Når du skal træne med sugerøret, er det en god idé at gøre det trinvis og kontrollere hvert enkelt punkt nøje efterhånden, som øvelsen skrider frem.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når du skal træne med sugerøret, er det en god idé at gøre det trinvis og kontrollere hvert enkelt punkt nøje efterhånden, som øvelsen skrider frem."

Transkript

1 1 Hvad sugerørsøvelsen kan hjælpe dig med: Afhjælp kæbespændinger Finde en passende tungeposition Etablere fornemmelsen af modtryk fra vokaltragten Placerer luftmodstanden dybt i halsen affondo Træne eller genoptræne stemmen Give dig en god fornemmelse af støtte Lærer dig at vende lyden i struben mod luften i lungerne Lærer dig at fornemme den luft, der samler sig under struben Forsyner dig med en indstillingsfornemmelse, når du skal synge Når du skal træne med sugerøret, er det en god idé at gøre det trinvis og kontrollere hvert enkelt punkt nøje efterhånden, som øvelsen skrider frem. 1. Tjek kæben: Er den løs? Er kinderne glatte (ikke stramme)? Føles halsen fri hele vejen fra ganesejlet til kravebenene? Brug tilstrækkelig tid til at mærke efter. Du skal kunne videreføre fornemmelsen. 2. Tjek læberne: Stik sugerøret ind mellem læberne uden at klemme dem for meget. Er kæben stadig løs og halsen åben? Vær følsom, så du lukker uden at spænde i læberne. 3. Tjek tungen: Ligger tungespidsen under sugerøret (ved forreste undertænder)? Er bagtungen frigjort fra de bageste, underste kindtænder (ekstra vigtigt)? Husk tungeroden må ikke spænde. Dvæl her - til du har et godt indre billede især af bagtungen. 4. Blæs en tone i røret: Tjek, at der ikke kommer luft forbi sugerøret, og at der ikke siver luft op i næsen. Tonen skal komme dybt nede fra struben og vibrere. 5. Tjek fornemmelsen i halsen: Mærker du et modtryk i halsen, når du blæser i røret? Føler du lufttrykket nå helt ned til den dybeste del af halsen? Gem denne fornemmelse i din hukommelse. Den skal bruges, når du begynder at synge vokaler. Oplevelsen af modtryk skal være tydelig. Giv dig rigtig god tid.

2 2 6. Blæs toner nedefra og op: Her er vigtigt, at du beholder indstillingen, du lige har opbygget. At tungen beholder sin plads at du mærker modtrykket i halsen når helt ned i bunden. Modtrykket skal hjælpe dig på vejen opad især i den højeste del af stemmen. Dette hjælper dig med at glide gennem eventuelle registerknæk. Modtrykket holder samtidig stemmelæberne i en god position. Brug mindst et par minutter ad gangen på dette sted. Oplev, hvad der sker inden i dig, når du udfører øvelsen 7. Tjek halsens og kroppens reaktion på øvelsen: Mærk om du oplever modtrykket i halsen og bevarer det. Måske flytter det nedad på de høje toner. Det er helt i orden. Lad modtrykket arbejde imod lufttrykket under struben. Kroppens reaktion er også vigtig. Læg mærke til, hvad der sker og lær fornemmelserne at kende. Læg også mærke til, at toneansatsen kommer fra dybt nede i halsen. Du skal opleve, at luften har én retning (opad), mens stemmen har en anden retning nemlig nedad! 8. Lav betoninger op og ned: Udfør øvelsen som beskrevet, men skift styrke undervejs op og ned (ligesom i fraseringer). Bemærk støttefornemmelsen i halsen og i kroppen. Tjek læber, kæbe, tunge etc. undervejs. Har noget ændret sig? Hvis ja, har du fået en information om dig selv og dine medbragte vaner. Nu kan du rette dem, fordi du ved, hvad der sker. Øvelsen ligger tæt på, hvad der sker i tale, sang og musik. Tid? Her er et eksempel på en melodi med mange betoningsmuligheder, men du kan selvfølgelig vælge, hvad du har lyst til. Helst noget med gode udsving i betonin-

3 3 gerne. På denne måde lærer du at binde tonerne sammen med lyd (legato), hvis du sørger for at tonen, du blæser, hele tiden udfylder rummet fra tone til tone. Sprog og musik bygger på betoninger (længere eller kortere), men betoningerne skal bindes sammen ved hjælp af lyd (din stemme), for at give tekst og melodi mening og gøre indholdet forståeligt. 9. Blæs en tekst gennem røret: Find en tekstlinje, en enkelt strofe fra en sang (kun én ad gangen) eller en replik fra et manuskript, du arbejder med for tiden. Læg betoninger dér, hvor det stemmer med din fortolkning af teksten. Blæs linjerne helt legato (uden afbrydelse af luften mellem stavelserne) og blæs med den styrk, du synes teksten kræver. Hvis du synger en linje fra en sang, så læg betoninger dér, hvor melodien og rytmen kræver det. Du skal hele tiden forhindre at halsen lukker eller indstillingen ændrer sig. Be to ning har en stor be --tydning, når vi syn-ger tekst 10. Behold indstillingen og syng vokaler: Bliv ikke forskrækket, fordi stemmen lyder hul i dine indre ører. Tænk på fornemmelserne og lær dig at koordinere dem. Det tager sin tid at nå frem til en sammenhængende fornemmelse og finde den rigtige form til din stemme. Brug tid på sugerøret hver dag helst nogle gange om dagen fra 5 til 10 min. Du er nu sporet ind på omvendt megafon, som er godt for din klang og velgørende for din stemme.

4 4 BETONINGSØVELSE med sugerør. Du skal ikke sige teksten, men blæse dens rytme. AT VÆRE ELLER IKKE VÆRE, DET ER SPØRGSMÅLET JEG VED EN LÆRKEREDE, JEG SIGER IKKE MER DET VAR EN LØRDAG EFTEN, JEG SAD OG VENTED DIG ERFARING ER VEJEN TIL VIDEN DUM DIG, OG DUM DIG, OG DUM DIG IGEN; MEN MINDRE OG MINDRE OG MINDRE DER FINDES INTET MERE SIKKERT TEGN PÅ SINDSYGE END AT GØRE DET SAMME OM OG OM IGEN OG SÅ FORVENTE AT RESULTATET HVER GANG ER ANDERLEDES DÅRLIGE VANER ER LETTERE AT ÆNDRE I DAG END I MORGEN MIDT I VANSKELIGHEDERNE LIGGER MULIGHEDERNE DER VAR SÅ DEJLIGT UDE PÅ LANDET DET VAR EN YNDIG SOMMERMORGEN AT INTET KOMMER INTET Vénlig, mén usálig vándrer lángsomt máanen én septémbermidnat. Stórm forvirrer mørket. Se, nu stiger solen af havet skød Det dufter lysegrønt af græs O, lyse nat. Min ømme elskerinde! At se dig smile er min dybe lyst

5 5 1. Man mister ofte koncentrationen, når man skal lave en så simpel øvelse som den med sugerøret. Man glemmer, at den også skal være med til at fokusere ens bevidsthed. Stikker man bare sugerøret i munden og begynder at blæse, har øvelsen ingen mening. Man skal lære sig selv at fokusere på selv den mindste detalje. Allerede her, helt i begyndelsen, skal vi samle informationer om os selv. Det kunne også være det tempo, vi lægger ud med. Foruden hvordan det virkelig føles i kæbe, kinder og hals. Tjek såvel inderside som yderside af kinderne. Kæbens dybde, dvs. hvor langt falder den ned? Er der en bevægelse fremad eller tilbage? 2. Mærk efter, hvordan læberne former sig om sugerøret. Du skal ikke holde fast på det med læberne, hånden holder det for dig. Du skal bare give sugerøret en nænsom kontakt, og lukke læberne omkring det, så vi får lukket af for eventuel sivende luft. Det samme gælder mundrummet bagved. Du kan gøre en lille ekstra øvelse på dette sted, inden du placerer sugerøret. Fyld mundrummet med luft og mærk efter, hvordan luften sagtens kan skabe et modtryk uden at presse imod læberne indefra. Til gengæld modtager du nogle signaler fra halsen, der åbner og udvider sig på grund af trykket. Bring denne halsfornemmelse med dig, når du fortsætter. Bemærk også reaktionen i næsen. Den lukker så at sige af, så luften koncentreres i munden. Det er selvfølgelig ganesejlet, der forhindre luften i at sive op i næsen i steder for ind i munden. Den fornemmelse du oplever i munden svarer til, hvad vi kalder omvendt megafon : Læberne er lukkede, mens mundhulen er åben. 3. Tungen danner en bue, der er høj bagtil og lav fortil. Helt uden reaktion i kæbe, kinder og tungrod. Behold den omvendte megafon-mundåbning, mens du eksperimenterer med tungen. Der er ikke tale om en rigid, fastholdt tungestilling. Der er brug for en tungestilling, der fastholder modtrykket bagtil, nedad mod struben, og danner et rum forrest i munden, hvor sproget har sin plads. Modtrykket befinder sig i rummet mellem ganesejl og strube. Selv om der også opleves et lettere tryk mod læberne inde i selv munden. Læg godt mærk til halsen. Den regulerer sig i forhold til modtrykket ikke ved hjælp af muskler. Tværtimod, jo mere halsmusklerne spænder af, desto mere, vil du mærke modtrykket i hele vokaltragten og hele vejen ned i kroppen. På denne måde vil modtrykket føles helt oppe fra ganesejlet og helt ned til mellemgulvet. 4. Nu blæser du en tone i sugerøret, mens du tjekker, om de ovenfor omtale forhold ændrer på sig. Du skal stadig opleve den omvendte megafon-mund, fornemmelsen af modtryk fra ganesejl til mellemgulv, men nu også vibrationerne fra struben. Dette her er ikke let. Så giv dig rigtig god tid. Du skal studere dig selv, og ikke resultatet af, hvad du laver. Blæs mange gange på én og samme tone. Det er ikke lyden, der skal stå i centrum, men dine oplevelser af dig selv.

6 6 5. Måske har du allerede oplevet modtryks-forbindelsen fra Megafonøvelserne, men mærk endnu engang efter, hvad der sker også under struben altså i brystkassen. Når du synger, vil der være et støttetryk ned imod kroppen. Denne detalje skal du senere overføre, når du synger vokaler og sidenhen på sange. Undgå, for enhver pris, at trykket retter sig mod struben. Det skaber spændinger og ubalance. 6. Nu gælder det for alvor om at kunne koordinere de mange fornemmelser. Når du blæser toner nedefra og op, så vær sikker på, at støttetrykket er mod brystet og ikke imod struben. Hold megafonindstilling og gør øvelsen mange gange, ganske langsomt og med hele bevidstheden samlet om udførelse. Igen er det ikke lyden, der skal have din interesse, men du skal opleve, hvad der sker med dig og din teknik sekund for sekund hele vejen fra bund til top. 7. Her gælder det om at koordinere samtlige elementer i øvelserne og gøre dem til en samlet oplevelse af at synge. Dette er, hvad du skal opleve, når du går i gang med at synge for alvor. Hverken mere eller mindre. Tab ikke modet, hvis du ikke mestrer det hele på én gang. Der skal en hel del øvelse til, inden fornemmelserne samler sig til én oplevelse. Til gengæld er det endelige resultat fantastisk. 8. Betoningerne udføres med støttetryk nedad mod kroppen ikke mod struben, mens de enkelte elementer holdes i balance med hinanden. Husk at lade tonerne glide mellem hinanden uden huller i balancefornemmelsen. 9. Blæsning af tekstlinjer skal give dig en oplevelse af, hvordan sprog er formet med hensyn til trykfordeling (betoning). I mange tilfælde er tryk i en tekst ikke et spørgsmål om ekstra lydtryk, men i stedet om en større eller mindre forlængelse af de enkelte stavelser. Sammen princip, som man bruger i musik. 10. Syng vokaler med samme indstilling. Føl megafonmunden, mærk modtrykket mod støttetrykket og glem skønheden i stemmen. Det er teknik, du arbejder med ikke opvisning af præstationer. Koncerterne kommer senere. Du skal ingenting præsterer. Du skal lære dig selv at kende. Det kan vel i sig selv være en interessant oplevelse.

7 7 Denne øvelse handler om det indre af din mund. Du skal kun være beskæftiget med, hvad der foregår her glem alt, hvad der er ydre bliv indeni. OBS. Situationen er nu denne: Lufttrykket i munden synes at stå stille, mens lufttrykket i rummet mellem ganesejlet og bunden af halsen føler en vis energi. Behold trykket bag munden, mens du tømmer munden for lufttryk. Blæs eventuelt i sugerøret, mens du holder fast i fornemmelsen bag munden. D. Gennemgå øvelsen igen, til du har fat i fornemmelserne mellem krop, hals og ganesejl. Fjern luften fra megafonmunden åbn læberne en smule og syng en vokal. Du synger nu med den halvlukkede megafonindstilling. OBS. Læg mærke til, hvordan vibrationerne fra stemmen hele vejen gennem halshvirvlerne op gennem kraniet og helt frem til den forreste del af ganen. Vibrationerne fra stemmen følger denne vej, der kan beskrives som en drejning af lyden fra kroppen bagom nakke og baghoved frem i ansigtet (masken) med et slutpunkt i den forreste del af ganen. I den italienske tradition kaldes dette: Giro la voce = luftens rundtur. E. Tjek billedet her til venstre. Det illustrer, hvad der sker, når man synger halvlukket med omvendt megafon. Læg især mærke til det røde område, som viser, hvordan de to modsatrettede luftstrømme arbejder i den åbne hals. Den opadgående luftstrøm åbner stemmelæberne, og den nedadgående hjælper med at lukke. Dvs. at der ikke er behov for megen muskelaktivitet i struben. Struben befinder sig i hvilestilling, fordi indstillingen i vokaltragten vedligeholder vibrationerne uden ekstra hjælp fra sangeren. Sådan undgår man at slide på stemmen, når man synger.

8 8 Selv når man åbner munden mere, skal denne indstilling bibeholdes inklusive fornemmelsen af Giro la Voce. Med andre ord skal hovedstillingen også studeres, så stemmen kan vandre igennem knoglerne hele vejen rundt til punktet foran i ganen (Punto di Mauran). Der er beskrevet mange detaljer i denne tekst, og det er meningen, at du skal opholde dig ved samtlige punkter med fokuseret bevidsthed indtil du mestrer den komplette teknik. Dette er ikke kun terapi for stemmen, men en god måde at skabe en personlig klang på. Du kan i realiteten synge, hvad som helt på denne måde i mere eller mindre udpræget grad moderne eller klassisk, det er op til dig. Sanglig kropsholdning er nødvendig for at kunne fornemme vokaltragtens åbning. Betragter man de store sangere fra forgangen tid, vil deres kropsholdning umiddelbart falde i øjnene. Disse meget kapable sangere indtager ikke denne position for et syns skyld. Den er i høj grad nødvendig for at kunne være i kontakt med vokaltragten. Ikke nok med det. Også kontakten med kroppen bliver forståelig for sangeren. Og ikke nok med det, også placeringen af hovedet styres af kropsholdningen. På denne måde undgås unødig muskelbrug i halsen for at holde hovedet i en god stilling. Målet er naturligvis at kunne kontrollere vokaltragten så godt som mulig. TIPS OG TRICKS TIL TRÆNING Kropsholdning og åbenhed i kroppen er en vigtig del af evnen til at kunne mærke vokaltragtens form og åbning. Udånding, indånding og støtte til stemmen befinder sig samme sted. Ryggen balancerer på hofterne; skuldrene er løse uden træk hverken fremad eller tilbage. Hovedet sidder i balance for oven på rygsøjlen.

9 9 Kropsholdning er et spørgsmål om ligevægt i balancen. Undgå muskelbrug for at fastholde en stiv militærisk holdning. Ved baglænsgang har kroppen en tendens til at finde sin naturlige balance. Ved rund ryg og stort svaj i nakken vil vokaltragten blive presset sammen, hvorfor munden opfattes som stedet hvor man synger. Prøv at gå baglæns, mens du observerer kroppen. Når du synes, kroppen har fundet en god balance (uden din hjernes aktive medvirken), så behold kropsholdningen mens du går fremad. Dårlig hoved- og nakkeholdning er en af de mest almindelige dårlige vaner hos sangere. Et alt for højt tryk på luften og en dårlig hoved/hals holdning. Disse to faktorer skaber tilsammen ekstra dårlige forhold for struben, som skal forsøge at passere luft gennem stemmelæberne samtidig med, at den er trukket ud af balance. En frit hængende strube er en umulighed under disse forhold. Denne hovedstilling stammer fra Alexander teknikken. Det fremgår tydeligt, at halshvirvlerne har betydning for strubens pladsforhold. Er halsen er bøjet bagud (som regel i forbindelse med rund ryg) lukkes svælget bagfra, og lyden skubbes fremad og ind i munden. Derved opstår en fornemmelse af stemmen, der udelukket vokaltragten. Klangen bliver så råbende og skrigende. Den kinesiske måde at træne åndedrættet på, der sætter udånding før indånding, er velgørende for sangerens kropsfornemmelse (brug billedet som model). Udåndingen sker hele vejen ned i kroppen. Brystbenet beholder samme position hele tiden. Indåndingen sker samme sted, men må ikke forstyrre udåndingsfornemmelsen.

10 10 At drikke, f.eks. fra et glas, frigør kæben og åbner halsen. Gør man lidt ekstra ud af det, kan man åbne såvel munden (omvendt megafon) som halsen (lav strube) og leve sig ind i fornemmelsen, der så kan bruges i sang. Det er en god idé at arbejde med at sætte hovedet på plads ved hjælp af kroppen. Når hovedet og kroppen er linet up, har sangeren mulighed for at fornemme vokaltragten og holde halsen åben og struben lav.

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

Stemmens resonansrum kaldes for vokaltragten. Den går fra toppen af struben frem til læberne.

Stemmens resonansrum kaldes for vokaltragten. Den går fra toppen af struben frem til læberne. ÅBEN HALS Stemmens resonansrum kaldes for vokaltragten. Den går fra toppen af struben frem til læberne. Vokaltragten består af flere luftfyldte hulrum, der vibrerer ved bestemte frekvenser (overtoner).

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

I traditionel fysioterapi har tungen aldrig fået særlig stor opmærksomhed.

I traditionel fysioterapi har tungen aldrig fået særlig stor opmærksomhed. Tungeøvelser: Der findes rigtigt mange tungeøvelser og det er almindelig kendt blandt talepædagoger og ergoterapeuter at tungemotorik har en vigtig og afgørerende rolle i forhold til tale og problemer

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Guidet Fællessang workshopark

Guidet Fællessang workshopark Guidet Fællessang workshopark Det gode program Vær opmærksom på rammen og formen - en rundkreds virker fx godt. Når du skal planlægge forløbet, kan det være fordelagtigt at vælge et tema for hver gang,

Læs mere

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve Ansigtsyoga Ansigtet er kroppens spejl udadtil Her har jeg samlet nogle af de øvelser og teknikker, som jeg holder mest af. Du behøver ikke at lave dem alle, blot et par stykker, gerne 2-3 gange om ugen.

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Patientvejledning September 2013 Indledning Strålebehandling kan påvirke vævet i underhud og muskler, så det bliver fortykket

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals HovedOrtoCentret Klinik for Ergo- og Fysioterapi Fysioterapien afsnit 8511 Rigshospitalet Blegdamsvej 9, 2100 København Ø 35 45 30 01 Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

Du er på vej til Du kan næsten Du kan Du forstår

Du er på vej til Du kan næsten Du kan Du forstår Du er på vej til Du kan næsten Du kan Du forstår At mærke din krop og din holdning og høre, at det gør en forskel. At finde balance mellem nakke, bryst, skulderblade, bækken og knæ. Mærke din krop og din

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Sådan træner du barnets ansigt og mund

Sådan træner du barnets ansigt og mund Formålet med øvelsesprogrammet er at stimulere barnets ansigtsmuskler, så barnet træner evnen til at bruge sin mimik og kontrollere sit ansigt. Hele øvelsesprogrammet varer cirka 10 minutter, og du skal

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

SANGTEKNIK FOR SANGERE. Prolog

SANGTEKNIK FOR SANGERE. Prolog SANGTEKNIK FOR SANGERE Prolog Vores stemme er et produkt af vores anatomi og vores stemmebrug livet igennem. Stemmen afspejler, hvem vi er, og hvordan vi har det og hvad vi vil. Vi er skabt med en anatomi,

Læs mere

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne? Det anbefales at lave dit træningsprogram 5 gange dagligt for at få mest muligt ud af det.

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne? Det anbefales at lave dit træningsprogram 5 gange dagligt for at få mest muligt ud af det. Udarbejdet af ergoterapeuter, Klinik for Ergo- og Fysioterapi, HOC Rigshospitalet, Afsnit 8511 Oktober 2014 Denne pjece er til dig, som er behandlet for kræft i hoved-hals området enten ved operation eller

Læs mere

Christfulness: Ingen er glemt af Gud

Christfulness: Ingen er glemt af Gud Christfulness: Ingen er glemt af Gud Om et øjeblik siger jeg en sætning. Du skal bare lytte til den måske gentage den inde i dit hovedet men ellers bare lytte og lade den sætning svæve i luften bare svæve

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen hele tiden, dog ikke under træning eller ved bad og påklædning.

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE TAI CHI 18 Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE Tai Chi 18 Qigong Tai Chi 18 Qigong er en kombination af Qigong og Tai Chi. Serien består af 18 øvelser, hvor man elegante og lette at lære gennem gentagelser

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015 2. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Energi-øvelser andet sæt.

Energi-øvelser andet sæt. 1 Energiøvelser - Doris Beltoft 2014 Energi-øvelser andet sæt. Dette sæt indeholder især øvelser, der hjælper de to hjernehalvdele med at arbejde sammen, og beroliger amygdala. Sagt på en anden måde, det

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravebenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Jeg har glædet mig så meget til at præsentere dette program. Det er første gang at EF- FEKT flow er på DVD, så det er første gang at

Læs mere

Generel information:

Generel information: Hæshed 2 Generel information: Hæshed betyder, at man har besvær ved at skabe lyd, når man forsøger at tale. Når man er hæs, vil stemmen ofte lyde svag, ru, belastet, kradsende eller støjende. Hæshed opstår

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse

Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole KROP OG INSTRUMENT. Kropsforståelse Læreplan for faget solosang på Odsherred Musikskole Elevens navn: KROP OG INSTRUMENT Kropsforståelse At trække vejret dybt og styre mavemusklerne Trække vejret helt dybt og styre udåndingen Trække vejret

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

Sådan træner du, når du skal styrke ryggen

Sådan træner du, når du skal styrke ryggen Der kan være mange årsager til, at du har problemer med ryggen. Vores livsstil gør, at vi ofte befinder os i fastlåste stillinger og er fysisk inaktive. Din kropsholdning, når du sidder, står og bevæger

Læs mere

Sådan stimulerer du spædbarnets spisning

Sådan stimulerer du spædbarnets spisning Du får her to øvelsesprogrammer, som kan hjælpe med at understøtte dit barns spisning. Øvelserne er beregnet for spædbørn, der har svært ved selv at sutte og synke. 1. Benene Din ergoterapeut viser dig,

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Pep-fløjte/ Pep-maske

Pep-fløjte/ Pep-maske Til patienter og pårørende Pep-fløjte/ Pep-maske Information og øvelser Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Kontakt Udleveret til: Dato: Udleveret af: Tlf.: 2 Formål med behandling

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet Ortopædkirurgisk Afdeling Træningsprogram Pladsgørende operation i skulderleddet 1 Efter operationen Du må få dage efter operationen i princippet bruge din arm frit inden for smertegrænsen, med mindre

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

NODEBOG. Noder og klaverbecifringer til alle 13 sangøvelser fra sang træningsprogrammet: En sang på vejen 1 GITTE DEGN CALSTRUP HOUSE OF SINGIN

NODEBOG. Noder og klaverbecifringer til alle 13 sangøvelser fra sang træningsprogrammet: En sang på vejen 1 GITTE DEGN CALSTRUP HOUSE OF SINGIN NOBO Noder og klaverbecifringer til alle 13 sangøvelser fra sang træningsprogrammet: n sang på veen 1 ITT N CLSTRUP HOUS OF SININ itte egn Calstrup N SN PÅ VJN 1 Noder og akkorder til sangøvelserne n sang

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

STEMMEPROBLEMER HOS BØRN

STEMMEPROBLEMER HOS BØRN STEMMEPROBLEMER HOS BØRN KOMMUNIKATIONSCENTER ODENSE Ørbækvej 100, fløj 1 STEMMEPROBLEMER HOS BØRN Denne folder henvender sig til forældre, lærere, pædagoger, læger og sundhedsplejersker og andre faggrupper,

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Sofa med plads til to

Sofa med plads til to Sofa med plads til to En pige som er 12 år gammel, sidder i en sofa med en dreng på hver side. Den retvendte historie En af mine foretrukne fantasier handler om tre teenagedrenge som inviterer en pige

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Power på stemmen tal, så du får dem med!

Power på stemmen tal, så du får dem med! Power på stemmen tal, så du får dem med! Stemmeteknik ved Lone B. Skovgaard Tal, så du får dem med! ENJOY THE CONNECTION. Tilmeld dig mit nyhedsbrev med de sidste nye nemme, lynhurtige og effektive teknikker

Læs mere

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger

Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Til ex-rygeren: Sådan styrker du dine lunger Dine lunger bliver aldrig, som de var før. Som tidligere ryger må du leve med den nedsatte lungefunktion, som smøgerne har givet dig Af Line Felholt, november

Læs mere

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum Hjerteåndedrættet 1) Ret opmærksomheden blidt mod midten af brystkassen på det fysiske hjerte. Læg gerne en hånd på hjertet. 2) Hold opmærksomheden på hjertet og træk vejret dybt og roligt samtidig med,

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Eksperimenter om balance og rotation

Eksperimenter om balance og rotation EKSPERIMENTER FOR 3. - 6. KLASSE Eksperimenter om balance og rotation Piruetter på en kontorstol Det ser flot ud, når gymnast snurrer hurtigt rundt i luften, og når en skøjteprinsesse laver piruetter på

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Lungefysioterapi Problemer med vejrtrækningen Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Indhold Er du forpustet? Hoster du meget? Bevæger du dig i hverdagen? Hvilestillinger Siddende

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du armen efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne armen, så du holder armens bevægelighed og styrke ved

Læs mere

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed.

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed. Brug bolden 1 Brug bolden 2 I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til at bruge bolden i hverdagen og til at få

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

PLAN 1 VIDEN OM BALLER OG BÆKKEN

PLAN 1 VIDEN OM BALLER OG BÆKKEN 1 Lær kropspositionering der giver dig neutralt bækken. Lær at aktivere kernemuskulaturen som et helt system (stærk bækkenbund, mave og baller) - både til træning og i din hverdag. 1. VIDEN OM... S 3 2.

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere