Værd at vide om. Atopisk eksem. Børneeksem. Værd at vide om. om forebyggelse og behandling. Råd til unge og voksne.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værd at vide om. Atopisk eksem. Børneeksem. Værd at vide om. om forebyggelse og behandling. Råd til unge og voksne."

Transkript

1 Råd til unge og voksne om forebyggelse og behandling Værd at vide om Atopisk eksem Hudlæge, dr. med. Finn Schultz Larsen PF 0601 Værd at vide om Børneeksem Råd til forældre om forebyggelse og behandling Hudlæge, dr. med. Finn Schultz Larsen

2 Der er nu om stunder mange forældre, der oplever at deres børn får eksem. Det drejer sig om børneeksem, der også hedder atopisk eksem. Som forældre vil man naturligvis gerne gøre det bedst mulige. Opgaven er ikke umulig, men det kræver, at man ved noget om sygdommen. Denne folder er ment som en hjælp til de forældre, der vil vide mere om børneeksem. Børneeksem kan optræde sammen med astma, fødevareallergi og høfeber, som også kaldes de atopiske sygdomme. For familien er det vigtigt at vide, at eksemet ikke smitter, at barnet gerne må komme i institution, at børneeksem ikke er tegn på sygdom i de indre organer, og at mindst 75 % af tilfældene forsvinder i løbet af barndommen. Hvor mange får børneeksem I hele den vestlige verden er sygdommen blevet mere og mere almindelig. Her i Danmark er det nu 20 % af alle børn, der får atopisk eksem og for størstedelens vedkommende begynder det atopiske eksem inden 1 års alderen. 20 % af alle børn i Danmark får børneeksem Delvis arvelig sygdom Fødevarer kan forværre eksem Risiko for astma og høfeber Hvem får børneeksem Børneeksem optræder hyppigere i familier, hvor forældre eller søskende har eller har haft børneeksem, astma eller høfeber. Risikoen for at få børneeksem er således betydelig større, hvis forældrene selv har haft børneeksem, astma eller høfeber. Hvis begge forældre har haft børneeksem, vil 75 % af deres børn få børneeksem. Hvordan det går i den enkelte familie, kan man naturligvis ikke forudsige med sikkerhed, da sådanne procenttal kun udtrykker et gennemsnit for flere familier. Hvis kun én af forældrene har haft børneeksem, er risikoen 30 %. Hvorfor opstår børneeksem Udover den arvelige side af sagen, er der også miljømæssige forhold, som gør, at sygdommen bryder ud hos nogle og ikke hos andre. Vi ville alle meget gerne påvise nogle årsager, som eventuelt kunne fjernes. Det kan man kun hos en mindre procentdel, med det vi ved om sygdommen i dag. I Danmark får 20 % af alle børn børneeksem og for størstedelens vedkommende begynder eksemet inden 1 års alderen.

3 Fødevarer Børneeksem kan i enkelte tilfælde forværres af fødevarer, i de første leveår hyppigst pga. mælk og æg. Det drejer sig næsten altid om børn, der både har ret udtalt eksem og samtidig astma, høfeber eller symptomer fra mavetarmkanalen. Man ved, at omkring 2 % af alle spædbørn udvikler mælkeallergi og en del af dem vil også have atopisk eksem. Senere hen i barndommen kan der forekomme allergi over for hvede, soja, fisk, nødder og jordnødder. Visse syreholdige fødevarer, som f.eks. appelsiner, tomater og mandariner kan medføre forbigående eksem om munden. Det er ikke tegn på allergi og kan i mange tilfælde forebygges ved forinden at indgnide fugtighedscreme om munden. Ved mistanke om forværring efter indtagelse af fødevarer er det vigtigt at afklare, om det også i virkeligheden er tilfældet. Man må ikke ukritisk påbegynde en diæt. Det skal altid ske i samarbejde med en læge og en diætist. Det kan være nytteløst eller ligefrem skadeligt for barnet, hvis kosten indeholder for lidt af f.eks. kalk og fedtstoffer, som børn har meget mere brug for end voksne. Hvis man har mistanke til maden, kan man i samråd med lægen prøve at undgå de mistænkte fødevarer i et par uger. Hvis huden bedres i denne periode, kan man igen lade barnet spise de mistænkte levnedsmidler. Sker der herefter en klar forværring af eksemet, er det vigtigt at få det grundigere undersøgt hos speciallæge eller på sygehus. Det er heldigvis sådan, at de fleste børn vokser fra deres allergi. Hvis begge forældre har haft børneeksem, vil 75% af deres børn få børneeksem Tilsætningsstoffer Det er kun undtagelsesvis sådan, at det vi spiser forværrer sygdommen. En undersøgelse her fra Danmark har vist, at det højst er 2-3 % af alle eksembørn, hos hvem sygdommen forværres af tilsætningsstoffer, og det vil stort set altid vise sig som nældefeber. Nogle steder har man ved hudlæge, hudafdeling eller allergicenter mulighed for at foretage en provokation over for farvestoffer og konserveringsmidler.

4 Et barn med atopisk eksem har øget risiko for at få astma og høfeber, hvor der er overfølsomhed overfor bl.a. pollen. Denne form for allergi kan påvises ved hudprøver (priktest), der foretages på underarmene. Priktest kan give oplysning om overfølsomhed ved astma, fødevareallergi og høfeber og undertiden ved børneeksem. Der er ingen nedre aldersgrænse for, hvornår der kan foretages priktest. Spædbørn Som regel begynder sygdommen i spædbarnsalderen med rødt, tørt og mere eller mindre skællende eksem i ansigtet og/eller bag ørerne, men i andre tilfælde kommer sygdommen først på benene, halsen eller i bleområdet. Hvordan ser børneeksem ud Børneeksem kan se meget forskelligt ud. Udseendet varierer fra barn til barn og i forskellige aldersperioder. Næsten alle børn oplever på et eller andet tidspunkt at være stærkt generet af kløe. Hvordan går det senere med eksemet Som nævnt forsvinder mindst 75 % af tilfældene i løbet af barndommen. Man kan derfor kun sige, at eksemet som regel plejer at gå væk, især de lettere tilfælde, men aldrig love, at det sker med sikkerhed. Det er vigtigt at vide, at sygdommen i voksenalderen kan medføre håndeksem. Man ved i dag, at børneeksem øger tilbøjeligheden for udvikling af håndeksem i voksenalderen, specielt ved udsættelse for vand, sæbe og rengørings- og opløsningsmidler. Børn Senere i barnealderen kan der - hvis eksemet fortsætter - komme forandringer i bøjefurerne, specielt i albuebøjninger og knæhaser, men også håndled, hænder og ankler kan være angrebne. Her bliver huden fortykket, grov og furet, da barnet ikke kan lade være med at kradse sig på grund af kløe. Øjenomgivelserne er hos nogle blege, hos andre mørke. Der kan om vinteren komme tørt og krakelerende eksem under tæerne. I særlig udtalte tilfælde kan der gå infektion i eksemet. Det viser sig ved væskende, gullige skorper (børnesår).

5 Man må derfor fraråde patienter, der har eller har haft børneeksem, at påbegynde erhverv som mekaniker, maskinarbejder, frisør, sygeplejerske, køkken- og rengøringspersonale - eller i det hele taget erhverv, der indebærer fugtigt arbejde og gentaget kontakt med stoffer, der kan virke irriterende på huden. Da der i de senere år synes at være flere, der får tilbagefald af deres børneeksem i voksenalderen, er det klogt at uddanne sig til et hudvenligt job. Det er nærmere omtalt i AstmaAllergi Forbundets pjece om Jobvalg. Hvad kan forældrene selv gøre Børn med atopisk eksem bør leve en så normal tilværelse som muligt også i de perioder, hvor de er plaget af kløe, tør hud og eksem. Bad Sæbe og langvarig badning virker udtørrende, men samtidig ved man, at der hos børn med atopisk eksem kan findes mange bakterier på huden, og at mængden af bakterier holdes nede med daglig vask med vand og sæbe. Brugen af vand og sæbe må nødvendigvis være meget individuel. Det er vigtigt at skylle sæbe godt af. Det er omdiskuteret, om badeolie har nogen gavnlig effekt. Umiddelbart efter afskylning af sæbe og tørring skal huden indgnides i fugtighedscreme. Hormonsalve indgnides i et tyndt lag på den del af huden, hvor der er eksem. Før og efter ophold i svømmebassin kan huden indgnides i fed fugtighedscreme, da klorvand virker særligt irriterende på huden.

6 Hudkløe Det er klart, at det ikke er rart at have kløe i huden. Nogle børn er meget urolige og har svært ved at sidde stille. Kløen kan være meget udtalt og skal opfattes som et tegn på, at sygdommen kræver mere intensiv behandling. Barnet har ikke godt af bebrejdelser på grund af kløen, men i stedet bør forældrene være opmærksomme på de ting, som kan give anledning til kløe. Brug bomuld direkte mod huden. Soverummet skal være køligt, men ligesom andre børn må barnet naturligvis ikke udsættes for træk. Udfør bad og hudpleje i god tid før sengetid, da et for varmt bad umiddelbart før sengetid, kan forværre kløen om natten. Fugtighedscremer Fås i håndkøb. Der er et meget stort udvalg, men da der ikke er udført sammenlignende undersøgelser, ved man ikke, hvad der er bedst. Visse fugtighedscremer kan give kortvarig svien og stikken i huden. Det gælder f.eks. karbamid. Nogle forældre foretrækker fugtighedscremer, som er lette at påføre, mens andre har bemærket, at en fed creme har en længerevarende effekt på den tørre hud. Lotioner er sædvanligvis ikke fede nok. Omhyggelig hudpleje nedsætter behovet for eksemsalve. Hvis barnet sveder meget, vil kløen som regel forværres. Om sommeren bør tøjet være løstsiddende, let og luftigt, og tilpasset aktiviteten. Det er vigtig at se og lytte til barnets reaktioner, og det kan være nødvendigt at indskrænke krævende konkurrencesport. For teenageren kan diskotek være en sveddryppende og kløende affære. Uldtøj, herunder uldne kraver og halstørklæder, direkte mod huden medfører kløe og bør undgås. Hudtørhed Barnets hud er tør på grund af nedsat vandindhold i huden. Den tørre hud forværrer kløen, og der skal dagligt anvendes hudplejemidler. Det er vigtigt, at afsætte den nødvendige tid og indøve nogle ritualer omkring den daglige behandling med fugtighedscremer, som langt de fleste børn med atopisk eksem må anvende også i eksemfri perioder. Ting tager tid, og den daglige hudpleje kan nemt tage ½ time. 8 9

7 Lægen eller hudlægen kan anbefale dig nogle fugtighedscremer, som de har gode erfaringer med - og som sjældent eller aldrig giver anledning til allergi overfor de stoffer, som de indeholder. Fugtighedscreme dagligt Undgå uld Undgå svedige aktiviteter Køligt soverum Amning Undlad rygning Amning Amning anbefales generelt i de første 4-6 levemåneder. Undersøgelser tyder på, at børn af forældre med børneeksem, astma eller høfeber, som udelukkende ammes de første fire måneder opnår, at børneeksemet bliver af mindre sværhedsgrad eller først begynder senere hen i barndommen. På trods heraf, er der dog mange forældre, der oplever, at en omhyggelig gennemført amning ikke har været tilstrækkelig til at forhindre, at barnet får eksem. Sol Langt de fleste tilfælde af børneeksem bedres af sol og sommer. På den anden side er det vigtigt, at efterleve de almindelige regler for børns ophold i solen. Det gælder for alle børn, at de ikke må blive skoldede i solen. Husdyr/kæledyr Et barn med børneeksem har en øget risiko for at udvikle astma og høfeber. På den anden side skal barnet leve så normalt som muligt, og man må forsøge at finde et børne - og sygdomsvenligt kompromis. Rygning Det er ikke afklaret, om rygning kan forværre eller udløse børneeksem, men man ved i dag med sikkerhed, at rygning i hjemmet øger risikoen for astma hos børn og unge, der tidligere har haft børneeksem. Læs om forebyggelse i Astma-Allergi Forbundets pjece: Forebyggelse af allergi fra fødslen eller på Behandling Behandlingen af sygdommen kan ikke rette sig mod sygdommens årsag eller årsager, da de ikke kendes. Behandlingen kan dog altid lindre og mindske eksemet, og sygdommen kan næsten altid bringes under kontrol. Eksemet er tegn på en slags betændelse i huden, og den for tiden bedst kendte behandling består af salver, som indeholder stoffer, der ligner vores hormoner i binyrebarken (hormonsalver eller steroidsalver). Vaccination En vaccinationsbehandling (også kaldet hyposensibilisering), der i nogle tilfælde gives mod astma eller høfeber, anvendes ikke mod børneeksem, da sygdommen ikke skyldes allergi på samme måde som ved astma eller høfeber. I nogle tilfælde ser man endog, at den nødvendige vaccination mod astma og høfeber kan forværre børneeksem.

8 Hormonpræparater Det er vigtigt at anvende hormonsalven som foreskrevet, og ved korrekt anvendelse er det en effektiv behandling uden bivirkninger. De svageste hormonsalver kan man anvende i meget lang tid uden bivirkninger. Ved flere måneders daglig anvendelse af de stærkeste salver på samme sted, kan huden blive beskadiget. Ved i perioder at holde pause med behandlingen eller veksle mellem præparater af forskellig og passende styrke kan man - i samråd med lægen eller hudlægen - holde eksemet i ro uden at skade huden. Nogle forældre har en ubegrundet angst over for anvendelsen af hormonpræparater. Det har medført, at mange eksembørn har været unødvendigt plaget af deres sygdom. Set fra lægens side har det største problem været underbehandling. De svageste hormonpræparater fås i håndkøb. De stærkeste kan kun fås på recept. Det er almindeligt at indlede med daglig behandling med et stærkere virkende hormonpræparat for at bringe eksemet i ro. Ofte fortsættes (aftrappes) der ved, enten at smøre mindre hyppigt, f.eks. først hver anden dag og derefter 1-2 gange om ugen, eller ved at anvende en svagere hormonsalve. Det skal her understreges at lægens anvisninger for behandling, dosering og evt. udtrapning skal følges. De stærkest virkende hormonpræparater kan efter længere tids brug give anledning til bivirkninger i form af tynd hud med karudvidelser (steroidatrofi) og sprængninger i huden (strækmærker). Ligeledes kan daglig anvendelse af de stærkeste præparater i ansigtet give anledning til hudforandringer, men som sagt er risikoen meget ringe ved korrekt behandling. Behandlingen af sygdommen kan ikke rette sig mod sygdommens årsag eller årsager, da de ikke kendes, men det nytter at behandle med fugtighedscreme og hormonsalve samt at undgå de ting, der forværrer eksemet.

9 Fingertip-reglen Her ses hvor mange antal fingertip, der skal anvendes til de forskellige områder af kroppen. Hormonpræparater inddeles i svage, middelstærke, stærke og ekstra stærke, eller gruppe I til gruppe IV, hvor gruppe I (svage) indeholder hydrocortison, mens gruppe IV indeholder meget stærke midler. På en af de følgende sider er der en oversigt over hormonpræparater. Hormonpræparater findes både som cremer og salver. Cremer med højt fedtindhold (fedtcreme) opleves som særligt velegnede til denne tørre hudsygdom, mens salver af nogle patienter opleves som for fedtede og kosmetisk uacceptable. Påsmøringen er et kapitel for sig. Behandlingsmidlet skal gnides godt ind i den syge hud og kun anvendes i et tyndt lag. Du får kun 20 % ekstra effekt ved at smøre 2 gange om dagen, derfor er det ofte nok kun at smøre 1 gang om dagen. Virkningen bliver ikke bedre af at smøre tykt på. For kraftig indgnidning af behandlingsmidlet kan hos nogle patienter medføre kløe i huden. Fingertip-reglen kan benyttes som en rettesnor for, hvor meget hormonpræparat der skal påsmøres. En fingertip svarer til det yderste led af personens pegefinger. Der skal bruges forskellige antal fingertip alt efter 1 fingertip hvor stort et område, der skal behandles (se tegning på modstående side). Behandlingsvarigheden er individuel. Huden reagerer meget forskelligt. Den mængde creme, der kan ligge på personens fingertip, svarer til den mængde creme, der skal benyttes til et område på størrelse med personens to håndflader. 1 fingertip til en hånd 6 fingertip til et ben 2,5 fingertip til hovedet 3 fingertip til en arm 7 fingertip til kroppen (dækker både front og ryg) 2 fingertip til en fod Se udregningsmodel på

10 Hormonsalver Gruppe I (svage): Hydrokortison, Mildison. Gruppe II (middelstærke): Emovat, Kenalog, Locoid. Gruppe III (stærke): Betnovat, Bettamousse, Celeston, Cutivat, Diproderm, Elocon, Ibaril, Metosyn, Nerisona, Synalar. Gruppe IV (ekstra stærke): Dermovat, Diprolen. Nyere salvebehandling I 2002 blev der godkendt to ikke-hormonholdige salver (Elidel og Protopic) til behandling af atopisk eksem. Lægemidlerne er godkendt til behandling af patienter i aldersgruppen 2 år og derover med mild til moderat atopisk dermatitis (Elidel) eller moderat til svær atopisk dermatitis (Protopic), der ikke kan behandles tilfredsstillende med andre midler (binyrebarkhormon i forskellige styrker) eller som ikke tåler andre behandlinger. Produkterne skal påsmøres to gange daglig. Der kan i starten af et behandlingsforløb være irritation i huden i nogen tid efter påsmøringen, men det plejer at fortage sig. Om sommeren kan der komme øget følsomhed over for solen på de behandlede hudområder og man skal passe på ikke at blive solskoldet. Ved infektion i huden som fx børnesår eller forkølelsessår må der ikke samtidig behandles med Elidel eller Protopic. Sundhedsmyndighederne tilråder, at behandling med Elidel og Protopic kun varetages af læger med særligt kendskab til diagnosticering og be- handling af atopisk eksem samt at vedvarende langtidsbehandling og behandling af børn under 2 år foreløbigt bør undgås. Antibiotika Hvis børneeksem forværres med betændte sår, kan det være nødvendigt at anvende præparater med bakteriedræbende stoffer eller antibiotika som tabletter eller mikstur. Hudlægen vil også overveje at behandle med røde bade (kaliumpermanganat), der virker desinficerende. I andre tilfælde kan tjæreholdige præparater komme på tale som behandlingsmidler, men misfarvning af tøjet og lugten efter de stærkeste tjærepræparater kan give børnene problemer i børnehave og skole. Tjære gør huden mere lysfølsom og må anvendes med forsigtighed om sommeren. Antihistaminer Antihistamin kan virke sløvende i den nødvendige kløestillende dosering. Som tabletter eller mikstur før sengetid kan de have en gavnlig effekt på søvnen. Børn med meget svære tilfælde af børneeksem indlægges på en hudafdeling til lys- og badebehandling, og i tilslutning hertil vil forældre og børn få tilbud om at deltage i eksemskoler, hvor der bliver undervist i sygdommen med bl.a. video og pjecer som denne. Der findes ingen dokumenterede undersøgelser, der tyder på, at alternativ behandling kan påvirke sygdommen i gunstig retning. Tilskud Kronikertilskud Både børn og voksne har mulighed for at søge kronikertil-

11 Råd og vejledning Der er nu mere viden om sygdommen, end da den første gang blev beskrevet for mere end 100 år siden, men man ved stadig ikke nok. Vi må håbe, at der i de kommende år er ressourcer til rådighed til yderligere forskning i atopisk eksem. Information, vejledning og oplysning om nærmeste eksemskole kan fås ved henvendelse til: Astma-Allergi Forbundets Rådgivning Universitetsparken Roskilde Tlf: (kl og 13-15) Fax: Atopisk Eksem Forening Edvard Falcksgade København V Tlf: Fax: skud, såfremt egenbetalingen til receptpligtig medicin overstiger kr. i løbet af et år (2006-priser). Tilskuddet betyder, at man kan få dækket den del af betalingen til den tilskudsberettigede medicin, der overstiger kr. Kronikertilskud søges gennem egen læge. Mulighed for hjælp efter sociallovgivningen I lovgivningen findes der paragraffer, som giver mulighed for tilskud og dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste til børn og voksne med atopisk eksem. Det er hos kommunens socialforvaltning, der skal søges om hjælp efter Lov om Social Service og Lov om Aktiv Socialpolitik Merudgiftsydelse (børn under 18 år) Lov om Social Service 28 omhandler dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det betyder, at sygdommen skal være af en sådan karakter, at den har alvorlige følger i den daglige tilværelse og typisk strækker sig over mere end 1 år. For at få hjælp skal der foreligge klinisk dokumentation for sygdommen fra lægen. Støtten er ikke afhængig af familiens indtægt og er ikke skattepligtig. Forudsætningen for at få hjælp er, at familien kan sandsynliggøre samlede merudgifter for mere end kr. pr. år (2006 priser) i løbet af det kommende år. Hvis der er flere børn i familien med kroniske lidelser, lægges udgifterne sammen. Der kan ved børneeksem være tale om følgende merudgifter: Egenbetaling af tilskudsberettiget medicin. Herunder f.eks. egenbetalingsdelen ved kronikerbevilling. Befordring til behandling. Særlige cremer og olier, som anvendes ved alvorligt belastende allergi eller hudlidelser. Dækning af merudgifter til vask. Ekstra beklædning, som er nødvendig på grund af ekstraordinært slid. Kurser. Tabt arbejdsfortjeneste (forsørgere) Lov om Social Service 29 omhandler dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Trang Lov om Aktiv Socialpolitik 82 omhandler muligheden for at kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. Der kan bl.a. søges dækning af det beløb som ikke dækkes af kronikerbevillingen. Kommunen skal i hvert enkelt tilfælde foretage en konkret vurdering af ansøgerens og eventuel ægtefællens økonomiske forhold. Det er individuelt fra kommune til kommune, hvornår man kan opnå dækning via 82.

12 Atopisk eksem hos unge og voksne Denne del af folderen er først og fremmest tænkt som en vejledning til den voksne, der ikke havde eksem som barn. Sygdommen kaldes for voksen børneeksem eller voksen atopisk eksem. Hudlidelsen er de sidste 40 år blevet mere og mere almindelig i barndommen, og fra befolkningsundersøgelser ved man, at det her i Danmark skønsmæssigt er 1-2 % af den voksne befolkning i alderen 18 til 65 år, der i løbet af ét år får udbrud af atopisk eksem. Ligesom i barndommen er omkring 80 % milde tilfælde. 1 2 % af voksne har atopisk eksem 80 % er milde tilfælde Især hænder og ansigt Vælg hudvenligt job Det kan komme som en stor overraskelse at få at vide, at man i en ikke helt ung alder har fået børneeksem, der også tidligere blev kaldt astmaeksem. Hudlæger landet over opdager et stigende antal patienter, der opfylder de diagnostiske krav til sygdommen, og hvor det ikke drejer sig om andre former for eksem, som f.eks. skæleksem eller kontakteksem. Atopisk eksem smitter ikke og er heller ikke tegn på lidelser i de indre organer. Hvem får atopisk eksem og hvorfor Det korte svar er, at det ved man ikke. Men noget ved man, og atopisk eksem er heldigvis også - og helt rimeligt - blevet et af de områder, hvor der forskes meget. Atopisk eksem skyldes såvel arv som miljø - eller såvel vores gener som omgivelser. Den er en del af de atopiske sygdomme, der tillige omfatter astma og høfeber. Sygdommene optræder hyppigere sammen end man blot skulle forvente ved tilfældighed alene. Den genetiske komponent spiller en betydelig rolle. En fugtig T-shirt og alkohol kan forværre kløen. Så et godt råd er at begrænse indtaget af alkohol og medbringe en ekstra T-shirt til at skifte med.

13 Hvis begge forældre har eller har haft børneeksem vil 75 % af deres børn ligeledes få børneeksem. Hvis en enægget tvilling har børneeksem vil der være mere end 75 % risiko for, at den anden tvilling også har eller får børneeksem. For at være mere præcis synes nogle af generne at være lokaliseret til kromosom 3, 5 og 17, men der er måske 20 andre. Generne er som nævnt ikke hele forklaringen. Der er flere teorier. En af teorierne går ud på, at almindelige infektionssygdomme kan stimulere spædbarnets immunsystem så det bedre kan modstå udviklingen af allergiske sygdomme. På den anden side er det heldigvis sådan, at vaccinationer mod vores børnesygdomme ikke øger risikoen for allergi. Men hvad øger så risikoen? Siden oliekrisen i 1970 erne har vi isoleret og tætnet vores boliger. Det har medført en dårligere ventilation, øget luftfugtighed og hermed flere skimmelsvampe og husstøvmider, der også kan være årsag til allergisk sygdom. Tobaksrygning under graviditeten øger risikoen for astma hos barnet. Hvad med kosten? Hos voksne betyder den daglige kost så godt som aldrig noget. Du kan læse om kostens betydning for børn i den tilsvarende del af pjecens børneafsnit. Hvordan ser atopisk eksem ud Ligesom i barndommen kan atopisk eksem se meget forskellig ud. Eksemet er som regel mest udtalt i ansigtet, på halsen, på overkroppen og især på hænderne. Nogle kvinder kan være generet af eksem omkring brystvorterne. Den øvrige del af huden kan være tør, skællende eller nopret. Kløen kan være søvnhindrende, og den medførende kradsning kan give anledning til en fortykket hud og infektion. Eksem i ansigtet og på hænder påvirker udseendet og arbejdslivet, og de svære tilfælde af voksen børneeksem kan være forbundet med nedsat livskvalitet. Det er ikke nogen ligegyldig sygdom. Det kan være vanskeligt eller umuligt at bestride håndbelastende job som mekaniker, maskinarbejder, frisør, sygeplejerske, køkken- og rengøringspersonale - eller generelt erhverv, der indebærer kontakt med irritative stoffer. Det kan også være en psykisk belastning at udsættes for andre folks reaktioner og bemærkninger. Hvordan går det senere Hvor længe har man voksen børneeksem? Fra en tidligere undersøgelse kan man regne med, at omkring 50 % af de sværeste (hospitalsindlagte) tilfælde svinder i løbet af en års periode, men der er ingen undersøgelser, der endnu kan fortælle os, hvordan det går med dem, der er født efter 1960, hvor der er kommet flere og sandsynligvis også mildere tilfælde af atopisk eksem.

14 Hvad kan man selv gøre, vaccination, behandling Der er her ingen forskel på barnet og den voksnes situation. Det er beskrevet i børneafsnittet. Det skal dog her understreges, at man bør forsøge at leve så normalt som muligt - det gælder nu næsten alle sygdomme. Selvom sportsaktiviteter kan medføre sved og kløe, gælder det om at motionere, og det er heller ikke sundt at isolere sig socialt. Det er vigtigt, at din læge kender dig og din sygdom. Det er også vigtigt at bruge den nødvendige tid til indsmøring af fugtighedscreme og salve. Der kan let gå ½ time med den daglige behandling. Behandling Du kan læse mere om behandling af atopisk eksem i børneafsnittet. Tilskud Du kan læse om serviceloven i børneafsnittet.

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

Atopisk eksem. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/atopic/atopic.

Atopisk eksem. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/atopic/atopic. Hudlægen informerer om Atopisk eksem Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/atopic/atopic.htm (1 of 6)07-05-2006 12:09:58 ATOPISK EKSEM Eksem i huden kan skyldes mange

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Smøring med hormonpræparater

Smøring med hormonpræparater Information til patienten Smøring med hormonpræparater Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvad er hormonpræparater? Hormonpræparater er lægemidler, der findes som skum,

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem Håndeksem Håndeksem Hvad er håndeksem Håndeksem er en almindelig sygdom. Håndeksem begynder ofte tidligt i livet hos 1/3 allerede inden 20-års alderen. Kvinder får hyppigere håndeksem end mænd. De fleste

Læs mere

Denne lovgivning ligger forud for 41 i Lov om Social Service.

Denne lovgivning ligger forud for 41 i Lov om Social Service. Merudgifter til modermælkserstatning 6. udgave 2015 Astma-Allergi Danmark Økonomisk hjælp Sygesikringen giver, ifølge Bekendtgørelse 268 af 11/5 1998 og Fødevaredirektoratets liste over tilskudsberettigede

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Børneeksem / Gode råd

Børneeksem / Gode råd Patientinformation Børneeksem / Gode råd Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Børne- og ungeklinikken Almen viden om tør hud /børneeksem Fakta om børneeksem Tør hud klør. 15-20%

Læs mere

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark Merudgifter til modermælkserstatning Astma-Allergi Danmark Økonomisk hjælp Sygesikringen giver, ifølge Bekendtgørelse 268 af 11/5 1998 og Fødevaredirektoratets liste over tilskudsberettigede ernæringspræparater,

Læs mere

Merudgifter til modermælkserstatning

Merudgifter til modermælkserstatning Merudgifter til Astma-Allergi Danmark Økonomisk hjælp Sygesikringen giver, ifølge Bekendtgørelse 268 af 11/5 1998 og Fødevaredirektoratets liste over tilskudsberettigede ernæringspræparater, tilskud til

Læs mere

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem Det, du glemte at spørge om Gode råd om behandling af børneeksem Hvad er børneeksem? Børneeksem kaldes også atopisk eksem og tidligere også astmaeksem. Børneeksem er en sygdom med tør, kløende hud og perioder

Læs mere

Bumser Filipenser Uren hud Akne

Bumser Filipenser Uren hud Akne Hudlægen informerer om Bumser Filipenser Uren hud Akne Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/acne/acne.htm (1 of 7)03-01-2006 14:20:29 Bumser - filipenser - uren

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Eksemskole. Janni Hjortlund læge. Annemarie Yde-Andersen sygeplejerske / allergikonsulent. Lægedage

Eksemskole. Janni Hjortlund læge. Annemarie Yde-Andersen sygeplejerske / allergikonsulent. Lægedage Eksemskole Janni Hjortlund læge Annemarie Yde-Andersen sygeplejerske / allergikonsulent Program Myter myrdes Definition, hyppighed, forløb Årsager Komplicerende/ forværrende faktorer Behandling / forebyggelse

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Udslæt, irritation og sprængte blodkar. Det er blot nogle af de skader, din hud kan få ved at opholde dig udenfor i kulden. Af Heidi Pedersen, 26. januar 2013

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Isotrex 0,05 % gel Isotretinoin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Gem indlægssedlen.

Læs mere

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Høfeber HØFEBER Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er blevet overfølsom over for for eksempel pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvampesporer eller husstøvmider. Op mod en million

Læs mere

Information til patienten. UVA1 Lysbehandling. Regionshospitalet Viborg. Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium

Information til patienten. UVA1 Lysbehandling. Regionshospitalet Viborg. Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Information til patienten UVA1 Lysbehandling Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvad er UVA1-lys? UVA1-lys er en del af det langbølgede ultraviolette UVA lys (350-400nm).

Læs mere

Børn, allergi,astma. Pia Sønderby Christensen, Børnelæge Aalborg Universitetshospital. Pia Sønderby Christensen

Børn, allergi,astma. Pia Sønderby Christensen, Børnelæge Aalborg Universitetshospital. Pia Sønderby Christensen Børn, allergi,astma, Børnelæge Aalborg Universitetshospital 1 Atopisk dermatitis 2 Kolik? 3 Astmatisk bronchitis 4 Blod i afføringen Spædbarnskolitis? Blodig afføring hos klinisk raskt barn 5 Skolebarn

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale Allergiforebyggelse Information, som skal gives af sundhespersonale Indhold Hvem får allergi?... 3 Hvad er allergi?... 3 Hvor kommer allergien fra?... 3 Arvelige risikofaktorer...4 Hvor stor er risikoen

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Brentacort salve 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat

Læs mere

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Hvad er allergi i øjne og næse? Ved allergi i øjne og næse sker der en allergisk reaktion i øjets og næsens

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Patientvejledning Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Vejledning til brugere Denne patientvejledning kan være en hjælp til dig, der bruger smerteplaster. Her finder du råd om korrekt brug

Læs mere

Hormoncremer. Vejledning i brug af hormoncremer

Hormoncremer. Vejledning i brug af hormoncremer Patientinformation "Sår i Syd" Hormoncremer Vejledning i brug af hormoncremer Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Om hormonbehandling Denne pjece handler om hormonbehandling af huden Hormonbehandling

Læs mere

Det gode råd gør forskellen

Det gode råd gør forskellen Husstøvmideallergi Pollenallergi Det gode råd gør forskellen Det gode råd gør forskellen 1013533_Udskudt_114x150.indd 4-1 www.astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk 17/01/06 11:07:33 Hvad er husstøvmider?

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense)

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense) Allergivaccination Allergivaccination 3 Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergi vaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Hvad er fraktioneret CO2-laser? Fraktioneret CO2-laser er en behandling,

Læs mere

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom.

Dalby Børnehuse. Vejledning i forbindelse med sygdom. Dalby Børnehuse Vejledning i forbindelse med sygdom. Når jeres barn starter i institutionen: I den første periode jeres barn er i institutionen, kan I opleve, at jeres barn er mere modtageligt for sygdomme,

Læs mere

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko.

Ofte smitter en sygdom stadig, selvom symptomerne er væk. Her en guide og ideer til, hvordan man håndterer sygdom og smitterisiko. Sygdom/smitte Kære Forældre. Vi oplever alle, at vores vidunderlige børn bliver syge- især om vinteren, hvor børnene leger tæt og derfor nemt smitter hinanden. Mange børn kommer sig heldigvis hurtigt,

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Før Baggrund Både alder, rygning og udsættelse for sol gennem årene ændrer hudens elasticitet. Dette betyder, at læderhudens

Læs mere

Diagnose af atopisk dermatitis

Diagnose af atopisk dermatitis Atopisk dermatitis Atopisk dermatitis er den i den dag den hyppigste kroniske inflammationssygdom i de industrialiserede lande. Atopisk dermatitis seshos 20% af alle børn indenfor de første 4 leveår, men

Læs mere

TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften

TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften af Pia Knudsen, farmaceut og Holger Mosbech, overlæge dr.med. Endelig kom foråret - men for nogle betyder det en lang sæson med høfeber. For allerede tidligt i foråret

Læs mere

Klør dine øjne? så kan det være at du har høfeber i øjnene! Læs mere her om høfeber i øjnene.

Klør dine øjne? så kan det være at du har høfeber i øjnene! Læs mere her om høfeber i øjnene. Klør dine øjne? så kan det være at du har høfeber i øjnene! Læs mere her om høfeber i øjnene. Høfeber er en hyppig sygdom Flere og flere danskere får høfeber. I dag har op mod 1 million mennesker høfeber.

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN Redap 1 mg/g gel Adapalen Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Bemærk, at den seneste indlægsseddel for dette produkt er på

Bemærk, at den seneste indlægsseddel for dette produkt er på INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Brentacort creme 20 mg/g / 10 mg/g miconazolnitrat

Læs mere

Dermatologi Patientvejledning

Dermatologi Patientvejledning Dermatologi Patientvejledning 015 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever du en høj faglig kvalitet og tidssvarende

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter Smerter Forord Pjecen henvender sig til alvorligt syge patienter og deres pårørende. Ikke alle alvorligt syge patienter har smerter, men mange er bange for at få smerter. Alle kan derfor med fordel læse

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Hidrosadenitis suppurativa

Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa Hvad er Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa (HS) er en kronisk hudsygdom, der viser sig ved gentagne udbrud af ømme bylder. Hvor

Læs mere

Zovir 5 % creme Aciclovir

Zovir 5 % creme Aciclovir 11. november 2016 Zovir 5 % creme Aciclovir Der findes to pakningsstørrelser af Zovir 5 % creme. Den fås med henholdsvis 10 g og 2 g med hver sin indlægsseddel. Se de følgende sider. Første indlægsseddel

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

rosacea Information om et voksen-problem

rosacea Information om et voksen-problem rosacea Information om et voksen-problem Rosacea. Rosacea rammer omkring 2 10 procent af den voksne befolkning. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som giver rødme, knopper og betændt udslæt i ansigtet, primært

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Elocon 1mg/g salve mometasonfuroat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Elocon 1mg/g salve mometasonfuroat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Elocon 1mg/g salve mometasonfuroat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Gem indlægssedlen.

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

Vådt arbejde og hudproblemer

Vådt arbejde og hudproblemer Formidlingsmøde - Formidlingsmøde om marts 2007 Seniorforsker, Cand.scient, Ph.D. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Arbejdsbetingede hudlidelser Anmeldelser af arbejdsskader (2000-2005) ca.

Læs mere

Dækning af merudgifter

Dækning af merudgifter Dækning af merudgifter Medlemmet Tanja Lambach Rasmussen er socialrådgiver og fortæller her om reglerne for dækning af merudgifter i forbindelse med vores hudlidelse. Mange oplever, at det er blevet vanskeligere

Læs mere

Informationspjece. Svampeinfektioner. Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning

Informationspjece. Svampeinfektioner. Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning Informationspjece Svampeinfektioner Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling 2 Svampeinfektion ved amning Forekomst af svampe i kroppen

Læs mere

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser Vejledning til spørgeskemaet Indrammede spørgsmål skal besvares af alle. Hvis du svarer "nej" til et indrammet spørgsmål, kan

Læs mere

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen Til patienter og pårørende Flaskeernæring Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Neonatalafdelingen At give sit barn modermælkserstatning på flaske er for nogen det rigtige valg. For andre kan det

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ibutop creme 50 mg/g

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ibutop creme 50 mg/g INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Ibutop creme 50 mg/g Ibuprofen Læs denne indlægsseddel grundigt. Inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Du kan få Ibutop

Læs mere

Eksem. Læs i dette nummer om: Videncenter for Allergi. Undersøgelse om atopisk eksem og psoriasis. At forberede sig til møde med hudlæge

Eksem. Læs i dette nummer om: Videncenter for Allergi. Undersøgelse om atopisk eksem og psoriasis. At forberede sig til møde med hudlæge Eksem Årgang 17 nr. 2 2011 Læs i dette nummer om: Videncenter for Allergi Undersøgelse om atopisk eksem og psoriasis At forberede sig til møde med hudlæge Eksem udgives af Atopisk Eksem Forening Redaktør:

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Hvad er fraktioneret CO2- laserbehandling? Ved en fraktioneret

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Faktaark - Januar 2015 Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Medlemmer af Cystisk Fibrose Foreningen kan rekvirere et udkast til ansøgning, hvor de konkrete merudgifter kan

Læs mere

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic Patientvejledning Karsprængninger i ansigt IPL laserbehandling Cosmetic Der kan være mange årsager til, at du får karsprængninger. De kan være punkt- eller stegformede eller forgrenede i et fint netværk.

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET Sol SOL Selv om du holder af solen, så nyd den med måde, og undgå at blive solskoldet. Overdreven solbadning uden beskyttelse kan give varige hudskader og føre til kræft i huden. Huden bliver også ødelagt,

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason

Indlægsseddel: Information til brugeren. Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason Indlægsseddel: Information til brugeren Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

Hudsygdomme og kosmetik

Hudsygdomme og kosmetik Hudlægen informerer om Hudsygdomme og kosmetik Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/kosmetik/kosmetik.htm (1 of 7)03-01-2006 17:49:21 HUDSYGDOMME OG KOSMETIK Hudbivirkninger

Læs mere

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER 10 GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER DEN VIGTIGSTE INGREDIENS I BABYPLEJE ER KÆRLIGHED OG SUND FORNUFT Verdens

Læs mere

Spædbørn. Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men

Spædbørn. Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men Spædbørn Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men nogle gange er den kærligste behandling medicinsk. Det kan du læse mere om her i brochuren. 12069_Spædbørn_A5_boch copy.indd 2 10/07/07 13:06:57

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Elocon 1mg/ml kutanopløsning mometasonfuroat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Elocon 1mg/ml kutanopløsning mometasonfuroat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Elocon 1mg/ml kutanopløsning mometasonfuroat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Patientinformation. Hvad er nældefeber? Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken

Patientinformation. Hvad er nældefeber? Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken Patientinformation Hvad er nældefeber? Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Børne- og ungeklinikken Nældefeber Hvad er nældefeber? Nældefeber er en almindelig, anfaldsvis optrædende, kløende

Læs mere

Øregangsbetændelse hos hund

Øregangsbetændelse hos hund s NYHEDSBREV for KÆLEDYRSEJERE Nr. 02 - juni 2007 er en hudklinik for kæledyr Øregangsbetændelse hos hund Øregangsbetændelse er meget almindeligt hos hund. Det er såvel svampe, bakterier som øremider,

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Patientinformation, strålebehandling Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Indledning Denne information er et supplement til vores mundtlige information

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Ketoconazole Shampoo "Actavis" 2 %

Ketoconazole Shampoo Actavis 2 % Indlægsseddel: Information til brugeren Ketoconazole Shampoo "Actavis" 2 % shampoo 20 mg/g ketoconazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza råd om vaccination mod influenza 2009 På den sikre side Information om vaccinerne Vaccination beskytter de fleste Vaccination mod influenza beskytter de

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel Løbenummer: Spørgeskema vedr. indeklima og trivsel Virksomhed XXX måned og år Sådan udfylder du skemaet. Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved

Læs mere

Værd at vide om hudpriktest

Værd at vide om hudpriktest 3 Hvad er allergi? Allergi er den hurtigst voksende folkesygdom. Omkring 20 % af befolkningen i Danmark lider af allergisk høfeber. De mest almindelige symptomer på høfeber er gener fra øjne og luftveje

Læs mere

Hygiejne - håndhygiejne.

Hygiejne - håndhygiejne. Hygiejne - håndhygiejne. Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det. Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer

Læs mere

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR 3 Information til dig, der skal behandes med Levact for kræft i blodet, lymfesystemet eller knoglemarven. Informationen fokuserer på lægemidlet Levact, hvordan

Læs mere

Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse. Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver og dagplejen i Qeqqata Kommunia

Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse. Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver og dagplejen i Qeqqata Kommunia Ilinniartitaanermut Immikkoortortaq Området for Uddannelse Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver og dagplejen i Qeqqata Kommunia Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver,

Læs mere

Dækning af merudgifter

Dækning af merudgifter Sommerarrangement 9. juni 2012, DGI huset Iktyosisforeningen holdt i år sommerarrangement i DGI-huset med fokus på et fagligt indhold. Der var mødt 12 medlemmer op for at deltage. Programmet var Dækning

Læs mere

Svampeinfektion. Til nybagte mødre. Vælg farve. Vælg billede. Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning. Neonatal- og barselsklinikken

Svampeinfektion. Til nybagte mødre. Vælg farve. Vælg billede. Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning. Neonatal- og barselsklinikken Til nybagte mødre Svampeinfektion Behandling af svampeinfektioner i forbindelse med amning Vælg farve Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Neonatal- og barselsklinikken 2 Svampeinfektion ved amning Forekomst

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere