UNG & KØN. Kønsperspektivet i unges trivsel og sundhedsadfærd i starten af det 21.århundrede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UNG & KØN. Kønsperspektivet i unges trivsel og sundhedsadfærd i starten af det 21.århundrede"

Transkript

1 UNG & KØN Kønsperspektivet i unges trivsel og sundhedsadfærd i starten af det 21.århundrede 2004

2 I 2003 udgav jeg rapporten Ung og Køn om pigers og drenges livsstil og sundhed. Rapporten handler om kost- og motionsvaner, og pigers og drenges forhold til rygning, alkohol og stofmisbrug. Ikke overraskende viste det sig, at der er meget stor forskel på pigers og drenges livsstil - for eksempel at: Både piger og drenge er utilfredse med deres vægt piger vil være tyndere og drenge større. Mange piger dyrker ikke sport for at have det sjovt, men for at tabe sig Drenge drikker mere end piger og er oftere udsat for vold Piger og drenge er selvfølgelig forskellige, og det skal I blive ved med at være det handler jo ikke om at gøre Jer ens. Men som ligestillingsminister er jeg særlig opmærksom på, om kønsforskellene gør, at I risikerer at blive låst fast i nogle bestemte roller- og livsstilsmønstre. Derfor skal der sættes gang i diskussionerne om, hvordan vi kan forbedre pigers og drenges sundhed. Magasinet her kan I bruge som inspiration til de diskussioner. I kan bruge det til at stille Jeres kammerater, lærere, trænere, forældre og ikke mindst Jer selv anderledes og forhåbentlig tankevækkende spørgsmål. I kan også finde nogle bud fra de 120 unge der deltog på Ung og Køn workshoppen i København den 17. september 2003, der handlede om kost, motion, misbrug og kønsidealer. Henriette Kjær Ligestillingsminister ORO 3 Dårlige kost og motionsvaner bliver for eksempel sjældent bedre med alderen og Jeres livsstil her og nu får stor betydning for Jeres voksenliv. Det handler om at få gode vaner så tidligt i livet som muligt.

3 LIGESTILLING I 5 DK Danske kvinder fik som nogle af de første kvinder i verden valgret i Og siden da har kvinder løbende sikret sig de samme rettigheder som mænd, så vi i dag har opnået formel ligestilling. Det vil sige, at loven stiller alle lige alle skal have lige rettigheder og man må ikke diskriminere nogen fordi de er enten kvinde eller mand. Kvinder og mænd kan derfor frit vælge uddannelse og job. Alligevel kan man se, at kvinder og mænd ofte har forskellige uddannelser og job, og at de også tit lever forskelligt. Piger og drenge er på mange måder ens, men meget tyder på, at kønsrollerne er med til at bestemme hvilke uddannelser man søger og hvilke muligheder man benytter sig af. Det er en vigtig ligestillingspolitisk værdi, at hverken piger eller drenge, kvinder eller mænd presses til at træffe (køns)bestemte valg. Den enkelte skal have mulighed for selv at bestemme over sit arbejdsliv, livsstil, karriere, kost, motion og så videre. Ligestillingspolitikken skal derfor være med til at sikre, at både kvinder og mænd har et frit valg, og at de har mulighed for at vælge det liv de ønsker. Ligestillingsarbejdet i Danmark går altså ud på at give alle lige muligheder ikke at gøre piger og drenge ens.

4 7 Hvorfor et magasin? De fleste ved godt, at der ofte er forskel på pigers og drenges kost og motionsmønstre samt deres alkohol- og rygevaner. Men alligevel er det sjældent, at man i oplysningskampagner eller i skolerne tager udgangspunkt i kønsforskellene. Ligestillingsministeren vil pege på disse forskelle mellem pigerne og drengene og få målrettet indsatsen for en bedre sundhed. Skal piger holde op med at ryge, kan det for eksempel være en idé at fortælle dem, at rygning giver rynker, mens drengene måske holder op med at ryge, hvis de får at vide, at de bliver dårligere til at spille fodbold. Ligestillingsarbejdet handler altså ikke om at få piger og drenge til at ryge lige meget, eller at drikke lige meget, eller at dyrke lige lidt motion. Ligestilling handler om, at se på hvorfor piger og drenge har forskellige dårlige vaner og så med udgangspunkt heri, tage stilling til, hvad der kan gøres for at forbedre deres livsstil. Der skal sættes en debat i gang mellem de unge. Dette magasin indeholder fakta, citater, bud og spørgsmål, som kan danne grundlag for debatten. Magasinet baserer sig på en større undersøgelse og analyse udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed. Resultaterne af denne undersøgelse blev udgivet i rapporten Ung og Køn kønsperspektivet i unges trivsel og sundhed i starten af det 21. århundrede. Rapporten kan downloades fra ligestillingsministerens hjemmeside Data i magasinet her er hentet fra rapporten, mens citaterne og buddene kommer fra Ung og Køn-workshoppen.

5 KOST 9 SPISSPIS 26,3 % piger er på slankekur mod 5,1 % drenge Mellem % af drengene spiser frugt og grønt mod mellem % af pigerne Dobbelt så mange piger (40 %) som drenge (19 %) spiser slik mange gange om ugen 46,7 % af pigerne får dårlig samvittighed over, at de spiser slik, mens kun 5,8 % af drengene får dårlig samvittighed 26,3 % af pigerne har madlede/dårlig appetit mod 9,9 % af drengene

6 10 Ung og Køn undersøgelsen viser, at mange piger og drenge spiser usundt og at deres livsstil og sundhed kunne blive bedre. Årh hvaaad... Drenge siger de prøver at undgå fed mad, men de spiser for lidt frugt og grønt og deres kost er ofte usund. En del piger går på slankekure og springer måltider over og nogle gange ender slankekurene i anoreksi og usund livsstil. Mange piger spiser f.eks. alt for meget slik. Nikolaj Kirk Piger tror de er sunde, bare fordi de spiser grøntsager hele tiden. Det er noget sludder! I Danmark er der et stigende antal unge, som enten er overvægtige eller for tynde. De overvægtige bliver tit mobbet, mens de undervægtige ikke ved at det kan være et problem at være for tynd. Men det er ikke sundt at veje hverken for lidt eller for meget. De tynde kan risikere at få spiseforstyrrelser og anoreksi mens de tykke får problemer som sukkersyge, blodpropper mv. Det er svært at tale om vægt uden at det rammer den enkelte. Alligevel er det vigtigt, at I tager det op med klassekammerater, træningskammerater, forældre og lærere. I kan med udgangspunkt i spørgsmålene diskutere hvordan vægten spiller sammen med pigers og drenges forskellige madvaner og hvad der skal til for at gøre madvanerne sundere.

7 12 spørgsmål r Synes du at der er stor forskel på hvad piger og drenge spiser? r Drenge spiser mindre frugt og grønt end piger, hvordan kan man få drenge til at spise sundere? r Hvorfor spiser så mange piger slik og hvorfor får de dårlig samvittighed af det? r Hvor mange i din klasse springer måltider over og hvorfor? ØJ FOR EN KLAM BOLLE! r r Er det nu et problem at tage en Parisertoast efter træning i klubben? Hvordan undgår du at blive enten for tynd eller for tyk? r Skal skolen blande sig i om du springer frokosten over? adrr.

8 RYGNING ALKOHOL Drenge der er meget fysisk aktive har ikke en sundere livsstil tværtimod drikker de mest fysisk aktive drenge oftere alkohol. 19,1 % piger og 16,4 % drenge ryger De drenge og piger der har en kæreste både ryger og drikker mere end dem der ikke har en kæreste 53,5 % drenge og 38,9 % piger mellem 15 og 16 år drikker øl mindst en gang ugentligt og flere i denne aldersgruppe drikker end tidligere

9 16 DRENGE DRIKKER MERE END PIGER, OG DRENGE DER DYRKER MEGET MOTION DRIKKER SIG OFTERE FULDE END DRENGE DER IKKE DYRKER SÅ MEGET MOTION. ALKOHOL OG FULDSKAB ER IKKE KUN ET SUNDHEDSPRO- BLEM I SIG SELV. NÅR MAN ER FULD ER MAN OGSÅ HYPPIGERE UDSAT FOR VOLD, OG DEM DER DRIKKER OFTE HAR DÅRLIGERE SKOLETRIVSEL OG ER MERE TRISTE END DEM DER IKKE DRIKKER SÅ OFTE. AT RYGE ER USUNDT OG FARLIGT, MEN ALLIGEVEL ER DER MANGE DER RYGER ISÆR PIGER. DER ER FÆRRE DER RYGER I DAG END FOR TI ÅR SIDEN, MEN DER ER STADIG 1/5 AF ALLE PIGER DER RYGER. FORSKNING VISER, AT PIGER/KVINDER DER RYGER HAR STØRRE RISIKO FOR AT FÅ RYGERLUNGER END MÆND. NOGLE AF PIGERNE SIGER DE RYGER, FORDI DE GERNE VIL TABE SIG. FOR BÅDE DRENGE OG PIGER GÆLDER DET, AT DET AT RYGE OG DRIKKE HÆNGER SAMMEN MED AT VÆRE SOCIALT UDFARENDE. DRENGE OG PIGER DER RYGER OG DRIKKER, ER OFTERE SAMMEN MED DERES KAMMERATER OG DE HAR OFTERE EN KÆRESTE. SAMTIDIG ER DE OFTERE KEDE AF DET OG HAR PROBLEMER I SKOLEN.

10 Til festerne drikker drengene for mange guldøl, og så bliver de dårlige. Når en dreng har kastet op i en hæk er han ikke flov over det, han praler næsten af det. Se der er også lidt på mine sko. Til festerne spiller pigerne fulde, og hvis de ikke får opmærksomhed nok, begynder de bare at græde METTE FROBENIUS Hva synes du?_ Er det smart at ryge? Drikker drenge, fordi alle de andre drenge gør det? Er det pinligt for en pige at blive for fuld? Er det sejt når drenge bliver fulde? Vil du kysse en dreng der lige har brækket sig? Skal andre bestemme om du må ryge? Hvorfor ryger piger mere end drenge?

11 MINISTER HENRIETTE KJÆR: Jeg har flere gange sagt, at vi skal lytte til dem, der er de rigtige eksperter. Vi skal væk fra skrivebordene og høre fra pigerne og drengene selv, hvordan vi kan gøre tingene bedre. De er eksperter på deres eget liv og kan fortælle os meget om, hvad der er vigtig for dem i deres hverdag og for deres fremtid. Kunsten for os er at lytte godt efter. 21 Der skal være mulighed for at dyrke holdsport på begynder-niveau, også hvis man er teenager. Piger har tit svært ved at komme ind på et hold, der har været i gang i flere år. Hvis der skal være skræmmekampagner, skal det være noget der virkelig virker skræmmende, for eksempel et billede af et misfoster og en rygende gravid kvinde. Pigerne skal dyrke idræt for at have det sjovt og for at få nye venner i stedet for kun at tænke på at tabe sig. Medierne skal vise almindelige piger og drenge. Der skal være flere tykke kvindelige studieværter. Vi ryger tidligt uden at sige det til vores forældre. Vi vil have rygeundervisning allerede i klasse, som skal følges op i klasse. Det er godt at prøve på sin egen krop, hvordan det er at have rygerlunger ved at skulle trække vejret gennem et sugerør Der skal mere idræt på skoleskemaet for eksempel hver morgen eller eftermiddag. Workshop 17. september 03 Det skal være trendy at spise sundt lige som i New York Hvis valget står mellem bagerens franskbrød og en slatten madpakke, bliver det bageren. Derfor skal der være sundere og mere spændende mad i skolernes kantiner Man skal lytte til sig selv hvad bliver jeg glad og godt tilpas af, hvad får jeg selvtillid af.

12 KØNS- BILLEDER 23 M/K -D/P Selvom piger er normalvægtige ønsker de at tabe sig 33,6 % af pigerne spiser mindre for at tabe sig, mens 8,3 % af drengene spiser mindre for at tabe sig 27,5 % piger og 12,5 % drenge er triste næsten hver dag, og 37,9 % af pigerne og 28,4 % af drengene har svært ved at falde i søvn 18,1 % drenge og 36,3 % piger har følt at alt er uoverkommeligt

13 wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw wmwmwmwmwmw 24 U ng og Køn rapporten viser, at forskellene mellem kvinders og mænds sundhed og livsstil starter, når de bliver teenagere. Det skyldes blandt andet, at piger og drenge udvikler sig forskelligt biologisk, og at de bliver påvirket forskelligt af deres omgivelser. Piger påvirkes meget af mediers fremstilling af tynde modeller og er derfor kritiske overfor deres egen krop, især i puberteten hvor de udvikler runde kvindelige former, som strider mod det slanke ideal. Drenge derimod udvikler sig biologisk mod et atletisk mandeideal, og de er generelt mindre kropsfikserede end pigerne. B iologi og kønsroller påvirker altså pigers og drenges selvopfattelse, kropsbevidsthed og livsstil. Biologiske forandringer er naturlige og kommer af sig selv, men det er nødvendigt at tænke over, hvordan kønsroller, skønhedsidealer og medier påvirker Jeres mulighed for selv at bestemme over livsstil, sundhed og udseende. Hold da op! Hvor viudv ikler os forskelligt biologisk! Hwad? Hva snakkerduom?

14 JA NEJ MÅSKE 27 Hvordan vil du helst se ud har du et filmeller sportsidol som du vil ligne? Hvornår er man for tyk eller for tynd? Taler du om slankekure med din veninde, selvom ingen af jer er for tykke? Betyder reklamerne og bladene noget for hvordan du gerne vil se ud? Er det lettere for piger at få en kæreste, hvis de er tynde? Er det lettere for drenge at få en kæreste, hvis de er muskuløse? Føler du dig udsat hvis du går sexet klædt? Hvorfor tror nogle drenge at de må gramse på piger i sexet tøj? Er det OK at få lavet silicone bryster eller andre plastiske operationer? JEG ER TRÆT AF SLANKEKURE. PIGER GÅR VILDT MEGET OP I OM DE TAGER 300 G. PÅ, OG DRENGE ER I VIRKELIGHEDEN SKIDE LIGEGLADE. DE VIL BARE HAVE LOV AT RØRE. METTE FROBENIUS

15 MOTION 29 svedigt Antallet af piger og drenge der dyrker motion falder med alderen og der er tegn på, at de nye generationer dyrker mindre og mindre motion. I aldersgruppen år anbefales det at man dyrker mindst 1 times fysisk aktivitet om ugen 72 % af drengene og 52 % af pigerne udfører mindst den anbefalede mængde motion. Drenge dyrker typisk fodbold, tennis/badminton, håndbold, roning og kampsport. Piger typiske dyrker håndbold, aerobics og ridning. 32 % af pigerne dyrker sport fordi de vil tabe sig, mens drengene generelt dyrker sport for at have det sjovt.

16 Al forskning viser, at hvis man ofte dyrker motion bliver man sund og glad. Det behøver ikke være hård fysisk træning, man kan også cykle, danse eller gå en tur. Alligevel er der et faldende antal drenge og især piger, som dyrker sport. Måske er det fordi det er for dyrt, på grund af mangel på tid, eller fordi mange idrætsforeninger kun støtter de rigtig gode og at der derfor ikke laves begynder- eller motionshold. Det kan også være fordi hård fysisk træning er med til at udvikle pigers krop væk fra mediernes skønhedsideal. Mangel på fysisk aktivitet blandt unge og ældre medfører seriøse overvægts- og sundhedsproblemer. Det er simpelthen nødvendigt for kroppen at bevæge sig. Piger og drenge har forskellige krav til og ønsker om fysisk aktivitet, sport og motion. Det bør idrætsforeninger og klubber tage højde for, og det er derfor nødvendigt, at I formulerer Jeres ønsker for dem, så der kan gøres noget for at styrke motionsvanerne.? Er det grimt hvis piger har foldbold-lægge? Er en dreng tøset fordi han går til dans? Kan du nævne 5 mandlige og 5 kvindelige idrætsstjerner! Hvad ser du mest af i medierne kvindesport eller mandesport? Hvad kan få piger til at dyrke mere motion? Hvad får drengene ud af at dyrke motion? dig

17 Ligestillingsarbejdet i Danmark Siden 2000 har der været en minister for ligestilling. Ministeren har til opgave at sikre, at alle har lige rettigheder og muligheder. Ministeren kan også tage særlige områder op hvor enten kvinder eller mænd har problemer for eksempel vold mod kvinder i hjemmet eller mænds brug af barselsorlov. Der blev også i år 2000 etableret et klagenævn, hvor alle, der synes de er blevet kønsdiskrimineret, kan henvende sig. Ifølge loven om ligebehandling må man for eksempel ikke fyre en kvinde fordi hun er gravid eller give nogen mere eller mindre i løn fordi de er kvinde eller mand. Bekendtgørelsen om initiativer til fremme af ligestilling giver mulighed for, at man for eksempel må vælge at ansætte en mandlig pædagog, fordi der mangler mandlige pædagoger i en børnehave der må dog ikke have været en kvindelig ansøger, der var bedre kvalificeret. Udover ligestillingsministeren og klagenævnet er der også mange andre, der arbejder for at fremme ligestillingen i Danmark - for eksempel kommunerne og arbejdsformidlingerne. Men efterhånden er det ikke kun det offentlige der arbejder med ligestilling. Flere virksomheder har indset, at det kan betale sig, at droppe forestillingerne om typiske mande- og kvindejob og i stedet se på folks kvalifikationer frem for på kønnet, for så er der nemlig mange flere at vælge imellem når der skal ansættes. Ligestilling Du kan læse meget mere om det statslige ligestillingsarbejde på Her kan du finde lovene, indsatsområderne, fakta, statistik og meget mere. Ung og Køn workshoppen Citater og billeder i dette magasin stammer fra en Ung og Køn workshop der blev arrangeret af ligestillingsministeren i september 2003 i København. Over 120 elever og 30 repræsentanter for organisationer, idrætsklubber, foreninger mv. deltog. Peter Frödin og Camilla Ottesen var værter og der var en lang række oplægsholdere blandt andre kokkene Nikolaj Kirk og Mette Martinussen samt stand-up komikeren Mette Frobenius. Yderligere oplysninger om workshoppen, billeder og andet materiale kan findes på hjemmesiden. Gå ind på Ligestillingsafdelingens hjemmeside og læs mere (www.lige.dk). Her kan I bl.a. finde: Rapporten Ung og Køn en tyk og en tynd version Viden om ligestilling, rapporter, statistikker og nyheder I kan også ringe til Ligestillingsafdelingen og bestille Ung og Køn rapporten, flere pjecer eller debatmaterialet tlf.: ISBN

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 1 Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 Deltagere 6 unge fra 8. klasse, 4 piger, 2 drenge. Tilstede Interviewe og referent ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Bilag 1: Transskribering af det første fokusgruppeinterview

Bilag 1: Transskribering af det første fokusgruppeinterview Bilag 1: Transskribering af det første fokusgruppeinterview Transskribering af det første fokusgruppeinterview 1. Balance er vigtig Interviewer: Så kunne jeg godt tænke mig i startede med at diskutere

Læs mere

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag. Udgivet af Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen og De Regionale

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Adipositas foreningen landsforeningen for overvægtige

Adipositas foreningen landsforeningen for overvægtige Adipositas foreningen landsforeningen for overvægtige TEMA Køn og overvægt Indhold Indhold Den kønne forskel BMI med forbehold Etik og svær overvægt Fedmegrænsen rykker Mænd og overvægt Ung og køn Nyhedsbrev

Læs mere

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid?

Dine vaner. Dagens dato. Hvornår er du født? 2. Er du dreng eller pige? 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Dagens dato 2 0 Dato Måned År 1. Hvornår er du født? Dato Måned 1 9 År 2. Er du dreng eller pige? Dreng Pige Dine vaner 3. Dyrker du sport eller motion uden for skoletid? Nej Skriv hvad 4. Hvor mange timer

Læs mere

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din krops- politik Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din kropspolitik Forfatterne & Steno Museet 2011 Omslag og tilrettelægning Ulla Korgaard, Designeriet Tegninger Kamilla

Læs mere

Social kapital og sundhed. analyser fra Nordjylland

Social kapital og sundhed. analyser fra Nordjylland Social kapital og sundhed analyser fra Nordjylland 2 Indhold Forord... 3 Social kapital og sundhed - Analyser fra Nordjylland Udgivet i oktober 2013 Manuskript: Claus D. Hansen, Institut for Sociologi

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Krop og sundhed. Teknologi A, Matematik B, Biologi C og Samfundsfag. Gruppe 5: Nicolai, Kasper, Alexander

Krop og sundhed. Teknologi A, Matematik B, Biologi C og Samfundsfag. Gruppe 5: Nicolai, Kasper, Alexander Krop og sundhed Teknologi A, Matematik B, Biologi C og Samfundsfag C Gruppe 5: Nicolai, Kasper, Alexander og Gustav Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemformulering... 3 Hvorfor bliver der serveret

Læs mere

Sundhed og trivsel blandt elever i 5., 6., 7. og 9. klasse på Vibeskolen. Unges dagligdag 2012

Sundhed og trivsel blandt elever i 5., 6., 7. og 9. klasse på Vibeskolen. Unges dagligdag 2012 Sundhed og trivsel blandt elever i 5., 6., 7. og 9. klasse på Unges dagligdag 2012 Thora Majlund Kjærulff og Trine Pagh Pedersen Forskningsprogrammet for Børn og Unges Sundhed og Trivsel Sundhed og trivsel

Læs mere

Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin

Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin - 1 - Indholdsfortegnelse Til dig som skal skrive opgave om selvmord 3 Det skal du huske, når du skriver opgave om

Læs mere

- en undersøgelse af hvorfor unge holder op med at dyrke idræt og hvad der kan få dem til at fortsætte. af Henning Hansen. November, 1998 DBU-Træner

- en undersøgelse af hvorfor unge holder op med at dyrke idræt og hvad der kan få dem til at fortsætte. af Henning Hansen. November, 1998 DBU-Træner - en undersøgelse af hvorfor unge holder op med at dyrke idræt og hvad der kan få dem til at fortsætte af Henning Hansen November, 1998 DBU-Træner Indholdsfortegnelse Beskrivelse af projektet...3 Projektets

Læs mere

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Kvalitativ interviewguide til personer der overvejer at få en tatovering ENDELIG Alexander [Introspeak] [Baggrundsspørgsmål] A. Hvad er din alder? 31 B. Køn

Læs mere

Jeg er ikke doven. Mette, mor med ADHD

Jeg er ikke doven. Mette, mor med ADHD ADHD hos voksne Jeg er ikke doven jeg har ADHd Jeg fandt ud af det ved en tilfældighed - læste en artikel om en dame i halvtredserne, der havde fundet ud af, at hun havde ADHD. Jeg var selv 28. Jeg gik

Læs mere

Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der

Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der Sådan taler du med din teenager om sex, kærlighed, fester og alt det der Det virker som om der hver uge udkommer en ny undersøgelse, der viser at danske unge i dag enten drikker mere end nogensinde, drikker

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

FØR OG NU IDRÆTTENS KULTUR KROP OG KOST

FØR OG NU IDRÆTTENS KULTUR KROP OG KOST Kom i gang er et undervisningsmateriale, som kan lære dig noget om kroppen, og hvorfor det er vigtigt at bruge sin krop. Du kan også lære noget om, hvor du kan dyrke idræt eller bevæge dig, og hvordan

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Forebyggelsessekretariatet. ETOS Svendborg 2010. Elevers trivsel og sundhed

Forebyggelsessekretariatet. ETOS Svendborg 2010. Elevers trivsel og sundhed Forebyggelsessekretariatet ETOS Svendborg 2010 Elevers trivsel og sundhed Indhold 1.0 Indledning...5 2.0 Metode...6 2.1 Dataindsamling...6 2.2 Deltagelse...7 3.0 Sammenfatning af undersøgelsesresultaterne...9

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide og interview med Pelle Guldborg Hansen... 2. Bilag 2: Interviewguide og interview med Pia A. M. Pedersen...

Bilag 1: Interviewguide og interview med Pelle Guldborg Hansen... 2. Bilag 2: Interviewguide og interview med Pia A. M. Pedersen... Bilagsliste Bilagsoversigt Bilag 1: Interviewguide og interview med Pelle Guldborg Hansen... 2 Bilag 2: Interviewguide og interview med Pia A. M. Pedersen... 8 Bilag 3: Interviewguide og interview med

Læs mere

Ungeprofil 2014. Undersøgelse af sundhed, trivsel og risikoadfærd blandt eleverne i 7.8.klasse i Solrød Kommune, Skoleåret 2013-2014.

Ungeprofil 2014. Undersøgelse af sundhed, trivsel og risikoadfærd blandt eleverne i 7.8.klasse i Solrød Kommune, Skoleåret 2013-2014. SOLRØD KOMMUNE SSP, SUNDHEDSTJENESTEN OG FOREBYGGELSEN Ungeprofil 2014 Undersøgelse af sundhed, trivsel og risikoadfærd blandt eleverne i 7.8.klasse i Solrød Kommune, Skoleåret 2013-2014. Indhold 1. Sammenfatning

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere