Danske Regioner har i samarbejde med arbejdsgruppen for det nationale ledelsesprogram gennemført en bilateral markedsdialog den 9. og 10. maj 2016.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Regioner har i samarbejde med arbejdsgruppen for det nationale ledelsesprogram gennemført en bilateral markedsdialog den 9. og 10. maj 2016."

Transkript

1 N O T A T Sag nr. 14/2659 Sammendrag af markedsdialog: anbefalinger fra markedet Danske Regioner har i samarbejde med arbejdsgruppen for det nationale ledelsesprogram gennemført en bilateral markedsdialog den 9. og 10. maj I alt 5 markedsaktører var inviteret til at deltage i dialogmøderne. Disse fem økonomiske aktører var: Dansk Selskab for Patientsikkerhed og The Institute for Healthcare Improvement (IHI) Implement Consulting Group og LEAD enter next level IBC Kurser og UC Syd Mercuri Urval Conmoto (Mannaz) og CBS Executive Der var afsat halvanden time til hvert af de fem bilaterale dialogmøder. De bilaterale dialogmøder tog udgangspunkt i den af Danske Regioner i samarbejde med arbejdsgruppen udarbejdede spørgeramme af 29. april Udover spørgeramme bestod dialogmaterialet af Notat om nationalt ledelsesprogram af 18. april, 2016, der indeholder en beskrivelse af blandt andet formålet med ledelsesprogrammet. Spørgerammen dækker følgende temaer: 1. Samspil mellem det nye nationale ledelsesprogram og eksisterende viden og erfaringer om ledelse af forbedringer i sundhedsvæsenet 2. Erfaringer fra andre lande om udbud af lignende opgaver. 3. Moduler i et nationalt ledelsesprogram (ledelsesprogrammets indhold, form og omfang) 4. Måling af effekten af et nationalt ledelsesprogram (nationalt, organisatorisk og på individuelt niveau). 5. Incitamentsmodeller til understøttelse af hensigtsmæssig opgaveløsning. 6. Tidsmæssige behov i forbindelse med udbudsprocessen, herunder hvor lang tid bør der afsættes til udarbejdelse af et nationalt ledel-

2 sesprogram, og hvad er en hensigtsmæssig varighed af den enkelte deltagers forløb. Side 2 Møderne forløb således, at markedsaktørerne gennemgik spørgsmålene i spørgerammen af 29. april Derudover har der været afholdt en generel markedsdialog hvor markedsaktører havde mulighed for at høre mere om det udbud, der nu skal sættes i gang. Danske Regioners sundhedsdirektør, Erik Jylling, præsenterede det det nationale kvalitetsprogram med fokus på det nationale ledelsesprogram. En præsentation fra mødet kan findes på Danske Regioners hjemmeside. Nedenstående er udtryk for et sammendrag af markedsaktørernes svar på spørgsmålene i spørgerammen samt anbefalinger til arbejdsgruppen: 1. Samspil mellem det nationale ledelsesprogram og eksisterende viden og erfaringer om ledelse af forbedringer i sundhedsvæsenet Behov for et konsortium Markedsaktørerne så alle et behov for, at markedet indgår konsortier. Ledelsesprogrammet breder sig over et stort område og der findes derfor ikke en leverandør som kan dække hele indholdet. Markedsaktørerne så ikke behov for brug af underleverandører. Det er vigtigt, at udbyder har én indgang til leverandøren/konsortiet i form af en projektleder. Projektlederen bør derfor have ansvaret for at stå for dialogen med de øvrige deltagende virksomheder i konsortiet, såfremt kontrakten tildeles et konsortiet. Samtidig bør der vælges få repræsentanter fra udbyderne, som er til rådighed til løbende dialog og samarbejde mellem leverandøren og udbyder. Overbygning på tidligere forbedringsarbejde Der skal bygges videre på erfaringer fra kommuner og regioner. Teori / praktik Der blev fra markedsaktørernes side fokus på forskellige dele af den allerede eksisterende viden om ledelse og forbedringer i sundhedsvæsenet. Markedsaktørerne var enige om, at der er behov for stærke internationale eksperter, som har praktisk erfaring i at skabe forbedringer i sundhedsvæsenet. Flere af markedsaktørerne understregede vigtigheden af, at de internationale eksperters erfaring skulle kunne overføres til en dansk kontekst.

3 Derudover blev der lagt vægt på, at der skal skabes et teoretisk fundament med fokus på ledelse. Målgruppen er ledere af ledere, og de skal derfor kunne lede forskellige praktiske forandringsmodeller. Side 3 Screening af deltagere Screening og udvælgelse af deltagerne er en meget vigtig opgave. Det skal både sikres, at deltagerne er parate til at påtage sig den krævende opgave, og at de har mulighed for at give nogle positive resultater tilbage til sundhedsvæsenet efterfølgende. Det er arbejdsgruppen som udvælger deltagerne til ledelsesprogrammet. Der kan evt. stilles krav om, at leverandøren laver en afdækning af målgruppen, hvor der er fokus på deltagernes kompetencer, motivation og læringsstil. Leverandøren bør have til opgave at bringe deltagernes kompetencer disse i spil i ledelsesprogrammet. Tværsektorielt fokus Ledelsesprogrammet har et tværsektorielt fokus og en bred forståelse af forbedringer af sundhed. Det betyder både, at det bliver svært at anvende cases som både regionale og kommunale deltagere kan relatere sig til. Det skal derfor overvejes om der skal sammensættes hold, hvor deltagerne har et tværsektorielt opgavefællesskab. Det kan også bidrage til at skabe et stærkt netværk hos deltagerne. 2. Erfaringer fra andre lande om udbud af lignende opgaver Internationale erfaringer Markedsaktørerne fremhævede flere landes erfaringer. Herunder især NHS i England, NHS i Skotland, IHI og Virginia Mason i USA og Karolinska i Sverige. Det blev samtidig understreget, at det er bedst at tage udgangspunkt i nordiske erfaringer, da disse lande har et sundhedsvæsen, der minder om det danske. Hvis øvrige internationale erfaringer inddrages er det vigtigt, at der sker en oversættelse til en dansk kontekst. Tværsektorielt fokus Det er første gang, at der udarbejdes et tværsektorielt ledelsesprogram, hvilket betyder, at der ikke er betydelige internationale erfaringer på præcis det område. Markedsaktørerne mente dog, at de foreløbige beskrivelser af ledelsesprogrammet i Notat om nationalt ledelsesprogram af 18. april in-

4 deholder de rigtige tanker i forhold til at sikre et tværsektorielt fokus herunder triple aim.. Side 4 3. Moduler i et nationalt ledelsesprogram (herunder ledelsesprogrammets indhold, form og omfang) Ledelse af ledelse/ledere Programmet er fokuseret på ledelse af ledere. Markedsaktørerne mente derfor, at deltagerne har visse ledelseskompetencer, og der skal derfor være fokus på ledelse af metoder til at skabe forbedringer. Der skal ikke vælges mellem forskellige metoder, men lederne skal gives redskaber til at lede forbedringer uafhængigt af metode. Der er altså fokus på, at deltagerne kan skabe en adfærdsændring hos deres medarbejdere. Ikke hvilken model der skaber den ønskede forandring. Deltagernes organisation skal være indstillet på, at der skal arbejdes med forbedringer i organisationen efterfølgende, hvis ledelsesprogrammet skal have en effekt. Deltagerne skal altså have ledelsesrum. Actionbased learning Markedsaktørerne understregede, at det er vigtigt, at deltagerne selvstændigt får afprøvet teknikkerne, de undervises i. Flere foreslog derfor at deltagerne gennem forløbet skal arbejde med en case fra deres egen organisation for at konkretisere den opgave, de får efterfølgende. Disse cases kan evt. bygges op omkring et særligt tema, for derigennem at sikre fx det tværsektorielle fokus og opbygge relationer mellem deltagerne. Det væsentligste er dog at deltagerne får afprøvet den teoretiske læring i den virkelige verden. Sponsor Det er vigtigt, at deltagerne har en sponsor i den organisation de kommer fra. For det første kan det sikre, at der gives plads til lokal ledelse, og at deltageren har opbakning til at gennemføre de ønskede forandringer/forbedringer. For det andet kan det give deltageren plads til at dedikere sin tid til programmet, hvilket er en vigtig parameter.

5 Åbenhed for at tilpasse programmet Der skal være mulighed for at tilpasse og udvikle ledelsesprogrammet. Retningen skal dog være klar, og det er derfor vigtigt, at der er enighed omkring dette i styregruppen, og at det er afspejlet i kontrakten og prismodellen. Side 5 Netværk Markedsaktørerne anbefalede skabelse af netværk på tværs af deltagere- og sektorer. Det kan gøres gennem udlandsture, middagsselskaber og sitevisits både i Danmark og i udlandet. Udenlandske eksperter Markedsaktørerne anbefalede brugen af udenlandske eksperter, men understregede samtidig vigtigheden af, at eksperterne har gode formidlingsevner, og at eksperternes viden og erfaringer skal være overførbar til en dansk kontekst. Det kan fx være en kobling mellem emnespecifikke internationale eksperter og gennemgående danske undervisere. Udlandsophold/studietur (udfordring) Der var forskellige perspektiver på vigtigheden af udenlandsophold blandt markedsaktørerne, men flere påpegede, at det kan være en udfordring at sammensætte et udlandsophold/studietur, der har relevans for alle 40 deltagere. Derudover er der logistiske udfordringer ved en så stor gruppe(40 personer), både for arrangør og modtagere i udlandet. Markedsaktørerne mente dog også, at udlandsophold kan være relationsskabende og kan kobles med brugen af udenlandske eksperter. Deltagernes tidsinvestering Det skal være tydeligt i udbudsmateriale og senere i selve programmet, hvor meget tid deltagerne kan bruge på programmet. Det bør ligeledes beskrives, hvor mange kursusdage programmet må have. Samtidig skal de organisationer, der sender deltagere til ledelsesprogrammet være indforstået med, at deltagerne skal afsatte tid til deltagelse i ledelsesprogrammet. Se også under sponsorer. Markedsaktørerne præsenterede forskellige anbefalinger for antallet af moduler. Markedet forventer dog nogenlunde sammenfattende at deltagerne skal bruge omkring 20 kursusdage på ledelsesprogrammet.

6 Ingen af markedsaktørerne mente, at der skulle være meget hjemmearbejdet. Det forventes dog at deltagerne arbejder med de lærte modeller/teknikker løbende jf. actionbased learning ovenfor. Side 6 Leverandørernes tidsmæssige behov Markedsaktørerne anbefaler, at der sættes tre måneder af til udvikling af programmet. 4. Måling af effekt af et nationalt ledelsesprogram(nationalt, organisatorisk og på individuelt plan) Effektmåling Markedsaktørerne mente alle, at det er svært at måle den nationale effekt af ledelsesprogrammet. Dette skyldes blandt andet, at der er tale om en lille deltagergruppe på 40 personer per år. Det er derfor begrænset, hvor stor effekt de kan skabe nationalt. Der er ligeledes mange udefrakommende faktorer, som påvirker sundhedsvæsenet, og det kan derfor være næsten umuligt at isolere effekt af ledelsesprogrammet. Markedsaktørerne anbefaler derfor at fokusere på effektmålinger på organisatorisk og individuelt niveau.. Der kan fx måles på om der skabes forandringer i deltagernes organisationer. Sponsorer kan i den forbindelse spille en væsentlig rolle. Derudover kan der laves kvalitative målinger af om adfærden i en organisation ændres. Markedsaktørerne påpegede dog også, at det er vanskeligt at måle effekten af ledelsesprogrammet på organisatorisk plan, da der er mange faktorer, som påvirker organisationen. Det kan således være vanskeligt at isolere effekten af ledelsesprogrammet. Markedsaktørerne mente, at man kunne måle deltagerne på individuelt plan. Dette kunne fx være ved en før og efter kompetenceevaluering. Det er desuden laves deltagertilfredshedsmålinger. Markedsaktørerne opfordrede til, at det gøres klart i udbudsmaterialet, hvad der er relevant at måle på, og hvad der er den ønskede effekt af ledelsesprogrammet. Opdatering af programmet Markedsaktørerne mente, at der med udgangspunkt i løbende erfaringsopsamlinger og eventuelle tilfredshedsevalueringer hos deltagerne skal være

7 plads til, at leverandøren kan opdatere/tilrette programmet. De mente derfor, at det bør være et krav i kontrakten, at programmet tilrettes løbende. Ledelsesprogrammet bør som minimum tilrettes efter, hvert hold har været i gennem. Side 7 5. Incitamentsmodeller til understøttelse af hensigtsmæssig opgaveløsning, herunder prisstruktur Markedsaktørerne fremlagde flere mulige prisstrukturer/prismodeller. En model er at betale et beløb til udvikling af programmet, og at der derudover er betaling pr. deltager, der gennemfører programmet. Dette er den mest almindelige prismodel. En anden model er at have en samlet betaling for udvikling af ledelsesprogrammet og et bestemt antal deltageres gennemførelse af programmet. Markedsaktørerne foreslog, at deltagernes organisationer kunne afholde en del af udgiften til deltagernes deltagelse i ledelsesprogrammet. Dette kan være med til at sikre, at deltagerne og deres organisationer tager ejerskab for egen læring, hvilket forbedrer deres engagement i ledelsesprogrammet. I forhold til at sikre en hensigtsmæssig opgaveløsning, understregede markedsaktørerne vigtigheden af, at udbyderen og leverandøren arbejder tæt sammen. Der bør således være et løbende tæt samarbejde ligesom der løbende bør gives feedback. 6. Tidsmæssige behov i forbindelse med udbudsprocessen Tid Der er stor enighed i markedet om, at der bør være en 3 måneders periode efter underskrevet kontrakt og til det første hold kan starte på ledelsesprogrammet. Dette skyldes, at leverandøren skal have tid til at udvikle ledelsesprogrammet ligesom logistikken omkring ledelsesprogrammet skal være på plads. Det handler bl.a. om leverandøren skal kunne nå at hyre de relevante eksperter, skaffe kursusfaciliteter etc. Markedsaktørerne mente, at tidsplanen var realistisk selvom den indeholder nogle stramme frister. Disse går dog an så længe tidsplanen overholdes så markedsaktørerne ved, hvornår de skal afsætte ressourcer til udarbejdelse af prækvalifikationsanmodning og tilbud.

8 7. Øvrige forhold Side 8 Attraktiv opgave Det er en særdeles attraktiv opgave for markedet pga. omfanget af opgaven. Det er især interessant, at Danmark er de første til at tænke forbedringer i relation til en bredere, tværsektoriel, forståelse af sundhed end blot den i sygehusvæsenet. Nogle markedsaktører mente dog, at det er ærgerligt, at Almen Praksis ikke er tænkt ind. Pris Markedsaktørerne var tilbageholdende med at komme med en pris for udvikling og gennemførelse af ledelsesprogrammet. De oplyste, at prisen kunne variere meget afhængig af størrelsen på holdene, antal kursusdage, krav til kursusfaciliteter, studieophold osv. Det blev endvidere oplyst at involveringen af internationale eksperter og individuel coaching er en væsentlige cost-drivere. Markedsaktørerne kom med nogle forsigtige bud på udvikling og gennemførelse af programmet for 40 deltagere årligt i fire år, der gik fra ca. 5 mio. kr. til ca. 35 mio. kr. afhængigt af ambitionsniveauet.

Markedsdialog Nationalt Ledelsesprogram - Generelt møde den 3. maj 2016

Markedsdialog Nationalt Ledelsesprogram - Generelt møde den 3. maj 2016 Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Danske Regioner Markedsdialog Nationalt Ledelsesprogram - Generelt møde den 3. maj 2016 Danske Regioner Formålet med markedsdialogen At indhente markedets input til

Læs mere

Forskning i kvalitet. - forskningsprogram relateret til det nye kvalitetsprogram. Mette Kjølby, vicedirektør, Region Midtjylland

Forskning i kvalitet. - forskningsprogram relateret til det nye kvalitetsprogram. Mette Kjølby, vicedirektør, Region Midtjylland Forskning i kvalitet - forskningsprogram relateret til det nye kvalitetsprogram Mette Kjølby, vicedirektør, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Dagsorden Hvorfor? Indhold i forskningsprogrammet

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

Blok 2: Hvordan opbygges et kollaborativ

Blok 2: Hvordan opbygges et kollaborativ Blok 2: Hvordan opbygges et kollaborativ 11.00 12.30 Operationalisering af et kollaborativ Har en defineret start og slutdato ( normalt 6-18 mdr.) Deltagerne er xx antal i teams på forskellig niveau og

Læs mere

Dette papir er udarbejdet med opbakning fra en enig styregruppe bag udviklingen af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser.

Dette papir er udarbejdet med opbakning fra en enig styregruppe bag udviklingen af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser. Notat Fælles om udvikling af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser Uddannelses- og Forskningsministeriet igangsatte ultimo 2014 et udviklingsprojekt med henblik på at sikre, at de sundhedsfaglige

Læs mere

Det nye kvalitetsprogram tager afsæt i Triple-Aim tilgangen og har fokus på: Forbedret sundhedstilstand i befolkningen

Det nye kvalitetsprogram tager afsæt i Triple-Aim tilgangen og har fokus på: Forbedret sundhedstilstand i befolkningen N O T A T 18-04-2016 Notat om nationalt ledelsesprogram 1. Baggrund: I forbindelse med aftale om regionernes og kommunernes økonomi for 2016 blev regeringen, regionerne og kommunerne enige om en række

Læs mere

De nye markedsregler er beskrevet i pseudo-forskrifter og andre dokumenter. Hele samlingen af dokumenter kan findes under De nye markedsregler.

De nye markedsregler er beskrevet i pseudo-forskrifter og andre dokumenter. Hele samlingen af dokumenter kan findes under De nye markedsregler. DataHub I sommeren 2009 startede vi på baggrund af Klima- og Energiminsiterens beslutning projektet i samarbejde med repræsentativt udvalgte aktører fra det danske elmarked. I April 2012 er det planen,

Læs mere

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT Plakat og signaturprojekt i tema 2 i Evaluering af projekter i puljen til vidensunderstøttelse af implementering af

Læs mere

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams 1 Indhold Kravene til indhold i et LKT 3 Baggrund og formål 3 Kriterier for udvælgelse af LKT 3 LKT metodikken 5 Metoder 5

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Projektbeskrivelse Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Undervisningsministeriet har bedt Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION KURSUS I Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION Du får konkrete værktøjer til innovation i stor skala Som offentlig leder føler jeg mig

Læs mere

Forløbsbeskrivelse Erfarne ledere i staten

Forløbsbeskrivelse Erfarne ledere i staten Forløbsbeskrivelse Erfarne ledere i staten Indledning en del af PLUS Erfarne ledere i staten er en del af det samlede Program for Ledelsesudvikling i Staten (PLUS), der har som mål at øge ledelseskvaliteten

Læs mere

Evalueringen skal bidrage med anbefalinger til en hensigtsmæssig organisering af den telemedicinske indsats i Region Midtjylland.

Evalueringen skal bidrage med anbefalinger til en hensigtsmæssig organisering af den telemedicinske indsats i Region Midtjylland. 1. Baggrund Strategi for udvikling af telemedicin i Region Midtjylland et bidrag til fremtidens sammenhængende sundhedsvæsen (2011) skitserer en række indsatsområder, der skal sikre fremdrift og udvikling

Læs mere

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00 Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland Onsdag den 26. september

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Import og eksport af viden

Import og eksport af viden Import og eksport af viden Baggrund og formål Baggrund I Broen til Bedre Sundheds interventionsprogram har vi et stort fokus på at sikre, at vores projekter, indsatser, metoder og resultater skaber læring

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Systemisk projektlederuddannelse

Systemisk projektlederuddannelse Systemisk projektlederuddannelse En kombination af klassiske og nye projektstyringsfærdigheder og relationelle forståelser Giv din projektpraksis et løft Kan du navigere i de mange komplekse projektopgaver?

Læs mere

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder Dansk Erhverv har skabt et Praksisnært og handlingsorienteret lederudviklingsforløb, der skal hjælpe dig til indsigtsfuld

Læs mere

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder

kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder kursus: ERFARNE LEDERe 2015 Skab merværdi for dine nuværende og fremtidige kunder Dansk Erhverv har skabt et Praksisnært og handlingsorienteret lederudviklingsforløb, der skal hjælpe dig til indsigtsfuld

Læs mere

Nøgleord: Vellykket implementering Telemedicin og velfærdsteknologi På tværs af sektorer

Nøgleord: Vellykket implementering Telemedicin og velfærdsteknologi På tværs af sektorer Workshop Implementering på tværs af sektorer vores erfaringer og fif! Lea Nørgaard Bek, Center for Telemedicin Anders Horst Petersen, Nære Sundhedstilbud Nøgleord og agenda Nøgleord: Vellykket implementering

Læs mere

Lean Six Sigma Master Black Belt-uddannelse

Lean Six Sigma Master Black Belt-uddannelse Statistik BPM Facilitering Coaching e- Learning Strategi DfLSS BB- Erfaring QFD DOE Forandringsledelse Lean Six Sigma -uddannelse For dig, der arbejder med Lean Six Sigma på strategisk niveau Dit udbytte

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

Hvordan forbedrer vi i fællesskab sundhedsvæsenet? Rikke von Benzon Hollesen Dansk Selskab for Patientsikkerhed Improvement advisor & coach

Hvordan forbedrer vi i fællesskab sundhedsvæsenet? Rikke von Benzon Hollesen Dansk Selskab for Patientsikkerhed Improvement advisor & coach Hvordan forbedrer vi i fællesskab sundhedsvæsenet? Rikke von Benzon Hollesen Dansk Selskab for Patientsikkerhed Improvement advisor & coach Agenda 1. Hvordan forbedrer vi kvalitet og patientsikkerhed i

Læs mere

Playmakeruddannelsen et bud på uddannelse af fremtidens kommunale medarbejdere. lea@viauc.dk

Playmakeruddannelsen et bud på uddannelse af fremtidens kommunale medarbejdere. lea@viauc.dk I Playmakeruddannelsen et bud på uddannelse af fremtidens kommunale medarbejdere Dogmeudfordring Styring Medborgerskabelse Viden der virker Ledelse og engagement Mål og resultater Tillid og ansvar Innovation

Læs mere

EVALUERING AF IMPLEMENTERING AF IMR I BOTILBUD

EVALUERING AF IMPLEMENTERING AF IMR I BOTILBUD EVALUERING AF IMPLEMENTERING AF IMR I BOTILBUD Kirsten Petersen Pd.d. og forsker på MarselisborgCentret 1 Præsentationen vil tage udgangspunkt i resultater af evaluering foretaget i Region Hovedstaden

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams Dato: 25. oktober 2017 Version 2 Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Baggrund I det nationale kvalitetsprogram indgår organisering

Læs mere

MELLEMLEDERUDDANNELSE TIL?-OMRÅDET

MELLEMLEDERUDDANNELSE TIL?-OMRÅDET MELLEMLEDERUDDANNELSE TIL?-OMRÅDET BAGGRUNDEN Der er et ønske om en kompetencegivende uddannelse for mellemlederne på?? i kommunen. Mellemlederne på de respektive afdelinger er dygtige specialister og

Læs mere

Sagsnr

Sagsnr Dato 25. oktober 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 4 2. Krav...

Læs mere

Baggrund og formål. Side 2

Baggrund og formål. Side 2 Side 1 Baggrund og formål Partnerskabet Broen til Bedre Sundhed har indgået en Samarbejdsaftale med Trygfonden for perioden 2017-2019. Samarbejdsaftalen indebærer en donation på samlet 20 mio. kr. til

Læs mere

Regionernes tilgang og erfaringer med kvalitetsprogrammet

Regionernes tilgang og erfaringer med kvalitetsprogrammet Sundhedspolitisk direktør Erik Jylling Regionernes tilgang og erfaringer med kvalitetsprogrammet KL Temadag - 29. marts 2017 Ambitionen med kvalitetsprogrammet Fælles for 5 regioner og 98 kommuner Favner

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Diplomuddannelsen i ledelse

Diplomuddannelsen i ledelse Diplomuddannelsen i ledelse Grundmoduler, valgmoduler, specialemodul 2019 og 2020 Diplomuddannelsen i ledelse Grundmoduler Det personlige lederskab og forandring Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Læs mere

Siden sidst

Siden sidst sammenomvelfaerd.nu Siden sidst Siden sidst Sammen om Velfærd er godt i gang Det tværgående samarbejde skal fylde mere i grunduddannelserne Vejledere og undervisere er nøglepersoner En kort status på de

Læs mere

1. I laboratoriet. I det følgende præsenteres opskriften på et laboratorium.

1. I laboratoriet. I det følgende præsenteres opskriften på et laboratorium. 1. I laboratoriet Laboratoriet danner rammen om et tværsektorielt udviklingsforløb, hvor ledere og nøglepersoner på tværs af sektorer mødes for at udvikle nye modeller for samarbejde og forløb på tværs

Læs mere

I Region Syddanmark forventes ansat godt 20 sygeplejersker, som i projektperioden forventes at have ca patienter i forløb.

I Region Syddanmark forventes ansat godt 20 sygeplejersker, som i projektperioden forventes at have ca patienter i forløb. Afdeling: KFIU Innovation Udarbejdet af: Lisbeth Thisted Andersen, Projektleder Aktiv Patientstøtte Sagsnr.: E-mail: Lisbeth.thisted.andersen@rsyd.dk Dato: 19. juni 2017 Telefon: 2979 6434 Projekt Aktiv

Læs mere

Muligheder og udfordringer ved implementering af folkesundhedsprogrammet

Muligheder og udfordringer ved implementering af folkesundhedsprogrammet Muligheder og udfordringer ved implementering af folkesundhedsprogrammet Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet Implementering Hvad handler det om?

Læs mere

Fælles Servicecenter for Telesundhed. Et tværsektorielt samarbejde mellem kommuner og hospitaler i Region Midtjylland

Fælles Servicecenter for Telesundhed. Et tværsektorielt samarbejde mellem kommuner og hospitaler i Region Midtjylland Fælles Servicecenter for Telesundhed Et tværsektorielt samarbejde mellem kommuner og hospitaler i Region Midtjylland 1 Fælles Vision Fælles Servicecenter fundamentet til enkel og tryg telesundhed for borgere

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

LEDELSE I PRAKSIS 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE

LEDELSE I PRAKSIS 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE LEDELSE I PRAKSIS 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE Ledelse i Praksis 1. 2. 3. Lederuddannelse og træning af din personlige lederprofil Leder du efter et professionelt kursus, hvor du lærer ledelse i praksis,

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb

Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb Gode patientoplevelser, 30 april i DGI byen Patientrepræsentant Jette Bay, Maj Pedersen m.fl, Fysio- og Ergoterapien Hvidovre Hospital, Arne Simonsen,

Læs mere

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg Handleplan Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag Sundhed og Omsorg Ringkøbing Skjern Kommune December 2017 Indledning Som led i Analyse af velfærdsteknologi og digitalisering er der udarbejdet

Læs mere

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Formål Kurset giver deltagerne en solid teoretisk og praktisk indføring i Lean principper og kompetencer til selv at kunne

Læs mere

I Region Syddanmark forventes ansat godt 20 sygeplejersker, som i projektperioden forventes at have ca patienter i forløb.

I Region Syddanmark forventes ansat godt 20 sygeplejersker, som i projektperioden forventes at have ca patienter i forløb. Afdeling: KFIU Innovation Udarbejdet af: Lisbeth Thisted Andersen, Projektleder Aktiv Patientstøtte Sagsnr.: E-mail: Lisbeth.thisted.andersen@rsyd.dk Dato: 8. august 2017 Telefon: 2979 6434 Projekt Aktiv

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFIKATION TIL BEGRÆNSET EU-UDBUD VEDRØRENDE

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFIKATION TIL BEGRÆNSET EU-UDBUD VEDRØRENDE SPØRGSMÅL OG SVAR TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFIKATION TIL BEGRÆNSET EU-UDBUD VEDRØRENDE RAMMEAFTALE OM IT-KONSULENTBISTAND TIL VEDLIGEHOLD, SUPPORT OG VIDEREUDVIKLING AF FAGSYSTEMER TIL DANMARKS MILJØPORTAL

Læs mere

Lean Six Sigma Master Black Belt-uddannelse

Lean Six Sigma Master Black Belt-uddannelse Lean Six Sigma Master Black Belt-uddannelse For dig, der arbejder med Lean Six Sigma på strategisk niveau Statistik BPM Facilitering Coaching e- Learning Strategi DfLSS BB- Erfaring QFD DOE Coaching Forandringsledelse

Læs mere

der ikke er en tilfredsstillende kvalitet på området, og/eller der er en uhensigtsmæssig variation i behandlingskvaliteten eller forløbet

der ikke er en tilfredsstillende kvalitet på området, og/eller der er en uhensigtsmæssig variation i behandlingskvaliteten eller forløbet Invitation til at indstille emner til nye lærings- og kvalitetsteams Styregruppen for lærings- og kvalitetsteams inviterer alle interesserede parter til at indstille emner til kommende lærings- og kvalitetsteams.

Læs mere

Peer- uddannelsen. Uddannelsesbeskrivelse. Juni Side 1 af 5

Peer- uddannelsen. Uddannelsesbeskrivelse. Juni Side 1 af 5 Peer- uddannelsen Uddannelsesbeskrivelse Juni 2017 Side 1 af 5 I dette papir beskrives den peer-uddannelse, som er udviklet af projekt Ligestillet Støtte en vej til recovery i 2015. Uddannelsen er udviklet

Læs mere

Lean Konsulent Lean kursus med certificering

Lean Konsulent Lean kursus med certificering info@howbiz.dk www.centerforlean.dk Tlf. 31 10 90 00 Center for lean Landets bedste lean kurser Lean Konsulent Lean kursus med certificering Modul 1 Om uddannelsen Uddannelsen består udover de 11 kursusdage

Læs mere

Læringsarkitekt og underviser

Læringsarkitekt og underviser Læringsarkitekt og underviser Undervisning målrettet organisation og deltagere På dette kursus får du indsigt og træning i at skabe meningsfulde læringsforløb med effekt, der er forankret i din organisations

Læs mere

Familiecoaching i systemisk perspektiv

Familiecoaching i systemisk perspektiv Særligt tilrettelagt kursus eller uddannelsesforløb for fagprofessionelle, der arbejder med familier og plejefamilier. Vi udbyder både forløbet som en formelt kompetencegivende uddannelse (10 ECTS) i samarbejde

Læs mere

1. Baggrund Feedback fra leverandørerne Scope for løsningen Tidsplan for løsningen Økonomi og prisstruktur...

1. Baggrund Feedback fra leverandørerne Scope for løsningen Tidsplan for løsningen Økonomi og prisstruktur... Social Pension: Opsamling fra leverandørmøder Indhold 1. Baggrund... 1 2. Feedback fra leverandørerne... 1 2.1 Scope for løsningen... 1 2.2 Tidsplan for løsningen... 3 2.3 Økonomi og prisstruktur... 4

Læs mere

Teamledelse. På kurset arbejder du med: Giv dit team god grund til at følge dig. Hvem deltager?

Teamledelse. På kurset arbejder du med: Giv dit team god grund til at følge dig. Hvem deltager? Teamledelse Teamledelse Skab optimale rammer for dit team, og opnå bedre resultater Giv dit team god grund til at følge dig Fysiske teams, teams på distancen, nationale og globale teams skal ikke bare

Læs mere

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser, 2013 Kompetenceudviklingen skal medvirke til at gøre undervisningen bedre og give

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Implementeringsstøtte samt evaluering af puljen: samarbejder mellem plejefamilier og døgninstitutioner og/eller opholdssteder

Implementeringsstøtte samt evaluering af puljen: samarbejder mellem plejefamilier og døgninstitutioner og/eller opholdssteder Implementeringsstøtte samt evaluering af puljen: samarbejder mellem plejefamilier og døgninstitutioner og/eller opholdssteder Dagsorden 1) Kort orientering vedr. udbuddets økonomiske rammer & baggrunden

Læs mere

OPLÆG TIL EN KOMMUNES SYGEPLEJERSKER Uddannelse af sygeplejersken frem mod konsulent- og udviklerrollen

OPLÆG TIL EN KOMMUNES SYGEPLEJERSKER Uddannelse af sygeplejersken frem mod konsulent- og udviklerrollen OPLÆG TIL EN KOMMUNES SYGEPLEJERSKER Uddannelse af sygeplejersken frem mod konsulent- og udviklerrollen KORT OM BAGGRUNDEN Nuværende situation NN Kommunes ca.?? sygeplejersker har rigtig mange opgaver

Læs mere

Kvalitetsniveauet i SUF er beskrevet i politikker, kvalitetsstandarder og retningsgivende dokumenter:

Kvalitetsniveauet i SUF er beskrevet i politikker, kvalitetsstandarder og retningsgivende dokumenter: KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng Bilag 1 Til Sundheds- og Omsorgsudvalget Kvalitetsstrategi for plejecentre Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF)

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

Ledelse, kommunikation og gennemslagskraft

Ledelse, kommunikation og gennemslagskraft Ledelse, kommunikation og gennemslagskraft Kommunikér med gennemslagskraft Ledelse er præcis og tydelig kommunikation i alle sammenhænge. Derfor er gennemslagskraft og din måde at kommunikere på afgørende

Læs mere

3. Spørgsmål og svar Udbud Vækst via Ledelse

3. Spørgsmål og svar Udbud Vækst via Ledelse 3. Spørgsmål og svar Udbud Vækst via Ledelse Spørgsmål 16) Er det rigtigt forstået, at bilag 2 er en oversigt over det samlede lederforløb, som påtænkes gennemført, og at det, indeværende udbud omhandler

Læs mere

STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ

STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ STYRK KLUBBENS TRÆNINGSMILJØ Oplevelsen af leg med fjerbolden Oplevelsen af glæde, når tingene lykkedes Oplevelsen af udvikling, når forbedringerne over tid mærkes Oplevelsen af fællesskab, når vi sammen

Læs mere

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende WORKSHOPKATALOG EFTERÅR 2018 Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle, som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse

Læs mere

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy Positive Devicance Academy Træning og kurser Indholdsfortegnelse 1 Overblik... 1 2 Introduktion til PD som metode... 2 3 Træning i PD praksis... 4 4 Praktiske oplysninger... 7 1 Overblik PD Academy tilbyder

Læs mere

IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE

IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE IDEKATALOG TIL PATIENT- OG PÅRØRENDESAMARBEJDE Idekatalog til patient- og pårørendesamarbejde Version 1, 3. juli 2014 Udgivet af DANSK SELSKAB FOR PATIENTSIKKERHED Juli 2014 Hvidovre Hospital Afsnit P610

Læs mere

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune Organisatoriske aspekter, region refid 36, side 7: Den helt overordnede og langsigtede vision er en sammenhængende indsats på tværs af eksisterende sektorer. refid 36, side 10: Det er en ledelsesmæssig

Læs mere

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde Kildebrug De gode historier www.mannaz.com/presseservice Vi er en kilde til den nyeste viden inden for ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Har du brug

Læs mere

BUP i et politisk spændingsfelt

BUP i et politisk spændingsfelt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskabs årsmøde 2. februar 2017, Middelfart BUP i et politisk spændingsfelt - tværsektorielt samarbejde; borgere og patienter, praktikere og forskere Direktør Jens Winther

Læs mere

Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis

Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis Nu med særligt fokus på akkreditering Baggrund for kurset Af flere grunde vokser behovet for ledelse og reorganisering i almen praksis. Antallet af og

Læs mere

Effektiv eksekvering og implementering af strategi

Effektiv eksekvering og implementering af strategi Strategisk Ledelse Effektiv eksekvering og implementering af strategi Store tanker bliver ikke til virkelighed af sig selv det kræver strategisk ledelse. Din succes som leder afhænger af, at du kan skabe

Læs mere

LAS III - Kursus i ledelse, administration og samarbejde. Kursusbeskrivelse

LAS III - Kursus i ledelse, administration og samarbejde. Kursusbeskrivelse LAS III - Kursus i ledelse, administration og samarbejde Kursusbeskrivelse Oktober 2006 Revideret Juli 2008 Indholdsfortegnelse Kursusbeskrivelse...1 Indholdsfortegnelse...2 LAS III...3 Placering i hoveduddannelsen...3

Læs mere

Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen

Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen - 2012 1. Generelle oplysninger... 2 1.1 Udbudsform... 2 1.2 Kontrakt... 2 1.3 Tidsplan... 2 2. Kravspecifikation... 3 3. Udarbejdelse af

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken.

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken. PROJEKTOPLYSNINGER 1 Indsatsens formål Esbjerg Kommune ønsker en bredere koordineret og målbar indsats på det boligsociale område med henblik på at gøre udsatte boligområder velfungerende og attraktive.

Læs mere

Information til virksomheden om praktik på logistikøkonomuddannelsen

Information til virksomheden om praktik på logistikøkonomuddannelsen Information til virksomheden om praktik på logistikøkonomuddannelsen August 2013 Kære virksomhed, Tak fordi du sammen med Cphbusiness vil være med til at færdiguddanne vores logistikøkonomer. Her har vi

Læs mere

Du får mest ud af kurset i forandringsledelse, hvis du står overfor eller er midt i en forandringsproces.

Du får mest ud af kurset i forandringsledelse, hvis du står overfor eller er midt i en forandringsproces. Forandringsledelse Succesfuld ledelse af forandringsprocesser Reorganisering, besparelser og nye krav om optimering er hverdag for mange. Forandringer sker hele tiden, og de sker hurtigere end nogensinde

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Læringsarkitekten. På kurset arbejder du med: Undervisning målrettet organisation og deltagere. Del af uddannelse. Hvem deltager?

Læringsarkitekten. På kurset arbejder du med: Undervisning målrettet organisation og deltagere. Del af uddannelse. Hvem deltager? Læringsarkitekten Læringsarkitekten Lær at designe og tilrettelægge målrettede undervisnings- /læringsforløb Undervisning målrettet organisation og deltagere Læringsarkitekten er et kursus, hvor du får

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Metoden - kort fortalt Self Assessment Min personlige læring er en skriftlig, kvantitativ metode, der anvendes på uddannelsen.

Metoden - kort fortalt Self Assessment Min personlige læring er en skriftlig, kvantitativ metode, der anvendes på uddannelsen. Metode: Self Assessment Min personlige læring Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x Metoden - kort fortalt Self Assessment Min personlige læring er en skriftlig,

Læs mere

2017 STRATEGISK RAMME

2017 STRATEGISK RAMME 2017 STRATEGISK RAMME FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med

Læs mere

Personlig vækst og gennemslagskraft

Personlig vækst og gennemslagskraft Personlig vækst og gennemslagskraft Styrk dit mentale overskud, og giv din kommunikation ny kraft Hold hovedet koldt, og bevar overblikket Har du et arbejde, hvor det forventes af dig, at du udviser personlig

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

Nyt Aalborg Universitetshospital Fellowship Program. Rikke von Benzon Hollesen, Chefkonsulent & Improvement Advisor

Nyt Aalborg Universitetshospital Fellowship Program. Rikke von Benzon Hollesen, Chefkonsulent & Improvement Advisor Nyt Aalborg Universitetshospital Fellowship Program Rikke von Benzon Hollesen, Chefkonsulent & Improvement Advisor Dansk Selskab for Patientsikkerhed PS! Arbejder for at forbedre patientsikkerheden i det

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Team Optimering. Ledergrupper og teams på alle niveauer

Team Optimering. Ledergrupper og teams på alle niveauer Team Optimering Ledergrupper og teams på alle niveauer Teamoptimering hvordan kommer dit team til at præstere på topniveau. Uddannelsen handler om at optimere et team til at yde det bedste, skabe bevidsthed

Læs mere

En ny kvalitetsdagsorden! Tina Willemann, Faglig leder, DEFACTUM, Koncern Kvalitet

En ny kvalitetsdagsorden! Tina Willemann, Faglig leder, DEFACTUM, Koncern Kvalitet En ny kvalitetsdagsorden! Tina Willemann, Faglig leder, DEFACTUM, Koncern Kvalitet Region Midtjylland, Koncern Kvalitet, DEFACTUM DEFACTUM, et forsknings- og konsulenthus forankret i regionen, men vi samarbejder

Læs mere

Psykisk sundhed og mestring hos unge

Psykisk sundhed og mestring hos unge Psykisk sundhed og mestring hos unge Målgruppe Lærere, UU-vejledere, ledere og øvrige medarbejdere, der har daglig kontakt med unge i folkeskolens 7.-10. klasser. Formål Skabe dialog om psykisk sundhed

Læs mere

På den baggrund er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe omkring hjemløshed.

På den baggrund er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe omkring hjemløshed. Resume: De 17 kommunalbestyrelser i Region Sjælland og Regionsrådet skal ifølge rammeaftalelovgivningen årligt senest 15. oktober indgå en Rammeaftale (udviklingsstrategi og styringsaftale) på det specialiserede

Læs mere

Kommissorium vedr. rammer for organisering

Kommissorium vedr. rammer for organisering Indledning og baggrund Bedre velfærd til borgerne det er den fælles ledetråd for den samlede organisation i Slagelse Kommune. De øgede forventninger fra borgere og beslutningstagere kombineret med de allerede

Læs mere

Uddybning af det teoretiske afsæt for Børn og Unges MUS / LUS

Uddybning af det teoretiske afsæt for Børn og Unges MUS / LUS Uddybning af det teoretiske afsæt for Børn og Unges MUS / LUS I denne vejledning uddybes det teoretiske afsæt for Børn og Unges MUS/LUS-materiale. I vejledningen omtales, for nemheds skyld, kun MUS samt

Læs mere

Psykisk sundhed og mestring hos unge under uddannelse

Psykisk sundhed og mestring hos unge under uddannelse Psykisk sundhed og mestring hos unge under uddannelse Målgruppe Undervisere, mentorer, studievejledere, ledere og øvrige medarbejdere, der har daglig kontakt med unge under uddannelse på ungdomsuddannelser,

Læs mere

Nanoq Akademi 6. feb. 2015. Lederudvikling. Træn dine ledermuskler. Nanoq Akademi, side 1

Nanoq Akademi 6. feb. 2015. Lederudvikling. Træn dine ledermuskler. Nanoq Akademi, side 1 Lederudvikling Træn dine ledermuskler Nanoq Akademi, side 1 Er du ny leder? Eller vil du genopfriske dine lederevner? - Træn derfor dine Ledermuskler Et skræddersyet lederudviklingsforløb i Grønland på

Læs mere