AT Synopsis. Titel. Kampen for det gode liv

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AT Synopsis. Titel. Kampen for det gode liv"

Transkript

1 AT Synopsis Titel Fagkombination Problemformulering Metode Kampen for det gode liv Bioteknologi A og psykologi C Flere og flere får diagnosticeret depression, og man regner med, at hele fem procent af Danmarks befolkning har en depression et tal som er stigende. I Danmark er over personer i behandling med antidepressiv medicin. Verdensorganisationen WHO forudser, at depression i 2020 vil være den mest udbredte lidelse næst efter hjertesygdomme. Er man ramt af depression, kan selv hverdagens små basale nødvendigheder, synes uoverskuelige og kampen for det gode liv består derfor i kampen for at overvinde depressionen, så den ramte kan få en fungerende hverdag igen. Hvad er depression set fra både et psykologisk og fra et bioteknologisk perspektiv og hvorledes kan depression behandles? Til at belyse kampen for det gode liv som kampen ud af depression arbejder jeg med fagene psykologi og bioteknologi, hvilket er en god kombination da depression er en psykisk sygdom, som et resultat af sammenspil mellem både biologi og psykologi. I det bioteknologiske perspektiv kan depression ses som mangel på - eller for meget af - forskellige kemiske stoffer. Det kan ses som nogle biologiske processer, og man kan dermed udvikle medicin til at gå ind og rette op på netop disse processer. Psykologi kan derimod hjælpe med at se mennesket bag al kemien, og hjælpe med at forstå hvordan en deprimeret tænker og kæmper, og dermed belyse hvilke redskaber der også er vigtige i kampen mod depression, når man ser mennesket som et tænkende og følelsesmæssigt væsen, og ikke blot som kemi og biologi. I bioteknologi, som tilhører det naturvidenskabelige fakultet, har jeg tilegnet mig viden fra lærebøger og fagsider, men i faget arbejder vi med eksperimentelt arbejde såsom laboratorieforsøg. Den naturvidenskabelige arbejdsmetode består i observation hypotese eksperiment resultater resultatanalyse konklusion. Ved at følge den proces, kan medikamenter udvikles og mulige biologiske sammenhænge ifm. depression findes. Problemstillinger Psykologi bruges ifm. dette emne hovedsagligt som et samfundsvidenskabeligt fag. Formålet er at finde frem til det, der er fælles for deprimerede; årsager, symptomer og den bedste behandling. I psykologi, når man bruger det som et samfundsvidenskabeligt fag, anvendes bl.a. spørgeskemaundersøgelser og interviews. Spørgeskemaerne kan hjælpe med at belyse hvorvidt en behandlingsmetode er bedre end en anden, og de kan bruges til at finde ud af hvor mange mennesker i en befolkningsgruppe, der føler sig deprimerede. Som samfundsfaglig tradition har psykologien også et ben indenfor den naturvidenskabelige del, bl.a. når der laves laboratorieforsøg eller ifm. kognitiv terapi. Problemstillingerne jeg vil arbejde med lyder som følger: Hvad er en depression? Hvilke årsager kan der være til depression, og hvilke metoder bruger man til at diagnosticere? Hvorledes behandles depression i Danmark? Hvad er den mest effektiv behandlingsform?

2 Problemstillinger Hvad er en depression? - Depression er sorg, der ikke står i forhold til omstændighederne, hvorimod sorg er depression, der står i forhold til omstændighederne. Ifølge ICD-10, WHO s Internationale diagnosesystem, defineres en depression som følger: Det kan inddeles i forskellige typer og grader: Depressiv enkelt episode, tilbagevendende periodisk depression og vedvarende (kronisk) depression. Og de to første kan inddeles i forskellige grader som: let, moderat og svær. Metode: spørgeskema. Symptomer: - Kendetegnet ved sort syn på alt. Ligegyldighed. Mangel på selvtillid og energi; hverdagen bliver uoverskuelig. Forringet selvværdsfølelse og en eventuel skyldfølelse. Dårlig søvnrytme. Psykofysiske symptomer: smerte i sind = smerte i fx mave eller vejrtrækningsproblemer. Hvilke årsager kan der være til depression og hvilke metoder bruger man til at diagnosticere? Komplekst sammenspil mellem arv og miljø; psykologiske belastninger sætter biologiske spor i hjernen, og biologiske afvigelser i hjernens nervesystem kan føre til psykologiske reaktioner og symptomer. - Stressorer: fx traumatiske oplevelser - Abeforsøg: Viser sammenhæng mellem serotonin-niveau og social status. Metode ifm. abeforsøg: Psykologi som naturvidenskabeligt fag, eftersom det er et dyreforsøg i laboratorium. Men delvist også som samfundsvidenskabeligt fag; mennesket (aben) i gruppen. Kritik: Giver en indikation om mennesker, men kan det overføres? En biologisk grund - hjernens kemi: - Lavt indhold i hjernen af primært signalstoffet serotonin - Serotonin: Betydning for humør, søvn og når mængden falder, så falder behov for søvn, mad og sex = deprimeret sindstilstand. - Overaktivitet i den hormonelle stressakse med forhøjet cortisolniveau, som skader bl.a. neuronerne i serotonin-systemet. - Hæmmet vækst af neuroner i hjernen; som følge af ovenstående faktorer. Depression kan være en følge af forstyrret regulering af kemiske signalstoffer i hjernen, fx serotonin eller glutamat. Serotonin: Serotoninreceptorer mister fx følsomheden. - Let-stressbare har et følsomt serotonin-system; sammenhæng ml. neuroticisme og serotonin-systemet. Metode til at bekræfte at serotonin har betydning: Bioteknologisk laboratorieforsøg: Deprimerede, der bliver helbredt med SSRI, der øger serotonin-niveau i hjernen, er meget følsomme over for at få det fjernet igen; giver man dem noget, der sænker serotonin-niveauet, kan man fremprovokere et voldsomt humørdyk.

3 Metode til at finde ud af sammenhæng ml. neuroticisme og serotonin: Psykologisk laboratorieeksperiment: Hjernescanninger af 83 raske forsøgspersoner, som samtidig tog personlighedstest. Resultat: Personer med høj neuroticisme = følsomt serotonin-system. Glutamat: Forhøjet koncentration af glutamat i hjernen Hjernens nydannelse af celler er nedsat, så den naturlige celledød i hjernen er større end dannelsen af nye neuroner - måske på baggrund af betændelsesreaktioner såvel som cortisolpåvirkninger i hjernen. Metode: De biologiske processer og faktorer har man fundet ud af ved at foretage laboratorieforsøg. Man har villet undersøge en enkelt faktors betydning ifm. depression; mængden af glutamat eller mængden af serotonin. Til diagnosticering bruges der spørgeskemaer. WHO s Internationale diagnosesystem, ICD-10: Et spørgeskema med pointsystem hvorved lægen ud fra et antal point, kan bedømme hvilken type og sværhedsgrad depressionen ligger indenfor. Blod og urinprøve, samt hjertekardiogram: falsificering af andre skavanker og dermed bekræfte, at der er tale om reel depression. Hvorledes behandles depression i Danmark? Samtaleterapi og fysisk intervention: farmakologisk behandling eller ECT. Let depression med kort varighed = støtte fra familie eller terapi Let / moderat = psykoterapi alene, medicin alene eller kombination. - i mildere tilfælde = kan bestå i terapi alene eller medicin alene - i sværere tilfælde = terapi + medicin - forskning viser, at kombination virker hurtigst og bedst på de fleste depressioner, end hver for sig. Meget svær/alvorlig depression = ECT. Medicinering: fx SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) SSRI: Daglig tale; lykkepiller. Påvirker serotonin-niveauet i hjernen. Hæmmer genoptagelsen af serotonin i den præsynaptiske endeknop serotonin forbliver i synapsespalten virkning på receptorer i den postsynaptiske celle forstærkes bedre humør. Terapi: Mest brugte terapiform er kognitiv psykoterapi. Ændre patientens tankemønstre. Lærer den deprimerede at forstå sine tanker og følelser, og hvordan vedkommende skal handle på dem Ikke blot løsning på aktuelt problem, men patienten får også anvendeligt værktøj til fremtiden. ECT: Elektrochok. Effektivt mod svær depression. Ulempe: Kognitionsproblemer man kan miste noget af hukommelsen. Fordel: % får det afgørende bedre mod % ved andre behandlingsformer, ifm. meget svær depression.

4 Hvad er den mest effektive behandlingsform? Ved svære depressioner; sammenspil mellem psykologi og medicinering; Forsoning af den psykosociale og psykofarmakologiske forståelse af depression. Medicin Folk bliver tilgængelige for psykoterapi Terapi Bedst til at holde folk væk fra tilbagefald = kombineret behandling er bedste strategi mht. at sikre helbredelse Amerikansk forsøg; Ellen Frank, Professor of Psychiatry and Psychology at the University of Pittsburgh. Stadig kun på forsøgsbasis: Ketamin: Blokerer NMDA-receptorer i hjernen. Beskytter neuronerne ændrer måden glutamat påvirker hjernen Levende væv svinder ikke ind. Gode ting: Virker enormt godt på svære depressioner, og virker meget hurtigt. Kritik: Alvorlige og mulige uvisse bivirkninger. Forskningsmetode: Placebo vs. ketamin har ketamin en reel effekt?- Ja. Metode: Spørgeskemaundersøgelser; kvantitative data Kognitiv psykologi hører til det naturvidenskabelige område indenfor psykologien. Det er derimod det samfundsvidenskabelige område, så snart det handler om spørgeundersøgelser, om fx hvilken behandling der er mest effektiv. Konklusion Perspektivering Litteratur Der er ikke noget entydigt svar på depressionens væsen og vejen ud af den, men det kan konkluderes at depression er et sammenspil mellem biologi og psykologi, og kampen for at komme tilbage til et godt liv og overvinde depressionen, er en sej kamp, og sejere for nogen end andre, alt efter hvilken grad og type depression man har. Den mest effektive behandling, og dermed bedste vej ud af depressionen, er derfor også en kombination af metoder, der rammer begge områder, dvs. en kombination af terapi og medicinering. Medicinering er det bedste middel til at få folk ud af depression eller gøre dem modtagelige for terapi, hvor at terapi er det bedste middel til at holde folk ude. Sundhed En gruppes sundhed. Depression i samfundet. Fagkombinationen samfundsfag og idræt. Samfundsfaglig metode: Spørgeskemaundersøgelser og statistikker. Idræt: Motion som behandlingsmulighed. Det perfekte menneske Krav fra samfundet; årsag til depression. At man ikke er et perfekt menneske = depression Solomon, Andrew: Helvedes malstrøm en bog om depressionens anatomi - Skram-Jensen, Birgit: Depression

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST Udarbejdet af: Marie Särs Andersen, cand.interpret., rådgiver og informationsmedarbejder i Sygekassernes Helsefond Information til patienter og pårørende Udvikling af angst

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn

Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn NORMALITET OG SELVDESTRUKTIVITET Interview: Liv Johns Interview om spiseforstyrrelser med Susanne Lunn Det er både skræmmende, provokerende og fascinerende at møde personer, der insisterer og kæmper for

Læs mere

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG

NÅR DÆMONERNE RØRER PÅ SIG 4 December 2014 nr. 4 21. årgang Elektrochok SOCIALMINISTER MANU SAREEN: 1.700 danskere får hvert år ECT ved svær psykisk sygdom. Men hvordan virker behandlingen, som mange fortsat er skræmte over. Tilskud

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

En sikker vej ud af psykofarmaka

En sikker vej ud af psykofarmaka En sikker vej ud af psykofarmaka Udgivet af LAP, Landsforeningen af nuværende og tidligere Psykiatribrugere i samarbejde med Stemmehørernetværket i Danmark Oversat fra engelsk af Marian B. Goldstein, Olga

Læs mere

PÅ TOLV UGER ELLER MER

PÅ TOLV UGER ELLER MER STRESSFRI PÅ TOLV UGER ELLER MER Af Majken Matzau og Christina Bølling People spresss forord VI KAN LIGE så godt sige det, som det er: Stress er kommet for at blive. I de sidste ti år er antallet af stressramte

Læs mere

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop 7 Cutting når unge snitter og skærer i egen krop Jens Christian Nielsen, Niels Ulrik Sørensen & Martha Nina Osmec 103 1. Indledning Selvskadende handlinger er ikke noget nyt fænomen. Man har længe kunnet

Læs mere

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst

Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Oplysning om at være Pårørende til et menneske med angst Indhold Forord............................. 3 De forskellige angstlidelser................. 4-5 Mette er pårørende.................... 6-7 Angsten

Læs mere

Få problemet ud af hovedet og tilbage i sammenhængen

Få problemet ud af hovedet og tilbage i sammenhængen Interview med Søren Hertz bragt i Indput 4/2012, De psykologistuderende på Københavns Universitets blad. Få problemet ud af hovedet og tilbage i sammenhængen Af Anne Rogne, stud.psych. (Igennem de mere

Læs mere

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen mellem at bevare selvstændigheden og at afgive kontrol det er en af de mange svære og energikrævende udfordringer,

Læs mere

ADD - Den stille ADHD

ADD - Den stille ADHD ADD - Den stille ADHD Hvad er ADD? ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver forstyrrelser i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. Vejledning til brugere af AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. Vejledning til brugere af AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø Vejledning til brugere af AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 2006 2 AMI s korte skema om psykisk arbejdsmiljø AMI har i 2005-06 udviklet

Læs mere

Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det

Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det 2007 Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det 1 Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Center for Forebyggelse Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelser eller selvskade Februar 2013

Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelser eller selvskade Februar 2013 Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelser eller selvskade Februar 2013 ViOSS - Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade Dronningens Tværgade 46 1302 København K Telefon: 35 20 04 46

Læs mere

Giv mig sindsro til at acceptere de ting. jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting. jeg kan ændre. og visdom til at se forskellen.

Giv mig sindsro til at acceptere de ting. jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting. jeg kan ændre. og visdom til at se forskellen. Giv mig sindsro til at acceptere de ting jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting jeg kan ændre og visdom til at se forskellen. Reinhold Niebuhr, 1932 1 Kandidatafhandling til Institut for Sociologi

Læs mere

Hvidbog om mentalt helbred, sygefravær og tilbagevenden til arbejde

Hvidbog om mentalt helbred, sygefravær og tilbagevenden til arbejde Hvidbog om mentalt helbred, sygefravær og tilbagevenden til arbejde Vilhelm Borg, Mette Andersen Nexø, Ida Viktoria Kolte og Malene Friis Andersen DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Sammenfatning

Læs mere

Stress kan ramme alle ikke kun dig! Kilde Majken Matzau Bliv stressfri på tolv uger eller mer

Stress kan ramme alle ikke kun dig! Kilde Majken Matzau Bliv stressfri på tolv uger eller mer Stress kan ramme alle ikke kun dig! Kilde Majken Matzau Bliv stressfri på tolv uger eller mer Når hjernen går i selvforsvar Stressreaktioner er psykens naturlige selvforsvar eller immunforsvar Først forsøger

Læs mere

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik.

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Oplæg på temadagen i Århus den 10. november 2008 Birthe Drejergaard: Et medicinpædagogisk afsæt Lene Fantassi: Alternativer

Læs mere

Vær tryg ved din ryg

Vær tryg ved din ryg Abstract: Vær tryg ved din ryg modificeret kognitiv adfærdsterapi kombineret med let fysisk aktivitet til personer med uspecifik kronisk low back pain. Af: Charlotte Juhl Clayton, Trine Majlund Vestbo,

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Kampen for det gode liv Brud på den sociale arv.

Kampen for det gode liv Brud på den sociale arv. Titel Fagkombination Kampen for det gode liv Problemformulering Kampen for det gode liv Brud på den sociale arv. Dansk A og psykologi C Mange børn bliver i dag udsat for omsorgssvigt i større eller mindre

Læs mere

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Enheden for Brugerundersøgelser Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet

Læs mere

Panikangst. Oplysning til patienter og pårørende om

Panikangst. Oplysning til patienter og pårørende om Oplysning til patienter og pårørende om Panikangst Udarbejdet af Stig Rasmussen, speciallæge i psykiatri Redigeret af Angstforeningen landsorganisationen for mennesker med angst Hvad er et panikanfald?

Læs mere

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse

I BALANCE MED KRONISK SYGDOM. Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I BALANCE MED KRONISK SYGDOM Sundhedspædagogisk værktøjskasse til patientuddannelse I Balance med kronisk sygdom Sundhedspædagogisk

Læs mere