14 gode historier fra HF & VUC FYN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "14 gode historier fra HF & VUC FYN"

Transkript

1 14 gode historier fra HF & VUC FYN

2 VIDERE IND I MUSIKKEN - Mit mål med Flow? At kigge dybt ind i jazzen og integrere den der jazzede lyd i rockmusikken, siger 20-årige Emil Thorenfeldt. Hans mål er at blive fuldtidsmusiker, hvis det overhovedet bliver en mulighed. - Og jeg er nok typen, der aldrig havde fået en gymnasial uddannelse, hvis ikke det havde været for Flow. På Flow var hf en uddannelse, jeg fik med oven i musikhatten, om man så må sige. I dag er Emil Thorenfeldt gået videre på MGK Musikalsk Grundkursus for at kvalificere sig yderligere til at komme videre på musikkonservatoriet. Praktisk kunnen og teoretisk forståelse På MGK går Emil sammen med Nanna Bottos Olsen, som også kommer fra Flow. Hun er tidligere elite-springgymnast, super målrettet og søgte ind på Flow efter at have været et år på musikefterskole. - Jeg er vokalist, har virkelig udviklet min stemme og håber på en fremtid som musikunderviser. Så for mig var Flow genialt. Der har jeg jo også lært om musikteori, og jeg har fået en hf-eksamen. - Det var vigtigt for mig, for jeg vil jo også være klog på det samfund, vi lever i og den historie vi har. Og jeg vil kunne tale sprog. Det lå ikke i kortene Hvordan Nanna overhovedet fik interessen for musik, er hun lidt i vildrede om. - Men det var nok på Viby Efterskole. Min mor er pædagog, min far er sømand og ingen har den store musiske interesse. Så det lå ikke just fakta i kortene, at jeg skulle gå musikvejen. Men sang og musik er blevet min store passion og forhåbentlig min fremtid, siger Nanna Bottos Olsen. FLOW er en tre-årig hf-enkeltfagsuddannelse for dig, som vil spille musik eller teater...

3 Jeg vil da undervise! Oprindeligt var Jan Pedersen bager og konditor, siden blev han soldat blandt andet i Kosovo. Han har også været vikar hos Scandinavian Garment Service og slebet plader til bremseklodser på nathold. Da han på et tidspunkt blev arbejdsløs og endte på Jobcenteret, blev han konfronteret med spørgsmålet: Hvad kunne du egentlig godt tænke dig? At kunne forme mennesker Jan funderede lidt over det spørgsmål, kom i jobpraktik på Veflinge Skole og tænkte: Jeg skal være lærer! - Jeg blev helt syg med tanken om at forme unge mennesker som fagligt kompetente og hele mennesker. - Den tanke holder jeg fast i også efter første praktikperiode fra læreruddannelsen på University College i Odense, siger Jan Pedersen. hf et skridt på vejen Inden Jan kunne komme ind på læreruddannelsen, måtte han bestå en række hf-fag på HF & VUC FYN. De fleste fag tog han som en del af socialrådgiverpakken på HF & VUC FYN i Søndersø. Matematik tog han i Odense og nu, hvor han overvejer at vælge musik som et af sine linjefag, kan det være, han også skal tage et enkeltfag i musik på HF & VUC FYN. - Så du kan sige, at HF & VUC FYN har været en af mine byggeklodser for at komme videre med den plan, jeg har lagt, siger 36-årige Jan, som ved siden af sit lærerstudium er både far, ægtemand, hønseavler, billedkunstner og rockmusiker. Forfølger sit mål Om det er hårdt? Den tanke har slet ikke faldet Jan Pedersen ind. - Jeg har lagt en plan, og den følger jeg, indtil jeg når i mål, siger han.

4 fakta Flygter ind i bøgerne Kort tid efter sin 27 års fødselsdag blev Lars Wolgast idømt 10 års fængsel for handel med 18,5 kg. kokain. Han havde begået sit livs fejl år bag tremmer. Det virkede som en massiv psykologisk mur, jeg stod overfor, fortæller Lars Wolgast uden at appellere til nogen form for medlidenhed. - Jeg havde taget en kalkuleret risiko og vidste, jeg kunne ende i fængsel. Sætter sig delmål Af samme grund havde Lars Wolgast og hans daværende kæreste fravalgt at få børn. Og efter dommen fravalgte Lars Wolgast muligheden for at flygte over den fysiske fængselsmur. I stedet flygtede han ind i bøgerne. Og han har løbende sat sig delmål for at gøre sin afsoning mere overskuelig. Tog hf-fag online Allerede de første 2½ år i Statsfængslet Østjylland begyndte han at læse hf som fjernundervisning på VUC.NU. - Muligheden for at tage fag online er fantastisk, hvis man ellers er i besiddelse af en god portion selvdisciplin, siger Lars Wolgast, som indtil videre kun har fået 10- og 12-taller. Fjernundervisning udbydes af HF & VUC FYN i samarbejde med VUC Sønderjylland. Se mere på: VUC.NU Underviste medkursister Efter at Lars blev overflyttet til det åbne fængsel Søbysøgård ved Aarslev har han haft udgang for at gøre sin hf færdig sammen med medkursisterne. Han nyder at suge til sig af ny viden og deler også gerne ud af sin egen eksempelvis underviser han i boksning i idrætstimerne en sport, han selv har lært i Ulfborg-Vemb amatørbokseklub, og som har ligget til familien, lige siden hans tipoldefar, Ad Wolgast, var en af de førende boksere i starten af 1900-tallets USA. Livgivende ping pong Lars elsker det ping pong, der er mellem lærer og kursist. Og formidling falder ham naturligt. Derfor starter Lars nu på læreruddannelsen for at blive lærer og være et forbillede for unge kriminelle et eksempel på, at det kan lykkes at komme ud af kriminalitet, siger Lars Wolgast.

5 Klar parat kinesisk Efter et år i 10. klasse og et år på produktionsskole var Louise Damsbo Simonsen ked af at starte i gymnasiet med folk, der var et par år yngre end hende selv. - Derfor var det oplagt for mig at gå på FYNs HF-kursus, hvor gennemsnitsalderen lige er et par år ældre end i den typiske gymnasieklasse, fortæller Louise. Det valg har Louise ikke fortrudt. - Vi bliver behandlet som voksne, og vi har haft et fantastisk sammenhold i klassen venter på hinanden, når vi er til eksamen etc. Hun mener, det skyldes en meget overskuelig skole og et rigtigt godt miljø. - Det er noget af det, jeg kommer til at savne ved ikke at gå her mere, siger Louise Damsbo Simonsen. Glad for sprog Selv om Louise har nydt hf-tiden, har hun også formået at se fremad, og hun har en helt klar plan for fremtiden, som går via Copenhagen Business School i København. Der vil hun læse økonomi og kinesisk. Hun hørte om studiet ved uddannelsesmessen i Odense Congres Center sammen med en ven og hun har været fast besluttet siden. - Jeg er vild med asiatisk kultur, og det lyder for spændende at kunne lære at snakke kinesisk. I forvejen synes jeg selv, jeg er blevet rimelig god til spansk og har flair for sprog. Kinesisk fremtid i Danmark Louise er indstillet på, at det kræver hårdt arbejde at lære kinesisk. Men studiet byder blandt andet på et halvt års studie på et universitet i Kina, hvor det skulle være muligt at udvide og pudse sit ordforråd af og forbedre udtalen. Det tilbud vil Louise sikkert benytte. I øjeblikket har hun dog ingen planer om at skulle udstationeres i Kina. - Men der vil også være brug for folk med kinesiskkundskaber her i landet folk som kan fungere som bindeled mellem kinesiske virksomheder og danske partnere. Og det er den rolle, jeg kan se mig selv i, fortæller Louise Damsbo Simonsen. For den flittige kursist på FYNs HF-kursus er det lykkedes at få et gennemsnit på langt over 10. Derfor er hun stort set sikker på at komme ind på studiet.

6 fakta Nu går Far i skole! Far er lige startet i skole.. ti hi Sådan lyder det hjemme hos 42-årige Teddy Pedersen i Ørbæk. Men for Teddy kan de fire børn grine så meget, de har lyst til. Han ser tilbuddet om kurser i dansk og matematik på HF & VUC FYN som en rigtig fin mulighed om vinteren, hvor han alligevel er arbejdsløs fra sit arbejde som asfaltmand hos Munck Asfalt A/S i Nyborg. - Jeg har tidligere været på et it-kursus, som fik åbnet computerens nye fagre verden for mig. I år er jeg på dansk og matematik, hvor vi blandt andet arbejder med budgetlægning. Arbejdsløs hver vinter Teddys kollega, John Andersen, er også med på kurset på HF & VUC FYN i Nyborg. Han var lidt skeptisk, da han skulle på kursus. - Jeg tog det som en måde at slippe for at blive åndet i nakken af Jobcentret de fire uger, kurset varer. Jeg regner jo med at komme tilbage til Munck Asfalt i næste sæson. - Men det har været en meget positiv oplevelse, og jeg kunne godt forestille mig at fortsætte med yderligere to ugers uddannelse, siger han. Værdifuld viden Hos Munck Asfalt A/S ser afdelingsleder, Pernille Munck, det som helt afgørende at have lysten til at lære mere. - På jobbet handler det mest om at kunne læse brugsvejledninger og sikkerhedsinstrukser. Men medarbejderne har jo også børn, der går i HF & VUC FYN tilbyder forberedende voksenundervisning i dansk og matematik på grundlæggende niveau (FVU). skole, og som de gerne vil hjælpe. Og skolegang er i det hele taget med til at give værdifuld inspiration og selvværd, siger Pernille Munck. Da Teddy Petersen var på sine børns alder, gad han ikke gå i skole. Men det er noget andet her, hvor lærerne er meget fleksible, og vi er med til selv at lægge indhold i undervisningen, siger Teddy Pedersen.

7 fakta Sejleren gik i land på SDU - Mit drive var væk. Jeg gad ikke mere. Og hvis jeg skulle være tålelig for mine omgivelser, skulle jeg i gang med noget nyt, siger den tidligere skibsfører Frank Lamberg Nielsen. Frank er matematisk student fra 1980, tidligere reserveofficer i forsvaret og påbegyndte en naturvidenskabelig basisuddannelse på Roskilde Universitetscenter, før han valgte at tage ud at sejle og uddanne sig til skibsfører på Københavns Navigationsskole i Siden har jeg sejlet alle mulige former for fartøjer sejlskibe med En kompetencevurdering på HF & VUC FYN er gratis. Den gives på både avu-niveau (almen voksenuddannelse) og på hf-niveau. Læs mere om tilbuddet på vanskelige forældres børn, containerskibe og færger, fortæller Frank Lamberg Nielsen. Brug for at komme i skole I 2006 blev han træner på Maersk Training Svendborg og skiftede i 2009 til Maersk Supply, som blandt andet opererer i Nordsøen. Men jeg var bare fuldstændig tappet og havde et brændende ønske om at komme i skole igen. Optaget på SDU på betingelse af Tanken om at vende tilbage til universitetsverdenen tog form. - Jeg undersøgte psykologistudiet, men troede ikke rigtig på at jeg havde mulighed for at komme ind. Men Frank søgte alligevel psykologi som førsteprioritet og kom ind på betingelse af, at han opgraderede engelsk til et B-niveau. Nu havde han udsigt til at bruge 5 uger på et GSK-kursus for at opkvalificere sit engelske til et B-niveau. Det passede ham ikke efter at have undervist på engelsk i flere år på Maersk Training Svendborg. Se dog, hvad jeg kan! - Hvorfor kan jeg ikke bare gå op til en prøve og bevise mine kundskaber, tænkte han. Og så var det, jeg blev henvist til HF & VUC FYN i Odense, hvor I var begyndt at foretage individuelle kompetence-vurderinger, fortæller Frank Lamberg Nielsen Han klarede afprøvningerne og sparede således 5 ugers intensiv engelskundervisning. I dag er Frank færdig med sit 2. år på psykologistudiet. Tilbuddet om en IKV var ret nyt på det tidspunkt. - Men jeg var bare heldig at møde en vejleder, som kendte til det, fortæller den tidligere sejler.

8 Du skal lige prøve at se vores filmstudie! fakta Film, film og film! Sådan ser Jakob Lund Rasmussen fremtiden for sig. Da han som 12-årig pakkede sit nye Lego Studios ud af æsken, var han solgt til film-mediet, og allerede som 18- årig kom han med som roadie og lydassistent på sin første filmproduktion Ronnie ser på stjerner. - Efter det job fik jeg flere tilbud og kom i forbindelse med FilmFyn, som foreslog mig at starte på film-medie hf i Faaborg, fortæller 20-årige Jakob. Giver værdifulde kontakter Dengang var Jakob ved at uddanne sig til web-designer. Men det var ikke lige ham, så han vendte blikket mod det sydfynske og gik i gang med en film-medie hf på HF & VUC FYN. - Her i Faaborg har jeg fede oplevelser hver dag og kanon undervisning. Med i britisk kortfilm Sideløbende med skolen har Jakob været med til at producere i en række reklamefilm, og inden længe skal Jakob være med til at optage en britisk kortfilm i Odense. - På den måde får jeg en rigtig god blanding af en teoretisk indføring i filmmediet og en masse praktisk erfaring og gode forbindelser, fortæller Jakob Lund Rasmussen. Film-medie hf er en 3-årig uddannelse baseret på hf-enkeltfag med særlig fokus på film og medier Se lige vores studie - Du skulle næsten prøve at se vore studier, siger Jakob og bevæger sig ned i skolens fuldt professionelle studie. Studiet kan mørklægges totalt, lyses op af nyeste led-lys, og produktionerne kan mikses og sendes direkte fra studiet. - Vi kan stort set alt med det udstyr, skolen har, siger Jakob.

9 Mit andet hjem Man siger om nogle mennesker, at de er født med en guldske i munden. Det er Line Christiansen ikke. Hun har været overladt til det guld, hun selv kunne finde. Et hårdt teenageliv En overgang førte det Line ind i både misbrugsmiljø og værtshuse, og hun måtte arbejde sig til pengene fra en meget tidlig alder på Ø-Pølser i Simmerbølle. - Jeg har levet det, man vil kalde et hårdt teenageliv, fortæller Line, som flyttede med sin mor fra Sjælland til Langeland. Skulderklap Line fortæller sin historie på HF & VUC FYN i Rudkøbing efter skoletid kun en spytklat fra Marstal- og Strynøfærgerne. Det guld, Line endte med at finde, var en stræben efter viden. Og skolen på havnen i Rudkøbing er blevet hendes andet hjem. - Her har jeg altid fået et skulderklap også selv om jeg fik afleveret en opgave for sent. Og nu har jeg fundet ud af, at jeg rigtig godt kan lide at lave lektier, siger hun uden at fortrække en mine. Har endda lært at holde af matematik Det betyder, at Line nu får foræret to gode dage i en weekend i stedet for at spilde to dage på tømmermænd. - Og jeg er kommet til at holde af matematik mit værste fag i folkeskolen. Jeg tror, det har noget med min matematiklærer at gøre. Og hele vejen rundt har jeg haft nogle fantastiske lærere, der har bakket op og gjort skolen her til et godt sted at være. - Ja, der kommer Niels for eksempel. Han har arrangeret vinterbadning i Rudkøbing Søbadeanstalt lige her ved siden af, fortæller hun. Vil ikke lade sig knække For Line er HF & VUC FYN i Rudkøbing virkelig blevet hendes andet hjem - Her er så hjemligt og trygt at være, og det giver altså lyst til at lære. Det er ret fantastisk og forhåbentlig kommer jeg så godt igennem min hf, at jeg kan videreuddanne mig til veterinærsygeplejerske i Kolding. For Line er en langelænder en, der vil fremad - ikke en, man skal kende på knækket.

10 fakta Fuld gas og eftertænksomhed på Grøn Hf For Dominique Nyrnberg faldt valget af ungdomsuddannelse meget bevidst på grøn hf i Nyborg. - Jeg er gammel spejder og havde været på en friluftsefterskole ved Vejle Fjord. Og det stod klart for mig, at min ungdomsuddannelse også skulle have et element af friluftsliv. Grøn hf som enkeltfag var derfor et oplagt valg for Dominique, også selv om det betød, at hun måtte flytte fra Frederikssund i Nordsjælland. Den grønne hf har været udfordrende for Dominique. Jeg har afprøvet mig selv i mange sammenhænge og på mange måder også fundet mig selv i den proces. En del af hendes hold er faldet fra. De troede grøn hf var en ren legeplads. Men det er det altså ikke. Det kan godt være, at vi tager jagttegn og dykkercertifikat, ror kajak, rappeller, løber o-løb midt om natten og cykler mountainbike ned ad Spandauer Strasse i Berlin, men der skal også være plads til at tage en hf sideløbende. - Det er jo derfor, vi har tre år til forløbet i stedet for de traditionelle to, understreger Dominique Nyrnberg. Noget af det, Dominique virkelig nyder, er at være ude på Nyborg Fjord i kajak, fornemme stilheden og mærke glidet gennem vandet, at give den fuld gas på mountainbike op ad Nyborg Vold og mærke hjertet På den grønne hf arbejder du med miljø, natur og sundhed i en god blanding af teori og praksis komme på overarbejde og at mærke udfordringen på en klatrevæg, hvor det både gælder om at takle højden, være fysisk udholdende og have teknikken til at holde sig klinet til væggen. Undervejs når Dominique også at tænke på, hvad hun skal vælge af uddannelse. Skal hun være sygeplejerske, læse idræt eller blive fysioterapeut? - Jeg er ikke nået til nogen endelig konklusion endnu. Men den grønne hf er et oplagt sted for mig både til at kvalificere mig og gøre de store tanker om, hvad fremtiden skal indeholde uddannelsesmæssigt.

11 Her kommer jeg op i gear! 19-årige Jonas Dam fra Nørre Aaby har indset, at han er nødt til at vende tilbage til skolebænken. - Og det er ikke helt ligetil. Jeg har jo ikke lavet skolearbejde siden ottende klasse, forklarer Jonas, som nu går på et studieforberedende forløb, FVU, på HF & VUC FYN i Middelfart. Butiksdrømmen brast Som helt ung ville Jonas stå i butik, fordi han elsker at snakke med folk. Han fik en lærerplads i en grøntbutik, men så lukkede den. I stedet kom han i et supermarked, og der brast hans drøm. - Der skulle vi ikke bruge tiden på at snakke med folk, fortæller Jonas, så det var ikke noget for ham. I stedet ville Jonas være turistguide og tog på en måneds guideskole i Lloret de Mar - små hundrede kilometer nord for Barcelona. - Det var sindssygt godt, og det er jobbet også. Man kommer ud at rejse, får det hele betalt og snakker med mange mennesker. Til gengæld får man næsten ikke nogen løn. Spekulationer Den dårlige løn og tanken om at leve hele sit liv i udlandet fik Jonas til at tænke sig om en ekstra gang og overveje at blive pædagog, selv om det kræver en fuld hf eller en såkaldt pædagogpakke. Må i hvert fald op i gear På det studieforberedende forløb fortsætter Jonas sine overvejelser om uddannelse og fremtid. - Resultatet bliver nok, at jeg tager hf-fag efter sommerferien - under en eller anden form. Og så er det godt at være oppe i gear, forklarer Jonas Dam om sit studieforberedende forløb.

12 fakta Trekløver på togt Bovspryddet på Dannebrog huggede ned og smagte på saltvandet i den engelske kanal i en bragende, gentagende rytme, mens havvandet piskede ind mod koøjer ved trekløverets køjer forrest i skibet. Majbritt Miligan, Søren Wehner Kristensen og Daniel Mørkebjerg Knudsen er på togt med kongeskibet Dannebrog. De tre tager imod på HF & VUC FYN i Middelfart, mens Dronningen besøger byen. Og snakken falder hurtigt på de mere dramatiske begivenheder som under forsommerens tur til Frankrig. Nu skal vi hjælpe Majbritt, Søren og Daniel tog en hf-søfart på HF & VUC FYN i Marstal sommeren 2011 og gik videre på Søværnets Basisuddannelse, hvor de alle tre blev udvalgt til at sejle med kongeskibet. - Og fra at have følt sig som lærlinge inden for navigation, knob og stik stod vi pludselig som de erfarne, der kunne hjælpe de andre. Det var en rigtig god oplevelse, fortæller de tre tidligere Marstal-kursister. Op på dækket Med en hf-søfart i bagagen demonstrerede de tre også hurtigt, at de hørte til på dækket. Daniel styrer skibet ind og ud af havne efter ordre fra styrmanden, Majbritt har et tilsvarende job på broen i sit eget skifte, og Søren er udkigsmand. - Ja og så har vi hver to messinglamper, som det er vores ansvar at pudse, fortæller de og viser det skinnende messing frem stolte om end med en ironisk distance. Hf-søfart er en 3-årig uddannelse, hvor du veksler mellem gymnasiale og maritime fag. Du får både en hel hf-eksamen samt en uddannelse som skibsassistent. Faldt for sammenhold Grundene til, at trekløveret fik øjnene op for hf søfart i Marstal, er forskellige. Majbritt faldt fuldstændig for sammenholdet, da hun var på et brobygningsforløb i Marstal. Drengene blev tiltrukket af en varieret hverdag med masser af frisk havluft som supplement til mere støvede timer i bøgerne. Gik efter frisk luft - Det har virkelig været meget varierende og givet et kanon sammenhold, fortæller de.

13 Nu har jeg også tid til venner og sport En enkeltfags hf for ordblinde var løsningen for Ulrik Nielsen - Jeg ved ikke, om du kan forestille dig, hvilken ubehagelig situation det var? Ulrik Nielsen var startet på HHX, fordi han havde en drøm om at blive revisor. - Vi arbejdede en del i grupper. Og når jeg endelig var færdig med at læse teksten, var de andre færdige med at løse opgaven. It-rygsæk med forsinkelse Ulrik Nielsen er en stille type, og der gik et halvt år, før han bad lærerne om hjælp i form af en it-rygsæk til ordblinde og der gik endnu et halvt år, inden rygsækken var på vej. - På det tidspunkt var jeg nået langt bagud. Jeg var nedtrykt og tvivlede på, at jeg kunne nå min drøm om at blive revisor. Ulrik begyndte at blive væk fra timerne, og han snakkede med sine forældre om at droppe ud og begynde på HG. 3-årig ordblinde-hf - Men så var det, at min far kom hjem og fortalte mig om en 3-årig ordblinde-hf på HF & VUC FYN i Glamsbjerg. Ideen om at forlade sine kammerater på handelsskolen var ikke specielt tiltrækkende. - Men jeg gik til samtale hos en vejleder og blev overbevist om, at en ordblinde-hf var det rigtige valg. Det rigtige valg - Her er jeg sammen med andre ordblinde, så jeg føler mig ikke dum, fordi jeg har problemer med læsning og stavning. Med tre år til en hf bliver der tid til at træne staveregler, sprogforståelse og begrebsforståelse og der er længere tid til lektierne. - Det giver mig mulighed for også at have et liv ved siden af skolen. Tid til at gå til sport og tid til venner tid til alt det, der virkelig betyder noget ud over at få den uddannelse, jeg allerhelst vil have.

14 Nu tager jeg en fuld hf Åbent benbrud satte OB-spiller Kristina Petterson skakmat for en tid nu sætter hun fuld skrue på sin uddannelse Fodboldkampen mod Kolding Q, den 2. oktober 2011, var kun to minutter gammel, da 3F-spilleren fra OB sprang op for at dække modstanderens målmand af. - Jeg husker tydeligt, hvordan jeg hoppede op med siden til og landede helt forkert på foden. Så husker jeg ikke mere, før jeg lå fladt ned på kunstgræsset. Der er et eller andet galt, tænkte Kristina Petterson og tog sin hånd ned til benet, hvor et knoglestykke stak ud gennem huden. fakta Foden hang ikke fast Jeg skreg og skreg og skreg skreg af smerte og skreg af forskrækkelse. - Træk vejret dybt ned i lungerne! Og en gang til, hørte jeg som en fjern råben! Mine holdkammerater og Kent, målmandstræneren, var hurtigt henne ved mig og forsøgte at forhindre mig i at gå i panik. Men det var svært. Jeg kunne jo mærke, hvordan foden slet ikke hang fast på benet, fortæller Kristina Petterson. Surrealistisk Med det samme, ambulancen nåede ud på banen og hen til Kristina, fik hun lagt et drop med morfin, så hun svævede på en lyserød sky. - Da jeg kom til mig selv igen, lå jeg på OUH og kiggede op på mit ben, som var fastmonteret i et jernstativ, erindrer Kristina Petterson. Du kan godt få en fuld hf, selvom du tager enkeltfag. Fagene kan tages over 2, 3 eller flere år. Du sammensætter selv dit forløb. Sygemelding? nej, fuld fart på studierne! Efter ulykken blev Kristina sygemeldt fra HF & VUC FYN, hvor hun er i gang med en hf-pædagogpakke og overvejede at rykke skolen et år. - Men jeg ville jo også gerne videre. Jeg besluttede derfor at vende situation positivt og bruge den ekstra tid på at tage en fuld hf. Det åbner trods alt nogle muligheder, hvis jeg beslutter mig for alligevel ikke at blive pædagog eller politibetjent.

15 Tænk sig at kunne læse en bog Nu kan det altså være nok! Sådan tænkte både Michelle og hendes mor og far efter otte års skolegang uden noget synderligt resultat. Første skridt på den lange vej blev Nislevgaard Efterskole for ordblinde, og næste skridt var HF & VUC FYN i Svendborg. Trykket lettede På Nislevgaard fik Michelle Blæsbjerg den første selvtillid. - Jeg mødte andre, der havde samme problem, og det gav en følelse af et tryk på mig, som lettede. Fik selvtillid Efter Nislevgaard fortsatte Michelle på Heldagsskolen på HF & VUC FYN i Svendborg, hvor hun fik en klasselærer, der for alvor tog hende alvorligt. Michelles selvtillid fik endnu et boost, og hun begyndte så småt at læse enkle letlæsningsbøger. - Det var vildt fantastisk, erindrer hun. Har læst en rigtig bog I dag er Michelle nået så langt, at hun eksempelvis har læst bogen Elvira Madigan fra 1978 en bog om Elvira Madigan, som jo fik en speciel tilknytning til Svendborg-området, efter at hun og Sixten Sparre flygtede dertil. I desperation skød Sixten først Elvira efter en frokost i det fri for så at tage livet af sig selv. Vil være frisør - Ordblindeundervisning og træning har gjort rigtig meget, og jeg er vildt taknemmelig over, at jeg har kunnet nå så langt som til at læse bøger, for det er vigtigt for mig at have de mest basale skolefærdigheder på plads, siger Michelle. Næste projekt er at skaffe sig en læreplads som frisør. - Det har altid været min drøm, fortæller hun.

16 14 gode historier fra HF & VUC FYN

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Højere Forberedelseseksamen

Højere Forberedelseseksamen HF 2009 Højere Forberedelseseksamen HF 2009 Hf er en almen, gymnasial uddannelse, som er studieforberedende og giver adgang til videregående uddannelser. Hf giver dig en bred og alsidig viden, og du lærer

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse.

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. Gennem tillid og anerkendelse støtter vi din faglige udvikling

Læs mere

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning)

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) CAMPUS VEJLE FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) FVU Forberedende voksenundervisning ASFALDT ELLER ASFALT? FVU-dansk......hvis du vil være bedre til at følge med i aviser,

Læs mere

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Den fængselsindsattes identitet vil blive holdt anonym, derfor vil der i transskriberingen blive henvist til informanten med bogstavet F og intervieweren

Læs mere

AVU Almen Voksenuddannelse

AVU Almen Voksenuddannelse AVU Almen Voksenuddannelse campusvejle AVU er et tilbud til voksne over 18 år, som ønsker at forbedre deres kundskaber i et eller flere fag Fag på : Dansk Samfundsfag Dansk som andetsprog Tysk Engelsk

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle videregående uddannelser, såfremt

Læs mere

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon:

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer1: Vil du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Jon: Hvad er det jeg skal fortælle om min baggrund? Interviewer2: Du kan fortælle os lige det du har lyst til, om dig og dit liv. Jon: Jeg

Læs mere

Ordblindeundervisning. Forberedende Voksenundervisning. Velkommen til Thy-Mors HF & VUC

Ordblindeundervisning. Forberedende Voksenundervisning. Velkommen til Thy-Mors HF & VUC 2-årigt hf Hf-enkeltfag Gymnasial Supplering FLEX- og Fjernundervisning Undervisning for ordblinde Forberedende Voksenundervisning Undervisning på 8.-10. klasse + D-niveau Læs mere på www.vuctm.dk Uddannelse

Læs mere

HF Et aktivt valg! 1

HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis VELKOMMEN TIL BRØNDERSLEV GYMNASIUM OG HF Brønderslev Gymnasium og HF lægger vægt på at flytte den enkelte elev mest muligt, skabe

Læs mere

At være ordblind er ingen hindring

At være ordblind er ingen hindring At være ordblind er ingen hindring HF & VUC FYN sætter i uge 40 fokus på ordblindhed som del af Den Internationale Ordblindeuge. HF & VUC FYN sætter i uge 40 fokus på ordblindhed, når vi markerer Den Internationale

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. ... eller med sport. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. ... eller med sport. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde... eller med sport... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle videregående uddannelser, såfremt de

Læs mere

Forældrebrev den 25. oktober 2013

Forældrebrev den 25. oktober 2013 Forældrebrev den 25. oktober 2013 1. Præsentation af vores lærerpraktikanter Line Quistgaard Larsen og Kirstine Vægter 1.1. Præsentation af 1. årgang -matematikgruppen Vi udgør den matematiske gruppe af

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet SommerCamp 2011 Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. Er du ung og har anden etnisk baggrund end dansk, giver Integrationsministeriet støtte

Læs mere

Det er godt klaret, at jeg er kommet hertil

Det er godt klaret, at jeg er kommet hertil Interview med kursister Morten, 3. år Det er godt klaret, at jeg er kommet hertil Inklusion på ungdomsuddannelser: Til sommer får de første kursister fra HF Inklusion hue på. Morten Pilemann er én af dem.

Læs mere

UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland

UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Kørekort til ungdomsuddannelserne UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Kørekort til ungdomsuddannelser: Søg info på www.ug.dk Velkommen til kørekort til ungdomsuddannelser. I skal nu møde

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Brønderslev Gymnasium og HF. Ansøgning & Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF

Brønderslev Gymnasium og HF. Ansøgning & Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og HF Brønderslev Gymnasium og Islands Allé 20 Tlf.: 98 822 722 9700 Brønderslev post@brslev-gym.dk Følg os på Facebook Brønderslev Gymnasium og - Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis På Brønderslev

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Fleksibel uddannelse. Spændende studiemiljø. Hf-enkeltfag GSK. 2-årigt hf. Almen Voksenuddannelse. Flex- og fjernundervisning

Fleksibel uddannelse. Spændende studiemiljø. Hf-enkeltfag GSK. 2-årigt hf. Almen Voksenuddannelse. Flex- og fjernundervisning Almen Voksenuddannelse Flex- og fjernundervisning Forberedende Voksenundervisning Hf-enkeltfag GSK Spændende studiemiljø Undervisning for ordblinde 2-årigt hf Læs mere på www.vuctm.dk Fleksibel uddannelse

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt.

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt. Gamle elever. Når man kommer ind på skolen hænger der en række billeder. Det er billeder af samtlige elever. Et billede for hver årgang. De billeder bliver flittigt studeret. Både af gæster, elever og

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Hvem er vi? Lene Hansen, studievejleder Pernille Dahl, uddannelsesleder

Hvem er vi? Lene Hansen, studievejleder Pernille Dahl, uddannelsesleder Velkommen til BG Hvem er vi? Lene Hansen, studievejleder Pernille Dahl, uddannelsesleder STX og HF Skræddersyede studieretninger og hf-toninger Målrettet forberedelse til videre uddannelse Læring på mange

Læs mere

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk Velkommen til VUC Storstrøm Den 2-årige hf er en kompetencegivende ung doms - uddannelse, der giver adgang til de videregående

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Hvem er vi? Joan Gjerlev Eriksen Uddannelsesleder HF. Pernille Dahl Uddannelsesleder 1.g

Hvem er vi? Joan Gjerlev Eriksen Uddannelsesleder HF. Pernille Dahl Uddannelsesleder 1.g Velkommen til BG Hvem er vi? Joan Gjerlev Eriksen Uddannelsesleder HF Pernille Dahl Uddannelsesleder 1.g STX og HF Skræddersyede studieretninger og hf-toninger Målrettet forberedelse til videre uddannelse

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

EVALUERING AF TEAM HERNING 2014/15

EVALUERING AF TEAM HERNING 2014/15 EVALUERING AF TEAM HERNING 2014/15 15. august 2015. 1 INDHOLD OM EVALUERINGEN 3 PROCESBESKRIVELSE AF EVALUERINGEN 4 SAMMENFATNING 5 ER PROJEKT TEAM HERNING 2014/2015 LYKKEDES? 5 HVILKE LANGTIDSVIRKNINGER

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk Velkommen til VUC Storstrøm Den 2-årige hf er en kompetencegivende ung doms uddannelse, der giver adgang til de videregående

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Her kan du bruge dit studiekort

Her kan du bruge dit studiekort Her kan du bruge dit studiekort Se hvor du kan bruge dit studiekort inde i avisen Det vidste du ikke om Christina Frank! Mød Pernille Schack fra elev til Matas Indhold Eleverne i praktik... 3 Dagligdagen

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder

Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder 1 Uddannelseskonsulenten = jeres vejleder VUC Erhverv - orientering om og tilrettelæggelse af undervisning på virksomheder, institutioner, jobcentre og andet ud af huset. Læse- og matematikscreeninger.

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem?

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Præsentation og debat af hovedresultater fra forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på eud v/ videnskabelig assistent Rikke Brown, Center for Ungdomsforskning,

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

HHX HANDELSGYMNASIET CAMPUS HELSINGØR. På HHX giver projektarbejde indsigt i, hvordan man driver virksomhed i det virkelige liv. Mathias Fredsby, HHX3

HHX HANDELSGYMNASIET CAMPUS HELSINGØR. På HHX giver projektarbejde indsigt i, hvordan man driver virksomhed i det virkelige liv. Mathias Fredsby, HHX3 HHX HANDELSGYMNASIET CAMPUS HELSINGØR På HHX giver projektarbejde indsigt i, hvordan man driver virksomhed i det virkelige liv. Mathias Fredsby, HHX3 s. 1 Tænk langt tænk selv Brænder du for samfundsvidenskab,

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

24-03-2014, 16:05:40 Louise: Ungdomsuddannelse 24-03-2014, 16:05:41 Vejleder : Velkommen til evejledning. Alle vejledere er optaget.

24-03-2014, 16:05:40 Louise: Ungdomsuddannelse 24-03-2014, 16:05:41 Vejleder : Velkommen til evejledning. Alle vejledere er optaget. 24-03-2014, 16:05:40 Louise: Ungdomsuddannelse 24-03-2014, 16:05:41 Vejleder : Velkommen til evejledning. Alle vejledere er optaget. 24-03-2014, 16:05:56 Vejleder : Alle vejledere er fortsat optaget. Du

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Uddannelsesordningen

Uddannelsesordningen er dine dagpenge snart opbrugt? Denne folder er til dig, hvis dagpenge er opbrugt i perioden mellem den 30. december 2012 og den 30. juni 2013 Uddannelsesordningen styrker dine jobmuligheder Bliv gearet

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2015 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 2 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Student på kun 2 år! HF Enkeltfag Fagpakker 2-årig STX En hel HF Uddannelsesprogram

Student på kun 2 år! HF Enkeltfag Fagpakker 2-årig STX En hel HF Uddannelsesprogram Student på kun 2 år! 2-årig STX 2017-2019 2-årig STX på Voksenuddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Vil du have en gymnasial uddannelse? Er du seriøs, engageret og målrettet? Så er 2-årig STX noget for

Læs mere

Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer

Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer 5 35 40 45 Rekrutteringskampagne med et millionbudget kan ikke alene sørge for nok uddannede skibsofficerer. De studerende falder nemlig fra inden uddannelsen

Læs mere

Artikel i MAN:D d. 17/8-2013.

Artikel i MAN:D d. 17/8-2013. Artikel i MAN:D d. 17/8-2013. Jørgen og Fie - et makkerpar 17. august 2013 Jørgen Madsen elsker hunde og kan slet ikke få nok. Halvdelen af hans liv har han arbejdet med hunde, og hans passion for at træne

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

VUC kursustilbud 2014

VUC kursustilbud 2014 VUC kursustilbud 2014 Uddannelse skaber ny fremtid Herning HF & VUC 1 velkommen til Herning HF & VUC Vi er en stor uddannelsesinstitution med mange forskellige uddannelsesområder, som giver dig mulighed

Læs mere

Motivation. Indledning. Alt er muligt

Motivation. Indledning. Alt er muligt Motivation Indledning Alt er muligt Motivation er en flyvsk størrelse. Nogle gange kan den få hjertet til at banke og blodet til at bruse. Den kan holde dig søvnløs om natten og giver dig lysten til planlægge

Læs mere

Scan & tjek WEB APP. StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART

Scan & tjek WEB APP. StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART Scan & tjek WEB APP StudiePlanner HF HF SØFART 2014 2013 Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus Min onkel har også sejlet med Skoleskibet Danmark, - og nu går jeg i hans fodspor. Jeg vil gerne uddanne mig

Læs mere

MED HÅND OG ÅND. Om arbejdsmarkedet og uddannelse

MED HÅND OG ÅND. Om arbejdsmarkedet og uddannelse MED HÅND OG ÅND Om arbejdsmarkedet og uddannelse 2 Indholdsfortegnelse Forord, s. 4 Jeg tog fejl, s. 7 Mangler kendskab til arbejdsmarkedet, s. 13 Ikke kun et spørgsmål om uddannelse, s. 17 Favoriserer

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE?

HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE? HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE? Så er EGU VELFÆRD måske noget for dig. TAG EN EGU HOS OS FORDI... Der er brug for dig. EGU er en god uddannelse med masser praktik. Du får løn under praktikken

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDFORDRINGER. & HF-kursus

H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDFORDRINGER. & HF-kursus H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDDANNELSE UDFORDRINGER OPLEVELSER Skagen Skipperskole Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF-Søfart HF-Søfart er en treårig gymnasial uddannelse, hvor du veksler

Læs mere

Statistik på undersøgelse blandt nye studerende vinteren 2011 Pædagoguddannelsen i Gedved (svarprocent: 94,5 %)

Statistik på undersøgelse blandt nye studerende vinteren 2011 Pædagoguddannelsen i Gedved (svarprocent: 94,5 %) Statistik på undersøgelse blandt nye studerende vinteren 2011 Pædagoguddannelsen i Gedved (svarprocent: 94,5 %) 1. Hvor har du hørt eller set noget om pædagoguddannelsen, før du søgte ind? (Sæt gerne flere

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Uddannelseskonsulent

Uddannelseskonsulent Uddannelseskonsulent VUC Erhverv - orientering om og tilrettelæggelse af undervisning på virksomheder, institutioner, jobcentre og andet ud af huset. Læse- og matematikscreeninger. Samarbejde med de øvrige

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere