MØNSTERPROTEKTORATER MOYRA TURKINGTON OM SPILLET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MØNSTERPROTEKTORATER MOYRA TURKINGTON OM SPILLET"

Transkript

1 MØNSTERPROTEKTORATER MOYRA TURKINGTON OM SPILLET Efter at Tyskland invaderede landet den 9. april 1940, erklærede de Danmark for et mønster-protektorat som de ville sikre mod allieret vold og magt. På overfladen var forholdet kendetegnet af en politisk udveksling af løfter om suverænitet, autonomi og beskyttelse til gengæld for samarbejde og fredelig støtte. I realiteten var dette forholds betingelser opspind. Under det Tredie Riges overherredømme var der strenge og regelbundne forventninger til folks opførsel som begrænsede borgerrettigheder, social lighed og ytringsfrihed. Presset fra den tyske magt tvang folk til at forholde sig til hvor villige de var til at underkaste sig eller til at modsætte sig besættelsen. Mange tak: til Brand Robins, min evige sparringspartner, i livet og i spildesign til Anne Vinkel, min Fastaval 2015 sparringspartner. Tak for at hjælpe mig med at tænke så dansk som det kan lade sig gøre for en canadier, og for at få mig til Fastaval i første omgang! til Jason Morningstar, min spildesign-broder udi historiske spil. Hans design-indlfydelses ses klart overalt i Mønster-protektorater. til Fastaval arrangørerne, før og nu. Tak for at skabe en forbløffende frugtbar grobund for design, feedback og spil! til mine spiltestere på ConTiki2: Lasse Skovsgaard, Signe Pedersen, Terese Nielsen, Adrian Poulsen, Met-Mari Nielsen og til OCAD Black Box Lab: Stuart Candy, Ceda Verbankel, Nicole Winchester og Jonny Garcia: jeres feedback var uvurderlig! Credits: Garnnøglet er Anita Myhre Andersens opfindelse. Drejebogs-workshoppen er baseret på feedback og forslag fra Anne Vinkel. Radio oplæseren på lydsporet er den berygtede Peter Fallesen. Gestapo-officeren i lydsporet til tredie akt er den ildevarslende Evan Torner. Stillet overfor dette valg ændrede forhold mellem almindelige mennesker sig også, specielt i familier. Spændte debatter opstod; loyalitetsbånd blev sat på prøve. Selvbestemmelse og suverænitet blev vigtige bekymringer i hjemmene såvel som på gaden. Individer blev tvunget til at vælge mellem samarbejde med og modstand mod deres familiers og samfunds forventninger, så vel som besættelsesstyrkernes. Dette er et spil om modstand og kontrol, frihed og beskyttelse, og om de udfordringer som kommer af at beslutte sig for ikke at efterleve den opførsel, der forventes af dig. FAKTABOKS Varighed: 4 timer Antal spillere: 1 spilleder, 5 spillere (kan tilpasses til 4) Stikord: Familiedrama, den danske modstandsbevægelse, anden verdenskrig, besættelsen Logistiske krav: Printet kopi af dette spil, et middelstort rum med et bord og fem stole, musikafspiller, fire lydspors-filer, saks, garnnøgle.

2 P a g e 2 SPILLETS FORMAT Mønsterprotektorater er et semi-live freeform rollespil, som veksler mellem live-scener med intenst, fokuseret spil og spilleder-styrede diskussioner, der former historiens videre færd. Skønt spillere af ethvert køn kan spille enhver karakter, bør karakterernes køn ikke ændres. STRUKTUR FØRSTE AKT starter med en 45 minutters live-scene. Her skal familien beslutte hvordan de vil udføre deres første kollektive modstands-aktion: at smugle en flygtning (spillet af spilleder) i sikkerhed. Scenens fremdrift vil blive styret af en simuleret BBC Denmark radioudsendelse som slutter med en kode-meddelse, der markerer scenens slutning. I scene-epilogen træder spillerne ud af live-spillet for at træffe beslutninger om hvordan den scene, de lige har spillet, vil ændre familiens dynamik. Spilleder hjælper dem med at føle udfaldet af dette ved hjælp af udforskende spørgsmål og beskrivelser. ANDEN AKT finder sted seksten måneder efter begivenhenderne i første akt, og er ligeledes 45 minutter lang. Her spiller spilleder en modstandsmand som er blevet såret og ikke kan levere en last af ammunition til en kontakt i en anden by. Familien skal nu beslutte, hvordan de vil udføre missionen uden ham. Igen vil der være et lydspor til at styre scenen. I scene-epilogen leder spilleder spillerne gennem en drejebogs-øvelse som fastslår hvad der sker på missionen, og hvordan dette påvirker karaktererne. TREDIE AKT sker næste morgen når deres kontakter fra missionen er blevet arresteret af Gestapo og familien er i fare for selv at blive arresteret. Denne akt består af en 30 minutters live-scene og så endnu en drejebogs-epilog, som vil afgøre karakterernes endelige skæbne og deres bidrag til modstanden. NOTE: Mens live-scenen i første akt skal vare sine fulde 45 minutter, kan live-scenerne i anden og tredie akt slutte tidligt hvis spillerne beslutter sig for at gå fra dem. FORBEREDELSER TIL AT SPILLE FØRSTE AKT - Start lydsporet til først akt og sæt det på pause. - Giv spillerne en kort beskrivelse af hvordan spillet virker og hvad de kommer til at skulle gøre. - Udfør drejebogs-øvelsen (side 3). - Læs teksten om den historiske baggrund op (side 4). - Beskriv kort hver karakter, beslut hvem der skal spille hvem, og uddel karakterark og navneskilte. - Udfør garnnøgle-øvelsen (side 4). - Beskriv kupon-processen i første akt. - Læs introduktions-teksten til første akt op (side 5). - Når alle er parat, så sæt jer til rette og start lydsporet. Hanne og Jørgen begynder at spille, og familien kan slutte sig til dem når de er klar.

3 P a g e 3 OPVARMNINGSØVELSE: Drejebog Dette er en kort øvelse som skal introducere spillets mønster for spillerne. Den er tænkt som let, løs og kortvarig, og bør ikke tage længere end et kvarter. Alle skal spille teenagere som får en chance for at tage til en fed fest aftenen før en vigtig eksamen. De skal spille en kort scene, vælge og indlevere en kupon, og så udføre en kort drejebogsøvelse for at finde ud af, hvad der skete til festen. AT SPILLE OPVARMNINGEN: Introducér situationen. Uddel karaktererne og lad spillerne læse dem højt. Sæt en alarm til om fem minutter og spil. Bed spillerne om at vælge en kupon og give den til dig. Vejled dem i at lave en drejebog (se side 13). Stil dem spørgsmål for at fremhæve scenerne. I øvelsen vil kuponerne opføre sig som de gør i anden og tredie akt: Alle begivenhederne på de valgte kuponer skal ske i historien. De er ikke til forhandling, og kan ikke ophæve hinanden. Kuponerne vil ikke tilhøre en enkelt karakter, og kan anvendes på enhver spillers karakter (men ikke spilleders). Du skal spille en ældre teenager med adgang til festen og til alkohol. Det er din opgave at opmundre dem til at tage med. Alex synes at både skole og fester er træls. Nogen bliver meget fuld og brækker sig over det hele. Hvem ser det, og hvorfor er det totalt pinligt? Nogen lader som om de bliver dårlige, så de kan gå hjem og læse. Pat er forelsket i Chris, og står til at få et stipendie. Chris bekymrer sig mere om kærlighed og sex end om skole. Nogen dumper eksamen, og ender med at dumpe i faget. Nogen klarer eksamen vildt godt og bliver hædret. Nogen scorer til festen og mister deres mødom. Nogen erklærer deres kærlighed til den, de er forelskede i, og bliver afvist på en ydmygende måde. Morgan er Taylors bedste ven, og i fare for at dumpe. Taylor kan lide at feste igennem. Nogen bliver ude for længe, og får stuearrest i et halvt år. Nogen kommer i slåskamp. Hvad handler den om? Nogen forårsager alvorlig materiel skade. Nogen tænker hurtigt og hjælper en ven med at undgå ballade med politiet. Hvem? Hvad gjorde de?

4 P a g e 4 HISTORISK BAGGRUND Ingen vil nogensinde glemme 9. april 1940: dagen hvor vi blev invaderet. Vi gik i seng som Danmark, og vågnede til tyske kampvogne i vore gader, tyske bombefly over vore hoveder, tyske skibe i vore havne, og til tramp, tramp, tramp af firs tusind tyske støvler der marcherede henover landet. Det tog kun to timer, før vi overgav os til dem. De fleste af os var ikke engang stået op endnu. De sagde at de kom for at beskytte os og vores neutralitet mod England, som ville have os i krig. De overtog kontrollen med vores hær, lagde regeringen i håndjern og gav os nye regler at følge: lydighed, underkastelse, tjeneste og orden. Vi skulle være Tysklands mønsterprotektorat. Hvis vi samarbejdede fredeligt, ville vi vedblive med at være Danmark, og holde os ude af krigen. Der er gået næsten tre år siden den dag, og landet er stadig delt omkring besættelsesmagten. Et lille mindretal sluttede sig ivrigt til dem, og et lille mindretal bekæmpede dem aktivt. Resten af os prøvede dagligt på at få det til give mening, og på blot at leve vore liv. De fleste folk levede med de nye regler trods stigende arbejdsløshed, økonomisk uføre og knaphed på vigtige ressourcer. Uviljen bliver ved med at vokse mens tyskerne tager hvad de har brug for og lader resten af landet kæmpe om smulerne. Sociale frihedsrettigheder bliver trådt under fode, og Danmarks ånd er undertrykt. Folk er begyndt at føle at besættelsen aldrig vil få en ende. OPVARMNINGSØVELSE: Garnnøgle Dette er en kort øvelse som skal introducere karaktererne og give spillerne en kontekst at spille på. Spilleder bør holde øje med tiden og skubbe på hvis det bliver for dybtgående. Idéen er at give alle noget at spille på, ikke at spille på forhånd. Vær opmærksom på at ikke alle oplysninger som bliver afsløret i denne øvelse nødvendigvis behøver at komme i spil. De giver blot en dybere baggrund for familiens dynamik. Bed hver spiller om at introducere deres karakter og kamp/behov/drivkraft. Opfordr spillere til at rette deres spil mod disse. Giv garnnøglet til en spiller og bed dem om at holde fast i tråden og give nøglet til en anden, mens de siger noget om deres tidligere forhold. Oplysningen kan være et minde, en konflikt eller en personlig følelse som begge spillere har det godt med at have i spil Hver spiller holder fast på garnet efter at have givet nøglet videre, så der opstår et synligt spind af familie-historie. Giv altid garnnøglet videre til én der har en fri hånd. Når alle har garn der går ind og ud af hver hånd, er øvelsen færdig. INTRODUCÉR KUPONER TIL FØRSTE AKT I første akt, og kun den, skal hver spiller vælge en af de to sedler fra deres ark og beslutte hvilken anden spilperson (ikke Jørgen), de vil give den til. Beslutningen behøver ikke træffes in character. Spilleren bør vælge seddel og modtager ud fra hvad der vil give den bedste historie og spiloplevelse. FØRSTE AKT: Introduktion

5 P a g e 5 Det er 15. marts Tyskerne er flyttet ind i landet. Regeringen er stadig på sin plads, og samarbejder stadig med tyskerne. Skønt den danske hær er blevet demobiliseret er det danske politi stadig aktivt, og de samarbejder også, og arresterer de som modsætter sig den tyske besættelse eller saboterer deres krigsindsats. I bor i udkanten af Grindsted, Danmark, hvor familien har en bedemandsforretning i en bygning som hænger sammen med hjemmet. Vinteren har været usædvanligt, forfærdeligt kold. Skønt I er så heldige at have en profession som ikke kollapser i krigstid, er det lokalsamfund som I betjener mindre velstående end det var engang. Skønt I har penge til ordentlig brændsel og lidt luksus, er disse ting svære at få fat på. Tørvene varmer ikke hjemmet godt op, forretningens ligvogn kører på bøgetræs-gas, og hver uge skal I stå i lange køer for at få kød, smør og mælk, som er strengt rationerede. Men denne familie klarer sig bedre end mange andre, har mindre at klage over. Familien har altid taget sig af hinanden og har haft sin del af modgang i det sidste par år. Det er lidt over tre år siden Margarethe døde af lungebetændelse. Viggo og hans mor Gerda tager sig af Hanne og Ole, og det gør Tove også Margarethes søster som kom for at passe hende mens hun var syg, og som blev bagefter for at hjælpe med husholdningen og forretningen. Hanne har arbejde som sygeplejerske i Grindsted Epidemihus (hospital). Hun er for nylig blevet opmærksom på modstandsaktiviteter der. Hun har vundet en mand med kodenavn Jørgens tillid; han er blevet trænet af det britiske Special Operations Executive til at fremme modstand indefra i Danmark. Han jages af det lokale Gestapo efter at være blevet opdaget midt i en sabotagemission, og har brug for at komme til Vejle i aften på et bestemt tidspunkt for at møde en kontakt, som kan skaffe ham i sikkerhed i Sverige. Familien vender hjem fra indkøb og finder Hanne i selskab med en fremmed, ældre mand som lige er blevet færdig med at sætte en field loop-antenne fast på familiens radio. Radioen modtager BBC Denmark signalet fra England. Om 45 minutter vil en kode-besked give Jørgen oplysninger om hans flugt. Når budskabet kommer bliver han nødt til at tage afsted straks, og han bliver kommer kun forbi kontrolposterne, hvis han skjuler sig godt. Hvis han bliver opdaget undervejs, vil han og enhver som er sammen med ham øjeblikkeligt blive arresteret. REGLER: Scenen skal køre de fulde 45 minutter. Der er ingen at gå til efter hjælp. Hvis alle i familien er enige om at nægte at hjælpe Jørgen, vil han forlade huset alene og blive arresteret af Gestapo, og så slutter spillet straks.

6 P a g e MARTS 1943: Spilleder-ark, biperson Jørgen er en dansk sømand fra handelsflåden, som var ombord på et skib med kurs mod Spanien, da tyskerne besatte Danmark. Han tog til England og blev trænet til at støtte modstanden af det britiske Special Operations Executive. Han vendte tilbage til Danmark med faldskærn i januar, og for tre dage siden blev han skudt under en sabotage-mission i Grindsted. Da Gestapo gennemsøgte hospitalet på jagt efter ham, blandede Hanne sig. Hun fortalte Gestop-folkene at han var ved at komme sig efter en blindtarms-operation, og ikke måtte forstyrres. Han er nødt til at tage til Vejle i aften, i hemmelighed. Hvis han bliver opdaget ved en vejspærring, ender han i fængsel eller værre. SOE har trænet Jørgen i at søge hjælp hos ikke-modstandsfolk i en sådan situation: for at sikre succes og minimere chancen for at nogen vil stikke ham, må de træffe deres egen beslutning, og han kan påvirke, men ikke diktere planen. 15. MARTS 1943: Hanne Nygaard, 21 år Det var Hanne som fandt hendes mor faldet om, hostende blod op. Den dag lovede hun sig selv at hun aldrig ville føle sig så hjælpeløs igen. Efter at hun er blevet sygeplejerske og har fået arbejde på et lokalt hospital, har hendes verden åbnet sig op på mange, uventede måder. I det sidste par måneder har hun bemærket usædvanlige leverancer til hospitalet, og studerende som mødes i baglokaler. Hun har kunnet se at det var modstands-aktiviteter. Da Gestapo i går kom for at gennemsøge hospitalet, fortalte hun dem at Jørgen var ved at komme sig efter en blindtarms-operation, og ikke kunne være den mand, de ledte efter. Hun er ved at begynde at se besættelsen som en sygdom, som ikke vil kunne kureres uden drastisk indgriben. Hun er bange hele tiden, men hun lægger det fra sig når det er nødvendigt at få ting gjort. Hanne kæmper med tradition og længes efter frigørelse. Relationer: Viggo har altid været den person, du så op til, og du elsker ham højt. Ole er naiv og skal skærmes mod krigens realiteter. Tove er en kompetent og intelligent kvinde, men hun forstår dig ikke. Gerda er klog men gammeldags, og du ville ønske at hun kunne forstå, at du er en moderne kvinde. Jeg søger vejledning hos dig. Jeg presser dig mere, end du kan klare

7 P a g e MARTS 1943: Viggo Nygaard, 40 år Viggo er byens bedemand. Alle anser ham for en god mand, men siden hans Margarethe døde, har han været ved at gå op i sømmene. I hele deres liv sammen tog han sig omhyggeligt af de sørgende og de døde, og hun tog sig kærligt af ham og hans børn. Uden hende kan han hverken finde ud af det ene eller det andet. Forretningen lider under det, og som børnene bliver ældre, føler han at han er ved at miste dem. Da tyskerne kom, var det for meget mere at miste. Viggo nægtede at tro at situationen kunne være permanent. Han rådede familien til at holde sig fra tyskerne og vente på at de gik væk. Tre år senere venter han stadig, med hjælp fra flasken. Viggo føler sig som selve Danmark: under en sær og skrækkelig besættelse, ude af stand til at erklære krig, finde fred eller reelt styre sig selv. Viggo kæmper med frygt og føler sig drevet til at beskytte. Relationer: Hanne ligner sin mor så utrolig meget, og det gør det yderst smertefuldt for dig at opholde dig i hendes selskab. Ole har brug for dig som et stærkt forbillede, og du fejler. Tove har gjort hvad du ikke kunne siden Margarethe døde, og du er hende dybt taknemmelig for det. Gerda var dig en glimrende mor, men du er en voksen mand. 15. MARTS 1943: Ole Nygaard, 15 år. Skønt Ole gennem hele sit liv har set de døde komme og gå gennem bedemandsforretningen, var det ikke før hans mor døde at det gik op for ham at det en dag ville blive hans tur. Konger, soldater, bønder og børn i sidste end havner de alle i jorden. Siden da er alt hvad han har ønsket sig at leve stærkt, vildt og hurtigt. Ole er fascineret af besættelsen. Han følger nyhederne om krigen på radioen, han stirrer lidt for meget på værnemagtens tropper når de passerer ham på gaden, og han har altid en kniv i lommen. Han er frustreret over sin ungdoms kun halvt levede liv, hans families sorg og besættelsens skygge. Han er parat til at leve sit liv til fulde. Ole kæmper med tålmodighed og længes efter eventyr. Relationer: Hanne har været en god søster, men det går dig på at hun altid får lov til at gøre alting først. Viggo er så trist at det gør ondt på dig. Intet får dig til at føle dig mere som et bange barn end når du er sammen med ham. Tove har sådan nogle fantastiske hinstorier, og har set så mange ting! Du ville ønske at hun var din mor. Gerda er altid sur på dig og hun bør holde sin næse ude af dine affærer. Jeg taler ikke til dig. Jeg har brug for din hjælp til at beholde håbet. Jeg skubber dig til at gøre mere Jeg tager unødvendige chancer, og du er nødt til at gribe ind

8 P a g e MARTS 1943: Gerda Pedersen Nygaard, 62 år. Gerda har levet hele sit liv i dette hus. Hun giftede sig med sin fars lærling og fik tre børn. Det er mere end ti år siden hendes mand gik bort og hun lod Viggo overtage forretningen. Han har gjort det godt, men siden da har hun til tider følt sig som et spøgelse i sit eget hus. På besættelsesdagen var Gerda på rådhuset. Da hun kom ud, så hun sin cykels hjul blive knust under en kampvogns larvefødder, som den kørte ned ad Borgergade. Intet har føltes rigtigt siden da. Gerda kæmper med at føle sig relevant og drives af sin følelse af danskhed *. (* En romantisk tilknytning til det danske land, folk og sprog, med blik for høflighed, selvbestemmelse og social ligestilling.) Relationer: Hanne er en modig, klog pige, og hun minder dig om dig selv, da du var ung. Viggo har altid været dit yndlingsbarn, men er faldet fra hinanden. Han skal tage sig sammen. Ole er rastløs og vild og fuld af farlige idéer. Du er bekymret for ham. Tove har været god mod børnene, men er ingen mor. Hun vil aldrig blive lykkelig her, og du har ondt af hende. 15. MARTS 1943: Tove Mogenssen, 35 år. Tove og Margarethe kunne ikke have været mere forskellige som søstre. Margarethe var stilfærdig, høflig og ønskede sig en familie. Tove var stædig, politisk og ville se verden. Men der har aldrig været nogen i Toves liv, hun elskede bare halvt så meget, så da Margarethe ringede fra sit dødsleje og bad hende om at tage sig af børnene, kom Tove med det samme og hun blev. Tove var rasende, da besættelsen skete. Havde hun været i sit gamle liv, ville hun have haft kontakter i undergrunden, med den kommunistiske avis, med studenterorganisationer. Hun ville have været i stand til at gøre noget. Her kan hun kun sluge sin vrede og passe børnene. Tove kæmper med sårbarhed og længes efter et meningsfuldt liv. Relationer: Hanne har virkelig intellektuelt potentiale. Hun spilder sin tid i Grindsted. Du ønsker mere for hende. Viggo er tragisk og knækket og ude af stand til at tage sig af sin familie, og du føler dig bundet af hans inkompetence. Ole minder dig om dig selv i hans alder. Skønt du er nødt til at spille mor for ham, værdsætter du hans lidenskab. Gerda er en bemærkelsesværdig kvinde. Skønt I kun har lidt til fælles, har du respekt for hende. Jeg kritiserer dig ved enhver lejlighed Jeg ser dig i et helt nyt lys. Jeg regner dig ikke længere for familie. Jeg søger bekræftelse hos dig.

9 P a g e 9 FØRSTE AKT: Epilog Turen til Vejle vil være skrækindjagende men succesfuld. Fortæl som spilleder enhver som tog på turen, at de var nødt til at passere gennem mindst en Gestapo-kontrolpost på vejen. Beskriv kort hvordan det var et par biler, op til et dusin bevæbnede mænd, en streng officer som forlangte at se papirer. Spørg dem hvad officeren så da han tjekkede deres dokumentation, hvad de sagde da han spurgte hvem der var i ligvognen, hvordan det føltes da de åbnede bagdøren og og lyste indenfor med en lygte. Spørg så de andre hvordan det så ud hjemme i de tre timer deres familie var væk. Hvordan var stemningen? Hvad gjorde de? Hvad følte de? Brug denne øvelse til at kalibrere den følelsesmæssige spænding. Hvis første akt har været følelsesmæssigt flad, så skub lidt på ved hjælp af missionen. Lad dem vide at de fik Jørgen frem til det aftalte sted. De ved ikke om han mødte sin kontakt, eller om han nogensinde slap ud af landet. De hører aldrig fra ham igen. AT BRUGE KUPONERNE TIL FØRSTE AKT Kuponerne skubber udviklingen i familiens relationer fremad. Mellem første og anden akt vil der gå seksten måneder. Gennem denne øvelse kommer vi til at se, hvordan dynamikken har ændret sig og hvor interesserede karaktererne er i at hjælpe modstandsbevægelsen, og hvor optagede de er af det. En karakter kan godt modtage mere end én kupon. Gå gennem det følgende med hver spiller, en ad gangen: Bed dem om at give deres valgte kupon til den karakter, de vælger. Spørg lidt ind til valget for at finde ud af, hvad den givende spiller er interesseret i at se, og hvad deres karakter føler i den anledning. Stil den modtagende spiller spørgsmål for at udforske deres karakters reaktion. Hvordan ser alt dette ud i karakterernes liv? AKT TO KUPONER Som med kuponerne til første akt, skal spillerne vælge en af de to muligheder på deres nye karakterark. I akt to vil kuponerne dog styre historiens udfald i stedet for relationerne mellem karaktererne. Spillerne bør vælge den mulighed som de føler mest for og som vil give den mest interessante fortælling, men det er vigtigt at spillerne foretager deres valg hemmeligt. FORBEREDELSER TIL AT SPILLE ANDEN AKT Start lydsporet til anden akt og sæt på pause. Uddel karakterark til anden akt, lad spillerne læse dem og besvar eventuelle spørgsmål. Læs introduktionsteksten til anden akt op. Mind dem om hvordan tiden fungerer i anden akt, og hvordan de nye kuponer virker. Når alle er parat, så sæt jer til rette, start lydsporet og begynd at spille.

10 P a g e 10 ANDEN AKT: Introduktion Det er nu 5. oktober I de sidste seksten måneder er situationen i landet langsomt eskaleret. I starten var det mest fredelig lydighedsnægtelse. Folk flagede dansk, eller bar nåle med kongens tegn synligt. Folk som arbejdede med at forsyne Tyskland og de tyske tropper arbejdede langsommere, lavede dårlige, upålidelige produkter, og saboterede deres egne redskaber. Så begyndte mængden af sammenstød i gaderne at stige, og et dusin nye slags illegal presse dukkede op. Med tiden blev forsinkelserne til generalstrejker over hele landet. I august sidste år brød folket ud i fredelig opstand: de forlod deres arbejde og demonstrerede i gaderne. København, acetylengas-fabrikken ved Horsens, lokomotiv-værket i Maribo. Strejkerne er startet igen i København, og til tider bliver de til optøjer. Overalt er vinden ved at vende. I er hjemme og det er sen aften. En overraskende banken skal netop til at ramme døren. Det er et leveringsbud som kender Hanne fra hospitalet, og en mission er gået forfærdeligt galt for ham. Han er alvorligt såret, hans partner er død, og hans bil er skudt i smadder. Han har brug for al den hjælp, I kan give. DETTE ER REGLERNE: Som svar på opstanden begyndte tyskerne at kræve strengere kontrol over Danmark: udgangsforbud, strejkeforbud, begrænsninger af forsamlingsfriheden, og indførelse af dødsstraf for sabotage. Den danske regering nægtede at efterkomme disse krav og indleverede deres opsigelser; ikke længere et mønsterprotektorat. Der blev erklæret undtagelsestildstand. Den danske flåde sank sine skibe i Københavns havn. Tyskerne har helt opløst det danske politi, og har arresteret tusindvis af politifolk og sendt dem til arbejdslejre i Tyskland. Skønt kong Christian X teknisk set stadig sidder på tronen, er den eneste autoritet i Danmark det tyske rige. De organiserede modstandgrupper har øget deres sabotage-indsats. I undergrunds-pressen kan man læse historier om sabotørernes vellykkede aktioner: koksværket i Arnum, Globus radiofabrikken i Det kræver mindst to mennesker og en fungerende bil som når frem til leveringsstedet, for at missionen kan lykkes. Der er ingen andre I kan få hjælp fra, og Knud er for såret til at være til nogen nytte. De som tager af sted for at levere ammunitionen skal tage af sted når nyhedsudsendelsen i radioen går på, klokken hel. Scenen behøver ikke at vare de fulde 45 minutter. Når alle har forladt huset, eller alle er enige om at scenen er slut, kan I gå til epilogen for anden akt.

11 P a g e OKTOBER 1944 Spilleder-ark, biperson Knud Holstrup har transporteret sprængstoffer og anden ammunition for modstandsbevægelsen i næsten et år. Han er med i en organiseret, isoleret modstands-celle som er vel trænet til ikke at stille for mange spørgsmål om nabo-cellerne og deres aktiviteter. Han har både afleveret til og fra Epidemihuset i de seneste måneder, og har talt og flirtet med Hanne. Han kom fra Horsens her til aften, og endte med at forcere en kontrolpost-barrikade uden for byen. Han blev skudt, hans partner dræbt, og deres bil er ude i indkørslen nu, gennemhullet af kugler. Lasten af ammunition skal køres til Ribe, hvor det skal bruges til en mission, men Knud ved ikke mere om det end at det er et par kilometer fra togstationen, at hans kontakts navn er Kristian, og at leveringen skal ske ved midnat, ellers vil missonen fejle. Lasten er lille nok til at blive transporteret i en bil, men er ekstremt tung og det vil kræve mindst to mennesker at levere den. Da de er utrænede, vil det måske være en god idé at sende tre. De er nødt til at tage afsted før klokken hel (radioavisen vil blive udsendt klokken hel). Hvis de bliver enige og beslutter sig for at tage afsted før timen er gået, er det fint. 5. OKTOBER 1944: Hanne Nygaard Efter at I fik bragt Jørgen i sikkerhed følte du for første gang, at du kunne gøre en forskel i kampen. Du har indsamlet til modstandskampen under dække af hospitalsdonationer, behandlet patienter på flugt når de ankom, og tjent som udkigspost for modstandsaktiviteter på og gennem hospitalet. Arbejdet er spændende og det er skrækindjagende men mest af alt tilfredsstillende. Det danske folk rejser sig og nægter at spille den rollemodel som nazisterne forlangte. Vi vil ikke længere være mønstre udi underkastelse, følgagtighed og adlydelse! En dag vil Danmark tilhøre sig selv, og der vil aldrig mere være en 9. april. Du vil have spillet en lille rolle i at have fortjent den frihed. Hver gang frygten får hjertet op i halsen på dig, tænker du på den dag og sluger hjertet igen. Hvis det utænkelige skulle ske hvis du skulle blive opdaget, arresteret, tævet, taget, henrettet fortæller du dig selv at det vil være det værd som du har tjent til dit hjemlands befrielse. To calibrate narrative content or spur discussion, consider the following questions. - Hvem vil tage af sted, hvem vil køre, hvad er planen? - Hvordan vil de håndtere kontrolposter? Hvilken grund vil de angive for at tage til Ribe så sent om aftenen? - Hvad vil familien gøre med bilen og liget (eller ligene)? A Et britisk Mosquitobombefly flyver larmende hen over jer og giver en fremragende lejlighed til at flygte. Nogen begynder at bryde sammen under presset og handler uoverlagt. Hvem? Hvad sker der? B

12 P a g e OKTOBER 1944: Viggo Nygaard 5. OKTOBER 1944: Ole Nygaard Tove siger at krigen er ved at vende, at de allieredes fremgang på vestfronten betyder at det altsammen slutter snart. Men dette er Grindsted, ikke Normandiet, og her er indsatsen højere end nogensinde. I bare de sidste to måneder har du hjulpet gode familier med at begrave tre unge mænd som blev dræbt i gadeuro og klammeri med soldaterne. En af dem var blevet tævet så slemt, at han ikke engang lignede et menneske mere. Du ved at Hanne gør mere for modstandsbevægelsen ved hospitalet, men hun vil ikke give dig de detaljer som du vil have. Du er begyndt som din fars lærling i år og han har givet dig mere ansvar. Du henter og bringer for forretningen i byen, og når du er ude kører du hende ofte hjem fra arbejde. Nogle gange kommer du tidligt for at spionere på hende og finde ud af hvem du kunne tale med for at komme med selv. Hver dag er der flere forfærdelige nyheder: lukkede forretninger i Odense, hjem som bliver gennemsøgt i Esbjerg, læger arresteret i Varde, mænd og kvinder samlet sammen i Maribo og København og sendt til Vestre Fængsel hvor de må imødese fængsel på livstid, deportation til Tyskland, eller henrettelse. Og det er ikke bare sabotørerne, de uddeler dødsstraffe til længere. Det er frihedspressen, enhver som trodser ordrer, enhver som ejer våben, folk som din familie både mænd og kvinder. Hver nat vågner du i koldsved fra mareridt om din Hanne foran en henrettelses-peloton, din Ole skudt ned som en hund på gaden, din gamle mor som dør i en arbejdslejr, dit hjem i brand og dig magtesløs, ude af stand til at beskytte dem. Hun er modig for en pige, men hun forstår ikke at hvad hun gør ikke er rigtigt modstands-arbejde. Over hele landet er der mænd som risikerer livet hver nat, springer ud af fly, flytter våben, lægger bomber, likviderer fjenden. Disse mænd er de rigtige frihedskæmpere, og du har tænkt dig at slutte dig til dem, før snarere end senere. På det seneste har du overvejet at forlade Grindsted helt. Modstanden i København er stærkere og mere organiseret. De vil være i stand til at gøre god brug af en dygtig, modig ung mand som dig. A B A B Nogens selvsikkerhed og snarrådighed lader jer passere en tysk patrulje sikkert. Hvem er det? Hvad gør de? Noget går frygteligt galt og I kommer under ild fra en tysk patrulje. Nogen bliver skudt eller dræbt. Hvem? En glemt genstand i en bil viser sig uundværlig i nødens stund. Hvad er det? Nogen begår en fejl på missionen og bringer alle i fare. Hvem begår fejlen, og hvem betaler for den?

13 P a g e OKTOBER 1944: Gerda Pedersen Nygaard Sidste år blev den danske hær opløst, regeringen sendt hjem, der blev erklæret undtagelsestilstand og alt forekom forfærdeligt, tragisk fortabt. Men så kom det øjeblik som forsikrede dig om at Danmark var stærkt nok, at Danmark ville klare sig. En højlydt håndfuld på fem danske mænd som tjente i det nazistiske Schalburg Korps drak på kroen i Vestergade. Du så det da to modige unge drenge på ikke mere end 12 år løb frem og kastede sten mod de vinduer, hvor mændene sad. Soldaterne fangede dem og begyndte at tæve dem på gaden. De var krofatters kone som begyndte at synge I Danmark er jeg født. Først hørte soldaterne hende ikke men du og andre stemte i, fem blev til ti, så tyve. Ud fra forretninger og huse kom de, tyve blev til halvtreds, og soldaterne blev kolde og lod drengene løbe. Og efter det begyndte generalstrejken. Banearbejdere, bønder, fabriksarbejdere, her i Grindsted og i byer over hele landet, kom i tanker om hvad det betød at være danske. De forhalede eller stoppede deres arbejde. De protesterede mod besættelsens politik, stoppede infrastrukturen og ramte der hvor det gjorde ondt på den tyske pengepung. 5. OKTOBER 1944: Tove Mogenssen Krigen slutter snart. Du er sikker på det. Du følger med i alle detaljer du kan fra den internationale presse, så vel som undergrundsaviserne Frit Danmark og Land og Folk når du kan få fat i dem. Du har prøvet at få kontakt med undergrundstrykkerne af den lokale Grinden Posten i håb om at kunne skrive, redigere eller hjælpe, men det er endnu ikke lykkedes dig at få kontakt. Nu da Sovjetterne trænger frem på østfronten, og briterne, amerikanerne og canadierne trænger frem på vestfronten, er det Tredie Rige i krise. Men tingene kan godt blive værre for Danmark før de bliver bedre. At forstærke begge fronter betyder formentlig at trække soldater tilbage fra Norge. Den eneste måde at gøre det er gennem Danmark, og det betyder togbanerne og Grindsted. Hvis du kan se det, kan Frihedsrådet også, og det betyder ordrer om øget sabotage. Sprængstoffer, våben og folk som er villige til at risikere livet for sagen vil være i højere kurs end nogensinde før. Hvis der nogensinde var en tid til at handle, påhviler det os, og hvis børnene nogensinde har været i fare, er det nu. Tyskerne tror måske at vi ikke ved et par ting om dem? Nogen søger hjælp fra en medborger, som svarer igen med mod og selvopofrelse. Hvem er de og hvad gør de? En medborger ser jeres handlinger med mistro og bringer nogen i overhængende fare. Hvad ser de og hvad gør de? En uventet besøgende ankommer til huset. Hvem er de, og hvad vil de? At aflevere sprængstofferne tager længere tid end forventet, og kontakten beder om farlig hjælp med udkig eller afledning.

14 P a g e 14 ANDEN AKT: Epilog Sprængstofferne vil nå sikkert frem til deres mål, men det bliver ikke nemt eller simpelt. Som i første akt vil epilogen til anden akt blive dirigeret af spørgsmål fra spillederen, og bestå af at spillerne beskriver historiens begivenheder. AT BRUGE KUPONERNE TIL ANDEN AKT Umiddelbart efter live-scenens afslutning skal du indsamle kuponerne fra spillerne. De indsamlede kuponer vil afgøre hvad der sker i historien ved at udgøre en drejebog. Alle begivenhederne på de valgte kuponer skal finde sted i historien. De kan ikke ophæve hinanden. Kuponerne tilhører ingen bestemt karakter, og kan anvendes på enhver spilperson. Sid sammen med spillerne og læs de valgte kuponer højt. Vejled dem i at skabe en drejebog af scener. Nogle umiddelbare narrative tråde bør springe frem. Begynd med det som er mest åbenlyst, og fastlæg resten af detaljerne derfra. Når først en klar rækkefølge af begivenheder er etableret, så brug det samme epilog-format som i første akt. Gå frem begivenhed for begivenhed og spørg hvordan det så ud da begivenhederne udfoldede sig. Spørg om hvad de følte. Føj kulør og visuelle elementer til dine spørgsmål og beskrivelser for at få dem til at føles mere virkelige. Hvis nogle af karaktererne bliver hjemme, så glem dem ikke. Som i den første epilog, lad dem beskrive hvad der sker hjemme, hvad de gjorde mens de ventede hjemme, og hvordan det føltes. SPILLEDERINSTRUKTIONER Ud over at konstruere missionens drejebog, afgør de udvalgte kuponer fra anden akt også den næste akts overordnede retning. Dette er det eneste ugennemsigtige element i spillet. Tredie akt handler om familiens sikkerhed da Gestapo slår ned på modstandsaktivitet i området. Simpelthen: de kombinerede valg af kuponer vil afgøre om familien får en chance for at gå under jorden, eller om de bliver arresteret hjemme. Se på drejebogen og tæl de udvalgte kuponer markeret henholdsvis A og B. Brug den følgende formular til at afgøre hvad der sker i tredie akt: 5 A / 0 B = Arrest 4 A / 1 B = Flugt 3 A / 2 B = Flugt 2 A / 3 B = Arrest 1 A / 4 B = Flugt 5 B / 0 B = Arrest VIGTIG NOTE: Der er to lydspors-filer at vælge mellem til tredie akt: brug A3F1 hvis karaktererne får mulighed for at flygte og A3F2 hvis deres tilfangetagelse er nært forestående. De to filer er næsten identiske. Den eneste forskel er at A3F1 ender med sangen Man Binder Os På Mund Og Hånd mens A3F2 ender med højlydt banken på døren og tyske stemmer der råber ordrer.

15 P a g e 15 KUPONER TIL TREDIE AKT Kuponerne til tredie akt bruges til at bygge drejebog til den endelige epilog. Du bruger dem til at hjælpe spillerne med at forstå, hvad der i sidste ende skete med familien. Som i anden akt skal alle kuponer indgå i historien. Der er ingen forpligtelse til at bruge en kupon som en spiller har valgt på spillerens egen karakter, og flere kuponer kan godt bruges på en enkelt karakter, hvis det giver fortællemæssig mening. Drejebogsbeslutninger træffes kollektivt af alle spillerne og spilleder. TREDIE AKT: Hanne Nogen ofrer deres egen frihed for at sikre en Nogen ofrer en andens frihed for at sikre deres egen. TREDIE AKT: Viggo TREDIE AKT: Ole Nogen udsætter heroisk sig selv for fare for at redde nogens liv. Nogen dør. Hvem? Hvordan? Nogen går fri og finder en ny rolle inden for modstandsbevægelsen. Nogen knækker under tortur og afslører følsom information. Hvad kommer i fare? TREDIE AKT: Gerda TREDIE AKT: Tove Nogen glider sikkert tilbage ind i samfundet og fører et almideligt liv. Nogen er efterladt alene, isoleret og sårbar. Nogen forlader Danmark. Hvem? Ville de gerne? Hvortil? Nogen bliver fanget og sendt i arbejdslejr. Hvor længe er de der?

16 P a g e 16 TREDIE AKT: Spilleder-information 7. oktober Radioen har netop annonceret at sabotører fra angrebet på den tyske forsynings-konvoj nær Ribe (som I forsynede) er blevet arresteret. Når først sabotørerne har været underkastet tortur, vil familien være i alvorlig fare. Karaktererne samles for at diskutere hvad de skal gøre. Blive og håbe på at ingen melder dem? Flygte nu? Og hvorhen? De vil have 30 minutter til at bygge deres plan. FORBEREDELSER TIL AT SPILLE TREDIE AKT - Fremhæv de mest slående dele af drejebogen ved at stille spørgsmål om hvordan det ser ud og føles. - Tilføj kulør og detaljer for at få det til at føles virkeligt. Desuden også nu: - Opmunter tøvende spillere til at træffe dramatiske beslutninger hvis de har svært ved det. - Tillad kritiske scener mellem familiemedlemmer at blive opført eller gå live hvis det forekommer passende. - Afgør hver karakters endelige skæbne, udelad ingen. - Start det rette lydspor til tredie akt og sæt på pause. - Uddel kuponerne til tredie akt, lad spillerne læse dem og besvar eventuelle spørgsmål. - Introducér situationen i tredie akt og mind spillerne om tiden. Når du beskriver signalet om at lysporet er ved at slutte, så giv dem forventning om fil et (sangen). - Når alle er klar, sæt jer til rette, start lydsporet og begynd at spille. TREDIE AKT: Epilog Indsaml kuponerne fra spillerne straks efter live-scenens afslutning. De valgte kuponer vil hjælpe med at afgøre karakterernes skæbne. Alle begivenhederne på de valgte kuponer skal nu være en del af historiens udfald. Disse kan ikke forhandles. De kan ikke ophæve hinanden. Følg samme procedure som i anden akt: - Læs kuponerne højt. - Byg en drejebog med dem.

17 P a g e 17 AT KØRE DEBRIEFINGEN Efter spillet er det vigtigt at bruge lidt tid på at pakke oplevelsen ud sammen. MULIGHED FOR FIRE SPILLERE Skønt spillet er optimalt med fem spillere, kan det køres for kun fire. Hvis du vil gøre dette: Bed en efter en hver spiller om at nævne: Et yndlings-øjeblik i fortællingen eller spillet. Noget som en anden gjorde, som de værdsatte eller kunne lide. Gå så raden rundt og spørg spillerne: I anden akt har Ole nogle stærke meninger om hvad rigtigt modstandsarbejde er. Hvem synes at deres karakterer udførte rigtigt modstandsarbejde? Hvorfor eller hvorfor ikke? Spørg de som ikke føler at deres karakterer var involveret i rigtigt modstandsarbejde, om de ønskede at være det, og hvis ja, hvad der kom i vejen? Hvilke af jeres karakterer ville vi læse om i historie-bøger? Udelad Gerda fra spillet. Ignorer relations-oplysninger til Gerda i arkene til første akt. Gerda s kuponer til anden og tredie akt bruges stadig, men spilleder vælger hvilke der skal bruges til drejebogen. Tak for at køre mit spil på Fastaval! Hvis du eller dine spillere har nogen feedback at dele, vil jeg meget gerne høre det! I kan få fat i mig på

18 P a g e 18 NAVNESKILTE HANNE GERDA TOVE JØRGEN KNUD OLE VIGGO

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Den besidderiske kærlighed 3. At spille den besidderiske kærlighed 6. Dine opgaver i løbet af scenariet 7

Den besidderiske kærlighed 3. At spille den besidderiske kærlighed 6. Dine opgaver i løbet af scenariet 7 1 Den besidderiske kærlighed 3 Fortællingerne 4 Kontroltabet 4 At spille den besidderiske kærlighed 6 Monologerne 7 Dine opgaver i løbet af scenariet 7 Værktøjer 10 2 Den besidderiske kærlighed Scenariet

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Denne bog har lix 20.

Denne bog har lix 20. Denne bog har lix 20. Glæd dig til de næste DE SKJULTE DÆMONER-bøger: Bog 1: Den nye dobbeltgænger Bog 2: Dødens krystaller (er udkommet) flere bind under forberedelse NICOLE BOYLE RØDTNES Illustreret

Læs mere

70-året for Danmarks befrielse Haderslev Lysfest. (Det talte ord gælder) ****

70-året for Danmarks befrielse Haderslev Lysfest. (Det talte ord gælder) **** 70-året for Danmarks befrielse Haderslev Lysfest (Det talte ord gælder) **** 9. april går flagene på halv i Danmark. Fra solen står op til klokken slår 12, hænger Dannebrog på halv på tusindvis af flagstænger

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE I tirsdags lige efter påske, stod jeg og ventede på toget på Ålborg Station. Jeg havde forinden gået igennem Kildeparken og set en flok dranker

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den 11. januar 2011. 13 min. [Overskrift] Intro: Godt nytår og mange tak for rapporten. 11. januar 2011 KADAH/DORBI

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis

1. søndag efter Trinitatis 1. søndag efter Trinitatis Tid og sted: 18/6 2017 kl. 9 og 10.30 i Højen og Ødsted Salmevalg Vågn op og slå på dine strenge, 745 O Jesus, du al nådens væld, 684 De dybeste lag i mit hjerte, 28 Far, verden,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet?

Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet? 1 Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet? I en højde af 30.000 fod et eller andet sted mellem Buffalo og Dallas stak han bladet i stolelommen foran mig, vendte sig mod mig og spurgte:»hvad arbejder

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22.

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 1 Dagens tekst er hentet fra Jesu afskedstale den sidste aften, han er sammen med sine disciple inden sin tilfangetagelse, lidelse, død og opstandelse. Han forudsiger,

Læs mere

Denne bog har lix 20.

Denne bog har lix 20. Denne bog har lix 20. Glæd dig til de næste DE SKJULTE DÆMONER-bøger: Bog 1: Den nye dobbeltgænger Bog 2: Dødens krystaller (er udkommet) flere bind under forberedelse NICOLE BOYLE RØDTNES Illustreret

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Det største bud Salmer: 731, 16, 374; 54, 668 Evangelium: Matt. 22,34-46 I den sidste tid inden Jesu lidelse og død, hører vi i evangelierne hvordan de jødiske ledere hele

Læs mere

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop.

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Plancherum 1 PLANCHE 10 Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Hvilken begrundelse gav tyskerne i Oprop for at besætte Danmark? Hvornår blev Danmark besat, og hvor

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland og Sovjetunionen indgår en pagt. September 1. september: Tyskland angriber Polen. 2. verdenskrig begynder

Læs mere

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne:

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Reformationsgudstjeneste Konfirmanderne medvirker Salmer: 487, 337, 289 / 336, 29 Rom. 3. 21-26 Rødding, 13. marts 2016 Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Men nu har Gud vist,

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer. Lem 10.30: 435 Aleneste Gud, 306 O Helligånd kom til os ned, 675 Gud vi er i gode hænder, 41 Lille Guds barn, 438 Hellig, 477 Som korn, 10 Alt hvad

Læs mere

Læseguide til Hadet - udarbejdet af lærer og læsevejleder Thomas Enemark Brandt

Læseguide til Hadet - udarbejdet af lærer og læsevejleder Thomas Enemark Brandt Læseguide til Hadet - udarbejdet af lærer og læsevejleder Thomas Enemark Brandt 3. maj - 14. juni 1944 Spærretid: Udgangsforbud i forbindelse med krig. Under den tyske besættelse af Danmark var der i perioder

Læs mere

2. påskedag. Salmevalg

2. påskedag. Salmevalg 2. påskedag Salmevalg Tag det sorte kors fra graven Jesus lever, graven brast Opstandne Herre, du vil gå Hvad er det at møde den opstandne mester Tænk, at livet koster livet Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Jeg bygger kirken -5

Jeg bygger kirken -5 Jeg kirken - Udholdenhed og forfølgelse Mål: At være kristen er ikke bare nemt og dejligt. Det vil koste os alt. Mange gange vil vi føle en trang til at opgive, og tit oplever vi, at andre er imod os,

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi I Rødding 290 I al sin glans 286 Var I ikke 282 Apostlene 294 Talsmand 291 Du som går ud Kl 10.30 synger vi i Lihme: 290

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Eva Egeskjold Kongens løgne

Eva Egeskjold Kongens løgne Eva Egeskjold Kongens løgne Illustreret af Iona Brinch Andersen & Vig Brødre af Blodet 4 Kongens løgne Eva Egeskjold og Forlaget Andersen & Vig 1. udgave, 1. oplag 2016 Brødre af Blodet 4 Illustration

Læs mere

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle 3. Blodig alvor Næste morgen var der besynderligt nok ingen, der beklagede sig. Emzara var overbevist om, at det var, fordi de vidste, hvordan hun ville reagere. At hun var pylret, var ikke nogen hemmelighed,

Læs mere

Marys historie. Klage fra en bitter patient

Marys historie. Klage fra en bitter patient Artikel i Muskelkraft nr. 8, 1997 Marys historie Klage fra en bitter patient Af Jørgen Jeppesen Hvordan tror du de opfatter dig? "Som en utrolig vanskelig patient. Det er jeg helt sikker på." Er du en

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer:

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: 15 292 448 403 352-353 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Der var et menneske,

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske.

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske. 1 Prædiken til konfirmation 4. maj kl. 9.45 & 11.00 751 Gud ske tak og lov 557 Her vil ties udvalgte vers 17 Altmægtige og kære Gud udvalgte vers 439 O, du Gud lam 70 Du kom til vor runde jord 4. maj 11.00

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Bellisande: Prinsen er en ringere mand end dig. Frygter du ham?

Bellisande: Prinsen er en ringere mand end dig. Frygter du ham? Kopiside 8 Break 8 - Ridderløfte eller blodsbånd? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Bellisande, Oliver og Helgi Helgi huskede Belas ord om, at hævn binder mens tilgivelse sætter fri. Et dybt ønske om,

Læs mere

3.s.e.påske 17. april 2016.

3.s.e.påske 17. april 2016. 3.s.e.påske 17. april 2016. Joh 14,1-11: Jesus er vejen, sandheden og livet. Der var engang, hvor verden bevægede sig langsomt fremad. Man havde ikke biler eller andre motorkøretøjer eller tog for den

Læs mere

Kapitel 1: Gabende huller

Kapitel 1: Gabende huller Kapitel 1: Gabende huller (ALO FORTÆLLER) Hæfteklammerne borer sig ind i min hud. Der går et jag af smerte gennem min krop, hver gang sygeplejersken skyder en ind. Stå stille, siger Elon irriteret og puffer

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere