Tabel C1 Fordeling af indtægter for svenske universiteter Øvrige indtægter vedr. udd. Basisbevilling. forskning & forskerudd.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tabel C1 Fordeling af indtægter for svenske universiteter Øvrige indtægter vedr. udd. Basisbevilling. forskning & forskerudd."

Transkript

1 Bilag C Universiteternes finansiering Mens ressourcetildelingen til de svenske universiteter før 1993 primært var baseret på input søgte man med reformen - akkurat som i Danmark - at indføre et mere resultatbaseret finansieringssystem. I dag tildeles hvert universitet en bevilling til uddannelse og en bevilling til forskning og forskeruddannelse, idet Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) dog tildeles én bevilling, der skal dække såvel uddannelse som forskning. For klinisk uddannelse og forskning er der endvidere en særskilt rammebevilling. De svenske universiteter modtager ikke særskilte bevillinger til lokaleleje, idet bevillingerne til forskning og uddannelse også forudsættes at dække universiteternes huslejeudgifter. Formelt er universiteternes muligheder for at omfordele mellem bevillingerne begrænsede. Det er således kun et mindreforbrug for den del af bevillingen, der forudsættes at dække huslejeudgifter, der legalt kan overføres mellem uddannelses- og forskningsbevillingen. Forskningsbevillingerne, der gives pr. fakultet/videnskabsområde, kan endvidere kun i begrænset omfang omfordeles mellem fakulteterne/videnskabsområderne (4 pct. af fakultetsbevillingerne kunne omfordeles i 1997). Derimod har universiteterne frihed med hensyn til fordelingen af uddannelsesbevillingen på fakulteter og institutter. Da der ikke i forbindelse med regnskabsaflæggelsen findes præcise regler og formentlig heller ikke fælles praksis for fordelingen af udgifter på henholdsvis uddannelses- og forskningsformål, har universiteterne tilsyneladende i realiteten meget gode muligheder for at omfordele mellem uddannelses- og forskningsbevillingerne, såfremt de ønsker det. Tabel C1 Fordeling af indtægter for svenske universiteter Svenske universiteter Bevilling til grundudd. Øvrige indtægter vedr. udd. Basisbevilling til forskning & forskerudd. Øvrige indtægter vedr. forsk. Diverse øvrige indtægter Sum af indtægter (mio. DKK) 30,0% 3,6% 30,5% 33,3% 3,9% Universiteterne finansierer foruden basisbevillingen en betydelig del af forskningen ved hjælp af eksterne midler, der opnås i konkurrence med andre forskningsinstitutioner. Forskningsmidlerne kommer fra de statslige forskningsråd og nævn, regionale myndigheder, EU samt private virksomheder og organisationer. Universiteterne har endvidere en mindre indtægt i form af, at private offentlige organisationer køber uddannelsesydelser til deres ansatte (uppdragsutbildning). 2 1 Kilder: NU-databasen og Årsrapport för universitet & högskolor. 2 I modsætning til den danske ordning for åben uddannelse modtager de svenske universiteter ikke statsligt tilskud til "uppdragsutbildning"

2 Endelig modtager universiteterne diverse mindre tilskud til f.eks. museer, afholdelse af optagelsesprøver og diverse øvrige formål. I tilgift til den direkte bevillingsfinansiering tilbageholder regeringen endelig typisk et mindre beløb med henblik på fordeling i løbet af budgetåret. I 1998 drejede det sig dog kun om ca. 38 mio. SEK, der i årets løb blev fordelt til institutioner i högskolesektoren til diverse formål. Bevilling til grunduddannelse I Sverige er bevillingen til uddannelse en foreløbig bevilling, der udbetales med 1/12 hver måned til institutionens rentebærende konto i Riksgäldskontoret. Bevillingen korrigeres ved budgetårets afslutning, således at den i sidste ende fremstår som et bloktilskud til universitetets uddannelsesaktivitet, beregnet ud fra på forhånd fastsatte takster, samt erstatning for særskilt pålagte opgaver på uddannelsesområdet. Tilskudsbeløbet til uddannelsesaktivitet beregnes ud fra antallet af helårsstuderende og helårspræstationer på universitetet. Antallet af helårsstuderende beregnes som antallet af studerende, der er registreret på et givet kursus, gange kursets point (hvor 40 point svarer til et års fuldtidsstudie) delt med 40. Studerende, der afbryder studierne inden tre uger efter kursusstart, indgår ikke i beregningen. Antallet af helårspræstationer beregnes som antallet af beståede kursuspoint delt med 40. Der er for hvert uddannelsesområde fastsat en takst pr. helårsstuderende og en takst pr. helårspræstation, jf. nedenstående takstkatalog for Se rapportafsnittet vedr. sammenligning mellem svenske og danske takster. Det svenske system er som det fremgår karakteriseret ved et meget lille antal forskellige takster for de dominerende universitetsfag. Humaniora, teologi, jura og samfundsvidenskab dækkes således af samme takster, mens naturvidenskabelige, tekniske, farmaceutiske- og sygepleje-kurser ligeledes dækkes af fælles takster. Desuden er det som nævnt således, at det i Sverige er de enkelte kursers indhold, der afgør uddannelsesaktivitetens tilknytning til en takst. Det anføres i en rapport fra Högskoleverket 3, at der mangler klare anvisninger og retningslinjer for universiteternes klassificering af kurser, samt antydes, at der kan være sket en forskydning, således at kurser, der emnemæssigt hører til f.eks. det samfundsvidenskabelige område, er blevet omklassificeret til f.eks. naturvidenskabelige kurser på grund af indslag af færdighedsøvelser eller laboratorieundervisning. 3 Högskoleverket, Uppföljning av resurstildelningssystemet för grundläggandae högskoleutbildning, 1997, pp. 17.

3 Tabel C2 Takster for svenske universitets- og högskoleuddannelser 1997 Uddannelsesområde Tilskud pr. helårsstuderende ( DKK) Tilskud pr. helårspræstation ( DKK) Humanistisk, teologisk, juridisk, samfundsvidenskabeligt Naturvidenskabeligt, teknisk, farmaceutisk, pleje/omsorg Odontologisk Medicinsk Undervisning (praktisk-pædagogisk del af lærerudd.) Journalist, bibliotekar m.v Design Kunst Musik Opera Teater Medie Dans Idræt I modsætning til det danske taxametersystem, hvor der ikke opereres med bevillings- eller tilskudslofter for universiteterne, er der for hvert af de svenske universiteter på finansloven fastsat en maksimal grænse for det samlede tilskud til uddannelsesaktivitet, universitetet i et givent finansår kan få udbetalt. Som følge af denne overgrænse har universiteterne indtil nu typisk ikke fået udbetalt tilskud, svarende til hele den præsterede uddannelsesaktivitet. Bevillingslofterne blev ved reformen i 1993 fastsat således, at universitetet ved at leve op til aktivitetsforventningerne ville få tildelt præcist samme mængde ressourcer som før reformen. Senere ændringer af bevillingslofterne har enten afspejlet regeringens ønske om at øge antallet af pladser ved et givet universitet eller ønsket om at gennemføre generelle besparelser. I perioden 1993 til 1996 kunne universiteter og högskoler overføre årets uforbrugte helårspræstationer til det næste år, og institutionerne opsparede i denne 3-års-periode ca. 1 mia. svenske kroner i uudnyttede helårspræstationer. Disse "opsparinger" bortfaldt imidlertid ved udgangen af den første 3-års-periode. Ifølge Högskoleverket kan overproduktionen dels skyldes institutionernes planlægningsusikkerhed ved overgangen til det nye ressourcefordelingssystem, og dels et ønske fra institutionerne om i den gældende arbejdsmarkedssituation at tilbyde så mange studerende som muligt pladser. 4 Også i 1997 har næsten samtlige institutioner haft en uddannelsesaktivitet, der indebærer, at de ikke kan få fuldt tilskud for årets aktivitet. Antallet af overskydende helårspræstationer på universiteterne svarede i 1997 til ca. ½ mia. svenske kroner. Hvis universitetet ikke kan få erstatning for samtlige helårspræstationer, kan det overføre uudnyttede helårspræstationer til næste budgetår, svarende til maksimalt 10 pct. af den årlige maksimale beløbsgrænse. Den tidligere regel om, at uforbrugt opsparing af helårspræstationer bortfaldt ved udgangen af en tre-års-periode, er ophævet fra Ud over den takst- og aktivitetsbaserede kompensation modtager universitetet som en del af uddannelsesbevillingen typisk kompensation for en række særskilte opgaver, der er blevet 4 Högskoleverket, Årsrapport för universitet & högskolor 1997, 1998, pp. 49.

4 det pålagt på finansloven. Lunds universitet blev således i 1997 pålagt nedenstående opgaver. Af de specifikke krav til Lunds universitet honoreres punkterne 1 og 2 udelukkende via erstatningerne for helårspræstationer og helårsstudenter. Universitetet får derimod tilført beløb på 35,5 mio. DKK, svarende til ca. 5 pct. af universitetets samlede uddannelsesbevilling, til finansiering af opgaverne nævnt under punkterne 3, 4 og 5. Særskilte krav til Lunds universitet 1997 Universitetet skal udbyde undervisning i estisk, indonesisk, rumænsk, thai, ungarsk og retssociologi. Universitetet skal arrangere naturvidenskabelig og teknisk uddannelse for studerende, der modtager særskilt voksenuddannelsesstøtte, svarende til et bestemt antal helårsstuderende Universitetet i tilknytning til tandlægeuddannelsen skal drive en særlig tandplejecentral. Universitetet skal være hovedansvarlig for oprettelsen af et nationalt ressourcecenter inden for fysik. Universitetet skal tilbyde undervisning i svensk til ikke-nordiske studerende Med hensyn til bevillingsanvendelse har universiteterne som nævnt fuld frihed til at omfordele mellem uddannelsesområderne. Taksterne binder dermed ikke universiteterne til at anvende bestemte beløb på bestemte typer af kurser, og Lunds universitet har således oplyst, at taksterne ikke spiller nogen rolle ved den interne fordeling mellem hovedområderne på universitetet. Fordelingen afspejler derimod konkrete forhandlinger og historiske traditioner. Ifølge Högskoleverkets vurdering 5 er det dog uden for enhver tvivl, at taksterne har en direkte betydning for den interne fordeling på institutionerne. Selv i de tilfælde, hvor taksterne ikke direkte føres videre internt, vil de ofte udgøre udgangspunktet for ressourceforhandlingerne. Taksteftersynet i Sverige Den svenske regering pålagde i september 1996 Högskoleverket, at foretage en evaluering af ressourcetildelingssystemet for universiteter og högskoler. Opgaven bestod primært i: At vurdere de gældende takster for de forskellige uddannelsesområder og komme med forslag til takstjusteringer. En eksplicit forudsætning var, at disse forslag samlet set skulle være udgiftsneutrale. At udarbejde forslag til et nyt indberetningssystem, der kan give bedre mulighed for at vurdere forholdet mellem takster og faktiske udgifter på uddannelsesniveau. I det følgende beskrives udelukkende arbejdet med den første målsætning. På baggrund af arbejdet udsendte Högskoleverket i august 1997 rapporten "Uppföljning av resurstildelningssystemet för grundläggande högskoleutbildning". Högskoleverket lagde to hovedsynspunkter til grund for sit arbejde: 5 Högskoleverket, Grundläggande högskoleutbildning: Politik och planering eller den osynliga handen i full verksamhet, 1997, pp. 22.

5 At det ikke er muligt objektivt at vurdere, hvor meget der totalt set bør afsættes til videregående uddannelser, eller hvor meget den enkelte uddannelse bør koste. At man ikke kan tale om, at ressourcetildelingssystemet stiller bestemte uddannelser særligt dårligt, eftersom det er institutionerne selv, der afgør hvor mange ressourcer, der skal anvendes på den enkelte uddannelse (dvs. taksterne er ikke bindende for udgiftsforbruget pr. uddannelse). Derimod kan man i visse tilfælde tale om, at ressourcefordelingssystemet stiller specifikke institutioner relativt dårligt, nemlig institutioner, hvis samlede uddannelsessammensætning resulterer i en samlet set dårlig kompensation. For med dette udgangspunkt at løse sin opgave gennemførte Högskoleverket: En besøgsrunde, omfattende samtlige universiteter og högskoler, hvor institutionerne fik lejlighed til at fremsætte deres synspunkter vedr. den gældende takststruktur. En spørgeskemaundersøgelse, ligeledes omfattende alle videregående uddannelsesinstitutioner, der især sigtede på at afdække spørgsmål vedr. den interne ressourcefordeling på institutionerne. Högskoleverkets undersøgelser viste: At institutionerne ved den interne omfordeling i forhold til "taxameterindtægterne" generelt flyttede ressourcer til humanistiske (særligt sprogområdet) og samfundsvidenskabelige uddannelser, og at de flyttede ressourcer væk fra de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. At institutioner med samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser gav udtryk for, at undervisningsformerne særligt på disse områder var under forandring. Forelæsninger erstattedes på disse områder i stigende grad af laboratorieøvelser og diverse former for færdighedstræning på mindre hold. Desuden gav institutionerne udtryk for, at IT-udstyr nu anvendtes bredt på alle uddannelser, og ikke længere var forbeholdt særlige uddannelsesområder. At takstniveauet på de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser på grund af foretagne besparelser lå under det minimumsniveau, man havde beregnet ved etableringen af taxametersystemet. Minimumsniveauet var fastsat ud fra en forudsætning om 6 ugentlige forelæsningstimer og 3 ugentlige holdundervisningstimer (med 15 studerende pr. hold). På baggrund heraf anbefalede Högskoleverket: At taksten for samfundsvidenskab og teologi forhøjedes, så den atter svarede til det fastsatte minimumsniveau. At taksten for humaniora yderligere forhøjedes med henblik på at kompensere for det betydelige indslag af laboratorieøvelser og holdundervisning i sprogfagene.

6 At taksten for de øvrige uddannelsesområder nedsattes for at finansiere ovennævnte takstforhøjelser. Den svenske regering og Riksdag valgte ikke at følge disse anbefalinger (bl.a. med henvisning til behov for yderligere belysning af spørgsmålet. Bevillinger til forskning og forskeruddannelse Sammenlignet med danske universiteter er det bemærkelsesværdigt, at de svenske universiteters indtægter vedrørende forskning og forskeruddannelse udgør hele 64 pct. af de samlede indtægter. På de danske universiteter udgør de samlede indtægter vedrørende forskning og forskeruddannelse (inkl. stipendierater og taxametertilskud til ph.d.- uddannelsen) kun ca. 58 pct. af de samlede indtægter, jf. tabel C1. Såvel den relativt ubetydelige sektorforskningsandel i Sverige (jf. bilag A) som den svenske forskeruddannelses relativt større volumen (jf. bilag B) kan bidrage til at forklare denne forskel. I Sverige blev bevillinger til forskning og forskeruddannelse frem til og med 1998 givet til hvert fakultet. Fra og med 1999 bliver universiteternes forskningsbevillinger delt i maksimalt 4 videnskabsområder: humanistisk/samfundsvidenskabeligt, medicinsk, naturvidenskabeligt og teknisk Bevillingerne til forskning tildeles ikke ud fra eksplicitte kriterier, men på baggrund af historiske forhold og specifikke vurderinger af, hvad det koster at bedrive forskning ved de enkelte fagområder og institutioner. I forbindelse med hver forskningsbevilling angives på finansloven et minimumsbeløb, som fakultetet/videnskabsområdet skal anvende til studiefinansiering inden for forskeruddannelsen (udbetaling af uddannelsesstøtte, ansættelse som doktorant eller anden tjeneste ved universitetet, der kan forenes med forskeruddannelse). For Lunds universitet var summen af fakulteternes minimumsbeløb til studiefinansiering i 1997 på ca. 20 pct. af den samlede forskningsbevilling. Ansættelse i doktoranttjenseste omfattede i pct. af de aktive forskerstuderende i Sverige og 13 pct. af de forskerstuderende havde ansættelse som adjunkt, 9 pct. af de forskerstuderende fik udbetalt uddannelsesstøtte, mens de resterende (39 pct.) finansierede deres forskeruddannelse på anden vis. 6 I Danmark modtog 36 pct. af de aktive forskerstuderende i 1997 statens uddannelsesstøtte, mens 7 pct. finansieredes af Forskerakademiet. De resterende finansieredes enten af universiteterne selv, af andre institutioner eller uddannede sig som privatister 7. Hovedparten af udgifterne til studiestøtte til forskerstuderende vil indgå i universiteternes regnskaber (herunder også stipendiefinansieringen). Lønnen til ph.d.-studerende, der er aflønnet af f.eks. hospitaler eller andre institutioner indgår dog ikke, og det er ikke muligt ud fra virksomhedsregnskaberne at se, hvor stor en andel disse udgør. 6 Kilde: Högskoleverket, Årsrapport för universitet & högskolor 1997, 1998, pp Kilde: Universiteternes virksomhedsregnskaber.

7 Øvrige forhold vedrørende universiteternes finansiering Såvel i Sverige som i Danmark får universiteterne refunderet udgifter til købsmoms. Lunds universitets nettoudgifter i 1997 var inkl. moms ca. 5 pct. højere end udgifterne ekskl. moms. 8 Niveauet for momsrefusionen svarer dermed til de danske universiteters. Momsrefusionen udgjorde her i 1997 ligeledes ca. 5 pct. af de samlede udgifter. 9 8 Lunds universitet modtog i 1997 en momsrefusion på 263 mio. SEK. Samtidig indbetalte universitetet 46 mio. SEK som moms på salg af varer og tjenester. Endelig betalte universitetet en afgift på 33 mio. SEK som følge af en særlig ordning, hvorefter universitetet skal indbetale 8 pct. af bidrag fra ikke-statslige bidragsydere som kompensation for, at universitetet efterfølgende får refunderet købsmoms ved forbrug. Kilde: Administrationen på Lunds universitet. 9 Kilde: Universiteternes virksomhedsregnskaber.

8

Bilag B. Universitetsuddannelser i Sverige og Danmark

Bilag B. Universitetsuddannelser i Sverige og Danmark Bilag B Universitetsuddannelser i Sverige og Danmark Uddannelsesprogrammer og fri kombination af kurser i Sverige I 1993 afskaffedes det såkaldte linjesystem i Sverige. Universiteter og högskoler fik herefter

Læs mere

Fordeling af uddannelsesaktivitet og samlede driftsomkostninger på videregående uddannelsesinstitutioner i Sverige 1997 2

Fordeling af uddannelsesaktivitet og samlede driftsomkostninger på videregående uddannelsesinstitutioner i Sverige 1997 2 Bilag A Universiteter i Sverige og Danmark Universiteter og øvrige videregående uddannelsesinstitutioner i Sverige I Sverige var der i 10 statslige institutioner, der officielt havde ret til at kalde sig

Læs mere

Doktorantjenester Personale

Doktorantjenester Personale Bilag E Universiteternes personale Personalet ved de 13 svenske universiteter udgjorde 35.980 årsværk i 1997. Fordelingen på hovedkategorier fremgår af tabel E1. Kategorien af lærere omfatter her professorer,

Læs mere

Bilag G. Udviklingen i de eksternt fastsatte økonomiske rammer for de naturvidenskabelige uddannelser på KU og ÅU 1985-1999

Bilag G. Udviklingen i de eksternt fastsatte økonomiske rammer for de naturvidenskabelige uddannelser på KU og ÅU 1985-1999 Bilag G Udviklingen i de eksternt fastsatte økonomiske rammer for de naturvidenskabelige uddannelser på KU og ÅU 1985-1999 Universiteterne modtager bloktilskudsbevillinger til uddannelse og forskning.

Læs mere

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt:

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: 3. Bevillingsramme for AAUs aktiviteter i 2002 Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: FL 2001 Ændring FL 2002 Prognose Overførsler IB2002 i 2002 priser AAU fra 2001 Ordinær uddannelse

Læs mere

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet.

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet. 21. januar 2004 Rektoratets redegørelse om Budget 2004 for Aalborg Universitet 1. Indledning I henhold til universitetslovens 10, stk. 5 godkender bestyrelsen universitetets budget, herunder fordeling

Læs mere

Bilag D. Universiteternes styring og organisation

Bilag D. Universiteternes styring og organisation Bilag D Universiteternes styring og organisation De svenske universiteter var før 1993 udsat for en betydelig grad af detail- og regelstyring fra statsmagtens side, som med reformen i 1993 er søgt erstattet

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET Regeringen fremlagde d. 27. august 2013 sit forslag til finansloven for 2014. Det er på mange måder en finanslov, der særligt

Læs mere

fordeling af budgetramme

fordeling af budgetramme 4. Fordeling af budgetrammen for 2002 4.1 Fordelingsprincipper Ved fordelingen af budgetrammen er videreført det generelle princip, at hovedområderne får tilført de bevillinger og indtægter som de selv

Læs mere

VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE

VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE Det gennemsnitlige tilskud til deltagere i voksen- og efteruddannelse er faldet med 15 procent eller 8.300 kr. fra 2001 til 2004. Faldet er først

Læs mere

Ordinære finanslovsbevillinger 759

Ordinære finanslovsbevillinger 759 Økonomiske forhold Ordinære finanslovsbevillinger 759 Samlet oversigt milliard kroner, hvoraf godt 80 % er dækket af bevillinger, mens de 20% er betinget af indtægter. Forde- Universitetet har i 1992

Læs mere

De ordinære bevillinger 629. Bevilling Forbrug Restbevilling. Tilskud i alt ,0% Driftsindtægter

De ordinære bevillinger 629. Bevilling Forbrug Restbevilling. Tilskud i alt ,0% Driftsindtægter Økonomiske forhold De ordinære bevillinger 629 De ordinære bevillinger på finanslovskonto 20.08.01 var i 1990 på 1.282.232 t.kr., hvilket er 3,1 20.08.01 mill. kr. eller 0,2% mindre end de samlede bevillin-

Læs mere

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013 det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 213 Forord Denne folder forklarer fakultetets budgetmodel og beskriver hovedtallene i fakultetets budget for 213. Budgetmodellen er en

Læs mere

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt.4a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 31. OKTOBER 2018 Vedr. Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 25. juni 2014 Sag.nr. Dok.nr. ks/ka De statslige bevillinger Den samlede bevilling på finansloven for 2014 til

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. Notat vedr. de forskningsunderstøttende midler (tidl. annuum), Institut for Klinisk Medicin

Notat AARHUS UNIVERSITET. Notat vedr. de forskningsunderstøttende midler (tidl. annuum), Institut for Klinisk Medicin Modtagere: afdelingsbestyrere og professorsekretærer Notat Notat vedr. de forskningsunderstøttende midler (tidl. annuum), Institut for Klinisk Medicin For at understøtte afdelingernes drift tildeles afdelingerne

Læs mere

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 2 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 30. november

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 27. august 2013 Sag.nr. 2013-356 Dok.nr. ks/bba/db Finansloven for 2013 gav ro på økonomien på universiteterne,

Læs mere

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22 Indhold Rektors forord.................... 15 De to andre 75-års jubilæumsbøger......... 17 25-års jubilæumsbogen.............. 17 50-års jubilæumsbogen.............. 17 Indledning......................

Læs mere

Direkte finansiering af dansk forskning

Direkte finansiering af dansk forskning Direkte finansiering af dansk forskning 2 3 Indhold Forord Forord 3 Offentlig investering i forskning balancen mellem direkte og konkurrenceudsatte forskningsmidler 4 International sammenligning: Direkte

Læs mere

3. Ph.d.-ordning. 4. Ph.d.-aftaler. 5. Institutionsskift. Ordinært 3-årigt forløb. 4+4 ordningen. 3+5 forsøgsordning. Anden ordning. hvilken?

3. Ph.d.-ordning. 4. Ph.d.-aftaler. 5. Institutionsskift. Ordinært 3-årigt forløb. 4+4 ordningen. 3+5 forsøgsordning. Anden ordning. hvilken? Påbegyndte ph.d.-uddannelser, året 2011 Alle nyindskrivninger af ph.d.-studerende, 2011, indberettes til Danmarks Statistik. Dette gælder også studerende, der starter ph.d.-uddannelsen inden kandidatuddannelsen

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Fremsat den xx. december 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om barselsudligning for selvstændigt erhvervsdrivende Lov nr. 596 af 12. juni 2013

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 36 Offentligt

Finansudvalget Aktstk. 36 Offentligt Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 36 Offentligt Aktstykke nr. 36 Folketinget 2017-18 36 Uddannelses- og Forskningsministeriet. København, den 28. november 2017. a. Uddannelses- og Forskningsministeriet anmoder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. 16. december 2010 Sags nr.: 168.86H.031

Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. 16. december 2010 Sags nr.: 168.86H.031 Institutioner der udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Økonomi- og koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR

Læs mere

Nyindskrevne ph.d.-studerende

Nyindskrevne ph.d.-studerende Nyindskrevne ph.d.-studerende Universiteterne indberetter alle nyindskrevne ph.d.-studerende til Danmarks Statistik. For at frembringe alle data, som indgår i indberetningen, beder universiteterne i en

Læs mere

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning AC - Sekretariatet Den 7. oktober 2010 KS Globaliseringsforhandlinger efteråret 2010: Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning En helt kort opsummering: For 2011 angiver regeringen,

Læs mere

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet GLADSAXE KOMMUNE Budget- og Analyseafdelingen Aftale om justering af udligningssystemet NOTAT Dato: 22. maj 2012 Af: Inge Lene Møller Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Læs mere

Akademikere beskæftiget i den private sektor

Akademikere beskæftiget i den private sektor Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 86 t TIL FOLKETINGETS UDVALG FOR FORSKNING OG UDDANNELSE 20. april 2017 MZ Akademikere beskæftiget i den private sektor Indledning Der er udsigt

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING 2004

BUDGETOPFØLGNING 2004 BUDGETOPFØLGNING 2004 20-10-2004 15:56 ORDINÆR VIRKSOMHED - ØKONOMIRAPPORT NR. 2-2004 (8 MD.) mio. kr. i niv. 2004 HUM SUN SAM TEO NAT FÆLLES ØVRIGE AU I ALT BEVILLINGER 2004 Budgetkontoret primo 2004

Læs mere

78,0 - - I alt 2.859, , ,9 Kilde: Finansloven 2012

78,0 - - I alt 2.859, , ,9 Kilde: Finansloven 2012 Sekretariatet Finanslov 2013 hvor står vi? Hvor meget er der at fordele? Med udgangen af 2012 er der ikke flere globaliseringsmidler at fordele. Globaliseringsforliget (velfærdsforliget) blev opsagt med

Læs mere

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 Parterne er enige om, at landsstyret i Forslag til Landstingsfinanslov for 2008 foreslår en bevilling til bloktilskud til kommuner i 2008 på 761.509.000

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 153 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget, Christiansborg 1240 København K.

Læs mere

Finansudvalget. Aktstk Offentligt

Finansudvalget. Aktstk Offentligt Finansudvalget Aktstk. 160 - Offentligt Finansudvalget Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk 09-06-2009 a. Undervisningsministeriet anmoder

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud m.v. til maritime uddannelsesinstitutioner samt tilskud til og optag på maritime uddannelser på ikke videregående niveau

Bekendtgørelse om tilskud m.v. til maritime uddannelsesinstitutioner samt tilskud til og optag på maritime uddannelser på ikke videregående niveau Uddannelses- og Forskningsministeriet Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte Den 5. juli 2018 UDKAST Bekendtgørelse om tilskud m.v. til maritime uddannelsesinstitutioner samt tilskud til og optag

Læs mere

Til institutioner, der udbyder erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser mv. og videregående uddannelser under lov om åben uddannelse

Til institutioner, der udbyder erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser mv. og videregående uddannelser under lov om åben uddannelse Til institutioner, der udbyder erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser mv. og videregående uddannelser under lov om åben uddannelse Orientering om Forslag til finanslov for finansåret 2014 27.

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetning 2012

Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetning 2012 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 9. NOVEMBER 2012 Vedr.: Aktivitetsindberetning

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Forslag til finanslov for 2019

Forslag til finanslov for 2019 3. september 2018 Forslag til finanslov for 2019 Regeringen fremlagde torsdag i sidste uge forslag til finanslov for 2019. Dette notat fremhæver de vigtigste nyheder og kommenterer derefter de enkelte

Læs mere

FREMTIDIG STIPENDIESTRUKTUR

FREMTIDIG STIPENDIESTRUKTUR FREMTIDIG STIPENDIESTRUKTUR LISE WOGENSEN BACH, PRODEKAN TALENT, PH.D.-SKOLELEDER præsen TATION 1 PRISSÆTNING (FINANSMINISTERIET) Personhenførbare udgifter (løn) Direkte uddannelsesrelaterede omkostninger

Læs mere

Bindinger på universiteternes basismidler til forskning

Bindinger på universiteternes basismidler til forskning Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 17. august 2009 KS Baggrundsnotat Bindinger på universiteternes basismidler til forskning I princippet skulle basismidlerne til universiteterne være

Læs mere

Tildelte Ph.d.-grader samt afbrudte Ph.d.-uddannelser, 2011

Tildelte Ph.d.-grader samt afbrudte Ph.d.-uddannelser, 2011 Tildelte Ph.d.-grader samt afbrudte Ph.d.-uddannelser, 2011 Alle ph.d.-studerende, der ophører med ph.d.-uddannelsen ved den pågældende institutionen 2011 indberettes til Danmarks Statistik. Afbrydes uddannelsen

Læs mere

Resultater Spor 2: Arbejdsvilkår

Resultater Spor 2: Arbejdsvilkår Resultater Spor 2: Arbejdsvilkår Sektorforskerne bruger størstedelen af deres tid (37%) på forskning, men der bruges også meget tid på rådgivning/myndighedsbetjening (31%). I alt bruges 42,3 timer, hvilket

Læs mere

Internt stormøde: Strategi og budget

Internt stormøde: Strategi og budget Internt stormøde: Strategi og budget Karsten Kristiansen Mandag d. 15. august 2011 kl. 14:00 Lundbeckfond Auditorium De dystre prognoser for KU s forskningstilskud Lene Düwel: Væksten der blev væk, KUreren

Læs mere

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 11. maj 2006 Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Regeringens globaliseringsstrategi rummer en række nye initiativer på forskningsområdet

Læs mere

Pulje til afholdelse af naturvidenskabelige olympiader og konkurrencer m.v. 2017/18 (olympiadepuljen)

Pulje til afholdelse af naturvidenskabelige olympiader og konkurrencer m.v. 2017/18 (olympiadepuljen) Vejledning om Pulje til afholdelse af naturvidenskabelige olympiader og konkurrencer m.v. 2017/18 (olympiadepuljen) Ansøgningsfrist: Tirsdag den 17. oktober 2017 kl. 12.00 Indholdsfortegnelse 1. Generel

Læs mere

Konsekvenser af inddragelse af overførte midler 2014 til 2015 til understøttelse af udviklingsstrategien

Konsekvenser af inddragelse af overførte midler 2014 til 2015 til understøttelse af udviklingsstrategien Konsekvenser af inddragelse af overførte midler 2014 til 2015 til understøttelse af udviklingsstrategien Herunder følger en oversigt over fag- og stabschefernes forslag til reduktion af tidligere ansøgte

Læs mere

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor).

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor). Teknisk orientering om FFL2014 Indledning Regeringen præsenterede tirsdag den 27.08 sit finanslovsforslag for 2014 (FFL2014) Vækst og balance. Uddannelse fremstår umiddelbart som et væsentligt indsatsområde.

Læs mere

VEJLEDNING. 3. september 2013. Vejledning om Formidlingsordningen (Billetkøbsordningen) til teatre i pulje 1

VEJLEDNING. 3. september 2013. Vejledning om Formidlingsordningen (Billetkøbsordningen) til teatre i pulje 1 VEJLEDNING Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 3. september 2013 Vejledning om Formidlingsordningen

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til maritime uddannelsesinstitutioner, momskompensation og optag på visse maritime uddannelser

Bekendtgørelse om tilskud til maritime uddannelsesinstitutioner, momskompensation og optag på visse maritime uddannelser BEK nr 1597 af 15/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 14. marts 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15)

Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) Den 26. august 2014 fremsatte Regeringen Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) og Undervisningsministeriet offentliggjorde takstkatalog for Finanslov

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning FFL2002s bevillinger og budgetoverslag for forskning og udvikling 2002-05 Peter S. Mortensen Carina Sponholtz Notat 2001/7 fra Analyseinstitut for Forskning The Danish Institute

Læs mere

Tør du indrømme, du elsker den?

Tør du indrømme, du elsker den? Tør du indrømme, du elsker den? Om moderne dansk lægemiddelforskning Grundlaget for innovation og fremskridt i sygdomsbehandlingen. Forudsætning for et effektivt sundhedsvæsen. Fundamentet for vækst, velfærd

Læs mere

Foreløbig generel rapport om KUBISbrugertilfredshedsundersøgelse

Foreløbig generel rapport om KUBISbrugertilfredshedsundersøgelse Københavns Universitets Biblioteksservice KUBIS STAB / Jesper Mørch 28. november 2013 Sagsnr... DET KONGELIGE BIBLIOTEK Foreløbig generel rapport om KUBISbrugertilfredshedsundersøgelse 2013 Indhold: 1.

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om undervisningen på universiteterne. August 2012

Beretning til Statsrevisorerne om undervisningen på universiteterne. August 2012 Beretning til Statsrevisorerne om undervisningen på universiteterne August 2012 BERETNING OM UNDERVISNINGEN PÅ UNIVERSITETERNE Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion... 1 II. Indledning... 6

Læs mere

Aktivitetspuljen 2017

Aktivitetspuljen 2017 Aktivitetspuljen 2017 Regeringen og Danske er indgik den 9. juni 2016 aftale om regionernes økonomi for 2017 (ØA17). Principperne for udbetaling af den statslige, aktivitetsbestemte pulje og fastsættelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 121 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om institutioner for erhvervsrettet

Læs mere

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006 Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks Statistik www.dst.dk/fui

Læs mere

Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni 2005.

Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni 2005. KVL juni 2005 Åbent marked for ph.d.-kurser Aftale mellem alle fakulteter i den danske universitetsverden Aftalen er gældende for alle fakulteter i Danmark, se bilag. Aftalen er sidst revideret juni 2005.

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Opfølgning på globaliseringsaftalerne (1. marts 2008) Aftale om opfølgning på globaliseringsaftalerne

Læs mere

A A R H U S U N I V E R S I T E T AU I TAL

A A R H U S U N I V E R S I T E T AU I TAL A A R H U S U N I V E R S I T E T AU I TA L 2003 AU i tal 2003 For andet år i træk fremlægger Aarhus Universitet denne publikation med statistiske oplysninger for universitetets virke. Virksomhedsregnskabet

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service. Bo Martin Bibby. 17. januar Aarhus Universitet

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service. Bo Martin Bibby. 17. januar Aarhus Universitet Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 17. januar 218 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service) blev

Læs mere

Pixibog for ph.d. studerende

Pixibog for ph.d. studerende Pixibog for ph.d. studerende Indhold Introduktion Om ph.d. uddannelsen Ph.d. skoler/ vejledning på universiteterne Ph.d. opstart Lovgivning Ansættelse Løn Ferieregler Barselsregler Referencehåndteringsprogrammer

Læs mere

RESUME AF KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER I DSF'S KVALITETSUDSPIL

RESUME AF KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER I DSF'S KVALITETSUDSPIL RESUME AF KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER I DSF'S KVALITETSUDSPIL KAPITEL 1 FULDTIDSSTUDIER Danske studerende modtager i gennemsnit 12-13 timers undervisning om ugen. 30 40 % af de studerende på humanistiske

Læs mere

Notat om finanslovsforslag 2011

Notat om finanslovsforslag 2011 København den 24. august 2010 Notat om finanslovsforslag 2011 Indledning Så er forslag til finanslov 2011 landet. I det følgende vil de væsentlige konsekvenser for social- og sundhedsskolerne blive præsenteret.

Læs mere

A A R H U S U N I V E R S I T E T

A A R H U S U N I V E R S I T E T A A R H U S U N I V E R S I T E T AU I TA L 2004 AU i tal 2004 På tredje år i træk fremlægger Aarhus Universitet denne publikation med statistiske oplysninger for universitetets virke. Virksomhedsregnskabet

Læs mere

Bevilling Forbrug Restbevilling Driftsindtægter ,9%

Bevilling Forbrug Restbevilling Driftsindtægter ,9% Økonomiske forhold Andre finanslovsbevillinger 659 De ordinære bevillinger på finanslovskonto 20.08.01 var i 1989 på 1.260.679 t.kr., hvilket er 6,5 20.08.01 mill. kr. eller 0,5% mindre end de samlede

Læs mere

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Notat Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Ansøgningsfrist: Den 28. september 2018, kl. 12.00 1. Formål Regeringen

Læs mere

Bekendtgørelse om egnsteatre

Bekendtgørelse om egnsteatre Bekendtgørelse om egnsteatre I medfør af 15 a, stk. 9, 15 b, stk. 2, og 15 c, stk. 3, i lov om teater, jf. lovbekendtgørelse nr. 1003 af 29. november 2003, som senest ændret ved lov nr. 460 af 23. maj

Læs mere

Skoler, der udbyder EVE. Teknisk budgetmål for november 2014 Sags nr.: S.541

Skoler, der udbyder EVE. Teknisk budgetmål for november 2014 Sags nr.: S.541 Skoler, der udbyder EVE Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Teknisk budgetmål for 2015 Økonomistyringsmodellen

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Til institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

Grundlaget for udarbejdelsen af årsrapporten er fastlagt i Finansministeriets Akt 63 11/ og Økonomistyrelsens vejledning fra januar 2004.

Grundlaget for udarbejdelsen af årsrapporten er fastlagt i Finansministeriets Akt 63 11/ og Økonomistyrelsens vejledning fra januar 2004. Indhold 1. Indledning...3 2. Københavns Universitets ledelse og faglige struktur...5 3. Regnskab...7 4. STAT 1: Aktivitets- og produktionsoplysninger...9 4.1 STAT 1: Aktivitets- og produktionsoplysninger.

Læs mere

Virksomhed og struktur

Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur 817 Københavns Universitet er en af landets største arbejdspladser, hvor ca. 1400 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere (professorer, lektorer, adjunkter,

Læs mere

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET MOMSFORHOLD for I. Indledning Denne vejledning har til formål at give en kort introduktion til en række momsemner. Håndbogen er ikke udtømmende, men vi har valgt at beskrive de emner, der erfaringsmæssigt

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler E-mail Telefonnr. Sagsnr. 26. november 2015 Thomas Bøttern Christensen Thomas.Christensen@rm.dk 7841 0809 1-30-72-147-15

Læs mere

Den forbandede overhead; hvem skal egentlig betale for forskningen? Hvad er overhead?

Den forbandede overhead; hvem skal egentlig betale for forskningen? Hvad er overhead? Den forbandede overhead; hvem skal egentlig betale for forskningen? 1 Olaf Svenningsen Hvad er overhead? Indirekte omkostninger er alle omkostninger, der ikke direkte kan henføres til en bestemt funktion,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud m.v. til videregående uddannelser på erhvervsakademier, professionshøjskoler og maritime uddannelsesinstitutioner m.fl.

Bekendtgørelse om tilskud m.v. til videregående uddannelser på erhvervsakademier, professionshøjskoler og maritime uddannelsesinstitutioner m.fl. Uddannelses- og Forskningsministeriet Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte Den 5. juli 2018 UDKAST Bekendtgørelse om tilskud m.v. til videregående uddannelser på erhvervsakademier, professionshøjskoler

Læs mere

4. Udbud og efterspørgsel

4. Udbud og efterspørgsel 4. Udbud og efterspørgsel Afsnittet omhandler de studerendes indskrivninger og fordelinger på henholdsvis uddannelsestyper og hovedområder. 4.1 Uddannelsestyper To tredjedele af de studerende er indskrevet

Læs mere

Finansielt regnskab. for de centralt styrede konti

Finansielt regnskab. for de centralt styrede konti Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 12.11.02 Generelle puljer og reserver (Driftsbevilling) 12.29.01 Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter mv. (Reservationsbevilling) 12.29.11 Bidrag

Læs mere

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016 Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016 - Højere kvalitet, lavere dimittendledighed. Uddannelser for alle. FSR danske revisorer er enig med regeringen i at få reformeret taxametersystemet

Læs mere

Virksomhed og struktur

Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur 787 Københavns Universitet er en af landets største arbejdspladser, hvor ca. 1550 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere (professorer, lektorer, adjunkter,

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Ændringsforslag. til

Ændringsforslag. til Uddannelsesudvalget 2010-11 L 33 Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 33 Folketinget 2010-11 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

Krone- og timebevilling tildelt skoler og studienævn HUM

Krone- og timebevilling tildelt skoler og studienævn HUM Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Fibigerstræde 5 9220 Aalborg Ø Sagsbehandler: Ole Søsted Jespersen Telefon: 9940 9595 E-mail: osj@adm.aau.dk Dato: 01.12.15 Sagsnr.: 2015-121-00215 Krone- og timebevilling

Læs mere

Puljen til tilskud til naturfagsrenovering. 6. april 2011 Sags nr.: J.011

Puljen til tilskud til naturfagsrenovering. 6. april 2011 Sags nr.: J.011 Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Puljen til tilskud til naturfagsrenovering I dette notat beskrives proces

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING 2004

BUDGETOPFØLGNING 2004 Aarhus Universitet BUDGETOPFØLGNING 2004 10:50 ORDINÆR VIRKSOMHED - ØKONOMIRAPPORT NR. 1-2004 1. kvartal 2004 mio. kr. i niv. 2004 HUM SUN SAM TEO NAT FÆLLES ØVRIGE AU I ALT BEVILLINGER 2004 Budgetkontoret

Læs mere

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode.

I 2010 udgjorde refusionen hhv. 75 % eller 65 % i aktive perioder og 50 % eller 35 % i passive periode. Økonomi- og lønafdelingen Notat af 3. august 2011 Refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet i 2011 I forbindelse med den samlede aftale om finansloven 2011 blev der i november 2010 indgået en række aftaler

Læs mere

Forslag. Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) til

Forslag. Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) til Lovforslag nr. L Forslagsnummer Folketinget -NaN Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser

Læs mere

Bilag 1. Ansøgningsskemaet skal indeholde oplysninger om: a. Hvilke formål branchearbejdsmiljørådet har med aktiviteten,

Bilag 1. Ansøgningsskemaet skal indeholde oplysninger om: a. Hvilke formål branchearbejdsmiljørådet har med aktiviteten, Bilag 1 1. Grundtilskud til branchearbejdsmiljørådets administration Grundtilskud til det enkelte branchearbejdsmiljøråds grundlæggende administration fastsættes hvert år af beskæftigelsesministeren efter

Læs mere

Institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Lederforeningen for VUC. 21. januar 2011 Sags nr.: H.031

Institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Lederforeningen for VUC. 21. januar 2011 Sags nr.: H.031 Institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Lederforeningen for VUC Økonomi- og koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Finansielt regnskab for de centralt styrede konti

Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 1 Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 12.11.02. Centralt styrede initiativer (Driftsbevilling) 12.29.01. Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter mv. (Reservationsbevilling) 12.29.11. Bidrag

Læs mere

Studieadfærd: Studiestart, gennemførelsestider og frafald

Studieadfærd: Studiestart, gennemførelsestider og frafald Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 19. november 2005 Studieadfærd: Studiestart, gennemførelsestider og frafald Notatet gennemgår i summarisk form de studerendes studieadfærd på universitetsuddannelserne

Læs mere

5. Budgetrammer for hovedområderne

5. Budgetrammer for hovedområderne 5. Budgetrammer for hovedområderne I nedenstående afsnit følger en mere detaljeret opgørelse af budgetrammerne for fakulteterne, AUB og AUA. Til forskel fra IB 2001 er budgetrammerne for fællesaktiviteterne

Læs mere

KONTRAKTER TILSYN AKKREDITERING OG REGULERING PERSONALE OG ANSÆTTELSE ØKONOMI OG REVISION ADMINISTRATIVE INDBERETNINGER OG KRAV

KONTRAKTER TILSYN AKKREDITERING OG REGULERING PERSONALE OG ANSÆTTELSE ØKONOMI OG REVISION ADMINISTRATIVE INDBERETNINGER OG KRAV KONTRAKTER RESULTATKONTRAKT MED REKTOR Afsender Bestyrelsen/bestyrelsesformanden TILSYN Type Hård er bundet op på løn og indeholder ofte flere elementer AKKREDITERING OG REGULERING UDVIKLINGSKONTRAKTER

Læs mere

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Administrationen Afdeling: Planlægning Journal nr.: Dato: 20.februar 2015 Udarbejdet af: Anja Reilev/ Claus Færch E-mail: Anja.Reilev@rsyd.dk/ Claus.Faerch@rsyd.dk Model for postdoc ansættelser

Læs mere