Jeppe Aakjær Nanna Aakjær Solvejg (datter) Esben (søn)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958"

Transkript

1 1 TEMA: REJSER Jeppe Aakjær Nanna Aakjær Solvejg (datter) Esben (søn) Familien Aakjær rejser meget. I dette hæfte vil du få et lille indblik i hvordan først Jeppe og senere hans familie rejste rundt i Danmark og udlandet. Esben og Solvejg på besøg i Gentofte. Esben og Solvejg på besøg ved havet.

2 2 Materialet er ikke tilrettelagt for et bestemt klassetrin. En lille introduktion til emnet: Når vi skal tale om rejser i forbindelse med Jeppe Aakjær, så er det fordi han rejste rigtig meget rundt i Danmark. Han boede i mange år i København og så rejste han hjem til Jylland for at besøge sin familie og sine venner. I sin ungdom holdt han mange foredrag om tidens emner. Det foregik bl.a. i storstuen hos private venner. Senere rejste han rundt til forsamlingshuse, hvor han læste op af sin digtning og holdt foredrag. Han rejste også rundt i Europa, bl.a. fordi han var så heldig, at han, i 1906, havde fået et legat til at rejse for. Her besøgte han Tyskland, Østrig, Frankrig, Holland m.fl. samt Skotland. Jeppes kone, Nanna, fik sin uddannelse i den svenske hovedstad Stockholm og Englands hovedstad London. Her boede hun hos en søster og svoger, som arbejdede der. Hun havde nogle søskende, som emigrerede til USA. Jeppe og Nanna kom aldrig derover på besøg, men Nannas mor rejste derover 7 gange. På Jenle findes de store kister, hun havde med på turen. Og hun havde også gaver med hjem til familien, nogle af disse kan du også se her på Jenle. Jeppe og Nannas børn, Solvejg og Esben rejste også rundt i Europa. Ja! Esben rejste faktisk rundt i store dele af verden. På Jenle kan man se hans rejseskab. Ved at arbejde med Jeppe Aakjærs liv og færden i et rejseperspektiv, følger vi udviklingen indenfor de forskellige transportmuligheder, som han og hans familie har gjort brug af gennem ca.100 år. Det forhåndenværende materiale er tænkt som inspiration til at arbejdet og der kan søges meget andet materiale på nettet, bl.a. på EMU og på de opgivne links, på biblioteker og museer. Jeg har i teksten påpeget de effekter man kan se på Jenle i fysisk form. Et besøg på Jenle giver et fantastisk indblik i familien Aakjærs liv og færden. Du kan finde mange oplysninger om Jeppe Aakjær på Fotos i materialet er fra Jenles fotoalbums.

3 3 1: På gåben. Jeppe Aakjær: Jeppe havde 3 km. til sin skole i Fly. Han gik eller løb, alt efter hvor sent han var på den. Han skulle jo først passe et stykke arbejde, inden han kunne komme af sted til skolen. Han voksede op på en gård og han hjalp med at genne dyrene på græs. Om sommeren kom han ikke i skole hver dag, men så skulle han have indhentet det forsømte om vinteren. Da han var 9-10 år skulle han ud at tjene, fordi hans familie ikke havde mad og plads nok til de mange børn. Han skulle være hjorddreng i Fly hos en gårdmand Frederik Olsen. Han skulle bo her en hel sommer. Han går sammen med sin mor de 3 km. derop og imellem dem bærer de den lille blå hyrdekiste, hvori Jeppe har alle sine ejendele. Han skriver i sine erindringer: Store sager var der ikke i det lille skrin, et par strømper og et par ekstra benklæder, et lille kræmmerhus med en halv snes rosiner og en knald brun sukker fandt jeg i en læddike i skrinet, da mor havde sagt mig farvel. Hyrdekisten ses på arbejdsværelset på Jenle. Forslag: Lyt til lydfil, Jeppe Aakjærs erindringer. Snak om hjorddrengens arbejde. Evt. inddragelse af novellen: Da hyrdedrengen skulle i Skoven. Findes som lydfil i original udgave og i forkortet udgave. 2: Med hestevogn. Da Jeppe er 15 år kommer han på højskole det, som vi kalder efterskole i dag ovre i Staby på Vestkysten. Jeppes lærer i Fly, Lærer Jakobsen, rejste med Jeppe over til skolen i Staby det er Jeppes første rejse længere væk fra hjemmet. De blev sikkert kørt i hestevogn fra

4 4 Åkjær til Skive og herfra rejste de med tog til Ulfborg. Herfra er de sikkert igen kørt med hestevogn til Staby eller de er gået de to km. fra stationen til Højskolen. Forslag til opgaver: søg på forskellige typer hestevogne. Udenfor på Jenle kan du se en hestevogn, som blev brugt til markarbejde. Der bliver høstet med selvbinder. Jeppe Aakjær ved høstarbejdet. Da Jeppe er ca år begynder han at indsamle historier og eventyr hos de gamle på egnen. Han går mange km. rundt på besøg. Er vejret godt går han i bare fødder over markerne og på hjulvejene, er vejret dårligt har han nogle gamle støvler at tage på. Historierne, han får fortalt, skriver han ned og sender til en mand i Vejle, Evald Tang Kristensen. Mange af disse gamle historier er derfor gemt for eftertiden. Da Jeppe bliver lidt ældre begynder han at holde foredrag rundt hos forskellige folk, gerne hos gårdmænd. Her bliver der gjort plads i den store stue og der bliver inviteret folk til at komme og høre, hvad Jeppe fortæller om et eller andet emne. Han sover der om natten, hvis det er langt hjemmefra. Måske får han et par kroner i løn for foredraget, til gengæld fortæller han, hvad der sker rundt i landet og på de egne, hvor

5 han kommer gennem og måske har han også nyheder fra det store udland. Han læser mange bøger og han læser aviser - hvis han kan få fat på nogle på den måde er han med til at sprede nyhederne på landet. Jeppe kan godt gå på vandreture i mange dage. Så går han ind til folk, han ikke kender og beder om mad og natlogi. De fleste vil gerne have ham på besøg, fordi han fortæller de nyheder, han kender og han læser også gerne op af en bog. På disse vandreture har han bare en lille taske med, hvori han har sit habengut et par strømper, en redekam og en højskolesangbog. Forslag: Lydfil, Fra Jeppe Aakjærs erindringer. 5 3: Togrejser. Jeppe flytter til København, da han er ca. 18 år og han får senere et arbejde med at skrive referater inde fra Folketinget. Disse referater, bliver så sendt med tog hver dag herfra til forskellige byer i Jylland. Her henter avisen det referat, som de har bestilt Jeppe til at skrive og så kan de trykke det og få det i avisen næste dag. Jeppe flytter til København for at læse til lærer. Han rejser med tog fra Skive til København. Fra sit hjem i Åkjær og til Banegården i Skive må han få en til at køre sig i hestevogn ellers må han gå derind, der er ca. 10km. Han rejser flere gange om året ml. København og Skive, ligesom han også rejser med tog til andre byer i Danmark, når han skal besøge venner. Forslag: links til: Danmarks Jernbanemuseum, Djurslands Jernbanemuseum; Her er der mange fotos af tog gennem tiderne. 4: Cyklen. I 1905 bliver han tilbudt at købe et stykke jord her hvor Jenle nu ligger og han cykler herud fra Skive. Der var ikke nogen rigtig vej herud, kun hjulspor førte fra Fur Landevejen herned.

6 6 Forslag : links til Danmarks Cykelmuseum i Ålestrup, Og andre relevante links. Solvejg på cykel. Jeppe og Nanna flytter til Jenle i 1907 og når de skal herfra på besøg eller ind til byen at handle må de enten cykle eller køre med hestevogn. Nanna og Jeppe rejser tit med tog til hovedstaden og så har de nogle store rejsetasker med. Dem kan du se på Jenles museum. 5: Bilen. I 1923 køber Jeppe en bil, men han får ikke taget kørekort, så han har en karl til at køre bilen, når han skal ud. På et år kørte de km., når Jeppe skulle ud t til foredrag og familien skulle ud til andre kulturelle arrangementer.

7 7 Nanna og Solvejg klar til at stige ind i bilen. Forslag: Se billeder fra forskellige automobilmuseer, bl.a. 6: Skibsfart. Nanna har 4 søskende, som emigrerer til USA i løbet af 1890erne. De rejser med dampskib derover. De håber, at de kan få et godt arbejde og komme til at tjene flere penge end i Danmark. Nanna og Jeppe kommer aldrig over at besøge dem, men det gør Nannas mor. Hun rejser derover på besøg 7 gange. Den sidste gang, hun er på besøg derovre er i 1913, da er hun over 70 år gammel. I 1914 kommer verdenskrigen og så bliver det farligt at sejle over Atlanten. Hun sejler derover, en sejltur, som varer ca. 14 dage. Forslag til arbejdsopgaver: Se Edvard Pedersens malerier: Ankomst, Afsked. Arbejdsopgaver hertil kan findes på hjemmesiden Aros, Århus Kunstmuseum, Billeder på nettet af dampskibe. Hun har nogle store kister med. Heri har hun sin bagage og ting fra familien i Danmark til familien i USA. Når hun rejser hjem, har hun fået nye ting i kisterne, for nu har hun gaver med fra familien i USA til Familien i Danmark.

8 På Jenle kan du hendes store rejsekister og du kan se en termokande, som hun har med hjem til Nanna fra Nannas søskende. Det er sikkert en af de første termokander i Danmark. 7: Fly. Nanna og Jeppes børn, Solvejg og Esben rejser også meget. Solvejg og Esben følges ad ned gennem i Europa, det er i Esben og Solvejg i tyrkisk bad i Budapest Esben rejser videre, for han skal til USA, hvor han har fået noget arbejde. Så kommer 2. Verdenskrig og Esben melder sig til tjeneste i royal Air Force. Det betyder, at han nu skal være med i krig og han skal være med på en flyvemaskine, som skal bombe nogle fjendtlige skibe. Træningsfly. Efter krigen rejser Esben rundt i store dele af verden. Du kan se hans enorme rejseskab på Jenles museum.

9 9 Nu kan man flyve rundt til mange forskellige steder i verden. Det varer f.eks. ca. ti timer at flyve til Kina og til USA herfra. Og man kan flyve til England på 11/2 time. Mennesket har været på månen, bliver det måske en turistattraktion i fremtiden? Forslag: Hvad betyder det for mennesket, at man kan komme hurtigt rundt i hele verden? Og hvordan vil fremtiden mon forme sig indenfor transportområdet?

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Interview med ejendomsmægler Dennis Arboe

Interview med ejendomsmægler Dennis Arboe Thyholm-nyt Interview med ejendomsmægler Dennis Arboe Onsdag d. 24. marts 2010 BIL SAMMENSTØD PÅ KAPPELVEJ VI HAR DET HELE! VI ANMELDER: FAR TIL FIRE PÅ EN ARBEJDSDAG JAPANSK PÅ HVIDBJERG VINDUET STORT

Læs mere

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20)

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

TEMA: Portrætter og kongelige fortællinger side 7 TEMA: Turisme og rejsefortællinger side 12 TEMA: Samliv og familiefortællinger side 17

TEMA: Portrætter og kongelige fortællinger side 7 TEMA: Turisme og rejsefortællinger side 12 TEMA: Samliv og familiefortællinger side 17 TEMA: Portrætter og kongelige fortællinger side 7 TEMA: Turisme og rejsefortællinger side 12 TEMA: Samliv og familiefortællinger side 17 + Billedanalyse. Lidt om Laurits Tuxen Maleren Laurits Tuxen blev

Læs mere

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler Opgave 1 Formål: Førlæsningsopgave for at aktivere baggrundsviden om temaet 30 minutter Organisering: Smågruppearbejde Instruktion: Sæt jer sammen i smågrupper og snak om, hvilke former for flugt I kan

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed.

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed. Arbejdererindring J.nr. 03/004/01 - Mand Mit navn er HEN Hvornår er du født? D. 19.10.18 i Horsens, Søndergade 41. Hvor mange søskende havde du? Jeg havde 15. Er du så selv nr. 16? Nej jeg er nr. 4 fra

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

KAPITEL 3 (16. ØVELSE)

KAPITEL 3 (16. ØVELSE) KAPITEL 3 (16. ØVELSE) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16 elever i

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere