Hjemmeside om elbiler -

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu"

Transkript

1 OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE

4

5 Brugervejledning til - 5 INDHOLD 1 Praktisk information (hosting og login) 7 2 Joomla Administrationsmodulet 8 3 Opbygning af siden 10 4 Tjekliste for indholdsopdateringer 12 5 Articles oversigt Oprettelse af nye artikler Særlige artikelindstillinger (overskrift) Sådan laver man links i en tekst Links til interne artikler Links til filer (eks. PDF er) Links til eksterne sider Redigering af artikler 19 6 Menupunkts oprettelse 20 7 Layout af artiklen 23 8 Huskeliste for artikel oprettelse 26 9 Sletning af artikler (og moduler) Moduler - redigering Nyt modul ud fra eksisterende skabelon Back-Up Gem Backup via FTP 33

6 6 Brugervejledning til 12 Bruger oprettelse (almindeligt) Indlægning af billeder og filer i Joomla Indsættelse af billeder i sine artikler Indsættelse af video på sider Categories - Oprettelse og vedligeholdelse Statistik Slideshow Redigering af slider: Stikordsregister 46

7 Brugervejledning til Praktisk information (hosting og login) Hjemmesiden ligger på Hjemmesiden hostes hos UnoEuro (https://www.unoeuro.com/ Login via Kontrolpanelet) Kontoinformation: Konto nr.: UE Adgangskode: emic FTP: Hostnavn: Brugernavn: Adgangskode: elbiler.nu elbiler.nu emic Joomla Login: User name: Password: Faber HTK2013elbiler Content Management Systemet er Joomla version Yderligere information om Joomla findes på:

8 8 Brugervejledning til 2 Joomla Administrationsmodulet Når man skal vedligeholde hjemmesiden logger man ind i administrationsmodulet, ved at gå ind på følgende hjemmeside: Her udfylder man brugernavn og adgangskode. Det giver adgang til administrationsmodulet eller kontrolpanelet i Joomla, hvor man vedligeholder siden.

9 Brugervejledning til - 9 I kontrolpanelet kan man få hurtigt overblik over opdateringer af Joomla, og diverse udvidelser. Hvis der er opdateringer til Joomla vil det fremgå af det første ikon. Man klikker på ikonet og markerer opdateringen, hvorefter man klikker på opdater. Det er dog altid en god idé at sørge for at have en backup liggende, for en sikkerhedsskyld.

10 10 Brugervejledning til 3 Opbygning af siden For at redigere sidens indhold, er det vigtigt at have en forståelse af hvordan sidens dele er bygget op. Derfor er nedenstående Screenshots sat ind for at give et visuelt overblik. Forsiden:

11 Underside: Brugervejledning til - 11

12 12 Brugervejledning til 4 Tjekliste for indholdsopdateringer Når man arbejder med CMS (Content Management Systemer), er det godt at gøre det i en bestemt rækkefølge, derfor denne tjekliste. 1 Indsamle materiale til artiklen - tekst (så rå tekst som muligt, man er alligevel nødt til at formattere det til web) (- billeder (som vedhæftninger, og beskåret i den størrelse man skal bruge)) - filer der skal linkes til (pdf er fungerer bedst på web men word og excel kan også lægges ind) - links til andre sider etc. 2 Tjek at det passer ind i en eksisterende kategori eller opret en ny kategori 3 Opret artiklen 4 Hvis artiklen skal være i en menu, skal der oprettes menupunkt nu 4.1 Derefter skal man sørge for at tilhørende undermenu/sidemenu vises på den nyoprettede artikel. 5 Hvis artiklen ikke skal være i et menupunkt skal man linke til den nu VIGTIGT! Artiklen kan ikke ses hvis den ikke er linket, enten til noget tekst eller et menupunkt.

13 Brugervejledning til Articles oversigt OBS: Hvis der er en hængelås ud for artikel navnet, er den ikke lukket korrekt. Hvis du er superbruger, tryk da herefter på låsen, og siden låses op. Det kan dog også være en anden bruger er i gang med at redigere siden, hvis dette er tilfældet, vil den ikke kunne låses op. Vedligeholdelse af artikler foregår her: ( Content > Article Manager ) Man kan vælge at gå ind i listen over eksisterende artikler for at vedligeholde dem der allerede er oprettet, eller man kan gå direkte til tilføj ny artikel. Når man kommer ind i listen over artikler kan man se en liste over alle de artikler allerede er oprettet:

14 14 Brugervejledning til 1 Man kan se om artiklen er publiceret eller upubliceret ved at se på statuskolonnen: Når man arbejder med den bør den være af-publiceret. = publiceret = upubliceret 2 Man vælger om artiklen skal vises på forsiden ved at se på 'Featured' kolonnen: = ikke vist på forsiden = vist på forsiden 3 Man kan søge og filtrere artiklerne ved hjælp af filtrene øverst i listen: 5.1 Oprettelse af nye artikler 1 Artikler oprettes ved at trykke på New : 2 Udfyld de relevante felter: 2.1 HUSK kategorier er vigtige i forhold til undermenuerne.

15 Brugervejledning til Felter med * er obligatorisk. 3 Teksten lægges ind i de hvide felt (brug knappen med W ikonet, hvis I ønsker at kopiere tekster fra et Word dokument). Knapperne i bunden gør det muligt at indsætte links til andre artikler og indsætte billeder (se mere om indsættelse af billeder i afsnit X, links til filer i afsnit X og andre artikler afsnit X) 5.2 Særlige artikelindstillinger (overskrift) Som standard er titlen på artiklen ikke vist, i forhold til Elbiler, er der lavet et specifikt design af artikel overskrifterne, hvor man skal vælge et passende ikon der skal høre til overskriften. Dette gøres på følgende måde: 1 Marker den tekst der skal være overskrift, og vælg ved siden af Styles at teksten skal være en "Heading 3" 2 Herefter skal man kigge i højre side af artiklen på de forskellige parametre og klikke på "Images and links" 3 Vælg "Full article image"

16 16 Brugervejledning til 4 Ikonerne ligger i "icons" mappen. 5 Vælg det ønskede ikon og tryk "Insert" i øverste højre hjørne 6 HUSK at ændre "Image Float" til "None". (Den står som standard til "Use Global" som I kan se på ovenstående billede, men for at det vises rigtigt på siden, skal dette ændres) NB! En artikel kan først ses på hjemmesiden når den er blevet linket til fra et menu punkt eller et link i teksten på en anden artikel. (Se afsnit X, s. X for menupunkts oprettelse) TIP! Når man har opdateret noget i administrationsmodulet er det altid en god idé at tjekke at det ser rigtigt ud og at eventuelle links virker. Hvis man ikke kan se de ændringer man har foretaget, kan man trykke CTRL+F5 så opdaterer man browservinduet. 5.3 Sådan laver man links i en tekst Links i teksten kan være til interne sider, eksterne sider eller til dokumenter Links til interne artikler 1 Åbn den artikel man skal linke fra. 2 Stil musen der hvor du gerne vil have at linket skal være

17 Brugervejledning til Tryk på artikel knap nede under tekstfeltet 4 Vælg artikel 5 Linket er nu sat ind: 6 Linket kommer automatisk til at hedde det samme som artiklen. Hvis man gerne vil ændre dette, kan man stille sig midt i teksten og skrive en ny titel, hvorefter man sletter resten Links til filer (eks. PDF er) 1 Gå ind i den artikel du gerne vil lave linket i 2 Tilføj det dokument du gerne vil linke til ved at klikke på 3 Tryk "Gennemse" / "Choose File" (sproget på knappen er afhængigt af browseren) 4 Find den ønskede fil fra din egen Computer 5 Tryk på Upload efter den rette fil er valgt 6 Når filen er på plads ser det sådan her ud:

18 18 Brugervejledning til 7 Klik på filnavnet: 8 Så åbner filen i et nyt vindue. 9 Kopier stien fra det nye vindue. (Dette er url'en for den vedhæftede fil) 10 Nu markerer du den tekst i artiklen som du gerne vil have skal være linket. 11 Derefter trykker du på det lille kæde ikon 12 Og Indsætter det link du kopierede. 13 I "Target" vælger du "Open in new window (_blank)" og trykker herefter "Insert" Links til eksterne sider Ønsker du at linke til eksterne sider kan du følge fore-

19 Brugervejledning til gående guide fra Step 9. TIP Der er en konvention på nettet om at man åbner links til interne artikler i samme vindue, men links til dokumenter og eksterne hjemmesider i et nyt vindue. 5.4 Redigering af artikler Når man redigere en artikel skal man trykke på titlen på den pågældende artikel, når man er placeret i "Content > Article Manager". Når man har en side med en del indhold, kan det være en stor hjælp at bruge "Filter" linjen, til at søge den ønskede artikel frem.

20 20 Brugervejledning til 6 Menupunkts oprettelse Når man skal tilføje menupunkter går man ind under Menus > Main Menu > Add New Menu Item Alle menupunkter skal lægges ind under Main Menu for at sikre, at strukturen på sitet holdes og vises korrekt i brødkrummen. Her organiseres alle menupunkterne i et samlet hierarki. 1 Nedenstående billede er det første man mødes af: 2 Vælg Menu Item Type:

21 Brugervejledning til (Vælg altid Single Article ) 3 Giv menupunket en titel 4 Vælg den artikel der skal linkes til (muligheden dukker op i højre side EFTER valget af "Single Article") Den rette artikel kan søges frem (i Filter feltet), hvis den ikke ses med det samme på listen. (HUSK derfor altid først at oprette artiklen, og derefter lave menupunktet. 5 Vælg hviken menu den skal bruges i: 6 Under "Menu Location" skal altid vælges Main Menu, mens "Parent Item" bestemmer hvilken undermenu menupunktet placeres i.

22 22 Brugervejledning til 7 Gem menupunktet: OBS som standard ligger menupunktet nederst i den nye undermenu, hvis dette ikke er rigtigt, skal man nøjes med at trykke SAVE, og hernæst kan man vælge placeringen af menu punktet i kassen Ordering

23 Brugervejledning til Layout af artiklen Når man har tilføjet et nyt menupunkt (med sin artikel), skal man altid påhæfte de tilhørende undermenuer til artiklen manuelt. Selve menupunktet kommer af sig selv i undermenuen, men man skal aktivt vælge at denne menu også skal vises på siden. Dette gøres ved at finde den rette menu i modulerne. Her ses et eksempel: Test side er oprettet som underside til Kom godt i gang Menu item er oprettet under menuer og Kom godt i gang siden ser derfor sådan ud:

24 24 Brugervejledning til Testsiden i sig selv ser dog sådan ud: Derfor skal man inde under (i dette tilfælde) modulet Muligheder (main menu), markere at denne menu også skal vises på siden Dette er en test

25 Brugervejledning til Så kommer siden til at se sådan ud Der skal højest sandsynligt også vises de rigtige elementer i den højre side af artiklen. Disse skal på samme måde vælges, som værende vist på den pågældende side.

26 26 Brugervejledning til 8 Huskeliste for artikel oprettelse Der er dermed en meget fast procedure man skal igennem i Joomla, hver gang man opretter en ny artikel: 1 Oprettelse af artikel 2 Tilføjelse af Menu Item til Main Menu 3 Vælge hvilke Undermenuer (og evt. Andre moduler) der skal vises på den pågældende artikels side 4 Tjek at alting ser rigtigt ud i din browser

27 Brugervejledning til Sletning af artikler (og moduler) Der er flere måder man kan slette en artikel/et modul på. 1 Man kan 'Unpublish' artiklen, så den ikke længere vises, men stadig kan ses i "Article Manager"-oversigten 1.1 Ved at trykke på den grønne cirkel under status = publiceret = upubliceret 2 Man kan slette artiklen (smide den i papirkurven), så den ikke figurer hverken på siden eller i oversigten. 2.1 Dette gøres ved at sætte flueben ved kassen ved siden af artiklen, og derefter trykke på "Trash" knappen. OBS: Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at selvom artiklen slettes, eller fjernes som publiceret, kan man stadig se menupunkterne på siden, og de vil dermed link til 'dødt' indhold. Det er derfor nødvendigt at følge samme steps (s. 26) som ved oprettelse af artiklen, for at væ- re sikker på at alle spor er slettet/gemt

28 28 Brugervejledning til væk.

29 Brugervejledning til Moduler - redigering Som I kunne se på s. X, er modulerne det, forsiden er opbygget af. Disse kan i forskellig grad redigeres i under Extensions > Module Manager. 1 Det første man bliver mødt af er en lang liste. Det er nemmest at finde det specifikke modul man ønsker at rette ved at bruge søgefunktionen. 2 Man vælger det Modul man ønsker at redigere ved at trykke på navnet på selv modulet. OBS: Nogle moduler kan man kun ændre hvor de vises (eks. Menuerne), andre er opbygget i HTML og her kan man også ændre i deres indhold. 3 Hvis indholdet i modulet kan redigeres bliver man mødt med stort set det samme vindue som ved redigering af artikler, og man kan nu ændre i teksten som man ønsker. OBS: Der må kun ændres i "Custom Output" (det

30 30 Brugervejledning til der vises på siden) 10.1 Nyt modul ud fra eksisterende skabelon Du kan dog også vælge at bruge et af de oprettede moduler som skabelon, hvis der eksempelvis skal være en højre sidebar, med næsten samme links som en anden. Dette gøres på følgende måde: 1 Klik i firkanten ved siden af den boks du skal bruge. 2 Tryk på "Duplicate" 3 Der kommer nu et nyt modul med samme navn (2) Som I kan se, er det nye modul som standard ikke publiceret. 4 Klik på titlen og rediger modulet. 5 Start med at give det et sigende navn (så I selv kan huske hvor/hvornår det bruges) 5.1 Hvis modulet skal vises med det samme, så husk at vælg "Published" under Status 6 Rediger i den pågældende tekst/formatering 7 Vælg hvilke sider modulet skal vises på

31 8 Vælg "Save & Close" Brugervejledning til - 31

32 32 Brugervejledning til 11 Back-Up Der er installeret et back-up program til hjemmesiden, så man altid har en mulighed for at reetablere siden som den så ud da back-up en blev taget. Systemet hedder Akeeeba backup, og man får adgang til det via "Components > Akeeba Backup" Her kan man vælge Backup Now Det fører ind til dette billede: Kort beskrivelse lader man bare stå, man kan evt. tilføje backup kommentar, så som backup in- deholder sidste opdateringer af,

33 Brugervejledning til men det er ikke tvunget. Tryk på Backup Now! og vent til systemet siger at den er færdig med at tage backup Gem Backup via FTP Det er altid en god idé at gemme backup filen på et drev hos jer selv også (og gerne op til flere steder!) Det er muligt at gøre via Manage Downloads fanen, men det kan ødelægge filen, derfor bliver I, i stedet nødt til at Logge ind via en FTP klient og gemme filen herfra. (eks. FileZilla der kan hentes her: https://filezilla-project.org/download.php) Når Filezilla er installeret, vil følgende steps guide jer igennem oprettelse af forbindelse til serveren, samt hvordan man henter den rigtige backupfil. 1 Tryk på Site Manager og vælg New Site 2 Udfyld højre kolonne med følgende information: Host: Logon Type: User: Password: elbiler.nu Normal elbiler.nu emic 3 Tryk Enter på tastaturet og siden gemmes, samt FileZilla logger på.

34 34 Brugervejledning til 4 Nederste Højre kasse viser side strukturen, der i første niveau kun er en folder Public_html, der er her hele siden er placeret. Naviger via denne folder til Backup mappen: 4.1 Public_html > administrator > components > com_akeeba > backup 4.2 Den fil der indeholder selve backup filen er en JPA i filtype (og fylder ret meget) 4.3 I modsatte vindue (det i venstre side), vælger man hvor backuppen skal gemmes 4.4 Filen markes og man trykker Enter på tastaturet filen kopieres nu til den pågældende mappe OBS: Vi anbefaler at I tager back-up når I har lavet nogle store ændringer, eller en gang om måneden.

35 Brugervejledning til Bruger oprettelse (almindeligt) Der er oprettet fire superbrugere på siden (Anne Cathrine fra COWI, Tina Faber, Steen Olesen samt Toolmaster), superbrugere kan tildele brugerrettigheder til andre der skal vedligeholde siden, dette gøres under User Manager (under stien Users > User Manager). 1 Klik på User Manager (fra forsiden) 2 Tryk på New 3 Udfyld de relevante felter

36 36 Brugervejledning til 4 Vælg hvilken rettighedsgruppe, personen skal være medlem af: 5 Husk at ligge mærke til at brugeren står som værende Registered i første omgang. 6 Tryk på Save Save bruges hvis man har brug for at gemme og lade vinduet være åbent. Save & Close bruges hvis man vil lukke vinduet efter sig Save & New bruges hvis man skal oprette flere brugere lige efter hinanden 7 Send det valgte brugernavn og adgangskode brugeren pr. mail. OBS: hvis der skal oprettes brugere til Leverandørdatabasen, skal der bruges en anden indgang.

37 Brugervejledning til Indlægning af billeder og filer i Joomla Billeder og filer skal lægges på plads i Joomla før man kan bruge dem i artiklerne, hvis man har en stor samling er det en god vane, at begynde med at lægge dem ind i mediebiblioteket. 1 Gå ind i Content/Media Manager: 2 Lav en mappe (hvis der ikke er en der passer til det du skal bruge) 3 Klik på mappen 4 Tryk på Choose files og vælg de filer du vil tilføje mappen. Tryk dernæst Start Upload. Husk at filer og billeder ikke må være større end 10 MB både fordi Joomla ikke kan håndtere så store filer, men også fordi I skal holde jer for øje at jeres brugere ikke alle har hurtige netforbindelse, og det tager lang tid at åbne eller hente store filer.

38 38 Brugervejledning til Indsættelse af billeder i sine artikler Hvis billederne skal vises i teksten, gør man som følger: 1 Klik på Image knappen: 2 Vælg det billede du vil sætte ind: 3 Og tryk "Insert" i øverste højre hjørne Billeder og filer må ikke være større end 2 Megabyte.

39 Brugervejledning til Indsættelse af video på sider Man kan linke til videoer på youtube, både fra moduler og fra artikler. Det gøres ved hjælp af en kode der ser sådan her ud: {youtube}xxxx {/youtube} Brudt ned betyder koden følgende: {youtube}{/youtube} = fortæller hvor videoen ligger placeret xxxx = youtube videoens kode på youtube, den finder du ved at gå ind på Youtube og trykke på del Koden på ovenstående eksempel er 1-g73ty9v = Højden og bredden på videoen (440x290 er f.eks. størrelsen på en You-

40 40 Brugervejledning til Tube kassen på Din første tur" undersiderne).

41 Brugervejledning til Categories - Oprettelse og vedligeholdelse Al data skal kategoriseres, hvis de allerede oprettede kategorier ikke er tilstrækkelige, kan der oprettes nye. ( Category Manager ligger under Content fanen) Der er allerede oprettet et antal kategorier i systemet: Man kan vælge at gå ind i listen over kategorier for at redigere i dem der allerede er oprettet, eller man kan gå direkte til tilføj ny kategori. Når man kommer ind i listen over kategorier, kan man gøre følgende Oprette en ny, redigere en eksisterende, publicere eller afpublicere kategorier. Hvis man skal ændre en eksisterende kategori, klikker man på titlen, og ændrer de relevante steder. Præcis som havde det været et modul eller en artikel man ønskede at redigere.

42 42 Brugervejledning til 16 Statistik Google Analytics indsamlet statistik omkring siden, dette tilgås via: (log in i øverste højre hjørne) /navn: pass: SommeriDanmark 2012 Det er muligt at se mange forskellige informationer omkring jeres brugere i dette værktøj, blandt andet deres placering, hvilke enheder eller browsere de bruger til at tilgå siden, osv. Hvis det er noget I ønsker mere information om, kan vi også tilføje dette her i guiden.

43 Brugervejledning til Slideshow Slideshowet er det modul, der vises på forsiden. Titlen på modulet er "ARI Image Slider" Inde i modulet kan man ændre i stien til de viste billeder, denne ligger næsten nederst i højre side i modulet kaldet "Image path". Den nuværende mappe er "image_frontpage" Den nuværende sti er "images/image_frontpage" Billederne i slideshowet vises i den størrelse, man uploader dem med, og de skal derfor altid have størrelsen 960 x 370px.

44 44 Brugervejledning til Redigering af slider: For at gøre billederne i slideshowet til links eller indsætte små blå tekstbokse nede i højre hjørne, skal man redigere i filen ariimageslider.ini. Denne tilgår man ved hjælp af sin FTP client (som omtalt i backup afsnittet S. ). 1 Login på elbiler.nu på samme måde, som hvis du ville tage backup af siden (når siden allerede er gemt, skal man bare trykke på ikonet og dobbeltklik på titel (medmindre i har rettet den, er default titlen "New site"). 2 Naviger til images mappen ved følgende steps 2.1 public_html > images 3 Vælg den mappe, som indeholder billederne til det slideshow, der skal redigeres, i dette tilfælde findes kun image_frontpage som slidermappe. Mappen indeholder billederne der vises i slideshowet på forsiden samt filen ariimageslider.ini, som skal redigeres. 4 Åbn i venstre side den mappe du vil gemme filen i under redigeringen, marker filen og tryk enter (ligesom når I kopiere backupfilen) 5 Rediger filen lokalt på din computer med eksempelvis Notepad++ (http://notepad-plus-plus.org/download/v6.5.html). Filen er delt i to afsnit: 5.1 [DESCRIPTION] Hver linje repræsenterer ét billede i slideshowet, og her indsættes den tekst, man gerne vil vise i en blå tekstboks i højre hjørne på et bestemt billede. Et eksempel kunne være: b_tom_roskilde_kommune.jpg="<a href='index.php?option=com_content&view=article&id=43&catid=18&it emid=190'><h5>læs om Toms erfaringer</h5><p>tom Hansen fra Babcock & Wilcox Volund kører i firmaets elbil cirka en gang hver anden uge, når han skal til møder i Københavnsområdet, hvor han skal repræsentere firmaet.</p></a>" 5.2 [LINK] Igen repræsenterer hver linje ét billede, og her kan man gøre selve billedet i slideshowet til et link. Hvis vi eksempelvis vil have hele billedet til at linke til en side (og ikke bare teksten i hjørnet), indsættes en linje, der

45 Brugervejledning til ser således ud : Elbil-elektriker-580.jpg="index.php/elbiler-i-virksomheder" 6 Når du er færdig, vend tilbage til Filezilla, marker den opdaterede fil (der ligger i din valgte mappe), og tryk enter. Filezilla vil spørge om du ønsker at overskrive den eksisterende fil, dette siger du ja til. OBS: det er altid en god idé at have en version gemt af den oprindelige fil, sådan så hvis et step i redigeringen går galt, kan man altid gå tilbage til status quo.

46 46 Brugervejledning til 18 Stikordsregister Super Bruger/Super User: Bruger der kan redigere i alt i backend Registered user: Moduler: Articles: Bruger der kun kan redigere i elementer denne selv har oprettet Hvad forsiden og sidebarer er bygget op af Alm siders tekst indhold (dog kan man også hente artikel indhold i sine moduler)

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

Amara. Lav selv flash-film til SkoleIntra. Version: August 2012

Amara. Lav selv flash-film til SkoleIntra. Version: August 2012 Amara Lav selv flash-film til SkoleIntra Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvem er Amara?...4 Hvor får jeg programmet fra?...4 Installer programmet...5 Første skridt...8 Layout...9 Type...11 Texts...12

Læs mere

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr.

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr. MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Dok. nr.: 74-100 079-001 FORORD Dette hæfte indeholder beskrivelse af, hvordan man dokumenterer

Læs mere

Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation

Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation Sådan kommer du i gang Vejledning til Nyt Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give dig en lille introduktion til de mest brugte funktioner i Danmarks Arealinformation. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden NIS Kvikguide Kom godt i gang Velkommen til NIS EG Kommuneinformations webbaserede lovinformationssystem. Denne kvikguide giver dig en kort introduktion til arbejdet med NIS, så du kan gå i gang med det

Læs mere

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....4 Oprettelse af brugere.....6 Organisationer og personer.....9 Aktiviteter... 11 E-mails... 14 Tilbud salgspipeline... 16 Enkle tilpasninger... 18

Læs mere

Kom godt i gang. Indhold. Kom godt i gang. Version 2.0 webcrm december 2011

Kom godt i gang. Indhold. Kom godt i gang. Version 2.0 webcrm december 2011 Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....3 Oprettelse af brugere.....4 Organisationer og personer.....6 Aktiviteter.....7 E-mails.....8 Tilbud salgspipeline.....9 Enkle tilpasninger... 10

Læs mere

Intro til Fronter for studerende

Intro til Fronter for studerende Intro til Fronter for studerende I denne manual vil vi gennemgå: - Login i Fronter - Fronters brugerflade - Dagens (Fronters forside) - Navigation i rum og læsning/upload af dokumenter - Hvordan man opdaterer

Læs mere

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL Lister kan i Excel anvendes til forskellige formål. Her skal vi se på et af disse, nemlig anvendelsen af lister til "databaselignende" funktioner. For at kunne anvende de

Læs mere

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside.

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Først skal du åbne Windows Internet Explorer da dette program kan køre gruppen hjemmeside 100 %, du skal kigge ind på www.spejdernet.dk/jerslev

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER.

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER. Søgespor Hvordan? (udgave 1.0) side 1 af 20 SØGESPOR HVORDAN? Af Glenn Abramsson Som de fleste ved, så består en stor del af det arkæologiske arbejde i at indsamle data, også data om hvordan data er blevet

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

Baggrund Forord Luk Filer Gem

Baggrund Forord Luk Filer Gem Lectio Lectio Elevmodul vejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Baggrund Forord

Læs mere

Velkommen. I gang med Ondisplay

Velkommen. I gang med Ondisplay Velkommen I gang med Ondisplay Log ind på Ondisplay Tast den URL du har fået af Ondisplay. Det kan være: http://admin.ondisplay.dk eller http://ditfirmanavn.ondisplay.dk (Bemærk: ingen www) På logon-siden

Læs mere

Lectio. Spørgeskema. 1. udgave august 2007 OD

Lectio. Spørgeskema. 1. udgave august 2007 OD Lectio Spørgeskema 1. udgave august 2007 OD Indledning Lectio kan anvendes til mere end notering af fravær, studieplan, studierapport og undervisningsbeskrivelse. Det kan også bruges til at lave spørgeskemaundersøgelser

Læs mere

How to do it in rows and columns 12

How to do it in rows and columns 12 UDSKRIFT Når du har lavet et regneark, kan du selvfølgelig nøjes med at have det liggende på din PC eller på en USB-nøgle eller lignende, men ofte skal du præsentere regnearket for andre, som ikke lige

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

Kom godt i gang med X-Point. Brugerguide

Kom godt i gang med X-Point. Brugerguide Kom godt i gang med X-Point Brugerguide Indhold 1. Kom godt i gang med X-Point... 3 1.1 Indledning... 3 2. Start af X-Point... 4 2.1 Installation og start kort... 4 2.2 Trin 1; Præsentation af opgaven...

Læs mere

Version 4.3 2013. Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables

Version 4.3 2013. Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables Version 4.3 2013 Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables Udviklet i samarbejde med Bygaden 7, DK-4040 Jyllinge, Danmark INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...5 SKRIDT FOR

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

XMedia Sådan laver du en forskningsplakat

XMedia Sådan laver du en forskningsplakat XMedia Sådan laver du en forskningsplakat Indholdsfortegnelse 0. Indledning og systemkrav... 3 1. Hurtigt overblik over arbejdsgangene... 4 2. Login og overblik... 5 3. Download/upload... 6 4. Skabelonversioner

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Kom godt i gang vejledning til TDC IP Telefoni Scale

Kom godt i gang vejledning til TDC IP Telefoni Scale Kom godt i gang vejledning til TDC IP Telefoni Scale Sidst opdateret d.19/11-2008 Forord... 3 Hvad er TDC IP Telefoni Scale?... 3 Scale administratorens opsætning af tjenesten efter levering... 4 Opsætning

Læs mere

Pinnacle Studio. Dit liv på film. Version 17. Inklusive Pinnacle Studio Plus og Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Dit liv på film. Version 17. Inklusive Pinnacle Studio Plus og Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Version 17 Inklusive Pinnacle Studio Plus og Pinnacle Studio Ultimate Dit liv på film Copyright 2013 Corel Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Respektér venligst rettighederne for

Læs mere