Breakers - idéer til at bryde stillesiddende aktiviteter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Breakers - idéer til at bryde stillesiddende aktiviteter"

Transkript

1 Kaos i 100 meter skoven Temaet er Peter Plys, og opstillingen er den samme som ved Buggy OP, nemlig at eleverne stå i en rundkreds bagved hinanden. Eleverne skal nu udføre forskellige ordrer, som læreren, der står i midten af kredsen, siger: Ordrene er: Tigerdyret: Alle elever skal ned og hoppe på bagdelen. Grisling: Alle makkerpar giver hinanden er knus. Kængubarnet: Den bagerste elev skal kravle op foran og sidde på makkeren - den forreste - som en lille kænguruunge i pungen på sin mor. Ninkaninus: Den forreste i hvert makkerpar skal springe buk over den anden. Æseldyret: Begge makkerne skal lægge sig ned og simulere at de sover. Peter Plys: Den bagerste makker løber rundt om hele kredsen, igennem benene på sin makker og ind i midten af kredsen og give læreren High-Five. Det gælder om at komme først ind til læreren. placeret i en rundkreds bagved hinanden 2 og 2.. Breakers - idéer til at bryde stillesiddende aktiviteter Sdr. Vang Skole Søndervang 32, 6000 Kolding

2 1-2-3 ( ) Buggy OP Eleverne finder sammen 2 og 2 i par og skal nu gennem 4 trin: Parøvelse Trin 1. Eleverne skiftes til at sige tallene osv., så tallene er øvet. Trin 2. I stedet for at sige tallet 1, hopper eleven. Tallene 2 og 3 siges normalt. Trin 3. I stedet for at sige 2 vender man en gang rundt om sig selv. Kombinationen er nu: Hop - vend hop Trin 4. I stedet for at sige tallet 3, bøjer man sig ned i knæ og rører gulvet med den ene hånd. Når eleverne er godt inde i øvelsen, kan den udvides, således at tallene 4 og 5 tages med (husk, at det altid skal være ulige tal, så eleverne på skift skal lave de forskellige bevægelser). Dvs. at der nu ikke skal tælles til 3, men til 5. Tallet 4 kan erstattes med f.eks. et klap i hænderne (eventuelt bag ryggen) og tallet 5 kan erstattes med f.eks. tre slag på lårene. Jo flere tal, der skal erstattes med en bevægelse, desto sværere er øvelsen!

3 Buggy OP Macheeba Weepa Eleverne stiller sig op i en rundkreds parvis bag hinanden og er nu makkerpar. Begge elever står med armene ned langs siden. Dette er udgangsstillingen. Læreren kan nu afgive 4 forskellige ordrer, hvor eleverne skal udføre 4 forskellige bevægelser: Buggy OP: Forreste (inderste) elever løfter skuldrene let, så armene løftes let op. Bagerste elev stikker sine arme ind under forreste elevs arme. Denne ordre følges altid af: Buggy NED: Eleverne tager armene ned og går tilbage til udgangsstillingen. placeret i en rundkreds bagved hinanden 2 og 2.. ved at veksle mellem de 4 ordrer. Husk at Buggy OP kun kan efterfølges af Buggy NED Øvelsen kan udvides ved at det par, der kommer sidst tilbage til udgangsstillingen efter Buggy GÅ, udgår og bliver stående i kredsen som inaktive brikker Øvelsen kan også varieres ved, at udgangspositionen er Buggy OP Alle elever skal stå frit på gulvet ude i rummet. Øvelsen foregår ved at læreren siger et tal og en egenskab, og eleverne finder herefter sammen i grupper, så tal og egenskab passer. En gruppe består af et bestemt antal personer og en ting personerne har tilfældes. Man danner en gruppe (en Macheeba Weepa) ved at... finde det rigtige antal personer sammen (= det tal, læreren opgiver), med den rigtige egenskab (som læreren har opgivet) og tage hinanden under armen i grupperne. Buggy BYT: Eleverne bytter plads, så forreste elev stiller sig bagerst og omvendt. Buggy GÅ: Bagerste elev går en runde rundt om kredsen, som nu udgøres af de forreste elever. Man må kun gå! Når man er gået en runde og er tilbage bag sin makker, stiller man sig i udgangspositionen. Læreren dirigerer nu slagets gang Eksempel: Tallet er 3, egenskaben er samme antal søskende. Eleverne finder sammen i grupper 3 og 3, så eleverne i en gruppe har samme antal søskende. De af holdets elever, der ikke kan danne en Macheeba Weepa stiller sig i følgende ØVposition: Fødderne let spredte, ned i knæ, armene frem, åben mund OHH (ligner drengen Kevin fra Home Alone film)

4 Udbryderkongen Elefant, næsehorn, and Fedtmule Denne øvelse kan ikke laves så mange gange; når eleverne har gennemskuet, hvordan opgaven skal løses, er der ikke så megen ide i at lave øvelsen igen. Eleverne finder sammen 2 og 2, og de får begge bundet armene sammen med et bånd - f.eks. et gavebånd på ca. en halv meters længde. Den ene ende af båndet bindes om højre håndled, den anden ende om venstre håndled - på samme elev. (Bind ikke for stramt - men alligevel så stramt, at de ikke selv kan gøre sig fri). Eleverne bindes sammen som to ringe (som hønseringe, der hænger sammen). Øvelsen består nu i, at eleverne skal gøre sig fri af hinanden Uden at ødelægge båndet Uden at binde båndet op Uden at rive armene af hinanden Vær kreativ! Parøvelse Materiale: Et antal sedler, der svarer til antallet af elever i klassen/på holdet. Alle sedlerne er nitter - undtagen én enkelt seddel, hvorpå der står ordet Fedtmule Hver elev får af læreren stukket en sammenfoldet seddel i hånden. Alle sedlerne er nitter - undtagen én enkelt seddel, hvorpå der står ordet Fedtmule. Eleverne læser deres seddel, uden at de andre elever kan se sedlerne, således at man ved, om man er Fedtmule eller ikke. Alle elever går nu rundt imellem hinanden med lukkede øjne. Når man støder på en anden elev, hilser man på hinanden med et håndtryk og siger Fedtmule. Eleven med Fedtmule-sedlen siger ikke noget. Hilser man på en elev, der ikke svarer Fedtmule, bliver man nu selv en elev, der ikke må hilse ved at sige Fedtmule. Øvelsen fortsættes til ingen svarer med Fedtmule.

5 Elefant, næsehorn, and The clapping game Denne øvelse ligner splat, men er sværere, da der indgår tre forskellige figurer (dyrefigurer) i øvelsen. Eleverne stiller sig i en rundkreds med læreren i midten, og så øves de tre forskellige figurer: Elefant: Eleven, som læreren peger på, viser med armene en elefants snabel, mens hans to naboer i cirklen holder armene op mod eleven og markerer store ører med armene. (Elefanter har store ører) Næsehorn: Eleven, der peges på, viser med én hånd et horn på næsen - en strakt flad hånd med tommelfingeren strittende ud. Tommelfingeren holdes op mod næsen, og hånden markere en forlænget næse = næsehornets horn. De to naboer i kredsen holder en hånd op mod den udpegedes hoved og markerer små ører; en cirkel med tommeltot og langefinger. And: Eleven, der peges på, viser en ands næb med håndfladerne mod hinanden foran munden, idet han med håndfladerne markerer en ands snadrende næb, mens naboerne i kredsen vrikker med bagdelen., placeret i en rundkreds. Så er vi klar til øvelsen, og nu går det stærkt: Læreren udpeger en elev og siger, hvilken figur der skal laves. De 3 elever (den udpegede og hans to naboer) løser figuren = viser dyret ved at markere de stillinger, der tidligere er beskrevet. Den af de 3, der er langsommest bytter plads med læreren, og er nu den, der udpeger. Sådan fortsættes... Denne øvelse kan laves enten ved at eleverne sætter sig på knæ i en cirkel eller ved at de står rundt om et bord. Instruktion: Alle sætter sig på knæ, med håndfladerne i gulvet foran sig (læreren kan være med) Alle tager højre hånd og krydser den ind under naboens venstre hånd Man kan sende et signal, et klap i gulvet, rundt i cirklen - med uret rundt (det prøves, således at rytmen indøves - læreren starter) Øvelsen laves i grupper á 6 til 12 elever Man (alle!) kan vende retningen på signalet ved at klappe to gange i gulvet med hånden i stedet for én gang Klapper man forkert (= for tidligt, for sent eller med den forkerte hånd) udgår hånden, der begår fejlen (hånden fjernes fra gulvet) Øvelsen kræver, at eleverne er skarpe hele tiden, fordi hænderne ikke er i den rigtige rækkefølge.

6 Tæl til Switch the numbers Total forvirring Øvelsen laves i grupper med max. 12 elever i en gruppe placeret i en rundkreds. Øvelsen starter med, at eleverne kigger ned på deres egne sko; ingen kigger op. placeret i en rundkreds. Øvelsen går nu ud på, at gruppen i fællesskab skal tælle til 10 med følgende regler: Alle skal kigge ned i gulvet på cirklens centrum og må ikke på noget tidspunkt kigge op En tilfældig elev starter ved at sige 1, og en anden elev fortsætter ved at sige 2, en tredje siger 3 og således bliver man ved med at tælle indtil man er nået til 10. Hvis to personer siger det samme tal samtidig, skal man starte forfra med 1 igen. Ingen elev må sige 2 på hinanden følgende tal, og man skal vente mindst 3 tal, før man igen må byde ind. Ingen elev må sige et tal lige efter at naboen har sagt noget. Man må ikke lave signaler til hinanden. Alle skal holde kroppen i ro. Og ingen må sige andet end tal. Man må ikke lave noget mønster eller aftale en rækkefølge. Eleverne stiller sig op i en rundkreds med læreren (til at starte med) i midten for at instruere. Alle elever får tildelt et nummer, som de skal huske på under hele legen. Det er nemmest at nummerere eleverne med (eller mod) uret, således at de får numrene 1 til antallet af elever i klassen. Læreren går nu ud af kredsen og siger herefter to tal, som skal bytte plads i kredsen. Siges 4 og 17, bytter eleven med nummer 4 og nummer 17 plads. Sådan fortsættes, men det er en god ide, at man som lærer skriver tallene ned, således at man får alle elever i bevægelse. I starten er den let for eleverne at huske pladserne, men hurtigt - når pladserne er blevet mikset lidt - er det sværere at finde ud af, hvor man skal gå hen. Øvelsen kan udvides ved at give leverne nye tal - så bliver det sværere for alle at huske, hvem der er hvem! På et givent signal, f.eks. at læreren siger nu, flytter alle eleverne fokus fra deres egne sko til et par sko på en elev cirka overfor i kredsen. Igen giver læreren et signal, og alle elever løfter nu blikket fra personens sko til kroppen/ ansigtet. For tredje gang giver læreren et signal, og eleverne skal nu løbe/ gå én gang rundt om den person, de kigger på, og derefter finde tilbage på deres oprindelige plads i kredsen. Det skaber nu forvirring, når elever ikke kigger på den samme person! Øvelsen gentages flere gange, idet den kan varieres: Går rundt om hinanden Give hinanden High-Five Kravle gennem hinandens ben Sluttelig kan man lade dem gøre alle 3 ting: Den de først kiggede på, skal de gå rundt om - den de derefter kiggede på, skal de give High-Five, osv.

7 Elektricitet Balancemester Eleverne står i en rundkreds - delt op i hold, således at der er elever i en kreds. En af eleverne i kredsen er elektricitetskilde og kan sende impulser af sted - både med højre hånd (mod uret rundt i kredsen) og med venstre hånd (med uret rundt i kredsen. Man sender en impuls af sted ved at trykke naboen i hånden. Når man mærker, at man har fået en impuls i højre hånd, sender man den videre ved trykke naboen med venstre hånd - og omvendt. En udvidet - og sværere version af øvelsen er, at elektricitetskilden kan sende impulser af sted, men del klassen i 1-2 hold med både højre og venstre hånd. Dermed går der impulser både med uret og mod uret rundt i kredsen. På et tidspunkt modtager en elev impulser både fra højre og fra venstre og skal så sørge for at få to impulser sendt rigtigt videre! En yderligere udvidelse kan være at der sendes flere impulser af sted hver vej. Dermed kan man risikere, at den ene impuls indhenter den anden! Denne øvelse bygger på ideer fra Tai Chi. Eleverne finder en makker/ modstander, der har ca. samme størrelse og fysik som dem selv. Hvert par placerer sig frit på gulvet med en armlængdes afstand. Fødderne let spredte og den ene fod lidt foran den anden (ligesom grundstillingen i boksning). Man tager nu hinanden i hånden, således at man har et fast greb om makkerens tommelfinger. Træk nu i makkeren eller skub til hende, idet kun den ene arm bruges (den frie arm holdes bag ryggen eller holdes i hvert fald væk fra modstanderen). Prøv at bringe din makker ud af balance. Den første, der flytter en fod eller løfter en fod fra gulvet har tabt. Find en ny makker og gentag legen. Parøvelse det handler om teknik og ikke styrke

8 Splat Jeg kan lide dem med... Badminton Eleverne stiller sig i en rundkreds med læreren i midten., stående i en rundkreds, stående i en rundkreds Først øves SPLAT-figuren: Den elev, som læreren peger på, går ned i knæ, mens de to elever på hver side af den udpegede vender sig mod hinanden og rækker de strakte arme mod hinanden (vandret) og siger splat. Så er vi klar til øvelsen, og nu går det stærkt: Læreren udpeger en elev, som bukker sig, mens de to ved siden af laver splat-figuren. Hvis eleverne klarer figuren hurtigt og uden fejl, går læreren videre til en anden elev - et andet sted i cirklen. Hvis eleverne fejler figuren eller er for langsomme, udpeger hun den langsommeste, der bytter plads med læreren. Variation: Den langsommeste af de tre elever i kombinationen udgår af legen. Øvelsen fortsættes, indtil der kun er tre elever tilbage. Hvis eleverne bliver for gode til øvelsen, kan den gøres sværere ved at læreren hele tiden peger på de samme få elever. Eleverne stiller sig i en rundkreds med læreren i midten. Eleverne skal nu bytte plads efter følgende model: Personen i midten (i starten læreren) kommer med et udsagn, som både passer på personen selv og på nogle af eleverne i kredsen, mens det ikke passer på andre. Alle elever, som udsagnet passer på, skal bytte plads med en af de andre, og den, der kommer sidst ved dette byt, ender som ny i midten af kredsen. Eksempler på udsagn: Jeg kan lide alle dem med en blå T-shirt Jeg kan lide alle dem, hvis navn begynder med G Jeg kan lide alle dem, der har fletninger Jeg kan lide alle dem, der har sandaler på Jeg kan lide alle dem med briller Jeg kan lide alle dem, der er enebarn osv... Læreren stiller sig over for eleverne, som står i rækker og kolonner, som når en instruktør står i en aerobic-sal og instruerer deltagerne. Nu viser læreren flere forskellige stillinger, der bruges, når man spiller badminton. Stillingerne markeres og holdes et øjeblik. Samtidig spejler eleverne lærerens bevægelser = laver de samme bevægelser, bare spejlvendt. Læreren skifter mellem følgende slag (og eleverne efterligner): Smash, forhånds- og baghånds clear, lob, drop, drive, tapslag.

9 Bytte, bytte plads i klassen Doof-doof Læreren forklarer eleverne, at den plads, de sidder på lige nu, deres normale plads i klassen, kaldes hjem. Den plads er nem nok at huske. Nu skal eleverne nu på et givent signal finde en ny plads i klassen med følgende indskrænkninger: Den nye plads må ikke være i samme række (hvis de sidder i række) eller ved samme bord (hvis de sidder i grupper). De må heller ikke sætte sig ved siden af nogen af de sidekammerater, de har på deres normale plads. Når alle eleverne har fundet en plads, skal de huske deres plads, som kaldes 1. Ovenstående øvelse gentages: Ny række, nye naboer, og denne plads kaldes for 2 Om muligt gentages øvelsen endnu engang, og pladsen kaldes 3 Læreren kan nu ommøblere eleverne ved at sige hjem, 1, 2 (eller 3 ). Om muligt skal eleverne huske deres pladser fra lektion til lektion, fra dag til dag... Eleverne stiller sig i en rundkreds; læreren er med i kredsen. Først indøver alle sammen rytmen: Slå sig på lårene, klap i hænderne, knips med højre hånd ved højre skulder, knips med venstre hånd ved venstre skulder - forfra Så gives numre: Læreren er Doof, og eleverne nummereres herfra (mod uret rundt) fra 1 og opefter. Dvs. at den elev, der står til venstre for læreren er nummer 1 osv. Øvelsen kører ved, at læreren ved første knips siger sit eget nummer (her: Doof) og ved andet knips kalder en elev, f.eks. 4. Elev nr. 4 fortsætter nu: Ved første knips siger han 4 og kalder ved andet knips en anden elev eller sig selv (eller Doof). Falder man ud af rytmen, eller siger et forkert tal eller siger noget, når man ikke er den, bliver man Doof, og kredsens elever omnummereres efter reglerne skitseret ovenfor. Øvelsen laves i grupper med max. 12 elever i en gruppe

10 Sten-saks-papir Cowboy-duellen Først fortælles om (det faktisk eksisterende) OL i Sten-Saks- Papir. I Danmark findes vinderen på Skanderborg Festivalen. Læreren fortæller om en duel mellem to cowboys fra det vilde vesten som er i skudduel på liv og død. Så er det elevernes tur... Parøvelse De tre håndtegn vises: Sten (vinder over saks) Saks (vinder over papir) Papir (vinder over sten) Eleverne står overfor hinanden med hænderne nede langs siden (udgangspositionen) - klar til at skyde på et givent signal. Læreren instruerer: Alle skal starte med at finde en værdig modstander. Derefter spiller man Sten-Saks- Papir mod hinanden. En kamp er afgjort, når den ene elev har vundet tre runder. Taberen går om bag vinderen (ligesom når man leger Far, far krigsmand ) Forreste elev i kæden finder nu en anden elev, der også står forrest (og altså også kun har vundet sine kampe ). Nu spiller de to forreste personer Sten-Saks-Papir mod hinanden, og igen går taberens kæde om bag vinderens kæde. Sådan fortsættes indtil der kun er to kæder tilbage. Til sidst mødes to lange kæder i finalen, og den endelige vinder kan kåres. Læreren kan komme med følgende kommandoer (= tal): 1: Eleverne klapper hurtigt i sine egne hænder 2: Eleverne klapper i hinandens højrehænder 3: Eleverne klapper i hinandens venstrehænder 4: Eleverne giver hinanden dobbelt high-five i et hop. (Begge elever hopper op og klapper hinandens hænder over hovedet) Læreren starter med at sige 1, 2 og 3 på skift og lærer derigennem eleverne, hvordan rytmen er. Efter hvert klap skal eleverne have hænderne ned langs siden igen til udgangspositionen. Når eleverne kan det, kan man sige 1 to eller flere gange i træk, og når de er rigtig gode, kan man tage kommando 4 med.

11 Klappe hænder Evolution Eleverne er står over for hinanden med håndfladerne mod hinanden og fingerspidserne ud for makkerens hånd, der er placeret på samme måde - uden at fingrene rører makkerens hånd. Eleverne skal nu forsøge at klappe/klaske makkerens hånd, før de selv bliver klappet. Man undviger makkerens klap ved at sænke den ene hånd, mens man løfter den anden. Variationer: Eleverne sidder på stole over for hinanden Eleverne sidder på knæ over for hinanden Eleverne ligger udstrakt på gulvet over for hinanden. Parøvelse Eleverne står frit på gulvet og skal lære følgende 4 figurer, og at deres indbyrdes hierarki. (Over eller under i evolutionskæden): 1. Æg: Hænderne foldede over hovedet, ned på knæ. 2. Kylling: Fingrene i armhulerne, bøjede ben og sammensunken krop. 3. Dinosaurus: Hænderne over hovedet, farligt ansigt, tung vuggende gang. 4. Gorilla: Slår sig på brystet, stolt gang. Reglerne for øvelsen: Alle starter som Æg. Man udfordrer en på samme evolutionstrin (Æg/Æg, Kylling/Kylling, osv.) Og man kan kun udfordre en fra samme evolutionstrin. Herefter laver man Sten-Saks- Papir mod hinanden og finder vinderen som bedst af 3. Vinderen udvikler sig et trin op. Taberen udvikler sig et trin ned. Hvis det er muligt... Man udfordrer en ny person på samme trin.

12 Omvendt kluddermutter Viskelæder-tik Alle elever stiller sig i passende grupper i rundkreds, således at der er 8-10 elever i hver kreds. (8 elever er passende, men flere kan sagtens gøre det). Først lukker alle eleverne øjnene, hvorefter de alle rækker deres hænder ind midt i rundkredsen og griber fat i én hånd med højre hånd og en anden hånd med venstre. Når alle elever har en hånd i hver af deres hænder, må de åbne øjnene igen. Det er nu holdets opgave at få løst kludderet, så der bliver en eller flere rundkredse. Man bliver herved nødt til at rotere og kravle over og under andres hænder og arme. Man må ved løsningen af kludderet ikke slippe nogen hænder, men gerne ændre håndstillingen, så man har fat i samme hånd på en anden måde. Der kan opstå gordiske knuder, så det ikke kan lade sig gøre, at ende i en pæn rundkreds, hvor alle står på korrekt måde med ansigterne mod centrum, men hvis dette sker, så prøver man igen. Øvelsen laves i grupper med max elever i en gruppe Alle eleverne rejser sig op og finder deres viskelæder frem og lægge det oven på hovedet. Der leges nu tik - alle mod alle - hvor det gælder om at få de andre elever til at tabe deres viskelæder ned på gulvet. Læreren vælger en elev, som så er den. Alle, der er blevet tikket, er den ligeledes. Øvelsen fortsætter så længe, der er nogen, der ikke er blevet tikket. Hvis man taber sit viskelæder, samler man det op, lægger det tilbage på hovedet og er nu også en af de elever, der er den. Man må kun gå rundt, men gerne støde ind i hinanden, uden at det går vildt til. Man må ikke røre andres viskelædere, og man må heller ikke røre sit eget viskelæder, mens man går rundt blandt de andre elever. Øvelsen er slut, når alle elever er den.

13 Cola - Fanta - Sprite Kropskontakt Øvelsen går nu ud på, at gruppen skal lytte, bevæge sig og holde koncentrationen. Alle står på den ene side af en streg, som et tydeligt markeret på gulvet, i sandet eller ude i skolegården. Den ene side af stregen bliver kaldt for "Fanta", mens den anden side kaldes for "Cola". placeret på den ene side af en markeret streg/linje Kropskontakt spilles ved at en læreren giver gruppen et kropskort, som gruppen nu skal placere mellem de to nævnte legemsdele mellem to forskellige elever i gruppen. Der udleveres herefter et nyt kort, og der spilles videre indtil gruppen taber et af kortene eller ikke kan danne den kombination, der står på kortet. Øvelsen laves i grupper med max. 4-5 elever i en gruppe Når læreren råber "Cola" skal alle elever hoppe over på Colasiden så hurtigt som muligt, og hvis der råbes Fanta, skal man på tilsvarende måde hoppe over på Fanta-siden. Det gælder om kun at hoppe, når den modsatte side bliver nævnt. Hvis man står på Fanta-siden, må man altså kun hoppe, når læreren råber Cola, og omvendt. Kommer en (eller flere) elever til at hoppe over på den forkerte side, er man ude af legen, og man skal lægge sig ned. Variation: Kan også leges med tre drikkevarer, Cola, Sprite og Fanta, der har hver deres felter af legeområdet, hvor eleverne skal bevæge sig hen, når den respektive drik bliver nævnt. Eksempel: Der trækkes kortet Knæ/Albue, og 2 af eleverne skal nu placere sig således, at kortet placeres mellem den enes albue og den andens knæ. Ved næste kort kan nye elever bringes i spil - inden de to elever, der startede, må placere flere kort mellem sig. Light-udgave. I stedet for at spille med kort, kan læreren bare nævne to legemsdele, som grupperne af elever herefter skal danne. I stedet for kort kunne man også anvende stykker af papir, som eleverne skal placere. Materiale: Kropskort; på hvert kort er nævnt to kropsdele, f.eks. pande/bryst, næse/lår, knæ/hånd, fod/bagdel, ryg/albue, hage/kind, nakke/isse mm.

14 The clapping game Body-writing Eleverne stiller sig i rundkreds og skal nu klappe forskellige kombinationer og samtidig holde rytmen. Læreren angiver, hvilken kombination, der skal klappes. Aktiviteten kræver koncentration og kan udbygges over tid, men flere bevægelser og/eller højere tempo. Legen består af en række runder, hvori der tælles til 8, hvoraf der klappes på de første 7 takter; 8 er et pauseslag. Der arbejdes med 6 forskellige bevægelser, som der kan skiftes med fra serie til serie:, stående i en rundkreds Eleverne skal i små grupper gå rundt imellem hinanden. På et givet signal skal eleverne lægge sig ned på gulvet og sammen danne et bogstav, et tal, et tegn eller en figur, som læreren finder på. Alle eleverne skal bruges til at lave bogstaverne; der må ikke være elever, der er til overs. Hvis man laver øvelsen med bogstaver og/eller tal, kan man lave den regel, at alle elever skal bruges, men at de gerne med lave grup- per, der hver især laver bogstavet eller tallet. Når eleverne bliver gode til legen, kan den udvides til, at de skal lave navne, hele ord eller hele sætninger (hvis der er nok elever til det). Kræver samarbejde! Det kan være svært at have overblik over, om de skriver det rigtigt - det er jo store bogstaver, de anvender A: klap på lårene B. klap i hænderne C: knips i fingrene på begge hænder samtidig D: klap på brystet E: klap i panden F: klap på brystet med krydsede arme En naturlig opbygning i sværhedsgrad kunne være: A-A-A-A-A-A-A- A-A-A-B-A-A-A- A-B-A-B-A-B-A-, osv...

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud.

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud. Kom-i-gang-lege Frugtsalat 5-10 minutter stole Alle elever står på en stol i en rundkreds. Der er en stol mindre end antallet af elever, den sidste elev står derfor i midten. Alle får nu tildelt navnet

Læs mere

Guns and Roses Brain Break

Guns and Roses Brain Break FANGET!! Formål: At prøve at fange en anden persons finger på den ene side, imens man på samme tid forsøger at undgår at ens finger bliver fanget af personen på den anden side. 1. Stå i rundkreds i mindre

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION)...)2! SOCIALE)...)3! TÆL TIL 10)...)3! HVEM ER HVEM HAR SCHYYY )...)3! SVUISJ SPOING BANG)...)4! KOORDINATION)...)5!

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen

Trivsel og Bevægelse i Skolen Trivsel og Bevægelse i Skolen Indholdsfortegnelse : Politi og røvere Udbryderkongen Grænselegen Hvad er klokken Hr. Løve De blå de må gå s.1 s.2 s.3 s.4 s.5 : Sjipning Trylleelastik Diabolo Kendama Jonglering

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

AKTIVITETER & PAUSER ICEBREAKERS 3-15 MIN. ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND

AKTIVITETER & PAUSER ICEBREAKERS 3-15 MIN. ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND Formål: At skærpe koncentrationen Tid: ca. 3 minutter Egner sig bedst til gruppestørrelser: 2-100 Deltagerne bliver siddende på deres pladser. Alle lukker øjnene, knytter

Læs mere

Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs.

Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs. Kræver en smule gulvplads, men ingen materialer. Mental bordtennis Sjovt og nemt indslag. Du skal bruge en smule gulvplads, men ellers er det bare at ponge løs. Få deltagerne op at stå, og inviter dem

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

kreativ produktudvikling 3D leg Partnerskab for Vækst Fyn

kreativ produktudvikling 3D leg Partnerskab for Vækst Fyn Partnerskab for Vækst Fyn kreativ produktudvikling give gaver der har samme sko som dig selv. 3. den med længst hår 4. giv hinanden gaver ved at mime. Vis gaven med dit kropssprog uden at sige, hvad det

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

FATNINGER - OPSTILLINGER - FIGURER -

FATNINGER - OPSTILLINGER - FIGURER - Uddrag af Håndbog over trin og udtryk i dansk folkedans Udgivet af Foreningen til Folkedansens Fremme København - Anno 1991 samt andre kilder FATNINGER - OPSTILLINGER - FIGURER - 1. Udgave Juni 2010 Fatninger,

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE TAI CHI 18 Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE Tai Chi 18 Qigong Tai Chi 18 Qigong er en kombination af Qigong og Tai Chi. Serien består af 18 øvelser, hvor man elegante og lette at lære gennem gentagelser

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

INSPIRATION TIL AKTIVITETER. Slaraffenland. Københavnerkirken 2017

INSPIRATION TIL AKTIVITETER. Slaraffenland. Københavnerkirken 2017 Dette skal være til inspiration for alle ledere i Slaraffenland, så man bl.a. kan få styrket fællesskabet i de forskellige Slaraffenlandsgrupper gennem leg og aktiviteter. Man kan tage aktiviteterne, som

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

KREATIV PRODUKTUDVIKLING 3D LEG

KREATIV PRODUKTUDVIKLING 3D LEG KREATIV PRODUKTUDVIKLING Partnerskab for Vækst Fyn GIVE GAVER DER HAR SAMME SKO SOM DIG SELV. 3. DEN MED LÆNGST HÅR 4. GIV HINANDEN GAVER VED AT MIME. VIS GAVEN MED DIT KROPSSPROG UDEN AT SIGE, HVAD DET

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15

AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15 AKTIVITETER TIL TEMADAG d 1.9.15 Vi nåede ikke alle lege, men her har I det samlede program. Kan ske at noget af det vi ikke nåede kommer på næste gang Tak i øvrigt for godt engagement og humør Kan du

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

BRAIN BREAK Fang fluen BRAIN BREAK: Shake it up

BRAIN BREAK Fang fluen BRAIN BREAK: Shake it up BRAIN BREAK: Shake it up BRAIN BREAK Fang fluen Eleverne skal ryste hhv. højre arm, venstre arm, højre ben og venstre ben på tælling. Der tælles i 1. runde til otte, 2. runde til 4, 3. runde til 2 og 4.

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå

Opvarmningsprogram. Billede af øvelse. Antal gentagelser/ varighed. Øvelse. Variant. 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Træningsprogram 0 Opvarmningsprogram Øvelse Stræk dig skiftevis søger op mod loftet 8 gentagelser til hver side Sidde / stå Svaje ned strit med numsen og runde op kig ind på maven Kør skuldrene rundt -

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Legekatalog. Kamplege

Legekatalog. Kamplege Robinson/Øde ø Redskaber: Tatami Deltagere: 4+ Tid: 5 10 minutter Aldersgruppe: 5+ Ligesom i fjernsynsprogrammet Robinson gælder det om at være den sidste tilbage på øen. Det gælder således om at skubbe

Læs mere

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET FÆLLES KLASSEAKTIVITET Dialogkortene kan bruges som en fælles klasseaktivitet fx i de sidste 10 minutter af en lektion eller evt. i den understøttende undervisning. Det kan forløbe på den måde, at tre-fem

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Brain-breaks påkøbenhavns åbne Gymnasium (KG)

Brain-breaks påkøbenhavns åbne Gymnasium (KG) Brain-breaks påkøbenhavns åbne Gymnasium (KG) Birthes: Historie årstalsstafet:del klassen i grupper af 5-6 personer. Uddel en række årstal, adskilt fra de begivenheder, de kobles med. Opgaven er at eleverne

Læs mere

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Terapiafdelingen. Skulderalloplastik. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Terapiafdelingen Skulderalloplastik Patientinformation www.koldingsygehus.dk Information: Du har fået et nyt skulderled og nu starter et genoptræningsforløb, der vil vare i cirka 3 mdr. Inden udskrivelsen

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

PROGRAM 1. Stolefodbold i f.eks. 15 minutter. Stolemotion

PROGRAM 1. Stolefodbold i f.eks. 15 minutter. Stolemotion PROGRAM 1 Aktivitet: Stolefodbold og Stolemotion Test: Rejse-sig-sætte-sig-test Stolefodbold i f.eks. 15 minutter (min. 8 deltagere) Placér gruppen i en rundkreds, så hver enkelt stol støder op til hinanden.

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Program for styrketræning

Program for styrketræning Program for styrketræning Her er dit personlige styrketræningsprogram til Go Gentofte Kort fortalt skal du styrketræne ca. 2 gange om ugen de første 6 uger og 2½ gang pr. uge de næste 8 uger. Hver træning

Læs mere

Diverse lege. Indholdsfortegnelse

Diverse lege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Bjerget brænder... 2 Den landflygtige konge... 2 Sparke til dåse... 2 Kongens kæmper... 3 Jeg melder krig... 3 Rød, gul, grøn - stop!... 4 Morderleg... 4 Den blinde mand... 4 Bankebøf...

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Spillerniveau: Alle. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget.

Spillerniveau: Alle. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget. Stafetter Sandwich-stafet Materialer: 1 ketsjer og bold pr. spiller. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget. Beskrivelse: Der skal bygges en sandwich med ketsjer og bold, og derefter løbes hurtigst

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA 10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA Lege Nr. 1 Fangeleg. Kødædere og planteædere Kort til fangeleg 1 og 2 (bilag 1) To elever udvælges til at være fangere. Den ene får et kort med en giraf. Den anden

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Træningskort. Fit In? Side 1

Træningskort. Fit In? Side 1 Træningskort Fit In? Side 1 Løb Den første generelle opvarmning er løb, så pulsen kommer op. Start med at løbe ca. 5 minutter i salen. Varier gerne mellem almindeligt løb, hælspark og høje knæløft. Lav

Læs mere

Education purposes only Thomas van Elst

Education purposes only Thomas van Elst 1 - Firefodsstående skuldpres Brostående med strakte arme og ben. Sænk overkroppen til hovedet er i kontakt med underlaget og pres op igen. 2 - Spider push-ups Stå på tæer og strakte arme med skulderbreddes

Læs mere

3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. Yes - jeg har lavet en fejl 1. Rejs jer.

3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. 3D Case. Yes - jeg har lavet en fejl 1. Rejs jer. Yes - jeg har lavet en fejl 2. Find sammen to og to med en, der har samme hårfarve som dig selv. 3. Stræk armene over hovedet og sig Jeg har lavet en fejl (demonstrer først selv). 4. Fortsæt og få dem

Læs mere

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen ' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen 1. Start På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen. Afhængig af sin størrelse skal hunden

Læs mere

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4.

1A Aerobic March. Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. 1A Aerobic March Gang med god energi. Gå fremad 4, gå baglæns 4. Gentag. Gå skråt til højre 4, gå retur 4. Gå skråt til venstre 4, gå retur 4. Gå frem 4, retur 4. På sidste trin vend ¼. 2A Aerobic Jog

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere