Værd at vide om. Atopisk eksem. Børneeksem. Værd at vide om. om forebyggelse og behandling. Råd til unge og voksne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værd at vide om. Atopisk eksem. Børneeksem. Værd at vide om. om forebyggelse og behandling. Råd til unge og voksne."

Transkript

1 Råd til unge og voksne om forebyggelse og behandling Værd at vide om Atopisk eksem Hudlæge, dr. med. Finn Schultz Larsen PF 0601 Værd at vide om Børneeksem Råd til forældre om forebyggelse og behandling Hudlæge, dr. med. Finn Schultz Larsen

2 Der er nu om stunder mange forældre, der oplever at deres børn får eksem. Det drejer sig om børneeksem, der også hedder atopisk eksem. Som forældre vil man naturligvis gerne gøre det bedst mulige. Opgaven er ikke umulig, men det kræver, at man ved noget om sygdommen. Denne folder er ment som en hjælp til de forældre, der vil vide mere om børneeksem. Børneeksem kan optræde sammen med astma, fødevareallergi og høfeber, som også kaldes de atopiske sygdomme. For familien er det vigtigt at vide, at eksemet ikke smitter, at barnet gerne må komme i institution, at børneeksem ikke er tegn på sygdom i de indre organer, og at mindst 75 % af tilfældene forsvinder i løbet af barndommen. Hvor mange får børneeksem I hele den vestlige verden er sygdommen blevet mere og mere almindelig. Her i Danmark er det nu 20 % af alle børn, der får atopisk eksem og for størstedelens vedkommende begynder det atopiske eksem inden 1 års alderen. 20 % af alle børn i Danmark får børneeksem Delvis arvelig sygdom Fødevarer kan forværre eksem Risiko for astma og høfeber Hvem får børneeksem Børneeksem optræder hyppigere i familier, hvor forældre eller søskende har eller har haft børneeksem, astma eller høfeber. Risikoen for at få børneeksem er således betydelig større, hvis forældrene selv har haft børneeksem, astma eller høfeber. Hvis begge forældre har haft børneeksem, vil 75 % af deres børn få børneeksem. Hvordan det går i den enkelte familie, kan man naturligvis ikke forudsige med sikkerhed, da sådanne procenttal kun udtrykker et gennemsnit for flere familier. Hvis kun én af forældrene har haft børneeksem, er risikoen 30 %. Hvorfor opstår børneeksem Udover den arvelige side af sagen, er der også miljømæssige forhold, som gør, at sygdommen bryder ud hos nogle og ikke hos andre. Vi ville alle meget gerne påvise nogle årsager, som eventuelt kunne fjernes. Det kan man kun hos en mindre procentdel, med det vi ved om sygdommen i dag. I Danmark får 20 % af alle børn børneeksem og for størstedelens vedkommende begynder eksemet inden 1 års alderen.

3 Fødevarer Børneeksem kan i enkelte tilfælde forværres af fødevarer, i de første leveår hyppigst pga. mælk og æg. Det drejer sig næsten altid om børn, der både har ret udtalt eksem og samtidig astma, høfeber eller symptomer fra mavetarmkanalen. Man ved, at omkring 2 % af alle spædbørn udvikler mælkeallergi og en del af dem vil også have atopisk eksem. Senere hen i barndommen kan der forekomme allergi over for hvede, soja, fisk, nødder og jordnødder. Visse syreholdige fødevarer, som f.eks. appelsiner, tomater og mandariner kan medføre forbigående eksem om munden. Det er ikke tegn på allergi og kan i mange tilfælde forebygges ved forinden at indgnide fugtighedscreme om munden. Ved mistanke om forværring efter indtagelse af fødevarer er det vigtigt at afklare, om det også i virkeligheden er tilfældet. Man må ikke ukritisk påbegynde en diæt. Det skal altid ske i samarbejde med en læge og en diætist. Det kan være nytteløst eller ligefrem skadeligt for barnet, hvis kosten indeholder for lidt af f.eks. kalk og fedtstoffer, som børn har meget mere brug for end voksne. Hvis man har mistanke til maden, kan man i samråd med lægen prøve at undgå de mistænkte fødevarer i et par uger. Hvis huden bedres i denne periode, kan man igen lade barnet spise de mistænkte levnedsmidler. Sker der herefter en klar forværring af eksemet, er det vigtigt at få det grundigere undersøgt hos speciallæge eller på sygehus. Det er heldigvis sådan, at de fleste børn vokser fra deres allergi. Hvis begge forældre har haft børneeksem, vil 75% af deres børn få børneeksem Tilsætningsstoffer Det er kun undtagelsesvis sådan, at det vi spiser forværrer sygdommen. En undersøgelse her fra Danmark har vist, at det højst er 2-3 % af alle eksembørn, hos hvem sygdommen forværres af tilsætningsstoffer, og det vil stort set altid vise sig som nældefeber. Nogle steder har man ved hudlæge, hudafdeling eller allergicenter mulighed for at foretage en provokation over for farvestoffer og konserveringsmidler.

4 Et barn med atopisk eksem har øget risiko for at få astma og høfeber, hvor der er overfølsomhed overfor bl.a. pollen. Denne form for allergi kan påvises ved hudprøver (priktest), der foretages på underarmene. Priktest kan give oplysning om overfølsomhed ved astma, fødevareallergi og høfeber og undertiden ved børneeksem. Der er ingen nedre aldersgrænse for, hvornår der kan foretages priktest. Spædbørn Som regel begynder sygdommen i spædbarnsalderen med rødt, tørt og mere eller mindre skællende eksem i ansigtet og/eller bag ørerne, men i andre tilfælde kommer sygdommen først på benene, halsen eller i bleområdet. Hvordan ser børneeksem ud Børneeksem kan se meget forskelligt ud. Udseendet varierer fra barn til barn og i forskellige aldersperioder. Næsten alle børn oplever på et eller andet tidspunkt at være stærkt generet af kløe. Hvordan går det senere med eksemet Som nævnt forsvinder mindst 75 % af tilfældene i løbet af barndommen. Man kan derfor kun sige, at eksemet som regel plejer at gå væk, især de lettere tilfælde, men aldrig love, at det sker med sikkerhed. Det er vigtigt at vide, at sygdommen i voksenalderen kan medføre håndeksem. Man ved i dag, at børneeksem øger tilbøjeligheden for udvikling af håndeksem i voksenalderen, specielt ved udsættelse for vand, sæbe og rengørings- og opløsningsmidler. Børn Senere i barnealderen kan der - hvis eksemet fortsætter - komme forandringer i bøjefurerne, specielt i albuebøjninger og knæhaser, men også håndled, hænder og ankler kan være angrebne. Her bliver huden fortykket, grov og furet, da barnet ikke kan lade være med at kradse sig på grund af kløe. Øjenomgivelserne er hos nogle blege, hos andre mørke. Der kan om vinteren komme tørt og krakelerende eksem under tæerne. I særlig udtalte tilfælde kan der gå infektion i eksemet. Det viser sig ved væskende, gullige skorper (børnesår).

5 Man må derfor fraråde patienter, der har eller har haft børneeksem, at påbegynde erhverv som mekaniker, maskinarbejder, frisør, sygeplejerske, køkken- og rengøringspersonale - eller i det hele taget erhverv, der indebærer fugtigt arbejde og gentaget kontakt med stoffer, der kan virke irriterende på huden. Da der i de senere år synes at være flere, der får tilbagefald af deres børneeksem i voksenalderen, er det klogt at uddanne sig til et hudvenligt job. Det er nærmere omtalt i AstmaAllergi Forbundets pjece om Jobvalg. Hvad kan forældrene selv gøre Børn med atopisk eksem bør leve en så normal tilværelse som muligt også i de perioder, hvor de er plaget af kløe, tør hud og eksem. Bad Sæbe og langvarig badning virker udtørrende, men samtidig ved man, at der hos børn med atopisk eksem kan findes mange bakterier på huden, og at mængden af bakterier holdes nede med daglig vask med vand og sæbe. Brugen af vand og sæbe må nødvendigvis være meget individuel. Det er vigtigt at skylle sæbe godt af. Det er omdiskuteret, om badeolie har nogen gavnlig effekt. Umiddelbart efter afskylning af sæbe og tørring skal huden indgnides i fugtighedscreme. Hormonsalve indgnides i et tyndt lag på den del af huden, hvor der er eksem. Før og efter ophold i svømmebassin kan huden indgnides i fed fugtighedscreme, da klorvand virker særligt irriterende på huden.

6 Hudkløe Det er klart, at det ikke er rart at have kløe i huden. Nogle børn er meget urolige og har svært ved at sidde stille. Kløen kan være meget udtalt og skal opfattes som et tegn på, at sygdommen kræver mere intensiv behandling. Barnet har ikke godt af bebrejdelser på grund af kløen, men i stedet bør forældrene være opmærksomme på de ting, som kan give anledning til kløe. Brug bomuld direkte mod huden. Soverummet skal være køligt, men ligesom andre børn må barnet naturligvis ikke udsættes for træk. Udfør bad og hudpleje i god tid før sengetid, da et for varmt bad umiddelbart før sengetid, kan forværre kløen om natten. Fugtighedscremer Fås i håndkøb. Der er et meget stort udvalg, men da der ikke er udført sammenlignende undersøgelser, ved man ikke, hvad der er bedst. Visse fugtighedscremer kan give kortvarig svien og stikken i huden. Det gælder f.eks. karbamid. Nogle forældre foretrækker fugtighedscremer, som er lette at påføre, mens andre har bemærket, at en fed creme har en længerevarende effekt på den tørre hud. Lotioner er sædvanligvis ikke fede nok. Omhyggelig hudpleje nedsætter behovet for eksemsalve. Hvis barnet sveder meget, vil kløen som regel forværres. Om sommeren bør tøjet være løstsiddende, let og luftigt, og tilpasset aktiviteten. Det er vigtig at se og lytte til barnets reaktioner, og det kan være nødvendigt at indskrænke krævende konkurrencesport. For teenageren kan diskotek være en sveddryppende og kløende affære. Uldtøj, herunder uldne kraver og halstørklæder, direkte mod huden medfører kløe og bør undgås. Hudtørhed Barnets hud er tør på grund af nedsat vandindhold i huden. Den tørre hud forværrer kløen, og der skal dagligt anvendes hudplejemidler. Det er vigtigt, at afsætte den nødvendige tid og indøve nogle ritualer omkring den daglige behandling med fugtighedscremer, som langt de fleste børn med atopisk eksem må anvende også i eksemfri perioder. Ting tager tid, og den daglige hudpleje kan nemt tage ½ time. 8 9

7 Lægen eller hudlægen kan anbefale dig nogle fugtighedscremer, som de har gode erfaringer med - og som sjældent eller aldrig giver anledning til allergi overfor de stoffer, som de indeholder. Fugtighedscreme dagligt Undgå uld Undgå svedige aktiviteter Køligt soverum Amning Undlad rygning Amning Amning anbefales generelt i de første 4-6 levemåneder. Undersøgelser tyder på, at børn af forældre med børneeksem, astma eller høfeber, som udelukkende ammes de første fire måneder opnår, at børneeksemet bliver af mindre sværhedsgrad eller først begynder senere hen i barndommen. På trods heraf, er der dog mange forældre, der oplever, at en omhyggelig gennemført amning ikke har været tilstrækkelig til at forhindre, at barnet får eksem. Sol Langt de fleste tilfælde af børneeksem bedres af sol og sommer. På den anden side er det vigtigt, at efterleve de almindelige regler for børns ophold i solen. Det gælder for alle børn, at de ikke må blive skoldede i solen. Husdyr/kæledyr Et barn med børneeksem har en øget risiko for at udvikle astma og høfeber. På den anden side skal barnet leve så normalt som muligt, og man må forsøge at finde et børne - og sygdomsvenligt kompromis. Rygning Det er ikke afklaret, om rygning kan forværre eller udløse børneeksem, men man ved i dag med sikkerhed, at rygning i hjemmet øger risikoen for astma hos børn og unge, der tidligere har haft børneeksem. Læs om forebyggelse i Astma-Allergi Forbundets pjece: Forebyggelse af allergi fra fødslen eller på Behandling Behandlingen af sygdommen kan ikke rette sig mod sygdommens årsag eller årsager, da de ikke kendes. Behandlingen kan dog altid lindre og mindske eksemet, og sygdommen kan næsten altid bringes under kontrol. Eksemet er tegn på en slags betændelse i huden, og den for tiden bedst kendte behandling består af salver, som indeholder stoffer, der ligner vores hormoner i binyrebarken (hormonsalver eller steroidsalver). Vaccination En vaccinationsbehandling (også kaldet hyposensibilisering), der i nogle tilfælde gives mod astma eller høfeber, anvendes ikke mod børneeksem, da sygdommen ikke skyldes allergi på samme måde som ved astma eller høfeber. I nogle tilfælde ser man endog, at den nødvendige vaccination mod astma og høfeber kan forværre børneeksem.

8 Hormonpræparater Det er vigtigt at anvende hormonsalven som foreskrevet, og ved korrekt anvendelse er det en effektiv behandling uden bivirkninger. De svageste hormonsalver kan man anvende i meget lang tid uden bivirkninger. Ved flere måneders daglig anvendelse af de stærkeste salver på samme sted, kan huden blive beskadiget. Ved i perioder at holde pause med behandlingen eller veksle mellem præparater af forskellig og passende styrke kan man - i samråd med lægen eller hudlægen - holde eksemet i ro uden at skade huden. Nogle forældre har en ubegrundet angst over for anvendelsen af hormonpræparater. Det har medført, at mange eksembørn har været unødvendigt plaget af deres sygdom. Set fra lægens side har det største problem været underbehandling. De svageste hormonpræparater fås i håndkøb. De stærkeste kan kun fås på recept. Det er almindeligt at indlede med daglig behandling med et stærkere virkende hormonpræparat for at bringe eksemet i ro. Ofte fortsættes (aftrappes) der ved, enten at smøre mindre hyppigt, f.eks. først hver anden dag og derefter 1-2 gange om ugen, eller ved at anvende en svagere hormonsalve. Det skal her understreges at lægens anvisninger for behandling, dosering og evt. udtrapning skal følges. De stærkest virkende hormonpræparater kan efter længere tids brug give anledning til bivirkninger i form af tynd hud med karudvidelser (steroidatrofi) og sprængninger i huden (strækmærker). Ligeledes kan daglig anvendelse af de stærkeste præparater i ansigtet give anledning til hudforandringer, men som sagt er risikoen meget ringe ved korrekt behandling. Behandlingen af sygdommen kan ikke rette sig mod sygdommens årsag eller årsager, da de ikke kendes, men det nytter at behandle med fugtighedscreme og hormonsalve samt at undgå de ting, der forværrer eksemet.

9 Fingertip-reglen Her ses hvor mange antal fingertip, der skal anvendes til de forskellige områder af kroppen. Hormonpræparater inddeles i svage, middelstærke, stærke og ekstra stærke, eller gruppe I til gruppe IV, hvor gruppe I (svage) indeholder hydrocortison, mens gruppe IV indeholder meget stærke midler. På en af de følgende sider er der en oversigt over hormonpræparater. Hormonpræparater findes både som cremer og salver. Cremer med højt fedtindhold (fedtcreme) opleves som særligt velegnede til denne tørre hudsygdom, mens salver af nogle patienter opleves som for fedtede og kosmetisk uacceptable. Påsmøringen er et kapitel for sig. Behandlingsmidlet skal gnides godt ind i den syge hud og kun anvendes i et tyndt lag. Du får kun 20 % ekstra effekt ved at smøre 2 gange om dagen, derfor er det ofte nok kun at smøre 1 gang om dagen. Virkningen bliver ikke bedre af at smøre tykt på. For kraftig indgnidning af behandlingsmidlet kan hos nogle patienter medføre kløe i huden. Fingertip-reglen kan benyttes som en rettesnor for, hvor meget hormonpræparat der skal påsmøres. En fingertip svarer til det yderste led af personens pegefinger. Der skal bruges forskellige antal fingertip alt efter 1 fingertip hvor stort et område, der skal behandles (se tegning på modstående side). Behandlingsvarigheden er individuel. Huden reagerer meget forskelligt. Den mængde creme, der kan ligge på personens fingertip, svarer til den mængde creme, der skal benyttes til et område på størrelse med personens to håndflader. 1 fingertip til en hånd 6 fingertip til et ben 2,5 fingertip til hovedet 3 fingertip til en arm 7 fingertip til kroppen (dækker både front og ryg) 2 fingertip til en fod Se udregningsmodel på

10 Hormonsalver Gruppe I (svage): Hydrokortison, Mildison. Gruppe II (middelstærke): Emovat, Kenalog, Locoid. Gruppe III (stærke): Betnovat, Bettamousse, Celeston, Cutivat, Diproderm, Elocon, Ibaril, Metosyn, Nerisona, Synalar. Gruppe IV (ekstra stærke): Dermovat, Diprolen. Nyere salvebehandling I 2002 blev der godkendt to ikke-hormonholdige salver (Elidel og Protopic) til behandling af atopisk eksem. Lægemidlerne er godkendt til behandling af patienter i aldersgruppen 2 år og derover med mild til moderat atopisk dermatitis (Elidel) eller moderat til svær atopisk dermatitis (Protopic), der ikke kan behandles tilfredsstillende med andre midler (binyrebarkhormon i forskellige styrker) eller som ikke tåler andre behandlinger. Produkterne skal påsmøres to gange daglig. Der kan i starten af et behandlingsforløb være irritation i huden i nogen tid efter påsmøringen, men det plejer at fortage sig. Om sommeren kan der komme øget følsomhed over for solen på de behandlede hudområder og man skal passe på ikke at blive solskoldet. Ved infektion i huden som fx børnesår eller forkølelsessår må der ikke samtidig behandles med Elidel eller Protopic. Sundhedsmyndighederne tilråder, at behandling med Elidel og Protopic kun varetages af læger med særligt kendskab til diagnosticering og be- handling af atopisk eksem samt at vedvarende langtidsbehandling og behandling af børn under 2 år foreløbigt bør undgås. Antibiotika Hvis børneeksem forværres med betændte sår, kan det være nødvendigt at anvende præparater med bakteriedræbende stoffer eller antibiotika som tabletter eller mikstur. Hudlægen vil også overveje at behandle med røde bade (kaliumpermanganat), der virker desinficerende. I andre tilfælde kan tjæreholdige præparater komme på tale som behandlingsmidler, men misfarvning af tøjet og lugten efter de stærkeste tjærepræparater kan give børnene problemer i børnehave og skole. Tjære gør huden mere lysfølsom og må anvendes med forsigtighed om sommeren. Antihistaminer Antihistamin kan virke sløvende i den nødvendige kløestillende dosering. Som tabletter eller mikstur før sengetid kan de have en gavnlig effekt på søvnen. Børn med meget svære tilfælde af børneeksem indlægges på en hudafdeling til lys- og badebehandling, og i tilslutning hertil vil forældre og børn få tilbud om at deltage i eksemskoler, hvor der bliver undervist i sygdommen med bl.a. video og pjecer som denne. Der findes ingen dokumenterede undersøgelser, der tyder på, at alternativ behandling kan påvirke sygdommen i gunstig retning. Tilskud Kronikertilskud Både børn og voksne har mulighed for at søge kronikertil-

11 Råd og vejledning Der er nu mere viden om sygdommen, end da den første gang blev beskrevet for mere end 100 år siden, men man ved stadig ikke nok. Vi må håbe, at der i de kommende år er ressourcer til rådighed til yderligere forskning i atopisk eksem. Information, vejledning og oplysning om nærmeste eksemskole kan fås ved henvendelse til: Astma-Allergi Forbundets Rådgivning Universitetsparken Roskilde Tlf: (kl og 13-15) Fax: Atopisk Eksem Forening Edvard Falcksgade København V Tlf: Fax: skud, såfremt egenbetalingen til receptpligtig medicin overstiger kr. i løbet af et år (2006-priser). Tilskuddet betyder, at man kan få dækket den del af betalingen til den tilskudsberettigede medicin, der overstiger kr. Kronikertilskud søges gennem egen læge. Mulighed for hjælp efter sociallovgivningen I lovgivningen findes der paragraffer, som giver mulighed for tilskud og dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til børn og voksne med atopisk eksem. Det er hos kommunens socialforvaltning, der skal søges om hjælp efter Lov om Social Service og Lov om Aktiv Socialpolitik Merudgiftsydelse (børn under 18 år) Lov om Social Service 28 omhandler dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det betyder, at sygdommen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse og typisk strækker sig over mere end 1 år. For at få hjælp skal der foreligge klinisk dokumentation for sygdommen fra lægen. Støtten er ikke afhængig af familiens indtægt og er ikke skattepligtig. Forudsætningen for at få hjælp er, at familien kan sandsynliggøre samlede merudgifter for mere end kr. pr. år (2006 priser) i løbet af det kommende år. Hvis der er flere børn i familien med kroniske lidelser, lægges udgifterne sammen. Der kan ved børneeksem være tale om følgende merudgifter: Egenbetaling af tilskudsberettiget medicin. Herunder f.eks. egenbetalingsdelen ved kronikerbevilling. Befordring til behandling. Særlige cremer og olier, som anvendes ved alvorligt belastende allergi eller hudlidelser. Dækning af merudgifter til vask. Ekstra beklædning, som er nødvendig på grund af ekstraordinært slid. Kurser. Tabt arbejdsfortjeneste (forsørgere) Lov om Social Service 29 omhandler dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Trang Lov om Aktiv Socialpolitik 82 omhandler muligheden for at kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. Der kan bl.a. søges dækning af det beløb som ikke dækkes af kronikerbevillingen. Kommunen skal i hvert enkelt tilfælde foretage en konkret vurdering af ansøgerens og eventuel ægtefællens økonomiske forhold. Det er individuelt fra kommune til kommune, hvornår man kan opnå dækning via 82.

12 Atopisk eksem hos unge og voksne Denne del af folderen er først og fremmest tænkt som en vejledning til den voksne, der ikke havde eksem som barn. Sygdommen kaldes for voksen børneeksem eller voksen atopisk eksem. Hudlidelsen er de sidste 40 år blevet mere og mere almindelig i barndommen, og fra befolkningsundersøgelser ved man, at det her i Danmark skønsmæssigt er 1-2 % af den voksne befolkning i alderen 18 til 65 år, der i løbet af ét år får udbrud af atopisk eksem. Ligesom i barndommen er omkring 80 % milde tilfælde. 1 2 % af voksne har atopisk eksem 80 % er milde tilfælde Især hænder og ansigt Vælg hudvenligt job Det kan komme som en stor overraskelse at få at vide, at man i en ikke helt ung alder har fået børneeksem, der også tidligere blev kaldt astmaeksem. Hudlæger landet over opdager et stigende antal patienter, der opfylder de diagnostiske krav til sygdommen, og hvor det ikke drejer sig om andre former for eksem, som f.eks. skæleksem eller kontakteksem. Atopisk eksem smitter ikke og er heller ikke tegn på lidelser i de indre organer. Hvem får atopisk eksem og hvorfor Det korte svar er, at det ved man ikke. Men noget ved man, og atopisk eksem er heldigvis også - og helt rimeligt - blevet et af de områder, hvor der forskes meget. Atopisk eksem skyldes såvel arv som miljø - eller såvel vores gener som omgivelser. Den er en del af de atopiske sygdomme, der tillige omfatter astma og høfeber. Sygdommene optræder hyppigere sammen end man blot skulle forvente ved tilfældighed alene. Den genetiske komponent spiller en betydelig rolle. En fugtig T-shirt og alkohol kan forværre kløen. Så et godt råd er at begrænse indtaget af alkohol og medbringe en ekstra T-shirt til at skifte med.

13 Hvis begge forældre har eller har haft børneeksem vil 75 % af deres børn ligeledes få børneeksem. Hvis en enægget tvilling har børneeksem vil der være mere end 75 % risiko for, at den anden tvilling også har eller får børneeksem. For at være mere præcis synes nogle af generne at være lokaliseret til kromosom 3, 5 og 17, men der er måske 20 andre. Generne er som nævnt ikke hele forklaringen. Der er flere teorier. En af teorierne går ud på, at almindelige infektionssygdomme kan stimulere spædbarnets immunsystem så det bedre kan modstå udviklingen af allergiske sygdomme. På den anden side er det heldigvis sådan, at vaccinationer mod vores børnesygdomme ikke øger risikoen for allergi. Men hvad øger så risikoen? Siden oliekrisen i 1970 erne har vi isoleret og tætnet vores boliger. Det har medført en dårligere ventilation, øget luftfugtighed og hermed flere skimmelsvampe og husstøvmider, der også kan være årsag til allergisk sygdom. Tobaksrygning under graviditeten øger risikoen for astma hos barnet. Hvad med kosten? Hos voksne betyder den daglige kost så godt som aldrig noget. Du kan læse om kostens betydning for børn i den tilsvarende del af pjecens børneafsnit. Hvordan ser atopisk eksem ud Ligesom i barndommen kan atopisk eksem se meget forskellig ud. Eksemet er som regel mest udtalt i ansigtet, på halsen, på overkroppen og især på hænderne. Nogle kvinder kan være generet af eksem omkring brystvorterne. Den øvrige del af huden kan være tør, skællende eller nopret. Kløen kan være søvnhindrende, og den medførende kradsning kan give anledning til en fortykket hud og infektion. Eksem i ansigtet og på hænder påvirker udseendet og arbejdslivet, og de svære tilfælde af voksen børneeksem kan være forbundet med nedsat livskvalitet. Det er ikke nogen ligegyldig sygdom. Det kan være vanskeligt eller umuligt at bestride håndbelastende job som mekaniker, maskinarbejder, frisør, sygeplejerske, køkken- og rengøringspersonale - eller generelt erhverv, der indebærer kontakt med irritative stoffer. Det kan også være en psykisk belastning at udsættes for andre folks reaktioner og bemærkninger. Hvordan går det senere Hvor længe har man voksen børneeksem? Fra en tidligere undersøgelse kan man regne med, at omkring 50 % af de sværeste (hospitalsindlagte) tilfælde svinder i løbet af en års periode, men der er ingen undersøgelser, der endnu kan fortælle os, hvordan det går med dem, der er født efter 1960, hvor der er kommet flere og sandsynligvis også mildere tilfælde af atopisk eksem.

14 Hvad kan man selv gøre, vaccination, behandling Der er her ingen forskel på barnet og den voksnes situation. Det er beskrevet i børneafsnittet. Det skal dog her understreges, at man bør forsøge at leve så normalt som muligt - det gælder nu næsten alle sygdomme. Selvom sportsaktiviteter kan medføre sved og kløe, gælder det om at motionere, og det er heller ikke sundt at isolere sig socialt. Det er vigtigt, at din læge kender dig og din sygdom. Det er også vigtigt at bruge den nødvendige tid til indsmøring af fugtighedscreme og salve. Der kan let gå ½ time med den daglige behandling. Behandling Du kan læse mere om behandling af atopisk eksem i børneafsnittet. Tilskud Du kan læse om serviceloven i børneafsnittet.

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

Børn, allergi,astma. Pia Sønderby Christensen, Børnelæge Aalborg Universitetshospital. Pia Sønderby Christensen

Børn, allergi,astma. Pia Sønderby Christensen, Børnelæge Aalborg Universitetshospital. Pia Sønderby Christensen Børn, allergi,astma, Børnelæge Aalborg Universitetshospital 1 Atopisk dermatitis 2 Kolik? 3 Astmatisk bronchitis 4 Blod i afføringen Spædbarnskolitis? Blodig afføring hos klinisk raskt barn 5 Skolebarn

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Høfeber HØFEBER Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er blevet overfølsom over for for eksempel pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvampesporer eller husstøvmider. Op mod en million

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Hvad er allergi i øjne og næse? Ved allergi i øjne og næse sker der en allergisk reaktion i øjets og næsens

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

rosacea Information om et voksen-problem

rosacea Information om et voksen-problem rosacea Information om et voksen-problem Rosacea. Rosacea rammer omkring 2 10 procent af den voksne befolkning. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som giver rødme, knopper og betændt udslæt i ansigtet, primært

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

Øregangsbetændelse hos hund

Øregangsbetændelse hos hund s NYHEDSBREV for KÆLEDYRSEJERE Nr. 02 - juni 2007 er en hudklinik for kæledyr Øregangsbetændelse hos hund Øregangsbetændelse er meget almindeligt hos hund. Det er såvel svampe, bakterier som øremider,

Læs mere

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

Svampesygdomme. i huden. Dansk dermatologisk Selskab. Hudlægen informerer om. svamp.htm

Svampesygdomme. i huden. Dansk dermatologisk Selskab. Hudlægen informerer om. svamp.htm Hudlægen informerer om Svampesygdomme i huden Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/svamp/svamp.htm (1 of 5)04-01-2006 15:39:12 SVAMPESYGDOMME l HUDEN Svampe er en

Læs mere

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko.

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko. Sygdom/smitte Kære Forældre. Vi oplever alle, at vores vidunderlige børn bliver syge- især om vinteren, hvor børnene leger tæt og derfor nemt smitter hinanden. Mange børn kommer sig heldigvis hurtigt,

Læs mere

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom.

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom. Dalby Børnehuse Vejledning i forbindelse med sygdom. Når jeres barn starter i institutionen: I den første periode jeres barn er i institutionen, kan I opleve, at jeres barn er mere modtageligt for sygdomme,

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Canesten uden recept. For at

Læs mere

HØFEBER. Naturlige strategier til din pollenallergi. Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk

HØFEBER. Naturlige strategier til din pollenallergi. Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk HØFEBER Naturlige strategier til din pollenallergi Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk 1 Høfeber er den mest almindelige overfølsomhedssygdom i Danmark og det estimeres

Læs mere

Allergiske lidelser hos kat. Specialdyrlæge Lene Boysen ph.d.

Allergiske lidelser hos kat. Specialdyrlæge Lene Boysen ph.d. Allergiske lidelser hos kat Specialdyrlæge Lene Boysen ph.d. Hudklinik for hund og kat www.dyrlaegeboysen.dk Program Loppeallergi Atopisk dermatitis Foderallergi Et eksempel Carmen, huskat på 5 år Kradset

Læs mere

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER 10 GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER DEN VIGTIGSTE INGREDIENS I BABYPLEJE ER KÆRLIGHED OG SUND FORNUFT Verdens

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Værd at vide om hudpriktest

Værd at vide om hudpriktest 3 Hvad er allergi? Allergi er den hurtigst voksende folkesygdom. Omkring 20 % af befolkningen i Danmark lider af allergisk høfeber. De mest almindelige symptomer på høfeber er gener fra øjne og luftveje

Læs mere

Dit job dit valg dine muligheder

Dit job dit valg dine muligheder Dit job dit valg dine muligheder Hvis du har astma Hvis du har høfeber Hvis du har eksem eller har haft 1 Dit job dit valg dine muligheder Sundhedsstyrelsen, 2011 1. udgave, 1. oplag, 2011 ISBN: 978-87-7676-861-4

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Version 1.2, 10/2006. Rev.1. 07/2008 INDLÆGSSEDDEL

Version 1.2, 10/2006. Rev.1. 07/2008 INDLÆGSSEDDEL Version 1.2, 10/2006 Rev.1. 07/2008 INDLÆGSSEDDEL 1 INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Zoviduo 50 mg/g og 10 mg/g creme Aciclovir og hydrokortison Læs denne indlægsseddel grundigt, inden De begynder

Læs mere

Samfundets hjælp til familier med børn med cystisk fibrose under 18 år

Samfundets hjælp til familier med børn med cystisk fibrose under 18 år Faktaark - Januar 2015 Samfundets hjælp til familier med børn med cystisk fibrose under 18 år UDGIFTER TIL MEDICIN Kronikertilskud Behandlende CF-center ansøger Lægemiddelstyrelsen om kronikertilskud til

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Eksem. Læs i dette nummer om: Atopisk Eksem og Kosttilskud Ny præsident i Atopisk Eksem Forening Eksembarn med blister-sår En solskinshistorie

Eksem. Læs i dette nummer om: Atopisk Eksem og Kosttilskud Ny præsident i Atopisk Eksem Forening Eksembarn med blister-sår En solskinshistorie Eksem Årgang 18 nr. 2 2012 Læs i dette nummer om: Atopisk Eksem og Kosttilskud Ny præsident i Atopisk Eksem Forening Eksembarn med blister-sår En solskinshistorie Eksem udgives af Atopisk Eksem Forening

Læs mere

Allergivaccination. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Medicinsk Ambulatorium, lungeambulatoriet

Allergivaccination. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Medicinsk Ambulatorium, lungeambulatoriet Allergivaccination Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Medicinsk Ambulatorium, lungeambulatoriet Allergivaccination Hvorfor vaccination mod allergi? En allergisk reaktion

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Porfyriforeningen i Danmark

Porfyriforeningen i Danmark Porfyriforeningen i Danmark På foreningens hjemmeside, www.porfyriforeningen.dk kan du tilmelde dig, læse mere om foreningen og få adgang til porfyriforum. Denne pjece indeholder information om de mest

Læs mere

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Faktaark - Januar 2015 Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Medlemmer af Cystisk Fibrose Foreningen kan rekvirere et udkast til ansøgning, hvor de konkrete merudgifter kan

Læs mere

Atopisk Dermatitis allergi hos hund

Atopisk Dermatitis allergi hos hund Atopisk Dermatitis allergi hos hund ATOPISK DERMATITIS/ALLERGI Atopisk dermatitis er en kronisk hudlidelse, der ofte debuterer omkring 1 til 3 års alderen. Der kan være varierende grader af hudkløe og

Læs mere

Behandling med Enbrel

Behandling med Enbrel Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Behandling med Enbrel Hvad er Enbrel? Enbrel indeholder stoffet Etanercept og er et af de såkaldte biologiske

Læs mere

Allergi hos hunde. - Et omsiggribende problem i Danmark

Allergi hos hunde. - Et omsiggribende problem i Danmark Allergi hos hunde - Et omsiggribende problem i Danmark DKK har i et nyt projekt fokus på arvelige hudsygdomme. I den forbindelse bringer vi en serie artikler om emnet, her kommer den 5. og sidste n Tekst

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg, vaginaltabletter 500 mg + 1 % creme Aktive stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

A E F. Læs i dette nummer om: Atopisk eksem og egenomsorg. Udvikling af nyt lægemiddel til behandling af eksem. Eksemskole & Allergiundersøgelse

A E F. Læs i dette nummer om: Atopisk eksem og egenomsorg. Udvikling af nyt lægemiddel til behandling af eksem. Eksemskole & Allergiundersøgelse Årgang 14 nr. 1 2008 Læs i dette nummer om: Atopisk eksem og egenomsorg Udvikling af nyt lægemiddel til behandling af eksem Eksemskole & Allergiundersøgelse Eksem-brevkasse A TOPISK EKSEM FORENING A E

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Emla 5 % creme Lidocain / Prilocain

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Emla 5 % creme Lidocain / Prilocain INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN 48 000 86 03 Emla 5 % creme Lidocain / Prilocain Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer Du kan få Emla uden recept. For at opnå de

Læs mere

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel Løbenummer: Spørgeskema vedr. indeklima og trivsel Virksomhed XXX måned og år Sådan udfylder du skemaet. Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK

TAK TIL Kollegaer og patienter der har været behjælpelig med kritisk gennemlæsning. copyright: SIG smerte FSK KRÆFT OG SMERTER TEKST OG IDÈ SIG-smerte Speciel Interesse Gruppe Under Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker Februar 2006 Nye pjecer kan rekvireres ved henvendelse til SIG smerte på email: aka@rc.aaa.dk

Læs mere

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza råd om vaccination mod influenza 2009 På den sikre side Information om vaccinerne Vaccination beskytter de fleste Vaccination mod influenza beskytter de

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Prioderm shampoo 10 mg/g malathion

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Prioderm shampoo 10 mg/g malathion INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Prioderm shampoo 10 mg/g malathion Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Prioderm uden recept. For at opnå den bedste

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Patientvejledning Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Fillers kan give din hud ny volumen og spændstighed. Ung hud er jævn og elastisk. Den inde holder bl.a. meget hyaluronsyre,

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Faktaark: Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose

Faktaark: Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose Faktaark: Samfundets hjælp til familier med et barn eller ung under 18 år med cystisk fibrose I det følgende gives en oversigt over de økonomiske støtte-foranstaltninger, der som oftest kommer på tale

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin. 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin. 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat Indlægsseddel: Information til brugeren Dalacin 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden De begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PATIENTINFORMATION BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Derma Helse produkter. Derma Helse. Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse

Derma Helse produkter. Derma Helse. Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Derma Helse produkter Derma Helse Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Dit største organ? Overhud (epidermis) - hudens øverste, synlige lag Læderhud (dermis) - det tykkeste

Læs mere

ASTMA FAKTA OG FOREBYGGELSE

ASTMA FAKTA OG FOREBYGGELSE ASTMA FAKTA OG FOREBYGGELSE Astma - en folkesygdom Astma er en kronisk sygdom, hvor der er en betændelseslignende tilstand i lungerne. Det giver hævede slimhinder og slim i luftvejene. Astma behandles

Læs mere

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm Hudlægen informerer om Basalcelle hudkræft Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/cb/cb.htm (1 of 5)04-01-2006 08:02:05 BASALCELLE HUDKRÆFT Huden er den del af kroppen,

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

A E F. Læs i dette nummer om: Nye i bestyrelsen. Kost og eksem på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Hormoncremer og styrker. Et langt liv med eksem

A E F. Læs i dette nummer om: Nye i bestyrelsen. Kost og eksem på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Hormoncremer og styrker. Et langt liv med eksem Årgang 14 nr. 2 2008 Læs i dette nummer om: Nye i bestyrelsen Kost og eksem på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm Hormoncremer og styrker Et langt liv med eksem Eksem Brevkasse A TOPISK EKSEM FORENING A E F

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud STOMI INFO Beskyt din hud 1 Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom.

Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Sociallovgivning og anden lovgivning ved fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne i forbindelse med hjertesygdom. Socialrådgiver Marianne Vinther Kardiologisk afdeling Roskilde Sygehus Sygedagpenge Lov

Læs mere

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE Slidgigt - en folkesygdom Stort set alle over 60 år har tegn på slidgigt i mindst ét led. Det er den hyppigste ledsygdom og en af de mest udbredte kroniske lidelser i Danmark.

Læs mere

Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom

Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom Dansk Ramazzini Center Epoxy og Risiko for Allergisk Sygdom Ane Marie Thulstrup Arbejdsmedicinsk Klinik, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Dansk Ramazzini Center Arbejdsmedicinens Fader Om Sygdom

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Strålebehandling i Flensborg

Strålebehandling i Flensborg Patientinformation Strålebehandling i Flensborg Kvalitet Døgnet Rundt Onkologisk ambulatorium/ Brystcentret Indledning Denne pjece handler om nogle af de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig, når

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg, vaginaltabletter 500 mg + 1 % creme Aktive stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du

Læs mere

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

Folketingets ombudsmand

Folketingets ombudsmand Folketingets ombudsmand Det kan man klage over Det kan man ikke klage over Klageprocedure Klageafgørelse Folketingets Ombudsmand er en uvildig (uafhængig) instans, og ombudsmanden vælges af Folketinget

Læs mere

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående.

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Caspershus Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Ud over informationen i denne folder, står vi naturligvis altid til rådighed med støtte, råd og vejledning. Det er meget individuelt,

Læs mere

A E F. Læs i dette nummer om: Fødevareallergi. Et barnebarn med eksem. Atopisk dermatitis og Stafylokokker. Generalforsamling.

A E F. Læs i dette nummer om: Fødevareallergi. Et barnebarn med eksem. Atopisk dermatitis og Stafylokokker. Generalforsamling. Årgang 15 nr. 2 2009 Læs i dette nummer om: Fødevareallergi Et barnebarn med eksem Atopisk dermatitis og Stafylokokker Generalforsamling Hud der klør ATOPISK EKSEM FORENING A E F Eksem udgives af Atopisk

Læs mere

Læs i dette nummer om:

Læs i dette nummer om: Årgang 16 nr. 1 2010 Læs i dette nummer om: Miljøfaktorers indflydelse på eksemudbrud hos børn Svampeinfektion Hvert femte barn får børneeksem Eksemaften på Bispebjerg Hospital Eksem udgives af Atopisk

Læs mere

Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen

Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen Louise Kryspin Sørensen og Dan Yu Wang Juni 2012 Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen Hudsygdomme forekommer i stigende grad blandt sygeplejersker. Samtidig udgør hudsygdomme en stabil andel af

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

3. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: Linda Hansen. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr. 225

3. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: Linda Hansen. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr. 225 3. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: Linda Hansen. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr. 225 ENDOKARDIT Betændelse i hjertet SYMPTOMER PÅ ENDOKARDIT Symptomerne på endokardit kan variere fra person til person.

Læs mere

FØR OG EFTER DIN ØJENLASEROPERATION. for dit syn

FØR OG EFTER DIN ØJENLASEROPERATION. for dit syn FØR OG EFTER DIN ØJENLASEROPERATION 1 for dit syn SNART ER DU FRI FOR DIN SYNSFEJL Du har bestilt tid til en øjenlaseroperation. Det betyder, at du snart får rettet din synsfejl. Det er vigtigt, at du

Læs mere

KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en betegnelse, som omfatter kronisk bronkitis og emfysem.

KOL. Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en betegnelse, som omfatter kronisk bronkitis og emfysem. KOL skyldes sædvanligvis tobaksrygning. Det er derfor, sygdommen også kaldes for»rygerlunger«. Symptomerne er hoste og kortåndethed. Den vigtigste behandling er ophør med rygning. Forskellig inhaleret

Læs mere

Værd at vide om Bedøvelse ved operation. Patientinformation. Anæstesi / Operation Afdeling Z

Værd at vide om Bedøvelse ved operation. Patientinformation. Anæstesi / Operation Afdeling Z Værd at vide om Bedøvelse ved operation Patientinformation Anæstesi / Operation Afdeling Z Før bedøvelsen Før du skal opereres, skal du tale med en anæstesilæge om den forestående bedøvelse. Ved denne

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

SALICYLIC PEEL BEHANDLING. - Patientinformation -

SALICYLIC PEEL BEHANDLING. - Patientinformation - SALICYLIC PEEL BEHANDLING - Patientinformation - Introduktion Biophora Salicylic Peel er en yderst effektiv Peel målrettet mod at exfolierer de døde hudceller i hudens overfladelag. Den kan fås i 20 %

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor Patientvejledning Fjernelse af modermærke Hudforandring hudtumor Modermærker eller hudforandringer er heldigvis oftest godartede, men hudkræft og modermærkekræft er stigende i Danmark, formentlig grundet

Læs mere

RISICI VED AT FÅ INDSAT BRYSTIMPLANTAT

RISICI VED AT FÅ INDSAT BRYSTIMPLANTAT RISICI VED AT FÅ INDSAT BRYSTIMPLANTAT - til kvinder, der overvejer brystforstørrende operation 2013 Hvis du overvejer at få lavet kunstige bryster (indsat brystimplantater), skal du vide, at den læge,

Læs mere

HUSSTØVMIDE ALLERGI. jepsenimport. Information og gode råd om forebyggelse ved husstøvmideallergi

HUSSTØVMIDE ALLERGI. jepsenimport. Information og gode råd om forebyggelse ved husstøvmideallergi HUSSTØVMIDE ALLERGI jepsenimport Information og gode råd om forebyggelse ved husstøvmideallergi Husstøvmideallergi Husstøvmideallergi er - næstefter pollenallergi - den mest udbredte type allergi i Danmark.

Læs mere

Spørgeskema. vedrørende indeklima

Spørgeskema. vedrørende indeklima Navn eller initialer. Spørgeskema vedrørende indeklima Virksomhed Dato år Sådan udfyldes skemaet Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved at sætte

Læs mere

- om behandling af kronisk leddegigt med Sandimmun Neoral

- om behandling af kronisk leddegigt med Sandimmun Neoral Patientinformation - om behandling af kronisk leddegigt med Sandimmun Neoral - Ciclosporin Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Sandimmun Neoral (Ciclosporin) Sandimmun Neoral

Læs mere

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Sund hud Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Mari-Ann Flyvholm og Gitte Lindhard, 2005 Redaktion: Signe Bonnén Layout:

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere