Kroppens ambivalens unge med skizofreni og deres oplevelse af kroppen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kroppens ambivalens unge med skizofreni og deres oplevelse af kroppen"

Transkript

1 Motion og skizofreni PsykInfo 24. August 2011 Kroppens ambivalens unge med skizofreni og deres oplevelse af kroppen Ane Moltke,psykomotoriskterapeut OPUS Nørrebro

2 Kroppens ambivalens Man får det bedre af at bruge kroppen Det kan være svært at komme i gang og holde fast Hvad gør vi så?

3 Kropsbilleder ved skizofreni Jeg vil gerne blive bedre til at mærke min krop, det er jo ikke hvad som helst, man går rundt i. At leve bag en matteret rudeversus en følelsesmæssig tilknytning til verden. Ikke at kunne mærke sin krop kan opleves som en overvældende angst for at holde op med at eksistere. Jeg kan huske jeg gik mere oprejst og havde det lidt mere her kommer jeg og det er i orden. At jeg fik mig selv igen.

4 Skizofreni sidder ikke kun mellem ørene Forvrænget eller ændret virkeligheds-og kropsopfattelse Oplevelser får som om karakter Forstyrrelser i den basale selvoplevelse pået ikke-sprogligt niveau En mangelfuld oplevelse af jeg er mig en eksistentiel rystelse

5 Skizofreni kan involvere en række negative kropslige forhold. Gør det omvente sig ogsågældende Har kroppen betydning for at komme sig oven påsygdommen og fåen tilfredsstillende hverdag?

6 Man får det bedre af at bruge kroppen -Lad os prøve det Hvordan har du det lige nu nu?

7 Der skal ikke såmeget til Vip op påtæer -Løft og sænk Skulderrulninger Balanceøvelse to sammen Ryst kroppen og træk vejret Hvordan har du det nu?

8 Udbyttet af at bruge kroppen Bedre sundhed mennesker med skizofreni lever i gennemsnit 20 år kortere end den øvrige befolkning. -Mange tager betydeligt påi vægt. -Der er øget risiko for blandt andet sukkersyge og hjerte-kar sygdomme. Det er bedre at være overvægtig og fitend tynd og inaktiv.

9 En bedre hverdag Struktur og meningsfyldt indhold Søvn Kost Social kontakt Line; Jamen altså, jeg er ogsåbegyndt at ståop med vækkeuret, sådan såjeg ikke bare ligger og sover dagen væk, fordi jeg skal ogsåned og træne pået tidspunkt, såjeg ogsåkan nåandre ting, sådet synes jeg ogsåer en meget god forandring.

10 Psykisk velbefindende Mindre stress, Større velvære Bedre kropsfornemmelse Mindre inaktiv Andre personlige gevinster som mindre angst, bedre humør, oplevelse af at fået kick, færre stemmer

11 Hvad siger brugerne? Præsentation af undersøgelse: 7 unge fra OPUS og deres subjektive erfaringer. Intention om ikke at lave skel mellem krop, tanker og handlinger. Brug af deltagernes egne ord.

12 Kropslige vanskeligheder ved skizofreni At trække sig fra verden, Claus historie Allerede som ung kunne Claus være fjern og han var lidt af en dagdrømme Efter et par år havde Claus mistet fornemmelsen af sin krop, af hvem han var og hvor han var. Han gik fra København til Roskilde, hvor han besøgte nogle bekendte, uden at mærke at han var træt, og han var ikke opmærksom påom han var sulten eller frøs. Han havde svært ved at skelne sin dialog med sig selv, fra samtaler med andre mennesker.

13 Kroppen som fremmed, Lines historie Pået tidspunkt der havde jeg det sådan, at jeg helst ville være helt fri for at have en krop. Kroppen var besværlig og fremmed. Hun oplevede at have en aggressiv energi i sin krop. Jeg var bare slet ikke i godt humør. Altså, jeg endte med at sidde og give mig selv et par lussinger og banke hovedet ind i væggen og sådan noget, hvilket ikke er særlig fedt. Og jeg var påvej ud i køkkenet faktisk, for at finde en kniv, for at skære mig.

14 Energiløshed, stilstand og vægtøgning, Jens historie Jens var inde i en udvikling der startede med for mange fester og hash. Derefter kom de psykotiske symptomer og Jens følte at al ting blev ligegyldigt. Han ville helst bare sidde foran fjernsynet og ryge smøger. Han stod med egne ord helt stille.

15 Uro, angst og socialt samvær, Henriks historie Såhar jeg prøvet at lægge mig og ligesom slappe af og fokusere, for at se om jeg kan få skabt noget overskud til at komme ud. Og så vandret igen, og ikke rigtig kunne finde ud af altså, hvordan jeg skulle komme ud af døren. Det vil sige, en form for sport eller fysisk aktivitet, som indebærer andre mennesker, det er sværere for mig nu, fordi jeg føler mig eksponeret og føler mig sårbar.

16 At miste kroppen, Evas historie der havde jeg virkelig en oplevelse af, at jeg var påvej ud af min krop, jeg var påvej ud af hovedet eller sådan noget.. jeg troede jeg skulle dø, når jeg nu var påvej ud af min egen krop. Det var derfor jeg begyndte at skære i mig selv og jeg gik med sten i lommen.

17 Manglende orienteringsevne, Nicoles historie Altså, jeg var bange for at skulle støde ind i nogen og bange for, at gøre noget forkert eller gøre nogen sure ved at spille bolden for hårdt, eller massere nogen for hårdt eller blidt. Jeg har det ofte sådan, at jeg billedligt talt bliver nød til at holde fast i en lygtepæl. Den skulle gerne være forankret i jorden, hvad jeg ikke er. Hvis jeg ikke holdt fast, ville jeg flyve i alle mulige retninger.

18 Unges egne ord for udbyttet af fysisk aktivitet Mere ro Mere energi Tilfredshed med sig selv At kunne være i sin krop og i nuet

19 Ro Varme, træthed, tyngde, følelse af at være afslappet Eva: Det er sådan en hvilen i sig selv, glæde, en følelse af hygge og noget rart, helt stille og rolig. Henrik: Jeg kan være meget rastløs og have den der energi, som jeg ikke kan komme af med, og den kan jeg ligesom fårettet et sted hen, når jeg dyrker sport.

20 Energi og handlekraft Trods træthed medfører bevægelse mere energi og overskud til vaske op, betale regninger, besøge venner og familie. Eva: Selvom jeg havde brugt min energi på noget, såfølte jeg mig alligevel fysisk styrket når jeg gik derfra. Ogsåmentalt styrket til at lave de ting, der ellers låtil dagen,ik.

21 Tilfredshed med sig selv Forudgående bekymring, kan jeg klare det, bliver jeg syg. Efterfølgende tilfredshed. Eva: Tilfredsheden og kropsoplevelsen efter træningen oplevedes som en følelse af at kroppen var blevet rettet op og styrket. Nicole: Det er utrolig godt at jeg kom i dag. Jeg er tilfreds med, at jeg kom af sted.

22 At kunne være i sin krop og i nuet Sårbarhed overfor indtryk Tankerne tager magten Bo: De bekymringer, tanker, altsåsådanne nogle irrationelle tanker, som jeg har, de er der ikke mens man spiller volleyball eller badminton. Sådet er et frirum. sådan en fornemmelse af flow, hvis du forstår, hvad jeg mener.

23 Det kan være svært at komme i gang og holde fast Hvad tænkte I før vi lavede øvelser? Det er normalt at det kan være svært at finde motivationen. Erfaringer fra hverdagen personligt og fra klinisk praksis. Der er specielle barrierer ved skizofreni.

24 Specielle barrierer ved skizofreni Symptomer Gode og dårlige perioder Sociale forhold og levevilkår Psykiatriens holdning til fysisk aktivitet Økonomi og faciliteter

25 Hvad gør vi så? Accept og anerkendelse Line: At jeg er et lige sågodt menneske, om jeg får gjort det eller ej. Vigtigheden af ikke at føle sig kritiseret eller fordømt.

26 Nysgerrighed og interesse Hvad har tidligere været meningsfyldt? Hvad kan være til hjælp i hverdagen? Hvilke barrierer er der hvad er din erfaring med at overvinde dem?

27 Afbalanceret støtte Gode og dårlige perioder Henrik:Det er faktisk relativt stressende at skulle noget man ikke kan overholde.

28 Assertivitet -vedholdenhed Blive ved at fastholde interessen. Indføre systematik i behandlingen Ikke give op med holdninger som det er alligevel ikke noget for ham.

29 Samarbejde og følgeskab Bevæge sig sammen Forandringsoplevelser Inddrage netværk Have en fast aftale Nicole: Når jeg tænker pådet, såhar jeg også glædet mig til at se dig nogen gange. Den har måske gemt sig i en krop, men den har været der, den der lille glæde, ik.

30 .og såselvfølgelig Et varieret, let tilgængeligt udbud af inspirerende bevægelse af høj faglig kvalitet

31 Har kroppen betydning for at komme sig oven på sygdommen og fåen tilfredsstillende hverdag?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål...

Forord... 2. Hvad menes der med dokumentation?... 3. Antal informanter i undersøgelsen:... 3. Metodevalg... 3. Undersøgelsesspørgsmål... Udarbejdet af Lea Pedersen, Udviklingsafdelingen Socialt Rehabiliteringscenter august 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Hvad menes der med dokumentation?... 3 Antal informanter i undersøgelsen:... 3

Læs mere

Unge, Idræt og Recovery Evaluering af udviklingsprojekt om idræt for sindslidende

Unge, Idræt og Recovery Evaluering af udviklingsprojekt om idræt for sindslidende Unge, Idræt og Recovery Evaluering af udviklingsprojekt om idræt for sindslidende v/ Anna Staal Center for Handicap og Bevægelsesfremme Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet Temadag om

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Recovery fortalt gennem livshistorier

Recovery fortalt gennem livshistorier fra TRAUME til RECOVERY Recovery fortalt gennem livshistorier ALICIA: Alt dette er sket, fordi jeg tog et valg! Jeg er en pige på 27 år. Jeg blev indlagt første gang i 2001. De følgende 6 år tilbragte

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 1 Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 Deltagere 6 unge fra 8. klasse, 4 piger, 2 drenge. Tilstede Interviewe og referent ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Kræft og seksualitet

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Kræft og seksualitet Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Kræft og seksualitet Tekst: Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm Tina Hessner Müller Foto: Istockphoto Kilder: Sexolog, Anne Meelsen Læge og sexolog, Marianne Bruhn Psykolog,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

STRESS NÅR DET HELE HOBER SIG OP TÆLL3R OGSÅ! MEDARBEJDER

STRESS NÅR DET HELE HOBER SIG OP TÆLL3R OGSÅ! MEDARBEJDER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! MEDARBEJDER STRESS NÅR DET HELE HOBER SIG OP Kasper, der er teamleder, får allerede i bilen på vej til arbejde morgenens

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Sex & Sundhed har i forbindelse med dette opdaterede kapitel i HIV-håndbogen sat fem helt almindelige danskere stævne til en samtale om deres

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Synlighedsdagen 2014, Århus Oplægsholder: Louise Vallø Svanberg Overlever og studerende på psykomotorik uddannelsen.

Synlighedsdagen 2014, Århus Oplægsholder: Louise Vallø Svanberg Overlever og studerende på psykomotorik uddannelsen. Jeg vil starte med, at introducerer en afspænding. For jeg har brug for, at komme helt i kontakt med min krop inden oplægget. Det er min indledning på min fortælling om, rejsen tilbage til min krop. Sæt

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Sati. Mindfulness Intro. Tredie udgave 01.06.2011 af David F.

Sati. Mindfulness Intro. Tredie udgave 01.06.2011 af David F. Sati Mindfulness Intro Tredie udgave 01.06.2011 af David F. 1 Introduktion Tak fordi du downloadede denne Mindfulness Introduktion! Dette er en simpel, men også nyttig introduktion til at få dig i gang

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

Jeg fik min første depression.

Jeg fik min første depression. Jeg fik min første depression. Det hele var for meget Gymnasiet, lektierne, fritidsjobbet, det sociale med familien og vennerne.. Allerede i starten af gymnasiet, havde jeg haft så mange nederlag, bogligt

Læs mere