Effektiv ledelse i en sparetid politologisk organisationsteori

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effektiv ledelse i en sparetid politologisk organisationsteori"

Transkript

1 Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Forårssemester 2016 Undervisere: Jørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus, jgc@ps.au.dk Peter Bjerre Mortensen, professor (mso), peter@ps.au.dk Effektiv ledelse i en sparetid politologisk organisationsteori Læseplan Effektiv ledelse i en sparetid. Politologisk organisationsteori er et nyudviklet fag. Det udnytter den omfattende teoretiske og empiriske forskning inden for politologien. Den beskæftiger sig udelukkende med, hvordan offentlige organisationer faktisk fungerer inden for givne politiske rammer. Faget repræsenterer imidlertid anvendt politologi. Faget udnytter den viden, der foreligger, til at sætte offentlige ledere på alle niveauer i stand til at klare sig bedre i forhold til de udfordringer og faldgruber, som er indbygget i det politiske spil. Der er to mål hermed: At sikre en bedre opgaveløsning i respekt for de politiske vilkår i den offentlige sektor. At forebygge karriereskadende og personlige nederlag for offentlige ledere. Centrale temaer i faget Formålet med faget er at give de bedste muligheder for at fungere som effektive ledere i offentlige organisationer, der møder og i stigende grad vil møde skrappe krav om effektiv opgaveløsning med knappe ressourcer. Centrale temaer og spørgsmål er: Hvordan håndterer I kravet om effektiv drift? Hvordan håndterer I krydspresset mellem politisk ledelse og krævende medarbejdere? Hvordan træffer I beslutninger, og hvorfor vil I ofte træffe dårlige beslutninger? Kan I indrette organisationen, så den forebygger dårligdomme? Hvordan sikrer og beskytter I jeres organisation i en tid, hvor budgetterne er stramme? Hvordan håndterer I personaleproblemer, når I ikke ved, hvor I har politikerne? Sager og skandaler er ikke hverdag, men de kommer og stiller krav om ledere, der kan krisemanagement. Hvordan forebygger og håndterer I sådanne kriser? Reorganiseringer er hyppige og populære, men ingen sikker opskrift på succes, så hvordan gør I det, så I minimerer risikoen for at komme til at forvalte en fiasko?

2 Undervisningsform Diskussionsbaseret lærerundervisning kombineret med caseanalyser, der forberedes i grupper sammensat af studerende med forskellig baggrund og erfaring. Bemærk, at der indgår et 3-dages internatophold i undervisningsforløbet. Der forberedes et kompendium og en casesamling. Eksamen Eksamenstidspunktet vil være juni Formen vil være en mundtlig eksamination med udgangspunkt i en synopsis, som den studerende har udarbejdet. Synopsen skal være casebaseret og indeholde 1. et forslag til ledelsesmæssig tackling af et konkret problem, som er relateret til en offentlig organisation, f.eks. den studerendes egen organisation. 2. en begrundelse for forslaget, der inddrager relevant litteratur. Synopsen må højst fylde 6 sider (maksimalt være på ord, inkl. bilag og noter, men ekskl. indholdsfortegnelse og litteraturliste). Forløb Modul 1: Introduktion til fagets centrale problemstillinger. Fredag d. 26. februar Modul 1 giver en grundig introduktion til fagets formål, tilrettelæggelse og centrale problemstillinger. Samtidig tager vi fat på nogle af de grundlæggende udfordringer, som offentlige ledere står overfor i en sparetid: Hvordan håndterer lederen kravet om effektiv drift? Hvordan kan lederen forbedre effektiviteten i en offentlig organisation? Hvordan kan lederen håndtere krydspresset mellem politisk ledelse og krævende medarbejdere? Hvor troværdige er politikernes krav om mådehold og effektivitet? : Sørensen, Rune J. (2009). En effektiv offentlig sektor. Organisering, styring og ledelse i stat og kommune. Oslo: Universitetsforlaget, kap. 1 og 6 (s , ).

3 Huber, Gregory A. (2007). The Craft of Bureaucratic Neutrality. Interests and Influence in Governmental Regulation of Occupational Safety. Cambridge: Cambridge University Press. [Kap. 1, s ] Meynhardt, Timo og Fabian E. Diefenbach (2012). What Drives the Entrepreneurial Orientation in the Public Sector? Evidence from Germany s Federal Labor Agency. Journal of Public Administration Research and Theory, 22: Hood, Christopher S. og Martin Lodge (2006). The Politics of Public Service Bargains. Reward, Competency, Loyalty and Blame. Oxford: Oxford University Press, kapitel 1. Case: SKAT opbygningen af en ny organisation efter kommunalreformen Modul 2. Begrænset rationalitet i offentlige organisationer. Fredag d. 18. marts Modul 2 skal give deltagerne en bedre forståelse af, hvilken betydning begrænset rationalitet, herunder begrænset opmærksomhed, har for ledere, medarbejdere og politikere i en offentlig organisation. Nogle af de centrale spørgsmål er: Hvordan træffer I som ledere beslutninger? Hvordan kan I indrette jeres organisation, så I træffer bedre beslutninger? Hvad er succeskriterierne for en offentlig leder? : Jones, Bryan D. & Frank R. Baumgartner (2005). Politics of Attention: How Government Prioritizes Problems. Chicago: University of Chicago Press, s. vii-63. March, James og Herbert Simon (1958/1993). Organizations. Cambridge, MA: Blackwell, ss (kap. 6: Cognitive Limits of Rationality). Case: Forandringer i hjemmeplejen i Fredericia Kommune Modul 3-9. Internatophold. Tirsdag d. 29. marts til torsdag d. 31. marts Sted: Hotel Vejlefjord ( Offentlig ledelse i en sparetid: Anvendt politologi har et praktisk og anvendelsesorienteret sigte. Det drejer sig derfor ikke kun om at læse bøger og artikler, men i langt højere grad om at koble teori, forskning og praksis sammen. Det gør man ikke gennem katederundervisning, men i et tæt samspil mellem deltagerne indbyrdes og mellem jer og os. For at udnytte dette potentiale bedst muligt er undervisningen delt op, så I gennem modul 1 og 2 bliver ført ind i de overordnede problemstillinger. Derfor er modul 3-9 organiseret som to døgns internat. Det giver mulighed for at kombinere lærerstyret katederundervisning med casediskussion og arbejde med egne projekter og cases. Vi vil her fungere som støttende vejledere og kritiske rådgivere for jer.

4 Modul 3. Budgetproblemer. Tirsdag den 29. marts kl Modul 3 fokuserer på disse og de kommende års stærke pres på offentlige organisationers økonomi. De bliver mødt med krav om nulvækst og i nogle tilfælde egentlige nedskæringer. Formålet med disse timer er at give deltagerne redskaber og strategier til at håndtere denne situation. Nogle af de scenarier, vi vil diskutere, er: I vil gerne have et større budget hvad er strategien? I skal spare, men vil gerne smyge jer uden om hvad er strategien? I skal spare og accepterer det men hvordan kommer I igennem uden selv at falde i undervejs? Er der etiske grænser for, hvad en offentlig leder kan tillade sig på dette felt? Og hvad er risikoen for, at du som offentlig leder overspiller dine kort? Wildavsky, Aaron (1984). The Politics of the Budgetary Process, 4 th ed. Little, Brown and Company: Boston, pp Jick, Todd D. & Victor V. Murray (1982). The Management of Hard Times: Budget Cutbacks in Public Sector Organizations, Organization Studies, 3, 2, pp Mortensen, Peter Bjerre & Søren Serritzlew (2012). Aaron Wildavsky. Aarhus: Jurist- og Økonomforbundets forlag, pp Case: Besparelser i Silkeborg Kommune Modul 4. Medarbejderne som politiske aktører. Tirsdag den 29. marts kl Modul 4 tager udgangspunkt i, at den danske offentlige sektor er personaletung. De offentlige opgaver løses i eget regi. Det gør personalepolitikken til et helt centralt felt for offentlige ledere. Det spiller i den sammenhæng ind, at medarbejdernes organisationer har en central placering på det offentlige arbejdsmarked. Det gælder på det centrale plan, hvor de overenskomstmæssige rammer bliver lagt fast. Men det gælder også på den enkelte offentlige arbejdsplads. Derfor skal vi se på, hvad det betyder for ledelsen: Hvornår er lederen principal og hvornår forhandler i forhold til medarbejderne? Hvilke instrumenter har lederen overfor medarbejderne? Hvordan bruger man ny løn og chefløn? Er medarbejderne med- eller modspillere for en strategisk tænkende ledelse? Hvad er de faktiske politiske grænser for personalepolitikken?

5 Ospina, Sonia (1996). Illusions of Opportunity. Employee Expectations and Workplace Inequality. Ithaca: Cornell University Press s Jensen, Rikke Skou (2004). Ledelse og medindflydelse. Århus: Politica, ss Chubb, John & Terry Moe (1988). Politics, Markets and the Organization of Schools. American Political Science Review, 82, Grissom, Jason A. (2012). Revisiting the Impact of Participative Decision Making on Public Employee Retention: The Moderating Influence of Effective Managers American Review of Public Administration, 42: Jørgen Grønnegård Christensen (2015). Når medarbejderne spiller med. Udkast til bogkapitel. Foreligger ultimo marts. Case: Københavns Kommune og Hjemmeplejen Modul 5. Gæsteoplæg. Tirsdag den 29. marts kl Gæsteoplæg Modul 6. Reorganiseringer. Onsdag d. 30. marts kl Modul 6 tager udgangspunkt i den kendsgerning, at reorganisering er et af de foretrukne virkemidler for politikere, embedsmænd og såmænd også institutions- og virksomhedsledere. Det rejser nogle spørgsmål, som er helt centrale: Hvad opnår man med reorganiseringer? Giver de bedre effektivitet, bedre service eller handler det om noget andet, f.eks. magtfordelingen i og over organisationer? Er der modestrømninger i den offentlige sektors organisation? Og skal lederen synge med i koret eller gå egne veje? Hvordan spiller reorganiseringer sammen med budgetlægning og personalepolitik? Moe, Terry (1994). Integrating Politics and Organizations: Positive Theory and Public Administration. Journal of Public Administration Research and Theory, 4, 1, Jørgen Grønnegaard Christensen (1997). Interpreting Administrative Change: Bureaucratic Self- Interest and Institutional Inheritance in Government. Governance, 10, Bækgaard, Martin (2013). Afhænger politikernes indflydelse af den administrative organisering? Anvendelsen af direktions- og forvaltningsmodeller i de danske kommuner, Politica, 45, 2,

6 Jung, Chan Su (2012). Navigating a Rough Terrain of Public Management: Examining the Relationship between Organizational Size and Effectiveness. Journal of Public Administration Research and Theory, Advance Access. Case: Udviklingen i Skatteministeriets og SKATs organisation Modul 7. Onsdag d. 30. marts kl På modul 7 arbejder i med jeres egne cases, der skal udgøre grundlaget for jeres små eksamensprojekter. Modul 8. Sager! Torsdag d. 31. marts kl Modul 8 fokuserer på de sager (og skandaler), der med jævne mellemrum opstår i kommuner, regioner og stat. På trods af mediernes ekstreme fokus på fejl og svigt i den offentlige sektor er risikoen for at blive del af en sådan sag trods alt lille for hver enkelt af jer. Men det sker, og når det sker, kan både de kort- og langsigtede konsekvenser for den offentlige leder til gengæld være særdeles skadelige. På dette modul stiller vi skarpt på, hvad der kendetegner dynamikken i disse sager? Hvordan I som ledere kan forebygge og undgå sådanne sager? Hvordan I håndterer sådanne sager, hvis de opstår, samt hvordan I undgår at ende med Sorteper. Elmelund-Præstekær, Christian & Charlotte Wien (2007). Mediestormens magt. Om mediestorme på ældreområdet og deres indflydelse på ældrepolitikken. Gylling: Syddansk Universitetsforlag., s ; Herping, Søren Stentoft (2011). Krisekommunikation i kommunerne, Politik, 14, 3, Modul 9: Afrunding og opsamling på internatophold. Torsdag d. 31. marts kl Modul 10. Sammenfatning: NPM, mål- og resultatledelse og de praktiske erfaringer. Eksamen og evaluering. Fredag d. 29. april. Modul 10 er primært tænkt som en lejlighed til, at vi i fællesskab kan diskutere de problemer og muligheder, som knytter sig til de små projekter og cases, som danner grundlag for eksamen nogle uger senere. Det er samtidig en undervisningsgang, hvor vi samler op på fagets problemstillinger og knytter dem til de New Public Management ideer, som mange af jer har erfaringer med fra jeres hverdag. Som forberedelse til den del af undervisningen bedes I på forhånd læse teksten af Meier og O Toole fra 2009 samt artiklen af Binderkrantz og Grønnegaard.

7 Meier, Kenneth J. & Laurence J. O Toole Jr (2009). The Proverbs of New Public Management. Lessons From an Evidence-Based Research Agenda, The American Review of Public Administration, 39, 1, Anne Skorkjær Binderkrantz & Jørgen Grønnegård Christensen (2010). Kontraktstyring i centraladministrationen. Økonomi & Politik 83, 1, liste *Optrykt i kompendium **Kan købes gennem SDU s boghandel ***Downloades fra nettet *Binderkrantz, Anne Skorkjær & Jørgen Grønnegård Christensen (2010). Kontraktstyring i centraladministrationen. Økonomi & Politik 83, 1, *Bækgaard, Martin (2013). Afhænger politikernes indflydelse af den administrative organisering? Anvendelsen af direktions- og forvaltningsmodeller i de danske kommuner, Politica, 45, 2, ***Christensen, Jørgen Grønnegaard (1997). Interpreting Administrative Change: Bureaucratic Self-Interest and Institutional Inheritance in Government. Governance, 10, ***Chubb, John & Terry Moe (1988). Politics, Markets and the Organization of Schools. American Political Science Review, 82, ***Elmelund-Præstekær, Christian & Charlotte Wien (2007). Mediestormens magt. Om mediestorme på ældreområdet og deres indflydelse på ældrepolitikken. Gylling: Syddansk Universitetsforlag., s ; ***Grissom, Jason A. (2012). Revisiting the Impact of Participative Decision Making on Public Employee Retention: The Moderating Influence of Effective Managers American Review of Public Administration, 42: *Herping, Søren Stentoft (2011). Krisekommunikation i kommunerne, Politik, 14, 3, *Hood, Christopher S. og Martin Lodge (2006). The Politics of Public Service Bargains. Reward, Competency, Loyalty and Blame. Oxford: Oxford University Press, kapitel 1 *Huber, Gregory A. (2007). The Craft of Bureaucratic Neutrality. Interests and Influence in Governmental Regulation of Occupational Safety. Cambridge: Cambridge University Press. [Kap. 1, s ] *Jensen, Rikke Skou (2004). Ledelse og medindflydelse. Århus: Politica, s. ss ***Jick, Todd D. & Victor V. Murray (1982). The Management of Hard Times: Budget Cutbacks in Public Sector Organizations, Organization Studies, 3, 2, pp

8 *Jones, Bryan D. & Frank R. Baumgartner (2005). Politics of Attention: How Government Prioritizes Problems. Chicago: University of Chicago Press, s. vii-63. ***Jung, Chan Su (2012). Navigating a Rough Terrain of Public Management: Examining the Relationship between Organizational Size and Effectiveness. Journal of Public Administration Research and Theory, 23, 3, ***Christensen, Jørgen Grønnegaard (1997). Interpreting Administrative Change: Bureaucratic Self-Interest and Institutional Inheritance in Government. Governance, 10, *March, James og Herbert Simon (1958/1993). Organizations. Cambridge, MA: Blackwell, ss (Kap. 6: Cognitive Limits of Rationality). ***Meier, Kenneth J. & Laurence J. O Toole Jr (2009). The Proverbs of New Public Management. Lessons From an Evidence-Based Research Agenda, The American Review of Public Administration, 39, 1, ***Meynhardt, Timo og Fabian E. Diefenbach (2012). What Drives the Entrepreneurial Orientation in the Public Sector? Evidence from Germany s Federal Labor Agency. Journal of Public Administration Research and Theory, 22: ***Moe, Terry (1994). Integrating Politics and Organizations: Positive Theory and Public Administration. Journal of Public Administration Research and Theory, 4, 1, *Mortensen, Peter Bjerre & Søren Serritzlew (2012). Aaron Wildavsky. Aarhus: Jurist- og Økonomforbundets forlag, pp *Ospina, Sonia (1996). Illusions of Opportunity. Employee Expectations and Workplace Inequality. Ithaca: Cornell University Press s **Sørensen, Rune J. (2009). En effektiv offentlig sektor. Organisering, styring og ledelse i stat og kommune. Oslo: Universitetsforlaget, kap. 1 og 6 (s , ). *Wildavsky, Aaron (1979). The Politics of the Budgetary Process. Little, Brown and Company: Boston, pp

Effektiv ledelse i en sparetid politologisk organisationsteori

Effektiv ledelse i en sparetid politologisk organisationsteori Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Forårssemesteret 2017 Undervisere: Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus, jgc@ps.au.dk Peter Bjerre Mortensen, professor,

Læs mere

Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Læseplan

Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Læseplan Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Forårssemesteret 2014 Undervisere: Jørgen Grønnegaard Christensen, Professor, Offentlig forvaltning Institut for Statskundskab, Aarhus

Læs mere

Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Læseplan

Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Læseplan Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Forårssemesteret 2013 Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Læseplan Undervisere: Professor Jørgen Grønnegaard

Læs mere

Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori

Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Master i offentlig ledelse forår 2011 Effektiv ledelse i en sparetid Politologisk organisationsteori Læseplan Undervisere Jørgen Grønnegaard Christensen Professor, Offentlig forvaltning Institut for Statskundskab,

Læs mere

Ledelse og Politik Læseplan Undervisere: Michael Baggesen Klitgaard Kim Sass Mikkelsen

Ledelse og Politik Læseplan Undervisere: Michael Baggesen Klitgaard Kim Sass Mikkelsen Ledelse og Politik Læseplan Undervisere: Michael Baggesen Klitgaard Kim Sass Mikkelsen Indledning Formålet med faget er at sætte deltagerne i stand til at forstå den politiske, institutionelle og organisatoriske

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret 2012 LEDELSE Læseplan Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012.

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012 Læseplan LEDELSE Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Lokale: se undervisningsplan (S-bygningen)

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Lokale: se undervisningsplan (S-bygningen) Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Efteråret 2015 Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Lokale: se undervisningsplan (S-bygningen) Undervisere: Anne Bøllingtoft

Læs mere

Organisationsteori. Læseplan

Organisationsteori. Læseplan Master i Offentlig Ledelse Efteråret 2011 Aarhus 23. juni 2011 Organisationsteori Læseplan Lokale: Bartholins Allé 7, Bygning 1330, lokale 038, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Underviser:

Læs mere

Undervisningsplan for offentlig forvaltning, efteråret 2011

Undervisningsplan for offentlig forvaltning, efteråret 2011 Mads Leth Felsager Jakobsen Peter Bjerre Mortensen Undervisningsplan for offentlig forvaltning, efteråret 2011 Forelæsninger 1. Introduktion (6. september) & Peter B. Mortensen Holdtimer CCI, s. 5-39 (35

Læs mere

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Lokale: se undervisningsplanen (oftest S-bygningen)

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Lokale: se undervisningsplanen (oftest S-bygningen) Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Efteråret 2016 Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Lokale: se undervisningsplanen (oftest S-bygningen) Undervisere: Anne

Læs mere

Beslutnings- og forhandlingsteori Nye arenaer, nye beslutningsprocesser, nye dilemmaer Læseplan

Beslutnings- og forhandlingsteori Nye arenaer, nye beslutningsprocesser, nye dilemmaer Læseplan Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Forårssemesteret 2014 Undervisere: Professor Peter Munk Christiansen, Institut for Statskundskab Aarhus Universitet, pmc@ps.au.dk Professor

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2015, 2. semester 10. december 2015 Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Underviser:

Læs mere

LEDELSE I POLITIKKENS VOLD

LEDELSE I POLITIKKENS VOLD LEDELSE I POLITIKKENS VOLD Uddrag af artikel fra Berlingske OFFENTLIGE UDFORDRINGER/DILEMMAER EKSEMPEL 1 Uddrag fra: Værdi for borgeren visioner og resultater som grundlag for organisering og styring i

Læs mere

Organisationsteori Aarhus

Organisationsteori Aarhus Organisationsteori Aarhus Læseplan Underviser: Lektor Mads Bøge Kristiansen Dette fag beskæftiger sig med centrale træk ved moderne organisationsteori. Det teoretiske afsæt vil være generel organisationsteori,

Læs mere

Policy Analyse Læseplan

Policy Analyse Læseplan SDU Samfundsvidenskabeligt Fakultet Master i Evaluering Efterårssemestret 2008 Policy Analyse Læseplan Undervisere: Lektor Johannes Michelsen Professor Peter Munk Christiansen Fredag den 19. september,

Læs mere

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Efteråret 2014 Undervisere: Søren Serritzlew (SøS) & Anne Bøllingtoft (AB) Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Formål og

Læs mere

Resultatbaseret styring og ledelse Læseplan

Resultatbaseret styring og ledelse Læseplan Syddansk Universitet/ Aarhus Universitet Master i Offentlig ledelse Forårssemester 2016 Underviser: Poul Aaes Nielsen, Adjunkt, aaes@sam.sdu.dk http://findresearcher.sdu.dk/portal/da/person/aaes Resultatbaseret

Læs mere

Holdtimer (IFSK) (Folkesundhed) Undervisningsplan for offentlig forvaltning, efteråret Martin Bækgaard Helle Ørsted Nielsen

Holdtimer (IFSK) (Folkesundhed) Undervisningsplan for offentlig forvaltning, efteråret Martin Bækgaard Helle Ørsted Nielsen Martin Bækgaard Helle Ørsted Nielsen Undervisningsplan for offentlig forvaltning, efteråret 2014 4. juni 2014 Forelæsninger 1. Introduktion: politik, forvaltning og borgere (2.9) & HØN OF s. 13-51 (39

Læs mere

Beslutnings- og forhandlingsteori Nye arenaer, nye beslutningsprocesser, nye dilemmaer

Beslutnings- og forhandlingsteori Nye arenaer, nye beslutningsprocesser, nye dilemmaer Aarhus Universitet/Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013 Beslutnings- og forhandlingsteori Nye arenaer, nye beslutningsprocesser, nye dilemmaer Undervisere: Professor Peter Munk Christiansen,

Læs mere

Læseplan Organisationsteori

Læseplan Organisationsteori SDU - Samfundsvidenskab MPM/årgang 2015 1. semester 3. august 2015 Læseplan Organisationsteori Undervisere: Ekstern lektor Poul Skov Dahl Lektor Niels Ejersbo Dette fag beskæftiger sig med centrale træk

Læs mere

Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Lektor Niels Ejersbo. Organisationsteori

Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Lektor Niels Ejersbo. Organisationsteori Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Lektor Niels Ejersbo Organisationsteori Dette fag beskæftiger sig med centrale træk ved moderne

Læs mere

Strategisk forhandling i praksis Læseplan

Strategisk forhandling i praksis Læseplan Strategisk forhandling i praksis Læseplan Underviser: Lektor, ph.d. Morten Kallestrup Formål og sigte: For ledere i den offentlige sektor er evnen til at forhandle og skabe resultater gennem andre helt

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Aarhus Universitet Forårssemesteret 2011 Master i offentlig ledelse INNOVATIONSLEDELSE Undervisere: Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Professor Christian

Læs mere

Organisationsteori Aarhus

Organisationsteori Aarhus Organisationsteori Aarhus Læseplan Underviser: Adjunkt Poul Aaes Nielsen Dette fag beskæftiger sig med centrale træk ved moderne organisationsteori. Det teoretiske afsæt vil være generel organisationsteori,

Læs mere

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan

Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Efterårssemesteret 2012 Forandringsledelse og reorganiseringer Læseplan Undervisere: Søren Serritzlew (SøS) & Anne Bøllingtoft (AB)

Læs mere

Ledelse: Performance Management Odense, lokale 096

Ledelse: Performance Management Odense, lokale 096 SDU Samfundsvidenskab FMOL Forårssemesteret 2012 Ledelse: Performance Management Odense, lokale 096 Underviser og fagansvarlig: Lektor Morten Balle Hansen Foreløbig Læseplan og Pensumliste 17 januar 2012

Læs mere

2. semester, kandidatuddannelsen i Politik og Administration ved Aalborg Universitet

2. semester, kandidatuddannelsen i Politik og Administration ved Aalborg Universitet , kandidatuddannelsen i Politik og Administration ved Aalborg Universitet Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag

Læs mere

Ledelse og politik Læseplan Underviser: Professor Asbjørn Sonne Nørgaard

Ledelse og politik Læseplan Underviser: Professor Asbjørn Sonne Nørgaard Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Master i Offentlig ledelse Efterårssemesteret 2016 Ledelse og politik Læseplan Underviser: Professor Asbjørn Sonne Nørgaard Formålet med faget er at sætte deltagerne

Læs mere

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI Fagansvarlig: Professor Kurt Klaudi Klausen, Institut for Statskundskab Underviser: Ekstern Lektor,

Læs mere

Forandringsledelse og implementeringsudfordringer Læseplan Lokale: se oversigt på Blackboard

Forandringsledelse og implementeringsudfordringer Læseplan Lokale: se oversigt på Blackboard Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Master i Offentlig ledelse Efteråret 2017 Forandringsledelse og implementeringsudfordringer Læseplan Lokale: se oversigt på Blackboard Undervisere: Anne Bøllingtoft

Læs mere

Ledelse og politik Læseplan

Ledelse og politik Læseplan Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2012 Ledelse og politik Læseplan Underviser: Professor Poul Erik Mouritzen, Institut for Statskundskab Målet med

Læs mere

STYRING I VELFÆRDSSYSTEMET

STYRING I VELFÆRDSSYSTEMET Enkeltmodul på Diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration, tilrettelagt for erfarne FTR/TR i den offentlige sektor - med særligt fokus på sundhedsområdet STYRING I VELFÆRDSSYSTEMET UDDANNELSESBESKRIVELSE

Læs mere

Læseplan. Økonomistyring, ledelsesinformation og regnskabssystemer

Læseplan. Økonomistyring, ledelsesinformation og regnskabssystemer SDU, Samfundsvidenskab MPM/årgang 2013 3. semester 24. juni 2014 Læseplan Økonomistyring, ledelsesinformation og regnskabssystemer Underviser: Professor Terkel Christiansen Målgruppe: Valgfag til studerende

Læs mere

Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2009 LEDELSE OG POLITIK

Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2009 LEDELSE OG POLITIK Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2009 LEDELSE OG POLITIK Undervisere: Professor Jørgen Grønnegaard Christensen, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Professor Poul Erik Mouritzen,

Læs mere

Politologi og Offentlig Administration Læseplan

Politologi og Offentlig Administration Læseplan SDU - Samfundsvidenskab MiE & MPM-uddannelserne 1. semester Efterårssemesteret 2008 Politologi og Offentlig Administration Læseplan Underviser: Professor Poul Erik Mouritzen, Institut for Statskundskab.

Læs mere

Forandringsprocesser Læseplan

Forandringsprocesser Læseplan SDU Master i Evaluering August 2007 Forandringsprocesser Læseplan Lektor Vibeke Normann Andersen Fagets formål og sigte: Formålet med faget Forandringsprocesser er, at give den studerende begreber og modeller,

Læs mere

Forandringsledelse og reorganiseringer

Forandringsledelse og reorganiseringer Master i Offentlig ledelse Efteråret 2011 Læseplan Forandringsledelse og reorganiseringer Undervisere: Søren Serritzlew (SøS) & Anne Bøllingtoft (AB) Lokale: Hold 1: Bartholins Allé 7, Bygning 1330, lokale

Læs mere

METODE OG KILDER 5 76

METODE OG KILDER 5 76 5 METODE OG KILDER 76 UDVÆLGELSE AF CASEKOMMUNER Kriterier for caseudvælgelsen Casekommunerne er udvalgt på baggrund af Interviews med nøglepersoner Interviews med andre casekommuner Desk research Kontakt

Læs mere

Ledelse og politik Læseplan

Ledelse og politik Læseplan Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Master i Offentlig ledelse Efterårssemesteret 2014 Underviser: Professor Asbjørn Sonne Nørgaard Ledelse og politik Læseplan Formålet med faget er at sætte deltagerne

Læs mere

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2018

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2018 Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2018 Forår 2018 Beskrivelse af fagene: Forandringsledelse Innovationsstrategi og forretningsmodeludvikling Strategisk kommunikation Corporate Governance

Læs mere

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Specialiseringskursus: Markedsgørelse else i den offentlige sektor - samspil mellem den offentlige og private sektor (FORV,, PA) Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Forvaltning

Læs mere

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Syddansk Universitet Master of Public Management Forårssemesteret 2008 Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Underviser: Ekstern lektor, Cand.Psych. Aut. og MPM Hanne Klinge/Chefpsykolog LifeQuality

Læs mere

HRM / PERSONALEPOLITIK I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

HRM / PERSONALEPOLITIK I DEN OFFENTLIGE SEKTOR Enkeltmodul på Diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration, tilrettelagt for erfarne FTR/TR i den offentlige sektor - med særligt fokus på sundhedsområdet HRM / PERSONALEPOLITIK I DEN OFFENTLIGE

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i samfundsfag Efterår 2017

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i samfundsfag Efterår 2017 Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag Skolen for Statskundskab Fibigerstræde 3 9220 Aalborg Øst Telefon 99 40 80 46 E-mail: ler@dps.aau.dk www.skolenforstatskundskab.aau.dk Semesterbeskrivelse,

Læs mere

Undervisningsplan for Offentlig Forvaltning, eftera ret 2017

Undervisningsplan for Offentlig Forvaltning, eftera ret 2017 Undervisningsplan for Offentlig Forvaltning, eftera ret 2017 Jens Blom-Hansen (JBH) Christian Bøtcher Jacobsen (CBJ) aj 2017 Forelæsninger 1. Introduktion: Politik og forvaltning (4.9) & CBJ OF, s. 13-51

Læs mere

Market Access: Aktører og Stakeholders

Market Access: Aktører og Stakeholders Market Access: Aktører og Stakeholders Dato: 11.- 13. marts 2014 Sted: Lif Uddannelse, Lersø Parkalle 101, 2100 København Ø Dag 1 tirsdag 11. marts 2014 Kaffe og morgenbrød 09.00 09.30 Velkomst, Introduktion

Læs mere

EVIDENSBASERET COACHING

EVIDENSBASERET COACHING EVIDENSBASERET COACHING - SAMTALER BASERET PÅ DEN BEDST TILGÆNGELIGE VIDEN VED FORMAND FOR SEBC, EBBE LAVENDT STIFTER@SEBC.DK, WWW.EVIDENSBASERETCOACHING.DK Der vil være en times forelæsning efterfulgt

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 3. semester, bacheloruddannelsen i Politik og administration E18

Semesterbeskrivelse. 3. semester, bacheloruddannelsen i Politik og administration E18 , bacheloruddannelsen i Politik og administration E18 Oplysninger om semesteret Skole: Studienævn: Studieordning: Bacheloruddannelsen i Politik og administration 2017 Semesterets organisering og forløb

Læs mere

6. semester, bacheloruddannelsen i Politik og Administration ved Aalborg Universitet

6. semester, bacheloruddannelsen i Politik og Administration ved Aalborg Universitet , bacheloruddannelsen i Politik og Administration ved Aalborg Universitet Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag

Læs mere

Studieguide for modul SF1 Organisation og ledelse af forandringer E15 (1. kvarter, 1. semester)

Studieguide for modul SF1 Organisation og ledelse af forandringer E15 (1. kvarter, 1. semester) Studieguide for modul SF1 Organisation og ledelse af forandringer E15 (1. kvarter, 1. semester) Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor

Læs mere

Birgit Jæger. Kommuner på nettet. Roller i den digitale forvaltning. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Birgit Jæger. Kommuner på nettet. Roller i den digitale forvaltning. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Birgit Jæger Kommuner på nettet Roller i den digitale forvaltning Jurist- og Økonomforbundets Forlag Hvordan spiller mennesker og teknologi sammen i udviklingen af den offentlige sektor? Der er i de seneste

Læs mere

Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation (5 ECTS point)

Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation (5 ECTS point) Modul 1 - Det personlige lederskab 1: Lederskab og kommunikation (5 ECTS point) Studievejledning studiestart uge 5 2011 Studievejledningen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om diplomuddannelsen

Læs mere

Master i. offentlig ledelse

Master i. offentlig ledelse Master i offentlig ledelse 2 En ny vej til professionel ledelse i det offentlige Hver eneste leder i den offentlige sektor står over for store strategiske udfordringer. Reformer som fx strukturreformen,

Læs mere

S17: Offentlig Økonomi, teori og metode / F17 PA: Kursus 1: Offentlig økonomi og regulering

S17: Offentlig Økonomi, teori og metode / F17 PA: Kursus 1: Offentlig økonomi og regulering S17: Offentlig Økonomi, teori og metode / F17 PA: Kursus 1: Offentlig økonomi og regulering Om kurset kurset udbydes også til studerende på gamle studieordninger. skriv til ise-studieadministration@ruc.dk.

Læs mere

Undervisningsplan for Offentlig Forvaltning, efteråret 2015

Undervisningsplan for Offentlig Forvaltning, efteråret 2015 Undervisningsplan for Offentlig Forvaltning, efteråret 2015 Jens Blom-Hansen Martin Bækgaard Juni 2015 Forelæsninger 1. Introduktion: Politik og forvaltning (31.8) & MB OF, s. 13-51 + 193-217 (64 s.) Egeberg

Læs mere

Læseplan Organisatorisk Forandring og Innovation i det Offentlige

Læseplan Organisatorisk Forandring og Innovation i det Offentlige SDU - Samfundsvidenskab MPM/årgang 2014 3. semester Læseplan Organisatorisk Forandring og Innovation i det Offentlige 4. juni 2015 Undervisere: Ekstern lektor Henrik Bendix og Ekstern lektor Dan Bonde

Læs mere

Velkommen til WEBINAR PÅ ORGANISATIONSUDVIKLING I ET HR PERSPEKTIV EKSAMEN & SYNOPSIS

Velkommen til WEBINAR PÅ ORGANISATIONSUDVIKLING I ET HR PERSPEKTIV EKSAMEN & SYNOPSIS Velkommen til WEBINAR PÅ ORGANISATIONSUDVIKLING I ET HR PERSPEKTIV EKSAMEN & SYNOPSIS Hvad ligger der i kortene. Selvvalgt tema En praktisk organisationsanalyse i selvvalgt virksomhed. Herefter individuel

Læs mere

ORGANISATORISK FORANDRING

ORGANISATORISK FORANDRING SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management Efterårssemestret 2012 ORGANISATORISK FORANDRING Underviser: Ekstern lektor Sven H. Madsen Hensigten med faget er at gennemgå teorier og modeller om organisatorisk

Læs mere

TILLID, POLITIK OG LEDELSE

TILLID, POLITIK OG LEDELSE TILLID, POLITIK OG LEDELSE Peter Bjerre Mortensen, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Mail: peter@ps.au.dk Ledelseskommissionen: Hvorfor skal politikerne det? Tillid er normalt noget,

Læs mere

Grundkursus i politologi Om kurset Fag Hjemmeside Kursustype Tilmelding Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/studieordningerknyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/

Læs mere

LEDELSE OG POLITIK Læseplan Undervisningen foregår i lokale 150

LEDELSE OG POLITIK Læseplan Undervisningen foregår i lokale 150 Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2013 LEDELSE OG POLITIK Læseplan Undervisningen foregår i lokale 150 Fagansvarlig/Underviser: Professor Poul Erik

Læs mere

Sundhedsuddannelserne

Sundhedsuddannelserne Sundhedsuddannelserne Modul 5: Mennesket i et tværfagligt sundhedsprofessionelt perspektiv Monofaglig undervisning i radiografuddannelsen Hold R08S 17. august 2009 Ret til ændringer forbeholdes Indhold

Læs mere

Modul 3 - Ledelse og medarbejdere 1: Ledelse i dynamiske relationer (5 ECTS point)

Modul 3 - Ledelse og medarbejdere 1: Ledelse i dynamiske relationer (5 ECTS point) Modul 3 - Ledelse og medarbejdere 1: Ledelse i dynamiske relationer (5 ECTS point) Studievejledning for holdstart uge 35-2011 Studievejledningen er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om diplomuddannelsen

Læs mere

DEBATMØDE 8. Styr på folkeskolens resultater AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB SIMON CALMAR ANDERSEN

DEBATMØDE 8. Styr på folkeskolens resultater AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB SIMON CALMAR ANDERSEN DEBATMØDE 8 Styr på folkeskolens resultater FAGLIG OG ØKONOMISK STYRING AF FOLKESKOLERNE KOMMUNALØKONOMISK FORUM 9 JANUAR 2015 OVERSIGT Den generelle sammenhæng mellem ressourcer og resultater i skolen

Læs mere

Det Moderne Danmark. E

Det Moderne Danmark. E 1: Hvilket studium er du optaget på: politik, administration og samfundsfag 45 17,4% erhvervsjura 15 5,8% erhvervsøkonomi 40 15,5% historie 15 5,8% Jura 40 15,5% samfundsøkonomi 7 2,7% socialrådgivning

Læs mere

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG SAMFUNDSVIDENSKAB SYDDANSK UNIVERSITET SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG 3-årig Bacheloruddannelse Et bredt samfundsengagement Samfundsfag, centralfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige

Læs mere

Policy Analyse. Læseplan

Policy Analyse. Læseplan SDU Master i Evaluering August 2007 Policy Analyse Læseplan Undervisere: Lektor Morten Balle Hansen Professor Peter Munk Christiansen Bente Bjørnholt Bøger: Howlett, M., M. Ramesh. 2003. Studying Public

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i Politik og administration Efterår 2018

Semesterbeskrivelse. 1. semester, bacheloruddannelsen i Politik og administration Efterår 2018 Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag Skolen for Statskundskab Fibigerstræde 3 9220 Aalborg Øst Telefon 99 40 80 46 E-mail: dsd@dps.aau.dk www.skolenforstatskundskab.aau.dk Semesterbeskrivelse,

Læs mere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere: Lektor Karin Levinsen, AAU Professor Birgitte Holm Sørensen, AAU Kursusperiode: 21. januar 8. maj 2019 1. seminar 24.

Læs mere

http://www.sam.sdu.dk/study/fag/fagprint.shtml?fag_id=4362&print=1

http://www.sam.sdu.dk/study/fag/fagprint.shtml?fag_id=4362&print=1 Page 1 of 2 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet - Syddansk Universitet Demokratikanonen til debat The Canon of Democracy Reviewed Esbjerg Kolding Odense X Kandidatfag (F10) Slagelse Sønderborg Fagnr. null

Læs mere

Strategisk forhandling i praksis Læseplan Lokale O97

Strategisk forhandling i praksis Læseplan Lokale O97 Strategisk forhandling i praksis Læseplan Lokale O97 Underviser: Lektor, ph.d. Morten Kallestrup Formål og sigte: For ledere i den offentlige sektor er evnen til at forhandle og skabe resultater gennem

Læs mere

5. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet

5. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet , bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration

Læs mere

Situationsanalyse, argumentation og vinkling

Situationsanalyse, argumentation og vinkling Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Master i Offentlig Ledelse (MOL) Efterårssemestret 2016 Ledelseskommunikation i praksis Læseplan Fagansvarlig: Heidi Jønch-Clausen, ph.d., adjunkt, Center for

Læs mere

Skolelederkursus efteråret 2012

Skolelederkursus efteråret 2012 Skolelederkursus efteråret 2012 Tema: Ledelse og coaching Vi fortsætter i sporet! Sidste års lederkursus om kvalitetsudvikling, kvalitetsstyring og evaluering blev et løft til en stor del af lederne på

Læs mere

Organisations- og ledelsespsykologi, hold 2 Læseplan

Organisations- og ledelsespsykologi, hold 2 Læseplan Aarhus Universitet/Syddansk Universitet Master i offentlig ledelse Efterårssemesteret 2013 Organisations- og ledelsespsykologi, hold 2 Læseplan Undervisere: Hans Jeppe Jeppesen og Thomas S. Jønsson Internat

Læs mere

TATION. Innovationsforståelser. Lektor Carsten Bergenholtz

TATION. Innovationsforståelser. Lektor Carsten Bergenholtz AARHUS UNIVERSITY SCHOOL OF BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES Innovationsforståelser Lektor Carsten Bergenholtz (cabe@mgmt.au.dk) Department of Management School of Business and Social Sciences Aarhus University

Læs mere

Studieguide for Projektledelse SF2

Studieguide for Projektledelse SF2 Studieguide for Projektledelse SF2 Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor (Studieguiden er med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 13.09.2015

Læs mere

Page 1 of 2 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet - Syddansk Universitet Bachelorfag (F10) Forvaltningsret Administrative Law Fagnr. 9051402 Esbjerg Kolding Odense Scient.pol. 6.sem. Slagelse Sønderborg

Læs mere

Semesterbeskrivelse. 1. semester, kandidatuddannelsen i Politik og Administration 2017

Semesterbeskrivelse. 1. semester, kandidatuddannelsen i Politik og Administration 2017 E-mail: ler@dps.aau. Semesterbeskrivelse 1. semester, kandidatuddannelsen i Politik og Administration 2017 Oplysninger om semesteret Skole: Studienævn: Studienævnet for Studieordning: Kandidatuddannelsen

Læs mere

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende.

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende. 3. sem: Socialpsykologisk forskning i praksis Om kurset obs på samlæsning mellem 2. kand: kvalitative metoder - avanceret (gammel studieordning) og 3. sem: socialpsykologisk forskning i praksis (ny studieordning)

Læs mere

Masterprojekt (15 ETCS)

Masterprojekt (15 ETCS) København, semester F2014 Masterprojekt (15 ETCS) Master i Børnelitteratur Koordinator: Lektor Anna Karlskov Skyggebjerg Undervisere: Lektor Anna Karlskov Skyggebjerg, aks@dpu.dk Lektor Nina Christensen,

Læs mere

FORANDRINGSLEDELSE MED SUCCES

FORANDRINGSLEDELSE MED SUCCES FORANDRINGSLEDELSE MED SUCCES PROGRAM 09:00 Velkomst v. Annette Eriksen, adm. direktør, Rovsing Business Academy 09:10 Udfordringer med forandringsledelse v. Thomas Essendrop, Underviser og seniorrådgiver,

Læs mere

Nina von Hielmcrone, Trine Schultz og John Klausen

Nina von Hielmcrone, Trine Schultz og John Klausen Undervisningsprogram Fagområdets titel: Semester: Årgang/hold: Undervisere: Formål/læringsmål: Retlig regulering (FO3) 6. semester SOC 2009: Hold Y Nina von Hielmcrone, Trine Schultz og John Klausen Fagområdet

Læs mere

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Arbejde og reguleringsformer (samlæst st med Arbejdslivet et mellem, magt og styring) Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Arbejdslivsstudier kandidatkursus Dansk Der sker

Læs mere

Fra ide til problemformulering

Fra ide til problemformulering Fra ide til problemformulering INTRODUKTION TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se, er der skemalagt samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal forstås

Læs mere

Modultitel: Evaluering i organisationer

Modultitel: Evaluering i organisationer Modultitel: Evaluering i organisationer Uddannelse PD (Pædagogisk Diplomuddannelse) Retning 17.3 Modul (Valgfrit) 3 Tidspunkter Alle undervisningsdage: 9:00-14:00 Undervisningssted Innovest, Ånumvej 28,

Læs mere

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41 Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41 BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15tirsdag

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. 1) Indsigt i innovationens grundbegreber, udvikling og stigende betydning

INNOVATIONSLEDELSE. 1) Indsigt i innovationens grundbegreber, udvikling og stigende betydning Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Forårssemesteret 2016 Master i Offentlig Ledelse INNOVATIONSLEDELSE Underviser: Lektor Michael Nørager, Aarhus Universitet Institut for forretningsudvikling og

Læs mere

Fra ide til problemformulering

Fra ide til problemformulering Fra ide til problemformulering INTRODUKTION TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se, er der skemalagt samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal forstås

Læs mere

F17 SVK: Sommerskole: Magt, medier og politisk kommunikation (specialiseringskursus)

F17 SVK: Sommerskole: Magt, medier og politisk kommunikation (specialiseringskursus) F17 SVK: Sommerskole: Magt, medier og politisk kommunikation (specialiseringskursus) Om kurset kurset udbydes også til studerende på gamle studieordninger. skriv til ise-studieadministration@ruc.dk. Uddannelse

Læs mere

12. Modulbeskrivelse

12. Modulbeskrivelse 12. Modulbeskrivelse Gældende pr. 1. september 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 2. Introduktion til modulet:... 3 3. Modulets fokusområde... 3 4. Fordeling af fag og

Læs mere

Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag

Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag Efterår 2016 Beskrivelse af fagene: Human resource management Strategisk kommunikation Innovationsledelse (undervises på engelsk) Business Performance Management

Læs mere

Studieplan Etik og professionsetik Semester 1

Studieplan Etik og professionsetik Semester 1 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Etik og professionsetik Semester 1 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Efterår 2017 Semester 1 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan... 4 3. Litteraturliste:...

Læs mere

Fra ide til problemformulering

Fra ide til problemformulering Fra ide til problemformulering INTRODUKTION TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se, er der skemalagt timer samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal

Læs mere

Master of Public Governance

Master of Public Governance Præsentation af den fleksible master i offentlig ledelse ved Dialogforums møde den 27 maj 2009 Carsten Greve, professor mso og studieleder, CBS Den offentlige sektor er forandret In the past 20 years governments

Læs mere

Studieplan modul 13 efterår2015: Fra idé til problemformulering i dit bachelorprojekt.

Studieplan modul 13 efterår2015: Fra idé til problemformulering i dit bachelorprojekt. ITRODUKTIO TILVALGFAGET: Velkommen til modul 13. Som I kan se er der skemalagt samtlige dage og også mange tider uden underviser. Dette er gjort med vilje og skal forstås som en hjælp for jer til at få

Læs mere

STRATEGISK PÆDAGOGISK LEDERSKAB I SKOLEN Læseplan

STRATEGISK PÆDAGOGISK LEDERSKAB I SKOLEN Læseplan 7. december 2015 Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Master i offentlig ledelse Forårssemesteret 2016 Undervisere: Professor Poul Erik Mouritzen, adjungeret professor Jørgen Søndergaard, Institut

Læs mere

1. semester, kandidatuddannelse i Samfundsfag som sidefag ved Aalborg Universitet

1. semester, kandidatuddannelse i Samfundsfag som sidefag ved Aalborg Universitet 1. semester, kandidatuddannelse i Samfundsfag som sidefag ved Aalborg Universitet Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration

Læs mere