Barndomsminder fra Vestergade. Af Karl Aage Madsen. Mine forældre var Karen og Svend Aage Madsen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Barndomsminder fra Vestergade. Af Karl Aage Madsen. Mine forældre var Karen og Svend Aage Madsen."

Transkript

1 1 Barndomsminder fra Vestergade Af Karl Aage Madsen Mit navn er Karl Aage Madsen, født i 1949 i Haar. Mine forældre var Karen og Svend Aage Madsen. Jeg er nr. to ud af en søskendeflok på fire, der er min storebror Kurt og så min lillesøster Lene og min lillebror Jens. Jeg vil lige sige jeg havde en lykkelig og meget spændende barndom. Det jeg her vil fortælle om er min barndom frem til jeg går ud af skole i Som sagt er jeg født i Haar. (Haarkilling), mine forældre boede til leje i Haarvej 4.(Et dobbelt hus på det tidspunkt). Det var en hjemmefødsel, Dr. Løw Larsen og jordemoder Fru. Hedegaard tog imod mig. De førte fem år fik jeg gedemælk det forklar måske lidt at min stædighed. Vi havde et par geder der om sommeren var tøjret i forskellige vejrabatter. Da jeg var 5 år gammel, flyttede vi til Hinnerup, Vestergade 18.

2 2 Min Bedstefar på fars side havde et husmandssted i Sahara, den sidste ejendom ud af vejen Sahara, det hedder vejen for det er kun sandjord derude. Min Bedstefar var blevet syg og min Bedstemor var lige død, så han købte Vestergade 18 og 20, som på det tidspunkt var et to families hus. Vi flyttede ind i nr. 18 og Bedstefar i nr. 20. Min mor skulle så passe ham, han havde fået TB. Niels og Karen Juul Madsen boede der også en overgang sammen med deres børn John og Tove, min fætter og kusine. Inden de flyttede til Sorgenfri et hus bag ved gartner Slots. Da min bedstefar døde i 1964, købte min far huset. Men først efter at det havde fået en gasning af (formalthehyd). Det var spærret af i flere dage og det lugtede grimt. Hele familien blev gennemlyst på lungerne og vi fik så lov til at gå frit omkring igen. Jeg vil lige gå lidt tilbage til min tid i Haar. Jeg kan huske at de fleste gårde stadig vær havde heste og at de brugte gadekæret til at vaske dem i dengang kunne man køre ned i den ene ende og op på den anden side det var meget praktisk, når de f.eks. skulle have ajle-tønden vasket eller hvis den var blevet stavres, så kom den en tur i gadekæret.

3 3 Vores naboer var min onkel Anton Alsen og han var glarmester og fritids-fisker på Randers fjord. Han havde så et hyttefad i branddammen med ål, de skulle så gå der et par dage for at få muddersmagen ud. Vi børn kom tit derind for så fik vi en skive friskbagt franskbrød, enten med smør eller hjemmelavet marmelade. Anton Alsen skråede og havde hans faste plads i hans lænestol og ved siden af en spytbakke, så vi skulle passe på med ikke at komme i vejen, når han skulle ramme skålen. Min far var daglejer/ karl ved Sognefoged Knud Brendstrup. På gården Højgaard en firlænget gård fra 1866, de havde på det tidspunkt 1 fodermester, 2 karle om sommeren + daglejer, samt en pige i huset, Min far fortalte at han en dag blev sat til at være barnepige for Lars Brendstrup og mig, vi var vel omkring de 2 år. Det var ikke så let, når han samtidig skulle fodre køerne, så da Anne Bredstrup kom hjem og så os kravle på fodergangen og skubbe roer ind til køerne - så var det slut med at være barnepige. (Han fik aldrig mere lov til det.) Han fik senere job som arbejdsmand ved Hinnerup Korn. Det var et (slidsomt) hårdt arbejde med at modtage korn i 100 kg. Sække. Hvis det var tørt nok blev det stablet og hvis det var for vådt skulle det hældes ud på deres tørreloft. En mand hejste det op med et hejseværk og på loftet var der to mand der tog imod de havde en kæp hvorpå de bar sækkene hvis de var alene var det op på skulderen. Min mor har syet mange lapper på hans

4 4 arbejdsjakker. Som sagt var jeg 5 år, da vi flyttede til Hinnerup. Barndommens gade, hvad bestod den af.? Hvis vi tager hele gaden, så starter Vestergade i svinget hvor Storegade ender og hvor Hinnerup Stadion med HOG havde klubhus) I nr. 2 boede min klassekammerat Dorthe til leje, og lige overfor Dr. Henning Løw Larsen Derefter et beboet ledvogterhus og Enghavevej. Banen med sit ledvogterhus lige før Dyrlæge Ravn. Kaj Mekanikker havde sit værksted med benzinstander, og hans kone havde en frisørsalon. På hjørnet af Vestergade og Nørregade var der Ove H. Sørensen med hans Købmandsforretning. Han havde købt den af købmand De Place sidst i halvtresserne. Ove H. blev byens matador. Ulige numre. Først den fine gård hvor Dyrlæge Ravn boede. På den anden side af krydset står der ud for bungalowen står der en meget gammel vejsten, som viser vej til Haldum 2 km. Beboerne i bungalowen var pensionister, Ragnhild og hendes gamle mor, flinke folk, som vi af og til fik kage af.

5 5 Det næste hus på hjørnet af Nygade kan jeg ikke huske beboerne. Jeg mener de hed Johnsen. Knud Jacobsen, som var ansat ved banen, boede på Nygade, han søn Steen var kammerat med min lillebror Jens. Det hændte at vi fik lov til at komme op i Kontrol huset for at se de rangerede togvogne på de mange spor der var i Hinnerup på den tid. Næste hus var nybygget, det var Ruth og Tage Hvid Tønnesen. Tage var blevet blind efter en arbejdsulykke, han havde været murer. Jeg mener han havde fået læsket kalk i øjnene. Han var en dygtig spillemand og en ivrig radioamatør. Han havde Byens højeste radiomast. Han fik postkort fra hele verden, også fra en prins i Saudi Arabien. Det var altid spændende at komme på besøg hos dem og deres børn Ole, Lars og Inge. Så var der Ole Skovkusk s hus. Han var en del ældre end mig. Hans far havde 2 store Jyske Heste, imponerende at se dem arbejde i skoven uden tømme, kun ved kommandoer, kunne de trække de største træstammer ud af skoven. Oles far var en mand af få ord, men derfor kunne vi godt få skæld ud, hvis han opdagede at vi lavede huler, eller havde cykelløb på en dertil indrettet bane i skoven. Derefter et stort to- familiehus, Rentier Jørgen Englyst fra Søften, en hyggelig ældre mand der nu bare skulle slappe af, og med lejere ovenpå.

6 6 Dengang passede man på hinanden, så en dag kunne Erik (Lejeren) ikke forstå at gardinerne ikke var trukket fra og de ikke havde set ham hele dagen. Han og min far blev enige om, at der var noget galt, men døren var låst og de kunne ikke kalde ham op. Det øverste lille vindue stod åben og hvad mere naturlig var at smide mig ind af det så jeg kunne åbne døren. Vi fandt ham død og Politiet kom og tilbageholdt os i lang lang tid, indtil lægen kom, så fik vi lov til at gå. Lige overfor os boede snedker/ tømreren. Altid dejlig at komme derover og dufte savsmuldet. Derefter sadelmager Johnsen s hus, han havde sit værksted på hele loftet, sikken en dejlig duft af læder. Han var en travl mand, det var især seletøj til heste, og det var stadigvæk mange heste på den tid.. Det var sidste hus på den side af Vestergade, Så kom skoven. Den er et kapitel for sig selv, Man kan jo gå helt op til Frijsenborg slot uden at komme ud af den. LIGE NUMRE På kommunekontoret, hvor kæmner Åkjær havde sin private indgang fra Vestergade. Datteren Alice gik i nogle klasser under mig.

7 7 På hjørnet af Rolighedsvej og Vestergade boede Thorvald Bennekov. Per Bennekov bedstefar. Jeg kan huske at han i hans fritid tog rundt og sprøjtede æbletræer med en stor sprøjte. Næste hus var stort tre familier. Kresten, Ditte Hvid Tønnesen, og børnene kom hjem til os da huset brændte. Nr. 16 var maler Larsen og frue, også et tofamilieshus, i den anden ende boede Petrus og Marie. Han arbejde ved banen og havde den oplevelse at blive kørt over af et tog og overlevede.(jeg tror han var banearbejder).dagen efter stå der i avisen Mand overleve overkørt af 14 jernbanevogne. Dengang fik man sin løn en gang om ugen i kontanter i en gul kuvert. Det skulle så fejres på kroen. Det siges at Petrus krydsede banen for at komme hjem, men falder midt på sporet mellem skinnerne hvor han falder i søvn. Den stakkels togfører får standset toget for sent. Petrus vågner, rejser sig og går uskadt hjem. Min far har fortalt at der var flere koner der efterfølgende mødte op på lønningsdagen og forlangte at få lønnen udbetalt. Der var mere brug for pengene til mad end øl. Vestergade 18 og 20 vender jeg tilbage til.

8 8 Nr. 22. Der boede kreaturhandler Johannes Rasmussen. De havde stald bag ved huset og en eng, hvor ungkreaturerne græssede. Jeg var ikke ret gammel førend jeg løb ærinder for ham f.eks. at hente cigarer, og se efter dyrene i engen, og sørge for at de fik vand og ikke stak af. Det gav en 10 øre pr. gang. Cementtruget står der endnu nede i engen. Han var tit på Kvægmarkedet i Randers, Da jeg blev ældre var jeg tit med for at hjælpe ham med at trække dyrene. Der blev handlet med håndslag og kontant betaling, (kan huske hans meget velspækkede tegnebog, fyldt med 100 kr. sedler), og drikke lidkøb på handlen. Jeg skulle så trække koen hen til afhentning, af Frode Lauersen, han havde 2 biler på det tidspunkt, begge til kreaturkørsel. Når han fik nye dyr med hjem, fik jeg igen tjansen med at trække dem rundt. Jeg skulle engang aflevere en kvie hos en anden kreaturhandler på Haralds lunds vej, lige efter Jens Højland. Det gik godt ud af Nørregade, lige til Ingeman kom i sin bil. så stak den af med mig hængende i rebet, efter et stykke tid tog farten af og heldigvis var rebet så langt at jeg kunne få det rundt om en telefonpæl indtil den var faldet helt til ro. Det tjente jeg 25 øre på??? Men det var en fordel med sådan en nabo for nu fil vi rigtig mælk somme tider af jercy køer.

9 9 Samtidig var der jo så mulighed for at fiske i Lilleåen Haldum Bæk, sommetider med nat snøre. Hvis det blev opdaget af skovfoged Bjørn, fik vi en ordentlig skideballe og truslen om at vores forældre fik det at vide. Så det holdt vi med. På den tid var det almindeligt at der kom folk forbi for at sælge deres varer, Bagerbrød; Osvald kom med hans hestevogn fra Grundfør, vi børn fik tjent til en kage eller to ved at hjælpe ham. Det var også ostehandler, børsten binder Peder og så Malling fra Mundelstrup han solgte grøntsager. Hans sidste stop på Vestergade var altid ved Kreaturhandleren, så fik de sig en bid brød og en lille en til. Imedens vendte Hesten selv vognen, Den gik et stykke op i skoven og så trillede vognen selv tilbage så vendte den næsen ned mod skovvej. Tog det for lang tid kunne vi høre at hesten blev utålmodig og begyndte at skrabe i vejen. Så var der en aften Malling var hjulpen op vognen og hesten fik et klap bagi, så kunne den godt selv finde hjem. Men der blev stort postyr da hest og vogn kom hjem til Mundelstrup uden Malling. Man fandt ham i et af de sidste sving mellem Geding og Malling, Han var faldet af vognen i et sving, Han lå bare og sov, det må have været en hård dag den dag. Om det er rigtig ved jeg ikke for jeg var jo ikke så gammel, men en sød historie med en lykkelig udgang.

10 10 I nr. 24 boede Edith og Jacob Skov, med børnene Erik, Jørgen og Andreas. Jacob var ansat ved træskofabrikken. Sidste hus var murer Hvid Tønnesen, han solgte også kakkelovne. Ruth og Tage Hvid boede der også indtil de byggede deres nye hus længere nede af gaden. Derfra og indtil H-H Skolen boede Else på Skrænten, eller Else på bakken, der købte min far og jeg daggamle frasorterede hanekyllinger til opdræt og slagtning. Heldigvis var der ofte nogle der blev til høns, dem beholdt vi. Det var min tjans at passe dem, jeg kan huske om vinteren skulle jeg altid ned med varm vand, de havde vand i en stor jerngryde, så lidt varm vand over den frosne is i gryden og når det så slap i kantet kunne isblokken fjerens og så nyt vand i gryden. Det skulle nås inden vi skulle i skole. Vestergade 18 og 20 I starten havde vi en dag om ugen hvor der blev vasket i vaskehuset. Der blev fyret op i gruekedlen fra morgenstunden, og hele dagen blev brugt til at vaske tøj. Til slut blev vi også vasket. Senere blev det meget lettere, vi lejede en vaskemaskine hos Chr. Henriksen i Nørregade. Det var en Ferm sat på hjul, så den var let at flytte.

11 11 Bag i haven havde vi hønsehus og en stor køkkenhave. Vand var indlagt, men vi fyrede stadig i kakkelovn. Det var et stort spring frem, da vi fik fjernvarme og samtidig indendørs toilet og badeværelse med brus og varmt vand. Jeg havde en lykkelig barndom, dengang var det almindeligt at mor gik derhjemme og far gik på arbejde. Der var altid nogle at lege med. Vi legede: spark til dåse gemmeleg boldspil Antonius. Vi var ofte i skoven og legede - byggede huler, m.m. senere da jeg havde lært at cykle, lavede vi en cykelbane. En Mountinbick - bane vil vi kalde det i dag. Jeg lærte at cykle på min mors cykel. Det var ikke så let med en stor cykel til en lille dreng med det resultat, at jeg ikke fik lært at bremse første gang jeg kunne holde balancen så jeg kørte ind i et træ og ødelagde forhjulet det var ikke så godt. Omkring konfirmations alderen var jeg oppe i skoven sammen med nogle af mine lege kammerater, vi havde aftalt at vi skulle prøve at ryge. De mødte op med cigaretter og jeg havde Lånt en af mine fars Cigar. (Advokat hed de.) De kunne inhalere og ville have mig til det samme, resultatet blev at jeg blev så syg, så syg at jeg fik stærk feber af det, nikotinforgiftning sagde lægen, jeg var syg i tre dage og har aldrig røget siden, ikke engang kysset en pige der røg.

12 12 Mine forældre grinte af mig og sagde så kunne jeg lære det, de var godt tilfreds med at jeg var blevet kureret for det med at ryge. Om vinteren var vi næsten altid på kælkebakken, der var oppe ved Tromle huset på Jens Eskildsens mark. - Ringshøj. Nedenfor var der et vandhul, som blev brugt til at stå på skøjter. Vores skøjter var af den slags som skulle skrues på vores gummistøvler. Hvis vi tabte spændenøglen, smeltede den ned i isen og var svær at få op igen. Det var en kold fornøjelse med strømper som gled ned i gummistøvlerne, vi måtte tit hjem og tøet op. Det gav såden nogle røde mærker der hvor støvler gik ind på bar hud. Det gjorde rigt ondt, når det blev tøet op. Jeg kan huske at jeg havde fået foræret et par træ ski, dem var jeg meget glad for, men grunden til at jeg fik dem var at den højre kørte skævt men hvad betød det, for mig var det lykken. Nu er der lavet en ny kælkebakke ved skolen. Undskyldning til Yrsa Vi var nogle drenge der en vinterdag havde lavet en glidebane, på fortovet ud for vores hus. Vi hentede vand i vaskehuset, og hældte det på fortovet og lavede en lang flot glidebane. Det var sjovt at komme løbende og så glide et langt stykke på den. Kan

13 13 ikke huse hvem der fik ideen, men da vi så nogle piger komme op af gaden smed vi sne på så banen ikke kunne ses, med det resultat at Yrsa faldt og slog sig meget UNDSKYLD YRSA. Her 60 år efter sikken en ballade vi fik. Vi måtte gruse og bruge aske hakke is op og love at, det ville vi aldrig gøre mere. Elles tror jeg ikke jeg har lavet drengestreger. Det skulle da lige være den gang vi var nogle drenge der gik hjem fra danseskolen. På betjent Thomsens husgavl var der et pæretræ og første gang tog vi dem vi kunne nå, men næste gang var der kun dem højere oppe. Frits foreslog at jeg stod på cyklen og plukkede til de andre, som sagt så gjort. Lige pludselig kom Thomsen ud. Frits og de andre forsvandt og der hang jeg i træet. Han sagde at det der måtte jeg holde op med, ellers hentede han Thora, hun var min spejderleder. Det brugte han også imod mig senere, da han stoppede mig på cykel uden lys på. Det virkede jeg havde meget respekt for Thora. Jeg startede tidlig med at gå til danseundervisning på kroen, hos Drejer. Til at starte med kunne jeg ikke se hvad jeg skulle der og så danse med pigerne. Det gjorde en ordentlig dreng ikke så jeg holdt dem ud i strakt arm. Men det havde Drejer en kur imod. Han havde et stort bælte, som han spændte rundt om os og spændte ind så vi kom tæt ind på hinanden. Det er nok noget af det bedste jeg har lært. Dejlig at danse tæt med en dejlig pige Det fik jeg meget gælde af senere hen.

14 14 Da vi var begyndt i skolen, ville Lars Brendstrup og Søren Eskildsen gerne have mig med til spejder. Det fik jeg lov til men jeg skulle selv betale hvad det kostede. Danseskolen var min mors ide, så det betalte mine forældre, men spejder var dyrt, så det måtte jeg selv tjene til. Jeg har holdt duer og høns og sener også kaniner. Dem solgte jeg til slagter Mikkelsen jeg kunne ikke få mig selv til at spise dem jeg havde passet. Due unger solgte jeg mange af til naboer og andre der kendt mine forældre. Det fik dog en sørgelig ende. Midt i tresserne kom de hjem sad på taget og faldt ned syge, ikke bare et par stykker men mange. Tog en med til dyrlæge Ravn, som ment at de havde spist bejdset korn, så var det slut med at de fløj frit. Som sagt havde vi også hver sommer et stort hold hanekyllinger. Kornet købte jeg omme i Hinnerup Fællesforening. Else på Skrænten var på kontoret, der fik jeg så en seddel på 10 kg. Hvede, 5 kg. Majs og så ud til Peter Sommer hat, for at få det udleveret. Han var vældig flink med rigeligt mål, og jeg fik næsten altid lov til at få en sæk frasorteret korn med ukrudts frø m.m., men det var jo godt nok til kyllingerne. Senere fik vi også et hold ænder stk. Når de skulle slagtes blev der fyret op i gruekedlen og ænderne blev skoldet i det kogende vand, pakket ind i avispapir, og så sad vi der alle mand og plukkede ænder det fløj med fjer og dun. Og snakken gik. Det var vældig hyggeligt.

15 15 Som tidligere omtalt var jeg legekammerat med Lars Brendstrup, hans far var sognefoged og de havde en stor 4-længet gård med egen branddam. Sidst på vinteren hvor foråret var på vej og isen begyndt at smelte på branddammen, men den var stadig ca cm. Tyk. Vi ville gerne sejle på isflager, så for at få isen brækket til isflager fandt vi i værkstedet en lille ambolt med spids Den var god til at hakke isen i stykker med. men uheldigvis var den også tung desværre tabte vi den og den forsvandt ned i dybet, og fandt den aldrig igen vi er sikker på at den stadig er der. Det var bestemt ikke noget Lars`s far syntes om. Gennem spejder fik jeg nye legekammerater, så som Bent Løw Larsen og Bent Verner, sønner af h.h.v. byens læge og byens førende manufakturhandel. Hinnerup var på den tid lige som i Matador. En helt ny verden åbnede sig for mig, når jeg var på besøg, for at lege. De havde elektrisk tog dampmaskiner. Det var jo kun noget jeg havde set, når der var juleudstilling i boghandlen. Hvert år op til jul var der lavet en særlig børnevenlig jule udstilling i lokalet ved siden af butikken, det var altid spændende at komme ind og se det. Dengang gik børnene, af det bedre borgerskab, på privatskole inde i Århus, - så når de kom hjem til Hinnerup, kendte de jo kun de andre børn som også gik på privatskole. Alle vi andre vidste de

16 16 jo ikke hvem var. Det ændrede spejderlivet jo lidt på. Som tropsspejder var vi en patrulje der hed Gribbene vi havde et fantastisk sammenhold og vi vandt mange løb.( Bent Løw Larsen, Henning Brun, Poul Jørgensen, Jens Blicher Mathisen, Søren Eskildsen, Bent Verner, og Mollerup var nogle af dem jeg var spejder sammen med.) Det var der jeg lærte, at det den ene var god til var den anden ikke og omvendt, så når vi i en sådan patrulje var sammensat af så forskellige børn, kunne vi hjælpe hinanden med alt se det var teamwork. For at få råd til at gå til spejder, blev jeg bydreng hos N. Schiødte og hans kone Marie. Så hver dag efter skoletid, mødte jeg op ved Schiødte for at bringe varer ud på hans Long John cykel. - Det gav godt med drikkepenge, ud over lønnen. Når der ikke skulle leveres varer, hjalp jeg til på lageret. Jeg husker særlig en dag, for der kom han med en zinkspand, tog en kørneprikker og begyndte at lave mærker i spanden. Så Karl Aage, så kan du fortsætte med at lave så mange mærker du kan. Jeg ville lige hør hvorfor Jo, sagde han, En svend hos smeden Ingvard Toft, havde sendt en nylærling hen efter en spand kørneprikker, og det er det du skal lave mens du laver det, går jeg ind og skriver en regning på en spand kørneprikker. 1 0 til Schiødte. Det var en herlig tid hos Schiødte, han havde humor. Han havde en schæferhund (hanhund), der hed Halløj, når så den stak af, kunne han godt stå i døren og råbe halløj, kom tilbage, så stoppede folk op kiggede på ham, råbet tilbage var det mig du

17 17 mente nej, det var min hund. Den næste hund han fik kom til at hedde Så du ham. Det var altid morsomt at se folks reaktion på det. En overgang var jeg også bybud hos Agnete bageren i Søndergade, om morgenen i weekenden. Dengang fik mange bragt deres rundstykker ud så stod posen der på trappen lige til at tage ind når de stod op. Når vi havde været ude på den første tur, var det tid til at vi fik frisk bagte rundstykker med smør herligt. Næste tur var som regel til dem der havde bestilt lagkager eller boller m.v. Jeg husker også en vinterdag, hvor der var kommet islag, jeg skulle til gl. Hinnerup med en flot pyntet lagkage, men kom kun til krydset Århusvej/Søndergade, der vælter jeg med budcyklen. Lagkagen var i en kasse ude foran på cyklen, jeg slog mig meget og fik hudafskrabninger, men det eneste jeg tænkte på var lagkagen Den så ikke godt ud, så tilbage for at høre om de kunne lave den Heldigvis havde de en anden. Jeg fik at vide jeg skulle passe bedre på, det var den sidste de havde. Jeg fik ikke skæld ud, og vi fik lov til at spise den ødelagte kage, så skidt med et par skrammer. Der midt i tresserne var byen i stor udvikling så der var nok at lave for byens håndværker. Håndværksmestrene begyndte så at mødet på kroen for at drøfte dagens opgaver og problemer, det var datidens karteldannelser. Så kunne de jo drøfte

18 18 prisfastsættelse og opgaver. Samtidig med at de fik slukket tørsten. Der var f.eks. Kraft Olsen Chr. Olsen. Han havde en varebil med skydedør Hvor på der stod Kraft og el på bilen stod der ved Chr. Olsen, Men når døren var Åben stod der kun Kraft og så Olsen på bilen. Deraf navnet Kraft Olsen. Så var der Atom Jens Byens førende tømmer Cement støber Kusk, Arne Mogensen Murermester. Somme tider blev selskabet overvåget af landbetjenten. Alle dygtige håndværker men det gav jo ikke indtægt at side på kroen, så hvis nogle af hustruerne opdagede at de sad der blev de hentet hjem. SKOLEN Jeg startede i skolen april Skolen var helt ny vi var den første 1. klasse der var i alt 6 lærer (vi blev spec. inviteret til 25 år jubilæet). Sven Hansen var skoleinspektør og han havde store forventninger til os. Det fik vi senere at mærke med en på kassen, hvis det ikke lige gik som han ville have.

19 19 Når vi mødte i skolen, skulle vi stå på række to og to, og gå pænt og roligt ind i Aulaen til morgensang. Derefter til klasseværelset og vores plads. De første tre år havde vi frk. Pedersen til klasselære, hun var meget afholdt, så da hun rejste havde jeg plukket en buket blomster. Her, sagde jeg, det er til dig. Jeg blev straks rettet. Det hedder Værsgo, det er blomster til dig. - ja det var det jeg fik ud af det. Et helt år havde vi kun vikar. i 4. klasse fik vi så lærer Skjødt. Det var dejligt. Han var dygtig, det samme var lærer Kappel (Kappel blev også matematiklærer for vores den ældste). Vi havde også Frk. Hejbøl, Emdal, lærer Jensen. Dog fik min tillid til skolevæsenet et knæk. Da vi skulle deles i boglig og den alm. Linie. Fik vi min mor og jeg, den besked, at i den boglige linje kunne jeg ikke komme. jeg kom jo fra et arbejderhjem, så det havde vi ikke råd til. Det var måske grundlaget for at jeg senere blev socialdemokrat. Jeg ville gerne have været biolog, nu blev jeg så gartner. Det har jeg heller ikke fortrudt. Tidligere havde jeg i flere år en drøm om at blive landmand. Men det fik en brat afslutning, da jeg var ca år jeg blev stanget af en ko, og fik slået en fortand ud, så i stedet fik jeg lyst til at komme i lære som gartner, interessen for planter havde jeg jo, vi havde en stor køkkenhave, hvor vi var selvforsynende. Kartofler,

20 20 gulerødder m.m. blev gravet ned i haven, ligesom en roekule, der kunne de holde sig friske hele vinteren. Senere lejede min far det store areal bag ved vores have, (Vagtelvej), så der var rigeligt med plads til alle grønsager, høns og ænder, og et lille stykke med korn, som blev slået med le. Lidt mere om skoletiden. Som sagt var vi den første klasse på skolen, vi var sammensat af børn fra land og by, fra Vitten Haldum, Sandby og Hinnerup. Skolen var nybygget efter nye tider og der kom mange for at se den, derfor skulle vi være eksemplariske. Men det var lærerne ikke det var stadig væk almindeligt at vi fik en på kassen når vi ikke opførte os som de ville have. En lille sjov historie fra den tid, lige før skole lige over for Else på skrænten var der et tromlehus hvor kommunens vejtromle hørte til. Det var almindeligt at hvis nogle drenge skulle have afgjort en tvist mødtes vi der efter skole tid og afgjorde det med en slåskamp. En dag var jeg og så klassens stærkeste dreng, landmandssøn fra Sandby blevet uenig om noget der skulle afgøre dernede. Kampen startede og ret hurtig fik jeg et slag ind så han fik

21 21 næseblod og så var den kamp ovre og vi blev rigtig gode venner derefter. Så lille og vågen er bedre en stor og doven. En anden oplevelse : Jeg kan huske at vi havde fru Hansen til sang, jeg kunne ikke synge og to andre sang også falsk, så hentede hun sin mand skoleinspektør Hansen Vi blev stillet op på en række, så fik vi en syngende lussing og fik besked på at vi ikke skulle drille fru Hansen med at synge falsk. Vi fik besked på at opholde os i biblioteket når der var sang timer, så jeg har aldrig gået til sang. Jeg ved ikke om det var fordi jeg var ordblind. Det blev først opdaget i 5 klasse så fik jeg specialundervisning det hjalp mig meget, og hvis det var blevet opdaget noget før kunne det måske have sparet mig for en del lussinger.? Heldigvis fik skolen en ny skole inspektør efter jeg var gået ud af skole Wilhelm Lytken kom til i 1967 og ændrede dermed skolen for altid, til gavn for mine fire børn som også kom til at gå på skolen. Jeg gik ud af skolen efter 9. klasse i 1965, og begyndte som gartner læring hos Gartner O. Elmstrøm i Lisbjerg. Så dette er kort om min barndom i Vestergade.

22 22 NB. Hver sommer var jeg feriebarn hos min gudmor Moster Mie og hendes mand Åge, der boede på et husmandssted i Kjellerup ved Ringe. Det startede jeg med allerede fra 1. klasse dengang fik jeg en manille mærkeseddel om halsen, hvem jeg var og hvortil jeg skulle hen og så blev jeg sat på toget og kom tilbage en dag før jeg skulle i skole, dette gentog sig alle de år jeg gik i skole. Jeg elskede min ferie tid for de forkælede mig og kalde mig deres store dreng, de var barnløs på det tidspunkt og fik selv først børn dengang jeg gik i 6 klasse 7 klasse. To drenge. Mogens og Henrik. Så det er stadigvæk min anden familie. Senere kan vi komme ind på mit ungdomsliv som er en helt anden historie. For ikke at tale om mit voksenliv. Med venlig hilsen Karl Aage Madsen Bekkasinvej 28, 8382 Hinnerup

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Kapitel 1 Hvad ryger farmor? Hvor er Kokos mor? Hvor blev Koko født? Hvorfor dækkede far rokokostolen til? Hvor står rokokostolen nu? Hvor gammel er Koko? Hvem bestemte,

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

8. december Hans Snedker

8. december Hans Snedker 8. december Hans Snedker 8. DECEMBER Hans Snedker bor lige ved siden af os. Han bor på en meget lille gård sammen med sin bror Rasmus. De har ingen koner, de er bare de to. Hans er ikke snedker, men husmand,

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen.

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen. Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene 1939 1950 Af John Rasmussen. Kasper fik en seddel med hjem fra skolen her i november

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

2. DECEMBER EN SKITUR

2. DECEMBER EN SKITUR 2. DECEMBER EN SKITUR Når vi er på besøg hos min mormor, går jeg tit og roder lidt rundt i ting, som jeg nok ikke må rode i. Det gjorde jeg osse, da vi besøgte hende her til jul. Ude i baggangen er der

Læs mere

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. DECEMBER Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja,

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

Vi flytter til Ringe

Vi flytter til Ringe 21. DECEMBER Vi flytter til Ringe Det er underligt at vågne op i huset her i Ringe. Alt er nyt og jeg savner allerede mejeriet. Det er et lille hus, men jeg har dog fået mit eget værelse, men mange af

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Kong Vinter og Madam Tø

Kong Vinter og Madam Tø Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja, også om hende Madam Tø. Men fru Andersen siger, at før

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

5. december Det sner og vi bliver fotograferet

5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. DECEMBER I nat har det sneet, godt nok ikke så meget, men nok til, at der er dannet små snedriver, hvor der er lidt læ. På vej til skole skal jeg lige

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B HVAD NU HVIS Hvis Holbæk ikke var en by, så ville min ged falde om. Hvis Randers blev overtaget af fisk, så ville jeg pisse på et træ. Hvis jeg var

Læs mere

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 14. D E C E M B E R Spøgelsestoget 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 1 Jeg kan snart 7-tabellen, jeg skal bare øve mig lidt mere. Det er bare så flovt

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

12. DECEMBER. Hennings fødselsdag

12. DECEMBER. Hennings fødselsdag 12. DECEMBER Hennings fødselsdag Det er helt underligt at være her i lejligheden, hvor jeg er født. Den er ikke ret stor og Hennings mor står i det lille køkken og er ved at lave boller og kakao til os.

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

2. december På tur med Rasmus Mælkekusk

2. december På tur med Rasmus Mælkekusk 2. december På tur med Rasmus Mælkekusk 2. DECEMBER Jeg finder Rasmus Mælkekusk, der står og snakker med far. De står i døren ind til fyrrummet, for der er der lidt varme. Jeg vinker til Rasmus og han

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Vi laver hule og kommer i biografen

Vi laver hule og kommer i biografen 9. DECEMBER Vi laver hule og kommer i biografen Hej Peter! Det er tvillingerne, der råber. Jeg står på trappen ind til Brugsen og er på vej hjem med varer til mor. Hun manglede kaffe og margarine, og så

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Hjemmefødsel på Violvej 96. Helle Seiersen, sekretær HF Mosevang. Huset SEBA, Violvej 96, Viby J

Hjemmefødsel på Violvej 96. Helle Seiersen, sekretær HF Mosevang. Huset SEBA, Violvej 96, Viby J Hjemmefødsel på Violvej 96 Helle Seiersen, sekretær HF Mosevang Deres udsendte mødte i forsommeren Jane Irming i en bus. Vi kørte ad Åhavevej, og jeg udpegede for min sidekammerat min kolonihave i HF Mosevang.

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

21. december Vi får juleferie

21. december Vi får juleferie 21. december Vi får juleferie 21. DECEMBER Så sner det. Jeg tror aldrig, jeg har set så meget sne. Det har sneet hele natten, og når jeg kigger ud af vinduet fra mit værelse, kan jeg se at hele indkørslen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var Radiserne Tegneseriens historie. Man ved ikke, hvilken der var den første tegneserie i verden. En af de første tegneserier hed Knold og Tot. Det var en mand fra USA, som tegnede den. Han tegnede den til

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

22. DECEMBER. Det går helt godt

22. DECEMBER. Det går helt godt 22. DECEMBER Det går helt godt Jeg kan godt li at gå i skole her i Ringe. Det var slet ikke så slemt at begynde i den nye klasse, som jeg havde frygtet. Jeg synes, de var flinke alle sammen og vores klasselærerinde

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

15. december Ulrik laver i bukserne

15. december Ulrik laver i bukserne 15. december Ulrik laver i bukserne 15. DECEMBER I dag ved jeg simpelthen ikke, om jeg kan finde på en historie. Det er svært, at blive ved med at finde på. Pludselig hvisker Bamse mig noget i øret. Ja,

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Prinsesse Anne og de mange ting.

Prinsesse Anne og de mange ting. 1 Prinsesse Anne og de mange ting. Der var engang en konge og en dronning, de boede på det største slot i landet. Slottet havde spir og høje tage. Det var så stort og så smukt. Dronningen fødte en dag

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

KAN VENTE P Å E N TEKST OG BILLEDER AF MAI VANILLI

KAN VENTE P Å E N TEKST OG BILLEDER AF MAI VANILLI S T E D E T H V O R D U KAN VENTE TEKST OG BILLEDER P Å E N AF MAI VANILLI D R Ø M Den første, der møder mig på campingpladsen, er en kælen gris med store hjørnetænder. Jeg klør den på ryggen og den grynter

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove, MULIGHEDER Hvis der ikke var dyr, så ville min ko skrige højt. Hvis der fandtes superbabyer, så ville vi alle ikke kunne sove. Hvis Sevel Kirke var lyserød, så ville vi ikke spise citronmåne. Hvis citronmåne

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

DEN DAG VICTOR VAR EN HELT

DEN DAG VICTOR VAR EN HELT Læs den søde historie om Victor, der en dag på vej hjem fra skole sammen med sin ven Romario bliver helt. Minibogen, der indeholder flotte illustrationer egner sig godt til højtlæsning og dialogisk læsning

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

7. D E C E M B E R HULEN I TRÆET

7. D E C E M B E R HULEN I TRÆET 7. D E C E M B E R HULEN I TRÆET Jeg kører gennem Sallinge på min cykel, for jeg skal besøge Per i Brugsen i dag - hvis han er hjemme. Ellers cykler jeg bare om til Kroghs og ser om Niels Chr. er hjemme.

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Læs og lær om. Lukas Graham

Læs og lær om. Lukas Graham Læs og lær om Lukas Graham Lukas Graham Forchhammer Lukas Graham er et dansk band. Forsangeren i bandet hedder Lukas Graham Forchhammer. Lukas blev født på sine forældres sofa i Christiania d. 18. september

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Peter Mikkelsens liv i Ikast sogn. Skrevet af barnebarn Jens Ove Steensberg fra Bjødstrup

Peter Mikkelsens liv i Ikast sogn. Skrevet af barnebarn Jens Ove Steensberg fra Bjødstrup Peter Mikkelsens liv i Ikast sogn. Skrevet af barnebarn Jens Ove Steensberg fra Bjødstrup Peter var fra Himmerland og født i 1878. Han drev gård i Li.Nørelund 1910 til 1940. Peter var gift med Else Marie

Læs mere