14 gode historier fra HF & VUC FYN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "14 gode historier fra HF & VUC FYN"

Transkript

1 14 gode historier fra HF & VUC FYN

2 VIDERE IND I MUSIKKEN - Mit mål med Flow? At kigge dybt ind i jazzen og integrere den der jazzede lyd i rockmusikken, siger 20-årige Emil Thorenfeldt. Hans mål er at blive fuldtidsmusiker, hvis det overhovedet bliver en mulighed. - Og jeg er nok typen, der aldrig havde fået en gymnasial uddannelse, hvis ikke det havde været for Flow. På Flow var hf en uddannelse, jeg fik med oven i musikhatten, om man så må sige. I dag er Emil Thorenfeldt gået videre på MGK Musikalsk Grundkursus for at kvalificere sig yderligere til at komme videre på musikkonservatoriet. Praktisk kunnen og teoretisk forståelse På MGK går Emil sammen med Nanna Bottos Olsen, som også kommer fra Flow. Hun er tidligere elite-springgymnast, super målrettet og søgte ind på Flow efter at have været et år på musikefterskole. - Jeg er vokalist, har virkelig udviklet min stemme og håber på en fremtid som musikunderviser. Så for mig var Flow genialt. Der har jeg jo også lært om musikteori, og jeg har fået en hf-eksamen. - Det var vigtigt for mig, for jeg vil jo også være klog på det samfund, vi lever i og den historie vi har. Og jeg vil kunne tale sprog. Det lå ikke i kortene Hvordan Nanna overhovedet fik interessen for musik, er hun lidt i vildrede om. - Men det var nok på Viby Efterskole. Min mor er pædagog, min far er sømand og ingen har den store musiske interesse. Så det lå ikke just fakta i kortene, at jeg skulle gå musikvejen. Men sang og musik er blevet min store passion og forhåbentlig min fremtid, siger Nanna Bottos Olsen. FLOW er en tre-årig hf-enkeltfagsuddannelse for dig, som vil spille musik eller teater...

3 Jeg vil da undervise! Oprindeligt var Jan Pedersen bager og konditor, siden blev han soldat blandt andet i Kosovo. Han har også været vikar hos Scandinavian Garment Service og slebet plader til bremseklodser på nathold. Da han på et tidspunkt blev arbejdsløs og endte på Jobcenteret, blev han konfronteret med spørgsmålet: Hvad kunne du egentlig godt tænke dig? At kunne forme mennesker Jan funderede lidt over det spørgsmål, kom i jobpraktik på Veflinge Skole og tænkte: Jeg skal være lærer! - Jeg blev helt syg med tanken om at forme unge mennesker som fagligt kompetente og hele mennesker. - Den tanke holder jeg fast i også efter første praktikperiode fra læreruddannelsen på University College i Odense, siger Jan Pedersen. hf et skridt på vejen Inden Jan kunne komme ind på læreruddannelsen, måtte han bestå en række hf-fag på HF & VUC FYN. De fleste fag tog han som en del af socialrådgiverpakken på HF & VUC FYN i Søndersø. Matematik tog han i Odense og nu, hvor han overvejer at vælge musik som et af sine linjefag, kan det være, han også skal tage et enkeltfag i musik på HF & VUC FYN. - Så du kan sige, at HF & VUC FYN har været en af mine byggeklodser for at komme videre med den plan, jeg har lagt, siger 36-årige Jan, som ved siden af sit lærerstudium er både far, ægtemand, hønseavler, billedkunstner og rockmusiker. Forfølger sit mål Om det er hårdt? Den tanke har slet ikke faldet Jan Pedersen ind. - Jeg har lagt en plan, og den følger jeg, indtil jeg når i mål, siger han.

4 fakta Flygter ind i bøgerne Kort tid efter sin 27 års fødselsdag blev Lars Wolgast idømt 10 års fængsel for handel med 18,5 kg. kokain. Han havde begået sit livs fejl år bag tremmer. Det virkede som en massiv psykologisk mur, jeg stod overfor, fortæller Lars Wolgast uden at appellere til nogen form for medlidenhed. - Jeg havde taget en kalkuleret risiko og vidste, jeg kunne ende i fængsel. Sætter sig delmål Af samme grund havde Lars Wolgast og hans daværende kæreste fravalgt at få børn. Og efter dommen fravalgte Lars Wolgast muligheden for at flygte over den fysiske fængselsmur. I stedet flygtede han ind i bøgerne. Og han har løbende sat sig delmål for at gøre sin afsoning mere overskuelig. Tog hf-fag online Allerede de første 2½ år i Statsfængslet Østjylland begyndte han at læse hf som fjernundervisning på VUC.NU. - Muligheden for at tage fag online er fantastisk, hvis man ellers er i besiddelse af en god portion selvdisciplin, siger Lars Wolgast, som indtil videre kun har fået 10- og 12-taller. Fjernundervisning udbydes af HF & VUC FYN i samarbejde med VUC Sønderjylland. Se mere på: VUC.NU Underviste medkursister Efter at Lars blev overflyttet til det åbne fængsel Søbysøgård ved Aarslev har han haft udgang for at gøre sin hf færdig sammen med medkursisterne. Han nyder at suge til sig af ny viden og deler også gerne ud af sin egen eksempelvis underviser han i boksning i idrætstimerne en sport, han selv har lært i Ulfborg-Vemb amatørbokseklub, og som har ligget til familien, lige siden hans tipoldefar, Ad Wolgast, var en af de førende boksere i starten af 1900-tallets USA. Livgivende ping pong Lars elsker det ping pong, der er mellem lærer og kursist. Og formidling falder ham naturligt. Derfor starter Lars nu på læreruddannelsen for at blive lærer og være et forbillede for unge kriminelle et eksempel på, at det kan lykkes at komme ud af kriminalitet, siger Lars Wolgast.

5 Klar parat kinesisk Efter et år i 10. klasse og et år på produktionsskole var Louise Damsbo Simonsen ked af at starte i gymnasiet med folk, der var et par år yngre end hende selv. - Derfor var det oplagt for mig at gå på FYNs HF-kursus, hvor gennemsnitsalderen lige er et par år ældre end i den typiske gymnasieklasse, fortæller Louise. Det valg har Louise ikke fortrudt. - Vi bliver behandlet som voksne, og vi har haft et fantastisk sammenhold i klassen venter på hinanden, når vi er til eksamen etc. Hun mener, det skyldes en meget overskuelig skole og et rigtigt godt miljø. - Det er noget af det, jeg kommer til at savne ved ikke at gå her mere, siger Louise Damsbo Simonsen. Glad for sprog Selv om Louise har nydt hf-tiden, har hun også formået at se fremad, og hun har en helt klar plan for fremtiden, som går via Copenhagen Business School i København. Der vil hun læse økonomi og kinesisk. Hun hørte om studiet ved uddannelsesmessen i Odense Congres Center sammen med en ven og hun har været fast besluttet siden. - Jeg er vild med asiatisk kultur, og det lyder for spændende at kunne lære at snakke kinesisk. I forvejen synes jeg selv, jeg er blevet rimelig god til spansk og har flair for sprog. Kinesisk fremtid i Danmark Louise er indstillet på, at det kræver hårdt arbejde at lære kinesisk. Men studiet byder blandt andet på et halvt års studie på et universitet i Kina, hvor det skulle være muligt at udvide og pudse sit ordforråd af og forbedre udtalen. Det tilbud vil Louise sikkert benytte. I øjeblikket har hun dog ingen planer om at skulle udstationeres i Kina. - Men der vil også være brug for folk med kinesiskkundskaber her i landet folk som kan fungere som bindeled mellem kinesiske virksomheder og danske partnere. Og det er den rolle, jeg kan se mig selv i, fortæller Louise Damsbo Simonsen. For den flittige kursist på FYNs HF-kursus er det lykkedes at få et gennemsnit på langt over 10. Derfor er hun stort set sikker på at komme ind på studiet.

6 fakta Nu går Far i skole! Far er lige startet i skole.. ti hi Sådan lyder det hjemme hos 42-årige Teddy Pedersen i Ørbæk. Men for Teddy kan de fire børn grine så meget, de har lyst til. Han ser tilbuddet om kurser i dansk og matematik på HF & VUC FYN som en rigtig fin mulighed om vinteren, hvor han alligevel er arbejdsløs fra sit arbejde som asfaltmand hos Munck Asfalt A/S i Nyborg. - Jeg har tidligere været på et it-kursus, som fik åbnet computerens nye fagre verden for mig. I år er jeg på dansk og matematik, hvor vi blandt andet arbejder med budgetlægning. Arbejdsløs hver vinter Teddys kollega, John Andersen, er også med på kurset på HF & VUC FYN i Nyborg. Han var lidt skeptisk, da han skulle på kursus. - Jeg tog det som en måde at slippe for at blive åndet i nakken af Jobcentret de fire uger, kurset varer. Jeg regner jo med at komme tilbage til Munck Asfalt i næste sæson. - Men det har været en meget positiv oplevelse, og jeg kunne godt forestille mig at fortsætte med yderligere to ugers uddannelse, siger han. Værdifuld viden Hos Munck Asfalt A/S ser afdelingsleder, Pernille Munck, det som helt afgørende at have lysten til at lære mere. - På jobbet handler det mest om at kunne læse brugsvejledninger og sikkerhedsinstrukser. Men medarbejderne har jo også børn, der går i HF & VUC FYN tilbyder forberedende voksenundervisning i dansk og matematik på grundlæggende niveau (FVU). skole, og som de gerne vil hjælpe. Og skolegang er i det hele taget med til at give værdifuld inspiration og selvværd, siger Pernille Munck. Da Teddy Petersen var på sine børns alder, gad han ikke gå i skole. Men det er noget andet her, hvor lærerne er meget fleksible, og vi er med til selv at lægge indhold i undervisningen, siger Teddy Pedersen.

7 fakta Sejleren gik i land på SDU - Mit drive var væk. Jeg gad ikke mere. Og hvis jeg skulle være tålelig for mine omgivelser, skulle jeg i gang med noget nyt, siger den tidligere skibsfører Frank Lamberg Nielsen. Frank er matematisk student fra 1980, tidligere reserveofficer i forsvaret og påbegyndte en naturvidenskabelig basisuddannelse på Roskilde Universitetscenter, før han valgte at tage ud at sejle og uddanne sig til skibsfører på Københavns Navigationsskole i Siden har jeg sejlet alle mulige former for fartøjer sejlskibe med En kompetencevurdering på HF & VUC FYN er gratis. Den gives på både avu-niveau (almen voksenuddannelse) og på hf-niveau. Læs mere om tilbuddet på vanskelige forældres børn, containerskibe og færger, fortæller Frank Lamberg Nielsen. Brug for at komme i skole I 2006 blev han træner på Maersk Training Svendborg og skiftede i 2009 til Maersk Supply, som blandt andet opererer i Nordsøen. Men jeg var bare fuldstændig tappet og havde et brændende ønske om at komme i skole igen. Optaget på SDU på betingelse af Tanken om at vende tilbage til universitetsverdenen tog form. - Jeg undersøgte psykologistudiet, men troede ikke rigtig på at jeg havde mulighed for at komme ind. Men Frank søgte alligevel psykologi som førsteprioritet og kom ind på betingelse af, at han opgraderede engelsk til et B-niveau. Nu havde han udsigt til at bruge 5 uger på et GSK-kursus for at opkvalificere sit engelske til et B-niveau. Det passede ham ikke efter at have undervist på engelsk i flere år på Maersk Training Svendborg. Se dog, hvad jeg kan! - Hvorfor kan jeg ikke bare gå op til en prøve og bevise mine kundskaber, tænkte han. Og så var det, jeg blev henvist til HF & VUC FYN i Odense, hvor I var begyndt at foretage individuelle kompetence-vurderinger, fortæller Frank Lamberg Nielsen Han klarede afprøvningerne og sparede således 5 ugers intensiv engelskundervisning. I dag er Frank færdig med sit 2. år på psykologistudiet. Tilbuddet om en IKV var ret nyt på det tidspunkt. - Men jeg var bare heldig at møde en vejleder, som kendte til det, fortæller den tidligere sejler.

8 Du skal lige prøve at se vores filmstudie! fakta Film, film og film! Sådan ser Jakob Lund Rasmussen fremtiden for sig. Da han som 12-årig pakkede sit nye Lego Studios ud af æsken, var han solgt til film-mediet, og allerede som 18- årig kom han med som roadie og lydassistent på sin første filmproduktion Ronnie ser på stjerner. - Efter det job fik jeg flere tilbud og kom i forbindelse med FilmFyn, som foreslog mig at starte på film-medie hf i Faaborg, fortæller 20-årige Jakob. Giver værdifulde kontakter Dengang var Jakob ved at uddanne sig til web-designer. Men det var ikke lige ham, så han vendte blikket mod det sydfynske og gik i gang med en film-medie hf på HF & VUC FYN. - Her i Faaborg har jeg fede oplevelser hver dag og kanon undervisning. Med i britisk kortfilm Sideløbende med skolen har Jakob været med til at producere i en række reklamefilm, og inden længe skal Jakob være med til at optage en britisk kortfilm i Odense. - På den måde får jeg en rigtig god blanding af en teoretisk indføring i filmmediet og en masse praktisk erfaring og gode forbindelser, fortæller Jakob Lund Rasmussen. Film-medie hf er en 3-årig uddannelse baseret på hf-enkeltfag med særlig fokus på film og medier Se lige vores studie - Du skulle næsten prøve at se vore studier, siger Jakob og bevæger sig ned i skolens fuldt professionelle studie. Studiet kan mørklægges totalt, lyses op af nyeste led-lys, og produktionerne kan mikses og sendes direkte fra studiet. - Vi kan stort set alt med det udstyr, skolen har, siger Jakob.

9 Mit andet hjem Man siger om nogle mennesker, at de er født med en guldske i munden. Det er Line Christiansen ikke. Hun har været overladt til det guld, hun selv kunne finde. Et hårdt teenageliv En overgang førte det Line ind i både misbrugsmiljø og værtshuse, og hun måtte arbejde sig til pengene fra en meget tidlig alder på Ø-Pølser i Simmerbølle. - Jeg har levet det, man vil kalde et hårdt teenageliv, fortæller Line, som flyttede med sin mor fra Sjælland til Langeland. Skulderklap Line fortæller sin historie på HF & VUC FYN i Rudkøbing efter skoletid kun en spytklat fra Marstal- og Strynøfærgerne. Det guld, Line endte med at finde, var en stræben efter viden. Og skolen på havnen i Rudkøbing er blevet hendes andet hjem. - Her har jeg altid fået et skulderklap også selv om jeg fik afleveret en opgave for sent. Og nu har jeg fundet ud af, at jeg rigtig godt kan lide at lave lektier, siger hun uden at fortrække en mine. Har endda lært at holde af matematik Det betyder, at Line nu får foræret to gode dage i en weekend i stedet for at spilde to dage på tømmermænd. - Og jeg er kommet til at holde af matematik mit værste fag i folkeskolen. Jeg tror, det har noget med min matematiklærer at gøre. Og hele vejen rundt har jeg haft nogle fantastiske lærere, der har bakket op og gjort skolen her til et godt sted at være. - Ja, der kommer Niels for eksempel. Han har arrangeret vinterbadning i Rudkøbing Søbadeanstalt lige her ved siden af, fortæller hun. Vil ikke lade sig knække For Line er HF & VUC FYN i Rudkøbing virkelig blevet hendes andet hjem - Her er så hjemligt og trygt at være, og det giver altså lyst til at lære. Det er ret fantastisk og forhåbentlig kommer jeg så godt igennem min hf, at jeg kan videreuddanne mig til veterinærsygeplejerske i Kolding. For Line er en langelænder en, der vil fremad - ikke en, man skal kende på knækket.

10 fakta Fuld gas og eftertænksomhed på Grøn Hf For Dominique Nyrnberg faldt valget af ungdomsuddannelse meget bevidst på grøn hf i Nyborg. - Jeg er gammel spejder og havde været på en friluftsefterskole ved Vejle Fjord. Og det stod klart for mig, at min ungdomsuddannelse også skulle have et element af friluftsliv. Grøn hf som enkeltfag var derfor et oplagt valg for Dominique, også selv om det betød, at hun måtte flytte fra Frederikssund i Nordsjælland. Den grønne hf har været udfordrende for Dominique. Jeg har afprøvet mig selv i mange sammenhænge og på mange måder også fundet mig selv i den proces. En del af hendes hold er faldet fra. De troede grøn hf var en ren legeplads. Men det er det altså ikke. Det kan godt være, at vi tager jagttegn og dykkercertifikat, ror kajak, rappeller, løber o-løb midt om natten og cykler mountainbike ned ad Spandauer Strasse i Berlin, men der skal også være plads til at tage en hf sideløbende. - Det er jo derfor, vi har tre år til forløbet i stedet for de traditionelle to, understreger Dominique Nyrnberg. Noget af det, Dominique virkelig nyder, er at være ude på Nyborg Fjord i kajak, fornemme stilheden og mærke glidet gennem vandet, at give den fuld gas på mountainbike op ad Nyborg Vold og mærke hjertet På den grønne hf arbejder du med miljø, natur og sundhed i en god blanding af teori og praksis komme på overarbejde og at mærke udfordringen på en klatrevæg, hvor det både gælder om at takle højden, være fysisk udholdende og have teknikken til at holde sig klinet til væggen. Undervejs når Dominique også at tænke på, hvad hun skal vælge af uddannelse. Skal hun være sygeplejerske, læse idræt eller blive fysioterapeut? - Jeg er ikke nået til nogen endelig konklusion endnu. Men den grønne hf er et oplagt sted for mig både til at kvalificere mig og gøre de store tanker om, hvad fremtiden skal indeholde uddannelsesmæssigt.

11 Her kommer jeg op i gear! 19-årige Jonas Dam fra Nørre Aaby har indset, at han er nødt til at vende tilbage til skolebænken. - Og det er ikke helt ligetil. Jeg har jo ikke lavet skolearbejde siden ottende klasse, forklarer Jonas, som nu går på et studieforberedende forløb, FVU, på HF & VUC FYN i Middelfart. Butiksdrømmen brast Som helt ung ville Jonas stå i butik, fordi han elsker at snakke med folk. Han fik en lærerplads i en grøntbutik, men så lukkede den. I stedet kom han i et supermarked, og der brast hans drøm. - Der skulle vi ikke bruge tiden på at snakke med folk, fortæller Jonas, så det var ikke noget for ham. I stedet ville Jonas være turistguide og tog på en måneds guideskole i Lloret de Mar - små hundrede kilometer nord for Barcelona. - Det var sindssygt godt, og det er jobbet også. Man kommer ud at rejse, får det hele betalt og snakker med mange mennesker. Til gengæld får man næsten ikke nogen løn. Spekulationer Den dårlige løn og tanken om at leve hele sit liv i udlandet fik Jonas til at tænke sig om en ekstra gang og overveje at blive pædagog, selv om det kræver en fuld hf eller en såkaldt pædagogpakke. Må i hvert fald op i gear På det studieforberedende forløb fortsætter Jonas sine overvejelser om uddannelse og fremtid. - Resultatet bliver nok, at jeg tager hf-fag efter sommerferien - under en eller anden form. Og så er det godt at være oppe i gear, forklarer Jonas Dam om sit studieforberedende forløb.

12 fakta Trekløver på togt Bovspryddet på Dannebrog huggede ned og smagte på saltvandet i den engelske kanal i en bragende, gentagende rytme, mens havvandet piskede ind mod koøjer ved trekløverets køjer forrest i skibet. Majbritt Miligan, Søren Wehner Kristensen og Daniel Mørkebjerg Knudsen er på togt med kongeskibet Dannebrog. De tre tager imod på HF & VUC FYN i Middelfart, mens Dronningen besøger byen. Og snakken falder hurtigt på de mere dramatiske begivenheder som under forsommerens tur til Frankrig. Nu skal vi hjælpe Majbritt, Søren og Daniel tog en hf-søfart på HF & VUC FYN i Marstal sommeren 2011 og gik videre på Søværnets Basisuddannelse, hvor de alle tre blev udvalgt til at sejle med kongeskibet. - Og fra at have følt sig som lærlinge inden for navigation, knob og stik stod vi pludselig som de erfarne, der kunne hjælpe de andre. Det var en rigtig god oplevelse, fortæller de tre tidligere Marstal-kursister. Op på dækket Med en hf-søfart i bagagen demonstrerede de tre også hurtigt, at de hørte til på dækket. Daniel styrer skibet ind og ud af havne efter ordre fra styrmanden, Majbritt har et tilsvarende job på broen i sit eget skifte, og Søren er udkigsmand. - Ja og så har vi hver to messinglamper, som det er vores ansvar at pudse, fortæller de og viser det skinnende messing frem stolte om end med en ironisk distance. Hf-søfart er en 3-årig uddannelse, hvor du veksler mellem gymnasiale og maritime fag. Du får både en hel hf-eksamen samt en uddannelse som skibsassistent. Faldt for sammenhold Grundene til, at trekløveret fik øjnene op for hf søfart i Marstal, er forskellige. Majbritt faldt fuldstændig for sammenholdet, da hun var på et brobygningsforløb i Marstal. Drengene blev tiltrukket af en varieret hverdag med masser af frisk havluft som supplement til mere støvede timer i bøgerne. Gik efter frisk luft - Det har virkelig været meget varierende og givet et kanon sammenhold, fortæller de.

13 Nu har jeg også tid til venner og sport En enkeltfags hf for ordblinde var løsningen for Ulrik Nielsen - Jeg ved ikke, om du kan forestille dig, hvilken ubehagelig situation det var? Ulrik Nielsen var startet på HHX, fordi han havde en drøm om at blive revisor. - Vi arbejdede en del i grupper. Og når jeg endelig var færdig med at læse teksten, var de andre færdige med at løse opgaven. It-rygsæk med forsinkelse Ulrik Nielsen er en stille type, og der gik et halvt år, før han bad lærerne om hjælp i form af en it-rygsæk til ordblinde og der gik endnu et halvt år, inden rygsækken var på vej. - På det tidspunkt var jeg nået langt bagud. Jeg var nedtrykt og tvivlede på, at jeg kunne nå min drøm om at blive revisor. Ulrik begyndte at blive væk fra timerne, og han snakkede med sine forældre om at droppe ud og begynde på HG. 3-årig ordblinde-hf - Men så var det, at min far kom hjem og fortalte mig om en 3-årig ordblinde-hf på HF & VUC FYN i Glamsbjerg. Ideen om at forlade sine kammerater på handelsskolen var ikke specielt tiltrækkende. - Men jeg gik til samtale hos en vejleder og blev overbevist om, at en ordblinde-hf var det rigtige valg. Det rigtige valg - Her er jeg sammen med andre ordblinde, så jeg føler mig ikke dum, fordi jeg har problemer med læsning og stavning. Med tre år til en hf bliver der tid til at træne staveregler, sprogforståelse og begrebsforståelse og der er længere tid til lektierne. - Det giver mig mulighed for også at have et liv ved siden af skolen. Tid til at gå til sport og tid til venner tid til alt det, der virkelig betyder noget ud over at få den uddannelse, jeg allerhelst vil have.

14 Nu tager jeg en fuld hf Åbent benbrud satte OB-spiller Kristina Petterson skakmat for en tid nu sætter hun fuld skrue på sin uddannelse Fodboldkampen mod Kolding Q, den 2. oktober 2011, var kun to minutter gammel, da 3F-spilleren fra OB sprang op for at dække modstanderens målmand af. - Jeg husker tydeligt, hvordan jeg hoppede op med siden til og landede helt forkert på foden. Så husker jeg ikke mere, før jeg lå fladt ned på kunstgræsset. Der er et eller andet galt, tænkte Kristina Petterson og tog sin hånd ned til benet, hvor et knoglestykke stak ud gennem huden. fakta Foden hang ikke fast Jeg skreg og skreg og skreg skreg af smerte og skreg af forskrækkelse. - Træk vejret dybt ned i lungerne! Og en gang til, hørte jeg som en fjern råben! Mine holdkammerater og Kent, målmandstræneren, var hurtigt henne ved mig og forsøgte at forhindre mig i at gå i panik. Men det var svært. Jeg kunne jo mærke, hvordan foden slet ikke hang fast på benet, fortæller Kristina Petterson. Surrealistisk Med det samme, ambulancen nåede ud på banen og hen til Kristina, fik hun lagt et drop med morfin, så hun svævede på en lyserød sky. - Da jeg kom til mig selv igen, lå jeg på OUH og kiggede op på mit ben, som var fastmonteret i et jernstativ, erindrer Kristina Petterson. Du kan godt få en fuld hf, selvom du tager enkeltfag. Fagene kan tages over 2, 3 eller flere år. Du sammensætter selv dit forløb. Sygemelding? nej, fuld fart på studierne! Efter ulykken blev Kristina sygemeldt fra HF & VUC FYN, hvor hun er i gang med en hf-pædagogpakke og overvejede at rykke skolen et år. - Men jeg ville jo også gerne videre. Jeg besluttede derfor at vende situation positivt og bruge den ekstra tid på at tage en fuld hf. Det åbner trods alt nogle muligheder, hvis jeg beslutter mig for alligevel ikke at blive pædagog eller politibetjent.

15 Tænk sig at kunne læse en bog Nu kan det altså være nok! Sådan tænkte både Michelle og hendes mor og far efter otte års skolegang uden noget synderligt resultat. Første skridt på den lange vej blev Nislevgaard Efterskole for ordblinde, og næste skridt var HF & VUC FYN i Svendborg. Trykket lettede På Nislevgaard fik Michelle Blæsbjerg den første selvtillid. - Jeg mødte andre, der havde samme problem, og det gav en følelse af et tryk på mig, som lettede. Fik selvtillid Efter Nislevgaard fortsatte Michelle på Heldagsskolen på HF & VUC FYN i Svendborg, hvor hun fik en klasselærer, der for alvor tog hende alvorligt. Michelles selvtillid fik endnu et boost, og hun begyndte så småt at læse enkle letlæsningsbøger. - Det var vildt fantastisk, erindrer hun. Har læst en rigtig bog I dag er Michelle nået så langt, at hun eksempelvis har læst bogen Elvira Madigan fra 1978 en bog om Elvira Madigan, som jo fik en speciel tilknytning til Svendborg-området, efter at hun og Sixten Sparre flygtede dertil. I desperation skød Sixten først Elvira efter en frokost i det fri for så at tage livet af sig selv. Vil være frisør - Ordblindeundervisning og træning har gjort rigtig meget, og jeg er vildt taknemmelig over, at jeg har kunnet nå så langt som til at læse bøger, for det er vigtigt for mig at have de mest basale skolefærdigheder på plads, siger Michelle. Næste projekt er at skaffe sig en læreplads som frisør. - Det har altid været min drøm, fortæller hun.

16 14 gode historier fra HF & VUC FYN

Ordblindeundervisning. Forberedende Voksenundervisning. Velkommen til Thy-Mors HF & VUC

Ordblindeundervisning. Forberedende Voksenundervisning. Velkommen til Thy-Mors HF & VUC 2-årigt hf Hf-enkeltfag Gymnasial Supplering FLEX- og Fjernundervisning Undervisning for ordblinde Forberedende Voksenundervisning Undervisning på 8.-10. klasse + D-niveau Læs mere på www.vuctm.dk Uddannelse

Læs mere

Fleksibel uddannelse. Spændende studiemiljø. Hf-enkeltfag GSK. 2-årigt hf. Almen Voksenuddannelse. Flex- og fjernundervisning

Fleksibel uddannelse. Spændende studiemiljø. Hf-enkeltfag GSK. 2-årigt hf. Almen Voksenuddannelse. Flex- og fjernundervisning Almen Voksenuddannelse Flex- og fjernundervisning Forberedende Voksenundervisning Hf-enkeltfag GSK Spændende studiemiljø Undervisning for ordblinde 2-årigt hf Læs mere på www.vuctm.dk Fleksibel uddannelse

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle videregående uddannelser, såfremt

Læs mere

HF Et aktivt valg! 1

HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis VELKOMMEN TIL BRØNDERSLEV GYMNASIUM OG HF Brønderslev Gymnasium og HF lægger vægt på at flytte den enkelte elev mest muligt, skabe

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle

Læs mere

H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDFORDRINGER. & HF-kursus

H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDFORDRINGER. & HF-kursus H F - S Ø F A R T F R E D E R I K S H A V N UDDANNELSE UDFORDRINGER OPLEVELSER Skagen Skipperskole Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF-Søfart HF-Søfart er en treårig gymnasial uddannelse, hvor du veksler

Læs mere

VUC kursustilbud 2014

VUC kursustilbud 2014 VUC kursustilbud 2014 Uddannelse skaber ny fremtid Herning HF & VUC 1 velkommen til Herning HF & VUC Vi er en stor uddannelsesinstitution med mange forskellige uddannelsesområder, som giver dig mulighed

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet SommerCamp 2011 Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. Er du ung og har anden etnisk baggrund end dansk, giver Integrationsministeriet støtte

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIV EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR

EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIV EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR EN FULD HF-EKSAMEN INKLUSIV EN MARITIM ERHVERVSUDDANNELSE OG ET TOGT MED SKOLESKIBET DANMARK PÅ BARE 3 ÅR SE FILM 1 2 Hvorfor HF Søfart Frederikshavn? - På tre år får du en fuld HF eksamen + en maritim

Læs mere

Hvorfor uddannelse? Bedre muligheder for job Højere løn Personlig udvikling Selvtillid og selvværd. Uddannelse er vejen til en god fremtid

Hvorfor uddannelse? Bedre muligheder for job Højere løn Personlig udvikling Selvtillid og selvværd. Uddannelse er vejen til en god fremtid Hvorfor uddannelse? Bedre muligheder for job Højere løn Personlig udvikling Selvtillid og selvværd Uddannelse er vejen til en god fremtid Uddannelsessystemet Krav til unge i uddannelse Den unge skal: Ønske

Læs mere

UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland

UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Kørekort til ungdomsuddannelserne UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Kørekort til ungdomsuddannelser: Søg info på www.ug.dk Velkommen til kørekort til ungdomsuddannelser. I skal nu møde

Læs mere

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk Velkommen til VUC Storstrøm Den 2-årige hf er en kompetencegivende ung doms - uddannelse, der giver adgang til de videregående

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk Velkommen til VUC Storstrøm Den 2-årige hf er en kompetencegivende ung doms uddannelse, der giver adgang til de videregående

Læs mere

SommerCamp 2014. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2014. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2014 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler afholder

Læs mere

Scan & tjek WEB APP. StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART

Scan & tjek WEB APP. StudiePlanner. Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus HF SØFART Scan & tjek WEB APP StudiePlanner HF HF SØFART 2014 2013 Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus Min onkel har også sejlet med Skoleskibet Danmark, - og nu går jeg i hans fodspor. Jeg vil gerne uddanne mig

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2015 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 2 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Hvem er vi? Joan Gjerlev Eriksen Uddannelsesleder HF. Pernille Dahl Uddannelsesleder 1.g

Hvem er vi? Joan Gjerlev Eriksen Uddannelsesleder HF. Pernille Dahl Uddannelsesleder 1.g Velkommen til BG Hvem er vi? Joan Gjerlev Eriksen Uddannelsesleder HF Pernille Dahl Uddannelsesleder 1.g STX og HF Skræddersyede studieretninger og hf-toninger Målrettet forberedelse til videre uddannelse

Læs mere

Student på kun 2 år! 2-årig STX på Studenterkursus 2015 2017

Student på kun 2 år! 2-årig STX på Studenterkursus 2015 2017 Student på kun 2 år! 2-årig STX på Studenterkursus 2015 2017 2-årig STX på Voksenuddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Vil du have en gymnasial uddannelse? Er du seriøs, engageret og målrettet? Så er 2-årig

Læs mere

Uddannelseskonsulent

Uddannelseskonsulent Uddannelseskonsulent VUC Erhverv - orientering om og tilrettelæggelse af undervisning på virksomheder, institutioner, jobcentre og andet ud af huset. Læse- og matematikscreeninger. Samarbejde med de øvrige

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER Holstebro-Lemvig-Struer KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER VALDEMAR POULSENS VEJ 8 7500 HOLSTEBRO T 96 27 58 00 VUC@HOLSTEBRO-VUC.DK WWW.HOLSTEBRO-VUC.DK VUC HOLSTEBRO-LEMVIG STRUER HVAD ER VUC?

Læs mere

Uddannelsesparathed. Faglige kompetencer Sociale kompetencer Personlige kompetencer Motivation

Uddannelsesparathed. Faglige kompetencer Sociale kompetencer Personlige kompetencer Motivation Uddannelser efter 9. og 10. klasse Job eller uddannelse Erhvervsuddannelser 1½ - 5 år Fx murer, smed, bager, elektriker, salgsassistent, social- og sundhedsassistent EUX Gymnasiale uddannelser 3 år STX

Læs mere

Forældrebrev den 25. oktober 2013

Forældrebrev den 25. oktober 2013 Forældrebrev den 25. oktober 2013 1. Præsentation af vores lærerpraktikanter Line Quistgaard Larsen og Kirstine Vægter 1.1. Præsentation af 1. årgang -matematikgruppen Vi udgør den matematiske gruppe af

Læs mere

Netværkslokomotivet nu repræsenteret i hele Region Midtjylland

Netværkslokomotivet nu repræsenteret i hele Region Midtjylland Nyhedsbrev September 2009 nr. 23 Netværkslokomotivet nu repræsenteret i hele Region Midtjylland Netværkslokomotivet har den 1.august indgået aftale med Kompetence Midt om at deltage i indsatsen for at

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

HHX. Esnord.dk. Handelsgymnasium Helsingør - din uddannelse til fremtiden EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS

HHX. Esnord.dk. Handelsgymnasium Helsingør - din uddannelse til fremtiden EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS Handelsgymnasium Helsingør - din uddannelse til fremtiden På HHX giver projektarbejde indsigt i, hvordan man driver virksomhed i det virkelige liv. Mathias Fredsby, HHX3 Esnord.dk EUD EUX HG HHX HTX 10

Læs mere

Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer

Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer Alle sejl sættes ind for flere skibsofficer 5 35 40 45 Rekrutteringskampagne med et millionbudget kan ikke alene sørge for nok uddannede skibsofficerer. De studerende falder nemlig fra inden uddannelsen

Læs mere

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE så ka du lære det! lærer du fordi du har lyst! arbejder du med det DU brænder for! KREATIVITET FORDYBELSE PERSONLIG UDVIKLING SAMMENHOLD FÆLLESSKAB ANDEBØLLE UNGDOMSHØJSKOLE HØJSKOLE FOR UNGE MELLEM 16

Læs mere

Lærer på et handelsgymnasium Kristian Peter Poulsen

Lærer på et handelsgymnasium Kristian Peter Poulsen Jobopslag og tanker om jobbet 13 Lærer på et handelsgymnasium Kristian Peter Poulsen Når sommerferien står får døren, kan jeg se tilbage på et ualmindeligt lærerigt år som gymnasielærer. Et år, hvor jeg

Læs mere

HF Enkeltfag. Fagpakker En hel HF

HF Enkeltfag. Fagpakker En hel HF HF Enkeltfag Fagpakker En hel HF Uddannelsesprogram 2015-2016 HF-enkeltfag, pakker eller en hel HF-eksamen på Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Kursusstart er i uge 34 (17. -21. august 2015) eller

Læs mere

Projekt katalog Skemaperiode 2 2014-2015

Projekt katalog Skemaperiode 2 2014-2015 Projekt EUC nord Automekaniker, for dig der vil vide mere om autobranchen og dens muligheder I uddannelsesprojektet på EUC-Nord, kommer du til at beskæftige dig med. Teori og praksis i skøn forening -

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Prana Yoga Shala s yogalæreruddannelse

Prana Yoga Shala s yogalæreruddannelse introduktion forår 2016 introduktion Fra slutningen af februar 2016 tilbyder vi hos prana yoga shala for sjette gang vores populære 200-timers Yoga Alliance-godkendte uddannelse, hvor du på cirka et halvt

Læs mere

Studievalg og videregående uddannelse

Studievalg og videregående uddannelse Studievalg og videregående uddannelse VUC v. Vejledernavn Vejleder, Studievalg Nordjylland Hvem er jeg? Charlotte Høygaard Hansen Vejleder, Studievalg Nordjylland Uddannelse: Student Hjørring Gymnasium

Læs mere

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne Stine Ravn Harlou Vejle Bibliotekerne 22-02-2013 De IT-svage ældre har de senere år vagt stor opmærksomhed, men hvad med de IT-svage unge? Især på produktionsskolerne findes der en stor gruppe unge mennesker

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Bilag 1: Interview med Søren

Bilag 1: Interview med Søren 1 0 1 0 1 Bilag 1: Interview med Søren Søren, år. Søren er en dreng på år, som har boet på Birkedalen i to og et halv år. Søren oplevede, ligesom sin lillebror, at være i klemme mellem forældrene efter

Læs mere

Ikke alle elever vil kunne få deres første prioritet og det er ikke givet, at alle fag oprettes.

Ikke alle elever vil kunne få deres første prioritet og det er ikke givet, at alle fag oprettes. Valgfag på SIM Nu er det tid at vælge, hvilket valgfag du ønsker næste skoleår. Læs de næste par sider godt igennem og vælg så mindst 3 fag, som du skriver på tilmeldingen på sidste side i prioriteret

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

Forældremøde 10. klasse

Forældremøde 10. klasse Forældremøde 10. klasse Dagsorden: Fokus på valg af uddannelse inden den 1. marts 2015 Nyt på erhvervsskoleområdet og uddannelsestendenser Informationer om uddannelsesmulighederne Brobygning i uge 47 og

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

bliv sygeplejerske Et naturligt valg University College Nordjylland Sygeplejerske i virkeligheden

bliv sygeplejerske Et naturligt valg University College Nordjylland Sygeplejerske i virkeligheden PROFESSIONSHØJSKOLEN University College Nordjylland Bistrupvej 3 9800 Hjørring Tlf. 9633 1500 www.ucn.dk Selma Lagerløfs Vej 2 9220 Aalborg Øst Tlf. 9633 1400 Et naturligt valg Jeg har orlov fra min stilling

Læs mere

VUC kursustilbud 2015

VUC kursustilbud 2015 VUC kursustilbud 2015 Uddannelse skaber ny fremtid Herning HF & VUC 1 velkommen til Herning HF & VUC Uddannelse skaber ny fremtid, og på Herning HF & VUC har du mulighed for at vælge de fag og niveauer,

Læs mere

Prana Yoga Shala s yogalæreruddannelse

Prana Yoga Shala s yogalæreruddannelse introduktion I efteråret 2014 har vi hos prana yoga shala komprimeret vores populære 200-timers Yoga Alliance-godkendte uddannelse, så du på 4 ½ måned kan blive certificeret yogalærer. Vi tilbyder en grundig,

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Fra privilegeret til pligtskyldig

Fra privilegeret til pligtskyldig Fra privilegeret til pligtskyldig Afslutningstale juni 2014 Kære elever! Tænk engang! Kan I forestille jer SKALs uden jer? Kan I overhovedet forestille jer andre end jer selv på etagerne og i spisesalen?

Læs mere

Om at vælge uddannelse. http://videotool.dk/unic/sc1650/c1650/v13391

Om at vælge uddannelse. http://videotool.dk/unic/sc1650/c1650/v13391 Om at vælge uddannelse http://videotool.dk/unic/sc1650/c1650/v13391 Hvad skal jeg være? Smed Lærer Advokat Fysiker Mediegrafiker Dyrlæge Økonom Diætist Frisør Socialrådgiver Kok IT-supporter Skuespiller

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere

Bilag B. Præsentation af de interviewede soldater

Bilag B. Præsentation af de interviewede soldater Bilag B Præsentation af de interviewede soldater Sprogofficer A (SOA) Alder: 28 Tidligere uddannelser og beskæftigelse: Gymnasiet. Aftjente 3 måneders værnepligt i Garderhusarregimentet i 2002. Efterfølgende

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv E T E R OPGAVER TIL H.C. Andersens liv NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om H.C. Andersen? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge mellem 7 forskellige studieretninger.

Læs mere

Matematikcenter på 2 minutter

Matematikcenter på 2 minutter Årsberetning 2014 1 Matematikcenter på 2 minutter Lektiehjælp i matematik Til kamp mod manglende matematiske kvalifikationer Gratis og for alle Hvad vil vi? Matematikcenter vil motivere og inspirere danske

Læs mere

CAMPUS VEJLE ORDBLIND PÅ UNGDOMSUDDANNELSE Boulevarden 48 7100 Vejle Tel. 7216 2616 Fax: 7216 2699 E-mail: info@campusvejle.dk

CAMPUS VEJLE ORDBLIND PÅ UNGDOMSUDDANNELSE Boulevarden 48 7100 Vejle Tel. 7216 2616 Fax: 7216 2699 E-mail: info@campusvejle.dk CAMPUS VEJLE N I L B OR PÅ E S L E N N A U S M O UNG Hvad er det vi tilbyder Campus Vejle udbyder i samarbejde med skolehjemmet og kollegiet Campus One ungdomsuddannelserne: HHX med OBU-støtte HG med OBU-støtte

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Besvær med at læse og skrive?

Besvær med at læse og skrive? såd an KO MM ER DU VID ER E Besvær med at læse og skrive? Få hjælp eller hjælp andre videre Gør som Louise, Tommy, Anne Lise og Frederik MED IT & UNDERVISNING VIT_Kampagne_Generel_K2.indd 1 04/10/13 17.36

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Naturfag i folkeskolen

Naturfag i folkeskolen marts 2011 Naturfag i folkeskolen Resume Unge menneskers interesse for naturfagene har været dalende i de seneste år, og det har betydning for bl.a. søgningen til ingeniøruddannelserne såvel som til læreruddannelsernes

Læs mere

Evaluering 2012-2013, Hardsyssel Efterskole.

Evaluering 2012-2013, Hardsyssel Efterskole. Evaluering 2012-2013, Hardsyssel Efterskole. 1. Del omhandler efterskoleopholdet generelt. 2. Del omhandler undervisningen på Hardsyssel efterskole. 3. Del omhandler skolens værdigrundlag. 1. del 1. Hvor

Læs mere

Lærervejledning. www.5nyeemner.dk

Lærervejledning. www.5nyeemner.dk Lærervejledning 5 nye emner er bygget op omkring emnerne: hverdag, lokalområde, sundhed, fester og miljø. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside,,

Læs mere

Forældre Undervisning

Forældre Undervisning Forældre Undervisning På en skole nær dig Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Efterår 2010 Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Hvorfor Forældreundervisning? Oplever du også at det

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal Fotograf ved 22 et tilfælde Hun har selvfølgelig altid fotograferet sine egne tre børn. Men det var først, da Anette Damgaard Bjørndal ved et tilfælde blev skolefotograf, at hun fandt ud af, at hobbyen

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Alexandra en helt særlig fighter

Alexandra en helt særlig fighter Alexandra en helt særlig fighter 15-årige Alexandra og hendes familie har været mere udfordret end de fleste. Men et stærkt familiesammenhold, en reservemormor og forældrenes indsats for også at være kærester

Læs mere

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister (holdkursister)

Tabel 1: Sidste års mål for FVU indsatsen og sidste års faktiske aktivitetsniveau i alt, målt som antal FVU-kursister (holdkursister) FVU-plan På baggrund af Region Syddanmarks oplæg til indhold og form til FVU-planerne, og den efterfølgende drøftelse heraf med voksenuddannelsescentrene og deres uddannelsesudvalg den 27. november 2007,

Læs mere

Forældre får lektiehjælp

Forældre får lektiehjælp Nyhedsbrev Marts 2010 nr. 25 Forældre får lektiehjælp Brøker, ligninger, gangestykker og procent volder far og mor problemer, når de forsøger at hjælpe børnene med at holde styr på tallene i regnebogen.

Læs mere

Partnerstyringsmodeller KURSER. MAGASIN FOR ADVOKATVIRKSOMHEDER 4 december 2012. - Interwiev med Peter Appel om vejen til partnerskabet

Partnerstyringsmodeller KURSER. MAGASIN FOR ADVOKATVIRKSOMHEDER 4 december 2012. - Interwiev med Peter Appel om vejen til partnerskabet Erhvervsjurister i Advokatbranchen - tre bud på vejen ind Rating Systemet - pro et kontra Dialogmøder - reportage fra Næstved Bestyrelsesmedlemmerne fortæller - tanker om bestyrelsesarbejdet Reportage

Læs mere

Dimittend F06 A/D. Udarbejdelse: Det lokale evaluringsudvalg: Janne Skov, Lene Lønnerup, Ulla Mulbjerg og Steffen Bader. 11.

Dimittend F06 A/D. Udarbejdelse: Det lokale evaluringsudvalg: Janne Skov, Lene Lønnerup, Ulla Mulbjerg og Steffen Bader. 11. Dimittend F06 A/D 11 august 2009 Udarbejdelse: Det lokale evaluringsudvalg: Janne Skov, Lene Lønnerup, Ulla Mulbjerg og Steffen Bader Bearbejdning af data og udfærdigelse af rapport: Søren Ebsen Futtrup

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Lærerhæfte

UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Lærerhæfte Kørekort til ungdomsuddannelserne UURS Ungdommens Uddannelsesvejledning Region Sjælland Lærerhæfte 1 Forord Kære klasselærer. UURS ( UU Region Sjælland) har udarbejdet et materiale til dig og din klasse.

Læs mere

Tema: Uddannelse og jobmuligheder Klassetrin 4., 5. og 6. klasse

Tema: Uddannelse og jobmuligheder Klassetrin 4., 5. og 6. klasse Tema: Uddannelse og jobmuligheder Klassetrin 4., 5. og 6. klasse Elevopgaver: 1. Job og uddannelse Gruppeopgave: Find billeder af mennesker på job. Lim billedmaterialet op på karton. Undersøg jobtitlen.

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler. Regional udvikling Strategi og Analyse

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler. Regional udvikling Strategi og Analyse Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler Regional udvikling Strategi og Analyse Indledning Hovedformålet med rapporten er at give en kvantitativ beskrivelse af uddannelsesniveauet

Læs mere