Lille doktor hvad nu?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lille doktor hvad nu?"

Transkript

1 Lille doktor hvad nu? Dilemmaer fra den daglige klinik Præsentation: Pressechef Flemming Platz Redaktion: Lene Caspersen og Thomas Fuglsang

2 1. Kim er blevet stillet noget i udsigt Kim har snakket med sin kontaktperson. Hun mener, at han ikke længere behøver at møde til daglig metadonudlevering. Kim faldt for 4-dages-reglen for to mdr. siden. Siden da har han indtaget metadon under opsyn på alle hverdage. Han er blevet mere stabil i denne periode, og har stort set aflagt sit side-misbrug. Nu har Kim fået en lægetid, og han har store forhåbninger til, at du er med på at slække på kontrollen af metadon-udlevering. Han vil gerne nøjes med at møde en gang om ugen. Imødekommer Kim? Beder kontaktpersonen deltage? Annullerer konsultationen for at får en snak med kontaktpersonen?

3 Hvad nu? 1. Frem med mobilos Tast eller spot QR

4 2. Susanne er vant til benzodiazepiner Du har længe været utilpas ved at hænge på ordinationen af de mange benzodiazepiner, som blev opstartet af tidligere kollega. Nu er Susanne kommet til statussamtale, og det er en god anledning til at snakke nedtrapning. Dosis er øget i flere omgange og hun får aktuelt Bromam 6 mg x 3 og Rivotril 2 mg x 3 dgl. Da du fortæller Susanne, at hun skal trappes ned i benzodiazepiner, bliver hun stærkt oprevet og fortæller at hun skal have sine piller, fordi hun har epilepsi og angst, og at du tvinger hende i gaden for at købe på det sorte marked, og at hun i øvrigt vil få kramper. Forlænger ordinationen? Følger Sundhedsstyrelsens vejledninger? Udskyder stillingtagen?

5 3. Bo injicerer metadon på toilettet Afdelingen har en regel om, at der ikke må indtages stoffer på matriklen. Nu er der fundet en snasket og blodfyldt sprøjte på toilettet, og personalet mener, at det er Bo, som har injiceret. Bo har et kaotisk iv-misbrug og er svær at fastholde i behandling. Han modsætter sig at skulle indtage metadon overvåget. Han får ofte udleveret sprøjtesæt. Der har været naboklager over brugte sprøjter i gården og mistanken samler sig om Bo, som nu har fået tid hos dig. Overvejer i.v.-behandling med metadon eller heroin? Seponerer metadonbehandlingen? Forlanger superviseret indtagelse?

6 4. Jesper vil gerne sættes op Jesper vil gerne sættes op (=øges i metadondosis). Han har fået metadon igennem 15 år og dosis er øget af flere omgang aktuelt 140 mg dgl. Nu vil han igen øges, fordi da han flere gange ugentlige supplerer med 80 mg fra det sorte marked. Jesper fortæller dig, at behovet for metadon stiger med tiden. Men du har mange brugere, der har fået samme dosis i flere år og synes at fungere godt på den dosis. Fastholder dosis og tager urinprøve? Øger dosis under tæt kontrol? Undersøger for fast metabolizer-tilstand?

7 5. Martin er blevet far og fixer Martin stikker hovedet ind og spørger, om du lige har to minutter. Han beder om noget smertestillende til venstre hånd, som er rød, varm, øm og hævet over håndryggen og ved nærmere eftersyn med et centralt stikmærke. Martin har tidligere haft et iv-misbrug af heroin, men er ophørt med det for flere år siden og er nu under nedtrapning med metadon. Han vil gerne skifte til buprenorphin på sigt. Målet er stoffrihed, et ønske som er forstærket af, at han to måneder siden er blevet far til en lille dreng. Martin siger, at han aktuelt kun har injiceret en enkelt gang. Inddrager afdelingens socialrådgiver? Behandler infektionen? Undersøger for stikmærker?

8 6. Jette er alkoholiker og mor til tre Jette på 29årig er kendt i Alkoholenheden gennem otte år. Hun er mor til tre børn i alderen 7, 4 og 2 år. Alle tre børn er frivilligt anbragt af kommunen hos Jettes mor. Barndomshjemmet har været præget af en alkoholiseret far og flere søskende er døde af misbrug. Jette kommer hos moderen og er sammen med børnene, når hun ikke er påvirket af alkohol. Forløbet i Alkoholenheden er meget ustabilt forløb med mange tilbagefald og episoder med blackout. Jette vandrer omkring på gaden i dårlig tilstand, bliver ofte indbragt med ambulance til bl.a. Traumecenteret RH, Psykiatrisk afdeling BBH og Brøndbylund. Nogen gange ender Jette hjemme hos mænd hun ikke kender. På et møde mellem børne-familieafdelingen og Alkoholenheden besluttes det, at tilbyde Jette et døgnophold otte-ugers ophold på Ringgården. Opholdet bliver kort, for Jette møder op i beruset tilstand og vil ikke affinde sig med vilkårene for besøg i weekenden. Skal hun tvangstilbageholdes på gule/røde papirer? Skal hun genhenvises til Ringgården? Er der andre muligheder for behandling?

9 7. Lasse vil ikke have buprenorfin Lasse kommer til indskrivningssamtale. Han har et injektionsmisbrug af heroin og tager af og til metadon, som han skaffer sig illegalt. Han har tidligere prøvet buprenorfin, men blev syg af det - så det vil han under ingen omstændigheder have. Det er første gang Lasse søger misbrugsbehandling, og han vil have metadon. Samtalen forløber godt, men da du fortæller Lasse, at behandlingen består i buprenorfin, og at det er Sundhedsstyrelsen, der bestemmer det, bliver han vred og siger, at så vil han slet ikke i behandling og gør tegn til at forlade konsultationen. Lader ham gå? Giver udvidet stofedukation? Indleder metadonbehandling?

10 8. Anja har nikket en skalle Anja har nikket en af de andre brugere en skalle udenfor døren til heroinklinikken. Hændelsen er optaget på overvågningen. Der er indkaldt til tværfagligt møde efter frokost til drøftelse af, hvordan det skal håndteres. Hun er for nylig startet i heroinbehandling og det går faktisk godt. Hun møder stabilt to gange om dagen og har en positiv indstilling. Du har længe forsøgt at motivere Anja til at komme i heroinbehandling pga. et stort iv-misbrug med flere tilfælde af overdoser, men Anja har hidtil vægret sig ved kravene til fremmøde 1-2 gange om dagen. Stemmer for karantæne? Anmelder overfaldet til politiet? Henviser skadelidte til selv at klage?

11 9. Hanne får penge af en anden bruger Du ser tilfældigt, at din patient Hanne Hanne modtager kontanter fra en anden bruger. Hanne er 55 år og har været i metadonbehandling i en lang årrække pga. tidligere iv-heroin-misbrug. Hun har kroniske bensår, som giver smerter, hvorfor metadon indtages i to dagsdoser for at give bedre smertedækning. Hun har i lang tid henter medicin i afdelingen to gange om ugen og indtager morgendosis overvåget på udleveringsdage. Hun har tidligere fået diverse præparater for neuropatiske smerter,, men det er seponeret, da det kun er metadon, der hjælper. Dosis er bare stegt og steget, og aktuelt får hun mg metadon daglig. Hun har haft tendens til at isolere sig under billede af depression og lavt selvværd, men har responderet tydeligt på omsorg og kontakt fra personalets side. Hun mødt stabilt til aftaler, altid velklædt og velsoigneret og med venlig fremtræden. Det er tydeligt at hun er glad for at komme i afdelingen og deltage i diverse tilbud og at hun kender mange af de andre brugere i afdelingen. Mistanken strejfer dig imidlertid: Sælger hun af metadonen? Lader tvivlen komme hende til gode? Overvåget indtagelse?

12 10. Hvad der videre hændte Mistanken om videresalg førte til, at Hannes opioidtolerance skulle vurderes nærmere. Du ordinerer overvåget indtagelse af metadon - hele døgndosis - med efterfølgende observation i 1 time. Derefter masser af postyr, hvor Hanne kaster tabletterne op, indvilliger i at indtage halvdelen af dosis og bliver efterfølgende meget træt og påvirket. Det lykkes ikke at gennemføre fast overvåget indtagelse. Urinstix var blank, dvs. ingen metadon eller opiat. Konfirmatorisk test på hospitalslaboratorium viser hverken metadon eller andre opioider. Argumenterer for udskrivelse? Fortsat social behandling med fokus på TBF?

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Stof til eftertanke - ideer til arbejdet med unge misbrugere og deres forældre Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Manualen er udarbejdet som led

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare Livet på hjemløseboformer Udvalgte resultater fra brugerundersøgelse af SFI 15 Kolofon Februar 15 Oplag: 1.5 Fotograf: Peter Elmholt (elmholt.dk) Grafisk

Læs mere

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER VI SKAL HJÆLPE DEM, SÅ GODT VI KAN. DE ER BEBOERE LIGESOM ALLE ANDRE. CARSTEN, varmemester 2 NÅR EN BEBOER

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN Fire anbefalinger fra Danske Fysioterapeuter om brugen af fysioterapi og superviseret fysisk aktivitet i psykiatrien. DET GØR EN FORSKEL

Læs mere

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Indhold Forord............................. 3 De forskellige angstlidelser................. 4-5 Mette er pårørende.................... 6-7 Angsten

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

ADD - Den stille ADHD

ADD - Den stille ADHD ADD - Den stille ADHD Hvad er ADD? ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver forstyrrelser i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har

Læs mere

Brian Nygaard Poulsen Socialrådgiver Misbrugscentret. Mobil: 2277 2226 E-mail: brian.poulsen@fredericia.dk Adresse: Gothersgade 44, 7000 Fredericia.

Brian Nygaard Poulsen Socialrådgiver Misbrugscentret. Mobil: 2277 2226 E-mail: brian.poulsen@fredericia.dk Adresse: Gothersgade 44, 7000 Fredericia. Slutevaluering for Projekt MSSA (Misbrug, sociale forhold, sundhed og arbejdsmarked). - om helhedssyn og koordineret indsats i komplicerede enkeltsager - Brian Nygaard Poulsen Socialrådgiver Misbrugscentret

Læs mere

De Gode Historier fra Blåkærgård

De Gode Historier fra Blåkærgård De Gode Historier fra Blåkærgård Blåkærgård www.blaakaergaard.rm.dk Projektet er gennemført i samarbejde med Uddannelsesafdelingen, Psykiatri og Social, Region Midtjylland v. uddannelseskonsulent Lisbeth

Læs mere

Man føler sig som en tennisbold, der bliver kastet frem og tilbage i systemet. Samtaler med socialt udsatte unge om deres møde med systemet.

Man føler sig som en tennisbold, der bliver kastet frem og tilbage i systemet. Samtaler med socialt udsatte unge om deres møde med systemet. Man føler sig som en tennisbold, der bliver kastet frem og tilbage i systemet. Samtaler med socialt udsatte unge om deres møde med systemet. Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte Mine fremtidsdrømme består

Læs mere

ORDINATION AF INJICERBAR HEROIN TIL STOFMISBRUGERE

ORDINATION AF INJICERBAR HEROIN TIL STOFMISBRUGERE ORDINATION AF INJICERBAR HEROIN TIL STOFMISBRUGERE 2007 Ordination af injicerbar heroin til stofmisbrugere Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: Heroin; Stofmisbrugere

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

HELE VEJEN RUNDT. Redskaber til arbejdet med unges rusmiddelproblemer

HELE VEJEN RUNDT. Redskaber til arbejdet med unges rusmiddelproblemer HELE VEJEN RUNDT Redskaber til arbejdet med unges rusmiddelproblemer Hele vejen rundt. Redskaber i arbejdet med unges rusmiddelproblemer. Socialstyrelsen 2012 Forfattere: Lene Sook Emmeche, Mette Nielsen

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet.

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. 1 1 RETTIDIG UNDERRETNING HJÆLPER BØRN OG UNGE TIL ET BEDRE LIV Er

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere

Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere Projekt Syddanske talenter Projektet er finansieret af Syddansk Uddannelsesaftale, Region Syddanmark Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere Version 1 12-08-2013 Valgfag: Skills til social- og

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere