14 gode historier fra HF & VUC FYN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "14 gode historier fra HF & VUC FYN"

Transkript

1 14 gode historier fra HF & VUC FYN

2 VIDERE IND I MUSIKKEN - Mit mål med Flow? At kigge dybt ind i jazzen og integrere den der jazzede lyd i rockmusikken, siger 20-årige Emil Thorenfeldt. Hans mål er at blive fuldtidsmusiker, hvis det overhovedet bliver en mulighed. - Og jeg er nok typen, der aldrig havde fået en gymnasial uddannelse, hvis ikke det havde været for Flow. På Flow var hf en uddannelse, jeg fik med oven i musikhatten, om man så må sige. I dag er Emil Thorenfeldt gået videre på MGK Musikalsk Grundkursus for at kvalificere sig yderligere til at komme videre på musikkonservatoriet. Praktisk kunnen og teoretisk forståelse På MGK går Emil sammen med Nanna Bottos Olsen, som også kommer fra Flow. Hun er tidligere elite-springgymnast, super målrettet og søgte ind på Flow efter at have været et år på musikefterskole. - Jeg er vokalist, har virkelig udviklet min stemme og håber på en fremtid som musikunderviser. Så for mig var Flow genialt. Der har jeg jo også lært om musikteori, og jeg har fået en hf-eksamen. - Det var vigtigt for mig, for jeg vil jo også være klog på det samfund, vi lever i og den historie vi har. Og jeg vil kunne tale sprog. Det lå ikke i kortene Hvordan Nanna overhovedet fik interessen for musik, er hun lidt i vildrede om. - Men det var nok på Viby Efterskole. Min mor er pædagog, min far er sømand og ingen har den store musiske interesse. Så det lå ikke just fakta i kortene, at jeg skulle gå musikvejen. Men sang og musik er blevet min store passion og forhåbentlig min fremtid, siger Nanna Bottos Olsen. FLOW er en tre-årig hf-enkeltfagsuddannelse for dig, som vil spille musik eller teater...

3 Jeg vil da undervise! Oprindeligt var Jan Pedersen bager og konditor, siden blev han soldat blandt andet i Kosovo. Han har også været vikar hos Scandinavian Garment Service og slebet plader til bremseklodser på nathold. Da han på et tidspunkt blev arbejdsløs og endte på Jobcenteret, blev han konfronteret med spørgsmålet: Hvad kunne du egentlig godt tænke dig? At kunne forme mennesker Jan funderede lidt over det spørgsmål, kom i jobpraktik på Veflinge Skole og tænkte: Jeg skal være lærer! - Jeg blev helt syg med tanken om at forme unge mennesker som fagligt kompetente og hele mennesker. - Den tanke holder jeg fast i også efter første praktikperiode fra læreruddannelsen på University College i Odense, siger Jan Pedersen. hf et skridt på vejen Inden Jan kunne komme ind på læreruddannelsen, måtte han bestå en række hf-fag på HF & VUC FYN. De fleste fag tog han som en del af socialrådgiverpakken på HF & VUC FYN i Søndersø. Matematik tog han i Odense og nu, hvor han overvejer at vælge musik som et af sine linjefag, kan det være, han også skal tage et enkeltfag i musik på HF & VUC FYN. - Så du kan sige, at HF & VUC FYN har været en af mine byggeklodser for at komme videre med den plan, jeg har lagt, siger 36-årige Jan, som ved siden af sit lærerstudium er både far, ægtemand, hønseavler, billedkunstner og rockmusiker. Forfølger sit mål Om det er hårdt? Den tanke har slet ikke faldet Jan Pedersen ind. - Jeg har lagt en plan, og den følger jeg, indtil jeg når i mål, siger han.

4 fakta Flygter ind i bøgerne Kort tid efter sin 27 års fødselsdag blev Lars Wolgast idømt 10 års fængsel for handel med 18,5 kg. kokain. Han havde begået sit livs fejl år bag tremmer. Det virkede som en massiv psykologisk mur, jeg stod overfor, fortæller Lars Wolgast uden at appellere til nogen form for medlidenhed. - Jeg havde taget en kalkuleret risiko og vidste, jeg kunne ende i fængsel. Sætter sig delmål Af samme grund havde Lars Wolgast og hans daværende kæreste fravalgt at få børn. Og efter dommen fravalgte Lars Wolgast muligheden for at flygte over den fysiske fængselsmur. I stedet flygtede han ind i bøgerne. Og han har løbende sat sig delmål for at gøre sin afsoning mere overskuelig. Tog hf-fag online Allerede de første 2½ år i Statsfængslet Østjylland begyndte han at læse hf som fjernundervisning på VUC.NU. - Muligheden for at tage fag online er fantastisk, hvis man ellers er i besiddelse af en god portion selvdisciplin, siger Lars Wolgast, som indtil videre kun har fået 10- og 12-taller. Fjernundervisning udbydes af HF & VUC FYN i samarbejde med VUC Sønderjylland. Se mere på: VUC.NU Underviste medkursister Efter at Lars blev overflyttet til det åbne fængsel Søbysøgård ved Aarslev har han haft udgang for at gøre sin hf færdig sammen med medkursisterne. Han nyder at suge til sig af ny viden og deler også gerne ud af sin egen eksempelvis underviser han i boksning i idrætstimerne en sport, han selv har lært i Ulfborg-Vemb amatørbokseklub, og som har ligget til familien, lige siden hans tipoldefar, Ad Wolgast, var en af de førende boksere i starten af 1900-tallets USA. Livgivende ping pong Lars elsker det ping pong, der er mellem lærer og kursist. Og formidling falder ham naturligt. Derfor starter Lars nu på læreruddannelsen for at blive lærer og være et forbillede for unge kriminelle et eksempel på, at det kan lykkes at komme ud af kriminalitet, siger Lars Wolgast.

5 Klar parat kinesisk Efter et år i 10. klasse og et år på produktionsskole var Louise Damsbo Simonsen ked af at starte i gymnasiet med folk, der var et par år yngre end hende selv. - Derfor var det oplagt for mig at gå på FYNs HF-kursus, hvor gennemsnitsalderen lige er et par år ældre end i den typiske gymnasieklasse, fortæller Louise. Det valg har Louise ikke fortrudt. - Vi bliver behandlet som voksne, og vi har haft et fantastisk sammenhold i klassen venter på hinanden, når vi er til eksamen etc. Hun mener, det skyldes en meget overskuelig skole og et rigtigt godt miljø. - Det er noget af det, jeg kommer til at savne ved ikke at gå her mere, siger Louise Damsbo Simonsen. Glad for sprog Selv om Louise har nydt hf-tiden, har hun også formået at se fremad, og hun har en helt klar plan for fremtiden, som går via Copenhagen Business School i København. Der vil hun læse økonomi og kinesisk. Hun hørte om studiet ved uddannelsesmessen i Odense Congres Center sammen med en ven og hun har været fast besluttet siden. - Jeg er vild med asiatisk kultur, og det lyder for spændende at kunne lære at snakke kinesisk. I forvejen synes jeg selv, jeg er blevet rimelig god til spansk og har flair for sprog. Kinesisk fremtid i Danmark Louise er indstillet på, at det kræver hårdt arbejde at lære kinesisk. Men studiet byder blandt andet på et halvt års studie på et universitet i Kina, hvor det skulle være muligt at udvide og pudse sit ordforråd af og forbedre udtalen. Det tilbud vil Louise sikkert benytte. I øjeblikket har hun dog ingen planer om at skulle udstationeres i Kina. - Men der vil også være brug for folk med kinesiskkundskaber her i landet folk som kan fungere som bindeled mellem kinesiske virksomheder og danske partnere. Og det er den rolle, jeg kan se mig selv i, fortæller Louise Damsbo Simonsen. For den flittige kursist på FYNs HF-kursus er det lykkedes at få et gennemsnit på langt over 10. Derfor er hun stort set sikker på at komme ind på studiet.

6 fakta Nu går Far i skole! Far er lige startet i skole.. ti hi Sådan lyder det hjemme hos 42-årige Teddy Pedersen i Ørbæk. Men for Teddy kan de fire børn grine så meget, de har lyst til. Han ser tilbuddet om kurser i dansk og matematik på HF & VUC FYN som en rigtig fin mulighed om vinteren, hvor han alligevel er arbejdsløs fra sit arbejde som asfaltmand hos Munck Asfalt A/S i Nyborg. - Jeg har tidligere været på et it-kursus, som fik åbnet computerens nye fagre verden for mig. I år er jeg på dansk og matematik, hvor vi blandt andet arbejder med budgetlægning. Arbejdsløs hver vinter Teddys kollega, John Andersen, er også med på kurset på HF & VUC FYN i Nyborg. Han var lidt skeptisk, da han skulle på kursus. - Jeg tog det som en måde at slippe for at blive åndet i nakken af Jobcentret de fire uger, kurset varer. Jeg regner jo med at komme tilbage til Munck Asfalt i næste sæson. - Men det har været en meget positiv oplevelse, og jeg kunne godt forestille mig at fortsætte med yderligere to ugers uddannelse, siger han. Værdifuld viden Hos Munck Asfalt A/S ser afdelingsleder, Pernille Munck, det som helt afgørende at have lysten til at lære mere. - På jobbet handler det mest om at kunne læse brugsvejledninger og sikkerhedsinstrukser. Men medarbejderne har jo også børn, der går i HF & VUC FYN tilbyder forberedende voksenundervisning i dansk og matematik på grundlæggende niveau (FVU). skole, og som de gerne vil hjælpe. Og skolegang er i det hele taget med til at give værdifuld inspiration og selvværd, siger Pernille Munck. Da Teddy Petersen var på sine børns alder, gad han ikke gå i skole. Men det er noget andet her, hvor lærerne er meget fleksible, og vi er med til selv at lægge indhold i undervisningen, siger Teddy Pedersen.

7 fakta Sejleren gik i land på SDU - Mit drive var væk. Jeg gad ikke mere. Og hvis jeg skulle være tålelig for mine omgivelser, skulle jeg i gang med noget nyt, siger den tidligere skibsfører Frank Lamberg Nielsen. Frank er matematisk student fra 1980, tidligere reserveofficer i forsvaret og påbegyndte en naturvidenskabelig basisuddannelse på Roskilde Universitetscenter, før han valgte at tage ud at sejle og uddanne sig til skibsfører på Københavns Navigationsskole i Siden har jeg sejlet alle mulige former for fartøjer sejlskibe med En kompetencevurdering på HF & VUC FYN er gratis. Den gives på både avu-niveau (almen voksenuddannelse) og på hf-niveau. Læs mere om tilbuddet på vanskelige forældres børn, containerskibe og færger, fortæller Frank Lamberg Nielsen. Brug for at komme i skole I 2006 blev han træner på Maersk Training Svendborg og skiftede i 2009 til Maersk Supply, som blandt andet opererer i Nordsøen. Men jeg var bare fuldstændig tappet og havde et brændende ønske om at komme i skole igen. Optaget på SDU på betingelse af Tanken om at vende tilbage til universitetsverdenen tog form. - Jeg undersøgte psykologistudiet, men troede ikke rigtig på at jeg havde mulighed for at komme ind. Men Frank søgte alligevel psykologi som førsteprioritet og kom ind på betingelse af, at han opgraderede engelsk til et B-niveau. Nu havde han udsigt til at bruge 5 uger på et GSK-kursus for at opkvalificere sit engelske til et B-niveau. Det passede ham ikke efter at have undervist på engelsk i flere år på Maersk Training Svendborg. Se dog, hvad jeg kan! - Hvorfor kan jeg ikke bare gå op til en prøve og bevise mine kundskaber, tænkte han. Og så var det, jeg blev henvist til HF & VUC FYN i Odense, hvor I var begyndt at foretage individuelle kompetence-vurderinger, fortæller Frank Lamberg Nielsen Han klarede afprøvningerne og sparede således 5 ugers intensiv engelskundervisning. I dag er Frank færdig med sit 2. år på psykologistudiet. Tilbuddet om en IKV var ret nyt på det tidspunkt. - Men jeg var bare heldig at møde en vejleder, som kendte til det, fortæller den tidligere sejler.

8 Du skal lige prøve at se vores filmstudie! fakta Film, film og film! Sådan ser Jakob Lund Rasmussen fremtiden for sig. Da han som 12-årig pakkede sit nye Lego Studios ud af æsken, var han solgt til film-mediet, og allerede som 18- årig kom han med som roadie og lydassistent på sin første filmproduktion Ronnie ser på stjerner. - Efter det job fik jeg flere tilbud og kom i forbindelse med FilmFyn, som foreslog mig at starte på film-medie hf i Faaborg, fortæller 20-årige Jakob. Giver værdifulde kontakter Dengang var Jakob ved at uddanne sig til web-designer. Men det var ikke lige ham, så han vendte blikket mod det sydfynske og gik i gang med en film-medie hf på HF & VUC FYN. - Her i Faaborg har jeg fede oplevelser hver dag og kanon undervisning. Med i britisk kortfilm Sideløbende med skolen har Jakob været med til at producere i en række reklamefilm, og inden længe skal Jakob være med til at optage en britisk kortfilm i Odense. - På den måde får jeg en rigtig god blanding af en teoretisk indføring i filmmediet og en masse praktisk erfaring og gode forbindelser, fortæller Jakob Lund Rasmussen. Film-medie hf er en 3-årig uddannelse baseret på hf-enkeltfag med særlig fokus på film og medier Se lige vores studie - Du skulle næsten prøve at se vore studier, siger Jakob og bevæger sig ned i skolens fuldt professionelle studie. Studiet kan mørklægges totalt, lyses op af nyeste led-lys, og produktionerne kan mikses og sendes direkte fra studiet. - Vi kan stort set alt med det udstyr, skolen har, siger Jakob.

9 Mit andet hjem Man siger om nogle mennesker, at de er født med en guldske i munden. Det er Line Christiansen ikke. Hun har været overladt til det guld, hun selv kunne finde. Et hårdt teenageliv En overgang førte det Line ind i både misbrugsmiljø og værtshuse, og hun måtte arbejde sig til pengene fra en meget tidlig alder på Ø-Pølser i Simmerbølle. - Jeg har levet det, man vil kalde et hårdt teenageliv, fortæller Line, som flyttede med sin mor fra Sjælland til Langeland. Skulderklap Line fortæller sin historie på HF & VUC FYN i Rudkøbing efter skoletid kun en spytklat fra Marstal- og Strynøfærgerne. Det guld, Line endte med at finde, var en stræben efter viden. Og skolen på havnen i Rudkøbing er blevet hendes andet hjem. - Her har jeg altid fået et skulderklap også selv om jeg fik afleveret en opgave for sent. Og nu har jeg fundet ud af, at jeg rigtig godt kan lide at lave lektier, siger hun uden at fortrække en mine. Har endda lært at holde af matematik Det betyder, at Line nu får foræret to gode dage i en weekend i stedet for at spilde to dage på tømmermænd. - Og jeg er kommet til at holde af matematik mit værste fag i folkeskolen. Jeg tror, det har noget med min matematiklærer at gøre. Og hele vejen rundt har jeg haft nogle fantastiske lærere, der har bakket op og gjort skolen her til et godt sted at være. - Ja, der kommer Niels for eksempel. Han har arrangeret vinterbadning i Rudkøbing Søbadeanstalt lige her ved siden af, fortæller hun. Vil ikke lade sig knække For Line er HF & VUC FYN i Rudkøbing virkelig blevet hendes andet hjem - Her er så hjemligt og trygt at være, og det giver altså lyst til at lære. Det er ret fantastisk og forhåbentlig kommer jeg så godt igennem min hf, at jeg kan videreuddanne mig til veterinærsygeplejerske i Kolding. For Line er en langelænder en, der vil fremad - ikke en, man skal kende på knækket.

10 fakta Fuld gas og eftertænksomhed på Grøn Hf For Dominique Nyrnberg faldt valget af ungdomsuddannelse meget bevidst på grøn hf i Nyborg. - Jeg er gammel spejder og havde været på en friluftsefterskole ved Vejle Fjord. Og det stod klart for mig, at min ungdomsuddannelse også skulle have et element af friluftsliv. Grøn hf som enkeltfag var derfor et oplagt valg for Dominique, også selv om det betød, at hun måtte flytte fra Frederikssund i Nordsjælland. Den grønne hf har været udfordrende for Dominique. Jeg har afprøvet mig selv i mange sammenhænge og på mange måder også fundet mig selv i den proces. En del af hendes hold er faldet fra. De troede grøn hf var en ren legeplads. Men det er det altså ikke. Det kan godt være, at vi tager jagttegn og dykkercertifikat, ror kajak, rappeller, løber o-løb midt om natten og cykler mountainbike ned ad Spandauer Strasse i Berlin, men der skal også være plads til at tage en hf sideløbende. - Det er jo derfor, vi har tre år til forløbet i stedet for de traditionelle to, understreger Dominique Nyrnberg. Noget af det, Dominique virkelig nyder, er at være ude på Nyborg Fjord i kajak, fornemme stilheden og mærke glidet gennem vandet, at give den fuld gas på mountainbike op ad Nyborg Vold og mærke hjertet På den grønne hf arbejder du med miljø, natur og sundhed i en god blanding af teori og praksis komme på overarbejde og at mærke udfordringen på en klatrevæg, hvor det både gælder om at takle højden, være fysisk udholdende og have teknikken til at holde sig klinet til væggen. Undervejs når Dominique også at tænke på, hvad hun skal vælge af uddannelse. Skal hun være sygeplejerske, læse idræt eller blive fysioterapeut? - Jeg er ikke nået til nogen endelig konklusion endnu. Men den grønne hf er et oplagt sted for mig både til at kvalificere mig og gøre de store tanker om, hvad fremtiden skal indeholde uddannelsesmæssigt.

11 Her kommer jeg op i gear! 19-årige Jonas Dam fra Nørre Aaby har indset, at han er nødt til at vende tilbage til skolebænken. - Og det er ikke helt ligetil. Jeg har jo ikke lavet skolearbejde siden ottende klasse, forklarer Jonas, som nu går på et studieforberedende forløb, FVU, på HF & VUC FYN i Middelfart. Butiksdrømmen brast Som helt ung ville Jonas stå i butik, fordi han elsker at snakke med folk. Han fik en lærerplads i en grøntbutik, men så lukkede den. I stedet kom han i et supermarked, og der brast hans drøm. - Der skulle vi ikke bruge tiden på at snakke med folk, fortæller Jonas, så det var ikke noget for ham. I stedet ville Jonas være turistguide og tog på en måneds guideskole i Lloret de Mar - små hundrede kilometer nord for Barcelona. - Det var sindssygt godt, og det er jobbet også. Man kommer ud at rejse, får det hele betalt og snakker med mange mennesker. Til gengæld får man næsten ikke nogen løn. Spekulationer Den dårlige løn og tanken om at leve hele sit liv i udlandet fik Jonas til at tænke sig om en ekstra gang og overveje at blive pædagog, selv om det kræver en fuld hf eller en såkaldt pædagogpakke. Må i hvert fald op i gear På det studieforberedende forløb fortsætter Jonas sine overvejelser om uddannelse og fremtid. - Resultatet bliver nok, at jeg tager hf-fag efter sommerferien - under en eller anden form. Og så er det godt at være oppe i gear, forklarer Jonas Dam om sit studieforberedende forløb.

12 fakta Trekløver på togt Bovspryddet på Dannebrog huggede ned og smagte på saltvandet i den engelske kanal i en bragende, gentagende rytme, mens havvandet piskede ind mod koøjer ved trekløverets køjer forrest i skibet. Majbritt Miligan, Søren Wehner Kristensen og Daniel Mørkebjerg Knudsen er på togt med kongeskibet Dannebrog. De tre tager imod på HF & VUC FYN i Middelfart, mens Dronningen besøger byen. Og snakken falder hurtigt på de mere dramatiske begivenheder som under forsommerens tur til Frankrig. Nu skal vi hjælpe Majbritt, Søren og Daniel tog en hf-søfart på HF & VUC FYN i Marstal sommeren 2011 og gik videre på Søværnets Basisuddannelse, hvor de alle tre blev udvalgt til at sejle med kongeskibet. - Og fra at have følt sig som lærlinge inden for navigation, knob og stik stod vi pludselig som de erfarne, der kunne hjælpe de andre. Det var en rigtig god oplevelse, fortæller de tre tidligere Marstal-kursister. Op på dækket Med en hf-søfart i bagagen demonstrerede de tre også hurtigt, at de hørte til på dækket. Daniel styrer skibet ind og ud af havne efter ordre fra styrmanden, Majbritt har et tilsvarende job på broen i sit eget skifte, og Søren er udkigsmand. - Ja og så har vi hver to messinglamper, som det er vores ansvar at pudse, fortæller de og viser det skinnende messing frem stolte om end med en ironisk distance. Hf-søfart er en 3-årig uddannelse, hvor du veksler mellem gymnasiale og maritime fag. Du får både en hel hf-eksamen samt en uddannelse som skibsassistent. Faldt for sammenhold Grundene til, at trekløveret fik øjnene op for hf søfart i Marstal, er forskellige. Majbritt faldt fuldstændig for sammenholdet, da hun var på et brobygningsforløb i Marstal. Drengene blev tiltrukket af en varieret hverdag med masser af frisk havluft som supplement til mere støvede timer i bøgerne. Gik efter frisk luft - Det har virkelig været meget varierende og givet et kanon sammenhold, fortæller de.

13 Nu har jeg også tid til venner og sport En enkeltfags hf for ordblinde var løsningen for Ulrik Nielsen - Jeg ved ikke, om du kan forestille dig, hvilken ubehagelig situation det var? Ulrik Nielsen var startet på HHX, fordi han havde en drøm om at blive revisor. - Vi arbejdede en del i grupper. Og når jeg endelig var færdig med at læse teksten, var de andre færdige med at løse opgaven. It-rygsæk med forsinkelse Ulrik Nielsen er en stille type, og der gik et halvt år, før han bad lærerne om hjælp i form af en it-rygsæk til ordblinde og der gik endnu et halvt år, inden rygsækken var på vej. - På det tidspunkt var jeg nået langt bagud. Jeg var nedtrykt og tvivlede på, at jeg kunne nå min drøm om at blive revisor. Ulrik begyndte at blive væk fra timerne, og han snakkede med sine forældre om at droppe ud og begynde på HG. 3-årig ordblinde-hf - Men så var det, at min far kom hjem og fortalte mig om en 3-årig ordblinde-hf på HF & VUC FYN i Glamsbjerg. Ideen om at forlade sine kammerater på handelsskolen var ikke specielt tiltrækkende. - Men jeg gik til samtale hos en vejleder og blev overbevist om, at en ordblinde-hf var det rigtige valg. Det rigtige valg - Her er jeg sammen med andre ordblinde, så jeg føler mig ikke dum, fordi jeg har problemer med læsning og stavning. Med tre år til en hf bliver der tid til at træne staveregler, sprogforståelse og begrebsforståelse og der er længere tid til lektierne. - Det giver mig mulighed for også at have et liv ved siden af skolen. Tid til at gå til sport og tid til venner tid til alt det, der virkelig betyder noget ud over at få den uddannelse, jeg allerhelst vil have.

14 Nu tager jeg en fuld hf Åbent benbrud satte OB-spiller Kristina Petterson skakmat for en tid nu sætter hun fuld skrue på sin uddannelse Fodboldkampen mod Kolding Q, den 2. oktober 2011, var kun to minutter gammel, da 3F-spilleren fra OB sprang op for at dække modstanderens målmand af. - Jeg husker tydeligt, hvordan jeg hoppede op med siden til og landede helt forkert på foden. Så husker jeg ikke mere, før jeg lå fladt ned på kunstgræsset. Der er et eller andet galt, tænkte Kristina Petterson og tog sin hånd ned til benet, hvor et knoglestykke stak ud gennem huden. fakta Foden hang ikke fast Jeg skreg og skreg og skreg skreg af smerte og skreg af forskrækkelse. - Træk vejret dybt ned i lungerne! Og en gang til, hørte jeg som en fjern råben! Mine holdkammerater og Kent, målmandstræneren, var hurtigt henne ved mig og forsøgte at forhindre mig i at gå i panik. Men det var svært. Jeg kunne jo mærke, hvordan foden slet ikke hang fast på benet, fortæller Kristina Petterson. Surrealistisk Med det samme, ambulancen nåede ud på banen og hen til Kristina, fik hun lagt et drop med morfin, så hun svævede på en lyserød sky. - Da jeg kom til mig selv igen, lå jeg på OUH og kiggede op på mit ben, som var fastmonteret i et jernstativ, erindrer Kristina Petterson. Du kan godt få en fuld hf, selvom du tager enkeltfag. Fagene kan tages over 2, 3 eller flere år. Du sammensætter selv dit forløb. Sygemelding? nej, fuld fart på studierne! Efter ulykken blev Kristina sygemeldt fra HF & VUC FYN, hvor hun er i gang med en hf-pædagogpakke og overvejede at rykke skolen et år. - Men jeg ville jo også gerne videre. Jeg besluttede derfor at vende situation positivt og bruge den ekstra tid på at tage en fuld hf. Det åbner trods alt nogle muligheder, hvis jeg beslutter mig for alligevel ikke at blive pædagog eller politibetjent.

15 Tænk sig at kunne læse en bog Nu kan det altså være nok! Sådan tænkte både Michelle og hendes mor og far efter otte års skolegang uden noget synderligt resultat. Første skridt på den lange vej blev Nislevgaard Efterskole for ordblinde, og næste skridt var HF & VUC FYN i Svendborg. Trykket lettede På Nislevgaard fik Michelle Blæsbjerg den første selvtillid. - Jeg mødte andre, der havde samme problem, og det gav en følelse af et tryk på mig, som lettede. Fik selvtillid Efter Nislevgaard fortsatte Michelle på Heldagsskolen på HF & VUC FYN i Svendborg, hvor hun fik en klasselærer, der for alvor tog hende alvorligt. Michelles selvtillid fik endnu et boost, og hun begyndte så småt at læse enkle letlæsningsbøger. - Det var vildt fantastisk, erindrer hun. Har læst en rigtig bog I dag er Michelle nået så langt, at hun eksempelvis har læst bogen Elvira Madigan fra 1978 en bog om Elvira Madigan, som jo fik en speciel tilknytning til Svendborg-området, efter at hun og Sixten Sparre flygtede dertil. I desperation skød Sixten først Elvira efter en frokost i det fri for så at tage livet af sig selv. Vil være frisør - Ordblindeundervisning og træning har gjort rigtig meget, og jeg er vildt taknemmelig over, at jeg har kunnet nå så langt som til at læse bøger, for det er vigtigt for mig at have de mest basale skolefærdigheder på plads, siger Michelle. Næste projekt er at skaffe sig en læreplads som frisør. - Det har altid været min drøm, fortæller hun.

16 14 gode historier fra HF & VUC FYN

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever.

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Notat Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Indholdsfortegnelse: Forord... s. 2 Metode s. 2 Sammenfatning/konklusion s. 2 Årsager til frafald s. 5 -Flytning på grund

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Interviews med indsatte i Horserød Statsfængsel

Interviews med indsatte i Horserød Statsfængsel Maj 2014 Erfaringsopsamling fra det første stilladskursus i et fængsel med virksomheden FA Stillads og High:five Interviews med indsatte i Horserød Statsfængsel INDHOLD Kort om stilladskurset 3 Før kursusstart

Læs mere

Uddannelsesmagasinet 2013

Uddannelsesmagasinet 2013 Uddannelsesmagasinet 2013 www.ungpuls.com SEBASTIAN LIND MESSED UP HAPPY KID CD Aktuel Svendborgdreng Ministerråd til de unge Bilv mediegrafiker Har ung du lyst puls til landbrug? 1 Tag med en tur rundt

Læs mere

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse jakob kehlet forside indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom indimellem taber jeg salatskalen jakob kehlet Indimellem taber jeg salatskålen Jakob

Læs mere

PÅ KANTEN AF FREMTIDEN 16 unge syddanskere 16 forskellige steder i livet. gennem unges fortællinger

PÅ KANTEN AF FREMTIDEN 16 unge syddanskere 16 forskellige steder i livet. gennem unges fortællinger Vækstredegørelse Et kig på Syddanmarks unge nøglen til fremtidens vækst gennem unges fortællinger PÅ KANTEN AF FREMTIDEN 16 unge syddanskere 16 forskellige steder i livet Det er den generation, der skal

Læs mere

Drømmen. Mere end kun bøger på højt niveau

Drømmen. Mere end kun bøger på højt niveau samlet18.qxd 11-12-2003 10:39 Side 1 De fedeste tre år Jeg synes, det er utroligt, at man kan gå på gymnasiet og samtidig have det så sjovt, som jeg har haft det. Det har været de fedeste tre år af mit

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Foredrag for klassen af De Blå Ambassadører

Foredrag for klassen af De Blå Ambassadører UDDANNELSER 2013 Foredrag for klassen af De Blå Ambassadører Bladet Søfart Foreningen til Søfartens Fremme udgiver bladet Søfart. Det er det maritime Danmarks brancheblad og udkommer 43 gange om året.

Læs mere

vucstor.dk Årsskrift 2013

vucstor.dk Årsskrift 2013 vucstor.dk Årsskrift 2013 VUC Storstrøm tilbyder undervisning i: Faxe Haslev Maribo Nakskov Nykøbing F Næstved Vordingborg Hoved- og nøgletal VUC Storstrøm tilbyder undervisning i: Faxe Haslev Maribo Nakskov

Læs mere

BILAG TIL UNGEANALYSEN

BILAG TIL UNGEANALYSEN BILAG TIL UNGEANALYSEN Bilag 1: Statistik vedrørende de unge Bilag 2: Udvikling af tilbud til de unge Bilag 3: Unge cases Bilag 4: Dataindsamlingsmetode Bilag 1: Statistik vedrørende de unge 1. Frafald,

Læs mere

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys.

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. Interview med Maria M: Jeg blev først gravid ved nummer ni gang faktisk. I: Når for søren. 5 M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. I: Okay.

Læs mere

UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI

UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI Unge fortæller om epilepsi En række unge med epilepsi skrev personlige beretninger til det virtuelle netværk, kronisk-ung.dk. Dansk Epilepsiforening har trukket sig ud af sitet,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

MED.MERE. praktikelever? Har du. Hvilken generation er du? Erhvervsskolereform og hvad så? historie

MED.MERE. praktikelever? Har du. Hvilken generation er du? Erhvervsskolereform og hvad så? historie MED.MERE NYT FRA SELANDIA - ERHVERVSRETTEDE UDDANNELSER NOVEMBER 2013 TEMA PRAKTIKPLADSER Har du praktikelever? Læs om, hvordan du spotter de gode praktikanter og hvilke fordele og muligheder, der er ved

Læs mere

stærke historier om efterværn

stærke historier om efterværn 10 stærke historier om efterværn Kære læser D u sidder her med et lille udsnit af 10 fantastiske unge menneskers liv i hånden. De har alle, på trods af svære odds i livet, arbejdet og kæmpet sig frem til

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

DANMARK UDDANNELSER 2015

DANMARK UDDANNELSER 2015 DANMARK UDDANNELSER 2015 Det blå Danmark UddannelseR 2015 Det Blå Danmark - uddannelse 2015 ISSN 1395-4466 Oplag: 15.000 DANMARK UDDANNELSER 2015 Foto: Niels Winther Shipping Ansvarshavende redaktør René

Læs mere

Bilag 8. Side 1 af 12

Bilag 8. Side 1 af 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 Transskribering af interview m. Ea, 14.april

Læs mere

Matematik - Åh nej. Visitationssamtaler og -test med nuværende og kommende kursister til FVU-matematik

Matematik - Åh nej. Visitationssamtaler og -test med nuværende og kommende kursister til FVU-matematik Matematik - Åh nej Visitationssamtaler og -test med nuværende og kommende kursister til FVU-matematik Indledning Spørgeguide Testopgaver 16 samtaler og test Materialet er udarbejdet i forbindelse med et

Læs mere

Nr. 2. 2012. Niklas Landin

Nr. 2. 2012. Niklas Landin Nr. 2. 2012 Niklas Landin Plus på kontoen under studiet side 14 Chris MacDonalds indre drivkraft side 10 Ung på produktionsskole: Nu ved jeg, hvad jeg vil side 8 Tidligere topchef: Snak om din fyring side

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark Grønlændere i Danmark - Hverdagsliv, etnicitet og identitet BILAG Roskilde Universitetet Socialvidenskab, forårssemesteret 2015 Bachelorprojekt skrevet af Anette F. Helland Indholdsfortegnelse BILAG A:

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

Det kræver vilje at starte forfra. Depression og konkurs sendte Jesper Rasmussen ned med flaget: s.6. s.5 DM i Skills byder på faglig dyst i Odense

Det kræver vilje at starte forfra. Depression og konkurs sendte Jesper Rasmussen ned med flaget: s.6. s.5 DM i Skills byder på faglig dyst i Odense s.6 Depression og konkurs sendte Jesper Rasmussen ned med flaget: Det kræver vilje at starte forfra s.5 DM i Skills byder på faglig dyst i Odense s.14 Manglende faglighed efter folkeskolen koster dyrt

Læs mere

Bilagsmappe. Efterår. Projektnavn: Jobcenter København. Gruppemedlemmer: Sarah K. Thomsen (47990), Sophie Hjælhof (48023),

Bilagsmappe. Efterår. Projektnavn: Jobcenter København. Gruppemedlemmer: Sarah K. Thomsen (47990), Sophie Hjælhof (48023), Efterår 2013 Bilagsmappe Projektnavn: Jobcenter København Gruppemedlemmer: Sarah K. Thomsen (47990), Sophie Hjælhof (48023), Mette Nielsen (47986) og Heidi á Lakjuni (47973) Vejleder: Christian la Coir

Læs mere

Jo, vi kan! om unge med kommunikative funktionsnedsættelser

Jo, vi kan! om unge med kommunikative funktionsnedsættelser Jo, vi kan! om unge med kommunikative funktionsnedsættelser Jo, vi kan! om unge med kommunikative funktionsnedsættelser Kolofon Titel: Jo, vi kan! om unge med kommunikative funktionsnedsættelser Copyright

Læs mere