Værd at vide om. Atopisk eksem. Børneeksem. Værd at vide om. om forebyggelse og behandling. Råd til unge og voksne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værd at vide om. Atopisk eksem. Børneeksem. Værd at vide om. om forebyggelse og behandling. Råd til unge og voksne."

Transkript

1 Råd til unge og voksne om forebyggelse og behandling Værd at vide om Atopisk eksem Hudlæge, dr. med. Finn Schultz Larsen PF 0601 Værd at vide om Børneeksem Råd til forældre om forebyggelse og behandling Hudlæge, dr. med. Finn Schultz Larsen

2 Der er nu om stunder mange forældre, der oplever at deres børn får eksem. Det drejer sig om børneeksem, der også hedder atopisk eksem. Som forældre vil man naturligvis gerne gøre det bedst mulige. Opgaven er ikke umulig, men det kræver, at man ved noget om sygdommen. Denne folder er ment som en hjælp til de forældre, der vil vide mere om børneeksem. Børneeksem kan optræde sammen med astma, fødevareallergi og høfeber, som også kaldes de atopiske sygdomme. For familien er det vigtigt at vide, at eksemet ikke smitter, at barnet gerne må komme i institution, at børneeksem ikke er tegn på sygdom i de indre organer, og at mindst 75 % af tilfældene forsvinder i løbet af barndommen. Hvor mange får børneeksem I hele den vestlige verden er sygdommen blevet mere og mere almindelig. Her i Danmark er det nu 20 % af alle børn, der får atopisk eksem og for størstedelens vedkommende begynder det atopiske eksem inden 1 års alderen. 20 % af alle børn i Danmark får børneeksem Delvis arvelig sygdom Fødevarer kan forværre eksem Risiko for astma og høfeber Hvem får børneeksem Børneeksem optræder hyppigere i familier, hvor forældre eller søskende har eller har haft børneeksem, astma eller høfeber. Risikoen for at få børneeksem er således betydelig større, hvis forældrene selv har haft børneeksem, astma eller høfeber. Hvis begge forældre har haft børneeksem, vil 75 % af deres børn få børneeksem. Hvordan det går i den enkelte familie, kan man naturligvis ikke forudsige med sikkerhed, da sådanne procenttal kun udtrykker et gennemsnit for flere familier. Hvis kun én af forældrene har haft børneeksem, er risikoen 30 %. Hvorfor opstår børneeksem Udover den arvelige side af sagen, er der også miljømæssige forhold, som gør, at sygdommen bryder ud hos nogle og ikke hos andre. Vi ville alle meget gerne påvise nogle årsager, som eventuelt kunne fjernes. Det kan man kun hos en mindre procentdel, med det vi ved om sygdommen i dag. I Danmark får 20 % af alle børn børneeksem og for størstedelens vedkommende begynder eksemet inden 1 års alderen.

3 Fødevarer Børneeksem kan i enkelte tilfælde forværres af fødevarer, i de første leveår hyppigst pga. mælk og æg. Det drejer sig næsten altid om børn, der både har ret udtalt eksem og samtidig astma, høfeber eller symptomer fra mavetarmkanalen. Man ved, at omkring 2 % af alle spædbørn udvikler mælkeallergi og en del af dem vil også have atopisk eksem. Senere hen i barndommen kan der forekomme allergi over for hvede, soja, fisk, nødder og jordnødder. Visse syreholdige fødevarer, som f.eks. appelsiner, tomater og mandariner kan medføre forbigående eksem om munden. Det er ikke tegn på allergi og kan i mange tilfælde forebygges ved forinden at indgnide fugtighedscreme om munden. Ved mistanke om forværring efter indtagelse af fødevarer er det vigtigt at afklare, om det også i virkeligheden er tilfældet. Man må ikke ukritisk påbegynde en diæt. Det skal altid ske i samarbejde med en læge og en diætist. Det kan være nytteløst eller ligefrem skadeligt for barnet, hvis kosten indeholder for lidt af f.eks. kalk og fedtstoffer, som børn har meget mere brug for end voksne. Hvis man har mistanke til maden, kan man i samråd med lægen prøve at undgå de mistænkte fødevarer i et par uger. Hvis huden bedres i denne periode, kan man igen lade barnet spise de mistænkte levnedsmidler. Sker der herefter en klar forværring af eksemet, er det vigtigt at få det grundigere undersøgt hos speciallæge eller på sygehus. Det er heldigvis sådan, at de fleste børn vokser fra deres allergi. Hvis begge forældre har haft børneeksem, vil 75% af deres børn få børneeksem Tilsætningsstoffer Det er kun undtagelsesvis sådan, at det vi spiser forværrer sygdommen. En undersøgelse her fra Danmark har vist, at det højst er 2-3 % af alle eksembørn, hos hvem sygdommen forværres af tilsætningsstoffer, og det vil stort set altid vise sig som nældefeber. Nogle steder har man ved hudlæge, hudafdeling eller allergicenter mulighed for at foretage en provokation over for farvestoffer og konserveringsmidler.

4 Et barn med atopisk eksem har øget risiko for at få astma og høfeber, hvor der er overfølsomhed overfor bl.a. pollen. Denne form for allergi kan påvises ved hudprøver (priktest), der foretages på underarmene. Priktest kan give oplysning om overfølsomhed ved astma, fødevareallergi og høfeber og undertiden ved børneeksem. Der er ingen nedre aldersgrænse for, hvornår der kan foretages priktest. Spædbørn Som regel begynder sygdommen i spædbarnsalderen med rødt, tørt og mere eller mindre skællende eksem i ansigtet og/eller bag ørerne, men i andre tilfælde kommer sygdommen først på benene, halsen eller i bleområdet. Hvordan ser børneeksem ud Børneeksem kan se meget forskelligt ud. Udseendet varierer fra barn til barn og i forskellige aldersperioder. Næsten alle børn oplever på et eller andet tidspunkt at være stærkt generet af kløe. Hvordan går det senere med eksemet Som nævnt forsvinder mindst 75 % af tilfældene i løbet af barndommen. Man kan derfor kun sige, at eksemet som regel plejer at gå væk, især de lettere tilfælde, men aldrig love, at det sker med sikkerhed. Det er vigtigt at vide, at sygdommen i voksenalderen kan medføre håndeksem. Man ved i dag, at børneeksem øger tilbøjeligheden for udvikling af håndeksem i voksenalderen, specielt ved udsættelse for vand, sæbe og rengørings- og opløsningsmidler. Børn Senere i barnealderen kan der - hvis eksemet fortsætter - komme forandringer i bøjefurerne, specielt i albuebøjninger og knæhaser, men også håndled, hænder og ankler kan være angrebne. Her bliver huden fortykket, grov og furet, da barnet ikke kan lade være med at kradse sig på grund af kløe. Øjenomgivelserne er hos nogle blege, hos andre mørke. Der kan om vinteren komme tørt og krakelerende eksem under tæerne. I særlig udtalte tilfælde kan der gå infektion i eksemet. Det viser sig ved væskende, gullige skorper (børnesår).

5 Man må derfor fraråde patienter, der har eller har haft børneeksem, at påbegynde erhverv som mekaniker, maskinarbejder, frisør, sygeplejerske, køkken- og rengøringspersonale - eller i det hele taget erhverv, der indebærer fugtigt arbejde og gentaget kontakt med stoffer, der kan virke irriterende på huden. Da der i de senere år synes at være flere, der får tilbagefald af deres børneeksem i voksenalderen, er det klogt at uddanne sig til et hudvenligt job. Det er nærmere omtalt i AstmaAllergi Forbundets pjece om Jobvalg. Hvad kan forældrene selv gøre Børn med atopisk eksem bør leve en så normal tilværelse som muligt også i de perioder, hvor de er plaget af kløe, tør hud og eksem. Bad Sæbe og langvarig badning virker udtørrende, men samtidig ved man, at der hos børn med atopisk eksem kan findes mange bakterier på huden, og at mængden af bakterier holdes nede med daglig vask med vand og sæbe. Brugen af vand og sæbe må nødvendigvis være meget individuel. Det er vigtigt at skylle sæbe godt af. Det er omdiskuteret, om badeolie har nogen gavnlig effekt. Umiddelbart efter afskylning af sæbe og tørring skal huden indgnides i fugtighedscreme. Hormonsalve indgnides i et tyndt lag på den del af huden, hvor der er eksem. Før og efter ophold i svømmebassin kan huden indgnides i fed fugtighedscreme, da klorvand virker særligt irriterende på huden.

6 Hudkløe Det er klart, at det ikke er rart at have kløe i huden. Nogle børn er meget urolige og har svært ved at sidde stille. Kløen kan være meget udtalt og skal opfattes som et tegn på, at sygdommen kræver mere intensiv behandling. Barnet har ikke godt af bebrejdelser på grund af kløen, men i stedet bør forældrene være opmærksomme på de ting, som kan give anledning til kløe. Brug bomuld direkte mod huden. Soverummet skal være køligt, men ligesom andre børn må barnet naturligvis ikke udsættes for træk. Udfør bad og hudpleje i god tid før sengetid, da et for varmt bad umiddelbart før sengetid, kan forværre kløen om natten. Fugtighedscremer Fås i håndkøb. Der er et meget stort udvalg, men da der ikke er udført sammenlignende undersøgelser, ved man ikke, hvad der er bedst. Visse fugtighedscremer kan give kortvarig svien og stikken i huden. Det gælder f.eks. karbamid. Nogle forældre foretrækker fugtighedscremer, som er lette at påføre, mens andre har bemærket, at en fed creme har en længerevarende effekt på den tørre hud. Lotioner er sædvanligvis ikke fede nok. Omhyggelig hudpleje nedsætter behovet for eksemsalve. Hvis barnet sveder meget, vil kløen som regel forværres. Om sommeren bør tøjet være løstsiddende, let og luftigt, og tilpasset aktiviteten. Det er vigtig at se og lytte til barnets reaktioner, og det kan være nødvendigt at indskrænke krævende konkurrencesport. For teenageren kan diskotek være en sveddryppende og kløende affære. Uldtøj, herunder uldne kraver og halstørklæder, direkte mod huden medfører kløe og bør undgås. Hudtørhed Barnets hud er tør på grund af nedsat vandindhold i huden. Den tørre hud forværrer kløen, og der skal dagligt anvendes hudplejemidler. Det er vigtigt, at afsætte den nødvendige tid og indøve nogle ritualer omkring den daglige behandling med fugtighedscremer, som langt de fleste børn med atopisk eksem må anvende også i eksemfri perioder. Ting tager tid, og den daglige hudpleje kan nemt tage ½ time. 8 9

7 Lægen eller hudlægen kan anbefale dig nogle fugtighedscremer, som de har gode erfaringer med - og som sjældent eller aldrig giver anledning til allergi overfor de stoffer, som de indeholder. Fugtighedscreme dagligt Undgå uld Undgå svedige aktiviteter Køligt soverum Amning Undlad rygning Amning Amning anbefales generelt i de første 4-6 levemåneder. Undersøgelser tyder på, at børn af forældre med børneeksem, astma eller høfeber, som udelukkende ammes de første fire måneder opnår, at børneeksemet bliver af mindre sværhedsgrad eller først begynder senere hen i barndommen. På trods heraf, er der dog mange forældre, der oplever, at en omhyggelig gennemført amning ikke har været tilstrækkelig til at forhindre, at barnet får eksem. Sol Langt de fleste tilfælde af børneeksem bedres af sol og sommer. På den anden side er det vigtigt, at efterleve de almindelige regler for børns ophold i solen. Det gælder for alle børn, at de ikke må blive skoldede i solen. Husdyr/kæledyr Et barn med børneeksem har en øget risiko for at udvikle astma og høfeber. På den anden side skal barnet leve så normalt som muligt, og man må forsøge at finde et børne - og sygdomsvenligt kompromis. Rygning Det er ikke afklaret, om rygning kan forværre eller udløse børneeksem, men man ved i dag med sikkerhed, at rygning i hjemmet øger risikoen for astma hos børn og unge, der tidligere har haft børneeksem. Læs om forebyggelse i Astma-Allergi Forbundets pjece: Forebyggelse af allergi fra fødslen eller på Behandling Behandlingen af sygdommen kan ikke rette sig mod sygdommens årsag eller årsager, da de ikke kendes. Behandlingen kan dog altid lindre og mindske eksemet, og sygdommen kan næsten altid bringes under kontrol. Eksemet er tegn på en slags betændelse i huden, og den for tiden bedst kendte behandling består af salver, som indeholder stoffer, der ligner vores hormoner i binyrebarken (hormonsalver eller steroidsalver). Vaccination En vaccinationsbehandling (også kaldet hyposensibilisering), der i nogle tilfælde gives mod astma eller høfeber, anvendes ikke mod børneeksem, da sygdommen ikke skyldes allergi på samme måde som ved astma eller høfeber. I nogle tilfælde ser man endog, at den nødvendige vaccination mod astma og høfeber kan forværre børneeksem.

8 Hormonpræparater Det er vigtigt at anvende hormonsalven som foreskrevet, og ved korrekt anvendelse er det en effektiv behandling uden bivirkninger. De svageste hormonsalver kan man anvende i meget lang tid uden bivirkninger. Ved flere måneders daglig anvendelse af de stærkeste salver på samme sted, kan huden blive beskadiget. Ved i perioder at holde pause med behandlingen eller veksle mellem præparater af forskellig og passende styrke kan man - i samråd med lægen eller hudlægen - holde eksemet i ro uden at skade huden. Nogle forældre har en ubegrundet angst over for anvendelsen af hormonpræparater. Det har medført, at mange eksembørn har været unødvendigt plaget af deres sygdom. Set fra lægens side har det største problem været underbehandling. De svageste hormonpræparater fås i håndkøb. De stærkeste kan kun fås på recept. Det er almindeligt at indlede med daglig behandling med et stærkere virkende hormonpræparat for at bringe eksemet i ro. Ofte fortsættes (aftrappes) der ved, enten at smøre mindre hyppigt, f.eks. først hver anden dag og derefter 1-2 gange om ugen, eller ved at anvende en svagere hormonsalve. Det skal her understreges at lægens anvisninger for behandling, dosering og evt. udtrapning skal følges. De stærkest virkende hormonpræparater kan efter længere tids brug give anledning til bivirkninger i form af tynd hud med karudvidelser (steroidatrofi) og sprængninger i huden (strækmærker). Ligeledes kan daglig anvendelse af de stærkeste præparater i ansigtet give anledning til hudforandringer, men som sagt er risikoen meget ringe ved korrekt behandling. Behandlingen af sygdommen kan ikke rette sig mod sygdommens årsag eller årsager, da de ikke kendes, men det nytter at behandle med fugtighedscreme og hormonsalve samt at undgå de ting, der forværrer eksemet.

9 Fingertip-reglen Her ses hvor mange antal fingertip, der skal anvendes til de forskellige områder af kroppen. Hormonpræparater inddeles i svage, middelstærke, stærke og ekstra stærke, eller gruppe I til gruppe IV, hvor gruppe I (svage) indeholder hydrocortison, mens gruppe IV indeholder meget stærke midler. På en af de følgende sider er der en oversigt over hormonpræparater. Hormonpræparater findes både som cremer og salver. Cremer med højt fedtindhold (fedtcreme) opleves som særligt velegnede til denne tørre hudsygdom, mens salver af nogle patienter opleves som for fedtede og kosmetisk uacceptable. Påsmøringen er et kapitel for sig. Behandlingsmidlet skal gnides godt ind i den syge hud og kun anvendes i et tyndt lag. Du får kun 20 % ekstra effekt ved at smøre 2 gange om dagen, derfor er det ofte nok kun at smøre 1 gang om dagen. Virkningen bliver ikke bedre af at smøre tykt på. For kraftig indgnidning af behandlingsmidlet kan hos nogle patienter medføre kløe i huden. Fingertip-reglen kan benyttes som en rettesnor for, hvor meget hormonpræparat der skal påsmøres. En fingertip svarer til det yderste led af personens pegefinger. Der skal bruges forskellige antal fingertip alt efter 1 fingertip hvor stort et område, der skal behandles (se tegning på modstående side). Behandlingsvarigheden er individuel. Huden reagerer meget forskelligt. Den mængde creme, der kan ligge på personens fingertip, svarer til den mængde creme, der skal benyttes til et område på størrelse med personens to håndflader. 1 fingertip til en hånd 6 fingertip til et ben 2,5 fingertip til hovedet 3 fingertip til en arm 7 fingertip til kroppen (dækker både front og ryg) 2 fingertip til en fod Se udregningsmodel på

10 Hormonsalver Gruppe I (svage): Hydrokortison, Mildison. Gruppe II (middelstærke): Emovat, Kenalog, Locoid. Gruppe III (stærke): Betnovat, Bettamousse, Celeston, Cutivat, Diproderm, Elocon, Ibaril, Metosyn, Nerisona, Synalar. Gruppe IV (ekstra stærke): Dermovat, Diprolen. Nyere salvebehandling I 2002 blev der godkendt to ikke-hormonholdige salver (Elidel og Protopic) til behandling af atopisk eksem. Lægemidlerne er godkendt til behandling af patienter i aldersgruppen 2 år og derover med mild til moderat atopisk dermatitis (Elidel) eller moderat til svær atopisk dermatitis (Protopic), der ikke kan behandles tilfredsstillende med andre midler (binyrebarkhormon i forskellige styrker) eller som ikke tåler andre behandlinger. Produkterne skal påsmøres to gange daglig. Der kan i starten af et behandlingsforløb være irritation i huden i nogen tid efter påsmøringen, men det plejer at fortage sig. Om sommeren kan der komme øget følsomhed over for solen på de behandlede hudområder og man skal passe på ikke at blive solskoldet. Ved infektion i huden som fx børnesår eller forkølelsessår må der ikke samtidig behandles med Elidel eller Protopic. Sundhedsmyndighederne tilråder, at behandling med Elidel og Protopic kun varetages af læger med særligt kendskab til diagnosticering og be- handling af atopisk eksem samt at vedvarende langtidsbehandling og behandling af børn under 2 år foreløbigt bør undgås. Antibiotika Hvis børneeksem forværres med betændte sår, kan det være nødvendigt at anvende præparater med bakteriedræbende stoffer eller antibiotika som tabletter eller mikstur. Hudlægen vil også overveje at behandle med røde bade (kaliumpermanganat), der virker desinficerende. I andre tilfælde kan tjæreholdige præparater komme på tale som behandlingsmidler, men misfarvning af tøjet og lugten efter de stærkeste tjærepræparater kan give børnene problemer i børnehave og skole. Tjære gør huden mere lysfølsom og må anvendes med forsigtighed om sommeren. Antihistaminer Antihistamin kan virke sløvende i den nødvendige kløestillende dosering. Som tabletter eller mikstur før sengetid kan de have en gavnlig effekt på søvnen. Børn med meget svære tilfælde af børneeksem indlægges på en hudafdeling til lys- og badebehandling, og i tilslutning hertil vil forældre og børn få tilbud om at deltage i eksemskoler, hvor der bliver undervist i sygdommen med bl.a. video og pjecer som denne. Der findes ingen dokumenterede undersøgelser, der tyder på, at alternativ behandling kan påvirke sygdommen i gunstig retning. Tilskud Kronikertilskud Både børn og voksne har mulighed for at søge kronikertil-

11 Råd og vejledning Der er nu mere viden om sygdommen, end da den første gang blev beskrevet for mere end 100 år siden, men man ved stadig ikke nok. Vi må håbe, at der i de kommende år er ressourcer til rådighed til yderligere forskning i atopisk eksem. Information, vejledning og oplysning om nærmeste eksemskole kan fås ved henvendelse til: Astma-Allergi Forbundets Rådgivning Universitetsparken Roskilde Tlf: (kl og 13-15) Fax: Atopisk Eksem Forening Edvard Falcksgade København V Tlf: Fax: skud, såfremt egenbetalingen til receptpligtig medicin overstiger kr. i løbet af et år (2006-priser). Tilskuddet betyder, at man kan få dækket den del af betalingen til den tilskudsberettigede medicin, der overstiger kr. Kronikertilskud søges gennem egen læge. Mulighed for hjælp efter sociallovgivningen I lovgivningen findes der paragraffer, som giver mulighed for tilskud og dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til børn og voksne med atopisk eksem. Det er hos kommunens socialforvaltning, der skal søges om hjælp efter Lov om Social Service og Lov om Aktiv Socialpolitik Merudgiftsydelse (børn under 18 år) Lov om Social Service 28 omhandler dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det betyder, at sygdommen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse og typisk strækker sig over mere end 1 år. For at få hjælp skal der foreligge klinisk dokumentation for sygdommen fra lægen. Støtten er ikke afhængig af familiens indtægt og er ikke skattepligtig. Forudsætningen for at få hjælp er, at familien kan sandsynliggøre samlede merudgifter for mere end kr. pr. år (2006 priser) i løbet af det kommende år. Hvis der er flere børn i familien med kroniske lidelser, lægges udgifterne sammen. Der kan ved børneeksem være tale om følgende merudgifter: Egenbetaling af tilskudsberettiget medicin. Herunder f.eks. egenbetalingsdelen ved kronikerbevilling. Befordring til behandling. Særlige cremer og olier, som anvendes ved alvorligt belastende allergi eller hudlidelser. Dækning af merudgifter til vask. Ekstra beklædning, som er nødvendig på grund af ekstraordinært slid. Kurser. Tabt arbejdsfortjeneste (forsørgere) Lov om Social Service 29 omhandler dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Trang Lov om Aktiv Socialpolitik 82 omhandler muligheden for at kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. Der kan bl.a. søges dækning af det beløb som ikke dækkes af kronikerbevillingen. Kommunen skal i hvert enkelt tilfælde foretage en konkret vurdering af ansøgerens og eventuel ægtefællens økonomiske forhold. Det er individuelt fra kommune til kommune, hvornår man kan opnå dækning via 82.

12 Atopisk eksem hos unge og voksne Denne del af folderen er først og fremmest tænkt som en vejledning til den voksne, der ikke havde eksem som barn. Sygdommen kaldes for voksen børneeksem eller voksen atopisk eksem. Hudlidelsen er de sidste 40 år blevet mere og mere almindelig i barndommen, og fra befolkningsundersøgelser ved man, at det her i Danmark skønsmæssigt er 1-2 % af den voksne befolkning i alderen 18 til 65 år, der i løbet af ét år får udbrud af atopisk eksem. Ligesom i barndommen er omkring 80 % milde tilfælde. 1 2 % af voksne har atopisk eksem 80 % er milde tilfælde Især hænder og ansigt Vælg hudvenligt job Det kan komme som en stor overraskelse at få at vide, at man i en ikke helt ung alder har fået børneeksem, der også tidligere blev kaldt astmaeksem. Hudlæger landet over opdager et stigende antal patienter, der opfylder de diagnostiske krav til sygdommen, og hvor det ikke drejer sig om andre former for eksem, som f.eks. skæleksem eller kontakteksem. Atopisk eksem smitter ikke og er heller ikke tegn på lidelser i de indre organer. Hvem får atopisk eksem og hvorfor Det korte svar er, at det ved man ikke. Men noget ved man, og atopisk eksem er heldigvis også - og helt rimeligt - blevet et af de områder, hvor der forskes meget. Atopisk eksem skyldes såvel arv som miljø - eller såvel vores gener som omgivelser. Den er en del af de atopiske sygdomme, der tillige omfatter astma og høfeber. Sygdommene optræder hyppigere sammen end man blot skulle forvente ved tilfældighed alene. Den genetiske komponent spiller en betydelig rolle. En fugtig T-shirt og alkohol kan forværre kløen. Så et godt råd er at begrænse indtaget af alkohol og medbringe en ekstra T-shirt til at skifte med.

13 Hvis begge forældre har eller har haft børneeksem vil 75 % af deres børn ligeledes få børneeksem. Hvis en enægget tvilling har børneeksem vil der være mere end 75 % risiko for, at den anden tvilling også har eller får børneeksem. For at være mere præcis synes nogle af generne at være lokaliseret til kromosom 3, 5 og 17, men der er måske 20 andre. Generne er som nævnt ikke hele forklaringen. Der er flere teorier. En af teorierne går ud på, at almindelige infektionssygdomme kan stimulere spædbarnets immunsystem så det bedre kan modstå udviklingen af allergiske sygdomme. På den anden side er det heldigvis sådan, at vaccinationer mod vores børnesygdomme ikke øger risikoen for allergi. Men hvad øger så risikoen? Siden oliekrisen i 1970 erne har vi isoleret og tætnet vores boliger. Det har medført en dårligere ventilation, øget luftfugtighed og hermed flere skimmelsvampe og husstøvmider, der også kan være årsag til allergisk sygdom. Tobaksrygning under graviditeten øger risikoen for astma hos barnet. Hvad med kosten? Hos voksne betyder den daglige kost så godt som aldrig noget. Du kan læse om kostens betydning for børn i den tilsvarende del af pjecens børneafsnit. Hvordan ser atopisk eksem ud Ligesom i barndommen kan atopisk eksem se meget forskellig ud. Eksemet er som regel mest udtalt i ansigtet, på halsen, på overkroppen og især på hænderne. Nogle kvinder kan være generet af eksem omkring brystvorterne. Den øvrige del af huden kan være tør, skællende eller nopret. Kløen kan være søvnhindrende, og den medførende kradsning kan give anledning til en fortykket hud og infektion. Eksem i ansigtet og på hænder påvirker udseendet og arbejdslivet, og de svære tilfælde af voksen børneeksem kan være forbundet med nedsat livskvalitet. Det er ikke nogen ligegyldig sygdom. Det kan være vanskeligt eller umuligt at bestride håndbelastende job som mekaniker, maskinarbejder, frisør, sygeplejerske, køkken- og rengøringspersonale - eller generelt erhverv, der indebærer kontakt med irritative stoffer. Det kan også være en psykisk belastning at udsættes for andre folks reaktioner og bemærkninger. Hvordan går det senere Hvor længe har man voksen børneeksem? Fra en tidligere undersøgelse kan man regne med, at omkring 50 % af de sværeste (hospitalsindlagte) tilfælde svinder i løbet af en års periode, men der er ingen undersøgelser, der endnu kan fortælle os, hvordan det går med dem, der er født efter 1960, hvor der er kommet flere og sandsynligvis også mildere tilfælde af atopisk eksem.

14 Hvad kan man selv gøre, vaccination, behandling Der er her ingen forskel på barnet og den voksnes situation. Det er beskrevet i børneafsnittet. Det skal dog her understreges, at man bør forsøge at leve så normalt som muligt - det gælder nu næsten alle sygdomme. Selvom sportsaktiviteter kan medføre sved og kløe, gælder det om at motionere, og det er heller ikke sundt at isolere sig socialt. Det er vigtigt, at din læge kender dig og din sygdom. Det er også vigtigt at bruge den nødvendige tid til indsmøring af fugtighedscreme og salve. Der kan let gå ½ time med den daglige behandling. Behandling Du kan læse mere om behandling af atopisk eksem i børneafsnittet. Tilskud Du kan læse om serviceloven i børneafsnittet.

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Søvnbesvær? Intet problem.

Søvnbesvær? Intet problem. Nr. 1 januar 2008 21. årgang www.ditlaegemagasin.dk til venteværelset POPULÆR LÆGEVIDENSKAB FOR HELE FAMILIEN Søvnbesvær? Intet problem. LÆS INDE I BLADET Sådan undgår du insulinpuder Har du en gang imellem

Læs mere

Læs i dette nummer om:

Læs i dette nummer om: Årgang 16 nr. 1 2010 Læs i dette nummer om: Miljøfaktorers indflydelse på eksemudbrud hos børn Svampeinfektion Hvert femte barn får børneeksem Eksemaften på Bispebjerg Hospital Eksem udgives af Atopisk

Læs mere

A E F. Læs i dette nummer om: Atopisk eksem og egenomsorg. Udvikling af nyt lægemiddel til behandling af eksem. Eksemskole & Allergiundersøgelse

A E F. Læs i dette nummer om: Atopisk eksem og egenomsorg. Udvikling af nyt lægemiddel til behandling af eksem. Eksemskole & Allergiundersøgelse Årgang 14 nr. 1 2008 Læs i dette nummer om: Atopisk eksem og egenomsorg Udvikling af nyt lægemiddel til behandling af eksem Eksemskole & Allergiundersøgelse Eksem-brevkasse A TOPISK EKSEM FORENING A E

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

FØDEVAREOVERFØLSOMHED HOS BØRN Konferencerapport

FØDEVAREOVERFØLSOMHED HOS BØRN Konferencerapport FØDEVAREOVERFØLSOMHED HOS BØRN Konferencerapport Fødevareoverfølsomhed hos børn Konferencerapport Sundhedsstyrelsen Center for Forebyggelse Islands Brygge 67 Postboks 1881 2300 København S sst@sst.dk URL:

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Naturlig hjælp til børn

Naturlig hjælp til børn Naturlig hjælp til børn Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst 1 Kære læser Dette hæfte henvender sig først og fremmest til forældre, der ønsker at behandle deres

Læs mere

Stamceller: Test dig selv: Husmor eller Karrierekvinde. selvforsvar. Er det relevant for dig? familieidyllen. Gratis.

Stamceller: Test dig selv: Husmor eller Karrierekvinde. selvforsvar. Er det relevant for dig? familieidyllen. Gratis. Børn & Fritid Magasinet til børnefamilier Nr. 30 april/maj 2008 7. årgang Psykisk selvforsvar Styrk din datters selvtillid Stamceller: Er det relevant for dig? familieidyllen falmer helt Tjek jeres hjem

Læs mere

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Indledning Denne pjece er for dig der skal i gang med en 3-stofsbehandling for din kroniske hepatitis C (på dansk leverbetændelse C). Pjecen indeholder

Læs mere

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er angstlidelser? 04 Hvorfor får nogle angstlidelser? 06 Hvad sker der

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

BØRN OG UNGE MED. hovedpine. Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud

BØRN OG UNGE MED. hovedpine. Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud BØRN OG UNGE MED hovedpine Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Børn og unge med hovedpine Hovedpine og migræne rammer omkring 5% af alle børn i alderen 3-11 år. Faktisk er der beskrevet tilfælde af

Læs mere

Fødevareintolerance?

Fødevareintolerance? Nr. 2 februar 2008 21. årgang www.ditlaegemagasin.dk til venteværelset POPULÆR LÆGEVIDENSKAB FOR HELE FAMILIEN LÆS INDE I BLADET Smerter i muskler og led Kender du til at blusse op af et enkelt glas vin?

Læs mere

Nummer 1/6 l februar 2011 l årgang 38. Smøretips

Nummer 1/6 l februar 2011 l årgang 38. Smøretips Nummer 1/6 l februar 2011 l årgang 38 Smøretips Forskellen på salve, fedtcreme, creme og lotion Sygeplejersker på spring Hvem gemmer sig bag masken Sommerkursus 2011 2 PsoriasisNYT l 1. 2011 Danmarks Psoriasis

Læs mere

Gode råd til uddannelse og arbejde. Gravid med leddegigt. 9veje til et godt sexliv. Leddegigten skal ikke definere mig MED LEDDEGIGT

Gode råd til uddannelse og arbejde. Gravid med leddegigt. 9veje til et godt sexliv. Leddegigten skal ikke definere mig MED LEDDEGIGT Leddegigten skal ikke definere mig MED LEDDEGIGT Gode råd til uddannelse og arbejde Gravid med leddegigt 9veje til et godt sexliv Motion Sundhed Ferie Behandling Smertelindring Det sociale liv Parforhold

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Aarhus Universitet Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr Skadedyrlaboratoriet Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Skadedyrlaboratoriet,

Læs mere

COLITIS-CROHN FORENINGEN INFORMERER. Vores barn har fået tarmbetændelse

COLITIS-CROHN FORENINGEN INFORMERER. Vores barn har fået tarmbetændelse COLITIS-CROHN FORENINGEN INFORMERER Vores barn har fået tarmbetændelse COLITIS-CROHN FORENINGEN Klingenberg 15, 2. th, 5000 Odense C Tlf. 35 35 48 82 CVR 21314307 Colitis-Crohn Foreningen Landsforeningen

Læs mere

Mit barn har gigt. Gitramte Børns Forældreforening, december 2014, 2. udgave, 1. oplag

Mit barn har gigt. Gitramte Børns Forældreforening, december 2014, 2. udgave, 1. oplag Mit barn har gigt 1 Mit barn har gigt Gitramte Børns Forældreforening, december 2014, 2. udgave, 1. oplag Hæftet er en revideret version af det tidligere hæfte Værd at vide om at have et barn med gigt

Læs mere

Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Af Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 Indholdsfortegnelse Baggrundsviden om huden...side 3 Hvad er eksem?...side 3 Svamp..

Læs mere

Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om bipolar lidelse HOS VOKSNE Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er bipolar lidelse? 04 Hvad er årsagen til bipolar lidelse? 06 Hvilke

Læs mere

Vinterferie. Julekalender. Julegaveinspiration. Hvilke vitaminer skal børn ha? Jul i en delebørnsfamilie TEMA: Vinterens infektioner kan forebygges

Vinterferie. Julekalender. Julegaveinspiration. Hvilke vitaminer skal børn ha? Jul i en delebørnsfamilie TEMA: Vinterens infektioner kan forebygges NR. 57 OKTOBER/NOVEMBER 2012 12. ÅRGANG GRATIS MAGASIN / UDKOMMER HVER 2. MÅNED Magasinet til børnefamilier GRATIS MAGASIN UDKOMMER HVER 2. MÅNED! Vinterferie Vinterens infektioner kan forebygges Julegaveinspiration

Læs mere

Når børn får kræft. - en bog med gode råd og vejledning til forældre

Når børn får kræft. - en bog med gode råd og vejledning til forældre Når børn får kræft - en bog med gode råd og vejledning til forældre BØRNEONKOLO G I S K AFDELING Når børn får kræft 2009 Pædiatrisk Klinik II Juliane Marie Centret Rigshospitalet Tekst Bogen er skrevet

Læs mere

Sygdom og ulykke om bord - hvad kan fritidssejleren gøre?

Sygdom og ulykke om bord - hvad kan fritidssejleren gøre? Sygdom og ulykke om bord - hvad kan fritidssejleren gøre? Hvor alvorlig er sygdommen? Hvor alvorlig er ulykken? Hvad kan vi gøre om bord? Hvornår skal vi kontakte læge? Hvordan får vi fat i en læge? Søg

Læs mere

Informationshæfte Colitis ulcerosa

Informationshæfte Colitis ulcerosa Informationshæfte Colitis ulcerosa Indholdsfortegnelse Forord...3 Colitis ulcerosa...4 Hvad er colitis ulcerosa?...4 Hvad er colon og dens funktion?...5 Ændres colons funktion ved colitis ulcerosa?...5

Læs mere