Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2)."

Transkript

1 28. oktober 2016 /andbec Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). Erhvervsstyrelsen har i perioden 4. maj 2016 til og med den 8. juni 2016 gennemført en national høring over udkast til afgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). Resultat af den nationale høring Erhvervsstyrelsen har modtaget høringssvar vedrørende udkast til afgørelser på marked 2 fra HI3G, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, TDC, Telenor, Telia og Forbrugerrådet Tænk. I dette høringsnotat redegøres for de væsentligste bemærkninger, der er indkommet i forbindelse med høringen, og bemærkningerne kommenteres. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr erst@erst.dk De indkomne høringssvar har givet anledning til enkelte præciseringer i markedsafgørelsen. VoB-tjenester, VoLTE og WiFi calling bør inkluderes i produktafgrænsningen Telia finder, at afgrænsningen af produktmarkedet og dermed definitionen for engrosmarkedet for terminering af taleopkald bør tilpasses og udvides til også at omfatte produkter baseret på VoB-tjenester, samt VoLTE og WiFi calling. Telia hæfter sig ved, at der i dag foreligger reelle og relevante alternativer for slutbrugerne til traditionelle taleopkald. Det skyldes fremkomsten og udbredelsen af databaserede taletjenester, herunder applikationer som Facebook Messenger, Viber, Skype, m.fl., der kan levere Voice over Broadband (VoB). Telia anser ligeledes VoLTE og WiFi calling som reelle alternativer, og påpeger at disse ligesom VoB-tjenester benytter sig af en dataforbindelse, men at de til forskel fra VoB-tjenester ikke kræver installation af en applikation. Telia fremhæver i den forbindelse, at udbredelsen af smartphones og dataabonnementer, anvendelsesmåden og -graden af smartphones og dataabonnementer, adgangen til mobil data via smartphones og funktionaliteten af applikationer og smartphones i dag er så høj og avanceret, at VoB-tjenester, samt VoLTE og WiFi calling i dag må betragtes som reelle alternativer og dermed som substitutter til traditionel tale, der dermed bidrager til en effektiv konkurrence på engrosmarkedet for terminering af taleopkald.

2 2/7 Telenor mener i lighed med Telia, at der er substitution mellem mobile VoB/OTT-tjenester (Skype, Viper, Face time etc.) og almindelige mobile taleopkald. Som det fremgår af afsnittet om detailmarkedet for mobiltelefoni, er Erhvervsstyrelsen opmærksom på udviklingen inden for databaserede taletjenester, herunder fremkomsten af applikationer som Facebook Messenger, Viber, Skype, m.fl., der kan forestå Voice over Broadband (VoB), som Telia og Telenor beskriver. Der er dog tre forhold, som indebærer, at styrelsen samlet set vurderer, at der for nuværende ikke er substitution mellem almindelig mobiltelefoni og mobile VoB-tjenester: Opkald fra alle til alle: Ved almindelig mobiltelefoni kan detailkunden ringe til og modtage opkald fra traditionel fastnettelefon (dvs. PSTN-, ISDN- og VoIPtelefoni). Dette lader sig almindeligvis ikke gøre via VoB-tjenester, da disse i udgangspunktet ikke benytter sig af den danske 8-cifrede nummerplan. Når detailkunderne benytter mobile VoB-tjenester som fx Facebook Messenger, Viber afskæres muligheden for at føre samtaler med kunder, som benytter traditionel fastnettelefoni. Udbredelsen af smartphones: Substitution i forhold til VoB-tjenester forudsætter dels at både den kaldende og den kaldte detailkunde har en smartphone og at begge samtidig har installeret samme app eller i visse tilfælde endvidere en smartphone fra samme producent. Som det fremgår af udkast til afgørelse, er ca. 75 pct. af alle mobiltelefoner smartphones. Det anslås samtidig, at ca. 80 pct. af alle danskere i 2017 har en smartphone. Hvis man antager, at 75 pct. af alle danskere har en smartphone, så er sandsynligheden for, at to detailkunder som ringer til hinanden begge har en smartphone, 56 pct. At begge som tidligere nævnt tilmed skal have den samme app installeret, eller i visse tilfælde, en smartphone fra den samme producent reducerer sandsynligheden yderligere. Fremgang i mobiltaleminutter: Et fald i den samlede mængde mobile taletrafik kunne indikere substitution. Således var et markant fald i antallet af afsendte sms er en medvirkende faktor til, at styrelsen i 2015 valgte at deregulere markedet for sms-terminering. Det er dog ikke tilfældet på markedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet. Som det fremgår af udkastene til afgørelser, er den mobile taletrafik vokset støt gennem årene. Væksten i den mobile taletrafik taler således for, at der ikke i væsentligt omfang finder substitution sted mellem almindelig mobiltelefoni og VoB-tjenester. Det er således det samlede billede opkald fra alle til alle, udbredelsen af smartphones, herunder sandsynligheden for at begge parter har en smartphone eller bruger samme app samt fremgangen i den mobile taletrafik der gør, at styrelsen vurderer, at der ikke for nuværende er substitution mellem almindelig mobiltelefoni og VoB-tjenester.

3 3/7 For så vidt angår VoLTE og WiFi calling anser Erhvervsstyrelsen ikke disse som selvstændige tjenester, som fx Viber og Skype, hvor detailkunderne aktivt vælger at benytte disse tjenester til at foretage og modtage opkald på deres smartphone. Det er styrelsens forståelse, at VoLTE er en databaseret accesvej gennem radionettet, mens WiFi calling lidt forsimplet beskrevet kan ses som et alternativ til radiodelen af mobilnettet for at skabe bedre dækning ved hjælp af et trådløst netværk (WiFi). Når der skal foretages en konkurrencemæssig vurdering er der hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt der foreligger et termineringsmonopol efter styrelsens vurdering principielt ikke forskel på, om et opkald termineres via 3G eller i dette tilfælde VoLTE (4G) eller WiFi calling. Det afgørende er, at opkaldet skal afleveres i den terminerende udbyders mobilnet. Detailkunden benytter fortsat sit eget telefonnummer til at foretage og modtage opkald, og det er styrelsens forståelse, at teleselskaberne opkræver termineringsafgift for at aflevere opkaldet til detailkunden, uanset om der er tale om terminering via 3G, 4G (VoLTE) eller WiFi calling. Terminering kan kun ske i det net, som abonnenten er tilknyttet Telenor er ikke enig i, at den kaldte detailkundes teleselskab er det eneste, der kan terminere et opkald. Telenor fremhæver, at det fx ikke gør sig gældende hvor den originerende og terminerende part anvender samme OTT-applikation. Så vidt Telenor er orienteret tilbyder fx Viper allerede i dag en transit/termineringstjeneste til MNO er, hvor kaldet er origineret som et almindeligt mobil taleopkald og hvor Viper først undersøger muligheden for at få termineret kaldet via OTT-app en inden det som fall back-løsning termineres via samtrafikudveksling med den kaldte detailkundes teleselskab. Som redegjort for i forbindelse med Telenors bemærkninger om substitution, finder Erhvervsstyrelsen ikke, at der er substitution mellem almindelig mobiltelefoni og VoB-tjenester, som fx en OTT-applikation som Viper. Når en detailkunde ringer op via en OTT-applikation som Viper, og hvor modtageren ikke har Viper installeret, som i eksemplet beskrevet af Telenor, er det styrelsens forståelse, at opkaldet efterfølgende som en konsekvens af, at opkaldet ikke kan fremføres via Viper i internetstrømmen i stedet termineres, som et almindeligt mobilopkald. Det ændrer således ikke på, at mobilopkaldet ikke kan termineres af andre end den kaldte detailkundes teleselskab. Fremkomsten af nye teknologier og deraf ændret regulering Telia bemærker, at Erhvervsstyrelsen bør tage højde for en kommende udbredelse af eksempelvis esim i smartphones. Telia finder, at styrelsen enten bør deregulere engrosmarkedet for terminering af mobile taleopkald eller alternativt tilpasse afgrænsningen af produktmarkedet i markedsafgrænsningen, revurdere de pålagte SMP-forpligtelser, og indskrænke tidshorisonten for nærværende markedsafgørelser. Baggrunden herfor er den hastige (teknologiske) udvikling

4 4/7 på detailmarkedet for mobiltelefoni og den samtidigt stigende udbredelse af smartphones og abonnementer med mobil data. Telenor har ligeledes i selskabets høringssvar givet udtryk for, at Erhvervsstyrelsens vurdering særligt at der ikke er substitution mellem almindelige mobile taleopkald og mobile VoB-tjenester hviler på et spinkelt grundlag, som må formodes at forsvinde inden for de næste tre år. Erhvervsstyrelsen vil følge udviklingen i anvendelsen af såvel e-sim som VoBtjenester med henblik på blandt andet at vurdere, hvorvidt udviklingen giver anledning til at foretage en fornyet vurdering af i hvilket omfang, der er substitution mellem almindelige mobile taleopkald og fx mobile VoB-tjenester. Styrelsen har ifølge telelovens 37, stk. 2, mulighed for at gennemføre opdateringer af allerede gennemførte markedsundersøgelser, når det efter styrelsens vurdering er nødvendigt på baggrund af markedsmæssige eller faktiske forhold. Erhvervsstyrelsen vurderer løbende behovet for dette. Behov for krydsportering Forbrugerrådet Tænk foreslår, at der indføres et krav om krydsportering i afgørelsen for at forbedre forbrugernes muligheder og for at øge dynamikken i markedet. Erhvervsstyrelsen bemærker i den forbindelse, at styrelsen har hjemmel til at regulere på adgangsprodukter og adgangsforhold på engrosniveau. Nummerforhold hører under Energistyrelsens område, der derfor er rette myndighed i forhold til eventuel regulering af porteringsreglerne, herunder krydsportering. Market Repair og finansiel dækningsgrad Telia påpeger, at den igangværende Market Repair, er et udtryk for at netværksoperatørerne nu må forsøge at foretage damage control af den manglende finansielle dækningsgrad og faldende ARPU. Det skyldes flere års priskrig og fremkomsten og udbredelsen af stadigt flere reelle alternativer til bl.a. det traditionelle taleprodukt. Endvidere er der behov for at kunne foretage investeringer til udvidelse, forbedring og vedligeholdelse af såvel de nuværende som de kommende teknologier, der ligger til grund for mobilnettene, herunder bl.a. 3G UMTS, 4G LTE og det kommende 5G. Telia finder, at styrelsen i tillæg til ovenævnte endvidere bør tage fornyet højde for de store omkostninger både tidligere og kommende som netværksoperatørerne har afholdt eller vil komme til at afholde i forbindelse med erhvervelse af bl.a. licenser, spektrum og udrulning af nye teknologier såsom 4G LTE og den kommende 5G-teknologi. Ifølge Telia bør beregningsgrundlaget for en eventuel kommende priskontrol tage højde for både relaterede CAPEX og OPEX omkostninger til både eksisterende og nye teknologier, da markedsudviklingen til stadighed stiller større krav til mobilnettene. Disse stadigt stigende krav medfører øget behov for investering

5 5/7 og nødvendig kapital til eksempelvis udrulning af netværk og nye teknologier som 4G og 5G, samt til erhvervelse af spektrum og relevante licenser. Forbrugerrådet Tænk savner, at der i analysen tages stilling til det market repair, der i to omgange er foretaget gennem prisforhøjelser over for forbrugerne. Forbrugerrådet Tænk mener, at en sådan handling gennemført af de fleste selskaber nogenlunde samtidig er udtryk for, at der er problemer med konkurrencen. Erhvervsstyrelsens fastsættelse af maksimale priser for terminering af taleopkald i mobile net følger principperne i Kommissionens henstilling om regulering af fastnet- og mobiltermineringstakster i EU. 1 I denne henstilling anbefaler Kommissionen anvendelse af den såkaldte pure-lric -tilgang til beregning af omkostningerne. Europa-Kommissionen er ved at revidere den gældende termineringshenstilling. Når udfaldet af revideringsarbejdet er kendt, vil Erhvervsstyrelsen revurdere den nuværende engrosprisregulering. Erhvervsstyrelsens sektorspecifikke konkurrenceregulering vedrører engrosmarkederne og ikke detailmarkederne, som Forbrugerrådet Tænk henviser til. Som det også fremgår af markedsanalysen, har Danmark nogle af EU s laveste engrospriser for mobilterminering det giver alt andet lige nogle af de bedste forudsætninger for konkurrence på detailmarkedet. Ved eventuelle konkurrenceproblemer på detailmarkedet henvises til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Købermagt Telia anfører, at en aktør som TDC har en ikke ubetydelig og reel forhandlingsstyrke over for Telia og de øvrige netværksoperatører på markedet. Det skyldes ifølge Telia bl.a. TDC s størrelse. Telia bemærker tillige, at det tidligere er set og påvist på andre uregulerede markeder som eksempelvis sms- og visse dele af bredbåndsmarkederne, at TDC bevidst udnytter sin størrelse og relative størrelsesfordel til at udøve dominerende eller dirigerende markedsadfærd over for de øvrige (mindre) netværksoperatører. Dette kommer bl.a. til udtryk ved at TDC hæver engrospriserne over for de andre netværksoperatører på baggrund af TDC s større markedsandele og de indbyrdes transaktionsstrømme, der alene er til TDC s klare fordel, netop henset til TDC s relative størrelse i forhold til de øvrige netværksoperatører. Telia finder således, at omfanget og proportionaliteten af at pålægge SMPforpligtelser for de mindre operatører, der ikke besidder nogen reel købermagt over for TDC, bør revurderes, således at de enkelte forpligtelser, herunder eksempelvis forpligtelsen om priskontrol, modificeres eller bortfalder for de min- 1 Europa-Kommissionens henstilling af 7. maj 2009 om regulering af fastnet- og mobiltermineringstakster i EU (2009/396/EF).

6 6/7 dre operatører, herunder Telia, der ikke besidder nogen reel købermagt over for TDC. Erhvervsstyrelsen er ikke enig i Telias vurdering af købermagt på markedet og i vurderingen af, at TDC har en særlig position i forhold til udøvelse af købermagt på nærværende marked. Købermagt siger noget om køberens afhængighed af at købe produktet hos den givne sælger. Jo mindre afhængig køberen er, jo større købermagt har den pågældende køber. Som beskrevet i udkast til afgørelse vurderes dette ud fra tre forhold, henholdsvis køberens mulighed for nemt at vælge en anden udbyder, køberens mulighed for at afstå fra køb samt køberens forhandlingsstyrke. Hvis en udbyder møder (tilstrækkelig) købermagt, kan det være et argument for at modificere reguleringen af den givne udbyder. Så hvis fx Telia som netværksoperatør møder tilstrækkelig købermagt fra de adgangssøgende selskaber på markedet, kan det være argument for at modificere reguleringen af Telia. At Telia (og andre selskaber) som adgangssøgende engroskunder ikke har købermagt over for TDC, kan således være et argument for at regulere TDC, men ikke den anden vej rundt dvs. det kan ikke bruges som argument for en modificeret regulering af Telia. Derfor er Erhvervsstyrelsen ikke enig i Telias bemærkning. Mobiltermineringspriser Telia er af den opfattelse, at markedsreguleringen skal være overskuelig, fuldt harmoniseret, fremtidssikret og meget mindre kompleks og enklere at anvende end den nuværende LRIC-model. Hver gennemgang og opdatering af modellens parametre fra år til år kræver urimeligt store ressourcer af såvel myndigheder som af netværksoperatørerne uden medregning af de ekstra omkostninger, der hidrører fra de indirekte omkostninger til juridisk og økonomisk bistand i den forbindelse. I det nuværende arbejde, der pågår med at revidere Kommissionens nugældende termineringshenstilling, opfordrer Telia derfor kraftigt styrelsen til, at lade den nuværende prisregulering og LRIC-model afløse af en fælles (paneuropæisk) og regulatorisk fastsat maksimalpris på tværs af samtlige EU-lande, på baggrund af en generisk defineret effektiv europæisk mobilnetværks-operatør. Hi3G opfordrer Erhvervsstyrelsen til på EU niveau, at arbejde for, at alle lande i Europa, benytter samme principper og har samme termineringspriser, da der er en økonomisk ubalance mellem operatørerne på det indre marked. Hi3G finder det ligeledes positivt, at operatørerne selv må fastsætte termineringspriserne på kald origineret uden for EØS. Som Telia påpeger, er Europa-Kommissionen ved at revidere den gældende termineringshenstilling. Når udfaldet af revideringsarbejdet er kendt, vil Erhvervsstyrelsen revurdere den nuværende engrosprisregulering.

7 7/7 Erhvervsstyrelsen er enig med Hi3G og Telia i, at engrosprisreguleringen bør ensrettes på tværs af EU-medlemslandene. Det kan fx ske i form af en mere bindende termineringshenstilling eller fælles paneuropæiske termineringspriser, som Telia foreslår. Erhvervsstyrelsen arbejder for dette i BEREC-regi. Erhvervsstyrelsen skal i øvrigt også henvise til det høringssvar, som regeringen har afgivet til Europa-Kommissionen. 2 Resultat af fællesskabshøringen Erhvervsstyrelsen notificerede den 11. august 2016 udkast til afgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2) for Europa-Kommissionen. Erhvervsstyrelsen modtog den 19. august 2016 en anmodning fra Kommissionen om supplerende oplysninger. Erhvervsstyrelsen besvarede Kommissionens anmodning den 24. august Kommissionen oplyste den 5. september 2016, at den ingen bemærkninger havde til styrelsens udkast til afgørelser. 2

For god ordens skyld skal det endvidere præciseres, at dette høringssvar indeholder Telias bemærkninger for begge ovennævnte høringers vedkommende.

For god ordens skyld skal det endvidere præciseres, at dette høringssvar indeholder Telias bemærkninger for begge ovennævnte høringers vedkommende. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: postmar@erst.dk andbec@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1)

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Bilag 1 10. april 2017 Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

UDKAST. Telia Fremsendes alene via

UDKAST. Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 31. august 2018 Fremsendes alene via e-mail /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet for 2019 1 Indledning

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet for 2018

Læs mere

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via Mundio Mobile legal@mundio.com Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundio Mobile s mobilnet

Læs mere

Telia og Telenor anmoder derfor om, at Erhvervsstyrelsen genoptager og revurderer den tilgrundliggende markedsundersøgelse.

Telia og Telenor anmoder derfor om, at Erhvervsstyrelsen genoptager og revurderer den tilgrundliggende markedsundersøgelse. 5. december 2014 Høringsnotat for LRAIC-mobil tale og sms Erhvervsstyrelsen sendte udkast til LRAIC-prisafgørelser for mobilterminering af taleopkald og sms for 2015 med tilhørende LRAIC-model i høring

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone. Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom 5. februar 2013 /mobljo Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.com Afgørelse om den maksimale pris for terminering

Læs mere

Notat. Resultat af den nationale høring. Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på

Notat. Resultat af den nationale høring. Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på Notat 29. juni 2018 Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger og engrosmarkedet for fastnetoriginering (tidligere marked 1 og 2) Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Resultat af den nationale høring

Resultat af den nationale høring 19. august 2015 /dajosc Høringsnotat vedr. udkast til markedsafgrænsning, markedsanalyser og markedsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

HØRINGSSVAR - UDKAST TIL MARKEDSAFGRÆNSNING PÅ ENGROSMARKEDET FOR TERMINERING AF SMS I INDIVIDUELLE MOBILNET

HØRINGSSVAR - UDKAST TIL MARKEDSAFGRÆNSNING PÅ ENGROSMARKEDET FOR TERMINERING AF SMS I INDIVIDUELLE MOBILNET E-MAIL (postmar@erst.dk) Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø HØRINGSSVAR - UDKAST TIL MARKEDSAFGRÆNSNING PÅ ENGROSMARKEDET FOR TERMINERING AF SMS I INDIVIDUELLE MOBILNET 1. INDLEDNING

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse om følgende sager:

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse om følgende sager: EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.6.2018 C(2018) 4191final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Att.: Katrine Winding Direktør for Erhvervsstyrelsen E-mail:

Læs mere

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail SuperTel A/S GlobalConnect Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 65 vedrørende TDC A/S prissætning af mobilaccess til SuperTel A/S frikaldsnumre Indledning SuperTel A/S (herefter SuperTel)

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.11.2018 C(2018) 7526 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Att.: Katrine Winding Direktør for Erhvervsstyrelsen Kære Katrine

Læs mere

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 24. april 2018 Fremsendes alene via e-mail Tillægsafgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2018 fiber 1. Indledning TDC A/S (i det følgende

Læs mere

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at:

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at: Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København S Tlf.: 82 33 70 00

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til markedsafgrænsning, markedsanalyser og markedsafgørelser på engrosmarkedet for fastnetterminering (marked 3)

Høringsnotat vedr. udkast til markedsafgrænsning, markedsanalyser og markedsafgørelser på engrosmarkedet for fastnetterminering (marked 3) 18. december 2013 /camped Høringsnotat vedr. udkast til markedsafgrænsning, markedsanalyser og markedsafgørelser på engrosmarkedet for fastnetterminering (marked 3) Erhvervsstyrelsen har i perioden den

Læs mere

NOTAT. Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1)

NOTAT. Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1) NOTAT 18. december 2013 /memebr-erst Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden den 6. september 2013 til

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom Afgørelse om fastsættelse af maksimalprisen efter LRAIC-metoden over for Mundio Mobile (Denmark) Limited på markedet for mobilterminering

Læs mere

december 2014 høring over notat vedr. relevante emner i relation til bredbåndsmarkederne.

december 2014 høring over notat vedr. relevante emner i relation til bredbåndsmarkederne. 19. februar 2015 Sag 2014-7957 /dajosc Høring over notat vedr. relevante emner i relation til bredbåndsmarkederne ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2012) Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2012) Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C(2012) Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45 3546 6001 Kære Jørgen Abild Andersen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles C(2013) Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax: + 45 3546 6001 Kære Betina Hagerup Vedr.: Kommissionens

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.2.2014 C(2014) 1126 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax + 45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Telenor regulation@telenor.dk 2. maj 2013 /mobljo Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Indledning Telenor har i brev af 18. december 2012

Læs mere

Afgørelse om CoolTELs adgang til at aflevere sms med henblik på terminering i Hi3G s mobilnet.

Afgørelse om CoolTELs adgang til at aflevere sms med henblik på terminering i Hi3G s mobilnet. Hi3G Denmark ApS anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 19. december 2013 Sag 13/05613 / camped ERHVERVSSTYRELSEN Afgørelse om CoolTELs adgang til at aflevere sms med henblik på terminering

Læs mere

I det følgende refereres og kommenteres de væsentligste substansbemærkninger, som IT- og Telestyrelsen har modtaget i høringen.

I det følgende refereres og kommenteres de væsentligste substansbemærkninger, som IT- og Telestyrelsen har modtaget i høringen. Høringsnotat s høringsnotat af 1. juli 2010 for høring over udkast til analyser af engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet 1 Indledning iværksatte den 30. oktober 2009 en høring af

Læs mere

Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com. Fremsendes alene via email

Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com. Fremsendes alene via email Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com 5. december 2014 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Lycamobiles

Læs mere

TDC regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via email UDKAST

TDC regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via email UDKAST TDC regulering@tdc.dk 3. juli 2014 Fremsendes alene via email /mobljo UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i TDC s mobilnet i 2015

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2012) 9844 final. Erhvervsstyrelsen. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2012) 9844 final. Erhvervsstyrelsen. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Kære Jørgen Abild Andersen Bruxelles, den 17.12.2012 C(2012) 9844 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 7) Markedsafgørelse over for Lycamobile

Engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 7) Markedsafgørelse over for Lycamobile Engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 7) Markedsafgørelse over for Lycamobile samt markedsafgrænsning og analyse 30. november 2012 FORORD 1 Markedsafgørelse I medfør

Læs mere

1 Indledning. IT- og Telestyrelsen har modtaget høringssvar fra TDC, Telenor og Telia.

1 Indledning. IT- og Telestyrelsen har modtaget høringssvar fra TDC, Telenor og Telia. Notat s høringsnotat over udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutning (marked 1), engrosmarkedet for fastnetoriginering (marked 2) og engrosmarkedet for fastnetterminering (marked

Læs mere

Udkast til afgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Telias mobilnet (marked 2)

Udkast til afgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Telias mobilnet (marked 2) Udkast til afgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Telias mobilnet (marked 2) Markedsafgrænsning, markedsanalyse og markedsafgørelse 04. maj 2016 FORORD 1 Markedsafgørelse I medfør

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.11.2013 C(2013)8718 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax + 45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 28/07/2005 SG-GREFFE (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 28/07/2005 SG-GREFFE (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28/07/2005 SG-GREFFE (2005) D/204083 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: 0045-35 45 00 10 Vedr.: Sag DK/2005/0207:

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til markedsanalyse på engrosmarkedet for netadgang af særlig kvalitet på et fast sted.

Høringsnotat vedr. udkast til markedsanalyse på engrosmarkedet for netadgang af særlig kvalitet på et fast sted. 5. april 2016 /andbec Høringsnotat vedr. udkast til markedsanalyse på engrosmarkedet for netadgang af særlig kvalitet på et fast sted. Erhvervsstyrelsen har i perioden 27. oktober 2015 til og med den 16.

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet. Delafgørelse overfor TDC

Engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet. Delafgørelse overfor TDC Engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet Delafgørelse overfor TDC 19. juni 2012 INTRODUKTION 1 Markedsafgørelse I medfør af 41, stk. 1, jf. 40, stk. 1, og 37, stk. 2, i lov nr. 169 af 3.

Læs mere

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s opkrævning af transitafgift i forbindelse med aflevering af opkaldstrafik til Fullrates og A+ Telecoms

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2012) 8573 final. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2012) 8573 final. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.11.2012 C(2012) 8573 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45 3546 6001

Læs mere

30. Samtrafikforum. Mandag den 24. oktober 2011 kl

30. Samtrafikforum. Mandag den 24. oktober 2011 kl 30. Samtrafikforum Mandag den 24. oktober 2011 kl. 12.30 14.30 Dagsorden: 1. Velkomst 2. Præsentation af markedsanalyserne på de tre bredbåndsmarkeder 3. Drøftelse/spørgsmål 4. Tentativ tidsplan for igangværende

Læs mere

IT- og Telestyrelsen modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen.

IT- og Telestyrelsen modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen. Høringsnotat Høringsnotat i forbindelse med udkast til LRAIC-prisafgørelse om mobiltermineringspriserne i 2011 overfor TDC, Telenor, Telia og Hi3G modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen.

Læs mere

Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for TDC på engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet

Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for TDC på engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet TDC Regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for TDC på engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet 1 Indledning fastsætter

Læs mere

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC A/S Teglholmsgade 3 2450 København SV 23. marts 2018 Sag 2017-9688 regulering@tdc.dk Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC har iværksat

Læs mere

Endvidere har IT- og Telestyrelsen modtaget EU-Kommissionens bemærkninger til afgørelsesudkastene.

Endvidere har IT- og Telestyrelsen modtaget EU-Kommissionens bemærkninger til afgørelsesudkastene. Høringsnotat s høringsnotat af 11. februar 2011 for høring over udkast til afgørelse på engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet 1 Indledning iværksatte den 1. juli 2010 en høring

Læs mere

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning Vejledning Februar 2012 Markedskontoret Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder ERHVERVSSTYRELSEN 1. Indledning Denne vejledning beskriver, hvordan Erhvervsstyrelsen har til hensigt at anvende

Læs mere

TDC Fremsendes alene via

TDC Fremsendes alene via TDC regulering @tdc.dk 16. oktober 2013 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i TDC s mobilnet i 2014

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via

Telenor Fremsendes alene via Telenor regulation@telenor.dk 5. december 2014 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Telenors mobilnet

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af sms i Hi3G s mobilnet. Markedsafgørelse over for Hi3G samt markedsafgrænsning og analyse

Engrosmarkedet for terminering af sms i Hi3G s mobilnet. Markedsafgørelse over for Hi3G samt markedsafgrænsning og analyse Engrosmarkedet for terminering af sms i Hi3G s mobilnet Markedsafgørelse over for Hi3G samt markedsafgrænsning og analyse 30. november 2012 FORORD 1 Markedsafgørelse I medfør af 40, stk. 1, og 41, stk.

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

Kommissionens afgørelse i sag DK/2011/1251: Terminering af sms i individuelle mobilnet Nærmere oplysninger om priskontrolforanstaltningen

Kommissionens afgørelse i sag DK/2011/1251: Terminering af sms i individuelle mobilnet Nærmere oplysninger om priskontrolforanstaltningen EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13/10/2011 K(2011) 7433 SG-Greffe (2011) D/16990 IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: + 45 35 45

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk 9. september 2016 Fremsendes alene via email /asgbri UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet i 2017 1

Læs mere

1 AFGØRELSE IT- og Telestyrelsen træffer i medfør af 51f, stk. 8, nr. 2, jf. 51f, stk. 5, nr. 2 i teleloven 1 følgende:

1 AFGØRELSE IT- og Telestyrelsen træffer i medfør af 51f, stk. 8, nr. 2, jf. 51f, stk. 5, nr. 2 i teleloven 1 følgende: Barablu Mobile Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP UK Barablu Mobil Ørestads Boulevard 61, opgang 1(F), 1. sal 2300 København S Fremsendes alene via mail Bedste praksis 3-afgørelse overfor Barablu om

Læs mere

Hi3G Fremsendes alene via

Hi3G Fremsendes alene via Hi3G Anne.LouiseVogensen@3.dk 16. oktober 2013 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet

Læs mere

Hi3G Fremsendes alene via

Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk 27. november 2015 Fremsendes alene via email /asgbri Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet i 2016 1 Indledning

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 361 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 361 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 361 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 1 2016 Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af sms i Lycamobile Denmark ApS mobilnet

Engrosmarkedet for terminering af sms i Lycamobile Denmark ApS mobilnet Engrosmarkedet for terminering af sms i Lycamobile Denmark ApS mobilnet 19. august 2015 FORORD 1 Indholdsfortegnelse SIDE Forord... 3 1. Markedsafgrænsning... 5 1.1. Slutbrugermarkedet for mobiltjenester...

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test TDC A/S regulering@tdc.dk 8. oktober 2013 /chkjgi Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test Erhvervsstyrelsen har undersøgt, hvorvidt TDC i løbet af kampagnen

Læs mere

Erhvervsstyrelsen er ved at revidere principperne for beregning af WACC. 3 De reviderede principper anvendes ved næstkommende prisafgørelse.

Erhvervsstyrelsen er ved at revidere principperne for beregning af WACC. 3 De reviderede principper anvendes ved næstkommende prisafgørelse. Telenor regulation@telenor.dk 30. november 2016 Fremsendes alene via email /CPN Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telenor s mobilnet i 2017 1 Indledning

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af sms i Mundio Mobiles mobilnet. Markedsafgørelse over for Mundio Mobile samt markedsafgrænsning

Engrosmarkedet for terminering af sms i Mundio Mobiles mobilnet. Markedsafgørelse over for Mundio Mobile samt markedsafgrænsning Engrosmarkedet for terminering af sms i Mundio Mobiles mobilnet Markedsafgørelse over for Mundio Mobile samt markedsafgrænsning og analyse 30. november 2012 FORORD 1 Markedsafgørelse I medfør af 40, stk.

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) Ændring af marked 5-afgørelsen med henblik på at relevante slutbrugerbredbåndsprodukter baseret på pair bonding medtages

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse i sag DK/2016/1873: Engrossalg af adgang af særlig kvalitet på et fast sted i Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse i sag DK/2016/1873: Engrossalg af adgang af særlig kvalitet på et fast sted i Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.07.2016 C(2016)4613 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax +45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

Bilag 1 NOTAT. Resultatet af høringen

Bilag 1 NOTAT. Resultatet af høringen Bilag 1 NOTAT 16. december 2011 Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgrænsning og markedsanalyse på engrosmarkedet for terminerende segmenter af faste kredsløb (marked 6) Den danske Telemyndighed

Læs mere

NOTAT. Resultat af høringen Erhvervsstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende: TDC Concepy Telenor Telia

NOTAT. Resultat af høringen Erhvervsstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende: TDC Concepy Telenor Telia NOTAT 17. juni 2014 /timepe-erst Høringsnotat om udkast til delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for netværksinfrastrukturadgang (marked 4) ændring af marked 4- afgørelsen med henblik på at gøre

Læs mere

Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail

Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail Telia Danmark Frederik.Siegumfeldt@teliasonera.com TDC A/S regulering@tdc.dk 9. maj 2014 /andlon Fremsendes alene via e-mail Afgørelse af Telias klage vedrørende udveksling af oplysninger internt i TDC

Læs mere

De indkomne høringssvar har givet anledning til tilføjelser, præciseringer og uddybninger enkelte steder i markedsafgrænsningen og markedsanalysen.

De indkomne høringssvar har givet anledning til tilføjelser, præciseringer og uddybninger enkelte steder i markedsafgrænsningen og markedsanalysen. NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgrænsning og markedsanalyse på engrosmarket for bredbåndstilslutninger (marked 5) Den danske Telemyndighed har i perioden den 30. september 2011 til den

Læs mere

Høringsnotat for LRAIC-mobil tale og sms

Høringsnotat for LRAIC-mobil tale og sms 16. oktober 2013 Høringsnotat for LRAIC-mobil tale og sms Erhvervsstyrelsen sendte udkast til LRAIC-prisafgørelser for mobilterminering af taleopkald og sms for 2014 og 2015 med tilhørende LRAICmodel i

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.11.2012 C(2012) 9109 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45 3546 6001

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Sag DK/2013/1518: Foranstaltninger til regulering af engrosprisen for (fysisk) netværksinfrastrukturadgang (VULA) ved i Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Sag DK/2013/1518: Foranstaltninger til regulering af engrosprisen for (fysisk) netværksinfrastrukturadgang (VULA) ved i Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.11.2013 C(2013) 8456 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax + 45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse:

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse: TDC A/S regulering@tdc.dk 30. september 2014 /seyadi-erst Fremsendes alene via e-mail /mobljo-erst Afgørelse om prisen på TDC s gebyr NP SP Håndteringsgebyr Indledning Erhvervsstyrelsen har i forbindelse

Læs mere

Sag DK/2005/0194: Offentligt tilgængelige udlandstelefontjenester leveret på et fast sted til erhvervskunder

Sag DK/2005/0194: Offentligt tilgængelige udlandstelefontjenester leveret på et fast sted til erhvervskunder EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27/6/2005 SG-Greffe (2005) D/202829 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att : Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45-35 45 00 10 Kære Jørgen Abild

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test TDC A/S regulering@tdc.dk 17. september 2013 /chkjgi Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test Erhvervsstyrelsen har undersøgt, hvorvidt TDC iværksatte en prisklemme

Læs mere

Kommissionens afgørelse i sag DK/2012/1283: Engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet ny operatør

Kommissionens afgørelse i sag DK/2012/1283: Engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet ny operatør EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13/02/2012 C(2012) 1031 SG-Greffe (2012)2858 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Parkhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør,

Læs mere

Mundio Mobile Fremsendes alene via UDKAST

Mundio Mobile Fremsendes alene via  UDKAST Mundio Mobile p.lemke@vectone.com Fremsendes alene via email 11. juli 2013 /mobljo UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Mundio

Læs mere

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende:

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende: TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændring af afgørelse af 2. november 2005 på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12)

Læs mere

Afgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 2)

Afgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 2) Afgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 2) Markedsafgrænsning, markedsanalyse og markedsafgørelse 28. oktober 2016 FORORD 1 Markedsafgørelse I medfør af

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 21/12/2009 K(2009) SG-Greffe (2009) D/ IT- og Telestyrelsen. Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 21/12/2009 K(2009) SG-Greffe (2009) D/ IT- og Telestyrelsen. Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21/12/2009 K(2009)10651 SG-Greffe (2009) D/12014 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: + 45 35 45 00

Læs mere

TDC A/S.

TDC A/S. TDC A/S 17. januar 2012 regulering@tdc.dk Påbud om offentliggørelse af månedlige KPI er til standardtilbud for rå kobber og delt rå kobber på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2018 C(2018) 2331 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Att.: Katrine Winding Generaldirektør E-mail: postmar@erst.dk

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle fastnet (marked 3) Udkast til markedsafgørelse, [markedsanalyse og markedsafgrænsning]

Engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle fastnet (marked 3) Udkast til markedsafgørelse, [markedsanalyse og markedsafgrænsning] Engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle fastnet (marked 3) Udkast til markedsafgørelse, [markedsanalyse og markedsafgrænsning] 10. september 2013 MARKEDSAFGØRELSE 1 Forord Det følger

Læs mere

Udkast til tillægsafgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 2)

Udkast til tillægsafgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 2) Udkast til tillægsafgørelse på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i Lycamobiles mobilnet (marked 2) Forpligtelse om at tilbyde adgang for andre teleselskaber til at aflevere taleopkald via IP-interconnect

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.2.19 C(19) 1667 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Katrine Winding Generaldirektør Fax: postmar@erst.dk Kære

Læs mere

Kommissionens afgørelse i sag DK/2010/1100: Engrosmarkedet for terminering af sms i mobilnet i Danmark

Kommissionens afgørelse i sag DK/2010/1100: Engrosmarkedet for terminering af sms i mobilnet i Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13/08/2010 K(2010)5753 SG-Greffe (2010) D/12414 IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 DK-2100 København Denmark Att.: Direktør Jørgen Abild Andersen Fax: + 45 35 45 00

Læs mere

Telia Fremsendes alene via

Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 17. juli 2012 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet i 2013

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af sms i [selskab] mobilnet

Engrosmarkedet for terminering af sms i [selskab] mobilnet Engrosmarkedet for terminering af sms i [selskab] mobilnet Udkast af 15. april 2015 FORORD 1 Indholdsfortegnelse SIDE Forord... 3 1. Markedsafgrænsning... 5 1.1. Slutbrugermarkedet for mobiltjenester...

Læs mere

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8)

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) 1 Indledning Den

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

4.2 Forpligtelse om priskontrol

4.2 Forpligtelse om priskontrol 4.2 Forpligtelse om priskontrol Det er i markedsanalysen påvist, at den potentielle infrastrukturbaserede konkurrence på engrosmarkedet for fastnetaccess er begrænset pga. betydelige strukturelle adgangsbarrierer,

Læs mere

Bedste praksis afgørelsen omhandler alene terminering af trafik i TeliaSoneras GSM-mobilnet.

Bedste praksis afgørelsen omhandler alene terminering af trafik i TeliaSoneras GSM-mobilnet. TeliaSonera Danmark A/S Ejby Industrivej 135 2600 Glostrup TeliaSoneras priser for terminering af trafik i GSM-mobilnet har i nærværende afgørelse foretaget en bedste praksis sammenligning baseret på priser

Læs mere

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5)

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) 22. august 2011 1 Indledning har med henblik på

Læs mere

Kommissionens afgørelse i sag DK/2012/1283: Engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet ny operatør

Kommissionens afgørelse i sag DK/2012/1283: Engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet ny operatør EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2012 C(2012) 3395 final SG-Greffe (2012) D/8139 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.12.2013 C(2013) 8912 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Betina Hagerup Direktør Fax + 45 3546 6001 Kære Betina Hagerup

Læs mere

Bedste praksis afgørelsen omhandler således ikke terminering af SMS og andre former for dataopkald.

Bedste praksis afgørelsen omhandler således ikke terminering af SMS og andre former for dataopkald. Barablu Mobile Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP UK Barablu Mobil Ørestads Boulevard 61, opgang 1(F), 1. sal 2300 København S Bedste praksis 3-afgørelse af priser for terminering af taletrafik i Barablus

Læs mere

NOTAT. 1 Selskabernes bemærkninger

NOTAT. 1 Selskabernes bemærkninger NOTAT 2. november 2011 Høringsnotat i forbindelse med udkast til LRAIC-prisafgørelse om mobiltermineringspriserne i 2012 overfor TDC, Telenor, Telia og Hi3G IT- og Telestyrelsen modtog i den nationale

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail 23. maj 2012 TDC A/S regulering@tdc.dk /camibo Fremsendes alene via mail RHVRVSSTYRLSN Afgørelse om fastsættelse af WACC for regnskabsåret 2011 i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG-Greffe (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG-Greffe (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.08.2005 SG-Greffe (2005) D/204459 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45-35 45 00 10 E-mail: itst@itst.dk

Læs mere

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om mulig diskriminerende adfærd i forbindelse med adgang til TDC's fibernet 1 Indledning Telia Danmark (herefter

Læs mere

Møde i NGA-forum. Torsdag den 3. maj 2018 Kl hos Erhvervsstyrelsen

Møde i NGA-forum. Torsdag den 3. maj 2018 Kl hos Erhvervsstyrelsen Møde i NGA-forum Torsdag den 3. maj 2018 Kl. 10-12 hos Erhvervsstyrelsen Dagsorden 1) Velkomst + oplæg til kort evaluering af dialogen i NGA-forum (v/formanden) 2) Kort om status for kommende teledirektivpakke

Læs mere