Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne"

Transkript

1 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T S A G S N O T A T 15. DECEMBER 2010 Vedr.: Justerede retningslinjer for års- og skemastruktur (gældende fra september 2011) Sagsbehandler: Uddannelsesservice Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK SEKRETARIAT FIOLSTRÆDE KØBENHAVN K Kapitel 1 Indledning KU s Ledelsesteam (LT) har den 19. december 2007 besluttet at indføre et Indre marked for uddannelser på KU, således at det i højere grad vil være muligt for studerende at følge fagelementer 1 fra andre uddannelser og fakulteter. Det betyder, at studieåret og skemalægningen på hele KU, uanset om der lokalt tænkes i blokke eller i semestre, skal fastlægges inden for de nedenfor beskrevne retningslinjer. TLF DIR FAX gidh@adm.ku.dk REF: GIDH SAG: / Doknr Fakulteterne orienterer årligt KUUR om væsentlige nødvendige afvigelser. Det ligger i sagens natur, at hvis de studerende er fuldtidsbeskæftigede med obligatoriske studieaktiviteter på en uddannelse, hvor der ikke er adgang for andre, og hvor de studerende ikke har mulighed for at tage valgfri kurser fra andre uddannelser/fakulteter, så er det et mindre problem, hvis års- eller skemastrukturen fraviges. Års- og skemastrukturen trådte i kraft med virkning fra efterårssemestret På baggrund af fakulteternes og de studerendes erfaringer med den gældende års- og skemastruktur er nærværende justering udformet af følgegruppen for Indre marked og herefter godkendt af LT d. 10. november De justerede retningslinjer træder i kraft fra september Med et fagelement menes et kursus eller en anden studieaktivitet, der er skemalagt og for- løber over en længere periode.

2 Retningslinjerne vil blive evalueret med henblik på personalepolitiske forhold og studentermobilitet i efteråret Kapitel 2 SIDE 2 AF 9 Årsstrukturen For en fuldtidsstuderende sættes arbejdsåret til 42 uger. Dette svarer til 60 ECTS-point. Der er to semestre. Hvert semester opdeles i to blokke. Året regnes i denne sammenhæng fra uge 36 det ene år til uge 35 det følgende år. Undervisningsåret dvs. perioden, hvor der foregår ordinær undervisning og eksamen, er fra uge 36 til og med uge 25. De 42 årlige arbejdsuger består af 36 ordinære arbejdsuger til ordinær undervisning og eksamen, og 6 arbejdsuger, der i princippet ligger inden for de skemafri perioder. De 36 ordinære arbejdsuger deles op i to semestre af hver 18 uger. Hvert semester deles op i to blokke af 9 uger. Se bilag, som beskriver årsstrukturen for årene 2011/12 til og med 2015/ Semestre og blokke Ordinær undervisning og eksamen foregår inden for ordinære uger, som fordeler sig som følger: Første semester starter mandag i uge 36, der falder i perioden 30/8 6/9, og består af ugerne og (Blok 1) og ugerne 47-4, bortset fra skemafri mellem jul og nytår (Blok 2). Andet semester starter mandagen i perioden februar og består af ugerne 6-14/15 2 (Blok 3), og ugerne 16/ (Blok 4). Mulighed for særligt forløb i januar: Undervisningen i blok 2 og efterårssemesteret kan evt. afsluttes før jul. Herved frigøres en 3-4 ugers periode i januar med mulighed for kortere undervisningsaktivitet. Hovedbegrundelsen for at afslutte fagelementer inden jul er at lette international udveksling af studerende, fx udrejsende studerende eller gæstestuderende, der gerne vil hjem inden jul. Skæve fridage: Blok 2 består af 10 3 uger og indeholder perioden mellem jul og nytår, der dog for det meste er ca. 1½ uge. Herved kommer der de fleste år til at mangle nogle dage 3. Påsken falder i Blok 3 eller Blok 4 2, der så forlænges med en uge. Blok 4 består af 9 uger til trods for, at der kan være adskillige skæve fridage 4. Undervisningen tilrettelægges, dette gælder især Blok 2 og Blok 4, så fagelementerne i hver blok får rådighed over, hvad der svarer til 9 uger til skemalagt undervisning og eksamen. Dette kan f.eks. gøres ved at inddrage den 2 Blok 3 slutter med uge 15, når påsken falder i ugerne Hvis påsken falder i uge 15 eller 16, slutter Blok 3 med uge 14. Hvis påsken falder i uge 16, begynder Blok 4 i uge Dog ikke i de år, hvor der er en uge 53, hvor Blok 2 strækker sig over 11 uger. 4 Skemagrupperne (se Kapitel 3) bliver ikke ensartet ramt af de skæve fridage: St. Bededag er en fredag, Kr. Himmelfartsdag er en torsdag, 2. Pinsedag og 2. påskedag er mandage, mens 1. maj og Grundlovsdag falder på ugedage, der skifter med årstallet. (De falder dog altid begge på samme ugedag med 5 ugers mellemrum).

3 såkaldte joker-skemagruppe D, se kapitel 3. Ligesom fakulteterne kan vælge at inddrage dage fra mellemugerne 46 og 15/16 eller fra uge 26. Af hensyn til tværgående samarbejde må problemet med de skæve helligedage ikke løses ved inden for de ordinære uger at bytte om på skemadag og ugedag, f.eks. således at der benyttes mandagsskema om tirsdagen. SIDE 3 AF Disse er alle perioder uden for de ordinære uger. I de skemafri perioder må der med få undtagelser ikke lægges ordinær skemalagt undervisning eller ordinær eksamen. De skemafri perioder tilrettelægges af det enkelte fakultet og benyttes typisk til selvstudium, reeksamen og ferie. Der er følgende skemafri perioder: Sommerperioden er uge 26 I begyndelsen af denne periode vil bedømmelsen af de skriftlige eksaminer typisk kunne færdiggøres. Der vil også være mulighed for at afholde sommerkurser o.lign. I slutningen af sommerperioden afholdes ofte aktiviteter som ruskurser, modtagelse af udenlandske studerende og introdage. Den sidste uge i sommerperioden, uge 35, betegnes studiestartsugen, idet mange uddannelser lægger deres ruskurser el.lign. her. Efterårsugen er uge 42, der er sammenfaldende med folkeskolens efterårsferie. Mellemugen mellem Blok 1 og Blok 2 er uge 46. For uddannelser, hvor der ikke ligger reeksamen, kan denne uge med forsigtighed bruges til ordinær skemalagt undervisning. Julenperioden ligger altid inden for ugerne Vinterugen er uge 5, der ligger imellem 1. semester og, eller imellem Blok 2 og Blok 3. Påsken (dvs. skærtorsdag) falder skiftevis i ugerne 12, 13, 14, 15 eller 16. Normalt vil der være skemafri fra onsdag til og med tirsdag; men fakulteterne kan udnytte onsdag og tirsdag til undervisning, hvis det ønskes. Mellemugen mellem Blok 3 og Blok 4 er uge 16, dog uge 15, såfremt påsken falder i uge 16. For uddannelser, hvor der ikke ligger reeksamen, kan denne uge med forsigtighed bruges til ordinær skemalagt undervisning. 2.3 Andre bestemmelser om årsstrukturen Der er ikke taget højde for placering af perioder med praksisrelaterede aktiviteter, ekskursioner, projektarbejde, klinisk undervisning og andre særligt intensive forløb. Noget sådant må altid konkret planlægges under så megen hensyntagen som muligt til de studerende, der deltager i andre fagelementer i samme periode.

4 Ingen fagelementer kan strække sig over mere end et semester, uden at de er opdelt i moduler, der kan afsluttes inden for det enkelte semester. Sammenhængende obligatoriske, semiobligatoriske eller valgfrie studieenheder bør placeres således i studieplanerne, at der ikke skabes for store forhindringer for studerende, der planlægger ½ års studier i udlandet. Fx bør sammenhængende forløb, der kun involverer blok 2 og 3 undgås. Ugerne 7 og 8 er ordinære undervisningsuger, men af hensyn til KU s personalepolitiks bestemmelser om en familievenlig arbejdsplads skal arbejdet tilrettelægges, så der tages udstrakt hensyn til børnefamiliers ønsker om ferie i disse uger. SIDE 4 AF 9 Kapitel 3 Skemastruktur De ordinære undervisnings- og eksamensuger opdeles i tre skemagrupper, A, B og C samt en supplerende skemagruppe D, til de normale fagelementer. Hertil kommer en særlig skemagruppe E til efter- og videreuddannelsesundervisning. For at imødekomme behovet for, at der (typisk ved semesteropdeling) skal kunne være mere end tre parallelt løbende fagelementer opdeles skemagrupperne hver i to undergrupper. Denne opdeling i skemagrupper og -undergrupper sker af hensyn til gennemskuelighed for fagenes tidsmæssige placering. Dette gør det nemmere for de studerende at planlægge undervisningsforløb på tværs af uddannelserne Undervisning og eksamen Undervisning og eksamen for fuldtidsstuderende foregår inden for de 36 ordinære uger. Den fordeles på skemagrupperne A, B, C og D. Dvs. undervisning og eksamen afholdes normalt på hverdage kl A og C dækker hver over ½ og 1 hel dag, mens skemagruppe B er delt på 3 halve dage. Skemagruppe D, der er en ½ dag anvendes som en joker-gruppe, se nedenfor. Der er pause kl , så studerende og undervisere kan nå at transportere sig fra en campus til en anden. Ethvert fagelement placeres afhængig af sin størrelse indenfor en skemagruppe eller en skemaundergruppe. Meget store fagelementer kan placeres til to skemagrupper. Dette betyder dels, at et fagelement principielt kan disponere de studerendes tid inden for skema(under)gruppen, og dels at den skemalagte del af undervisningen så vidt overhovedet muligt skal holdes inden for denne. Det betyder ikke, at der skal være skemalagt undervisning hele tiden. Vedrørende eksamen se særligt afsnit. Joker-skemagruppen D: I denne skemagruppe kan lægges mindre fagelementer, der har fleksible skemabehov, som kan afpasses med skemagruppe D s status som Joker-skemagruppe, se nedenfor. Desuden kan D1, D2 eller

5 begge dele anvendes, hvor der er vanskeligheder med at passe skemaet ind under en af skemagrupperne A (A1, A2), B (B1, B2) eller C (C1, C2). Eksempelvis kan der tænkes, at et fagelement i skemagruppe B har behov for nogle dage med heldagsaktiviteter. I så fald kan formiddagen (B1 og B2) suppleres med D1 og evt. D2. Endelig kan D inddrages i enkelte uger, hvor der har været aflysninger, eller hvor de skæve fridage i Blok 2 eller 4 gør skemaet vanskeligt. Skemagruppen E: Denne skemagruppe er en zone for efter- og videreuddannelse, hvor der ofte ønskes undervisning uden for normal arbejdstid. Skemagruppe E ligger på hverdage kl samt lørdage kl Skemafri dag: Fagelementer for fuldtidsstuderende, der følger en normal studieplan, bør så vidt muligt placeres inden for to af de tre skemagrupper A, B og C og disses undergrupper. (Evt. suppleret med aktiviteter i D.) Herved får de fleste studerende en skemafri dag. Afvigelser: På grund af kapacitetsproblemer kan skemagruppe E helt undtagelsesvist bruges til undervisning af fuldtidsstuderende. Der kan være tilfælde, hvor mange parallelle øvelseshold ikke alle kan få lokaler og/eller undervisere i fagelementets skemagruppe. Dette kan nødvendiggøre, at nogle af holdene placeres i andre skemagrupper. I så fald skal der være et tilstrækkeligt antal hold inden for skemagruppen for at tilgodese studerende, der er forhindrede i deltagelse uden for denne. Under helt særlige omstændigheder, som fx hensyn til de studerendes fysiske belastning (f.eks. idræt) og hvor skemagruppe B ikke kan benyttes, kan et fagelement placeres i to skemaundergrupper i to forskellige skemagrupper. Placering af eksamen: Alle fagelementer i blokstruktur skal afsluttes med eksamen inden for den pågældende blok. Alle fagelementer i semesterstruktur skal afsluttes med eksamen inden for det pågældende semester. Ingen fagelementer kan strække sig over mere end et semester, uden at de er opdelt i moduler, der kan afsluttes inden for det enkelte semester. Der er ikke i års- og skemastrukturen indlagt særlige hensyn til eksamens placering på anden måde end, at den skal holdes inden for den pågældende bloks 9 eller det pågældende semesters 18 ordinære uger. Desuden forudsættes det, at eksamen placeres inden for det pågældende fagelements skemagruppe, evt. med inddragelse af fredag eftermiddag (skemagruppe D) eller lørdag. Herved skulle det være muligt løbende at udvikle nye eksaminationsformer, uden at det kræver ændringer af uge-skemaet eller griber ind i andre fagelementer. Særlige hensyn vedr. eksamen: Mundtlig eksamen må nødvendigvis i visse tilfælde brede sig uden for skemagruppen. I så tilfælde skal det tilstræbes, at deltagere der følger andre fagelementer, har forret til eksamenstidspunkter inden for fagelementets skemagruppe. SIDE 5 AF 9

6 Da retningslinjerne lægger op til, at der ikke er særskilte eksamensperioder, vil der opstå situationer, hvor en studerende har eksamen i et fagelement, mens der er normal undervisning i et andet fagelement. Når det er muligt, skal de parallelle fagelementer forsøge ikke at lægge særligt intensive forløb i perioder, hvor mange studerende har eksamen i andre fagelementer. Placering af reeksamen: Reeksamen skal af fakulteterne så vidt muligt placeres i de skemafri perioder, dvs. uden for de ordinære undervisnings- og eksamensuger. Dette kan formelt ikke opfyldes for reeksamen, der afholdes efter fagelementer, der strækker sig over 1. semester, idet sådanne efter den nuværende eksamensbekendtgørelse skal afholdes inden udgangen af februar. Særlige personalepolitiske hensyn: Af hensyn til personalepolitikkens princip om, at KU skal være en familievenlig arbejdsplads, skal undervisning og eksamen på hverdage efter kl. 17, fredage eftermiddag efter kl. 15 og lørdage ske efter individuel aftale med medarbejderne. Skemastrukturen fremgår nedenfor i Figur 1: Figur 1: Ugeskema Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag SIDE 6 AF 9 Formiddag :00 B 1 A 1 C 1 A 1 B 1 E A 2 B 2 Eftermiddag 13:00 17:00 C 1 B 2 C 2 A 2 D 1 C 2 D 2 Aften 17:00 21:00 E E E E E 3.2 Størrelse af fagelementer. Der anvendes normalt størrelser på fagelementer delelige med 2½. Fagelementer på 5, 7½, 10, 15, 20 og 30 ECTSpoint er at foretrække. Studieordninger kan kun i særlige tilfælde indeholde fagelementer på 2½ ECTS-point.

7 Bilag til Retningslinjer for års- og skemastruktur SIDE 7 AF 9 Oversigt over årsstruktur for studieårene 2011/12 til og med 2015/16 Årsstruktur september 2011 til august semester Undervisning og eksamen Blok 1 Uge 36 til og med uge 45 5/9 21/11 Blok 3 Uge 6 til og med uge 15 6/2 Blok 4 Uge 17 til og med uge 25 23/4 Jul: fre.23/12 sø.1/1 incl. Påske: 5-9/4 Mellemuge: 16 Påsken: uge 14, 1.maj: tirsdag, St.B.: 4/5, Kr.H.: 17/5, 2.pinsedag: 28/5, Grundlovsdag: 5/6 (tirsdag) Årsstruktur september 2012 til august semester Undervisning og eksamen Blok 1 Uge 36 til og med uge 45 3/9 19/11 Blok 3 Uge 6 til og med uge 15 4/2 Blok 4 Uge 17 til og med uge 25 22/4 Jul: lø.22/12 ti.1/1 incl. Påske: 28/3 1/4 Mellemuge: 16 Påsken: uge 13, St.B.: 26/4, 1.maj: onsdag, Kr.H.: 9/5. 2.pinsedag: 20/5, Grundlovsdag: 5/6 (onsdag)

8 Årsstruktur september 2013 til august semester Undervisning og eksamen Blok 1 Uge 36 til og med uge 45 2/9 18/11 Blok 3 Uge 6 til og med uge 14 3/2 Blok 4 Uge 16 til og med uge 25 14/4, hvis der ønskes start før påske, ellers 22/4 Påsken: uge 16, 1. maj: torsdag, St.B: 16/5, Kr.H.: 29/5, Grundlovsdag: 5/6 (torsdag), 2.pinsedag: 9/6. Jul: lø.21/12 ons.1/1 incl. Mellemuge: 15 Påske: 17-21/4 SIDE 8 AF 9 Årsstruktur september 2014 til august semester Undervisning og eksamen Blok 1 Uge 36 til og med uge 45 1/9 17/11 Blok 3 Uge 6 til og med uge 15 2/2 Blok 4 Uge 17 til og med uge 25 20/4 Jul: ti. 23/12 to.1/1 incl. Påske: 2-6/4 Mellemuge: 16 Påsken: uge 14, St.B. og 1.maj: 1/5 (fredag), Kr.H.: 14/5, 2.pinsedag: 25/5, Grundlovsdag: 5/6 (fredag)

9 Årsstruktur september 2015 til august 2016 Blok / semester Undervisning og eksamen 1. seme- Blok 1 Uge 36 til og med uge 45 ster 31/8 16/11 Blok 3 Uge 6 til og med uge 15 8/2 Blok 4 Uge 17 til og med uge 25 25/4 Jul: ons.23/12 sø.3/1 incl. Der er en uge 53 Påske: 24-28/3 Mellemuge: 16 Påsken: uge 12, St.B.: 22/4, (1.maj: Søndag), Kr.H.: 5/5, 2.pinsedag: 16/5, (Grundlovsdag: 5/6-søndag) SIDE 9 AF 9

Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne

Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET S A G S N O T A T 5. AUGUST 2015 Vedr.: Retningslinjer for års- og skemastruktur (gældende fra september 2016) Sagsbehandler: Uddannelsesservice Københavns Universitets

Læs mere

Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne

Københavns Universitets retningslinjer for års- og skemastruktur for bachelor- og kandidatuddannelserne K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET S A G S N O T A T 10. OKTOBER 2018 Vedr.: Retningslinjer for års- og skemastruktur 2020-2025 (gældende fra september 2020) Sagsbehandler: Uddannelsesservice Københavns

Læs mere

Revideret udgave. Indre marked. Års- og skemastruktur

Revideret udgave. Indre marked. Års- og skemastruktur K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T S A G S N O T A T 22. OKTOBER 2008 Vedr.: Revideret udgave. Indre marked. Års- og skemastruktur UDDANNELSESSERVICE Sagsbehandler: Gitte Duemose Københavns Universitets

Læs mere

Københavns Universitets regler for års- og skemastruktur

Københavns Universitets regler for års- og skemastruktur K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 22. MAJ 2008 Vedr.: Indre marked, års- og skemastruktur UDDANNELSESSTRATEGISK Sagsbehandler: Terkel Rørkær Sigh SEKRETARIAT Københavns Universitets regler

Læs mere

Uge 2 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dato 05-01-2015 06-01-2015 07-01-2015 08-01-2015 09-01-2015 Teori Teori 7 Holdstart Uge 3 Mandag Tirsdag

Uge 2 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dato 05-01-2015 06-01-2015 07-01-2015 08-01-2015 09-01-2015 Teori Teori 7 Holdstart Uge 3 Mandag Tirsdag Uge 2 Dato 05-01-2015 06-01-2015 07-01-2015 08-01-2015 09-01-2015 Uge 3 Dato 12-01-2015 13-01-2015 14-01-2015 15-01-2015 16-01-2015 Uge 4 Dato 19-01-2015 20-01-2015 21-01-2015 22-01-2015 23-01-2015 Uge

Læs mere

Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev.

Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev. Rammer for bachelor- og kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet September 2015 (rev. 2016) Dette rammedokument gælder for bachelor- og kandidatstudieordningerne

Læs mere

Etablering af et indre marked på KU

Etablering af et indre marked på KU Forslag vedr. Indre Marked Side 1 af 14 15/01 2008 Etablering af et indre marked på KU Forslaget er udarbejdet af en arbejdsgruppe under KUUR, godkendt i KUUR 6/12 og besluttet af KU s lederteam 19/12

Læs mere

Opdatering af Ha og Hdag

Opdatering af Ha og Hdag Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sofie Andersen 22. august 2013 Opdatering af Ha og Hdag Resumé: Ha og Hdag opdateres med en 37 timers arbejdsuge og de nyeste helligdage Soa22813 Nøgleord:

Læs mere

Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale.

Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale. Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale. 1. Indledning Aarhusaftalen er den fælles aftale, der sætter rammerne for samarbejdet mellem skolens ledelse

Læs mere

Politisk mødekalender for 2017 Politisk mødekalender for 2017

Politisk mødekalender for 2017 Politisk mødekalender for 2017 Politisk mødekalender for 2017 Politisk mødekalender for 2017 januar februar marts april maj juni juli august september oktober november december SØ 1. Nytårsdag ON 1. ON 1. BYR LØ 1. MA 1. TO 1. VEL,

Læs mere

APRIL 1. Fredag 1 Lørdag 2 Søndag 3 Mandag 4 Uge 14 Tirsdag 5 Onsdag 6 Torsdag 7. Side 3 af 12

APRIL 1. Fredag 1 Lørdag 2 Søndag 3 Mandag 4 Uge 14 Tirsdag 5 Onsdag 6 Torsdag 7. Side 3 af 12 Side 1 af 12 JANUAR 1 Lørdag 1 Nytår Søndag 2 Mandag 3 Uge 1 Tirsdag 4 Onsdag 5 Torsdag 6 Hellig 3 konger Fredag 7 Lørdag 8 Søndag 9 Mandag 10 Uge 2 Tirsdag 11 Onsdag 12 Torsdag 13 Fredag 14 Lørdag 15

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. MARTS 2018 Vedr. Studieaktivitet og studietidsoverskridelse på KU efter justering

Læs mere

Uddannelsesregler ved Det Naturvidenskabelige Fakultet Gældende for bachelor- og kandidatuddannelser studieåret 2009/2010

Uddannelsesregler ved Det Naturvidenskabelige Fakultet Gældende for bachelor- og kandidatuddannelser studieåret 2009/2010 Uddannelsesregler ved Det Naturvidenskabelige Fakultet Gældende for bachelor- og kandidatuddannelser studieåret 2009/2010 1. september 2009 Forord... 3 Års- og skemastruktur... 4 Årsstrukturen... 4 Placeringen

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

Fælles regler på Københavns Universitet vedr. tilmelding til undervisning og prøver samt krav til studieaktivitet

Fælles regler på Københavns Universitet vedr. tilmelding til undervisning og prøver samt krav til studieaktivitet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Fælles regler på Københavns Universitet vedr. tilmelding til undervisning og prøver samt krav til studieaktivitet Disse regler er fastsat med hjemmel i bekendtgørelse

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep. 2017 Pkt.9a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 14. SEPTEMBER 2017 Vedr. Studieaktivitet på Københavns Universitet efter justering

Læs mere

Studieordning 2015, bacheloruddannelsen i farmaci. Karakterer ordinær eksamen. 27/ / kl / / kl

Studieordning 2015, bacheloruddannelsen i farmaci. Karakterer ordinær eksamen. 27/ / kl / / kl Eksamensplan for Pharmaschool Sommer Gældende studieordninger: Bachelor i farmaci 2010, 2014 og 2015, kandidat i farmaci 2010, kandidat i farmaceutisk videnskab 2010, MSc in Medicinal Chemistry 2013 og

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København Studieordning a 1. september 2012 Revideret 16. juni 2014 Revideret 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel

Læs mere

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Sagsbehandler: Gitte Duemose Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg

Læs mere

Ny skemastruktur på IHA Basisskema

Ny skemastruktur på IHA Basisskema 18. december 2008 Ny skemastruktur på IH asisskema Struktur og tider et ugentlige basisskema består af 20 ens basisblokke med en bruttotid på 105 min. og en nettotid på 100 min. Skemaet dikterer ikke placering

Læs mere

Bilag 2 BScE studieordning 2004

Bilag 2 BScE studieordning 2004 2004/2005 DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Bilag 2 BScE studieordning 2004 Studieordningen for BScE studiet er DTU's overordnede beskrivelse af, hvordan bachelordelen af civilingeniøruddannelsen er sammensat.

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Undervisningsstruktur

Undervisningsstruktur Undervisningsstruktur Undervisningen ved Science & Technology er i dag organiseret i kvarterer, dvs. i fire undervisningsperioder á 7 uger med efterfølgende eksamensperioder. Den struktur blev indført

Læs mere

Guide til HA meritforløb

Guide til HA meritforløb HA-studiet Guide til HA meritforløb (Markedsføringsøkonomer) Gældende fra september 2014 Opdateret 1/7-2014 Meritaftale Ifølge meritaftalen med erhvervsakademierne har I som markedsføringsøkonomer mulighed

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i datalogi (eng. Computer Science)

Studieordning for bacheloruddannelsen i datalogi (eng. Computer Science) Studieordning for bacheloruddannelsen i datalogi (eng. Computer Science) Vedtaget af Datalogisk Studienævn 2004-09-21 De overordnede bestemmelser, der danner ramme for denne studieordning, er fastlagt

Læs mere

2011 Enkeltfag Studieordning. STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 Enkeltfag Studieordning. STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 Enkeltfag Studieordning STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1 1. Fællesbestemmelser. Enkeltfagskurserne ved

Læs mere

Deltidsansættelse, 15/37

Deltidsansættelse, 15/37 I nedenstående skemaer er der ikke taget højde for: Evt. kommunal aftale om hele eller halve fridage for kommunens ansatte på 1. maj, fredag efter Kr. himmelfart og grundlovsdag Evt. afspadsering overført

Læs mere

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne Navn: Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne E-mail: (SKAL være alumne/ku-mail) Studievejledning: Oplæringsansvarlig: I dette arbejdsark skal du indsætte navnet på den eller de personer, der

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure

Læs mere

Til kommunalbestyrelser, alle biskopper, alle provster og alle præster. Kære kommunalbestyrelser, biskopper, provster og præster

Til kommunalbestyrelser, alle biskopper, alle provster og alle præster. Kære kommunalbestyrelser, biskopper, provster og præster Til kommunalbestyrelser, alle biskopper, alle provster og alle præster Kirkeministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 3390 Fax 3392 3913 E-mail km@km.dk www.km.dk Kære kommunalbestyrelser,

Læs mere

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015)

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015) Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2015-16 (September 2015) De overordnede rammer for disse regler er fastlagt i nedenstående love, bekendtgørelser

Læs mere

Aktivitetsplan 2014-15

Aktivitetsplan 2014-15 Aktivitetsplan 2014-15 Opdateret: 22-06-14 Dato Ugedag GUX TNI og Serviceassistent 01-08-14 fredag Sommerferie 02-08-14 lørdag Sommerferie 03-08-14 søndag Sommerferie 04-08-14 mandag 3. G studietur / Sommerferie

Læs mere

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter Københavns Universitet har fælles retningslinjer for undervisningsevaluering

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. Modtager(e): Fakulteterne. Vedr. scenarium for studiefremdrift på AU

Notat AARHUS UNIVERSITET. Modtager(e): Fakulteterne. Vedr. scenarium for studiefremdrift på AU Modtager(e): Fakulteterne Notat Vedr. scenarium for studiefremdrift på AU Med lovforslag om justering af studiefremdriftsreformen får AU mere fleksible rammer til at nå målet om studietidsreduktion. Den

Læs mere

STUDIEORDNING for det halvårlige Adgangskursus til maskinmesteruddannelsen på Aalborg Universitet i Aalborg og Frederikshavn

STUDIEORDNING for det halvårlige Adgangskursus til maskinmesteruddannelsen på Aalborg Universitet i Aalborg og Frederikshavn 2011 maskinmester Studieordning STUDIEORDNING for det halvårlige Adgangskursus til maskinmesteruddannelsen på Aalborg Universitet i Aalborg og Frederikshavn Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser.

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. august 2009 Revideret pr. 17. marts 2011 Revideret pr. 20. december 2012 Revideret

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) J.nr.: 11-111205 Dok.nr.: 2101728 Udkast til Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1 i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Odense optaget efteråret 2017

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Odense optaget efteråret 2017 Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Odense optaget efteråret 2017 Gældende for efterårs-/forårssemestret 2017/2018 og efterårs/forårssemestret 2018/2019 for oeapt17f

Læs mere

DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version Aarhus Universitet Revideret

DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version Aarhus Universitet Revideret DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version 05.09.2001 Aarhus Universitet Revideret 07.11.2008 Kandidatuddannelse med erhvervsøkonomi som hovedfag/centralt fag 2001-. Kandidatuddannelse Kandidatuddannelsen med Erhvervsøkonomi

Læs mere

North Atlantic Law Program Grønland. Tillæg til. Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

North Atlantic Law Program Grønland. Tillæg til. Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet North Atlantic Law Program Grønland Tillæg til Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Gældende fra september 2014 Bekendtgørelsesgrundlag 1.a North Atlantic Law Program

Læs mere

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse 27. MAJ 2015 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns

Læs mere

Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber.

Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber. Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber. Nærværende rammer beskriver evalueringsplaner og praktiske anliggender, der er aftalt mellem studienævn, Institut for Farmaci,

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi, Odense optaget efteråret 2017

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi, Odense optaget efteråret 2017 Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi, Odense optaget efteråret 2017 Gældende for efterårs-/forårssemestret 2017/2018 og efterårs/forårssemestret 2018/2019 01-09-2017

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. september 2000 Revideret per 1. februar 2014 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure beskriver, hvorledes

Læs mere

Til: Forsvarsakademiets Studienævn for MMS. Ref.: MMS 2016 studieordning.

Til: Forsvarsakademiets Studienævn for MMS. Ref.: MMS 2016 studieordning. Til: Forsvarsakademiets Studienævn for MMS. Ref.: MMS 2016 studieordning. Bilag: 1. UFM direktiv for anvendelse af ECTS point (uddrag). 2. Uddannelsesguiden fra ministeriet vedr. ECTS point (uddrag) 3.

Læs mere

De to studieordninger indeholder hver især følgende kurser: D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T

De to studieordninger indeholder hver især følgende kurser: D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET O V E R G A N G S O R D N I N G M E L L E M 2 0 1 3 S T U D I E O R D N I N G E N O G 2 015 S

Læs mere

D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T

D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET E V A L U E R I N G S R A P P O R T F O R B A C H E L O R - O G K A N D I D A T U D D A N N E L S E N I I N F O R

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen. Studieretning mejeriteknologi Odense Optaget efteråret Gældende for

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen. Studieretning mejeriteknologi Odense Optaget efteråret Gældende for Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi Odense Optaget efteråret 2018 Gældende for Efterårs-/forårssemestret 2018/2019 og Efterårs-/forårssemestret 2019/2020 21-08-2018

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab.

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab. D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for Folkesundhedsvidenskab Studieleder Lisbeth E. Knudsen Institutleder Mette Madsen

Læs mere

Lokal Studieordning, AAU, STUDIEORDNING for Adgangskursus til ingeniøruddannelserne ved Aalborg Universitet

Lokal Studieordning, AAU, STUDIEORDNING for Adgangskursus til ingeniøruddannelserne ved Aalborg Universitet STUDIEORDNING for Adgangskursus til ingeniøruddannelserne ved Aalborg Universitet Gældende fra 14.08.2018 I henhold til bekendtgørelse nr. 364 af 17/04/2016 om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne,

Læs mere

xxxxxx-xxxx Positiv saldo Negativ saldo

xxxxxx-xxxx Positiv saldo Negativ saldo Arbejdstidsregnskab 2014 Navn: Cpr.nr.: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag I alt 07:30 07:30 07:30 07:30 07:00 37:00 Overførsel af flextimer fra 2013 00:00 (eller fra tidligere skema) 00:00 Medtaget

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER:

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER: KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER: Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET Indhold: 1. Uddannelsens omfang og forudsætninger 2. Uddannelsernes indhold 3. Generelle eksamensbestemmelser 4. Andre bestemmelser

Læs mere

JANUAR. Sundhed kost og motorik uge. 27 Personalemøde 28 29 30 31. Husk i denne måned

JANUAR. Sundhed kost og motorik uge. 27 Personalemøde 28 29 30 31. Husk i denne måned 1 1 1 1 JANUAR Sundhed kost og motorik uge Personalemøde 0 1 Bente S. fremlægger onsdag den januar hvad der skal ske i uge Tanja fremlægger onsdag den. januar hvad der skal ske i uge Jane og Jytte. Hvad

Læs mere

12. Modulbeskrivelse

12. Modulbeskrivelse 12. Modulbeskrivelse Gældende pr. 1. september 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 2. Introduktion til modulet:... 3 3. Modulets fokusområde... 3 4. Fordeling af fag og

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Odense optaget efteråret 2016

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Odense optaget efteråret 2016 Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Odense optaget efteråret 2016 Gældende for efterårs-/forårssemestret 2016/2017 og efterårs/forårssemestret 2017/2018 for oeapt16ed17f

Læs mere

Lokal studieordning for. DTU, Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne 1 årigt forløb

Lokal studieordning for. DTU, Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne 1 årigt forløb Lokal studieordning for DTU, Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne 1 årigt forløb Udgave af 1. januar, 2015 Reglerne i denne studieordning er et lokalt supplement til Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede

Læs mere

Kursus- og projektevaluering Efteråret 2013 Oecon. 3. semester

Kursus- og projektevaluering Efteråret 2013 Oecon. 3. semester Kursus- og projektevaluering Efteråret 2013 Oecon. 3. semester Side 1 af 18 Indledning Undersøgelsen er foretaget i løbet af efterårssemesteret 2013 og er distribueret til samtlige medlemmer af populationen.

Læs mere

JANUAR Udsendelse af sedler 9 vedr. uge 7 10 Personalemøde

JANUAR Udsendelse af sedler 9 vedr. uge 7 10 Personalemøde JANUAR Udsendelse af sedler vedr. uge Personalemøde Tilbagemelding vedr. vinterferien uge Grace Anette Andreasen 0 Vinterferie I forbindelse med planlægningen af personale dækning i uge, vil vi gerne vide

Læs mere

STUDIEORDNING SYDDANSK UNIVERSITET FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED

STUDIEORDNING SYDDANSK UNIVERSITET FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED STUDIEORDNING FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED SYDDANSK UNIVERSITET GODKENDT AF STUDIENÆVNET FOR UDDANNELSERNE VED DET TEKNISKE FAKULTET DEN 11. MARTS 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 D E T I N F O R M A T I O N S V I D E N S K A B E L I G E A K A D E M I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET S A G S N O T A T 28. MAJ 2014 Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 Evalueringsprocedure Evalueringspolitik

Læs mere

Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA-jur. Aalborg Universitet

Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA-jur. Aalborg Universitet Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA-jur. Aalborg Universitet 3.- 6. semester Gældende fra september 2009 Tilrettet november 2010 Bekendtgørelsesgrundlag 1. Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Vejle optaget efteråret 2017

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Vejle optaget efteråret 2017 Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning fødevareteknologi, Vejle optaget efteråret 2017 Gældende for efterårs-/forårssemestret 2017/2018 og efterårs/forårssemestret 2018/2019 for veapt17ed1f

Læs mere

BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK-ØKONOMI, 2018

BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK-ØKONOMI, 2018 BACHELORUDDANNELSEN I MATEMATIK-ØKONOMI, 2018 BACHELOR (BSC) AALBORG Link til denne studieordning Link(s) til andre versioner af samme studieordning: Bacheloruddannelsen i matematik-økonomi, 2015 (Version

Læs mere

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet Studieordning for Faglig supplering i Samfundsfag ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1. november 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Studienævn...3 3. Optagelse...3 4. Uddannelsens betegnelse

Læs mere

Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA (jur.) Aalborg Universitet

Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA (jur.) Aalborg Universitet Studieordning Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse HA (jur.) Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra februar 2010 Bekendtgørelsesgrundlag 1. Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse er en

Læs mere

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014.

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014. Administrationsgrundlag arbejdstidsaftale for skolepædagoger, Randers Kommune 1 Indledning Randers Kommune og BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Østjylland har indgået en lokal arbejdstidsaftale

Læs mere

Skolernes aktivitets- og feriekalender

Skolernes aktivitets- og feriekalender Ma 1 27 2 Juli 3 4 5 6 7 Ma 8 28 9, 10, 11, 12, 13, 14, Ma 15 29 16, 17, 18, 19, 20, 21, Ma 22 30 23, 24, 25, 26, 27 28 Ma 29 31 30 31 21 22 23 24 25 Ma 26 35 27 28 29 30 31 August 22 arbejdsdage ekskl.

Læs mere

Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation

Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Side 1 af 9 Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Et erhvervsøkonomisk tilvalg SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE

Læs mere

Har du spørgsmål til reformen kan du enten kontakte en studievejleder eller sende en mail til fremdriftsreformen@sdu.dk.

Har du spørgsmål til reformen kan du enten kontakte en studievejleder eller sende en mail til fremdriftsreformen@sdu.dk. Studiefremdriftsreformen på SDU I begyndelsen af 2013 præsenterede regeringen den nye SU-reform: Bedre igennem uddannelserne Reform af SU-systemet. Reformen blev senere på foråret 2013 vedtaget af folketinget,

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik med et tilvalgsfag (September 2010) (Revideret med virkning pr. 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik med et tilvalgsfag (September 2010) (Revideret med virkning pr. 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik med et tilvalgsfag (September 2010) (Revideret med virkning pr. 1. sep. 2012) De overordnede

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) Version / dato: 9. oktober 2013 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1, i lov nr. 319 af 16. maj 1990 om adgangsregulering

Læs mere

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret (September 2016)

Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret (September 2016) Undervisnings- og eksamensregler ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet gældende for studieåret 2016-17 (September 2016) De overordnede rammer for disse regler er fastlagt i nedenstående love, bekendtgørelser

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.)

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.) AALBORG UNIVERSITET Studieordning for Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.) Gældende fra 1. september 2000 1 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidateksamen ved Aalborg universitet,

Læs mere

2014 -studieordning for kandidatuddannelsen i farmaci ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

2014 -studieordning for kandidatuddannelsen i farmaci ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet 2014 -studieordning for kandidatuddannelsen i farmaci ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Denne studieordning træder i kraft den 1. september 2014 og finder anvendelse i forhold

Læs mere

Kursus- og projektevaluering Efteråret 2014 Oecon. 5. semester

Kursus- og projektevaluering Efteråret 2014 Oecon. 5. semester Kursus- og projektevaluering Efteråret 2014 Oecon. 5. semester Side 1 af 18 Indledning Undersøgelsen er foretaget i løbet af efterårssemesteret 2014 og er distribueret til samtlige medlemmer af populationen.

Læs mere

UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere

UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere UCC Husaftale for grunduddannelserne undervisere Udbudssted: Frøbel-Sydhavn Version: Aftale 090811 Gældende for undervisning ved pædagoguddannelser på afdeling Frøbel/ Sydhavn Lokal ressourcetildeling

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi, optaget efteråret 2016

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi, optaget efteråret 2016 Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning mejeriteknologi, optaget efteråret 2016 Gældende for efterårs-/forårssemestret 2016/2017 og efterårs/forårssemestret 2017/2018 oeapt16ed17m 08-11-2017

Læs mere

Fuldtidsansættelse. I nedenstående skemaer er der ikke taget højde for:

Fuldtidsansættelse. I nedenstående skemaer er der ikke taget højde for: I nedenstående skemaer er der ikke taget højde for: Evt. kommunal aftale om hele eller halve fridage for kommunens ansatte på 1. 1. maj, fredag efter Kr. himmelfart og 1. maj Evt. afspadsering overført

Læs mere

Projektbaserede eksamener Cand.merc. i økonomistyring og informatik *

Projektbaserede eksamener Cand.merc. i økonomistyring og informatik * Februar 2007 / PNB Projektbaserede eksamener Cand.merc. i økonomistyring og informatik * Dette notat har til formål at give nogle generelle retningslinjer for, hvorledes eksamener med udgangspunkt i skriftlige

Læs mere

Guide til HA meritforløb

Guide til HA meritforløb HA-studiet Guide til HA merit (Finansøkonomer) Gældende fra september 2014 Opdateret 1/7-2014 Meritaftale Ifølge meritaftalen med erhvervsakademierne har I som finansøkonomer mulighed for at starte på

Læs mere

Lokal studieordning for DTU, Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne - 1½ årigt fleksibelt forløb

Lokal studieordning for DTU, Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne - 1½ årigt fleksibelt forløb Lokal studieordning for DTU, Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne - 1½ årigt fleksibelt forløb Udgave af 15. januar, 2016 Reglerne i denne studieordning er et lokalt supplement til Bekendtgørelse om

Læs mere

Danskfagligt projektorienteret

Danskfagligt projektorienteret Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i Danskfagligt projektorienteret forløb 2014-ordningen Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold

Læs mere

Ordførende professorer Kursusledere Koordinerende professorer Øvrige interessenter i de specialefokuserede kurser

Ordførende professorer Kursusledere Koordinerende professorer Øvrige interessenter i de specialefokuserede kurser Ordførende professorer Kursusledere Koordinerende professorer Øvrige interessenter i de specialefokuserede kurser Vejledning - Indmelding af idéer til specialefokuserede kurser 5. NOVEMBER 2015 På baggrund

Læs mere

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning procesteknologi, Vejle optaget efteråret 2017

Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning procesteknologi, Vejle optaget efteråret 2017 Eksamenskatalog for procesteknologuddannelsen Studieretning procesteknologi, Vejle optaget efteråret 2017 Gældende for efterårs-/forårssemestret 2017/2018 og efterårs/forårssemestret 2018/2019 hold veapt17ed1p

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Forsikringsmatematik (September 2010) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere

11. Deltagelsespligt og modulrækkefølge Den studerende skal deltage i de fastlagte og målrettede teoretiske undervisnings- og vejledningsforløb rettet mod modulernes tema og centrale fagområder med henblik

Læs mere

Arbejdstid og skolerengøringsassistenter

Arbejdstid og skolerengøringsassistenter Merarbejds-/overtidsbetaling til rengøringsassistenter. Flere har spurgt om, hvornår der udløses merarbejde/overtidsbetaling til rengøringsassistenter, hvis ansættelseskvote er beregnet efter den særlige

Læs mere

Det er et fuldtidsjob at være studerende

Det er et fuldtidsjob at være studerende Studieaktivitetsmodellen Det er et fuldtidsjob at være studerende Din arbejdsuge er på 40 timer og rummer mange forskellige studieaktiviteter Din vej til viden, færdigheder og kompetencer Mange forskellige

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Pederstrup Efterskole. Undervisningsplan 2016/2017. Juli 2016 August 2016 September Fr 1 Ma 1 To. 2 Lø 2 Ti 2 Fr.

Pederstrup Efterskole. Undervisningsplan 2016/2017. Juli 2016 August 2016 September Fr 1 Ma 1 To. 2 Lø 2 Ti 2 Fr. Juli 2016 August 2016 September 2016 1 Fr 1 Ma 1 To 2 Lø 2 Ti 2 Fr 3 Sø 27 3 On 3 Lø 4 Ma 4 To 4 Sø 36 5 Ti 5 Fr 5 Ma 6 On 6 Lø 6 Ti 7 To 7 Sø 32 7 On 8 Fr 8 Ma 8 To 9 Lø 9 Ti 9 Fr 10 Sø 28 10 On 10 Lø

Læs mere

Studieordning 2008, bacheloruddannelsen i Sundhed og informatik Karakterer Karakterer

Studieordning 2008, bacheloruddannelsen i Sundhed og informatik Karakterer Karakterer Semester/Blok: Sommer / Blok 3-4 for offentliggørelsen: 15. oktober 2016, revideret 26. januar (markeret med rødt) Studieordning 2008, bacheloruddannelsen i Sundhed og informatik Karakterer Karakterer

Læs mere

Eksamenskatalog for Professionsbachelor i international handel og markedsføring. Gældende for studerende med studiestart efterårssemesteret 2017

Eksamenskatalog for Professionsbachelor i international handel og markedsføring. Gældende for studerende med studiestart efterårssemesteret 2017 Eksamenskatalog for Professionsbachelor i international handel og markedsføring Gældende for studerende med studiestart efterårssemesteret 2017 Udarbejdet 17.08.2017 INDHOLD 1. Indledning... 3 2. Overblik

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i Matematik-Økonomi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser,

Læs mere