Værd at vide om hudpriktest

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værd at vide om hudpriktest"

Transkript

1

2 3 Hvad er allergi? Allergi er den hurtigst voksende folkesygdom. Omkring 20 % af befolkningen i Danmark lider af allergisk høfeber. De mest almindelige symptomer på høfeber er gener fra øjne og luftveje f.eks. nysen, rindende næse, sviende/ kløende øjne, kløe i mund og hals, træthed og hududslæt. Man kan også opleve hoste og åndedrætsbesvær. Hos nogle udvikler høfeber sig til astma. Allergi skyldes en ubalance i immunsystemet, som forårsager, at der produceres nogle specielle antistoffer mod proteiner (også kaldet allergener) fra f.eks. pollen, husstøv og skæl fra pelsdyr. Stofferne er normalt ufarlige, men ved allergi kan immunsystemet overreagere, når man udsættes for allergenerne, og der udvikles antistoffer som fæstner sig på særlige celler, kaldet mastceller, i øjnenes og næsens slimhinder. Næste gang man kommer i kontakt med allergenet genkender immunforsvaret det, og der frigives histamin. Histamin forårsager nysen, kløende øjne og andre symptomer på allergi. Allergidiagnose ved hjælp af priktest Det er vigtigt at finde frem til, hvad man er allergisk overfor for at kunne komme i den rette behandling. En positiv priktest i kombination med den konkrete sygehistorie kan hurtigt og enkelt afklare, hvilke allergener kroppen reagerer på. Fordelen ved en priktest er, at man kan få besked hurtigt. Er testen negativ kan man som udgangspunkt udelukke allergi. I visse tilfælde kan man dog være overfølsom og opleve symptomer til trods for, at det ikke ses af testen. Når lægen har fået svar på priktesten, kan man få råd og vejledning i forhold til, hvordan man skal håndtere sin allergi og blive sat i den bedst egnede behandling. En vigtig del af behandlingen er at forsøge at undgå de allergener, som forårsager allergien. Skulle der være tvivl efter at priktesten er blevet gennemført kan den suppleres med andre tests, oftest blodprøver, hvor man kan undersøge for antistoffer i blodet. Overvejelser inden priktesten Inden priktesten skal man undgå forskellige former for medicin. Det drejer sig især om antihistaminer, men man vil normalt få besked fra lægen, forud for testen, om hvilke former for medicin, man skal undgå op til testen. Det er vigtigt at følge disse retningslinjer, da det ellers kan påvirke testresultater. Undgå desuden at bruge creme på underarmene på dagen, hvor priktesten skal laves. Astmamedicin kan tages som sædvanligt inden testen.

3 5 Sådan udføres en priktest 1. En række dråber, som hver indeholder almindelig kendte allergener fra eksempelvis pollen, husstøvmide og pelsdyr placeres i en lang række på indersiden af underarmen. 3. Efter 15 minutter kan resultatet aflæses. Det kan begynde at klø i løbet af ventetiden, men for at undgå at påvirke testresultatet er det vigtigt ikke at klø på armen. 2. Derefter prikkes med en lancet gennem samtlige dråber. Der anvendes en ny lancet for hver dråbe. Efterfølgende tørres den overskydende væske af. 4. Herefter aflæses resultatet. Hvis man er allergisk ses en lille rød hævelse, omtrent som et myggestik, hvor der har været allergen, som giver allergisk reaktion. Viser priktesten et positivt resultat, kan du tale med lægen/sygeplejersken om hvilke muligheder for behandling, du har.

4 Birk (Betula verrucosa) Værd at vide om hudpriktest 7 Nogle almindelige former for allergi Allergikalender Græs (Phleum Pratense) Pollenkalenderen er udarbejdet af Astma- Allergi Danmark og Danmarks Meteorologiske Institut. Pollenkalenderen er tegnet på baggrund af gennemsnitsværdier fra målestationen i København for perioden Gråbynke (Artemisia vulgaris) Pollenallergi Et stort antal allergikere i Danmark lider af pollenallergi. I pollensæsonen er det næsten umuligt at undgå pollen. Det er hovedsagligt pollen fra løvtræer, græs og gråbynke, der er de væsentligste kilder til høfeber. Som allergiker kan man være påvirket fra tidligt forår til sent efterår på grund af pollen fra træer, græs og urter, som blomstrer på forskellige tidspunkter. Symptomerne viser sig som rindende øjne, kløe i øjne og næse, nysen samt stoppet eller løbenæse. Ved svær allergi, eller når der er mange pollen i luften, kan der desuden opstå åndenød (astma). Mange pollenallergikere føler også træthed i forbindelse med pollensæsonen. Det kan opleves som influenza og give problemer i forhold til at præstere optimalt f.eks. på arbejde og i skolen. Studier har vist, at børn med pollenallergi opnår dårligere resultater under pollen sæsonen sammenlignet med resten af skoleåret.

5 9 Hveps (Vespula spp) Allergi mod insektgift Insektallergi indebærer, at man reagerer på gift fra hvepse og bier. Da insekterne normalt stikker, når de føler sig truede og vil forsvare sig, er det vigtigt at bevæge sig roligt og undgå pludselige eller hurtige bevægelser på steder, hvor der er mange stikkende insekter. Desuden skal man være opmærksom i nærheden af overmoden og nedfalden frugt samt visse blomster. Insekterne bliver tiltrukket af mad, søde drikke og stærke dufte. De kan også reagere på farvestrålende tøj. De fleste mennesker får en lokal reaktion, hvis de bliver stukket af et insekt, hvor området omkring stikket bliver rødt og hævet. Hævelsen forsvinder normalt inden for 24 timer. Ved en allergisk reaktion på insektgiften ses påvirkning ud over området for stikket. Dette kaldes en systemisk reaktion, da hele kroppen kan blive påvirket. Ved denne form for reaktion kan bl.a. ses nældefeber, kløe og åndedrætsbesvær. Ved insektstik i munden, svælget eller øjnene skal du søge læge. Det samme gælder ved utilpashed eller åndedrætsbesvær efter et insektstik. Disse reaktioner kan i visse tilfælde være livstruende og kræve akut behandling med adrenalin autoinjektor. Har du oplevet en systemisk reaktion, skal du undersøges af en allergispecialist for at afklare, om du evt. skal vaccineres eller have udskrevet en recept på en adrenalin autoinjektor. Du kan læse mere om allergivaccination i brochuren, Allergivaccination.

6 11 Kat (Felis domesticus) Hund (Canis domesticus) Pelsdyrallergi I norden er det relativt almindeligt at være allergisk over for husdyr som kat, hund, hest, marsvin og andre smågnavere. Pelsdyrallergi udvikler man oftest i børne- eller teenageårene, men man kan også udvikle den senere i livet. Allergi over for katte er den mest almindelige form for allergi i Norden. Dels fordi katten er det mest almindelige husdyr, dels fordi kattens allergener spredes meget let, gennem luften og f.eks. via tøj, til miljøer, hvor der aldrig har været kat. Pelsdyrallergi kan vise sig som reaktion i øjne, næse, lunger og/eller hud. Allergien kan desuden medføre kløende udslæt, især hvis man har været i fysisk kontakt med dyret. Det er ikke pelsen, der forårsager allergien, men derimod stoffer (allergener) fra dyrets urin, spyt eller skæl, som overføres til pelsen, f.eks. når dyret slikker sig. Disse allergener kan overføres f.eks. via tøj til hjem, hvor der ikke er husdyr, til skoler og til arbejdspladser. Det betyder, at mennesker med svær pelsdyrallergi kan få symptomer, selvom de aldrig kommer i direkte kontakt med pelsdyr. Grundig rengøring kan mindske mængden af allergener, men det kan være svært at fjerne dem fuldstændigt. Desværre findes der ingen allergisikre pelsdyr, og er man blevet allergisk, må der oftest findes et nyt hjem til dyret. Pelsdyrsallergi kan være meget generende og indebærer ofte, at man må tage medicin flere gange dagligt året rundt.

7 13 Husstøvmider (Dermatophagoides pteronyssinus) Allergi mod husstøvmider Husstøvmider er små dyr, som findes i husstøvet i de fleste hjem i Danmark. De måler ca. 1/3 mm og kan ikke umiddelbart ses. De trives bedst i fugtige, varme miljøer og lever af de skæl som løbende falder af vores hud. I hjemmet findes husstøvmiderne primært i senge, men de lever også i polstrede møbler og i tæpper. Mængden af husstøvmideallergen kan begrænses gennem grundig rengøring, daglig udluftning, øget ventilation for at begrænse fugtigheden, lav temperatur i soveværelset og hyppig vask af sengetøj. Desværre er det næsten umuligt helt at undgå allergenerne fra husstøvmider, og har man husstøvmideallergi er det ofte nødvendigt at tage medicin flere gange om dagen hele året.

8 15 Resultat af hudpriktest Resultat: Navn: Personnummer: Her kan du finde yderligere information om astma og allergi: ALLERGEN REAKTION + - Birk Græs Gråbynke Kat Hund Hest D. pteronyssinus (husstøvmider) D. farinae (husstøvmider) Cladosporium (skimmelsvamp) Alternaria (skimmelsvamp)

9 ALK NORDIC A/S, SAUNTESVEJ 13, 2820 GENTOFTE, TELEFON DK/SO24/ RELEVANS.NET

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi 3 Hvad er allergi? Allergi er en af de hurtigst voksende folkesygdomme, og i Danmark lider omkring 20 % af befolkningen

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

Kort om ALK. Vi bekæmper årsagen til allergi

Kort om ALK. Vi bekæmper årsagen til allergi Kort om Vi bekæmper årsagen til allergi 2 Velkommen Velkommen 3 Velkommen 20 % Årsagen til allergi skal behandles Mere end 20 % af befolkningen lider af luftvejsallergi 1. Allergi er en af de mest hyppige

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

HELBREDSPROBLEMER VED FUGT OG SKIMMELSVAMPE I BYGNINGER om udredning og diagnostik hos alment praktiserende læger

HELBREDSPROBLEMER VED FUGT OG SKIMMELSVAMPE I BYGNINGER om udredning og diagnostik hos alment praktiserende læger HELBREDSPROBLEMER VED FUGT OG SKIMMELSVAMPE I BYGNINGER om udredning og diagnostik hos alment praktiserende læger 2006 HELBREDSPROBLEMER VED FUGT OG SKIMMELSVAMPE I BYGNINGER om udredning og diagnostik

Læs mere

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, DK-2100 København Ø Tlf. +45 39 16 84 00, Fax +45 39 16 84 01, E-mail skriv.til@novartis.com EXE-12/2009-42 EXE.1876

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Landslægeembedet. Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v.

Landslægeembedet. Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Landslægeembedet Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2012 Forord Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i institutioner

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning?

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning? GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk Hvilke konsekvenser har rygning? HVILKE KONSEKVENSER HAR RYGNING? I dette tema kommer du til at arbejde med

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v.

Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2013 Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2013 Smitsomme

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Tekster fra bogen Allergi, årsager og behandling

Tekster fra bogen Allergi, årsager og behandling Tekster fra bogen Allergi, årsager og behandling Milten Man understøtter miltens funktion ved regelmæssighed i måltiderne samt en sund ernæring. Milten hæver efter rigelig næringsindtagelse, og for store

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning Patientvejledning Denne pjece handler om de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig, når man har fået åndenød At leve med åndenød Onkologisk Afdeling D Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Iltbehandling i dagligdagen

Iltbehandling i dagligdagen Iltbehandling i dagligdagen En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Indhold Indledning... 3 Kroppen har brug for ilt... 4 Iltbehandling...

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? Flere og flere rygere vælger at stoppe med ryge - heldigvis for dem. Men det er ikke let, og det kan kræve stor selvdisciplin og udholdenhed at

Læs mere

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet.

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. 1 1 RETTIDIG UNDERRETNING HJÆLPER BØRN OG UNGE TIL ET BEDRE LIV Er

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere