Vaccinationsanbefalinger til Asien

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vaccinationsanbefalinger til Asien"

Transkript

1 Overskrift: Vaccinationer Vaccinationsanbefalinger til Asien Armenien Rejseforberedelse til Armenien bør indbefatte vaccination. Vaccinationsprogrammer er ret individuelle, hvorfor det tilrådes, at man får gennemgået sin rejse med en uddannet vaccinatør på apoteket. Det gælder imidlertid for alle, at man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinationerne skal gives i flere doser for at have fuld effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinen anbefales til rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person eller komme i kontakt med blod, der er blevet kontamineret med virusset. Dette kan ske ved hospitalsophold, piercing og tatovering. Tyfus: Vaccinen anbefales til rejsende, der skal leve under dårlige sanitære forhold og/eller spise fra lokale steder, hvor der er ringe hygiejne som f.eks. fra gadekøkkener. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccinen anbefales til rejsende, der skal leve under dårlige sanitære forhold og/eller spise fra lokale steder, hvor der er ringe hygiejne som f.eks. fra gadekøkkener. Tuberkulose: Vaccinen tilrådes næsten kun til rejsende, der selv stammer fra Armenien og nu rejser hjem for at besøge og opholde sig hos familie og venner.

2 Rabies: Vaccinen tilrådes rejsende, der er i risiko for hyppigt at være i tæt kontakt med de lokale hunde. Det skyldes, at smitten hovedsageligt overføres via bid, krads eller slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en syg hund. I Armenien er der ingen risiko for smitte med sygdommen malaria, hvorfor det ikke er nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter. Overskrift: Vaccinationer Aserbajdsjan Når man har bestilt en rejse til Aserbajdsjan, bør man undersøge, hvilke vaccinationer der anbefales. Anbefalingerne kan variere fra rejse til rejse, hvor rejselængde og -formål bl.a. er afgørende faktorer. Derfor tilrådes det, at man får gennemgået sin rejse med en uddannet vaccinatør på apoteket, ligesom det også tilrådes, at man starter på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle vacciner skal gives i flere omgange for at have fuld beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinationen tilrådes rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person eller komme i kontakt med blod, der er blevet forurenet med virusset. Dette kan ske ved hospitalsophold, piercing og tatovering. Tyfus: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der skal leve under ringe sanitære forhold på rejsen og/eller spise fra køkkener med dårlig hygiejne som f.eks. gadekøkkener. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der skal leve under ringe sanitære forhold på rejsen og/eller spise fra køkkener med dårlig hygiejne som f.eks. gadekøkkener.

3 Tuberkulose: Det er næsten kun rejsende, der stammer fra Aserbajdsjan og som nu rejser hjem for at besøge familie og venner, der bliver anbefalet vaccinen. Rabies: Eftersom rabies primært smitter via bid, krads eller slik på ikke-intakt som sår og rifter af smittede hunde bør vaccinen overvejes til de rejsende, der er i risiko for ofte at opholde sig i tæt kontakt med de lokale hunde. Fra juni til og med oktober er der risiko for malaria i hele landet. Smitterisikoen er lav og er mest udbredt imellem de to floder Kura og Arax. Eftersom risikoen er lav, kan man som rejsende normalt godt nøjes med at anvende myggestikprofylakse som myggespray og net på sin rejse. Dog anbefales alle at gennemgå sin rejse med en uddannet og certificeret vaccinatør på apoteket for at undersøge, om forebyggende malariatabletter er nødvendige. Overskrift: Vaccinationer Bangladesh Det anbefales, at alle rejsende til Bangladesh bliver vaccineret inden afrejse. Eftersom vaccinationsprogrammer er meget individuelle, fordi de f.eks. bygger på rejsens længde, hygiejniske forhold og destinationer i det pågældende land, burde alle rejsende gennemgå sin rute med en uddannet vaccinatør på apoteket. Ligeledes tilrådes alle at starte på sit vaccinationsprogram seneste en måned før rejsens start, fordi nogle vacciner skal gives i flere doser for at virke fuldt beskyttende. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Tyfus tilrådes de rejsende, der skal opholde sig i Bangladesh i mere end 2 uger eller skal spise meget lokalt fra gadekøkkener og/eller opholde sig under ringe hygiejniske forhold på rejsen. Hepatitis B: Vaccination tilrådes de rejsende, som er i øget risiko for smitte ved f.eks. at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod,

4 som er blevet forurenet med virusset, hvilket kan ske under bl.a. hospitalsophold, tatovering og piercing. Japansk hjernebetændelse: Der er smitterisiko fra maj til og med oktober. Vaccinen tilrådes rejsende, der befinder sig i Bangladesh i dette tidsrum og er i særlig øget risiko for smitte ved bl.a. at opholde sig meget ude på landet, da der her lever flere myg end i storbyerne. Japansk hjernebetændelse anbefales til rejsende, der befinder sig i Bangladesh fra maj til og med oktober. Rabies: Vaccinen tilrådes de rejsende, der er i øget risiko for smitte ved at være i hyppig nærkontakt med de lokale hunde på sin rejse. Det skyldes, at smitten primært sker via bid, krads eller slik på ikke-intakt hud af en syg hund. Japansk hjernebetændelse anbefales til de rejsende, der opholder sig i Bangladesh fra maj til og med oktober. Rabies: Vaccinen tilrådes de rejsende, der er i øget risiko for smitte ved at være i hyppig nærkontakt med de lokale hunde på sin rejse. Det skyldes, at smitten primært sker via bid, krads eller slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Tuberkulose: Vaccinen tilrådes stort set kun de rejsende, som stammer fra Bangladesh og nu rejser hjem for at besøge og opholde sig hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination Myndighederne i Bangladesh kræver, at alle rejsende, der kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gyldig dokumentation for gul feber-vaccinen. Selve vaccinen bør gives mindst 10 dage før afrejse, da det omtrentlig varer denne periode, før vaccinen har en beskyttende effekt. Herefter beskytter vaccinen imod gul feber i 10 år. I det meste af Bangladesh er der lav risiko for smitte med malaria, men i den østlige del af landet i Chittagong Hill Tract og i distrikterne Chittagong og Cox Bazaar er der dog høj risiko for malariasmitte. I hovedstaden Dhaka anses der ikke for at være risiko for smitte. Eftersom malariarisikoen er varierende i landet anbefales det, at man får gennemgået sin rejserute med en certificeret vaccinatør på apoteket for at undersøge, om det er nødvendigt at tage en forebyggende malariatabletbehandling.

5 Bhutan Overskrift: Vaccinationer Rejsende til Bhutan bør have styr på sine vaccinationer før afrejse. De anbefalede vacciner afhænger bl.a. af rejselængde og forhold. Man bør starte på sine anbefalede vacciner senest en måned før afrejse, da nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at virke fuldt beskyttende. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Tyfus anbefales til rejsende, der skal opholde sig i Bhutan i mere end 2 uger eller til kortere rejser, hvis man skal leve under ringe hygiejniske forhold og/eller spise fra de lokale restauranter og gadekøkkener. Hepatitis B: Vaccinen tilrådes rejsende med særlig risiko for smitte ved bl.a. at være i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod, som er forurenet med virusset f.eks. under hospitalsophold, tatovering og piercing. Japansk hjernebetændelse: Der er smitterisiko fra juni til og med oktober. Vaccinen tilrådes rejsende, som opholder sig i Bhutan i dette tidsrum, og som skal opholde sig meget på landet, da der lever langt flere myg her end i storbyerne. Japansk hjernebetændelse tilrådes rejsende, som skal opholde sig i Bhutan fra juni til og med oktober. Rabies: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der er i øget risiko for smitte ved at være i risiko for hyppigt at skulle være i nærkontakt med de lokale hunde, da smitten hovedsageligt sker ved bid, krads og slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Japansk hjernebetændelse tilrådes rejsende, der skal opholde sig i Bhutan fra juni til og med oktober.

6 Rabies: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der er i øget risiko for smitte ved at være i risiko for hyppigt at skulle være i nærkontakt med de lokale hunde, da smitten hovedsageligt sker ved bid, krads og slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Tuberkulose: Vaccinationen tilrådes hovedsageligt kun rejsende, der stammer fra Bhutan og nu rejser hjem for at besøge og bo hos lokale venner og familie i risikoområder for tuberkulose. Krav angående gul feber-vaccination Det er et krav fra myndighederne i Bhutan, at alle rejsende, som enten kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber, skal fremvise gyldig dokumentation for gul feber vaccine. Vaccinen skal gives mindst 10 dage før afrejse, før man er beskyttet imod sygdommen fra dag et på sin rejse. Efter vaccination er man beskyttet imod gul feber de næste 10 år. Der er højrisiko for malaria hele året rundt i de landlige områder i Bhutan. Det gælder især i de sydlige distrikter Chhajha, Samchi, Saroang, Pemagatshel, Shemgang, Samdrup Jonkhar og Dagana. Eftersom der er malariarisiko i landet tilrådes alle rejsende at gennemgå deres rejserute med en uddannet vaccinatør for at undersøge, om det er nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter til sin rejse. Yderligere anbefales det, at man anvender myggeprofylakse i form af myggenet og spray på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik og dermed også smitte. Overskrift: Vaccinationer Filippinerne Inden rejsen går til Filippinerne anbefales det, at man får styr på sine vacciner. Selve vaccinationsanbefalingerne er individuelle, da de bl.a. afhænger af rejsens længde, hygiejniske forhold og specifikke destinationer på Filippinerne. Dog bør alle begynde på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at have den fulde beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod, som er blevet kontamineret med virusset. Dette kan ske under hospitalsophold, piercing og tatovering.

7 Japansk hjernebetændelse: Der er smitterisiko hele året rundt på Filippinerne. Vaccinen bør overvejes til de rejsende, der skal opholde sig meget ude på landet, da der findes flere myg her end i de store byer. Tyfus: Vaccinen tilrådes rejsende, der skal leve under ringe sanitære forhold og/eller spise fra de lokale restauranter og gadekøkkener, hvor hygiejnekvaliteten kan være dårlig. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A, hepatitis B og japansk hjernebetændelse. Tyfus: Vaccinen tilrådes rejsende, der skal leve under ringe sanitære forhold og/eller spise fra de lokale restauranter og gadekøkkener, hvor hygiejnekvaliteten kan være dårlige. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A, hepatitis B, japansk hjernebetændelse og tyfus. Rabies: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der er i risiko for hyppigt at opholde sig i nærkontakt med de lokale hunde, eftersom smitten hovedsageligt sker ved krads, bid eller slikke på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Tuberkulose: Det er primært rejsende, som stammer fra Filippinerne og nu rejser hjem for at besøge lokale venner og familie, der bliver tilrådet vaccinen. Krav angående gul feber-vaccination For at få indrejsetilladelse til Filippinerne er det et krav, at alle rejsende, som enten kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gyldigt vaccinationsbevis for gul feber-vaccinen. Det gælder for vaccinen, at den skal gives mindst 10 dage før afrejse, før man er sikker på at være beskyttet fra dag et på rejsen, hvorefter vaccinen beskytter imod gul feber de næste 10 år. Hele året rundt er der smitterisiko for malaria på Filippinerne. Smitterisikoen er høj i nogle områder af landet, men generelt er der ingen smitterisiko i byområder og storbyer som Manila. Da smitterisikoen er varierende i landet bør man som rejsende gennemgå sin rejse med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge, om det er nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter på sin rejse. Alle anbefales at anvende myggenet og spray på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik og dermed smitte. Overskrift: Vaccinationer Georgien

8 Vaccinationsanbefalinger er individuelle, da de bl.a. afhænger af rejsens længde, hygiejniske forhold og specifikke destinationer i det pågældende land. Ens for alle er, at man bliver anbefalet at starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, da nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at beskytte imod sygdom. Dette gælder også for rejsende til Georgien. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod, som er kontamineret med virusset, hvilket kan ske under tatovering, piercing og hospitalsophold. Tyfus: Vaccinen bør overvejes til de rejsende, som skal opholde sig under dårlige sanitære forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, hvor den hygiejniske kvalitet kan være ringe. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccinen bør overvejes til de rejsende, som skal opholde sig under dårlige sanitære forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, hvor den hygiejniske kvalitet kan være ringe. Rabies: Sygdommen smitter hovedsageligt via slik på ikkeintakt hud som sår og rifter, krads og bid fra en smittet hund. Derfor bør vaccinen anbefales til de rejsende, der er i risiko for ofte at være i nærkontakt med de lokale hunde.

9 Tuberkulose: Vaccinen tilrådes oftest kun rejsende, der stammer fra Georgien og nu rejser hjem for at besøge og bo hos lokale venner og familier. Fra juni til og med oktober er der risiko for smitte med malaria i Georgien. Smitterisikoen er lav, hvorfor man ofte kan nøjes med at anvende myggenet og spray for at mindske risikoen for myggestik og dermed malariasmitte. Dog anbefales det, at man gennemgår sin rejse med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge, om det er nødvendigt for ens rejse at tage forebyggende malariatabletter. Overskrift: Vaccinationer Indien En af de vigtigste rejseforberedelser til Indien er at få styr på sine vaccinationer. Hvilke vaccinationer, der passer til ens rejse, afhænger bl.a. af rejsens varighed, sanitære forhold og rejsedestinationer i landet. Det er ens for alle, at man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at give den fulde beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Rejsende, der skal opholde sig i Indien i mere end 2 uger eller leve under ringe hygiejniske forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, bør vaccineres i mod tyfus. Hepatitis B: Vaccinationen tilrådes rejsende, der er i større risiko for at blive smittet end andre ved f.eks. at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blodprodukter, som er forurenet med virusset. Dette kan ske under tatovering, piercing og hospitalsophold. Japansk hjernebetændelse: I den sydlige og vestlige del af Indien inklusiv Goa er der smitterisiko for japansk

10 hjernebetændelse hele året rundt, hvorimod der kun er smitterisiko fra maj til og med oktober i den nordlige og mellemøstlige del af landet. Vaccinen bør overvejes til rejsende, der rejser i risikoperioden, og som skal opholde sig meget på landet, da der lever flere myg her end i de store byer. I den nordlige og mellemøstlige del af Indien er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse fra maj til og med oktober, hvor der er smitterisiko hele året rundt i den sydlige og vestlige del af Indien inkl. Goa. Rabies: Vaccinen bør overvejes til de rejsende, der er i risiko for hyppigt at opholde sig i nærkontakt med de lokale hunde, eftersom smitten primært sker ved krads, bid eller slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en hund, som selv er smittet med rabies. I den nordlige og mellemøstlige del af Indien er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse fra maj til og med oktober, hvor der er smitterisiko hele året rundt i den sydlige og vestlige del af Indien inkl. Goa. Rabies: Vaccinen bør overvejes til de rejsende, der er i risiko for hyppigt at opholde sig i nærkontakt med de lokale hunde, eftersom smitten primært sker ved krads, bid og slik på ikkeintakt hud som sår og rifter af en hund, som selv er syg med rabies. Tuberkulose: Hovedsageligt anbefales vaccinen til rejsende, der stammer fra Indien og nu rejser hjem for at besøge og opholde sig hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination De indiske myndigheder kræver, at alle rejsende, der kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gyldig dokumentation for gul feber-vaccinen. For selve vaccinationen gælder det, at man skal vaccineres mindst 10 dage før afrejse for at være beskyttet fra dag et. Efter vaccination er man beskyttet imod gul feber i 10 år.

11 Året rundt er der risiko for malariasmitte i Indien med særlig høj risiko i delstaterne Assam, Odisha, Jharkhand, Chhattisgarh og på Andaman- og Nicobaøerne. I resten af landet anses malariarisikoen for lav. Da malariarisikoen ikke er ens i hele landet anbefales det, at alle rejsende får gennemgået sin rute for at undersøge, om det er nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter til sin rejse. Derudover anbefales alle, at anvende myggenet og spray på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik. Overskrift: Vaccinationer Indonesien Det anbefales, at alle rejsende til Indonesien får styr på sine vacciner inden afrejse, ligesom det anbefales, at alle rejsende starter på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, da nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at opnå fuld beskyttende effekt. Vaccinationsanbefalingerne er personlige og kan variere, da de bl.a. bygger på rejsens længde, sanitære forhold og destinationer i Indonesien. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinen tilrådes rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B og/eller komme i kontakt med blod, som er forurenet med virusset. Dette kan ske under piercing, tatovering og hospitalsophold. Japansk hjernebetændelse: Hele året rundt er der risiko for japansk hjernebetændelse. Vaccinen tilrådes de rejsende, der skal opholde sig meget ude på landet, fordi der findes flere myg her end i storbyerne. Tyfus: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der skal leve under dårlige hygiejniske forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A, hepatitis B og japansk hjernebetændelse. Tyfus: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der skal leve under dårlige hygiejniske forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener.

12 Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A, hepatitis B, japansk hjernebetændelse og tyfus. Rabies: Vaccinen bør overvejes til de rejsende, der er i risiko for hyppigt at opholde sig i nærkontakt med de lokale hunde, eftersom smitten primært sker ved krads, bid og slik på ikkeintakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Dog er der ikke risiko for rabies i turistområderne på Papua, Bali og Java. Tuberkulose: Vaccinen tilrådes oftest kun til rejsende, der stammer fra Indonesien, og som nu rejser hjem for at besøge og bo hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination De indonesiske myndigheder kræver, at alle rejsende, der kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber, skal have gældende dokumentation for gul feber-vaccination med sig. Hvad gælder vaccinen så bør den gives mindst 10 dage før afrejse, før man er beskyttet imod sygdom fra dag et på sin rejse. Efter endt vaccination er man beskyttet imod sygdom de næste 10 år. I Indonesien er der året rundt malariarisiko i de fem østlige provinser Papua, West Papua, North Maluko, Maluko og East Nusa Tenggara. Der er generelt ingen risiko i Jakarta området, storbyerne og de store turistområder som Bali og Java. Det ses, at malariasmitten er varierende i Indonesien, hvorfor det tilrådes, at man som rejsende får gennemgået sin rute med en certificeret vaccinatør på apoteket for at undersøge, om det er nødvendigt med forebyggende malariatabletter til sin rejse eller ej. Derudover tilrådes det, at man anvender myggespray og net på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik. Overskrift: Vaccinationer Iran Det anbefales, at alle rejsende til Iran bliver vaccineret inden afrejse. De anbefalede vaccinationer kan variere, da anbefalingerne bl.a. afhænger af rejsens varighed, afrejsetidspunkt på året og hygiejniske forhold under rejsen. For alle gælder det, at man bør starte med sine vacciner mindst en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinerne kræver at blive givet mere end en gang for at opnå sin fulde beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinationen tilrådes de rejsende, der er i øget risiko for smitte ved f.eks. at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person eller komme i kontakt med blod, som

13 er blevet forurenet med virusset. Kontakten kan ske under hospitalsophold, piercing og tatovering. Tyfus: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der skal spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, hvor man er i tvivl om den hygiejniske stand. Samtidig bør vaccinen også overvejes, hvis man skal opholde sig under ringe sanitære forhold. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, der skal spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, hvor man er i tvivl om den hygiejniske stand. Samtidig bør vaccinen også overvejes, hvis man skal opholde sig under ringe sanitære forhold. Rabies: Vaccinen bør overvejes til rejsende, som er i risiko for ofte at være i nærkontakt med de lokale hunde, da de hyppigt er smittet med sygdommen. Smitten sker bid, krads eller slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Tuberkulose: Det er næsten kun rejsende, der stammer fra Iran, som bliver anbefalet vaccinen, når de rejser hjem til deres hjemland for at besøge og opholde sig hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination Når man rejser ind i Irak er det et krav, at man skal kunne fremvise gyldig dokumentation for gul febervaccinen, hvis man kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har ophold sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber. Vaccinen skal gives mindst 10 dage før afrejse, før man er beskyttet fra dag et på sin rejse. Herefter giver vaccinen en beskyttelse på 10 år. Fra marts til og med november er der højrisiko for malariasmitte i landområderne i provinserne Hormozgan, Kermans tropiske del og i den sydligste del af Sistan-Baluchestan. Hvis man opholder sig i Iran i et malariaområder inden for smitteperioden anbefales det, at man tager forebyggende malariatabletter. Derudover tilrådes det, at man gennemgår sin rejse med en certificeret vaccinatør på apoteket for at undersøge om tabletterne er nødvendige til ens rejse. Yderligere bør alle rejsende anvende myggenet og spray på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik og dermed smitte. Kina

14 Overskrift: Vaccinationer Inden afgang til Kina bør man få styr på sine vacciner. Nogle af vaccinerne skal gives over flere omgange, hvorfor det tilrådes, at rejsende starter på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse. Hvilke vacciner, der bliver anbefalet, er individuelt for hver enkel rejse, da anbefalingerne bl.a. bygger på rejsens hygiejniske forhold, varighed og destinationer i Kina. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinen tilrådes rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B og/eller komme i kontakt med blod, som er forurenet med virusset. Kontakten kan ske under hospitalsophold, tatovering og piercing. Tyfus: Vaccinen bør overvejes, hvis man skal leve under ringe hygiejniske forhold på sin rejse og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, hvor den hygiejniske kvalitet kan være dårlig. Japansk hjernebetændelse: Fra juni til og med oktober er der risiko for smitte med japansk hjernebetændelse i store dele af Kina med undtagelse af bl.a. Hong Kong, Macao og store områder er den nordvestlige del af landet. Vaccinen anbefales, hvis man skal opholde sig i et risikoområde og særlig meget ude på landet, da der findes flere myg her end i storbyerne. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Der er smitterisiko for japansk hjernebetændelse fra juni til og med oktober i store dele af Kina med undtagelse af Hong Kong, Macao og den nordvestlige del af landet. Tyfus: Vaccinen bør overvejes, hvis man skal leve under ringe hygiejniske forhold på sin rejse og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener, hvor den hygiejniske kvalitet kan være dårlig. Der er smitterisiko for japansk hjernebetændelse fra juni til og med oktober i store dele af Kina med undtagelse af Hong Kong, Macao og den nordvestlige del af landet.

15 Rabies: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der er i risiko for hyppigt at komme i nærkontakt med de lokale hunde, fordi smitten primært sker via bid, krads og slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. I Hong Kong og Macao er der dog ingen risiko for smitte. Tuberkulose: Det er primært rejsende, som stammer fra Kina og nu rejser hjem for at besøge og opholde sig hos lokal familie og venner, der bliver anbefalet vaccinen. Dog er der ingen smitterisiko i Macao. Krav angående gul feber-vaccination De kinesiske myndigheder kræver, at alle rejsende, der enten kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gyldig dokumentation for gul feber-vaccinen. Man skal vaccineres mindst 10 dage før afrejse for at være sikker på, at man er beskyttet fra dag et på sin rejse, hvorefter vaccinen giver en beskyttelse på 10 år. I Hainan og Yunnan er der højrisiko for malariasmitte, hvor der er lavrisiko for smitte i provinserne Anhui, Guizhou, Hubei, Jiangsu og Hunan. I byområder er der normalt ingen risiko for smitte med sygdommen. Da smitterisikoen er forskellige i landet tilrådes rejsende at få gennemgået deres rute med en certificeret vaccinatør på apoteket inden afrejse for at undersøge, om det er nødvendigt med malariatabletter til ens rejse eller ej. Derudover bør alle rejsende anvende myggenet og spray på deres rejse for at mindske risikoen for myggestik. Overskrift: Vaccinationer Kirgisien Før afrejse til Kirgisien anbefales det, at man får styr på sine vacciner. Nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang, hvorfor man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse. Vaccinationsanbefalinger er forskellig fra rejse til rejse, da de blev afhænger af rejsens varighed, hygiejniske forhold og rejsetidspunkt på året. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccination tilrådes rejsende med risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B eller for at komme i kontakt med blod, der er forurenet med virusset. Kontakten kan ske under hospitalsophold, piercing og tatovering.

16 Tyfus: Vaccination tilrådes, hvis man skal leve under ringe hygiejniske forhold og/eller spise lokalt som fra gadekøkkenerne. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccination tilrådes, hvis man skal leve under ringe hygiejniske forhold og/eller spise lokalt som fra gadekøkkenerne. Rabies: Vaccination tilrådes rejsende, der er i risiko for at være i hyppig kontakt med de lokale hunde, da smitten oftest sker ved bid, krads og slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smitet hund. Tuberkulose: Det er næste altid kun rejsende, der stammer fra Kirgisien, som tilrådes vaccinen, hvis de rejser hjem til deres hjemland for at besøge og bo hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination Myndighederne i Kirgisien kræver fra de rejsende, som kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber i mere end 12 timer, at man kan fremvise dokumentation for gul feber-vaccination. Vaccinen skal gives mindst 10 dage før afrejse, før man er beskyttet fra dag et på sin rejse. Herefter giver vaccinen en beskyttelse på 10 år. Fra juni til og med oktober er der risiko for smitte med malaria i den sydlige og vestlige del af landet. Særligt langs grænserne til Tadsjikistan og Usbekistan. Da smitterisikoen er lav, kan man ofte nøjes med at anvende myggenet og spray for at beskytte sig imod myggestik og dermed malariasmitte. Det anbefales dog, at man gennemgår sin rute med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge, om forebyggende malariatabletter er nødvendigt til ens rejse. Overskrift: Vaccinationer Laos Når rejsen er bestilt til Laos bør man også få styr på, om man er vaccineret korrekt inden afrejse. Man anbefales til at starte på sine vaccinationer senest en måned før afrejse, da nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at have fuld beskyttende effekt. De anbefalede vacciner afhænger af en rejses længde, hygiejniske standarder og rejsedestinationer i Laos.

17 Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Det anbefales at blive vaccineret, hvis man er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B eller er i risiko for at komme i kontakt med blod, som er blevet forurenet med virusset. Kontakten kan ske under hospitalsophold, tatovering og piercing. Tyfus: Vaccinen tilrådes rejsende, der skal leve under dårlige sanitære forhold og/eller spise meget lokalt som f.eks. fra gadekøkkener. Japansk hjernebetændelse: Fra juni til og med september er der risiko for smitte med japansk hjernebetændelse. Vaccinen bør overvejes til rejsende, der skal opholde sig meget ude på landet, fordi der findes flere myg der end i storbyerne. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Fra juni til og med september bør man også blive vaccineret imod japansk hjernebetændelse, da der er smitteperiode i dette tidsrum. Tyfus: Vaccinen tilrådes rejsende, der skal leve under dårlige sanitære forhold og/eller spise meget lokalt som f.eks. fra gadekøkkener. Fra juni til og med september bør man også blive vaccineret imod japansk hjernebetændelse, da der er smitteperiode i dette tidsrum. Rabies: Vaccinationen bør overvejes til rejsende, som kan komme til at opholde sig hyppigt i nærkontakt med de lokale hunde, fordi smitten primært sker via krads, bid og slik på ikke-intakt hud af en smittet hund. Tuberkulose: Det er oftest kun rejsende, som stammer fra Laos og nu rejser hjem for at besøge og opholde sig hos sin familie og venner, der tilrådes at blive vaccineret.

18 Krav angående gul feber-vaccination Ved indrejse til Laos er det et krav, at alle rejsende, som kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gyldig dokumentation for gul feber-vaccinen. Det gælder for vaccinen, at den skal gives mindst 10 dage før afrejse, da det ca. varer disse antal dage, før vaccinen opnår fuld effekt. Hele året rundt er der højrisiko for smitte med malaria i hele Laos med undtagelse af Vientiane. Som regel anbefales de rejsende at tage forebyggende malariatabeletter for at undgå smitte, men i nogle tilfælde kan man nøjes med at anvende myggenet og spray for at mindske risikoen for myggestik og dermed sygdom. Det anbefales, at alle rejsende gennemgår sin rute med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge om tabletterne er nødvendige eller ej. Overskrift: Vaccinationer Mongoliet Det anbefales, at rejsende til Mongoliet bliver vaccineret. Det anbefales også, at man starter på vaccinerne mindst en måned før afrejse, fordi nogle af dem skal gives mere end en gang for at virke fuldt beskyttende. De anbefalede vacciner kan være forskellig fra rejse til rejse, da de bl.a. afhænger af den pågældende rejses længde og hygiejniske standarder. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinen bør overvejes til rejsende med særlig smitterisiko ved f.eks. at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller kontakt med blod, som er blevet forurenet med virusset. Kontakten kan ske under hospitalsophold, tatovering og piercing. Tyfus: Vaccinen bør overvejes til rejsende med særlig risiko for smitte ved at skulle opholde sig under ringe hygiejniske forhold og/eller spise fra meget lokale restauranter med dårlig hygiejnisk standard. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccinen bør overvejes til rejsende med særlig risiko for smitte ved at skulle opholde sig under ringe hygiejniske

19 forhold og/eller spise fra meget lokale restauranter med dårlig hygiejnisk standard. Rabies: Vaccinen bør overvejes til rejsende med særlig øget risiko for smitte f.eks., fordi man ofte er i risiko for at skulle opholde sig i tæt kontakt med de lokale hunde. Det skyldes, at smitten hovedsageligt sker ved slik på ikke-intakt hud, krads og bid af en smittet hund. Tuberkulose: Oftest er det rejsende, som stammer fra Mongoliet og nu rejser hjem for at opholde sig og bo hos lokal familie og venner, der bliver tilrådet vaccinen. Der er ikke risiko for smitte med malaria i Mongoliet, hvorfor det ikke er nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter, når man rejser hertil. Myanmar Man bør være opmærksom på, at det anbefales, at man bliver vaccineret, når man rejser til Myanmar. Det varierer fra rejse til rejse, hvilke vaccinationer der vil blive anbefalet, da vaccinationsanbefalinger f.eks. afhænger af rejselængde og destinationer i Myanmar. Det gælder dog for alle, at man rådes til at starte på sine vaccinationer senest en måned før afrejse, da nogle vacciner skal gives mere end en gang for at opnå optimal beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccination anbefales rejsende med øget risiko for smitte ved f.eks. at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B eller ved at komme i kontakt med blod, som er forurenet med virusset. Kontakten kan bl.a. ske under tatovering, piercing og hospitalsophold. Tyfus: Vaccination anbefales rejsende, der skal spise fra lokale steder, hvor den hygiejniske kvalitet er tvivlsom og/eller, hvis man skal leve under dårlige sanitære forhold.

20 Japansk hjernebetændelse: Fra maj til og med oktober er der risiko for smitte med japansk hjernebetændelse. Vaccinen bør overvejes, hvis man skal opholde sig meget på landet, fordi der lever flere myg der end i storbyerne. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Fra maj til og med oktober er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse, hvorfor vaccinen tilrådes i dette tidsrum. Tyfus: Vaccination anbefales rejsende, der skal spise fra lokale steder, hvor den hygiejniske kvalitet er tvivlsom og/eller, hvis man skal leve under dårlige sanitære forhold. Fra maj til og med oktober er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse, hvorfor vaccinen tilrådes i dette tidsrum. Rabies: Det bør overvejes at vaccinere rejsende, der er i risiko for hyppigt at komme i tæt kontakt med de lokale hunde, da smitten primært sker ved bid, krads og slik på ikkeintakt hud som sår og rifter af en hund, der selv er smittet med rabies. Tuberkulose: Det er næsten kun de rejsende, der stammer fra Myanmar, som bliver tilrådet vaccinen, når de rejser hjem til Myanmar for at bo og opholde sig hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination Myndighederne i Myanmar kræver, at rejsende, der har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber i mere end 12 timer eller kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber, skal fremvise dokumentation for gul feber-vaccination. Vaccinen varer ca. 10 dage om at opnå fuld beskyttende effekt, hvorfor vaccinen helst skal gives mindst disse antal dage før afrejse. Efter endt vaccination er man beskyttet i 10 år. Hele året rundt er der højrisiko for at blive smittet med malaria især langs kystområder og i bjerg- og skovområder. I de store byer er der normalt ingen risiko for smitte. Hvis man skal opholde sig i et højrisikoområde, bør man tage forebyggende malariatabletter for at undgå smitte. Det tilrådes, at man gennemgår sin rejse med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge om tabletterne er nødvendige til ens rejse eller ej. Derudover tilrådes alle rejsende at anvende myggenet og spray for at mindske risikoen for myggestik. Nepal

21 Det er vigtigt at være opmærksom på sine vaccinationer, når man skal rejse til Nepal, ligesom det også er vigtigt at være klar over, at man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, da nogle vacciner skal gives mere end en gang for at have fuld beskyttende effekt. Selve vaccinationsanbefalingerne kan variere fra rejse til rejse til trods for, at rejsen går til samme land. Det skyldes, at vaccinationsanbefalinger f.eks. afhænger af rejsens længde, destinationer i Nepal og hygiejniske rejseforhold. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Det er et krav for alle rejsende, at man skal være vaccineret imod polio for at få indrejsetilladelse. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Det er et krav for alle rejsende, at man skal være vaccineret imod polio for at få indrejsetilladelse. Rejsende, der skal opholde sig i Nepal i mere end 2 uger, bør vaccineres imod tyfus, hvilket også gælder ved kortere rejser, hvis man skal leve under ringe hygiejniske forhold og/eller spise meget lokalt. Hepatitis B: Vaccinen tilrådes rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B og/eller komme i kontakt med blod, der er blevet forurenet med virusset, hvilket kan ske under hospitalsophold, tatovering og piercing. Japansk hjernebetændelse: Fra juni til og med oktober er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse. Vaccinen tilrådes de rejsende, der skal opholde sig meget på landet og i skovområder, da der findes flere myg her end i storbyerne. Fra juni til og med oktober er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse, hvorfor det anbefales at blive vaccineret imod japansk hjernebetændelse i denne periode. Derudover er det et krav, at alle rejsende er vaccineret imod polio for at få indrejsetilladelse. Rabies: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der er i risiko for ofte at være i nærkontakt med de lokale hunde, da smitten hovedsageligt sker ved, at man bliver bidt, kradset eller slikket på ikke-intakt hud som sår og rifter af en hund, der selv er blevet smittet med rabies.

22 Fra juni til og med oktober er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse, hvorfor det anbefales at blive vaccineret imod japansk hjernebetændelse i denne periode. Derudover er det et krav, at alle rejsende er vaccineret imod polio for at få indrejsetilladelse. Rabies: Vaccinen bør overvejes til rejsende, der er i risiko for ofte at være i nærkontakt med de lokale hunde, da smitten hovedsageligt sker ved, at man bliver bidt, kradset eller slikket på ikke-intakt hud som sår og rifter af en hund, der selv er smittet med rabies. Tuberkulose: Det er sjældent, at turistrejsende bliver anbefalet vaccinen. Vaccinen tilrådes nemlig oftest rejsende, der stammer fra Nepal, og som er rejst hjem for at besøge og bo hos lokal familie og venner. Krav angående gul feber-vaccination Det er et krav ved indrejse i Nepal, at man kan fremvise gyldig dokumentation for gul feber-vaccine, hvis man kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber i mere end 12 timer. Det gælder for vaccinen, at den skal gives mindst 10 dage før afrejse for at virke beskyttende fra dag et. Herefter er man beskyttet i 10 år imod gul feber. Der er lav risiko for malariasmitte i landområdet i de 20 Teraiområder, der grænser op til Indien. Eftersom risikoen er lav kan man ofte nøjes med at anvende myggenet og spray for at mindske risikoen for myggestik og dermed smitte. Dog anbefales det, at man gennemgår sin rute med en uddannet vaccinatør på apoteket for at undersøge, om man skal tage forebyggende malariatabletter til ens rejse. Nordkorea Når man forbereder sig til sin rejse til Nordkorea bør man også få styr på sine vacciner, hvilket man helst skal gøre mindst en måned før afrejse, da nogle vacciner skal gives mere end en gang for at have fuld beskyttende effekt. Det kan være forskelligt, hvilke vaccinationer man anbefales til trods for, at man rejser til samme land. Dette skyldes, at vaccinationsanbefalinger afhænger af f.eks. rejsens længde, rejsetidspunkt på året og sanitære forhold under rejsen. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Man bør overveje at blive vaccineret, hvis man er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en person, der er smittet med hepatitis B og/eller, hvis man er i risiko for

23 at komme i kontakt med blod, som er blevet forurenet med virusset. Kontakten kan f.eks. ske ved et hospitalsophold, tatovering og piercing. Japansk hjernebetændelse: Der er smitterisiko fra maj til og med oktober, hvorfor det anbefales, at man bliver vaccineret imod japansk hjernebetændelse, hvis man opholder sig i Nordkorea i dette tidsrum og skal opholde sig meget ude på landet, fordi der lever mange myg her i forhold til inde i storbyerne. Tyfus: Vaccinen tilrådes rejsende, der skal opholde sig under ringe hygiejniske forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Fra maj til og med oktober er der risiko for smitte med japansk hjernebetændelse, hvorfor det anbefales at blive vaccineret inden for dette tidsrum. Tyfus: Vaccinen tilrådes rejsende, der skal opholde sig under ringe hygiejniske forhold og/eller spise fra lokale restauranter og gadekøkkener. Fra maj til og med oktober er der risiko for smitte med japansk hjernebetændelse, hvorfor det anbefales, at man blive vaccineret inden for dette tidsrum. Rabies: Det bør overvejes at blive vaccineret imod rabies, hvis man er i risiko for hyppigt at opholde sig i tæt kontakt med de lokale hunde. Det skyldes, at smitten hovedsageligt sker ved bid, krads eller slik på ikke-intakt hud som sår og rifter af en smittet hund. Tuberkulose: Oftest er det rejsende, som selv stammer fra Nordkorea og nu rejser hjem for at besøge og bo hos lokal familie og venner, der bliver tilrådet vaccinen. I den sydlige del af Nordkorea er der risiko for smitte med malaria. Risikoen er lav, hvorfor det oftest ikke er nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter. Hvis man er i tvivl, om tabletterne er nødvendige eller ej anbefales det, at man gennemgår sin rute med en uddannet vaccinatør på apoteket. Derimod anbefales alle at anvende myggenet og spray for at mindske risikoen for myggestik og dermed også smitte.

24 Oman Før rejsen går til Oman tilrådes det, at man få styr på sine vaccinationer. De anbefalede vacciner afhænger bl.a. af rejsens længde og hygiejniske forhold under rejsen. Dog gælder det for alle, at man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at have fuld beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinationen bør overvejes til de rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod, der er blevet kontamineret med virusset, hvilket kan ske under tatovering, piercing og hospitalsophold. Tyfus: Vaccinationen bør overvejes, hvis man som rejsende skal leve under dårlige hygiejniske forhold og/eller spise fra meget lokale køkkener som f.eks. gadekøkkenerne. Difteri-Stivkrampe (Tetanus), hepatitis A og hepatitis B. Tyfus: Vaccinationen bør overvejes, hvis man som rejsende skal leve under dårlige hygiejniske forhold og/eller spise fra meget lokale køkkener som f.eks. gadekøkkenerne. Rabies: Vaccination bør overvejes til rejsende, der er i risiko for ofte at komme i tæt kontakt med de lokale hunde, eftersom smitten primært sker via slik på ikke-intakt hud, bid og krads af en smittet hund. Krav angående gul feber-vaccination Myndighederne i Oman kræver, at rejsende, der kommer rejsende direkte fra et land med gul feber eller har opholdt sig i en lufthavn i et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gyldig dokumentation for gul feber-vaccinen. Vaccinationen beskytter i 10 år og skal gives mindst 10 dage før afrejse, da det ca. varer dette tidsrum, før vaccinen har fuld beskyttende effekt.

25 I den vestlige del af Oman er der lav risiko for smitte med malaria. Derfor er det oftest ikke nødvendigt at tage forebyggende malariatabletter. Dog tilrådes alle rejsende at anvende myggespray og net på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik. Pakistan Inden afrejse til Pakistan bør man få styr på sine vacciner. De anbefalede vaccinationer bygger primært på rejsens længde og hygiejniske forhold, som rejsen foregår under. Det gælder dog for alle, at man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at have fuld beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hvis man skal opholde sig i Pakistan i mere end to uger anbefales det, at man bliver vaccineret imod tyfus. Vaccinationen anbefales også ved kortere rejser, hvis man skal opholde sig under ringe hygiejniske forhold og/eller spise fra lokale køkkener. Hepatitis B: Det bør overvejes at blive vaccineret, hvis man er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod, der er blevet kontamineret med virusset, hvilket f.eks. kan ske under hospitalsophold, piercing og tatovering. Japansk hjernebetændelse: Fra maj til og med oktober er der smitterisiko for japansk hjernebetændelse. Det anbefales at blive vaccineret, hvis man opholder sig i Pakistan inden for denne tidsperiode og skal opholde sig meget på landet, da der findes langt flere myg her end i de storbyerne. Fra maj til og med oktober er der risiko for smitte med japansk hjernebetændelse, hvorfor vaccinationen anbefales, hvis man rejser inden for denne tidsperiode. Rabies: Vaccinationen bør overvejes, hvis man er i risiko for hyppigt at være i nærkontakt med de lokale hunde. Det skyldes, at smitten hovedsageligt sker ved bid, krads eller slik på ikke-intakt hud af en smittet hund. Fra maj til og med oktober er der risiko for smitte med

26 japansk hjernebetændelse, hvorfor vaccinationen anbefales, hvis man rejser inden for denne tidsperiode. Rabies: Vaccinationen bør overvejes, hvis man er i risiko for hyppigt at være i nærkontakt med de lokale hunde. Det skyldes, at smitten hovedsageligt sker ved bid, krads eller slik på ikke-intakt hud af en smittet hund. Tuberkulose: Det er primært rejsende, der stammer fra Pakistan og som nu rejser hjem for at besøge og opholde sig hos lokal familie og venner, der bliver tilrådet vaccinen. Krav angående gul feber-vaccination Det er et krav fra myndighedernes side af, at alle rejsende, der kommer rejsende direkte fra et land med risiko for gul feber eller har opholdt sig mere end 12 timer i en lufthavn i et land med risiko for gul feber, skal kunne fremvise gældende dokumentation for gul feber-vaccinen. Vaccinen bør gives mindst 10 dage før afrejse, før man er beskyttet fra dag et på sin rejse. Herefter er man beskyttet imod gul feber i 10 år. Hele året rundt er der høj risiko for malariasmitte i hele landet også i byerne. Derfor anbefales det, at man tager forebyggende malariatabletter for at beskytte sig imod smitte. Derudover anbefales det, at man anvender myggespray og net på sin rejse for at mindske risikoen for myggestik. Rusland Det anbefales, at man som rejsende til Rusland bliver vaccineret før afrejse. De vaccinationer, som bliver anbefalet, afhænger bl.a. af rejsens længde, hygiejniske forhold og destinationer i Rusland. Det gælder for alle rejsende, at man bør starte på sit vaccinationsprogram senest en måned før afrejse, fordi nogle af vaccinerne skal gives mere end en gang for at give den fulde beskyttende effekt. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Difteri-Stivkrampe (Tetanus) og hepatitis A. Hepatitis B: Vaccinationen bør tilrådes rejsende, der er i risiko for at have ubeskyttet seksuel kontakt med en smittet person og/eller komme i kontakt med blod, som er blevet forurenet med virusset, hvilket f.eks. kan ske under hospitalsophold, piercing og tatovering. Japansk hjernebetændelse: Fra juli til og med september er der smitterisiko i Rusland. Vaccinationen tilrådes rejsende, der opholder sig i Rusland i dette tidsrum, og som opholder

Vaccinationsanbefalinger til Sydamerika

Vaccinationsanbefalinger til Sydamerika Vaccinationsanbefalinger til Sydamerika Bolivia En del af rejseforberedelserne indbefatter vaccination. De anbefalede vaccinationer afhænger f.eks. af rejsens varighed, destinationer i Bolivia og hygiejniske

Læs mere

Vaccinationsanbefalinger til Afrika

Vaccinationsanbefalinger til Afrika Overskrift: Vaccinationer Vaccinationsanbefalinger til Afrika Algeriet Inden afrejse til Algeriet anbefales det, at man bliver vaccineret. Det kan være meget individuelt, hvilke vaccinationer, der bliver

Læs mere

Vaccinationsanbefalinger til Nordamerika

Vaccinationsanbefalinger til Nordamerika Vaccinationsanbefalinger til Nordamerika El Salvador Når ens rejse er bestilt til El Salvador betyder det også, at man bør få styr på sine vaccinationer. De anbefalede vacciner afhænger af rejsens længde,

Læs mere

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Colombia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Colombia Hovedstad Indbyggere Sprog Bogotá 46,7 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.141.748 km2 Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Malaysia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Malaysia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Malaysia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Malaysia Hovedstad Indbyggere Sprog Kuala Lumpur 30 mio. Religion Valuta Areal Sunni-islam og buddhisme Ringgit Malaysisk og kinesisk 329.847

Læs mere

Værd at vide om. Filippinerne. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Filippinerne. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Filippinerne Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Filippinerne Hovedstad Indbyggere Sprog Manila 101 mio. Filipino Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Filippinsk peso 300.000 km2

Læs mere

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nicaragua Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nicaragua Hovedstad Indbyggere Sprog Managua 5,9 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og protestanter Córdoba 130.000 km2

Læs mere

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Borneo Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Borneo Statshovedstæder Indbyggere Sprog Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam og buddhisme 20 mio. Malaysisk, Religion Valuta Areal Ringgit

Læs mere

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bolivia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bolivia Hovedstad Indbyggere Sprog Sucre/La Paz 10,8 mio. Spansk, quechua og aymará Religion Valuta Areal Katolicisme og protestantisme

Læs mere

Værd at vide om. Ecuador. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Ecuador. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Ecuador Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Ecuador Hovedstad Indbyggere Sprog Quito 15,8 mio. Spansk og quechua Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Amerikansk dollar Herunder

Læs mere

Værd at vide om. Malaysia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Malaysia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Malaysia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Malaysia Hovedstad Indbyggere Sprog Kuala Lumpur 30 mio. Religion Valuta Areal Sunni-islam og buddhisme Ringgit Malaysisk og kinesisk 329.847

Læs mere

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Guatemala Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Guatemala Hovedstad Indbyggere Sprog Guatemala City 15 mio. Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og oprindelige maya-religioner Quetzal

Læs mere

Værd at vide om. Mexico. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Mexico. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Mexico Rejs med hjerte, hjerne & holdning Mexico fakta Hovedstad Indbyggere Sprog Mexico City 121 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.967.183 km2 Her kan du læse

Læs mere

Værd at vide om. Belize. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Belize. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Belize Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Belize Hovedstad Indbyggere Sprog Belmopan 350.000 Spansk, kreolsk, div. mayaindianske dialekter Religion Valuta Areal RomerskkatolskBelizisk

Læs mere

Værd at vide om. Thailand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Thailand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Thailand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Thailand Hovedstad Indbyggere Sprog Bangkok 67 mio. Thai Religion Valuta Areal Buddhisme Baht 513.116 km2 Herunder kan du læse en række

Læs mere

Værd at vide om. Brasilien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Brasilien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Brasilien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Brasilien Hovedstad Indbyggere Sprog Brasilia 204 mio. Portugisisk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme, indianske religioner Real

Læs mere

Værd at vide om. Zimbabwe. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Zimbabwe. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Zimbabwe Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Zimbabwe Hovedstad Indbyggere Sprog Harare 15,2 mio. Engelsk og forskellige bantussprog Religion Valuta Areal Kristendom og islam Amerikansk

Læs mere

Værd at vide om. Laos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Laos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Laos Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Laos Hovedstad Indbyggere Sprog Vientiane 6,9 mio. Lao Religion Valuta Areal Theravadabuddhisme Kip Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Værd at vide om Zambia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Zambia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Zambia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Zambia Hovedstad Indbyggere Sprog Lusaka 15,5 mio. Engelsk og bantusprog Religion Valuta Areal Kristendom og folkereligioner Kwacha (ZMK)

Læs mere

Værd at vide om. Burma. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Burma. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Burma Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Burma Hovedstad Indbyggere Sprog Naypyidaw 56 mio. Burmesisk Religion Valuta Areal Hinayanabuddhisme Kyat Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Værd at vide om. Indonesien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Indonesien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Indonesien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Indonesien Hovedstad Indbyggere Sprog Jakarta 260 mio. Indonesisk og en række lokalsprog Religion Valuta Areal Sunni-islam og kristendom

Læs mere

Værd at vide om. El Salvador. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. El Salvador. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om El Salvador Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta El Salvador Hovedstad Indbyggere Sprog San Salvador 6,1 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk USD 21.040 km2 Herunder kan

Læs mere

Rejsevejledning og udenlandsvaccination

Rejsevejledning og udenlandsvaccination Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Rejsevejledning og udenlandsvaccination

Læs mere

Værd at vide om. Etiopien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Etiopien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Etiopien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Etiopien Hovedstad Indbyggere Sprog Addis Abeba 99,5 mio. Amharisk, tigrinnya, oromo, somali og flere andre Religion Valuta Areal Kristendom

Læs mere

Værd at vide om. Galápagos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Galápagos. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Galápagos Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Galápagos Provinshovedstad Indbyggere Sprog Puerto Baquerizo Moreno Romerskkatolicisme Ca. 30.000 Amerikansk dollar Spansk Religion Valuta

Læs mere

Værd at vide om. Namibia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Namibia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Namibia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Namibia Hovedstad Indbyggere Sprog Windhoek 2,2 mio. Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom Namibisk dollar 824.268 km2 Her kan du læse

Læs mere

Flygtningelande 2007

Flygtningelande 2007 Flygtningelande 2007 Dækningsgrad på baggrund Asylprocent Danmarks Statistik har dannet en ny variabel for indvandrere og efterkommere, som det er nærmere beskrevet i i Danmark 2008, kapitel 2. For at

Læs mere

Kina Østens perler 17-dages rundrejse

Kina Østens perler 17-dages rundrejse Kina Østens perler 17-dages rundrejse På en rundrejse i Kina, vil du opleve et land i bevægelse. I de store byer mod øst går udviklingen stærkt, og de mange millioner cykler får selskab af flere og flere

Læs mere

Værd at vide om Thailand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Thailand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Thailand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Thailand Hovedstad Indbyggere Sprog Bangkok 68,2 mio. Thai Religion Valuta Areal Buddhisme Baht 513.120 km2 Herunder kan du læse en række

Læs mere

Værd at vide om. Maldiverne. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Maldiverne. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Maldiverne Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Maldiverne Hovedstad Indbyggere Sprog Malé 390.000 Divehi Religion Valuta Areal Sunni-Islam Maldiviske rufiyaa samt amerikanske dollars

Læs mere

Værd at vide om. Honduras. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Honduras. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Honduras Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Honduras Hovedstad Indbyggere Sprog Tegucigalpa 8,7 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk Lempira (La) 112.000 km2 Her kan du

Læs mere

Værd at vide om Cuba. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Cuba. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Cuba Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Cuba Hovedstad Indbyggere Sprog Havanna 11,2 mio. Spansk Religion Valuta Areal Katolicisme Peso convertible (CUC) Herunder kan du læse en række

Læs mere

Værd at vide om. Tanzania. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tanzania. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tanzania Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tanzania Hovedstad Dodoma Indbyggere 51,8 mio. Sprog Religion Valuta Kiswahili Areal 945.037 km2 Islam og kristendom Tanzania shilling

Læs mere

Værd at vide om. Nepal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nepal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nepal Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nepal Hovedstad Indbyggere Sprog Kathmandu 31,5 mio. Nepali og lokalsprog Religion Valuta Areal Hinduisme Nepalesisk rupee 147.181 km2 Her

Læs mere

Værd at vide om. Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydafrika Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydafrika Hovedstad Sprog Indbyggere Pretoria Forskellige former for kristendom Afrikaans og engelsk Rand 54 mio. Religion Valuta Areal

Læs mere

Værd at vide om. Tanzania. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tanzania. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tanzania Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tanzania Hovedstad Dodoma Indbyggere 51,8 mio. Sprog Religion Valuta Kiswahili Areal 945.037 km2 Islam og kristendom Tanzania shilling

Læs mere

Sydkinas mange minoriteter 16-dages rundrejse

Sydkinas mange minoriteter 16-dages rundrejse Sydkinas mange minoriteter 16-dages rundrejse Kom med på en storslået rundrejse til Sydkina, hvor der ikke er mange andre rejsende til at sætte deres aftryk. I det sydlige Kina er minoriteterne mange,

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Vaccination og anden forebyggelse for søfarende

Vaccination og anden forebyggelse for søfarende og anden forebyggelse for søfarende September 2007 vaccinationdk.indd 2 24/07/07 15:15:27 Indholdsfortegnelse Indledning 1 Børnelammelse (polio) 3 Denguefeber 4 Difteri 5 Fugleinfluenza 6 Gul feber 7 HIV

Læs mere

Værd at vide om. Brasilien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Brasilien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Brasilien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Brasilien Hovedstad Indbyggere Sprog Brasilia 204 mio. Portugisisk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme, indianske religioner Real

Læs mere

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov.

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Der findes i dag en bred vifte af vacciner til hund. På

Læs mere

Værd at vide om. Vietnam. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Vietnam. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Vietnam Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Vietnam Hovedstad Indbyggere Sprog Hanoi 94,5 mio. Vietnamesisk Religion Valuta Areal Taoisme. buddhisme og romerskkatolicisme Dong 331,210

Læs mere

Værd at vide om Cambodja. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Cambodja. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Cambodja Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Cambodja Hovedstad Indbyggere Sprog Phnom Penh 15,9 mio. Khmer Religion Valuta Areal Theravadabuddhisme Riel 181.035 km2 Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Peru. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Peru. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Peru Rejs med hjerte, hjerne & holdning Peru fakta Hovedstad Indbyggere Sprog Lima 30,4 mio. Quechua og spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Sol Her kan du læse en række forskellige

Læs mere

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Turkmenistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Turkmenistan Hovedstad Indbyggere Sprog Asjkhabad Ca. 5 mio. Turkmensk og russisk Religion Valuta Areal Muslimer, primært sunniretningen

Læs mere

Værd at vide om. Costa Rica. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Costa Rica. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Costa Rica Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Costa Rica Hovedstad Indbyggere Sprog San José 4,8 mio. Spansk Religion Valuta Areal Katolicisme Costaricansk colon 51.100 km2 Herunder

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

Værd at vide om Egypten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Egypten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Egypten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Egypten Hovedstad Indbyggere Sprog Cairo 88,5 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Sunni-islam Egyptisk pund 1.001.449 km2 Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Singapore. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Singapore. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Singapore Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Singapore Hovedstad Indbyggere Sprog Singapore 5,4 mio. Engelsk, kinesisk, tamil og malajisk Religion Valuta Areal Buddhisme, islam og

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

Værd at vide om. Botswana. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Botswana. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Botswana Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Botswana Hovedstad Indbyggere Sprog Gaborone 2,2 mio. Engelsk og setswana Religion Valuta Areal Kristendom og folkereligioner Pula 581.730

Læs mere

Værd at vide om Jordan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Jordan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Jordan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Jordan Hovedstad Indbyggere Sprog Amman 8,1 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Sunni-islam Dinar 97.740 km2 Herunder kan du læse en række

Læs mere

Værd at vide om Chile. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Chile. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Chile Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Chile Hovedstad Indbyggere Sprog Santiago 17,5 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Chilenske peso 756.102 km2 Herunder kan

Læs mere

Værd at vide om Kenya. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Kenya. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Kenya Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Kenya Hovedstad Indbyggere Sprog Nairobi 44 mio. Swahili Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Kenya shilling Herunder kan du læse en række

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

Værd at vide om. Oman. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Oman. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Oman Rejs med hjerte, hjerne & holdning Oman fakta Hovedstad Indbyggere Sprog Muscat 3,3 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Ibadit-islam Rial omani 309.500 km2 Her kan du læse en række

Læs mere

Værd at vide om. Indien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Indien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Indien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Indien Hovedstad Indbyggere Sprog New Delhi 1,26 mia. Hindi og engelsk Religion Valuta Areal Hinduisme Rupee 3.287.263 mio. km2 Herunder

Læs mere

Værd at vide om. Forenede Arabiske Emirater. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Forenede Arabiske Emirater. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Forenede Arabiske Emirater Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om De Forenede Arabiske Emirater Hovedstad Indbyggere Sprog Abu Dhabi 5,9 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Sunni-islam

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20 6,00 2,50 60 kr. Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20

Læs mere

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydkorea Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydkorea Hovedstad Indbyggere Sprog Seoul 49 mio. Koreansk Religion Valuta Areal Buddhisme og kristendom Won 100.210 km2 Herunder kan du

Læs mere

Værd at vide om. Kina. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Kina. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Kina Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Kina Hovedstad Indbyggere Sprog Beijing 1,37 mia. Kinesisk og lokalsprog Religion Valuta Areal Taoisme, konfucianisme og buddhisme Yuan (renminbi)

Læs mere

Værd at vide om. Dansk Vestindien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Dansk Vestindien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Dansk Vestindien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Dansk Vestindien Hovedstad Indbyggere Sprog Charlotte Amalie 104.000 Engelsk Religion Valuta Areal Protestantisme Amerikansk dollar

Læs mere

Værd at vide om Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydafrika Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Sydafrika Hovedstad Sprog Indbyggere Pretoria Forskellige former for kristendom Afrikaans og engelsk Rand 54,3 mio. Religion Valuta

Læs mere

Værd at vide om. Bhutan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bhutan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bhutan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bhutan Hovedstad Indbyggere Sprog Thimphu 750.000 Dzongka og tibetansk Religion Valuta Areal Buddhisme Ngultrum 38.394 km2 Herunder kan du

Læs mere

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme i Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme 3 SMITTEVEJE OG -KILDER De bakterier og svampe, der fremkalder alvorlig sygdom

Læs mere

Værd at vide om. Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Borneo Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Borneo Statshovedstader Indbyggere Sprog Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam og buddhisme Ca. 5,4 mio. (Malaysia), ca. 12,5 mio. (Indonesien)

Læs mere

Værd at vide om. Mongoliet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Mongoliet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Mongoliet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Mongoliet Hovedstad Indbyggere Sprog Ulan Bator 3 mio. Mongolsk Religion Valuta Areal Taoisme, konfucianisme og buddhisme Mongolsk tugrik

Læs mere

Værd at vide om. Panama. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Panama. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Panama Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Panama Hovedstad Indbyggere Sprog Panama City 3,6 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk Balboa (PAB) 75.400 km2 Her kan du læse

Læs mere

INTERVIEWGUIDE FOR SPØRGSMÅL 1-117.

INTERVIEWGUIDE FOR SPØRGSMÅL 1-117. INTERVIEWGUIDE FOR SPØRGSMÅL 1-117. 3. INTERVIEW. De fleste af disse spørgsmål er gengangere fra de prænatale interview. Forklaringer til spørgsmål som er helt uændrede fra interview 1 og 2 er ikke gentaget

Læs mere

Hygiejne. Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010

Hygiejne. Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010 Hygiejne Et oplæg til vuggestuepædagoger syd for grænsen. Sabine Brix-Steensen maj 2010 Hygiejne Kommer fra den græske gudinde Hygieia, der var sundhedens gudinde. Hygiejne er en videnskab omkring menneskets

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017. fra et Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015. samtaler Afghanistan 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Albanien 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80 2,00 48,00 Algeriet 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Andorra 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80

Læs mere

Det gyldne Thailand 16-dages rundrejse

Det gyldne Thailand 16-dages rundrejse Det gyldne Thailand 16-dages rundrejse Oplev det bedste af Smilets land på denne rundrejse i Thailand, der viser den historiske såvel som den moderne del af landet. I den nordlige del af landet møder vi

Læs mere

Værd at vide om. Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Australien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Australien Hovedstad Indbyggere Sprog Canberra 23,5 mio. Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom Australsk dollar Herunder kan du læse

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere. januar 06 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 986.56 3 Majoritet Bulgarien 8.040 8.476 53 84% 7,8% Cypern 08 95 6 94%,8% Estland.4.56 30 9% Finland.670

Læs mere

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet

Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Prisliste OiSTER - Samtaler og SMS i udlandet Priserne er gældende fra 1. juli 2013 Alle priser i danske kroner inklusiv moms. * Visse operatører tager en ekstra afgift for samtaler i deres net i udlandet.

Læs mere

Værd at vide om Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Australien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Australien Hovedstad Indbyggere Sprog Canberra 22,8 mio. Engelsk Religion Valuta Areal Protestanter og katolikker Australsk dollar 7.686.848

Læs mere

Søfartsstyrelsens Malaria-strategi -vejledning til forebyggelse og behandling

Søfartsstyrelsens Malaria-strategi -vejledning til forebyggelse og behandling Søfartsstyrelsens Malaria-strategi -vejledning til forebyggelse og behandling Marts 2015 Indholdsfortegnelse: Om myggen...- 1 - Ondartet versus godartet malaria...- 1-...- 1- Strategien.... - 2 - Forebyggelse

Læs mere

Har du flere dyr, eller skal vi lave flere behandlinger på samme tid, kan du kon- takte os for, at få en samlet pris.

Har du flere dyr, eller skal vi lave flere behandlinger på samme tid, kan du kon- takte os for, at få en samlet pris. Side 1 PRISOVERSIGT Herunder finder du prisen på de ydelser, som vi ofte får forespørgsler på. Har du spørgsmål til andre ydelser, er du selvfølgelig velkommen til, at kontakte os. Alle priser er inkl.

Læs mere

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand

Vejledning. Indsats i forbindelse med spildevand Vejledning Indsats i forbindelse med spildevand 2014 Beredskabsstyrelsen 2014 2 Vejledning om indsats i forbindelse med spildevand Indhold Side Baggrund 4 Farer ved spildevandet 4 Smittefare og mikroorganismer

Læs mere

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms

Fastnet til UDLAND. Land Opkaldsafgift Minutpris. Gælder fra 1. september 2015 Priser i kr. og inkl. moms Gælder fra 1. september 2015 Land Opkaldsafgift Minutpris Afghanistan 0,20 14,74 Albanien 0,20 3,93 Albanien Mobil 0,20 5,53 Algeriet 0,20 5,24 Algeriet Mobil 0,20 6,84 Andorra 0,20 2,34 Andorra Mobil

Læs mere

Isumaginninnermi Pisortaqarfik Socialdirektoratet

Isumaginninnermi Pisortaqarfik Socialdirektoratet Isumaginninnermi Pisortaqarfik Socialdirektoratet CIRKULÆRE OM FORHOLDSREGLER MOD SMITSOMME SYGDOMME I DAGPLEJEHJEM SAMT I DAG- OG DØGNINSTITUTIONER FOR BØRN. Nr. 188 1. I samråd med Landslægen i Grønland

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014. fra Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum BEK nr 202 af 27/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2017 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-7734 Senere ændringer til

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 100,00 Angola

Læs mere

Værd at vide om. Indien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Indien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Indien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Indien Hovedstad Indbyggere Sprog New Delhi 1.25 mia. Hindi og engelsk Religion Valuta Areal Hinduisme Rupee 3.287.263 mio. km2 Herunder

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017. Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

BØRNEVACCINATIONSPROGRAMMET I DANMARK 2014

BØRNEVACCINATIONSPROGRAMMET I DANMARK 2014 Ændring i BØRNEVACCINATIONSPROGRAMMET I DANMARK 2014 med tilføjelse af vaccination mod hepatitis B og ændring af HPV-vaccinationsprogrammet 2014 Tillæg til Sundhedsstyrelsens folder om børnevaccinationsprogrammet

Læs mere

Retningslinjer til sundhedsprofessionelle vedr. håndtering af infektion med Zikavirus pr. 22. november 2016

Retningslinjer til sundhedsprofessionelle vedr. håndtering af infektion med Zikavirus pr. 22. november 2016 Retningslinjer til sundhedsprofessionelle vedr. håndtering af infektion med Zikavirus pr. 22. november 2016 Denne retningslinje erstatter den tidligere version dateret d. 2. august 2016. Væsentligste ændringer

Læs mere

Værd at vide om. Kirgisistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Kirgisistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Kirgisistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Kirgisistan Indbyggere Hovedstad Sprog 5,6 mio. Bisjkek Kirgisisk og russisk Religion Valuta Areal Islam Som 198.500 km2 Herunder kan

Læs mere

Krigs- og Risikolisten opdateret den 20. oktober 2010

Krigs- og Risikolisten opdateret den 20. oktober 2010 Krigs- og Risikolisten opdateret den 20. oktober 2010 Krigs- og risikolisten fra Europæiske Rejseforsikring er ændret. Hele den nye liste kan findes sidst i dette dokument. Yderligere information er tilgængelig

Læs mere

Spørgsmål og svar vedrørende de nye regler for rejser med selskabsdyr og pas til selskabsdyr

Spørgsmål og svar vedrørende de nye regler for rejser med selskabsdyr og pas til selskabsdyr Spørgsmål og svar Nye regler for rejser med selskabsdyr og pas til selskabsdyr for EU-borgere, der rejser i eller uden for EU Indledning Fra den 29. december 2014 ændres lovgivningen for så vidt angår

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

Befolkning i København 1. januar 2011

Befolkning i København 1. januar 2011 31. marts 2011 Befolkning i København 1. januar 2011 Den 1. januar 2011 boede der 539.542 personer i København. I løbet af 2010 steg folketallet med 11.334 personer. I 2010 steg antallet af indvandrere

Læs mere

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.15. Arbejdsrelaterede smitterisici ved hepatitis, meningitis, polio, tetanus og Tickborne Encephalitis (TBE)

At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.15. Arbejdsrelaterede smitterisici ved hepatitis, meningitis, polio, tetanus og Tickborne Encephalitis (TBE) At-VEJLEDNING STOFFER OG MATERIALER C.0.15 Arbejdsrelaterede smitterisici ved hepatitis, meningitis, polio, tetanus og Tickborne Encephalitis (TBE) Januar 2005 Erstatter At-cirkulæreskrivelse nr. 8, 1995

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. maj 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere