Kirkehilsen. Hong Kong December 2013 BILLEDER AF EN JULEBASAR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kirkehilsen. Hong Kong December 2013 BILLEDER AF EN JULEBASAR"

Transkript

1 Kirkehilsen Hong Kong December 2013 BILLEDER AF EN JULEBASAR KIM LARSEN MAIN HALL

2 The Danish Chamber of Commerce is the nucleus of the Danish business community in Hong Kong, with the purpose of identifying, examining and being the discussion forum for all business related matters impacting our members. These include but are not limited to economic, social and environmental issues. We facilitate networking within our own community and provide a link to the greater international community in Hong Kong, in an effort to expedite the exchange of relevant information and experience, hoping to make Hong Kong business life a little bit easier for all! We work actively to improve ties between Hong Kong and Denmark, both on a corporate and individual level, and are constantly networking with the Hong Kong Authorities in order to maintain an active presence for and when our members need a dialogue with the Government. By joining the DCC you will be supporting these efforts, while ensuring that the Danish spirit and uniqueness are being leveraged for all with an interest in promoting the Danish way, Danes and Danish companies. Danish Chamber of Commerce Hong Kong Tel: Website:

3 INDHOLD PRÆSTENS HJØRNE ARTIKLER Julebasaren Hvor er du på vej hen? Pigen med studenternelikkerne Jul på havet ARRANGEMENTER Juletræseftermiddag Kim larsen i main hall 7 14 POESI 20 En veloverstået Julebasar er ikke kun lig med penge i kirkekassen - veloverstået betyder også dansk hygge, julestemning og en masse frivillige hænder. Læs deres beretninger fra dagen Kim Larsen gæster Sømandskirken med en koncert i Main Hall. Læs mere om baggrunden for denne unikke optræden og om billetkøb inde i bladet Præst Hans Aage Koller Nielsen Direkte Telefax Mobil Jul på havet? Hvad gør Sømandskirken for at bringe julestemningen ombord blandt de mange, sejlende danskere, der skal tilbringe højtiden ude? Assistenter Maria-Louize Helbo Kent Tonsgaard Kirkerådsformand David Skov Organist Fanny Lai

4 Tak for året, der er gået Mennesker mødes og sød musik opstår. Denne gamle talemåde kan faktisk også dække indholdet af jule evangeliet og alle vores dejlige julesalmer og sange. Julen nærmer sig lige så stille, og dermed bringes vi langsomt dag for dag tættere på én af de største gåder i kristendommen: at Gud blev menneske. Et virkeligt menneske på ligefod og i talehøjde med os. Det betyder, at Gud giver sig til kende i denne verden som mennesket Jesus. Gud bliver født som et sårbart og skrøbeligt lille barn og giver os samtidig del i det, vi ellers betragter som himmelsk og guddommeligt: Tilgivelse, kærlighed og evigt liv. Sætningen Gud blev menneske er et paradoks. Det er modsætninger, der bliver holdt sammen og vedbliver at være modsætninger, indtil vi øjner ligheden i det lille barn. Specielt julesalmerne lever og får liv af de store modsætninger, der mødes og bliver til ét i det lille barn. Og det er i dette møde, at musikken opstår. En fattig jomfru sad i løn Og fødte Himlens kongesøn. Han lagdes i et krybberum Guds engle sang med fryd derom. I en anden salme af Grundtvig hedder det videre: Verden går i dit ledebån Dig dog svøbte en kvindehånd Du som har skabt styrer og alt blev dog på skød barnlille kaldt O, Gud ske lov. Livets modsætninger i sang Også Brorsons salme Mit hjerte altid vanker i Jesu føderum lever og får liv af de store modsætninger: Men ak, hvad skal jeg sige, når jeg vil tænke på, at Gud af Himmerige i stalden ligge må, at Himlens fryd og ære, det levende Guds Ord, skal så foragtet være på denne slemme jord! Hvi skulle herresale ej for dig prydet stå? Du havde at befale, hvad end du peged på! Hvi lod du dig ej svøbe i lyset som et bånd og jordens konger løbe at kysse på din hånd? Hvi lod du ej udspænde Modsætningerne er så store, at det er ubegribeligt, at de kan forenes i et enkelt lille menneske. Og det er denne ubegribelighed i mødet med det lille menneskebarn, der danner grundlag for musikken. Og ubegribeligheden og musikken danner også undren i os, idet det forunderlige budskab er, at vi som det lille barn i stalden også er Guds børn og har del i Guds forunderlige kærlighed og det evige liv. Og dermed er vi selv en del af og rummer derfor selv de store uforståelige modsætninger, som vi er vidner til i juleevangeliet. Ak, kom, jeg vil oplukke mit hjerte, sjæl og sind med tusind længselssukke, kom, Jesus, kom her ind! en himmel til dit telt og stjernefakler brænde, du store himmelhelt? Hvi lod sig ej til syne en mægtig englevagt, som dig i silkedyne så prægtig burde lagt? Nej, Jesus får sit leje i denne gode jul, hvor betlere de pleje at lægge sig i skjul. Det var og ej hans eget, det hø, hvori han lå, han havde ej så meget, han kunne ligge på.

5 » Gud bliver født som et sårbart og skrøbeligt lille barn og giver os samtidig del i det, vi ellers betragter som himmelsk og Det er ej fremmed bolig, du har den dyre købt, her skal du blive trolig i kærligheden svøbt. Mennesker mødes og sød musik opstår. Juleaften tager vi hinanden i hånden og går omkring træet og giver hver især vore stemmer til melodierne på de gamle julesalmer. I mødet med det lille menneskebarn, der bliver født i stalden og i mødet med vore medmennesker, opstår musikken. Vi er alle del af den (modsætningsfyldte og) forunderlige virkelighed, som englene synger om for hyrderne den første julenat. Med dette vil jeg ønske alle både til lands og til vands en rigtig glædelig jul og en stor tak for året, der snart er gået. HA Kommende gudstjenester Søndag d. 8. december kl. 14:00 er der Luciagudstjeneste med det helt store Luciaoptog. Er du her også julen over, holder kirken julegudstjeneste d. 24. kl. 14:00 efterfulgt af en kop kaffe og lidt julegodter. På side syv kan du læse mere om Luciagudstjenesten og den efterfølgende Juletræseftermiddag for børn. Den første traditionelle gudstjeneste i Kwai Chung med efterfølgende kirkefrokost finder sted søndag d. 5. januar kl. 11:00, tilmelding skal ske til senest d. 3. januar. Derudover er der konfirmandindskrivning for årets konfirmander til en særlig gudstjeneste søndag d. 26. januar kl. 11:00.

6 Visiting Denmark? Kongebrohuset B&B Kongebrovej Sorø Denmark telephone:

7 Juletræseftermiddag - kom og mød Julemanden Juletræseftermiddagen er en god dag for både familien, børn, voksne og barnlige sjæle, der stadig sætter pris på julens goder. Traditionen tro holder vi d. 2. søndag i december Juletræseftermiddag i Main Hall. Dagen begynder kl. 14:00 med en børnevenlig julegudstjeneste med luciaoptog. Herefter går det løs i Main Hall med forskellige kreative boder, hvor børn og voksne kan lave juledekorationer, klippe/klistre eller arbejde med perler. Der er også et legehjørne, hvor det er muligt at slappe af. Senere på dagen kommer julemanden forbi med gaver til alle børnene, og vi danser om det store juletræ, der fylder helt fra gulv til loft. Det koster 50HKD pr. barn at deltage, som samtidig dækker gaven fra julemanden og ikke mindst julemandens lange transport fra Grønland og helt til Hong Kong. Hvis du gerne vil deltage, skal du sende en mail til med dit barn eller børns navn og alder. Hvis du har lyst til at bage en kage til dagen eller hjælpe til i en af boderne, hører vi også meget gerne fra dig.

8 St ilh ed fø rs to rm en Julebasaren Å rets store julebasar var traditionen tro fyldt med julestemning - både blandt de handlende, men så sandelig også blandt de mange frivillige. På de følgende sider har vi og andre set tilbage på den store dag ENDNU EN GOD BASAR kom op at stå og er nu atter pakket sammen. Mange ser frem til basardagen, der for de flestes vedkommende er indbegrebet af en hyggelig dag i danskhedens navn. Men basaren opleves altid forskelligt alt efter, hvor man befinder sig på dagen. Nogen kommer med venner og familie, shopper lidt danske varer og nyder derefter smørrebrød, snaps og kolde øl ude ved poolen. Andre knokler løs i boderne, baren, oppe i julelandet og delikatessen, mens andre igen står i køkkenet, hvor der smøres og pyntes dansk smørrebrød på professionel vis. Sådan ser den samme dag fuldstændig forskellig ud alt efter, hvor man befinder sig. For mit eget vedkommende foregik min første basar i juleboden nede i Main Hall. Herfra havde jeg et fint udsyn over alle boderne og kunne på den måde se, hvordan den store flok samlede sig ved Skagen boden. Jeg hørte også, da Ned Kellys CC Jazzmen gik på scenen, jeg duftede pølserne fra hotdogboden, og jeg kunne akkurat følge med i, hvad der foregik i børnetombolaen, som stødt svandt ind og blev tømt for gevinster.

9 Å r e t s d a n s k e b e g i v e n h e d Dette år stod jeg så i entréen hele dagen og havde et helt andet billede af basaren. Jeg nåede aldrig at opleve den fyldte stemning i Main Hall eller følge med i, hvordan boderne bevægede sig i løbet af dagen. Tilgengæld var det fantastisk at få mulighed for at hilse på alle, der skulle ind til basaren, og det synes jeg var en god måde at være med til dagen på. Det var sjovt at se, hvor mange nationaliteter, der egentlig kommer igennem til vores basar på sådan en dag. Og det var tydeligt ude i entréen at mærke, hvordan folk glædede sig til at komme ind og mange af dem vidste præcis, hvad de gik efter. I kirken går vi altid efter at lave en god og hyggelig basar hvert år. En basar, der både er til glæde for de mange besøgende, men ikke mindst for de mange frivillige, der trækker en fridag ud af kalenderen. Det skal gerne glide og fungere med god stemning i løbet af de syv timer, vi holder åbent, og derefter skal det gerne gå nemt og tjept med nedpakningen, så vi kan slappe af med alle dem, der gav en hjælpende hånd, når fustagerne tømmes og det sidste smørrebrød spises. Selvom vi lige har pakket sammen, glæder vi os faktisk allerede lidt til basaren Det er altså en dejlig dag! ML Nye tiltag og lidt fakta om årets basar Tiltag Delikatessen var i år flyttet ind i China Coast Bar, hvilket skabte betydeligt mere plads til både varer og de handlende. Juleboden og Juleland blev slået sammen til et stort Juleland. Det skabte en smule forvirring, at der var faste priser på noget julepynt. For første gang afprøvede vi, at man i entréen fik et armbånd på ved indgangen. I forhold til det tidligere stempel, gled trafikken lettere, da de besøgende ikke behøvede stoppe op og vise stemplet. Facts 954 betalende gæster besøgte basaren i år. Dertil kommer en stor mængde af børn og de frivillige. 91 frivillige hjalp til på selve dagen med at få basaren til at køre. Derudover hjalp nogle også fredag og torsdag. Restauranten var rykket tilbage til poolområdet, så folk kunne nyde både smørrebrød og snaps i det fri.

10 J u l e b a s a r e n B asaren Matt, Tinne og Ann i årets Hotdogbod gør klar til at servere et Nisseben i kano med hele pisset til en af de mange besøgende. M ed et normalt ikkeeksisterende julehumør, fik jeg noget af en åbenbaring fredag d. 15 november, da den indledende runde til årets julebasar så småt begyndte. opleves forskelligt alt efter, hvor man er på dagen. Nogen ved, hvad det handler om, andre er helt nye ud i basarens herligheder. Vi har bedt to frivillige, der var med for første gang, om at tegne et stemningsbillede af deres oplevelse Jeg var på besøg hos min veninde Tinne, og hun havde forberedt mig på, at vi skulle til julebasar, og være med til forberedelserne. Efter et hurtigt glimt af Juleland (Vogel-land), tænkte jeg bare: F*** en masse julebras, det er der da ingen, der gider at købe, men pludselig stod jeg selv med noget af det i hånden og var PÅ SOM ET LÅG!

11 Å r e t s d a n s k e b e g i v e n h e d Nå, men slikboden stillede jo ikke sig selv op, så det fik vi fikset, og så gik turen ellers til køkkenet, hvor den stod på ægpilleri og noget med en masse løg. Løgene skulle bruges til pølseboden, hvor jeg stod sammen med Tinne og Matt. Det var super sjovt og helt kanon at se den begejstring folk fik i øjnene over et nisseben i kano med hele pisset. Dagen igennem mødte jeg kun glade mennesker, og jeg synes, det er fantastisk, at I kan stable sådan et arrangement på benene - selvfølgelig med hjælp fra en masse søde mennesker og de flotte donationer, der er med til at bære projektet. Men altså jeg er nu hjemme i kolde DK igen og ser tilbage på nogle fede dage i kirkens tjeneste - har KÆMPE optur over at have været med. Sidst men ikke mindst - TIL- LYKKE med det flotte resultat. WUP WUP og god jul til jer derude. Ann E fter 8 måneder i Hong Kong, skulle jeg til min første julebazar. En dag jeg havde hørt meget om fra andre danskere herude. Jeg havde meldt mig til mængden af frivillige medhjælpere, og fortrød det bestemt ikke. Skulle stå i Juleland og sælge alverdens julepynt på den gode gamle bazar-/ markedsmåde. Man handler om tingene, giver lidt rabatter, hvis der bliver købt store mængder og i det hele taget, blev der bare handlet igennem. For mig var den største overraskelse, at der kom så mange forskellige nationaliteter. Der var folk fra hele Skandinavien, England, Frankrig men også mange lokale fra Hong Kong var forbi i løbet af dagen. Alle disse mennesker, havde jeg på fornemmelsen, havde været til Julemarked i de sidste mange år. Det var blevet en hel tradition for disse familier. De skulle bare til det danske julemarked og købe julepynt, mad og ikke mindst måske et par Skagen ure. En meget populær bod kunne jeg se. Men en super dag, og en god måde at være sammen med en masse nye mennesker, som alle var sammen om det samme formål; at samle så mange penge ind som muligt. At der kunne blive samlet så mange penge ind, som der blev, viser også hvor mange, der støtter op omkring dette arrangement. Det var virkelig en overraskelse for mig, at der var så mange mennesker, og at der kunne blive samlet så mange penge sammen på én dag. En god dag, som blev sluttet af med en masse godt smørrebrød og lidt øl og snaps til de mange hjælpere. En perfekt måde af slutte dagen af på, da man der også fik muligheden for at snakke med de mange hjælpere, høre om deres dag på julemarkedet og ikke mindst deres liv i Hong Kong. En god dag med arbejde, socialt samvær med gode mennesker og en lille fest - Så er der ikke brug for meget mere! Ses næste år. Martin Alstrup

12 Hvad venter du på? I en af julefortællingerne fra Biblen fortælles det, at en engel kom ned til hyrderne på marken og sagde frygt ikke, for nu var en frelser født dem. De får et tegn til, hvordan de kan finde frem til barnet og går derefter i gang med at lede efter deres frelser. Men hvad gør vi, når vi leder? Den tid vi går ind i nu kaldes adventstiden det betyder ventetiden, og der er nok ikke nogen af os, der er i tvivl om, hvad det er, vi venter på. Spørger man børnene siger de nok gaverne, spørger man de voksne, er det måske snarere familiehyggen og samværet, men alle venter vi i adventstiden på kulminationen af december måned: juleaften d. 24. Nogen udfylder ventetiden med forskellige traditioner: kalendergaver, kalenderlys, julekalender, kagebagning og konfekttrilning, altsammen små ritualer der peger frem mod det vi venter på og leder efter: juleaften og juleglæden. Men den sande juleglæde består jo egentlig ikke kun i selve juleaftensfejringen. Den sande juleglæde består i at få hver dag til at have et glimt af glæden. På samme måde som vores almindelige hverdag, uanset hvilken måned kalenderen skriver, også bør bestå i at være til stede i nuet og skabe glæde i det øjeblik, hvor man er, fremfor at bruge tiden på at planlægge sig frem til hvornår glæden og de gode ting skal indfinde sig. Den lukkede dør Selvfølgelig opstår der også situationer i livet, hvor vi slet ikke ved, hvad det er vi venter på selvom tiden går. Men hele livet igennem leder vi efter noget, store som små ting, bevidst eller ubevidst. Nogen leder efter sig selv andre efter en at være sammen med, nogen leder efter en mening med livets gang, nogen leder efter noget at lave eller efter muligheden for ikke at lave noget. Vi leder efter de mål vi sætter os og forfølger i troen på, at vi kan opnå dem. Men hvad sker der med os, når vi søger men ikke finder. Når vi står ved, hvad der føles som en blindgyde i livet hvordan kommer vi videre derfra? Er det muligt at vende om, at starte forfra og gøre det hele om? Det er det ikke altid, for alt hvad vi gennemgår i livet, ethvert valg vi træffer om, hvilken vej vi vil gå, vil være med til at forme os og gøre os til dem vi er, og det kan vi ikke viske væk og gøre betydningsløst, men vi kan tage det med os, tage det til os og måske lære af det, så vi lettere kan finde den rette vej en anden gang, eller vide hvad vi skal gøre,» når vi træder forkert. Vi leder efter de mål vi sætter os og forfølger i troen på, at vi kan opnå dem. Men hvis ikke vi kan vende om og starte forfra, må der vel bag enhver blindgyde alligevel være en skjult sti, som kan føre os videre. Der er jo et gammelt ordsprog, der siger, at når Gud lukker en dør, åbner han et vindue et andet sted. Når man står foran den lukkede dør, men næsen klemt mod det kolde træ og nøglen ude af syne, kan det være svært at fokusere på at finde det vindue. Slaget fra den lukkede dør kan såre os så dybt, at vi ikke mærker det nye friske pust, fra det åbne vindue. Men vi er alligevel nødt til at forsøge at finde det vi er nødt til at søge efter det. Med de samme ord som englen gav hyrderne; frygt ikke Frygt ikke at stå ansigt til ansigt med en vej der ender, frygt er ikke at turde betræde en ukendt vej. Frygt ikke, for en frelser blev født, for at vise os, at livet er værd at leve selv når det føles som en lukket labyrint.

13 Det kan godt være vi farer vild mere end én gang, eller at vi møder mere end én lukket dør. Men ingen lukket dør er lig med en afslutning, den er blot et vendepunkt. Stedet hvor vi stopper op for at søge videre mod fremtidens åbne vindue og glæderne, oplevelserne og erfaringerne bag det. Nogle gange handler det jo også om at give slip på håndtaget, når døren er lukket. Acceptere, at det man søgte ikke kunne findes - eller at det i hvert fald skulle findes af en anden. Det mindste kan blive stort Der vil altid komme et tidspunkt i vores liv, hvor vi føler, at vi ikke kan komme videre. Hvor vi går i stå ved den lukkede dør. Det er ikke så vigtigt, hvad det er, der gør, at vi bremses - af og til kan det være, vi slet ikke ved, hvorfor fremgang synes umulig. Det vigtige er, hvordan vi kommer videre. Hyrderne fandt det største i det mindste de fandt frelseren i en baby. Jeg synes der er en dejlig symbolik i det faktum, at frelseren kommer til verden som en baby. Som en lille nyfødt, der ikke kan klare sig alene, men som netop er afhængig af, at der en nogen, der viser ham omsorg og kærlighed for, at han kan komme videre. Der er en særlig afhængighed, der gør, at for at vi kan få glæde af frelserens komme, må vi også sørge for, at han vokser op, som en hver anden baby, der vokser op til et selvstændigt individ. Dette er nemlig essensen af, hvad vi har brug for, for at komme videre, når vejen synes blind. Vi har brug for den samme omsorg, der holder en baby i live. Brug for denne opmærksomhed fra andre mennesker, da det er den, der holder os i live. Vi søger andres accept, for uden den har vi ingen funktion. Det er den magt vi har over andres liv og den skal vi tage alvorlig ved at tage hinanden alvorligt. Så selvom vi er i adventstiden slet ikke kan lade være med at vente på noget helt bestemt, kan det være sundt nok at stoppe op og tænke på, hvordan man netop i dag kan få et lille glimt af den glæde, vi venter på til at være aktuel og nærværende lige nu. Frygt ikke, for livet og verden er fyldt med store glæder lige rundt om hjørnet. Og gennem de næste og sidste dage af dette år, kan det være fint at se frem mod dem og ikke mindst, når planerne for det nye år skal lægges så tænke glæde med ind i hver dag, der skal gå af ML

14 Når stykker af Danmark I kirken forsøger vi at være et socialt og kulturelt samlingspunkt for danskere i Hong Kong. Denne ambition smelter på smukkeste vis sammen, når vi til marts kan præsentere Kim Larsen koncert i Main Hall Mange steder i verden beriges danskere i udlandet ofte af danske kunstnere, der enten lægger vejen forbi for at give koncert, holde foredrag, fremvise sin nyeste film eller læse op af en bog. Men i Hong Kong er det kulturelle niveau ikke nær så højt som det er i metropoler som eksempelvis New York og London, der foruden at være kendt for deres scenekunst også har en større og mere stabil danskerkoloni. Så når vi i kirken inden for et halvt år kan præsentere intet mindre end to danske musikere til intimkoncerter, synes vi faktisk, det er ret stort. At få et lille stykke af Danmark forærende på den måde er en alletiders julegave. Kim Larsen til Kina Til marts kommer Danmarks nationalskjald Kim Larsen til både Hong Kong, Beijing og Shanghai. I kraft af Kim Larsens store indflydelse på den danske kultur, skaber han som musiker et socialt bånd, der rækker ud over danskernes forskelligheder. I kirken er vi derfor stolte af at kunne præsentere en musiker, der om nogen har samlet danskerne over flere generationer. Foto Morten Rygaard

15 kommer til Hong Kong De tre koncerter skal være med til at booste det kirkeprojekt, Maria står i spidsen for i Kina. Håbet er på længere sigt, at kirkerne i Shanghai og i Beijing kan blive ligeså rørige som den, vi kender i Hong Kong. Kim Larsen er en efterspurgt musiker i Danmark og Europa, og med en karriere der strækker sig over et halvt århundrede, er der nok af sange og minder i baggagen for de fleste. Det hører til sjældenhederne, at han spiller koncert bare Larsen og guitaren, men lørdag d. 8. marts får du muligheden for at opleve ham spille i Main Hall. Der er et begrænset antal billetter i salg til dette unikke event, og forsalget begynder med denne udgivelse af Kirkehilsen. Billetterne koster 500HKD og bestilles og afhentes efter aftale med Maria & Kent på Nytår med Bryan Rice Men allerede inden dette år slutter har du mulighed for at komme til intimkoncert med en anden dansker, når Bryan Rice gæster Main Hall lørdag d. 28. december kl. 20:00. Dette bliver en hyggelig intimkoncert med piano, stearinlys og hjemmelavet kransekage for at fejre nytårets komme. Bryan Rice har slået sit navn fast i både Danmark, Europa og endda Asien med sin følsomme pop og klangfulde stemme. Han har stået bag hittet No Promises til soundtracket fra filmen Nynne og har deltaget ved det danske Melodi Grand Prix. Billetter er stadig til salg for 150 HKD via Kent & Maria på

16 Pigen med studenternelikkerne Der er langt fra det jyske Kibæk til Tierra Verde i Tsing Yi. Alligevel formår Tinne Nørum at holde liv i nostalgien. Bor der mon flere mennesker i Tierre Verdes tårne end i hele Kibæk og Herning tilsammen? Det matematiske spørgsmål bliver stillet på en solrig novemberdag, da Maria og jeg i selskab med det nye kirkerådsmedlem, Tinne Nørum, står ved vandet og kigger op mod det store lejlighedskompleks. Vi når aldrig frem til et egentlig svar, men slentrer i stedet videre forbi de mange fiskere og løbere, der flittigt benytter den brede løbesti, der er lagt langs vandkanten. Vi har inviteret Tinne ud i forbindelse med vores nye artikelserie Vis mig dit Hong Kong, hvor fokus er et alternativt syn på og brug af storbyen. I kirken kender vi Tinne, som en pige, der kender Hong Kong; det gælder gadenavne, små detailforhandlere, gemte restauranter eller det nærmeste posthus. I dag skal vi dog ikke ud at spise, for Tinne har noget andet i tankerne; vi skal på det lokale wetmarket - ikke for at købe kød eller grøntsager, men for at købe blomster. Nostalgi og Havaje Blomster har altid haft en speciel betydning for Tinne. Fra barnsben har hun oplevet sin families engagement for havearbejdet, og foruden at have arvet familiens grønne fingre, har hun selv været medejer af en kolonihave: - Vi var et par stykker, der havde en fælles kolonihave, dengang jeg boede i Herning. Det var et behageligt sted at være, og vi døbte den meget passende Havaje, siger den grinende, jyske pige, der for fem år siden besluttede at bytte den danske natur ud med storbylivet i Hong Kong. Til hverdag arbejder hun som Logistic Manager hos danske A- tex, og der er hverken tid eller plads til kolonihave længere. De grønne fingre har hun dog svært ved helt at slippe, og i Tinnes lejlighed er der derfor oftest friske blomster - men det skal helst være en helt bestemt slags: - Jeg har altid friske studenternelikker, for de blomstrede i min mormors have, forklarer hun og fortæller videre, at hun efterhånden er så kendt hos wetmarkedets blomsterhandler, at hun ikke længere behøver spørge efter studenternelikkerne - så snart Tinnes ansigt dukker op bag floramængden, binder den kinesiske forhandler straks en buket af de lilla blomster. At kende sit lokalsamfund Efter at have købt studenternelikker, går vi omkring på det lille marked. Tinne falder hurtigt i snak med de lokale, og snart står vi alle med mandariner i hænderne, og Tinne bliver tilbudt en kumquat at tygge på. For Tinne har det stor betydning, at hun kender sit lokalsamfund, og hun holder af den positivitet, der omgiver hele markedet. - Det her er hyggeligt, siger hun konkluderende og peger rundt, hvor det myldrer med voksne og børn, der forhandler om priser på alt fra gulvklude til akvariefisk. Man kunne fristes til at tro, at det Tinne har altid friske studenternelikker stående fremme - her er hun hos sin lokale blomsterforhandler.

17 Tinne Nørum foran Tierra Verde i Tsing Yi. Fra løbestien ved vandet, nyder hun udsigten over både vand, bjerge og storby. er opvæksten i Kibæk, der får det lille selvom Tinne har boet her i snart fem denne nysgerrighed blandt andet lokalsamfund til at fremstå som noget år, har hverken arbejde eller ferie skaffet hende friske studenternelikker særligt i Tinnes øjne, men faktisk har bragt hende til de destinationer, hun året rundt. hun et meget ambivalent forhold til går og drømmer om: lige netop lokalsamfundet - det kan jo blive for lokalt: KT - Jeg har altid drømt om USA og Australien. Det er nogle desti- - Dengang jeg besluttede mig for nationer, som, jeg synes, har meget at at rejse fra Danmark, handlede det byde på.» også om at komme til et sted, hvor jeg Det gode ved Hong Kong er, at man kan have forskellige vennekredser; arbejde, fodbold, danskere og så videre. Derhjemme flød det mere sammen ikke kendte nogen. Det gode ved Hong Kong er, at man kan have forskellige fodbold, vennekredser; danskere og så arbejde, videre. Derhjemme flød det mere sammen, VIS MIG DIT HONG KONG Drømmene kan meget snart blive idet alle vidste, hvem man var, til virkelighed, fortæller hun videre, ligegyldigt om man startede op på Tinne går nemlig og planlægger en noget helt nyt. Hvad bringer fremtiden? tur til San Francisco til sommer, og mon ikke, der også bliver tid til Australien en dag? I kirken er vi ikke Mange af de danskere, der er bosat i i tvivl, for Tinne Nørum er styret af Hong Kong, har af forskellige årsager en nysgerrighed ud over det været vidt omkring på kloden. Men sædvanlige - og her i Hong Kong har Måske har du også et helt bestemt sted i Hong Kong, der gør hverdagen til noget helt særligt? I Kirkehilsen arbejder vi med artikelserien Vis mig dit Hong Kong, hvor vi sætter fokus på den enkelte danskeres unikke brug af Hong Kong. Har du et sted, som du synes, andre skal høre om, så kontakt os endelig.

18 J ulen står for døren alle steder. Der er ingen forskel om man er til vands eller til lands, julen falder som vi kender den. Mens mange i Hong Kong flyver hjem til jul, må mange søfolk holde jul på arbejdet; ombord på skibet. FOLK i kolonien og dem vi skyper og skriver med derhjemme, spørger os ofte, hvad det vil sige, at vi er en sømandskirke. Sammenligner man med Danmark, kan det også være svært at forestille sig, hvad det vil sige. I Danmark er man jo vant til at have sin faste menighed, der bor i sognet og hele tiden er lige i nærheden. Det har vi også herude, det er dem, der bor i kolonien. Men derudover består vores arbejde også i at besøge de skibe, der lægger til i Hong Kong under dansk flag. Udover aviser og muligheden for at få en snak med nogle andre, end de besætningsmedlemmer man går op og ned af hver dag, tilbyder vi gerne søfolkene et lift væk fra havnen, hvis de har tid og selv vil på opdagelse i byen. Mange af søfolkene har kommet til Hong Kong gennem årtier og kender nok byen bedre end, vi gør. Alsidige opgaver Men samtidig fungerer sømandskirken også som en lille shoppingsportal. Hvis skibene har brug for indkøb inden de kommer til Hong Kong, så kan kirken være behjælpelig. Hong Kong er ofte en travl havn, og det sker ofte, at der ikke er mulighed

19 for at nå i land. Gennem tiden har vi således været på jagt rundt i byen efter mange sjove ting for at opfylde skibenes ønsker. Og når så julen kommer, bliver december måned også den travleste på søen, for her vil man naturligvis også gerne på alle måder mærke, at det er jul. Sammenskudgilde Det er ikke længere sådan, at fordi man sejler med dansk flag, er besætningen dansk. Langt de fleste skibe består af en blanding af filippinere, indere, østeuropæere og så et par danskere. Men det er dog dansk jul der holdes ombord, og man gør noget for at hygge om besætningen. Således køber vi ofte i løbet af november og december en masse små gaver til julebingo, julegaver fra skibsklubben og ikke mindst mandelgaver til ris a la manden. Derudover får vi ofte store bestillinger på slik, chokolade og julegodter, og de kære kinesere i supermarkederne kigger altid så forundret, når vi kommer trillende med to indkøbsvogne, der bugner af søde sager. Det er også muligt for skibene at bestille et juletræ ombord her fra os i Hong Kong, og det er der også flere, der benytter sig af. Så det er godt vi har en bil med plads til lidt af hvert. Så hvad det vil sige at være en sømandskirke, det opleves måske allerstærkest i december. I hvert fald vil vi herfra Hong Kong gøre alt, hvad vi kan for at bringe den danske julestemning ombord. God jul og godt nytår til alle folk på søen! ML

Kirkehilsen. Hong Kong Januar 2014

Kirkehilsen. Hong Kong Januar 2014 1 Kirkehilsen Hong Kong Januar 2014 Visiting Denmark? Denmark Kongebrohuset B&B Kongebrovej 13 4180 Sorø 2 www.kongebrohuset.com I N D H O L D PRÆSTENS HJØRNE 4 ARTIKLER Livet til søs på Anna Mærsk 8 Glimt

Læs mere

Kirkehilsen. Hong Kong september 2014. Er du klar på et nyt år i Hong Kong?

Kirkehilsen. Hong Kong september 2014. Er du klar på et nyt år i Hong Kong? Kirkehilsen Hong Kong september 2014 Er du klar på et nyt år i Hong Kong? FADERVOR & FROKOST Savner du også et dansk frokostbord? Den første søndag i hver måned holdes der dansk gudstjeneste kl. 11:00

Læs mere

K I R K E H I L S E N Hong Kong november 2013. Efterårets komme betyder Julebasar - og Julebasar betyder glæde

K I R K E H I L S E N Hong Kong november 2013. Efterårets komme betyder Julebasar - og Julebasar betyder glæde K I R K E H I L S E N Hong Kong november 2013 Efterårets komme betyder Julebasar - og Julebasar betyder glæde FADERVOR & FROKOST Savner du også den gode, danske skæreost? Den første søndag i hver måned

Læs mere

Kirkehilsen. Tiden går... Velkommen til 2015 i Sømandskirken. Dronning Margrethe II fylder 75. - vi fejrer det med bobler, let spise og sang

Kirkehilsen. Tiden går... Velkommen til 2015 i Sømandskirken. Dronning Margrethe II fylder 75. - vi fejrer det med bobler, let spise og sang Kirkehilsen Hong Kong april 2015 Dronning Margrethe II fylder 75 - vi fejrer det med bobler, let spise og sang Tiden går... Litteraturkredsen kaster sig over Blixens noveller Velkommen til 2015 i Sømandskirken

Læs mere

EVENTYRLØBET PÅ LAMMA ISLAND - en begivenhed for hele familien!

EVENTYRLØBET PÅ LAMMA ISLAND - en begivenhed for hele familien! K I R K E H I L S E N Hong Kong september 2013 EVENTYRLØBET PÅ LAMMA ISLAND - en begivenhed for hele familien! NYE ASSISTENTER WELCOME HOME PARTY KIRKEN HIKER NYE CONTAINERSKIBE INDHOLD Præstens hjørne

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

December 2007. Læs om: Det bedste ligger. SE med andre øjne. Hvor himlen møder

December 2007. Læs om: Det bedste ligger. SE med andre øjne. Hvor himlen møder December 2007 Læs om: Det bedste ligger forude SE med andre øjne Hvor himlen møder jorden Klumme [ 2] Elevsnapshot side 3 SE om hjørnet side 4 SE med andre øjne side 6 Dybdegående side 8 Musikkoncert side

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tvivl i dit liv. Mirakler i dit liv. Gud i dit liv. Håb i dit liv

Indholdsfortegnelse. Tvivl i dit liv. Mirakler i dit liv. Gud i dit liv. Håb i dit liv Indholdsfortegnelse Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden... 2 Tro på din tvivl... 3 Aktiviteter til hænderne Tvivl i fællesskabet... 5 Tvivl på det store lærred... 6 Aktiviteter

Læs mere

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1 Bilag OBS! Gennem alle transskriberingerne er interviewer benævnt som Int., og alle interviewpersoner er benævnt ved fornavn. Bilag 1 - Enkeltinterview med Teresa fra Lemvig 17 år gammel, en storebror

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker MINDSPOT Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker ISBN 978-87-89860-32-9 Mindspot er støttet af Styrelsen

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Lav en blog PRÆSENTERER ------------------------- KOM BEDST I GANG MED AT BLOGGE. En e-bog af Celia Schow

Lav en blog PRÆSENTERER ------------------------- KOM BEDST I GANG MED AT BLOGGE. En e-bog af Celia Schow Lav en blog PRÆSENTERER ------------------------- KOM BEDST I GANG MED AT BLOGGE En e-bog af Celia Schow Kapitel 1 ------------------------- Sådan blev jeg blogger I dette kapitel fortæller jeg, hvordan

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2011

IBELCAMPING Bibeltimer 2011 LEDERHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2011 tema kære gud - hør lige her Dette hæfte tilhører: TEMA: Jesus lærer os om bønhørelse KÆRE GUD - HØR LIGE HER OM BØNHØRELSE Jesus ved selv, at det er godt at bede.

Læs mere

SULT. baptist.dk. Udgivet af Baptistkirken i Danmark. Nummer 7 2011 158. årgang

SULT. baptist.dk. Udgivet af Baptistkirken i Danmark. Nummer 7 2011 158. årgang baptist.dk Nummer 7 2011 158. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark 7 SULT Plads til uanmeldte gæster Det er ikke hos alle familier, at hjemmet er forbeholdt den nære familie. Malene Skovgaard er vokset

Læs mere

K!et magasin om det med k kfum-spejderne i danmark 2010

K!et magasin om det med k kfum-spejderne i danmark 2010 K!et magasin om det med k kfum-spejderne i danmark 2010 de svære spørgsmål Mød gadepræsten og imamen fra hospitalet god dialog? Spørg hvis der er noget du undrer dig over Test dig selv: Er du fresh, fri

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredive tres ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredivetres Velkommen til Ungdomsskolens første digitale bog. Du har hentet den

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

DECEMBER 2014 WWW.TOEMMERUPKIRKE.DK

DECEMBER 2014 WWW.TOEMMERUPKIRKE.DK DECEMBER 2014 WWW.TOEMMERUPKIRKE.DK Side 2 KIRKENØGLEN: ADD: Sognepræst Dan Petersen, Tømmerupvej 48. Tlf. 59507091 Fri mandag. Graver Dorte Hansen Tlf. 59507735 bedst tirs-fredag. Fri mandag. Kirkesanger

Læs mere