og atter skal der gøres opmærksom på, at det ikke alene var biograferne, der frygtede det nye medie. Jack Valenti fra den amerikanske sammenslutning af de store amerikanske studier (MPAA), udtalte i den anledning: Videoafspilleren er for den amerikanske filmproducent og det amerikanske samfund, hvad Boston-kvæleren er for en kvinde, der er alene hjemme. Nogle år senere blev Danmarks Radios monopol endelig brudt ned, med introduktionen af TV2. Oveni dette blev Danmark velsignet med et sandt kanalnedfald, hvor en syndflod af kanaler fra ind- og udland pludselig fyldte tv-apparatets kanalvælger til bristepunktet. Jo, fjernkontrollen var forresten også blevet opfundet, hvilket blot blev redskabet til yderligere maltraktering af spillefilmene, idet man oplevede forbrugerne gå på kanal-rundfart midt i filmen, for lige at tjekke hvad de øvrige kanaler havde at byde på endda uden man behøvede at lette sig. I adskillige familier bliver fjernkontrollen betegnet som magten. Billetsalget i biograferne faldt frem til 1992 til sølle 8,4 millioner billetter. Medvirkende årsag til faldet i biografbesøget, var også at biografbranchen, i et desperat forsøg på at vende udviklingen i et vigende marked, havde splittet store biografer op i små sale med små lærreder.

4 Spillefilmene afbrydes af reklamer Men på home entertainment-området fortsatte maltraktering af danske film og udmøntedes nu i, at filmene også, på talrige kanaler, blev afbrudt af reklamer. Det var der mange skrækindjagende eksempler på, f.eks. da antiapartheid-filmen Et råb om frihed (1987) blev afbrudt af reklamer for Shell, som dengang støttede apartheid-regimet i Sydafrika. Det kan næsten ikke udtrykkes, hvor langt dette lå i forhold til filmkunstnerens intention med filmen. Man kan også forestille sig Schindlers liste (1993) bliver afbrudt af reklamer for brændeovnsindsatser, eller The Passion of the Christ (2004) blive afbrudt af et Føtex tilbud på bankekød. Filmenes slutcredits blev ligeledes sløjfet, af frygt for tv-seerne ville benytte lejligheden til at skifte kanal. Alternativt vistes credits i så reduceret billedformat, at det der ikke kunne udvises respekt for de mennesker, der havde deltaget i filmens tilblivelse. Credits kunne simpelthen ikke læses. Men værst af alt: takke være videoens introduktion, blev det også muligt at spole i filmen. Det var en mulighed mange benyttede sig af, i samme sekund filmen begyndte at kede. Samtidig var video, som medie, ikke uforgængeligt. Videoens lyd- og billedkvalitet var ofte under al kritik, når videobåndet efter kort tid var blevet slidt. Idet biografbesøget var faldet til et niveau, som bragte spillefilmens fremtid i alvorlig fare, blev en redningsaktion igangsat. Det betød blandt andet en kraftig saltvandsindsprøjtning til dansk film og biograferne gik i gang med nybyggerier og renovering af landets biografsale. Alle de gamle uhensigtsmæssige biografer blev revet ned og der er i dag ikke den by i Danmark, som i den mellemliggende periode ikke har fået sit eget nye funklende biografpalads eller den gamle biograf er blevet gennemrenoveret til state-of-the-art status. Det hjalp. Besøgstallet til spillefilm steg stødt fra de årligt 8,4 millioner billetter til vore dages millioner. Spillefilmen var dermed som institution reddet og de forevisningssteder spillefilmen var produceret til og tiltænkt for, ligeså. Ved årtusindeskiftet blev videoen afløst af dvd og senere blu-ray. Nu kunne filmene ses i knivsskarp digital kvalitet, som var forholdsvis uforgængeligt. Sideeffekten var dog, at man nu gav filmtyve på internettet et helt fantastisk redskab til det deres forehavende. Det var ikke længere muligt at se forskel på den legale og illegale varer. De nye medier kannibalisere de gamle og lavere indtægter er resultatet Hvilket bringer os frem til det moras filmindustrien pt. befinder sig i. Men nu står vi midt i endnu et kvantespring og en kæmpeudfordring for de fremtidige muligheder for fortsat spillefilmsproduktion. De digitale medier har holdt sit indtog og æder sig lystigt ind på de gamle konventionelle platforme, blot med en langt lavere indtægt til filmindustrien som resultat. Kannibaliseringen og devalueringen af filmindustrien er udtalt.

5 Derudover har abonnementsservices sørget for, at man mod halvdelen af hvad der tidligere blev betalt for én enkelt film i home entertaiment-sektoren, nu kan få fri adgang til tusindvis af film inden for en måned. Man behøver vel næppe en videregående økonomisk uddannelse for at anerkende, at det aldrig vil kunne betale sin broderdel af tilblivelsen af de hundedyre spillefilm. Derudover betyder den grinagtigt billige adgang gennem abonnementsservices, at respekten og værdien af filmoplevelsen bliver devalueret for 117. gang. I øvrigt kan man tilmed få gratis adgang til de nye abonnementsservices, blot man låner en kammerats password og adgangskode. Hvis filmen keder i løbet af de første ti minutter, spoles der ikke længere, næh, man går da bare videre til den næste film. Og der er nu kræfter i spillefilmsindustrien, som vil omfavne de nye digitale medier i en sådan grad, at det vil betyde, at filmkunstneren ikke længere har bare antydningen af kontrol over sit værk. Det kan tilmed kan komme til at betyde, at de hundedyre spillefilm ikke længere har økonomisk grobund. Filmskaberen har komplet mistet kontrollen. Intet TV, mobiltelefoner, tablets, pc-skærme gengiver spillefilmenes billede, som tiltænkt af filmens instruktør og/eller fotograf. Forbrugeren kan jo selv indstille brightness, contrast og farver efter eget ønske. Og det vil aldrig ramme filmskaberens intention. Idet visning af spillefilm i home entertainment-sektoren skal konkurrerer med andet lys i det lokale filmen ses, har producenterne af fladskærme skruet op for lysstyrken. Det resultere i nogle billeder, som filmens fotograf dårligt vil kunne genkende. For slet ikke at snakke om lyden. Lydmixere bruger oceaner af tid på at mixe lydsporet til biografernes op til 64 højtalere. Og efter Dolby Atmos og Barcos Auro har gjort deres entré i biograferne, er lydmixningen blot blevet endnu mere kompliceret. En meget stor del af arbejde går komplet til spilde, når filmen vises i home entertainment-sektoren, hvor selv den bedste hjemmebiograf slet ikke magter spillefilmens lydspor, men kun gengiver en amputeret udgave af lydmixerens anstrengelser. Scene fra Christopher Nolans Inception (2010), som tiltænkt af filmens instruktør og fotograf. Herunder samme scene, som den gengives i home entertainment-sektoren. Godt nok tillader fladskærme filmene vist i det rette billedformat, men hvad hjælper det, når fladskærmens teknik åbner mulighed for komplet at udviske filmskaberens vision med filmen. Hvis biografernes eksklusivitetsperiode afkortes yderligere vil det have konsekvenser.

6 Alle vil udvikling - ingen vil forandring -Søren Kierkegaard. Konsekvenser, som man ser de teknologi-ivrige vende det døve øre til. Man ser de teknologiivrige kritikløst omfavne de nye platforme, uden at være i stand til at tænke de økonomiske konsekvenser til ende. Man ser blandt andet den teknologi-overivrige direktør for CBC New Media, Claus Bülow Christensen, interviewe Netflix-grundlæggeren Reed Hastings med samme begejstring, som en teenage-pige interviewer Justin Bieber. Dog med røgslør af uafhængig journalistik. Men forandring kan jeg garantere for der vil blive, og det bliver en forandring, der hurtigt vil få smilet til at stivne på de teknologi-ivrige. For det ultimative knæfald for det kortsigtede, vil nemlig være uafvendelig. Hvis man først har afkortet biografernes vindue, kan man ikke pludselig forlænge det igen, når fejltagelsen bliver åbenlys. Flere amerikanske filmskabere har allerede set faren i udviklingen og har modsat sig yderligere afkortning af biografernes eksklusivitet. De omfatter blandt andet: Quentin Tarantino, M. Night Shyamalan Christopher Nolan, Jon Favreau, Michael Bay, Kathryn Bigelow, James Cameron, Guillermo del Toro, Roland Emmerich, Antoine Fuqua, Gale Anne Hurd, Peter Jackson, Michael Mann, Todd Phillips, Brett Ratner, Robert Rodriguez, Gore Verbinski, Robert Zemeckis o.m.a. Herhjemme oplever vi instruktørforeningens formand gå de store mægtige teleselskabers ærinde, i sin fundamentale misforståede opfattelse af hele situationen, som faktisk kun angiver manglende respekt for egne og hendes medlemmers film. Teleselskaberne er ligeglade med spillefilmens fremtid, de tænker blot kortsigtet på profitmaksimering. Hvor er filminstruktørernes respekt for deres eget værk? Hvor er de danske filminstruktørers integritet? Hvor er respekten for deres eget arbejde? Hvor er visionerne for spillefilmens fremtid? Jeg kan i al fald opridse et scenarie, som vil blive resultatet af den udvikling, instruktørforeningen øjensynligt vil, men hvor der samtidig vendes det døve øre til for de forandringer, som uløseligt vil blive konsekvensen. For at skabe en smule afstand til problematikken, har jeg valgt en billedkunstner som udgangspunkt. En billedkunstner, som er vant til at opleve sine billeder ophængt eksklusivt på en udstilling, hvor selve ophængningen af billederne har været lagt trygt i kunstnerens hænder, hvor publikum uhindret i stilhed kan gå rundt i kunstudstillingens lokaler og nyde de udstillede værker både tæt på og på afstand - uden at blive distraheret. Den fremtid, der venter for samme billedkunstner, overført til den nye digitale medieverden er, at han slet ikke får indflydelse på hvor hans billeder hænger i udstillingen. Hvis han selv skulle få mod til at besøge udstillingen, vil der vente ham et chok. Hans billeder vil ikke længere være ophængt så publikum kan se værkerne fra nær og fjern position. Næh, han vil slet ikke kunne få øje på sine billeder, for de vil gemme sig under talrige lag af andre billeder. Larmen i udstillingslokalet vil være øredøvende og når han endelig får arbejdet sig gennem de talrige lag

7 og finder sit eget billede, vil det være opdelt i mindre stykker og være overklisteret med reklamer. Reklamer, som endda byder kunstneren imod. Jeg ville meget nødig være filminstruktør, eller endnu værre: debuterende filminstruktør, i det miljø. Men det er dog miljøet de teknologi-ivrige, med instruktørforeningens formand i front, arbejder så hårdt på at fremmane. Der vil i det miljø ikke være meget plads til at fordybning. Hvis man ikke kan holde publikums opmærksomhed de første ti minutter af filmen, er de tabt for altid og fortsætter blot til næste film. Jeg tror, et af de største problemer er filminstruktørernes selvforståelse, hvor de tager udgangspunkt i deres eget verdensbillede og miljø, og tror alle mennesker reagerer på samme måde. Det er en fejlvurdering. Der er kun en rationel vej, og det er den vej de amerikanske filminstruktører har valgt: sikring af det forevisningssted, som ikke alene er stedet hvor spillefilm er tiltænkt, men også det sted der skaber den økonomiske grobund og legitimitet for fortsat spillefilmsproduktion. I en medieverden, hvor filmene maltrakteres så grusomt, burde det være en trøst at kunne søge til det medie og beskytte det medie - der garanterer filmskaberens fortsatte kontrol over sit værk. Biograferne sikrer visning af film, præcis som filmkunstneren ønsker det Biograferne sikrer visning af film, præcis som filmkunstneren ønsker det. Både billedformat, lysstyrke og lydniveau bliver gengivet præcis, som filminstruktøren ønsker det. Ud over det, foregår filmforevisningen i absolut mørke og stilhed. Filmen bliver gengivet uden afbrydelser fra første til sidste billede, helt til slutcredits bliver vist i sin fulde udstrækning. Undersøgelser har da også påvist, at publikums hukommelse af en spillefilm, oplevet i en biograf er mangefold større, end når filmen er blevet set via alle de øvrige medier. You go figure. Nyrenoverede Imperial Bio: nye stole, nyt kæmpelærred og 3D-lydsystemet Dolby Atmos installeret.

Brancheforeningen Danske Biografers kommentarer og korrektioner til Rapporten fra Filmpolitisk Forum, udgivet af Det Danske Filminstitut /November

Brancheforeningen Danske Biografers kommentarer og korrektioner til Rapporten fra Filmpolitisk Forum, udgivet af Det Danske Filminstitut /November Brancheforeningen Danske Biografers kommentarer og korrektioner til Rapporten fra Filmpolitisk Forum, udgivet af Det Danske Filminstitut /November 2013. Kommentarer og korrektioner til Rapporten fra Filmpolitisk

Læs mere

Biograferne er grundpillen i filmbranchens fremtidige succes

Biograferne er grundpillen i filmbranchens fremtidige succes Biograferne er grundpillen i filmbranchens fremtidige succes Brancheforeningen Danske Biografers anbefaling til Filmaftalen 2015-2018 København, september 2014 Brancheforeningen Danske Biografers anbefaling

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2011 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER

ÅRSRAPPORT 2011 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER ÅRSRAPPORT 11 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER 1 Malling Bio Grand Teatret, København ÅRSRAPPORT 11 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER INDHOLD: Den sociale værdi af biografer.... Side 3 Lokalmiljøet

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2014 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER

ÅRSRAPPORT 2014 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER ÅRSRAPPORT 2014 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER 1 /INDHOLD ÅRSRAPPORT 2014 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER Den sociale værdi af biografer.... Side 3 Lokalmiljøet Side 4 Investeringer....... Side

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

VINDUET Version 1.0. af Kim Pedersen Formand Brancheforeningen Danske Biografer. Marts 2012. 21 sider, denne inkluderet

VINDUET Version 1.0. af Kim Pedersen Formand Brancheforeningen Danske Biografer. Marts 2012. 21 sider, denne inkluderet VINDUET Version 1.0 af Kim Pedersen Formand Brancheforeningen Danske Biografer Marts 2012 21 sider, denne inkluderet 1 Indhold: Om brancheforeningen Danske Biografer Side 3 Den sociale, kulturelle og økonomiske

Læs mere

DANSK PROFESSIONEL FODBOLD - UDFORDRINGER OG KOMMERCIELLE MULIGHEDER

DANSK PROFESSIONEL FODBOLD - UDFORDRINGER OG KOMMERCIELLE MULIGHEDER DANSK PROFESSIONEL FODBOLD - UDFORDRINGER OG KOMMERCIELLE MULIGHEDER Thomas Christensen Bestyrelsesformand i Divisionsforeningen & adm. direktør i OB Indhold 1. Kommerciel platform og udfordringer 2. Fan

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog

Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog Danskernes nye Tv- og videovaner tiden efter OTT-tjenesternes indtog En forbrugerundersøgelse af danskernes adfærd, holdninger og forventninger til forbrug af film og Tv-serier Metode Dataindsamling Gennemført

Læs mere

Internet@TV med Samsung Apps. Nem tilslutning med All Share. Blu-ray-DVD

Internet@TV med Samsung Apps. Nem tilslutning med All Share. Blu-ray-DVD Internet@TV med Samsung Apps Samsungs eksklusive Internet@TV-teknologi åbner op for flere verdener, end du kan forestille dig - og lægger det hele ud på din TVskærm. Uden større problemer kan du tilslutte

Læs mere

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2014

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2014 Side 1 af 6 TDC A/S, Presse DATO 1/6-2014 INITIALER IKJE/BWH Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2014 Forord Denne analyse er den femte, som TDC Group siden 2010 har gennemført

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2013 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER

ÅRSRAPPORT 2013 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER ÅRSRAPPORT 2013 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER 1 /INDHOLD ÅRSRAPPORT 2013 BRANCHEFORENINGEN DANSKE BIOGRAFER Den sociale værdi af biografer.... Side 3 Lokalmiljøet Side 4 Investeringer....... Side

Læs mere

En guide gennem Sofarækken

En guide gennem Sofarækken 1 En guide gennem Sofarækken Dette er en guide som fører dig gennem Sofarækken og giver dig gode råd om hvordan du bruger denne filmtjeneste. Du kan leje spillefilm, fagfilm og kort- og dokumentarfilm

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Formandsberetning 2013. Jeg sagde sidste år, at 2012 havde været et travlt år. Så kan jeg oplyse, at 2013 ikke har været et mindre

Formandsberetning 2013. Jeg sagde sidste år, at 2012 havde været et travlt år. Så kan jeg oplyse, at 2013 ikke har været et mindre 1 Formandsberetning 2013 Jeg sagde sidste år, at 2012 havde været et travlt år. Så kan jeg oplyse, at 2013 ikke har været et mindre travlt år; men vi har prøvet at løse opgaverne på bedste måde for vandværket.

Læs mere

Her er de bedste streamingtjenester

Her er de bedste streamingtjenester Her er de bedste streamingtjenester Internetalderen har for alvor ramt tv-branchen, og Danmark er helt fremme i skoene. Efter at have kigget misundeligt mod USA i mange år, kan vi danskere nu glæde os

Læs mere

Hvad er 3D, og hvordan virker det?

Hvad er 3D, og hvordan virker det? I den seneste tid har biografindustrien investeret mange penge i 3D-udstyr, som skal kunne konkurrere med moderne hjemmebiografer. De bliver nemlig mere og mere avancerede, og Full HD-fjernsyn, Blu-ray-afspillere

Læs mere

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET TING PÅ INTERNETTET Internet of things er et moderne begreb, som dækker over, at det ikke længere kun er computere, der er på internettet. Rigtig

Læs mere

Internet@TV med Samsung Apps

Internet@TV med Samsung Apps HT-C5500 leverer HD-billede og lyd, der matcher dit Samsung HD TV. Med dette hjemmebiosystem får du fantastiske billeder og mange tilslutningsmuligheder. Internet@TV med Samsung Apps Samsungs eksklusive

Læs mere

En guide gennem Filmstriben Se film på biblioteket

En guide gennem Filmstriben Se film på biblioteket 1 En guide gennem Filmstriben Se film på biblioteket Dette er en guide som fører dig gennem Filmstriben og giver dig gode råd om hvordan du bruger filmtjenesten. Vælg indgang Hvis du holder musen hen over

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Fremtidens TV Af Dan Pedersen (Senior TV Planner), Mads Peter Olsen (Digital Director) og Casper Christiansen (Invention Director) fra Mindshare

Fremtidens TV Af Dan Pedersen (Senior TV Planner), Mads Peter Olsen (Digital Director) og Casper Christiansen (Invention Director) fra Mindshare Fremtidens TV Af Dan Pedersen (Senior TV Planner), Mads Peter Olsen (Digital Director) og Casper Christiansen (Invention Director) fra Mindshare Danskerne har været trofaste TV-seere i mange år, men efter

Læs mere

Musikvideo og markedsføring

Musikvideo og markedsføring EAL Erhvervs Akademi Lillebælt Multimediedesign (MMD) Musikvideo og markedsføring 1. SEMESTER, PROJEKTOPGAVE 2 December, 2014 Line Falkenberg Jensen Cpr. Nr.: 281293-1558 E- mail: linefalkenberg93@gmail.com

Læs mere

Medlemmerne i panelet i. Annes Atelier. www.annes-atelier.dk

Medlemmerne i panelet i. Annes Atelier. www.annes-atelier.dk Medlemmerne i panelet i Annes Atelier www.annes-atelier.dk Peter Rasmus Lind Peter Rasmus Lind åbnede i 1990 Gallerie Rasmus i Odense. I 1997 udvidede han galleriet, med en afdeling i København. Desuden

Læs mere

DANSK FILM Et Fælles Ansvar

DANSK FILM Et Fælles Ansvar Kunstnerisk Succes, Stort Billetsalg og Økonomisk Krise Filmpolitisk oplæg 2014 Foto: Joe Alblas The Salvation DANSK FILM Et Fælles Ansvar Dansk Film Et Fælles Ansvar er Producentforeningens oplæg til

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Forslår valg af stemme tællere Yvonne Hansen, Lis Hagelsø, og Mette Balsby. Forslag godkendes.

Forslår valg af stemme tællere Yvonne Hansen, Lis Hagelsø, og Mette Balsby. Forslag godkendes. Referat 18.03-2015 Generalforsamling Film 6000 kl. 19:30 i studiet, 2. sal, Nicolai Biograf. Formand Søren Nielsen byder velkommen Forslår valg af stemme tællere Yvonne Hansen, Lis Hagelsø, og Mette Balsby.

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag 1 Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag Er du god til at forklare din viden for andre? Synes du, det er sjovt at stå på en scene? Kan du gøre indtryk på publikum?

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

En guide gennem Filmstriben Se film i undervisningen

En guide gennem Filmstriben Se film i undervisningen 1 En guide gennem Filmstriben Se film i undervisningen Dette er en guide som fører dig gennem Filmstriben og giver dig gode råd om hvordan du bruger filmtjenesten. Vælg indgang Hvis du holder musen hen

Læs mere

Birkelse Ryaa Antenneforening FORMANDENS BERETNING 2010

Birkelse Ryaa Antenneforening FORMANDENS BERETNING 2010 Birkelse Ryaa Antenneforening Birkelse 2. marts 2011 FORMANDENS BERETNING 2010 Så er vi igen samlet til generalforsamling i Antenneforeningen, denne gang er det 8 gang vi er samlet. Vi skal se tilbage

Læs mere

Sideløbende ser vi også en stigning i andelen af danskere, der siger, de kun hører musik i radio og tv.

Sideløbende ser vi også en stigning i andelen af danskere, der siger, de kun hører musik i radio og tv. 1 2 Spørgsmål: Sc.1 Hvor ofte hører du musik enten på cd, mobiltelefon, computer, mp3- afspiller (ipod) eller lign det vil sige musik du selv vælger at sætte på og som ikke kommer fra radio eller tv? Base:

Læs mere

IKKE SOM DE ANDRE IKKE SOM DE ANDRE

IKKE SOM DE ANDRE IKKE SOM DE ANDRE IKKE SOM DE ANDRE DE, DER ER TOSSEDE NOK TIL AT TRO, AT DE KAN GØRE EN FORSKEL, ER DEM, DER GØR DET I dag har du adgang til tusindvis af radio-/tv-kanaler og nettjenester. Og udbuddet fra de multinationale

Læs mere

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013 Side 1 af 12 YouSee A/S, Presse DATO 17/4-2013 INITIALER BWJ/IKJE Version: FINAL Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013 Forord Denne analyse er den fjerde i en række, som YouSee

Læs mere

Love & Youth. Cover 26.03.2015. Tekst KAREN LERBECH

Love & Youth. Cover 26.03.2015. Tekst KAREN LERBECH Love & Youth Cover 26.03.2015 DEN SVENSKE MUSIKER JENNY WILSON GØR TINGENE PÅ SIN EGEN MÅDE, OG HVOR ANDRE HOLDER STRENGT PÅ RETTEN TIL DERES PRIVATLIV, ER VÆGGEN MELLEM MUSIKEREN, KUNSTNEREN OG PERSONEN

Læs mere

En guide gennem Filmstriben Lån film fra biblioteket

En guide gennem Filmstriben Lån film fra biblioteket 1 En guide gennem Filmstriben Lån film fra biblioteket Dette er en guide som fører dig gennem Filmstriben og giver dig gode råd om hvordan du bruger filmtjenesten. For at kunne benytte tjenesten skal dit

Læs mere

AXA Powers motionsaktiviteter

AXA Powers motionsaktiviteter AXA Powers motionsaktiviteter AM:2011 8. november, 2011 Nyborg Strand 8.-10. June 2009 Motion på arbejdspladsen, den korte version Faktum Alle er enige om, at 30 minutters motion om dagen er sundt Synspunkt

Læs mere

Glæden ved at kvitte cannabis

Glæden ved at kvitte cannabis Glæden ved at kvitte cannabis Af Chris Sullivan www.quitcannabis.net 1 Bag om forfatteren Som ung levede Chris Sullivan det hårde liv, hvor han indtog stort set hvilket som helst stof han kunne få fat

Læs mere

+ = Fotograf Workshop i Zimbabwe af Eric Witzgall, september, 2012

+ = Fotograf Workshop i Zimbabwe af Eric Witzgall, september, 2012 Fotograf Workshop i Zimbabwe af Eric Witzgall, september, 2012 I december 2011 var jeg i Zimbabwe for at producere et indslag til TV-Showet Danmarks Indsamling. Her fik jeg et lille indblik i den lokale

Læs mere

Kreativitet Velkommen

Kreativitet Velkommen Kreativitet Velkommen Alle vandrer rundt og siger god dag til dem de møder: Hej jeg hedder, sidst jeg var glad var.. Barrierer for kreativitet og ideudvikling Frygten for at lave fejl Frygten for at træffe

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Android

Brugermanual til MOBI:DO Make på Android Brugermanual til MOBI:DO Make på Android Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en guide der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND Er du motiveret, er du næsten helt sikker på succes. Motivationen er drivkraften, der giver dig energi og fører dig i mål. Mangler du den, slæber det hele sig afsted, trækker

Læs mere

Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014.

Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014. Bilag 1 Udskrift af optakt plus interview med social- og integrationsminister Manu Sareen i TV- Avisen 21:30 på DR1 onsdag den 2. juli 2014. Hentet fra Mediestream. http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/tv/record/doms_radiotvcollection%3auuid%3a5c3

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Konflikter og konflikttrapper

Konflikter og konflikttrapper Konflikter og konflikttrapper Konflikter er både udgangspunkt for forandring og for problemer i hverdagen. Derfor er det godt at kende lidt til de mekanismer, der kan hjælpe os til at få grundstenene i

Læs mere

Fri og smertefri bevægelse

Fri og smertefri bevægelse Fri og smertefri bevægelse - din genvej ud af smerterne En lidt anderledes forklaring på hvorfor du har ondt og hvordan du bliver smertefri Introduktion En mindre skade på mit knæ, gav mig for nylig anledning

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

Referat generalforsamling

Referat generalforsamling Referat generalforsamling Ordinær generalforsamling afholdtes den 20. marts 2014 i Nicolai Biograf, Skolegade 2A, 6000 Kolding. Dagsordnen var følgende: 1. Valg af dirigent og referent. 2. Formandens beretning

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sådan betaler du let med. mobilen. side

Guide. Foto: Scanpix. Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sådan betaler du let med. mobilen. side Foto: Scanpix Guide Januar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan betaler du let med mobilen 12 r side Guide til de forskellige muligheder Guide: Sådan betaler du let med mobilen INDHOLD:

Læs mere

Trip, vi bliver nødt til at tale sammen. Vi befinder os på optagelserne til hans film. Du ved, den der har hans filmstjernehustru i hovedrollen og

Trip, vi bliver nødt til at tale sammen. Vi befinder os på optagelserne til hans film. Du ved, den der har hans filmstjernehustru i hovedrollen og 1 8 Trip, vi bliver nødt til at tale sammen. Vi befinder os på optagelserne til hans film. Du ved, den der har hans filmstjernehustru i hovedrollen og handler om en kvinde, der deltager i sin ekskærestes

Læs mere

Casting og Audition. for skuespillere og statister

Casting og Audition. for skuespillere og statister Casting og Audition for skuespillere og statister Hvad er et godt castingbillede? Der er et grundlæggende element, jeg vil understrege kraftigt. Du skal kunne sælge dig selv med et billede, og kun et billede!

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Digitalt TV og Digital modtager

Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV og Digital modtager Digitalt TV er en betegnelse for det TV signal, du modtager. Når man taler Digitalt TV taler man også tit om DVB, henholdsvis DVB T, DVB C eller DVB S. DVB står for Digital

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Digitalmodtager til bredbånds-tv i flere rum. Installationsvejledning (Model: VIP2502EW)

Digitalmodtager til bredbånds-tv i flere rum. Installationsvejledning (Model: VIP2502EW) Digitalmodtager til bredbånds-tv i flere rum Installationsvejledning (Model: VIP2502EW) Velkommen Indholdsfortegnelse Du har bestilt en tv-løsning. I den forbindelse har du modtaget den trådløse digitalmodtager,

Læs mere

Guide: Sådan kvitter du smøgerne

Guide: Sådan kvitter du smøgerne Guide: Sådan kvitter du smøgerne Rygestoppræparater har været udsat for meget kritik, men det er der ingen grund til, mener eksperter Af Lisa Ryberg Pedersen, oktober 2012 03 Udskældte piller virker 05

Læs mere

Kanal 4 V/Advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1, 8 1570 København V. København den 17. oktober 2006

Kanal 4 V/Advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1, 8 1570 København V. København den 17. oktober 2006 RADIO- OG TV-NÆVNET Kanal 4 V/Advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1, 8 1570 København V København den 17. oktober 2006 Klage over reklameafbrydelser i programserien De unge mødre sendt på TV Danmark

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Der er masser af muligheder i dit tv. TDC HomeTrio tv, bredbånd og telefoni med unikke fordele

Der er masser af muligheder i dit tv. TDC HomeTrio tv, bredbånd og telefoni med unikke fordele Der er masser af muligheder i dit tv TDC HomeTrio tv, bredbånd og telefoni med unikke fordele TDC HomeTrio Tv, bredbånd og telefoni Med TDC HomeTrio får du de bedste tv-kanaler direkte gennem dit telefonstik,

Læs mere

Special Ops Live. Dansk Quick Guide. Kamera indstillinger ved Foto mode. Nu kan du styre dit kamera live via sms

Special Ops Live. Dansk Quick Guide. Kamera indstillinger ved Foto mode. Nu kan du styre dit kamera live via sms Dansk Quick Guide Nu kan du styre dit kamera live via sms Når du modtager dit kamera pakkes det ud, du finder 12 Stk. NYE batterier, finder dit Sandisk SD Kort og dit nye simkort fra det teleselskab du

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 1 Plant nu - Høst senere Af Mohammed & Hussein 2014 Mohammed & Hussein. Alle rettigheder forbeholdes. Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere

Læs mere

Nye hold 2008. tag ordet i din magt! Trine Sick, journalist og kommunikationsrådgiver

Nye hold 2008. tag ordet i din magt! Trine Sick, journalist og kommunikationsrådgiver Eksklusivt lederkursus Retorik Nye hold 2008 tag ordet i din magt! Anne Katrine Lund, ph.d. i retorik Trine Sick, journalist og kommunikationsrådgiver Flemming Enevold, skuespiller og instruktør en af

Læs mere

Filmaftale 2015-2018

Filmaftale 2015-2018 6. november 2014 Filmaftale 2015-2018 Med den filmpolitiske aftale for 2015-2018 ønsker regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten,

Læs mere

Quickguide til Waoo! TV-funktioner. Pause Start Forfra TV on demand Kanalbutik Waoo! Bio Netflix

Quickguide til Waoo! TV-funktioner. Pause Start Forfra TV on demand Kanalbutik Waoo! Bio Netflix Quickguide til Waoo! TV-funktioner Pause Start Forfra TV on demand Kanalbutik Waoo! Bio Netflix Få flere TV oplevelser HD så får du alle detaljer med Med HD får du krystalklart TV, så du lever dig ind

Læs mere

Udstillingen gennemføres i overensstemmelse med omstående udstillingsvedtægt.

Udstillingen gennemføres i overensstemmelse med omstående udstillingsvedtægt. UDSTILLINGSAFTALE Mellem udstillingssted: Espen Brandt-Møller. Produktionsskolen MultiCenter Syd Afdeling: Vandtårnet. Hollandsgaard 20. 4800 Nykøbing F. Tlf. 54 82 19 08 Mob: 29 26 30 09 Mail: espen@multicentersyd.dk

Læs mere

Jonas Schnack Krog. Tlf. 40 26 25 03 www.jonaskrog.dk

Jonas Schnack Krog. Tlf. 40 26 25 03 www.jonaskrog.dk CV Jonas Schnack Krog Tlf. 40 26 25 03 www.jonaskrog.dk 1 2014 VJ Nordisk Film, program til TV2. Tilrettelægger X Factor 2015. Posttilrettelægger Reality-pilot, Mastiff TV, Bikini Island. 8. semester på

Læs mere

Håndbog for Bjæverskov Antenneforening

Håndbog for Bjæverskov Antenneforening Bjæverskov Antenneforening Tlf.: 40 72 55 90 biaf@biaf.dk www.biaf.dk Håndbog for Bjæverskov Antenneforening Version 0 / 2012-06-xx Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvordan ser jeg TV... 4 Fladskærmsfjernsyn

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

CINEMA SB100 powered soundbar speaker

CINEMA SB100 powered soundbar speaker CINEMA SB100 powered soundbar speaker Brugervejledning Tak, fordi du valgte dette produkt fra JBL JBL Cinema SB100 powered soundbar speaker er et komplet integreret lydsystem, der drastisk vil forbedre

Læs mere

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYT TV - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have en ekstra god grund til at vælge et tv med lavt energiforbrug? Så får du den her: Der er nemlig penge at spare på energiforbruget, bare du holder

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Gruppe: Steffen Klausen, Hani Al-kerdi, Mathias Hansen og Jesper Anthonisen

Gruppe: Steffen Klausen, Hani Al-kerdi, Mathias Hansen og Jesper Anthonisen Opgaverne er lavet af: A er lavet af alle D er lavet af alle F er lavet af alle G er lavet af alle Gruppe: Steffen Klausen, Hani Al-kerdi, Mathias Hansen og Jesper Anthonisen Sikkerhed og risikofaktorer

Læs mere

Dimissionstale lørdag den 28. juni 2014

Dimissionstale lørdag den 28. juni 2014 Dato: 30. juni 2014 Udarbejdet af: MV Bilag nr.: Dimissionstale lørdag den 28. juni 2014 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Hver sommer har jeg altid været glad for at gå igennem reolen for at finde de nye bøger,

Læs mere

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten Seminar Har du fat i tidens forbruger, SAS Institute Morten Schrøder, Wilke 7. oktober 2014 2014 Side 1 Sharing Community Truly Customer Centric 2014 Side

Læs mere

Bogtrykkergårdens BANKO SYSTEM. Dansk udviklet BankoSystem til styring af:

Bogtrykkergårdens BANKO SYSTEM. Dansk udviklet BankoSystem til styring af: Bogtrykkergårdens BANKO SYSTEM Dansk udviklet BankoSystem til styring af: Banko 90. Bingo 75. Kortbingo. Lotteri. Gevinst Chancen - samt gevinstplan med gevinstvisning Beskrivelse Systemet er udviklet

Læs mere

Faaborg By s Antenneforening

Faaborg By s Antenneforening Referat fra Faaborg By s Antenneforening Ordinær generalforsamling Mandag den 20. april 2009 kl. 19:00 På restaurant Klinten i Faaborg Fremmøde: Bestyrelsen: Erik Andersen, Per Smith, Finn Junker og Ib

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

bolig // film skal ses derhjemme + BOLIGEKSKLUSIV 57

bolig // film skal ses derhjemme + BOLIGEKSKLUSIV 57 56 BOLIGEKSKLUSIV + bolig // film skal ses derhjemme bolig // film skal ses derhjemme + BOLIGEKSKLUSIV 57 Film skal ses derhjemme Har du først siddet i en rigtig hjemmebiograf, vil du aldrig tilbage til

Læs mere

Guide. Foto: Iris. Så BILLIGT er det nye FLEKSLÅN. sider. F1-lånets afløser Eksperternes lånetips

Guide. Foto: Iris. Så BILLIGT er det nye FLEKSLÅN. sider. F1-lånets afløser Eksperternes lånetips Foto: Iris Guide Så BILLIGT er det nye FLEKSLÅN 20 sider F1-lånets afløser Eksperternes lånetips 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus

Læs mere

www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser

www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser www.visitdenmark.com De sociale medier og rejser De sociale medier og rejser ISBN: 87-87393-48-4 VisitDenmark Turismefaglig Viden Januar 2009 VisitDenmark Islands Brygge 43, 3 2300 København S Tlf. +45

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920.

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Nokia Lumia 920 Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Finnerne har lanceret deres første model, der er baseret på Windows

Læs mere

Velkommen til Stofa. og alle dine muligheder med Family Mix Plus. Vi er jo lige her

Velkommen til Stofa. og alle dine muligheder med Family Mix Plus. Vi er jo lige her Velkommen til Stofa og alle dine muligheder med Family Mix Plus Vi er jo lige her Du får det hele i ét stik Hos Stofa vil vi gerne have tilfredse kunder. Derfor gør vi os umage med alt, hvad vi laver.

Læs mere

I forlængelse af telefonsamtale om Lommy s egenskaber skal jeg hermed berette om de erfaringer, jeg har fået.

I forlængelse af telefonsamtale om Lommy s egenskaber skal jeg hermed berette om de erfaringer, jeg har fået. Danske Tursejlere Odensevej 197 A 5600 Fåborg Den 13.10.2011 Lommy Blue I forlængelse af telefonsamtale om Lommy s egenskaber skal jeg hermed berette om de erfaringer, jeg har fået. Konklusionen er, at

Læs mere

Den bedste underholdning samlet ét sted!

Den bedste underholdning samlet ét sted! Den bedste underholdning samlet ét sted! Digitalt tv med Danmarks største udvalg af HD-kanaler Vælg en fast tv-pakke eller bland selv din tv-pakke Se Live-tv og de nyeste film og serier med YouSee Play

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

HVEM ER VI. Nordisk Film. Zentropa. Zentropa China Kombinerer det bedste nordiske talent med kinesisk filmkultur

HVEM ER VI. Nordisk Film. Zentropa. Zentropa China Kombinerer det bedste nordiske talent med kinesisk filmkultur Zentropa China HVEM ER VI Nordisk Film Verdens ældste produktionsselskab Største distributør af film i Skandinavien Zentropa Et af Europas største produktionsselskaber med produktionsfaciliteter i Tyskland,

Læs mere

Sony giver dig flere måder at nyde High-Resolution Audio

Sony giver dig flere måder at nyde High-Resolution Audio Pressemeddelelse Sony, 7. januar 2014 Sony giver dig flere måder at nyde High-Resolution Audio Ny hjemmebiograf og trådløse lydprodukter bringer dig endnu tættere på den ægte lyd af live-musik. BDV-N9200W,

Læs mere

Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer

Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer Indhold Formål og metode Spørgeskema indhold Generel holdning Fanger opmærksomhed Reklame & irritation Brug Præference Baggrundsvariable 2 Reklameanalysen

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Selvtillid og selvværd Personlig styrke

Læs mere