Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Kirstine Krogholm, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen og Eva Baadsgaard (referent).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Kirstine Krogholm, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen og Eva Baadsgaard (referent)."

Transkript

1 SIDE 1 AF 6 Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Christian Mølgaard, Ewa Roos, Jette Jul Bruun, Kristian Overgaard, Merete Nordentoft, Pernille Due, Peter Lange og Philippe Grandjean. Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Kirstine Krogholm, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen og Eva Baadsgaard (referent). Afbud: Annelli Sandbæk, Finn Diderichsen, Karina Marietta Nielsen, Kim Overvad, Kjeld Hermansen og Mogens Lytken Larsen. 1. Velkomst og status Formanden bød velkommen til Jette Juul Bruun fra Sundhedsstyrelsen, og rådet præsenterede sig. Dagsorden blev gennemgået, og formanden orienterede om nyt siden sidst: Karina Marietta Nielsen udtræder af rådet, da hun har fået job i England, formandskabet vil udpege et nyt medlem blandt de tidligere indstillede kandidater. Formanden har holdt oplæg på en forebyggelseskonference 1. november arrangeret af Dansk Folkeparti. Der er blevet publiceret en statusartikel om kaffe i Ugeskrift for Læger, og endnu en om stillesiddende adfærd ligger til godkendelse. Der er løbende god presseomtale af Vidensrådets rapporter i både fagblade og nyhedsmedier. Vidensrådet kommer på Facebook inden jul. 2. Siden sidst Konferencen Sundhed og Adfærd Formanden orienterede om rådets afholdte konference om sundhed og adfærd, hvor både sundhedsmyndigheder, det regionale og kommunale sundhedsvæsen, forskningsverdenen og politikere deltog. Og videoreportagen fra hjemmesiden blev vist for rådet. Der har været god feedback på konferencen, og det er planen at lave endnu en konference om sundhed og adfærd med et mere politisk fokus. Rapporten Seksualitet og sundhed Bente Klarlund Pedersen orienterede om offentliggørelsen af rapporten Seksualitet og sundhed. Der blev afholdt et temamøde i Lægeforeningen i forbindelse med offentliggørelsen, og der havde været meget stort interesse for mødet. Rapporten har fået god pressedækning i både de trykte og elektroniske medier. Stillesiddende adfærd på ICPAP i Sydney Peter Aagaard fortalte om hans deltagelse i konferencen Be Active International Congress on Physical Activity and Public Health i Sydney, hvor han havde præsenteret resultaterne fra rapporten om stillesiddende adfærd. Peter viste en film fra konferencen og opholdet i Sydney. Rådet havde en drøftelse af stillesiddende arbejde i forhold til fagbevægelsen, den enkeltes ansvar vs. levevilkår/omstændigheder, fysisk efteruddannelse (så man ikke bliver syg af at gå på arbejde), det frie valg og det strukturelle - også i forhold til børn. Sundhedsanprisninger Det blev foreslået, at rådet skulle reagere på den nye EU-forordning vedr. sundhedsanprisning af fødevarer. Det var der

2 SIDE 2 AF 6 opbakning til i rådet, og det blev aftalt, at sekretariatet i samarbejde med formandskabet kommer med et udspil til fx et debatindlæg. Det blev desuden foreslået, at der fremover skal være et fast punkt på rådsmøderne vedr. aktuelle emner, som kræver rådets bevågenhed. Rådets medlemmer blev også opfordret til at kontakte formandskabet og sekretariatet, hvis der dukker emner op, som rådet eventuelt skal reagere på. 3. Arbejdsgrupper Forebyggelse af muskel-skeletsygdomme. Ewa Roos orienterede om, at rapportens disposition ligger klar, og at skrivearbejdet er i gang. Der er aftalt møde medio december med Sabine Kirchmeier-Andersen fra Dansk Sprognævn vedr. sproglige begreber. Mental sundhed hos unge. Pernille Due oplyste, at der har været et første møde i arbejdsgruppen, og man har besluttet sig for at se på aldersgruppen år. Rapporten kommer til at bestå af to dele: Den første vedrører prævalensen af depression, angst, selvmord og ADHD over tid / de seneste 20 år. Den anden del omhandler determinanter for mental sundhed. Arbejdsgruppen er blevet suppleret med Charlotte Meilstrup fra SIF og muligvis også Carsten Obel fra Århus Universitet. Næste møde er i januar. Psykisk sygdom og ændringer i livsstil. Merete Nordentoft orienterede om, at rapporten er færdig, og man er i gang med at planlægge lanceringen. Selvom den viden, der er om psykisk syges livsstil, har været meget spredt, kan det konkluderes, bl.a. med tal fra Sundhedsprofilen 2010, at psykisk syge har en dobbelt så ringe livsstil som baggrundsbefolkningen, men at de har et ønske om leve sundere, hvilket kræver en ekstra indsats fra netværket omkring dem. Der er en vis modstand mod livsstilsindsatser at spore blandt brugerorganisationerne, der mener fokus bør være på medicinen. Farmakoterapi indgår som tidligere nævnt kun i forhold til rygning. Rådet havde nogle opklarende spørgsmål, bl.a. vedrørende prævalens i forhold til socialgrupper, og hvor meget der kan henføres til medicin. Formanden opfordrede rådet til i det hele taget ikke at være bange for at forholde sig kritisk og diskutere rapporternes konklusioner. Han oplyste desuden, at Lægeforeningens formand var meget interesseret i rapporten om psykisk syge og livsstil. Overvægt og vægttab. Bente Klarlund Pedersen fremlagde arbejdsgruppens foreløbige konklusioner på afbud fra arbejdsgruppeformand Kim Overvad. Sekretariatet havde forberedt en proces til at afdække eventuelle spørgsmål fra rådets medlemmer. Rådet blev delt op i grupper og blev bedt om at diskutere konklusionerne og stille kritiske spørgsmål ud fra tre forskellige perspektiver: den overvægtige, den praktiserende læge og den kritiske journalist. Disse kommentarer og spørgsmål, der er ment som inspiration til en opstramning af den endelige rapport, samt til forberedelse af mødet med offentligheden, er samlet i særskilt bilag til referatet.

3 SIDE 3 AF 6 4. Andre aktiviteter Evidensrangering. Peter Aagaard orienterede om status på arbejdet med at udarbejde guidelines til arbejdsgrupperne vedr. litteraturudvælgelse, evidensrangering og skabelon til metodekapitel. Det er planen at sende det færdige udkast til gennemsyn hos udvalgte rådsmedlemmer, der har vist interesse for området. Sund formidling. Siff Malue Nielsen gennemgik håndbogens indholdsfortegnelse. Det er planen, at den vil være færdig i starten af det nye år - både i trykte eksemplarer og som pdf på hjemmesiden. Det blev foreslået at tilføje et kapitel vedr. beslutningsprocesserne, Fra forskning til forebyggelse. 5. Arbejdsplan 2013 Rådet blev bedt om at komme med forslag til mulige arbejdsgruppemedlemmer og vinkler på de nye temaer på arbejdsplanen. Søvn Arbejdsgruppemedlemmer (forslag): Pernille Due, Kjeld Hermansen, Poul Jennum / Glostrup Hospital, SIF (børns søvn). Tilgange: Natarbejde, power nap, determinanter for god søvn, mental sundhed, overvægt, vækkeur. Ekstrem træning/øvre grænse for fysisk aktivitet/ U-formet kurve Arbejdsgruppemedlemmer (forslag): Kristian Overgaard, idrætskardiolog, Morten Grønbæk Tilgange: skader, arterieflimmer, akut hjertedød, screening, infektioner. Tatoveringer Arbejdsgruppemedlemmer (forslag): overlæge Jørgen Serup / Bispebjerg Tilgange: Konference, kadmium, gravide. Luftforurening Arbejdsgruppemedlemmer (forslag): Steffen Loft (formand), Philippe Grandjean, en børnelæge Tilgange: Trafik Konference om sundhed og adfærd 2.0 Ingen forslag 6. Eventuelt Ingen bemærkninger. Formanden takkede rådet for et rigtig godt møde og ønskede god jul og godt nytår og på gensyn 14. marts 2013.

4 SIDE 4 AF 6 BILAG / GRUPPEPROCES VEDR. OVERVÆGT OG VÆGTTAB Metodekritik > Hvor mange forskellige observerende studier er der tale om? > Findes der ikke mere forskning ift. livskvalitet? > Der er rigtig mange undersøgelser af samme forfatter. Williamson et al. Er det samme kohorte, der måles på? > Skyldes sammenhængen ml. dødelighed og vægttab hos raske overvægtige ikke blot metodemæssige svagheder (frem for reelle biologiske sammenhænge)? Måden, de er spurgt på i undersøgelserne, er et stort problem og dækker over andet end vægttab (yoyo). Der er jo ingen followup, som fortæller om vægttabet blev bevaret! Vigtig at vide, om dem, der har tabt sig, har taget på igen. > Er der tale om OR eller RR (sammenhængen ml. vægttab og dødelighed)? Det er ikke ligegyldigt. Præciser den præcise risiko (RR eller OR). Definitioner og specificering > Når vi skriver sygdom, er det vigtigt, at det specificeres, hvilke sygdomme der er tale om. > Overvægt skal defineres præcist. Er det de gældende BMI-grænser? Er vores definition af overvægt ikke forkert? > Er man virkelig overvægtig ved en BMI på 26-27? Definere det nye optimale BMI kan vi det? > Hvor meget øges risikoen, hvis du er så og så overvægtig? Eller hvis du taber dig så og så mange procent/kilo/bmi-enheder? > Hvad menes med slutvægt? > Definer, hvad I forstår ved et vægttab og en vægtstigning? Hvor meget er en reel vægtstigning, og hvor meget er et reelt vægttab ikke blot mindre normale vægtudsving. > Der skal være en præcis definition af hhv. tilsigtet og utilsigtet hvad menes der, og hvad kan ligge bag? Rådgivning af den overvægtige > Skal overvægtige betragte et vægttab som en risikofaktor? Skal jeg være bekymret, hvis jeg har tabt mig? > Det er vigtigt at fremhæve, i hvilke situationer der er god grund til at tabe sig (fx artrose). > I et forebyggelsesmæssigt perspektiv bør vi sætte ind med rådgivning i de sårbare situationer, fx ved graviditet, ved psykisk sygdom, rygestop etc. > Hvis den overvægtige er syg, skal man så fraråde et vægttab baseret på kostregulering? > Er diæten ligegyldig, når man rådgiver en overvægtig? > Det afhænger af, hvor på BMI ift. dødelighedskurven man befinder sig, om et vægttab er forbundet med øget dødelighed? > Hvilken betydning har tidspunktet for, hvornår i livet (alder), under hvilke omstændigheder (graviditet, fyring, sygdom) og hvor hurtigt overvægten er opstået? > Op til hvilken alder er vægttab anbefalelsesværdigt? > Skal lægen rådgive den tilfredse raske overvægtige til at bevare vægten? > Skal lægen rådgive den utilfredse raske overvægtige til at øge sin motion?

5 SIDE 5 AF 6 Målgruppen > Gælder konklusionerne alle aldersgrupper? Vigtig at definere, hvem disse konklusioner vedrører. Er det primært de årige? Hvilken betydning har alderen på den overvægtige ift. den vejledning, der skal gives? > Afhænger vægttabsanbefalinger af, hvordan og hvor længe personen har været overvægtig? Om vægtstigningen har været langsom og lineær over fx 30 år, om den skyldes en graviditet (hurtige vægtstigninger), eller om overvægten har været stabil siden barndommen? > Hvad med overvægt pga. psykisk sygdom? Hvis en voksen person pga. en periode med depression tager 15 kg på i vægt, bør denne person så ikke tilstræbe at tabe denne vægt igen, eller skal personen blot undgå at tage yderligere på i vægt? Personen har været normalvægtig ind til depressionen indtraf i en alder af 42 år. Kommentarer til konklusionen Forslag til rapportens hovedbudskab: Forebyg yderligere vægtstigning, Fedme er ikke bare fedme, Overvægtige har ikke altid gavn af at tabe sig. > Det er kunstigt at skelne mellem rask og syg i undersøgelserne. > Skal det med sygdom tages ud fra konklusionerne? > En konklusion kan være, at det er vigtigt at holde sin vægt, hvis man har været overvægtig og tabt sig (undgå yoyo-vægt og at tage på igen). > Er tilsigtet vægttab farligt, fordi de har taget på igen? > Hvad med risikoen for at udvikle type-2 diabetes, selvom det ikke boner ud på dødelighed. > Vi skal give vores tvivl til kende. Det handler om at forebygge yderligere vægtstigning. > Væsentligt, at BMI blandt ældre bør være lidt højere. > Vigtigt at holde vægten ved vægttab. Den kritiske journalist Den kritiske journalist vil måske forsøge at finde modkilder/opponenter, der er uenige i konklusionerne og skrive historien med en konfliktvinkel. Uanset hvor mange metodiske forbehold vi tager, vil den kritiske journalist næppe lægge megen vægt på disse, men vil trække historien skarpt op - fx som en positiv nyhed: "Vær fed og glad", (vægttab er alligevel skidt) eller den mere pessimistiske: "Er du blevet fed, er det allerede for sent (for det nytter ikke at tabe sig)" eller måske skrækversionen: "Slankekuren slår dig ihjel"... Derefter talte vi om, hvilke spørgsmål arbejdsgruppen kunne forvente fra journalister og kom frem til følgende: > Skal vi nu holde op med at bekymre os om fedmeepidemien? > Hvad er hovedbudskabet i rapporten? eller Hvad viser rapporten egentlig? > Hvad er det nye i rapporten? (svar på to sætninger) > Er det en dårlig idé at tabe sig, hvis man er overvægtig? Og gælder det i så fald også for overvægtige børn? > Hvad betyder jeres konklusioner for de mange overvægtige - hvad vil I råde dem til? > Hvor sikre er I på rapportens resultater? > Hvad er problemet? > Hvorfor er det budskab vigtigt at få ud?

6 SIDE 6 AF 6 > Hvad skal der gøres, og hvem skal foretage sig noget? Gode råd? Underbyg med tal og konkrete eksempler. Hvad er formålet med lancering af rapporten: Ønsker I at skyde slankekure ned? Ønsker I at understrege, at forskningen rent faktisk viser, at vægttab øger dødeligheden? At der ikke er evidens for at vægttab gavner, når man først er overvægtigt og vel at mærke rask. (Er du rask og tyk, så hold vægten!) Og hvorfor er det vigtigt at fortælle? Hvor overbevisende er forskningen? Når I refererer til dødelig, hvad betyder det så? Hvad er årsagen? Dør man af specifikke sygdomme, eller falder man bare om? Og konkretiser meget gerne med tal. Altså risikoen for at dø, når man foretager et tilsigtet vægttab er xx % Jeres hovedkonklusion er, at det ikke nødvendigvis er godt at tabe sig. Hvorfor har vi så altid hørt det modsatte? Og hvorfor er det vigtigt for jer at komme med modsatte budskab, medfører det ikke bare fedmeepidemi og misforståelser?

Afbud: Annelli Sandbæk og Philippe Grandjean. Pkt. 1. Velkomst og status Morten Grønbæk bød velkommen.

Afbud: Annelli Sandbæk og Philippe Grandjean. Pkt. 1. Velkomst og status Morten Grønbæk bød velkommen. WWW.VIDENSRAAD.DK Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Karina Marietta Nielsen, Kim

Læs mere

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent).

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Peter Aagaard, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent). WWW.VIDENSRAAD.DK Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Karina Marietta Nielsen, Kim

Læs mere

MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 23. JUNI 2014 REFERAT AF MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 19. JUNI 2014

MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 23. JUNI 2014 REFERAT AF MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 19. JUNI 2014 WWW.VIDENSRAAD.DK REFERAT AF MØDE I VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 19. JUNI 2014 Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Inge

Læs mere

t: Peter Aagaard og Kirstine Krogholm (referent). Afbud: Peter Lange, Kim Overvad, Jette Jul Bruun, Inge Tetens og Philippe Grandjean.

t: Peter Aagaard og Kirstine Krogholm (referent). Afbud: Peter Lange, Kim Overvad, Jette Jul Bruun, Inge Tetens og Philippe Grandjean. WWW.VIDENSRAAD.DK Til stede fra Vidensrådet: Morten Grønbæk, Bente Klarlund Pedersen, Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Kjeld Hermansen, Kristian Overgaard, Mogens Lytken

Læs mere

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent).

Fra sekretariatet: Mette Lolk Hanak, Siff Malue Nielsen, Kirstine Krogholm og Eva Baadsgaard (referent). WWW.VIDENSRAAD.DK > Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Annelli Sandbæk, Christian Mølgaard, Ewa Roos, Finn Diderichsen, Kjeld Hermansen, Kristian Overgaard,

Læs mere

OM VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE

OM VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE OM VIDENSRÅD FOR FOREBYGGELSE 2018 ETABLERET AF TRYGFONDEN OG LÆGEFORENINGEN WWW.VIDENSRAAD.DK BAGGRUND SIDE 2 Oprettet af Lægeforeningen og TrygFonden i 2011 Sekretariat med 5 medarbejdere placeret i

Læs mere

REFERAT AF RÅDSMØDE DEN 11. MARTS 2019 APRIL 2019

REFERAT AF RÅDSMØDE DEN 11. MARTS 2019 APRIL 2019 WWW.VIDENSRAAD.DK REFERAT AF RÅDSMØDE DEN 11. MARTS 2019 APRIL 2019 Tid: Mandag den 11. marts klokken 12.00-16.00 Sted: Lægeforeningen, Kristianiagade 12, 2100 Kbh. Ø, mødelokale: M3 (Dampvaskeriet) Afbud:

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Workshop D. 9. jan. 2015 Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Sundhedsfremme og forebyggelse med særligt sigte på risikofaktorer Elisabeth Brix Westergaard Psykiatri og Social Den Nationale Sundhedsprofil

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 Præsentation af Region Syddanmarks Hvordan har du det? 2017 Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 i spørgeskemaundersøgelsen spørgsmål Assens Kommune I Assens Kommune er 2500 borgere inviteret til at deltage

Læs mere

Dagsorden: Referat: 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt.

Dagsorden: Referat: 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt. Møde den: 1. november 2017 LSU AU HR Referat Til stede: Ledelsesrepræsentanter: Anne Lindholm Behnk Medarbejderrepræsentanter: Astrid V. H. Svendsen, Hanne Kaiser, Lene Fransen, Lizzi Edlich Referent:

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

UDVALGET VEDR. ULIGHED I SUNDHED 5. maj Kl på Hvidovre Hospital. Møde nr. 11. Medlemmer:

UDVALGET VEDR. ULIGHED I SUNDHED 5. maj Kl på Hvidovre Hospital. Møde nr. 11. Medlemmer: K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN 5. maj 2011 Kl. 17.00 20.00 på Hvidovre Hospital Møde nr. 11 Medlemmer: Lise Müller (F), formand Jannie Hjerpe (F) Karin Helweg-Larsen (Ø) Fraværende Per Serup

Læs mere

Referat af faggruppelandsmøde for ledende servicepersonale

Referat af faggruppelandsmøde for ledende servicepersonale Social- og sundhedssektoren April 2010 Referat af faggruppelandsmøde for ledende servicepersonale Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation Deltagere: Niels-Ole Hartmann FOA Esbjerg Frank Bruno Madsen FOA

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN Multisygdom definition: 3 eller flere samtidige kroniske sygdomme

REGION HOVEDSTADEN Multisygdom definition: 3 eller flere samtidige kroniske sygdomme Skema med data fra Sundhedsprofil 2017 Kronisk sygdom Prævalens og Incidens begrebsafklaringer relateret til Sundhedsprofilen 2017 - kronisk sygdom Prævalens Forekomst af kronisk sygdom. Samlet antal borgere

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 7. december 2015 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk

Indholdsfortegnelse. Søvnproblemer er der en naturlig løsning? www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 9 Indledning 10 DEL I Får du nok søvn? 12 DEL II Nok og god søvn... hver nat 20 1. Bedre helbred kan give bedre søvn 21 2. Tab dig, hvis du er svært overvægtig 22 3. Regelmæssig

Læs mere

Fremtidens velfærdsløsninger. Aldring. Aldring. Antal ældre. Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen. Vi fødes som kopier

Fremtidens velfærdsløsninger. Aldring. Aldring. Antal ældre. Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen. Vi fødes som kopier Fremtidens velfærdsløsninger Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen 1. november 2011 Vi fødes som kopier Carsten Hendriksen Overlæge, lektor, dr. med. Bispebjerg Hospital og Center for

Læs mere

Dagsorden bestyrelsesmøde fredag den 16.1.2015 kl. 10 16,

Dagsorden bestyrelsesmøde fredag den 16.1.2015 kl. 10 16, Dagsorden bestyrelsesmøde fredag den 16.1.2015 kl. 10 16, Hotel Koldingfjord, Fjordvej 154, 6000 Kolding 1. Velkomst til 2 nye suppleanter og gensidig præsentation 2. Konstituering af bestyrelsen 3. Nyt

Læs mere

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET?

HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? HVAD SKER DER MED SUNDHEDEN VED AKTIV MOBILITET? Jens Troelsen Professor, forskningsleder for forskningsenheden Active Living Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet jtroelsen@health.sdu.dk

Læs mere

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer?

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? Kapitel 15 Hvilken betydning har over v æ g t for helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer? Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? 153 Forekomsten

Læs mere

Overvægtige gravide. Hvilke udfordringer er der i mødet med den gravide, som man vil motivere til en ændret livsstil?

Overvægtige gravide. Hvilke udfordringer er der i mødet med den gravide, som man vil motivere til en ændret livsstil? Overvægtige gravide Hvilke udfordringer er der i mødet med den gravide, som man vil motivere til en ændret livsstil? Sundhedsstyrelsen anbefaler Overvægtige gravide tilbydes rådgivning med henblik på at

Læs mere

Biomedicinsk Institut. Transport: Bil/gå til bussen Job: Elevator/trappen Job: E-mail/tale med kollega Bente Stallknecht. Biomedicinsk Institut

Biomedicinsk Institut. Transport: Bil/gå til bussen Job: Elevator/trappen Job: E-mail/tale med kollega Bente Stallknecht. Biomedicinsk Institut En aktiv livsstil øger kalorieforbruget Aktivitet Inaktiv Aktiv Skyldes fedme for lidt motion? Ja Transport: Bil/gå til bussen Job: Elevator/trappen, 8 Job: E-mail/tale med kollega 6 Bente Stallknecht

Læs mere

SKOLEPOLITIK - KALUNDBORG KOMMUNE

SKOLEPOLITIK - KALUNDBORG KOMMUNE SKOLEPOLITIK - KALUNDBORG KOMMUNE 2 SKOLEN undervisning trivsel sundhed Børn og ungeudvalget ønsker med denne folder at sætte en debat om skolepolitikken i Kalundborg Kommune i gang. Skolepolitikken er

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer?

Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? Kapitel 15 Hvilken betydning har over v æ g t for helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer? Kapitel 15. Hvilken betydning har overvægt for helbred, trivsel og sociale relationer? 153 Forekomsten

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Referat fra møde i interessegruppen DSPR D

Referat fra møde i interessegruppen DSPR D Referat fra møde i interessegruppen DSPR D. 25.08.2016 Kl. 10.00 15.00 Tangkær, Sygehusvej 31, 8950 Ørsted Deltagere: Lea Pedersen, Knud Ramian, Lars Bording, Rikke Vorre og Theresa Lyngdahl Afbud fra:

Læs mere

KRAM: Kost, Rygning, Alkohol, Motion www.inflammation-metabolism.dk

KRAM: Kost, Rygning, Alkohol, Motion www.inflammation-metabolism.dk KRAM: Kost, Rygning, Alkohol, Motion www.inflammation-metabolism.dk Bente Klarlund Pedersen, professor, overlæge Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme (CIM) Rigshospitalet,

Læs mere

REFERAT 2. RÅDSMØDE DEN 22. MAJ MAJ 2017

REFERAT 2. RÅDSMØDE DEN 22. MAJ MAJ 2017 WWW.VIDENSRAAD.DK REFERAT 2. RÅDSMØDE DEN 22. MAJ 2017 22. MAJ 2017 Tid: den 22. maj 2017 kl. 12-16. Til stede: Morten Grønbæk (formand og mødeleder), Bente Klarlund Pedersen (næstformand), Ewa Roos, Annelli

Læs mere

Projektplan. Projektets navn: Sundhedsfremmende livsstilsbesøg hos familier med børn i 3-4 års alderen med fokus på vægt og trivsel.

Projektplan. Projektets navn: Sundhedsfremmende livsstilsbesøg hos familier med børn i 3-4 års alderen med fokus på vægt og trivsel. Projektplan Projektets navn: Sundhedsfremmende livsstilsbesøg hos familier med børn i 3-4 års alderen med fokus på vægt og trivsel. Baggrund for indsatsen: Sundhedsstyrelsen udgav i 2013 Forebyggelsespakken

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

PROGRAM Konference om kronisk sygdom med fokus på lighed i sundhed. Den 18. marts 2015 Kl. 9.00-16.00 DGI-Byen, København

PROGRAM Konference om kronisk sygdom med fokus på lighed i sundhed. Den 18. marts 2015 Kl. 9.00-16.00 DGI-Byen, København PROGRAM Konference om kronisk sygdom med fokus på lighed i sundhed Den 18. marts 2015 Kl. 9.00-16.00 DGI-Byen, København PROGRAM Kl. 8.15-9.00 Registrering og morgenmad Kl. 9.00-9.15 Velkomst v. Sophie

Læs mere

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Handlingsplan -2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Baggrund Det overordnede formål med temagruppens arbejde er at styrke folkesundheden med arbejdspladsen og arbejdslivet som omdrejningspunkt

Læs mere

Bilag: handleplan og rektors oversigt

Bilag: handleplan og rektors oversigt Møde den: 8. februar 2018 kl. 14.00-16.00, Bygning 1261, lokale 118 Deltagere: Niels Trolle Andersen, Annette Bachmann, Ole Bækgaard, Ask Vest Christiansen, Charlotte Delmar, Loni Ledderer, Claus Vinther

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Brugerrådsmøde d. 8 februar 2017 Nye medlemmer De betydningsfulde pårørende www.regionmidtjylland.dk Program Velkomst v/ Ida og medformand Birgit Hagen Præsentation af nye medlemmer og bordet rundt om

Læs mere

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer?

Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER. Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? Mænds FOKUS psykiske sundhed MÆND HAR OGSÅ PSYKISKE PROBLEMER Ser du det? Taler du med ham om det? Er du opmærksom på mænds særlige symptomer? KØNSFORSKELLE I PSYKISKE SYGDOMME Depression er en folkesygdom:

Læs mere

Workshop: Sundhedsprofilen i spil i det politiske system Lancering 20. januar 2011

Workshop: Sundhedsprofilen i spil i det politiske system Lancering 20. januar 2011 Workshop: Sundhedsprofilen i spil i det politiske system Lancering 20. januar 2011 Lars Iversen Sundhedsudvalgsformand Hørsholm kommune Charlotte Glümer, Forskningsleder, Forskningscenter for Forebyggelse

Læs mere

En nem og overskuelig screeningsmetode er at dele ansøgningerne op i tre kategorier:

En nem og overskuelig screeningsmetode er at dele ansøgningerne op i tre kategorier: Den gode jobsamtale De fleste husker tydeligt deres seneste jobsamtale hvem der deltog, hvor samtalen blev afholdt, og som regel også helt konkrete spørgsmål eller svar derfra. Det gør vi, fordi vi husker

Læs mere

Tirsdag den 29. maj 2018, kl Domus Medica, Salonen

Tirsdag den 29. maj 2018, kl Domus Medica, Salonen 06.06.18 Tirsdag den 29. maj 2018, kl. 10.15-15.15 Domus Medica, Salonen Referat Til stede: Anette Hygum, Henrik Larsen, Merete Paludan, Mette Hallas, Kristoffer Marsaa, Jette Pærregaard, Per Sjøgren og

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

Astrid spurgte til hvordan LSU gerne vil spørges, hvordan MUS skulle evalueres.

Astrid spurgte til hvordan LSU gerne vil spørges, hvordan MUS skulle evalueres. Møde den: Fredag d. 28. februar 2014, kl. 13.00-15.00 Bygning 1327, lokale 326 Ordinært LSU møde Institut for Marketing og Organisation REFERAT Deltagere: Karen Brunsø, Lone Larsen, Steffen Korsgaard,

Læs mere

2. Møde i Råd for Center for Kliniske Retningslinier 25. februar 2009

2. Møde i Råd for Center for Kliniske Retningslinier 25. februar 2009 Møde i Råd for Center for Kliniske Retningslinier 2. Møde i Råd for Center for Kliniske Retningslinier 25. februar 2009 Tilstede: Vibeke Krøll, formand, Inge Madsen, Judith Mølgaard, Inge Hynkemejer, Hans

Læs mere

Motion - fysisk aktivitet

Motion - fysisk aktivitet Motion - fysisk aktivitet under din tilknytning til Sygehus Himmerland Velkommen til Sygehus Himmerland Fysisk aktivitet giver velvære og glæde - ved at bevæge dig, medvirker du til at bevare dit humør,

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalget Tryghed for borgerne

Referat af møde i Opgaveudvalget Tryghed for borgerne GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalget Tryghed for borgerne Mødetidspunkt 26-03-2019 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 20.00 Tilstede: Formand Hans

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om fysisk aktivitet Indhold Hvad er fysisk aktivitet? Hvad betyder fysisk aktivitet for helbredet? Hvor fysisk aktive er danskerne? Hvilke

Læs mere

SUOC Team Udvikling og Sundhed

SUOC Team Udvikling og Sundhed NOTAT SUOC Team Udvikling og Sundhed 9-4-218 Orientering om overordnede resultater i Sundhedsprofil 217 I marts 218 udkom resultaterne af undersøgelsen, Hvordan har du det?, der blev gennemført blandt

Læs mere

Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september

Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september Social ulighed og kronisk sygdom Sundhedskonference 12. september Sundhedskonsulent Cand.comm PhD Lucette Meillier Center for Folkesundhed Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Der er ophobet 135.000

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013

Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013 STUDIENÆVN FOR ØKONOMI 24. september 2013 Referat af møde i Studienævn for Økonomi den 17. september 2013 Tilstedeværende: Ole Friis, Christian Kronborg, Per Andersen, Bent Jørgensen, Andreas Vestermark,

Læs mere

Referat. Regionsbestyrelsesmøde d. 23. oktober 2012

Referat. Regionsbestyrelsesmøde d. 23. oktober 2012 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Regionsbestyrelsen, Hovedstaden 23. oktober 2012 For referat: Dato for udarbejdelse: Maja Pejs Jensen 29. oktober 2012 Deltagere: Tine Nielsen, Per Normann Jørgensen,

Læs mere

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C.

Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Side 1/5 Referat fra 1. møde i det rådgivende udvalg for Den Danske Naturfond Afholdt: Tirsdag d. 20. okt. kl. 13.00 16.00 Sted: Den Danske Naturfond, Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Fr.berg C. Til

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM UNGE, MISTRIVSEL OG MENTAL SUNDHED MISTRIVSEL OG MENTAL SUNDHED 1 PROGRAM Fremme af Unges Mentale Sundhed Ung og mistrivsel Ung og mental sundhed

Læs mere

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: E-mail: blm@rsyd.dk og iben.lykkeeggertsen@middelfart.dk Dato: 08-03-2016 Telefon: 2920 1212 og 3057 1183 Referat Møde i følgegruppen

Læs mere

24. februar 2014/ HO J.nr. 5.01 / 11-288. Referat fra møde i kontaktudvalget den 18. februar 2014

24. februar 2014/ HO J.nr. 5.01 / 11-288. Referat fra møde i kontaktudvalget den 18. februar 2014 Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Journalistisk referat

Journalistisk referat Journalistisk referat Mødet i dag havde som hovedfokus at skabe overblik over de forskellige udvalg og deres arbejde, opdatere udvalgende, samt at diskutere strukturen for Studenterhuset herunder også

Læs mere

S t a t s R å d e t S t u d e n t e r r å d e t p å S t a t s k u n d s k a b

S t a t s R å d e t S t u d e n t e r r å d e t p å S t a t s k u n d s k a b Referat af StatsRådsmødet 12. møde, 7. april 2010 Dato: 07-04-2010 Sekretariatet Ref.: Referat møde 07-04-2010 Tilstede: Politologisk Studenterforum: Sarah Kjærgård Pedersen, Kathrine Salomonsen, Troels

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning

Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning Rammepapir om Arbejdsmarkedstilknytning Udvalget for det nære sundhedsvæsen, 1. april 2019 Psykiatri- og socialudvalget, 23. april 2019 Sundhedsudvalget, 23. april 2019 Baggrund Aftaleparterne har i budgetforliget

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Foreningen af Pensionerede Læger torsdag den 29. august kl i Domus Medica

Referat fra bestyrelsesmøde i Foreningen af Pensionerede Læger torsdag den 29. august kl i Domus Medica Referat fra bestyrelsesmøde i Foreningen af Pensionerede Læger torsdag den 29. august kl. 12.00 i Domus Medica Til stede: Mogens Hüttel (formand), Lars Bønløkke, Annette Frölich, Jørgen Lassen, Anne Thomassen,

Læs mere

Ulighed i sundhed - set i et livsforløb

Ulighed i sundhed - set i et livsforløb Ulighed i sundhed - set i et livsforløb Finn Diderichsen Speciallæge i socialmedicin Professor dr.med. Institut for Folkesundhedsvidenskab Københavns Universitet Dias 1 Voksende ulighed i middellevetid

Læs mere

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin Dato og sted Onsdag 4. oktober 2017 kl. 10.00 12.45 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København K., Lokale S.27 Dagsorden Punkt Ca.

Læs mere

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden Referat, Regionsbestyrelsesmøde 25/10 2011 13 17.30 Sted: Danske Fysioterapeuter, Nørre Voldgade 90, 1358 Kbh. K, Lokale: T23 Dagsorden 1.Velkommen og formalia... 1 2. Nyt fra... 2 3. Opsamling på diskussion

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Frivillighåndbog Pressehåndtering

Frivillighåndbog Pressehåndtering Frivillighåndbog Pressehåndtering Indhold Medierne... 3 Hvad må jeg udtale mig til medierne om?... 3 Hvornår og hvordan går jeg selv til medierne?... 3 Hvad skal jeg huske, når jeg skal interviewes?...

Læs mere

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012 Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012. Bente Høy, MPH, Ph.D. 1 Styregruppe Margit Andersen, Anne Marie Olsen, Karen Grøn, Lene Dørfler, Henning Jensen, Bente Høy Bente Høy, MPH,

Læs mere

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Mads Vendelbo Lind, forsker og underviser, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet 26/09/2018

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Aarhus Rådhus d. 6. april 2017 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Aarhus Rådhus d. 6. april 2017 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes Raben-Beck (JRB), Vejlby-Risskov Fællesråd Klaus

Læs mere

Referat af Generalforsamling i SIND-Nordsjælland Kreds torsdag, den 29. marts 2012 kl. 19:15 i SIND huset, Milnersvej 13 B, 3400 Hillerød

Referat af Generalforsamling i SIND-Nordsjælland Kreds torsdag, den 29. marts 2012 kl. 19:15 i SIND huset, Milnersvej 13 B, 3400 Hillerød Referat af Generalforsamling i SIND-Nordsjælland Kreds torsdag, den 29. marts 2012 kl. 19:15 i SIND huset, Milnersvej 13 B, 3400 Hillerød a. Valg af dirigent, stemmetællere og referent.... 2 b. Kredsbestyrelsens

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Referat 9. ordinære Rådsmøde. Dato: 12. maj 2011. J.nr.: 11/29736

Referat 9. ordinære Rådsmøde. Dato: 12. maj 2011. J.nr.: 11/29736 Referat 9. ordinære Rådsmøde. Dato: 12. maj 2011 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 11/29736 Referat af 9. ordinære møde i Rådet for Etniske Minoriteter Dato og tidspunkt: Mandag den 2. maj 2011 kl. 15 18. Tilstedeværende:

Læs mere

13:30-13:45 Oversigt over tværsektorielle projekter på sundhedsområdet i Region H. 13:45-14:00 Hvordan kan TFE assistere i fremtidige projekter?

13:30-13:45 Oversigt over tværsektorielle projekter på sundhedsområdet i Region H. 13:45-14:00 Hvordan kan TFE assistere i fremtidige projekter? 12:30-13:00 Frokost 13:00-13:10 Velkommen Ane Friis Bendix, formand for koordinationsgruppen for (TFE) 13:10-13:30 TFE og TVÆRS-Puljen Carsten Hendriksen, forskningsleder i TFE 13:30-13:45 Oversigt over

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Et sundt og aktivt ældreliv for alle også for mennesker med demens. Hørsholm, 9. oktober 2012 Annette Johannesen www.able.dk

Et sundt og aktivt ældreliv for alle også for mennesker med demens. Hørsholm, 9. oktober 2012 Annette Johannesen www.able.dk Et sundt og aktivt ældreliv for alle også for mennesker med demens Hørsholm, 9. oktober 2012 Annette Johannesen www.able.dk Hvad kan vi lære af de ældre selv og af de, som klarer livet med svækkelse godt?

Læs mere

Optimering af hjertepatienters medicin-compliance

Optimering af hjertepatienters medicin-compliance Optimering af hjertepatienters medicin-compliance Apotekerforeningen og Hjerteforeningen samarbejder Lotte Fonnesbæk, sundhedsfaglig direktør Danmarks Apotekerforening Apotekerne har visioner Faglighed

Læs mere

Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat

Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat Brugerråd for Ishøj Fællesantenne Mødereferat Tid og sted 18. juni 2019, kl. 17:00 19:30 Brohuset 28.06.19 Deltagere Brugerråd Bjarne Børgesen Henrik Kjølberg Preben Hansen Thomas Brokmann Jørgen Ole Mortensen

Læs mere

NOTAT Til Arbejdsgruppen vedrørende den fremtidige lokalradioog tv-ordning

NOTAT Til Arbejdsgruppen vedrørende den fremtidige lokalradioog tv-ordning RADIO- OG TV-NÆVNET NOTAT Til Arbejdsgruppen vedrørende den fremtidige lokalradioog tv-ordning 6. maj 2003 Referat af arbejdsgruppens 3. møde den 11. april 2003 MEDIE- OG TILSKUDSSEKRETARIATET Til stede:

Læs mere

Status for internationale forskningsresultater: trafikstøj og sundhed

Status for internationale forskningsresultater: trafikstøj og sundhed Status for internationale forskningsresultater: trafikstøj og sundhed Mette Sørensen Seniorforsker Kost, Gener og Miljø Kræftens Bekæmpelse Professor Institut for Naturvidenskab og Miljø Roskilde Universitet

Læs mere

1. møde i Arbejdsgruppen vedrørende forløbsprogram for børn og unge med spiseforstyrrelser

1. møde i Arbejdsgruppen vedrørende forløbsprogram for børn og unge med spiseforstyrrelser R E F E R A T Emne 1. møde i Arbejdsgruppen vedrørende forløbsprogram for børn og unge med spiseforstyrrelser Mødedato Onsdag den 15. marts 2017 kl. 10.00-13.00 Sted Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67,

Læs mere

DRRLV. Møde den 8. dec. 16. Tema: Rådets arbejds- og Mødeform. Effektive og værdiskabende møder via konceptet SMART Annette Nedergaard

DRRLV. Møde den 8. dec. 16. Tema: Rådets arbejds- og Mødeform. Effektive og værdiskabende møder via konceptet SMART Annette Nedergaard DRRLV. Møde den 8. dec. 16 Tema: Rådets arbejds- og Mødeform Effektive og værdiskabende møder via konceptet SMART Annette Nedergaard Min forberedelse; Interviews med seks personer her nogle udsagn/citater

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg. Tid 25. maj 2018, kl Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø.

Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg. Tid 25. maj 2018, kl Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø. Dokument: Neutral titel Møde Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg Tid 25. maj 2018, kl. 09.30-11.30 Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø. Deltagere Leif Serup (Hjørring Kommune) Formand

Læs mere

Referat af møde i Danske Underviserorganisationers Samråds forretningsudvalg

Referat af møde i Danske Underviserorganisationers Samråds forretningsudvalg 1 Danske Underviserorganisationers Samråd Sekretariatet Vandkunsten 12 1467 København K Telefon 33 11 30 88 Telefax 33 69 63 33 Telefontid Mandag - torsdag 8.30 16 Fredag 8.30 15 Til DUS forretningsudvalg

Læs mere

Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet torsdag den 10. april 2008

Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet torsdag den 10. april 2008 Referat fra møde i Portøruddannelsesnævnet torsdag den 10. april 2008 Til stede Formandskab Erik Brouer, Region Hovedstaden (formand) Medlemmer fra Danske Regioner Janne Uth, Region Sjælland (medlem) Gurli

Læs mere

Referat af faggruppelandsmøde for handicaphjælpere

Referat af faggruppelandsmøde for handicaphjælpere Social- og sundhedssektoren april 2010 Referat af faggruppelandsmøde for handicaphjælpere 1. Velkomst og præsentation. Kort runde, samt velkommen. Vi er 3 handicapledsagere og 13 handicaphjælpere samt

Læs mere

REFERAT. Punkter til beslutning UDK

REFERAT. Punkter til beslutning UDK UDK SFR Oftalmologi Blegdamsvej 9 2100 København Ø REFERAT Møde i: Sundhedsfagligt råd for Oftalmologi Dato: 14. september 2016 Kl.: 07:45-08:30 Sted: Rigshospitalet, Glostrup, Øjenafdelingen store mødelokale,

Læs mere

Dansk Cøliaki Forening

Dansk Cøliaki Forening REFERAT Generalforsamling 2017 Dato: 25.03.2017 Sted: Brogaarden, Middelfart Foreningens formand Dorte Hagedorn åbnede generalforsamlingen og bød deltagerne velkommen. 1. GODKENDELSE AF DAGSORDEN Generalforsamlingen

Læs mere

Tina Povlsen Henrik Hansen Mette Østergaard

Tina Povlsen Henrik Hansen Mette Østergaard BESTYRELSESSEMINAR Referat for møde i: Bestyrelsesseminar i Dansk Selskab for Fysioterapi For referat: Tina Povlsen/Mette Østergaard Dato for møde: Fra torsdag den 12. februar kl. 17.30 til lørdag den

Læs mere

Referat af generalforsamling for foreningen Plastic Change den 5. april 2016

Referat af generalforsamling for foreningen Plastic Change den 5. april 2016 Referat af generalforsamling for foreningen Plastic Change den 5. april 2016 1. Velkomst og valg af dirigent Bestyrelsesformanden Peter Fly Hansen bød velkommen. Antal fremmødte: 17 ved start og 19 ved

Læs mere

Tidspunkt: Mandag d. 12. juni 2017 kl (efterfølgende møde med DPBO kl )

Tidspunkt: Mandag d. 12. juni 2017 kl (efterfølgende møde med DPBO kl ) Referat Møde: Bestyrelsesmøde i BUP-DK Tidspunkt: Mandag d. 12. juni 2017 kl. 10.00-15.45 (efterfølgende møde med DPBO kl. 16.00) Sted: Deltagere: Domus Medica Kristianiagade 12 2100 København Ø Anne Marie

Læs mere

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00 PHD SCHOOL KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 17. MAJ 2016 Forum Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen PHD SCHOOL Møde afholdt: 4. maj 2016 kl. 10.00-12:00 KAREN BLIXENSVEJ 4, 2300 Sted: Referent: 13b.0.27 Mia

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

10tips til at skabe gnister i borgerkontakten

10tips til at skabe gnister i borgerkontakten 10tips til at skabe gnister i borgerkontakten Brian Vang - 2016 Vær nærværende Vær nærværende og giv borgeren 100% fokus! Nærvær er en grundlæggende forudsætning for at skabe kontakt til andre mennesker,

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Referat fra møde Onsdag den 21. marts 2012 kl. 17.00 i F 2 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Kim Rockhill (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Kirsten Weiland (A) Morten Skovgaard

Læs mere